View Full Version : Yenebilir Çiçekler
Halit Togay
20-12-2008, 08:32
Benim aklıma önce enginar geliyor başka aklına gelen var mı?
Gülün harika reçeli olur.Bir de bal kabağının çiçeklerinden dolma yapıldığını biliyorum. Bal kabağı dedim, aklıma süt kabağı geldi. Tatlısı olsada yesek şimdi
Geçen hafta İtalyan bir aşçı salatasını Latin çiçekleriyle süsleyip, çok lezzetli olduğunu söylemişti. Görünüm rengarenk ve çok güzeldi. Latin çiçeğinin yapraklarının da çok lezzetli olduğunu burada bir arkadaşımız yazdı. Aynı zamanda faydalı bir bitkiymiş.
"Bilinen Bileşimi : C vitamini, glükosilinat, hardal yağı ve ne olduğu bilinmeyen bakteri yok edici bileşikler bulunur. Bitkinin yaprak, çiçek ve yakıcı lezzeti olan çiçek tohumları salata olarak yenilir. Körpe çiçek tomurcukları ve yeşil durumdaki tohumları turşu yapılarak tüketilir.
Sirkesinin Yapılışı : 500 ml ( yarım litre ) sirkeye 25 tane çiçek kullanılıyor. Bunun için bir kavanoza beyaz üzüm sirkesini koyuyorsunuz ve içine çiçekleri atıyorsunuz. Kavanozu sıkıca kapatıp, ışık almayan bir ortamda 3 hafta bekletiyorsunuz.sonucunda salatalarda kullanabileceğiniz ve harika tadı ve rengi olan bir sirke oluşuyor.
Faydaları :
İştah açarve hazmı kolaylaştırır.
İskorbüt hastalığına fayda sağlar.
Solunum yollarındaki rahatsızlık, bronşit, grip ve soğuk algınlığı gibi durumlarda etkilidir.
Saç dökülmeleri ve tırnak kırılmalarını önlediği düşünülmektedir."
http://www.yemex.com/bitki/latin-cicegi.html
Ben de hercai menekşelerin kurabiye süslemesinde kullanıldığını izledim ama denemedim. Kurabiye pişirildikten sonra menekşeler üzerine konuluyor jöle benzeri şekerli bir sıvı ile yapıştırılıyor. Bu karışımı sabitlemek zor olabilir çünkü pürmüz gibi alev veren bir aletle sertleşen şeker karışımı çiçek ve kurabiyenin sabitlenmesi için kullanılıyor. Pastaların üstüne jöle ile daha rahat kullanılır sanıyorum.
73225
Hercai Menekşe
Diğer İsimleri : Viola tricolor, Violaceae
Botanik Bilgi : Menekşegiller familyasındandır. Aslında çok yıllık duyarlı otsu bitki olmasına karşın, en verimli dönemi, tohumundan yetiştirildiği birinci yılıdır. Bu yüzden bir ya da en çok iki yıllık olarak yetiştirilen hercai menekşe bitkisi 20 cm. kadar boylanabilir. Yeşil renkli gövdesi tabanından başlayarak dallanır. Bu dallar üç köşeli ve içi boştur. Oval biçimli, uca doğru sivrilen yeşil renkli yaprakları: saplı, tüysüz ve kenarları tarak kabuğu şeklinde dişli olur. ilkbahardan başlayıp yaz boyunca açan, 5-10 cm. genişlikte olabilen çiçeklerinin, biri yukarı, dördü aşağı bakan, çizgi ve lekelerle süslü 5 taçyaprağı vardır. Özellikle çok renkli olan kültür hercai menekşesinin çiçekleri sarı, turuncu, kırmızı, kızıl ve mavinin her tonunda açar. Olgunlaşan meyvesi, toz gibi olan tohumlarını taşıyan kapsüller halindedir. Bitki, tohumlarıyla çoğalır.
Bilinen Bileşimi : Salisilik asid, metil salisilat, violin, rutin glikozidi, violaksantin, zeoksantin, flavoksantin, kalsium ve magnezyum tuzları, tanenler.
Toplama ve Saklama Koşulları : Bitki çiçek açtığı sürece dal, yaprak, çiçek sapı ve çiçekleri toplanır. Kuru bir yerde özenle kurutulur.
Faydaları :
İdrar söktürücüdür. Sistitte, sık ve ağrılı idrar yapma durumlarında iyileştirici etkisi vardır.
Kanı temizleyicidir. Egzama ve akne gibi deri sorunlarının iyileştirilmesinde yararlı olur.
