View Full Version : Bahçeme bir kuyu tandır nasıl yaparım?
AkinGulbaz
24-12-2008, 02:09
Sevgili arkadaşlar ben bahçeme bir kuyu tandır yapmayı planlıyorum. Anlayacağınız eski tadları peşindeyim. Fakat nerden alınır nasıl yapılır bilmiyorum. Yardımlarınızı bekliyorum
Sevgili AkinGulbaz, bu konuda bir fikrim yok ama rahmetli babam, Emirgândaki evimizin aşağı bahçesinde şöyle bir şey yaptırmıştı;
1x1 m kare şeklinde bir çukur açtırıp kapak kısmı hariç, hertarafına tuğla döşetmişti (emin değilim ama sanki ateş tuğlası da olabilir) alt kısma kalın demirlerden bir ızgara oturttu. Kapağı da açılabilen demir bir kapaktı.
Bu kuyu içinde ateş iyice kor haline geldikten sonra hazırlattığı testinin ağzına hamur sıvazlatarak Testi Kebabını buraya gömdürürdü.
Saatler sonra o testi kocaman bir tepsi içinde gelir, testinin gırtlağı satır ile uçurulur ve içindeki sebzeli kebab, servis yapılırdı.
Allaaahhhh!, o ne güzel bir tatdı, çocukluğumdan kalan.
Güler Hanım ne yaptınız siz böyle... şimdi de tandır kuyusu yapmanın yollarını arayacağız ;)
Yolunuz düşerse vaya tanıdıklarınız Diyarbakır'a giderse Üniversite yolu üzerinde Dicle Nehri vadisine doğru yol boyunda hazır yapılmış tandır küpleri satılıyor. Kırmadan götürebilirseniz! Ben de görünce heveslendim ama nasıl taşıyacağımı bilemedim.
Valla, benim de tadı halâ damağımda. Acaba Manyas'daki bahçe fırınının içinde bu testi kebabını yapabilir miyiz diye düşünmeye başladım.
Ne dersiniz baharda deneyelim mi? Ama beceremezsek ne yaparız, sevgili İlknur Aşık'ın eşi bize bu sefer de yardım eder mi?
Fotoğrafı yok ama biraz tarif edeyim dedim, anlaşılmadı gibi: Bu tandır küpleri TV kanallarında içine ekmek yapıştıracak büyüklükte, elbet başka işe de yarıyor olsa gerek. Ben, ekmek yapamayacağımız için (hanım o işi yapamaz) almadım biraz da. Başlık açan arkadaşın maksadı bu tandırları soruyor olsa gerek. Diyarbakır da bu tandırlar bildiğimiz çömlek tekniği ile değil elle çamuru yapıştıra, yapıştıra yapıyorlar. Kalın yerin çapı 70 cm. boyu bir metreden fazla gibi. Ben göreli 10 yıl oldu.
Nariçi gibi biliyorum ben de.
Önce tandırın kuyusu en az 1 metre derinlikte kazılır. Etrafı çamurla kaplanacağı için çamur çok temiz, hatta killi gibi birbirini iyi tutan bir toprakla hazırlanır; hatta bir kaç gün de bekletilir. suyunu çeken çamur, rulolar haline getirilip, aşağıdan yukarıya yapıştırarak kuyuya kaplanır. Bu arada mutlaka hava deliği bırakılır.
Yer tandırı değil ama ekmek fırını yaparken dedemler, bu çamur harcın içine cam parçaları kırarlardı. Isıyı tutması için olmalı.
Taş fırınların döşeme altına da cam ve tuz konurmuş.
AkinGulbaz
25-12-2008, 20:12
sevgili Nariçi tamda sizin söylediğiniz gibi bir tandırdan bahsediyorum. Acaba bu tandır küplerini istanbula getirip satanlar var mı merak ediyorum çünkü oralara gidip almak ve getirmek oldukça çok zor
İstanbul'da ki çömlekçilere bakmak lazım. Şimdi bilmiyorum ama izmir selçuk çevresindeki yol güzergahlarında çok çömlekçi vardı. Ama istanbul daha serin rutubetli iklimde belki de orada kullanışlı olmadığından bulunmayabilir. Çömlek için kapadokya ve Bilecik - pazaryeri köylerinde de bulunabilir. Hatay Samandağ'da da bu tandırlarda ekmek yapıyorlar.
Cumhur Tonba
25-12-2008, 20:28
Kuyu tandır kebabı esas Kastamonu'da yapılır ve oraya özgü sayılabilir.
Benim gördüğüm ve yediğim. Kuyu dernliği 2 metreye yakın boy ve 1 metreye yakın genişlik. Koyun veya keçi bütün olarak daha evvel kuyu içerisinde yakılmış odunların (Tamamen kor olunca) üzerine asılıyor. Saç bir kapakla kapatılıp toprakla sıvanıyor. Yaklaşık 2- 2,5 saat kalıyordu. Ve çıkarılınca kemiği silkeledinizmi etler dökülürdü. Aklımda kalanı yazdım. Kastamonu'da olan üyelerimiz eminim ki daha iyi anlatıp tarif edebilir.
Testide yapacak olanlar bu ebatları küçülterek yapabilir herhalde.
Güler Hanım. Denemeye değer.
Yücel Özlem
25-12-2008, 21:15
kuyu tandır yapmayı planlıyorum
Sevgili Akın Gülbaz, tandırı ne için yapacaksınız.
Eskiden, ekmek tandırı, çörek tandırı, süt tandırı, kebap tandırı, gibi şeyler vardı. Gerçi, teknik aşağı yukarı aynıdır. Büyüklüğü değişir. Kullanım alanı ve yakıta göre de farklı uygulamalar gerekebilir.
Merhabalar,
Kuyu tandır Aydın ve Muğla tarafında da çok revaçta bir et pişirme yöntemidir. Oğlak eti ile yapılanı makbul olanıdır. Aydından Denizli istikametine gider iken Umurlu'dan başlamak üzere yol üstünde kuyu tandırı yapıp satan bir çok tesis vardır. Kuyu tandırı 11 no.lu mesajda sayın Tonba'nın tarif ettiği kuyularda yapılır. Muğla'nın yaylasında tarihi mekanlarda aynı tandır Büryan adı ile yapılmaktadır ki lezzet olarak üstüne yemek söylemek zordur.
Hoşçakalın.
İlave olarak testi kebabı üzerine bir anımı anlatacağım :
Bir buçuk yıl önce bir bayram tatilinde tur ile Kapadokya yöresine gittik. Turun rehberi Bulgaristan göçmeni soydaşımız bir bayan idi. Ondan hep duyduğum iki cümle vardı. Uğradığımız yerlerde milleti dağıtırken söylediği " ha... süreniz 45 dakika. 45 dakika sonra geldiniz geldiniz gelmediniz gelmediniz tekerler döner. Hah duyduk değilmi tekerler döner ". Bir diğeri de turu otobüse topladıktan sonra önümüzdeki programı anlatır iken mutlaka değindiği " Ürgüpde yiyeceğimiz testi kebabı " idi.
Testi kebabını hiç yememiş ve hatta duymamışdım. O testi kebabını söyledi ben hayal ettim. Nihayet turun 3. günü Ürgüpde dağa oyulmuş çok güzel bir restorana götürüldük, yuvarlak bir masa etrafına 12 kadar tur garibi oturtulduk ve meşhur kebabı beklemeye başladık. Garson biraz sonra koltuğunun altında Kavanozun büyüğü bir toprak kap ile geldi ve tabaklarımıza kaşık ile kebabımızı koymaya başladı. Maalesef tabağımıza konan şey kebap değil eti az, salçası ve patlıcanı bol bir türlü yemeğiydi. Hüsran hepimizde çok büyükdü ama yapılacak bir şey yokdu.
Ben gene de orada bize sunulan yemeğin esas testi kebabı ile alakası olmadığına kendimi inandırmak istiyorum.
Bu hafta sonu fırınımda yaptığım kuzu kebabının resmi ile bitireyim.
Hoşçakalın.
AkinGulbaz
25-12-2008, 22:59
Yücel bey ben ekmek tandırından bahsediyorum. Tabi istenildiği takdirde et ve yemekte pişirilebilir. İçerisine oğlak kuzu vs.. sarkıtılan kuyuları inşa etmek nispeten daha kolay fakat bahsettiğim ekmek tandırı oldukça zor bir iş
Sevgili AkinGulbaz, ilk başta kuyu tandır demiştiniz. Ben de elimden geldiğince bunu tarif ettim.
Şimdi ekmek tandırı diyorsunuz. Bu ikisi farklı.
Arkadaşımız hosseda'nın resmini yüklediğinden bizim bahçede var, ve yapımında başındaydım. İstiyorsanız tarif edebilirim.
Güler hanım sizin önerdiğiniz hoşseda'nın resmindeki taşfırının küçüğü gibi. Fakat bu fırın pek kullanışlı değildir, ağzı çok geniş ve açıklık yükseliği fazla fırın içi zor ısınır. Belki kapak koyulabilir ama sabit kapakda gözükmüyor.
Yücel Özlem
26-12-2008, 19:40
ilk başta kuyu tandır demiştiniz. Ben de elimden geldiğince bunu tarif ettim.
Şimdi ekmek tandırı diyorsunuz.
Eskiden, ekmek tandırı, çörek tandırı, süt tandırı, kebap tandırı, gibi şeyler vardı. Gerçi, teknik aşağı yukarı aynıdır. Büyüklüğü değişir.
