View Full Version : Oğul otu (Melisa Officinalis L.)
inci gül
29-04-2006, 14:24
Oğul otu
(Melisa Officinalis L.)
Eski çağlarda oğul otu tıbbi bitkiden çok arıların fazla ziyareti nedeni ile arı bitkisi olarak üretilmiştir. Labiatae familyasına bağlı olan Melissa orta yüksek, çok senelik otsu bir bitkidir. Çok sayıda yan kökleri içeren bir kök yumrusu bulunur. Kökler çok lifli olup, rengi beyazımsıdan açıkkahverengiye kadar değişir. Gövde dik veya yarı dik olup genellikle 60-100 nadiren 120 cm yüksekliktedir.
Melissa fazla kuru olmayan, sıcak ve güneşli yerleri sever. Besin maddelerince zengin kumlu-tınlı topraklarda iyi yetişir. Belirli ölçüde gölgeye dayanıklıdır. Doğrudan tarlaya ekim yaygın olmayan bir yöntemdir. Bu yöntem de, bitki sıklıklarının belirlenmesi, atılacak tohumluk miktarının saptanması ve ekim zamanlarının iyi belirlenmesi gerekir. Ayrıca toprak işleme ve tohum yatağının çok iyi hazırlanması gerekir. Zira tohumlar çok küçüktür. Vegetataif organlarla üretim özellikle ıslah çalışmalarında kullanılır. Yastıklarda Fidelerin Yetiştirilmesi ve Tarlaya Şaşırtılması : Oğul otunun üretiminde en çok kullanılan bu yöntemde bitkinin generatif organları (tohumları) önce yastıklara ekilmekte, buradan elde edilecek fideler tarlaya şaşırtılmaktadır. Tarlaya şaşırtma işlemi Sonbahar veya İlk baharda olmaktadır. Tarlaya dikimde bitki sıklığının 40x50 cm veya 50x40 cm olması gerekir.
Verim genel olarak birinci yıl az olmakta, diğer yıllar artmaktadır. Genellikle yılda 3 biçim yapılabilmektedir. En uygun biçim zamanının çiçeklenmeden hemen önceki devre olarak belirtilmektedir. Biçimde biçimin fazla derinden olmaması, biçimin topraktan 5-10 cm üstten yapılması önerilmektedir. Ayrıca son biçimin çok geçe kalmamsı gerekir, zira kışı geçirebilmesi için son biçimden sonra biraz sürgün vermelidir. Biçimde yeşil herba bastırılmaya karşı çok hassastır. Bu nedenle biçilen yeşil herbanın taşınması esnasında bastırılması halinde basılan yerler kurutma esnasında siyaha dönüşürler Biçimden sonra kurutmanın hemen yapılması gerekmek tedir. aksi halde yaprakların rengi koyulaşmakta, hatta koyu kahve rengiye dönmektedir. Kurutmada sıcaklığın 20-35 oC arasında olması, 40 oC'yi geçmemesi gereklidir.
Oğul otunun karakteristik kokusu içerdiği uçucu yağdan kaynaklanmaktadır. Uçucu yağ oranı % 0.01 - % 0.25 arasında değişmektedir. DAB 8'e göre minimum uçucu yağ oranının % 0.05 olması istenmektedir. Drogta uçucu yağdan başka taneli maddeler, flavon türevleri ve bazı bitki asitleri bulunmaktadır. Genellikle yaz dönemindeki Mayıs sonu - haziran başı biçimde uçucu yağ oranı daha yüksek bulunmaktadır. Yurdumuzda yaygın olarak yetiştirilen oğul otundaki yağ oranı oldukca düşükdür.
Melissa yaprağı eskiden beri midevi, karminatif ve sedatif etkisinden dolayı kullanılmaktadır. Ayrıca aromatik ve antiseptik olarak ta kullanım alanı mevcuttur.
Not: yatıştırıcı ve uyku düzensizliği (uyku verir) için melisanın uçucu yağını kaşığın arkası ile veya şişeye daldırıp çıkarttığınız kaşıgı dilinizin üst kısmına süremeniz yeterli olacaktır. günde bir **** iki defa.
Oğul otu denmesinin sebebi ise şudur;
Arı kovanı oğul vereceği zaman arılı kovanın yakınına boş bir kovan koyarsınız, bu kovana melissa sürersizin. Kovandan çıkan oğul adres vermiş gibi boş kovana yerleşir. eğer böyle yapmaz iseniz oğul çıkınca elinizde tenekeler aynalar uğraşıp durursunuz.
Son zamanlarda arıcılık malzemeleri satan yerlerde melissa esansı satılmaya başlanmış diye duydum.
*sirius*
10-08-2006, 17:36
Oğul otu denmesinin sebebi ise şudur;
Arı kovanı oğul vereceği zaman arılı kovanın yakınına boş bir kovan koyarsınız, bu kovana melissa sürersizin. Kovandan çıkan oğul adres vermiş gibi boş kovana yerleşir. eğer böyle yapmaz iseniz oğul çıkınca elinizde tenekeler aynalar uğraşıp durursunuz.
Son zamanlarda arıcılık malzemeleri satan yerlerde melissa esansı satılmaya başlanmış diye duydum.
Bunu 'kendince' arıcılık yapan dedeme derhal bildirmem gerekiyor, zira sizinde dediğiniz gibi taşlarla, tenekelerle arının peşinde koşturuyolar.
onur sinan
06-04-2007, 15:42
İnci Hanım merhaba,
Elinizde **** bildiğiniz, Türkiye florasında yer alan oğulotları ve uçucu yağlarıyla ilgili yapılmış literatür çalışması var mı? Teşekkür ediyorum
melissa oğulotu nasıl yetiştirilir daha doğrusu tohumunu veya fidesini nasıl bulabilirim?
bana bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim.
apprentice
03-04-2009, 10:28
Yanlış hatırlamıyorsam gittigidiyor.com da vardı tohum satış ilanı.
denizakvaryumu
21-04-2009, 09:24
Melisanın kalp kapakçığı hastalıklarına iyi geldiği, nette bazı kaynaklarda belirtiliyor.
Oğul otu (Melisa Officinalis L.)
Kırmızı alıç
Karabaş otu
ile bir karışım veya tek başına bu bitkileri kullanan, tecrübesi olan var mı?
İlaçlarla etkileşimi nedir?
Gerçekten melisanın bu şifasına tanık olan var mı?
Sevgili Denizakvaryumu
Melisa ilaç preparatı olarak melia damla olarak piyasada mevcut. Ama daha çok mide şikayetlerinde özellikle gaz şikayetlerini giderme,sakinleştirici olarak uyku bozukluklarında kullanımı ön planda. Vucudun kol ve bacak damarları gibi periferik damarlarında genişleme yaptığı tıbben gösterilmiş olup bu nedenle tansiyonu düşürme özelliği var. Kullananlardaki baş dönmesi,denge kaybı ve baygınlık hissi bundan kaynaklanıyor. Yatıştıcı etkisinden dolayı alkol alanların,kodein içeren öksürük şurubu kullananların,narkotik ağrı kesici ,kas gevşeticiler,antidepresan ,antialerjik ilaç kullananların dikkatli olması ve birlikte alınmaması gerekir. KC bozukluğu olanlar,emzirenler,gebeler ve şeker hastalığı olanlar kullanamaz.
bahcevan0618
10-05-2009, 22:16
Melissa officinalis. Ankara'da arayan arkadaşlar tohumunu Eskişehir yolu üzerinde ki bauhaus da bulabilirler
Harika bir bitki çok güzel kokuyor
didem ipek
28-05-2009, 10:33
Merhaba,
Ev-bahçe dergisindeki tohumları eken oldu mu?
Ben Mayıs başında tohumları direkt saksıya ektim. Ancak sadece birkaç tanesi filizlendi. Henüz filizlenirken yanmasın diye sabah güneşi alan sonra da gölge olan bir yere aldım ve toprağını sürekli nemli tutuyorum ama pek başarılı olamadım sanırım.
Müdahale için çok mu geciktim. Herhangi bir önerisi olan var mı acaba?
onur sinan
25-07-2009, 13:45
Oğulotu tohumlarının özellikle de M. officinalis subsp. officinalis alt türlerinin çimlenme oranları biraz zayıftır. Piyasada satılan birçok oğulotu alt türü ise etken madde miktarı az olan M. officinalis subsp. altissima dır.
İsteyen üyelere az miktarda altissima ya da officinalis alttürlerinden gönderebilirim ricam inodora alt türü olan üyelerle irtibata geçebilmek.
