PDA

View Full Version : Nar (Punica granatum)




Mine Pakkaner
04-05-2006, 22:42
Çiftçi Broşürü

Nar ülkemizde yıllardır yetiştirilen geleneksel bir meyvedir. Son yıllarda nar meyvesi Avrupa ülkelerinin de aradığı bir meyve türü olmuştur. Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde nar yetiştiriciliği yapılmaktadır. Özellikle son yıllarda kapama nar bahçesi Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde artmaktadır. Son yıllarda önem kazanan bir ihraç meyvesi olmakla birlikte ilaç, boya, mürekkep, yağ, hayvan yemi, tanen, sirke gibi ürünlerin eldesinde hammadde olarak kullanılması, bu meyvenin ileriki yıllarda önemli bir endüstri bitkisi olacağı izlenimini de vermektedir.

1290

Bazı Önemli Çeşitler
Yetiştiriciliği yapılan bazı önemli nar çeşitleri 07 N 08 Hicaznar, 33 N 16 Silifke Aşısı, 33 N 26 Çekirdeksiz (VI) , 01 N 03 Fellahyemez II , 26/ 3 Çekirdeksiz, 33 N 24 Beynarı, Suruç, Ernar ve Erdemli-Aşınar ( 33 N 11 ) dır. Çukurova Bölgesinde üretimi yaygın olarak yapılan ve pazar açısından özellikle aranan nar çeşitleri Hicaznar ve Silifke Aşısıdır.

İklim İsteği
Nar pek çok iklim koşullarında sorunsuz yetiştirilebilen bir meyvedir. Yetiştiriciliğinin yapılacağı bölgede yazların uzun ve sıcak, kışların ılık ve yağışlı olması uygundur. Narın soğuklama gereksinimi hemen hemen yok gibidir. Meyvelerini olgunlaştırabilmek için vejetasyon dönemi içinde yüksek bir sıcaklık toplamı ister. Nar, ülkemizin iklimi daha serin geçen bölgelerinde ( İç Anadolu gibi) Mayısta, oysa biraz daha sıcak geçen (Akdeniz gibi) bölgelerinde ise Nisanda çiçeklenmeye başlar. Çiçeklenme haziran ayına kadar sürmektedir.
Yıllık ortalama 500 mm'lik yağış yetiştiricilik için yeterlidir. Yaz aylarındaki yağışlar meyve kalitesini bozmakta, özellikle olgunluğa yakın dönemlerde meyve çatlamalarına neden olmaktadır. Meyve olumu döneminde kuru hava koşulları, kaliteli meyvelerin oluşması bakımından önemlidir. Nar, şiddetli rüzgar olan bölgelerde yetiştirilmemelidir. Eğer yetiştirilecekse bahçe kenarında rüzgar kıranlar oluşturulmalıdır. Aksi halde meyveler bitkinin dikenlerinden ve dal sürtünmelerinden zararlanarak meyve kalitesi düşecek ve meyve kayıpları olacaktır.

Toprak İsteği
Nar, pek çok meyve ağacından daha geniş toprak çeşidine uyum gösterebilir. Derin, alüviyal topraklar nar yetiştiriciliği için en uygun topraklardır. Fakat kumlu, killi, kireçli topraklarda da yetiştirilir. Tuzluluğa orta derecede dayanıklıdır.

Çoğaltılması
Odun çeliği, yeşil çelik veya tohumla çoğaltılabilir. Tohumlar, dinlenme istemeden kolaylıkla çimlenebilir fakat elde edilen bitkiler adına doğru olmadığı için ticari yetiştiricilikte kullanılamaz. Gelişme döneminin sonuna doğru yeşil çelikle çoğaltma yapılabilir. Bu yeşil çelikler sisleme kasalarına dikilerek kışın sera içinde köklendirilir. Fakat bu yöntem çok az kullanılır. Odun çelikleriyle çoğaltma en kolay ve başarılı yöntemdir. Çelikler 20-25 cm uzunluğunda , 6-12 mm kalınlığında olacak şekilde hazırlanır. Bu çelikler, kışın bir önceki yılın sürgünlerinden veya dip sürgünlerinden alınır. Çelikler , 5-7.5 cm'lik kısımları toprak üstünde kalacak şekilde sisleme kasalarına veya fidanlıkta hazırlanan çelik tavalarına dikilir.

Dikim ve Bahçe Tesisi
Toprağın nar yetiştiriciliğine uygunluğuna bakıldıktan sonra tesviyesi yapılmalıdır. Öncelikle yaz aylarında pulluk tabanını kırmak için dipkazan çekilir. Sonra pullukla sürülür. Sonbahar döneminde ise 40-60 cm derinlik ve çapta dikim çukurları açılır. Çukurlar üst toprak ve yanmış çiftlik gübresi karışımıyla doldurulur, yabancı otlar temizlenir. Narda dikim aralıkları 2 m ile 6 m arasında olmalıdır. Bunun yanında kapama nar bahçelerinde en yaygın olarak kullanılan dikim aralıkları 2.5 x 4 veya 3 x 4 m dir. Sıralar kuzey -güney doğrultusunda olursa güneş ve havalanma daha iyi olacaktır. Nar fidanları sonbaharda yaprak dökümünden başlayarak kış ayları boyunca ve erken ilkbaharda dikilebilir. Kışları çok soğuk geçmeyen bölgelerde sonbahar dikimi daha uygundur.

Sulama
Ülkemizde nar genellikle tava ve karık usulü ile sulanmaktadır. Nar yetiştiriciliğinde sulama açısından önerilen damla sulama yöntemidir.

Gübreleme
Bitkiye iyi yanmış çiftlik gübresi verilmelidir. İlk yıllarda ağaç başına 10-15 m3/ da, daha sonraki yıllarda 25-30 m3/ da çiftlik gübresi genel olarak önerilmektir. Bitkiye çiftlik gübresi, sonbahar-kış aylarında, bütün kök bölgesini kapatacak şekilde verilmeli ve çapa ile toprağa karıştırılmalıdır. Nar için yeşil gübreleme yapılması da yararlıdır. Genç nar ağacı her yıl ağaç başına yaklaşık 50-100 gr, yetişkin ağaç ise yaklaşık 225-450 gr saf azota gereksinim duyar. Bu miktar bir veya iki defada uygulanabilir. İlk uygulama zamanı kış sonu, ikincisi ise haziran ayıdır. Yetişme döneminin sonuna doğru azot uygulanmamalıdır.Ayrıca nar genel olarak ilk yıllarda ağaç başına yaklaşık 75-125 g, tam verim çağında ise 100-200 g saf fosfora gereksinim duyar. Fosforlu gübreler kış aylarında, taç izdüşümüne 20-30 cm derinlikte uygulanır.
Potasyumlu gübrelerin meyve kalitesiyle ilişkisi pek çok çalışmada belirlenmiştir. Genç bir bitkiye 20-40 g/ ağaç, verim çağındaki bitkiye ise 75-150 g/ağaç saf potasyum uygulaması yeterlidir.

Budama
Nar için budama uygulaması yapılmadığı durumda ağaç kuvvetli gelişir ve verime geç başlar. Bu nedenle ağaçlar uygun şekillerde budanmalıdır. Ağaçlar tek gövdeli ve çok gövdeli şekillerde budanabilir.

Hastalık Zararlılar ve Mücadele
Narlarda görülen önemli hastalıklar, kahverengi leke hastalığı, aspergillus meyve çürüklüğü, gövde zamklanma hastalığı, penicillium ve trichoderma meyve çürüklükleridir. Başlıca zararlılar ise harnup güvesi, akdeniz meyve sineği, nar yaprakbiti, turunçgil unlubiti, nar beyazsineği, ekşilik böcekleri, ağaç sarı kurdudur. Nar bahçelerinde sorun olan bu türlerin dışında, yaban arılarından, eşek arısı ile genel zararlılardan adi serçe ve limon sıçanı da, narlarda beslenerek önemli kayıplara neden olabilmektedir. Uygun fungusitlerin ( mantar ilacı) kullanılması, sık dikimden kaçınılması, düzenli budama, yere düşen meyvelerin toplanması, hastalık ve zararlılarla mücadelede etkin uygulamalardır.

Meyve Çatlamaları
Narda meyve çatlaması genellikle olgunluk döneminde ortaya çıkmakta ve olgunluk ilerledikçe çatlamış meyve miktarı da artmaktadır. Bu sorundan dolayı yüksek miktarda verim kaybı olabilmekte, hatta % 50 ürün kaybı oluşabilmektedir. Meyve çatlamasının kontrolü için çatlamaya dayanıklı çeşit kullanılması, düzenli ve yeterli sulama yapılması, derimin zamanında ve birkaç defada yapılması, meyvelerin güneş ışığından korunması, aşırı azot gübrelemesinden kaçılması ve sert budamanın yapılmaması önerilmektedir.
1291
Nar meyvelerinde görülen kabuk çatlamaları


Çukurova Üniversitesi Tarımsal Yayım, Haberleşme,
Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü
Prof.Dr. YAŞAR GÜRGEN




ormanbotanigi
05-05-2006, 01:25
Ziraatçiler siteyi ele geçirdi ormancılar kaçın şaka bir yana çok faydalı bilgiler veriliyor umurarım böyle devam eder teşekkürler

Mine Pakkaner
05-05-2006, 01:27
Çok faaliz çook.http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon9.gif

Erguvan Muhibbi
05-05-2006, 13:39
Evet kütüphane doluyor. Üretenlere bize aktaranlara, okuyanlara,
yazanlara velhasıl herkese sağlıklı uzuuun bir ömür diliyorum.

souLshah
12-08-2006, 08:37
Merhaba,

Nar ağaçlarında bununan fazla dallanmaları şu zamanda azaltmak uygunmudur? Birde o kesilen dalları köklendirmek istiyorum ne zaman uygun olur acaba? Aşırı dalları var ve nefes alamıyor ağaçlar. Sanırım bu yüzdende pek bir gelişemiyorlar :(

durustsahtekar
13-08-2006, 20:44
nar agacları su tutma kapasıtesı nyuksek topraklarda ne gıbı ozellıkler gosterebılırler.ornegın kıs ayında suyu fazlaca bunyesınde barındıran topraklarda ne gıbı sorunlar cıkarabılırler?

sedrus_73
13-08-2006, 22:03
Şekil budaması ilk 2-3 yıl içinde ağaçlar verime yatmadan yapılır. Dikimden sonra dipten çıkan kuvvetli 3-4 sürgün ana gövde olarak seçilir ve tepeleri 50-60 cm kesilerek alçak taçlanmaları sağlanır. Ana gövdelerden çıkan birinci ve ikinci dallarda da 2.-3. yıllarda tepe alma yapılarak taç teşkili tamamlanır.

Verim Budaması: Narlar genel olarak 2. ve 3. yıllardan itibaren meyve vermektedirler. Narlar verime yattıktan sonra meyve verecek dallarda uç alma yapılmamalıdır. Bu dönemde seçilen 3, 4 gövde dışında çıkan dip sürgünlerin sürekli olarak temizlenmesi sağlanmalıdır. Ayrıca taç kısmında görülen obur dallar dipten kesilmeli taç teşkili için gerekirse uç alınarak dallanması sağlanır. Sık taç meydana gelmiş ise güneşlenme ve havalanmayı sağlamak için genel bir seyreltme yapılmalıdır. Bu işlem yapılırken zayıf, kurumuş, hastalıklı dallar öncelikle seçilmelidir.

Geliştirme Budaması: Narlar çeşitli şartlara göre değişmek üzere ortalama 20 - 30 yaşlarında verimden düşerler. Ancak kök boğazından yeni çıkan sürgünlerle nar l00 yılı aşkın bir süre verimliliğini sürdürebilir. Bu durumda yaşlı gövdeler dipten kesilerek yeni sürgünlerin oluşumu teşvik edilir. Bu sürgünlerle aynı yollarla yeni gövdeler teşkil edilerek ağaç gençleştirilir. İstenirse gençleştirme işlemi her yıl her ağaçtan l-2 gövde kesilerek kademeli olarak yapılır. Böylece bahçeden kesintisiz olarak ürün alınmasına devam edilebilir

Ponar
24-08-2006, 21:19
Herkese iyiakşamlar,
Antalya'nın Finike ilçesinde nar ve narenciye yetiştiriciliği yapmaktayız. Narda sulamayı damlama sulama yöntemi ile yapmaktayız. Fakat bir takım araştırmlarıma ve bu konuda tecrübeli insanlara danışmama rağmen nar ağacına hangi yaşında ne kadar miktar su verilmesi, bu verilen su miktarının yaz aylarında hangi oranda artırmak gerektiği konusunda net bilgilere ulaşamadım.
Bir başka husus ise 9 yaşında bir nar ağacına (hicaz) biz ortalama günde 200lt suya ihtiyacı olduğunu saptatık ama yukarıda yazdığım gibi daha net bilgilere sahip olmak isterim. Dolayısıyla haftalık 1400 lt kadar. Burada merak ettiğim konu ise ağaca hergün 200lt su vermek mi,yoksa haftalık 1400lt ihtiyacını bir günde verip sulamayı 7 günde bir yapmak mı daha doğrudur? Sulama süresinin 10-12 saatten uzun tutulmasının herhangi bir dezavantajı var mıdır?
Teşekkür ederim...

yılmaztaşova
25-08-2006, 07:57
Ziraatçı arkadaşları tebrik etmek lazım,neredeyse bütün meyve ağaçları tanıtıldı.Sanırım ormancılar olarak biz de bilgi ve tecrübelerimizi (özellikle erozyon ve geniş çaplı özel orman kurulması konusunda ) pratikte yararlanılacak hale getirip paylaşmalıyız.Yoksa çölleşeceğiz haberimiz olsun.

izzettin1978
28-08-2006, 23:14
merhaba
nar yetiştiriliği önce şunu öğrenmek istiyorum.nar ürünün verimi yani ne tür bir ürün yetiştirmeliyimki pazarlamayı bileyim. yani ürün kalitesi.bunları söylemenin nedeni ben adıyamanlıyım ve babam çiftçi.hala dedemden gürülen yani hiç kendini yenilemeyen,bir çiftçilik hayatımız var. bunu aşmak istiyorum.
asıl sorum şu: öyle bir ürün yetiştirmeliyimki yeri geldikçe avrupa'ya bile pazarlaya bilmeliyim. yani yapacaksan hakını vermek istiyorum.bilgilendirilmenizi bekliyorum.şimdiden teşşekkürler.
saygılarımla
izzettin dursun

Mine Pakkaner
30-08-2006, 18:00
İzzettin 1978 hoşgeldiniz.

Ticari yetiştiricilik için mutlaka Adıyaman Tarım İl Müdürlüğü ile görüşmelisiniz. Oradaki mühendis arkadaşlarımız sizi yönlendireceklerdir.

Kerem ÖKTEN
06-11-2006, 14:40
İyi Günler Sayın PAKKANER;

Nar bahçesi kurmak üzere 125 dekarlık arazi ayırdım ve hazırlıklarını yapıyorum. Sertifikalı Hicaznar dikeceğim. Yaptığım araştırmalarda, bu cinsin ağaçbaşına verimi hakkında birbirinden çok farklı iki bilgiye ulaştım; biri 80-100 kg/ağaç diğeri ise "yaklaşık" 21 kg/ağaç. kıymetli vaktinizi ayırarak doğru bilgi konusunda beni aydınlatırsanız minnettar kalırım.
İyi Çalışmalar

Saygılarımla
Kerem ÖKTEN

Mine Pakkaner
06-11-2006, 15:04
Kerem Bey hoşgeldiniz. Hicaz narı ile ilgili kayıtlı bütün resmi bilgiler 21-22 kg/ ağaç verimi olduğu yönündedir. Ağaç 4-5 yaşlarından itibaren bu verime yatar. Bazı fidan üreticisi firmaların ağacın 25-30 yaşında 80-100 kg verimi olduğu konusunda beyanları da var.

Ancak modern yetiştiricilik tekniklerinde ağacı sık dikeceğiniz ve alçaktan taçlandıracağınız, bir dönüme çok fidan dikeceğiniz göz önüne alınarak 21-22 kg/ ağaç veriminiz olacaktır. Hesaplamalarınızda bunu dikkate almanızı öneririm.

Ayrıca büyük bir plantasyon kuruyorsunuz. Mutlaka Tarım il, ilçe müdürlüklerindeki uzman arkadaşlarla görüşmenizi, onlara danışmanızı öneririm.

Kerem Bey,
yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=157&page=53)başlığında kendinizi kısaca tanıtır ve nar yetiştiriciliği serüveninizi bizimle paylaşırsanız seviniriz. ( Nasıl bir toprak hazırlığı yapıyorsunuz, arazinizin toprak ve su yapısı nasıl, sulama yönteminiz, fidanı kaça aldınız, fotoğrafları vs.) Bu arada biz de elimizden geldiğince bilgi desteğinde bulunuruz.

Hayırlı uğurlu olsun.

eses
07-11-2006, 22:42
sayın kerem ökten,
bir tarihte bir yere not almıştım ve onu buldum. kırıkhan delikbekir köyünde karamehmet narı adında bir nar türü varmış. buna ilişkin bir bilginiz var mı. paylaşırsanız sevinirim. saygılar..

Limonata
08-11-2006, 17:32
Nar çok yıllık, çalı formunda bir bitki olup çok kuvvetli bir kök sistemine sahiptir.Bitki çok gövdeli ve sık dallıdır. Çiçekleri erkek-dişi ve erdişi olup küre şeklinde iri bir meyvesi vardır. üstten hafif basık olan bir ılıman iklim bitkisidir. Nar, C vitamini, demir ve potasyum yönünden zengin bir meyvedir.Tadı: Tatlı, mayhoş, ekşi gibi çeşitli dir. Nar bitkisinin adaptasyon kabiliyeti yüksektir. Genelde tropik ve suptropik iklim bitkisi olmasına rağmen, -10 oC'ye kadar dayanabilmektedir

çeşitli iklim ve toprak koşullarında yetişip , bakımı kolaydır. dalında uzun süre kalabil mesi ve depoda muhafaza edilebilmesi pazarlamassı için kolaylık sağlar bir meyve türüdür.Ülkemizin bir bölümü narın anavatanı içinde bulunmakta ve üretimi yapılmaktadır.
2. İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ

A-İklim İsteği

Nar yıllık ortalama 500 mm lik yağış istemekle birlikte bu
yağışın çoğuna ilkbaharda ihtiyaç gösterir. Yazın yağan
yağmurlar meyve kalitesini bozmakta, olgunluğa yakın dönemde yağan yağmurlar meyve kabuğunu çatlatmakta olup, bu zamanda iyi sonuç vermemektedir. Meyve oluşumu döneminde kuru hava koşulları en kaliteli mey venin oluşmasını sağlayarak pazar değerini arttırmaktadır. Nar bir güneş bitkisidir, bahçe tesisinde ve yeterli ışıklan ma koşullarına dikkat edilmelidir.


B- Toprak İsteği

Nar toprak isteği bkımından fazla seçici değildir. Silisliçakıllı, kumlu, kireçli, killi ve ağır killi gibi çeşitli toprak tiplerinde nar yetiştiricili yapılabilmektedir. Tuzluluğa orta derecede dayanıklıdır.Toprak alkali veya asit olabilir. Bazı meyvelerin aksine aşırı toprak nemine dayanıklıdır. Narda optimal gelişmekuru ve sıcak hava koşullarına karşılık derin geçirgennemli ve serin topraklarda görülmektedir.

