View Full Version : Nariçi / Alıç
"Neresinden başlarsan kardır" diye bir özdeyiş gereği başlamak istiyorum.
İşte ilk bonsai adayları bitkilerim:
Birinci "Alıç"
56729
56730
56731
56732
Net fotoğaraf alamıyorum, arka fonda kalan materyaller ayrıntıyı kapatıyor.
Şimdi anlıyorum ki böyle durumda düz sıvalı bir duvar önünde fotoğraf almalı.
Ne yapabileceğimi bilmiyorum ama herhalde baharda ki canlanmasını beklemek birinci görevim. Çünkü topraktan yeni çıkarıp diktim. Ama şimdi tavsiyesi olanlar söylesin.
Harun Parlak
20-12-2008, 10:37
Çok süper bir aday bu nerdeyse bitmiş. Bir iki budamadan sonra Bonsai saksısına koydunmu tamam.
Tabi benim gördüğüm gibi o tenekenin içinde yetişmiş veya köklenmiş ise.
Yamadori yapıp yeni söktünüz ise bu yıl hiç ellemeyin yaşatmaya çalışın bir iki uc budama yapabilirsin.
Yeni diktim, uç budama da yaptım, kalan kökler yeterli olsun diye, ama hala tepe çatısı geniş fakat dokunmayacağım. Bir yıl beklesin.
Buda ikinci aday ama bağın bir kenarına dikmeyi de düşünüyorum.
Sayın Nariçi merhaba ağaçlarınız çok güzel kesinlikle ilk önce yaşatmak için çaba sarfetmenizi öneririm.zaten budama da yapmışsınız ilk bahara doğru hangi şekle kaarar verdiyseniz ona göre budama yapabilirsiniz.Bence çok güzel kolay gelsin
ardentlion
21-12-2008, 11:02
Çok çok güzel ağaçlar umarım ihtiyaç duyacağı kadar kökü vardır yaşarlarsa mükemmel olacaklar.
msgurkan
21-12-2008, 21:22
Sn. nariçi, benzer şekilde alıçlarla bir yıldır çalışıyorum. Sonbaharda sökülüp saksıya alınan ağaçlar yaşama yönünden biraz daha şansız oluyorlar. Az da olsa kılcal, besleyici kökleri varsa şansları artar.
Teneke kutu kötü seçim, özellikle yazda ısınma ile toprağı kurutup kökleri öldürüyor. Kıbrıs çok sıcak olduğundan birkaç ağaç kaybedince teneke kullanmayı tamamen bıraktım. Köklere zarar vermeden başka saksıya aktarma imkanınız varsa hemen aktarmanızı öneririm. Toprak da dernajlı olmalı ve az sulama yapılmalı.
Yeterli kökleri yoksa veya geliştirememişse baharda filizler çıkmaya başladıktan kısa bir süre sonra filizler beslenemeyip solacak ve ölmeye başlayacak. Yetersiz kökle çok miktarda filiz ağacı daha erken ölüme götürür. Filizlerde böyle bir belirti görülürse ağaç rüzgar almayan çok az güneş alan bir mekana konmalı ve gerekirse sera naylonu ile kapatılıp sürekli nem takviyesi yapılarak ağacın kurtulmasına destek olunmalı.
Bunlara dikkat ederseniz ağaçlarınızın yaşayacağına inanıyorum. Ben hatalarıma rağmen %80-90 başarılı oldum.
Teşekkür ederim sayın msgurkan, yarı gölgeli çamların altında kalacaklar. Sulama durumu: Dikince cansuyu verdim. Bundan sonra mevsim itibariyle yağmurlar sona erene kadar su koymayacağım (mayıs sonuna kadar) Ondan sonra da durumuna bağlı, Kalın kökleri vardı haliyle onları 20 şer cm den kestim, İnce kılcal damarları var ama belirsiz durum ilkbahar sonunda açığa çıkacak.
