PDA

View Full Version : Limon (diğer kullanım bilgileri)




Derya Özen
02-06-2007, 09:31
LİMONUN FAZİLETLERİ.

• Temiz odun kömürü tozunu, kurumuş limon kabuğu tozu ile aynı oran da karıştırarak diş tozu elde edebilirsiniz.
• Değişik tatta ve daha enfes bir tavuk pişirmek için, karnına yarım limon koyun.
• Balıkları kızarttığınız yağa limon sıkarsanız, hem kötü kokunun önüne geçmiş hem de aynı yağın başka kızartma için tekrar kullanılmasını sağlamış olursunuz.
• Balık ayıklamaya başlamadan önce, ellerinizi limon la ovarsanız, elinizde balık kokusu kalmadığını görürsünüz.
• Şeker parçalarını limon kabuğu ile ovarak yapacağınız sufle çok lezzetli olur.
• Pilavın suyuna birkaç damla limon katarsanız pilavınız bembeyaz olur.
• Çatlayan yumurtayı, haşlamadan önce limonla ovarsanız, yumurtanın içinin akmadığını görürüsünüz.
• Limon suyunu posasız olarak elde etmek için, bir ucundan öbürüne bir şiş ile delerek hafif sıkın.
• Yarısından kestiğiniz limon ile, otomobilinizin camlarını silerseniz buz tutmasını önlersiniz.


O gün çok güçlüydü. Ele geçirmek istediği şey uğruna savaşıyordu. Önce karşısına savaşçı Piğmeler çıktı. Ardından Prometheus’a bile zulmedebilmiş kartalı öldürmesi gerekti. “ Tamam” dediği anda bahçeye bekçilik yapan ejderha ile yüz yüze geldi. O nu da yenmeliydi ki…

-Bunca uğraşı veren Herkül’ün amacı neydi dersiniz.?

- Mitolojiye göre, dünyanın kıyısın da olduğuna inanılan bahçeye, niye Hesperus ile Atlas’ın kızları, efsanevi Hesperidesler bakmakla görevlendirilmişlerdi.?

- Birkaç yüzyıl önce aylarca süren uzun deniz yolculukların da gemicilerin karabasanı durumuna gelen İskorbit den korunmak için, İngiliz denizciler ne yiyerek, evlerine sağ salim dönmeyi başardılar.?

- Aynı denizciler yolları üzerin de ki adalara, yaprakları açık yeşil, büyükçe ve sivri uçlu, güzel kokulu ve bir kaçı bir arada ve aralıklı olarak açan çiçeklere sahip, beş metreye kadar uzayan ağaçları niye dikiyorlardı.?

- Hepsinin yanıtı tek kelime: Citrus . Sedefotugiller familyasından. Turunçgillerin bir cinsi. Kısacası o bizim bildiğimiz Limon.

- Anavatanı.? Aday çok! Malezya, Burma, Japonya, Çin.

-Oysa İndüs nehri deltasın da bulunan bir küpe gerçeği işaret ediyor. MÖ 2000 yılına ait ve bir limon biçimin de. Ötekilerin iddialarına karşın limon, Kuzey Hindistan dan yola çıkmıştır. Çin’de limon’a değer verilmiş, 12’nci yüzyıl da armağan olarak sunulan, iki şişe limon suyu imparatoru fazlasıyla hoşnut etmiştir.

- Limon, büyük olasılıkla Mezopotamya, Kuzey Afrika, Akdeniz, Kıbrıs rotasını izleyerek yayılmıştır. Avrupa’ya Sicilya kıyılarından çıkmıştır. 12’nci yüzyılın sonlarına yaklaşıldığın da, Kuzey Avrupa’nın limon ile tanışmasına Haçlılar neden olmuştur. Bunu izleyen bir yüzyıl sonra ithaline gidilmiştir.

- Diyetisyenler tarafından oluşturulan listeler de, özel bir yeri vardır limonun. Tat, kalori ve vitamin olarak öteki meyvelerden farklılık gösterir. Örneğin, 100 gram’ında, 43 kalori, 30-60 mg. Kalsiyum, 10 mg. C vitamini, demir ve bakır vardır. Limon da sodyuma çok az rastlanırken, lipid ve protein hiç yoktur.