YETİŞTİRME TEKNİĞİ

A- Çeşit seçimi

Nar yetiştiriciliğinde, çeşit seçimi oldukça önemlidir. Çeşit seçiminde dikkat edilen konular: bölgeye adapte olmuş o yörenin iklimine, hastalıklara dayanıklı, verimi iyi, meyveleri insanların göz zevkine ve damak tadına uygun ve taşımaya dayanıklı olması gibi özelliklere göre seçim
yapılır. Çeşit seçiminde ticari amacına göre sofralık **** endüstri çeşitlerinin yetiştirilmesine
karar verilmelidir.Ayrıca, bu çeşitlerin meyvelerinde irilik kabuk rengi ve kalınlığı, dane rengi, yumuşak çekirdeklilik, sululuk gibi özellikleri ihtiyaca cevap verebilmelidir. Yurt içinde sevilen nar çeşitleri hafif mayhoş veya tatlı çekirdeksiz ve iri meyveli olanlardır. Avrupa ya ihracat için özellikle kabuk ve dane rengi kırmızı ve mayhoş çeşitler seçilmelidir. Arap ülkelerine ihracat için ise tatlı narlar tercih edilmelidir. Ayrıca nar suyu veya nar ekşisi elde etmek için yine kırmızı daneli ve ekşi mayhoş narlar uygumdur.

B-Bahçe Tesisi

Toprağın nar yetiştiriciliğine uygunluğuna bakıldıktan sonra tesviyesi yapılmalıdır. Öncelikle yaz aylarında pulluk tabanını kırmak için dipkazan çekilir.Daha sonra pullukla derin sürüm yapılır.
Sonbaharda döneminde ise 40-60 cm derinlik ve çapta dikim çukurları açılır.çukurlar üst toprak ve yanmış çiftlik gübresi karışımıyla doldurulur, yabancı otlar temizlenir.Narda dikim aralıkları 2 m ile 6 m arasında olmalıdır. Bunun yanında kapama nar bahçelerinde en yaygın olarak kullanılan
dikim aralıkları 2.5 x 4 veya 3 x 4 m dir. Sıralar kuzey -güney doğrultusunda olursa güneş vehavalanma daha iyi olacaktır. Nar bahçesi, doğrudan çelikle **** köklü fidanlarla kurulabilir. Ancak, çeliklerin doğrudan bahçeye dikilmesi çeşitli bakım güçlükleri ve verim kayıplarına yol açacağından nar çeliklerinin bir fidanlık parselinde köklendirilip bir yıl süreyle burada bakımları sağlandıktan sonra boylama yapılarak bahçeye dikilmeleri daha iyi sonuç verecektir.

Nar fidanları sonbaharda yaprak dökümünden başlayarak kış ayları boyunca ve erken ilkbaharda dikilebilir. Kışları çok soğuk geçmeyen bölgelerde sonbahar dikimi daha uygundur. Dikim yapılırken fidanın çelik kısmında tırnak kalmışsa kesilir. Zayıf sürgünler alınır, fazla uzun kökler kısaltılır. Sürgünün 50-60 cm den tepesi alınır. Sürgün yeterince boylanmamış, zayıf gelişmişse
dikimden hemen sonra 2-3 göz üzerinden kesilerek gelecek yıl için kuvvetli sürgün oluşumu sağlanır. Sonra daha önce toprak - gübre karışımı doldurulmuş çukurdan fidanın çelik kısmının tamamı toprak içinde kalacak kadar karışım alınır. Fidan buraya yerleştirilerek tekrar aynı toprak gübre karışımı ile takviye yapılır. Fidan diplerindeki toprak ayakla iyice bastırılır. Can suyuvermek üzere etrafına küçük bir çanak yapılır. Çok rüzgarlı bölgelerde karşılıklı iki herek çapraz olarak fidana yaklaştırılarak bağlanır. İyi bir nar fidanında kök sistemi kuvvetli teşkil etmiş olmalıdır.
Son olarak hazırlanan çanaklara en az yirmişer lt. can suyu verilerek dikim tamamlanır,hava yağmurlu da olsa bu can suyunun verilmesi gerekmektedir.


Bakım

A-Toprak İşleme

Genç nar bahçelerinde ilk yıllar derin toprak işleme aletleriyle iki yönlü sürüm yapılır. Daha sonraki yıllarda iş genişliği az dar olan bahçe traktörleriyle ve diskli tırmık rotovatör, kazayağı gibi toprağı yüzlek işleyen aletlerle sürüm yapılabilir. Ağaç dipleri gerekirse el aletleriyle çapalanabilir. Yabani ot kontrolünde istenirse ot öldürücü ilaçlarda kullanılabilir.
B-Gübreleme
Her türlü gübrenin uygulanmasında toprağın fiziksel ve kimyasal yapısı ağacın durumu iyi gözlenmeli, toprak ve yaprak analizi yaptırdıktan sonra gübre uygulamasının yapılması en doğrusudur.Narlarında organik gübrenin gelişme, verim ve kaliteye önemli ölçüde etkisi bulunmaktadır. Narlara verilecek çiftlik gübresi iyi yanmış olmalı ve dekara 2-3 ton sonbahar-kış aylarında bütün bahçeye kaplayacak şekilde verilmeli ve çapa ile toprağa karıştırılmalıdır. Nar için yeşil gübreleme yapılması da yararlı sonuçlar verir. Bunun için bakla, fiğ gibi bitkiler nar
bahçesinin tamamına ekilir. Ekimi yapılan bitkilerin çiçeklenme dönemlerinde bahçe
sürülerek bitki toprağa karıştırılır. Bu bitkilerin toprağı azotça zenginleştirmesi bakımından da olumludur.

Azot nar için önemli bir maddedir. Azotlu gübre sürgün gelişimi ve meyve büyümesini etkiler. İlk yıllarda ağaç başına 50 - l00 gr saf azot (amonyum sülfat) olarak (250 - 500 gr) verilmesi oldukça iyi sonuç vermektedir.Tam verime geçtikten sonra bu miktar ağaç başına 200 - 300 gr (amonyum sülfat) olarak, (l - l,5 kg)olmalıdır.Azotlu gübreler erken ilkbahar ve yaz aylarında
olmak üzere 2 dönem verilmektedir. Yukarıda belirtilen miktarın 2/3 ü mart ayında l/3 ü
ise haziran-temmuz aylarında verilmelidir. Gübrelemeden sonra ağaç hemen sulanmalı **** önce çapa ile toprağa karıştırılmalıdır.Fosforlu gübreler ise narın çiçeklenme meyve tutumu ve kök gelişmesini etkiler. Narların fosfor ihtiyacı tam verim çağında l00-200 gr saf fosfor (trible süper fosfat) olarak yaklaşık (250 - 500 gr) olarak belirlenmiştir. Fosforlu gübreler kış aylarında
dal uçlarının ulaştığı bölgelerde 20 - 30 cm derinlikte ağaç çevresinde açılan 4 - 6 adet çukura verilerek üzeri kapatılır

C- Sulama

Nar yetiştiriciliğinde yağışların yeterli olmadığı her dönemde sulama zorunludur. Sulamanın az ve sık yapılması gerekir. Genel olarak şubat - mart aylarında odun gözlerinin sürmesinden eylül - ekim aylarında meyve oluşumuna kadar sürekli olarak toprak nemi korunmalıdır.
Özellikle odun gözlerinin sürmesi çiçek tomurcuklarının oluşması,tohum bağlaması ve meyve gelişimi dönemlerinde olmak üzere 3 dönemde yeterli toprak nemi mutlaka sağlanmalıdır. Bahçenin toprak yapısına göre sulama aralığı 7-10 gün olmalı Ancak yaz aylarında sulama sıklığı ve miktarı artırılmalıdır.

Meyvelerin son olgunlaşma döneminde hasattan 10-15 gün önce sulama kesilmelidir.Sulamaya devam edildiği taktirde narlarda büyük sorun olan kabuk çatlamalarını görülür. Nar bahçelerinde genelde çanak usulü sulama uygulanır. Mümkün ise modern sulama sistemlerinden olan damla sulama alttan sulama, sızdırma usulü sulama sistemleri uygulanmalıdır. Bu sistemlerin ilk yatırım giderleri fazladır. Uzun vadede ise işçiliksiz ekonomik az su kullanımı gibi büyük faydalar sağlamaktadır.

D- Budama

Şekil budaması ilk 2-3 yıl içinde ağaçlar verime yatmadan önce yapılır. Dikimden sonra dipten çıkan kuvvetli 3-4 sürgün ana gövde olarak seçilir ve tepeleri 50-60 cm kesilerek alçak taçlanmaları sağlanır. Ana gövdelerden çıkan birinci ve ikinci dallarda da 2.-3. yıllarda tepe alma yapılarak taç teşkili tamamlanır.

Verim Budaması: Narlar genel olarak 2. ve 3. yıllardan itibaren meyve vermeye başlarlar. Narlar verime yattıktan sonra meyve verecek dallarda uç alma yapılmamalıdır. Bu dönemde seçilen 3, 4 gövde dışında çıkan dip sürgünlerin sürekli olarak temizlenmesi sağlanmalıdır. Ayrıca taç kısmında görülen obur dallar dipten kesilip, taç teşkili için gerekirse uç alınarak
dallanması sağlanmalıdır. Sık taç meydana gelmiş ise güneşlenme ve havalanmayı sağlamak için genel bir seyreltme yapılmalıdır. Budamada zayıf kurumuş, hastalıklı dallara öncelik verilmelidir.

Geliştirme Budaması: Narların verimlilik süreleri çeşitli şartlara göre değişmekle birlikte ortalama 20 - 30 yaşlarına kadar sürer. Ancak kök boğazından yeni çıkan sürgünlerle nar l00 yılı aşkın bir süre verimliliğini sürdürebilir. Bu durumda yaşlı gövdeler dipten kesilerek yeni sürgünlerin oluşumu teşvik edilir. Bu sürgünlerle aynı yollarla yeni gövdeler teşkil edilerek ağaç gençleştirilir. İstenirse gençleştirme işlemi her yıl her ağaçtan l-2 gövde kesilerek kademeli olarak yapılır. Bu şekilde bahçeden kesintisiz olarak ürün alınması mümkün olabilir.

E- Hastalık ve Zararlılarla Mücadele

En önemli hastalık bazı mantarların nar meyvelerinde çürümelere sebep olmasıdır. Bazı klasik kültürel işlemler uygulanarak hastalıklar büyük ölçüde önlenebilir.Olgunluğa yakın bir dönemde fungusit uygulaması yapılması depolanacak meyvelerin uzun süre çürümelerini engellemektedir.
Narların en önemli zararlıları sıçanlardır ve özellikle tatlı narlarda ve olgunluğa yakın dönemlerde zarar verirler. Yaprak bitleri, nar beyaz sineği, unlu bit, kabuklu bitler, kırmızı örümcekler, Akdeniz meyve sineği, nar içi kurdu, toprak altı zararlıları gibi genel zararlılarda narlarda görülür.

Hasat Ambalajlama ve Depolanması

A-Hasat

Nar hasatı, çeşitlere ve bölgelere göre değişsede genellikle ağustos sonunda başlayıp kasım ortalarına kadar devam eder. Narın çiçeklenme dönemi uzun olduğundan dolayı olgunlaşması farklı zamanlarda olur. Bu yüzden nar hasadının 2-3 defada yapılması gere kir. Hasatsonbahar erken donlarından ve yağışlardan önce bitirilmelidir.Hasat sırasında meyveler üzerinde 1-2 mm uzunluğunda sap kalacak şekilde makasla kesilmelidir. Özellikle hasat esnasında meyveleri yere düşürmekten ve darbelerden korunması meyve çürümesini önleyeceğinden dolayı kalitesi artar. Kasalara dizilirken iki sıradan fazla dizilmemelidir.

B- Ambalajlama
Narların seçme ve boylamasının elle yapılması daha uygun olup meyveler birbirine değmeyecek şekilde paketlenmesine dikkat etmek gerekmektedir.

C- Depolama
Narlar meyve kabuğunun özel yapısı dolayısıyla çeşitli koşullarda 4 - 6 ay süreyle depolanabilir. Narların depolanmasında en emin ve en az kayıpla ulaşılacak başarı modern soğuk hava depolarıdır. Sıcaklık ve nisbi nemi ayarlanabilen bu depolarda 1-2o C'de %85-90 nisbi nemle meyveler muhafaza edilebilirler.

Meyvecilik

ARMUT
AYVA
BADEM
BAĞCILIK
BÖĞÜRTLEN
CEVİZ
ÇİLEK
ELMA
ERİK
FINDIK
KARPUZ
KAVUN
KAYISI
KİRAZ
KİVİ
KUŞBURNU
LİMON
MUZ
NAR
PORTAKAL
ŞEFTALİ
TURUNÇGİL
VİŞNE

BAKIM
Meyvede Budama
Sulama
Gübreleme
Aşı
Hasat
Fidan Yetiştirme
Dikim
Toprak İşleme Makinaları
Traktörler
Gübreleme Makinaları
İlaçlama Makinaları

Mine Pakkaner
08-11-2006, 18:57
Limonata, daha önceden açılmış nar yetiştiriciliği başlığı varken aynısını bir daha açmışsınız ikisini birleştirdim.Yetiştiricilik bilgileri de varken siz yine faklı bir tane daha eklemişsiniz, bu eklediğiniz bilgilere kaynak eklemenizi rica ederim. Bir konu eklemeden önce onunla ilgili eklenen bilgilere, bu konunun daha önce açılıp açılmamış olmasına özen gösteriniz.

Gezgin_Adam
19-11-2006, 07:08
böyle faydalı bilgiler verdiğiniz için *** ederim :)

tetrilejyon
01-12-2006, 13:05
Yemesi zahmetli olan, ekşiliği nedeniyle biraz da yüz ekşitirek yenen narın faydaları saymakla bitmiyor. İster tek tek tanelerini yiyerek tüketin, ister suyunu sıkarak için nar, pek çok derdin devası.

Narın ve nar suyunun faydalarını Alman Hastanesi'nde görev yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Gürsel Doğan anlattı:

"Yaz aylarında serin meyve suyu ya da ferahlatıcı bir kokteyl olarak karşımıza çıkan nar, sağlık açısından da özellikle kış aylarında bol bol tüketilmesi gereken bir meyve.

Çünkü insan sağlığına olan faydalarını saymakla bitirmek mümkün değil. Adeta bir 'ilaç', hatta antibiyotik olan nar, özellikle bağışıklık sistemini güçlendirerek pek çok hastalıktan koruyor. İçerdiği bazı maddelerle kolesterol ve şekeri de dengeleyen nar, kalp sağlığını koruduğu gibi, kanser hücrelerinin de gelişmesini engelliyor."

Latince adı 'Punica Granatum' olan nar, özellikle içerdiği antioksidanlar sayesinde vücudun savunma sistemini güçlendiriyor.

10 bardak yeşil çaya ve 4 bardak kızılcık suyuna eşdeğer antioksidan

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gürsel Doğan, yapılan araştırmalarda nar suyunun cilt kanserine ve erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu etkisinin görüldüğünü söyledi:

"Kış mevsiminde portakal, mandalina ve limonun yanı sıra narı da taze şekilde veya suyunu sıkarak tüketmek son derece önemli.

Narın en önemli özelliklerinden biri de genel damar sağlığını, özellikle de kalbi koruması.

Damar tıkanıklıklarını geriletme özelliği bulunan nar, 'ACE' denilen enzimi engelleyerek tansiyon düşürücü bir etki de yapıyor. Nar birçok özellikleriyle bazı meyveleri de geride bırakıyor. Örneğin narda 10 bardak yeşil çaya ve 4 bardak kızılcık suyuna eşdeğer antioksidan madde bulunuyor.

Tüm bu özellikleriyle adeta bir 'ilaç' ve doğal antibiyotik görünümünde olan nar, sofralardan kesinlikle eksik edilmemesi gereken meyveler arasında yer alıyor. Nar suyu ayrıca damar sertliğine karşı güçlü etkisi bulunan bir içecek olarak karşımıza çıkıyor.

Nar suyunun sadece tanelerinden değil, tüm meyveden üretilmesi, bu içeceğin antioksidan etkisinin daha da artmasına neden oluyor. Zira bu önemli meyvenin kabuğu alkaloit, tanen ve glikozitler içeriyor.

Bu nedenle ishal kesici ve kurt düşürücü özelliğe sahip bulunuyor. Nar kabuğunun ekstresi ise güçlü bir virüs ve mikrop öldürücü özelliği sahip. Ayrıca, cilt üzerinde enfeksiyon ve yara iyileştirici etki de gösteriyor. Bunların yanı sıra, meyve kabuğu ve tanelerin antioksidan ve anti-tümör etkileri de biliniyor".

Beslenmede yer almalı

Beslenmede mutlaka yer alması gereken nar, aynı zamanda güçlü bir antioksidan özelliği taşıyor.

Yapılan araştırmalara göre narda, serbest radikallere karşı güçlü etkisi olan çeşitli vitamin, mineral, enzim ve antioksidanlar bulunuyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gürsel Doğan, "serbest radikallerle en iyi mücadele yolu bu antioksidanları tanımak ve dışarıdan doğru besinleri seçerek bunların etkinliğini en üst düzeyde tutmaktır" dedi.

Doğan, "bugün için bilinen en güçlü antioksidanlar; C ve E vitaminleri, glutatyon, lutein, N-Acetylcystein, keratonoidler, flavonoidler, koenzim Q-10, alfa lipoik asit ve selenyumdur. Nar suyu da doğal antioksidanlardan biridir" açıklamasında da bulundu.

Narın bilinen bazı faydaları:

-Tansiyonumuzu olumlu bir şekilde düzenler
-Kalbimizi korur düzenli çalışmasına destek olur
-Enfeksiyona karşı vücut direncini korur ve artırır
-Enerji verir, yorgunluğu giderir
-İdrar söktürücü etkisiyle toksin atımını sağlar
-Bağışıklık sistemini güçlendirir hastalıklara karşı korur
-Kolesterol ve kan şekerimizi regüle eder artmasını engeller
-Bağırsak parazitlerinin düşmanıdır, iyi bakterilerin artmasını sağlar
-İshali (diare) önler tedavide destek sağlar
-Ciltte olumlu katkısı vardır, pürüzsüz görünüm sağlar
-Cilt enfeksiyonlarında olumlu katkısı vardır
http://www.24haber.com/?newstype=normal&newsid=10225

Karan Yilmaz
27-12-2006, 21:48
Merhaba Mine Hanim.
Ben bir ay once 1000 tane hicaz nar fidani diktim. Cukurova'da/ Osmaniye'de yasiyorum. Diktigim kokler ciplak kok seklindeydi. Diktigim gun her fidana 40 ar lt olmak uzere can suyunu verdim. Yagmur yagmadigi icin tekrar 10 gun sonra yeniden su verdim. Aradan iki haftadan uzun bir sure gecti ve hala yagmur yagmadi. Fakat fidanin toprakla temas ettigi yer biraz da olsa nemli gorunuyor. Acaba bu yeni fidanlari kis ta olsa, fidan uyuyor olsa da, tekrar sulamak icap eder mi yoksa fazlami endiseliyim bu konuda bilemiyorum.. Eger cevap verirseniz cok memnun olurum.. Saygilar.