94903
Ev-Bahçe dergisindeki tohumlardan mayıs ya da haziran ayında başka çiçeğin olduğu saksıya ekmiştim. Çimlenme uzun sürdü ve gelişimleri çok yavaş oldu, biri son günlerde daha hızlı büyümeye başladı.
Salyangozlar paketin yarısını yemiş, ismini okuyamadım, cinsini bilen var mı? Büyütür de tohum almayı becerebilirsem tohumları dağıtacağım.
merhaba
1987 yılında fransız bir ilaç firması için kırmızı alıç ithal eden birini tanımıştım
kalp yetmezliğinde ilaç hammaddesi üretiminde kullanılıyormuş.
onur sinan
27-07-2009, 22:20
Sn. Kiraz alt türü bu döneminde teşhis etmek çok zor ama officinalise benziyor tüyleri altissima'ya göre daha kısa ve yaprakları daha açık yeşil renktedir.
Melissa üzerinde en çok çalışılan cinslerdendir antiviral özelliği olan ender bitkilerdendir, sakinleştirici ve rahatlatıcı özelliği vardır (günde iki fincan üzerinde içilmemesi tavsiye edilir= yan etki gösterir) alzaimer'a karşı koruyucu özelliği olduğu bilimsel açıdan ispatlanmıştır. İki dal adaçayı, bir çay kaşığı oğulotu, yarım limon ve 1 tatlı kaşığı naneyi sıcak suda 8-10 dk bekleterek içerseniz soğuk algınlığa ve gribe çok iyi gelmektedir.
Melissa tohumları nasıl oluyor acaba fotoğraflayabilirmisiniz?
neconeco
06-06-2010, 11:26
Selamlar. bu resim size nekadar faydalı olur bilemem.Fakat bu firmadan isteyebilirsiniz sanırım.
Not . Damarları genişletir kan dolaşımını hızlandırır kulanımında doktor tavsiyesi almanız uygun olur sanırım.
mehmet55
08-06-2010, 22:55
bu sene bir miktar limon kokulu oğul otu çimlendirdim ve bahçeye diktim güzel gelişiyorlar
bunun başka cinsleride varmış değişmek isteyen varsa değişiriz bendekiler limon kokulu
Sn.mehmet55 hangi marka tohumdan çimlendirdiniz,hangi ayda ektiniz acaba?
mehmet55
09-06-2010, 11:24
tohumlar bana yurt dışından geldi nisan ayı başlarında tohumları ektim yaklaşık 1 ay öncede bahçeye şaşırttım
tohumlar bana yurt dışından geldi nisan ayı başlarında tohumları ektim yaklaşık 1 ay öncede bahçeye şaşırttım
Teşekkür ederim cevabınız için bende melissa istiyorum ama tohum bulamadım bir vilmorin marka var onada güvenemiyorum çoğunda başka çiçek çıkıyor.
mehmet55
09-06-2010, 18:26
evet dediğiniz gibi güvenmekde zor bende ist dan soğanlar almıştım görüp istediklerim hiç değillerdi başka bir şeyler çıktılar
mehmet55
10-06-2010, 23:57
Oğul otunun başka bir cinsi çiçekleri kırmızı aynı zamanda süs bitkisi bu sene ektim
Marka zikretmek nekadar dogru bilmiyorum ancak yukarıda bahsedilmiş diye söylüyorum.
Vilmorin marka ogul otu defalarca denedim...
Belki iyi bir marka ancak ben vilmorinden ne kekik ne melisa ne pelin nede baska bir sey elde edemedim. Yerli üreticilerin tohumlarından ise hep iyi sonuc aldım. Acaba hata bendemi yoksa bu fazla "kültüre" alınmış bitki versiyonları özel gübre ve hormonsuz bitmiyor mu.
mehmet55
15-06-2010, 20:48
tohum çimledirmek biraz zor iş bu tohumlar ince olduğu için ince toprak olmalı tohumları 0,5 cm toprakla örtüp biraz üzerini biraz bastırmalı yani toprakta biraz sıkı olmalı hava almamalı sularkende toprağı eşmeyecek şekilde sulamalı devamlı nemli tutmalı bu şekilde tohumda bir problem yoksa çimlenir
Şu ana kadar pek çok defa denedim. Sonuçta adı geçen marka tohumların yetiştirmesi en zor olanlarını kabul etmek lazım. Çünkü bu yıl marka değiştirince çılgın gibi adaçayı ve kekik fideleri almaya başladım.
onur sinan
21-06-2010, 09:22
Oğul otunun başka bir cinsi çiçekleri kırmızı aynı zamanda süs bitkisi bu sene ektim
Mehmet bey bu bitkinin latince ismini beyan edebilirmisiniz?
mehmet55
21-06-2010, 15:53
Onur sinan bey bu bitkinin latince ismi Goldmelisse, Monard Didyma,
Hasan Lalezar
28-07-2010, 22:46
Oğul otu olduğunu şimdi farkettiğim limon kokulu bitkim 2 yıldır bahçede duruyor, tohuma kaçtı şu an etrafında küçük fideler oluştu. Arsız bayağı kontrol altına almak lazım diye düşünürken faydalarını gördüm yapraklarını toplayıp kullanma şeklini bilen varmı acaba?
Melissa officinalis (Tıbbi melisa)
Bende marketten bir saksı bu bitkiden aldım.
Gerçek melisa çayının bu bitkiden yapıldığını öğrendikten sonra arıyordum.
Şimdilik bir balkon saksısına dikeceğim.Bu yaz gelişme durumuna göre tohumunu elde edince seneye bahçeye ekmeyi planlıyorum.
Yaprakların ezlince çok ferah bir kokuları var.
Orhan Özbilgiç
24-01-2011, 21:16
Bahçemde senelerdir kendiliğinden yetişen oğul otunu, iki senedir koruma altına aldım. Bahçenin biçilmesi sırasında tıraşlamamak için yanına bir işaret sopası çaktım.;) Bu zamana kadar hiç yararlanmayı düşünmemiştim. Ama artık yapraklarını yeşil çay niyetine kullanmayı düşünüyorum.
190131
Melissa Officinalis
Yılda 3 defa toplayıp kurutabilirsiniz.
Organik bir çayınız olur.
Uykusuzluk çekenler için bir numaralı yan etkisi olmayan çare:p
190136
saygılar.
denizakvaryumu
24-01-2011, 21:25
Yerini severse arsız bir bitki...
Güneşi ve suyu seviyor...
Çevredeki arıları da çeker.
Bu esansı bazı sabunlara kattıklarından insanda sabun kokusu hissi de uyandırıyor bu nedenle çoğu insan çayını içemiyor.
3-5 yaprak toplayıp deneyeceğim hemen, bakalım o kadar itici mi...
Orhan Özbilgiç
24-01-2011, 21:40
Başlığı farkedip okumanın yararı.. Sağolun. Önerileriniz doğrultusunda alabildiğince yararlanacağım.
...
Bu esansı bazı sabunlara kattıklarından insanda sabun kokusu hissi de uyandırıyor bu nedenle çoğu insan çayını içemiyor.
Haklısınız ,
sabun kokusu hakim , "ağızını sabunla yıkarım" deyiminin pratikte uygulanır hali :p
Yine de inat edip içtim.
metintekin143
25-01-2011, 14:36
bu sene bir miktar limon kokulu oğul otu çimlendirdim ve bahçeye diktim güzel gelişiyorlar
bunun başka cinsleride varmış değişmek isteyen varsa değişiriz bendekiler limon kokulu
acaba tohumları direk bahçeye ekebilirmiyiz.
fatma sunay
25-01-2011, 15:29
Bizim bahçelerde de senelerdir kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Baharda filizlerini toplayıp gölgede kurutuyoruz ve kışın çay olarak demleyip içiyoruz. Yazın tazesini çay olarak içeriz limon tadındadır Sabah aç karnına içildiğnde bağırsakları çalıştırıyor . Akşam içldiğinde sakinleştirici etkisi var.
Merhaba, ben tohumdan yetiştirdim elimde tüplü bol fide var.Balkon için harika nefis limon kokuyor. Çay olarak ya da yemeklere baharat olarak kullanılmalı şifalı ve içaçıcı.
mehmet55
24-03-2011, 17:34
acaba tohumları direk bahçeye ekebilirmiyiz.
tohumları direk bahçeye ekmedim saksı ve fideliklere çimlendirdim çimlenmesi baya zor oldu ama çilendirdikten sonra bahçeye aldım bu seferde çok azdılar çok yayılıcı bir özelliği var bir kökün dibinde 20-30 adet fide çıkabilir
Kışın saksıdaki oğultumun bütün yaprakları karardı ve kurudu, yani soğuktan etkilendi. Bugün gördüm ki dipten yeni sürgünler veriyor.
ligustrum
25-03-2011, 04:28
Yerini severse arsız bir bitki...
