PDA

View Full Version : Mine (Lantana Camara)

bonsaireef
04-05-2006, 20:57
Tamda arsız olarak adlandırılabilecek bir ağaççık.Bonsai için ne kural anlatıldıysa unutun.Bütün yıl yamadorisini yapabilirsiniz.Sürekli budayabilirsiniz.Yani kısacası acemiler için ideal.Bu kadar hata kaldıran ağaç görmedim.
1275

bonsaireef
04-05-2006, 21:00
.....
1276

bonsaireef
04-05-2006, 21:05
......
1280

arsakay
04-05-2006, 21:11
Fidanı heryerde bulunur mu?

bonsaireef
04-05-2006, 21:50
Güzel soru :)

Ben elimdeki bütün lantanaları mersinden getirdim.Hepsi yamadori.Mersin ve Adanada bol miktarda park, bahçe ve refujlerde var.Başka nerelerde var bilmiyorum.Ankarada ve Eskişehirde görmedim.

Tropik iklimleri seviyor.Yaprak dökmüyor.Dalını suya koyun kökleniyor. Tohumdan da üreyebiliyor.Çok güzel çiçekleri var.

Bir kısmına içerde bakıyorum.Çoğu dışarıda.İçerdekileri bol ışık alan bir yere koymazsanız yaprak seyreltiyor.

Mine Pakkaner
05-05-2006, 01:20
Bütün Ege Bölgesinde bol miktarda bulursunuz. Lebaleb çalı minesi, sarısı, beyazı, renklileri, yayılıcıları...

Ancak istediği sıcaklık olmadığında yaprak döküyor, soğuktan etkileniyor. Dona hassas.Ancak sert budamaları kaldırıyor. Toprak üzeri aksamını don vursa bile yeniden havalar ısınınca sürüyor. Toksik bir bitki, ciltte de yaralara neden oluyor. Yapraklarını fazla ellemeyin. Beyaz sineğin konukçusudur dikkat edin.

bonsaireef
05-05-2006, 06:12
Bende allerjiye neden olmadı(o kadar boğuşmama rağmen) ama duyarlı olanlarda allerjiye neden olabilir ******.Dediğiniz gibi sıcak iklimleri seviyor.

Mine hanım yaprak dökme nedeni sadece sıcaklık mı?Benimkiler önceden Ankarada floresan altındayken hiç yaprak dökmezlerdi.Şimdi Eskişehirde evin içindekiler sürekli yaprak döküyor.Sanırım istediği ışık olmayınca da yaprak döküyor.

Sulama konusunda sıkıntısı yok.Çok susadığında yapraklarını salıyor, sulayınca tekrar normale dönüyor.Çok suladım az suladım derdi yok.

Bir yıl içinde doğal ortamından sökmek dahil 4-5 kez yer değiştirdiklerim oldu.Hemde tamamen topraktan çıkararak.Yinede etkilenmediler.Saksı değiştirme, budama antrenmanları için ideal.Tel sarma konusu biraz sıkıntılı.Gevrek olduğu için tel sararken dikkat etmek lazım.Ben telide çok sardım.Benim acemiliğimi atmamı sağlayan bir bitki...

Mine Pakkaner
05-05-2006, 09:50
Yalnız gün ışığı değil bol güneş de istiyor.Aydınlık ama güneşsiz kuzey yönlerinde bile formu bozuluyor. Dallar zayıf, boğum araları uzun,sevimsiz birşey oluyor.Ama budayıp güneşe alırsanız hemen düzeliyor.

Bir tane gelişkin çalıyı gevrek dallı diye elimle şekillendirdiğimde parmaklarımda yaralar açılmıştı. Araştırınca hem cillte böyle sorunlara yol açtığını hem de zehirli olduğunu literatürden öğrendim.

Çok sevdiğim bir çalıdır.Ekim -Kasım aylarına dek bol çiçekleriyle sıcak yörelerdeki bahçeleri şenlendirir.

bonsaireef
05-05-2006, 12:30
Bendekilerin sorunu demek ki ışık azlığı.Yalnız Eskişehirde hava kuru olduğu için dışarı çıkarırsam küçük saksıda oldukları için çabuk kuruyabilirler.Bu yüzden nemi korumak için toprak karışımındaki torf miktarını arttırmak gerekiyor.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler Mine hanım.

bonsaireef
01-07-2006, 00:45
Yamadori lantana camaramın 1 yıllık gelişim aşamalarını burada sizlere sunuyorum.Fotoğraf kalitesi için şimdiden özür diliyorum.Çoğunu web cam ile çektim ve sonradan boyutlarını arttırdım.
(olmamış keşke yüklemeseydin derseniz silerim :) )

2529
Tarih:03-06-2005
Bu mineyi olduğu yerden söktükten yaklaşık 45 gün sonraki resmi.Üzerindeki dalların hepsi sonradan çıktı.

2530
İlki ile aynı tarih başka açı.arkadaki redbull boyutunu göstermek için.Gerçi resimi biraz küçülttüğüm için tam görünmüyor.

2531
Burada boyutu daha iyi anlaşılıyor.

2532
Tarih:19-06-2005
İlk çiçek açtığındaki resmi.

2533
Tarih:23-07-2005
Hem el alışkanlığı kazanmak hemde istediğim noktada(mavi ok) dal oluşturmak için aşı yapmaya karar veriyorum.Kavanozdakiler suya koyduğum ve suda köklenen mine dalları.(sarı oku sonra söyleyeceğim)

bonsaireef
01-07-2006, 00:59
2528
Tarih:23-07-2005
Bu aşıdan sonraki resim.Kahverengi görünen aşı macunu.

2245
Tarih:23-09-2005
İki ay sonra aşı yapılan yere yakından bakış.

2246
Tarih:24-09-2005
Aşı bölgesi tam tersten.

2247
Tarih:24-09-2005
Kırmızı noktalı dal aşı olan dal.

2517
Tarih:04-02-2006
Üç aydır askerlik nedeniyle hiç resim çekmemişim.Bu ağacı kuşa çevirdikten sonraki resmi.Aşıdan sıkılıp iptal ettim.Kullandığım tel 2.5 mm bakır tel.Anlayacağınız üzere oldukça kalın ve sert.Bu teli sarması çok zor oldu.Bu arada bu tel sarılan dal başlarda sarı ok ile gösterdiğim dal.(akıbeti belli olmayan sarı ok)

bonsaireef
01-07-2006, 01:07
2523
Kuşa çevrilmiş halinin başka açıdan resmi.

