PDA

View Full Version : Zeytin (olea) Bonsai

bonsaisever
04-05-2006, 21:34
Zeytin bonsai. Ülkemizde pek bulamazsınız ama :))

1281

1282

1283

1284

bonsaireef
04-05-2006, 22:03
Mersin taraflarında bol miktarda yamadori yapılabilecek zeytin var.Sadece Mersin değil, kıyı şeritlerinde Akdeniz ve Egede bol miktarda zeytin bulunuyor.Hatta Adana kozanda doğal bitki örtüsü zeytin diyebileceğimiz yerler gördüm.Başka nerelerde var bilmiyorum.Çoğu yerlerde bu yabani zeytinlere aşı yapıp zeytin yetiştiriyorlar.

Türkiyede kesinlikle bunları aratmayacak yamadoriler olduğuna eminim.Küçük yaprakları bol dallı yapısı ile ideal bir bonsai olurlar.

İlk bonsaim bir zeytin yamadorisidir.Acemilik olduğu için yazın sökmüştüm ve tutmadı ******.
(Fotoğraf çok eski ve tarayıcıdan alınma.Kalite için özür diliyorum.)

backyard
04-05-2006, 22:25
Mersin taraflarında bol miktarda yamadori yapılabilecek zeytin var.Sadece Mersin değil, kıyı şeritlerinde Akdeniz ve Egede bol miktarda zeytin bulunuyor.Hatta Adana kozanda doğal bitki örtüsü zeytin diyebileceğimiz yerler gördüm
bulma şansım eğer gidersem yüksek demek
peki yazın değil ne zaman olmalı?

bonsaisever
04-05-2006, 22:28
Yaprak dökümünden sonra veya tomurcuklar patlamadan önce. 11.ay 2.ay gibi.

backyard
04-05-2006, 22:49
hımm teşekkürler
eklenen türlere baktığımda bu bölge oldukça zengin galiba

bonsaireef
05-05-2006, 06:27
Benim bildiğim zeytin yaprak dökmüyor.Ekim ,kasım - şubat, mart aylarında sökülebilir sanırım.Erkolgencer sonbahar ilkbahar arasıda sökülebilir demiş( http://www.agaclar.org/forum/showthread.php?t=450 )Bu konuda tecrübeli olduğu için dediklerini dikkate alarak ekim-mart arası sökülebilir diyebiliriz.

Birde zeytinin dışarıda görünen kısmı haricinde toprak altında doğru konik biçimde genişleyen bir kök yapısı bulunuyor.Bu kısım toprak üstüne gelecek biçimde dikilirse çok güzel konik bir gövde elde edilebilir.Aynen ikinci resimde olduğu gibi.

Aynı zamanda yabani zeytinlerin gövdesi çok düz olmuyor.Ayni resimlerdeki gibi hareketli oluyor.Bonsai olmak için ideal.İlk söküldüğünde bile bonsai gibi görünebilecekleri doğada bulabilirsiniz.

Benimkine baktıysanız sökülüp toprağa dikiminden yarım saat sonra bile bonsai gibi görünüyor :)

acerpalmatum
12-08-2006, 23:09
Zeytin için bu sayfaları da mutlaka ziyaret edin derim. Bu sayfadan beni ilk kez musubeyd haberdar etmişti. Bence çok güzel ve bir o kadar da ilginç.

http://www.dugzbonsai.com/olivehead1.htm

zeybatsu
13-08-2006, 12:12
Tekirdağ- Şarköy gibi Marmara illerimizde mevcuttur bizim yazlıkta baya var :)

memet
21-08-2006, 14:28
ali hocam,yakınımda bir serada zeytinler var.
ortalama yirmi santim boyda köklendirilmiş gövdeler. yere dikili duruyor. satış amaçlı.Bu sıcak mevsimde oldukları yerden almak sakıncalı olurmu. kışı mı beklesem..