Güneşi ve suyu seviyor...
Çevredeki arıları da çeker.
Bu esansı bazı sabunlara kattıklarından insanda sabun kokusu hissi de uyandırıyor bu nedenle çoğu insan çayını içemiyor.
Çevredeki arıları da çeker.
Oğul olarak gelenler de olur.
Gülbeşeker
25-03-2011, 20:51
tohum gönderebilecek arkadaş varsa bende rica edebilirmiyim
selamlar. marketlerde satılan ogulotu tohumları çimlenmiyor. ihtimalki bizim ülkemize uygun türler degiller. elinde melisa tohumu **** fidesi olan varmı acaba.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=779763
Murat Uysal
06-04-2011, 00:45
Ben geçen sene ekmiştim. Hiç biri çimlenmemişti. Yabani olanından. Bu sene bi baktım ki Aynı nane gibi sarmış her yeri.. Demek ki çimlenmiş ben görmemişim..:)
Ben geçen sene ekmiştim. Hiç biri çimlenmemişti. Yabani olanından. Bu sene bi baktım ki Aynı nane gibi sarmış her yeri.. Demek ki çimlenmiş ben görmemişim..:)
Biraz geç çimleniyor. Ben de bir saksıya ekmiştim, ümidi kesip başka bitki diktikten sonra çimlendiler.
Murat Uysal
12-04-2011, 00:38
ilk defa yetiştireceğim. Kurutup kullanacağız. Bakalım ne olur.
İşte Benim Mercanköşk. (Havada çok yağmurlu fotoğraf çekerken.. :) )
zekkayseri
15-12-2011, 18:49
Merhaba Arkadaşlar.
Sizce oğul otu çelikleri çimlendirilebilir mi? Tecrübeli arkadaşlar cevap verirlerse sevinirim.
Bir marketten demet olarak satın alacağım.
bende yukardakinin cevabını bekliyorum ,bugün limon çiçeği diye yazılan ama yaprakları aynı limonlu melisaya benzeyen yeşillikten aldım 3 dalı suya koydum kök verirmi sizce?
zekkayseri
13-01-2012, 22:27
ben metro marketten aldım. küçük bir saksıya diktim çelikleri. bazı yapraklar kurudu. ama dallardan küçük filizlerde çıkmaya başladı. galiba tutuyor.
Merhaba Arkadaşlar.
Sizce oğul otu çelikleri çimlendirilebilir mi? Tecrübeli arkadaşlar cevap verirlerse sevinirim.
Bir marketten demet olarak satın alacağım.
Oğul otu (hakiki melissa) çeliklerin köklenmesi ile çoğaltılır.
zekkayseri
22-01-2012, 11:00
Oğul otu (hakiki melissa) çeliklerin köklenmesi ile çoğaltılır.
teşekkürler bilgilendirdiğin için. büyük ihtimalle tuttular gibi. küçük küçük yapraklar çıkıyor melisadan
zekkayseri
22-01-2012, 22:57
işte resmi. tutmuş gibi gözüküyorlar. aman nazar değmesin. ilk aldığım zamanki büyük yapraklar hep kurudu
zekkayseri
02-03-2012, 12:14
Oğul otu çeliklerim tuttu yaşasınn.
Melisanın tohumları çok küçük,siyah,çörekotuna benziyor.ben Azerbaycandanım.burda türk okullarının düzenlediyi İNEPO çevre temizliyi organizasyonunda dağıttılar.ben tohumları ektim.evet biraz geç çimlendiler,40-50 tane tohum ektim 1 hafta-10 gün önce,daha 3 tanesi çimlenmiş.tansiyona iyi geliyor,sinirleri sakinleştiriyor,beyin damarlarında tıkanıklık varsa,yapraklarından istifade edile bilir,aynı zamanda günde 4-5 bardak çayı içile bilir.
zekkayseri
07-08-2012, 15:36
Kayseriden oğul otu isteyen varsa benimle iletişime geçebilr.
anamurluke
18-03-2013, 23:07
bizim bahçede bir kaç ocak yabanisi var
kilicaslan3561
15-04-2013, 10:30
Soğuk iklimlerde yetişebilir mi acaba? Faydalı bir bitki.
Oğulotu, güneşi ve nemli toprağı çok seviyor. Bu sene yerde çimlenen binlerce bitkinin oğutotu olduğu farkettim, Nisan İstanbul toplantısına kürekle kazırayak götürmüştüm. Saksıdaki de iyi durumda ama nemli alana ektiğim çok çabuk gelişiyor. Nemli alanda da toprağın suyu tutmaması gerekiyormuş, kumlu topraklar uygunmuş.Tohumları geç çimleniyor ama çok nazlı değil
Soğuklara dayanıklıymış, İstanbul'da kışın yaprağını dökmüyor.
kimden geldiğini bilediğim melisaları şimdi çözdüm:) teşekkürler kiraz:)
Soğuk iklimlerde yetişebilir mi acaba? Faydalı bir bitki.
Ben Afyonkarahisar'da ekmiştim. Ancak tohumlarının çıkmadığını düşünmüştüm. Bir tanesi büyümüş. Yabancı ot zannederek onu da kopardım. :( Ancak kök kısmı kaldığı için yeniden çıktı. Üç yıl aynı yerden çıktı. Geçtiğimiz ilkbaharda çok fazla çıktığı için fidelerinden dört beş yere vermeme rağmen büyütememişler. Apartmanın dış cephe ısı yalıtım inşaatı sırasında o kadar korumaya çalışmama rağmen inşaat molozlarının altında kalanlar ve ana gövde öldü. Bu yıl kalan tohumlardan çıkar mı bilmiyorum. Soğuktan etkilenmiyorlar. Ancak benim İzmir'de olduğunu bildiğim muhtemelen çalı formunda olan soğuklara dayanamıyor sanırım. Fidesini istediğim arkadaş soğuklarda olmayacağını söylemişti. Bu yıl yeni tohum aldım. Bakalım büyütebilecekmiyim.
Lonicera
01-04-2016, 18:09
Saksıda da olsa ihtiyaca yetecek kadar yetiştirebildik. 2 günde bir yapraklarından çay yapıp içiyoruz ama sakinleştirici özelliğini göremedik, dozu mu artırsak ne:))
Saksıda da olsa ihtiyaca yetecek kadar yetiştirebildik. 2 günde bir yapraklarından çay yapıp içiyoruz ama sakinleştirici özelliğini göremedik, dozu mu artırsak ne:))
Sayın Lonicera;
Şu anda henüz büyüme aşamasındalar. Belirli bir büyüme durumuna geldikten sonra ancak sakınleştirici etkisi görülebilir. Ben çocuklara içirmek için bitki çayı yapmıştım. İçinde sarı kantaron ve melissa da vardı. Gece geç saatlere kadar durduğum halde nedense hemen yatağa bile gitmeden uyumaya başladım. Bana önce bu durum ilginç geldi. Ekstra ne yaptığımı düşününce durumu anlayarak çay olarak içmeyi bıraktım. Aslında arada içmek her bakımdan iyi oluyor.
Lonicera
02-04-2016, 06:53
Sevgili Muda, göndermiş olduğunuz kantaronu da ektim. Yeni yeni çimlenmişler. Onlardan da çay yapmayı düşünüyorum. Sizin de belirttiğiniz gibi karıştırıp denemek isterim. Keşke uyku problemlerine bir nebze de olsa çare olabilse.
Tanıdık bir büyük saksı melisa getirmiş sağolsun; arada su ver gölgeye koy, çayını iç sakinleş dedi, gergin gördü herhal. Odada olur mu ki bu arkadaş, deneyen var mı? Götürüp yaylaya mı diksem, kimi soğuğa dayanıklı demiş, kimi değil yazmış.
Lonicera
09-05-2016, 18:38
Sn TCM, benim oğul otu 18 litrelik saksıda. Geçen kışı İzmirde atlattı, herhangi bir sorun yaşamadı soğukla. Ama toprakta olması bence çok daha iyi olur. Saksıda bile çok iyi gelişme gösteriyor. Yayla ne kadar soğuk görür bilemiyorum ama her ihtimale karşı yarısını saksıda yarısını yaylada deneyin isterseniz.
Taşlıbahçe
09-05-2016, 21:40
Sn TCM, benim oğul otu 18 litrelik saksıda. Geçen kışı İzmirde atlattı, herhangi bir sorun yaşamadı soğukla. Ama toprakta olması bence çok daha iyi olur. Saksıda bile çok iyi gelişme gösteriyor. Yayla ne kadar soğuk görür bilemiyorum ama her ihtimale karşı yarısını saksıda yarısını yaylada deneyin isterseniz.