Güler Hanım, bizde tandır denilince, kuyu tipi akla gelir. Bunların hepsi de kuyu tipi yapılır. Evin dışında ayrı bir mekan vardır. "Ekmeklik", "ekmek evi", "ekmek damı" ya da "tandırlık", "tandır damı" denilir. Tandır ,oraya yapılır. Bazı evlerde iki tandır vardır. Birisi küçük, gündelik işler için, diğeri daha büyük. Ekmek (yufka) büyük tandırda yapılır.
Bizde de tandır diye, toprak kazılarak kuyu gibi yapılan yerlere denir. Bu kuyularda ise testi kebabı, oğlak çevirme gibi şeyler yapılır.
Gülerin bahçesi'ndeki üçüncü sayfa mesaj 88 de olana ne diyorsunuz? Biz buna fırın diyoruz. Ekmek burada pişer, tepside ve güveçte pişecek yemekler buraya atılır.
Buna tandır demeyiz.
AkinGulbaz
27-12-2008, 00:24
Güler hanım ilginiz için teşekkürler. Ekmek tandırıda kuyu tandırının bir versiyonudur. Ekmek tandırının diğer tandıra göre tabi büyük farklılıkları vardır. Ekmek tandırında yapılan hamur tandırın kenarlarına yapıştırılır ve tandırın bir havalandırma yeri mevcuttur fakat sadece et pişirilen tandırlarda havalandırma yeri olmayıp ekmek pişirmeyede musait değildir. Ben istenildiğinde et istenildiğinde ekmek pişirilebilecek doğuda kullanılan tandırlardan inşa etmek istiyorum. Sanırım bu iş biraz zor olacak ama Van da bu işi yapan birinin telefonunu buldum havalar biraz ısınınca harekete geçicem. Aşamaları sizlerle paylaşmak heyecan verici olacak
Yücel Özlem
27-12-2008, 02:42
Güler Hanım, isterseniz önce kavramları tanımlayalım.
Güncel Türkçe Sözlük'te:
Ocak
1 . Ateş yakmaya yarayan, pişirme, ısıtma, ısınma vb. amaçlarla kullanılan yer.
2 . Şömine.
3 . Isı vererek üzerine veya içine konulan maddeleri ısıtan, pişiren, kaynatan, eriten araç veya alet.
Tandır
(isim Arapça)
1 . Yere çukur kazılarak yapılan bir tür fırın.
2 . Bazı yerlerde, kışın ayakları ısıtmak amacıyla alçak bir masanın altına mangal konulup üstüne yorgan örtülerek yapılan düzen.
Fırın
(isim Rumca)
1 . İçinde genellikle odun yanan, her yanda aynı derecede ısı oluşturarak ekmek, pasta vb. pişirmeye yarayan, tavanı tonoz biçiminde, önünde tek açıklık bulunan ocak:
"Pastacı fırını."- .
2 . sıfat Bu ocakta pişirilmiş.
3 . Ekmek, pasta vb.nin pişirildiği ve satıldığı dükkân.
4 . Elektrik, tüp gaz ve doğal gazla çalışan, yiyecekleri pişirmeye veya ısıtmaya yarayan alet:
"Elektrik fırını."- .
5 . Bir maddenin fiziksel veya kimyasal değişime uğratılması amacıyla içinde ısıtıldığı araç.
Bu tanımlamalara göre, tandır, fırın, ocak biribrlerinin yerine kullanılabilir diye düşünüyorum. Değişik yerlerde kullanıldığını da gördüm.
Ancak, yerden yüksekte olana, yani sizin bahçede ve sayın Hosseda'nın resminde gözükene, genel olarak "fırın" denilmektedir. Ancak "tandır" denildiği de oluyor. Diğerinden ayırmak için, "ayaklı tandır" diyenler de var.
Akın Gülbaz "kuyu tandır" dediğine göre, burada konuşacağımız konu sınırlanmış bulunuyor. "Fırın" ya da "ayaklı tandır" gündemimizde değil. Ocak sözcüğü de gündemimize hiç girmedi. Diğerlerine göre daha geniş bir anlamı var gibi. Yukarıya almadığım bir çok anlamı var. Ona da hiç girmeyelim.
Şimdi ekmek tandırı diyorsunuz. Bu ikisi farklı.
Sanıyorum, ekmek meselesi sizin kafanızı karıştırdı.
Kuyu tandırın ekmek pişirmekte kullanıldığı yerler çoktur.
Burada, ekmek iki ayrı usulde pişirilir.
1-Ekmek, tandırın ağzına kapatılan, topraktan ya da demirden yapılmış sac denilen aletin üzerinde, çevirilerek pişirilir.
2-Tandır yakılıp, kızdıktan sonra, pide kalınlığında açılan hamur tandırın iç yüzüne yapıştırılır. Ekmeğin bir yüzü yapıştığı kızgın duvardan diğer yüzü ise ateşten pişer. Pişince kaldırılır.
Arkadaşların bahsettiği tandır küpleri, bu ikinci usul için gereklidir. Ekmeğin yapışacağı yüzeyin düzgün ve parçalarının hamurla kalkmayacak şekilde, sağlam olması gerekir. Küp olmazsa olmaz mıdır? Hayır. Hazır bir küp kullanmak yerine tandırın iç yüzeyini, testici çamuru ile sıvayıp kuruduktan sonra tandırın yakılması suretiyle sıvanan çamurun pişmesi temin edilir. Böylece sağlam ve düzgün bir yüzey elde edilmiş olur. Tandırı bu şekilde yapanlar da çoktur. Hatta, daha çok bu yöntem kullanılır, diyebilirim.
Sayın Özlem,
Konuya getirdiğiniz açıklama için teşekkürler. Sayın Gulbaz kuyu tandırı ile ekmek pişirmek istiyorum diye yazdığında böyle bir pişirme yerini tahayyül etmeye çalıştım ama beceremedim ancak yazınızı okuduktan sonra mesele açıklığa erdi.
Sayın Gulbaz fırınım süperdir. Geniş diye yazdığınız fırın ağzı ustanın en çok zamanını alan kısım idi ve gerektiğinde bir tepsi börek de pişirilebilsin düşüncesine uygun bir ağız yapıldı ayrıca ilk yakmada bacanın çekişi yüksek ağız sebebi ile çok randımanlı olmakta.
Fırının seyyar bir saç kapağı var ve onu kapattığımızda istenen her şey gayet güzel pişirilebilmektedir.
Buyrunuz fırının kapalı halini sizin için çektim.
Hoşçakalın.
57266
57267
Fırın ağzı geniş demiştim, taş fırınlar da fazla yüksek ağızlı olmuyor diye. Ama kapak koyunca sorun olmaz. Ben de böyle bir fırın yapmayı düşünmüştüm, sonra vaz geçtim. Konu başlığı açan arkadaş yerde açılan çukur şeklinde ki tandırı söylediği şeklinde tahminim. Bu şekildeki tandırları genelde hazır toprak küpler açılan çukura yerleştirilmek yöntemiyle yapılmaktadır.
Sayın nariçi,
Size hitaben yazmam gereken mesajı hata yaparak sayın Gulbaza hitaben yazmışım. Düzeltmeniz için teşekkür ederim.
Hoşçakalın.
Bakın, ben de neler öğrendim şimdi. Teşekkür ederim.
Ankara-Haymana arasında İkizce köyü var. Burada tandır ekmeği yaparlar, ben de orada gördüm.
Mutfak olarak kullanılan kocaman bir odanın bir köşesinde yere büyükçe bir çukur yapılmış ve üzerine konkav bir saç yerleştirilmişti.
Saç tamı tamına çukuru örtüyor ama ön kısımda bırakılan 20-25 cm lik bir ağızdan çukura saman itiliyordu.
20-30 cm çapında, iki parmak kalındığında yapılan ekmekler alt üst çevrilerek burada pişiriliyordu.
Bunlar da her gün pişmezdi. Büyük adetlerde pişirilir ve diğer köşeye yığın yapılarak örtülürdü. Zira o gün ekmek pişirme günüydü.
Tava ekmeği ise, bizim bahçedeki fırınlarda(tezek yakılarak) ısıtılır ve pişirilirdi.
Manyas yöresindeki fırınlar, bende olanlar gibi.
Benim fırının içi bayağı geniş, bildiğimiz büyük köy ekmeklerinden 8-10 adet rahat alır. Ağzı da bir tepsinin rahat rahat gireceği gibi.
Demir kapağını kapattığınızda hiçbir sorun yok. Çok güzel pişirebiliyorsunuz.
Bu yöre orman köyü olduğundan odun yakıyoruz.
Fırın çeperlerine yapıştırılarak pişen ekmeği ilk defa burada duydum, hiç de görmedim.
Bizim fırınların yan duvarları ve tepesi minik kiremit parçaları ile döşeli (daha iyi ısıtsın diye)
yani zemin kaymak gibi dümdüz değil. Sanırım bu tür pişirmeye uygun değil.
Bütün bunları öğrenmek güzel oldu, teşekkür ederim.
AkinGulbaz
30-12-2008, 00:03
Kuyu tandır küpü on gün içinde elimde olacak Vanlı bir üretici yolluyor. Otobüsün altında yolluyor umarım kırılmadan ulaşır. Biraz erken oldu ama iyi oldu. Ama tandırı havalar biraz ısınınca kurmayı düşünüyorum tabi becerebilirsem
Adalet Yağcı
30-12-2008, 12:01
Sayın Akın Gulbaz, bizim tandırımız vardı, annem haftada bir defa tandırı yakar(kuru yapraklarla)kıvama erişince önce ıslak bir bezle tandır duvarını siler, sonra da ekmekleri tandıra yapıştırıp ağzını kapatırdı.
Ara sıra ekmeklerin durumunu kontrol eder, ateşe yakın olanları tandırdan çıkartır(daha çabuk piştiği için)diğerlerini de sırayla alırdı.