2524
Buda gövdedeki deadwoodun yakından resmi.

2525
Tarih:16-04-2006
İki ay sonra tam kuşluktan çıkmışken ben bir daha buduyorum.

2526
Tarih:18-04-2006
Başka açıdan.

2527
Tarih:20-05-2006
Bir öncekinden 1 ay sonra.Dalların sayısı her budamadan sonra artıyor.

bonsaireef
01-07-2006, 01:19
2518
Tarih:20-05-2006
Bir öncekine daha yakından bakış.

2520
Tarih:25-06-2006
Bir öncekinde görünen 3-5 tane dalın sürekli uçlarını budayarak dallanmasını sağladım.Şu an son haline çok yaklaşmış durumda.Biraz daha dallandırıp sonra ellemeyeceğim ve çiçeklenecek.Çiçekli halinin resminide paylaşacağım.

2519
Tarih:25-06-2006
Son haline yakından bakış.(Biliyorum fotolar çok kötü :(

2522
Tarih:30-06-2006
Buda deadwooda yakından bakış.

2521
Tarih:30-06-2006
Son olarak tepeden bakış.Dalların her yöne dağılmasına özen gösterdim.

bonsaireef
01-07-2006, 01:31
Dikkat ettinizmi toprağı sürekli değişiyor ve saksısıda değişiyor.O kadar arsız ki bu bir yıllık dönemde 4 kez (yerinden almak dahil) kökleri topraktan tamamen çıkmasına rağmen sorun çıkmadı.Birde tarihlere bakın, yaz- kış sürekli buduyorum.

Bunun gibi bir çok lantanam var.Neredeyse haftada 1 şekillendirme yapıyorum.Antrenman için ideal.

oktars
01-07-2006, 08:47
Eline sağlık Tarık...Taşa yapsan bu işkenceyi erir giderdi ya nasıl bir ağaç bu ;)

Bu çalışmalar çok güzel insan zamanla kendi tarzını bulmaya başlıyor

malina
01-07-2006, 10:39
Çoğunu web cam ile çektim ve sonradan boyutlarını arttırdım

Boyut büyütme sorunu arttırıyor. Bunu yapmadan dene bakalım ne olacak?

Çiçekli halini sabırsızlıkla bekliyorum :)

bonsaireef
01-07-2006, 11:06
İlk 6 tanesi geçen sene iyi olmayan bir makine ile çekildi.Onlarda büyütme yok.7.8.9. nun makinesi daha iyiydi.10. ve sonrası web cam ile çekildi.Çok küçük olduğu için büyülttüm.Ama büyültmeden bir görüntü koyayım.

2259

malina
01-07-2006, 11:47
Biraz düzeltmeye çalıştım...

2260

bonsaireef
01-07-2006, 13:25
Biraz zor oldu ama baştan sona hepsini tekrar elden geçirdim.İşte iyi bir makine olsa bu dertler olmaz ama bir türlü ona sıra gelmedi.
Neyse şimdi nasıl olmuş resimler.
Olmadı derseniz ben ciddiyim sileyim hepsini :)
Sorun olmaz bir makine edindiğimde tekrar böyle bir çalışma yapar yüklerim.Nasıl olsa mineyi 1 yılda bonsai kıvamına getirebiliyorsunuz :)

bonsaisever
01-07-2006, 13:45
Yok elleme.
Başka bir çalışman olursa ekle ama buna dokunma.
En azından fikir veriyor.

bonsaireef
10-07-2006, 21:21
Lantanayı dallandırmaya çalıştığım için sürekli uç alma yapıyorum.Bu nedenle çiçek veremiyor.:rolleyes:
Bir dalın uzamasına izin vermiştim.Çiçek açtı.:p
Paylaşayım dedim:
2516
Tarih:10-07-2006

Buda başka açıdan.Bu açıdan gövde sanki daha güzel görünüyor:
2515
Tarih: 10-07-2006

denizakvaryumu
13-07-2006, 13:58
Güzel bir çalışma,
ancak benim bildiğim mine bir ağaç değil çalı grubuna giriyor yanılıyormuyum?

bonsaireef
13-07-2006, 20:10
Doğrudur mine çalıdır.Zaten ilk mesajın ilk cümlesine ağaççık diye girdim.

Yalnız ''güzel bir çalışma ancak '' diye cümleye başlamanıza anlam veremedim :D
Bu çalı bundan bonsai yapılmaz mı demek istediniz :D
Yoksa birkaç yerde ağaç lafı geçmiş bunun içinmi dediniz.Sanırım geçen ağaç lafları için dediniz. :D

bonsaireef
13-07-2006, 20:12
Bu arada baktımda denizakvaryumu haklı çoğu yerde ağaç yazıyor.:eek: :( :rolleyes::D

Şule
13-07-2006, 21:59
Güzel bir çalışma ellerine sağlık Bonsaireef! Bir sorum olacak: Bu, ağaç grubuna girmeyen her mevsim yapraklanabilen, dal verebilen bitkiler için de yaprak küçültme işlemi var mı acaba? Hiç denediniz mi? Benim sardunya üzerinde denemek istedim. Yalnız ağaçların yaprak küçültme işlemine olumlu yanıt vermesinin sebebi, erken yaprak dökümü zannetmeleriymiş. Sardunya gibi bitkilerde böyle bir yaprak döküm vakti yok. Acaba bu teknik bu bitkilerde de işe yarar mı?

memet
13-07-2006, 22:07
sardunyada bonsai oluyormu ki

Şule
13-07-2006, 22:15
Bilim Teknik Dergisi'nin bonsai sanatını konu alan bir sayısında nilüfer çiçeğinden yapılmış bir bonsai fotoğrafı vardı. Onu gördükten sonra sardunyadan bonsai olabileceğine karar verdim. Bilmiyorum olur mu? Bence olabilir. (Fotoğrafını mine konusunu bölmemek için link olarak veriyorum.)

http://img474.imageshack.us/my.php?image=imag00060fo.jpg

bonsaireef
14-07-2006, 11:19
Güzel bir çalışma ellerine sağlık Bonsaireef! Bir sorum olacak: Bu, ağaç grubuna girmeyen her mevsim yapraklanabilen, dal verebilen bitkiler için de yaprak küçültme işlemi var mı acaba? Hiç denediniz mi? Benim sardunya üzerinde denemek istedim. Yalnız ağaçların yaprak küçültme işlemine olumlu yanıt vermesinin sebebi, erken yaprak dökümü zannetmeleriymiş. Sardunya gibi bitkilerde böyle bir yaprak döküm vakti yok. Acaba bu teknik bu bitkilerde de işe yarar mı?
Teşekkür ederim.:p
Yaprak küçültme işlemi için ben mineyi göz önünde bulundurarak cevap vereceğim.Minede dallanma arttıkça yapraklar küçülüyor.Dalın büyümesine izin verirsen yapraklarda büyük oluyor.Minede yapraklar gövdenin iki yanından sağlı sollu çıkıyor.Buranın üzerinden gövdeyi koparınca hemen iki yaprağın dibindende dal veriyor.Sonra bu dallarada aynı işlemi yapıyorsun ve kısa zamanda dallanmasını sağlıyorsun.Hemde yapraklar küçülüyor.

