PDA

View Full Version : Pitaya Yetiştiriciliği

Sayfalar : [1] 2

İklimsiz
29-08-2008, 22:20
Bakımını nasıl yapıyorsunuz?

Ne sıklıkta su veriyorsunuz?

Bol güneş sevdiğini düşünüyorum, doğru mu?

Kemal Kutlu
01-09-2008, 23:40
Sevgili İklimsiz bütün kaktüs cinsleri güneşi sever, ama fazla suyu sevmezler.Bakımı ise 1 metre olasıya kadar gövdedeki yavruları alıp sonra taçlandırmak.Önemli olan gövdeyi odunsulaştırmak.

Sevgiler..

İklimsiz
05-12-2008, 10:51
Kök benzeri bu oluşum neye işaret?

Ne yapmaya çalışıyor? :p

54935

54936

denizakvaryumu
05-12-2008, 11:05
Toprak - saksı yetersiz kaldığından arayış içinde.

Mutlu Kutlu
05-12-2008, 11:05
Sn. İklimsiz,

Pitayanız güneşi az görüyor ve ışığa doğru bir yönelim var. sulama ve besin karşılanması ise mükemmel, çok sağlıklı görünüyor.

Üzerinde çıkan uzantılar kök, havadaki yüksek nemden dolayı gövdesinden kökler çıkarıp havadan nem kapmaya çalışıyor.

Saygılar.

İklimsiz
05-12-2008, 11:17
Küçücük bir lob olarak, tamamen tesadüf eseri elime geçen bu bitki, ilk aylarda hiçbir gelişme göstermedi. Ben de kaktüs gözüyle bakmaya başladım ona :)

Baharla birlikte canlanma, boylanma ve akabinde tek lob üzerinde, yanlardan lob oluşturma gösterdi.

Yanlış anımsamıyorsan sizdiniz, gövde sürgünlerini koparmamı söylemiştiniz. Kopardıktan sonra daha bir canlanmaya başladı.

Şu an bulunduğu yer, mevsim itibariyle alabileceği kadar güneşli. Daha fazlasını yapamam :)

Havanın nemini alsın bakalım :)

Teşekkürler.

Ülker
05-12-2008, 11:28
İlk kez gördüm ve çok hoşuma gitti, bizim buralarda arap yemişi diye satılan kaktüs meyvesinin daha estetik hali gibi...

Elinde olup da verebilecek olan arkadaşlar varsa ben de yetiştirmek isterim. Kaktüs yetiştirmede başarılı olduğumu sanıyorum, iyi bakarım şüpheniz olmasın:rolleyes:

İklimsiz
05-12-2008, 12:26
Denizakvaryumu, mesajınızı görmeden atlamışım :(

Saksının küçük olduğunu düşünmedim değil ama Mutlu bey buna değinmediği için önemsemedim.

Derhal daha büyük bir saksıya alıyorum.

İklimsiz
05-12-2008, 12:38
Saksı tabanını toprakla doldurarak, küçük saksıyı ters çevirip dikkatle boşalttım. Minik loblar düştü ama onlar da kolayca köklenip büyüyorlar.

Yeni yuvasında umarım daha mutlu olur:p

Gelişmeleri dönem dönem aktarmaya devam edeceğim.

54946

Mutlu Kutlu
05-12-2008, 12:48
Saksı büyüklüğü pek o kadarda önemli değil, zaten pitayanın duruşundan profesyonelce besin takviyesi yaptığınız anlaşılıyor.

Seramızda tek gövde 2-2,5 metre boyda olanlar var. 3 litrelik saksıda olanda epey gelişti, 25 litrelik saksıda olanda aynı gelişti. Dışardan besin takviyesi uygulamıyoruz.

Bundan dolayı saksı üzerinde pek durmadım. Denizakvaryumunun da işaret ettiği gibi büyük saksı ve toprak herzaman iyidir.

Mutlu Kutlu
05-12-2008, 12:50
Son olarak,

Kazık dikerek dikine büyütmenizi tavsiye ederim, ileride gövde kemiksi olduğunda yukarı terbiye olmaz.

İklimsiz
05-12-2008, 12:51
Gübre olarak sadece B5A veriyorum.

Desteğe dayama önerinizi de uygulayacağım :)

denizakvaryumu
05-12-2008, 13:18
Hımmm B5A yine kendini gösterdi :)

Mutlu Beyin de yazdığı gibi aşşağı değil de yukarı ağaç formu verilmesi gerekiyor.

mahon67
05-12-2008, 21:09
Sanırım pitahaya'nın üç çeşidi var;
*Dışı kırmızı, içi beyaz olan çeşit
*Dışı ve içi kırmızı olan çeşit
*Dışı sarı içi beyaz çeşit

denizakvaryumu
05-12-2008, 21:31
Pitaya meyvesini (kırmızı veya sarı ) bu güne kadar Türkiye'de kimse yetiştiremedi.

Mutlu Kutlu
05-12-2008, 23:28
Akdeniz bölgesinde yetişen sarı tür kaktüs meyvesi, yabani pitaya olabilir belki. Meyvesi ve gövdesindeki ince dikenlere yakalanmadan meyve içine ulaştığınızda çokhoş bir tat ve nar çekirdeğine benzer bir sürü tohumu var. Daldan çok kolay kökleniyor ve çok arsız.
Dallarını imha için ormanlık bir alana döktüklerinde orada bile köklenip hiç su olmadan sıcak yaz aylarında meyve veriyor.

Bendeki tür içi koyu kırmızı olan tür. Duyumlarıma göre tekirdağda hobi olarak avustralyadan getiren bir abimiz, bu pitayadan meyve almış saksıda. Başkada meyve alabilen duymadım.

Ben 1 tane tomurcuk görmeyi başardım, ama benim bir kaç günlük sera dışında olmamdan faydalanıp tomurcuğunu dökmüş. İnşallah 2009 da meyve alabilmeyi başarırım, 3-4 yıldır onu serbest bıraktım, şımarıklığından meyve göstermedi bana. 2009 da pitayalarıma sürpriz yapacağım aşırı strese sokacağım.

tolgahann
06-12-2008, 00:11
Sn.Mutlukutlu Tekirdağ'da saksıda da olsa meyve alınabilmesi çok güzel bir haber.Sizinkilerin bir an önce meyve vermesini bekliyoruz.Tomurcuğunu görmek bile çok büyük bir mutluluktur herahalde.2009 da sn.adalet yağcı'nın bitkilere uyguladığı delirtme yöntemini uygulamanızı tavsiye ederim:D
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5352&page=26

Romantik
22-02-2009, 00:06
Sayın iklimsiz Hanımın çok ince düşünüp kendi Pitahayalardan koparıp gönderdiği küçük lopları saksıya almıştım 15 gün falan geçti biri eğilmişti, Doğrultayım dedim baktım kök atmış. Çok şaşırdım bu kadar kısa zamanda köke geçmesi çok ilginç. Yakında gelişimleriyle birlikte fotoğraflarını çekip ekliyeceğim buraya. Şu anki amacımız pitayalara çiçek açtırıp meyve almak olmalı.

Romantik
12-03-2009, 10:44
Pitayalarımın 1 adeti yanlardan sürgün vermeye başladı. Bu kadar kısa zamanda hızlı gelişimleri çok şaşırtıcı.

bari
12-03-2009, 20:13
Pitayalarımın 1 adeti yanlardan sürgün vermeye başladı. Bu kadar kısa zamanda hızlı gelişimleri çok şaşırtıcı.

Sayın Romantik Serseri,

Ne tür toprak kullanıyorsunuz. Tohumdan yetiştirdiğim çok sayıda pitayam var fakat bir türlü filiz halinden kurtulamadılar. İki aya yakındır bu haldeler. Gerçi güneş görmeyen iç mekandalar torfa ekili durumdalar şu anda.

Romantik
12-03-2009, 21:40
Sayın Romantik Serseri,

Ne tür toprak kullanıyorsunuz. Tohumdan yetiştirdiğim çok sayıda pitayam var fakat bir türlü filiz halinden kurtulamadılar. İki aya yakındır bu haldeler. Gerçi güneş görmeyen iç mekandalar torfa ekili durumdalar şu anda.

Sayın bari ,

%85 torf ağırlıkı, diğer kalan dilim ise kum ve perlit. Onun haricinde pitayalarım evin içinde, sobayla arasında 35-40 cm mesefa var. Bu sıcaklığında gelişimini hızlandırdığını düşünüyorum. Ayrıca oldukları yer cam kenarı. Sizinkilerin gelişiminin bu şekilde olmasının sebebi, güneş görmeyen iç mekanda olmaları olabilir.

bari
13-03-2009, 13:19
Sayın bari ,

%85 torf ağırlıkı, diğer kalan dilim ise kum ve perlit. Onun haricinde pitayalarım evin içinde, sobayla arasında 35-40 cm mesefa var. Bu sıcaklığında gelişimini hızlandırdığını düşünüyorum. Ayrıca oldukları yer cam kenarı. Sizinkilerin gelişiminin bu şekilde olmasının sebebi, güneş görmeyen iç mekanda olmaları olabilir.

Çok teşekkürler Sayın Romantik Serseri,

Bende camın önüne alıyorum. Bir toprak karışımı hazırladım bende kum ve torftan.

nehiryilmaz
14-03-2009, 08:43
Merhabalar ,

bir arkadaşım ısrarlarımla uzakdoğuya yapmış olduğu seyahatten bana 2 adet ejder meyvesi ve fidesi getirdi. Fide dediğim yaklaşık 50-60 cm lik sert bir gövde yani yukarıda resimlerde gördüğüm gibi küçük değil avucumla saramadığım genişlikte ve ben onu şu an suyun içinde bekletiyorum nasıl dikeceğim nereye dikeceğim hakkında hiçbir fikrim yok yardım ederseniz çokn sevinirim 2 yıldır bu fideyi bekliyorum kaybetmek istemiyorum :) birde meyveyi yedikten sonra içindeki tohumları dikebilirmiyim?

Romantik
14-03-2009, 13:52
Merhabalar ,

bir arkadaşım ısrarlarımla uzakdoğuya yapmış olduğu seyahatten bana 2 adet ejder meyvesi ve fidesi getirdi. Fide dediğim yaklaşık 50-60 cm lik sert bir gövde yani yukarıda resimlerde gördüğüm gibi küçük değil avucumla saramadığım genişlikte ve ben onu şu an suyun içinde bekletiyorum nasıl dikeceğim nereye dikeceğim hakkında hiçbir fikrim yok yardım ederseniz çokn sevinirim 2 yıldır bu fideyi bekliyorum kaybetmek istemiyorum :) birde meyveyi yedikten sonra içindeki tohumları dikebilirmiyim?

Sayın nehiryılmaz,

Pitayalarınızı [ Ejder Meyvelerinizi] büyük boy saksıya alıp torf ağırlıklı bir toprağa dikebilirsiniz. Pitayalar bildiğim kadarıyla suyu fazla sevmezler. Ev içinde sıcak bir yerde, cam önünde muhafaza edebilirsiniz. Bol sıcak isterler. Resmini yükleyebilirseniz ejder meyveleriniz hakkında daha geniş bilgi sahibi olabiliriz. Ben kendim tohumdan çimlendirme yapmadım ama tohumdan yetiştiren arkadaşlarda var, onlar bu konuda size daha geniş yardımcı olacaktır.

bari
14-03-2009, 20:44
Tohumdan yetişebiliyor. Nemli bir bez içinde hemen tohumlardan filizleniyor. Bende resimdeki hale gelmesini bekliyorum....

Oğuzhan
15-03-2009, 18:25
:p67231
Bakalım ne zaman açaçak..

nehiryilmaz
15-03-2009, 19:36
tekrar merhabalar fidelerim bunlar yarın bahsettiğiniz gibi bir saksı ve toprak alıp dikeceğim,tohumlarıda meyveyi yemeden önce içinden alıp bir peçeteye koymuştum şimdi ıslak bir havlunun içine koydum :) bir kısmınıda pamukta küçükken yetiştirdiğim gibi ıslak pamuğun içinde bir tabağa koydum :) umarım bişeyler çıkar çok teşekkürler

nehiryilmaz
20-03-2009, 13:45
merhabalar benim ıslak pamuğa koyduğum pitaya tohumları çimlenmeye başladı yalnız çok minikler ve hala havlu ve pamuğun içindeler onları ne zaman ve nasıl toprağa almalıyım yardımcı olabilecek misiniz bana ..

bari
20-03-2009, 16:25
Ben tohumdan çıktığı şekliyle torfa aldım filiz şeklini aldılar..

nehiryilmaz
20-03-2009, 20:48
tekrar merhabalar tohumlar bu kadarcik filizlendiler beş günde şimdi ben bunlari bu haliylemi torfa almaliyim yoksa bekleyeyimmi biraz yardimm :) cok uzulurum kaybedersem bunlari :)

berduray
20-03-2009, 20:57
Ben hiç yetiştirmedim ama (keşke tohumum olsa!!!) mantıken artık besin arayacak, bunu peçeteden karşılaması olanaksız.