Boğmaca ve akut bronşitte balgam söktürücü, öksürüğü kesici ve iyileştirici etkiler yapar.
Kullanım Şekli : Kurutulmuş karışımdan 1 tatlı kaşığı alınıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek ve 10-15 dakika demlendirilerek hazırlanan infüzyondan, günde üç kez birer bardak içilir."
yemex.com (http://www.yemex.com/bitki/hercai-menekse.html)
Menekşe
Diğer İsimleri : Menevşe, Benefşe, Viola, Violet, Violette
Botanik Bilgi : Menekşegiller familyasından 10-40cm boyunda çokyıllık bir bitkidir.. Menekşe yetiştiği toprağa ve iklime göre çok çeşitli şekiller alan bir bitkidir. Aynı bitkinin çiçekleri farklı farklı açabilir. Gövde yuvarlak, oldukça sık çatallaşır. Alt yaprakları kalp, orta yaprakları oval ve üst yaprakları mızrak şeklinde olup, kenarları kertikli, koyu yeşil renkli, alt yaprakları uzun ve üst yaprakları kısa saplıdır. Çiçekleri leylaki veya mor renkdedir. Menekşe çiçeğinin Latince ismi tricolor yani üç renkli anlamına gelen bir isimle anılır. Tohumları yumurta veya armut şeklindedir ve üst tarafında beyaz bir lekesi mevcuttur. Kokulu menekşe, doğada özellikle nemli yerlerdeki ağaç altlarında ve ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişen, bulunduğu yere yayılıp toprağı iyice örttüğü için bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilebilir.
Yetiştirildiği Yerler : Vatanı Akdeniz ülkeleri, Kafkaslar, balkanlar ve Türkiye olan bitki, Türkiye’nin hemen her bölgesinde rahatlıkla yetişir.
Bilinen Bileşimi : Kokulu menekşe saponin, mentil salisilat, alkaloitler, flavonitler ve uçucu yağ içerir.
Nerelerde Kullanılır : Güzel kokulu çiçeği, şekerleme yapılarak pasta ve tatlıcılıkta, ayrıca parfüm endüstrisinde kullanılır. Salatalara konularak çiğ olarak yenilir.
Menekşeli Bulgur Pilavı : Burada sizinle çocukluğumdan kalma bir tarifi vermeden geçemeyeceğim. Menekşelerin tazesinin 4-5 tanesi (çiçek-sapı) iyice yıkanıp temizlenip bulgur pilavının pişirilmesi sırasında nane ile birlikte tencereye katılıyor. Pilav piştikten sonra dileğe bağlı olarak çiçekleri çıkartabilirsiniz. Denediğinizde göreceksiniz ki pilava harika bir tat ve koku veriyor.
Toplanması - Saklanması : Mayıs’tan Ekim’e kadar menekşe otu toplanarak gölgede ve havalı yerlerde kurutulur ve muhafaza edilir.
Faydaları :
İdrar yolları enfeksiyonlarında iyileştirici etkisi vardır.
Egzama, akne ve öteki cilt sorunlarında iyileştirici etkisi görülür.
Baş ağrısı, sinirlilik hali ve uykusuzluğa karşı olumlu etkileri vardır.
Göğsü yumuşatır, balgamı söktürür.
Soğuk algınlığı, anjin, boğmaca, öksürük ve bronşit durumlarında iyileştirici ve rahatlatıcıdır.
Kullanım Şekli : 1 tatlı kaşığı yaprak, sap ve çiçek karışımının üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Bu çaydan, günde üç kez birer bardak içilir.
http://www.yemex.com/bitki/menekse.html
tolgahann
20-12-2008, 12:50
Latin çiçeğinin taç yağrakları çok lezzetli oluyor gerçekten.Tadı tere bitkisine çok benziyor.Hemde rengarenk.
hatipali74
20-12-2008, 13:35
Kabak çiçeğinden sadece dolma değil, unlu yumurtaya bulanıp yapılan kızartması da mükemmel oluyor.
73224
Zeytinyağlı biber dolması yaptığımda genellikle hercai menekşeleriyle süslerim. Çok da şık duruyor.
Ben kadıntuzluğu bitkisinin çiçeğini yemeği çok severim,hem kokulu hem de mayhoş bir tadı vardır.
Yapraklarını da tuzla ovarak salata niyetine yiyorum,ekşi ve çok lezzetli oluyor,ağzım sulandı şimdiden,bahara da çok var daha.:rolleyes:
Ayşe Özdil
20-12-2008, 19:23
Kapari bitkisinin henüz açmamış çiçek tomurcukları da, salamura yapılarak bazı salata ve yemeklerde garnitür olarak kullanılır...