Sardunya konusunda yorum yapsam yanlış yönlendirebilirm.Bilgisi olan arkadaşlar cevap verirse daha doğru olur.Fikrimi söylememi isterseniz oda dallandıkça yapraklarını küçültecektir.
Bu arada sardunyanın bonsaisi oluyor.

(Sardunya konusu devam edcek olursa yeni başlık açarız ve bonsailerinin resimlerini ekleriz.Bonsaide pek kullanılan bir bitki olmadığı için başlık açmadık.)

blackout
14-07-2006, 12:41
bu çalışmadaki minenin yaprakları boyuna göre biraz büyük mü? yani o klişe bonsai resimleriyle karşılaştırdığımız takdirde küçük boylu ama büyük yapraklı bir bonsaiymiş gibi geldi. bükülmüş bir mine dalını toprağa koymuşsun gibi görünüyor sanki. bana öyle geldi sadece, bu konuda haklı mıyım haksız mıyım merak ettim. yani bu minenin özelliği mi yoksa yapraklarının küçülmesi için birkaç aşamadan daha mı geçmesi gerekiyor.
yanıtlarsanız sevinirim.

blackout
14-07-2006, 12:44
ilk resimdeki mine senin yaptığından farklı mesela, hem gövdesi daha ince hem de yaprakları çok daha küçük. bu ikisinin boyu aynı mı? yoksa seninki daha büyük, o yüzden mi öyle görünüyor.
bir şey daha, fidanla yapılan bonsai en baştaki resimdeki gibi olabilir mi, yani demek istediğim tohumla başlanırsa eğer bonsainin daha küçük olacağı gibi bir gerçek var mı?

cemboa
14-07-2006, 13:13
aslında tam istediğim forma ulaşmadığı için sardunya bonsaimin resmini koymak istemiyordum.Bonsai ağaçtürlerinde ve biçim verme tekniklerindeki bana ait bonsai koleksiyonuma resmini bu akşam koyacağım.

denizakvaryumu
14-07-2006, 13:38
Bonsai nin kelime anlamı yanılmıyorsam-- tabakta(küçük saksıda) ağaç-- bu durumda ağaç dışındaki bitkilerin tabakta yetiştirilmeleri halinde bu çalışmaya da bonsai diyebilirmiyiz?

cemboa
14-07-2006, 13:46
bütün çok yıllık türlerden bonsai ypılabilir.buna sarmaşıklarda dahil.

bonsaireef
14-07-2006, 18:41
bu çalışmadaki minenin yaprakları boyuna göre biraz büyük mü? yani o klişe bonsai resimleriyle karşılaştırdığımız takdirde küçük boylu ama büyük yapraklı bir bonsaiymiş gibi geldi. bükülmüş bir mine dalını toprağa koymuşsun gibi görünüyor sanki. bana öyle geldi sadece, bu konuda haklı mıyım haksız mıyım merak ettim. yani bu minenin özelliği mi yoksa yapraklarının küçülmesi için birkaç aşamadan daha mı geçmesi gerekiyor.
yanıtlarsanız sevinirim.
Bu çalışmadaki minenin yaprakları büyüktür.Dediğiniz doğrudur.Zaten dikkatinizi çektimi bilmiyorum bu mineye ben hiçbir zaman bonsai yakıştırması yapmadım.Benim minem şu an potensaidir.Topu topu 1 yıldır üzerinde çalışıyorum.Dikkat ettiyseniz ilk resimde şu an ki gövdenin devamı olan daldan eser yok.Gövdenin üst kısmı sonradan oluşturuldu.O gövdeden çıkan bütün dallar da sonradan oluşturuldu.

Bu kadar kısa sürede bir bitkinin bu kadar gelişme göstermesi de büyük birşeydir.Yaprak döken bir tür olsaydı daha gövdeyi oluşturan dalla uğraşıyor olurdunuz.Dallanmayı unutun zaten.

Onun haricinde dediğim gibi ben daha bu mine üzerinde çalışıyorum.Sürekli uç alma yapıyorum.Dallanma artıyor.Arttıkça yapraklar küçülüyor.Siz daha bunun büyük yapraklı halini görmediniz.Şu an yaprakları bir miktar küçüldü bile.

bonsaireef
14-07-2006, 18:42
ilk resimdeki mine senin yaptığından farklı mesela, hem gövdesi daha ince hem de yaprakları çok daha küçük. bu ikisinin boyu aynı mı? yoksa seninki daha büyük, o yüzden mi öyle görünüyor.
İlk mine benim mineden farklı,doğrudur.Aynı diye bir iddiam yok zaten.O mine üzerinde belki 15 yıldır uğraşılıyor.Benim ki ise daha 1 yıllık.

Bonsaide yaprak küçültebilirsiniz ama çiçek ve meyveyi küçültemezsiniz.Bu bilgiden yola çıkarak benim mine ile ilk resimdeki mine bonsaisinin resimlerini bir araya koydum.
2593
Çiçek boyutlarını aynı tutmaya çalışınca ikisi arasındaki boyut farkı ortaya çıktı.Onun boyutu benimkinin yükseklik olarak 3-4 katı.
Gövde kalınlıklarına bakarsanız benim minenin gövde çapı yaklaşık 3 cm.Sanırım bonsaininkide o kadar.
Yaprak boyutlarını kıyaslarsanız çok bir fark yok aslında.Sadece o daha büyük, benimki daha küçük olduğu için benimkinin yaprakları çok büyük görünüyor.Zaten ben bunu kabul ediyorum.Şu an üzerinde çalıştığım bir bitki zaten.