İsterseniz birkaçını deneme amaçlı fazla derin olmamak kaydıyla ekin, gelişimleri iyiyse diğerlerini de toprağa geçirirsiniz.

tolgahann
20-03-2009, 22:08
tekrar merhabalar tohumlar bu kadarcik filizlendiler beş günde şimdi ben bunlari bu haliylemi torfa almaliyim yoksa bekleyeyimmi biraz yardimm :) cok uzulurum kaybedersem bunlari :)

Berduray'ında dediği gibi artık peçeteden çıkartıp hafif nemli torf derin olmayacak şekilde ekin.Peçete de daha fazla idare edeceklerini sanmıyorum.:)

nehiryilmaz
20-03-2009, 22:33
Ben hiç yetiştirmedim ama (keşke tohumum olsa!!!) mantıken artık besin arayacak, bunu peçeteden karşılaması olanaksız.

İsterseniz birkaçını deneme amaçlı fazla derin olmamak kaydıyla ekin, gelişimleri iyiyse diğerlerini de toprağa geçirirsiniz.

bir kismini torfa alıyorum o halde.. Bu arada bunlari tutturabilirsem seve seve paylaşirim bende tohum var cunku bir kisminida kurutup bekletiyorum bunlar tutmazsa diye

tolgahann
20-03-2009, 23:43
bir kismini torfa alıyorum o halde.. Bu arada bunlari tutturabilirsem seve seve paylaşirim bende tohum var cunku bir kisminida kurutup bekletiyorum bunlar tutmazsa diye

Eğer paylaşım yaparsanız bende çok isterim.Daha önce alış başlığı açmıştım ama sonuç çıkmadı.:(

nehiryilmaz
21-03-2009, 11:03
yani bu çimlendirdiklerim tutarsa bir sürü olucak naparımki o kadar pitayayı küçük plastik bardaklara alırım ****** paylaşırım neden olmasın

berduray
21-03-2009, 11:33
Çağrımıza olumlu yanıt vermenize Sayın Tolgahann ve ben çok sevindik, en azından umudumuz var, size de kolaylıklar dileriz.

nehiryilmaz
25-03-2009, 09:33
Çağrımıza olumlu yanıt vermenize Sayın Tolgahann ve ben çok sevindik, en azından umudumuz var, size de kolaylıklar dileriz.

sakladığım tohumları malesef bir arada meyvenin içinden çıkardığım gibi saklamıştım ve hepsi birbirine yapışmış zarar vermemk için ıslatıp ayırdım şimdi kurutuyorum bu hafta sonuna kadar göndermiş olurum ..

Bu arada benim torfa aldığım tohumlar inanılmaz br hızda büyüyolar topraktan çıktı büyük bir kısmı :) çok güzel görünüyorlar

nehiryilmaz
27-03-2009, 10:11
Sayın Berduray ve Tolgahan tohumlarınızı bugun postaya verdim sanıyorum onumuzdeki hafta ulasmış olur

Romantik
06-04-2009, 09:18
Sayın nehiryılmaz,

Çimlendirdiğiz tohumlardaki son durum nasıl,

kaktüs
14-04-2009, 14:52
Evet gerçekten son durum nedir? Hızlı büyüyor demişsiniz tohumdan fideye geçişinde de aynı hız devam ediyor mu?

tolgahann
17-04-2009, 19:22
Bir arkadaşımın gönderdiği pitaya fidelerinin resmini çektim.Nehiryılmazın gönderdiği tohumlarda ise çimlenme mevcut değil:(

bari
17-04-2009, 19:44
Bir arkadaşımın gönderdiği pitaya fidelerinin resmini çektim.Nehiryılmazın gönderdiği tohumlarda ise çimlenme mevcut değil:(

Pitaya tohumların bende torfta çimlendiremedim. Fakat nemli bezin içinde tohumlarda çimlenme oranı nerdeyse %100

nehiryilmaz
18-04-2009, 14:12
merhabalar :( benim 60 cm lik büyük çelikleri öldüler. Isıyı iyi ayarlayamadığım için sanıyorum . Tohumlarım çok hızlı çimlendi ve 1 cm ci
varına geldiler ama orda kaldılar hala aynılar hiçbir değişiklik yok acaba onları torftan çıkarıp toprak karışımınamı ekmeliyim bilmiyorum büyük bir hayal kırıklığı yaşyorum aslında çok canlı yeşil yeşil duruyolar öyle ama büyümüyolar.

bari
18-04-2009, 19:18
Sevgili Nehir Yılmaz benim çimlenenlerde kış ayları boyunca torfun içersindeydiler. Hiç bir ilerleme olmadı.. Sonra bir kaç tanesini normal topraklı bir saksıya aldım bol güneşli bir yere koydum.. Kaktüslenme yavaş yavaş başladı...

bari
27-04-2009, 20:43
Kaktüsler belirmeye başladı..

YeşilSeven
28-04-2009, 09:51
Benim tohumlar da çimlenmeye başladı. Bu akşam bir kısmını torflu viyollere alacağım. Almadan önce unutmazsam fotoğraf çekerim, yarın eklerim buraya. Bu arada tohumlar www.tradewindsfruit.com sitesinden 1 haftada geldi, şanslı mıyım şanslı :p

YeşilSeven
29-04-2009, 10:45
Çimlenenleri saksıya aldım dün gece.
5 cins tohumdan genel edindiğim izlenim;
En kolay çimlenen - Tamamı ; White ve Red Flesh olarak bilinen içliler.
Fireli Çimlenen - % 60 ; Pink ve Magentha Flesh olarak bilinen içliler.
Henüz çimlenmeyen ve daha büyük tohumu olan ise dışı sarı içi beyaz olan cins. Bakalım o kaç günde kendini gösterecek.

karagoz
06-05-2009, 20:43
yeni resimlerinide bekliyoruz

bari
21-05-2009, 17:21
Pitayalarda kaktüslenme iyice belirginleşmiş...

bari
04-06-2009, 20:05
Tohumdan yetiştirdiğim pitayaların son durumu..

YeşilSeven
11-06-2009, 09:37
Benim pitayalarda da kaktüslenme başladı, biraz büyüsünler kışın doğru seraya. Bakalım ülkemizde ilk meyveyi kim yetiştirecek, Mutlu Kutlu beyden ümitliyiz.

Ali İnan
12-06-2009, 16:21
Arkadaşlar, elinde fazladan pitaya bitkisi ya da tohumu olupta bana gönderebilecek olan var mı?

yalikoy
19-06-2009, 19:10
http://www.agaclar.net/galeri/files/32052-kakt_s_thumb.jpg
Emin değilim bir pitaya adayı olabilir mi acaba?

tolgahann
19-06-2009, 19:24
Sn.yalikoy hayır bu pitaya değil malasef.

Ali İnan
25-06-2009, 16:58
Hadi ama, birisi benim sesimi duysun!
Pitaya tohumu veya bitkisini nereden bulabilirim? Bana satabilecek olan var mı? Kredi kartım olmadığı için internetten de alamıyorum. Lütfen bana yardımcı olun.

tolgahann
25-06-2009, 18:06
Sn. Ali İnan aradığınız bitkiler için ''arıyorum (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=122)'' bölümünü kullanmanız gerekir.

yalikoy
08-07-2009, 10:48
Sayın tolgahann cevabınız için gecikmiş bir teşekkür kabul olur mu acaba ?

cey_cey
11-07-2009, 23:35
pithaya üzerinde yaptıgım arştırmalarım ve denemelerim sonucu şu kanaate vardım pithaya yazın sıcagı kışın ise sogugu seven bir bitki türü kanatindeyim geçen sene temin ettigim pithaya fidesini bütün kış boyunca dışarıda evimin balkonunda bıraktım -5 dereceye kadar düştügü sıcaklık ortamında bütün kış kaldı ve sonuç şaşırtıcı oldu benim için fidanım şu anda son hızla gelişmekte ve hiç bir zarar görmemiş durumda bulundugum bölgede (ordu)bulunan bir arkadaşımın bütün kış fidesini sıcak tutmaya çalıştıgını biliyorum ve sonunda fidanları öldü bu kış tekrar dışarıda bırakıp sonucu kesinleştirecegim

Fatih
12-07-2009, 17:40
Merhabalar.Bu miniğim bana bir dostumdan hediye geldi.Bana geldiğinde tam dikkat edemedim köklümüydü değilmiydi (çünkü yanında gelenlerle çok fazla uğraşmıştım;)) ama geldiğinden iki gün sonra uzamaya başladı.şuan 14-15 cm civarında ve öğleden sonra güneş batana kadar güneş görüyor.
Kaktüsleri açtırmak için kışın soğuk yazın sıcak bir uygulama yapılıyordu.Bu uygulamayı pitahaya için yapsak sonuç alabilirmiyiz?

Bu arada benim minik dostumun fotoları.

cey_cey
13-07-2009, 11:06
sn fatihbrk ben bu uygulamayı denedim ve başarılı oldum sizde bu uygulamadan şaşmayın derim başarılar

-rdwn-
22-07-2009, 16:06
http://arama.gittigidiyor.com/?aramasatici=tropikaltohum

pitahaya tohumu

arkadaslar her türlü tropikal meyve tohumu satışımızda bulunmaktadır bakarsanız sevinirim

isolet
24-07-2009, 19:27
Pitahayalar ne güzel görünüyor herkesi tebrik ederim. Meyvesi olanlar afiyet ile yemesi dileğiyle.

turchese
29-07-2009, 10:52
merhaba,

Bana fide vermek isteyen olabilir mi acaba? :(

turchese
03-08-2009, 16:20
olmazmış :)

bari
03-08-2009, 16:28
merhaba,

Bana fide vermek isteyen olabilir mi acaba? :(

Olabilir.

turchese
03-08-2009, 17:05
o zaman hemen adresimi yazıyorum. Çok sağolun, çok mutlu ettiniz beni.

doğalbahçe
14-09-2009, 21:16
İlgilenen değerli forum üyeleri Pitaya tohumlarını ebay dan temin edilebilir.

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&Item=130328194392&Category=1512&_trkparms=algo%3DLVI%26its%3DI%26otn%3D2

YeşilSeven
15-09-2009, 09:38
e-Bay fiyatı 200 adet için gerçekten çok uygun. Ben bu kadar yavaş büyüen bir bitki görmedim ne de olsa kaktüs dimi :)

bari
15-09-2009, 22:06
Ben bu kadar büyütebildim yaz başından beri...

ozbey
19-10-2009, 00:44
Ben bu kadar büyütebildim yaz başından beri...

Sayın bari,
bugün tropik bitki satan bir botanikçi ile görüştüm. Anladığım kadarı ile meyvesini de çok uzun geçen senelerden sonra tutunuyormuş., kaktüs olduğu için yavaş büyüyordur.

bari
19-10-2009, 11:33
Sayın bari,
bugün tropik bitki satan bir botanikçi ile görüştüm. Anladığım kadarı ile meyvesini de çok uzun geçen senelerden sonra tutunuyormuş., kaktüs olduğu için yavaş büyüyordur.

Evet, Mutlu abide seneler sonra meyve alabildi.

gulshenisa
19-10-2009, 12:15
Banade bir minik gönderecek bir gönüllü yok mu**

Oğuzhan
19-10-2009, 12:17
Tüm gün güneş alan yerde dursunlar. Daha çok gelişiyorlar.

bengi_su
11-11-2009, 07:58
Arkadaşlar bende bir adet kaktüs var ve bu bitkiye çok benziyor ben atlas sanıp bir lop almıştım uzayıp gidiyor aldığım abla çok güzel ve kokulu çicekler açtığını söylemişti şaşırmıştım bende atlaslar kokulu çicek açmaz diye acaba pitaya olabilirmi bendekide nasıl anlayabiliriz.?

Mutlu Kutlu
11-11-2009, 08:18
Pitaya çiçekleri pek kokmuyor, hafif bir esinti diyelim.

Ben kokladım 1 hafta burnum aktı, çok fazla poleni var.

bengi_su
11-11-2009, 08:35
Anladım ozaman bendekinin pitaya olma şansıda var galiba akşam resmini yükleyeyim belkide atlastır tam bilmiyorum.:)

Mutlu Kutlu
11-11-2009, 08:43
Aşağıdaki linkte tomurcuk, çiçek ve meyve tutma aşamaları var. Belki kesin kararınızda yardımcı olur.

http://www.tropiksera.net/tropikmeyveler/id24.htm

bengi_su
23-11-2009, 09:02
Bitki buna inanılmaz benziyor şimdi üzerinde iki adet tomurcuğa benzeyen oluşum var bakalım çicek açınca anlıycaz.

