PDA

View Full Version : Kekik




Sayfalar : [1] 2

Mine Pakkaner
04-05-2006, 19:06
GİRİŞ
Kekik önemli ihraç ürünlerimizden biridir. Türkiye dünya kekik ticaretinin yaklaşık %70’ini elinde tutmaktadır.

Türkiye’de “kekik” olarak tanımlanan Lamiaceae familyasına ait pek çok aromatik bitki türü bulunmasına rağmen, özellikle uçucu yağı karvakrol ve timol içeren türler ‘‘kekik’’ olarak kabul edilmektedir. Bu türler arasında Thymus, Origanum, Satureja, Thymbra ve Coridothymus cinsleri hem yayılış olarak hem de ekonomik olarak büyük önem taşımaktadır.

Dünya ticaretinde ‘‘Oregano’’ veya ‘‘Origanum’’ adı altında Origanum türlerinden başka bazı Lippia ve Thymus türleri de bulunmaktadır. Avrupa ve Amerika’da ekonomik öneme sahip fenolik türler: Türk kekiği (Origanum onites L.) , Yunan kekiği (Origanum vulgare L. spp. viridi (Boiss)Hayak), İspanyol kekiği (Coridothymus capitatus L. Hoffmann ve Link) ve Meksika kekiği (Lippia graveolens HBK)dir. Ancak hiçbir zaman Origanum onites L. türü tek başına ihraç edilmemektedir.

Türkiye’den ihraç edilen Origanum türlerinin başında ise Origanum onites L, Origanum minutiflorum Schwrd et Davis, Origanum majorana L., Origanum syriacum var. bevanii (Holmes) Ietswaart, Origanum vulgare ssp. hirtum (Link) Iestwaart’ın geldiği belirtilmektedir. Türkiye’den ihraç edilen kekik türleri içerisinde İzmir kekiği (Origanum onites L.) en büyük paya sahiptir.

Ege ve Akdeniz Bölgesinden toplanan kekik türleri arasında Origanum onites (İzmir kekiği), Origanum majorana (beyaz kekik), Origanum minutiflorum (Sütçüler kekiği, endemik bir tür), Origanum syriacum var. bevanii, Thymbra spicata veya T. sintenisii (Zahter, Kara kekik, Sivri kekik), Satureja cuneifolia ve Coridathymus capitatus (İspanyol kekiği ) yer almaktadır.
Birçok araştırıcıya göre ‘‘Oregano’’ adı bir türden çok, tipik bir yaprak baharat aromasını nitelemede kullanılmalıdır.

1999 yılı verilerine göre Türkiye’den 16.556.474 dolar değerinde 7.639.971 kg drog kekik (2.16 dolar/kg) ve yaklaşık 606.655 dolar karşılığında 68.509 kg kekik yağı ihracatı yapılmıştır. 1990 yılında ise dünya kekik ticareti 6000 ton olup bunun yaklaşık 2500 tonu Türkiye’den sağlanmıştır. Türkiye kekik ihracatında özellikle son on yılda belirgin bir artış gözlenmiştir.

İzmir kekiğinin özellikle Akdeniz Bölgesini kapsayan geniş bir yayılma alanı vardır. Daha çok Yunanistan, Adalar ve Güney-Batı Anadolu esas yayılma alanıdır. Deniz seviyesinden 1400 m. yüksekliğe kadar doğal olarak yayılış göstermektedir.
Origanum onites L. de çok enteresan olan mevsimsel dimorfismus bulunmaktadır. Bu, bitkinin adaptasyon yeteneğinin bölge koşullarına göre değişmesi olarak tanımlanmaktadır. Örneğin; ekstrem kurak yaz dönemini geçirebilmek için iki esas yaprak tipi oluşmaktadır. Yazın kurak aylarda küçük, kısa yapraklar oluşurken, sıcak ayların dışında oluşan esas yapraklar çok daha büyüktür.

Origanum onites çok iyi bilinen bir halk ilacı olup, hem tıp alanında hem de yemeklerde baharat olarak tüketilmektedir. Kullanılan kısımları herbası, yaprakları ve uçucu yağıdır. Başlıca et yemekleri, sebze yemekleri, çeşitli sos ve salatalarda, peynirlerde ve sosis üretiminde, sindirim sistemi ve üst solunum yolu rahatsızlıklarında, hazımsızlık, iştahsızlık ve öksürüğe karşı kullanılmaktadır. Antiseptik, yatıştırıcı, gaz söktürücü, balgam söktürücü, kramp çözücü özellikleri vardır. Kozmetikte, alkollü ve alkolsüz içeceklerde kullanılır. Gıdalarda bozulmaya ve gıda zehirlenmelerine yol açan bakteriler üzerindeki antibakteriyel etkileri nedeniyle son yıllarda fazlaca aranan bir baharat bitkisidir.

Ülkemizden ihraç edilen kekiğin büyük bir kısmı doğadan toplanmaktadır. Ancak, doğadan toplama hem doğal florayı tahrip etmekte, hem de ürün istenilen kalitede olmamaktadır. Günümüzde doğal floranın korunması, standart materyal elde edilmesi için kekiğin kültüre alınması gündeme gelmiştir.

Üretimi Yapılan Çeşitler
Bugün Origanum onites L. bitkisinin ıslah edilerek geliştirilen ve tescil edilmiş iki çeşidi bulunmaktadır. Her iki çeşitte E.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü tarafından seleksiyon ıslahı yöntemi ile geliştirilmiştir. Bunlar; Ceylan-2002 ve Tayşi- 2002 çeşitleridir.

İklim ve Toprak İstekleri
İzmir kekiği Akdeniz Bölgesinde yayılış gösteren bir bitkidir. Akdeniz iklimine sahip yerlerde iyi gelişme gösterir. Sıcağı seven bir bitkidir. Fide dönemi ve ilk dikim yılı dışında soğuklara da dayanıklıdır.

Hemen her toprakta yetişmekle beraber, tınlı-killi allüvial toprakları tercih eder. Kumlu topraklar uygun değildir.

Toprak Hazırlığı
Özenli toprak işlemenin bitki gelişmesine olumlu etkisi vardır. Kekik tarımında kullanılan toprak işleme aletleri diğer bitkilerde kullanılan alet ve gereçlerden farklı değildir.

Kekik tarımı yapılacak arazideki ön bitki hasat edildikten sonra anız bozulur ve tarla sonbaharda 15 ile 20 santimetre derinlikte sürülür. İlkbaharda ise fide dikiminden önce 10-15 cm derinlikte yüzlek sürüm yapılır. Ardından, diskaro ve rotavatör gibi toprak işleme aletleri ile toprak hazırlanır.

Üretim Tekniği
İzmir kekiği hem vejetatif hem de generatif organları ile üretilebilen bir bitkidir. Bu özelliği ıslah çalışmalarında araştırıcılara geniş olanaklar sağlamaktadır.

Fide Yetiştirilmesi
Tohumlar çok küçük ve çimlenmeleri çok yavaş olduğundan direkt tarlaya ekimde bazı güçlükler bulunmaktadır. Bu nedenle pek önerilmemektedir. Tohumların önce özel hazırlanmış fideliklere ekilmesi, buradan elde edilecek fidelerin tarlaya şaşırtılması en çok uygulanan ve önerilen yöntemdir.

Fideliklerin eni 1-1.2 m, boyu gereksinime göre 10-15 m civarında, yerden yüksekliği de 15-20 cm olacak şekilde hazırlanır. Fideliğin içerisi bir ölçek yanmış ahır gübresi, bir ölçek kum ve bir ölçek toprak ile hazırlanmış harç ile doldurulur. Harç ile doldurulan fideliğin üzeri yeterli şekilde bastırılarak, pürüzsüz hale getirilir. Hazırlanan fideliğin metrekaresine 4-5 gram hesabıyla tohum ekilir. Tohumlar çok küçük olduğundan ekimde el becerisi önemlidir. Homojen bir dağılım için tohum ekimden önce kum, kül vb. maddeler ile karıştırılarak ekilebilir. Ekimden sonra tohumların üzeri 0.5-1 cm kalınlığında kapak serpilerek kapatılır. Daha sonra tekrar toprak bastırma tahtası ile bastırılır.

Sulamada çok dikkatli olunmalıdır. Suyu sulama süzgüsü ile vermeli, fideliğin her tarafının aynı oranda su almasına ve hiç bir yerinin göllenmemesine dikkat edilmelidir.

Ege koşullarında tohumluğun yastıklara en uygun ekim zamanı Kasım-Aralık aylarıdır. Tohum çimleninceye kadar fideliğe çok sık su verilir. Sulama sıklığını belirlemede tohumun bulunduğu topraklı kısmın kurumamasına dikkat edilmelidir. İlk çıkış ve fidenin gelişmesi oldukça yavaş olmaktadır. Fideliğin üzeri naylon vb. ile örtülmelidir. Güneşli zamanlarda naylon örtüleri açarak havalandırmak gerekir. Dikim zamanı yaklaştıkca havalandırma sıklaştırılır. Dikim zamanından 20-30 gün önce tamamen açılır. Fideliğin açılması ile fideler dış hava koşullarına alıştırılırlar.
Fideler 10-15 cm boya geldiğinde fidelikten sökülmeye ve tarlaya şaşırtılmaya hazırdırlar. Söküme hazır fideler tarlaya dikim günü erken saatlerde sulanır. Fidelik sulandığı için söküm rahatlıkla yapılır. Sökülen fideler demetler halinde alt ve üst kısmı nemli çuval ile örtülmüş kasa veya sepetlere konmalıdır.

Fide Dikimi
Fidelerin tarlaya dikim zamanı çok önemlidir. Dikim, ilkbaharda mümkün olduğu kadar erken yapılmalıdır. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yapılan araştırmalarda Ege sahilinde en uygun şaşırtma zamanı Mart ayı ile Nisan ayı başı olarak belirlenmiştir.
Tarlaya şaşırtmada geç kalındığında bitkilerin tutma oranı düşmekte, bitkilerin gelişmesi sekteye uğramakta hatta, o yıl hiç hasat yapılamamaktadır. Fidelerin tarlaya dikimi elle **** tütün dikim makinası gibi ekipmanla yapılabilir. Elle dikim; dikim kazığı, baskı veya plantuvar denilen aletlerle yapılır.
Fidenin dikileceği yer dikim kazığı ile açılır. Fidenin kökü, açılan bu yere yerleştirilir ve dikim kazığı ile bir kısım toprak fidenin kök kısmına gelecek şekilde hafifçe sıkıştırılır. Dikim öncesi fidelerin çok uzamış kökleri bağ makası ile uçtan hafifçe kısaltılabilir. Dikimde köklerin kıvrılmadan düz olarak toprağa yerleştirilmesi gerekir. Dikimden hemen sonra can suyu verilmelidir.
Fidelerin tarlaya şaşırtılmasında, bitki sıklığı mekanizasyon durumuna göre değişebilmektedir. Normal olarak 40 cm sıra arası, 15 cm sıra üzeri olacak şekilde dikim yapılmalıdır. Genellikle bitki sıklığı dekarda ortalama 14-15 bin bitki olacak şekilde uygulanabilir.

Vejetatif Üretim
İzmir kekiği vejetatif olarak da üretilen bir bitkidir. Bu şekilde üretimde bitkilerden alınan yaklaşık 10-15 cm boyundaki çelikler kullanılır. Ege sahil bölgesi için Ekim-Kasım aylarında alınan çelikler doğrudan tarlaya dikilebileceği gibi, fidelikte köklendirilerek de tarlaya şaşırtılabilir. Bu şekilde üretim ile aynı materyalin devamı sağlanmış olur. Zira İzmir kekiği yabancı döllenen bir bitkidir.

Yabancı Ot Kontrolü
Kekik üretiminde en önemli problem yabancı ot kontrolüdür. Yabancı bitkilerden arındırılmış iyi bir kekik tarlasına sahip olmak için dikim öncesi tarlayı yabancı otlardan temizlemek gerekir. Vejetasyon döneminde çıkan yabancı otları ise genel olarak mekanik yöntemle, çapalama ve elle yolma ile yok edilmelidir. İzmir kekiğinde hangi tür herbisitlerin (yabancı ot ilçalarının) kullanılabileceğine ilişkin araştırmalar henüz yeterli değildir.

Sulama
İzmir kekiği kurak koşullara dayanıklıdır. Sulama yapılmadan kurak aylarda da yaşamını devam ettirebilir. Ancak yüksek verim elde etmek için yaz aylarında sulanmalıdır. Böylece vejetasyon dönemi boyunca birden fazla biçim yapılabilir. Sulama sayısı toprak ve iklim koşullarına bağlıdır. Her biçimden sonra ve çiçeklenme döneminde sulama yapılmalıdır. Yaz aylarında haftada bir sulama yapılabilir. Sulama yöntemi; karık, damlama **** yağmurlama sulama şeklinde olabilir. Fide dikiminden sonra yağmurlama sulama iyi sonuç vermektedir.

Gübreleme
İzmir kekiğinde verim ve kaliteye gübrelerin etkilerini inceleyen ayrıntılı çalışmaya rastlanmamıştır. İzmir kekiğinin çok yıllık olması her yıl birden fazla biçim yapılması ve kaldırılan bitki aksamının çokluğu topraktan fazlaca besin maddesi kaldırdığını göstermektedir. İzmir kekiğinde azotlu gübrenin verime etkisini araştıran çalışmada, gübrenin ikinci yıldan itibaren drog herba miktarına etkili olduğu, verimi önemli derecede arttırdığı saptanmıştır. Azotlu gübre iki ya da üç defada verilmelidir. Birinci gübreyi ilkbaharda, ikinci gübre ilk hasattan sonra, üçüncü gübre ise ikinci hasattan sonra verilmelidir. Dikimde ve ikbaharda fosforlu gübre uygulaması önerilmektedir.

Hasat
İzmir kekiği çok yıllık bir bitkidir. Her yıl birkaç kez biçim yapılabilir. İlk dikim yılında fideler tarlaya erken şaşırtılmış ise bir biçim alınabilir. Daha sonra ise yılda iki **** üç kez biçim yapılabilir. Biçim zamanı kaliteli ürün için çok önemlidir. Genel olarak çiçeklenme döneminde hasat yapılmalıdır. Hasat toprak seviyesinden 5-6 cm yükseklikten olmalıdır. Dipten yapılacak hasatlar daha sonra bitki gelişimini geciktirip, verimi düşürmektedir. Hasat elle ya da biçim makinaları ile gerçekleştirilebilir.

Kurutma
Biçilen İzmir kekiği fazla su içerir. Bekletilirse kızışmalar sonucu kalite bozulur. Bu nedenle biçimden sonra hemen kurutulmalıdır. Doğal koşullardaki kurutmada özel hazırlanan kurutma alanlarına biçilen İzmir kekiği 15-20 cm kalınlıkta yayılır. Belirli aralıklarla alt üst edilerek kurutma sağlanır. Yapay kurutma ise, kurutma tesisine göre farklı olabilir. Ancak kurutmada sıcaklık 30-35 C olmalıdır. İzmir kekiği uçucu yağ içerir, 40 C yi geçen sıcaklıklar uçucu yağda büyük kayıplara yol açamaktadır.

Verim
Ege bölgesi koşullarında yapılan araştırmalarda, ortalama yeşil herba verimi 1500 kg/daa, drog herba verimi 500 kg/daa belirlenmiştir. Verim yıla, yöreye ve yetiştirme tekniğine göre farklılık göstermektedir.

Tohumluk
Kekik tarımı yapmak isteyen üretici gerekli tohumluk materyali, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünden veya Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünden temin edebilir.

Kullanılan Bitki Kısmıları
İzmir kekiği bitkisinin kullanılan kısmı yaprakları (Folium Origani), kurutulmuş çiçekli dalları (Herba Origani) ve uçucu yağıdır.

İçerdiği Etken Madde
İzmir kekiğinin esas maddesini uçucu yağ (% 2-6) oluşturmaktadır. Ticarette uçucu yağ oranının % 2.5’tan az olma istenmemektedir. Bileşiminde birçok madde içeren uçucu yağda ana bileşen karvakroldür. Thymol ve linalool tiplerine de rastlanabilir. Drog ticaretinde uçucu yağ oranı üzerinde durulmaktadır. Son zamanlarda bileşim de dikkate alınmaktadır.


Kekik Ürünü ve Pazarlanması
Yurt içinde tüketilen, Yurt dışına ihraç edilen kekiğin büyük bölümü Antalya, Muğla, Aydın, İzmir, Denizli, Çanakkale ve diğer illerin florasından toplanmaktadır. Son 5-6 yıldır Ege Bölgesinde kekik tarımı hızlı yayılma göstermiş, standartlara uygun ürün elde edilmeye başlanmıştır. Kekik tarımının hızla yayılması alternatif bitki olarak önem kazanmasından kaynaklanmaktadır. Kekik yurt içinde büyük ölçüde baharat olarak, az miktarda da kekik yağı veya kekik suyu şeklinde tüketilmektedir. Kekiğin büyük bölümü yurt dışına yarı **** tam işlenerek ve paketlenerek ihraç edilmektedir. İzmir’de kekik ihracatı yapan birçok firma bulunmaktadır.


