View Full Version : Armut Kaplanı (Stephanitis pyri)
onalpler
20-09-2006, 20:19
Umarım doğru yerde soruyorumdur ama, son iki ay içinde gelişen ve yayılan bir hastalık. Teşhis ve tedavi yöntemi hakkında fikiri olanlara şimdiden teşekkür ederim. Hastalık önce Süs Elmasında başladı şimdide hemen altında bulunan Cotoneaster 'a geçti sanırım.
3848
3849
Bu şekilde sararmış veya beyazlamış yaprağın arka yüzünü çevirip net bir makro çeker misin? Şüphelendiğim birşey var.
onalpler
21-09-2006, 18:29
Bu şekilde sararmış veya beyazlamış yaprağın arka yüzünü çevirip net bir makro çeker misin? Şüphelendiğim birşey var.
sn. fmt79 ilginiz için teşekkür ederim. Yaprağın altına bakınca çok şaşırdım sanki zift gibi bir madde yapışmış. Bu arada yine yakın mesafede yaşayan Kar Topu, Orman Gülü ve Sarmaşık yapraklarındaki benzer deformasyonlar hakkında görüşünüzü alabilirmiyim (çok olmazsam eğer) :rolleyes:
3876
3874
3875
Evet, boşuna yaprağın altına bakın dememişim değil mi? Şüphelendiğim gibi çıktı. Zararlının adı Armut Kaplanı. Bilimsel ismi Stephanitis pyri. Başlıca konukçuları bazı Gülgillerdir. Gülgiller o kadar geniş bir familya ki, böcek canı sıkılınca konukçu değiştiriyor. Ama gülgiller dışında konukçuları da vardır.
http://img225.imageshack.us/img225/3452/stephaniun1.th.jpg (http://img225.imageshack.us/my.php?image=stephaniun1.jpg)
Armut kaplanı polifag bir zararlıdır. Daha çok armut, elma ve ayvada zarar yapar. Ayrıca kiraz, vişne, şeftali, kayısı, erik, ceviz, kestane, muşmula, fındık, frenk üzümü, kavak, söğüt, karaağaç, süs bitkileri ve çınar ağaçlarında da zarar yapmaktadır. Ülkemizin her tarafında bulunur.
Dişiler yumurtalarını yaprağın alt epidemisine ve doku içine teker teker koyarlar. Yumurtaların üzerini, zift gibi yapışkan bir sıvı ile örterler. Gördüğünüz siyah yapıların bazıları sadece dışkı bazıları ise yumurtaları örten salgılar.
Mücadelesi:
Böcek kışı ergin halde kuytu yerlerde geçiriyor, beslenmiyor. O halde şu aşamada yapacak birşey yok. Ancak ilkbaharda yapmanız gereken tek şey ergin çıkışını gözleyip ilaçlama yapmak olmalıdır. Yalnız, bakarken yaprağın üstüne değil altına bakmalısınız, zira böcek yaprağın altında besleniyor. İlaçlamada herhangi bir sistemik mide etkili insektisit tercih edebilirsiniz. Unutmayın, Tarım ilaçlarını sadece Ziraat Mühendisleri satabilirler. Çiçekçilerde satılan ruhsatsız, etiketsiz, içeriği belli olmayan ürünlere itibar etmeyin. İlkbaharda bir yaprakla birlikte bir ilaç bayisine giderseniz bir ilaç tavsiye ederler. Ben de yazabilirim; Afidreks (Dimethoat) etki süresi 21 gün. Bir diğeri de Bromo 40 EC (Bromophos) etki süresi 7 gün.
onalpler
22-09-2006, 13:00
Verdiğiniz detaylı bilgi için çok teşekkür ederim.
Hastalan yapraklar eski haline dönemeyecek sanırım. Baharda ilaçlama yapıldığında bir kez yapmak yeterli olur mu?
O aklıma gelmemiş; Hayır bir kez ilaçlama yetmez. Yumurtalarını epidermisin altına bırakıp üzerini salgı maddeleri ile kapattığı için ilaç yumurtaları öldürmez. Sadece erginler ölür. O yüzden mutlaka ikinci bir ilaçlama yapmak gerekir.
Sararmış yapraklar için, üzgünüm eski haline dönmeyecekler. Döküldükten sonra çıkan yapraklar yeşil olacaktır.
Armut kaplanının bıraktığı lekelere benzer lekelerden alıç ağacımın yapraklarında da var. Saydığınız ağaç isimleri arasında alıç yok. Acaba başka bir böcek olabilir mi? Ben sinek pisliği olduğunu düşünüyordum. Acaba ağacı dibinden kesmek yumurtalardan kurtulmamızı sağlar mı?
Alıç da Rosaceae (Gülgiller) familyasından. Dolayısıyla bu böcek alıçta da beslenebilir. Ancak fotoğrafını görmeden birşey söyleyemeyeceğim.
Az sayıda yaprakta varsa koparıp atabilirsiniz ******. Ancak Gülgiller her zaman için bu böcekleri çekecetir. En iyi mücadele düzenli insektisit uygulamaktır.
Fotoğrafını koymak isterdim ama yakın çekim fotoğraflarda netlik sağlayamıyorum. Ama onalpler'in gönderdiği fotoğraflarla aynı görüntüde. Ve bütün yaprakları bu şekilde, yaprak koparmakla bitecek bir şey değil. Yalnız aklıma takılan bir şey var. Aynı saksıda ceviz de var, alıçla yanyanalar. Onda hiç bir şey yok. Bu armut kaplanı alıcı daha mı çok sevmiş de bir tek alıca zarar vermiş?
Cevizde de beslenebilir ama malesef Gülgilleri tercih ediyor. Alıç da Gülgillerden olduğu için onu tercih etmesi normal. Armutla alıç yan yana olsaydı muhtemelen armutu tercih edecekti.
SalihAslıvar
10-05-2020, 22:06
Armut kaplanı dediğimiz
Armut kaplanı dediğimiz
Sol üstteki evet. Ortadaki psilla
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.