Ekmek işi bittikten sonra küçük çömlekler içinde mutlaka kuru fasulye tandır ateşinin içine gömülürdü, diğer et yemekleride yapılabilir tabi.
Tandırı inşa ederken en alttan bir tünel açmanız gerekiyor hava alan bir yere doğru, buna külle denir, tahminen 20cm. çapında olmalı, bunun için tandırla aynı malzemeden yapılmış hazır borular vardır, bir kaç tane de onlardan almanız gerekir, dışarı bakan kısmı tandırı yakarken açık olmalı, ekmeği pişirirken bir paçavra ile kapatılmalı.
Gerçi siz tandırı sipariş etmişsiniz ama Avanos ta (Nevşehir) bu işin tam ustaları çeşitli boylarda testi çamurundan yaparlar tandırı.
Ekmeğinin ve içinde pişen yemeklerin tadına doyamıyacaksınız, güle güle kullanın.
Ayrıntıları sabırsızlıkla bekliyorum. Lütfen aşamalarını bizimle paylaşın
AkinGulbaz
30-12-2008, 22:02
Sayın Yağcı tandır kurulumu hakkında çok şey bildiğim söylenemez. Dediğiniz gibi altan bir havalandırma açılması gerektiğini biliyorum. Ama havalandırma borularının tandırın malzemesinden olması gerektiğini bilmiyordum, ben demir bir boruyla bu işi halledebileceğimi düşünüyordum , bu bir sakınca doğururmu bilmiyorum
Adalet Yağcı
31-12-2008, 09:36
Sayın Akın Gulbaz, tandır bacası kurulan tandırın en dip kısmına 90 derece açı yapmalıdır, bizde hep aynı malzemeden kullanılır, ama belki hazır soba boruları ile bu işi halledebilirsiniz, zaman içinde tandırın içinde oluşan nemden dolayı çürürmü bilmem.
Bu vesile ile yeni yılınızı kutluyorum, başarılı bir yıl olması dileği ile.
Baca ve havalandırma ağzının malzemesi fazla önemli değil ama (küllük) havalandırma ağzı demir olmasa daha iyi olur, herhalde (gerektiğinde) çok ısınıp tehlike oluşturmaz.
Sayın AkinGulbaz
Kuyu Tandır konusunda fazla bilgim yok ama genel prensiplerin size faydalı olacağı inancındayım.
1.Eğer küp toprağa gömülecek ise topraktan gelecek sızıntı suya önlem almanız gerekmektedir.Bu sızıntı su, hem insan sağlığına zararlı olabilir hem de sizin tandır içerisinde oluşturacağınız ısınızın önemli miktarını buharlaşmak için kullanarak tandırı soğutacaktır. Önlem olarak başka bir yalıtım sağlayamazsanız küpün dışını bentonit veya şamot ile sıvayabilirsiniz.(Bentonit ve şamot doğal kildir)
2.Küllük kısmının dökme demir olması uygundur.Barbekü veya şömine yapan firmalardan temin edebilirsiniz.Pahalı değildir ancak boyutları standarttır. Planlamanızı yapmadan önce malzeme keşfinizi yapmanızı tavsiye ederim.
3.Havalandırma ve baca için piyasada ateş tuğlası v.b denilen refrakter malzemeleri kullanmanızı tavsiye ederim.Ucuz,uzun ömürlü,doğal ve kolay bulunur malzemelerdir. İMES vb. sanayi sitelerinde ateş tuğlası satan yer diye aradığınızda rahatlıkla bulabilirsiniz.
4.Eğer ateş söndükten sonra tandırım çabuk soğumasın diyorsanız küpün dışını ısı depolayabilen malzemeler ile izole etmeniz gerekmektedir.(Ekmek fırınlarının tabanının cam ve tuz ile doldurulması gibi.) Ucuz izolasyon için kum+perlit karışımı tavsiye ederim.
Saygılarımla:)
AkinGulbaz
01-01-2009, 01:37
Çok güzel bilgiler teşekkür ederim. Yeni yılın hepimize mutluluk ve huzur getirmesini diliyorum.
Sevgili nariçi, biz de bahçede fırını yaparken tabanına 3 tane beşer kiloluk kaya tuzu koyduk.
AkinGulbaz
07-01-2009, 02:26
Arkadaşlar hala karar veremedim. Acaba tandırı çukuramı gömsem yoksa yer seviyesini yükseltip etrafını besleyerek mi kursam. Çukura gömmek istiyorum fakat havalandırma sorununu kafamda halletmiş değilim. Havalandırma deliği epey bir aşağıda kalacak, tabi borularla toprak yüzeyine çıkarmak mümkün ama buda pek mantıklı gelmiyor, hava almasının zorlaşacağını düşünüyorum. Yer seviyesini yükseltirsem tandırın aşağıdaki açık olan kısmından yarım mt dışarı uzatılan bir boru sorunu çözüyor. Ne dersiniz, farklı fikirleriniz varsa bekliyorum
Yapacağınız yerin eğim durumuna bağlı, yer düz ise seki gibi bir yer yapın, tandırı içine oturtup öndende havalandırma ve temizlik ağzı yaparsınız. Eğim varsa o zaman hava yeriçevresini biraz açarsınız. Oradan enaz kül almak için soba küreği girmesi gerekir.Hazır tandır küpü geldi herhalde!
Adalet Yağcı
07-01-2009, 08:33
Sayın AkinGulbaz, Benim bildiğim tüm tandır modelleri, yerden tandır boyu kadar yükseltilerek yapılır, adına tandırbaşı denir.
Yani, dediğiniz gibi, yer seviyesini yükseltip, etrafını beslemeniz gerekiyor.
Kolay gelsin.
AkinGulbaz
07-01-2009, 19:56
Güzel fikirleriniz için teşekkür ediyorum. Bu arada Van da çok fazla kar varmış. Tandır küpü hazır ama buraya gelmesi biraz zaman alıcak gibi.
Yücel Özlem
07-01-2009, 20:56
Sayın Gülbaz, Tandır aslında yere kazılmış bir çukuru ifade eder. Yüzyıllarca da bu şekilde yapılmış. Halen de yapmaya devam edenler var. Zaman içinde şartlar ve ihtiyaçlara göre, bazı küçük değişiklikler yapılmış.
Talaş, gazel, saman, kesmik, saçma, gibi küçük parçacıklardan oluşan şeyler, ya da çalı çırpı yakacaksanız, mutlajka yere gömmelisiniz. Bu nesneleri yüksek bir ağızdan içeriye atmak zor olacaktır. Gömülü tandırın ağzı yer seviyesinde olacağından, yere dökülmüş yakıttan her defa yeteri kadarının içeri itilmesi kolay olacaktır.
Odun yakacaksanız sorun yok, yüksek de yapabilirsiniz.
Tandırınızda ekmeği, üzerine konulacak sacta pişirecekseniz silindir şekinde olması yeterlidir. Tandırın duvarlarına yapıştıracaksanız o zaman konik olması ve ağzının hafif içe kıvrık olması tercih edilir.
Yere gömülü tandırda, havalanma sorunu için endişeye mahal yok. Şimdi üretilen malzeme ile istediğiniz uzunlukta külle yapabilirsiniz. Yeter ki, dirsek yapmayınız.
Tandıra girişte ısıdan etkilenmyecek bir 30-40 cm bir parçadan sonra pvc kullanarak uzatabilirsiniz. Tandır evinin boyu kadar uzatılmış külleler biliyorum.
AkinGulbaz
07-01-2009, 22:07
Yücel bey tandırı yere gömünce havalandırma deliği topragın 1 mt kadar altında kalıyor. Şu halde külle için kullanacağım borularda dirsek kullanmayacaksam borunun ağzının toprak yüzeyine çıkıp oradan hava alması için boruyu tandırla 60- 70 derece yapacak şekilde yerleştirmem gerekir sizce bu bir sorun yaratmaz mı?
Yücel Özlem
09-01-2009, 12:58
58485
Tandır külle bağlantısı çizimde görüldüğü gibi olacak. Yüzyıllardır kullanılan örnek budur. Bu örnekte, küllenin başlangıç ve bitişi arasında kıvrım ya da dirsek yoktur.
Aslında, hava akımı açısından, dirsek veya kıvrım bir engel değildir. Kıvrım veya dirsek yolun açık tutulması, içine kaçan nesnelerin temizlenmesi açısından, sorun yaratabileceği için tercih edilmez.
Yücel Özlem
09-01-2009, 13:41
58492
Bir tandır evinde, bazan birden fazla (iki, üç) tandır bir arada olabilir. Bunlar, ihtiyaca göre kullanılır. Günlük işler için, küçük tandır yakılır. Daha az yakıtla, daha çabuk ısınır. Üzerine, yemek tenceresi de konulabilecek şekilde düzenlenmiştir.
Yanan tandırın içindeki gazlar, ısı nedeni ile genleşir. Yoğunluğu azaldığı için yükselir. Yükselen gazların yerine külleden soğuk hava ve oksijen gelir. Gelen oksijen yanmanın devamını sağlar.
Külledeki hava akımını, yanan tandırın içindeki gazın yükselmesi sağlamaktadır. Yanan tandırda bir çeşit emiş gücü oluştuğundan söz etmek, yanlış olmaz sanırım. Tandır ısınıncaya kadar, bu akım olmadığı için, yanma da verimli değildir. Oldukça dumanlı bir yanış sözkonusudur. Tandır ısındıkça, yanma daha verimli ve parlak alevli hale gelir.