Mine Pakkaner
27-12-2006, 23:01
Fidanlarınızı tekrar sulamanızı öneririm Sayın Karan Yilmaz. Bu arada Yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) başlığında kendinizi tanıtırsanız daha sonra da sorabileceğiniz sorularınıza cevap almanız kolaylaşır.

Yetiştiricilik öykünüzü bizimle paylaşır mısınız? Fidanları kaça kaç diktiniz? Kaça aldınız? Toprağınızın yapısı nasıl?

Hoşgeldiniz, katkınız ve paylaşımınız bol olsun.

Karan Yilmaz
28-12-2006, 05:57
...bir ay once 20 donum yere hicaz nar diktim. Toprak yapisi, Ceyhan irmaginin yakininda, suyu iyi tutan, alivuyonlu cok verimli bir toprak cesidi.
Fidanlarim ciplak kok seklinde dikildi. Bir cok insan 2,5*4 seklinde dikmemi onerdi fakat ben 3,5*5 seklinde nar fidanlarini diktim. Zeytin agaclarim ise 850 tane ve 7*7 seklinde. Nar fidanlarim sertifikali ve tanesi 3,5 YTL den satin aldim. Aslinda daha ucuzunu bulmustum fakat arada guvendigim insanlar oldugu icin biraz pahalisini fakat guvenilir olani tercih ettim.
Tum Agaclar.net uyelerine selamlar.

Mine Pakkaner
28-12-2006, 10:11
Sayın Karan Yilmaz yeni gelen üyeler başlığına yazdığınız tanışma mesajının konumuzla ilgili olan kısmını bu başlığa kopyaladım ki, ileride konuyu dağılmadan takip edelim.

Bu arada sertifikalı fidan almakla en doğrusunu yapmışsınız. Bir konuyu merak ettim, neden narı 3.5 x5 şeklinde diktiniz? Desteklemeden faydalandınız mı?

Son bir soru da bahçenizde su kaynağınız var mı? :)

Karan Yilmaz
28-12-2006, 18:46
Sayın Karan Yilmaz yeni gelen üyeler başlığına yazdığınız tanışma mesajının konumuzla ilgili olan kısmını bu başlığa kopyaladım ki, ileride konuyu dağılmadan takip edelim.

Bu arada sertifikalı fidan almakla en doğrusunu yapmışsınız. Bir konuyu merak ettim, neden narı 3.5 x5 şeklinde diktiniz? Desteklemeden faydalandınız mı?

Son bir soru da bahçenizde su kaynağınız var mı? :)

Tesekkurler.
Nar agaci, yetistirdigim bolgede her evin onunde var. Belirledigim olculerde yetismis agaclari kistas aldim. Evet destekleme icin muracatta bulundum. Bahce olan yeri daha once tarla tarimimda kullaniyordum. Bugday, ikinci urun olarak misir, ikinci urun olarak soya fasulyesi, yilda tek urun olarak pamuk, aycicegi tarimi yapiyordum. Su anda nar bahcesi olan yerin hemen yanindan su kanallari geciyor. Ayrica Ceyhan nehrine 500 m. Istesem bahceden su cikarabilirim fakat elektrik olmadigi icin su anda boyle bir calismayi luzum gormedim. Damlama ile sulamayi yapamayacagim galiba.
Mesajiniz uzerine bugun gittim tekrar topragin su ihtiyacini test ettim.. Sert bir cisimle 10 cm kadar estim. Toprak hala nemli fakat bayramdan hemen sonra sulamaya karar verdim tavsiyeniz uzerine. Koklerine zarar vermek istemiyorum acikcasi.
Soruya cevap verdiginiz icin cok tesekkur ederim tekrar.

nefret_duygusu
07-01-2007, 11:35
Yetiştiriciliği yapılan bazı önemli nar çeşitleri 07 N 08 Hicaznar, 33 N 16 Silifke Aşısı, 33 N 26 Çekirdeksiz (VI) , 01 N 03 Fellahyemez II , 26/ 3 Çekirdeksiz, 33 N 24 Beynarı, Suruç, Ernar ve Erdemli-Aşınar ( 33 N 11 ) dır. Çukurova Bölgesinde üretimi yaygın olarak yapılan ve pazar açısından özellikle aranan nar çeşitleri Hicaznar ve Silifke Aşısıdır benim istediğim bu çeşitlerin ağaç başı ekimin de elde edilen verimin ne olduğu ve ne olabileceği konusunda bilgilenmek isterdim eğerkine aranızda bilgisi olan bir abim **** kardeşim varsa bilgilendirir ise eğer çok teşekkür ederim.. iyi günler

Yücel Özlem
07-01-2007, 12:40
... eğerkine aranızda bilgisi olan bir abim **** kardeşim varsa bilgilendirir ise eğer çok teşekkür ederim.. iyi günler


-Sevgili "Yeni Üye Kardeşim" aramıza hoş geldin. Seçtiğin kullanıcı adı (Lakap) Bana tuhaf geldi. Aslında yazdığın mesajda nefret duygusu değil, tam tersine samimiyet ve sevgi hakim.

-Bizim sitemizde de sevgi, saygı ve dostluk başta gelir.

-Bir süre sonra yöneticilerimiz de sizi uyarabilirler ama ben de hatırlatsam olur herhalde. Önce, "Yeni gelen arkadaşlar, kendinizi tanıtın" başlığı altında tanışma merasimine katılmanız gerekiyor.

Sonra Üyeler için Kullanım Kılavuzu (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=75) sayfasındaki başlıklar forumu verimli kullanabilmeniz için size yardımcı olacaktır.

Todor
07-01-2007, 16:31
Tanışma başlığının linkini de ben vereyim bari. :)

Yeni gelen arkadaşlar, kendinizi tanıtın... (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595)

samicelik
09-01-2007, 22:33
İYİ GÜNLER.nar yetiştirme merakımdan dolayı aranıza katıldım.tecrübe ve fikirlerinizi esirgemezseniz sevinirim.arasıra sorularımla sizleri sıkmam umarım.fethiyede hangi türü,hangi sıklıkla dikmeliyim.başlamadan önce neler yapmalıyım şimdiden teşekkürler.

Todor
09-01-2007, 23:10
Sayın samicelik;
Başlamadan önce neler yapmalıyım sorunuzun cevabı ilk mesajda dikim ve bahçe tesisi başlığında anlatılıyor. Tür ve dikim sıklığı ile ilgili cevap alabilmek için uzman arkadaşlarımızı bekleyeceğiz:)
Beklerken kendinizi Yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) başlığında tanıtırısanız çok seviniriz.
Aramıza hoş geldiniz.:)

Kasım Böler
10-01-2007, 07:52
Sayın Mine hanım, yeni nar bahçesi tesis ederken köklü fidan yerine çelik ekimini tavsiye edermisiniz.

Benim edindiğim bilgilere göre geçmiş dönemlerde hemen hemen hiç köklü fidan ekimi yapılmamış; bunun yerine çelik ekimi **** kazık çakma yöntemi ile ekimler yapılmış. Bu şekilde yapılan ekimde makul sayıda kayıpların olduğu muhakkak ama çok sayıda fidan ekimi söz konusu olduğunda ve her bir fidanın ortalama 3 ytl olduğu düşünülürse çelik yöntemi ile ekim yapmak çok daha ekonomik olmaktadır. (Bir adet çelik 10 ykr civarıda) her ne kadar devlet destekleme veriyor olsa bile sonuçta o para da bizim cebimizden çıkmıyor mu?

Eğer bu yöntem fidanın yetişmesinde çok büyük zaman kaybına yol açmıyorsa bence bu yöntemle ekim yapmak daha mantıklı...

Mine Pakkaner
11-01-2007, 19:25
Çiftçi Broşürü
...

Gelişme döneminin sonuna doğru yeşil çelikle çoğaltma yapılabilir. Bu yeşil çelikler sisleme kasalarına dikilerek kışın sera içinde köklendirilir. Fakat bu yöntem çok az kullanılır. Odun çelikleriyle çoğaltma en kolay ve başarılı yöntemdir. Çelikler 20-25 cm uzunluğunda , 6-12 mm kalınlığında olacak şekilde hazırlanır. Bu çelikler, kışın bir önceki yılın sürgünlerinden veya dip sürgünlerinden alınır. Çelikler , 5-7.5 cm'lik kısımları toprak üstünde kalacak şekilde sisleme kasalarına veya fidanlıkta hazırlanan çelik tavalarına dikilir.
....
Çukurova Üniversitesi Tarımsal Yayım, Haberleşme,
Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü
Prof.Dr. YAŞAR GÜRGEN



Kasım Bey gördüğünüz gibi çelikten fidan yetiştirmek hiç kolay bir yöntem değil. Bu bilgiyi siz de sitenize koymuştunuz, okumuşsunuzdur.

2 yıl kaybınız olacak diye bakın. Bir de, bu sürede çelikten yetiştirdiğiniz fidan verime yatana kadar da zaten zaman geçecek..Ayrıca çelik yetiştirme için yapacağınız yatırım da var. Sisleme tavalı, ısıtmalı çelik serası kuracaksınız. Bitki sağlığı sertifikalı fidan kullanmadığınız için desteklemeyi de kaybedeceksiniz.

Ama karar sizin zaman ve param var diyorsanız neden olmasın. Sıfırdan yetiştiricilik yapmak elbette mümkün. Ancak rantabl hiç değil.

celalahmet
13-01-2007, 19:33
Sayın Mine Pakkaner,
Benim İzmir-Urla da 13 dönüm lük arazim var içinde verimsiz zeytinler var geçen ay yaptırmış olduğum toprak analizinde bu toprakta nar yetiştirebileceğimi öğrendim ve internetten nar yetiştiriciliği hakkında bir takım bilgiler topladım iklimin de uygun olduğunu düşünüyorum.

Benim anladığım kapama nar bahçelerin de verimin yuksek olduğu ve dikim aralıklarında sıra üzerlerinin 2m sıra aralarının da 2,5-3m dikildiği daha sonra ağaçlar büyüyünce aralardaki ağaçlar sökülerek dikimin 4*5 veya 4*6 ya denk getirildiği şeklınde aynı zamanda 6 yaşında bır nar ağacının 2,5m taç yaptığı düşünülürse aralarındaki mesafenin en az 3,5m olması gerektiği ve sık dıkikimin az verimli topraklarda uygulanabileceği,organik maddece zengin topraklarda daha seyrek dikilmesi gerektiği şeklinde.

Bu durumda toprağın özelliğine göre dikim aralıkları da değişiyor,benim arazideki toprak sanırım çok kuvvetli değil toprak analizine göre hafif alkali,çok kireçli,tuzsuz,killi tınlı,organık madde ilk 30cm de orta(2,4),30-60cm de az (1,4),bu toprakta hicaz narı diksem nasıl bır dikim aralığı önerirsiniz?

Önce sık dikip sonra mı seyreltme yapmalı,belki de ağaçlar o kadar büyümeyecek seyreltme yapmaksızın dikim yapmak gerekebilir,sulama imkanım var,herşey için teşekkürler,saygılar...

Todor
13-01-2007, 21:47
Sayın celalahmet, önce kendinizi Yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) başlığında tanıtmanızı rica edeceğiz.:)

Karan Yilmaz
17-01-2007, 06:43
Nar fidanlarima 1 yildir yanan ciftlik gubresini de verdim. Tum bakimini yaptim. Yeserecekleri gunu sabirsizlikla bekliyorum. :)

Mine Pakkaner
17-01-2007, 19:49
Sayın Mine Pakkaner,
....
Benim anladığım kapama nar bahçelerin de verimin yuksek olduğu ve dikim aralıklarında sıra üzerlerinin 2m sıra aralarının da 2,5-3m dildiği daha sonra ağaçlar büyüyünce aralardaki ağaçlar sökülerek dikimin 4*5 veya 4*6 ya denk getirildiği şeklınde aynı zamanda 6 yaşında bır nar ağacının 2,5m taç yaptığı düşünülürse aralarındaki mesafenin en az 3,5m olması gerektiği ve sık dıkikimin az verimli topraklarda uygulanabileceği,organik maddece zengin topraklarda daha seyrek dikilmesi gerektiği şeklinde.


Bu durumda toprağın özelliğine göre dikim aralıkları da değişiyor,benim arazideki toprak sanırım çok kuvvetli değil toprak analizine göre hafif alkali,çok kireçli,tuzsuz,killi tınlı,organık madde ilk 30cm de orta(2,4),30-60cm de az (1,4),bu toprakta hicaz narı diksem nasıl bır dikim aralığı önerirsiniz?

Önce sık dikip sonra mı seyreltme yapmalı,belki de ağaçlar o kadar büyümeyecek seyreltme yapmaksızın dikim yapmak gerekebilir,sulama imkanım var,herşey için teşekkürler,saygılar...

Narda ağaçlar birbirini gölgeler ve hava almalarına engell olursa eteklerde kuruma görülebiliyor.Ancak ben iyi günşelenip, iyi havalanan, güzel şekil verilmiş bahçelerde sık dikimi tercih ediyorum. Çok gerekirse ileride seyreltme ile 4x 4 veya 4x5 'e getirebilirsiniz. Sıraları güneşlenme yönüne göre kurunuz.

Urla Tarım İlçe Müdürlüğü ile de mutlaka görüşünüz.

Kolay gelsin.

DEVRlM
17-01-2007, 22:13
Selam arkadaşlar. Buradaki bilgiler acaba benim bonsai Narıma yarar mı ? Bildiğiniz süs Narı değil. Bildiğiniz 'Nar' :D şekil ve meyve olarak herşeyi aynı. Ayrıca çoookk ekşi.

dogaya asigim
10-02-2007, 15:49
Selamlar herkese,
konu nardan acilmiskenbende bir üzüntümü dile getirmek istiyorum.Denizlinin pamukkale cevresinden oldugum icin iyi biliyorum.bizde bicok ciftci hicaznar denen bir türü yetisitiriyor vede oldukca basarililar.zira bunu nar suyu cikarip satmak amacli yapiyorlar.tatile gittigimde banada siselerle hediye ediyorlar ******:-) ama üzüldügüm yeri su:cok zahmetli olan bu isin karsiligini alamiyorlar malesef..pazarlari yok denecek kadar az.hep bundan sikayet ediyorlar:-(.ama nar su harikaaaa bisey

Karan Yilmaz
23-02-2007, 19:15
Kasim da ciplak kok seklinde 1000 tane nar fidani dikmistim.. Muthis korkuyordum zira mevsim normallerin uzerinde gittigi icin fidanlari yapraklarini dokmeden dikmek durumunda kalmistim. Bugun narlarim uyanmaya baslamis farkettim.. O kadar mutlu oldumki.. Bahceden sehire kadar kosmak istedim.. Cok emek verdim bu fidanlara.. Hatta kiz arkadasimdan ayrilmamin uzuntusunu bile unutturdu tum bu gelismeler..

Mine Pakkaner
23-02-2007, 22:32
Karan Yilmaz, narlarınızın yeşermesi çok güzel. Bizi de gelişmelerden habersiz bırakmayın :)

Karan Yilmaz
24-02-2007, 04:19
Karan Yilmaz, narlarınızın yeşermesi çok güzel. Bizi de gelişmelerden habersiz bırakmayın :)

Desteginiz ve simdiye kadar verdiginiz bilgilerden dolayi cok tesekkurler Mine Hanim. Gelismeleri agac dostlariyla paylasmaktan buyuk mutluluk duyarim.. Saygilar.

Gelibolu
24-02-2007, 07:52
Bahçemde 12 adet nar ağacım var. 3 tanesi ekşi, gerisi tatlı Deve Dişi deniliyor. Bir kaç tane daha dikmeyi düşünüyorum. Nar suyu için Deve Dişiuygun mudur? Yoksa başka bir cins mi almalıyım? Bunların haricinde tavsiye edeceğiniz çeşitler var mıdır? Tüm ağaç dostlarına verdikleri bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim..

silyonfeneri80
26-02-2007, 13:47
Sayın Mine PAKKANER
"Narın ülkemizde yıllardır yetiştirilen geleneksel bir meyve olduğu, Son yıllarda nar meyvesinin Avrupa ülkelerinin de aradığı bir meyve türü olduğu, Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde nar yetiştiriciliği yapıldığı, Özellikle son yıllarda kapama nar bahçesinin Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde arttığı, Son yıllarda önem kazanan bir ihraç meyvesi olmakla birlikte ilaç, boya, mürekkep, yağ, hayvan yemi, tanen, sirke gibi ürünlerin eldesinde hammadde olarak kullanılması, bu meyvenin ileriki yıllarda önemli bir endüstri bitkisi olacağı izlenimini verdiği..."
şeklindeki bir açıklamaya rastladım benim sorum,

1-Osmaniye Kadirli yöresi bu yetiştiricilik açısından nasıl bir bölge bu yetiştiricilik açısından iklimsel olarak uygun mu?
2-Tarım ürünlerine oranla (örneğin fıstık ekimi) narcılık yapmak daha mı ekonomik olur?
3-Yetiştiriciliğine karar versek fidan ve diğer teknik bilgi vs. için kimle / nereyle bağlantı kurabiliriz?
4-Bu konudaki pazarlama sansımız nedir? Pazarlayamama gibi sorunla karşılaşabilirmiyiz? Toplu alımlar yapılıyor mu?
5- Bu yetiştiricilikte bir destekleme var mı?

Konuyla ilgili olarak beni bilgilendirebilirseniz çok memnun olurum . Selamlar. Kolay gelsin.

Todor
27-02-2007, 06:45
Sevgili Silyonfeneri80 öncelikle hoş geldiniz. Sizi Yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=2595) başlığına davet etsek ve orda tanışsak.:)

Mine Pakkaner
27-02-2007, 19:53
Bahçemde 12 adet nar ağacım var. 3 tanesi ekşi, gerisi tatlı Deve Dişi deniliyor. Bir kaç tane daha dikmeyi düşünüyorum. Nar suyu için Deve Dişiuygun mudur? Yoksa başka bir cins mi almalıyım? Bunların haricinde tavsiye edeceğiniz çeşitler var mıdır? Tüm ağaç dostlarına verdikleri bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim..

Deve dişi daha çok sofralık bir nardır. Hicaz narı sulu, mayhoş lezzetli bir nardır. Şu anda nar suyu için en uygun çeşittir.

eselcuk
09-03-2007, 10:26
Tarım Bakanlığında çalışmaktayın aslen veteriner hekim olmama rağmen okul çağlarında başlayan yürüyüşlerle beraber doğa ile içiçe olma isteğim günden güne büyüdü. dağlık ve birazda ormanlık olan 40 km uzaktaki 10 dönümlük alana çekti. herkese ***. :p babadan kalma 10 dönüm kadar nar bahçem var. yaklaşık 5 yıldır bakımsız. çanak budamasından sonra ellenmemiş anladığım kadarıyla :( ağaç boyu yaklaşık 4-5 metre ilk işim bu ağaçları budamak veya budatmak olacak yukarı doğru büyüme olduğu için ağaç araları boşluklu gibi. Nasıl 1 işlem yapılabilir :confused: Birde bu ay içinde bordo bulamacı yapabilir miyim:confused: yardım ederseniz sevinirim.:D

Innuendo
10-03-2007, 21:52
Mine Hanım size bir sorum olacak... Bugün bir arkadaşıma uğradım ve nar çeliklerini ekmek için poşetlere harç doldurduğunu gördüm, arkadaşım köklendirme hormonu olarak Falgro ticari ismiyle satılan Gibberellic Asit kullanacağını söyledi, bu fikri kendisine bir Ziraat Mühendisi vermiş. Gibberellic Asitin köklendirme amaçlı olarak kullanıldığını duymamıştım, acaba köklendirmede kullanılır mı?