- Antiseptik ve bakteri yok edici özellik taşır. Diyet, kalp hastalıkları, gribal enfeksiyon ve çeşitli tedaviler de en uygun meyvelerden biridir. Ortaçağda bile, C vitamini eksikliğinden kaynaklanan diş eti şişmesinin önüne geçmek amacıyla kullanılabileceği biliniyordu.

- Uzun zaman önce taze limon kabuğundan, sıkma ve damıtma yoluyla elde edilen uçucu yağ, parfümcülükte kullanılmaya başlandı. Aynı yağdan ( esans ) çeşitli içlilerin yapımında da yararlanıldı.

- Ancak şunu da belirtmeden geçmeyelim. Yaygın olarak bilinenin aksine, C vitamini içeren meyve sebzeler arasın da, limon listenin ortaların da yer alıyor. Örneğin: 100 gramında 369 mg. C vitamini bulunan kırmızı biber, 172 mg. İle maydanoz, 128 mg. İle yeşil biber, 78 mg. İle karnabahar, hatta 59 mg. İle çilek dahi, 53 mg. C vitamini içeren limon’un üzerin de kalıyor.

- Bir yıl da yaklaşık 3000 meyve verebilen limon ağacı, kışları iklimi ılık Akdeniz toprakların da yetiştiriliyor. İtalya, İspanya, Türkiye, Mısır ve tabi ki anavatanı Hindistan.

- Buna karşın ABD, Meksika, Arjantin, Brezilya ve Çin de başlıca üretici ülkeler arasın da yer alıyor. Ağaç narin yapısıyla -1 derece sıcaklıkta donma tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Öte yandan mevsim boyunca göreceği serinlikler kendisine özgü tatta meyve vermesini sağlıyor. Çok su istemesine karşın. Limon ağacı sürekli yağmurdan hoşlanmıyor.

- Toplanırken limon kabukları zedelenmeye çok elverişli olduklarından, çoğu kez eldiven kullanılır. Satış öncesi depolar da bekletilirken sertleşip olgunlaşıyor. Yeşilken toplanmıyorlar ve de dalın da olgunlaşmaları beklenirse, o özel asit oranları şaşabiliyor.

- Limon önceleri et yemeklerine, özellikle tavuğa eşlik etti, çeşitli salataların vazgeçilmez maddesi oldu. Sonradan tatlıların yapılma evrelerin de önemli roller üstlendi. Limon kabuğu toz şeker ile dövülüp, üzerine limon suyu döküldükten sonra bu karışım su ile inceltildi ve Limonata sıcak yaz günlerinin ferahlık veren içeceği olarak çek sevildi.

- Limon asitli bir meyve olmasına karşın, organizmaya yararlı ve sinirleri yatıştırıcı özelliğe sahip, vücut’a gerekli alkalini, bazik-asit dengesini sağlıyor. Sabahları mide de ki yanma hissini azaltıyor, aç karnına az suya limonun suyunu katarak içmek mineral ve vitamin takviyesi yapıyor, toksinleri yok ediyor.

- Son zamanlar da, limon kabuğun da bulunan bir maddenin, tümörleri etkisiz duruma getirmesi üzerinde çalışmalar sürdürüldüğüne ilişkin haberler göze çarpıyor. Bir cins hidrokarbür olan ‘ polifenol’ adı verilen bu maddeden, vücudu zehirlerden arındıracak, toksin ve kanserojen maddeleri yok edecek bir enzim deposu oluşturmak için yararlanılmaya çalışıyor.

- Ne dersiniz. Herkül’ün boşuna değilmiş galiba.

Kaynak: ÇUDEF.




lerdemir
02-06-2007, 10:15
VALLAHİ ŞU PÜF NOKTALARI ÇOK HOŞUMA GİTTİ DOĞRUSU.

Aktarım için çok teşekkürler...