Benim minemin gelişim aşamalarını buraya koyma amacım sadece sizlere yardımcı olabilmek.Yoksa benim bonsaim şöle böle demek amacım yok.

bonsaireef
14-07-2006, 18:47
bir şey daha, fidanla yapılan bonsai en baştaki resimdeki gibi olabilir mi, yani demek istediğim tohumla başlanırsa eğer bonsainin daha küçük olacağı gibi bir gerçek var mı?
Fidanla da başlasan, tohumla da başlasan bonsainin boyunu sen belirlersin.Senin istediğin boyutta olur.Sadece iş gücü- saat farkı olur.

blackout
14-07-2006, 23:18
bütün açıklamalar için gerçekten çok teşekkür ederim herşeyi şimdi anladım artık. o muhteşem bonsailerin bu kadar uzun sürede yapıldığın bilmiyordum açıkçası. ama olsun, benim için çok birşey değişmeyecek, sadece ölümünden korkarım baya bir, o kadar. ilk resimdeki bonsai sanki seninkinden daha küçükmüş gibi duruyordu, el çapında bir tabanı vardır heralde diye düşünmüştüm, yanılmışım.
anladığım kadarıyla dallanması ve yapraklarının küçülmesi en zor işlemler.
bu arada benim sorularımın tamamı karşılaştırmalı merak sorularıydı, yanlış anlamadınız umarım, çünkü gerçi ben de yazarken "seninki kötü olmuş bak baştaki ne güzel" havalarında yazmışım gibi geldi biraz.

herneyse bugün koçtaşta iki çeşit bonsai gördüm. biri yeşil küçük yapraklı bir bonsaiydi, çalışan türünü bilmiyordu, bir de kırmızı yapraklı vardı ona da serissa dedi. bilmiyorum doğru mu. daha çeşit gelecekmiş. fiyatları 29du.
almadım emin olamadığımdan, ayrıca bonsai alırken dikkat edilecek hususlarla ilgili bilgilerin olduğu bir başlık vardı, onları ezberlemem lazm sanırım gitmeden önce. gerçi pek seçeneğim de yok. yarın gidip almayı düşünüyorum bir tanesini. zaten en azından 1 - 2 ay yaşar heralde değil mi? sulamayı filan öğrenirim hem.

koçtaştaki bonsailerin tümünün toprağı çok suluydu. ayrıca bir tanesinin toprağının üzerinde yeşil yeşil küfümsü birşeyler vardı. bilmiyorum normal mi değil mi.

tekrardan çok teşekkür ederim tüm açıklamaların için..

Şule
14-07-2006, 23:36
Sardunyanın gördüğüm kadarıyla mine kadar dallanma özelliği yok. En azından benim sardunyanın boyutlarında bu dallanmayı yakalayamıyorum. Her ne kadar mini bir sardunyam olsun istesem de, sanırım biraz büyümesine izin vermem gerekiyor. Aslında yapraklar ilk haline göre epey küçülmüş. Fakat yine de minyatürize görünmesi için daha da küçültmek istiyorum.
Bonsaireef, mineyi aşılamayla ilgili çalışmanı okuyunca; benim de daha kalın bir gövde elde etmek için köklendirdiğim dalları ana gövdeyle bütünleştirmek aklıma geldi. Şimdi birleşmelerini bekliyorum, tabi böyle bir olay gerçekleşirse :o . Ondan sonra yeni şekliyle sardunya başlığı altına koyacağım.

bonsaisever
17-07-2006, 20:49
blackout, koçtaş ve diğer yerlerden alacağın bonsailerde dikkat edeceğin hususları Ade1 toparladı buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1413) bakabilirsin.
Genelde günde 2-3 kere sulama yapmak gerektiğinden satış yerlerinde bununla uğraşılmayıp bol miktarda su veriliyor fakat bu pek sağlıklı değil.

Toprağını nemli ama bataklık gibi sulu bırakmayacaksın.

blackout
20-07-2006, 11:23
tamam, teşekkür ediyorum

denizakvaryumu
20-07-2006, 13:29
Burda en önemli konu;
Marketlerdeki bonsaileri ,bonsai almış olmak için alma.
Gerçekten türünü stilini beğendiğin bonsai al.

Aksi halde almış olduğun bonsaiye bağlanamazsın ve eninde sonunda elinden çıkarmak zorunda kalırsın.Veya ölmüş olarak elinden çıkar.

blackout
20-07-2006, 14:18
çok şansım olduğunu sanmıyorum gerçi bonsai çeşitlerinde.. iki çeşit buldum ilk defa çok sevindim...

bir de sen de ankara da oturuyorsun sanırım, fidan alabileceğim nereleri var?
forumda bahsedilen fidanlardan.. hani olaya giriş için alabileceğim bir fidan mesela..

denizakvaryumu
20-07-2006, 14:52
çok şansım olduğunu sanmıyorum gerçi bonsai çeşitlerinde.. iki çeşit buldum ilk defa çok sevindim...

bir de sen de ankara da oturuyorsun sanırım, fidan alabileceğim nereleri var?
forumda bahsedilen fidanlardan.. hani olaya giriş için alabileceğim bir fidan mesela..

Ankarada bonsai olarak önce

1-Real Market (bilkent)
2-Ankamall Koçtaş
3-Beğendik-Kocatepe camii
4-My garden çiçekçilik-Anıttepe
5-Uzman peyzaj-Karşıyaka mezarlık 3.kapı

bu adreslere bir uğramanı öneririm buralarda özellikle marketlerde herhafta yeni bonsailer geliyor.
sonra my gardene bir uğra marketlerden daha değişik türler var en son uzman seracılığa git burda bonsai yok ancak 10 ytl ye satılan 15 cm lik kırmızı acer palmatumlar var.
Ve kararını ver

blackout
20-07-2006, 16:44
teşekkür ediyorum yardımın için.
kararsızım biliyorum ama hiç bilmediğim bir konuya girdiğim için yalnış bir yolda ilerlemek istemiyorum.
sağol tekrar.

bonsaireef
20-07-2006, 18:17
Tecrübe sahibi olmak istiyorsan yanlış yapmaktan hiç korkma.Ben öğrendiğim birçok şeyi yaptığım yanlışlarımdan öğrendim.Yaptığım yanlışları ve izlediğim yanlış yolları anlatsam iyi olacak aslında.Bu sayede doğruyu buldum.

Bonsai konusunda yanlış yolda ilerlemek diye birşey yok bence.

bonsaireef
02-08-2006, 23:08
Bunlarda uğraştığım diğer bazı mineler.Daha çok yolları var.Burada paylaşayım istedim.Zaman zaman fotoğraflarını buraya koyarım ve katettiği yolu görmüş oluruz.Bunların üzerinde yaklaşık 1 yıldır uğraşıyorum.Gerçi uzun zaman kendi hallerine kaldılar pek uğraşmadım :D Hatta ilk resimdeki iki gövdeyi birleştirmekle bile uğraşmadım.
Mine ile ne kadar sık uğraşırsan o kadar çabuk şekil alıyor.;)
2977
2978
2979

gallus
02-08-2006, 23:50
çok güzel çalışmalar ellerine sağlık.diyecek bir kelime yok.
düşündüğün bir stil var mı bu bonsailerin için?

bonsaireef
03-08-2006, 22:25
Teşekkür ederim.
İlk ikisi süpürge(broom) stili olacak da üçüncü için yorum yapamıyorum.Her an değişebilir.Süpürge olabilecek gibi görünse de kıvrımlı dik ya da eğri stil olabilir.

bonsaireef
03-08-2006, 22:29
Aşağıdakini şekillendirmeye çok yeni başladım ama kıvrımlı dil stil olacak.
2995

ReaL
24-08-2006, 18:26
Heveslenip gittim mine aldım...