bonsaireef
21-08-2006, 15:11
memet ben anlamadım.:o

memet
21-08-2006, 18:14
serada zeytinler var.gövdeden sürgünler ayrılmış köklendirilmiş. ama saksıda değil yere dikili.bazılarının gövdeleri oldukça güzel.ordan almayı düşünüyorum,ama yerinden sökülecek satın alırsam,mevsim olarak uygun mudur.

bonsaireef
21-08-2006, 20:42
Uygun değildir.Ekim-Şubat sonu arası daha uygun gibi.Tabi hocamız ne der bu konuda onu bekleyelim.

Ama kökleri direk toprağı ile birlikte alınabilecekse şu sıcaklar gidince eylül gibi olabilir belki.

Fotoğrafları var mı merak ettim.Güzelse bende istiyorum sonra.

memet
21-08-2006, 22:03
valla açıkçası Yelki ovasında gezerken görmüştüm ben yere dikiliydi seranın yanında amatör bonsaici gözüyle fena değildi.
alacağım zaman ayarlarım güzel birşeyler...:rolleyes:

gallus
21-08-2006, 23:59
adamlar eğer ağaçları bu şekilde satıyorlarsa belki bir bildikleri vardır. direk toprağa gömülü gibi görünmesine rağmen saksı,teneke **** naylon gibi bir şeyle ayrı olabiriler. yani yazın su kaybını azaltmak için böyle şeyler yapılıyor.
Denizli de ziraat müdürlüğündeki ceviz fidanları için böyle bir uygulama görmüştüm. toprağa tenekelerle gömülmüşlerdi. satın almak isteyene kalıp halinde çıkarıp veriyorlardı. bir gidip sormak en iyisi. o zaman boşu boşuna beklememiş olursun:)

Ali H. ALI
23-08-2006, 04:07
Merhaba Memet.
Bonsaireef'in de belirtigi gibi, bu mevsimde[oralardaki sicak gunlerde]agac söküp, ekmek bence de dogru deyildir.[gecen yil Kibrista tatilde iken Annemin bahcesinden bonsai icin söküp saksiya diktigim 3 zeytin agacindan hic biri yasamadi.beni orda vaktim kısıtlı oldugu icin oyle bir sicak mevsimde sökmüştüm.] En uygun zamanin kis sonu oldugunu dusunuyorum.Eger Gallusun dedigi gibi saksilar dogrudan yere ekilmisse bir sorun cikacagini sanmiyorum.
Zeytinler uzerinde yapacagin calismalari bizlerle paylasmayi unutmazsin deyilmi? Bir heykeltirasin elinden cikacak bonsaileri dogrusu merak ediyorjm

memet
23-08-2006, 09:51
birkaç gün sonra gidip bakacağım eğer saksıdaysa Gallusun dediği gibi alırım.
Daha önceden bilgisizlikten başarısız denemelerim var çok şimdi acele etmiyorum artık.biraz daha sabrederim.
bakalım heykel yapmanın faydası olacakmı hocam başlayınca..

bonsaireef
23-08-2006, 10:04
Daha önce bu fotoğrafı paylaşmıştım ama yeri gelmişken burada da paylaşayım.
Aşağıdaki benim doğadan ilk söktüğüm ağaç(6 yıl önce).Bir zeytin.
Üzerinde hiç işlem yapmadığım halde bonsai görünümü var.
Yazın söktüğüm için yaşatamamıştım.
3385
Normal fotoğraf makinesi ile çekilmişti.Sonra tarayıcı ile bilgisayara taşıdım.

memet
23-08-2006, 11:31
benim yerde gördüklerimde seninkilerin dalları kısa haline benziyorlar.
ama.ağaçtan çelik alınmışlardı

huseyinkizil
09-03-2007, 21:46
Yeni bir proje olsun istiyorum zeytin ağacını nasıl bonsai yapabiliriz herkesin bilgisini rica ediyorum, ben de burdaki bilgilere göre zeytin ağacından bonsai yapmayı deneyeceğim

tourkana
09-03-2007, 21:50
olur hem de çok güzel olur...ama önce resim görmemiz lazım...