Kolay kolay zarar görmezler soğukta, oldukça dayanıklılar kışa; üst aksam donsa dahi erken baharda yeniden sürüyorlar. Bizim burada doğal olarak çok rastlanan bir bitki. Bahçemizin her köşesinde yabani olarak çıkıyorlar. Kuraklığa da çok dayanıklılar, köyde "deli limon" diyorlar limoni kokularından dolayı ama bilip te çayını yapan yok nedense.
Tanıdık bir büyük saksı melisa getirmiş sağolsun; arada su ver gölgeye koy, çayını iç sakinleş dedi, gergin gördü herhal. Odada olur mu ki bu arkadaş, deneyen var mı? Götürüp yaylaya mı diksem, kimi soğuğa dayanıklı demiş, kimi değil yazmış.
1270 civarı rakımda iki kış atlattığına göre sizde de bir şey olmaz. Üst kısmı kurusa da alt kısmı yayılarak büyüyor. Sulak yere diksem daha iyi gelişecek. Önceki kış iki defa üzerine 50 cm yakın kar yağdı. İlkbaharda kök sürgünlerinden ve tohumdan çoğaltabilirsiniz.
Arkadaşlar melisa bitkisi hakkında yazdıklarınızı okudum. öğrenmek istediğim. kökleri kaç santim derine iniyor. yanı 20 cm derinlikteki bir çatı oluğunda yetişir mi? merdiven basamakları gibi bir düzenek üzerinde yetişir mi? saksıda yetiştirmiş olan arkadaşlar saksı derinliği hakkında bilgi verebilirse çok memnun olurum.
Köyden toplayıp kuruttuğum oğul otları, Bir kısmını Akrabalarıma dağıtılmak üzere bekliyorlar. Oldukca etkili soğuk algınlığı giderici sakinleştirici iyi uyku getirici aradabir kaynatıp icince hic hasta olamazsınız..
Ufak bir hatırlatma Oğul otunu kaynatmayın suyu kaynattıktan sonra ocaktan alın bir demliğe 1 yemek kaşığı kadar ekleyin yaklaşık 4 su bardağı su yeterli demlik icin 4 kişi ye yeter 1 yemek kaşığı oğul otu 10-12 dakika yetiyor demlenmesi süresi..
Sn. Lonicera teşekkürler. katlı sistem düşünüyoruz. bakımı düz tarlaya göre daha kolay olur sanırım.
Ben bir türlü çimlendiremedim melisa tohumlarını,pamuk içinde çimlenmiyorlar nerdeyse bir hafta oldu banamısın demediler,başka özel bir yöntem mi var acaba çimlendirmek için?
its_just_a_ride
12-10-2017, 13:31
Ben bir türlü çimlendiremedim melisa tohumlarını,pamuk içinde çimlenmiyorlar nerdeyse bir hafta oldu banamısın demediler,başka özel bir yöntem mi var acaba çimlendirmek için?
Torf perlit karışımıyla deneyebilirsiniz bir de. Fısfısla nemli tutmanız yeterli. 1 hafta içinde çimleniyor olmaları gerek.
Çimlendiremedim bir türlü,doğada çok var bundan ama tam emin olamadığım için tohumdan yapayım dedim zor çimlenen bir tohum sanırım, tohum kabuğu sert bir tohum, bu defada olmazsa hidrojen peroksitte bekletip deneyeceğim son kez.Doğadaki bitkinin fotoğrafını atacağım yakında gidebilirsem buraya.
Birde Karabaş otu var o daha kolay çimleniyor bundan.
its_just_a_ride
15-01-2018, 22:15
Çimlendiremedim bir türlü,doğada çok var bundan ama tam emin olamadığım için tohumdan yapayım dedim zor çimlenen bir tohum sanırım, tohum kabuğu sert bir tohum, bu defada olmazsa hidrojen peroksitte bekletip deneyeceğim son kez.Doğadaki bitkinin fotoğrafını atacağım yakında gidebilirsem buraya.
Birde Karabaş otu var o daha kolay çimleniyor bundan.
Nemli torf yüzeyine temas edecek şekilde üstü örtülmeden 7-10 gün içerisinde çimleniyor esasen. Suda bile bekletmemiştim üstelik. Farklı tohum setiyle denediniz mi? Aydınlık ortam seviyorlar bu arada çimlenirken.
Bugün araziye çıkınca gidip fotoğraflarını çektim telefondan çok büyük olacağı için akşam bilgisayardan yükleyeceğim ama yukarda s.n lonicera'nın paylaştığı resimlerle birebir aynı ve aynı gelişme aşamasındalar şu anda ve çok sağlıklı görünüyorlar doğrusu,bitkinin alt tarafları ve sapları kalın tüylerle kaplı kokusuda o kadar hoş bir koku değil yani limonumsu ya da sabunsu bir kokusu yok normal ot tarzı bir kokusu var :)
peki bu bitkinin yaprakları ne zaman toplanıp kurutulmaya başlanabiliyor tohumunuda alayım daha sonra :)
its_just_a_ride
16-01-2018, 14:08
Bugün araziye çıkınca gidip fotoğraflarını çektim telefondan çok büyük olacağı için akşam bilgisayardan yükleyeceğim ama yukarda s.n lonicera'nın paylaştığı resimlerle birebir aynı ve aynı gelişme aşamasındalar şu anda ve çok sağlıklı görünüyorlar doğrusu,bitkinin alt tarafları ve sapları kalın tüylerle kaplı kokusuda o kadar hoş bir koku değil yani limonumsu ya da sabunsu bir kokusu yok normal ot tarzı bir kokusu var :)
peki bu bitkinin yaprakları ne zaman toplanıp kurutulmaya başlanabiliyor tohumunuda alayım daha sonra :)
Limon kokması gerek. Itır (pelargonium graveolens) gibi kokması lazım yapraklarını ovaladığınızda. Kokmuyorsa yabani ottur o. Oğul otunun kokmama ihtimali yok.
Limon kokması gerek. Itır (pelargonium graveolens) gibi kokması lazım yapraklarını ovaladığınızda. Kokmuyorsa yabani ottur o. Oğul otunun kokmama ihtimali yok.
resimleri ekliyorum
Lonicera
17-01-2018, 06:33
Oğul otu ise yapraklarının limon kokulu olması lazım, resimdeki bitki sanki aynı familyadan ballıbabaya (https://www.1milyarbilgi.com/haber/ballibabagiller-bitki-familyasi-nedir-haberi-2217.html)daha çok benziyor gibi.
Oğul otu ise yapraklarının limon kokulu olması lazım, resimdeki bitki sanki aynı familyadan ballıbabaya (https://www.1milyarbilgi.com/haber/ballibabagiller-bitki-familyasi-nedir-haberi-2217.html)daha çok benziyor gibi.
Evet olabilir çok benziyor aslında hepsi, ben ot gibi kokuyor derken farklı bir kokusu var demek istedim ama limon kokusu yok,ben aktardan alıyorum bazen melissayı yaprakları biraz daha ince gibi bu baya kalın ve yaprağın alt taraflarında kalın tüyler var ve gövde de aynı şekilde tüylü.
Beşiktaş
17-01-2018, 08:58
Bizdeki melisa bu türde çiçek açıyor. Yaprakları da bu şekilde.. Acaba türleri mi farklı?
Lonicera
17-01-2018, 11:42
Bizdeki melisa bu türde çiçek açıyor. Yaprakları da bu şekilde.. Acaba türleri mi farklı?
Sizin bitkiniz Cestrum nocturnum (http://www.agaclar.net/forum/calilar/1082.htm), parfüm çalısı da denen süs bitkisi. Oğul otu gibi şifalı bitki değil tam tersi tüm aksamı toksik etkili bir bitki olduğu belirtiliyor kaynaklarda. Amman dikkat...
its_just_a_ride
17-01-2018, 19:27
Evet olabilir çok benziyor aslında hepsi, ben ot gibi kokuyor derken farklı bir kokusu var demek istedim ama limon kokusu yok,ben aktardan alıyorum bazen melissayı yaprakları biraz daha ince gibi bu baya kalın ve yaprağın alt taraflarında kalın tüyler var ve gövde de aynı şekilde tüylü.
Sn. Lonicera'nın belirttiği gibi benim de bildiğim başka ayırma yöntemi yok ne yazık ki. Hiçbir şekilde çimlendiremeyeceğinizi düşünüyorsanız zengarden'da dönem dönem fideleri satışa çıkıyor. Oradan temin edebilirsiniz.
its_just_a_ride
03-02-2018, 00:14
Bunlar da bizim ufaklıklar. Bahara kadar kocaman olurlar muhtemelen. Ekolojik bahçe tasarımında sıklıkla yer örtücü (ground cover) olarak tercih ediliyor melissa officinalis bitkisi. Bizim de niyetimiz bu şekilde.