Mine Pakkaner
15-03-2007, 23:17
Giberellik asit üretim- çoğaltım tekniklerinde çeliklerin köklendirmede değil de köklerin gelişmesinde, tohumların çimlendirilmesinde kullanılır.

Innuendo
16-03-2007, 12:30
Çok teşekkür ederim Mine Hanım.

asem18
21-03-2007, 16:18
merhabalar ben çanakkalede yaşıyorum 12 dönüm bi yerimiz var eşimle yatırım amaçlı hicaz narı yetiştirmeyi düşündük yalnız ikimizde çalışıyoruz oyüzden ayırabileceğimiz zamanda kısıtlı nar çok ilgi istiyomu hergün bakmak sulamak gerekiyomu bunları cevaplarsanız sevinirim

Mine Pakkaner
21-03-2007, 18:11
Asem18 hoşgeldiniz, nar yetiştiriciliği bilgilerini ilk mesajlarda bulabilirsiniz. Bir okuyun bakın, yapılabilirliği size göre nasıl, bu işlemler için ne kadar vakit ayırırsınız, hiçbir bitki sizin zamanınız olmasını beklemez. Siz ona tabi olmak zorundasınız yoksa kaybedersiniz.

Kolay gelsin.

asem18
22-03-2007, 17:01
bütün bilgileri okudum uyduğu için biz buna karar verdik ama çok yazıları okuduğumda kimi hergün su verdiğini yazmış tam nekadar su verildiği hakkında bilgi verilmemiş sadece az suya ihtiyacı olduğu söyleniyor biz akşamları ve hafta sonları vakit ayırabiliriz burası ege bölgesinin iklim koşullarına daha yakın fazla kar yağmaz soğuğu pek olmaz açıkçası kafamız biraz karıştı su konusunda bu konuda tam bi bilgi verirseniz sevinirim

Mine Pakkaner
22-03-2007, 19:23
Sizin toprak yapınızı bilmeden buna cevap vermek çok afaki olur ama hergün sulamanıza gerek yok. İl veya ilçe tarım müdürlüğüne uğrayıp sormanızı öneririm.

asem18
22-03-2007, 20:07
kumlu toprak

Mine Pakkaner
22-03-2007, 20:14
Kumlu toprakların su ihtiyacı nispeten daha çoktur.

Kasım Böler
22-03-2007, 20:58
http://img133.imageshack.us/img133/1355/141020060224jm2.jpg


Çelik yöntemi ile doğrudan toprağa ekilen (hicaz) nar, toprağa ekilmezden önce köklendirmeyi hızlandırmak amacıyla giberellic asit, indol 3 butirik asit ve humik asit kullandım, yaklaşık 1500 adet çelik kullanarak köklendirilmiş tüplü fidan yerine resimde görülen 35 cm uzunluğundaki çelikleri tercih ederek fidan maliyetini sıfıra yakın bir rakama çekmiş oldum, ayrıca fidan dikimi için çukur gerekmediği için çukur açma maliyeti de sıfır diyebiliriz, bu arada çelik dikme yönteminde desteklemeden faydalamıyorsunuz ama masrafınızda çok cüzi miktarda olduğu için zaten gerek kalmıyor. Çeliklerin filiz vermesini heyecanla bekliyoruz bakalım nasıl olacak.

http://img123.imageshack.us/my.php?image=141020060225sf9.jpg

Karan Yilmaz
11-07-2007, 21:33
http://i189.photobucket.com/albums/z161/Karan20007/Picture422.jpg
http://i189.photobucket.com/albums/z161/Karan20007/Picture430.jpg
8 AY ONCE DIKTIGIM NARLARIMIN SON HALI :)

eguner
20-07-2007, 12:56
bu da benim subat ayında dikimi yaptıgım narlarımdan (yumusak cekirdekli) bir tanesi , resim tarihi 2 haziran 2007 , bu çiçek su anda bir nar oldu :)

http://img412.imageshack.us/img412/8669/yalova23haziran07125ww1.th.jpg (http://img412.imageshack.us/my.php?image=yalova23haziran07125ww1.jpg)

Kasım Böler
01-08-2007, 01:23
http://img133.imageshack.us/img133/1355/141020060224jm2.jpg


Çelik yöntemi ile doğrudan toprağa ekilen (hicaz) nar, toprağa ekilmezden önce köklendirmeyi hızlandırmak amacıyla giberellic asit, indol 3 butirik asit ve humik asit kullandım, yaklaşık 1500 adet çelik kullanarak köklendirilmiş tüplü fidan yerine resimde görülen 35 cm uzunluğundaki çelikleri tercih ederek fidan maliyetini sıfıra yakın bir rakama çekmiş oldum, ayrıca fidan dikimi için çukur gerekmediği için çukur açma maliyeti de sıfır diyebiliriz, bu arada çelik dikme yönteminde desteklemeden faydalamıyorsunuz ama masrafınızda çok cüzi miktarda olduğu için zaten gerek kalmıyor. Çeliklerin filiz vermesini heyecanla bekliyoruz bakalım nasıl olacak.

http://img123.imageshack.us/my.php?image=141020060225sf9.jpg


Aşırı sıcaklara rağmen ektiğimiz çelikler çok şükür gelişiyor...

Karan Yilmaz
02-08-2007, 06:53
http://i88.photobucket.com/albums/k189/karanxx/Picture514.jpg
http://i88.photobucket.com/albums/k189/karanxx/Picture516.jpg
Narlarim hizla buyuyor cok sukur. :rolleyes:

levent58
23-09-2007, 15:46
Sevgili Mine hanım.Bu çok özel ve güzel linkten dolayı sizleri kutluyorum.Daha öncenar bahçem hakkında sizlerle fikir teatisinde bulunmuştum.Ağaçlarım 3 yaşındalar ve üzerleri hayli meyve yüklü.Sorunum ağaçların 4 adedinde komple kuruma var.Yardımlarınızı bekliyorum.Selam ve Saygılarımla.

fmk1969
28-09-2007, 23:52
***.. 100 dönüm kadar bir alana nar ekimi yapmayı düşünüyoruz. Damlama sulama sistemi kullnacağız. Arazi eğiminin narcılıkta önemi varmıdır. Eğim en çok ne kadar olmalıdır.. Alara nar hakkında bilginiz varmıdır? ***..

ataser
17-10-2007, 00:23
Forumda yayınlanan reklam linkinden gittim buraya ve bana değişik geldi belki farketmeyenler olabilir dedim. http://www.hicaznar.com/?gclid=CKvDtcm5lI8CFQmIMAodQWNeVw

matesok
27-10-2007, 09:26
Merhaba,

Ben Adana'da nar ve narenciye yetiştiriciliği yapıyorum. Bir bölümü 2006 ve diğeri 2007'de olmak üzere 60 dönüm hicaznar bahçesi tesis ettik. Sık ekim yaparak dönüme 110 ağaç ve toplamda 60 dönüme 7.000 civarında sertifikalı nar fidanı ekmiş olduk. Damla sulama sistemi ile ağaçlarımıza su vermekteyiz. Ben diğer nar üreticileri ile ve bu konuda bilgi sahibi olan kişilerle bilgi alışverişinde bulunmak istiyorum.

Saygılarımla,
Murat Ateşok

yeşil_giresun
30-10-2007, 20:09
Merhabalar
Adım celal kaleli,Denizlide yaşıyorum.Turizm sektörüyle ilintili sayılabilecek bir iş dalında çalışıyorum.Bu nedenle çok büyük oranda çalışanlar olarak sektörel sıkıntılar yaşıyoruz.Yani kelimenin tam anlamıyla işimizin ve bizlerin ekonomik akıbeti pamuk ipliğine bağlı..Siyasi ve ekonomik sorunlar,krizler,terör olayları bizlerin her an işsilik tedirginlği yaşamamıza sebep oluyor.Ve bu yıllardır taa ilk Irak körfez krizinden beri süre geliyor.
Özetle şahsen acaba başka ne iş yapabiliriz nasıl geçimimizi idame ettirebiliriz aryışı içindeyim şahsen.Çocuklar büyüyorlar,sıkıntılar da atbaşı.
Arayışımız Nar yetiştiriciliğini ne oranda gerçekleştirebiliriz.Karadeniz bölgesi bu iş için uygunmudur veya bir handikap söz konusumudur?
Düşündüğümüz yerde su vardır ve 30 dönüm civarıdır.Nar olmazsa aynı bölge de(kastettiğim Karadeniz)bölgesi civarında Ceviz yetiştirebilirmiyiz?
Bu konularda beni aydınlkatırsanız size çok minnettar kalcağım.
Saygılarımla,
Celal Kaleli

hemci
21-11-2007, 13:38
Ben Manisa Turgutlu da Nar Yetiştirmek istiyorum. İnternetten bir takım bilgiler aldım arazimin bu iş için uygun olabileceğini düşünüyorum. Merak ettiğim devlet teşviki var mı Nar da? Nasıl?

msenyurt
27-12-2007, 12:13
Çiftçi Broşürü

Nar ülkemizde yıllardır yetiştirilen geleneksel bir meyvedir. Son yıllarda nar meyvesi Avrupa ülkelerinin de aradığı bir meyve türü olmuştur. Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde nar yetiştiriciliği yapılmaktadır. Özellikle son yıllarda kapama nar bahçesi Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde artmaktadır. Son yıllarda önem kazanan bir ihraç meyvesi olmakla birlikte ilaç, boya, mürekkep, yağ, hayvan yemi, tanen, sirke gibi ürünlerin eldesinde hammadde olarak kullanılması, bu meyvenin ileriki yıllarda önemli bir endüstri bitkisi olacağı izlenimini de vermektedir.

1290

Bazı Önemli Çeşitler
Yetiştiriciliği yapılan bazı önemli nar çeşitleri 07 N 08 Hicaznar, 33 N 16 Silifke Aşısı, 33 N 26 Çekirdeksiz (VI) , 01 N 03 Fellahyemez II , 26/ 3 Çekirdeksiz, 33 N 24 Beynarı, Suruç, Ernar ve Erdemli-Aşınar ( 33 N 11 ) dır. Çukurova Bölgesinde üretimi yaygın olarak yapılan ve pazar açısından özellikle aranan nar çeşitleri Hicaznar ve Silifke Aşısıdır.

İklim İsteği
Nar pek çok iklim koşullarında sorunsuz yetiştirilebilen bir meyvedir. Yetiştiriciliğinin yapılacağı bölgede yazların uzun ve sıcak, kışların ılık ve yağışlı olması uygundur. Narın soğuklama gereksinimi hemen hemen yok gibidir. Meyvelerini olgunlaştırabilmek için vejetasyon dönemi içinde yüksek bir sıcaklık toplamı ister. Nar, ülkemizin iklimi daha serin geçen bölgelerinde ( İç Anadolu gibi) Mayısta, oysa biraz daha sıcak geçen (Akdeniz gibi) bölgelerinde ise Nisanda çiçeklenmeye başlar. Çiçeklenme haziran ayına kadar sürmektedir.
Yıllık ortalama 500 mm'lik yağış yetiştiricilik için yeterlidir. Yaz aylarındaki yağışlar meyve kalitesini bozmakta, özellikle olgunluğa yakın dönemlerde meyve çatlamalarına neden olmaktadır. Meyve olumu döneminde kuru hava koşulları, kaliteli meyvelerin oluşması bakımından önemlidir. Nar, şiddetli rüzgar olan bölgelerde yetiştirilmemelidir. Eğer yetiştirilecekse bahçe kenarında rüzgar kıranlar oluşturulmalıdır. Aksi halde meyveler bitkinin dikenlerinden ve dal sürtünmelerinden zararlanarak meyve kalitesi düşecek ve meyve kayıpları olacaktır.

Toprak İsteği
Nar, pek çok meyve ağacından daha geniş toprak çeşidine uyum gösterebilir. Derin, alüviyal topraklar nar yetiştiriciliği için en uygun topraklardır. Fakat kumlu, killi, kireçli topraklarda da yetiştirilir. Tuzluluğa orta derecede dayanıklıdır.

Çoğaltılması
Odun çeliği, yeşil çelik veya tohumla çoğaltılabilir. Tohumlar, dinlenme istemeden kolaylıkla çimlenebilir fakat elde edilen bitkiler adına doğru olmadığı için ticari yetiştiricilikte kullanılamaz. Gelişme döneminin sonuna doğru yeşil çelikle çoğaltma yapılabilir. Bu yeşil çelikler sisleme kasalarına dikilerek kışın sera içinde köklendirilir. Fakat bu yöntem çok az kullanılır. Odun çelikleriyle çoğaltma en kolay ve başarılı yöntemdir. Çelikler 20-25 cm uzunluğunda , 6-12 mm kalınlığında olacak şekilde hazırlanır. Bu çelikler, kışın bir önceki yılın sürgünlerinden veya dip sürgünlerinden alınır. Çelikler , 5-7.5 cm'lik kısımları toprak üstünde kalacak şekilde sisleme kasalarına veya fidanlıkta hazırlanan çelik tavalarına dikilir.

Dikim ve Bahçe Tesisi
Toprağın nar yetiştiriciliğine uygunluğuna bakıldıktan sonra tesviyesi yapılmalıdır. Öncelikle yaz aylarında pulluk tabanını kırmak için dipkazan çekilir. Sonra pullukla sürülür. Sonbahar döneminde ise 40-60 cm derinlik ve çapta dikim çukurları açılır. Çukurlar üst toprak ve yanmış çiftlik gübresi karışımıyla doldurulur, yabancı otlar temizlenir. Narda dikim aralıkları 2 m ile 6 m arasında olmalıdır. Bunun yanında kapama nar bahçelerinde en yaygın olarak kullanılan dikim aralıkları 2.5 x 4 veya 3 x 4 m dir. Sıralar kuzey -güney doğrultusunda olursa güneş ve havalanma daha iyi olacaktır. Nar fidanları sonbaharda yaprak dökümünden başlayarak kış ayları boyunca ve erken ilkbaharda dikilebilir. Kışları çok soğuk geçmeyen bölgelerde sonbahar dikimi daha uygundur.

Sulama
Ülkemizde nar genellikle tava ve karık usulü ile sulanmaktadır. Nar yetiştiriciliğinde sulama açısından önerilen damla sulama yöntemidir.

Gübreleme
Bitkiye iyi yanmış çiftlik gübresi verilmelidir. İlk yıllarda ağaç başına 10-15 m3/ da, daha sonraki yıllarda 25-30 m3/ da çiftlik gübresi genel olarak önerilmektir. Bitkiye çiftlik gübresi, sonbahar-kış aylarında, bütün kök bölgesini kapatacak şekilde verilmeli ve çapa ile toprağa karıştırılmalıdır. Nar için yeşil gübreleme yapılması da yararlıdır. Genç nar ağacı her yıl ağaç başına yaklaşık 50-100 gr, yetişkin ağaç ise yaklaşık 225-450 gr saf azota gereksinim duyar. Bu miktar bir veya iki defada uygulanabilir. İlk uygulama zamanı kış sonu, ikincisi ise haziran ayıdır. Yetişme döneminin sonuna doğru azot uygulanmamalıdır.Ayrıca nar genel olarak ilk yıllarda ağaç başına yaklaşık 75-125 g, tam verim çağında ise 100-200 g saf fosfora gereksinim duyar. Fosforlu gübreler kış aylarında, taç izdüşümüne 20-30 cm derinlikte uygulanır.
Potasyumlu gübrelerin meyve kalitesiyle ilişkisi pek çok çalışmada belirlenmiştir. Genç bir bitkiye 20-40 g/ ağaç, verim çağındaki bitkiye ise 75-150 g/ağaç saf potasyum uygulaması yeterlidir.

Budama
Nar için budama uygulaması yapılmadığı durumda ağaç kuvvetli gelişir ve verime geç başlar. Bu nedenle ağaçlar uygun şekillerde budanmalıdır. Ağaçlar tek gövdeli ve çok gövdeli şekillerde budanabilir.

Hastalık Zararlılar ve Mücadele
Narlarda görülen önemli hastalıklar, kahverengi leke hastalığı, aspergillus meyve çürüklüğü, gövde zamklanma hastalığı, penicillium ve trichoderma meyve çürüklükleridir. Başlıca zararlılar ise harnup güvesi, akdeniz meyve sineği, nar yaprakbiti, turunçgil unlubiti, nar beyazsineği, ekşilik böcekleri, ağaç sarı kurdudur. Nar bahçelerinde sorun olan bu türlerin dışında, yaban arılarından, eşek arısı ile genel zararlılardan adi serçe ve limon sıçanı da, narlarda beslenerek önemli kayıplara neden olabilmektedir. Uygun fungusitlerin ( mantar ilacı) kullanılması, sık dikimden kaçınılması, düzenli budama, yere düşen meyvelerin toplanması, hastalık ve zararlılarla mücadelede etkin uygulamalardır.

Meyve Çatlamaları
Narda meyve çatlaması genellikle olgunluk döneminde ortaya çıkmakta ve olgunluk ilerledikçe çatlamış meyve miktarı da artmaktadır. Bu sorundan dolayı yüksek miktarda verim kaybı olabilmekte, hatta % 50 ürün kaybı oluşabilmektedir. Meyve çatlamasının kontrolü için çatlamaya dayanıklı çeşit kullanılması, düzenli ve yeterli sulama yapılması, derimin zamanında ve birkaç defada yapılması, meyvelerin güneş ışığından korunması, aşırı azot gübrelemesinden kaçılması ve sert budamanın yapılmaması önerilmektedir.
1291
Nar meyvelerinde görülen kabuk çatlamaları


Çukurova Üniversitesi Tarımsal Yayım, Haberleşme,
Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü
Prof.Dr. YAŞAR GÜRGEN

mine hanım merhaba ben sitenizin yeni üyesiyim.narla ilgili yazmış olduğunuz konuyu dikkatle okudum.hicaznar ve silifke aşısı nar çeşidinin fidanlarından nerden temin edebilirim birde ben bunları karadenizde orduda yetiştirmek istiyorum belki iklim olarak farklı olabilir ama denemek istiyorum.bana bu konuda yardımcı olursanız memenun olurum.şimdiden teşekkür ederim

aysun çavuş
16-01-2008, 15:19
Merhaba.karadenızde denız kenarındakı evımın bahcesınde
5-6 adet nar agacım var.ama meyveler olgunlasmadan catlıyove içi çürük oluyor genelde.budama işini yapıyoruz sanırım yeterlı olmuyo.eksikmi yapıyoruz yoksa topragımı uygun degıl nar için yani şansımızı cokmu zorluyoruz sağlıklı meyve için

nkbalki
21-01-2008, 09:51
Sn Aysun Çavuş,
Nar meyvesi olgunlaşmaya yakın zamana kadar susuz bırakılmamalı ve olgunlaşma zamanında su verilmemelidir. Çünkü nar meyvesi büyümesini tamamladıktan sonra sulama yapılır veya bol yağış olursa nar daneleri büyümeye devam eder ve kabuk kısmı büyümeyi tamamladığından basınca dayanamayarak çatlar. Çatlayan meyvelere sirke sinekleri ,ekşilik böcekleri ve mantarlar nedeniyle çürür. Narın bu özelliği nedeniyle yağışı bol yerde yetişmesi risklidir. Sonbahar yağışı az olan yerlerde daha iyi olgunlaşır. Ev bahcenizdeki az sayıda meyve ağacının su dengesine dikkat ederek çatlamış meyve miktarını azaltabilirsiniz

aysun çavuş
21-01-2008, 12:51
teşekkür ederim,nkbalki.verdığin bilgiler sayesinde belkı bu yıl nar yeme şansımız olacak.

