Bağlan

View Full Version : Kuru fasulye




Mahmut Leventoğlu
21-11-2006, 09:43
KURU FASULYE ( Arnavut Usulü)

Malzemeler 5 kişilik :
1/2 Kg Kuru Fasulye (Dermason)
1Kg kadar kuzu kemiği
1 Adet Havuç
1Adet Patates
1Adet Kuru soğan
1/2 Demet maydanoz
1 çorba kaşığı Salça
Yeterince tuz

Yapılışı : Kuru fasulyeler akşamdan ılık suya islatılır. Ertesi sabah suyu süzülüp yeni ilave edeceğimiz su ile tencertede kaynamaya bırakılır. Diğer tencerede kasaptan aldığımız kuzu kemikleri,birkaç parçaya böldüğümüz havuç patates,kuru soğan (kabukları temizlenerek) ve yıkanmış maydanoz su ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Kuru fasulyeler ezilmeden tencereden süzgece dökülerek bekletilir 10-15 dk.

Diğer tenceredeki malzemeler önce süzülür ve kemiklerden ayrılır. bir kaşık yardımı ile maydanozlar,havuç,patates,soğan kaynayan suyla birlikte rondodan geçirilerek ezilir.

Kuru fasulye tercihen güveçe alınır ve üzerine rondodan geçirdiğimiz su ile birlikte ve tekrar sıcak su ve bir bardakta su ile açılmış salça ilave edilerek (yeterikadar) pişmeye bırakılır (kısık ateşte) pişme zamanının sonuna doğru tuz ilave edilip bir süre daha pişmeye bırakılır.

Dilerseniz pişme esnasında 2-3 adet kırmızı arnavut biberi de atılabilinir (ezmeden; ezilirse çok acı olur). Yemeğimiz hazır buyrun afiyet olsun.
Bu yemekte hiç bir şekilde sıvı yağ kullanılmaz.




berduray
08-11-2008, 16:34
Kokuyu duymalısınız, turşu, kurusoğan, pirinç pilavı tamamdır. Bu günü de savdık şükür ya Rabbi...

52251

52252

52253

Adalet Yağcı
08-11-2008, 16:54
Sevgili Berduray, bu bana yapılırmı :(
Benim hayatımın yemeği Kuru Fasulye,bir de fotoğraflarını eklemişsiniz :o
İnsan da bu kadar özendirilmezki, di'mi ama.
Hemen yarın Kuru Fasulye pişecek, yoksa ne olur bilmem.

Çok güzel görünüyor ya...

berduray
08-11-2008, 16:58
Valla şöyle dip dibe olsak dumanı üstünde tüte tüte versem, soğutmadan...

Bir kaç kişi daha aynı şeyi söylerse silerim neme lazım, hamilesi vardır, bekarı vardır...

Durduk yere günaha girmeyelim.

Adalet Yağcı
08-11-2008, 17:02
Aman sakın silmeyin, o kadar güzel görünüyorki, insanın aklına düşüyor.
Bekarlar dışarda yesinler, hamilelere de Allah yardım eder, bir yerlerden gelir.

Güler
08-11-2008, 18:06
Evet, evet silmeyin. Ben tam yazınızı okuyordum ki eşim yanıma geldi, ohhh güveçte kuru fasulye, Güler biz de yarın yapalım mı? dedi.
Şimdi buralarda, Balaban dedikleri kuru fasulyenin tazesi var. Yani daha kurutulmamışı.
Bir gece evvelden ıslatmak şart değil. Pişince de çok güzel oluyor.
O zaman yarının menüsü hazır; bol naneli kuru fasulye, pilav ve ayva kompostosu. (turşu, eşime dokunuyor, o yüzden bahçe ayvalarından komposto yaptım)

Cumhur Tonba
08-11-2008, 19:00
Hepinize afiyet olsun. Komşuda pişer. Bizede düşer.