665399
its_just_a_ride
23-03-2018, 23:56
Yaklaşık 2 ayda boyları 40-50 cm'i aşınca ilk hasadımızı almaya karar verdik. Tepeden budayarak 5 adet de çelik ayırdık.
668704668705
Yaklaşık 2 ayda boyları 40-50 cm'i aşınca ilk hasadımızı almaya karar verdik...
Ne yapacaz bunları...
Ben bir bardak sıcak suya dört-beş yaprak gelecek şekilde bekletip tüketiyorum. İki yıl önce bana saksıyla getiren (hafta başı yine bir kucak kökleyip getirmiş yaylaya dik diye) her bardağa iki damla limon damlat zehirini alsın dedi :)
its_just_a_ride
24-03-2018, 11:59
Ne yapacaz bunları...
Ben bir bardak sıcak suya dört-beş yaprak gelecek şekilde bekletip tüketiyorum. İki yıl önce bana saksıyla getiren (hafta başı yine bir kucak kökleyip getirmiş yaylaya dik diye) her bardağa iki damla limon damlat zehirini alsın dedi :)
Biz o miktarı 2 bardak için demledik termos içerisinde.
her bardağa iki damla limon damlat zehirini alsın dedi
Zehir derken? Valla bir bardak içtim yatağa zor yürüdüm :) Uyuşturdu komple. Zehirlendik mi yoksa? :D
thunderon
26-03-2018, 11:11
Bunlarda benim melisalarım. Büyük olanı geçen ekmiştim yağmurlar birlikte coştu gidiyor.
diğerlerini yanında buldum tohumlardan çimlendi sanırım alıp başka yerlere ekeceğim.
... Zehir derken? Valla bir bardak içtim yatağa zor yürüdüm :) Uyuşturdu komple. Zehirlendik mi yoksa? :D
Zehir işte, yurdum insanı dedi :D
Bir bardak yamultmaz herhalde öyle, içine başka şeyler düşmüş olmasın :rolleyes:
Bizdeki melisa bu türde çiçek açıyor. Yaprakları da bu şekilde.. Acaba türleri mi farklı?
Sayın Beşiktaş, mesajınıza arkadaşlar cevap vermişler, ben de bahçemdeki türlerden bahsedeyim.
Bahçemde 3 türü var
1- Cestrum nocturnum (parfüm çalısı)
Akşamları mis gibi kokar, metrelerce ilerden alırsınız güzel kokusunu. Minik sarı beyaz çiçekli olduğu gibi kırmızı ve mor çiçek açan türleri de varmış ama bu türleri kokusuzmuş (bende bunlardan yok)
Parfüm çalısının yaprakları da dalları da çiçekleri de zehirli, dikkat etmek gerekir.
2- Aloysia triphylla
Bu türüne yalancı melisa da limon otu da deniliyor. Yaprakları ince uzundur, elinizle hafifçe ezdiğinizde limon gibi kokar, ben yazın limonata yaptığımda sürahi içine 4-5 yaprak atarım daha hoş koku verir.
Minik beyaz çiçekleri vardır.
3- Melisa Officinalis
Bu türüne oğul otu da denir, hakiki melisanın bu olduğu söylenir. Yapraklarını ezdiğinizde elinize hoş bir sabun kokusu yayılır.
Tıbbı bitki olarak kullanılır, ancak kullanırken dikkat etmek gerekir, kullananlarda baş dönmesi, denge kaybı ve baygınlık hissi veriyormuş. Sakinleştirici ve uyku verici olduğu için uçucu yağına kaşık batırıp çıkarın ve kaşığın arkasını dilinize sürün kafidir denir.
Forumda arkadaşlar sıcak suda demleyerek içiyorlarmış ama ben denemedim.
669017
669018
669019
Buraya da burnumu sokayım.
Pazara giderken sokakta bir saksı gördüm, sulanmamış, tamtakır.
İçinde Melisa vardı. Bir dal aldım "kul hakkı" olarak.
Bir haftada böyle oldu.
669317
669318
Tohumla uğraşmak istemeyenlere kestirme yol.:rolleyes:
...Pazara giderken sokakta bir saksı gördüm, sulanmamış, tamtakır.İçinde Melisa vardı. Bir dal aldım "kul hakkı" olarak.
...
Ben de diyorum saksıdaki melisam küçülmüş.
İşlerimiz yoğun di mi, seyrek görür oldum forumda :(
Yoğunluk aynı da, ihtiyarladık galiba :)
Bahçem o kadar ufak ki, doldu taştı, balon olsa patlardı.
Atmaya kıyamayan insanlar vardır ya, ona kıyama, buna kıyama, "çöp bahçe" gibi oldu:rolleyes:
E hepsi yeşil ve güzel olunca tıklım tıkış ama güzel duruyor, tıpkı aşure gibi, alakasız alakasız içerik ama çok lezzetli ;)
Velhasıl-ı kelam bahçelik yer bakıyorum, içinde ev de olsa süper olur.
Bakma işi de enerji ve zaman alıyor...
Yoğunluk aynı da, ihtiyarladık galiba :)
Bahçem o kadar ufak ki, doldu taştı, balon olsa patlardı.
Atmaya kıyamayan insanlar vardır ya, ona kıyama, buna kıyama, "çöp bahçe" gibi oldu:rolleyes:
E hepsi yeşil ve güzel olunca tıklım tıkış ama güzel duruyor, tıpkı aşure gibi, alakasız alakasız içerik ama çok lezzetli ;)
Velhasıl-ı kelam bahçelik yer bakıyorum, içinde ev de olsa süper olur.
Bakma işi de enerji ve zaman alıyor...
Hadi hayırlısı, Allah gönlüne göre versin.
Resulgur
29-03-2018, 16:35
Tohum etkinliğinde Sn. Muda dan temin ettiğimiz melisa tohumlarından kalan :rolleyes:
Saksıdan seraya taşıdığımız bu limon kokulu bitkiden bu yıl tohum almayı düşünüyorum.
669352
Tohumdan da denemek istedim
Melisa Officinalis L.
677221
Sabun gibi kokuyor:)
Tohumdan da denemek istedim
Melisa Officinalis L.
677221
Sabun gibi kokuyor:)
Merhaba, hangi marka tohum aldığınızı sorabilir miyim? Bende yetiştirmek istiyorum ve çevremde yetiştirip bana bir dal veren yok. Tohumdan çıkartmak gerçekten zor mu? Ve hangi ayda çimlemek gerekiyor? Teşekkür ederim.
its_just_a_ride
10-01-2019, 20:45
Merhaba, hangi marka tohum aldığınızı sorabilir miyim? Bende yetiştirmek istiyorum ve çevremde yetiştirip bana bir dal veren yok. Tohumdan çıkartmak gerçekten zor mu? Ve hangi ayda çimlemek gerekiyor? Teşekkür ederim.
Zor, ama imkansız değil. Erken sonbaharda veya ilkbaharda ekilebilir.
Zor, ama imkansız değil. Erken sonbaharda veya ilkbaharda ekilebilir.
Bilgi için çok teşekkürler. Merakımı yenmek için anlaşılan peyzajçılardan bir saksı alıp, balkonumdaki minik serada yaşatmaya çalışayım. Bahar ayına çıkarsa 2 kovan arım var onlara güzel bir ziyafet verebilirim. :)
its_just_a_ride
10-01-2019, 21:30
Bilgi için çok teşekkürler. Merakımı yenmek için anlaşılan peyzajçılardan bir saksı alıp, balkonumdaki minik serada yaşatmaya çalışayım. Bahar ayına çıkarsa 2 kovan arım var onlara güzel bir ziyafet verebilirim. :)
Soğuk dayanımı gayet iyi, sıkıntı olmaz. Soğuklama olmadan çiçek açmayabilir bu arada. Arılar için daha basit yetiştirilen bitkilere de bakabilirsiniz bunun yanında.
Soğuk dayanımı gayet iyi, sıkıntı olmaz. Soğuklama olmadan çiçek açmayabilir bu arada. Arılar için daha basit yetiştirilen bitkilere de bakabilirsiniz bunun yanında.
Kekik, Adaçayı, Lavanta aldım büyütmeye çalışıyorum. Bunların haricinde başka bitki önerebilir misiniz? Bir tek ayçiçeğinden uzak duruyorum. Arılar sevse de balın tadını acılaştırıp kalitesini düşürüyormuş. Bu nedenle bal firmaları Trakya'dan değil diğer bölgelerden topluyormuş.
chelik26
11-01-2019, 18:07
Bende bu sene 2 dönüm kadar ekmeyi düşünüyorum. Baharatçı limon melisa ek diyor, ziraat fak hoca melisa official ek diyor. Olmadı yarı yarı ekeyim diyorum.