FATİH 61
24-01-2008, 14:30
Merhabalar
Adim Fatih. Hatayda 40 Dönüm Tarlam Var. Bu Yil Devlet Nara Destek Verirse Bende Inşallah Hicaz Nari Dikmeyi Düşünüyorum. 2007 Yili Için Dönüme 200 Ytl Destek Verilmişti. Acaba Bu Yil Verilme Ihtimali Varmidir. Bilgisi Olan Bizimle Paylaşirsa Sevinirim. Teşekkürler.

fukara
25-02-2008, 13:29
herkese merhabalar. ben de nar dikme heveslisiydim.( özellikle hicaz narı ) bu kadar övülen dikimi yaygınlaştırılmaya çalışılan hicaz narı görene kadar.Daha dogrusu tadına bakana kadar.Öncelikle nerde yaşadıgımı ve bölgemizde yetişen narı yazayım.İskenderunda yaşıyorum ve burada yetiştirdigimiz nar yerel adı '' lifani'' lefan diye de biliniyor.Kırakhanın delibekir köyünde yetişen '' karamehmet'' narının benzeri.Nar iyi bakım yapıldıgında çok iri oluyor ve meyveride iri ve aroması da harika.Tabi bizim gözümüz ve damak dadımız bu nara alışınca hicaz narı çok yavan göründü.Geçen hal de şu yetiştirmek istedigi
miz nara bir bakayım dedim . Nar orta büyüklükte buna itirazım yok meyvesinin renginede yok. ama tad olarak ve meyve iriligi kesinlikle bizim narla yarışamaz.Benim için hayal kırıklıgı oldu dikmeyi bu kadar istedigim narın böyle olması beni üzdü maalesef yerel çeşidimizinde fidanla üretimi yok olsa bizim nardan dikmek istiyorum..Arkadaşlar belki şunu diyebilirsiniz biz sofralık nar yetiştirmiyoruz sanayilik yani sıkmalık için nar yetiştiriyoruz. Ama şunu da yazayım büyük ihtimalle kurulan bahçelerin hepsi sanayiliktir 3 4 yıl sonra bunlar pazara ineçek o zamanda fabrikalar ve onlara mal taşıyan tüccarlar istedikleri fiyattan malınızı alacaklar isterseniz vermeyin alternatif bahçeler çok olacak.İşte o zaman bizim yerel sofralık narların degeri anlaşılacak.Tabi ben bizim burası için konuşuyorum.Bizim burda hicaz narına bakmazlar.Bir örnek vereyim arkadaşım yazın bir bahçe kapatıyor yani satmak için meyvesini agaçta satın alıyor.Nar hicaz narı. Arkadaşım diyor ki '' narı hal e götürdüm bir yanda bizim katırbaşı veya lifani nam i diger delibekir in narı bir yanda da bizim hicaz narı . Bizim yerel nar 1,5 ytl ye kapış kapış giderken bizim hicaz narı 1 ytl ye üç günde bir kasa satılıyor '' diyor. Eger hicaz narının tadı yedigim gibiyse ekşiside yapılmaz çünkü tadıda yani kötü demeyim bizimki gibi de degil.
Arkadaşlar yaşadıgım hayal kırıklıgını yazmak istedim.Amaçım narı kötülemek ve bu narı dikeçek arkadaşlarıda yetiştirme heveslerini ortadan kaldırmak degildir.
Eminim herkes kendince bir araştırma yapmıştır.
herkese iyi günler.

Mine Pakkaner
01-03-2008, 19:24
Hicaz narı hem sanayiye hem de ihracata uygun olduğu için tercih edilmektedir. Yurt dışındaki tüketiciler mayhoş narı tercih etmekte. İç piyasada ise tatlı iri nar tercih edilir. Üretici malını nereye ve kime satacağını planlayarak üretim yapmalı, hatta üretimini çeşitlendirmelidir.

AKREP75
16-05-2008, 11:45
Iyi günler arkadaslar ben almanyada yasiyorum ve bir alis veris marketinde nar fideleri gördüm,alip bahceye diksem yetisirmi acaba iklim malum oldukca yagisli ama eskiye oranlada hava sicakligi oldukca yumusadi buralarda.

Burada yetismeyecek olsa neden fidanlari satisa sunsunlar diye gecti aklimdan ama sirf özendigim icinde bi fidanin canina kast etmek istemiyorum yardimci olursaniz sevinirim cevaplariniz icin simdiden tessekkür ederim.

Mine Pakkaner
16-05-2008, 12:55
Nar pek çok iklim koşullarında sorunsuz yetiştirilebilen bir meyvedir. Yetiştiriciliğinin yapılacağı bölgede yazların uzun ve sıcak, kışların ılık ve yağışlı olması uygundur. Narın soğuklama gereksinimi hemen hemen yok gibidir. Meyvelerini olgunlaştırabilmek için vejetasyon dönemi içinde yüksek bir sıcaklık toplamı ister. Nar, ülkemizin iklimi daha serin geçen bölgelerinde ( İç Anadolu gibi) Mayısta, oysa biraz daha sıcak geçen (Akdeniz gibi) bölgelerinde ise Nisanda çiçeklenmeye başlar. Çiçeklenme haziran ayına kadar sürmektedir.
Yıllık ortalama 500 mm'lik yağış yetiştiricilik için yeterlidir. Yaz aylarındaki yağışlar meyve kalitesini bozmakta, özellikle olgunluğa yakın dönemlerde meyve çatlamalarına neden olmaktadır. Meyve olumu döneminde kuru hava koşulları, kaliteli meyvelerin oluşması bakımından önemlidir. Nar, şiddetli rüzgar olan bölgelerde yetiştirilmemelidir. Eğer yetiştirilecekse bahçe kenarında rüzgar kıranlar oluşturulmalıdır. Aksi halde meyveler bitkinin dikenlerinden ve dal sürtünmelerinden zararlanarak meyve kalitesi düşecek ve meyve kayıpları olacaktır.

Eğer Almanya'da yaşadığınız bölgede narın yukarıdaki iklim ihtiyacı özellikleri karşılanabiliyorsa yetiştirebilirsiniz. ( paragraf bu konunun ilk mesajından alıntıdır )

AKREP75
18-05-2008, 23:20
Sevgili Mine hanim okumustum hepsini ama yinede emin olamamistim, dayanamadim aldim nar fidesini dün hala bahcede uygun biyer bulamadim.

Yapraklarini cok döküyor zaten kücücük bisey umarim yasatabilirim meyvesinden de gectim artik yapraklarini döktügünü görünce ilginiz icin cok tessekkür ediyorum.

Sevgiyle kalin.

kaaha
01-06-2008, 17:30
Herkese selamlar.
5 dönümü 2 yaşında, 7 dönümü 1 yaşında olmak üzere 12 dönüm nar bahçem var. Bu konuda bir kaç soru sormak istyorum.

1) Damlama şeklinde sulama yapıyorum. Fakat ne kadar su vereceğimi bilemiyorum. Bende göz kararı su veriyorum. Kaç yaşıdaki ağaca ne kadar su vermeliyim?
2) Şimdiye kadar halk arasında "şeker gübre" diye tabir edilen "amunyum sülfat" verdim. Damlama sisteminden 1 yaşındaki ağaçlar için ağaç başına 50-60 g, 2 yaşındaki ağaçlar için 90-100g olacak şekilde uyguladım. Başka hangi gübrelerden verebilirim ?

meliissaa84
22-07-2008, 12:22
İyi Günler
Bende nar yetiştirmek istiyorum arazi, su, gübre imkanlarım mevcut.Bende eksik olan bilgi ve deneyim. beni nar yetiştiriciliği hakkında bilgilendirirseniz çok sevinirim. Örneğin
1) fidanları nasıl ve nereden almalıyım ?
2) Hangi çeşit ve ne kadar nar ekmeliyim ?
3) Nara verilen teşvik nasıl ve ne kadar olabilir ?
4) iklim, toprak ve en önemlisi Bursa'da yetiştirebilir miyim ?
5) Ektiğimde kaç yıl sonra verim alabilirim ve bir ağaçtan ne kadar toplayabilirim ?
Şimdiden teşekkür ediyorum yorumlarınızı bekliyorum

Mine Pakkaner
22-07-2008, 14:09
Hoşgeldiniz. Bu başlığı baştan başlayarak okursanız sorularınızın cevaplarının mevcut olduğunu göreceksiniz. Teşvik ise 27.06.2008 tarihli resmi gazete ile virüsten ari sertifikalı fidanla bahçe tesis etmeniz şartıyla dönüme 200 YTL.

Bu arada yeni gelen arkadaşlar başlığında kendinizi tanıtmanızı bekliyoruz.

grampus
23-03-2009, 22:33
herkese merhabalar. ben de nar dikme heveslisiydim.( özellikle hicaz narı ) bu kadar övülen dikimi yaygınlaştırılmaya çalışılan hicaz narı görene kadar.Daha dogrusu tadına bakana kadar.Öncelikle nerde yaşadıgımı ve bölgemizde yetişen narı yazayım.İskenderunda yaşıyorum ve burada yetiştirdigimiz nar yerel adı '' lifani'' lefan diye de biliniyor.Kırakhanın delibekir köyünde yetişen '' karamehmet'' narının benzeri.Nar iyi bakım yapıldıgında çok iri oluyor ve meyveride iri ve aroması da harika.Tabi bizim gözümüz ve damak dadımız bu nara alışınca hicaz narı çok yavan göründü.Geçen hal de şu yetiştirmek istedigi
miz nara bir bakayım dedim . Nar orta büyüklükte buna itirazım yok meyvesinin renginede yok. ama tad olarak ve meyve iriligi kesinlikle bizim narla yarışamaz.Benim için hayal kırıklıgı oldu dikmeyi bu kadar istedigim narın böyle olması beni üzdü maalesef yerel çeşidimizinde fidanla üretimi yok olsa bizim nardan dikmek istiyorum..Arkadaşlar belki şunu diyebilirsiniz biz sofralık nar yetiştirmiyoruz sanayilik yani sıkmalık için nar yetiştiriyoruz. Ama şunu da yazayım büyük ihtimalle kurulan bahçelerin hepsi sanayiliktir 3 4 yıl sonra bunlar pazara ineçek o zamanda fabrikalar ve onlara mal taşıyan tüccarlar istedikleri fiyattan malınızı alacaklar isterseniz vermeyin alternatif bahçeler çok olacak.İşte o zaman bizim yerel sofralık narların degeri anlaşılacak.Tabi ben bizim burası için konuşuyorum.Bizim burda hicaz narına bakmazlar.Bir örnek vereyim arkadaşım yazın bir bahçe kapatıyor yani satmak için meyvesini agaçta satın alıyor.Nar hicaz narı. Arkadaşım diyor ki '' narı hal e götürdüm bir yanda bizim katırbaşı veya lifani nam i diger delibekir in narı bir yanda da bizim hicaz narı . Bizim yerel nar 1,5 ytl ye kapış kapış giderken bizim hicaz narı 1 ytl ye üç günde bir kasa satılıyor '' diyor. Eger hicaz narının tadı yedigim gibiyse ekşiside yapılmaz çünkü tadıda yani kötü demeyim bizimki gibi de degil.
Arkadaşlar yaşadıgım hayal kırıklıgını yazmak istedim.Amaçım narı kötülemek ve bu narı dikeçek arkadaşlarıda yetiştirme heveslerini ortadan kaldırmak degildir.
Eminim herkes kendince bir araştırma yapmıştır.
herkese iyi günler.
katırbaşı nar hangi cins oluyor bilen var mı?

grampus
23-03-2009, 22:34
Hoşgeldiniz. Bu başlığı baştan başlayarak okursanız sorularınızın cevaplarının mevcut olduğunu göreceksiniz. Teşvik ise 27.06.2008 tarihli resmi gazete ile virüsten ari sertifikalı fidanla bahçe tesis etmeniz şartıyla dönüme 200 YTL.

Bu arada yeni gelen arkadaşlar başlığında kendinizi tanıtmanızı bekliyoruz.

virüsten ari ne demek? ben daha işin başındayım da?!:o

kundalini
14-07-2009, 18:02
Merhabalar,
Geçen sene Mayıs ayında Aydın ortaklar'da diktiğimiz 2000 hicaz narından %20'lik kısmı kurudu.Olanlar ise oldukça sağlıklı görünüyor şuan için.Yalnız herhangi bir budama yaptırmadım.Kış-ilkbahar ayları da oldukça yağmurlu geçtiği için yazı sulama yapmadan geçirme gibi bir düşüncem var.Sizler bu konuda ne dersiniz?Fikirlerinizi alabilirsem çok sevinirim.
İyi günler.

habip08
14-07-2009, 22:24
nar ağacı çiçek açtığı halde meyveye dönüşmüyor. Sebepleri neler olabilir?

hizals
15-07-2009, 07:01
Merhabalar,
Geçen sene Mayıs ayında Aydın ortaklar'da diktiğimiz 2000 hicaz narından %20'lik kısmı kurudu.Olanlar ise oldukça sağlıklı görünüyor şuan için.Yalnız herhangi bir budama yaptırmadım.Kış-ilkbahar ayları da oldukça yağmurlu geçtiği için yazı sulama yapmadan geçirme gibi bir düşüncem var.Sizler bu konuda ne dersiniz?Fikirlerinizi alabilirsem çok sevinirim.
İyi günler.

Haziran böceği denilen zararlının toprak altında kurtları genç fidanları çok çabuk kurutur. Öncelikle kuruyan fidanlar iz düşümlerini kazıp metrekareye düşen kurt miktarını bir kontrol edin. Çok tehlikeli bir zararlıdır.

furkanyener
15-07-2009, 15:04
çekirdeksiz nar isteyen varmı bu kış çelik olarak yllayabilirim ^^caner^^çeşidi hiçaz narıda sertifikalı ve sertifikasız satış yaptoyrum acık köklü sertifikasız hicaz nar 1 lira adet sınırı yok
sertifikalı dada sorunuz

sakaryalı54
20-07-2009, 10:34
herkeze selam arkadaşlar sakarya ili kocaali ilçesinde 36 dönüm fındık bahçesi sahibiyim. fındık yerine alternatif ürün aramaktayım.bölgemin iklimsel yapısına uygun maddi değeri fındık kadar olan piyasası ve pazarı olan bir ürün aramaktayım.çok önemli bir karar olacak benim için bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim. kendim bir şirkette muhasebeciyim. artık muhasebe işini yapmayı planlamıyorum kendime güzel bir çiftlik oluşturuporayla ilgilenmek istiyorum. nar,şaraplık üzüm, çilek kafamda oluşan ürünler yardımcı olursanız çok sevinirim muammer_tiryaki54@hotmail.com meil adresim yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler

kundalini
20-07-2009, 12:32
Sn.Hizals,
Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.Eğer bu Haziran zararlısı çok miktarda çıkarsa,yok etmek için ne kullanmamı önerirsiniz?

musa78
06-09-2009, 00:18
2 yaşında:)

musa78
08-09-2009, 03:48
bu sene bahçemizde bulunan diğer 5 yaşındaki narda ise sorun verimin az ve ürünlerin küçük oluşu sebeb nedir tam manasıyla bilinmemekte:)

envor
09-09-2009, 22:32
Sayın musa78 narda verim düşüklüğünün bir çok nedeni vardır. Yetersiz veya yalnış besleme + uygunsuz iklim + düzensiz sulama + yalnış budama vs. olabilir. İrdelemek lazım.

Bu da 5 yaşında bir nar ağacı :) Bugün çektim bu resmi...

101992

musa78
10-09-2009, 00:59
allah nazardan korusun maşallahı var.haklısınız bircok sorun olabilir,toprak ve iklimi çıkartıyorum(geçen sene ağaç yıkılacak sanmıştım verimden)diğer etmenlerdende fovorim budama.çünkü bu anlamda budama zaafımız var.

Samsunlu55
13-09-2009, 01:34
İnternette narın kabuğunun özel yapısından dolayı narın soğuk hava deposunda 9 ay saklanabileceği yazıyordu. Geçen sene bu tarihte denemek amaçlı dolabın +4 C°'de olan kısmına koyduğum hicaz narı bugün dolaptan çıkardım. Size aktarabileceğim bilgi nar 9 ayı sorunsuz olarak atlattı ama 10. aya girmeden kabuğunda çürüme olmaya başladı. Fotoğraflarını cep telefonumun kamerasına çektim fotoğrafını bilgisayara atabilirsem koyarım. 12 ay 365 gün geçmesine rağmen hala daha sağlam olan kısmı çok büyük çürüme küçük bir bölgede oldu. Narı seçipte koymuştum. Kabuğu diğerler nar cinsleri gibi yumuşak değildi, kabuk sertleşmişti dayanacağından adım gibi emindim ve beni yalancı çıkarmış sayılmaz. Sizlerden isteğim bu senenin mahsulü olan hicaz nardan 1 tane alıp dolabınızın en üst rafının köşesine koyup onun ne kadar dayanacağını gözlemek çürüme tespit ettiğiniz anda kesip yersiniz. Rasgele nar alıpta koymayın ama kabuğunun uzun süre dayanacağına inandığınız bir narı koyun. Bu senede seçtiğim bir narı gölge ortamda dışarda saklıyacağım bakalım bu ne kadar dayanabilecek dolaptaki narın çürümesinin nedeni birazda fazla nem olması gibi görünüyor.
Benim bunu yapmamdaki amaç narın 12 ay piyasada satabilmenin mümkün olup olmadığıydı ama olsun 9 ay sapasağlam dayandı. Demekki narı hemen satmak yerine saklayıp piyasada narın olmadığı zaman satabilirmişiz. İşte narı, hicaz narı sevmemin nedenlerinden bir taneside bu...;)

almira
31-10-2009, 21:18
Şubat ayında çeliklediğim deve dişi narlardan birisi çiçek oluşturarak bana süpriz yapmış.:D Biliyorum meyveye dönüşmeyecek ama o çiçeği görmek bile beni mutlu etti.;)

Samsunlu55
31-10-2009, 22:17
Bu ayda mı çiçeklendi:eek:

almira
31-10-2009, 22:23
;)Bu fotoğrafı bu gün çektim. Tamamen açmasını bile bekleyemedim. Mazallah dökülür falan.:D

Samsunlu55
31-10-2009, 23:25
Şimdi dışarsı buz kesiyor (yarın sıcaklık min. 9, max. 11 derece bekleniyor) narlar yapraklarını dökmeye başladı diyeceğim, orası Mersin (yarın sıcaklık min. 16, max. 23 derece bekleniyor) buna bakaraktan herşey beklenir diyorum.

leobiz
16-11-2009, 20:25
İzzettin 1978 hoşgeldiniz.

Ticari yetiştiricilik için mutlaka .... Tarım İl Müdürlüğü ile görüşmelisiniz. Oradaki mühendis arkadaşlarımız sizi yönlendireceklerdir.