Harun Parlak
21-12-2008, 21:51
Bu kadar güzel ağaçları pilansız sökmeyin yaşama şansı çok az olur. Bence yerinde dip kısmını biraz açın açtığınız yerde çevresinin çapı kalınlığında kabuğunu soyun sonra torfla kapatın ilk yazı orada sulayıp bakımını yapın.
Seneye köklemiş olacaktır. Ozaman köklerin hemen altından kesip alabilirsiniz. Sonra alt köküde derince kazıp alın hem garantilemiş hemde iki adet ağcınız olur.
msgurkan
21-12-2008, 22:24
Sn nariçi, Ağaçlarınıza gerekli derin budamayı yapmamış olmanız da sorun yaratacaktır. Baharda filizlenme sadece ince dallarda meydana gelecek ve gövde üzerinde muhtemelen hiç filiz oluşmayacaktır. Bu da ilerde gövde üzerinde istediğiniz yerlerden dallar oluşturmanıza imkan vermeyecek ve gecikmeli olarak derin budama yapmak zorunda kalarak başa dönecek ve zaman kaybedeceksiniz.
Örneğin aşağıdaki linkte göreceğiniz örnekte derin budama yapılmasına karşın yüksekten budama yapıldığı ve ince dalcıklar da bırakıldığı için gövdenin alt tarafından hiç dallanma olmamış ve alt soldaki dalı oluşturmak için aşı yapılmak zorunda kalınmıştır:
http://www.bonsai4me.com/AdvTech/ATHawthornJuly06.htm
Şu örnekte ise yapılan derin budama sonucu gövde üzerinde dal seçimine uygun filizlenme sağlanmıştır:
http://www.bonsai4me.com/AdvTech/ATHawthornLilfordProgression.htm
Budama yapmadan bonsaiye ulaşamayız. Bu aşamada sadece gövde seçimi yapmak en doğrusu. Bu ağaçlarnızdaki ince dallar pek işinize yaramayacaktır. Sonuçta ulaşmak istediğiniz bonsai tarzına uygun gödeyi seçmek ve budamanızı yapıp yaraları macunla kapatmak bonsaiye ulaşmanın en hızlı ve ne kısa yoludur.
Sayın Tekin teşekkür ederim.
msgurkan bey, ben yanılmışım düşüncem de o zaman, ben de düşünüyordum ki yaşlı göve ve yaşlı dallar, bonsai hazırlığında bana yıllar kazandırmış olacak. Şimdi o yaşlı dallar kesilmesi mi gerekiyor?
msgurkan
21-12-2008, 22:44
Bunlar benim görüşlerim, ağaç sizin siz karar vereceksiniz. Acele etmeden 5-10 gün inceleme yapın, diğer arkadaşların görüşlerini de alın, sonra karar verip uygularsınız. Birkaç hafta zaman kaybı hiç sorun değil.
Son bir öneri daha; sokümden çıkan kök parçalarını 10-15 cm'lik parçalar halinde kesip, yaralarını macunlayıp, köklendirme hormunu sürerek ekerseniz birçok alıç fidanı elde edersiniz.
Bonsai maceranızda yolunuz açık olsun...
Birinci konu: Budamaları gerekiyor sa ilkbaharda mart ayında yapsak diye tasarlıyorum.
Kesilen kökler zaman aşımına uğradılar, yani bir çalışma olursa iyi bir akıl. Kaç defa alıç çekirdeği ektim, sadece tenekeye düşen bir tanesi güverdi (çimlenip çıktı).
Birinci alıç ağacındaki yaşlı dalları kaybetmek istemiyorum, sayın msgurkan. sadece kalın gövde bulmak kolay ama o kadar kısa boy da yaşlanmış yan dallar bulmak zor. Ben yaşlı dalları değerlendirmek istiyorum. Bu durumda ne yapmalıyım?
msgurkan
23-12-2008, 18:11
Nariçi, Ağacınızda 4 ana dal var, bunları muafaza etmek istiyorsunuz. Bu dalların üzerinde yeni dalcıklar oluşturmak istiyorsanız o dal üzerindeki tüm ince dalları budamanız gerekir aksi halde ana dallar üzerinde dallanma oluşturamazsınız. Şekillendirme için de sadece mevcut ince dallardan faydalanabilirsiniz ve ağacı bonsaiye dönüştürecek radikal değişiklikler yapma imkanı çok azalır. Ağacın mevcut yapısına bağımlı kalırsınız.