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=24821&d=1195381352
Halit Togay
22-12-2008, 12:25
Sevgili Erguvan Muhibbi'nden erguvan çiçeklerinin salataya renk ve tad vermek için kullanıldığını öğrenmiştim.
73226
Ebegümeci de bu çiçekler arasına giriyor mu? Bir çok yerde yemeği yapılır.
Mine Pakkaner
22-12-2008, 17:00
Ebegümecinin çiçeği değil de yaprakları ve sürgünlerinin yemeği yapıldığı için bu kategoriye girmemekte.
Geçenlerde bir kanalda, yasemin çiçeklerinin de tabakta kullanıldığını ve de yendiğini gördüm. Yaseminin tadına bakmak hiç aklıma gelmemişti. İlk gördüğümde deneyeceğim.
Buket Aknar
22-12-2008, 19:49
Karnabahar ( Çiçek Lahanası)
Karnabahar, turpgiller'dendir. 20-40 cm. kadar boylanabilen karnabaharın anayurdu Akdeniz havzasının doğu kesimidir. Karnabaharın yenilen kısmı çiçekleridir.
BESİN DEĞERLERİ
100 gr. karnabaharın içerdiği besin değerleri şöyle sıralanabilir: 27 kalori; 2,7 gr. protein; 5,2 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,2 gr. yağ; l gr. lif: 56 mgr. fosfor; 21 mgr. kalsiyum; 0.7 mgr. demir: 295 mgr. potasyum: 60 IU A vitamini; 0,09 mgr. B1 vitamini; 0,08 mgr. B2 vitamini; 0,6 mgr. B3 vitamini ve 55 mgr. C vitamini.
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Başta potasyum minerali olmak üzere, beden için yararlı önemli besin maddelerini bolca içermesinin yanı sıra;
Karnabahar, tüm Turpgiller'deki sebzeler gibi bedenin kansere yakalanma rizikosunu aza indirger: Özellikle kalınbağırsak ve mide kanserlerine karşı etkilidir.
Antioksidan madde yönünden de zengin olduğu için kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme riskini azaltır.
Demir minerali oranı yüksek olduğu için kansızlığı önler.
Potasyum minerali yönünden zengin olduğu için de yüksek tansiyonu düşürür, tansiyonu belli düzeyde tutar.
Dikkat: Bu etkilerinden yararlanmak için karnabahar haftada 2-3 kez yenilir. Ancak, tüm Turpgiller'deki sebzelerde olduğu gibi karnabahar da bedenin iyot emilimini azaltır, özellikle içme suyunda iyodun az olduğu yörelerde sıkça karnabahar yiyenler iyotlu besinler ya da iyotlu tuz almaya özen göstermelidir.
Beyaz çiçekli akasyanın da çiçekleri yeniyor. Çok hoş kokulu ve lezzetli, ancak bir seferde en fazla 5-6 tane yediğm için çok yendiğinde tadının bayıp baymayacağını bilemiyorum.
Halit Togay
23-12-2008, 05:25
Beyaz çiçekli akasyanın da çiçekleri yeniyor. Çok hoş kokulu ve lezzetli, ancak bir seferde en fazla 5-6 tane yediğm için çok yendiğinde tadının bayıp baymayacağını bilemiyorum.
Ben salkımıyla yerim de gene doyamam.
Akasya çiçeğinin içine dikkat etmek gerekir, içinde çok küçük böcekler olur.
Halit Togay
24-12-2008, 06:31
Olsun proteindir der onları da yutarım. Nasıl olsa mide asidinde yaşamazlar.
Portakal ve limon çiçeklerinden yapılan şurup tatlılarda, reçellerde ve limonata da harka oluyor.
Bir de Mürver çiçeğinden yapılan mürver şurubu. Şirince Nişanyan evlerinde içmiştim. Kahvaltıda iştah açıcı olarak sunmuşlardı.. Çok lezetliydi. Tadı yeşil elma suyuna benziyordu ama daha güzeldi. O gündür, bu gündür mürver fidanı ararım. hala bulamadım.
Karahindiba otundan salata yapıldığını biliyor olabilirsiniz.
Karahindiba çiçeğinden reçel yapıldığını biliyor musunuz?
73222
Karahindiba, egede çok bilinen rumca adıyla radika olan bitki.
Gelincikten reçel ve şurup yapılır. Karaburun'a hastır.
Mürver (patlangıç) çiçeklerinden şurup yapıldığı gibi, salamurası ve sirkesi yapılarak da kullanılır.