Oğuzhan
23-11-2009, 10:35
Bir gecelik olabilir.Pitaya kokulu değil.

bahtiyar02
25-11-2009, 20:21
sevgili dostlar çalıştığım iş yerindeki serada gördüğüm iki çeşi kaktüs türünden çelik aldım.Acaba bunlar Pitaya'mı? saygılar

Oğuzhan
25-11-2009, 23:37
Benziyor.Olabilir.

Mutlu Kutlu
26-11-2009, 00:17
Bence de benziyor, ama meyve alınmadan pitaya dır demek pek doğru olmaz.

Bendeki serinin pitaya olduğuna ancak meyvesini gördükten sonra karar verebilmiştim. Benzer bir çok kaktüs türü var çünkü.

bahtiyar02
26-11-2009, 08:12
En azından bir ümit var.;) Sabırla büyümesini bekliyeceğim.
saygılar

cey_cey
26-11-2009, 18:50
sn bahtiyar02 bir ümit var bekleyelim görelim eger pithaya degilse bence pithaya o zamana kadar benim pithayalarda büyümüş olur ben size gönderirim

siniroluyorum
01-12-2009, 18:42
benim de elimde komşudan aldığım ve pithaya olduğunu düşündüğüm bir bitki var ancak sizinkilere pek benzemiyor google de bulduklarımla özellikle çiçekleri çok benzeşiyor ve komşumun söylediğine göre çiçek sadece bir gece kalıyormuş ertesi gün sörpüyormuş kokusu da çok güzelmiş fotoğraf eklemeyi bilmediğim için resmini paylaşamıyorum yardımcı olursanız sevinirim:))

venus_trap
01-03-2010, 08:08
benim pitayam nedensiz bir şekilde kurumaya başladı nedeni sizce ne olabilir yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler

venus_trap
10-03-2010, 13:41
pitayamın kuruması durdu fazla suyu sevmiyor diye az su veriyordum annem su azdır ondan dedi bende nede olsa ölecek dedim şansımı deniyeyim dedim ve şimdi yaşıyor burda okuduklarıma göre perlit toprak ve B5A gübrelerinden bahsediliyor pitayamı daha sağlıklı nasıl büyüte bilirim vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler.

sevim4
10-03-2010, 14:53
Sayın bari bir tanede bana vermeniz mümkünmü.

haşiye
11-05-2010, 14:43
Herkese merhabalar...

2.5 ay önce yakındaki bir esnaftan birkaç dal aldığım bitkinin yalnızca 1 tanesi 3 boğumlu. Acaba bu bitkinin hepsimi pitaya. Yoksa yalnızca bumu pitaya? (Takip ettiğim kadarıyla arkadaşların eklediği resimlerdeki pitayalar 3 boğumluydu onun için soruyorum.).

Martın başında diktiğim sürgünler yan boğum vermedi. Diktiğim bitkilerin birisinin sürgünü ters dönüktü. Ben onu düzeltmeden olduğu gibi ekmiştim tamda onların dibinden 2 tane sürgün çıktı. Renkleri kırmızımsı ve düz ve yassı kesitli. Resimde durumlarını daire içinde belirttim.

Bitki direk güneş ışığı alıyor. Toprağı nemsiz bırakmıyorum. Birde diğer sürgünlerde kuruma eğilimi var gibi geldi bana ne yapmalıyım?

Herkese saygılar...

tertentele
29-07-2010, 22:34
Merhabalar,

2 gün önce internetten beyaz pitaya tohumu sipariş ettim. Bugün elime geçti ancak nasıl ekeceğimi bilmiyorum. Bu tohumları nasıl ekeceğim ve hangi toprağı kullanmam gerekiyor detaylı olarak yardımcı olabilecek bi arkadaş var mı acaba? Şimdiden teşekkürler yardımlarınız için.

YeşilSeven
30-07-2010, 14:35
Kilitli poşet içinde ıslak kağıt havlu içinde çimlenmeye bırakın. 1 hafta içinde çimlenme gerçekleşince minicik fidelerin köklerini toprak içine alın, kısa sürede büyümeye başlayacaktır. Bu konuyu ilk mesajdan itibaren okursan faydalı bilgilere ulaşırsın.

tertentele
30-07-2010, 22:42
Öncelikle teşekkürler YeşilSeven,

Konuyu baştan aşağı okudum ancak şu bilgilere ulaşamadım;

1- Ne tür toprak kullanmalıyım pitaya'yı eker iken
2- Ne sıklıkla sulayıp ne sıklıkta güneş görmesini sağlamalıyım
3- Ve yetiştirme esnasında herhangi bir ilaç verip vermeyeceğim

Bu yukarıda saydığım bilgileri açık olarak konu içerisinde bulamadım. Biraz acemiyim henüz yetiştireceğim ilk bitki olacak kendisi. Yardımlarınız ve uğraşlarınız için teşekkür eder verdiğim rahatsızlıktan dolayı özür dilerim.

tropik
31-07-2010, 00:04
Ben Mutlu abimin önerisi;
Perlit+ Keçi gübresi+ Bahçe toprağı
Olmak üzere bü üç karışıma diktim.
Meyve almış birinin önerisi olarak siz'de bunu deneyin bence. :)

tertentele
31-07-2010, 03:13
Teşekkürler tropik deneyeceğim mutlaka

tropik
16-11-2010, 10:48
Bodrum'da bahçeme diktim bir tane, inşallah uzun seneler'de olsa meyve alabilirim. :))

sevim.K
16-11-2010, 11:23
Bütün mesajları okudum baştan sona oldukça merak uyandırıcı. İnsan benimde olsun diyor:)

AgacSevdalisi
07-12-2010, 08:20
gerçekten çok ilginç bir meyve bende tohum siparişi verdim gelince dikeceğim ama adana şlartlarında mart ayınımı beklesem tohum ekmek için.taze çıkan bitkiler 0 dereceye dayanırmı acaba?Adanada havaların 0 derecenin altına düştüğü fazla görülmüyor.Dış ortamda **** sera ortamında kaç senede meyve alınabiliyor acaba?Tecrübeli arkadaşlar cevaplarsa sevinirim.Bu arada yetiştiren arkadaşlardan büyütüp meyve alan oldumu acaba?

nariçi
07-12-2010, 08:44
Çukurovada olması gerekir. Bir tür kaktüs. Orada da incir kaktüsleri doğal olarak olduğuna göre buda olabilir.

Ben de serada bir tane denemek istiyorum. Çiçekçilerde kaktüs olarak satılıyor mu acaba.

YeşilSeven
08-12-2010, 12:00
Arkadaşlar sera dışında mümkün olmaz. 0 derecenin altına düşmesine gerek yok 0-5 derece arasında bile ölüyor.

selis
08-12-2010, 14:19
Bende de buna benzer bir bitki var ne olduğunu bulamadım bir türlü.. Yaprak yapısı andırıyor sanki..
http://agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=177816&stc=1&d=1288525675

nariçi
08-12-2010, 15:20
Bu bitki genel anlamda kaktüs şartlarında yetişmiyor mu? Görüntüsü evlerde bulunan kaktüslere benziyor. Sıcak isteği olacağı belli de nem isteği de çoksa serada olur. Aksi halde kışın ancak odaya almak gerekir.

nariçi
08-12-2010, 15:31
En azından bir ümit var.;) Sabırla büyümesini bekliyeceğim.
saygılar

Büyütmeye devam et, kaktüslerde aşılama da yaygın. Eğer değilse bile Pitaya bulduğunda aşılarsın.

mahmutoglu
31-01-2011, 09:07
ben Sinop'ta yetiştirmeyi düşünüyorum. ama iklim olarak Sinop'a benzer bir şehirde denemesi yapılmış mı merak ediyorum

bahtiyar02
31-01-2011, 11:24
Büyütmeye devam et, kaktüslerde aşılama da yaygın. Eğer değilse bile Pitaya bulduğunda aşılarsın.

Dediğiniz gibi yapacağım.Üç adet değişik fidan elimde umarım bunlardan birisi çıkar.Saygılar

kazanlik
01-02-2011, 11:42
pitahaya tohumu siparis veren arkadaslar,, meyve bulmaya calissinlar,, cok daha karli cikarlar,, bir meyvede binlerce tohum var,, meyveden alinan tohumlar 2-3 gunde cimleniyor,, kucuk fidanlarin 5 C`nin altinda dondugu dogru degil,, Benim 2-3cm boyundaki filizler -3 C de dayandi. Toprak kesinlikle nem tutmamali, yoksa curuyor.. Ben meyvesini Bulgaristan`da buyuk marketlerde herzaman bulabiliyorum,, , elimde fazlasiyla tohum var (beyaz olandan) Tropik cesitlerle takas yapabilirim,, Nisan`da Istanbul`a gelecegim,, Hala meyve varsa baska meyvelerle takas yapabilirim,,

Atalya
08-03-2011, 13:57
Pitayalarım var gövde oluşturuyorum.

kazanlik
09-04-2011, 20:47
dun, Carrefour icerenkoy`de taze meyve vardi. 14,99TL/adet. icinden yuzlerce tohum cikar ve buyuk cogunlugu kolayca cimlenir. internetten tohum siparis edenlere tavsiye edilir.

selis
29-08-2011, 11:59
Saksısını değiştirene kadar idare edecek.. :rolleyes:

gülenmelek
29-08-2011, 15:41
O ne yapmış öyle, tırmanıyor resmen. Çok şeker, bir o kadar da ilginç görünüyor ama. ;)

refiye
29-08-2011, 16:17
sahidende tırmanıyor gibi görünüyor... bu kök benzeri şeyler saksı küçük olduğu içinmi çıkıyor acaba???

aral
31-08-2011, 21:11
pitaya dan meyve alamayacağımı düşünsemde büyütmeye çalışıyoruz. Acaba diğer kaktüs çeşitlerine aşışasak

fkopar
05-09-2011, 13:53
sahidende tırmanıyor gibi görünüyor... bu kök benzeri şeyler saksı küçük olduğu içinmi çıkıyor acaba???

hocam bu çıkan kök benzeri şeyler nem ihtiyacını karşılamak içinmiş. bitkinin daha fazla neme ihtiyacı var demek.
ben de tohumdan pitahaya yetiştirmeye çalışıyorum ama çok yavaş gelişiyor. yaklaşık 10 cm oldu ve büyümesi çok yavaşladı. nerde yanlış yapıyorum anlayamadım :)

fkopar
06-09-2011, 11:05
Saksısını değiştirene kadar idare edecek.. :rolleyes:

hocam pitahayanız ne kadar sürede büyüdü?

YeşilSeven
07-09-2011, 15:49
hocam bu çıkan kök benzeri şeyler nem ihtiyacını karşılamak içinmiş. bitkinin daha fazla neme ihtiyacı var demek.
ben de tohumdan pitahaya yetiştirmeye çalışıyorum ama çok yavaş gelişiyor. yaklaşık 10 cm oldu ve büyümesi çok yavaşladı. nerde yanlış yapıyorum anlayamadım :)

Güneş illaa güneş. Ankaranın güneşlenme süresi yetersiz gelebilir. Bir de çok sulamayacaksınız.

fkopar
08-09-2011, 08:28
Güneş illaa güneş. Ankaranın güneşlenme süresi yetersiz gelebilir. Bir de çok sulamayacaksınız.

Aslında yeri fazla güneş alan bir yer değil. gölgede duruyor. Ancak fazla sulamıyorum. sadece toprağı kurudukça fısfıs yardımıyla nemlendiriyorum. diğer balkonum öğleden sonra güneş batana kadar güneş alıyor. biraz da orada deneyeyim bakalım. faydalı olur belki.

Hillbilly
20-11-2011, 01:44
Geçenlerde bir internet sitesinde bu fotoğraf gözüme çarptı paylaşayım dedim. Adamlar pithayayı saksıda yetiştirmişler ve uzamasına izin vermeyip budamışlar yine de gayet güzel meyve vermiş. Bu şekilde çok daha kolay evde ve saksıda yetiştirilebilir.
http://farm3.static.flickr.com/2345/2236385579_1c6b69420e.jpg?v=1201984877

gülenmelek
20-11-2011, 09:02
Bu bitki nedense bana çok özel görünüyor, çok seviyorum. Tohumdan çimlendirmeyi başardım, şimdi yaklaşık 3-4 mm ;) Ama büyüyeceğinden emin değilim :(

Hillbilly
23-12-2011, 22:56
Çok fazla yan dal veriyor acaba bunları kullanarak bitkiyi nasıl çoğaltabilirim. Birde şunu söylemek istiyorum fazla su vermeyin ilginç bir şekilde hemen sararıp, çürümeye başlıyor.

toprak5552
06-01-2012, 21:23
hemet metro marketten meyvesini almak lazım.

YeşilSeven
19-01-2012, 13:09
Meyve tadı sizi hayal kırıklığına uğratmasın, şeker oranı eser miktarda diyebiliriz.

selis
20-01-2012, 19:09
PİTAYA (http://farm3.static.flickr.com/2345/2236385579_1c6b69420e.jpg?v=1201984877)
Fotoğraftaki gibi budasak daha çabuk mu meyve/çiçek verecek yani?

agozce
21-01-2012, 00:00
Marketten bend aldım. Tadı....kabak tadı.:)).