Tandırların küllesi, ayrı ayrı olabileceği gibi, örnekte görüldüğü biçimde, birbirine de açılabilir. Tabii bu durumda tandırın ikisi birden kullanılamaz. Birlikte kullanmak düşünülüyorsa, külleler dışarıya açılmalıdır. Aksi halde, ısınan gazların yerine, soğuk havanın gelmesini temin için, tandırın biri yanarken, diğeri soğuk olmalıdır.
AkinGulbaz
09-01-2009, 19:48
Yücel bey çok teşekkür ederim. Sayenizde kafamda soru işareti kalmadı. İyi çalışmalar dilerim
Yücel Özlem
11-01-2009, 14:11
58612
Kaynak (http://www.elmadag.gov.tr/image/tandir.jpg)
TANDIR VE TANDIR EKMEĞİ
Tandır, topraktan 100cm. derinliğinde 120cm. çarpımında yapılır. Tandır çoraktan ve kadın ustalar tarafından yapılır. Çorak samana karıştırılarak ıslatılır karıştırılır, temizlenir. Tandır plakalar yapılarak alttan yukarı doğru çember sekline getirilerek yapılması sağlanır. Tandır ağız kısmi daraltılarak bir simit seklini andıracak şekilde yapılır. Daha sonra tandır duvarını sertleştirmek amacıyla iki gün tezek talaş ile normal isi verecek şekilde yakılır. Böylece tandır çamuru hem kurumuş hem de sertleşmiş olur.
TANDIR EKMEĞİ
Yöresel ekmeğimizdir. Tandır ekmeği hamuru genelde mayalı olarak hazırlanır, ekşimiş olan hamuru tandıra uzun (halk dilinde sığır dili diye adlandırılır) bir sekil verilerek yapıştırılır. Tandırın ilk yanışında, ulavaç yapılır. Ulavaç (hamur pide için açılır, içine iç hazırlanıp konur). Mayasız olarak da kete yapılır. Kete (hamurun içine yumurta, soda, yoğurt , süt gibi malzemeler konularak yapılır
Yücel Özlem
11-01-2009, 14:21
58613
Kaynak (http://yusufelim08.blogcu.com/tandir-ekmegi_10262121.html)
Yücel Özlem
11-01-2009, 14:48
58617
Kaynak (http://img161.imageshack.us/img161/280/2oy2.jpg)
Sayın hocam, çok enteresan geldi. Bu şekildeki tandırları hiç görmemiştim.
Ekmekler, yan çeperlerde nasıl da düşmeden duruyor?
İçlerinin de pişmeleri için parçalar(resimlerde gördüğüm gibi) küçük tutulmuş.
Açıklamalarınız için teşekkür ederim.
Benim çocukluğumun en güzel anılarındandır. Sevgili halam, ekmekleri pişirdikden sonra tandırın altına güveçte yemekleri koyar bakır güğümde mutlaka su bulundururdu. (çay için)
Akşam üzeri hava soğumaya başlayınca tandırın üstüne takta bir sofra konur, ev halkı ayaklarını tandırın içine sarkıtarak çaylarını yudumlar. Bu bende harika duygular yaratmıştır.
Yücel Özlem
15-01-2009, 18:52
Yücel bey çok teşekkür ederim. Sayenizde kafamda soru işareti kalmadı. İyi çalışmalar dilerim
Akın Bey başarılar diliyorum.
Sizin aklınızda soru kalmasa da benim aklıma gelenler var. :)
Bu konuyu okyup, uygulama yapmak isteyenler için yazayım.
Yüklediğim reşimlerdeki gibi, ekmeği tandırın içinde pişirecek iseniz, tandır ısındıktan sonra, ekmekleri yapıştırmaya başlamadan külleyi kapatarak hava akımını kesmeniz gerekir. Böylece, tandırın içinden hızla yukselen sıcak havanın elinizi, yüzünüzü kavurmasını, sürekli soğuk hava girişi nedeni ile tandırın soğumasını, önlersiniz.
Bir başka önemli konu da tandırın ilk yanışıdır. Tandırınızı ister hazır küpten kurunuz. İsterseniz yerinde yapınız iç yüzeyi çamurdan yapılmış olacaktır. İlk yaktığınızda bu çamurun pişmesi gerekir. Yani, bir çömlekçi fırını ya da tuğla fırını kadar yüksek ısıda o kadar uzun süre yakılması gerekir. Taa ki, çamurdan yapılmış tandır yüzeyi, çömlek ya da tuğla gibi pişip sağlam olsun.
Tandır ekmeği çok lezzetli. Tandır kullanımı oldukça meşekkatli bir iş. Çocukluğumda yapılırken izlediğim anlar olmuştur.Yapan kişi ; ekmeğin yapımı sırasında ellerini ve kollarını korumak için , kollarına özel bağlar bağlardı. Bu koruma kumaşlarının bir özelliği var mıdır bilmiyorum .
Kuyu tandır yapımı ve planlarını :)görünce , hemen bir iki satır karalamak istedim.
Ben de bahceme fırın yapmak istiyorum. Tavsiyeleriniz nelerdir? Masraflı olması degil işlevsel ve guzel olması önemli ; yardim edeceklere(iç hacmi, ölçüleri, genişlik, yükseklil vs) simdiden teşekkür ederim.
Pardon yazmayi unuttum. Ben o kuyuda ekmek yapamam, normal fırın demek istedim. Tavsiyelerinizi bu yonde bekliyorum, tesekkurler.....
AkinGulbaz
07-04-2009, 16:33
jale hanım kendiniz yapmaya kalkarsanız çok yorucu bir iş. Geçenlerde bir ilan sitesinde görmüştüm hazır bahçe fırını yapıyorlar. Fiyatı 2000tl civarındaydı internetten aratırsanız bu işle uğraşan kişileri bulabilirsiniz. iyi günler
AkinGulbaz
07-04-2009, 16:38
Arkadaşlar bu arada hazır tandır küpü geldi. Toprak çok ıslak olduğu için işe başlamayı erteledim. Haftasonu hava iyi olursa tandırı kurmaya başlıyorum. Aşamaları sizinle paylaşıcam. Fikirleriniz benim için çok önemli
Murat Öz
09-04-2009, 13:21
Akın Bey ,
Hazır Tandır küpünüzün fotoğraflarını buraya yerleştirebilir misiniz acaba.?
Monte edilme aşamalarını da fotoğraflamayı unutmayınız lütfen.
Teşekkürler.
AkinGulbaz
11-04-2009, 20:01
Bu gün tandırı aldım ve bahçeye götürdüm. Yerini kazdırdım ama bahçe ıslak olduğundan devamını getiremedim. Makinam yanımda yoktu ama tekrar işe başlayınca resimleri buraya koyarım.
Hazır tandır.
http://intoko.kijiji.com.tr/c-Ticaret-Hizmet-Verenler-n-aat-tand-r-yap-m-imalat-W0QQAdIdZ119156110
bahadircam
28-04-2009, 13:32
Sn. Akın Gulbaz,
ben de ne zamandır bu tandır küpünü araştırıyorum.
nereden bulabilirm, ya da nasıl istanbul'a getirtirim bilemiyorum.
yardımcı olursnaız sevinirim. çatalcada bir ufak arazim var. gömme işini kendim biraz yardımla hallederim.
mail adresim bahadircam@gmail.com
saygılar
bahadır
bahadircam
28-04-2009, 19:44
K0900 ün gönderdiği linkteki numarayı aradım.
hallaedeceğiz sanırım.
gönderebilirmiş istanbul'a
Merhabalar ben Akın GÜLBAZ . Nihayet tandır kurulumuna başladım.
Tandır kurulumuna bu hafta sonu başladım. Önce kurulum alanını 1m küp kazdık. Daha sonra zemine beton attık ve etrafını tuğla ile ördük. Şuanda tuğla duvar ile toprak arasına beton atma aşamasındayız. Bu beton topraktan suyun sızmasına engel olacak
Tüm detayları ve sonucunuda isteriz:) Dilerim sağlıklı günlerde. sağlıklı yiyecekler yaparsınız.
hidayetcaliskan
29-10-2009, 19:42
Bizim kasabada ve civarda bu tandırlar halen kullanılmaktadır ve bizim de var. Ekmek yapılmak üzere kullanılan tandırlar şekil açısından birbirine benzemekle birlikte boyutları yapılan ekmeğin türüne göre değişir. Bizim burda ekmeklerin boyu bir veya iki avuçiçi kadardır. O yüzden derinliği 70-80 cm civarında olur. genişliği ise göz kararı söylemek gerekirse üstte 60 cm altta 80 cm civarındadır. Balçıklı çamurdan yapılır. Boyutuna göre ortalama 70 tl civarındadır. tandır gömülecek yere ki buraya tandır evi deriz genişçe bir çukur kazılır tandır yerleştirilir. etrafına çabuk soğumasın diye kül doldurulur. en dibindeki delikten bir kaç m. uzunluğunda hava deliği konur. Çalı çırpı ama en çok tezek yanar. Ekmek pişirildikten sonra düdüklü tencereye koyduğunuz fasülyeyi tandırda pişirmek isterseniz çok lezzetli olur. Sivas'ta da tandırlar var. Ama Sivas'lılar açık ekmek diye tabir ettikleri lavaş ekmeği gibi ekmek yaparlar. Hamuru bir yastığın üzerine koyup öylece tandıra yapıştırırlar. bu yüzden onların tandırları daha geniş ve derindir.