Merhaba Mine Hanım,
Vermiş olduğunuz değerli bilgiler için teşekkür ederim. Benim İzmir'in bir ilçesinde boş tarlam var ve nar ekimi yapmayı planlıyorum. Ne yazık ki sürekli tavsiye ettiğiniz Tarım İl Müdürlüğü'ndeki görevliler sizin şurada bahsettiğiniz bilgilerin onda birini bile vermekten, bırakın bilgi vermeyi yüzünüze bakmaktan kaçınıyorlar.
İşlerine ve vatan toprağına sevgilerinin olmadığını düşünüyorum. 2 senedir ne sorduysam boş, koca bir sıfır cevap aldım. Kendi başımıza birşeyler yapmaya çalışıyoruz.
Bu yüzden değerli vaktinizi ayırdığınız için minnettarım size.

sahaf_80
22-11-2009, 21:46
Merhaba. Osmaniyede yaklaşık 10 dönümlük bir araziye ner dikmeyi düşünüyorum.Amacım nar ekşisi yapmak. Sizce hangi nar cinsi daha uygun olur.

darkfriairs
05-12-2009, 12:17
@leobiz, adamlar üç kuruşa çalışıyorlar, siz grev zamanı gimtişsinizdir :)

selmangulec
11-01-2010, 19:12
merhabalar ,
forumda arama yapmama rağmen bulamadığım için konu açmak zorunda kaldım . Konumu doğru yere açtım mı onu da tam bilemediğim için , hatam varsa düzeltebilirim . narın içide üzümsü meyve olduğu için bu konuya açmış bulundum )
Bu ürünün nasıl yetiştirildiği konusunda hiç bilgim yok .Bilememe durumumuza rağmen ekmiş bulunduk ama pek te bilen bulamadığımız için buradan yardım istiyorum . kışın ve yazın bakımı nasıl olmalı , sulama önemi , bahar zamanı veya yazın haşeratla mücadele önemi , vb. konularda bilgisi olan varsa bana yardımcı olabilirlerse çok memnun olurum .

saygılar
selman

Halil Önen
11-01-2010, 20:00
Sn. selmangulec,

Şimdi, kış aylarında;
dipten çıkan (aşı altı) sürgünleri kesiniz. Her yıl ısrarla çıkarlar.

Nar pek budama istemez. Aralarda çıkan bazı obur sürgünleri kesiniz.
3 ya da 4 tane
taç verin. Yani 30cm yükseklikte 4 tane dal bırakın. Acele etmeyin 2, 3 yıl içinde taç oluşturun.

Bu 3 ya da 4 ana dalı koruyun. Dikine çıkan genç obur dalların büyümesine izin vermeyin. Ancak ağacın dengesi için bırakılabilir.

Baharın dibi çapalanır ot bitmesine engel olunur.

Yaz ayları suyu sever.

Bahar aylarında canlı ballık denen hastalığa yakalanır. İlaçları boldur.

Bu kadar.

Bakımı kolaydır. Biz ağaçtan saymıyoruz. Tarlanın sınılarına dikiyoruz. Çapa bile yapmıyoruz. Hiç ilaç kullanmıyoruz Fazla itibar etmiyor gibi yapıyoruz da; nar ekşisi yapılacağı zaman etrafında dört dönüyoruz.:)

Sizin nar ekşi nar mı? Hicaz mı?

selmangulec
11-01-2010, 23:20
merhabalar ,
annemgile sordum Hicaz Narı dediler . kara kış değilde , soğuk bir dağal da (biz burada böyle diyoruz bazı kuvvetli soğuk rüzgar ) sorun olur mu ki?

mevsimlerdeki sorunlar nedeniyle bizim bütün ağaçlar gözleri patladılar , erik ağacımız çiçek açtı . kirazlar biraz gözleri oluştu ama kayısılar biraz daha böyle giderse hava onlarda çiçek açacaklar gibi . babam demişti , eğer açarda hava sonra bozarsa , bu sene vermez demişti meyveyi ağaç. diğer illerde var mı böyle sorun bilemiyorum .
konya ilinde bulunuyorum . fındık yetişmedi. yeşil ama ürün vermedi. Ama böğürtlen ve incir düşünüyorum denemek için ... belki ürün verir ...

malina
12-01-2010, 00:07
Alıntıla seçeneğini değil, konuyu yanıtlayı kullanırsanız, aynı yazıları tekrar tekrar okumak zorunda kalmayız...

Ek bilgi için: Alıntı nasıl yapılır? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9893)

Not: Daha sonra bu mesajımı sileceğim.

ahmetshur
18-01-2010, 13:04
Arkadaşlar herkese meraba.
Bütün arkadaşların verdiği bilgileri değerli buluyorum. "Sonuçta bilgi paylaştıkça çoğalır." demişti büyük üstat.
Bende bu yıl 40 dk'lık arazime nar dikiyorum. Fidan çukurlarını hazırladım. Şimdi havaların biraz düzelmesini bekliyorum. İlk fırsatta dikeceğim. Dikimlerle beraber fotoğraflarınıda sizlerle paylaşmayı düşünüyorum.

limon_sever
09-04-2010, 13:35
Merhabalar
Konya da nar yetiştirmek için uğraş içindeyim. Ocak ayında ektiğim tohumlar gelişimini sürdürmekteler. Bunları ne zaman bahçeye dikmeliyim. Havalar biraz soğuk şu sıralar.
Sn.Selmangüleç Konya da fındık biraz geç ürün veriyor ortalama 7-8 sene sonra biraz daha beklemeniz iyi olcaktır. Ayrıca siyah küçük deneli inciri deneyebilirsiniz mümkün olduğu derece de güneye dikmeye çalışın. Soğuk rüzgarlardan etkileniyolar. Gelişimini tamamladığı zaman (6-7 sene) suni gübre dökerek yaklaşık 2 ay hiç durmadan ürün alabilirsiniz. Nar içinde belli bir yaşa kadar soğuklardan korumak için üstünü örtmek gerek sanırım...

Gezegen
17-04-2010, 00:52
merhaba arkadaşlar malatyaya yapmış olduğum kısa bir gezi sırasında nar agaçlarıyla karşılaştım iklim olarak kayseri ile aynı iklim sayılır acab kayseride hobi olarak nar yatiştirmek mümkünmüdür

limon_sever
25-08-2010, 17:20
Narlarım büyüyor, diğer ikisinin sürgün kısımlarını arıya benzer küçük sinekler yediler hep pek büyümediler :(

nariçi
25-08-2010, 18:13
Kök sürgününden 10 tane nar diktim on yıl oldu, hala meyve olmuyor. Kışın hepsini keseceğim.

Samsunlu55
25-08-2010, 19:55
Kök sürgününden 10 tane nar diktim on yıl oldu, hala meyve olmuyor. Kışın hepsini keseceğim.

İyi sizinki 10 sene olmuş, benimkiler 17 sene oldu hiç meyve tutmadılar ama çiçeklerinin güzelliği yetiyor hala çiçek var üzerilerinde. Zaten fazla değiller 3 ağaç. Eğer aşı yapmayı düşünürseniz bu zamanda T göz aşısı yapabilirsiniz...

nariçi
25-08-2010, 21:02
Deme yapayım hemen. Benimkiler de çiçekleniyor ama. Meyve olmadan da olmuyor. Boşuna emek veriyoruz adı üstünde meyveli ağaç. Komşuda bir tane var, dikeli üç yıl oldu üstünde birçok meyve gözüküyor.

Samsunlu55
25-08-2010, 21:40
Dip sürgünlerini kesmediyseniz vardır, dipten çıkan kuvvet sürgünlerde deneyin aşılamadığınız sürgünleri kesin...

Samsunlu55
17-09-2010, 21:04
Üstteki mesajı yazdığım günün ardından bende nara aşı yaptım. Ama henüz sürgün veren olmadı, olmaz da. Çünkü daha yaparken belliydi, dış kabul kağıt gibi ve lifler hemen dağılıyor. Başka aşılar denemek gerek.

Bir şey daha merak ettim nette çekirdeksiz nar diye bir nar var acaba bu narı bilen var mı:confused: İsmine doğru çekirdeksiz mi oluyor yoksa çekirdekleri küçük mü oluyor:confused:

YeşilSeven
27-09-2010, 12:08
Çekirdeksiz nar diye bilinen türden yaklaşık 6-7 yıldır bizim bahçede var. Özel bir bakım yapmadığımızdan mıdır nedir fazla iri olmuyor, portakal büyüklüğünde genelde. Ancak bizdekiler çatlama yapıyordı. İç rengi pembemsi, çok tatlı. Taneleri çok iri değil, ayıklayıp ağzınıza attığınızda dişinize değer değmez dağılıp gidiyor. Dişinize sert çekirdekler geleceğini zannediyorsunuz ancak hiçbirşey gelmiyor. Taneye baktığınızda içinde çekirdek görünüyor ama diğer narlar gibi sert değil. Bugüne kadar manavlarda ya da pazarlarda hiç görmedim. Bahçe yapanların bir kaç yıl sonra nasıl bir ticari taleple karşılaşacağını merak ediyorum. Geçen sene aldığım tür henüz meyve vermediği için bizdeki meyvelere benzeyip benzemediğini bekleyip göreceğiz. Kanaatim diğer canlı renkli nar türleriyle çaprazlanarak görselliğinin arttırılması yönünde.

denizçalı
10-10-2010, 17:25
Bu yıl nar ağacımda meyveler yarım ay şeklinde agaç üzerinde çürüyerek yere döküldü.Kalanları hemen topladım.Acaba narı toplamayı mı geciktirdim,yoksa başka bir nedeni var mı?

serdar1
10-10-2010, 23:24
1980 yılında lise 2 ci sınıfta okurken Hataydan gelen narların tohumundan yetiştirdiğim Nar ağacım Şu anda köydeki evimizin bahçesinde ,Tohumdan yetiştirdiğim 8 tane nar fidanım 1986 yılındaki Çernobil faciasından 1 ay sonra fidanlarımın sekizide sanki üzerlerine kaynar su dökmüşcesine kurudular, sadece bu tekrar filiz vererek yaşama tutundu. O yıl sadece nar ağaçlarım değil 2 tane zeytin fidanımda Çernobil faciasından 1 ay sonra kurumuştu. Radrasyona dayanamayan bu iki ağaç cinsi şimdilerde kansere karşı en koruyucu meyvelerden sayılıyor,birde o yıl bambalağacı (Karaağaç)denilen ağaçlarda aynı akibete uğramıştı ..

Samsunlu55
30-10-2010, 18:13
Fotoğraftaki narın cinsi nedir, bilen var mı:confused: Eskilerden bu zamana bahçelerde çoğunluğa sahip olan bir nar çeşidi.

177689

serdar1
31-10-2010, 20:46
1980 yılında lise 2 ci sınıfta okurken Hataydan gelen narların tohumundan yetiştirdiğim Nar ağacım Şu anda köydeki evimizin bahçesinde ,Tohumdan yetiştirdiğim 8 tane nar fidanım 1986 yılındaki Çernobil faciasından 1 ay sonra fidanlarımın sekizide sanki üzerlerine kaynar su dökmüşcesine kurudular, sadece bu tekrar filiz vererek yaşama tutundu. O yıl sadece nar ağaçlarım değil 2 tane zeytin fidanımda Çernobil faciasından 1 ay sonra kurumuştu. Radrasyona dayanamayan bu iki ağaç cinsi şimdilerde kansere karşı en koruyucu meyvelerden sayılıyor,birde o yıl bambalağacı (Karaağaç)denilen ağaçlarda aynı akibete uğramıştı ..-
Hatay narının hasat zamanı.

denizbasak
29-11-2010, 21:28
Arkadaşlar çekirdeksiz nar hakkında bir soru gördüm Antalya gazipaşa'da 5 senedir çekirdeksiz nar festivali bile yapılıyor. Patentini almak için girişimde bulunuyorlar. Çekirdeksiz nar ve hicaz narı yetiştiriciliği ile ilgili birkaç video paylaşmak istiyorum.

http://www.youtube.com/watch?v=tpZXzEC8lAA

http://www.youtube.com/watch?v=QH6xgzjNesQ&feature=related

görüntüler de çok güzel içim açıldı vallahi :)

MaruL
01-12-2010, 23:23
arkadaşlar benimde süs narım vardı ama şuan kurumuş gibi sizce ne yapmalıyım

http://i55.tinypic.com/11qr21e.jpg

Zeytin agaci
02-04-2011, 18:15
Merhaba
Nar kendine verimli midir? Kökü sacak mi, kazik mi? Kökünün zamanla binaya, duvara, yola zarar vermemesi icin asgari kac metre uzaklikta dikilmeli?
Tüm bitki dostlarina kolayliklar diliyorum.

Zeytin agaci
03-04-2011, 16:55
Merhaba,
Baska bir yerden sökülüp bana verilen ciplak köklü nar fidanini Ocak ayinda alelacele, o gün uygun oldugunu düsündügüm bir yere diktim. En tepeye kadar tüm alt dallari kestim. Tabi ne derece dal denebilirse. Daldan ziyade dikendiler. Nar agacinin böyle diken dalli olmasi dogrusu beni sasirtmadi degil. Ancak bugüne kadar hic bir gelisme yok. Yavas yavas dallarda tomurcuklanma olmasi gerekmez mi?

Samsunlu55
04-04-2011, 21:28
Muğla gibi bir yerde bugüne kadar dallarda uyanma olmaması şüpheli, makasla fidanın bir dalını kesip bakın bir kuruma var mı yok mu.

s_e_n_o_l
07-04-2011, 19:55
selam arkadaşlar.ben aranıza yeni katıldım.120 dekar bir nar bahçesi tesis ettim.sulama ile ilgili sorunlarım var.bilgi ve tecrübeniz var ise yardımcı olursanız sevinirim.yeni dikilmiş bir nar fidanının bir günlük su ihtiyacı kaç litredir.damlama sulama ile sulayacağım.veya şöyle söyleyeyim.3-4 günde bir sulama yapmayı planlıyorum.her sulamada her fidana kaç litre su vermem lazım.. saygılarımla

ggne
27-04-2011, 20:50
Merhaba

3 yıl önce taşındığım evin bahcesinde nar ağacı var 3 yıldır çiçek açıyor ama sonra dökülüyor hiç nar vermiyor ne yapabilirim ağacı 1 metreden kesip (gövde kalınlığı 5-6 cm) erik aşılayabilirmiyim teşekkürler...

barisceker
27-04-2011, 21:46
Merhaba,
Boluda yaşıyorum merkezde rakım 726 burada nar yetiştirmem mümkün olur mu?Yetişirse hangi tür uygun olur?Bilgilerinizi bekliyorum..

zitgti
09-06-2011, 19:28
Merhaba,
Nar yetiştiriciligiyle ilgilenen kişiler varmı yoksa konu yanlızlıgamı terk edilmiş.son yazılana cevap verilmemiş pm ilemi cevaplıyorsunuz?

Ayhan Davutoglu
31-01-2012, 10:25
Arkadaslar ben yeni hemde yep yeni bir üyeyim
bir sorum var ama kiminle paylasabilecegimi bilmiyorum.
Ben avrupaya bir nar agaci götürdüm ve üzerinde hatta narlari vardi.
kisin burada soguk olur diye saksisiyla beraber iceri aldim ve
birde ne göreyim CICEK ve yeni Dallar vermeye basladi.
Heyecandan ne yapacagimi bilemedim
ama ne yazikki o cicekler birer birer düser oldu.
Simdi nar agacinin kendi kendini tozlanma (döllenme) yaparak
meyve verdigini internetten ögrendim.
Ama ben bu tozlanmayi nasil yapicam BILEMIYORUM.

Bilen Duyan haberi olan varmi :(

tesekkür ederim
Ayhan

üzüm
31-01-2012, 12:45
Sayın Davutoglu,

Kudret Narı ile Nar ağacı farklı bitkilerdir.

Nar (Punica granatum) (http://www.agaclar.net/forum/subtropikal-iklim-meyveleri/1177.htm) başlığında ve yine 'Subtropikal İklim Meyveleri (http://www.agaclar.net/forum/subtropikal-iklim-meyveleri/)' başlığı altında çeşitli Nar türleri ile bilgi bulabilirsiniz.

Bendeki narlarda çiçeğini bırakın tek bir yaprak yok; şimdilerde uyku dönemindeler -bahara yapraklanacaklar.

Ayhan Davutoglu
28-03-2012, 18:38
Sayin "üzüm"

Nar ve kudret nari arasindaki farki bilmiyorum.
Benim dikkatimi ceken, bodrumdan aldigim saksili nar avrupada kis günü neden
yaprak ve cicek versin.

Gerci gülleri bu arada teker teker düstüler. ... yani meyve vermiyecegi belli oldu artik.

ilginiz icin tesekkürler.

Şener KÖKSAL
01-04-2012, 12:23
Merhaba Ayhan Bey, tüm bitkiler uygun iklim koşullarında yani yeterli sıcaklık ve su ihtiyacı karşılandığında yaşam gelişimlerini sürdürürler. Evinizda kış sezonunda uykuya geçmesi gereken nar fidanı uygun sıcaklığı bulunca yaz sezonunda göstermesi gereken gelişimi evde gerçekleştirmiş. Kağalı mekanlarda yetişen meyve ağaçlarında genelde meyve olgunlaşmadan dökülür.

ahanda
02-05-2012, 13:19
Konu yalnızlığa terk edilmiş. Bende nar sevdam yüzünden geldiğim ve son sayfasına kadar keyifle okuduğum başlıkta. Şimdi soğuk rüzgarlar esiyor. :)

mehmet 33
24-05-2012, 21:55
merhabalar ben 9 dönüm arazi üzerine kurulmak üzere hicaz narı fizibilite raporu hazırlamaya çalışıyorum babamı bu bahçeyi kurmaya ikna etmek için güncel bir rapora ihtiyacım var arazimiz mersinin silifke ilçesinde köy içince olup kuyusu mevcuttur. damlama sistemi maliyeti ve sertifikalı fidan maliyeti ortalama olarak kaç tl olur. bilgilendirirseniz çok sevinirim

bozkır
22-08-2012, 15:56
Nar yetiştirme konusunda bilgi verecek kimse var mı?

Bekber
30-08-2012, 09:31
ggne isimli uyenin yasadigi ayni problemi biz de yasiyoruz. Bodrumdaki bahcemizde bir nar calimiz var. 20 yildir da tek bir meyve vermedi. muhtesem cicek aciyor hah bu sene olacak diyoruz ama cicekler meyvaya donusmeden dusuyor. yanindaki cam agacindan olabilir mi diye dusunduk. bu sene transfer etmeyi de dusunduk. ama yazik olur diye kiyamiyoruz. tum onerilere acigiz! tesekkurler. Bikem

tk646
30-08-2012, 14:24
Arkadaşlar selam.

Bu nar ağacı konusunda yapılabilecekler neler ve ne zaman acaba?

Yeni taşındığım evimin bahçesinde . 1Aydır suluyorum üstlerden tazeledi epeyce ama çok dağınık gibi ne zaman ve nasıl budamalıyım Budamalımıyım?

Birde yakın fotoda üstünde minik oluşumlar var ağacı karınca sarmış durumda onlarlı yiyor gibiler onlar nedir acaba?

Çok soru sordum dimi :(

Bekber
30-08-2012, 14:36
Nariniz boceklenmis. Govdeyi kuvvetlendirin ki asalaklardan etkilenmesin. Bunu icin topeagini capalayip aksam bol su verin. toprak cok kuru gozukuyor. hortumu dibine yatirin suyu cok az acin ve topragin iyice cekmesini bekleyin. acele etmeyin. bocekleri de ev sabunu (beyaz sabun) bir tasa rendeleyip suyla kopurtun ve elinizle taze yapraklardakileri alin. Govde guclendikce bocekler gidecektir.