Ama bu tatlara pek güvenmemek gerek bence.İthal meyveler olgunlaşmadan toplanıyor. Dalında olgunlaşırsa bence güzel olur.

Mutlu beyin yetiştirdikleri nasıldı acaba?

Örn. Mangoyu ve ananası yurtdışında, bahçesinde yemiştim. Mükemmeldi. Marketten aldıklarımızın tadı ile ilgisi yok.

burak avı
21-01-2012, 00:34
pitayalarımın fotolarını bu akşam çektim....sobanın arkasında keyifleri yerinde.....papaya , sarı guava ve kırmızı guava tohumlarını da diktim şimdilik bir ses yok bekliyoruz.....inşallah çıkarlar....

http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/396271_257236004350220_100001914684376_667885_1497 643649_n.jpg

http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/397511_257236094350211_100001914684376_667887_7779 32979_n.jpg

http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/401640_257236421016845_100001914684376_667889_1203 076917_n.jpg

http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/404290_257236327683521_100001914684376_667888_1638 691358_n.jpg

mmanager
27-02-2012, 09:05
İyi günler tesadüf eseri gördüm de acaba pitaya ile atlas çiçeği arasındaki farkı nasıl anlayabilirim .Bir yerden uzun dallar halinde aldım hatta 3 e bölerek diktim atlas çiçeği zannetmiştim tüm dallarının tamamı 3 köşeli gibiydi ama atlas çiçeğinde yatsı yapraklar da olurdu acaba bunlar atlas değilmi derken pitayaları gördüm.Nasıl öğrenebilirim bir bilginiz varmı teşekkürler.İyi günler.

mom@
10-04-2012, 15:29
bende üç adet pitaya tohumunu daha çimlenmeden torfa koydum güneşli bi yerde iki günde bir suladım
2 hafta olu hala bi haraketlilik yok. torfu dağıtıp tohumlara bakmak için kendimi zor tutuyorum. ne yapmalıyım. biraz daha beklemelimiyim. antalyada yaşıyorum. çok soğukta değil havalar. tam zamanında ektiğimi düşünüyorum ama yanlış yaptım heralde. yoks öldümü tohumlar.

bari
10-04-2012, 16:04
Çok sulamayın, üzerine şeffaf naylon kapatıp nemi koruyun. Ama fazla tohumunuz varsa önce kağıt peçete içinde çimlendirip sonra torfa alsanız daha iyi olur.

ysulet
30-04-2012, 15:17
Pitaya tohumları çok hızlı çimlenebilir. Tek yapmanız gereken küçük kapaklı bir plastik kabın içerisinde nemli peçete ile sıcak bir ortamda bekletmek. Benim pitayalarım 5 günde çimlenmişti. Daha sonra torfa aldığınızda su vermeyin. Toprağı kuruduktan 1-2 gün sonra su verin.

Hillbilly
09-05-2012, 22:19
Kışın aldığım pithaya kökten çürümeye başlamış ve toprak yüseyinden itibaren sararma meydana gelmişti. Ben de pithayayı sağlıklı dokularının olduğu yerden dörde böldüm ve her bir parçayı toprağa diktim inanır mısınız hepsi kök tuttu ve şu anda hızlı bir şekilde büyüyorlar. Çok az su ve bol güneş yetiyor gelişmeleri için.

vulcano
11-05-2012, 03:04
Bu bitkiden ben de almayı düşündüm ancak birçok türünün meyve vermesi biraz sıkıntılı bir durum arkadaşlar. Buradaki yazıları da okudum ve birçok arkadaş meyve alamamış.

Yabancı sitelerde oldukça fazla bilgi var bu meyve ile ilgili. Bazı türlerin meyve verebilmesi için çapraz tozlaşma yapmak gerekiyor. Bu bitkilerin çiçekleri geceleri açık, gündüzleri kapalı olduğu için yarasalar tarafından tozlaşma gerçekleşiyormuş. Bu durumunda oldukça zor olduğu ve bu nedenle elle çapraz tozlaşma yapmak gerektiği belirtiliyor. Bazı nadir türler ise kendisi tozlaşma yapabiliyor.

Sanırım genel olarak 3 türü bulunuyor ve bu türler arasında tozlaşma işlemi yapılabiliyor.Bunlar;

1)Selenicereus Megalanthus (sarı kabuklu - en tatlı ve lezzetli olanının bu olduğu söyleniyor)
2)Hylocereus Undatus (Sanırım hylocereus triangularis olarakta biliniyor - Pembe kabuklu)
3)Hylocereus Polyrhizus (Kırmızı kabuklu)

Özellikle 2 ve 3 nolu türlerin toşlaşmaya tabi tutulması ile oldukça büyük meyve alınıyormuş. Ayrıca forumlarda mango ile bu bitki arasında tozlaşma yaparak meyve aldığını söyleyen birisini de okudum.

En az iki farklı türünü yetiştirdikten sonra elle tozlaşmayı gerçekleştirmek ise anlatılanlara göre gayet kolay.

http://img.photobucket.com/albums/v293/adobeict/e4e49340.jpg

Yukarıdaki linkte verdiğim resime bakarsanız yapmanız gereken sulu boya fırçasını athenslere sürtüp daha sonra başka saksıda bulunan farklı bir türün stigmalarına sürtmek. Aynı ana gövdeye bağlı bitkide bulunan çiçekler arasında tozlaşma mümkün değil, ayrıca farklı ana gövdeye sahip aynı tür pitaya çiçeklerinin de tozlaşmaya tabi tutulması mümkün değil. Ya farklı türleri bularak elle tozlaşma yapacaksınız ya da işinizi yarasalara yani şansa bırakmanız gerekecek :) Başarılı bir tozlaşma işleminden yaklaşık 30-40 gün sonra ise meyveler oluşuyormuş.

Yabancı forumlarda da yazılanlar arasında bazı çelişkiler bulunuyor. Birisinin olur dediğine başkaları olmaz diyor. O nedenle verdiğim bilgilerde bazı hatalar olabilir lakin kesin olan bir durum var ki o da meyve alamayan arkadaşların farklı türler arasında elle tozlaşma yapması gerektiği.

Yabancı bir kaynakta da şöyle geniş bir bilgi var : Hylocereus undatus (Red Pitaya, Dragonfruit), the uniquely flamboyant cactus! | John&Jacq~s Garden (http://www.jaycjayc.com/hylocereus-undatus-redpitaya-dragonfruit/)

ysulet
15-05-2012, 21:50
Pitahaya dragon meyvesi olarak bilinen tür Hylocereus Undatus tur. Yurt dışında çok büyük alanlarda ve açık arazilerde yetiştirilmekte olduğunu görmüştüm. Fakat yarasa sayesinde tozlaşmanın gerçekleştiğini hiç düşünmemiştim. Keza açıklık ve büyük alanlarda yarasa ne yapsın. Mağara, dağlık sesin çarpıp geri döneceği alanlarda gezmiyorlar mı. Gerçekten benim için değişik bir bilgi oldu. Bu türün gündüz çiçek açmış resimlerine de denk gelmiştim gibi hatırlıyorum.

vulcano
16-05-2012, 01:13
"Pitaya kaktüsleri geceleri çiçek açıp,çiekleri sabahleyin solar. Yarasa veya güve gibi yaratıkları bitki diğer bir pittaya ile tozlaşma için kullanmaktadır."

kaynak : Pitaya - Vikipedi (http://tr.wikipedia.org/wiki/Pitaya)

Bana da garip gelen bir olay bu sayın ysulet :) Ancak kaynaklar, özellikle yabancı kaynaklar, böyle bir olgunun doğruluğundan bahsediyor.

ysulet
16-05-2012, 15:39
Yanlış anlamayın, Ben sizin yazınızı kötüleme amaçlı değil bilmediğim enterasan bir bilgi öğrendiğim için şaşırdım sadece. Güzel araştırma olmuş. Fakat gündüz de çiçek açmıyor mu? undatus türü?

agozce
16-05-2012, 16:42
Bahri bey, sizin bana gönderdiğiniz kocaman oldu ama, henüz çiçek yok. Sürekli büyüor ve dallanıyor.

Sizdeki durum nedir?

bari
16-05-2012, 16:50
SEvgili agozce,
Bendekinin büyük bir kısmı dondu. Ama meyve vermesi için, 6-7 yıl sanırım geçmesi gerekiyor. Bİrde çapraz tozlaşma meselesi var. Meyve ve çiçek konusunda çok umutlu değilim. Birde meyvesi çok tatsız geldi bana, belki olgunlaşmamıştı gerçi. O yüzden çok uygun bir yerim olmadığı sürece bu bitkiye fazla ilgi gösteremeyecek gibiyim:)

agozce
16-05-2012, 17:08
6-7 yıl çokmuş...Meyvenin tatsızlığı muhtemelen olgunlaşmadan toplanıyor olmasından.

Neyse ben devam edeyim bakalım sonuç ne olacak.

vulcano
16-05-2012, 17:14
Estafurullah sayın ysulet, cevabınızı kötü manada düşünmedim :) Ben de zaten bu bitki konusunda çok bilgili veya deneyimli değilim, sadece bu bitki üzerinde tecrübesi olanlardan size bazı aktarımlar yapmaya çalışıyorum.

Açıkçası pitayanın gündüz çiçek açan türüne internette hiç rastlamadım. Undantus türünün gece çiçek açtığından ve bu nedenle "ay çiçeği (moon flower)" ve "gecenin kraliçesi (queen of the night)" adıyla da anıldığından bahsediliyor.

ysulet
16-05-2012, 20:11
aslına bakarsanız internet kaynakları da çok karışık olabiliyor bazen ben tekrardan baktım gündüz çiçeğini gördüğüm baya bi resim var. Fakat dediğim gibi internette yanlış bilgide bi hayli fazla olabiliyor. Ülkemizde keşke tropikal bitkileri araştıran gerçek bilgi sahibi olan bir kurum ya da kuruluş olsada bizlerde net ve sağlam bilgilere ulaşıp onları paylaşabilsek. Bu alanda çok eksiklik olduğunu düşünüyorum şahsen. paylaşımınızdan dolayı kendi adıma çok teşekkür ederim.

istcallst
17-05-2012, 07:09
SEvgili agozce,
Bendekinin büyük bir kısmı dondu. Ama meyve vermesi için, 6-7 yıl sanırım geçmesi gerekiyor. Bİrde çapraz tozlaşma meselesi var. Meyve ve çiçek konusunda çok umutlu değilim. Birde meyvesi çok tatsız geldi bana, belki olgunlaşmamıştı gerçi. O yüzden çok uygun bir yerim olmadığı sürece bu bitkiye fazla ilgi gösteremeyecek gibiyim:)

Evet, meyve cok tatsiz, tam olgunlasmis halde bile. Goruntusu cok guzel, ama tadi maalesef guzel degil.

selis
07-06-2012, 16:26
6-7 yıl çokmuş
Bendeki 4 yıl oldu.. Az kalmış.. :p

Meyve vermesi çok önemli değil sanırım.. Çiçek açsın yeter..
Pitaya (http://farm3.static.flickr.com/2345/2236385579_1c6b69420e.jpg?v=1201984877) Buradaki fotoğrafa takıldım kaldım ve oldukça derin budadım.. Yine ordan burdan sürgünleri patladı.. Seneye bir değişiklik olacak mı merak ediyorum..

Agozce bir ara fotoğraf ekler misiniz?

Hillbilly
07-06-2012, 17:32
Parçalara(doğradığım :) ayırdığım Kırmızı meyveli Pitaya nın klonları. Bu klonları evlatlık olarak hali vakti yerinde, onlara bakabilecek, ilgi fakiri olmayan konu komşuya vermeyi planlıyorum. Keza bitki soylu bir genetik sarmala sahip olduğu için saygımı haketti. Akraba evliliğini reddeden, azla, kıt kanaat geçinmekten gocunmayan en azından ağız burun bükmeyen karakteri var. Yalnız kışın özellikle sulandığında dikkatli olmak gerek eğer soğuk bir odadaysa soğuyan suyun da etkisiyle sanırım kökten itibaren sararıp çürüme eğiliminde.
Zaten bu eğilimi bizzat tecrübe ettiğim için şu anda bu haldeler.

http://www.upload.gen.tr/uploads12/ay6ky7ya/1.jpg

http://www.upload.gen.tr/uploads12/h4barb82/33.jpg

agozce
08-06-2012, 21:00
Agozce bir ara fotoğraf ekler misiniz?

Bu da benimkisi. 3 yılında, 2 kez tepeden budadım. Tekrar aynı saksıya ektim.