Halit Togay
09-03-2007, 21:53
Benim uğraştığım birkaç tane var.

DEVRlM
09-03-2007, 21:58
Evet, çok güzel olur.. Ama önce, bonsai ile ilgili bölümleri incelemenizi tavsiye ederim..
Aşağıda birkaç örnek ekledim.
http://img339.imageshack.us/img339/1042/29olivovf3.jpghttp://img175.imageshack.us/img175/4435/zzxt3.jpg

tourkana
09-03-2007, 22:02
ama ben zeytinin böyle küçük tabağa alınıp bonsai yapılmasından pek hoşlanmıyorum,şöyle 1,5-2 metre yüksekliğinde budamayla şekil verdiğiniz ,Devrim arkadaşımızın gönderdiği sağdaki resim gibi olsa mesela.bence daha güzel olur......

DEVRlM
09-03-2007, 22:02
Benim uğraştığım birkaç tane var.

Benimde.. (: Şuan çok sağlıklılar..

memet
09-03-2007, 22:16
Zeytin ağacından bonsai yapmak için de, diğer ağaçlarla aynı aşamaları takip etmek gerek. Uygun bir fidan, ya da yamadori yapabileceğiniz eski ağaçların yan sürgünlerinden bulun, fotoğrafları üzerinde fikir yürütürüz birlikte.

Ali H. ALI
10-03-2007, 14:44
Huseyinkizil hosgeldiniz, zeytin bonsai, Italya, Ispanya,Yunanistan gibi zeytinin yerli agaci oldugu ulkeleri birakin zeytin yetistirmesi zor olan ulkelerde mile zeytin bonsai yetistirilabiliyorsa, Turkiyede bonsai zeytin gule oynaya yetisir.

Meslegin zeytincilik olduguna gore, zeytin fidani bulmada zorluk cekmiyeceksin. Yabani asilanmamis zeytinler bonsai icin daha uygundur. govde yapilari genc agacken bile daha gosterislidir, yapraklari daha kucukturdaha hizli gelisir. Zeytin bonsai calismalarinin resimlerini de buraya bekleriz. Simdiden kolay gelsin.

Ali H. ALI
10-03-2007, 14:49
Devrim merhaba, uzun zamandir ortalar da yoksun. Cok calisiyor karsimiza guzel bonsailerle cikacak diye dusunuyordum. Mutlaka guzel calismalarin olmustur bizimle paylasirmisin[Ozellikle zeytin uzerinde yaptigin calismalari]
Hosca kal.

vekilori
02-04-2007, 02:12
Merhabalar.

Bu hastalığa yakalanlardanım. Şu an evimde 2 tanesi marketten alınmış hazır bonsaim var.(Biri hastalandı düzelmiyor bir türlü) Diğeri çok sağlıklı.

2 tane pachira acuaticam var onlarda galiba ölecek. Bir tane ficus var. Hastalanıp hemen hemen bütün yapraklarını dkmüştü şimdi toparlanıyor. Evde nerseini sevdi dersiniz Mutfağı.

Kendim yapmak için bir tane dağ muşmulası fidem ve bir tanede bahar dalı var (ismi galiba çin ayvası da olabilir). Köyden sökerek getirdiğim erik fidanı çok güzel yapraklarla fışkırdı resmen. Ama meşe fidanım galiba ölecek.

Asıl mesele: -daha öncede forma yazmıştım- Köyde evin önünde bir tane zeytin fidanı vardı. Bir tane ana dalı vardı ama hastalıklıydı. Ve yanlardan iki yana fışkıran dalcıklar. Ben kışın gittiğimde ana dalı diğer dalların bittiği yerin 1cm üstünden kesmiştim. (Bu arada 2 tanede erik fidanı kesmiştim.)