Doç.Dr. Emine BAYRAM
E.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü

Ege Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi
Teknik Bülten




malina
04-05-2006, 23:10
Kekik tohumu nereden bulabilirim?

Mine Pakkaner
04-05-2006, 23:27
Bir bakalım, sorayım etrafa. Geçen pazar Özdere yamaçlarında makilerin arasına karışmış kekikleri fotoğrafladım.Bilyalı kekikler tohum bağlayınca üzerinden toplayalım olmazsa :rolleyes:

malina
05-05-2006, 13:50
Düşünemiyeceğin kadar çok sevinirim :)

inci gül
14-07-2006, 11:14
*** malina
kekik tohumunu ege üniversitesi tarımsal araştırma merkezinden temin edebilirsiniz

ceratonia
14-07-2006, 14:13
ve/veya Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsünden hem tohumunu hem fidesini elde etmek mümkün...yeri Tarsus Karabucak Ormanları

cemada
23-08-2006, 21:38
kekik tohumlarından ben de istiyorum. gerçi memet gönderecek ama başka çeşitler olursa daha sevinirim. kekik koleksiyonu yapmak istiyorum. saksıda yetiştireceğim tabii.

cemada
23-08-2006, 21:41
Bir de sayın Pakkaner, tohumların çimlenmesi yavaş oluyor demişsiniz. Tohumdan ilk fide çıkışı ne kadar süre sonra olur? Sebze yetiştirmeye alışkın olduğum için, kekik çimlenmesi geç olursa çimlenmeyecek sanıp toprağa başka şey ekmeyeyim diyorum.

Mine Pakkaner
24-08-2006, 15:02
Cemada, kekik tohumları 3 haftada çimlenmeye başlar. Ekmeden önce akşamdan tohumları ıslatmanızı öneririm.

cemada
24-08-2006, 18:37
tamam. o nedenle sordum. aksi takdirde çimlenmiyor bunlar sanacaktım.

TigerX
27-09-2006, 10:49
Geçen hafta sonu Paratiker 'e tekrar uğradım. Burada birçok çeşit çiçeğin, şifalı bitkinin ve sebzenin tohumu bulmak mümkün. Vilmorin markalı kaliteli taohumlar var. Çimlenme de sorun olmuyor.

Daha önce aldığım adaçaylarım büyük oranda çimlenip filizlendi. Şimdi fırsatını bulduğum anda yeni aldığım kekik tohumlarımı da ekmeyi düşünüyorum.

Kışın bunlara bakmak biraz zor olacak. Öldürmeden bahara kadar yaşatabilirsek, yazın bol bol taze taze kekik ve adaçayım hazır demektir. Bahara doğru bunlara birkaç çeşit daha ekleyebilirim..

Erguvan Muhibbi
27-09-2006, 11:58
Mine Hocam,
Yazılarımdan takip ettiğinizi sanıyorum.
Toros dağlarında Taşkent ilçesinde doğmuştum.
İnsanlar terk ediyor üretim gelir olmadığı için.
Arazi çok. Burada organik tarım, kekik vs.
Fidan üretimi çok şey yapabiliriz diye düşünüyoruz.
Bize ne tavsiye edersiniz?

Mine Pakkaner
27-09-2006, 22:33
Hüseyin Bey,

İlçenizin iklim, coğrafya ve toprak-su yapısını bilmiyorum. Ancak ilçe tarım müdürlüğü ile bir proje yapılıp hayata geçirilebilir. Organik tarım elbette ki olabilir.Hayvancılık olabilir, şartlar uygunsa ıtri ve tıbbi bitki yetiştirilebilir, uçucu yağları çıkarılabilir.Bu ara Ereğli Mor havuçla gündemde yurt dışına satış yapılıyor, neden Taşkent'te olmasın.İlçe tarım müdürlüğündeki arkadaşlarla görüşürseniz yöreye uygun pek çok proje çıkabilir.

TigerX
07-10-2006, 08:06
Dün akşam kekik tohumlarımı da fideliğime ektim. Mine hanım 3 hafta da çimlenir diye yazmış. Bakalım benimkiler de 3 hafta da çimlenecekler mi?

Tohumlar çok küçük olduğu için düzenli aralıklarla ekmek mümkün olmuyor. Fideliğe öylece serpeledim. Şimdi sabırsızlıkla bekliyorum...

Mine Pakkaner
07-10-2006, 11:20
Hayırlı olsun :)

Üretim başlığında (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=31)bir konu açıp fotoğraflarla birlikte kekik yetiştirme diye başlatırsanız iyi olur. Bundan sonra bu konuyu orada aşama aşama takip ederiz. Şimdi tohum ektiğiniz kabı çekin sonra fideleri görüntüleriz, şaşırtma vs..

TigerX
07-10-2006, 14:21
Teşekkür ederim..

Hafta sonu foroğrafı çekip, üretim bölümünde yeni konu
açacağım.

inci gül
08-10-2006, 17:06
Hayırlı olsun :)

Üretim başlığında (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=31)bir konu açıp fotoğraflarla birlikte kekik yetiştirme diye başlatırsanız iyi olur. Bundan sonra bu konuyu orada aşama aşama takip ederiz. Şimdi tohum ektiğiniz kabı çekin sonra fideleri görüntüleriz, şaşırtma vs..

*** mine hanım
yetiştirmiş olduğum bitkilerin (kekik. ıtır. adaçayı ve melisa) ve karşılaştığım sorunların fotoğraflarını bende siteye eklemek istiyordum. Ama fotoğraf kalitesi düşük onun için fotoğraflara pek güvenemedim. fotoğraflar kaliteli olmadığı için bu bölümemi yokya bahsettiğiniz üretim başlığına mı ekleyeyim. fotoğraflarla ilgili bilgi ve notlar yazmam gerekiyor mu? neler yazmamı önerirsiniz.

Mine Pakkaner
08-10-2006, 17:11
Üretim başlığına yazarsanız daha iyi olur. Konular dağılmasın. Fotoğraflara kısaca yaptığınız işlemleri, sırasını anlatan notlar yazarsanız aydınlatıcı olur.
Sağolun.:)

Ateş Öztan
08-10-2006, 19:10
Mine Hocam,
Yazılarımdan takip ettiğinizi sanıyorum.
Toros dağlarında Taşkent ilçesinde doğmuştum.
İnsanlar terk ediyor üretim gelir olmadığı için.
Arazi çok. Burada organik tarım, kekik vs.
Fidan üretimi çok şey yapabiliriz diye düşünüyoruz.
Bize ne tavsiye edersiniz?

Urla'da tesadüfen Kapari bitkisine ratladım. DAha önce Tariş'ten kapari çiçeği yanında karpuzcuk denilen meyvasını da almıştım. Karpuzcuğun tadına bayıldım. Biraz araştırınca ticari değeri yüksek bir bitki olduğunu öğrendim. Ayrıca, bir Özelliği :rolleyes: nedeniyle de pazarlaması çok kolay.
Diğer öenmli özellikleri; toprak seçmiyor, kökleri derine gidiyor. Anadolu'da erozyon için çok faydalı.
http://www.saglikmemurlari.org/uyeler/fg-Mucize%20Bitki%20Kapari%28capparisspinosas%29.htm linkinden genel bir bilgi var.
http://www.kapari.com adresinde de tohum, fide gibi satış yapılıyor.
İncelemenizi tavsiye ederim.

Mine Pakkaner
08-10-2006, 22:27
Ateş Bey,
Göz atmak isterseniz bizim sitemizde de kapari bilgileri mevcut. (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1275&page=3)

Erguvan Muhibbi
08-10-2006, 23:56
Ateş beye teşekkürler Mine hoca ya da...

TigerX
09-10-2006, 09:04
Mine Hanım 'ın tavsiyesi ile, yeni konu açarak kekiklerimin yaşam evrelerini burada sizlerle paylaşmak istiyorum..

Şu an için tohumları 6 Ekim tarihinde toprağa ektim. Yaklaşık 3 haftalık bir çimlenme süreci olacaktır. Fide kabımda bu nedenle şu an için sadece toprağı görmektesiniz. Bakalım bende ne kadar zamanda çimlenecek.

Çimlenme ile birlikte ilk fotoğrafları burada hemen sizlerle paylaşacağım. Bu arada bir süre bu topik sessiz kalabilir...

Ben tohumları suda bekletmedim. Doğrudan ektim. Bekletsem daha iyiydi ama açıkçası ektikten sonra aklıma geldi. Ekerken unutmuşum...

Toprağım killi toprak ve çok az torf var. Killi toprak suyu iyi tuttuğu ve tohumları tam olarak sardığı için, çimlenme anında çok olumlu sonuçlar alıyorum. Tek sorun sulamada. Toprak asla kırumamalı. Kuruduğu zaman beton gibi oluyor. Çok sularsam tohumlar çüreyecektir. Çok yavaş ve fısfısla sulama yapıyorum. Tohumlar çok minik. Sularken toprağın yüzeyini zedelemek, çimlenmeye olumsuz etki yapacaktır. Bu nedenle elimden geldiğince dikkatli olmaya gayret ediyorum...

Bu arada kekik, killi toprakları sevdiği için, bence çimlendirme aşamasında daha olumlu bir sonuç elde edeceğim...


http://uk.geocities.com/bb_borsa_1/Bitkiler/Kekik/Kekik-09-10-2006-2.gif

TigerX
13-10-2006, 10:39
6 Ekim tarihinde ektiğim kekik tohumlarım, dün akşam baktığımda filizlenmeye başlamıştı. İlk filizleri sizlerle paylaşmak istedim. Şimdilik 3 tane görünüyor ama 1-2 gün içinde sayının artmasını bekliyorum.

3 Haftalık tahmin ettiğim süre, 1 hafta gibi kısa bir zamanda gerçekleşti. Çimlendirme işinde başarı sağladığım için çok mutluyum...

Aşağıda fotoğrafları veriyorum...


http://uk.geocities.com/bb_borsa_1/Bitkiler/Kekik/Kekik-13-10-2006-2.gif

TigerX
13-10-2006, 10:41
Bunlar da filizlerin yakın plan görüntüsü...

Çok net çıkmamış ama idare eder...



http://uk.geocities.com/bb_borsa_1/Bitkiler/Kekik/Kekik-13-10-2006-3.gif http://uk.geocities.com/bb_borsa_1/Bitkiler/Kekik/Kekik-13-10-2006-4.gif http://uk.geocities.com/bb_borsa_1/Bitkiler/Kekik/Kekik-13-10-2006-5.gif

Mahmut Leventoğlu
19-10-2006, 13:57
Sevgili Mine Pakkaner.
Ben İsparta Sütçülerliyim. Sütçüler kekiği uluslararası literatüre geçti fakat ne yazıkki Sütçülerde ki hiçbir yönetici bu konuya ilgi göstermiyor.Bir ara kekik yetiştiriciliği yapılmaya başlandı fakat ne olduysa bir anda durduruldu. Bu konuda Sütçüler deki insanlara faydalı olmak istiyorum. Çünkü dağ köylerimizde inanılmaz bir işsizlik var. Onlara ekonomik katkı sağlayabilmeliyim. Bilirmisiniz Dünyada KEKİK REÇELİ Sütçülerin bir dağ köyü Çobanisa da üretilmektedir. Ne olur bu konuda yardım ederseniz yöredeki bütün köylülerim size minnettar kalır.
Bizler sert ve yürekli insanlarızdır. Bakarsınız Sütçülere emeklerinizden dolayı heykelinizi bile dikeriz :))))
Sütçüler Fauna ve flora bakımından çok zengin.Soğanlı bitkiler konusunda (Sahlep ve Coum syklamen ) çok zengin. Sığla Ormanı Tabiatı koruma alanı mız var.Ayrıca bölgede Tota Dağı Orman içi dinlenme yeri,Yazılı Kanyon Tabiatı Koruma alanı,Yeşildere Orman içi dinlenme yeri mevcut. Parnassius Apollo Toros ve Kaplan Kelebeği ile ,Kızıl Akbabalar (Az bilinen türler) mevcut. Yazılı Kanyon ve Köprülü Kanyon un bir bölümü ilçemiz sınırları içinde.

Selamlar

Mine Pakkaner
19-10-2006, 16:40
Mahmut Bey,

konuya öncelikle üretim nerelerdeymiş, kimler yapıyormuş, ne kadar üretiliyormuş, nereye satılıyormuş, neden durmuş gibi soruların yanıtlarını aramakla başlamanızı öneririm. Daha sonra tarım teşkilatı ile de görüşün.Pazarını bulursanız organik yetiştiricilik de yapabilirisiniz, yine aynı şekilde kekik reçeline de pazar yaratmak mümkün. İlçe teşkilatı ile birlikte bir proje geliştirebilirsiniz.

Ancak dediğim gibi önce bu soruları cevabını bizzat kendiniz görüşerek öğrenmelisiniz. Böylece alt yapı da hazırlamış olursunuz.

Kolay gelsin.

Mahmut Leventoğlu
20-10-2006, 08:11
Teşekkürler Mine Pakkaner.
Saygı ve sevgilerimle.

malina
20-10-2006, 10:08
Yaptığınız görüşmeleri ve sonuçlarını "günlük" tutar gibi burada paylaşır mısınız? Böylece kendi bulunduğu yerde başka bir proje başlatmak isteyen arkadaşlar, tüm aşamaları takip etme fırsatı bulur.

Önerimi kabul ederseniz bunun için ayrı bir başlık açmanız iyi olur.

berayatalay
25-10-2006, 16:30
kekik tohumu nasıl oluyo acaba ????

berayatalay
25-10-2006, 16:31
Bizzat kekiği mi ekiyoruz?

HomeWork
06-01-2007, 09:06
6 adet tohumdan 4 adetini çürüterek 2 adet çimlendirmeyi başardım.:o

Oğuzhan
06-01-2007, 14:32
Iki Adet Için Bol şans.

Ophrys
06-01-2007, 16:07
Bende geçen hafta bir paket kekik tohumu almıştım bu günler ekmek uygun mu? Şubatı mı beklemeliyim?

Ophrys
23-04-2007, 17:03
Bunlarda minik kekikler.

habibe
25-04-2007, 08:22
Sevgili ada, sizde de yok yok maşallah :)) kekiklerimiz sizden bu sene.

souLshah
25-04-2007, 09:09
Merhaba,

Ege koşullarında tohumluğun yastıklara en uygun ekim zamanı Kasım-Aralık aylarıdır

Yazıda Kasım - Aralık ayı denmiş. Elimde kekik tohhumum var ekmek için kasımı beklemeli miyim şimdi eksem yetişir mi? İstanbul şartlarında balkonda ve saksıda.

Ophrys
25-04-2007, 09:41
Günaydın arkadaşlar. Ben geçen hafta ektim. Ekin derim.
Habibecim sen ufaklıkla gelecektin ya patates yemeye kekikler az daha büyüsün öyle gel.

habibe
25-04-2007, 11:02
Bir kendim, bir ben gelirim inşallah :)

Ali_GUMUS
27-04-2007, 11:28
Sn Mine Pakkaner;
Ege üniversitesinde okuyorum. Babam Damla sulama Sistemleri kurulumu üzerinde faaliyet gösteriyor. Böyle bir tesis kurulumu için Kula'ya gittik. Tarla sahibi; Kula'ya Kekik üzerine bir fabrikanın kurulacağını söyledi ve kekik dikimini teşvik edici bir takım faaliyetlerin yakında olacağını duydum. Eğitim fakültesi Bilgisayar Öğretim Teknolojileri ve Öğrt. okuyorum. Bu konu içeriğinde Ziraat Fakültesine gelip sizi rahatsız edebilir miyim? Teşekkürler.

selenn
28-04-2007, 23:20
Ben de geçenlerde Metro Marketten Kış Kekiği tohumları almıştım. Cuma günü serptim tohumlarımı saksıya bakalım durumları ne olacak. Umarım biran evvel çimlenirler de mis gibi kokarlar. Bayılırım kekik kokusuna. Bir de adaçayı tohumları serptim. Bakalım ne zaman yeşermeye başlayacaklar.

berduray
28-04-2007, 23:26
Ben de geçenlerde Metro Marketten Kış Kekiği tohumları almıştım. Cuma günü serptim tohumlarımı saksıya bakalım durumları ne olacak. Umarım biran evvel çimlenirler de mis gibi kokarlar. Bayılırım kekik kokusuna. Bir de adaçayı tohumları serptim. Bakalım ne zaman yeşermeye başlayacaklar.

ay y buralar dağ taş kekik yüzüne bakan yok,kimimizin yanından farketmeden geçtiği şey diğerimiz için ne kadar özel olabiliyor
:rolleyes:

selenn
28-04-2007, 23:29
Evet malesef bazı insanların bilmem belki merakları yok ve önemsemiyorlar ama ben tüm bitkileri hatta tüm canlıları çok seviyorum. Bunların içinde hayvanlar da var, çiçekler de, bitkiler de.