306480

Jezebel
31-07-2012, 10:48
Tohumdan Pitayaları 7 yıl beklemek mi gerekiyor:confused:

322484

Bekleriz ziyanı yok da tadı da pek güzel değilmiş...
Ama içi-dışı fuşya rengiymiş, görüntü bakımından güzel olur;)

agozce
31-07-2012, 16:34
Yavru köpek balıklarına benziyor değil mi?..

Tad olayı bence meyve ihhalat yollarına dayandsın diye olgunlaşmadan toplanıyor...Dalında olursa çok lezzetli olacak bence..:))

redbullah
12-10-2012, 02:39
Değerli arkadaşlarım;Özellikle Mutlu Kutlu bey başta olmak üzere bilgisi olan arkadaşlara bir sorum var.
Bende şu tepesinde renkli aşılar bulunan kaktüslerden vardı.Zamanla renkli kısımları düştü,geriye kalan üç kenarlı kaktüsler dallanıp budaklanmaya başladı.Görünümleri tıpatıp Pitaya.Öylesine aklıma düştü.Acaba bunlarda Pitaya olabilirmi?Değilse nedir,çiçek açarmı?Vereceğiniz bilgiler için şimdiden çok teşekkürler ediyorum.Saygı ve selamlar...

redbullah
12-10-2012, 04:06
Evet,aradığım cevabı burada buldum.

Sevgili akin,
Aradigin seyi en kolay nasil bulabilecegini soyleyeyim istersen sana.
Piyasada satilan ithal asi kaktuslerini gormussundur, hani uzerlerinde renkli kaktusler asili olan, iste bunlarin ustteki kaktusu yok edersen alttaki anac yeni surgunler verecektir. Uygun kosullari olusturabilirsen ve kisin 10 dereceden asagiya dusurmessen birkac sene icinde birkac metreyi bulacak pithayan olacaktir. Cicek actirmayi basarip suni dollemeyi de yaparsan (normalde, gece cicek acip yarasalar tarafindan dolleniyorlar) meyvalarini toplayabilirsin. Olanaksiz degil ama kolay da degil. Yine de sana kolay gelsin.

Demek oluyorki,tohum çelik vs aramaya gerek tok.2-3 liralık aşılı kaktüsler meseleyi hallediyor.

Mutlu Kutlu
12-10-2012, 08:25
Duymak istediklerimizi duyunca ne kadar kolay inanırız, öyle değil mi:))

Olay bu kadar basit olsaydı Türkiye pitaya cenneti olurdu, herkes meyvesini evinde yetiştirirdi.

Aşı yapılmış olan pitaya lopları yalancı pitayadır! bu yalancı pitayalar -8 derecede bile ölmez. Çiçekleri aynı pitaya çiçeği gibidir, ama meyve tutamaz.

Piyasada pitaya diye satılanların bir çoğuda meyvesi alınmamış öylemesine satılan pitaya lopları, ben pitaya lopu satıyorum demek için 8 yıl meyvesini almak için büyüttüm uğraştım ve sonra işte bu diyebildim.

Bazan Telefon edenler oluyor, 30-50 tlden pitayamı satılırmış gibisine. Pahalıysa almamak lazım zaten, buyursunlar 8-10 yılda onlar uğraşsınlar:) meyve alamayacakları pitaya loplarıyla avunsunlar:))Evet,aradığım cevabı burada buldum.

Demek oluyorki,tohum çelik vs aramaya gerek tok.2-3 liralık aşılı kaktüsler meseleyi yallediyor.

redbullah
13-10-2012, 03:40
Duymak istediklerimizi duyunca ne kadar kolay inanırız, öyle değil mi:))

Sayın Mutlu,çok doğru söylüyorsunuz.Haklısınız.Örneğin falımıza baktırdığımızda bile Falcının hoşumuza giden üç-beş kelamı aklımızda kalıyor,diğer saçmaları unutuyoruz.Bu özellik insanın naturasında var.
Saygılar,sevgiler..

Hillbilly
15-10-2012, 17:16
Pithaya yı şöyle büyük bir saksıya aktarıcam (besin ve mineral dolu kumlu fakat sıcak karakterli bir toprak, yoğururum ellerimle onu öğrendim bak, hatta az biraz yarasa gübresi var onuda karıştırayım bi işe yarasın niye aldıysam yarasa gübresini). Ev içerisinde ılık, güneş gören bi köşeye yerleştirecem saksıyı sonra unutacam. Arada bir, bir iki samuray darbesiyle kompakt yapısını korurum. 7 yıl sonra bakarsın bir gece yarısı su içmeye kalktığımda, çiçek açtığını görür vay be derim. Arada batarsa konu komşu misafire tekrar samuray kılıcımı çekerim, zira uygun ısıda ve basınç altında ağzını burnunu kırsan da bişey olmuyor bu bitkiye. Oldukça dayanıklı...

Petrucci
29-11-2012, 10:44
Merhaba arkadaşlar. Uzun süredir siteye giremedim.
Sarı pitaya tohumları atmıştım nemli pamuğa. Baya geç geliştiler,çoğu da çıkmadı.
O çıkanları toprağa, saksıya almıştım ama onlarında gelişimi çok yavaş.
Daha bilgi sahibi olmak için resimlerini buraya koyuyorum. Bunları ne sıklıkla sulamam gerekiyor. Nasıl sulamam gerekiyor? Haftada kaç gün, veya hergün mü sulamam gerekiyor?

ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/542/img0116hj.jpg/)

ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/534/img0117fu.jpg/)

ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/59/img0118du.jpg/)

almanyalı
19-12-2012, 21:57
Merhaba,bende Pitaya dikmek istiyorum,marketten meyvesini alıp çekirdeklerini çıkarıp eksem olurmu?içinde çok çekirdek var yeşerir mi?
şimdiden teşekkürler.

bari
19-12-2012, 22:07
Pitaya tohumları çok kolay çimleniyor, ama ıslak peçete içinde en rahatı, sonra toprağa dikerseniz kayıp vermezsiniz.

almanyalı
04-01-2013, 20:00
merhaba,

Bugün marketten büyük bitane Pitaya aldım,
tadı fena değildi, ben kiviye benzettim biraz, çok çekirdek var ama hiç şeker yok tadında.

Çekirdekleri çıkardım ama çok zorlandım, meyvenin etini çekirdeklerinden ayıramadım bir türlü,
bende süzgeçle çeşmenin altında ılık su ile güzelce yıkadım,
fakat biraz beyaz parça kaldı içinde.

Biraz evvel ışık alan küçük bir kutuya,
sizin söylediğiniz gibi peçete yerleştirip üstüne çekirdekleri yerleştirdim, meyve parçaları küflenmez
değil mi içinde?
Çekirdek baya çıktı bir kısmını da toprağa ekmek istiyorum ama meyve parçalarını nasıl ayıracağım bilmiyorum..?
şimdiden teşekkürler
sevgilerimle

selis
04-01-2013, 20:43
Almanyalı tohumdan yetiştirmeye karar mı verdiniz?
Allah sabır versin diyorum.. ;)
7 sene (http://www.agaclar.net/forum/1004297-post143.htm) de uzun bir zaman. Kolay gelsin ;)

agozce
04-01-2013, 20:57
Merak etmeyin çürümez...Bende öyle ekmiştim.

almanyalı
04-01-2013, 21:10
merhaba,
Teşekkürler agozce,diğerlerinide toprağa dikeyim o zaman bir sürü Pitaya'm olsun.

Ben yedi yıl sabredemem sevgili selis hanım,
Çok değişik planlarım var...eğer çimlenirse tohumların hepsi bir sürü denek kaktusum olacak.

Bir yerde okumuştum, Pitaya' ya aşı kaktus yapıyorlarmış,bir deneyeceğim bakalım ne olacak..?
bir sürü aşılı kaktusum....mü? yoksa bir sürü Pitaya'm mı olacak ...?
ne kadar zamanda çimlenir acaba?
ettiğim biber/ domates fidanlarının bile çıkmasını zor beklerim ben, bunların çıkmasını nasıl bekleyeceğim?

selis
04-01-2013, 21:24
Almanyalı keşke yakın olsak bir dal versem, istediğinizi aşılasanız..
Aşı işi de meşşakatli iş.. Denedim denedim tutmadı; ondan da vaz geçtim..

Umarım siz; hem çimlendirmede hem de aşıda başarılı olursunuz.

almanyalı
04-01-2013, 21:32
Deneyeceğim,
benimde hayatta ilk aşı deneyim olacak bakalım nasıl olacak..?
bende merak içindeyim,
aşı yapmayı öğreneceğim
daha kaktusun neresine aşı yapılır onu bile bilmiyorum..
ama heves işte aklımda olacağına denemiş olurum.
olmadı Pitaya fidanlarını ne yaparım bilemiyorum...çekirdeklerin hepsini ektim,
ölen olursa elimde çok yedek olsun sonuçta deneme yapacağım..:rolleyes:

Jezebel
15-04-2013, 14:00
Buradaki (http://www.agaclar.net/forum/1004297-post143.htm) bebekler büyüdü

390707

Meyve vermeleri yıllar alacak, ama değer.

ozdamare
16-04-2013, 12:13
Merhaba arkadaşlar, kırmızı Pitaya meyvesine bayılıyorum. Sizce İstanbul'da yetiştirebilir miyim? Yetiştirebilmem için bana ne önerirsiniz? Bazı sitelerde 1 lop, 2 lop satıyorlar. Onlardan mı almamı yoksa tohum alıp mı deneme mi tavsiye edersiniz? Çünkü İstanbulda yetiştirmesi problemli olucaksa alıp da öldürmek istemem.

gizsu
02-05-2013, 11:06
Arkadaslar bu pitayamidir lutfen mujdeli haber verin:)

ngunduz71
03-05-2013, 11:19
istanbul 'da kış ortamında serada veya korunaklı bir ortamda rahatlıkla kışı gecirebilir. ayda bir çok az su vermek yeterli. 3-4 seneden sonra meyve veriyor.bu sene meyve beklentim var. işallah diyorum. yetiştirecek olanlara tavsiyem tohumdan büyütmesi uzun sürüyor. Bulabilirseniz birkaç yaşındaki pitayadan sürgün almanızı tavsiye ederim.nemli toprakta hızlıca kökleniyor.

ironturk
05-06-2013, 06:07
iyi günler bende ejder tohumu var ama çimlendirmek için dere kumu kullanmak gerekiyor mu. onun yerine ufak taşlar olur mu veya akvaryum için olan dere kumu olur mu. ejder meyvesinin sarı beyaz ve mor olanı var bende üçünüde çimlendirmek istiyorum. lütfen bu konuda bana yardımıcı olursanız çok şimdiden sevinirim.

ironturk
03-07-2013, 01:12
arkadaşlar youtube gördüğüm ejder meyvesini çimlendirmeyi gösteriyor iki tane video ekledim. bence bu videoyu izlemeden çimlendirme yapmayın

Growing Dragon Fruit from seeds - Transplanting - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=K-wCQzmh61M)

3 different ways to grow Dragon Fruit from seeds. - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=1gzdZOTSZog)

Lonicera
22-08-2013, 13:05
sezon başında 15 adet dragon fruit tohumu ekmiştim. Sadece 3 tanesini yaşatmayı başarabildim. Gelişimleri çok yavaş. Artık kışı atlatmaya çalışacağız hep beraber.

seyirr
25-09-2013, 16:18
selamlar
arkadaşımın bahçesinden resimdeki meyvelerden isteyen arkadaşlara 25tl karşılığında taze meyve gönderilecektir. ilgili arkadaşlar mesaj atabilirler

arifyusuf
26-09-2013, 07:07
abi kışın yağışta çürümüyor mu pitayalar

seyirr
28-01-2014, 19:16
Forumdaki herkese selam yalancı pitaya falan yok sadece kendine verimli olan lar ve olmayanlar var bütün mesele bu daha yolun başındayız :)

Mr papaya
30-01-2014, 21:43
selam arkadslar yurt disindan getirdighim pitaya tohumlar ni iki-3 yil once cimlendirip torbalara almistim.

baya buyumusler 4-5 aydir hic bakmamistim bugun forumda burayi gorunce tekrar aklima geldi.

pitayalari celikten buyutme ihtimalimiz varmi cogaltmasini tohum disinda nasil yapariz.

meyvesini cicekten buyumesine izin vermeden kopardiklari icin gecen yil meyvesinden tohum alamadim.

4 lt lik torbalarda bazi kollari 1 mt filan dallari kirildi filan ama halen gayet saglikli gorunuyor topragina bile bakmadim.