Ağacı hangi boyutta ve hangi tarzda şekillendireceğinize karar verirken yukarıda anlatığım sınırlayıcı faktörleri göz önünde bulundurunuz. Karar vermek için en fazla filizlerin patlayacağı zamana kadar, yani yaklaşık 2 ay süreniz var.
Burada mart 15'e kadar bitkiler uyanmaz. Ben dal uçları meyve versin ve koca dallı, yaşlı bir ağaç görünümü olsun diyordum.
msgurkan
23-12-2008, 18:58
O zaman tasarladığınız şekle uymayan, gözünüze hoş görünmeyen, çapraz geçiş yapan ince dalları budayarak azaltabilirsiniz. Budama yaparsanız yaralara macun sürmelisiniz.
Ancak işlem yapmadan önce diğer aradaşların görüşlerini de beklemenizi öneririm.
Ben zaten üste son yılın 50 cm uzunluğunda iki sürgünü kesmiştim. Genel bir uç almasıda yapmıştım. O zaman büyük-kalın dalların ucundaki küçük dalcıkları kesmek lazım.
İkici alıç'ı sizin koyduğunuz resimlere benzer çalışma için daha iyi olur diye düşünüyorum.
msgurkan
23-12-2008, 19:44
İkinci alıçınız derin budama ile çok güzel bonsai yapılabilir.
İsterseniz onu daha deteylı resimleyin. Sonra size önerilermizi yapalım. Toprak altındaki kısmın uzunluğu ve köklerin yapısı da önemli. Keşke dikmeden önce de resim alsaydınız.
Sizin için zor olmazsa tenekenin köşelerinden keserek kenarları aşağıya kıvırıp yüzeydeki toprağı alarak resimleyebilirsiniz.
İkincide tam ortada kılcal köksüz kazıkkök var. Çünkü bu kısmı açıktı. Boğazdan köklenme olmuş, bir de kazık kökün daha alt toprağa giren bölgesinde vardır. Kestiğim 30 cm lik bölümde küçük kökler yok. Ağacı besleyecek olan boğazdaki saçak kökler. Ben denge sağlasın, kök boğazını yüzeyde tutayım diye yüksek diktim. Böyle kalırsa köksüz olan o kazık kısımda köklenebilir. Benim bu aday için ilk düşüncem tenekede köklendirip yeniden bahçenin uygun yerine dikmekti. Ama şimdi onu da bonsai yapabileceğimizi düşünüyorum.
msgurkan
23-12-2008, 20:45
Sonuçta hemen veya ilerde kazık kökten kurtulmak lazım. Kök boğazında kök bulunması çok iyi. Ancak öneri yapabilmemiz için yeterli görüntü gerekir. İlk düşüncem toprağa yakın seviyede çıkan dallar seviyesinden değil, ikinci dalın ilerisinden kesim yapıp bu ikinci dalı gövdenin devamı yapmak. Ancak dediğim gibi detaylı görüntü olmadan karar vermek zor.
En altta gözüken dalların durumu zayıf, aynı yerden iki dal çıkmış birisinin ucu kuru, diğeri yandan bir dal vermiş birde kırılan ucundan dal vermiş. Ben dekor olarak kullanılabilir diye kesmedim. Dğer ortadaki 2. dal da kalsa, onuda kullanırız belki birinci ana gövdenin üst ucundaki ikincil dalların (gövdelerin) başlangıç yerinden uzayan kalın tepe sürgününü kessem. birde çapraz var orada kuruyacak gibi onuda kessem nasıl olur?