• Yarısından kestiğiniz limon ile, otomobilinizin camlarını silerseniz buz tutmasını önlersiniz.

Derya Özen
02-06-2007, 10:20
Rica ederim. Bende bazılarını denedim. Gerçekten işe yarıyor.

lerdemir
02-06-2007, 11:49
Özellikle hangileri mesela?

hafize öztan
25-09-2009, 23:14
Ben de daima plava bir kaç damla limon sıkarım gerçekten de bembeyaz oluyor

malbman
26-09-2009, 08:54
Barbunya fasulyesini haşlarken haşlama suyuna yarım limonun suyunu sıkıp, kabuğunu da suya atın. Barbunyalar hiç kararmıyor.

thomasina
26-09-2009, 09:08
Patates ve mantar haşlarken birkaç damla limon eklemeniz patatesi daha lezzetli olmasını, mantarın renginin kararmasını önlemeye yardımcı oluyor.
Yarıya bölünmüş limonun karıncaları kaçırdığını duymuştum.

Nejla K.
26-09-2009, 09:10
Ayrıca yoğurda limon suyu sıkıp yüze sürüldüğünde güneş lekelerini azalttığı söylenir.

thomasina
26-09-2009, 09:23
Limonu gilserinle karıştırıp el bakımı yapardı annem. Konuştukça yenileri hatırlanıyor, nasıl bir bitki, nasıl bir meyve...

Nejla K.
26-09-2009, 15:12
Limonlu kekte uzmanlaşmış bir arkadaşımı hatırladım şimdi... Suyunu ve kabuğunu keke ekler, içindeki lifli kısmı ellerine sürerdi. ''evimi limonsuz düşünemiyorum'' derdi...

umas
26-09-2009, 15:28
Konuyla ilintili mi bilmiyorum ama; İskorpit'ten bahsedilince, bilgi kırıntısı olsun diye aktarıyorum.
C vitaminin yetersizliğinden ileri gelen ve diş etlerinin kanaması, deride çürüklükler, eklemlerde ağrılı şişmeler ve genel dayanıklık azalması belirtileri gösteren iskorbit hastalığı, geçmişte bulaşıcı olmayan başlıca yaygın hastalıklardandı. İnsanlar uzun deniz yolcu- lukları ya da kuzey yolculuklarında olduğu gibi taze meyve, sebze ve etten yoksun kaldıkları zaman bu hastalık meydana gelirdi.

Bunu aşmak için Rom içerlerdi. Yani denizciler 'sürekli kafayı çeken, sarhoşlar' olarak tanımamızın nedeni, o zamanlarda bilinmeyen iskorpit hastalığına ve dişlerini kaybetmemek adına C vitamini takviyesi yapmak içindir.

Ama sürekli kafayı çekmek, sorun yaratıyordu; buna farklı çare bulunmak gerekti.
Hastalığın, semptomlarını bilen ama neden-sonuç ilişkisini çözemeyen avrupalı denizciler, Rom'a devam ederken, nereden akıllarına geldiği bilinmeyen Çinli denizciler, gemide limon ağacı yetiştirmeye başladı. Uzun yolculuklarda limon yiyerek bu hastalığı aşmaya çalıştı. (C vitaminini, kırmızı biberi, maydonozu bilseler işleri daha kolay olurdu.)

Eski Çinli gemi batıklarında, limom ağacı bulan bilim insanları, önce buna bir anlam veremedi. Ama çok sonraları İskorbiti önleyici vitamin 1993 yılında izole edildi ve bunun yıllardan beri tanınan fakat antiskorbitik özelliği bilinmeyen askorbik asit olduğu kanıtlandı.

lastmohikan
05-10-2009, 07:28
sağolun hocam ben de bu limona düşkünlüğüm nereden diyordum meğerse haklıymışım limonu kabuğuyla yiyorum buda bi dostumun tavsiyesiydi.