Datcada seranin disinda torbada bekliyor 1 yildi. ne fazla gunesten nede datcanin asiri yagmurundan etkilenmedi gece 1 gun - 6 dereceye dustu sicaklik olmedide.

baya saglam bir bitki

saygilar

Gucchy
15-05-2014, 02:06
Merhaba hosgeldim foruma.. Pitahaya fidesi almistim gecen yil bayagi uzadi ama fazla sulamaktan olsa gerek curudu. Sonra curuyen ust kismini kesip attim. Alttan kollar vermeye basladi. Baktigim fotolarda da hep grup halinde olmasinin nedeni de bu herhalde. Ustten kesiyorsun alttan 2-3 dal veriyor beraber buyuyolar. Celik olayi da cok basarili. Internetten de bakmistim aliyorlar kesiyorlar dilimliyorlar direkt topraga oturtturuyorlar ben de yaptim hakikaten hepsi tuttu. Yalniz erkegi disisi var diye okudum bayagi bir yerde. Yani bu durumda celiklemeyle filan erkegini yanina koymayinca meyve almak yalan oluyor herhalde. Bu yuzden gittim sari beyaz mor turlerden beser tohum aldim. Bakalim ne olacak.

In God We Trust
15-05-2014, 10:35
Vay be pitaya soğuğa dayanıyor ancak sulamadan ölür diye biliyordum datçada dış mekanda yaşaması müthiş birşey :)

mgencers
19-05-2014, 02:19
Arkadaşlar merhaba;
Sonunda yılların verdiği araştırmayla sarı pitaya'yı yetiştirdim :)

confuest
19-05-2014, 14:33
çelik paylaşımı yapabilecek arkadaşlar var mı acaba, ben de çok istiyorum bu bitkiyi yetistirmeyi ama tohumdan yetiştirmek çok uzun zaman alıyor.

In God We Trust
19-05-2014, 23:05
Benim merak ettiğim nokta acaba İstanbulda da dış mekanda yetişir mi?İstanbul - dereceleri görmüyor

4848
04-06-2014, 09:28
Selam arkadaşlar bana çeltik **** lob verebilecek arkadaşlar varmı verecek arkadaşlar bol dua alacaktır vermek isteyenler lütfen mesaj atsın saygilar

kelebek çalısı
27-06-2014, 19:23
Çelik alarak köklendirmeye çalıştığım Pitaya sanırım yaşama tutundu.

505171

seröz
28-06-2014, 15:11
505330

mehmetzahid
08-09-2014, 09:31
Mersin'de Pitaya retimini gerekletirdi - Hrriyet EKONOM (http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/27158803.asp)

mersinde üretiliyor
yılda 4 defa meyva veriyormuş.. iyi paralar bırakıyor..

dribo33
24-12-2014, 09:43
benim ejderlerim bu durumda kış geldiği için büyümeyi durdurdular. dikensiz olan kırmızı ejder meyvesi ama dikenli olanı bilmiyorum çekirdekten çıkmıştı ve saksılarımı bahçeden çaldıklarında toprağın içinden işaret parmağı büyüklüğünde kurtardığım parça 1 yılda bu hale geldi. Azimle bekliyorum ne olacak.

mclog
31-12-2014, 11:06
Sn dribo33,
Neden son resimdeki arkadaşı deli bağlar gibi bağladınız? :) Çok mu ağır? Bağlantı noktalarına çok mu yük biniyor?

dribo33
13-01-2015, 11:39
syn mclog
Aslında onu deli bağlar gibi bağlamak istemedim ama o anda ip elimde fazlaydı o şekilde bağladım ve çıktığı yer çok ince kırılır diye kortum :) Saksısıda bulaşık deterjanı kabı yazın değiştireceğim için fazla özenmedim.

robiscik
03-03-2015, 18:56
arkadaşlar ben mersin tarsusta oturmaktayım bu pitayaya merak saldım , tohumdan geç yetiştiğini öğrendim buradan, acaba bana kırılmış,budanmış bir dalından gönderebilecek arkadaş varmı. Şimdiden çok teşekkürler ederim herkese

tayk
05-03-2015, 13:53
sayın robiscik bende pitayayı tohumdan yetiştiremedim.face üzerinden vahip dede ye ulaştım o gönderim yapıyor.aydın didimden

pitaya_01
17-03-2015, 20:15
Bende bugun pitaya tohumu çimlendirmek için kurdum düzeneği, çimlenirler umarım. 1 adette fidan var. =) Yorumlarınızı almak isterim.

dribo33
23-03-2015, 10:53
arkadaşlar ben mersin tarsusta oturmaktayım bu pitayaya merak saldım , tohumdan geç yetiştiğini öğrendim buradan, acaba bana kırılmış,budanmış bir dalından gönderebilecek arkadaş varmı. Şimdiden çok teşekkürler ederim herkese

Syn. robiscik özelden bana ulaşırsanız size bir dal kendi ellerimle verebilirim.

suleymantezer
07-04-2015, 23:29
arkadaşlar yeniyim kusura bakmayın,
pitaya mersinden sipariş verdim elime yeni ulaştı müsait olduğunda fotoğralarını paylaşacağım ortalam 30-35 cm civarında

mclog
28-04-2015, 10:12
Çin'den ve Türkiye'den satın aldığım pitaya tohumlarını bir ay önce ektim. Çin'den gelen tohumların hemen hemen hepsi filizlendi. Türkiye'den aldığım tohumlardan ses yok... Biraz üzüldüm açıkçası ama kaktüs incirinde yaşadığım gibi biraz geç de olsa filizlenirler diye umut ediyorum. Kaktüs incirlerini toprağa serpiştirmiştim, daha sonra çıkmayacaklar diye topraklarını ortancada kullanmıştım. Bana nispet yapar gibi teker teker çıktılar. Darısı "yerli" pitayalara...

calipson
29-05-2015, 10:18
Bende 2 ay önce Yurtdışından Thayland ve Çin den tohum aldım. Bazılarını direk küçük bardaklara toprak doldurarak gömdüm ve bazılarını da ıslak mendil üzerine koyup ağzını kapattım. 2 ay geçmesine rağmen mendil üzerinde herhangi bir filizlenme olmadı. Bardaklarda olanlarda daha yeni filizlenme oldu. Mendil üzerindekileri alıp bu sefer toprak kaba gömdüm. Kısmetse resimlerini en kısa zamanda paylaşacağım. Yorumlarınızı beklemekteyim.

admsvg
01-07-2015, 11:50
merhaba arkadaşlar aranıza yeni katılıyorum :) 2 hafta önce internetten tohumlar geldi bardakta toprak içinde cam kasede agzı kapalı peçete üzerine ve sadece streç film üzerine tohumlar ekdim ama hala filizlen me olmadı süreç hakkında bilgisi olan varmı daha ne kadar beklerim?

calipson
11-07-2015, 11:30
Bazı tohumlar 2 ay kadar zamanda çıkıyor ve hepsinden de filizlenme olmamaktadır.

Zulfikaroglu
29-07-2015, 14:11
Yaklaşık 5 ay önce dikim yaptığım yaklaşık 90 tane fidemden şu an 300 küsür tane fide elde ettim. Ama kötü olan ise fidelerimin çoğu saksıdalar. Yavaş yavaş toprağa geçiriyorum. Fotoğrafları yakında paylaşırım.

Zulfikaroglu
29-07-2015, 14:12
Elimde içi beyaz dışı kırmızı, içi beyaz dışı sar ve içi kırmızı dışı kırmızı olan türler var.

seyirr
30-07-2015, 15:08
benden resimler :)

Güngör Salman
05-08-2015, 01:36
Hylocereus undatus ( Dragon fruit )

Güngör Salman
05-08-2015, 01:43
Hylocereus undatus ( Dragon fruit )

Güngör Salman
05-08-2015, 01:48
Hylocereus undatus

Güngör Salman
05-08-2015, 19:41
Tohumdan Hylocereus undatus ( Dışı kırmızı içi beyaz olan )

calipson
13-08-2015, 20:50
4 ay önce tohumdan ektiğim pitayalar. Hala fazla bir gelişme görülmedi. Kökleri de fazla bir gelişme göstermedi. :(:(:(

Güngör Salman
26-08-2015, 13:32
Dışı kırmızı içi kırmızı olanda filizlendi.

calipson
06-09-2015, 11:02
Sn. Mutlu Kutlu beyden aldığım besinler ile bütün çiçeklerime, sebze ve meyve fidanlarıma uygulama yaptım. Gözle görülür gelişmeler olmakta. Meyve ve sebze fidanlarının yapraklarının yeşillendiğini gördüm. Sebzelerde çabuk büyüme gözlemledim. Pitayalar da ise büyüme sağladı. Teşekkürler Mutlu Bey teşekkürler tropiksera.

Jezebel
12-09-2015, 12:02
Dışı kırmızı içi kırmızı olanda filizlendi.
5 yıl sonra meyve verirmiş.
Bende de 3 yaşında tohumdan yetişmiş var. agozce' den geldi bebek olarak.
Meyve vermesine 2 yıl var daha.
Size bir dal göndereyim. İçi- dışı pembe.
San Pedro kaktüsü aldım, üzerine Pitaya aşısı yapacağım.
Henüz tepesini kesmeye kıyamadım.;)

In God We Trust
12-09-2015, 22:20
Dış mekanda yetiştiren var mı? İstanbulda deneyeceğim ama kışın ölürler diye korkuyorum az fidanım var

seyirr
29-09-2015, 11:38
arkadaşlar hasbel kader bende bir şeyler yapmak için ugraşıyorum .
tohum işi zor ve sonucunda ne ile karşılaşacağınız belli olmayan bir durum var . çünkü bütün dragonlar kendine verimli olmuyor eger tohum ile ben deneyeceğim diyenler olursa ben kendi türüm için çalışma yapmaktayım . soguk direnci yüksek tür ile lezzeti yüksek tür arasında size ozaman tohum veya fide hediye edebilirim . dünyada genel uygulama çelik ile üretimdir .
size seramdan bağzı resimler paylaştım umarım emeklerimiz siz değerli üyelerin beğenisini hak eder.

seyirr
29-09-2015, 11:44
resimler

athena -asena
29-09-2015, 19:54
Sayın seyirr tebrikler . Bende yetiştirmek için çok uğraştım ama olmadı benim bulunduğum yer karadeniz olunca bütün tropik bitkilerimi kaybettim bir daha da deneme yapmadım. size kolay gelsin.

dinozor
30-09-2015, 17:52
Dış mekanda yetiştiren var mı? İstanbulda deneyeceğim ama kışın ölürler diye korkuyorum az fidanım var

Sayın In God We Trust; İstanbul'da dış mekanda olmuyor:( Ben geçen kış yeterince büyüdüğüne kanaat getirip iç mekana almadım ve pitayamı kaybettim ki genç bir bitki değildi:(

serpil D
22-10-2015, 18:31
Benim pitayam yıllardır çiçeklenmedi..

CemilCetin
11-03-2016, 21:30
Bir sey sorcam. Bende yetistirmek istiyorum pitahayayi ama bir seyi merak ettim. Kac yasinda meyve veriyo bu ve Kac yil omru var. cevaplarsaniz sevinirim

Tolgax
27-03-2016, 01:55
Merhaba
Yaklasik 10 ay once Cin den Venus Flytrap tohumu siparis ettim . Yolladiklari tohumlari ektim ve supriz Pitaya cikti:) Acikcasi en az 5-6 aydir bu durumdalar ve ne olduklarini bilmiyordum. Bu aksam ufak bir arastirma yaptigimda pitaya oldugunu anladim ve fena bir bitki olmadigini gordum. Sorum su. Resimden de goreceginiz uzere bitkiler aylardir bu durumdalar. her tarafi kapali ' nem orani yuksek bir akvaryumun icinde duruyorlar ve fazla sulamadim. Bol bol gunes te aliyorlar fakat hala sap ve yapraklari var ve bazilari yatik duruyor. Durduklari yer yaklasik 14C civari. Yazin saplarinin kalinlasmasi ve uzamalari hizlanir mi yoksa benim bununla alakali ekstra birsey yapmam gerekiyor mu? yaz geldiginde balkonum cok sicak ve gunesli oluyor. Balkona cikarirsam yasarlar mi? Ayrica bende 10 kokten fazla var ve 3-4 tanesini (mumkunse flytrap ya da bonzai limon fidesi ariyorum ) isteyenlerle degistokus yapabilirim. ilgilenen arkadaslar lutfen ozelden mesaj atsin.

simdiden tesekkurler

602088

602089

602090

fatmafff
03-06-2016, 07:51
Merhaba arkadaşlar bende pitaya yetiştirmek istiyorum,elinde fidanı veya lob olarak gönderebilirseniz sevinirim.Bana bu konuda yardımcı olurmusunuz

ilkerdgryl
28-07-2016, 20:13
Syn. robiscik özelden bana ulaşırsanız size bir dal kendi ellerimle verebilirim.
Selam dribo33. Elinde halen verebilecek pitaya dalı varsa bana verebilirmisin ? :)

ercan_bilgi
20-08-2016, 14:25
Buda benim pitayalar fakat tohumdan falan degil.Daldirma yoluyla ektim ve suan cok iyi durumdalar hepsi tuttu.Bende daha boyle bikac saksi oldugu icin bunlari saticam.Bir cubukla yukari dogru sarmaya musait evde balkonda mutfakta yetistirilebilir cok uzun olana kadar.i lgilenenler bana ozelden ulassin.