Ali_GUMUS
29-04-2007, 18:02
ay y buralar dağ taş kekik yüzüne bakan yok,kimimizin yanından farketmeden geçtiği şey diğerimiz için ne kadar özel olabiliyor
:rolleyes:

Sahip olduğumuz şeylerin değerini fazla bilmediğimizden kaynaklanıyor. Kaybedince değerini anlıyoruz.

nevsune
08-05-2007, 17:44
uzun süredir ankara'da bakmadığım yer kalmadı. kekik tohumunu hiç bir yerde bulamıyorum. satılan bir yeri bilen varsa yazabilirmi lütfen.

selenn
08-05-2007, 21:23
metro markette ben geçenlerde görmüştüm. oraya bakmaya çalışın derim.

Hasan Lalezar
08-05-2007, 21:58
Ben ufak bir gezi esnasında söktüğüm kekikleri bahçeye dikmiştim. Pek üretime girmiyor ama büyütüp çoğaltırsam amacına ulaşır sanırım. Zira söküp bahçeye diktiğim parça hemen tuttu ve büyümeye devam ediyor.

Ophrys
09-05-2007, 13:21
uzun süredir ankara'da bakmadığım yer kalmadı. kekik tohumunu hiç bir yerde bulamıyorum. satılan bir yeri bilen varsa yazabilirmi lütfen.

Ben Koçtaş'tan almıştım. Hemde 3-4 çeşidi vardı.

tolga uğuş
14-05-2007, 15:53
Ulus'ta Yimpaş'ın girişindeki dükkanda var (Anadolu tohum markalı) 2-3 YTL fiyatı vardı galiba. Ben oradan aldığım maydanoz, dereotu, tereotu, roka tohumlarını filizlendirmiştim. Şimdi salatalarda kullanıyoruz.
Hem tohum sayısı fazla, hem verimli, hem de ucuz.

Derya Özen
14-05-2007, 16:36
Kekik mevzu olmuş. Arkadaşlar bir hafta sonu hep beraber toplanıp bizim köye gidelim. Her yer alabildiğine kekik, hem toplarız hemde kökünden söker bahçelerimize de dikeriz.

Ophrys
18-05-2007, 14:46
Kekiklerim büyümeye devam ediyor.

nevsune
19-05-2007, 15:23
Kekik tohumu satan yerler konusunda bilgilendiren herkese teşekkür ederim. Bugün nihayet kekik tohumlarımı aldım. Aldığım yerde zamanı mı diye sorduğumda her zaman ekebileceğim söylendi. Biraz sonra tohumlarımı ekeceğim. Yalnız killi toprak yerine kum, bahçe toprağı ve az da torf kullanacağım. Bakalım neler olacak? Tohumlar yeşerir yeşermez size yazacağım.

Sevgili deryaözen, umarım günün birinde sizin köy gibi bir yerde az biraz toprakla uğraşabileceğim bir evim olur. Artık balkon kesmez oldu.

Ophrys
19-05-2007, 15:25
Ben normal toprak ve torf karışımına ekmiştim gayet mutlular.

limon
19-05-2007, 20:19
Benim kekikler çıkmadı ada. Umudu kesince kıvırcık maydanozlarımdan bir kaç kök geçirdim o saksıma.

nevsune
19-05-2007, 20:21
Ben normal toprak ve torf karışımına ekmiştim gayet mutlular.
Sitenin bir yerinde okumuştum, kum tohumun tutunmasını sağlıyor diye. Bu yüzden az kum ilave ettim.

Sanırım siz kışın ekmiştiniz. Mutlu olduklarına göre çimlenmişler demekki (onlar mutlu olunca siz de olmuşsunuzdur). Ne kadar bekliyoruz çimlenmesi için? Ben de mutlu olmak istiyorum.

Tohumlar minicik bu yüzden çok dikkatli ektim ve üzerlerine biraz toprak koyup hafif elimle bastırdım. Çürütmemek için fısfısla su püskürttüm sonra da bol güneş alan bir pencerenin önüne koydum.

Şimdi işin en zor kısmı başlıyor: beklemek.

Ophrys
19-05-2007, 20:38
Yok kışın ekmedim. Çok nazlı değil. Sadece tohumları serpiştirip, suladım onun dışında pek birşey yapmadım 2 cm kadar boy yaptılar bile.

Asıl beklemek güzelleştiriyor bu işi. Beklerken nasıl heyecanlı oluyorum inanamazsınız. Balkona çıktığımda bitkilerimden birisi mutlaka süpriz yapıp beni mutlu ediyor.

Umarım en kısa zamanda sizinkiler de süpriz yaparlar.

Saygılar

nihatdurgut03
19-05-2007, 21:37
*** arkadaşlar elinde fazla kekik tohumu olan varsa banada gönderirse sevinirim saygılar

nevsune
20-05-2007, 08:39
*** arkadaşlar elinde fazla kekik tohumu olan varsa banada gönderirse sevinirim saygılar

özelime adresinizi yazın ben size postayla gönderirim.

Derya Özen
29-05-2007, 13:52
Doğa da kendiliğin den yetişen kekik.
Resmin çekildiği tarih: 06.05.2007
Yer : Sarıkoz köyü / Çubuk / Ankara.
Resmi Çeken: DarkYES

nevsune
29-05-2007, 18:40
Benim çocukluğumda kırlardan, dağlardan topladığım kekikler bunlar. Kokuları hala burnumda durur. 1 temmuzda Sarıkoz köyünde şenlik varmış galiba. Eh gider toplarız artık.

agartha
30-05-2007, 04:44
Merhabalar,

Ben balkonumda 5 çeşit kekik yetiştiriyorum. Satılan kış ve yaz kekikleri çok kolay büyüdü. Zahterler ancak büyüyor ama 'orange thyme' yani portakal kokulu kekiğin çok zor büyüdüğünü görüyorum. Bu konuda bir bilgisi olan var mı acaba?

Derya Özen
25-06-2007, 15:40
Kokusunu hissedebildiniz mi.?
Resmi çeken: Derya Özen.
Çekildiği tarih: 24.06.2007
Çekildiği yer 1600 rakımlı Aktepe.
Bu dağın büyük bir bölümü bu şekilde kekik ile kaplı.

cemal.S
25-06-2007, 16:56
Derya hanım !

Şimdi farkettim buram buram tabiyat ve Sarıkoz kokuyorlar. Ben bir demet isterim haberiniz ola. Doğal antibiyotik olduğunu duymuştum biliyormusunuz. Yani tabiyattan insan oğluna yaralarını sarması için bir hediye.

DevrilgenKayik
25-06-2007, 18:24
Sevgili Derya, bu kekikler tohumdan ekildiginde hep verim veriyor mu ? Yoksa bitince gene tohum ekmek mi gerekiyor acaba? Bir de resim de hem cicek var, hem de govde. Kekik toplanirken sadece govde mi kullaniliyor?

Derya Özen
27-06-2007, 16:26
Sevgili arkadaşlar, üzerinde çiçeklerinin olması toplanmasına mani değil. Fakat genelde insanlar çiçeklenme zamanından sonra toplayıp kurutuyorlar. Ayrıca her yıl dikilmiyor, kışın yaprakları tamammen ölüyor odunsu dokusu kalıyor, ama ilk baharla birlikte hemen taze yapraklar çıkarıyor. Eğer bu yıl toplama gibi bir şansım olursa, ****** sizin gibi dostlarımla da paylaşmak beni mutlu eder.

Yücel Özlem
15-07-2007, 20:59
Tohumlar minicik bu yüzden çok dikkatli ektim ve üzerlerine biraz toprak koyup hafif elimle bastırdım. Çürütmemek için fısfısla su püskürttüm sonra da bol güneş alan bir pencerenin önüne koydum.

Fısfısla püskürttüğünüz su Bol güneş alan pencerenin önünde anında kurumaz mı? çimlenmekte olan tohumun kuruması ise sonu olur.

Halen ekmeye devam ediyor musunuz bilmem. saksıyı hazırladıktan sonra tohumları ekip üzerini çok ince bir toprak tabakası ile kaplamanızı, korkmadan saksıdaki tüm toprağı ıslatmanızı, mutlaka ve çimleninceye kadar gölge bir yerde tutmanızı öneririm. Hatta kuruma tehlikesini bertaraf etmek için saksının üzerini mutfakta kullandığınız film tabakası, kesilmiş pet şişe vb. şeylerle kapatmayı bile düşünebilirsiniz.

İsterseniz önce iki üç tane tohumu bir test edin. Kağıt mendil veya pamuk içinde (Bunları sürekli ıslak tutmak daha kolaydır.) çimlendirmeye çalışın. Hani çocukluğumuzda fasulye mercimek çimlendirdiğimiz gibi. Bakalım tohumlar sağlam mı?

denizakvaryumu
15-07-2007, 21:58
Kokusunu hissedebildiniz mi.?
Resmi çeken: Derya Özen.
Çekildiği tarih: 24.06.2007
Çekildiği yer 1600 rakımlı Aktepe.
Bu dağın büyük bir bölümü bu şekilde kekik ile kaplı.

Kekiği hep ege ve akdeniz bölgesinin bitkisi diye bilirdim...çok şaşırdım...kekik ılıman iklimlerin bitkisi değil mi?

nevsune
16-07-2007, 06:47
[QUOTE=yücel özlem;130780]
Halen ekmeye devam ediyor musunuz bilmem. saksıyı hazırladıktan sonra tohumları ekip üzerini çok ince bir toprak tabakası ile kaplamanızı, korkmadan saksıdaki tüm toprağı ıslatmanızı, mutlaka ve çimleninceye kadar gölge bir yerde tutmanızı öneririm. Hatta kuruma tehlikesini bertaraf etmek için saksının üzerini mutfakta kullandığınız fim tabakası, kesilmiş pet şişe vb. şeylerle kapatmayı bile düşünebilirsiniz.


Tutturana kadar pes etmemeye niyetliyim. Bu artık kekikle benim aramda bir yarışa dönüştü, bakalım kim kazanacak:)
Dediklerinizi aynen yapıyorum. Sadece sabahları çok az olmak üzere erken saatte güneş gösteriyorum.
Teşekkürler.

Derya Özen
16-07-2007, 12:04
Denizakvaryumu: Kekeğin, hangi bölgenin bitkisi olduğu konusunda çok bilgili değilim. Ama bizim buralarda, yani Ankara ve ilçelerinde, inanılmaz derecede çok kekik var. Bizim köyümüzde hemen hemen her yerde yetişiyor! O resmi çektiğim dağ, bizim köye 5 km kadar uzaklıkta ve dağın tamamı kekik ile kaplı. Sadece orası değil köyün etrafında pek çok yer öyle.

cemal.S
16-07-2007, 13:51
Bir ara bizim köye yakın bir köyde meraklı bir arkadaş madımak tarlası oluşturmuş diye duymuştum. Bu işten para kazandımı bilmiyorum doğrusu. Bu sene gidince bir görüşeyim bakalım dönünce burdan yazarım.

Saygıyla.

şengül akalınlı
16-08-2007, 11:18
Sayın Ada Bayrakoğlu
Kekiklerin son durumunu merak ediyorum.

sokrates
26-08-2007, 17:25
merhabalar..ben kekiğin 5 ayrı cinsinin tohumları üzerinde y.lisans tez çalışmasına başlıyorum.doğada kendiliğinden yetişen farklı kekik cinslerinden 1 er demet toplamam gerekiyor.çevresinde kekik yetişen arkadaşlarla bu konuda görüşebilmek isterim. adresim '' sokrates_1980@hotmail.com ''
bu konuda fikir alışverişinde bulunabileceğim arkadaşlar eklerse çok sevinirim

Derya Özen
27-08-2007, 08:11
Merhaba Sokrates, vereceğim linke bir bakın isterseniz. Kekik konusunda nasıl bir yardımım olabilir? Bizim köyümüzde bolca kekik yetişiyor, ama 5 çeşit mi onu bilemiyorum. Fotoğrafını bu linke yüklemiştim.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2051

Mahmut Leventoğlu
27-08-2007, 08:29
Sevgili sokrates kendiliğinden yetişen SÜTÇÜLER KEKİĞİ ve diğer kekik türlerinden Sütçülerde yetişmektedir. Sütçüler Belediye başkanlığına müracaat edersen sana yardımcı olacaklardır.www.sutculer.bel.tr

agartha
27-08-2007, 15:02
Buradaki bir markette ilk defa konservesini gördüm madımağın. Belki de o arkadaşın üretimidir kimbilir! :)

ibrahim37
27-08-2007, 18:06
Merhaba Sokrates!
Sen hiç dert etme. Bu cuma günü bahçeye gideceğim (çatalca) etrafında kendiliğinden yetişen iki türünü biliyorum. Sanırım bu dönem tohumlarıda olması
gerekir. Yetmezse farklı bir bölgede başka bir türünüde biliyorum.
Sen sadece çalışma sonuçlarını bizle paylaşırsan yeter. En azından türlerini öğrenmemize yardımcı olursun!!

caploonba
27-08-2007, 18:10
Bizimde beyşehirde dedemlerin yaylası var. Orada haziran sonu temmuz başı kendiliğinden çıkan kekik var. Bu yaz o zamanlar gittiğimizde ben topladım. Ama kuruttuk içtik:D

Derya Özen
29-08-2007, 08:10
Merhaba Derya hanım, resimlerden birindeki eflatun çiçekli kekik sanırım Thymus türüne ait bir cins.bana o bitkinin kendisinden bir tane,tohumundanda 5 gr olması yeterli.

Kökünden söktüğümde kuruma ihtimali yüksek, birde şuanda tohumları varmıdır? sanıyorum vardır! Siz bana nasıl yapmam gerektiğini anlatırsanız, yardımcı olurum.

sokrates
29-08-2007, 13:27
Derya hanım,olgunlaşmış tohum elde etmek için çiçeklenme aşamasının bittiği devre uygun sayılır.çiçeklenme zamanında elde edilen tohumların çimlenme kabiliyeti düşük oluyo.eğer bahsettiğim uygun devrede ise 1 tane kökünden sökülmüş bitkisi ve o cinse ait 10.000 adet ( 5-10 gr ) tohumu yeterli.Söktükten sonra bitki biraz kurusada önemli değil,botanik hocaları onun tanımlamasını yapabilir.bana kargoyla gönderebilirseniz çok sevinirim

Derya Özen
29-08-2007, 15:22
Tamam, en kısa zamanda halletmeye çalışacağım.

sokrates
31-08-2007, 16:09
Teşekkür ederim

nesquick
31-08-2007, 21:28
Sevgili arkadaşlar bende bu yaz çeşme -karaburun da dağlardan kekik topladım. Belki dağ kekiği olduğu için çok güzel ve keskin bir kokusu var.Tohumlu olanlarıda vardı acaba ekmeyi denesem olurmu?öncelikle balkonda saksıya eksem daha sonra bahçeye eksem daha iyi olur sanırım değil mi?:rolleyes:

Derya Özen
01-09-2007, 07:54
Sayın nesguick, bence bir deneyin, ne kaybedersiniz ki? Hem bahçeye hem de balkona ekin bence.

ibrahim37
16-09-2007, 15:19
Geçende bahsettiğim bahçe kenarlarında kendiliğinden yetişen kekiklerin resimlerini ilave ediyorum.
Birincisinde bitki sadece tepesinde toplu halde çiçek açıyor ve resimde görüldüğü gibi çiçeklenme süresi oldukça kısadır. Aynı zamanda bitkinin dalları sürekli dikeydir.
Kırklareli ve Çatalcada bol miktarda mevcuttur.

ibrahim37
16-09-2007, 15:34
Diğer bir türü daha varki çiçeklenme süresi çok daha uzundur. Yanılmıyorsam kasım sonlarına kadar sürer. Çiçekleri yaprak aralarından çıkıyor ve dalları karmaşıktır. Her iki türünde pembe ve beyaz çiçekleri vardır. Bu türe sadece İstanbul bölgesinde rasladım.
Her yaz sonunda buradan kendi ihtiyacım için kekik toplar kuruturum.
Resimleri geçen hafta çatalcada çektim.

nevsune
18-09-2007, 12:08
Bu da bana hediye gelmiş limon kokulu bir kekik. Aman bir gelişti maşallah..
Parmaklarınızın arasında sıktığınız zaman tatlı bir limon kokusu bırakıyor..