Buda ikinci aday ama bağın bir kenarına dikmeyi de düşünüyorum.
İkinci resim biraz daha açık.
msgurkan
23-12-2008, 21:40
İster kuru ister taze olsun hiç bir dalı kesmeyin. Seçeceğiniz tarza göre onlardan bazılarına ihtiyaç olabilir. Hiç acele etmeyin.
bonsaisan
23-12-2008, 22:59
sayı nariçi
Doğru bitki ama yanlış zamanda yanlış uyglulamlar.
Bu sizi sonuça değil başlağıça götürür.
Konuyu epeydir takip ediyorum.
Bonsai de yamadori tecrübe ister.
Yamadori olaçak ağaç bulunur bulunmaz söküleçek diyebirşey yoktur kimi zaman ağaç bulunduğu yerde ufak bir takım ile 1 kaç yıl aynı noktada hazırlanır.
Bu hazırlıklar bahar önce si budamalar ile ağaçın gereksiz daları kuryan ksımları ağacdan uzaklaştırlarak olduğu yerde doğalş gelişimine ufak müdehaleler olur.
Ağaç doğada bulunduğu ortamda size hızlı bir şekilde yanıt verir.
Daha sonra bulunduğu yerde havi köklendir yapılarak kılçak kökler oluşması sağlanır.
Bu söküm sırasında size avantaş sağlar.
Yamadori yapılaça bitki sizn yaptığınız şekilde değil farklı bir şekilde belirli bir kural cercevesiiçinde sökülür.
Yamadori olaçak ağaçın kök sisteminin tamamı çıkamyaçağı için kök sistemi oranınca üst ksımda ki dal sistemide kök sistemine göre azaltılır.
Yamadori yapılaçak bitki söküm işlemi ağaçın uyanmaya yakın en güçlü olduğu dönemde bahar başında yapılır ve ağaç söküldükden sonra dalarnın uzadığı nokta kadar genişlikde ki bir saksıya alınır.
Bu ilerideki gelişim süreçi açısnda avantaj sağlar.
Ağaçınız en olarak 40 cm ise sizn bu ağaçı 60 cm ene sahip bir saksıya alarak orada bir yıl bakmaız gerekir.
Lakin bu bakımda kullanılaçak toprak bonsai toprağında farklı bir karışım olmalıdır.
Çünkü yaşlı ağaçlar hızlı bir bimde kılçal kök yapmaları için hafif yapılı bir toprak içine ekilmelidir.
Ve bu ağaçlar o yılı gölge olan bir mekanda geçirmelidir.
Ultraviole ışınlar gelişimi engeler yani yakıcı güneş olmamalıdır.
Ve ağaç kök sitemini gelişmesi için kök teşviki amaçlı kimyasal kulanmak mantıklıdır.
Ayrıca bu ağaçlar bahar başında yaılan gübrelemelerde hassas olurlar çünkü kılçak kökler bu tip güçlü gübreleme ters tepki verirler.
Sulamasıda bir okadar özenli olmalıdır.
Şu anda yapmaız gereken.
Ağaçın vitamin bakıında takviye edlmesi gerekir.
Çok yoğun bir ster altında olan ağaç kış için nerji toplamış iken birden torpakdan arıldığı için enerjisini çok fazla harçıyaçakdır.
Umarım ağaçınız toparlanır.
Saygılar.
Teşekkür ederim, aydınlatıcı bilgiler için. Yanlışın neresinden dönersek kardır.
msgurkan
25-12-2008, 10:37
Nariçi, Bonsaisan'ın mesajı sadece sizin ağaçlarnıza değil herkese yönelik. Hepimizin ders çıkarması gerekir.