Geçen abimi aradığımda 3 nünde yaşadığını söyledi. Bir an önce köye gidip resimlerini çekicem ve buraya ekliycem.

Galiba bonsailerle fazla ilgilenmeyince daha rahat büyüyorlar.

İyi eğlenceler

vekilori
03-04-2007, 19:20
Neyse çok fazla beklememe gerek kalmadı.

Yarına duruşmam çıktı. Köye gidiyorum. Gelince resimlerini ekleyebileceğim.

İyi eğlenceler

vekilori
05-04-2007, 22:33
Hepinize merhaba.

Dün köye gittim. İlk yaptığım şeylerden biri zeytin fidemi kontrol etmek oldu. Yaşıyor. Ve sağlıklı yan dallar vermiş. Onu öyle görünce nasıl mutlu oldum anlatamam. Kusura bakmayın acele gittiğim için resim çekemedim.

Babam erik fidelrinden birini yaşamayacak galiba diyerek kökten budamış. Neyseki diğerini bırakmış. Ama ana köke çok yakın. Bakalım nasıl "saksı"ya alacağız????

İyi eğlenceler ...

a h m e t t o g a y
16-04-2007, 16:33
Selamlar,
İtalyada bir sokak satıcısında rastladığım bir bonsai sergisini fotoğrafladım. İçlerinde zeytin bonsaiside var. Yaklaşık 30 - 50 Euro civarında fiyatları vardı. Konuşmaya çalıştığımda ailesinin köyde sadece bonsai ile uğraştığını ve İtalya içinde çiçekçilere de bir miktar gönderdiğini öğrendim.

iskoc2325
25-09-2007, 12:22
Zeytin ağacından bonzai yapılabilmekte... Ancak benim merak ettiğim o güzelim ağaçları telef etmeden nasıl kök salmasını sağlayabiliriz?:confused: Eylül - Ekim ayları bu iş için uygun mudur?:(

tourkana
20-10-2007, 15:35
Bugün bir fidancının yanından geçerken gördüğüm bu yaşı dev ama kendi cüce kalmış Zeytin in fotoğrafını çektim,içerde oldukça güzel zeytin ağaçları vardı,75 ytl ye satıyorlar.(Dev zeytin 600YTL) .

tourkana
20-10-2007, 15:43
Bu da benim bonsai adayım .60 CM ye kadar yükseklikte çok fazla yeni sürgün var.Yabani zyetin olduğu için yapraklar doğal olarak küçük,ancak sürgünler aynı noktadan çok fazla sayıda çıkmış.
Kalınlaşmaları uzun sürmezse bir an önce yan dalları oluşturur ve güzel bir zeytin bonsai sahibi olurum.

Ali H. ALI
28-10-2007, 12:41
Tourkana guzel bir agac secmissin, agacin ortaladina dogru bir bosluk var. bu boslugu kapatman zor o yuzden simdi altaki dallarin dizimini yapip onlari telle. Dizimden sonra istemedigin dallari buda. Ama teledigin dallara, budama yapma, dallarin kalinlasmasini saglamak icin dallari buyumeye birak.

Usten budaycagin yere de hava koklendirmesi yapip ikinci bir zeytin agaci elde edebilirsin.

Kolay gelsin.

Sisyphos
20-11-2007, 14:57
selam.
Zeytinden bonzai üreten arkadaşlarımız buraya nasıl başladıklarını ilk adımdan ihtibaren yazarlarsa hem yeni başlayacaklar için hemde atılan adımların en iyi yönteme doğru tartışılması için çok doğru olacağı düşüncesindeyim.

memet
20-11-2007, 15:44
En uygunu bir zeytin fidanı almak. Seralardan köklü bir fidan alabilirsin.
Diğeri benim düşündüğüm gibi yamadori olabilir. Bunun için ben şubat ayını bekleyeceğim. yakınımızda, inşaat yapılmaya başlayan bir arazide delice zeytinler var, onları almayı deneyeceğim.
Bir ağaçtan çelik almayı düşünüyorsan, zeytin başlığına bir gözatmak faydalı olur.