Maliyetine katlanırım derseniz şahsım adına ücret talep etmeden satanlardan temin edip yollayabilirim sanırım. Ama tandır işi biraz meşekkatlidir. Sadece odun kullanırsanız ekmekler yanabilir. Yani tezek de gereklidir. Sırf meraktan almanızı tavsiye etmem. Onun yerine tandır ekmeği almanızı tavsiye ederim.
lastmohikan
29-10-2009, 20:09
tandırda ne pişmez ki ,hayal bile pişer.
denizakvaryumu
29-10-2009, 22:09
Tandır yapımı anlatımları yarım kalmış,
Ankara'da bahçesine tandır yapan var mı?Özellikle bu hazır küplerden.
Bu konuda sn MeyveliTepe den yardım isteyebiliriz.Fırın kardeşliğinden sonra düşünülebilir bence.
Köy tandırı konusunda Hatay meşhurdur. Yapımında Keçi kılı , özel kireçli toprak ve saman kullanılıyor , tüm bunları birlikte karıyorlar. tombik şekilde alt yanında küvle deliği ve en üstte eğimli ~ 40 cm çapında girişli olarak alt çapı yaklaşık 1 mt üst çapı 50 cm bombeli konik ? olarak 3 farklı boyda imal ediyorlar. fiyatları makul 50 ile 100 Tl arasında . Tek bir problem var , nakliyesi . Hem büyük hem de oldukça ağır.
Bunda herşey pişirilebiliyor. Ekmek , kuyu kebabı ( orta karar bir kuzu çok yakışır ) ,testi kebabı , güveç vs.
Yapacaklara kolay gelsin.
denizakvaryumu
30-10-2009, 09:13
Ankara'da da mutlaka yapan vardır bir araştırayım.
Kimler yapıyor vs.
denizakvaryumu
30-10-2009, 11:21
112197
Bu resimleri görüp de tandır kuyusunu araştırmamak mümkün mü? :D
hidayetcaliskan
31-10-2009, 07:28
Sayın Akın o beton daha doğrusu nerdeyse hiçbir beton su sızmasını engelleyemez. 13-15 cm kalınlıktaki inşaat betonundan bile su sızdığı düşünülürse tandırınızın ömrü çok kısa olacaktır. Bu iş için özel kimyasallar ya da membranlar var ama onlarda zahmetli. Tandır, üzeri kapalı, tabanı su almayan bir yere gömülmelidir. Bu güne kadar açıkta hiç tandır görmedim. Emeklerinizin boşa gitmemesi için başka yere nakletmeli ya da etrafını en azından briketle çevirip üzerini sacla örterek bir nebze de olsa koruma yoluna gitmelisiniz.
denizakvaryumu
31-10-2009, 23:16
112502
http://kadikalesi.blogspot.com/2007/03/tandir-firini.html
lastmohikan
07-11-2009, 21:23
bilgi için çok teşekkür ederim.
Taş fırınların döşeme altına da cam ve tuz konurmuş.
Doğrudur kesinlikle ısının aşağı gitmemesi için usta diyor.
denizakvaryumu
09-11-2009, 10:35
Bu cam ve tuz konulması işi, ateş tuğlası ve şamot harcı kullanılmadığı zamanlardan kalma bir uygulama sanırım.
Tabanda ateş tuğlası ve şamot kullanılırsa tuz ve cama gerek var mı?
denizakvaryumu
13-11-2009, 14:18
114031
Sn.Cemonun göçmen fırınını buraya eklememek olmaz, estetik olarak göze hoş gelen sanki doğadan bir parçaymış gibi duran bir fırın.
Diğer fırın sahipleri kusura bakmasın ama çatılar, şingıllar,yan duvarlar,duvarlarda tekrar tuğlalar...vs.vs. nin olduğu fırınlar bana apartman dairelerini hatırlatıyor :)
Sn. Denizakvaryumu,
Fırının yapılırken gördüğüm kadarını anlatayım size.
Komşunun bahcesinde ateş tuğlası bulduk, en alta onu yerleştirdi.
Şamot nedir bilmiyorum:(
Sarı toprak ve samanı, suyla (hamur yoğurur gibi neredeyse) yoğurdu
yanları örerken, araya bu harçı koydu. (Daha sonra tümünü bu harçla sıvadı=
Yükseklik oldu deyince, 2 demir cubuğu yerleştirdi. Üstüne tenekeyi kesip kapattı.
Tenekenin üstüne, elediği odun külünü koydu. Kubbe şeklinde kapattı.
En üste, cila olarak biraz cimento sürdü, sulandırıp.
Koruma için çatı yapamadık, düzenlemeler olacak oralarda diye. Şu ana kadar birşey olmadı, ama bişeyler yaptıracağım
Bacayı unutmuşum:p
Baca için, fıstık tenekesi vardı, onu kesti, yerleştirdi. Duman çıkışında bir sorun yok, zaten dumanın coğu yanarken ön taraftan da çıkıyor. Ateş tam köz olunca da, sacayağını koyup üstüne tepsiyi yerleştirdi. Sacdan kapağı var kapağı kapadı, ara sıra acıp baktı, ve cok lezzetli bir dolma yedik. Biberler bahçeden:p
.
denizakvaryumu
13-11-2009, 14:30
Göçmen fırını-tandırı
114033
Eskiden içinde pamuk dalları yakılarak ekmek pişirdiğimiz (3. resimde sağdaki) göçmen fırınlarının yerini artık göçmen tandırları aldı.Tandırlarımızın genel yapısı fırın ile aynı yapıda olup;tabanı yine tuğla ile döşelidir ve samanlı sarı toprak ile yapılır.Fırından tek farkı duvarlarının cok daha ince yapılmasıdır.Bunun sebebi ise tandır duvarı ile en üst bölgedeki kül arasında bulunan közün tandırın içini ısıtması için duvarları ince yapılır.Bu ateş günde 1 kez yenilenir ve gün boyu tandırın içi sıcak kalır.Her 2 fırında pişirilen ekmekte aynı tadı bulursunuz.Yani göçmen ekmeği, harikadır:)
http://gunlucekoyu.blogspot.com/2009/07/gocmen-frn-ve-ekmegi.html
Sayın DENİZAKVARYUMU,
Tandır yazınız çok güzel olmuş. Biz hala tandır ekmeği yiyoruz. Sekiz on güne yetecek ekmek pişiriyoruz. Tandır ekmeği bittiğinde aldığımız fırın ekmeğini kimse yemek istemiyor. Aldığımız un fabrika unu. Bir de değirmen unu alsaydık, kim bilir ne lezzetli olurdu.
denizakvaryumu
13-11-2009, 14:51
Sn.Rabenek afiyet olsun.
Siz de tandır fırınınızı burada tanıtabilirsiniz.Nasıl yaptınız,şekli nasıl?
Göçmen tandırına benziyor mu yani küller fırının içinde değil de üstünde mi?
denizakvaryumu
13-11-2009, 15:56
114035
http://www.superpoligon.com/foto/albums/userpics/10043/tandir.jpg
Tandır: Tandır Tennur sözcüğünden türemektedir. Tennur sözlükte kapalı bir ocak, bir fırın olarak kullanılır. Dilimizde Tennur, tandır olarak kullanılır.
Tandır yapımı zor ve zahmetli, sanat gerektirmeyen fakat bilgi ve beceri gerektiren bir iştir. Önce özel yerlerden tandır için killi özel toprak getirilir, güzelce elenir, içerisine saman ve keçi kılı veya pamuk katılarak çamur yapılır. Bir gün bekletilip sonraki gün tekrar yoğrulur. Çamur 7-8 cm kalınlığında çapı dolanacak kalınlıkla silindir şekline getirilip örülür. Fakat burada hassas olan nokta, tandırın hepsi bir anda örülmez. Zaman zaman kurumaya bırakılır. Yamukluk ve çökmeyi engellemek için Peyder pey ve kurutulmaya bırakılarak örülür. Kışın tandırı yapmak veya örmek daha zordur. son olarak tandırın ağız kısmı yapılır ve kurumaya bırakılır. Tandır çamurunun iyi yoğurulmuş olması gerekmekir. Aksi taktirde çabuk bozulur ve istenilen randıman alınmaz. Tandırın kullanım ömrü 5 ile 10 yıl arasında değişir. Bir tandır yapımı ortalama bir hafta sürer.
Tandırı kurarken önce gömülecek yer seçilir. Buraya toprak seviyesinde gömülür. Yere kazılarak yapılan tandırların derinliği 130-150 cm olur. Çapları ise 50-65 cm civarındadır. Tandır ekmeği adını yapıldığı yerden alır. Ekmeğin en büyük özelliği uzun süre bozulmadan kalabilmesidir. Tandırın altında 20x20 ebadında küçük bir delik bulunur. Bu yanan ateşin hava alıp iyi yanmasını sağlar.
TANDIR EKMEĞİNİN YAPILIŞI
Tandır ekmeği yapmak için önce un elenir, tuz ve ekşi hamur veya maya eklenip iyice yoğrulur. Burada ekşi hamur maya görevini yapar. İyice yoğrulup kıvamını alan hamur üzeri kapatılarak ekşimeye yani mayalanmaya bırakılır.
Hamur mayalanınca tandır odun tezek ve çalılarla yakılır. İçi ısınmaya başlayan tandırın duvarları önce siyah sonra kor rengini alır. Bu renk tandırın iyice ısındığını ve ekmek pişirmeye hazır olduğunu gösterir. Ekmeği tandıra vurmak için mutlaka bu işten anlayan birine ihtiyaç duyulur. Çünkü tandıra ekmek vurmak, o ateşe dayanabilmek, ekmeği tandıra tutturabilmek tamamen beceri gerektirir. Bu görevi genelikle evin büyüğü olan anneler üstlenirler. Hamurların tandıra iyi yapışmaması ve mayasını tam olarak almamış olması ekmeğin tandırın iç duvarına yapışmadan ateşin içine düşmesine neden olur. Böyle bir durumda ekmek istenilen şekilde olmaz, biçimsiz ve kavruk olmasıyla sonuçlanır. Tandır başına sofra bezi, hamur tahtası, zeytinyağı, bir tabakta su ve kera (Refık) dediğimiz ekmeğin tandıra vurulmasını sağlayan malzemeler getirilir.