Sonuçta bu alıçlarınızın yaşatılması en büyük arzumuz. Size bir örnek vermek isterim. 7-8 ay önce Kıbrıs'ta Gönyeli-Boğaz yolunun inşaatı sırasında dozerlerle sökülüp atılan 10-15 alıç ağacının üç tanesini alıp derin budama yaparak diktim ve sonuçta onları hayata döndürebildim. Sizin ağaçlarınızın da yaşayabileceğine inanıyorum.
Bonsaisan, "ağaçın vitamin bakıında takviye edlmesi gerekir" derken gübreleme yapılması mı demek istediniz? Kök budaması yapılmış ağaca gübre verilmez diye biliyoruz.
Arkadaşlar, bitkilerin (aday alıçlar) kök durumlarını çizmeye çalıştım.
57383
57384
msgurkan
15-03-2009, 00:41
Nariçi, alıçlarınızında bir gelişme var mı? kökleri çizdiğiniz gibi ise çok zorlanmadan yaşama tutunabilirler.
Beklemedeyim, henüz tomurcuk uyanbması bu yörede başlamadı. Mart sonu nisan başında belli olur. Dal renkleri normal, kesince canlı ama jetetasyonun başlaması ile durum anlaşılır.
Ali H. ALI
01-04-2009, 12:44
Mart cikip gitti bu gun Nisanin biri aliclariniz saka yapmadimi?:)
merhaba Ali H. ALİ Bey, alıçların tomrcuklarında uyanma başladı Boylu olan daha iyi ama tepe çatısı geniş olan biraz daha ağırdan alıyor. Bunları ne ile besleyeceğim, kaç günde bir sulamalı?
Birinci alıç çok yaşlı idi. Köklerinde kalan kılcak saçak kökler beslenmesine kafi gelmedi, daha derinlere giden köklerden beslenmeye alışmıştı. Önce tomurcuklar patlar gibi yelillendi ama yeterli beslenme, ek gübre takviyesi yapılmasına rağmen, kök yetersizliğinden yaşama ümidi kalmadı. patlayacak tomurcular köreldi.
Dallarında budama yaptım beslenecek alan azalsın diye ama yine de bir ümit yok gibi.
72993
msgurkan
16-04-2009, 12:06
Birinci alıç çok yaşlı idi. Köklerinde kalan kılcak saçak kökler beslenmesine kafi gelmedi, daha derinlere giden köklerden beslenmeye alışmıştı. Önce tomurcuklar patlar gibi yelillendi ama yeterli beslenme, ek gübre takviyesi yapılmasına rağmen, kök yetersizliğinden yaşama ümidi kalmadı. patlayacak tomurcular köreldi.
Dallarında budama yaptım beslenecek alan azalsın diye ama yine de bir ümit yok gibi.
72993
Nariçi, henüz alıç ağacınızı kaybettiğiniz kesin değildir. Hata yapmadan ona bakmaya devam ediniz. Ancak ağacı yaşatamama durumu olursa nedenlerini çok iyi değerlendirmelisiniz.
Öncelikle yaşlı olması bir etken değildir. ikincisi derine gitmese de bir miktar saçak kök yaşama tutunması için yeterli olabilirdi. Ancak oluşmuşsa bile yaptığınız gübrelemeden dolayı kılcal kökler yanmış olmalıdır. Bu durumdaki ağaca gübre verilmemesi gerekir.
Ben olsam ağacı saksıdan çıkarıp, yıkayarak toprağı uzaklaştırır, köklerin durumunu tam olarak tesbit ederdim. Aynı zamanda gübre kalıntıları da topraktan temizlenmiş olurdu. Sonra drenajlı yeni toprak ile uygun bir saksıya tekrar dikerdim. Gölge ve rüzgar almayan bir alana alırdım.
Umarım yaşama döner.
Harun Parlak
16-04-2009, 12:11
Söküm hatası ve dikim hatası var. Her şeyden önce saksı çok küçük bu tür büyük ve yaşlı yamadori leri zamanında söküp ya büyükce bir saksıya ya da en iyisi direk topraa gömmek.