Gerekli olan kum ve torf da var...

Şimdi bu Mine nin köklerini de kesecekmiyim, hadi dallarını budadım ya kökler???

3409

bonsaireef
25-08-2006, 02:45
Real minelerin **** minen hayırlı olsun.Buradan sanki çok gövde varmış gibi görünüyor.Çiçeklerinin renkleri çok güzel.Biraz ilerlet senden çelik isteyecem haberin olsun.;)

Şimdi bu söyleyeceklerimi sakın başkalarına anlatmayın.Sakın başka yerlerde başka ağaçlara denemeyin::mad:
Minenin saksısını ben her mevsim değiştiriyorum.Her mevsim kök budaması yapıyorum.Sürekli dal budaması yapıyorum.
Yalnız dal budaması yaparken yapraklardan sonra olabildiğince uzun bir dal bırakın ve kesin.Yaprakların dibinde yeni vereceği sürgün tomurcuğu görünüyor.O tomurcuklara bakın.Bazen her iki yaprağın dibinde de tomurcuk olmuyor, birinde oluyor.Kestiğiniz zaman dallanma artmıyor ve tek sürgün uzuyor.İki tomurcukta varsa dallanma artıyor ve iki sürgün uzamaya başlıyor.

Tel sararken dikkat edin dallar çok gevrektir.
Şu an uzamasına izin verin çok kısa sürede gövdesi kalınlaşacaktır.

Dallar uzayıp uzun dal kestiğinizde sakın atmayın.Suya koyun hemen kökleniyor.Bir sürü mineniz olacak.

Mine sizin acemiliğinizi atmanız için birebirdir.Sürekli antreman yapmanızı sağlar.
Kolay gelsin.

ReaL
28-08-2006, 22:07
bonsaireef

Ayrınıtılı açıklamanız için çok teşekkür ederim, tavsiyelere birebir uyacağım...

mstfylcn
21-10-2006, 14:15
bahçedeki çiçeğin bonsai olabileceğini hatta çok güzel olabileceğini burdaki örneklerde gördüm.. deneyeyim dedim bakalım.. dallarını ve kökünü ciddi derecede budadım.. sonuç umarım olumlu olur..
:confused:

mstfylcn
21-10-2006, 14:16
.....

mstfylcn
21-10-2006, 14:19
......

mstfylcn
21-10-2006, 14:20
.......
:rolleyes:

mstfylcn
29-10-2006, 12:14
:p

hmmm..

bonsaireef
29-10-2006, 21:44
mstfylcn mine işte böyle bir bitki. Çok dayanıklı. Azıcık kökü kalsa bile tutuyor. Çok çabuk dal veriyor ve sürekli yapılan budamaya cevap veriyor. Bonsaide acemiliğin atılması için biçilmiş kaftan.
Minen güzel bir bonsai olacak. Literati(çelebi) tarzı düşünülebilir.

bonsaireef
31-10-2006, 21:48
Bu sıralar 5-6 tane mine söktüm. Aşağıdaki onlardan bir tanesi. Daha şekil vermedim. Toprağa yakın gövde çapı 4 cm.
http://img529.imageshack.us/img529/765/mineoi0.jpg

murare
01-11-2006, 09:14
Nerden buluyorsunuz bu ağaçları yahu. Bende bakınıyorum ama sökülebilecek böyle kalın gövdeli bir şey bulamıyorum. Ya bende bir problem var, **** size denk geliyor hep. Ne yazıkki hep incecik fidan oluyor söktüklerim. Tabi Ankara'nın ortasında nerden bulacaksam. Neyse Doktorum yeni fidanların hayırlı olsun ne diyeyim. Maşallah diyeyimde nazar deymesin zaten zeytinlerinde de gözüm vardı. :D

bonsaireef
01-11-2006, 09:23
Teşekkür ederim. :) Aman gözün kalmasın. Bana çabuk nazar değer. Ağaçlarımda bana çektilerse yandık. :D
Burada milyon tane mine var. Hepside bonsai kıvamında. Mineden sıkıldım, artık mineleri ellemiyorum.
Ankara'da bulamazsın ******. Neyse Ankara'ya geleyimde yamadori turlarına çıkarız.

oktars
01-11-2006, 09:35
İlk başta maşallah diyeyim nazar deymesin
Sende şeytan tüyü var nereden bulursun bu ağaçları bilmemki
buna zaten fazla bir şey yapmanada gerek yok zaten bonsai olmuş
yapraklar büyük olmasa rüzgar tarzına çok yakın gibi geldi sen ne dersin

bonsaireef
01-11-2006, 09:44
Yapraklarını küçültmek kolay. Mine rüzgar stiline uygun değil bence. Hem ben rüzgar stilini çok sevmiyorum her ağaca yakışmıyor. Yakışanada çok yakışıyor orası ayrı.

Şeytan tüyü değil neyi nerede arayacağımı biliyorum.:cool:

murare
01-11-2006, 10:06
Vaay havanıda attın doktorum. Öyle olsun ama yani aman nazarın deymesin diyeceğine al şuda senin olsun desen daha makbule geçerdi. Bak böyle engel olamayabilirm nazarıma mazarıma. :D

bonsaireef
01-11-2006, 10:09
İstediğin mine olsun. Mineden bol ne var. Bak kolayı var, atla gel koçanıyla götür.:D

murare
01-11-2006, 10:37
Eyvallah aslında niyetim yok değil. Şöyle hafta sonları bir yerlere günübirlik kaçmayı planlıyorum. Cumartesi sabah inecek şekilde akşamdan bineceksin, gece son arabaya bineceksin tekrar, tüm gün ordayım. Uyku işini otobüste halledebilirsen çok tatlı olur böyle geziler. Neden olmasın bakarsın yaparım doktorum.

bonsaireef
01-11-2006, 11:09
Beklerim. Dediğim gibi Uğur abininde niyeti var. Onuda kap gel.;)

mstfylcn
04-11-2006, 17:22
mine :p

gallus
10-11-2006, 12:04
Gallus un bonsai çalışmlarına budaması yapılmış olan minenin son hali
5009

bonsaireef
10-11-2006, 22:28
Mine işte ya. Çok hızlı yol alıyor. :)

memet
10-11-2006, 22:46
68. (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=48807&postcount=68) mesajdaki çuha çiçeği değil mi?

