Bağlan

View Full Version : Damlarda Kendiliğinden Yetişen Bitkiler

Halit Togay
13-12-2008, 19:36
Bu konu ile ilgili bazı yazılar olmuştu. Galiba ben de bir foto yüklemiştim. Damları kaplayan bitkiler çoğunlukla nemli iklimlerde su ihtiyaçlarını yağmurdan ve çiğden karşılayarak yaşıyor. İlk foto İtalya'dan, galeriye de yükledim. Verona'da bir kilisenin müştemilatının damı. İlginç olan yosun veya ot değil bir sukkulent yetişmiş. Gerçi bizde de sedumlar damda yetişir hatta damkoruğu da denir.

Halit Togay
13-12-2008, 19:44
İkincisi Kaçkar Hazindak Yaylası'ndan biraz da bakımsızlıktan eski toprak damlar böyle otla kaplanıyor.

some_at
13-12-2008, 19:48
Resim muhteşem, çatıda yetişen bitkide sukullent olması ayrıca güzel olmuş.

Halit Togay
13-12-2008, 19:50
Üçüncüsü İnebolu'nun hemen batısındaki bir köyden. Bu birkaç kilometrelik Karadenize yakın sahil şeridinde pek çok damda yerel bir kayrak taşına benzeyen taş çatı kaplaması olarak kiremit yerine kullanılmış. Hemen hepsi de yosunla kaplanmış.
Yükleyemedim ne olduysa?

kaybol.2008
13-12-2008, 20:01
İlk fotoğraftaki bitkinin adını da yazsaydınız çok faydalı olacaktı. Mükemmel fotoğraflar olduğu konusunda tartışma yok.

Halit Togay
13-12-2008, 20:23
Kitaba bakıp netleştireyim yazarım.

Harun Parlak
13-12-2008, 23:04
Bu konu ile ilgili bazı yazılar olmuştu. Galiba ben de bir foto yüklemiştim. Damları kaplayan bitkiler çoğunlukla nemli iklimlerde su ihtiyaçlarını yağmurdan ve çiğden karşılayarak yaşıyor. İlk foto İtalya'dan, galeriye de yükledim. Verona'da bir kilisenin müştemilatının damı. İlginç olan yosun veya ot değil bir sukkulent yetişmiş. Gerçi bizde de sedumlar damda yetişir hatta damkoruğu da denir.

Sizin daha önce açtığınız konu burada Sayın Halit bey. Çok güzel kareler yakalamşsınız. Teşekürler paylaşımınız için.

Çatı Bahçeleri (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5875)

(http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5875)

Halit Togay
14-12-2008, 06:22
Bu değildi galiba İzlanda'da damı çim yapılan evlerle ilgili yazmışlardı.
Çatı bahçeleri insan eli ile düzenlenmesine karşın bu sayfadakiler tamamen doğal şartların ürünü.

dylarian
14-12-2008, 10:10
merhabalar,
ilk resimdeki succulent Sempervivum a benziyor.
ben bu cinsi bulana kadar aramadığım,sormadığım yer kalmadı..
meğer çatıda kolayca cıkabiliyormuş:(
sanırım büyükleri satsalar kiliseye baya yardım toplarlar.

Halit Togay
14-12-2008, 22:03
Evet Sempervivum Tectorum imiş.

cemal.S
14-12-2008, 22:47
Bu değildi galiba İzlanda'da damı çim yapılan evlerle ilgili yazmışlardı.
Çatı bahçeleri insan eli ile düzenlenmesine karşın bu sayfadakiler tamamen doğal şartların ürünü.

Merhabalar!

Bayramda Zeytinburnunda kayınpederimi ziyaretimde bende bahse konu çimlerden gördüm sanırım. Yosunda olabilir. Çok katlı binaların arasına sıkışmış inatla direnen bir gecekondunun kiremitleri üzerinde. Bahçenin ve ağaçların haliyse içler acısı idi. En kısa zamanda fotoğrafını çekip becerebilirsem buraya yüklerim.

Çocukluğumda öyle bakımlılardı ki. Sanki bir köşk gibi olanları vardı gecekonduların. İşin içine para girince herşey yerle bir oldu. Tıpkı dosluklar gibi.

Saygıyla.

Halit Togay
17-12-2008, 05:10
Foto yu yüklemeyi nihayet başardım.