73227
Ayrıca patlangıçlar yumurtaya bulanarak kızartılarak da yenilir.
Yine bizim köylerde karabaşotu çiçeğinden de reçel yapılır.
73223
Yine yöresel yemeklerden galiba, Kabak çiçeği dalangısı denen bir yemek yapılır. KAbak çiçeği yumurtalı karışıma bulanarak kızartılarak yenir.
Yine bizim köylerde (Karaburun köyleri) ebegümeci çiçeğinden ve portakal çiçeğinden de reçel yapılıyor.
Kapari çiçeğinden de reçel yapılıyor.
berduray
26-12-2008, 00:03
Tamam, tarifleri mutfak bölümüne eklerseniz biz de öğrenmiş oluruz.
Halit Togay
28-12-2008, 07:40
Hanımeli çiçeğinin en dibindeki yeşil kısım koparılarak çekildiğinde içinde polenleri taşıyan uzantı ile birlikte çıkıyor ve çiçek borusu boyunca topladığı bir damlacık bal geliyor . Ne oluyor, arılar aç kalıyor.
Kokulu ya da kokusuz çeşitleri ile neler yapılabiliyor?
Damak zevkimize göre değişken olsa da birkaç bilgiyi aktarmak istedim.
Öncelikle "şekerleme" de kullanılıyor. Menekşeleri kopartıyoruz saplarını suda saklıyoruz. Yumurta akı+az su karışımı ile minik bir fırça ile tüm yüzeyi ıslatıyoruz.
http://www.vegetablegardener.com/assets/uploads/posts/4784/kg26-candy-flowers-01_lg.jpg
Dikkatlice ince şekere buluyoruz.
http://www.vegetablegardener.com/assets/uploads/posts/4784/kg26-candy-flowers-02_lg.jpg
Kağıt peçete üzerinde kurutuyoruz ve saplarını kesiyoruz.
http://www.vegetablegardener.com/assets/uploads/posts/4784/kg26-candy-flowers-03_lg.jpg
Sonrası size kalmış. Dondurma, pasta, ya da soğuk jölelerimize süs olarak kullanabiliriz.
Kek süslemesi olarak kullanılmış bir görüntü ise şu şekilde;
http://www.vegetablegardener.com/assets/uploads/posts/4794/kg26-candied-flowers-04_lg.jpg
Denemeye değer bence..
Hercai menekşenin yenebilecek çiçekler arasında olduğunu biliyordum da, bu harika yöntemi bilmiyordum doğrusu. Peki diyelim ki bu şekerlemeyi hemen kullanmak istemedik, buzdolabında saklasak bozulmadan durabilir mi?
Çok hoşuma gitti, teşekkürler:) Güzelim hercailerime kıyıp da kopartabilirsem, bir gün deneyeceğim.
Ben yenildiğini bile bilmiyordum ki!:))
Portakal şekerlemeleri sakladığımız giibi saklıyabiliriz belki.. Ağzı iyi kapalı bir kavanoz ve buz dolabında..
Portakal şekerleme ve menekşe şekerlemeyi aynı küfeye koyabilir miyiz? Bilemem.
menekşem yok. Deneyen arkadaşlar bize yol göstereceklerdir kuşkusuz.
İlginizi çektiğinde sevindim arkadaşlar..
gülşeker
17-04-2009, 13:48
aynı yöntemi diğer yenebilen çiçekler içinde yapılabilir aslında düşünsenize çiçek çiçek pastalar :))))
Diğer yenilebilenler:
http://www.vegetablegardener.com/assets/uploads/posts/4756/kg26-edible-flowers-03_lg.jpg
Yaz meyva salatası yapılmış.
Doğranmış şeftali
Az limon suyu
Vanilyalı dondurma
ve üzerine bergamot çiçekleri
http://www.vegetablegardener.com/assets/uploads/posts/4782/kg26-summer-fruit-salad-monarda_lg.jpg
2-
Menekşe ve hercai menekşe: Mor, sarı ve portakal renklerinde bulunuyor. Yapraklarının tadı nektarini, sapları ise tere otunu andırıyor. Salatalara mükemmel bir görsellik ve tat veriyor. Fransa'nın Toulouse kentinde, mor olan türünden üretilen şekerler ve likörler, önemli bir sanayi oluşturuyor.
Gül: Çok aromatik ve birçok türü kullanılabilir. Reçelden liköre, lokumdan gül soslu bıldırcına kadar Türk ve Osmanlı mutfağında en yaygın kullanılan çiçek. Bağdat'ın sümbüllü gül balı ise dünyaca tanınan bir delikates.