İkinci hata sanırım siz onları ocakdan önce sökmüştünüz. Sığ kaplarda olduğu için ıslanan toprak sizin oraların don olayına dayanamamış olması. Birde önerim bu tur yamadorilerde sköüm sonrası dikmeden önce kesinlikle derim budama yapıp beslenecek dal sayısını azaltıp yeni sürgünlerin patlamasını teşvik etmek.
Bunlara dikkat edildiğinde az bir saçak kök de alsa yaşama şansı olacaktır. Ama yinede dikkatli söküm yapıp daha iyi kökler kazanmak.
Sayın Tekin Bey tespitlerinde haklı, ama bu ilk deneme; Sayın msgurkan sizinde değerlendirmeleriniz doğru. Nisan başlarında tomurcuklarda hayat vardı dalları kesince de yaş olduklarını gördüm ve macunladım. Yere dikmek belki kurtarabilir. Deneyeceğim. 2. Alıç yaprak açmak üzere.
Dalların hepsini kesip yere diktim.
73055
73056
Bodur alıçtan bir uyanış emaresi yok. Diğer boylu olan alıç şimdilik yapraklanıyor.
TreePedagogue
18-05-2009, 11:53
Tüm yan dalları budamanız gerekirdi.. Bu ağacın az miktardaki köküne karşılık bir güvence olacaktı.
Ayrıca ağaç uyandığında yapraklanmaya başladığında yeni çıkan dallar daha ince olacak ve diğer dallar ile orantısız bir görüntü sergileyecektir.
Haklısınız, dallarını tümden budasam belki yaşardı. Yaşayan alıç'ın dalları kısmen cansız bazı tomurcuklarda duraklama var. Bu dönemde dallarda budama yanlış olur mu?
TreePedagogue
21-05-2009, 12:19
Kısmen Cansız tormucuklar olması iyiye alamet değil..
Bunun birkaç sebebi olabilir. Ağacınız kök bağı ile aslında yaşamıyordur, Yani ölmüştür ancak gövdenin içindeki enerji ile torurcuk oluşturabilir, hatta yaprak dahi çıkarabilir.
Ancak birsüre sonra bu tormucuk ve yapraklar enerji bittiği için solgunlaşabilir.
Bu sürece aşırı sulama da sebep olmuş olabilir.. Birde nasıl dikim yaptığınız önemli ağacın kök bölgesine denk gelen karışım mümkün olduğunca ince yapılı olmalıdır. Torf + Orman toprağı + dere kumu karşımı. Bu karışım ile bahar başında dikilen ağaç çok az kökü olsa da problem çıkarmayacaktır.
Bu mevsimde budama konusuna gelince. Konu alıç ise ben olsam budardım lakin yaprakları yarı yarıya açılmış bir Alıç ağacımı 3 hafat önce tamamen budadım sadece gövde kalmıştı, Şu an her tarfatan yeni ve çok güçlü sürgünler çıkmaya başladı.
Bazı dalların yaprakları duraklarken bazı yerlerde sürgün oluşmaya başladı. Budasam da kesim yerlerine macun sürsem olmaz mı?
80314
Birinci aday alıç, sizlere ömür, nedeni dal budamasını cesaretle yapmamıştım. Dalların o kabuklu yaşlı görünüşüne kıyamadım. Kök yetersizliği beleyemedi baharda uyandu ama biraz dirensede ölüm uykusuna yattı.
İkinci alıç sürgün verdi yazı geçirdi.
Alıçlardan haber var,
Birinci alıç kurumuştu, çekip atayım dedim; baktım kökboğazında tomurcuklar var. Tekrar yere diktim ama onu saksıya alacağım.
İkinci alıcın boyunu kısalttım ve saksısını küçülttüm. Büyük tenekeden 5 kg.lık yoğurt kabına aldım. Saçak kökleri gayet gelişmişti. Yeni tomucuklar patlamaya başladı.
msgurkan
12-03-2010, 22:43
Sevindirici haber. Özellikle birinci alıcın köklerine zarar vermeyin, aşırı sulama yapmayın, yeterli güce ulaşana kadar etkili güneşten koruyun. 3-4 Hafta gübreleme de yapmayın.