Halit Togay
21-11-2007, 06:51
Zeytin fidanlıklarında her 100 fidandan bir veya ikisi zaten delice olarak çıkıyor fidanlıkları dolaşın mutlaka bulursunuz . Ben öyle başladım.

Halit Togay
22-11-2007, 17:47
ama ben zeytinin böyle küçük tabağa alınıp bonsai yapılmasından pek hoşlanmıyorum,şöyle 1,5-2 metre yüksekliğinde budamayla şekil verdiğiniz ,Devrim arkadaşımızın gönderdiği sağdaki resim gibi olsa mesela.bence daha güzel olur......

Zaten böyle demişsin. 34 nolu mesajda fotosunu koyduğun zeytin de bence büyükçe bir bonsai yapılmaya müsait duruyor. Kolay gelsin.

berduray
30-03-2008, 12:57
Fidanım bu önerilerinizi bekliyorum...

Eaglion
30-03-2008, 18:26
Berduray hanım,

Zeynininiz daha çok küçük. Zeytin ağaçları genelde yapılan işlemleri de iyi tolere ettiğinden istediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz.

Eğer çoklu gövde istemiyorsanız yandaki ufak gövdecikleri ayıklayıp, kökleri de güzelce kısaltıktan sonra saksıya alabilirsiniz. Ağacın tamamını göremediğimizden gövde budaması ve şekillendirme için net birşey söylemek güç.

Kolay gelsin.

berduray
30-03-2008, 20:54
Ortadaki resim fidanın tamamıdır efendim.

Uzayıp giden dalı nereden kesmeliyim acaba?

Eaglion
30-03-2008, 23:21
Pardon, ilk yazdığımda sanırım ortadaki resim açılmamış. Görmemiştim. Uzun dal ortadaki en kalın olanın devamı olsa gerek. Gövdenin yana kıvrıldığı yerin biraz yukarısından, yanlara doğru çıkan 2-4 dal bırakılarak budanabilir.

Eğer tek gözde yapmak isterseniz, sadece yanlardaki ince gövdeleri çıkarıp, Büyük olanı en az bir sene kalınlaşması için bırakabilirsiniz.

Kökler de sağdaki resimdeki kadar kısaltılabilir.

berduray
31-03-2008, 12:03
Teşekkür ederim yol gösterdiğiniz için, uzun dalı dediğiniz yerden kısaltacağım, kökten çıkan küçük dört dalcığa dokunmayı düşünmüyorum, bence hoş duruyor, kök budaması da yapacağım.

Kafamda henüz oluşmuş bir form yok, zamana bırakıyorum.

sabrikasik
21-04-2010, 16:38
Arkadaşlar. Bana da bu keyifli hastalık durup dururken ilham şeklinde geldi. Birkaç gün uykularım kaçtı bonsai düşünmekten. Hiç bilgim olmadığı için internetten tohum siparişi verdim. Acaba yanlış mı yaptım. Tohum çimlendirmek bonsai yapmak çok zor mu, ne kadar zaman alır.

memet
21-04-2010, 18:41
Aldığınız tohumlardan bonsai çıkmaz. Ne ağacının tohumuysa o filizlenecek. Onu bonsai olarak biçimlendirmeye başlamınız için birkaç yıl beklemeniz gerekecek.
Bir fidanlığa gidip oradan uygun bir fidan alarak başlamanız daha uygun olur.

akinups
08-05-2010, 02:37
Biz şimdiye kadar boşuna durmuşuz ha. Bizim buralar dağ taş zeytin yahu

pinholaroid
22-07-2014, 10:00
buda bana hediye gelen bonsai. zeytin demişler ama yaprakları sizin eklediğiniz fotograflara göre çok ince.