Lavanta: Hafif tatlı, narenciye ve nanemsi bir tat arası. Tatlılarda, ekmeklerde, keklerde, jölelerde çok başarılı. Zeytinyağı ve elma sirkesinin içerisine de çok yakışıyor ve çok şık duruyor. Et yemeklerinde ise baharat yerine kullanılabilir.
Karanfil: Şaşırtıcı derecede tatlı ve hafif mentollü. Ancak yapraklarını kırparak kullanmak gerekiyor. Süs olarak her türlü yiyeceğin üzerine serpiştirilebilir. Fransızlar'ın meşhur 'Charteuse' likörünün içerisindeki özel sırlardan birisi.
Kadife Çiçeği: Baharatlı, hafif biberimsi. Tadı ve yoğun sarı renginden dolayı fakir adamın safranı olarak anılıyor. Çorbaların, makarnaların üzerine serpiştirilebilir, tereyağına, 'dip'lere ve soslara katılabilir.
Yasemin: Yoğun kokulu. Uzakdoğu'da geleneksel olarak çaylarda kullanılıyor. Pilava da çeşni olarak katılabilir.
Ihlamur Çiçeği: Beyazdan sarı tonlara kaçan minik çiçeklerin tadı bala benziyor. Şerbetlerde kullanılıyor. Almanya'da, mevsiminde, una batırılıp kızartması yapılan bir spesiyalite.
Gamze İneceli
30 Nisan 2006
Akşam Gazetesi
Çiğdemde yenebiliyor.. Özellikle Ankara çiğdemi çok lezzetli.
Gülün harika reçeli olur.Bir de bal kabağının çiçeklerinden dolma yapıldığını biliyorum. Bal kabağı dedim, aklıma süt kabağı geldi. Tatlısı olsada yesek şimdi
Bal kabağının çiçekleri zehirli olur. Yiyebileceğiniz beyaz kızartmalık kabakların çiçekleri.
Birsen 33
22-11-2017, 23:10
Brokoli sarı sarı çiçeklerini açmış olsa bile haşlayınca salataya renk katiyor.
Çaltı ağacının çiçekleri cok lezzetli olur. Çiğ yenir veya çayı demlenir.
Begonyanin çiçeği yenir ekşimsi tadi var.
Sarı yonca çiçeğinin sapı ekşidir, yenir
Üzüm tomurcukken ben yiyorum.
Dut tomurcukken yiyorum. Ballıbaba bitkisinin çiçeğinin tatlı kısmını da yerdim çocukken :)
Aklıma ilk gelenler bunlar.
Birsen 33
22-11-2017, 23:15
Muz çiçeğinin de yemeğini yaptim. Tadı hafif acımsı gibi, mantar kebabini andırıyor. Çicegin ortasindaki taze yerinden doğradiktan sonra pisirmeden önce suda bekleterek tatlandirmak gerekiyor. Yoğurtlu da yenebiliyor.
ali ekber
23-11-2017, 20:46
Safran; Gıda, parfümeri, ilaç ve tekstildeki endüstriyel kullanımları dışında safran ayrıca binlerce yıllardır şifa verici bitki olarak tüketilir. Safranın keskin ve acımsı tadına rağmen çok eski tarihlerden beridir iştah açıcı olarak kullanıldığı bilinmektedir.
ali ekber
23-11-2017, 20:55
Ihlamur çiçeği çayı; Grip ve nezlede vücudun direncini artırır, yakalanma riskini azaltır. Ihlamurun faydası soğuk havalarda doğal bir koruyucu işlev görmesidir. Tek içildiği gibi diğer benzer bitkilerle karışım yapılarak da içilebilir.
Ihlamur çiçeği çayı; Grip ve nezlede vücudun direncini artırır, yakalanma riskini azaltır. Ihlamurun faydası soğuk havalarda doğal bir koruyucu işlev görmesidir. Tek içildiği gibi diğer benzer bitkilerle karışım yapılarak da içilebilir.
Bir yerde ıhlamur çiçeğinin reçelini yemiştim. Çok güzeldi.
siflera12
06-03-2019, 04:18
Latin çiçeği , yalancı akasya , hercai menekşe ve gül gibi bitkilerin çiçekleri yeniyor. Hercai menekşe ve gül'ün tadı güzel oluyor [emoji4]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
gastroplants
30-11-2020, 12:41
Gastronomi de özellikle tabak süslemesi ve yenmesi bakımından çiçek ve özel bitkilerle ilgileniyorum. Sizin de bildiğiniz ilginç bitkiler var mı? Özellikle yerel bitkiler.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.