Baki Berk Kayalar
04-03-2011, 12:56
Limon suyunun saç jölesi olarak kullanıldığını hatırlatmak istiyorum. Bilenler mutlaka vardır. Hem saçlarınız şekle giriyor, hemde saçlarınız mis gibi kokuyor.

doctorb
04-03-2011, 13:36
Limona neden bu kadar az şey yazılmış acaba. Oysa buz gibi limon suyu yazın hararetinizi alır, sıcak suyunuz varsa demleme derdi filan olmadan size her dem sıcak içecek imkanı sağlar, böbrek taşını erittiği söylenir... Daha da neler neler..

Baki Berk Kayalar
04-03-2011, 13:46
Evet.. Sıcak limonata soğukalgınlığı dönemlerinde muhteşem bir içecek oluyor. Bir kaç parça limonu bardağa koyup, üzerine sıcak su döküyorum ve şeker ekliyorum. Harika bir lezzete dönüşüyor.

skaranfil
16-04-2011, 20:20
teşekkürler b ahçemde o kadar çok ki ne yapacağımı bilemiyorum saklama koşulları konusunda bilgisi olan var mı
??????

Lilinin bahcesi
16-04-2011, 20:47
Ayrani limon suyu ve maden suyu sodasi ile yapinca daha lezzetli oluyor, yanliz tuz ilave derken cok kopuruyor.

excite
04-09-2011, 19:45
en güzeli limonun suyunu su ile karıştırıp içmek arkadaşlar hem açlığı alıyo hem de hastalıklara karşı direnç veriyor her şeye faydası var nane limon u herkes bilir mideye en iyi gelen içecek süperr.....

ezgigül
09-02-2012, 00:59
Pikniğe gittiğinizde masanızın karasinek saldırısına uğramasını istemiyorsanız,yarım limona 5-6 tane karanfil batırın.Masanızın her köşesine,ortasına limonları yerleştirin.

capsaicin
15-07-2012, 12:22
Limonu enlemesine ortadan ikiye kesin. Çekirdekleri çıkarın. Dolu bir tatlı kaşığı toz şekeri üstüne serpipi öyle kapuğuyla yiyin. Ağızda harika bir tat bırakıyor. KAbuğu ekşiğiğini alıyor, şeker kabuğun burukluğunu gideriyor, sanki yeni yapılmış bergamut reçeli yiyor gibi oluyorsunuz. Ayrıca hasta olacağınız zaman bunu anlayıp iki limonu lüpletirseniz hiç bir şeyinizi kalmıyor. Asker tecrübesi demedi demeyin.

hira
01-07-2013, 17:04
kullandığınız limonun kabuğunu bulaşık makinesinin bardaklık kısmına koyarsanız makinenizdeki kötü koku oluşumunu limon kokusuyla kamufle etmiş olursunuz ayrıca bulaşıklarınız gıcır gıcır olur.

mandalinleerik
01-07-2013, 23:10
kullandığınız limonun kabuğunu bulaşık makinesinin bardaklık kısmına koyarsanız makinenizdeki kötü koku oluşumunu limon kokusuyla kamufle etmiş olursunuz ayrıca bulaşıklarınız gıcır gıcır olur.

Deterjandan kurtulduk mu yani?

hira
01-07-2013, 23:33
tabi ki hayır:D sadece bulaşık makinası parfümü ve bir nebzede olsa parlatıcının yerini alabilir:)

mandalinleerik
01-07-2013, 23:35
tabi ki hayır:D sadece bulaşık makinası parfümü ve bir nebzede olsa parlatıcının yerini alabilir:)

Tüh bende deterjandan kurtulduk sandım. Ee sonra o limon makinenin içinde parçalandıktan sonra bir de makine mi temizlenecek :)

Limon ve faydaları :)

hira
01-07-2013, 23:40
tabi ki faydası var, yoksa durup dururken makinenin içini kim temizler:) makine dezenfekte oluyor sayesinde:D

limonağacı
02-07-2013, 13:08
Selamlar, limonun pas lekelerini giderdiğini biliyormuydunuz? giysilerde oluşan ve ne yaparsak yapalım kurtulamadığımız inatçı pas lekeleri için bir damla limon suyu ve güneş.... Uçuveriyor pas lekesi.