Bonsai haline geleceği günleri merakla bekleyeceğim.
Yukarıda ki resimler görüntülenemiyor. Eski fotoğrafı böyleydi yeniden canlanınca resmi yüklerim.
129846
Alıçların Nisan 2010 fotoğrafları:
Geçen yıl tutan alıç biraz küçültüldü:
142539
142540
Kuruyan alıç daha görkemliydi, buyıl dipten yeni tomurcuk gösterdi.
142541
tourkana
08-05-2010, 21:46
Sn. Nariçi,
Alıcınızın şekli çok güzel, benim görüşüm herhangi bir boy kısaltmasını düşünmeden açılı bir dikimle Literati (Çelebi) tarzını denemeniz yönünde. (49.mesajınızın 2.resimi ön yüz olarak çok uygun).
Başarılar.
Teşekkür ederim Sayın tourkana, bu durumda sürgün ucu kesmeye gerek var mı? Literati(çelebi) tarzını biraz açarmısınız?
msgurkan
08-05-2010, 22:10
Nariçi, alıcınız harika görünüyor.
Öncelikle yerdeki alıçtan başlayım; dipten sürgün verdiğine göre yaşama ihtimali var ancak üst kısımların tümünü de kaybetmiş olabilirsin. Yine de ölmesinden iyidir.
Bence en az iki yıl ona hiç dokunma, yerinden almaya çalışma, budama, uç alma yapma. İyice güçlenmesi, dal ve kök geliştirmesine fırsat ver, aksi halde onu kaybedersin.
Diğer alıcının gövde yapısı kıvrımlı dik tarz için tam uygun. Gelişmesi sağlıklı gibi görünüyor, ancak saksısı hem küçük hem de sağlıksız. Onu hemen bir veya iki boy büyük uygun bir saksıya alman gerekecek.
Yalnız mevcut saksısından toprak ve kökleri hiç zedelemeden çıkarıp hiç dağıtmadan büyük saksıya almalı ve sadece toprak eklemelisin.
Eğer toprak ve kökler hiç dağılmazsa bir hafta sonra gübre vermeye başlayabilirsiniz. Aksi halde en az bir ay bekleyiniz.
Bir yıl hiç dokunmadan bırakın dalları ve kökleri serbestçe gelişsin. Gelen yıl şekillendirmeye başlanabilir. Yılsonu kış döneminde benim önerim ağacın boyunu kısaltıp ortadan çıkan dalı gövdenin devamı yapmanız.
O zaman ağaç gövdesinin kıvrımları, konikliği ve ölçeği çok uygun olur. Sonraki yıl da o gövde üzerindeki ana ve tali dalları geliştirirsin. Üçüncü yıl ağacınız bonsai gibi görünmeye başlar. Üstelik çok kaliteli bir bonsai.
Tourkana’nın literati önerisi de diğer bir alternatif olabilir. O zaman gövdeyi budamaya gerek yoktur.
Ben de tüm acemi bonsai çırakları gibi bir an önce saksının küçülmesi peşindeyiz. Geçen kış 10 litreli tenekede idi. Bu bahar çıkardım, saksıya sığsın diye kalın kök uzantılarını kestim.
msgurkan
08-05-2010, 22:31
Gelişme döneminde bonsai adayı ağaçlar yeterince büyük saksılarda tutulmalı. İyi beslenmeli ve gür bir şekilde gelişmesi ortamı sağlanmalıdır.
Alıştırma saksılarına ise son aşamaya yaklaşırken alınmalı, en sonunda bonsai saksısına alınmalıdır.
Teşekkür ederim Sayın msgürkan, O zaman epeyce işim var; on tane üzüm bonsai adayı, çınar ormanı adayları , dışbudak adayları desenize benim zulumüm altındalar.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.