badrobot
23-07-2014, 23:25
Bu ağaç biberiyeye benziyor.
Sn.pinholaroid.
Ağacınızın iyi ve dikkatli bir budamaya ve iyi bir tellemeye ihtiyacı var gibi görünüyor.

pinholaroid
24-07-2014, 10:31
Sn. badrobot teşekkür ederim.
Bende bir türlü türünü anlayamıyorum ama Çanakkale'de sorduğum bir kaç çiçekçide zeytin dedi.
Budama ve tellemeye gelince, bu konuda çok acemi olduğum için açıkçası cesaret edemiyorum zarar vermekten korktuğum için.

metulen
14-02-2015, 00:10
Merhaba arkadaşlar. 2 yıl önce koçtaşta bir kenara atılmış ve toprağı dökülerek kökleri açığa çıkmış bir zeytin fidanı almıştım. Durumu çok kötü değildi ama öyle görünce üzülüp almıştım(5tl). Yeni saksıya alıp torf karışımı toprak ekledim. Bu güne kadar bir kaç uzun sürgünü kesmek dışında hiç bir şey yapmadım. herhangi bir gübre de vermedim. Bu günlerde sevgilime kesim çiçek alma yerine bonsai aldıktan sonra bu işe merak saldım. Acaba bu zeytin fidanından bonsai yapılabilir mi onu merak ediyorum. Her yaz 8-10 tane zeytin veriyor onu da belirteyim :)

536880

Sakaki
23-02-2015, 15:08
Merhaba arkadaşlar. 2 yıl önce koçtaşta bir kenara atılmış ve toprağı dökülerek kökleri açığa çıkmış bir zeytin fidanı almıştım. Durumu çok kötü değildi ama öyle görünce üzülüp almıştım(5tl). Yeni saksıya alıp torf karışımı toprak ekledim. Bu güne kadar bir kaç uzun sürgünü kesmek dışında hiç bir şey yapmadım. herhangi bir gübre de vermedim. Bu günlerde sevgilime kesim çiçek alma yerine bonsai aldıktan sonra bu işe merak saldım. Acaba bu zeytin fidanından bonsai yapılabilir mi onu merak ediyorum. Her yaz 8-10 tane zeytin veriyor onu da belirteyim :)

536880

Üzerinde bonsai çalışmaları yapmanıza henüz hiç elvermeyecek kadar genç bir fidan maalesef. Daha gelişmiş gövdeli zeytinlerle çalışmanız hem daha hızlı öğrenmenizi sağlayacaktır hem de hevesinizin kırılmasını önleyecektir.

Ayrıca, her ne kadar yetiştirilebilir olsa da İstanbul için zor bir ağaç türü, en azından başlangıç aşamasında İstanbul'a daha uygun türlere yönelmenizi öneririm.

leobiz
27-02-2015, 23:22
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/02/27/ec61385203f725a3a6bec3c7463fa290.jpg
Merhaba,
Bir tanidigim yurtdışından getirip evde baktığı 70 yaşında olduğunu söylediği Zeytin bonsaisini satıyor. 500 TL istiyor. Sizce alınır mı? İçi oyuk çok güzel görünüyor. Ev içinde bakılır mı yoksa balkonda mi tutmak lazım?

Sakaki
06-03-2015, 14:29
Merhaba,
Bir tanidigim yurtdışından getirip evde baktığı 70 yaşında olduğunu söylediği Zeytin bonsaisini satıyor. 500 TL istiyor. Sizce alınır mı? İçi oyuk çok güzel görünüyor. Ev içinde bakılır mı yoksa balkonda mi tutmak lazım?