Limon melisa çalı şeklinde ve soğuklara dayanıklı değil. Melissa ofisinaliss ise soğuklara dayanıklı. Ancak kuruduktan sonra çok çabuk kırılıp küçük parçalara ayrılıyor. Diğeri daha gösterişli ve koku oranı biraz yüksek gibi. Yalancı melissa satış fiyatı da daha fazla. Ancak asıl olan ot melisa.
chelik26
11-01-2019, 21:45
Limon melisa çalı şeklinde ve soğuklara dayanıklı değil. Çok melisa ise soğuklara dayanıklı. Ancak kuruduktan sonra çok çabuk kırılıp kaçak parçalara ayrılıyor. Diğeri daha gösterişli ve koku oranı biraz yüksek gibi.
Benim ekecem yer ılıman iklim. Eksi olduğu çok nadir. Yani sezonda 7 10 günü geçmez.
O yüzden hoca çok vermli olacağını söyledi. İlk yıl 1 kere ama 2. Yıl 3 kere biçersin dedi.
Dönem dönem Migros ‘un sebze reyonlarında saksı içinde de bulmak mümkündür. Metro marketlerde de.
Ara ara bakmak lazım.
its_just_a_ride
12-01-2019, 16:58
Benim ekecem yer ılıman iklim. Eksi olduğu çok nadir. Yani sezonda 7 10 günü geçmez.
O yüzden hoca çok vermli olacağını söyledi. İlk yıl 1 kere ama 2. Yıl 3 kere biçersin dedi.
Melissa officinalis direkt güneşe uzun süre maruz kalmaktan hiç hazzetmez. Yarı gölgeyi çok sever. Bu da ilave bilgi olarak dursun.
denizayda
13-01-2019, 19:30
Merhaba, acaba limon melisa dediğiniz Aloysia triphylla mı oluyor yoksa melissa officinalis'in bir çeşidi mi? Merak ettim de...
http://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/2268.htm
denizayda
14-01-2019, 19:49
Çok teşekkürler :)
Merhaba. Balkonda saksıdaki bu bitki melisa mıdır?
Melisa ise çiçeklenmesi ve kokması için ne yapmalıyım?
its_just_a_ride
10-05-2019, 14:42
Merhaba. Balkonda saksıdaki bu bitki melisa mıdır?
Melisa ise çiçeklenmesi ve kokması için ne yapmalıyım?
Melissa officinalis olmadığı kesin. Melisa, Sn. Jezebel'in paylaştığı #98 no'lu mesajdaki gibi olur.
Melissa officinalis olmadığı kesin. Melisa, Sn. Jezebel'in paylaştığı #98 no'lu mesajdaki gibi olur.
melisa dedi birkaç kişi ama bilemedim
henüz ufak ve çiçeği de yok
Merhaba. Balkonda saksıdaki bu bitki melisa mıdır?
Melisa ise çiçeklenmesi ve kokması için ne yapmalıyım?
Sizin çalınız bu, Melisa çalısı dense de çay için kullanılmaz.
http://www.agaclar.net/forum/calilar/1082.htm
chelik26
14-06-2019, 16:56
Bu sene tohum paylaşımdan aldığım tohumların hiç biri çıkmadı, tesadüfen sitenin bahçesinde rastladığım limon kokulu melissa dan 3 dal kopardım ve 1 haftadan fazla zamandır suda bekliyor. Sürgün vermeye devam ediyor dallarından. Çiçek bile açmış
yesilnaturel
30-06-2019, 22:48
Eskiden olsa bunları bahçemde görsem muhtemelen yolar ve temizlerdim. Bitkilerle ilgilenmeye başladıktan sonra işler değişti ******. Melissa oğul otu (https://yesilnaturel.com/ekstraktlar/my-farmaex-melisa-kantaron-ekstrati-250-ml/) bitkisinin sakinleştirici etkisi var... bunu google'da biraz daha araştırın, çok kaynak site var (https://www.medikalakademi.com.tr/melisa-otunun-faydalari-nelerdir-ogul-cayi-nasil-hazirlanir/), melissa oğul otu ile birlikte karışım yapılarak çok etkili karışımlar elde edilebiliyor.
https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/51YkFdAKciL._SX425_.jpg
muratözgüler
24-12-2019, 01:13
Merhaba
Oğul otu için çelik kullanılmasının en iyi sonuç olduğu kanaatine vardım. bu arada arıcılıkla uğraşıyorum ve oğul çekme içinde kullanmayı düşünüyorum. Oğul otuna arıların ilgisi hakkına bilgisi olan var mı??
Bu arada ilk mesajım :)
15 yıldan fazladır arılarım var. (Şu an 100+ koloni var.)
Oğul yakalamak istiyorsanız sizin ilacınız melisa değil.
Size limonotu yağı lazım. Lemon grass oil.
Bir ara ithalatçısından almıştım. 100 ml. bitti ve bir daha o firmaya ulaşamadım.
attarlarda satılanların %99 u hikaye.
portakal yağını bile lemongrass oil diye satmaya çalışıyorlar. Ya da limon yağını...
chelik26
24-12-2019, 21:31
15 yıldan fazladır arılarım var. (Şu an 100+ koloni var.)
Oğul yakalamak istiyorsanız sizin ilacınız melisa değil.
Size limonotu yağı lazım. Lemon grass oil.
Bir ara ithalatçısından almıştım. 100 ml. bitti ve bir daha o firmaya ulaşamadım.
attarlarda satılanların %99 u hikaye.
portakal yağını bile lemongrass oil diye satmaya çalışıyorlar. Ya da limon yağını...
3 kovan arı almayı düşünüyorum, ilk defa yapacağım, bahçeye 1000 kök lavanta diktim, ıhlamur kestane iğde ağacı, ısırgan otu melissa limon otu da düşünüyorum.
Arıları arı gen tr den almay düşünüyorum fiyatlar biraz pahalı ancak, bu işi sanırım profosyonelce yapıyorlar.
Siz ne tavsiye edersiniz, tecrübeleriniz eşliğinde
Alacağınız arının bölge arısı olması lazım. Aksi durumda verim alamayabilirsiniz. Bölge arısı sizin hatalarınızı tolere edebilir. Fiyata fazla takılmayın. Bölgenizde uzun süredir arıcılık yapan birisinden alın arılarınızı.Tanımadığınız birisinden alacaksanız yanınıza uzman bir arıcıyla gidin. 2 ya da 3 kovan, başlamak için idealdir. Zaten severseniz bir daha bırakamazsınız. Araştırırsınız. Aricilik forumunu takip edin. Her türlü sorunuza yanıt bulursunuz arıcılıkla ilgili.
evandevan5
26-12-2019, 08:59
15 yıldan fazladır arılarım var. (Şu an 100+ koloni var.)
Oğul yakalamak istiyorsanız sizin ilacınız melisa değil.
Size limonotu yağı lazım. Lemon grass oil.
Bir ara ithalatçısından almıştım. 100 ml. bitti ve bir daha o firmaya ulaşamadım.
attarlarda satılanların %99 u hikaye.
portakal yağını bile lemongrass oil diye satmaya çalışıyorlar. Ya da limon yağını...
bahçede melisa fidanı var ve yazın akşamları çok güzel kokuyor.
bahçede melisa fidanı var ve yazın akşamları çok güzel kokuyor.
Melisa çayı çok iyi bir sakinleştiricidir.
Akşamları 1 bardak içerseniz mışıl mışıl uyutur.
Benim kızlar çoğaldı
Melissa officinalis ( tıbbi melisa)
706839
Çoğaltmak gerekiyor, salyangozlar bunu hiç sevmiyor.
Her saksıya bir kök diksem salyangozlar uzak durur.
Salyangozları uzak tuttuğunu bilmiyordum. Bahçemin yazın kuruması nedeni ile salyangozlar bahçemden uzak dururken muhtemel getirmiş olduğum bitkiler nedeni ile iri kabuklu salyangozlar ve birkaç tane de kabuksuz salyangoz bahçeme gelmiş. Her saksıya dikme fikri güzel ancak melissa officinalisin uygun ortam bulduğunda büyüme gibi bir özelliği bulunmakta. Benim bahçemde çok büyüyemese de biraz sulamanız durumunda oldukça büyüyecek yan kökler ve filizler ile çoğalacaktır.
its_just_a_ride
27-04-2020, 00:17
Çoğaltmak gerekiyor, salyangozlar bunu hiç sevmiyor.