Ne olur biri de benim cicek verip meyva vermeyen narima yardimci olsun :(

dermana
30-08-2012, 23:00
Arkadaşlar selam.

Bu nar ağacı konusunda yapılabilecekler neler ve ne zaman acaba?

Yeni taşındığım evimin bahçesinde . 1Aydır suluyorum üstlerden tazeledi epeyce ama çok dağınık gibi ne zaman ve nasıl budamalıyım Budamalımıyım?

Birde yakın fotoda üstünde minik oluşumlar var ağacı karınca sarmış durumda onlarlı yiyor gibiler onlar nedir acaba?

Çok soru sordum dimi :(

narlarınızda yaprak biti (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/10806.htm) var.

üzüm
31-08-2012, 15:15
ggne isimli uyenin yasadigi ayni problemi biz de yasiyoruz. Bodrumdaki bahcemizde bir nar calimiz var. 20 yildir da tek bir meyve vermedi. muhtesem cicek aciyor hah bu sene olacak diyoruz ama cicekler meyvaya donusmeden dusuyor. yanindaki cam agacindan olabilir mi diye dusunduk. bu sene transfer etmeyi de dusunduk. ama yazik olur diye kiyamiyoruz. tum onerilere acigiz! tesekkurler. Bikem

Sayın Bekber,

Ağacınız peyzaj düzenlemelerinde kullanılan meyve vermeyen nar -süs narı olabilir mi? Yanılmıyorsam süs narlarının çiçekleri biraz daha büyük oluyor.

Bekber
04-09-2012, 14:45
Sayın Bekber,

Ağacınız peyzaj düzenlemelerinde kullanılan meyve vermeyen nar -süs narı olabilir mi? Yanılmıyorsam süs narlarının çiçekleri biraz daha büyük oluyor.

Oncelikle yanitiniz icin cok tesekkur ederim. Cep telefonundan zar zor baglaniyorum o yuzden biraz gec gordum, ve oneriniz cok buyuk bir olasilik! Ciceklerini diger narlarla karsilastirma sansim olmadi, ancak 22 senedir nar vermeyip ciceklerini ihtisamli bir sekilde acip dokmesine (ki bizim bulundugumuz yarim adada bir cok meyva veren nar var) anlam verebilmemizi sagliyor.

Bu durumda meyva alabilmemiz icin yapilacabilecek bir sey var mi? Asi tutar mi? 4'u saglam ve kalin toplam 7 govde saydim, onumuzdeki ilkbahar bunlardan 2sini rahatlikla asilayabilirim, eger sizce degerse, yoksa bunu boyle kabul edip, ciceklerini seyredip yakinina bir de meyve veren dikmek de mumkun :)

Simdiden cok tesekkurler,

Bikem

serdar1
30-09-2012, 06:54
Geçen yıl -18 e kadar düşen hava soğukluğu nedeniyle Hatay narım kısmen zarar gördü .Bu yl kuruyan üst dalları nedeniyle mahsulde azalma oldu ama bu sefer narlar daha iri.

Lonicera
05-01-2013, 14:50
Geçenlerde Köy TV' i izlerken Keben Narı diye bir nar tanıtıldı. Neredeyse 1.5 kg. ağırlığa ulaşabilen bu nar piyasada da rahatlıkla pazarlanabiliyormuş. Tatlı - mayhoş arası lezzete sahip narıdan yapılan nar ekşisi ise dillere destanmış. Silifkede yetiştirilen bu nar çeşidini bilen, gören, tadan var mı ?

athena -asena
30-05-2013, 20:10
Bahçemdeki nar ağacım 2 senedir çiçek açıyor ama sonra dökülüyor ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim.

serdar1
19-10-2013, 18:28
Bu yilki nar hasadından, ilk olan narlar bu gün toplandı. Haftaya geri kalanları toplayacağım.

fındıkçı74
22-10-2013, 21:49
Bu yilki nar hasadından, ilk olan narlar bu gün toplandı. Haftaya geri kalanları toplayacağım.

Bu narlar devedişi narımı?

serdar1
23-10-2013, 20:54
Bu narlar devedişi narımı?
Cinsini bilmiyorum 1979-80 yılında Hatay plakalı kamyonetten pazar yerine gelen araçtan tanesi 25 krş aldığım narın çekirdeklerini ekerek yetiştirdim .Aynı nardan hem kırmızı kabuklu hem bu beyaz kabuklu nar yetiştirdim. İkisi de aşısız ama iri narları var.Bu çok tatlı diğer kırmızı kabuklusu çok az ekşi ama oldukça tatlı köydeki evin önündeki bahçemde.

Aysis
24-10-2013, 09:51
Benim yazlığımda cekirdeksiz bir nar var. Her sene Üzeri kıpkırmızı çiçekleniyor. Ben de bu yıl çok narımız olacak diye seviniyorum. Ama ne yazık bütün çiçekler dökülüyor. Yaz sonuna doğru açan bazı çiçekler nara dönüşüyor. Her yıl bekleye bekleye 20 sene oldu sonuç ayni. Bundan bes veya altı sene önce komşum çok eksi ve çekırdeklı olan narında benim nardan kabuk aşı yaptı bu yıl meyveleri öyle çok ki neredeyse dalları kırılacak. Iki ağaç arasında bes metre mesafe var. Nasıl oluyor da o ağaç böyle meyve tutuyor da benimki tutmuyor.
Bir bilen varsa yazsın

serdar1
24-10-2013, 10:09
Benim yazlığımda cekirdeksiz bir nar var. Her sene Üzeri kıpkırmızı çiçekleniyor. Ben de bu yıl çok narımız olacak diye seviniyorum. Ama ne yazık bütün çiçekler dökülüyor. Yaz sonuna doğru açan bazı çiçekler nara dönüşüyor. Her yıl bekleye bekleye 20 sene oldu sonuç ayni. Bundan bes veya altı sene önce komşum çok eksi ve çekırdeklı olan narında benim nardan kabuk aşı yaptı bu yıl meyveleri öyle çok ki neredeyse dalları kırılacak. Iki ağaç arasında bes metre mesafe var. Nasıl oluyor da o ağaç böyle meyve tutuyor da benimki tutmuyor.
Bir bilen varsa yazsın
Potasyumlu gübre ile aralık ve şubat ayında iki sefer gübre ve iyice yanmış hayvan gübresini etrafını kazarak belleyerek toprağa karıştırıp bol sulama yap, benim nar ağacımda uzun yıllar meyve vermemişti.
Bunları denedikten sonra artık hiç gübre vermesem de bol nar veriyor.

dussokagi
08-01-2014, 17:27
merhaba geçen pazardan tatlı nar aldım 2 tanesi 1 kg geçiyor onların çekirdeklerini saksılara dikip çimlenmesini sağlasam pazardan aldığım meyve gibi meyvesi olurmu aşı yapmak lazım mı

serdar1
09-01-2014, 09:28
merhaba geçen pazardan tatlı nar aldım 2 tanesi 1 kg geçiyor onların çekirdeklerini saksılara dikip çimlenmesini sağlasam pazardan aldığım meyve gibi meyvesi olurmu aşı yapmak lazım mı


Büyük ihtimal olacaktır ama meyve vermesi için 9-10 yılı geçmesi gerekecektir. Aşısız ağaçlar geç meyveye yatıyor.

meh12
09-01-2014, 10:03
Nar aşı ile çoğaltılan bir tür değildir .Çelikten çoğaltılarak dikim yapılır .çekirdekten çıkan yüzde yüz aynı özelliği taşımayabilir.

serdar1
11-01-2014, 11:09
Nar aşı ile çoğaltılan bir tür değildir .Çelikten çoğaltılarak dikim yapılır .çekirdekten çıkan yüzde yüz aynı özelliği taşımayabilir.

Aşı ile de çoğaltılıyor benim kabuk altı çoban aşı ile büyüyen 2 adet nar ağacım var.

Aysis
11-01-2014, 20:28
Evet aşı ile çoğaltmak mümkün. Benim çekirdeksiz ve çok az meyve veren narım dan komşunun ekşi ve bol çekirdekli narına aşı yaptık. İnanmazsınız nasıl güzel oldu. Şimdi aşı dalı 8-10 yaşında eski anaç kısmı kestiler aşı ağacı kapladı.

Benim ağaç meyveyi nazlanarak veriyor. O ağaçtan nar toplamaya bıkıyorlar. Kör talihim. :D

Derya Hanim
20-01-2014, 14:41
Benimde bahcede bir kosede nar agacim var. Yeri biraz golgede kaliyor bende onu alip citin yanina dikmeyi dusunuyorum. Yalniz yeni yerinde agac formunda yetistirme imkanim yok. Ben bu agaci budamayla 2 en fazla 3 mt. arasinda tutabilirmiyim ve onemlisi urun alabilirmiyim bu agactan. Nari cok sevmesemde bahcemdeki agacin narindan tatmak isterim dogrusu. Cali formunda 2-3 metre olsun istiyorum, bu mumkunmu acaba. Bahcem pek buyuk sayilmaz bende bilgisizlikten iste kocaman buyuyecek agaclar almisim. Kayisi, elma ve nar. Simdiden yanitlariniz icin tesekkurler

dussokagi
23-01-2014, 10:16
peki bir sorum olacak fidancılardan aldığımız nar fidanları onlarda aşı yok ve çelik ile üretim yapmışlar onlar hemen verime yatıyormu 2 tane deneme için tatlı hicaz narı diktim

yağmurzamanı
28-04-2014, 16:28
peki bir sorum olacak fidancılardan aldığımız nar fidanları onlarda aşı yok ve çelik ile üretim yapmışlar onlar hemen verime yatıyormu 2 tane deneme için tatlı hicaz narı diktim

merhaba bu konuyu baştan sona kadar okudum fakat nar ağacından bu mevsimde çelik alınır mı alınıyorsa hangi büyüklükte bir dal olmalı ve köklenmesi için suda mı bekleteceğim yoksa direkt toprağamı ekeceğim daha önce hiç yapmadım ilk kez ağaç dikeceğim cevabınız için şimdiden teşekkürler :p

Aysis
28-04-2014, 17:47
merhaba bu konuyu baştan sona kadar okudum fakat nar ağacından bu mevsimde çelik alınır mı alınıyorsa hangi büyüklükte bir dal olmalı ve köklenmesi için suda mı bekleteceğim yoksa direkt toprağamı ekeceğim daha önce hiç yapmadım ilk kez ağaç dikeceğim cevabınız için şimdiden teşekkürler :p

Ben bir kez başardım. Ama çelikleri 40cm kadar uzunlukta ve Kasım ayında almıştım. Bahcenin değişik yerlerine yarısı toprağa girecek şekilde batırdım 5 **** 6 çelikten sadece bit tanesi tuttu. Dört yıl oldu bu yıl üzerinde çiçek var .:(

seyran sarıboğa
15-05-2014, 17:01
selam iki ay önce fidanlıktan hicaz narı olduğu söylenen 1.50 boyunda bir fidan aldım ve diktim bugün 15-05-2014 itibarı ile fidanda herhangi bir yeşerme, filizlenme ve sürgün olmadı.birçok kişi ağaç kuru deyip canımı sıkıyorlar çıkartıp atmaya kıyamıyorum çok ufak bir dalını kırıp baktım içi yeşil duruyor ne yapayım lütfen bu konuda bana yardımcı olun

musk
15-05-2014, 17:37
selam iki ay önce fidanlıktan hicaz narı olduğu söylenen 1.50 boyunda bir fidan aldım ve diktim bugün 15-05-2014 itibarı ile fidanda herhangi bir yeşerme, filizlenme ve sürgün olmadı.birçok kişi ağaç kuru deyip canımı sıkıyorlar çıkartıp atmaya kıyamıyorum çok ufak bir dalını kırıp baktım içi yeşil duruyor ne yapayım lütfen bu konuda bana yardımcı olun

Şimdiye kadar çoktan yapraklanmalıydı. Yinede beklemekten başka yapacak bir şey yok gibi görünüyor. İnşallah geç de olsa yeşerir.

sapinuva
19-05-2014, 22:02
Bende sizler gibi nar sevdalısı biriyim.Geçen yıl oluşturduğum meyve bahçesine 3 adet nar fidanı diktim.İki tanesini bir tanıdıktan açık kök olarak diğerini de bir fidancıdan yine açık kök olarak aldım ve Kasım ayında diğer fidanlarla birlikte diktim.Diğer fidanlarım açtılar ama narlardan hiç ses çıkmadı.Yaz mevsimi de geldi geçti tık yoktu.Geçen Kasım ayında yeşermeyen narları söküp attım.Belki açık kök olduklarından tutmamış olabilirler diye tüplü nar fidanları alıp yeniden diktim.Bugün itibariyle son dikmiş olduğum 3 nar fidanı hala açmadı.Bizim buralarda nar yetişiyor.Pek çok tanıdığımın bahçesinde var ve meyve veriyorlar.Ben daha tutturamadım bile.Dün iki farklı kişi (bu sene 30 Mart ta büyük bir don yaşadık) don nedeniyle narlarının yandığını ve kuruduğunu söylediler.Acaba benim narlar da mı aynı kadere mahkum olmuşlar?Yoksa ben mi hata yapıyorum.Toplamda 6 nar diktim hepsi de Kasım ayında ama olmadı.Yanlış zamanda mı dikiyorum diye soruyorum kendi kendime.Onları da söküp atayım mı acaba?Yeniden gidip tüplü nar fidanı alıp tekrar diksem mi?Off kafam karışık :(

limon_sever
19-05-2014, 23:27
Aynı sorun benim başıma da geldi. Hicaz narı yaprak açmadı. Ben de aldım makası kestim. Orta kısmı yeşildi. Bugün tekrar baktım ama herhangi bir canlanma yok. Tohumdan yetiştirdiklerim yaprağı geçtim dal bile çıktı.

TCM
13-02-2015, 18:30
Arkadaş nar fidanı verecek iki-üç yaşında olmalılar. Dikeceğim yer yayla, rakım 1.000 metre, kışın sıcaklık minimum eksi 15 i görüyordur. Kar mevsiminde birkaç kez yağar (bu sene daha fazla oldu tabi) İnternetten kabaca bulduğum bilgilerde -10 a kadar dayanır yazıyordu. Yaylada yetiştiren oldu mu, yoksa boşuna yabanda götürmeyeyi fidanları.

Muda
13-02-2015, 19:52
Arkadaş nar fidanı verecek iki-üç yaşında olmalılar. Dikeceğim yer yayla, rakım 1.000 metre, kışın sıcaklık minimum eksi 15 i görüyordur. Kar mevsiminde birkaç kez yağar (bu sene daha fazla oldu tabi) İnternetten kabaca bulduğum bilgilerde -10 a kadar dayanır yazıyordu. Yaylada yetiştiren oldu mu, yoksa boşuna yabanda götürmeyeyi fidanları.

Sn. TCM; Yaklaşık 1.000 rakımlı ilçede evler arasında nar ağacı var. Çiçekleri gül gibi çok güzel oluyor. Ancak şimdiye kadar hiç nar verdiğini görmedim. Gövdesi çalı gibi kalın olmasına rağmen zaman zaman sahibinin budamak zorunda kaldığını görüyorum. Ben kendi yerime iki farklı fidanı geçtiğimiz yıl diktim. Fidanlardan bir tanesinin yüksek rakımlı bir yerden geldiği söylendi. 1280 rakımda bu kadar karın altında yaşarsa sizin orada çok daha rahat yaşar. Baharla birlikte benim de yaşayıp yaşamadığını en çok merak ettiğim fidanlar.

Muda
14-02-2015, 13:24
Resimlerini çok iyi olmasa da bulabildim.

536928

536929

536930

TCM
14-02-2015, 16:05
@Muda, bilgiler için sağolun. Meyve niye vermez ki? Rakım ile alakası varsa benim dikeceğim ve sizin diktiğiniz fidanlar da meyve vermeyecektir. Forumu incelerken meyve vermemesinin gübre eksikliğinden olabileceğini okumuştum, belki sizin ilçedekilerin de sorunu budur diyeceğim ama biri ikisi hepsinde de mi gübre eksikliği var :) Yine yabana götürmüş olacağız fidanları meyve vermezlerse...

Muda
14-02-2015, 22:21
Meyve vermemesinin değişik sebepleri olabilir. Öncelikle çiçek aşamasında döllenmenin gerçekleşmesi gerekiyor. Bir tane olunca olabilir mi bilemiyorum. Antep fıstığında, incirde benim bildiğim erkek ve dişi ağaçlar var. Bu şekilde olabilir mi buralarda yetişmediği için bilemiyorum.

Kiraz yetiştirirken de ziraat 900 napolyon cinsi kiraz kendine kısır. Karşı apartmanın bahçesinde çok büyük ve her tarafı çiçekle kaplanan kirazın çok az meyvasının olduğunu görüyorum. Çevresinde dölleyici bir kiraz yok sanırım. Benim yerimde de aynı şekilde iki ağaç var. Onda nasıl kiraz olduğunu komşularımda bir kısım kirazların olması biraz mesafe olsa da yoz vişne çiçeklerinin de döllemeye yardımcı olduklarını düşünüyorum. Bu yıl sarı kiraz star gold özellikle dikeceğim. Tabi birkaç farklı kiraz da dikmeyi düşünüyorum. Toprak az. Alt tabaka kist. Bizim burada fidancılar sarı idris ( mahlep ) anacına aşılıyorlar. Yöremizin en ünlü kiraz yetiştirilen yerde de genellikle kuş kirazı denilen yabani kiraza aşı yapıyorlar. Ancak o bölgeler daha sulak ve verimli. Ben yer özelliği nedeni ile artık kuş kirazı veya bodur anaçlar yerine mecburen idris anaçlı olanlardan alacağım. En azından iklim farkı çok fazla olmayacak. Siz de alacağınız fidanları sizin rakıma yakın yerden alırsanız daha güzel olacağını düşünüyorum.

Biz bir kısım beğendiğimiz ağaçlardan aşı kalemlerini buradaki tanıdık bir fidancıya getirerek durgun göz aşısı yapmasını sağladık. Bunlardan bir kısmı arkadaşımın 1017 rakımdaki diğer bahçesindeki çeşitlerden. Değişik armut ve iri bir çeşit döngeli ise Isparta'nın Yalvaç ilçesinin bir köyündeki tanıdığımız bir kişiden temin ettik. İki üç çeşit de bizde olan armutlardan bilinen yerel çeşitler.

Arkadaşım gittiği çeşitli yerlerden getirdiği asmalardan İzmir'den gelenler çok iyi büyümelerine rağmen her yıl nerede ise köke kadar dondular. Burdur'dan getirdikleri ise en iyi gelişenlerden. Benim Gaziantepten getirtmiş olduklarım ise geçtiğimiz yıl ilk defa ürün verdi. Tat olarak çok beğendik. Bu yıl daha iyi olurlar muhtemelen. Geldikleri yıl 7 asma arasına döllemesi için dökülgen üzüm isminde dölleyici asma da gönderilmişti. Büyük kısmı yanlış yer ve sulamanın olmaması nedeni ile kurudu. Ancak kalanları beğenince istediğimiz gibi çoğaltabileceğiz. Asmanın Gaziantep'in en iyi üzümlerinden biri olan hönüsü olduğunu bu yıl öğrendim. Soğuklara en dayanıklı olduğu için gelmişti. Dölleyici asma olmaz ise ondan verim almak mümkün değil.