bonsaireef
10-11-2006, 22:53
Çiçek doğru ama sadece o kadar :D

Sakız Hanım
13-11-2006, 20:05
arkadaşlar tohum bankası kısmına yazdım sizede söyleyeyim dedim.bzim bahçede baya mine var isteyene köklendirmeyi denerim,tohuma benzettiğim birsürü siyah topçuklarda var üzerinde bunlar tohumsa ve bu şekilde yetişiyorsa isteyene tohumdanda yollarım.renkleri çok çeşitli alacalı:)
ben şimdi kendime bir tane köklendirmeyi deniyorum bu ağaççık benim ilk bonsai denemem olacak bonsai olarak süper durmuş ama ne yazıkki benim ev sahibim bitki olarak 4-5 tanesini gelişi güzel ekince onlar şu anda devamlı balkonumun önünü örtmekle meşgul hale geldiler,hakikaten çok arsız bir çiçek köküne dek budamıştım neredeyse geçen yıl ama genede şimdi boyuları ben kadar:)
sevgiler

bonsaireef
13-11-2006, 20:29
Bir dalını suya koyun, hemen kökleniyor. Pinkwisterianın minelerine baktıysanız bir tanesi (4. mine (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=48713&postcount=16)) bu şekilde köklendirilmiş bir mine. Tahmini yaşı 1.
Tohumla uğraşmaya hiç gerek yok. Çok kolay kökleniyor.

Birçok mine köklendirirseniz bunlardan 1-2 yıla kadar bir orman tarzı bonsai yapabilirsiniz.

Şule
13-11-2006, 23:00
Bonsaireef o kadar çok reklamını yaptı ki, her yerde mine arıyordum. Daha önce de hiç görmemişim. Gördüysem de ilgimi çekmemiş olmalı. Geçenlerde bir yerde suya konulmuş çiçekli bir dal gördüm. Bir de baktım fotoğrafını gördüğüm mineye benziyor. Hemen bu çiçeğin adını ve kaynağını sordum. Evet mineymiş ve çok yakınımda bir yerdeymiş meğer. Sağolsunlar bir dal verdiler, suya koydum. Şimdi merak ediyorum kaç günde kökleniyor diye, uzun sürer mi? 3 gün oldu, köklenmeye dair bir belirti göremedim de... Çok mu sabırsızım acaba?

bonsaireef
14-11-2006, 08:27
Minenin reklamını yapıyorum çünkü mine yeni başlayanlar için ideal bir bitki. Kısa zamanda şekil verilebiliyor. Her hafta **** iki haftada bir budama ve şekillendirme yapabiliyorsun. Çok hızlı büyüyor. Budamaya hemen yanıt veriyor. Kısa sürede dallanmayı arttırabiliyorsun.
Yılda 4-5 kez saksı değiştirsen niye değiştirdin demiyor. Antrenman yapmak için ideal. Elimi alıştırmamda minelerin etkisi çok fazla.

Yalnız mineler sorunlu bitkiler. Beyaz sinek yapıyor. Onlarla uğraşmanız gerekiyor. O nedenle uzun süre değil eğitimi tamamlayana kadar bakılabilecek bitkiler diye düşünüyorum. Beyaz sinekle mücadele ederim diyorsanız uzun sürede bakılabilir. Çok güzel çiçekli bonsaileri oluyor.

bonsaireef
14-11-2006, 08:30
Şimdi merak ediyorum kaç günde kökleniyor diye, uzun sürer mi? 3 gün oldu, köklenmeye dair bir belirti göremedim de... Çok mu sabırsızım acaba?
İlahi Şule dur birbakayım. 3 günde söğüt bile kök vermiyor. Kaç günde köklendiğine dikkat etmemişim ama mutlaka kökleniyor. Ev içinde ışık alan bir yerde ama güneş almayan bir yerde olsun. Yaprak sayısını azalt ki gövdeden gelecek su yetsin. Çiçeği varsa kopart çünkü enerjisi çiçeğe gidiyor. Bunları yapmasan ne olur; yine köklenir.

murare
14-11-2006, 10:55
Bende hafta sonu fidancılara gideyim bakayım mine varmı ellerinde, pek merak ettim şu bitkiyi.

bonsaireef
14-11-2006, 11:11
Ankara'da olmayabilir ama sen yinede bir bak. Herdemyeşil yarı tropik bir bitki. Genelde ılıman bölgelerde bulunuyor. Deniz kenarı şehirlerde heryerde görebilirsin.

Sakız Hanım
19-11-2006, 23:01
benim mineler halen köklenmedi:'( bir haftadan fazla oldu suya koyalı:(:(:(

bonsaireef
19-11-2006, 23:08
Sakız Hanım sabırlı olun kökleneceklerdir. Kurumadıysa sorun yok. Üzülmeyin siz. :)

bonsaireef
19-11-2006, 23:10
Son resimdeki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=29286&postcount=10)gibi suya koyuyorum ve şu ana kadar köklenmedikleri olmadı.

bonsaireef
25-11-2006, 08:12
Daha önce bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1403&page=2)bahsettiğim kendi yapımım gazbeton sakıya 1 ay kadar önce söktüğüm mineyi diktim.

5572

banzay
25-11-2006, 09:47
Eskişehir'de bir çiçekçiye sordum. Mine çiçeği budur diyerek gösterdiği bitki çok ince, narin hemen kopuverecekmiş gibi duran ve telleme gibi bir işlemi kaldıramayacak gibi gördüğüm yeşil dalları olan, güzel minik çiçekler taşıyan bir bitkiydi. Saksı toprağının hemen üzerinde yayılmış şekilde duruyordu. Bu çiçeğin gövdesi o ince yeşil durumdan resimlerini gördüğüm kalın kahverengi hale hem de dik bir hale gelebilir mi? Durumu şüpheli gördüğüm için satın almadım. Çiçekçiye fotoğraf çekeyim desem ne der diye düşünmedim değil. Fiyatı 7 YTL' ydi. Bir de başlangıç aşamasındaki mineler için internette fotoğraf baksam iyi olacak galiba.

turunç
25-11-2006, 09:50
Gazbeton saksı bence çok başarılı. Tek eksik estetik görünüm.:))

Minen de süpermiş bonsaireef...

bonsaireef
25-11-2006, 10:13
Zaten saksı hep konuşuluyor deneyeyim diye yaptım. Bence de estetik görünümü yok. Bunun dışını seramik gibi gösterecek bir şeyle kaplasak aslında olabilirde o kadar emeğe yazık bence. Lafın kısası saksım olsun diye yapmaya değmez ama ben seviyorum böyle şeyler yapmayı derseniz yapabilirsiniz.

banzay
25-11-2006, 10:25
Bir çiçekçide bu saksıya benzeyen bir saksı görmüştüm. Daha doğrusu ben saksı sanmıştım. Yanına yaklaşınca dibinin delik olmadığını gördüm. Yalnız biraz derindi. Zaten içine saksı konduğunda saksıyı saklamak için dekoratif amaçlı kullanılıyormuş. Yine de fena sayılmazdı. Kırmadan delmek mümkün olsa kullanılabilir belki de. Rengi pek iyi değildi. Belki de değişik renklerde üretiliyordur. Benim gördüğüm gri renkteydi. Üzerinde çokta estetik durmayan desenler vardı. Güzel renkli ve sade olanları çıksa alınabilir mi? İçi ve dışı sırlı porselen gibi. Eğer tekrar görürsem fotoğrafını çekerim belli etmeden.
Mine konusunda biraz araştırma yapınca benim gördüğüm minenin mine çiçeği, sizlerin bahsettiği minenin ise çalı mine olduğunu anladım.

bonsaireef
25-11-2006, 10:30
Bir çiçekçide bu saksıya benzeyen bir saksı görmüştüm.
.....
Güzel renkli ve sade olanları çıksa alınabilir mi?
....