Her saksıya bir kök diksem salyangozlar uzak durur.
Bizim bahçedekilerin dibini bizzat sığınak olarak kullanıyor salyangozlar. Seviyeli bir ilişkileri var sanırım :).
Sn. Muda'nın dediği gibi melisa yetişeceği yeri ve toprağı kendi seçiyor. Tıpkı ısırgan gibi. Doğal yolla yayılan melisalara dikkat ederseniz gölgelik alanları tercih ettiğini görürsünüz. Doğrudan güneşe ekmek yerine ağaç dipleri tercih edilirse daha güzel olur.
Corona 19 vürüs için özellikle bu günlerde bol bol oğul otu için. Oğul otlarının tam büyüme zamanı doğada bol miktarda var Corana 19 vürüsü kanda pıthılaşma yapıp insanları bu yoldanda öldürüyor. Oğul otu kanda pıthılaşmaya engel olan doğal tedavilerden biri belli yaş üstü insanların bu dönemde günde 2 su bardağı içmeleri yararlarına olacaktır hiç bir yan tesiride yok.. Ocak ayından beri ara ara Annem ve babama ve eşime cocuklarıma akşamları oğul otundan içiyoruz çok şükür daha nezle bile olmadık..
Salyangozları uzak tuttuğunu bilmiyordum. Bahçemin yazın kuruması nedeni ile salyangozlar bahçemden uzak dururken muhtemel getirmiş olduğum bitkiler nedeni ile iri kabuklu salyangozlar ve birkaç tane de kabuksuz salyangoz bahçeme gelmiş. Her saksıya dikme fikri güzel ancak melissa officinalisin uygun ortam bulduğunda büyüme gibi bir özelliği bulunmakta. Benim bahçemde çok büyüyemese de biraz sulamanız durumunda oldukça büyüyecek yan kökler ve filizler ile çoğalacaktır.
Bazı bitkilerin yer örtücü olarak yayılması aslında işime geliyor.
Mesela nane çok yayıldı, gelip geçerken üstüne basınca mis gibi koku yayılıyor.
Melisa daha o boyutlara ulaşmadı.
Mercanköşkten umutluyum ama, çok güzel serpiliyor.
Bilimum lüzumsuz otlar yayılmasındansa aroması olan yayılsın.
Melisanın salyangoz kovduğu bilimsel olarak değil de görsel keşfettim.
Tüm Clematisleri tırtıklayan salyangozlar o saksıya diş geçirmemişler, güzelce gelişmiş hepsi:rolleyes:
Merhaba benimde melisalarım şuan çiçek açıp soluyor fakat hala tohum göremedim. Acaba tohum alma konusunda bilgisi olan var mı?
its_just_a_ride
10-09-2020, 01:10
Merhaba benimde melisalarım şuan çiçek açıp soluyor fakat hala tohum göremedim. Acaba tohum alma konusunda bilgisi olan var mı?
Şu (https://wimastergardener.org/files/2015/12/lemonbalm-flowering.jpg) tarz çiçeklere sahip olmanız gerek. Sonrasında çiçekler şöyle (https://garden.org/pics/2015-10-23/jmorth/45d95a.jpg)tohum keseleri oluşturur.
Eğer bu tarz oluşumlar yoksa bitkiniz melisa değildir. Şayet öyleyse de tohumla uğraşmak yerine çelik alarak veya kök bölerek çoğaltabilirsiniz. Bahçeniz varsa tohum serpme düşünülebilir. Tohum çimlenmesi için "ışık" gereksinimi duyan bir bitki olduğunu da belirteyim.
Şu (https://wimastergardener.org/files/2015/12/lemonbalm-flowering.jpg) tarz çiçeklere sahip olmanız gerek. Sonrasında çiçekler şöyle (https://garden.org/pics/2015-10-23/jmorth/45d95a.jpg)tohum keseleri oluşturur.
Eğer bu tarz oluşumlar yoksa bitkiniz melisa değildir. Şayet öyleyse de tohumla uğraşmak yerine çelik alarak veya kök bölerek çoğaltabilirsiniz. Bahçeniz varsa tohum serpme düşünülebilir. Tohum çimlenmesi için "ışık" gereksinimi duyan bir bitki olduğunu da belirteyim.
Teşekkür ederim ilginiz ve paylaşımı için. Evet o tarz çiçekler var ama ikinci fotodaki henüz kuruma olmadı sadece çiçekler soldu sanırım aceleci davrandım. Bira süre daha bekleyip gözlemlemelimiyim yoksa çiçekli halide toplayıp bekleyerek mi kurutmalıyım
its_just_a_ride
12-09-2020, 23:45
Teşekkür ederim ilginiz ve paylaşımı için. Evet o tarz çiçekler var ama ikinci fotodaki henüz kuruma olmadı sadece çiçekler soldu sanırım aceleci davrandım. Bira süre daha bekleyip gözlemlemelimiyim yoksa çiçekli halide toplayıp bekleyerek mi kurutmalıyım
Tohum başlarını bitkiden sökmeyin. Bitkinin üzerinde kurusun. Yine de başarısız olursanız tohum paylaşımında sizin için açarım katalog. Problem olmaz.
Tohum başlarını bitkiden sökmeyin. Bitkinin üzerinde kurusun. Yine de başarısız olursanız tohum paylaşımında sizin için açarım katalog. Problem olmaz.
Teşekkür ederim dediğiniz gibi yapacağım inşallah başarabilirim. Fotoğrafta eklemeyi deneyeceğim
Merhabalar,
2 senedir paylaşımlardan melissa oğul otu tohumu alıp çoğaltmaya çalışmıştım ama bir türlü başaramamıştım. Tam vazgeçtim derken saksının dibinde kendiliğinden bitiverdi :) aynı burada yazıldığı gibi yerini ve toprağını kendi seçiyor bu bitki. Çoğaltmak için çok uğraştım ama bu sene çiçek ve tohum vermedi. Üstelik ben gözünün içine bakarken yaprakları bozulmaya başladı. Soğuktan korkmaz diye yazıyordu üstteki mesajlarda. Acaba kış geldiği için mi yapraklar böyle oldu yoksa birşeyler yanlış mı gidiyor? Yorumlayabilir misiniz?
Teşekkürler.
Merhabalar,
2 senedir paylaşımlardan melissa oğul otu tohumu alıp çoğaltmaya çalışmıştım ama bir türlü başaramamıştım. Tam vazgeçtim derken saksının dibinde kendiliğinden bitiverdi :) aynı burada yazıldığı gibi yerini ve toprağını kendi seçiyor bu bitki. Çoğaltmak için çok uğraştım ama bu sene çiçek ve tohum vermedi. Üstelik ben gözünün içine bakarken yaprakları bozulmaya başladı. Soğuktan korkmaz diye yazıyordu üstteki mesajlarda. Acaba kış geldiği için mi yapraklar böyle oldu yoksa birşeyler yanlış mı gidiyor? Yorumlayabilir misiniz?
Teşekkürler.
Biraz sulasanız mı acaba :)
ahmetyildirim06
01-01-2021, 16:25
baya eski konuymuş. (https://megaloman.net/exxen-nedir-exxen-kayit-nasil-olunur-exxen-film-ve-dizileri/)
Biraz sulasanız mı acaba :)
Hava soğuk diye azalttım sulamayı ama galiba biraz fazla azalttım anlaşılan. Hemen suladım yarın sabah biraz daha keyifleri yerine gelir umarım. Bu arada balkonda tutmaya devam ediyorum. İnsallah soğuğa gercekten dayanıklıdır. Tesekkurler
Bende az önce küçücük bir kaseye az toprak üstü bir tutam torfun üstüne 5..6 tohum ( syn:Şehirli köylü 2019/2020 tohum etkinliğinden) melisa limon otu/oğul otu ektim. Üstünü birşeyle örtmedim. Azcık bastırdım ve suladım. Ev içinde ve aydınlık güneş alan yerde duruyor. Bakalım neler olcak. Umarım limon kokulu melisadır zira ona ihtiyacım var.
Bende az önce küçücük bir kaseye az toprak üstü bir tutam torfun üstüne 5..6 tohum ( syn:Şehirli köylü 2019/2020 tohum etkinliğinden) melisa limon otu/oğul otu ektim. Üstünü birşeyle örtmedim. Azcık bastırdım ve suladım. Ev içinde ve aydınlık güneş alan yerde duruyor. Bakalım neler olcak. Umarım limon kokulu melisadır zira ona ihtiyacım var.