Tandırda pişen ekmeğin mis gibi kokusu uzaklardan insanımızın burnuna gelir. Köylümüzün gönlü geniştir, yüreği geniştir, misafirperverdir, ikram sever.Tandırda ekmek yaparken tandırın yanından geçen biri gönderilmez, mis gibi sıcacık tandır ekmeği ikram edilir. Tanıdık olsa da olmasa da… Hele birde tandırda katıklı dediğimiz, çökelekli ve ekmek varsa, veya tandırda çıkan ekmeğin kıtır tarafını tereyağıyla bir hevrişk yaptınmı değmeyin yiyenin keyfine. Gelen geçen konu komşu mutlaka pişirilen ekmeğin tadına bakar. Bu köylümüzün cömertliğininde bir sonucudur. Bütün her tarafı mis gibi katıklı ekmek kokusu alır. Konu komşunun, gelip geçenin göz hakkı olduğu düşünülerek ikramda bulunulur.
Kadınlarımız tandıra gündüz erken saatlerde çalı, odun, tezeğini bırakıp, sıraya girmiş olur. Kim erken çalısını bırakmışsa O ekmeğini önce yapar.Tandırlarda bazen komşular kendi aralarında sıralar yaparlar. Tandırlarımız sokaklarda bir yerde üstü kapalı herkesin faydalanacağı şekilde olduğu gibi, evlerin avlularında kişilere mahsus da olabilir, fakat herkese açıktır, herkes faydalanır.
Tandırda ekmeğini yapıp eve varan kişi, sıcacık ekmeğini bir sofra üzerine serer, bir iki saat bekletip iyice soğuduktan sonra toplayıp anbarına, dolabına koyar. Kuruyan tandır ekmekleri değerlendirilir, boşa gitmez. O çörek aşı dediğimiz, bol tereyağlı ve ekmek Hevrişki yapılır. Tabi ki bize de yiyenlere afiyet olsun demek düşer…
Tandırın kültürümüzde önemli bir yeri de, ramazan bayramlarında yapılan, kete (gılor) dediğimiz ramazana has çörektir. Şekerli ve şekersiz içli veya içsiz olarak yapılır. Kete denince daldığınızı eskilere doğru yol aldığınızı görür gibiyim. Nasıl gidilmez eskiler. O iplere saplanıp, tavana asılan kete veya kade veya (gılor). Seyretmesi bir güzel, yemesi bir başka güzel... Doğrusu o güzelim ketelerin özlediğimi itiraf etmek zorundayım. Çünkü bu güzel adet ve örfümüzde etkisini kaybetmekte, birçok evlerimizde o güzelim ramazan vaya diğer gönlerde Keteleri yapılmamaktadır artık…
Tandırda ekmeklerimiz piştikten sonra, tandırın altına bir çömlek içine birde keşke deninen yiyeceği koydunmu keşkenin ortasına bide bol tereyağı koydunmu hııım değmeyin yiyenin keyfine, taze tandır ekmeği ile bir güzel afiyetle yenir…
Tandır Köyümüzde bir gelenektir, bir adettir, bir örfümüzdür. Günümüzde birçok adet ve örfümüzde meydana gelen dejenere ve yozlaşmaya elimizden geldiğince imkan tanımayalım.Örf ve adetlerimizi yaşamaya ve yaşatmaya azami özen gösterelim. Çünkü eskisi güzel olmayanın, yenisi hiç güzel olmaz.
Yazıyı Hazırlayan: Hikmet TİMUREditör: Miyase GÜVENFotograflar: Hikmet TİMUR
http://m.domaindlx.com/dormeli/tandirekmegi.htm
limon_sever
24-04-2012, 13:15
Tandır kurulumu hakkında detaylı bir anlatım bulamadım. Ben elimden geldiği kadar fotoğraf destekli anlatmaya çalışacağım.
Bizimkiler 10 gün kadar önce Konya'nın tarihi Sille Mahallesini gezmeye gitmişlerdi. Orada gördükleri bir tandırcıya, 2 sıra ekmek yapılacak büyüklükte bir tandır siparişi vermişler. Tandırcı tandırı 80 liraya yapabileceğini söylemiş. Pazarlıkla 70 liraya anlaşmışlar. Tandırcı tandırı 1 hafta içinde bitirmiş. Cuma gün teslim aldık. Tandırın boyu 50 cm, alt çapı 67 cm, üst çapı 45 cm ve hava deliğinin çapı 10 cm.
286303
286304
limon_sever
24-04-2012, 13:30
Bahçede ağaçlardan dolayı yer sıkıntısı olduğu için nereye yapacağımızı epey bir düşündük. Bazı ağaçlarda sert budama yapacağımız bir alana yapmaya karar verdik. Tandır bittiği zaman bahçe kapısının yarısını kapatacağı için bahçe kapısınıda 1-2 metre kaydırmayı düşünüyoruz.
Nette gördüğüm bir çok tandırı tamamen yere gömmüşler. Biz bir kısmını yere gömeceğiz. Bugün yaklaşık 30 cm derinliğinde 80 cm çapında bir çukur kazdım.
Çukur mevsim gereği ıslak olduğu için birkaç gün kuruması için bekleyeceğiz. Çıkan toprağıda serdim. Çıkan toprağı daha sonra boş yerleri kapatmak için kullanacağız.
286316
286317
286318
286319
286320
Kolay gelsin....Bugün yorulmuş olmalısınız. Arkası yarın.
limon_sever
28-04-2012, 19:26
Kolay gelsin....Bugün yorulmuş olmalısınız. Arkası yarın.
Teşekkürler. Kesinlikle yorucu bir iş. Tandırı kendimiz yapsak daha mı az yorulurduk bilmiyorum :) Kazdığım zeminin kuruması epey uzun sürdü. O yüzden bir kaç gün biraz uzadı.
limon_sever
28-04-2012, 19:46
Bugün zeminin kuruması üzerine tekrar çalışmalara devam ediyoruz.
Zeminine bir sıra 8 adet(bir de küçük bir parça) ot tuğlası döşedik. Sonra üstüne tandırı koyduk. Daha sonra tandırı kaldırıp samanla toprağı karıştırıp çamur yapacağız. Ot tuğlalarının aralarını kapayacağız.
288010
Havalandırma için 25 cm derinliğinde 30 cm genişliğinde 70 cm uzunluğunda bir çukur kazdım. Bu çukura yarın ekleceğim fotoğraflarda da göreceksiniz çıkma soba borusunu yerleştirdim.
288017
Tandırın tepe noktasına 50 cm uzaklığında yarı çap yapacak şekilde dairesel olarak pirket denemesi yaptık.
288022
Anlatıma devam edecektim. Ama hava karardığı için fotoğraf çekemedim.
Arkası yarın...
limon_sever
29-04-2012, 09:11
Tandırın tepe noktasına sıfır olacak şekilde biraz toprağı kazıp pirketleri 2 kat yapıp, birbirlerine çamurla tutturarak ördük.
Hava deliğine gelecek şekilde soba borusunu yaklaşık 20-25 derecelik yukarıya doğru bakacak şekilde yerleştirdik.
288192
288193
Bugün hava biraz kapalı. Yağmur yağacak gibi.
Devamı sonra...
Tandırın tepe noktasına sıfır olacak şekilde biraz toprağı kazıp pirketleri 2 kat yapıp, birbirlerine çamurla tutturarak ördük.
Hava deliğine gelecek şekilde soba borusunu yaklaşık 20-25 derecelik yukarıya doğru bakacak şekilde yerleştirdik.
288192
288193
Bugün hava biraz kapalı. Yağmur yağacak gibi.
Devamı sonra...
Sn. limon_sever, elinize saglik. Bence cok güzel oldu simdiye kadari ile. Zannedersem briketlerin etrafi tandira kadar toprak ile doldurulacak! Havalandirma deligi, soba borusu köz olustugunda kapatilmiyacakmi ? Nasil? Dogrusu merak ettim... Lezetler dünyaniz hayirli ugurlu olsun...
limon_sever
29-04-2012, 14:15
Sn. limon_sever, elinize saglik. Bence cok güzel oldu simdiye kadari ile. Zannedersem briketlerin etrafi tandira kadar toprak ile doldurulacak! Havalandirma deligi, soba borusu köz olustugunda kapatilmiyacakmi ? Nasil? Dogrusu merak ettim... Lezetler dünyaniz hayirli ugurlu olsun...
Teşekkür ederim. Evet, biriketlerin etrafını tandırın tepe noktasına kadar toprak ile dolduracağız. Ama onun öncesinde tandırın hemen çevresine özel bir kum dökeceğiz. Şuan daha netleşmedi. Bu kum ısıyı muhafaza edecek. Havalandırma deliğinin mantığı aynı evlerdeki sobalardaki mantıktan. Soba yanarken alt deliği açıyoruz. Soba yanıp köz olunca kapatıyoruz. Öyle işte :)
Teşekkür ederim. Evet, biriketlerin etrafını tandırın tepe noktasına kadar toprak ile dolduracağız. Ama onun öncesinde tandırın hemen çevresine özel bir kum dökeceğiz. Şuan daha netleşmedi. Bu kum ısıyı muhafaza edecek. Havalandırma deliğinin mantığı aynı evlerdeki sobalardaki mantıktan. Soba yanarken alt deliği açıyoruz. Soba yanıp köz olunca kapatıyoruz. Öyle işte :)
limon_sever, elinize saglik. Azmi emek var orada. Alin teri her seyi güzel yapandir.