Sebahattin Sargın
18-09-2007, 12:12
Nevsune hanımcığım bir an önce tohum almaya bakın bence ;). Benim gibi baharatlı bitki delileri hayırlı haberler bekliyor ;)

nevsune
18-09-2007, 12:20
Henüz çiçek vermedi, versin almaz mıyım, alsam göndermez miyim:p

Yarın paket kargoya veriliyor. Haberiniz olsun. Bonus olarak içinden Alanya fesleğen tohumu da çıkacak

nevsune
18-09-2007, 12:30
Bunlar da bu yıl beni hayatımdan bezdiren kekikler.
Öndekiler kış kekiği, beyazla ayrılanın arkasında minnacık görülen 2 si 1. sınıf kekik yazan bir tohum. En az 20 gündür bu haldeler.

Artık bunlar da çıkmazsa, kekik tohumu ekme macerama son vereceğim.

Oğuzhan
18-09-2007, 16:26
Nevsune Hanım limon kokuludan tohum olursa isterim.:)

nevsune
18-09-2007, 16:54
Tohum çıktığında tohum bankasına yazarım. O zaman tekrar görüşelim.

Yarın diğerlerinden isteyenlere postalayacağım, göndermemi ister misin?

can_dst
01-10-2007, 21:06
merhaba ben can, 10 adet kekik cinsim var ve çoğaltmasını çelik yöntemiyle yapıyorum.tohumdan yetiştirdiginizde bitkinin formunda herhangi bir değişiklik gözlemledinizmi bitkinizden görümün ve koku olarak değişiklik oluyormu saygılar..

Derya Özen
15-10-2007, 10:20
İşte kekiklerimizin durumu!
Sokrates'e göndermek için tohum ve canlı bir kök aradım, ama maalesef bulamadım. Bu sene güz'de erken geldi.

dr.sevil
21-10-2007, 20:18
Ben yazın karaburun da doğadan topladığım kekiğin dibindeki tohuma benzeyen şeyleri ektim ama maalesef çıkmadı.:( Kekik tohumu olan varsa bende rica edebilir miyim?:rolleyes:

Keyahnu
18-01-2008, 12:30
kekik tohumu ekmek için ev ortamında bu ocak ayı uygun mudur? Sanırım kekik sıcak seviyormuş o yüzden ev içine alayım diyorum. Ekmem gereken saksı özellikleriyle ilgili de bilgi verirseniz sevinirim. Evde yetiştirmek için...

can_dst
18-01-2008, 18:36
Merhaba;
Ev ortamında ekim yapabilirsin,sıcak ve nemli bir ortam olması gerekiyor.Tohum topragı kullanmanı tavsiye ederim.Tava şeklinde bir kap olabilir ama en iyisi ufak bir kasa.Tohumlar çok küçük oldugu için çok az toprakla üzerini örtmen gerek.Ve tohumların çimlendikten sonra ilk yaprakları çıkınca çok sıcakta tutman iyi olmaz aşırı uzar ve bitkin zayıf kalır. saygılar... CAN

nevsune
18-01-2008, 20:01
Benim elimde iki cins kekik tohumu (Vilmorin marka) var. Arkalarında yazan tarifleri aynen aşağıya alıyorum.

1- Kış kekiği: Tohumları Ocak ayından itibaren paketten toprağa serpin. Sonbaharda (yanlış yazılmış herhalde, ilkbaharda olmalı) bitkileri nihai yerlerine dikin. Bitkiler Haziran ayından itibaren çiçeklenecektir.

2- Kekik: Tohumları Şubat ayından itibaren paketten toprağa serpin. Bir kaç defada fazlalık yapan bitkileri kopartın. Bitkiler Mayıs ayından itibaren çiçeklenecektir.

imperfect
26-01-2008, 10:23
Merhaba arkadaşlar Kekik en sevdiğim bitkilerden biridir. Hataylı olduğum için burada sürekli bulmam mümkün. Sanırım bir kaç hafta sonra çıkmaya başlar taze Kekik, doya doya yeriz artık. :) Ben hiç Kekik Tarımı diye bir şey duymamıştım. Burda dağlardan toplanır oldukça zahmetlidir toplamak. Ama kokusu çok keskindir. Biz kırmızı ette değil de genel olarak tavuk etinde kullanırız Kekik'i. Tavuğun sası kokusunu alır ve tadına doyum olmaz. Ayrıca salatasını da yaparız, özeldir salatası az yapılır ama herkes doyar. Bolca nar ekşisi dökeriz. Kısacası Kekik'i bir çok alanda kullanırız. Çok lezzetlidir çoookkk. :)

limon
12-05-2008, 11:49
Kekiği tohumundan yetiştirmede başarılı olamadım. Dün markette taze kekik satılıyordu, topraklı köklüydü. Dün dikemedim buzdolabına koydum ama birazdan dikmeyi planlıyorum. Hiç deneyen oldu mu?

berduray
12-05-2008, 11:51
Kök varsa aynen nane gibi hemen üreyeceğinden eminim. Tecrübeyle sabittir.

sonark
15-06-2008, 20:32
baçhesinde evcilleştirilmiş kekik yetiştiren var mı?ben yetiştiriyorum.ve çok hoşuma gidiyor.her sene tohum yapıyor ve mart ayında ekiyorum.eylül de kuruyor.ufalayarak kavanozlara doldurup hazır oluyor.

denizakvaryumu
04-07-2008, 02:16
merhaba ben can, 10 adet kekik cinsim var ve çoğaltmasını çelik yöntemiyle yapıyorum.tohumdan yetiştirdiginizde bitkinin formunda herhangi bir değişiklik gözlemledinizmi bitkinizden görümün ve koku olarak değişiklik oluyormu saygılar..

Sn.can_dst
sizdeki kekik türleri nedir? Ankara' nın soğuğuna dayanıklı ve saksıda yetişebilecek kekik arıyorum.

Siz kekikleri saksıda mı bahçede mi yetiştiriyorsunuz?

Meşhur Sütçüler kekiği elinizde var mı?

___________________________________________
NETTEN SATIN ALINABİLECEK
KEKİK - THYME ÇEŞİTLERİ

( benim favorim Thymus praecox 'Coccineus' )


43641


43643 43645

1-French Thyme ----------- Thymus Vulgaris

2-Golden lemon thyme ------Thymus Vulgaris Aureas (limon kokulu)

3-Orange Scented Thyme ---Thymus Vulgaris (portakal kokulu)

4-Camphor-----------------Thymus camphoratus (yayılıcı-çok güçlü koku-büyük pembe çiçek-küçük yaprak)

5-Caraway Thyme----------Thymus herba-barona (kimyon kokulu)

6-Creeping Thyme---------Thymus Serphyllum (kısa boy-yayılıcı)

7-Elfin --------------------Thymus vulgaris (Thymus serpyllum 'Elfin')(kısa boy,kışa dayanıklı)

8-English------------------Thymus vulgaris (harika aroma)

9-German Winter Thyme ---Thymus Vulgaris (kışa dayanıklı)

10-Lavender---------------Thymus thracicus (güçlü lavanta kokusu-yayılıcı)

11-Lemon Thyme----------Thymus x citriodorus (muhteşem limon kokusu ve aroması, )

11-a..............................Thymus citriodorus 'Variegata'

12-Lime Thyme-----------Thymus x citriodorus var. Lime (güçlü lime kokusu ve aroması)

13-Mother Creeping Thyme--Thymus praecox (yayılıcı)

14-Orange Thyme --------- Thymus vulgaris Orange / Thymus fragrantissumus (portakal kokulu, )

15-Silver Thyme -----------Thymus vulgaris argenteus

16-White Moss-------------Thymus serpyllum (yayılıcı, yavaş büyüme)

17-Wolly Thyme------------Thymus pseudolanuginosus

18-Juniper Leaf Thyme-----Thymus neiceffii aff (yayılıcı-kışa dayanıklı-gösterişli pembe çiçekler)

19-Wild Thyme-------------Thymus pulegioides

20-Minor Thyme-----------Thymus serpyllum 'Minor' (kısa boy)

21-Magic Carpet----------Thymus serpyllum

22-Garden Thyme--------- Thymus vulgaris

23- ----------Thymus bertram 'Anderson'

24- -----------Thymus faustini

25- -----------Thymus variegatus

___________________________


http://www.palmcentre.co.uk/Products.aspx?CatID=40&AspxAutoDetectCookieSupport=1
http://www.wildgingerfarm.com/Thymus.htm
https://www.herbfresh.com/store/index.php?cat_id=13&catname='Thyme
http://www.jeeperscreepers.info/listall.html
http://www.mountainvalleygrowers.com/Thyme.htm


.

Mahmut Leventoğlu
06-07-2008, 23:18
Sütçüler Kekiği nin adı ORİGANİUM MİNUTİFLORİUM olarak geçmektedir. Sütçülerin yüksek yaylalarında ve Antalyanın Çaltepe köyü(Sütçülerin güney sınırında) nün yüksek yaylalarında bulunmaktadır. Şu an Sütçüler Orman İşletme md.lüğü kararı ile toplanmasına ve toplatılmasına bir süre ara verilmiştir.

üzüm
07-07-2008, 00:09
Sütçüler Kekiği nin adı ORİGANİUM MİNUTİFLORİUM olarak geçmektedir. ...

Sütçüler kekiği mercanköşkünün (origanum) bir türü galiba.

denizakvaryumu
07-07-2008, 09:00
Sütçüler Kekiği nin adı ORİGANİUM MİNUTİFLORİUM olarak geçmektedir. Sütçülerin yüksek yaylalarında ve Antalyanın Çaltepe köyü(Sütçülerin güney sınırında) nün yüksek yaylalarında bulunmaktadır. Şu an Sütçüler Orman İşletme md.lüğü kararı ile toplanmasına ve toplatılmasına bir süre ara verilmiştir.


"Kekik üretimini artırmak amacıyla 2000 yılında İl Özel İdaresince 5 kg İzmir kekiği (Origanum Oniten ) tohumu alınmıştır. Tohumlar Tarım Müdürlüklerinin seralarında üretilerek, Sütçüler, Aksu, Keçiborlu, Merkez Senirkent, Gelendost, Ş.Karaağaç, Atabey ve Y.Bademli İlçelerinde 220 da. alanda kekik tesis edilmeye devam edilmiş ve 2001 yılında 226 da. daha ilave edilerek, ildeki toplam kekik tesis edilen saha 446 dekara yükseltilmiştir.

Tarım İl Müdürlüğü tarafından 2002 yılında üretilen kekik fideleri Sütçüler (Kesme, Kasımlar, Beydilli, Çobanisa, Yukarı ve Aşağıyaylabel) ve Yalvaç (Yarıkkaya, Sağır) köylerinde diktirilerek kekik alanı yaklaşık olarak 1000 dekara çıkarılmıştır.

2001 yılında başta Kıbrıs olmak üzere Mersin, Antalya, Konya ve Burdur İl Tarım Müdürlüklerine talepleri doğrultusunda Tarım İl Müdürlüğü seraları ile Sütçüler ve Aksu İlçelerindeki anlaşmalı çiftçi seralarında üretilen 5.299.500 adet kekik fidesi gönderilmiştir."
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=559943&bolgeno=205

Isparta İl Tarım Müdürlüğünce köylülere dağıtılan kekik fidesi İzmir kekiği bu durum Sütçüler kekiği için doğru bir yaklaşım mı?

üzüm
07-07-2008, 13:24
İzmir kekiği (O. smyrnaeum ya da O. onites) ve İstanbul ya da Çanakkale kekiğide (O. heracleticum veya O. hirtum) mercanköşk türleridir.

Kaynak (http://www.yemekicmek.com/yararlibitkiler.php?ID=84)

Mahmut Leventoğlu
07-07-2008, 16:05
Sevgili Deniz akvaryumu haklısın ve zaten bu üretim konusunda pek başarılı olamadılar.Benim anlayamadığım o coğrafyaya kendi bitkisinin haricinde başka coğrafyaların bitkilerini dayatmaları. Bu çocukluk yıllarımızda İlçe tarım müdürlüğüne gönderilipte vatandaşa ne hikmetse dağıtılmayan İPEK BÖCEĞİ (TOHUM **** YUMURTALARI) Nİ ÇAĞRIŞTIRDI. iLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜ TAŞINIP BİNASI YIKILDIKTAN SONRA BİRÇOK İPEK BÖCEĞİ TOHUMU ÇIKTI ORTAYA .

Bu durumda kimleri suçlamak gerekir?
Beceriksizleri, devletten haybeye maaş alanları. İçim sızlıyor görüp yaşadıkça.

denizakvaryumu
22-07-2008, 22:26
Sütçüler kekiği ve İzmir kekiği dediğimiz kekiklerin aslında kekik değil... Oregano denilen mercanköşk bitkisi olduğunu okudum.

Örnek:

Oregano-mercanköşk

https://www.herbfresh.com/store/index.php?cat_id=10&catname='Oregano'

http://www.yemekicmek.com/yararlibitkiler.php?ID=84

-------------------------------------
Kekik-thyme

https://www.herbfresh.com/store/index.php?cat_id=13&catname='Thyme'

http://www.yemekicmek.com/yararlibitkiler.php?ID=64

linkteki örneklere bakabiliriz.

Bu durumda oregano ( mercanköşk )denilen bitkilere, kekik diyerek yanlış yapmıyor muyuz?

denizakvaryumu
23-07-2008, 14:39
http://seeds.thompson-morgan.com/uk/fr/product/82/1

linkteki Origanum vulgare hirtum ,gerçek Yunan oreganosu diye tüm Dünyaya tanıtılmakta tohumları satılmakta.

Acaba diyorum Sütçüler mercanköşkünü gerçek Türk oreganosu diye tanıtsak bir mahzuru var mı?

Yani İzmir mercanköşkü yetiştirenler "hayır gerçek Türk oreganosu İzmir mercanköşküdür" derse nasıl bir çözüm bulunur?

denizakvaryumu
23-07-2008, 16:08
Bunlar da bu yıl beni hayatımdan bezdiren kekikler.
Öndekiler kış kekiği, beyazla ayrılanın arkasında minnacık görülen 2 si 1. sınıf kekik yazan bir tohum. En az 20 gündür bu haldeler.

Artık bunlar da çıkmazsa, kekik tohumu ekme macerama son vereceğim.

Nevsune Hn.kekik macerasına son verdiniz mi?

Son durum nedir?

denizakvaryumu
24-07-2008, 20:30
http://www.greenilac.com/pdf/kekik.pdf

http://www.plantnames.unimelb.edu.au/Sorting/Origanum.html


Anadolu'da yetişen kekiklerin bir kısmı halk tarafından taze veya kurutulmuş halde çay olarak içiliyor.

Halk değişik cinslere (Thymus, Origanum, Thymbra, Corydothymus, Satureja) ait çok sayıda bitkiye kekik adı veriyor. Bu bitkilerin en önemli ortak özelliği, kuvvetli veya hafif, karakteristik kekik kokusuna sahip olmaları. Kekik, kokusunu, taşıdığı uçucu yağda bulunan karvakrol ve timol adlı maddelerden alıyor.


OREGANO (dağ süsü) - MERCANKÖŞK ÇEŞİTLERİ

1-Cuban Oregano -------Plec Tranthus (tropikal çeşit)

2-Golden Oregano-------Origanum vulgare Aureum (Creeping Golden Marjoram)

3-Greek Oregano---------Origanum vulgare var.( hirtum )Origanum heracleoticum LAMIACEAE

4-Hopley's Oregano-------Origantun vulgate Hopley's

5-Italian Oregano --------Origanum vulgare (origanum x majorijum)

6-Kent Beauty ----------Origanum Rotundifolium cv

7-Mexican Oregano ------Lippia Graveolens

8-Sweet Marjoram -------Origanum majorana

9-Varigated Oregano ------origanum cv (Mounding Marjoram )

10-Cretan Oregano ------origanum onites

11-Syrian oregano--------Origanum maru

12-Creeping Oregano-----Origanum vulgare humile

13-Dittany of Crete ----origanum dictamnus

14-Hopley's Purple Oregano --origanum laevigatum cv

15-Marshall's Memory Oregano ---origanum cv

16-Dwarf Pink 'Saso' Oregano --origanum saso

17-Showy Pink Oregano--------origanum sipyleum

18-Sütçüler oregano---------origanum MİNUTİFLORİUM

19-İzmir / Girit oregano-------origanum onites

20-İstanbul oregano---------origanum vulgare L.subsp. hirtum

ve ZAHTER (karabaş kekik)------------------Thymbra spicata


PLANT- NAME- FLAVOR - INTENSITY


Origanum vulgare hirtum
(Greek Oregano) 10 - 10

Origanum maru
(Syrian Oregano ) 9- 9


Origanum tyttanthum
(Khirgistan Oregano ) 7- 4


Origanum marjorana
(Sweet Marjoram) 1- 3


Origanum onites
(Cretan Oregano) 3-10


Origanum x majoricum
(Italian Oregano ) 4-5


Origanum x marjorana
(Sicilian Oregano) 4- 4

http://www.mountainvalleygrowers.com/oreganoculinary.htm

malina
25-07-2008, 19:53
Son yazıları burada topladım...