Merhaba sn leobiz,

Eğer tamamlanmış bir bonsai çalışması olsaydı birçok açıdan değerlendirip ne kadar değerli olup/olmadığını konuşabilirdik ancak konu bonsai adayı olunca değeri ile ilgili çok da bir kıstasımız yok maalesef :)

Kimisi için çok değerli olan bir aday başka birisi için çok şey ifade etmeyebilir. Şu anda bu şekilde görünen bir ağaç bonsaiden iyi anlayan birinin elinde 3-5 sene sonra çok harika bir ağaca da dönüşebilir.

Gövde şekli fena değil ama daha ziyade ağacın sağlığını dikkate almak gerekir. Bunun için de anlayan bir arkadaşınıza göstererek karar vermeniz daha uygun olur.

Not: Forum kuralları gereği fotoğrafları doğrudan forumumuza yüklemeniz gerekiyor.

heavenly
07-06-2015, 16:32
merhabalar, yaklaşık bir ay kadar once bir zeytin bonsai aldım, daha önce hiç bonsai yetiştirmemiştim, ama egeli olduğum için görünce dayanamadım İstanbulda birlikte tutunmaya çalışalım dedim, genelde penceresini açtığım güneye bakan kapalı balkonda tutuyorum, ama aldıktan sonra yaprakları kıvrıldı ve düzelmiyor, sorunun ne olduğunu bir türlü bulamıyorum, daha önce böyle bir sorunla karşılaştıysanız yardımcı olabilirseniz sevinirim, bakım önerileriniz de çok faydalı olur benim için, teşekkürler

mgb
22-08-2015, 07:53
Arkadaşlar selamlar..
Geçen hafta urla bağ bozumu şenliklerind bir abla zeytin bonsai adayları satıyordu..bir tanesi çok hoşuma gitti, kök yapısı da farklı olduğundan satın aldım..yukarı doğru bir kaç sürgün çıkmış durumda..yalnız toprak bahçe toprağı ve çok sıkı..haliyle suladigim zaman suyu kolay emmiyor..aşağıya fotoğraflarını ekliyorum..öncelikle nasıl bir bitki?..saksı ve toprak değişimi için uygun zaman ne zamandır?..şu aşamada su vermekten başka bir sey yapmıyorum, yapabileceğim bir aktivite (gübre vermek vs) var mıdır?

Teşekkürler

Sakaki
24-08-2015, 11:30
Arkadaşlar selamlar..
Geçen hafta urla bağ bozumu şenliklerind bir abla zeytin bonsai adayları satıyordu..bir tanesi çok hoşuma gitti, kök yapısı da farklı olduğundan satın aldım..yukarı doğru bir kaç sürgün çıkmış durumda..yalnız toprak bahçe toprağı ve çok sıkı..haliyle suladigim zaman suyu kolay emmiyor..aşağıya fotoğraflarını ekliyorum..öncelikle nasıl bir bitki?..saksı ve toprak değişimi için uygun zaman ne zamandır?..şu aşamada su vermekten başka bir sey yapmıyorum, yapabileceğim bir aktivite (gübre vermek vs) var mıdır?

Teşekkürler

Merhaba sn mgb,

Bonsaide uygun toprak kullanmak hayati öneme sahip bir konu. Toprak karışımıyla ilgili faydalı bilgiler forumumuzda mevcut, bunları okumanızı öneririm.

Toprak değiştirmek için en uygun zaman ise İlkbahar başlangıcıdır (iklime ve bölgeye göre değişiklik gösterdiğinden kesin bir tarih söylemek doğru olmaz).

Gübreleme zamanları, doğru gübreleme, gübre oranları ile ilgili bilgiler de yine bonsai bölümündeki başlıklarımızda mevcut.