Gaz betonlarin cevresine yumurta büyüklügünde dere taslari yapistirilsa cok dogal ve cok güzel görüntü olurdu, diye düsünüyorum... Kolay gelsin...
limon_sever
30-04-2012, 15:54
Pazar gün yağmurdan sonra kaldığımız yerden devam ettik. Pazar gün olunca bahçe işleri epey fazla olduğu için fotoğraf çekmeyi bir an unuttum. O yüzden bugün toprağı kapatırken aklıma geldi.
Tandırın dış kısmının ot tuğlası ile birleştiği yer ile tandırla toprak arasına 5-10 cm yüksekliğinde arayı kapatacak şekilde çamur yaptık. Çamuru kum taneleri alta dökülmesin diye yaptık. Ayrıca soba borusunun tandırla birleşen yerini çamurla güzelce kapadık. Tandırın çevresine döktüğümüz çamurun üstüne yaklaşık 15-20 cm yüksekliğinde ince sıva kumu döktük. Sıva kumu üzerine dikdörtgen şeklindeki ev yalıtım malzemesini diklemesine gelecek şekilde tandırın etrafına döşedik. Daha sonra boş yerleri tamamen toprakla doldurmaya çalıştık. Ama çukurdan çıkan toprak yetmedi. Daha önce sebze bahçesi için hazırladığım topraktan kalan biraz yığın vardı. Onu da kullandık ama o da yetmedi. Bir de akşam olunca işi boşladık.
288907
Bugün bahçede kazı çalışması yaptım. Tandırın tepe hizasına kadar toprağı doldurdum. Toprak kapama işi bitti. Tabi bende bittim :)
288908
288909
Devamı daha sonra...
limon_sever
05-05-2012, 15:31
Tandır kurulumunda ufak bir değişiklik yaptık. Soba borusunu çıkartıp yerine ot tuğlalarından bir tünel yaptık. Soba borusunu daha önce tandır kuranlar tavsiye etmediği için değiştirdik. Ot tuğlası daha sağlam oluyormuş.
291415
Bugün hava çok güzel olunca sabah erkenden işe koyulduk.
Öncelikle tencerede 3 bardak sütü ve 1.5 bardak erimiş don yağını karıştırdık.
291416
Daha sonra bu karışımı bir bez ile tandırın iç yüzeyine güzelce sürdük. Bu işlem bir defaya mahsus yapılıyormuş. Tandırın iç yüzeyi daha bir kıvama gelecekmiş böyle.
291422
limon_sever
05-05-2012, 15:46
Sütçümüzden bir çuval yapmayı(tezeği), içinde yaklaşık 30-35 adetini 3 lira karşılığında satın aldım. Bu yapmaları 2'ye 3'e bölerek dairesel bir alan oluşturarak arasına çalı çırpı serdik. 3 katlı olarak bu işlemi tekrarladık. En üstteki katmana da gazete kağıdı sıkıştırdık. Çırayı yakıp içine koyduk. Böyle 4-5 saat az az yanarak ilk yakma işlemini bitirdik. İçindeki kor sıcakken aniden yağmur bastırdı. Üstünü hemen kapadım. Size tavsiyem yağmurlu bir mevsimde tandır kurulumunu mümkün olduğunca yapmamak :)
291439
291440
291441
291442
291443
Sırada yapılacak işler:
- Tandırın etrafına doldurduğumuz toprağın üst kısmı ve açıkta kalan pirketlerin etrafına saman ile güzel bir çamur karıp, sıva yapacağız ama yağmurlar nedeniyle ne zaman yaparız, bilmiyorum.
- Tandırı yağmur-kardan korumak için çatı tarzı bir şey yapılacak.
psykopat81
04-06-2012, 18:26
Ankara'da hazır tandır yapan bir yer var mı acaba?
küp şeklinde olabilir..
limon_sever
09-06-2012, 13:43
Tandır yapımını tam olarak bitiremedik ama geçen hafta cumartesi gün az da olsa denemelik tandır ekmeği, tandır gevreği ve çok çok lezzetli tarifi imkansız tandır böreğini yaptık :) O kadar lezzetli olmuş ki 1-2 gün içinde hepsi bitti :) İlerleyen günlerde tandır yapımına kaldığımız yerden devam edeceğiz.
306674
306675
306676
306677
pembegül
09-06-2012, 14:01
Çok güzel olmuş limon sever maşaALLAH ben bile imrendim . Bizim memlekette tandır kapalı bir yerde olur kışın yazın hep kapalı alanda tandır ekmeği yufka bazlama tandırda kaz ve suyuna pilav pişirilir . Mümkünse etrafına üç tarafına duvar örüp birde basit bir çatı yapılıp kuruluğa alınsa sizinkinede yağmur kar dert olmaz güle güle kullanın ...:)
limon_sever
09-06-2012, 20:08
Teşekkür ederim pembegül. Dediğiniz gibi üstüne çatı tarzı bir şey yapmayı düşünüyoruz. Duvar konusunda daha net bir şey düşünmedik. Daha çamurdan pirketlere sıva yapacağız ama toprak tedarik edemediğimiz için hepsi beklemede.
Tandır yapımını tam olarak bitiremedik ama geçen hafta cumartesi gün az da olsa denemelik tandır ekmeği, tandır gevreği ve çok çok lezzetli tarifi imkansız tandır böreğini yaptık :) O kadar lezzetli olmuş ki 1-2 gün içinde hepsi bitti :) İlerleyen günlerde tandır yapımına kaldığımız yerden devam edeceğiz.
306674
306675
306676
306677
Ellerinize sağlık,gönlünüze, beyninizede... İsteyince her şey olur mantığının ispatını gerçekleştirdiğiniz için teşekkürler.Mutlu ve sağlıklı, lezzetli yemekler ve ekmekler pişirin afiyetle yiyin ailenizle birlikte:)
limon_sever
13-08-2012, 11:19
Ellerinize sağlık,gönlünüze, beyninizede... İsteyince her şey olur mantığının ispatını gerçekleştirdiğiniz için teşekkürler.Mutlu ve sağlıklı, lezzetli yemekler ve ekmekler pişirin afiyetle yiyin ailenizle birlikte:)
Çok teşekkür ederim. Umarım hayallerinizdeki çiftlik evine sahip olursunuz. Allah'ın izniyle isteyince her şey oluyor. Yeter ki bir yerlerden başlayalım.
Aynı temennilerle.
Saygılar.
denizakvaryumu
14-08-2012, 00:26
Ankara'da hazır tandır yapan bir yer var mı acaba?
küp şeklinde olabilir..
Firik - Antakya Yöresel Ürünleri (http://www.firik.com.tr/index.php)
Tandır konusunda bir görüşün derim...
Pratik tandır imalatları var.
tugrulbaba
18-08-2012, 21:01
Bu tandırlar memleketimizde (Konya) hazır olarak satılıyor. Arayanlar için açık adres veremem ama, Kerkük caddesinin tren yoluna bakan tarafında sıra sıra imalatçısından edinilebilir. Ayrıca Aziziye camisinden Mevlanaya doğru olan bağlantı yolu üzerinde Piri Mehmet Paşa çarşısının yanında da bu tip toprak işlerini satan bir-iki yer var.
Muhabir_
22-12-2014, 12:17
Merhabalar, sorunuzu gördüm bazı arkadaşlar cevaplamışlar ama istenilen cevabı göremediğimden vede ilgi alanınızın da benim ilgi alanım ile bir benzerlik olduğunu gördüm. bu nedenle üye oldum ve sorunuzun cevabını yazayım;
1. yaklaşık olarak 25 kürek kırmızı toprak,
2. Bu toprağı normal bir alaktan geçireceksiniz,
3. 150 -200 gram civarındaki keçi kılını ikişer cm. Makasla keseceksiniz,
4. Bu keçi kıllarını toprakla iyice karıştırıp, su döküp çamur yapacaksınız
5. Bu çamurun üzerini bir naylonla kapatacaksınız ve 15 gün bekleyecek,
6. Has çamur haline geldikten sonra, yatsı ve belirli bir ağırlıkla bir cisimle ( tokmak)çamurun üzerine vurarak bu çamur iyice has bir hale gelecek , gelinen bu aşamada Tandırı istediğiniz boyutta kendiniz yapacaksınız.
7.Yapım esnasında tandırın alt taban kısmına soba borusu çapında bir delik bırakacaksınız ( Kule !!!) daha sonra yapmış olduğunuz b tandır güneş ortamından uzak gölgede kendiliğinden kuruyacak.
Not: Neden keçi kılını toprağa karıştırdık kuruduğunda çamur çatlamasın diye.
chimaera32
22-12-2014, 14:49
Tandırda sadece ekmek mi yapılıyor acaba
intechguvenlik
27-05-2015, 12:55
Keşke küçük bir fotograf da olabilseydi, verdiğiniz paylaşımlardan dolayı çok teşekkür ederim, kamera (http://www.intechguvenlik.com)
Baba_Kamp
12-07-2016, 01:07
Herkese merhaba.
Kuyu tandır mesajı sayesinde yazışmalarınızı okudum ve hem üslup hem de içerik çok hoşuma gitti. Arada ben de sizlere katılmak isterim.
Ailecek 20 sene sonra Aydın bölgesine taşındık ve ilk işim çevredeki küçük bahçelere göz gezdirmek oldu. Kısmetse yakın dönemde kendime göre bir tane bulmaya çalışıyorum ve yapacağım ilk işlerden biri de tandır kuyusu açmak ve/veya açtırmak.