Yer örtücü kekik (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9679)

denizakvaryumu
05-08-2008, 08:12
Kekik sağlığa çok faydalı


Türkiye’de yoğun olarak yetişen kekik çeşitlerinin antioksidan, antikanserojen, antidiyabetikve antikolestremik özelliği bulunuyor.

Mikrop öldürücü özelliği bulunan ve yoğun şekilde fenolik madde içeren kekik;

yaşlılığı geciktiriyor,
tümör oluşumunu engelliyor,
şeker hastalığına iyi geliyor
gıdaların bozulmasını doğal yollarla önlüyor.


Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Osman Sağdıç, kekik üretimi açısından dünyada önemli bir konumda bulunan Türkiye’de, Origanum, Thymus, Thymbra, Saturaje, Sideritis ve Salvia cinsi kekiklerin yoğun olarak yetiştiğini, bu kekik çeşitlerinin sağlığa çok faydalı olduğunu söyledi.

Dünyada kekik çeşitleriyle ilgili birçok araştırma yapıldığını, bu araştırmalar sonucunda bu bitkilerin mikrop öldürücü özellikte olduğu ve yoğun şekilde fenolik madde içerdiğinin saptandığını belirten Sağdıç, kekiğin sağlığa faydalarını şöyle özetledi:

“Kekik, içerdiği maddelerle hücrelerden salgılanan serbest radikalleri bağlayarak sağlık açısından birçok fayda oluşturmaktadır.

Kekik, içeriğindeki maddelerle vücutta hücre koruma sistemlerini geliştirmesiyle antioksidan,

kanser oluşumunu engellemesiyle antikanserojen,

diyabet hastalığını engellemesiyle antidiyabetik

vücuttaki kolestrol oranını ayarlamasıyla antikolestremik özellikler taşımaktadır.

Bu özellikleri ile kekik, yaşlılığı geciktirmekte, tümör oluşumunu engellemekte, şeker hastalığına iyi gelmekte ve gıdaların bozulmasını doğal yollarla engellemektedir.”

DOĞAL KORUYUCU

Gıdaların bozulmalarının önlenmesi için koruyucu maddeler kullanıldığını, ancak kimyasal koruyucu maddelerin sağlık açısından bazı riskler taşıdığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Osman Sağdıç, doğal koruyucu özelliği olan kekiğin bu riskleri ortadan kaldırdığına dikkati çekti. Gıdaların üretiminden tüketimine kadarki süreçte sağlıklı olarak saklanabilmelerinin önemli bir sorun olduğunu ve bu alanda sürekli araştırmalar yapıldığını kaydeden Sağdıç, şöyle devam etti:

“Gıdaların mikroorganizmalar ve oksidasyonla bozulmaları sonucu, ticari değerleri kaybolmaktadır. Bunun için gıdaların tüketiciye ulaşıncaya kadar dayanıklılığının korunması için, kimyasal sentetik koruyucular kullanılmaktadır. Kullanımları gıda kodeksleri ile sınırlandırılan kimyasal koruyucular, limit aşımında kanserojen etki yapmakta ve insan sağlığını tehdit etmektedir. Doğal antimikrobiyal özellik taşıyan kekik grubu bitkiler, bu riskleri ortadan kaldırmakta,doğal yollarla koruma sağlamaktadır.”

Kekiğin, sağlık açısından faydaları göz önünde bulundurularak çok farklı alanlarda kullanılabileceğini kaydeden Sağdıç, gıda sektörünün yanı sıra tıp, eczacılık ve kozmetik alanlarında da kullanılabileceğini, hayvan yemlerine katılarak et kalitesinin ve hayvan sağlığının korunabileceğini, çay olarak içilerek insan sağlığına faydasının sağlanabileceğini söyledi.

EKONOMİK BOYUT

Türkiye’nin dünyada baharat bitkilerinin üretimi ve ticaretinde Çin ve Hindistan’dan sonra üçüncü ülke konumunda olduğunu, yıllık 30 bin ton civarında doğal bitki ihraç ettiğini bildiren Yrd. Doç. Dr. Osman Sağdıç, birçok önemli kekik türünün yetiştiği Türkiye’nin, dünyakekik ihracatının yüzde 75’ini elinde bulundurduğunu söyledi.

Kekik üretimi ve ticaretinin geliştirilmesiyle ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlanabileceğini belirten Sağdıç, Türkiye’nin yıllık ortalama 11 bin ton civarında kekik üretimi yaptığını ve bundan 21 milyon dolar gelir elde ettiğini ifade etti.

Türkiye’nin ABD, Avustralya, Kanada ve Avrupa ülkelerine ihraç ettiği kekik türleri arasında Türk kekiği (Origanum onites), sütçüler kekiği (Origanum minutiflorum), karabaş kekiği (Thymbra spicata) ve beyaz kekik (Origanum majorana) bulunduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Osman Sağdıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kekik üretiminin ülke ekonomisine sağladığı katkının artırılmasıiçin, üretimin teşvik edilmesi gerekir. Kekik, belediyelerce süs bitkisi olarak kullanılabilir, ormanlara tohumları saçılarak geliştirilebilir ve tarlalarda yetiştirilerek gelir kaynağı haline getirilebilir. Türkiye, toprak ve iklim şartları bakımından buna çok uygundur.”

http://www.ntvmsnbc.com/news/321679.asp#BODY

Güney Amerika'da yetişen thymus vulgaris türünden hafif sarı renkli uçucu kekikyağı elde edilir. İçeriğinde timol ve karvakrol vardır. Midevi, idrar söktürücü ve antiseptik olarak kullanılır. Yurdumuzda yabani kekik ve başlı kekik çok miktarda yetişir. Ancak mercanköşk türlerinin çoğu da kekik yerine kullanılmaktadır.

Faydası:
Bedeni kuvvetlendirir.
Hazmı kolaylaştırır, mide ağrısı, gastrit, ülser ve gaz söktürücüdür,
İştahsızlığı giderir.
Sinirleri kuvvetlendirir.
Unutkanlık ve zeka problemleri için etkilidir.
Kalp çarpıntılarını keser.
Yemeklerin bozulmasını önler.
Adet söktürücüdür, ağız kokusunu giderir.
Bağırsak iltihabını iyileştirir.
Salgı bezlerinin düzenli çalışmasını sağlar.
İdrar söktürür.
Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar.
Alkol bağımlılığını tedavi eder,
karaciğer yetersizliğinde kullanılır.
Kansızlık, bağırsak parazitleri, bel ağrısı, egzama, mayasıl, uyuz tedavisinde kullanılır.
Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardım eder.
Böbreklerde ve mesanedeki mikropları öldürür.
Cinsel isteği kamçılar.
Tansiyonu geçici olarak yükseltir.
Hastalıklara karşı direnme gücünü artırır.
Çocuklarda görülen kansızlığı giderir.
Kan dolaşımını düzenler.
Müzmin öksürük, astım, sinüzit, bronşit, boğmaca, balgam ve iltihaplı zatülcenp'e faydalıdır.
Grip, beyin nezlesi ve anjinde şikayetlerin azalmasına yardımcıdır.
Kekik suyu ile banyo romatizma ağrılarını dindirir. Kandaki şeker miktarını azaltır.
Zayıflamayı sağlar, saç kepeği ve saç bakımında kullanılır.
Hamileler ve guatrı olanlar kullanmamalıdır


http://www.cicekansiklopedisi.com/detay.asp?flowers=615&cicekler=91


Torbalı yöresinde yetişen ve dünyanın en kaliteli şifalı bitkisi dağ kekiği, Karakız markasıyla piyasaya sunulacak. Salamura halindeki kekik, market raflarında yerini alacak...

Torbalı yöresinde yetişen ve Türkiye’nin ve Dünya’nın en kaliteli, en yan etkisiz kekiği adeta şifa dağıtıyor. Doğal ve hiçbir zararlı bileşim içermeyen Dağ Kekiği ile uğraşan girişimci Sabri Avcı, ürünün her zaman insanların yanı başında olması ve lezzetini kaybetmemesi için salamura kekik üreterek Türkiye’de bir ilke imza attı ve Spicata Karakız adını tescil ettirerek bu mucizevî kekiği tüketiciyle buluşturdu.




Girişimci Sabri Avcı, Spicata Karakız Dağ Kekiği’nin halka saf ve yaratıldığı şekilde ulaşılabilmesi için yapılan çalışmalar ve araştırmalar sonucunda insanların nezle, grip, üşütme, öksürük, egzama ishal gibi hastalıklarda koruyucu olduğunu tespit edildiğini ifade etti. Ayrıca Avcı, patentli ürünün hammaddesi kekiğin tüm analizlerinin TÜBİTAK tarafından yapıldığını söyledi.

Her derde deva

Salamura kekiğin sadece hastalıklara karşı koruyucu olmadığını aynı zamanda da muhteşem bir salata malzemesi olduğunu da söyleyen Avcı, " Salamura kekik sağlıklı beslenen insanların vazgeçilmez salatası haline gelmeye başladı. İzmir içinde birçok zeytinyağlı yemek yapan restaurantlar bizim markamızı kullanıyorlar. Kekiğimiz sadece şifa arayanlara değil, ağız tadına düşkün olanlara da hitap etmektedir" diye konuştu.


Avcı, tüm insanlara, nezle grip, üşütme, bronşit, nefes darlığı, ülser, selülit olmadan geçirecekleri mutlu bir yaşam dilediklerini ve bunu da her yemekle beraber yiyecekleri beşer gram Spicata Karakız Dağ Kekiği salamurası ile kolayca ulaşacaklarını belirtti. En fazla şikâyet edilen hastalık olan grip, soğuk algınlığı için günde en az 20 gram dağ kekiğinin 30’ar dakika ara ile yemenin faydalı olacağının altını çizdi.
http://www.gazeteyenigun.com.tr/icerik.asp?page=guncel&tarih=&nID=29552

http://www.naturey.com/karakiz-taze-dag-kekigi-salamurasi/ntryurun/2256

http://www.karakiz.com.tr/urunler/index.html

denizakvaryumu
16-08-2008, 20:00
Kekiklerin daha çok kireçli toprakları sevdikleri doğrumudur? Eğer öyleyse saksıda yetişen kekikler için ne önerirsiniz?

Todor
16-08-2008, 20:36
6 yaşında bi kekiğim var. 50 cm'lik toprak saksıda. 15 günde bir, azotlu gübre veriyorum. Sabah akşam suluyorum. Sulamayı aksatırsam hemen çiçeğe duruyor. Toprağı hafif kireçli. Tüm gün güneş alıyor, yaz kış dışarıda.

Tek hatam, daha sık dallansın diye bir kısmını budadım. Derin budamış olmalıyım ki, budadığım tarafı kurudu. Derin budamayı sevmiyor anladığım kadarı ile.

Şimdilik gayet keyifli.

fahrikucuktas
24-12-2008, 20:35
Erzincan da madımak her yerde var.

nariçi
24-12-2008, 22:39
tigerX bu başlığı açmış resim likleride çıkmıyor site engellenmiş. Ne olacak! Bu konuyu bilen arkadaşlardan bu konuya sahip çıkmalarını bekliyoruz. **** kapatılsın.

ovalı35
18-03-2009, 12:23
bence kekiği yan dallarından köklen dirip dikin yapmaklazım çünkü ben tohum denedim çok hassas

Zeferan
19-03-2009, 17:12
Merhaba.
Benim de 2 büyük kök kekiğim var. Daha önceleri balkonda saksıda yetiştiriyordum. Şimdiyse bahçede. Yavaş-yavaş yayılmaya başlıyorlar. Ne cins olduğunu bilmiyorum. Akçay Pınarbaşında kurutulmuş kekik alırken satıcıya nerden tohum bulabileceğimi sorduğumda: Torbasının dibinde kekiklerle karışık olabileceğini söyledi. Haklı da çıktı. Yarım avuç dolusu tohum çıkmıştı torbadan.Istanbula gelir gelmez toprağa diktim. Çıktılar. Ama, nazlılar. Geç büyüyorlar. Bu sene nasip olursa, tohum elde edersem isteyen arkadaşlara yollaya bilirim.

Kharel
20-03-2009, 11:30
Çok geç büyüyorlar ve çok nazlılar. Benim kekikleri ev sıcak oluyor diye dışarı aldım şimdi de soğuklarda 1-2 tanesini kaybettim ama içerisi daha kötü napsam bilemedim.

denizakvaryumu
20-03-2009, 12:43
Aksine kekik arsız bir bitkidir.Yayılmacı özelliği vardır.

mehmet55
21-03-2009, 20:35
selam arkadaşlar kekik hakkında yazılarınızı okudum bilgileriniz için teşekkür ediyorum
bizim yörede samsun çarşamba da çay otu diye bildiğimiz bitkiyi nette araştırım resimlerinden anladığım kadarıyla origanum bitkisi olduğu ağırlık kazanıyor kanımca eskiden bu bitkinin çayını hahvatıda içiyorduk hatta şimdide bazan kullanıyoruz
şa nda bu bitkinin yetişme alanları daraldı yok denecek kadar az kırlardan aradım ve 10 adet köküyle koparıp yeni yaptığım bahçeye diktim hepsi tuttu büyümeye de başladılar ayrıca geçen yıldan kalma çiçeklerinden de tohum aldım onlarıda saksılara ektim bittiler
yatınladığım bu bitkinin kekikmi ogiganummu olduğunu bilen arkadaşlardan yardım bekliyorum şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar dileğiyle

KaRaMeLa
23-03-2009, 21:29
Arkadaslar benim cuma gunu ektigim tohumlar bugun cimlendi. 3 gunde cimlendi yani. Normalde 2 hafta da cimlenmesi gerekiyordu. Bu da beni tedirgin etti. Hizli kosan at misali verimli buyumeyecek mi korkusu sardi beni. Ustelik hic daha onceden suda bekletme filan da yapmadim. Pateki acip direk ektim.

k0900
23-03-2009, 22:02
Sn.Karamela, 18 gün önce ektiğim tohumlardan ( ikiyüz kadar) 5-6 tanenesi toprak yüzüne ancak çıkabildi.

Ne kadar şanslısınız. :)

KaRaMeLa
23-03-2009, 22:46
Umarim oyleyimdir ko900 :)
Bu arada soyle bir sey olabilir diye dusundum. Sayfanin basindan beri okudugum kadariyla kekik ile mercankosk arasinda fark oldugunu yazanlar olmus. Ben cok deneyimsiz biri olarak farkini bilmiyorum ama ektigim tohum origanum vulgare. ( oregano ) Biz bunu burda turkceye kekik olarak ceviriyoruz ve oyle biliyoruz. Tabi uzman arkadaslar dogrusunu biliyordur..

k0900
24-03-2009, 00:40
Kekik konusunu (pekçok konuda olduğu gibi) sn. denizakvaryumu'nun yazılarıyla öğreniyoruz.
Soruya bu kısmı görürse en dolu yanıtı verecektir diye umuyorum. :)

Benim mercanköskle ilgili sitede bulduğum bilgi : mercanköşk Oregana marjoram' dır. Yani bir oregano çeşidir. Eşanlamlı ismi ise Marjorana hortensis. Aromatik, hoş kokulu, lezzeti ve kokusu kekiğe benzemeyen bir bitkidir.

denizakvaryumu
24-03-2009, 07:32
Daha önce bu konunun bahsi geçmişti.

Türkiye'de mercanköşke , savorye kekik deniyor.

Oysa;

Kekik (thyme)
Mercanköşk (oregano)
Savory (bu türün Türkçe karşılığı yok, zahter bu türden)

ayrı türler.

nevsune
24-03-2009, 08:05
Oregano, İtalyanların pizzaya koydukları farklı bir kekik türü sanıyordum.

Bende bir zamanlar Ödemiş'ten gelen mercanköşk vardı, onun kokusu kekikten oldukça farklıydı. Bu yıl da Dikili'de mercanköşk gördüm, onun kokusu da benim mercanköşkümden farklıydı.

95 numaralı mesajda görülen bitki kesinlikle kekik. Alanya'da yolumuzun üzerinde ve evin arkasındaki tepede bunlardan bol miktarda var. Bizim kullandığımız kekikten çok daha yoğun kokulu. Ben 1,5 yıl kadar önce artık zamanı da geçmek üzereyken toplayıp kuruttuğum halde, hala o yoğun kokusunu taşıyor. Çok az bir miktarda kullanmak yeterli oluyor. İşin tuhafı iki farklı iklimde aynı kekiğin yetişebiliyor olması.

Dünyanın en yeteneksiz kekik yetiştiricisi olarak ahkam kesmem de hani bayağı bir ironi oldu:)

denizakvaryumu
24-03-2009, 08:41
95 nolu mesajdaki resim için mercanköşk diyorum.