Bol sans diliyorum sayın Aloe. Ben de 2 yıldır cok ugrastım farklı kapları nemli kalması için strech kapladım, karanlıkta beklettim, aydınlık yerde tuttum ama olmamıstı. Sonra bir anda baska bir çiçeğin saksısında bitiverdi. Umarım siz basarırsınız da ben de aynısını yaparım ileride. Kışı atlatırsa köklü şekilde bölüp coğaltırım umarım.
bnymnblr
02-01-2021, 23:58
Ben yatmadan önce veya gece uyku tutmayinca içiyorum.
Şuanda bile içerken bu konu denk geldi
Tavsiye ederim
Faydasını görüyorum.
Siz tohumları ettikten sonra saksılı içeride tutmak yerine açık balkona yağmur alabileceği yere çıkarın. Ben de ilk defa ekmiş olduğum bir sürü tohumdan çıkan olmamış daha sonra bir tane çıkmıştı. Muhtemel soğuklama ihtiyacı var. Daha sonra her yerde kendiliğinden çıkmaya başladılar. Yeter ki ortam biraz nemli olsun. Bir defa çıktıktan sonra kök ölmüyor. Yandan sürgünler ile de büyüyor. İlkbaharda onları ayırıp diktiğiniz zaman çok fazla oluyorlar. Tohumların derine dikilmemesi önemli. Toprak üzerine serpip bir tahta parçası ile sıkıştırmak yeterli.
Siz tohumları ettikten sonra saksılı içeride tutmak yerine açık balkona yağmur alabileceği yere çıkarın. Ben de ilk defa ekmiş olduğum bir sürü tohumdan çıkan olmamış daha sonra bir tane çıkmıştı. Muhtemel soğuklama ihtiyacı var. Daha sonra her yerde kendiliğinden çıkmaya başladılar. Yeter ki ortam biraz nemli olsun. Bir defa çıktıktan sonra kök ölmüyor. Yandan sürgünler ile de büyüyor. İlkbaharda onları ayırıp diktiğiniz zaman çok fazla oluyorlar. Tohumların derine dikilmemesi önemli. Toprak üzerine serpip bir tahta parçası ile sıkıştırmak yeterli.
Eminim Afyonkarahisar Bursa'dan daha soğuktur. Siz bahcede veya acık balkonda mı tutuyorsunuz kısın yoksa koruma altına alıyor musunuz sayın Muda?
its_just_a_ride
04-01-2021, 23:03
Eminim Afyonkarahisar Bursa'dan daha soğuktur. Siz bahcede veya acık balkonda mı tutuyorsunuz kısın yoksa koruma altına alıyor musunuz sayın Muda?
Soğuklama şart değil. Kuzey(tercihen) veya doğu cephe pencere önünde tohumları doğrudan ışık alacak şekilde nemlendirerek çimlendirebilirsiniz. Yeter ki tohumlar taze olsun.
bnymnblr
05-01-2021, 08:11
Elinde oğulotu tohumu veya fidesi olan var mı?
Sayın Aloe, evet limon kokulu melisa tohumları benimkiler. Aslında oldukça dayanıklı bir bitki. Benim ana bitkiden dökülen tohumlardan orada burada yeni limon otları yeşeriyor. Donları bilemeyeceğim ama bir miktar soğuğa dayanıklı. Şu anda ısı gündüz 16, gece 8 derece, bitki yemyeşil duruyor. Umarım tohumlarınız sağlıkla çimlenir.
Teşekkürler sn şehirli köylü. İnşalla başarılı olurum. Sizinkilere de bi maşallah deyim :) Ben hala beklemedeyim. Limon kokulu olmalarına da ayrıca sevindim. O çeşidine ihtiyacım oluştuydu tam da.
Eminim Afyonkarahisar Bursa'dan daha soğuktur. Siz bahcede veya acık balkonda mı tutuyorsunuz kısın yoksa koruma altına alıyor musunuz sayın Muda?
Sn. ebd;
Benim melisalar bahçedeler. Rakım 1280 civarı. Bu yıl çok soğuk olmadı ancak 7-8 yıldır hiç sıkıntı yok. Kış döneminde üst kısımlar soğuktan donuyorlar. Ancak alt kısımları biraz daha yayılarak büyüyorlar. İlkbaharda bu kök sürgünlerini ayırarak farklı yerlere dikebilirsiniz. Tamamen doğal olarak yaşıyorlar. Bendeki tek sıkıntı dağlık yerde olması nedeni ile yeteri kadar su veremiyorum. Bitki suyu ve güneşi seviyor. Daha iyi büyüyor. Aşağı tarafta dikmiş olduğum fideler çok fazla büyüyemiyor. Su verebildiğim kısımlar oldukça güzel büyüyorlar.
Elinde oğulotu tohumu veya fidesi olan var mı?
Bu yıl tohum paylaşımı olduğu için ben kendi bitkilerimden tohum almadım. Muhtemel dökülmüş olabilir. Bahçeye gittiğim zaman bakarım. Kök sürgünlerinden rahat bir şekilde çoğalıyorlar. İlkbahar döneminde hatırlatırsanız göndermeye çalışırım.
Dutlubahçe
06-01-2021, 10:59
Elinde oğulotu tohumu veya fidesi olan var mı?
Tohum yok da bahçede fide olabilir. Bu gün yarın gidince bakarım. İstanbul Avrupa yakasındayım.
lime&mint
15-11-2021, 21:22
Biraz arsız bir bitki. Kendi haline bırakırsanız kocaman oluyor. Ayrıca sökün istediginiz yere dikin tutmam demiyor. Çayını vs deneme şansım olmadı ama yapraklarına elinizi sürdügünüzde hafif bir limon kokusu var aynı şekilde yeşil yapragı agzınıza aldıgınızda hafif bir limon tadı geliyor.
MeyveliTepe
15-11-2021, 21:54
Bir süredir Melissa officinalis L. ile başımız dertte.
14 yıl önce küçük bir saksıda limon kokulu olanı evin dibindeki bahçeye koymuştuk. Buradan, önce yakın bahçeye, sonra 5 metrelik duvarı da atlayarak arazinin bir bölümüne yayıldı. Sağda solda bir sürü koloni oluşturdular.
Fakat şikayet bundan değil.
Melissa officinalis L.'nin üç farklı alt türü var. Limon kokulu olan subs. officinalis (yani Melissa officinalis L. spp officinalis).
Ayrıca limon kokulu olmamakla beraber yine hoş kokulu ve aromatik olan subsp. inodora ve subsp.altissima alt türleri var.
Bunlardan biri (hangisi bilmiyorum - bitki aynı, kokudan ayırd etmek kolay değil), arazinin uzak bir noktasından koloniler oluşturmaya başladı ve artık heryerdeler. Bir defa yerleştilermi sökmek de hiç kolay değil. İkidebir biçiyorum ama ilk yağmurla yine çıkıyorlar. Melissa işgalindeyiz yani :)
Tohumdan yetiştirdiğim oğul otu. Yazın oluşan tohumları hemen ektim, sürekli sulamama ve toprağı nemli tutmama rağmen asla çimlenmediler. Geçen ay yağan ilk yağmurlarla kendiliğinden filizlendiler.
Bu kadar faydasını bilmiyordum.Seneye bahçede dağıtacağım.Salyangoza karşı.Belki çayını bile denerim.Niye olmasın.Forumdan ne kadar çok yararlı bilgi öğreniyorum.Hepinize çok teşekkürler.
Bu kadar faydasını bilmiyordum.Seneye bahçede dağıtacağım.Salyangoza karşı.Belki çayını bile denerim.Niye olmasın.Forumdan ne kadar çok yararlı bilgi öğreniyorum.Hepinize çok teşekkürler.
Salyangoza karşı bence hiçbir etkisi yok, salyangoz yavruları yaprakların üstünde cirit atıyordu. Daha önce bahseden kişi, saksısında salyangoz denk gelmediğini gözlemlemiş ama bende aksine salyangozların cirit attığını gözlemledim. Tam bir muamma yani. Daha çok denemem yapıp gözlemlersek belki “salyangozlara karşı işe yarayıp yaramadığını” öğrenebiliriz
Salyangoza karşı bence hiçbir etkisi yok, salyangoz yavruları yaprakların üstünde cirit atıyordu. Daha önce bahseden kişi, saksısında salyangoz denk gelmediğini gözlemlemiş ama bende aksine salyangozların cirit attığını gözlemledim. Tam bir muamma yani. Daha çok denemem yapıp gözlemlersek belki “salyangozlara karşı işe yarayıp yaramadığını” öğrenebiliriz
ilk sırsatta dikkatlice gözlemlerim.Saksıda coşmuş durumda.Tarlada kendiliğinden çıkmıştı belki de tarlanın eski sahibi ekmişti bilmiyorum.Alıp eve getirdik.Salyangoz var mı bakarım.Teşekkür ediyorum.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.