33samet33
05-09-2016, 16:27
Arkadas lar dragon tohumu hangi ayda ejderha meyvesi tohumu hangi aylarda dikilir cimlendirme yapmak icin

aşkkuşu
06-09-2016, 10:25
hadi darısı başıma 4 gözle kök salmasını bekliyorum

Şükufezar
10-09-2016, 21:19
Sn 33samet33 tohumların çimlenmesi en sağlıklı ve zahmetsiz mart ayı sonu gibi oluyor. Bulunduğunz şehre göre ya da sizin bakımınıza göre daha önce de olabilir. Bu şekilde çimleninceye kadar iç ortamda tutabilirsiniz kolaylıkla. Çimlenmeden kısa süre sonra hava ısınınca güneş ışığı alabileceği bir ortama koyarsanız hem ısı hem ışık ihtiyacını karşılamış olursunuz. Ben havanın ısındığı zamanlarda ektiğim tropikal meyve fidanlarının sonbahar-kış aylarında ektiklerime göre daha hızlı geliştiğini gözlemledim. Sabredemeyerek bu zamanlarda ektiklerimin bir kısmını da kaybettim. Elinizde bol miktarda tohum varsa deneyip gözlemlemenizi tavsiye ederim.

Aslanas
24-09-2016, 21:36
www.astropik.com ticari anlamda pitaya üretmek isteyenlere yardımcı olabiliriz.

onurgondem
18-10-2016, 11:45
arkadaşlar herkese merhaba. uzun zamandır farklı ürünler yetiştirmek için çabalıyorum.5 yıl önce solucan gübresi üretimi ile başladığım daha sonra kamkat ve feijoa yetiştirmeyle devam eden hobi çalışmalarıma şimdi de pitaya ile devam etmek istiyorum fakat bu sefer hobi amaçlı değil daha ciddi bir üretim dusunuyorum. sizlere sormak istedigim birşey var pitaya yı izmirde yetiştirmek iklim şartları açısından mumkun mu? goruslerinizi alabilir miyim? şimdiden çok teşekkür ediyorum

onurgondem
18-10-2016, 14:19
internetten satın aldığım bitkiler bunlar. umarım pitaya dırlar gerçekten :)

Aslanas
20-10-2016, 18:11
internetten satın aldığım bitkiler bunlar. umarım pitaya dırlar gerçekten :)
Aldığınız fideler pitaya fakat garantisi yok çiçek veya meyve vermeme ihtimali var. Bu işe başlamadan önce internetten ben de aldım fakat meyve alamadım. Şuan mersinde büyütüp ticaretine başladım. Ekim ayı sonunda da izmirde bir dönümlük dikim yapıyoruz. İyi sonuçlar alacaz inşallah.

Aslanas
20-10-2016, 18:30
Görüntü kendi seramdan. Yetiştirmek isteyen arkadaşlara yardımcı oluruz.

TropikalMeyveci
23-10-2016, 09:52
Merhaba, 4 aylık Pitaya fidanimda sarımsı minik benekler oluşmaya başladı. Sanki eski köyü yeşil rengini de kaybediyor. Resim yüklemeyi bilmiyorum kusura bakmayın ama umarım yardimci olabilirsiniz.

nefereses
23-10-2016, 14:10
Bende çekirdekten yetiştirdim 2 sene oldu Çiçek açmadılar

Aslanas
25-10-2016, 18:13
Mersin (http://m.milliyet.com.tr/mersin-de-ejder-meyvesi-mucizesi-gundem-2333615/)

Bu Meyve Erdemli'yi Uçurur!!! Bu Haberi Özellikle okuyun (http://www.erdemliajans.com/mobil/haber/279/bu-meyve-erdemliyi-ucurur-bu-haberi-ozellikle-okuyun.html)

Emeklerimizin karşılığını almaya basladik cok şükür.

onurgondem
20-03-2017, 11:29
herkese merhaba. pitaya çeliklerini köklendirmek ve ardından büyütmek icin sadece torf yeterli midir? bahce toprağı kullanmadan sadece torf icinde yetiştirebilir miyim?

B_1
20-03-2017, 13:29
Ben Mutlu abimin önerisi;
Perlit+ Keçi gübresi+ Bahçe toprağı
Olmak üzere bü üç karışıma diktim.
Meyve almış birinin önerisi olarak siz'de bunu deneyin bence. :)

Burada cevap vermişler bu arada siz nereden aldınız pitayaları��

onurgondem
21-03-2017, 07:08
Burada cevap vermişler bu arada siz nereden aldınız pitayaları��

Muğla Dalamanda serası olan Turgut Barın bey den aldım. Çelikleri çok kaliteli ve kendisi de çok ilgili ve bilgili birisi. tavsiye ederim.

mmanager
22-03-2017, 10:57
Arkadaşlar bir şey sormak istiyorum .Kaktüslerin aşı altı olarak kullanılan pitaya da bu meyve veren pitaya mıdır.Yani bütün pitayalar çiçek açar ve meyve verir mi meyva vermeyen pitaya da var mıdır.Bilgi sahibi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.Selamlar.

Muda
22-03-2017, 11:36
Muhtemelen bu pitayalar da çiçek açıp meyve verirler. Tabi ki sizin orası gibi sıcak yerlerde. Aşılı kaktüsleri yapan Koreli bir çift imiş. Onlara ulaşabilirseniz hangi cinsleri kullandığını bulabilirsiniz. Ben bir zamanlar atlasa benzettiğim için özellikle üstü kurumuş yanından sürgün vermiş olanlardan almıştım. Daha sonra pitaya olduğunu anlayınca bıraktım. Aslında pitayaya atlas aşılansa daha iyi olur mu diye merak ettim. Ancak aşılamaya çalışmadım. Elimde son kalan pitaya çok fazla gelişmedi. Büyük saksıya alsam muhtemelen büyür. Bir ilköğretim okulunda oldukça güçlü iki adet pitaya vardı. Onlar olsa ortaya mükemmel sonuçlar çıkabilir. Alt ne kadar güçlü ise aşı da o kadar güçlü oluyor. Sn. Gül Batur'un yaptığı aşılardan yapmak çok iyi olacak.

Kerem Örenç
06-06-2017, 14:36
Pitaya – Ejder Meyvesi Tohum Yetiştirme (Çimlendirme)
Ejder meyvesini peçete, gazlı bez, toprak veya pamuk içinde çimlendirebilirsiniz.
ejder meyvesini yetiştirirken en önemli olması gereken şey nemdir. İster peçete içinde ister toprak içinde çimlendirin ikisinde nem olması için üstü kapatılması gereklidir.

Ejder meyvesi çimlendirilirken en çok kullanılan yöntem peçete ve toprak içinde çimlendirme.

Ejder meyvesi tohumu yetiştirme için bu iki yöntemde kullanılmasında fayda vardır. pamuk ve gazlı bez üzerinde tohumu çimlendirebilirsiniz ama tohum çimlendirdikten sonra pamuk veya gazlı bezin üzerinden fideyi çıkarırken zarar verebilirsiniz.

Peçete içinde Ejder Meyvesi tohum çimlendirme:

Genelde tohumdan yetiştirenler peçete üzerinde çimlendirip filizlendikten sonra peçeteyi kesip direk toprağa ekerek yetiştirmekte hem zamandan kızarsınız hemde tohum israfını önleyip bir çok tohumu çimlendirsiniz. ama tohumlarınız taze değilse ne yaparsanız yapın tohumlar çimlenmez. direk olarak torf içinde yetiştirebilirsiniz ama peçete yöntemi kadar çok çimlendirme sağlayamazsınız.

Tohumları 2 – 4 saat bir bardak suyun içinde bekletin
2 veya 3 kat havlu peçete,

peçeteyi bir kabın içine veya tabağın içine serin ve 1 defa sprey ile ıslatın sonra tohumları yerleştirin ve sprey ile ıslatın üstünü mümkün ise şeffaf kap, kapak ile kapatın. nemli kalmasını sağlayın. her gün kontrol edin. taze tohumlarda genel sıcaklığa bağlı olarak 20-25 derece ortamlarda en az 3 gün içinde tohumlar peçete içinde çimlenmeye başlar.

Evinizde resimde gibi yetiştirme kabı var ise yetiştirme kabı içinde yoksa ise boş şeffaf peynir kabı içinde yetiştirin. kabın azığı kapatılıp nemli kalması sağlanmalı. sıcak olsun diye kalorifer üzerine koymayın peçete kuruya bilir.

Tohumlar filizlenip 2 – 3 cm geldikten sonra peçete peçete etrafından kesin ve peçete ile toprağa ekin.
gerekli toprak karışımı : %60 torf, %20 perlit, %20 dere kumu (veya geçirgen kumlu toprak)

torf tabletiniz varsa torf tablet kullanabilirsiniz.

NOT: peçeteleri isterseniz solda ki resimde gibi peçeteleri kare kare kesin bir here sprey ıslatın

sonra tohumları yerleştirin tekrar ıslatın. tohumlar bütünce daha kolay peçeteyi tutup toprağa taşıyabilirsiniz.

2-3 cm olan ejder meyvelerini yukarıda söylediğim toprak karışımını hazırlayın kaplara doldurun.

Doldururken üsten 1 veya 1,5cm boşluk olana kadar doldurun ve toprağı sulayın sonra peçetesiyle birlikte ejder meyvelerini yerleştirin 1cm toprak ile doldurun ve sprey ile sulayın.

Toprak içinde Ejder Meyvesi Yetiştirme:
2 veya 4 saat suyun içinde tohumları bekletin. sonra yarıdan biraz fazla torf, %20 perlit, %20 dere kumu (veya geçirgen kumlu toprak) karıştırın geniş kaplara doldurun tohumları yerleştirin ve üstün 1-2 cm örtün. ve sulayın kabın, saksın üstün nemli kalsın diye üstünü çam , plastik vb bir şey ile kapatın. arasıra üstünü açıp sprey ile sulayın. filizlenme başladıktan sonra üstünden ki plastik vb. kaldırın.
Çimlendirme işlemi sırasında sıcak ışık alan yerde ama direk güneş alman yerde çimlendirmeyin. Aşırı sulamadan kaçının.

Pitaya yetiştirmeye başlayacaksanız bilmeniz gerek en 3 önemli Bilgi:
Çok yavaş büyüyor. Ve yaşlanıdikça daha iyi tutuyor
Boğumlarından fide elde edilebilir.
0-5 derece arasında pitaya ölür.

Pitaya Ejder Meyvesi Çeşitleri ve Dölleme (tozlaşma)

Çok önemli
1)Selenicereus Megalanthus (sarı kabuklu – en tatlı ve lezzetli olanının bu olduğu söyleniyor)
2)Hylocereus Undatus (Sanırım hylocereus triangularis olarakta biliniyor – Pembe kabuklu)

Özellikle 2 ve 3 nolu türlerin toşlaşmaya tabi tutulması ile oldukça büyük meyve alınıyormuş. Ayrıca forumlarda mango ile bu bitki arasında tozlaşma yaparak meyve aldığını söyleyen birisini de okudum.

En az iki farklı türünü yetiştirdikten sonra elle tozlaşmayı gerçekleştirmek ise anlatılanlara göre gayet kolay.
Yukarıdaki linkte verdiğim Fotoğrafa bakarsanız yapmanız gereken sulu boya fırçasını athenslere sürtüp daha sonra başka saksıda bulunan farklı bir türün stigmalarına sürtmek. Aynı ana gövdeye bağlı bitkide bulunan çiçekler arasında tozlaşma mümkün değil, ayrıca farklı ana gövdeye sahip aynı tür pitaya çiçeklerinin de tozlaşmaya tabi tutulması mümkün değil. Ya farklı türleri bularak elle tozlaşma yapacaksınız ya da işinizi yarasalara yani şansa bırakmanız gerekecek Başarılı bir tozlaşma işleminden yaklaşık 30-40 gün sonra ise meyveler oluşuyormuş.

“Pitaya kaktüsleri geceleri çiçek açıp,çiçekleri sabahleyin solar. Yarasa veya güve gibi yaratıkları bitki diğer bir pittaya ile tozlaşma için kullanmaktadır.”