Sn.Herbaryum son noktayı koysun :)

nevsune
24-03-2009, 11:42
Yazdığım kekiğin bir fotoğrafını buldum. Biraz bulanık ama yine de bir fikir verebilir. Ben benzettim, ne diyorsunuz?
Aynı yukardaki gibi kol atıyordu. Renk farklı. Yalnız zaman geçtiği için tam hatırlayamıyorum şimdi, acaba öyle hafif morumsu olan var mıydı arada?

KaRaMeLa
25-03-2009, 04:32
Bu durumda ben kekik diye yemeklerime yillardir mercankosk kullaniyormusum. Sadece ben de degil sanirim burada yasayan butun turkler de ayni sekilde :) Cehaletimize guleyim mi aglayayim mi bilemedim :) cevremdeki Turkleri bu cehaletten kurtarmak boynumun borcu olsun:)
Aydinlatici bilgiler icin tesekkurler sn. Denizakvaryumu ve Nevsune..

mehmet55
25-03-2009, 20:14
anlaşıldığı üzere yukarda yayınladığım 95 nolu resimdeki bitkinin kekik olmadığı ağırlık kazandı
tekrar aynı bitkinin az daha belirgin fotosunu yayınlıyorum birde tohumdan yeni çıkmışını
yorumlarınızı bekliyorum
çiçek açtığında yine bir foto yayınlayacağım tam emin olmam lazım
konu hakkında yorum yapan arkadaşlarada teşşekkür edrim

k0900
25-03-2009, 21:37
Sn. Müge'den temin edilen Creeping Thyme (Thymus Serpyllum) tohumları 5 martta dikildi, bugünkü hali:

KaRaMeLa
26-03-2009, 06:28
K0900 cok guzeller. Gule gule buyutun.. Benimkilerde aynen bu haldeler. Cabuk cimlendiler ama gec buyuyorlar. Suyunu mu az veriyorum acaba. Birazda sizden daha S1k ekmisim ben.

k0900
26-03-2009, 08:39
Sn. Karamela, ekilen tohum, filizlenenin birkaç katı aslında.

Creeping Thyme (Thymus Serpyllum) / Herb tohumları 5 martta dikildi, bugünkü hali:

k0900
26-03-2009, 08:43
Orange Scented Thyme / Herb aynı tarihte dikildi. (5 mart)

Şimdilik yalnız arkadaşlarını bekliyoruz.

ashtead
02-04-2009, 14:03
kekik her mevsimde uygun sartlarda yetisebilecek bir bitki. ben direk topraga ekim yapiyorum . soğuga dayanıklı...

k0900
14-04-2009, 21:52
Ege tarımsal araştırma ens. Müd. Posta kutusu:9 posta kodu:35661 menemen/izmir
tel: 0232 846 1331 fax: 0232 846 1107

tıbbi bitkiler tıbbi bitkiler kategorı: Sınıfı: çeşıt: Sat fıyatı: Bırım:
Tıbbı bitkiler tıbbı bitkiler anason (gölhısar) tohumu 5,00 ytl/kg
tıbbi bitkiler tıbbi bitkiler kekık tohumu 400,00 ytl/kg
tıbbi bitkiler tıbbi bitkiler melısa tohumu 400,00 ytl/kg
tıbbi bitkiler tıbbi bitkiler kaparı tohumu 200,00 ytl/kg
tıbbi bitkiler tıbbi bitkiler fesleğen tohumu 300,00 ytl/kg

denizakvaryumu
15-04-2009, 07:35
Ege tarımsal araştırmada satılan kekik tohumu Ankara için uygun değil diye biliyorum.

nariçi
15-04-2009, 08:00
Ben aldığım kek tohumlarını açık bahçe toprağına ektim, üzerini üç hafta örttüm. Şimdi açtım ama henüz gözükmüyorlar.

mehmet55
15-04-2009, 22:01
sayın nariçi kekik tohumlar çok ince olduklarından ekşlecek toprağında aynı derecede
ince ve kaliteli vede nemli olması lazım
ben çiçek toprağı alıp ektim nisanın 7 sinde ekmiştim bugün baktım bitmeye başlamışlar
ben tohumlar kutulara ektim üzerlerinide naylonla kapattım arasıra havalandırdım
su büskürterek devamlı nemli tuttum ve boylece tohumlar bitmiş oldular

Sibel11
18-04-2009, 09:41
Benim ektiğim tohumlar da çimlenmediler. Çok oldu ekeli üzerlerini şeffaf poşetlerle kapatmıştım, nemde vardı, acaba sıcaklık mı uygun değil. Umudumu kesmedim; ama çimlenmezlerse çok üzülürüm :(

k0900
18-04-2009, 13:10
Çok yavaş çimleniyorlar, işallah hızlı yayılırlar.
Son resimdeki kekikmi, yabanı otmu yakında öğremiriz.
5 martta dikilen kekikler:

denizakvaryumu
18-04-2009, 16:48
Son resimdekiler kekik değil.

k0900
18-04-2009, 16:56
İtinayla yabani ot yetiştirilir :)

denizakvaryumu
18-04-2009, 17:31
Bende de çok var :D

mehmet55
18-04-2009, 18:46
tohumun çimlenmesinde nem kadar sıcaklıkta önemli birde kekiktohumu gibi ince tohumlar derin ekilmezler 05 cm yeterli olup tohum ekildikten sunra üzeri hafifden bastırılır bu şekilde tohum toprakla daha iyi temas etmiş olur
soğuk havalarda tohumun çimlenmesi gecikir

nevsune
18-04-2009, 18:49
İtinayla yabani ot yetiştirilir :)

Ben size yeni cinslerini vereyim, karşılığında kekikler yetiştiğinde bana bir iki tanesini verirsiniz. Ödeşiriz:p

denizakvaryumu
18-04-2009, 18:57
Tarhun toplantısında görüşelim :D

nariçi
18-04-2009, 18:59
Benimkiler den henüz eser yok ama bir dahakinde özel kaplarda ekip, sonra şaşırtma ile büyütüp, ertesi yıl toprağa dikeceğim. Ortalama 300 adet tohum vardı, devamlı nemli tutup, uzun süre örtü altında tuttum. (Bir iki tane minicik görüntü var hepsi o kadar.)

nevsune
18-04-2009, 19:09
Ben ne yaptıysam kekik bir, çilek iki yetiştiremiyorum. Gurbik67'den yeni gelen kekiğim de öldü. Nerede ne yanlış yaptığımı da bulamıyorum. Her ikisi için de her yolu yöntemi denedim. Olmuyor, olmuyor. Sonunda karar verdim bu iki bitkiyle kriterlerimiz uyuşmuyor:rolleyes:


Tarhun toplantısında görüşelim :D
Son bir şans daha vereyim hadi;)

denizakvaryumu
18-04-2009, 19:24
Kekik ve alp çileği en kolay iki bitki :p

k0900
18-04-2009, 19:27
Ben size yeni cinslerini vereyim, karşılığında kekikler yetiştiğinde bana bir iki tanesini verirsiniz. Ödeşiriz:p

Memnuniyetle :)

ormancık
18-04-2009, 23:23
Kekik ve alp çileği en kolay iki bitki :p

Sevgili denizakvaryumu diyorum ki siz şu tarhun toplantısını beklemek yerine kekik ve alp çileğinizden bize postalasanız nasıl olur:D

Malum hava değişiklikleri nedeniyle nezlem şu günlerde dorukta da.:mad: Hiç olmazsa çayını içer iyileşirdim de size de bir güzel dua ederdim:rolleyes:

Tabii kargo ücreti tarafımıza ait;)

denizakvaryumu
20-04-2009, 16:10
Kekik hem dağların neşesi, hem şifa kaynağı…

Tıbbi amaçla kullanılan en önemli bitkilerimizden biri kekiklerimizdir. Thymus ve Origanum cinslerinin endemik türlerini yemeklere koku verme veya çay yapımı amacıyla kullanmanın yanı sıra, Anadolu insanı kekik türlerimizden çeşitli hastalıkların tedavisinde de yararlanmaktadır.

Yiyecek ve içecek olarak kullanılan kekik türlerimizin tercih edilmesinde sadece besleyici özellikleri değil sağaltıcı nitelikleri de rol oynayabilmektedir. Ülke çapında yaygın endemik Sipildağı Kekiği'nin (Thymus sipyleus subsp sipyleus var. sipyleus) Kayseri'nin Yahyalı İlçesi'nde yapılan çayı içilmek suretiyle bitki nefes darlığı, öksürük ve bronşitin tedavisinde kullanılır. (3)

Endemik bir kekik türü olan Thymus praecox subsp. skorpilii var. skorpilii'den Amasya İli'nin Merzifon dolayında şeker hastalığına karşı halk ilacı yapılmaktadır. Bahse konu kekik türünün Rize İli Anzer Yaylası'nda çayı yapılarak içildiğinden bu endemik bitki Rize yöresinde "Anzerçayı", Trabzon yöresinde ise "biberhot" olarak adlandırılmaktadır Yine ülkemizde yaygın olarak yetişen Thymus sipyleus subsp. rosulans adlı endemik kekik türü mide hastalıklarının tedavisinde kullanılır. (8, 11)

Muğla ve Denizli illerine endemik olan ve bu iller dışında doğal olarak yetişmeyen, yemeklerde baharat olarak da kullanıldığından yöresel adı "çökelek kekiği" olan endemik Origanum hypericifolium bitkisinin bu yörelerimizde şeker hastalığına karşı çayı içilmektedir. (12)

Uşak'ın Eşme İlçesi'nde Thymus zygioides var. lycaonicus (Konya kekiği) adlı endemik kekik türünün kurutulmuş çiçekli dalları ve yaprakları, nefes yolları rahatsızlıklarında, soğuk algınlığı ve nefes darlığı tedavisinde kullanılır. Aynı bitkinin yaprakları Afyon'un Kumalar Dağı yöresi köylülerince kaynatılıp çay olarak içilir ve bu suretle şeker hastalığının tedavisinde kullanılır. Ayrıca yemeklerde de baharat olarak kullanılır. (5, 13)

Kekik türlerimiz mis kokularıyla doğamızı şenlendirmelerinin yanı sıra, Anadolu insanının hastalıklarına deva olur da, Anadolu insanı ona hak ettiği değeri vermez mi?

Örneğin yemek ve ilaç yapımında kullanılan kekiklerimizden Origanum bitkisinin Türkçe anlamı "dağların neşesi"dir. Dünyadaki Origanum türlerinin yüzde 60'ı da Türkiye'de yetişir. Yani Türkiye'nin dağlarından alacağınız zevki, hayat kaynağını ve neşesini dünyanın başka hiçbir yerinde bulamazsınız; bir de bu neşe endemik ise, değmeyin keyfinize.

Anadolu'nun tüm kekik kokuları, düşmana karşı birleşin!

Antikçağlarda kekik, asaletin ve cesaretin simgesiydi. Bu yüzden savaşa giden yiğitlere kekik kokan armağanlar vermek bir gelenek halini almıştı. (14) Antikçağ ordularında görev yapan Anadolu delikanlıları da yörelerinden aldıkları endemik kekik kokulu hediyelerle savaş alanına gidiyorlardı besbelli.

Anadolu'nun dört bir yanından gelerek orduya katılanların kekik kokuları da muhakkak birbirine karışıyordu, ülkenin endemik kekik kokuları da herhalde Anadolu'nun kokusu olarak birleşiyor, öyle karşı konuyordu düşmana; askerlerin her biri de yanlarında taşıdıkları yörelerinin kekiğinin kokusundan güç alarak vatanlarını savunuyorlardı.

Antikçağ insanının birbirine kekik kokulu hediyeler vermesinin altında, mutlaka kekiğin hastalıkları iyileştiren olumlu özellikleri de vardı. Evinden ayrı savaşa giden insanların en çok ihtiyacı olan şeylerden biri hastalıklarını iyileştirecek unsurları yanına almaktı besbelli. Kekiğin hastalıklardan koruyucu etkisi, onun her türlü zorluktan insanları kurtardığı yönünde bir inanca dönüşmüş olmalıdır.

Romalılar kekiğin melankoliye iyi geldiğine inanırlardı. Bu çağlarda evlenecek kızlar ayakkabılarının içine kekik koyarlar ve daha sonra uyurlardı, bu suretle ileride evlenmeleri muhtemel erkeği rüyalarında göreceklerine inanırlardı. (9)

Erkeksin be kekik!

Roma ve Antikçağ uygulamalarından da görüleceği üzere kekik erkeksi bir bitkidir. Romalı kızlar ayakkabılarının içine erkekle özdeşleşen kekik koymak suretiyle rüyalarında müstakbel yavuklularını hayal edebilmekte, savaşa giden yiğitlere de kekik hediyeleri verilerek onlara yiğitlere ve asillere özgü kokular kazandırılmaktadır.

Zaten kekik türlerinden Thymus bitki sistematiğinde erkeksi bir isimdir. Günümüz Anadolu'sundaki Türkçe kekik isimlerinde bu uygulama devam etmektedir: Örneğin Ankara yöresinde endemik Origanum sipyleum adlı kekik ile Muğla yöresinde Origanum onites adlı kekiğin yöresel adı "güveyi otu", yine Muğla yöresinde Satureja thymbra adlı kekiğin yöresel adı "oğulotu" veya "oğul kekiği"dir. (11)

Görüleceği gibi kekik türlerimiz insanlarımıza sağlık bahşederken fizyolojik özellikleriyle onlara kültürel bakış açıları da kazandırmakta, Anadolu insanına asalet ve cesaret vermekte, ayrıca neşe, hayal gücü, sevgi ve mutluluk da aşılamaktadır.

denizakvaryumu
20-04-2009, 16:16
Origanum sipyleum (Ankara'nın endemik kekiği-mercanköşkü)güveyi otu

73660


73661

http://www.mountainvalleygrowers.com/orisipyleum.htm

kaktüs
20-04-2009, 16:49
Sevgili denizakvaryumu diyorum ki siz şu tarhun toplantısını beklemek yerine kekik ve alp çileğinizden bize postalasanız nasıl olur:D

Malum hava değişiklikleri nedeniyle nezlem şu günlerde dorukta da.:mad: Hiç olmazsa çayını içer iyileşirdim de size de bir güzel dua ederdim:rolleyes:

Tabii kargo ücreti tarafımıza ait;)

Ormancık mesajınıza kesinlikle katılıyorum... Kendi adıma... :D
Ben de çok güzel dua ederim :rolleyes:

Bir de yanına Origanum sipyleum tohumu.. (Malum Ankara'dasınız bulursunuz). Ooooh daha ne ister bir insan :D

denizakvaryumu
20-04-2009, 18:55
Tabi tabi başka istekleri olan :p

Tarhun toplantısına geldiniz geldiniz gelmediniz başka bahara :D

kaktüs
20-04-2009, 21:30
Oooo sn denizakvaryumu olmaz ki ama. Böyle de yan çizilmez ki.. Ankara'da değiliz diye böyle zulüm olmaz ki...

nevsune
01-05-2009, 08:28
Uzun yoldan gelen "Kardeş" kekikler, bionemle duşlandıktan sonra özel ve güzel bir Ankara sabahına gülümsüyorlar:)
75714

Aldığım talimat uyarınca; 1 hafta gölgede durup alışmaları sağlanacak, sonra yarıgölgeye geçirilecek ve dahi arsızlık edip kimsenininkine el sürülmeyecek:p

gurbik67
01-05-2009, 21:57
nevsune hanım kekiklerin güzelmiş ama bayağı sık görünüyor bence derin ve dikdörtgen saksıda daha iyi olur
birde sormak istediğim yukarıda fotoları bulunan kekik denen bitkiler vede her kokan bitkide kekikmidir ben adını bilmediğim mis gibi kokan 30-40 cm boylarında 3-4 çeşit bitki biliyorum zannedersem temmuz ayı gibi idi onların fotolarını çekip buraya koyacağım kekikse siz karar verirsiniz.

nevsune
02-05-2009, 13:42
Sn Gurbik67, bu kekikler çok özel(;)) yerden geldiler ve çok değerliler. Ayrıca bunları yaşatabilmek için verilmiş sözüm var; tüm bilgileri kullanıp, her türlü çabayı göstereceğim. Derin saksıya dikmem söylendiği için bunlara diktim ama tuttuktan sonra kendiminkini dikdörtgen saksıya geçiririm. Diğer kekik, artık sahibinin uygun bulacağı biçimde yaşamını sürdürür.

Kekik sudan fazla hoşlanmıyor galiba değil mi? Bir de organik gübrem var ama sormadan ona da cesaret edemedim. Sulama ve gübreleme konusunda da yardımcı olursanız sevinirim.

gurbik67
02-05-2009, 20:26
gübreleme çok az olarak yapabilirsin kurağa ve dona dayanıklı toprağa değdiği yerden hemen kök salar küçüçük beyaz çiçek açtığında çok çabuk çoğalır.bulunduğu ortama su **** kuraklığa çabuk adapte olan bir cins

nevsune
14-05-2009, 10:37
Kekiklerin son ve içler acısı durumu.