Isparta'dan çok güzel bir bahçeden red globe ve alfonse asma çubukları getirip köklendirmiştik. Ben getirdiğim asma çubuklarından iki yıl önce bendeki bir kısım amerikan asma anaçlarına aşı yaptırmıştım. Bunlardan iki tanesi bu yıl üzüm verdi. Biri red globe çok fazla verimli olmasına rağmen istediğimiz tatlılığı tam olarak sağlayamadık. Diğeri ise bizim burada olan pembe renkli kokulu bir üzüm. Belki bu yıl çok daha iyi ürün verirler. Diktiğimiz yerin özelliklerine göre o bölgede yetişen meyve fidanlarını öncelikli olarak dikmeye, istediğim farklı meyve fidanları var ise onları da deneme amaçlı yetiştirmeye çalışıyorum. Nar, kızılcık, aşılı hünnap, güz zeytini, farklı dutlar, çeşitli bulabildiğim böğürtlen ve ahududu fidanları gibi o bölgede olmayan çeşitlerden birer ikişer veya daha fazla dikmeye çalışıyorum. Ama öncelikle o bölgede yetişenlerin ürün verme garantileri olduğu için öncelikle onları yetiştirmeye çalışıyorum. Bizim biraz hobi bahçesi gibi olduğu için çocuklarla gittiğim her zaman öncelikle yiyebileceğimiz çeşitlerin olmasını sağlamaya çalışıyorum. Bu nedenle biraz bakımı zor da olsa farklı zamanlara olgunlaşan erik, elma, armut, dut, üzümsü meyvalar, kiraz, vişne vs. her türlü meyve yetiştirmek istiyorum. Çocuklarım ve bizler dalından organik meyvalar yiyebilsin. Sizin de gördüğüm kadarı ile ticari bir beklentiniz bulunmuyor. İsterseniz siz de nar fidanlarını dikin. Bizim bulunduğumuz rakım ve soğuklarda ürün alınıp alınmadığını bilmenin dışında yaşayıp yaşayamayacağını bilmiyoruz çünkü. İsterseniz fidanları dikin. Yazın sıkıntı olmuyor. Benim nar fidanlarım ölmüş iseler siz de sonbaharda başka bir yere tayinlerini çıkarırsınız.

Biraz fazla uzun ve konunun biraz dışına çıkarak yazdım. Kendi tecrübelerimi aktarmak istedim. Arkadaşların kendi gözlemleri bana daha çok bilgi veriyor.

TCM
15-02-2015, 16:46
Ticari beklentim yok benimde. Dediğiniz gibi birkaç haftaya nasip olursa dikelim. Olmazsa geçici görevlendireceğim yeri şimdiden ayarladım :)

Kler
03-06-2015, 06:08
Merhaba arkadaşlar
Bahçemde bir tane nar ağacı var her sene çok güzel çiçek Açıyor fakat nedendir bilmiyorum sonra tüm çiçeklerini döküp ili üç tane meyve veriyor
Ağaç şu an çiçek açtı ve çok Sayıda çiçeği var ne yapmam Lazım tecrübelerinizden faydalanmak isterim şimdiden teşekkür ederim

misoo83
12-06-2017, 07:32
In this video you can see and learn how to pollinate pomegranate flowers :D.

https://www.youtube.com/watch?v=JdDd-v5mdZ4

mehmet0791
08-08-2017, 19:20
https://www.youtube.com/watch?v=wkFk1gwQAxE&t=13s

Melisa16
12-03-2018, 19:55
Havalar ısınınca nar fidanım da uyanmaya başladı

ıldırı
21-10-2018, 14:53
Merhaba,
Çeşme Ildır yakınlarında, bir nar ağacım var, her biri yaklaşık 5 cm çapında 5-6 ana kolu var, boyu da 3-4 metre kadar,sanırım 10 yaşındadır. Fazla rüzgar almayan konumda.
Ağaç, çok güzel çiçek yapıyor, onlar döküldükten sonra ağaç üzerinde 5 adet kadar, çapı yaklaşık 3 cm kadar patlamış görünümde küçük nar gibi çiçekler görüyorum. Dışı nar kabuğu gibi kalın ve sert ama içi, kıvrım kıvrım çiçek görünümünde. Fakat bir türlü olgunlaşıp meyve oluşamıyor.
Sitemizde 3 adet daha nar ağacı var, hepsi de aynı durumda.
Yakın çevremizde tek tük var ama 3-4 km ötede Germiyan köyünde her evin bahçesinde çok güzel nar ağaçları var.
Bu meyve oluşamamasının sebebi ne olabilir, ne yapmam gerekir acaba.?
Yardım ve destekleriniz için şimdiden teşekkür ederim.

ıldırı
22-10-2018, 19:04
Ben bu nar başlığını bulamadım ve yukarıdaki mesajımı diğer başlık altına koymuştum, Moderator tarafından buraya taşındı.
Bu sayede, MUDA nın yukarıda koyduğu nar çiçeği resimlerini gördüm ve buradaki nar çiçeklerinin durumu tam anlatmak istediğim durum.
1.Bu çiçeklerin meyveye dönüşmesi için ne yapmam lazım acaba?
2.Başka bir yazıda kısır nar diye bir nar olduğunu okudum, nasıl anlaşılır acaba?
3. Nar a başka bir nar aşısı yaptırsam problem düzelir mi acaba?
Saygılar

misoo83
31-01-2019, 17:39
Video how to open fast pomegranate :eek: .

https://www.youtube.com/watch?v=dUv-98T5JbE

chelik26
03-02-2019, 21:07
Bilgi sahibi olan arkadaşlardan bu konu başlığı altında yardım bekliyorum.
Resimde görmüş olduğunuz nar ağaçları hakkında bana ne söyleyebilirsiniz? Nasıl bir bakım yapmam gerekir budama açısından?

686789

686790

686791

686792

Vedart
06-02-2019, 22:13
Narlarınız çok iyi gelişmiş.boyle buyuklukte nar agaci gormedim.budama konusunda bilgim yok.ancak bana gore fazla odunlaşmış gibiler.yeni sürgünlerle ağaç gencleşir ve meyve kalitesi artar diye dusunuyorum.

devrann
07-02-2019, 08:35
Bilgi sahibi olan arkadaşlardan bu konu başlığı altında yardım bekliyorum.
Resimde görmüş olduğunuz nar ağaçları hakkında bana ne söyleyebilirsiniz? Nasıl bir bakım yapmam gerekir budama açısından?

686789

686790

686791

686792

Sizin narınızın çeşitini bilmiyorum babam hicaz narı yetiştiriyor.Bu şekilde bir verim almanız mümkün değil hatta sanırım uzun süre bakımsız kalmış gibi duruyor.Hicaz narı budaması orta kısımlardaki dallar çıkartılarak bitki yanlara doğru yatması sağlanır narda meyve bitkinin etek diye tabir edilen alt kısımlarında %70 diyebilirim oranında o kısımda tutar,eğer budama yapan kişi ordaki meyve gözlerini acemice keserse büyük verim düşüşü olur.Nar üst taraftan budanır ortası açılır ve hava ve güneş görmesi sağlanır.Drenaj çok önemlidir nar aralarına kıştan önce su tahliyesi için kanallar açılır eğer su oralarda beklerse verim düşük olur ağaçta çeşitli mantari hastalıklar olur ağaç kayıpları olur.Birde bahçe önceden yapılırken taban suyu çok yüksekse bahçe kenarından su kanalı filan geçiyorsa o aralarda çok ağaç kayıpları olur.
Sizin bahçede gördüğüm kadarıyla çok iyi bir budama yapılması gerekiyor,budama yapılktan sonra düşük dozda bordo bulamacı uygulaması yapılmalı 1500kg/100 lt dozunda.Baharda da fosfor ve çinkolu gübre uygulamasından sonra ağaç çiçekle kaplanıncaya kadar su verilmez.Sıra aralarınıda çok iyi işlemeniz gerekiyor hiç yabancı ot olayacak .İşiniz çok kolay gelsin :)

chelik26
07-02-2019, 10:01
Sizin narınızın çeşitini bilmiyorum babam hicaz narı yetiştiriyor.Bu şekilde bir verim almanız mümkün değil hatta sanırım uzun süre bakımsız kalmış gibi duruyor.Hicaz narı budaması orta kısımlardaki dallar çıkartılarak bitki yanlara doğru yatması sağlanır narda meyve bitkinin etek diye tabir edilen alt kısımlarında %70 diyebilirim oranında o kısımda tutar,eğer budama yapan kişi ordaki meyve gözlerini acemice keserse büyük verim düşüşü olur.Nar üst taraftan budanır ortası açılır ve hava ve güneş görmesi sağlanır.Drenaj çok önemlidir nar aralarına kıştan önce su tahliyesi için kanallar açılır eğer su oralarda beklerse verim düşük olur ağaçta çeşitli mantari hastalıklar olur ağaç kayıpları olur.Birde bahçe önceden yapılırken taban suyu çok yüksekse bahçe kenarından su kanalı filan geçiyorsa o aralarda çok ağaç kayıpları olur.
Sizin bahçede gördüğüm kadarıyla çok iyi bir budama yapılması gerekiyor,budama yapılktan sonra düşük dozda bordo bulamacı uygulaması yapılmalı 1500kg/100 lt dozunda.Baharda da fosfor ve çinkolu gübre uygulamasından sonra ağaç çiçekle kaplanıncaya kadar su verilmez.Sıra aralarınıda çok iyi işlemeniz gerekiyor hiç yabancı ot olayacak .İşiniz çok kolay gelsin :)

Bizim narın çeşidini ben de bilmiyorum :)
Bahçeyi 6 ay önce bankadan aldım. Hatta sahibi hala kabullenemedi, 3 gün önce gittim narlarıma dokunma diyor :)
Tavsiyeleriniz için teşekkürler. Bahçe eğimli zaten su birikintisi olmuyor.
15-20 güne kadar gidip budama işlerine başlıycam bu arada belirttiğiniz gübreler ile hayvan gübreside atmayı düşünüyorum.
Gençleştirme işinide yavaş yavaş yapacağım

siflera12
12-02-2019, 09:28
Bizim narın çeşidini ben de bilmiyorum :)

Bahçeyi 6 ay önce bankadan aldım. Hatta sahibi hala kabullenemedi, 3 gün önce gittim narlarıma dokunma diyor :)

Tavsiyeleriniz için teşekkürler. Bahçe eğimli zaten su birikintisi olmuyor.

15-20 güne kadar gidip budama işlerine başlıycam bu arada belirttiğiniz gübreler ile hayvan gübreside atmayı düşünüyorum.

Gençleştirme işinide yavaş yavaş yapacağımAdamın durumuna çok üzüldüm kimbilir ne hayalleri vardı orada ama bir borç yüzünden yerinden oldu Allah kolaylık versin [emoji17]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

mehmet sadun
18-03-2019, 07:46
herkese merhaba ben yeni katıldım.emeği geçen tüm dostları kutlarım.nar olgunlaşmaya başladığında çürüme başlıyor çatlaklar meydana geliyor.

Malta eriği
23-05-2019, 15:35
www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/16745.htm#post1568935

chelik26
23-05-2019, 20:42
Bizim narın çeşidini ben de bilmiyorum :)
Bahçeyi 6 ay önce bankadan aldım. Hatta sahibi hala kabullenemedi, 3 gün önce gittim narlarıma dokunma diyor :)
Tavsiyeleriniz için teşekkürler. Bahçe eğimli zaten su birikintisi olmuyor.
15-20 güne kadar gidip budama işlerine başlıycam bu arada belirttiğiniz gübreler ile hayvan gübreside atmayı düşünüyorum.
Gençleştirme işinide yavaş yavaş yapacağım

Narların son durumu, kenardakilerin kuru olmasının sebebi yanında biriken dalları yakarken ateşten etkilendiler galiba bu sene yeşermeyecekler

Adana_Miami
05-06-2019, 18:57
ANKARA'da nar ağacı yetişmektedir, görünce açıkçası bende çok şaşırdım, nar subtropikal bir bitki değilmidir?
Gps: www.google.co.uk/maps/place/Ziraat+Mahallesi,+Merkez+Sk.,+06110+Alt%C4%B1nda%C 4%9F%2FAnkara/@39.9613816,32.8742648,3a,23.8y,343.21h,92.4t/data=!3m6!1e1!3m4!1sQZZnbL21wsGU9xga3iql0w!2e0!7i1 3312!8i6656!4m5!3m4!1s0x14d34dd7809fda93:0x70cc604 3a622bd6a!8m2!3d39.9572089!4d32.8648144

Neyse, bizim ADANA'da nedense, mesela, hindistan cevizi ağacı yetişmiyor, acaba hiç denenmemiş olabilir mi, yoksa gözümden kaçmış olabilirmi?
Mesleğim icabı 2,5 yıldır yurtdışında ikamet ediyorum, mesela ADANA, MİAMİ'den çok daha sıcak, ancak MİAMİ'de adım başı hindistan cevizi ağaçları var, ama ADANA'da hiç görmedim, acaba neden olabilir ve adaptasyon yapılsa tutarmı?

Bunu neden merak ettim? ANKARA'da eğer nar yetişiyorsa, ADANA'da bu mantığa göre hindistan cevizi yetişebilir... Bence ANADOLU toprakları nitelikli olduğu için bu verimlilik söz konusudur.
D.r İbrahim Saraçoğlu; bununla ilgili bir açıklama yapmıştı, 'soğuk beldelerde egzotik bitkilerin yetişmesi asla sizi şaşırtmasın, nedeni; ANADOLU toprakları son buzul çağını yaşamamıştır' demişti!

Mesut Temiz
05-06-2019, 19:57
ANKARA'da nar ağacı yetişmektedir, görünce açıkçası bende çok şaşırdım, nar subtropikal bir bitki değilmidir?
Gps: www.google.co.uk/maps/place/Ziraat+Mahallesi,+Merkez+Sk.,+06110+Alt%C4%B1nda%C 4%9F%2FAnkara/@39.9613816,32.8742648,3a,23.8y,343.21h,92.4t/data=!3m6!1e1!3m4!1sQZZnbL21wsGU9xga3iql0w!2e0!7i1 3312!8i6656!4m5!3m4!1s0x14d34dd7809fda93:0x70cc604 3a622bd6a!8m2!3d39.9572089!4d32.8648144

Neyse, bizim ADANA'da nedense, mesela, hindistan cevizi ağacı yetişmiyor, acaba hiç denenmemiş olabilir mi, yoksa gözümden kaçmış olabilirmi?
Mesleğim icabı 2,5 yıldır yurtdışında ikamet ediyorum, mesela ADANA, MİAMİ'den çok daha sıcak, ancak MİAMİ'de adım başı hindistan cevizi ağaçları var, ama ADANA'da hiç görmedim, acaba neden olabilir ve adaptasyon yapılsa tutarmı?

Bunu neden merak ettim? ANKARA'da eğer nar yetişiyorsa, ADANA'da bu mantığa göre hindistan cevizi yetişebilir... Bence ANADOLU toprakları nitelikli olduğu için bu verimlilik söz konusudur.
D.r İbrahim Saraçoğlu; bununla ilgili bir açıklama yapmıştı, 'soğuk beldelerde egzotik bitkilerin yetişmesi asla sizi şaşırtmasın, nedeni; ANADOLU toprakları son buzul çağını yaşamamıştır' demişti!

Sayın Adana_Miami, benim de Ankara'da oturduğum sürede bahçemde bir nar ağacı vardı ve her yıl epey meyve de veriyordu... Narın doğal olarak soğukta yetişebilen bir bitki olduğunu düşünüyorum.. Hindistan cevizinin durumu farklı... Anlaşılan o ki, sıcaklık, tuz, nem gibi açılardan çok özel koşulları gerektirdiğinden doğal alanının dışında yetiştirilmesi çok zor olan ve kolayca ölen hassas bir bitki...

mehmet organik
11-08-2019, 12:21
Merhabalar,
Tüm forumdaki dostlara selamlar olsun :)
Yıllardır organik nar üretim işinin içinde biri olarak, forumu biraz geç keşfetmiş bulunmaktayım. Öncelikle bu durum için özür dilerim.
Toptan olarak yurtiçi ve yurtdışı satışlarımız mevcut olup. Ürünlerimizi; üretim tesislerimize gelerek inceleyip görebilirsiniz. Bilgi paylaştıkça güzeldir.
Özet bir bilgi vermek gerekirse :
BIOOD tarım olarak kurulduğumuz günden bu yana, %100 organik nar (http://organiknar.com) ve aracısız ticaret ilkesiyle günbegün büyümekteyiz. Ürünlerimiz, bu topraklara duyduğumuz saygının ve iyi tarım uygulamalarımızın bir hediyesidir. Tesislerimizi; iletişim formumuzu doldurarak, dilediğiniz şekilde ziyaret edebilir ve bilgi alabilirsiniz. %100 Organik nar nedir?
Organik gıda ve organik tarım tanımlarından yola çıkarak, dalyan merkezli üretim bahçelerimizde sertifikalı olarak %100 organik nar üretmekteyiz. %100 Organik nar sloganıyla, kurulduğu günden itibaren aynı disiplin ve hizmet kalitesiyle ön göremediğimiz bir ivme ile gelişiyor, dikimden-hasat mevsimine kadar tamamen doğal ürün anlayışıyla ilerliyoruz. Organik ürün adı altında hizmet verebilmek için organik gıda ve organik tarım koşullarını yerine getirmeyi, şirket olarak sizlere taahhüt etmekteyiz.
http://organiknar.com
info@organiknar.com
organiknar.com (http://organiknar.com)

chelik26
12-08-2019, 11:19
Bu kadar büyük tesiste organik nar yapıyorsanız burada reklama ihtiyacınız yok bence
Dİrek ihracat yaparak bu işi çözmüş olmanız gerekmez mi?

misoo83
08-11-2020, 07:08
This is how my pomegranate bush looks like this year, i have few ripe fruits :p.

http://youtu.be/z-LdL-zr_bY

Küresel lsınma
26-09-2023, 11:27
Ankarada yetişen nar lezzetli: http://www.agaclar.net/forum/hangi-bitkiler-hangi-sehre-hangi-kosullara-uygun/44231.htm#post1621863

Mesut Temiz
17-05-2025, 20:41
Bahçemde bir nar ağacı var... Yediğim çok güzel, kocaman ve harika tada sahip bir narın tohumundan yetiştirmiştim... Sanırım tohumdan çimlendiğinden bu yana 8-9 yıl kadar oldu... Şu anda bahçede, 3 metre kadar yükseklikte bir ağaç... Büyürken etrafa çok yayılmaması için birden fazla sayıdaki gövdesini bir araya toplamıştım, o şekilde büyüdü ve uzadı... Bu yüzden, üstte taçlanması, yayılımı çok fazla değil... Sorun şu ki, henüz hiç meyve vermedi... Bu yıl meyve vereceğinden ümitliydim, ancak etraftaki tüm nar ağaçları çiçeklenmişken onda hiç çiçeklenme yok, yani maalesef bu yıl da meyve vermeyeceği anlaşılıyor... Çok daha küçük nar fidanları bile meyve verirken, bu görünürde çok sağlıklı ve güçlü açacın meyve vermemesinin sebebi ne olabilir?