Aydın, Isabeyli civarında oturup da bu konuda yardım alabileceğim insanlar tanıyorsanız lütfen haberim olsun.
tekrar görüşmek üzere, iyi geceler.
Erdem 01
12-07-2016, 08:39
Çamur bulup pişirip tuğla tandır yapımı zor. Yapan firmalarla bağlantı kurun. İntnetten, Tandır imalatı, tandır imalatı konya,Tandır imalatı Hatay gibi arama yaptırırsanız Taşınır Toprak tandır yapan firmaları bulursunuz.
Dutlubahçe
13-07-2016, 16:51
Konuyu baştan sona okudum fakat kuyu tipi tandırların içinin (kül vs. ) nasıl temizlendiğini anlıyamadım. Bilen arkadaşlar açıklayabilirse memnun olacağım.
Konuyu baştan sona okudum fakat kuyu tipi tandırların içinin (kül vs. ) nasıl temizlendiğini anlıyamadım. Bilen arkadaşlar açıklayabilirse memnun olacağım.
Sayın Dutlubahçe; benim gördüğüm kadarıyla külü tandırın aşağısındaki hava açıklığından çıkarıyorlardı. Eğer hava açıklığı küçükse küçük bir kürek yardımıyla içinden alıyorlar. Ayrıca çok fazla kalın odun yakılmıyor çalı çırpı ve külü çok fazla olmuyor o yüzden her seferinde içini temizlemiyorlar ^^
skanatlar
27-10-2017, 12:41
Merhaba,
Eski ateş tuğlalı yuvarlak sobaları kullanarak, kuyu kebabı yapılabilir mi?
Bütün bir kuzu olmaz ama belki bir bacağı pişirilebilir.
Sobanın çevresini, altını ve üstünü çam yünü ile izole edersek uzun süre ısıyı muhafaza eder diye düşünüyorum.
Yorum serbest,
Fırsat buldukça hafta sonları fırında tandır yaptığım için görüş bildireyim dedim:
Kuyu tandırda köz altta iken eti asıyorlar ve kapağı da çamurla sıvayarak kapatıyorlar. Eti pişiren alttaki közle beraber, eti asma öncesi yanan ateşle ısınan yan çeperdeki tuğla veya taşa ait ısı. Siz ateşi yaktınız ince tuğla ısındı ama ne kadar tecrit malzemesi ile sarsanız da eti pişirecek ısı kalmaz o sobada.
Bizim fırınımızda ısınan tuğlanın derinliği 20 cm. e yakın, etrafında da çamur ve taş ile yapılmış ilave örtü mevcut, bu sebepten tava gelince içine konan eti pişirebiliyor, üstelik köze ihtiyaç duymadan. Ancak hakkıyla pişme için en az 6 saat gerekiyor.
skanatlar
30-10-2017, 14:24
Merhaba Sn.Hosseda,
Yorumlarınız için teşekkürler. Kapak olarak yuvarlak ateş tuğlalar kullanılabilir.
Ateş tuğlalar ince olabilir ancak uzun süre ısı tutabileceğini düşünüyorum.
Sonuçta Mini Fırın olucak. Ben ümitliyim :)
İki tane kocaman kamyon tekerleğinin parçasını bulunca (50 cm. çap 40 cm. derinlik) kuyu tandır yapmaya karar verdim. Parçalar tamamen dökümden ve her biri en az 40 kilo.
Geçen hafta bir tanesini geniş ağzı toprak yüzeyine bakacak şekilde toprağa gömdüm. İçerisinde bolca dal parçası yaktım ve tamamen köz olunca büyükçe bir tavuğu tabağın içerisinde yağlı kağıda sararak dibine yerleştirdim. Ağzını kiremitlerle kapadım ve toprakla açık yerlerini güzelce örtere 1 saat 50 dakika beklettim. 10 dk. daha bekletsem süper olacakmış.
Bugün deliği daha da derinleştirerek tekerin bir tanesini dar kısmı toprağa değecek şekilde yerleştirdim. Akşam olduğu için daha fazla uğraşamadım. Yarın diğer parçayı topraktaki teker ile bu kez geniş yüzeyi aşağıda ve dar yüzeyi üste bakacak şekilde yani diğer parçanın aynı ikiz yüzeyiyle öpüştüreceğim diyelim.
Artık planımda sorun olmazsa ya tavuğu yaptığım gibi içeride köz biriktirip tavuk veya daha büyücek kuzu vs. pişireceğim, ya da ağzı açıkta alevli şekilde yanarken çevirerek pişireceğim. İkinci pişirmede derinlik arttığı (1 m.) içn kuyu dibinde ateş hararetle yanar mı kuşkuluyum.
Üstteki paylaşımlarda havalandırma deliğinden bahsediliyor ancak benim bildiğim kadarıyla (üstteki tavuk örneğinde verdiğim gibi) ateş kuyunun dışında veya içinde yakılarak köz oluşturulur, yani aslında hava almasına gerek yok. Daha sonra tamamen havayla teması kesilerek pişirilir.
Kafama takılan husus; halen tekerin yüzeyi toprak yüzeyinin yaklaşık 10 cm. altında kaldı. Yakarken veya kullanırken bu durum sorun olur mu, yoksa toprak yüzeyiyle sıfırlasam mı? Tabi bu durumda 40 kiloluk tekeri çukurun dibinden çıkarmak tam bir işkence olacak :) Varsa öneri - tecrübelerinizi bekliyorum.
678940
678937
678938
678939
Havalandırma kanalı bırakılan tandırlar farklı bir uygulama. O tandırlarda çalı çırpı yanarken yan duvarlara yapıştırılan hamurlarla tandır ekmeği yapıyorlar. O tandırlarda kuyuya topraktan yapılmış (küp benzeri) bir kap gömülüyor o kapın alt yanında hazır deliği var hava kanalına bağlantı için.Bizim bu taraflarda ben görmedim kanallı tandırı. Sizin yapmakta olduğunuz tandır tamamıyla et pişirmek için kullanılan bir tandır ancak ölçüler standart değil, daha küçük bir tandırınız olmakta. Bence madem bu işe kalkıştınız cantlardan vaz geçin ustasını bularak kuyuyu büyütün çeperini de tuğlayla ördürerek halis bir tandıra sahip olun. Bu tandırlarda ateş önce ağız açıkken yakılıyor köz oluştuktan sonra et asılarak üstü sıkıca kapatılıyor. Ancak merakım sebebiyle çok inceledim kuyu tandırları nette, amatör işi uğraş denemez, koca kuzuyu usulüyle telleyerek bir kalın ağaca asarak ateş üzerine yerleştirmek, kapatılan kapak sonrası zamanı kestirerek eti oradan pişmiş ve sağlam şekilde yukarıya almak çok zor işler. Bir bütün kuzu nereden baksanız 20 kg dan az değil yani yaklaşık 1.000 lirayı heba etmek bahis konusu...
Yola çıktınız devam edin ama bir fırın yapmak daha uygun olur bahçenize diye düşünüyorum...
@ hosseda; bilgiler için çok sağolun. Ailede hanımla kız kuzu yemez, oğlanla ikimiz yeriz. Dolayısıyla 20 kg. luk kuzular bizim neyimize :) Amacım, tek seferde bir büyük tavuğu pişirelim, (ki tekli olanında da bunu başardık, ikilisinde bunu daha rahat yaparız herhalde) yine tek seferde bir tarafa kuzunun budunun yarısını asalım, yanına da dana eti asıp veya dibine tabağa koyup pişirelim.
Yani fırından aşırı beklentimiz yok, arada bir halini soralım yeter.
Resimdeki gibi üç farklı şekilde pişirebiliriz. 1 ve 2 de içeride hapsedilen ısının yeterli olması lazım. Teklide tavuğu 2 saatte pişirdiğine göre ikilide işimiz daha zor olacak; ya içerisine dalları daha çok koyacaz ya da daha kalın odun koymamız gerekecek. Olmazsa da bu şekilde yalıtım pek yeterli gelmedi deyip teklide tavuk pişirmeye devam diyeceğiz. Ancak küp gibi koskoca kalın döküm parçalarının geç ısınıp geç soğuyacağını (ekmek yaptığım döküm tencereden biliyorum) ve tuğladan-çamurdan yapılan tandırlardan daha iyi yalıtım sağlayacağını düşünüyorum. 3 nolu pişirme yönteminde ise altta ateş yanacak üstte et dönerek pişirilecek, burada tek sorun ateşin yaklaşık bir metre aşağıda yanıp yanmayacağı. Teklideyken gayet hararetli yanmıştı, hatta ne güzel 'ateş ocağı' olacak diye düşünmüştük.
678986
Sn. TCM;
En alt tabana demir boru içerisinde havanın çıkabileceği bir düzenek ve demir boru yardımı ile dışarıdan bilgisayar fanı veya mutfakta kullanılan cama takilabilen fanlardan kullanarak aşağıdan oksijen alımını sağlarsınız. Tabi üzerine sağlam malzemeden ızgara benzeri bir şey yapmak lazım. Soğuduğu zaman da kalan külleri alabilecek şekilde bu aksamın sökülebilir olması gerekiyor.
Ben yapabilirsem dağa gömme mahalle tipi fırın yapmayı düşünüyorum. Bahçede çıkan odunları bu şekilde imha edip gelen giden olursa birşeyleri odun kokulu eski usul yiyecekler ikram edebilmek lazım. Bizim burada bu tip fırın yapanlar var. Hatta eski usul taştan yapanlar var. Arkadaşta eski yapılmış fırın var. Ancak bunları söküp benim oraya monte etmek biraz zor olacak.
Kolay gelsin. Afiyet olsun.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.