Benimki tamamen gitti gibi. Yine de sanki dipte ufak bir yeşillik var, sonuna dek bekleyeceğim. Daha önce yazdığım gibi asla kriterlerimiz uyuşmuyor bu bitkiyle:p
78420

Emanet olanda biraz umut var gibi. Hiç ellemiyorum, sahibi kendisi budasın isterse.
ATTACH]78421[/ATTACH]

denizakvaryumu
14-05-2009, 10:43
Eyvah gitti güzelim kekik.

24 üne kadar o yeşillik de gider :) gurbik67 görmesin.

nevsune
14-05-2009, 10:46
Yok o yeşillik sürüyor vallahi, sahibinin şansına:)

Neyse ben de Ankara' daki bahçede çoğalınca yetiştiririm. Panik yok;)

k0900
14-05-2009, 11:37
Sn. Müge'den temin edilen Creeping Thyme (Thymus Serpyllum) tohumları 5 martta dikildi, bugünkü hali:

RR ile mutlu mesut büyüyorlar.

ormancık
14-05-2009, 11:44
O zaman kekik ile RR'ler aynı su ve toprak isteğindeler demek ki. Bunu bilmiyordum.


İşte saksıcılığın ve fotoğrafçılığın faydaları.Teşekkürler ağaçlar.net, Teşekkürler Sn.k0900.

Ben de RR'lerimin yanına Thymus Serpyllum dikeyim. Salatada yanyana muhteşem tatta olurlar:)

k0900
14-05-2009, 12:22
Aslında RR nin diger yanıda fesleğen, biri çalıyor, digeri :)

İyimi kötümü yaptık tepki gelir yakında :)

ormancık
14-05-2009, 13:09
Aslında RR nin diger yanıda fesleğen, biri çalıyor, digeri :)

İyimi kötümü yaptık tepki gelir yakında :)


Fotoğrafı büyüttüğünüzde daha iyi gördüm gerçekten diğeri fesleğen ve inanmazsınız ben fesleğenli makarnaya bayılırım.

Bu sene Bauhaus'tan pencere önünde saksılarda yetişen fesleğenden aldım. Mahsul bolcaydı.

kaktüs
14-05-2009, 13:15
Onlar barış içinde yaşıyor görünüyorlar. Evlerde olunca mecbur yan yana yaşamayı öğrenecekler.. :)

O saksıda süper bir makarna sosu var. Domstesli, fesleğenli, kekikli :D

pembegül
14-05-2009, 13:18
Arkadaşlar bende geçen yıl pazardan aldığım kekikleri kurutmuştum bu kışa girerken minik siyah tohunlarını saksıya ektim bu sene üç dal kekik çıkmış yaprakları 1cm. eninde üç dört cm arasında değişen uzunlukta dağ kekiği dediklerinden değil herhalde bu tarlalarda hasadı yapılandan çok güzel keskin kokusu var biraz daha büyüsün resimlerini eklerim ***** .

seyyah
14-05-2009, 21:58
geçen gün tohumcudan kekik tohumu istedim baharatçıya yönlendirdi. baharatçıya gittim kekik tohumu diye birşey olmaz dedi. adam şifalı otlar satıyor daha kekigin tohumu olup olmadıgını bilmiyor. arkadaşlar nereden bulabilirim kekik tohumunu. ayrıca şimdi eksem olurmu. etrafından geçerken kekigin kokusunu duymak istiyorum varmı öyle bir kekik cinsi

k0900
14-05-2009, 22:20
Tohumculardan alabilirsin.

İstanbul Tohumculuk ve Arzuman Tohumculuk tohumlarını geçen hafta ektik.

Ayrıca bitki satan peyzajcılardan saksıda alabilirsiniz.

Sitedede ithal kekik tohumu satılıyor.

gurbik67
14-05-2009, 22:44
deniz akvaryumu gördüm NEVSUNE hanıma sormak istiyorum 159 mesaj ile163 teki aynı kekikmi anladığım kadar ile kekikğin dikildiği toprağın torfu çok fazla aslında o kekik Ankarada rahatlıkla yetişebilen bir cins torf oranı çok çok az olmalı.
Nevsune hanım istesende istemesende bu kekiği yetiştireceksin.

nevsune
15-05-2009, 09:18
Evet sayın gurbik67, o iki fotoğraftaki kekikler aynı. Söylemeyeyim diyordum ama benimkinin bozulma sebebi sizsiniz:p Ben hiç ellemeyecektim. Siz yok derin değil, yok dikdörtgen değil diyince, hani vardır bir hikmeti deyip değiştiriverdim kendiminkinin saksısını. Alın işte sonuç ortada:(

Neyse, umarım diğeri sağlam kalır da, oradan kökler alırım. Aslında onda da suç benim değil. Ben söyledim, ben kekik katiliyim,beceremiyorum alın şunu benden diye almadı. Suç benden gitti, ne yapayım?

Sn gurbik67 torfu genelde fazla kullanmam. Bahçe toprağı ile az miktarda torf karıştırıp hazırlamıştım bunları ama haklısınız dikdörtgen saksıdaki biraz fazla kaçtı. Korkumdan ne çileklere, ne de bunlara gübre bile veremedim.

Neyse herkes kısmetini yermiş. Yine de Gugukkuşu filminde Jack Nicholson'un oynadığı kişiliğin dediği gibi: Hiç değilse denedim;)

gravel
15-05-2009, 10:08
anladığım kadar ile kekikğin dikildiği toprağın torfu çok fazla aslında o kekik Ankarada rahatlıkla yetişebilen bir cins torf oranı çok çok az olmalı.

Sayın gurbik kekik için sizin toprak öneriniz nedir? Geçen sene sizden aldığım kekiği malesef ben de yaşatamadım. ama sarmaşık bamya bütün kışı ve güvercin saldırılarını atlattı ve bu bahar balkon demirlerimi sarmaya başladı :)
Geçenlerde kipa'dan kekik aldım ben de. ufakça (7-8 cm çap ve boyda tahminen) bir saksıda. Onu daha büyük bir saksıya, hatta ince uzun saksıya almayı düşünüyorum ama değiştirip kaybetmekten çekiniyorum. Elimde marketten almış olduğum torf var ama sizin uyarınızdan sonra kullanmaktan vazgeçtim.

denizakvaryumu
15-05-2009, 10:11
Vermeyince Mabud, Neylesin Mahmut :D

Biz en iyisi Derya'nın köyüne gidelim, kekikleri kendi elimizle alalım.

gurbik67
15-05-2009, 18:01
bendeki kekikler genelde torflu toprağı asla sevmez nedeni suyu çabuk geçirgen olması kuru kalması o derece fazla olması yoprak çok fazla olmalı
ankarada yaşayan yeğenimde aynı kekiklerden saksıda yetiştiriyor demekki havasında suyunda problem yok.
nevsune hanım hata bende doğru çoğuda sende diktikten sonra bir müddet gölgede kalsın demiştim.
denizakvaryumu ve sana tekrar göndereceğim inşallah 1 hafta sonra
selamlar.

nevsune
15-05-2009, 18:07
Sn gurbik67, bir görüşmemizde bu kekiklerin gölgelik yerde yetiştiğini söylemiştiniz, yanlış anımsamıyorum değil mi? Aslında kekiğin güneş sevdiğini biliyordum ben. Şimdi son bir çabayla kurtarayım diye uğraşıyorum ya hani;). Ne yapmamı önerirsiniz? Bunları şu anda oldukları gibi yalnızca sabah güneşi alan yerde mi bırakayım, yoksa sıkı bir güneşe mi alayım?

Yardımlarınızla kurtaralım hadi bunları:)

Ben yazarken siz de yazıyormuşsunuz:) Hiç olur mu sizde hata falan yok, ben şaka yaptım. Ama 1 hafta gölgede bırakmıştım sonra yavaş yavaş sabah güneşine aldım. Yok artık lütfen göndermeyin. Sizi de boşuna yormuş olurum ve üzülürüm. Ben baktıkça sonuç hiç değişmeyecek. Sevmiyor beni, yapacağım bir şey yok:(

gurbik67
15-05-2009, 22:39
nevsune hanım sizdeki o kekikleri diktikten sonra 1 hafta kadar gölgede kalsın ondan sonra güneşe çıkar demiştim tam tutma olmadığından güneşten dolayı yanma oluyor aslında her türlü iklimde yetişmektedir kökleri hem yüzeysel hemde derine inen kökleri var güneşi seviyor ama sen tam tutmadan güneşe aldığından kekikler kuruyor.

N.Hel
04-06-2009, 17:00
Merhaba,

Marketten aldığım kekiğin resmini aşağıya ekledim. Cinsinin ne olduğunu söyleyebilecek varsa çok memnun olurum.
selamlar

feriha
04-06-2009, 21:42
Arkadaşlar bugün babam cebeci pazarından satıcının kekik dediği değişik bir baharlı ot almış. Köklü görünce yetiştirmeyi denemek için hemen suya koydum. Ama bu nasıl bir kekik bilemedim. Tadı kekikten daha kuvvetli ama yakın bir aromaya sahip.
83842

denizakvaryumu
05-06-2009, 07:40
Kokusu kekik gibi mi yoksa lavantaya daha mı yakın.

Yapraklardan lavanta ailesinden gibi duruyor.

feriha
05-06-2009, 08:44
Kokusunu ve tadını tekrar test ettim.
Lavanta yapraklı ama kekik tadında.
Elinizle biraz oğusturursanız kekik gibi kokusunu alabiliyorsunuz.
Yediğinizde biraz yakan kekik tadı gibi bir aroma mevcut.
Salataya kullanıldı çok yakışıyor;)

Kiraz
05-06-2009, 12:45
Sevgili Feriha geçen sene ben de marketten aldıklarımı ( aynı cinsti) dikmiştim ve kolay tutmuştu, ilk günler çok su istemişti.

tamaşa
05-06-2009, 15:48
sn feriha,bende sizin gibi pazardan köklü aldıgım aynı cins kekikleri direk topraga ektim çabuk tuttular gelişimleri çok güzel. sn kiraz'ın dedigi gibi ilk günler bol suladım

feriha
05-06-2009, 17:33
Sevgili Kiraz, Sn tamaşa ben de hemen toprağa geçirdim. Pazarda köklenecek bir bitki görmeyelim demek hepimiz aynıyız:p

tamaşa
05-06-2009, 20:48
aynen, bir önceki haftaki pazardanda köklü mor feslegen bulup ekmiştim.komşum pes dogrusu kendine pazardan da ekecek birşeyler buldunya diyor .çicek böcek sevince insanın gözü nerde ne var buluyor

sirius50
05-06-2009, 23:42
sevgili yeşil severler
7 sayfalık görüşlerinizi ilgi ile okudum bende kendi denyimlerimi sizlerle paylaşmak istedim. baharatlı mutfak bitkilerini yemekelrimizde ve salatada devamlı kullanmaktayız. bir firmanın küçük pakatlerde satışa sunduğu kekik,fesleğen, biberiye vb ürünleri sonunda kendim yetiştirmeye kara vererek mart ayın da Koçtaş tan Vilmorin marka anadolu tohom aş ithali fesleğen(basilic grand vert),kekik (sariettecommune) ve mercan köşk (Origan marjolaine vivace) tohumları çimlendirme torf u ve plastik çimlendirme viyolleri aldım. önerilen kurallara uyarak tohomları toprakla buluşturdu.

15-20 günün sonunda fesleğen ve kekik tohumları çimlenip mart sonuna doğru 5-6 cm lik iplikcikler şeklinde buyuduler ancak daha sonra hepsi fazla gelişmeden devrilip gittiler. bunun nedeninide torf olduğunu firmanın yetkilisi Ziraat müh. söyledi.

1 ölçü torf ile 3 ölçü pazardan aldığım çiçek toprağı karışımı ile elma sandığından bir küçük seracık yaptım ve sonunda fesleğen ve kekikleri büyutmeyi başardım ama mayıs ayından itibaren çiçeklenecekleri yazıyor olmasına rağmen henüz şaşırtma durumuna bile gelemediler. bu arada mercan köşk lerde hiç hareket yok sanırım o konuda aldatıldım. tohumlar iyi değil miş saygılarımla

maki01
09-06-2009, 15:08
Merhaba,
Zengarden'den aldığım kışlık kekik, portakal kokulu kekik, tarçın ve limon kokulu fesleğen tohumlarım yine zengarden 'den aldığım çimlendirme torfunda 3 günü bile doldurmadan filizlendi.
Özellikle kekiklerin gövdeleri çok ince, umarım güzel gelişirler.

denizakvaryumu
09-06-2009, 15:12
Zengarden i foruma da bekliyoruz :)

maki01
09-06-2009, 16:20
Ben de davet ettim :) Üye , ancak agaclar.net'de satış yapmayı yoğunluğundan dolayı düşünmüyormuş. Ben gittigidiyor.com dan şipariş vermiştim.

Not: Fotoğraf makinamın pili bitti . Fotoları en kısa sürede ekleyeceğim.

Ek:

85297

85298

denizakvaryumu
09-06-2009, 16:28
Posta çeki olayı olmadığı için ben de inadına gitti gidiyordan alışveriş yapmıyorum :)

Artı ,forumdan yapılan her alışveriş, foruma katkı olarak da kaldığı için, forum herzaman tercihim oluyor.

maki01
09-06-2009, 16:47
Haklısınız, ben de hayatımda ilk kez (54 yaşında ,bilgisayar kökenli ve 15 yıldır internette olmama rağmen) internetten alışveriş yaptım. Yine haklısınız, site üyelerimizden malzeme almak destek açısından önemli. Site içi arama moturu ile aramalarda konuyu bulmakta zorluk çekiyordum. Vermikulit bulamadığım bir dönemde siteden bir arkadaşımız önerisiyle bulaştım internetten alışverışe. Hatta sayın Karınca'ya ilk siparişim gittigidiyor.com dan oldu sonra sitede buldum kendisini.1 şişe oradan, 2 şişe buradan sipariş vererek neemazalları temin ettim.
Artık sitemizde bulmak istediğim konuyu google'da agaclar.net'te sorguluyorum. Ulaşım çok daha kolay geldi bana.
Zengarden'le yaptığım alışverişten de son derece mutluyum. Satınalma dışında sorduğum her soruya kısa sürede cevap alabiliyorum.
Konu nerden nereye geldi :)
Son Söz: Tüm siparişlerimizde sitemizde satış yapan üyelerden satın almak tercihimiz olmalı. Hem sitemiz, hem kendi çıkarlarımız için... Burada daha ucuz :)
Sevgiler..

COYOTE
15-06-2009, 09:36
Sonunda kekiklere kavuştum.

Derya Özen
15-06-2009, 10:10
86789

Buda geçen hafta bizim köyden topladığımız kekiklerin resmi, sizin burada fotoğrafladıklarınıza benzemiyor. Bunlar çalı gibi bir köke ve dallara sahip, sizinkiler daha yumuşak otsu bir görüntü içindeler. Sanırım çok farklı kekikler var. Kekikde dünya deviymişiz :) Ayrıca bir not daha, bu hafta tekrar köye gittim, bu hafta kekiklerin aroması daha bir fazlaydı. Sanırım bu mevsim bizim köy için, tam kekik toplama vakti.

maki01
15-06-2009, 12:01
Tohumdan balkonda kekik yetiştirmek çok zor gibi. Tohum minicikti, fideler de öyle.

Zeytinci
15-06-2009, 12:38
Bu kekiğin çeşidini bilen var mı?

hazan-z
16-06-2009, 21:05
Merhaba Arkadaşlar!Şimdiye kadar ektiğim bitkiler arasında kekik ve biberye kadar nazlısına rastlamadım.Ekeli üç aya yakın bir zaman olduğu halde boyları henüz 4-5 cm .Adeta insanın sabrını deniyorlar.Siteden alışveriş konusunda Maki01'e katılıyorum.Hem sitemiz kazansın,hem de daha ucuza alalım.Sıcaktan kavrulan Adana'dan sevgiler.

nevsune
18-06-2009, 09:27
Geçen hafta Feriha'dan aldığım kekikleri bir hafta gölgede bıraktıktan sonra ilk defa sabah güneşine çıkarttım.
87602

Sonra dilime takıldı bir şiir:)

Bugün pazar.
Bugün beni ilk defa güneşe çıkardılar.
Ve ben ömrümde ilk defa gökyüzünün bu kadar benden uzak
bu kadar mavi
bu kadar geniş olduğuna şaşarak
kımıldanmadan durdum.
Sonra saygıyla toprağa oturdum,
dayadım sırtımı duvara.
Bu anda ne düşmek dalgalara,
bu anda ne kavga, ne hürriyet, ne karım.
Toprak, güneş ve ben...
Bahtiyarım...