Koyunun olmadığı yerde keçiye Abdurrahman çelebi derlermiş ya, saksımız yok her türlü alternatife açığız. :)

turunç
25-11-2006, 10:46
Valla senin abdurrahman çelebi gayet güzel iş görür. İşlev de önemli bence:
Ben de hala çerezlik alıp deneyeceğim. Hani bir çerezlik alıp altını delsek matkapla diyordum ya. İnşallah uyugn zamanda yapıp görüşlerinize sunacağım. Buradn ahkam kesmekle olmuyor:p

Mine Pakkaner
25-11-2006, 15:25
Toprak veya seramik saksıları matkapla delerken kırmamak için kağıt koli bantını 2-3 kat iyice bastırarak yapıştırmanızı öneririm. Parça atmasına da engel oluyor.

Ben saksı veya küp delerken hep bu yöntemi kullanıyorum.

turunç
25-11-2006, 17:20
İşte Mnine Hanım Yaa:)) Hızır hızır...
Çok teşekkürler bu pratik bilgi için...:))

oktars
25-11-2006, 18:19
Daha önce bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1403&page=2)bahsettiğim kendi yapımım gazbeton sakıya 1 ay kadar önce söktüğüm mineyi diktim.

Dostum senin gibi cin fikirli bir adam hiç görmedim ne yapıp ne edip kafaya koyduğun bir şeyi yapıyorsun

Lioness
25-11-2006, 18:35
Dostum senin gibi cin fikirli bir adam hiç görmedim ne yapıp ne edip kafaya koyduğun bir şeyi yapıyorsun

Size katılıyorum Oktars... ;) :D Dostunuz bence de cin gibi ve de ÇOK azimli !

bonsaireef
25-11-2006, 20:49
Teşekkür ederim arkadaşlar. ;)
Örnek olsun, tecrübe olsun diye yaptım bu çalışmayı.
İzlenimlerim belli:
Gazbeton işlenmesi kolay ama herhangi bir sırla kaplanmadığı sürece ne görüntüsü güzel olur ne de su kaybından dolayı kullanışlı olur.

mstfylcn
07-01-2007, 14:04
balkon duran mine.mi aşırı soğuklardan korumak için evin içina aldım..
sağlıklı görünüyor ama yaprak dökmeye başladı?
neden olabilir?
iç mekana alışabilir mi sizce?
deneyen var mı?
:confused:

turunç
07-01-2007, 14:56
Bence mine içerde olmaz. Tekrar dışarıya koy onu. Yoksa yakın zamanda kel kalacak mstfylcn.

memet
07-01-2007, 15:08
şiddetli değilse soğuklar dışarda durabilir..
soğuğun zarar verecek kadar şiddetli olduğunu düşünüyorsan, ısınan bir odada bulundurma

mstfylcn
07-01-2007, 15:42
hmm.. hem çok soğuk hem de onun içerde durmasını istiyorum..
balkondaki mine.. uzaktaymış gibi geliyor :)
deneyelim bakalım..
içerde yaşar mı peki.. kelde olsa?

bonsaisever
07-01-2007, 23:24
Ooo seni görmek ne güzel mstfylcn :)

Yaşar belki ama sağlıklı olmaz

mstfylcn
08-01-2007, 00:34
seni görmek de güzel bonsaisever :D
sizlerin arasında olmak çok güzel...

sizin sayenizde evim ormana döndü...
gördüğüm her çekirdeği çimlendirmek... büyüyüp ağaç olduğunu görmek istiyorum..

bonsaisever
09-01-2007, 19:57
Ne güzel :)

nihal_es
04-02-2007, 15:46
Bonsai adayı minelerim, şimdilik köklenmesi için suda duruyorlar.

7035

7036

7037

Ali H. ALI
05-02-2007, 11:54
Nihal es merhaba umarim minelerinizden guzel bonsailer yaparsiniz, yalniz baska bitkilerden de bonsai denemelisiniz diye dusunuyorum, 3-4 yillik fidanlariniz varsa onlar uzerinde denemeler yapiniz . Takildiginiz yerler olursa ilgili yerde soracaginiz sorulara mutlaka cevap alacaksiniz. Ziraat muhedisi birinin bonsaide zorlanmadan calisabilecegini dusunuyorum. Bitki bilgileri en yuksek duzeyde yaninda biraz da sanatsal beceri varsa kim bilir ortaya ne bonsailer cikar.
Calismalarinizi paylasmayi unutmayin. Kolay gelsin.

nihal_es
05-02-2007, 21:58
Merhaba, teşekkür ediyorum, elimdeki fidanların en büyüğü henüz 2 yaşında :( Ama en kısa sürede bonsai :) için uygun fidan alacağım ve sizlerden öğrendiklerimi uygulayacağım. Görüşmek üzere,

director
05-08-2007, 00:52
Ben ucuz japon ya da çin pazarlarına gidiyorum ve çorba tabağından tutunda değişik formlarda sırlı sırsız güveçler alıyorum ve altlarını bir tornavidayla yavaş yavaş ve sabırla hafif basturarak deliyorum. güzel deliniyorlar.

pınarım
09-09-2007, 11:30
Tamda arsız olarak adlandırılabilecek bir ağaççık.Bonsai için ne kural anlatıldıysa unutun.Bütün yıl yamadorisini yapabilirsiniz.Sürekli budayabilirsiniz.Yani kısacası acemiler için ideal.Bu kadar hata kaldıran ağaç görmedim.
1275