Bitkinizin nasıl olduğuna gelince; konu bonsai olunca kimse hiç bir bitki için iyi veya kötü diyemez kolay kolay, çünkü 5-10 sene sonra bitkinizin nasıl görüneceği tamamen sizin azminize, öğrenme hevesinize ve hayal gücünüze kalmış bir şey, çünkü elinizdeki materyal canlı bit bitki ve zaman içinde istediğiniz şekle hatta şimdikiyle kıyaslanmayacak kadar farklı bir hale getirmek bonsai de mümkün :)

Bonsai bölümündeki konuları detaylıca incelemenizi ve okumanızı öneririm.

Başarılar!

Alper
25-01-2016, 14:16
Delice zeytin almaya niyetlenip nette gezinirken karşıma çıktı sizce burada satılan delicelerden hangisi daha iyi bir bonsai adayı Fiyatları fena gelmedi bana nedersiniz.

BONSAİ DELİCE ZEYTİN - Bahçe Malzemeleri sahibinden.com'da - 266487326 (http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-bahce-yapi-market-bahce-bonsai-delice-zeytin-266487326/detay)

BONSAİ DELİCE ZEYTİN - Bahçe Malzemeleri sahibinden.com'da - 266483170 (http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-bahce-yapi-market-bahce-bonsai-delice-zeytin-266483170/detay)

dusunenadam
25-01-2016, 23:59
Sn Alper, ikisi de güzel. Sizin zevkinize kalmış. Fidan alırken önce nebariye bakmalısınız. Daha sonra koniklik. Daha sonra gövde hareketi vs... Yalnız bu fidanlar Muğla'dan gelecek. İklim farkı fazla olacak.

Alper
26-01-2016, 08:29
Haklısınız iklim farkının bi nebze önüne geçmek için sanırım baharda almak daha uygun olacak 2-3 ay sabredelim bakalım belki daha hoşuma giden adaylarda çıkabilir karşıma

Saygılar

caglarxx
26-01-2016, 15:48
Sn .Alper zeytin törenle büyüyor haberin olsun :)

Alper
26-01-2016, 16:54
Sn .Alper zeytin törenle büyüyor haberin olsun :)
Hakkaten gövdeleri güzel görünce çok düşünmemiştim bu konuyu

Kademli
26-04-2017, 11:55
İyi günler
Zeytinde havai köklendirme süresi tahmini ne kadardır.
Şubatta airlayer yaptığım zeytinimi ne zaman saksıya alabilirim. Umarım becerebilmişimdir.

sagol
27-04-2017, 00:04
Zannediyorum 6-8 hafta gibi bir sürede olur. Zeytinde kalın dallar incelerden daha önce köklendi benim denememde.
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/29740.htm

Kolay gelsin,

İyi günler
Zeytinde havai köklendirme süresi tahmini ne kadardır.
Şubatta airlayer yaptığım zeytinimi ne zaman saksıya alabilirim. Umarım becerebilmişimdir.

Kademli
27-04-2017, 13:59
Zannediyorum 6-8 hafta gibi bir sürede olur. Zeytinde kalın dallar incelerden daha önce köklendi benim denememde.
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/29740.htm

Kolay gelsin,

Sayın Sagol, sizin çalışmanızı daha önceden incelemiştim. Gayet güzel çalışma. Biraz dallar kalın sizdeki ondan dolayı burada sorma gerekliliği hissettim. benimkini 13.3.2017 de yapmışım. Yaklasık altı hafta olmuş iki gaftadaha bekliyeyim garanti olsun.

Padron34
26-07-2019, 14:49
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190726/e7e4e116c33630d5aabe4c5250f20a1b.jpg
Bulunduğu yerden fazla güneş alamamakta bir problem teşkil edermi saygılar.

recotto
02-10-2019, 11:14
zeytini bol, zeytinliği olan akhisarlı biri olarak memleket özlemimi gidermek adına odama bir adet zeytin fidanı aldım, kendisi delice dediğimiz yabani zeytinden aşılama şimdilik iyi bakarak biraz daha büyümesini bekliyorum. Bu arada siz ağaç dostlarının da tavsiyelerini beklerim.