1938
N.H. RAN

maki01
18-06-2009, 10:11
Minik kekiklerimi düşünerek girdiğim başlıkta , Nazım'dan bir parça bulmak çok mutlu etti beni. Ne de yakışmış buraya...

gürselbaranlı
18-06-2009, 20:29
Bizim yörenin kekikleri yeni olmaya başladı biraz erken ama girmişken otların arasına topladım.

Uysal01
21-06-2009, 13:11
Arkadaşlar Ticari anlamda kekik üreten varmı? .Hangi kekik türü- üretim bilgileri-pazarlaması-ticari değeri - gibi konularda ilgilenen arkadaşlardan bilgi alabilirmiyim.

k0900
21-06-2009, 21:12
Bu kekik bahçemizin olduğu bölgedeki kekik, tepeler kekiklerle dolu.

Birkaç kökü yerinden bir, iki km. mesafeye transfer ettik:)

denizakvaryumu
22-06-2009, 21:19
Bu kekiklerin yaprağı limoni kokulu olması lazım.

k0900
22-06-2009, 21:55
Yarın koku ve tad kontrolu yaparım, ayrıca tanıştığımız arıcı Ankara'nın ne gizli bitki zengini yerlerini biliyormuş.

Temmuz 15 den sonra kekik, endemik bölgelerine gitmeye sözleştik:)

maki01
24-06-2009, 14:35
Kekikler filizlendi ama gelişmiyor. Kıl gibi bir gövde.
89200

Çok olan kışlık denilen türde, az olan ve giderek yok olan portakal kokulu kekik.

89201

Cenova fesleğeninin yanındaki de mercan köşk olacak bir gün diye hala umudumu korumaya çalışıyorum.
Gerçekten bu fidelerle şansım var mı sizce? Yardımınıza ihtiyacım var.

k0900
24-06-2009, 21:12
Bu kekiklerin yaprağı limoni kokulu olması lazım.

Tam tamına klasik kekik, yani limon yok:)

mehmet55
11-07-2009, 20:52
çiçek açmış origanum bitkileri
bu bitkiye yöremizde çay otu diyoruz bu stede adının origanum mercan köşk olarak öğrendim
bunları baharda bahçeye diktim çok güzel geliştiler zaten çevrede yetişiyor tohumunuda çimlendirdim onlarda çiçek açmak üzereler
ayrıca arılarda bu bitkiyi çokca ziyaret ediyorlar

mehmet55
11-07-2009, 21:11
ilk baharda müge hanımın göndermiş olduğu kekik tohumlarından üretilen kekiklerin son hali
yayılıcı cireeping thyme kekikleri çiçek açtılar

maki01
11-07-2009, 21:15
Merhaba Mehmet55,
Ben de tohumdan kekik yetiştirmeye çalışıyorum ancak başarılı olduğum söylenemez. Portakal aromalı ve kışa dayanıklı kekik tohumlarını ektim. Nerdeyse 1 ay olacak fideler hala çok cılız. Siz de sanırım tohumdan yetiştirdiniz. 2 sorum olacak, yardımcı olursanız sevinirim.
1- Kekik fidelerine şaşırtma uygulanır mı?
2- Kekiğiniz ne kadar sürede bu hale geldi?
Teşekkürler...

mehmet55
11-07-2009, 21:22
sayın maki ben bu kekik tohumlarını 5,ayda ektim çok emek harcadım hazır çiçek toprağı alıp saksılara ektim devamlı su püskürterek nemli tuttum 2-3 cm olunca başka yerlere saksılara şaşırttım bol güneşte devamlı suladım bu hale geldiler umarım anlatabildim
başarılar dilerim

maki01
11-07-2009, 21:26
Çok teşekkür ediyorum. Neme dikkat edeyim ben de. Anlattıklarınızdan suyu biraz az veriyorum gibi geldi.

Kharel
11-07-2009, 22:37
ben de çok uğraştım kesinlikle sularken çok dikkat edin, nemli tutun yeni çimlenen filizler çok dayanıksız fiziksel su gücüne karşı.

k0900
11-07-2009, 23:27
Tohumdan üretmde çimlenme ve büyüme çok yavaş oluyor.

Ancak sonra hızlı gelişiyor.

Kharel
11-07-2009, 23:31
evet ben ilkbaharda ektim mart ayında nerdeyse hiç büyümedi 4 yapraktan ibarettiler. ancak şu an inanılmaz fark var o günlere nazaran.

maki01
12-07-2009, 00:24
Moralim düzeldi sağolun. Günlerdir bir yanıt alamamıştım bu başlıkta. Aynı sabır mercanköşk için de geçerli sanırım...

mehmet55
12-07-2009, 00:42
mercan köşkün durumuda aynı tohumdan üretim yavaş gelişiyor ama kırlardan toplanan köklü fidesinin tutma sı kolay ve aynı yıl köklerden filizlenip çiçek açıyor bahçeye diktiklerim oyle oldu yumuşak toprakta daha hızlı çoğalıyor
bir özelliği güneşi çok seviyor gölgede kalanlar uzayıp gidiyor birde çiçekler seyrek oluyor

mehmet55
12-07-2009, 22:01
Arkadaşlar bu bitkinin adını bilen varmı
cevaplarınız için şimdiden teşekkür ediyorum

k0900
12-07-2009, 22:20
Ada çayına benziyor.

is_m@il
20-07-2009, 12:00
Arkadaşlar elinde kekik tohumu olan varsa bana da gönderirse sevinirim...

mehmet55
26-07-2009, 00:06
sayın ismail bey şu an kekik tohumu alsan bile ekmek için baharı beklemen lazım sanırım belki fidesini isteyebilirsin daha yararlı olur çünkü çimlenmesi 15-20 gün sürüyor artık sonbahar geliyor

maki01
26-07-2009, 00:37
İğne yapraklı, bizim buralarda dağ kekiği denilen türde kekiğin bilinen ismi nedir acaba? Tohumdan yetiştirmeye çalıştığım kekikler iğne yapraklı çıkmadı. Adana'da yaz uzun sürüyor, cinsini öğrenebilirsem tohumunu araştıracağım. Yardımcı olursanız sevinirim.
Teşekkürler...

agozce
26-07-2009, 16:03
İğne yapraklı, bizim buralarda dağ kekiği denilen türde kekiğin bilinen ismi nedir acaba? Tohumdan yetiştirmeye çalıştığım kekikler iğne yapraklı çıkmadı. Adana'da yaz uzun sürüyor, cinsini öğrenebilirsem tohumunu araştıracağım. Yardımcı olursanız sevinirim.
Teşekkürler...

Bende Mersinliyim. Bizim oralarda sivri kekik (THYMUS VULGARIS) derler. Ama tohumdan veya fide sökümü ile tutması çok zor. Ben yıllardır uğraşıyorum, başaramadım.

is_m@il
27-07-2009, 15:51
sayın ismail bey şu an kekik tohumu alsan bile ekmek için baharı beklemen lazım sanırım belki fidesini isteyebilirsin daha yararlı olur çünkü çimlenmesi 15-20 gün sürüyor artık sonbahar geliyor

Teşekkürler. Z.Burnu Tıbbi Bitkiler Parkı'ndan 5 çeşit kekik çeliği aldım. Şuanda 3 tanesi kesin tuttu. 1 tanesi şüpheli. Biri de tutmadı.

is_m@il
31-07-2009, 20:49
İki çeşit kekiğim. Cinslerini bilmiyorum.

http://img76.imageshack.us/img76/319/dscn0969.jpg

alideryacengel
02-08-2009, 02:22
eşimle bir köye taşındık.civardaki tepelerden kendi kekiğimizi kendimiz topluyoruz.sonrada evde demet yapıp tavana asarak kurutuyoruz.cinsi konusunda bilgim yok ama sanırım bunlardan tohum elde edebilirim.topladığımda kekiklerin çiçekleri açmıştı.kekiklerin yanında asılı kırmızı poşettekilerde bahçemden topladığım bademler.resimdeki ak sakallı da benim.kekikleri toplamaya tepelere giderken çekilmiştim.

alideryacengel
02-08-2009, 02:27
k0900 arkadaş.ben bahçeme tepelerden adaçayı bulup diktim.yaprakları daha açık yeşil ve çiçekleri de sarı olur bildiğim kadarıyla adaçayının

k0900
02-08-2009, 21:57
Sn. alideryacengel, doğal kekikler içinde yaşamak çok keyifli olsa gerek :)

Kismetse sonbaharda yakındakı dağlarda otlayan koyun sürülerin tattığı kekiklerdende bahçemize getirecegiz.

Ada çayının onlarca çeşiti var, sarı, yeşil, açık mor yapraklı vs.

Bahçemdeki 3 çeşit adaçayından biri;

alideryacengel
02-08-2009, 22:37
gerçekten çok hoş oluyor.hayatınızda hiç kekik görmemiş bile olsanız tepelerde yürürken siz üzerlerine bastıkça bir anda etrafınızı saran kokularından bulabilirsiniz kekikleri.

mehmet55
03-08-2009, 13:33
227 nolu resim net değil ama daha çok mercan köşke benziyor bizim buralada çok var

ozgurbilgin
05-08-2009, 12:42
eşimle bir köye taşındık.civardaki tepelerden kendi kekiğimizi kendimiz topluyoruz.sonrada evde demet yapıp tavana asarak kurutuyoruz.cinsi konusunda bilgim yok ama sanırım bunlardan tohum elde edebilirim.topladığımda kekiklerin çiçekleri açmıştı.kekiklerin yanında asılı kırmızı poşettekilerde bahçemden topladığım bademler.resimdeki ak sakallı da benim.kekikleri toplamaya tepelere giderken çekilmiştim.

sn. alideryacengel, sanırım Çanakkale'desiniz. Ben daha Çanakkale ve Şarköy'den almış olduğum kekikleri çok beğenmiştim. Eğer mümkün olursa tohumlarından gönderebilir misiniz?

nevsune
06-08-2009, 16:06
Tam bir acemi sorusu soracağım:
Kekikler kışın ne olacak, kuruyacak mı? Yoksa her daim böyle yeşil kalacaklar mı?

denizakvaryumu
06-08-2009, 16:18
Bazı türler kışın da yeşil.

Bazı türler kuruyup köklerden yeniden çıkıyor.Seneye hepsini resimleyeceğim, bahçede denemeye aldım.

nevsune
06-08-2009, 16:28
Sonunda becerdim:D Birer daldan yetişen kekiklerim çok güzel gelişiyorlar. Eğer bunlar kuruyacaksa boşa gitmesin ben kurutayım:)

96801
96802
Bu da sizin savory'e benzettiğiniz Gurbik67'den Ferihaya gelen, benim de Feriha'nın saksısından bir dalı daldırma usuluyle yetiştirdiğim cins.

maki01
06-08-2009, 17:17
Benim kekikler birer dal kaldı. Tohumdan yetiştirmek çok zormuş.

mehmet55
06-08-2009, 23:36
benim ektiğim cireeping [yayılıcı] kekiklerin farklı yerlerde çiçek renkleri de farklı oldu deniz seviyesi beyazımsı rakım 150 de pembe oldu biraz daha yükseğe çıkınca kırmızıya yaklaşavak herhalde
kışa dayanıklı ingiliz kekikleri 20-25 cm oldular henüz çiçek açmadılar
portakal kokulu kekikler biraz nazlı büyüyorlar saksılardan bahçeye taşımayı düşünüyorum
bahçedekiler daha özgür
önümüzdeki bahara başka çeşitler düşünüyorum izmir kekiğini merak ediyorum
elinde olupda göndermek isteyen olursa almak istiyorum

pembegül
09-08-2009, 16:56
Arkadaşlar buda benim balkonda yetiştirdiğim kekiklerim tohum yapıyor burada portakal kokulu kekikten bahsedilmişti tohumunu nereden bulabilirim elinde olan varsa ücretli alabilirim veya bendeki ile takas yapabiliriz hepinize ALLAH'tan bol ürün diliyorum.;)

mehmet55
09-08-2009, 22:44
pembegül hanım benim portakal kokulu kekikler çiçek açar tohum verirse takas yaparız henüz çiçek açmadılar başarılar

pembegül
10-08-2009, 09:03
pembegül hanım benim portakal kokulu kekikler çiçek açar tohum verirse takas yaparız henüz çiçek açmadılar başarılar

Sayın mehmet 55 çok teşekkür ederim sabırsızlıkla bekliyorum sizede başarılar.;)

finduk52
18-08-2009, 12:42
Benimde ön bahçemde bütün giriş yolunun iki tarafını kaplamış durumda kekiklerim var ki sadece küçük bir saksıda ve sol köşeye dikmiştik, ilk başta anlamamıştık kekik olduklarını çiçek diye almıştık görenler dağ kekiği olduğunu ve kıymetli olduğunu söylediler bilemiyorum artık ne kadar doğru hatta çay yaptıklarını söylediler çok güzel oluyo dediler ben denemedim henüz , yaz başlarında eşimin çektiği resimleri gönderiyorum , birçok kimseye köklü olarak verdim kimisinde tutmuş kimisinde tutmamış işin kötü tarafı nane kurutmaya alışmışızda kekik kurutmayı hiç denemedim


http://img245.imageshack.us/img245/3267/01072009099.jpg

http://img205.imageshack.us/img205/5546/01072009098.jpg

pembegül
24-08-2009, 11:27
Sevgili finduk52 hepsi çok güzel güle güle sefasını sürün ikinci resimdeki kekiklerin tohumlarından bizede düşermi acaba .:o

Mustafaduru
24-08-2009, 21:20
Kekik çeşidi olduğunu tahmin ettiğim bir bitki. 1050m. de kendiliğinden yetişmiş. Bir kökten onlarca belkide yüzlerce dal çıkıyor ve her dalım ucunda top halinde çiçekler. pembeden lilaya doğru bir renk sanırım. Daha çok çiçek rengi arıotu çiçek rengine benziyormuş.
Arıların ilgisi oldukça yoğun ve çiçeklenme süresi oldukça uzun süre devam ediyor (1,5 ay gibi), yalnız nektar ve polen yönünden ne kadar zengin bilmiyoruz ve öğrenmek istiyoruz.
Bu bitkiyi tanıyan arkadaşlar varsa ismi, cinsi vb. : ayrıca arıcılıkta ne kadar işe yarayıp yaramadığı merak konusudur.
Herkese selam ve sevgiler.

finduk52
26-08-2009, 00:24
Sevgili pembegül ;

Tohumları çiçek açtıktan sonra kuruyunca orada oluşuyor sanırım değilmi yanlış mı düşünüyorum acaba ?
Açıkçası hiç dikkat etmemiştim tohumlarına.
Eğer tohumlarını alabilirsem saklar , izine geldiğimde ulaştırmaya çalışırım elbet .

mehmet55
26-08-2009, 20:50
benim kışa dayanıklı ingiliz kekiği ve portakal kokulu kekikler hala çiçek açmadılar acaba nedendir

k0900
28-08-2009, 00:03
Tohumdan üretilen, 50 cm kadar yükseklikte odunsu dalları olan kekik 6 ay kadar önce dikildi.

99993

Baharda poşette alınıp büyütülen bodur yoğun çiçekli kekikler. Üstü arı ve diger böceklerle (allerjisi olanlar dikkat etmeli) dolu.

99992

denizakvaryumu
28-08-2009, 14:13
Benim bahçeye diktiğim kekik,mercanköşk,savory de çiçek açtı.

Kışı atlatma durumları önemli, kışın donmayanları resimleyip bilgi vereceğim.

Bu arada sulanmayan doğal kekikler ise tamamen kurudular.

maki01
28-08-2009, 14:39
Sayın k900 kekiğin cinsi ne acaba? Tohumu nereden temin edebilirim?
Tohumdan portakal kokulu ve kışa dayanıklı kekik yetiştirmeyi beceremedim. Mutlu Beyden köklü sipariş verdim yine de tohumdan yetiştirebilmek istiyorum.
Yabani mercanköşk tohumlarım da kargoda. Aynı şekilde mercanköşkte çimlendi ama gelişmedi. Yabanisi belki gelişir. ROA uygulayacığım bu kez. Belki kök gelişimini güçlendirerek başarılı sağlayabilirim.

nevsune
28-08-2009, 16:23
Sevgili maki01, iki yıldır dünya kadar kekik öldürdükten sonra Feriha'nın kekiklerine elimi daldırıp bu yıl bu işi çözdüm:)

Şu anda evde bir deneme yapıyorum. Eğer becerebilirsem, daha sonra size kekik yavruları gönderirim.

k0900
28-08-2009, 22:07
Tohumdan üretilenleri Sn. müge'den, Konya ve Mersin tarım fuarından ve Ulus halindeki aktardan almıştım.

İstisnasız tamamı çimlendi, kiminde 2. kez denemede kiminde az ama çimlendi, saksıda fazla gelişemiyorlar, suyuda seviyorlar.

Hiç bir ilaç, gübre kullanılmadı.