Kaynak : Pitaya Ejder Meyvesi Çeşitleri ve Dölleme (tozlaşma) Agaclar.net
Bütün kaktüs cinsleri güneşi sever, ama fazla suyu sevmezler.Bakımı ise 1 metre olasıya kadar gövdedeki yavruları alıp sonra taçlandırmak.Önemli olan gövdeyi odunsulaştırmak.
Besin takviyesi çok önemli.
‘‘Kazık dikerek dikine büyütmenizi tavsiye ederim, ileride gövde kemiksi olduğunda yukarı terbiye olmaz.’’
Kaynak : Pitaya Ejder Meyvesi Çeşitleri ve Dölleme (tozlaşma) hariçinde yer alan bilgiler Plant-home aittir.
Kaynak : Pitaya – Vikipedi

NaciG
15-07-2017, 12:15
Yurtdışından gelen bir pitaya meyvesinden epey fide elde ettim... Büyük ve uzun olanı ise internetten tohum olarak almıştım.

wolwerin
16-07-2017, 16:46
Yurtdışından gelen bir pitaya meyvesinden epey fide elde ettim... Büyük ve uzun olanı ise internetten tohum olarak almıştım.ben piteya meyvesini migrosta gördüm her rengi vardı ama olurmu diye teredüt etim almadım içindeki tohumlrdan bunlarmı çıktı keşke alsaydım

NaciG
17-07-2017, 15:16
Ben çimleneceğini bile düşünmediğim için bir avuç tohum ektim. Hepsi çıktı...

bergenia
21-07-2017, 19:41
Yurtdışından gelen bir pitaya meyvesinden epey fide elde ettim... Büyük ve uzun olanı ise internetten tohum olarak almıştım.

Çok güzel görünüyorlar. Ne zaman ekmiştiniz? Ne kadar zamanda bu hale geldiler merak ettim.

tubi00
22-07-2017, 13:03
Tohumlardan takas etek isteyen olursa bende de passion fruit ve guava var. Aldığım pitaya tohumları malesef çıkmadı ��

siflera12
22-07-2017, 19:54
GT-S7390 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Muda
22-07-2017, 22:55

Sn. NaciG;

Büyük ve uzun olan benim gördüğüm kadarı ile kaynana dilinin bir çeşidi. http://www.agaclar.net/forum/kaktus/1698-2.htm. Sık olanları muhtemel olarak ayırmanız gerekiyor. Kolay gelsin.

kartezyenx
31-07-2017, 11:58
kaktüse benzeyen bu ağaç frenk inciri ya da yaban inciri denilen o ağaca aşı yapılır mı ?

Duru
06-08-2017, 11:10
Yurtdışından getirdiğim pitaya tohumlarını 29 temmuz'da peçetede çimlendirmeye başladım.3 4 gün içinde çimlenmeye başladılar. Bugün itibariyle toprağa geçirdim. Bakalım yaşayacaklar mı:)

Duru
11-08-2017, 11:17
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170811/51fb37ccbe47e48e9b2ce6b9be655a8d.jpg Pitayaların son halleri.Birkaç tanesi kurudu. Güneş ihtiyaçları var sanırım güneşe doğru uzuyorlar.

freewolf
04-09-2017, 12:32
tohumdan yetisenler 7 ile 10 yil icinde meyve veriyorlar

tubi00
15-09-2017, 21:07
Betül Hanım Pitayalariniz ne durumda

devrann
15-09-2017, 21:59
tohumdan yetisenler 7 ile 10 yil icinde meyve veriyorlar

Bütün herkesin hayalini söndürdünüz :) o kadar değil bir kaç internet sitesinde tohumdan 3 yılda fideden ilk yıl meyve verebiliyor diye yazıyor tabi bu mutlaka sera gibi daha uygun hale getirilmiş şartlarda yoksa küçük saksılarda imkansız.

Duru
15-09-2017, 21:59
Betül Hanım Pitayalariniz ne durumda

Hala büyümediler. Hemen hemen aynı şekilde kaldılar. Çok yavaş gelişiyorlar. Yarın fotoğraflarını paylaşmaya çalışacağım.

Duru
16-09-2017, 16:48
Son halleri böyle. Minik dikenleri görünmeye başladı. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170916/06e3cfaf8e7b4b8cded33ee5a74b31be.jpg

tubi00
20-09-2017, 19:57
Biraz sık gibiler sonra ayırmak zor olmasın . Maşallah diyelin sağlıkla büyüsünler

devrann
20-09-2017, 21:10
Meyve alıp çekirdekten üretim yapan arkadaşlar bir uyarı yapmak istiyorum bu bitkiden üretim genelde hibrit bitkilerden yapılıyor. Bu yüzden onca yıl sonra bütün emekleriniz boşa gidebilir.Bu yüzden çelikle üretim en azından daha hızlı ve meyve eldesiyle sonuçlanabilir.

Duru
18-10-2017, 12:22
Hala çok küçükler. Amacım meyve almak değil. Kaktüs olarak yetiştirmek bile yeterli. Ama çok azı büyüyecek gibi görünüyor. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171018/70a0c89f34f7fff10dd66d3495ad85a3.jpg

hameca
19-11-2017, 11:49
Merhaba bende yetistirmek istiyorum ama hic bir yerde bulamadim elonde olan tohum veya fidan gonderebilirmisiniz

siflera12
28-11-2017, 08:32
Pitaya � Ejder Meyvesi Tohum Yetiştirme (Çimlendirme)
Ejder meyvesini peçete, gazlı bez, toprak veya pamuk içinde çimlendirebilirsiniz.
ejder meyvesini yetiştirirken en önemli olması gereken şey nemdir. İster peçete içinde ister toprak içinde çimlendirin ikisinde nem olması için üstü kapatılması gereklidir.

Ejder meyvesi çimlendirilirken en çok kullanılan yöntem peçete ve toprak içinde çimlendirme.

Ejder meyvesi tohumu yetiştirme için bu iki yöntemde kullanılmasında fayda vardır. pamuk ve gazlı bez üzerinde tohumu çimlendirebilirsiniz ama tohum çimlendirdikten sonra pamuk veya gazlı bezin üzerinden fideyi çıkarırken zarar verebilirsiniz.

Peçete içinde Ejder Meyvesi tohum çimlendirme:

Genelde tohumdan yetiştirenler peçete üzerinde çimlendirip filizlendikten sonra peçeteyi kesip direk toprağa ekerek yetiştirmekte hem zamandan kızarsınız hemde tohum israfını önleyip bir çok tohumu çimlendirsiniz. ama tohumlarınız taze değilse ne yaparsanız yapın tohumlar çimlenmez. direk olarak torf içinde yetiştirebilirsiniz ama peçete yöntemi kadar çok çimlendirme sağlayamazsınız.

Tohumları 2 � 4 saat bir bardak suyun içinde bekletin
2 veya 3 kat havlu peçete,

peçeteyi bir kabın içine veya tabağın içine serin ve 1 defa sprey ile ıslatın sonra tohumları yerleştirin ve sprey ile ıslatın üstünü mümkün ise şeffaf kap, kapak ile kapatın. nemli kalmasını sağlayın. her gün kontrol edin. taze tohumlarda genel sıcaklığa bağlı olarak 20-25 derece ortamlarda en az 3 gün içinde tohumlar peçete içinde çimlenmeye başlar.

Evinizde resimde gibi yetiştirme kabı var ise yetiştirme kabı içinde yoksa ise boş şeffaf peynir kabı içinde yetiştirin. kabın azığı kapatılıp nemli kalması sağlanmalı. sıcak olsun diye kalorifer üzerine koymayın peçete kuruya bilir.

Tohumlar filizlenip 2 � 3 cm geldikten sonra peçete peçete etrafından kesin ve peçete ile toprağa ekin.
gerekli toprak karışımı : %60 torf, %20 perlit, %20 dere kumu (veya geçirgen kumlu toprak)

torf tabletiniz varsa torf tablet kullanabilirsiniz.

NOT: peçeteleri isterseniz solda ki resimde gibi peçeteleri kare kare kesin bir here sprey ıslatın

sonra tohumları yerleştirin tekrar ıslatın. tohumlar bütünce daha kolay peçeteyi tutup toprağa taşıyabilirsiniz.

2-3 cm olan ejder meyvelerini yukarıda söylediğim toprak karışımını hazırlayın kaplara doldurun.

Doldururken üsten 1 veya 1,5cm boşluk olana kadar doldurun ve toprağı sulayın sonra peçetesiyle birlikte ejder meyvelerini yerleştirin 1cm toprak ile doldurun ve sprey ile sulayın.

Toprak içinde Ejder Meyvesi Yetiştirme:
2 veya 4 saat suyun içinde tohumları bekletin. sonra yarıdan biraz fazla torf, %20 perlit, %20 dere kumu (veya geçirgen kumlu toprak) karıştırın geniş kaplara doldurun tohumları yerleştirin ve üstün 1-2 cm örtün. ve sulayın kabın, saksın üstün nemli kalsın diye üstünü çam , plastik vb bir şey ile kapatın. arasıra üstünü açıp sprey ile sulayın. filizlenme başladıktan sonra üstünden ki plastik vb. kaldırın.
Çimlendirme işlemi sırasında sıcak ışık alan yerde ama direk güneş alman yerde çimlendirmeyin. Aşırı sulamadan kaçının.

Pitaya yetiştirmeye başlayacaksanız bilmeniz gerek en 3 önemli Bilgi:
Çok yavaş büyüyor. Ve yaşlanıdikça daha iyi tutuyor
Boğumlarından fide elde edilebilir.
0-5 derece arasında pitaya ölür.

Pitaya Ejder Meyvesi Çeşitleri ve Dölleme (tozlaşma)

Çok önemli
1)Selenicereus Megalanthus (sarı kabuklu � en tatlı ve lezzetli olanının bu olduğu söyleniyor)
2)Hylocereus Undatus (Sanırım hylocereus triangularis olarakta biliniyor � Pembe kabuklu)

Yukarıdaki linkte verdiğim Fotoğrafa bakarsanız yapmanız gereken sulu boya fırçasını athenslere sürtüp daha sonra başka saksıda bulunan farklı bir türün stigmalarına sürtmek. Aynı ana gövdeye bağlı bitkide bulunan çiçekler arasında tozlaşma mümkün değil, ayrıca farklı ana gövdeye sahip aynı tür pitaya çiçeklerinin de tozlaşmaya tabi tutulması mümkün değil. Ya farklı türleri bularak elle tozlaşma yapacaksınız ya da işinizi yarasalara yani şansa bırakmanız gerekecek Başarılı bir tozlaşma işleminden yaklaşık 30-40 gün sonra ise meyveler oluşuyormuş.

�Pitaya kaktüsleri geceleri çiçek açıp,çiçekleri sabahleyin solar. Yarasa veya güve gibi yaratıkları bitki diğer bir pittaya ile tozlaşma için kullanmaktadır.�

Kaynak : Pitaya Ejder Meyvesi Çeşitleri ve Dölleme (tozlaşma) Agaclar.net
Bütün kaktüs cinsleri güneşi sever, ama fazla suyu sevmezler.Bakımı ise 1 metre olasıya kadar gövdedeki yavruları alıp sonra taçlandırmak.Önemli olan gövdeyi odunsulaştırmak.
Besin takviyesi çok önemli.
��Kazık dikerek dikine büyütmenizi tavsiye ederim, ileride gövde kemiksi olduğunda yukarı terbiye olmaz.��
Kaynak : Pitaya Ejder Meyvesi Çeşitleri ve Dölleme (tozlaşma) hariçinde yer alan bilgiler Plant-home aittir.
Kaynak : Pitaya � Vikipedi
Pitaya 0°C de ölmez pitayalar -3 ile -5°C ye kadar dayanabiliyor Bursa da dışarda yetiştiriliyor ve karın altında bile ölmüyorlar
( Bursa da genel de -1 / -2 derecelere düşüyor )

Duru
09-12-2017, 13:06
An itibariyle pitayalarım. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171209/e51efb979d01a25b2abd781bb7db4c8b.jpg

Kerem Örenç
13-12-2017, 20:39
Pitaya 0°C de ölmez pitayalar -3 ile -5°C ye kadar dayanabiliyor Bursa da dışarda yetiştiriliyor ve karın altında bile ölmüyorlar
( Bursa da genel de -1 / -2 derecelere düşüyor )

Meteoroloji konusunda kimse benle yarışamaz.Bursa da ölçülen en düşük sıcaklık -25.7 derece ile 9 Şubat 1929 tarihinde ölçülmüştür. Marmara bölgesinde ölçülen en düşük sıcaklık olarak kayıtlara geçmiştir. Bursa biraz içeride kaldığı için günlük gece sıcaklık farkları fazladır. Bunun nedeni ise nemin çevre illere göre az olması.Ve bunun sonucunda pitayalar fazla kuru soğuktan etkilenmez.Ama nemli boğuk olursa hele kuzeyden soğuk rüzgarlar esiyorsa pitaya ya Allah rahmet eylesin. O söylediğiniz -1 -2 dereceler antalya da bile daha düşük olduğu zamanlar oluyor.Mesela Antalya da ölçülen en düşük sıcaklık -4.6 ile 5 Şubat 1950 yılında ölçülmüştür.Hatta onuda geçtim daha mikroklima olan Anamur ilçesinde ölçülen en düşük sıcaklık -4.7 derece ile 1950 yılında ölçülmüştür.Ama sadeçe o söylediğiniz rakamlar Ancak iskenderun hatay da olur. Orada ise ölçülen en düşük sıcaklık -0.8 derecedir.Yani Domates bile sera olmadan kışın yetişir.
Kısacası Anca sera ile yetişir.gemlik kısmında istisna olabilir.