Merhaba,
Ben bugün üye oldum. Bir kaç gün önce bir mine fidanı aldık. Bonsaiye yeni başlayanlar için en uygun bitkinin mine olduğunu öğrenince onu almaya karar verdik. Ama bu konu da burada okuduklarım dışında her hangi bir bilgim yok.
Minemin fotoğrafını çektik. Sizlerden isteğim bu fide nasıl bonsai olur?
Bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

tourkana
16-09-2007, 17:56
Ben de bir tane lantana aldım,üzeri çiçekliydi arabaya alınca güzel bir koku yaydı ancak açık havada kokusu çok farkedilmiyor.
Çiçeklenme dönemi bittikten sonra , kıvrımın hemen üzerindeki ve ucundaki dalları budamayı ,kıvrımdan önceki uzun dalı kurbanlık dal olarak bırakmayı ve bununla da gövdenin daha çabuk kalınlaşacağını düşünüyorum.

pınarım
20-09-2007, 09:02
Tourkana anladığım kadarıyla (minenizin yanında bir bonsai gördüm) sizin bonsai hakkındaki tecrübeleriniz benden fazla.Benim minemi nasıl budayacağım konusun da yardımcı olursanız sevinirim.Yukarda fotoğrafı var.

tourkana
20-09-2007, 12:22
Yalnız o bonsaiyi kuruttum ben ve atmaya da kıyamadım..Belki de aşırı sıcaklardan kurudu ama tam emin değilim.
Minenizde ikili gövde (twin trunk) tarzı deneyebilirsiniz.Ama şu anda üstünde çiçeklerin olduğu dönemde budamanızı tavsiye etmem.Bekleyin çiçekler döküldüğünde beraber budama yapalım.

bonsaisan
20-09-2007, 18:26
Sayın pınarım daha öncedende siteye ağaçınızı eklemişsiniz sanırm yerini hatırlamıyorsunuz orada ağaçınız için bir form oluşturmuştum.
Takip etmediniz sanırm.
Bu linkde o zaman açtığınız konuya geçiş yapıp forma bakabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5723

pınarım
28-09-2007, 13:48
Tourkana, şubatta görüşürüz o zaman. Teşekkürler...

özlem11
14-02-2008, 09:34
Arkadaşlar yaptıklarınıza bakarken ve okurken çok keyif aldım.Hepinizin ellerine ve yüreğine sağlık.;)
Kısmetse yaza benimde minem olacak.Yaptıklarınızı bende deneyeceğim.İştahım kabardı doğrusu...:D

handanhanım
16-04-2008, 20:13
Gazbeton saksıya bayıldım:) Gerçi biraz geç gördüm, çeşitli yorumlar var. Son derece yaratıcı.

stoje
18-09-2008, 22:17
Herkeze selamlar ben ağaç minesiyle yeni tanıştım arkadaşlar 5 uzun saksıya 2 şerden 10 tane diktim çok güzel diler daha düne kadar aslında daha öncede varmış ama yeni farkettim en üst yapraklarında delikler farkettim sonra biraz inceledim kurt varmış 4 saksıdada buldum çok canım sıkıldı hemen ilaç attım ama bakalım işe yarayacakmı sormak istedigim bazı yapraklar çok kötü olmus onları koparsam mı yoksa ilacın etkisini göstermesinimi beklesem ama neşesi çok yerinde inşallah ilaç yanlış bir etki yaratmaz saydım tam 6 tane tomurcuk var sanırım çiçek açacak ne yapmalıyım önerilerinizi bekliyorum teşekkürler

stoje
18-09-2008, 22:36
http://img209.yukle.tc/thumbs/4517agac_minesi.jpg (http://img209.yukle.tc/image.php?id=4517agac_minesi.jpg)

şükran ünal
03-11-2008, 14:50
Geçen hafta Antalya ya yaptığımız kısa gezi sırasında orada ki parktan bende mine çiçeğinin uç filizlerinden aldım ve zedelemeden eve getirip su bardapına koydum. Bu çiçeği Ankara da ne yazıkki iki defa bahçede denememize rağmen dondan kurtaramadık ama yine saksıda da olsa denemey6e çalışacağım. Bu aşamada yapmam gereken bir şey varsa tecrübeli arkadaşlardan beni aydınlatmalarını rica ediyorum. Antalya da her renkte açanın gördüm , muhteşemlerdi..

memet
03-11-2008, 18:01
En uygunu fidancından köklü bir fidan almanız. Dirençli bir bitkidir. Ama bütün bitkiler gibi dondan etkilenebilir. Kışın korumanız gerekbilir.

sehersongur
09-05-2009, 12:37
Ben 1.5 ay önce tohumdan mine ekmiştim, 3 ay gibi bir çimlenme devresi olduğu yazıyor paketinde gecen pazar baktıgımda catlamıslardı .. bu hafta belkide birazcık toprak yüzüne cıkmıslardır... Ben ilk denememi bu bebek minelerle başlatacağım galiba... onlar buyurken bende bonzai hakkında bilgi toplarım hem.. Bilgisi olan varmı ne kadar süre sonr üzerinde oynamalar yapmaya başlamalıyım ? Daha fide şaşırtma aşamasında bonzai olacak gözüylemi bakayım yani minik saksılara ekerek vs.?

Ali H. ALI
09-05-2009, 15:53
Tohumdan bonsai yetistirmek oldukca sabir isteyen bir yontemdir.
Tohumdan yetisen bir fidan uzerinde bonsai calismalari yapabilmek icin fidanin iyice gelismesi gerekir ki bu da belki 3-5 yil olabilir.

yeni basliyanlar icin en iyi yontem, bir fidanciya gidip bonsaiye uygun bir fidan alip onunla ise baslamaktir.

Kolay gelsin.

Nariel
10-08-2009, 09:45
Parkta kendi halinde bonsaiye dönüşmüş olan mineye bakın;)

gülki
05-10-2015, 11:25
Merhabalar yıllardır hayranım bu bitkinin çiçeklerine.
şimdi elimde tohumları var.
Nasıl yetiştirebilirim
acaba !!!

Mücevher Çalısı
05-10-2015, 13:57
Merhabalar; öncelikle foruma hoş geldiniz.

Çalı Mine sıcak seven bir bitki ve kışın Akdeniz bölgesi dışında yaprak döküp uyku dönemine girer. Tohumlarınızı ilkbaharda ekersiniz. 1-2 ay gibi uzun bir sürede çimleniyor, sabırla beklemelisiniz...

Saygılar...

gülki
05-10-2015, 14:25
Hoş buldum, acemiyim biraz.
kusura bakmayın.
teşekkürler.
ben tohumları serin ve kuru bir yerde saklıyım
baharla birlikte dikerim o zaman.

Lonicera
05-05-2016, 13:34
Öncelikle kelebeklerin, sonra arı ve diğer börtü böceklerin de gözdesi...

Selim orhan
14-08-2018, 12:56
Ne kadar güzel bonsai oluyormuş ağaç minesinden. Ben de deneyeceğim.

Selim orhan
14-08-2018, 13:01
Tohumları ben pamukta çimlendirdim. Sonra toprağa aldım.