Bağlan

View Full Version : Bonsai biçimlendirme oyunu "Sizin ağacınız olsa ne yapardınız?"

Ali H. ALI
22-11-2008, 14:44
Yeni bir baslik acip, kimi agaclarim uzerinde yapacagim calismalrdan once, sizlerin de fikir uretmenizi, yeni gorusler sunmanizi istiyecegim.
Herkes cekinmeden dusunduklerini yazarsa ortaya ne kadar degisik gorus cikacagini hep birlikte gorecegiz. Agaci sizin agacinizmis gibi dusunup uzerinde nasil bir calisma yapmak istediginizi belirteceksiniz. Yani bir oyun gibi ve oyun icerisinde olusacak goruslerden birseyler ogrenmek.

Iki yil kadar once, sicak bir yaz gunu asagida fotografini gordugunuz agacim,( "Alnus jorullensis" Evergreen alder = Herzaman yesil Kizilagac, Husgiller ailesinden olan bu agac cok cabuk buyuyup gelisiyor.) sicaktan etkilenmis tum yapraklari yanmis kimi dallari da kurumustu. Yogun bir bakimdan sonra agac yasamini surdurmeyi basarmis ve bircok dallar olusturmustur. Iki yil agac uzerinde hic bir budama yapmadim. Simdi agaci budayip dallari ortaya cikaracak ve agaci daha iyi gormenizi sagliyacagim. agac, sizin agaciniz olsa, onun daha iyi bir gorunumde olmasi icin ne yapardiniz?

53504
Agac budanmadan once.

53506
Budandiktan sonra.

izzeterisen
22-11-2008, 17:48
Sn .Ali Bey,
Ben biraz oyun oynadım bilerek veya bilmeyerek.
Ortaya şu şekil çıktı.
Bakalım oyunu kazanabilecek miyim?

53539

Ali H. ALI
23-11-2008, 02:49
Izzet bey renkli calismanizla oyuna ilk katilan oldunuz.
Oyunda herkes kazanacak. Kimsenin gorus ve onerisi bu oyunda kucumsenmiyecek. Amac oyun gibi gorunen calismalardan birseyler ogrenebilmektir.

tourkana
23-11-2008, 15:00
Bu şekilde daha sade olur diye düşünüyorum, ayrıca çok fazla dal taşı ve peyzajı ikinci plana itiyordu..
Şimdi hepsi daha bütünlük içinde oldu bence. :)

Harun Parlak
23-11-2008, 15:28
Selamlar Ali hocam sanırım bende buna benzer bişeyler yapardım.

Harun Parlak
23-11-2008, 15:40
Devam edersek sanırım kuşa dönecek:)

dentist48
23-11-2008, 21:11
Buda benim fikrim

Ali H. ALI
24-11-2008, 10:03
Ne guzel, dusunce ve gorusler cikiyor ortaya.
Demek ki bir agaci sekillendirmek icin, tek bir secenekte takilip kalmaktansa, agaca cesitli acilardan bakip, bircok yeni secenekler ortaya konabilir.

Bir iki gun daha bekleyip, uzaktan bakan uyelerimizin de goruslerini bekliyelim. sonra agac uzerinde yapacagim calismalari burada fotograflarla paylasip takrar gorus alisvarisinde bulunuruz.

msgurkan
24-11-2008, 10:28
Benim önerim de bu:

53692

myndos
24-11-2008, 16:09
Sayın Ali H. Ali ve gruptaki arkadaşlar, herkese merhaba,
Bonsai konusunun henüz çok acemisi olarak grubunuzun yazışmalarını dikkatle izliyorum. Birkaç haftadır üstüme sevda gibi çöken bonsai ilgisi, sayenizde gittikçe artarak her geçen gün yeni bilgilere ulaşmama yol açıyor. Sabırsızlıkla kendi bonsai'mi biçimlemeye başlayacağım anın gelmesini bekliyorum.
"Sizin ağacınız olsa ne yapardınız?" başlığı ile açtığınız bu cesaretlendirici çağrı ile ilk adımımı atarak, örnek ağaç üzerinde yaptığım tasarımı görüşlerinize, olumlu olumsuz her türlü eleştirinize sunuyorum.

53706

Yanıtlamanızı istediğim bir de sorum olacak:
Oldukça eğri büğrü ve büyük yapraklı olan bu örnek ağacın bonsai yapımında zorluk derecesi nedir?

seckayn
24-11-2008, 19:00
Ali hocam çalışmanızda kolaylıklar diliyorum öncelikle. Bence bu şekle getirilmeye çalışılırsa güzel olur diye düşünüyorum. En alttaki dala kuruş dal efekti verilebilir. Zirve biraz daha yukarıda olmalı aslında ben çizimde bukadar yapabildim. Vay be ustalar gibi konuştum:D

Ali H. ALI
25-11-2008, 13:35
Yanıtlamanızı istediğim bir de sorum olacak:
Oldukça eğri büğrü ve büyük yapraklı olan bu örnek ağacın bonsai yapımında zorluk derecesi nedir?

Oyuna, yeni katilan arkadaslar oncelikle hos geldiniz. Oyuna katilanlarin, bonsaide yeni veya eski olmak onemli degildir. Onemli olan katilip gorus bildirmek ve bu goruslerle tek agac uzerinde ne kadar cok secenek uretilebildigini gormektir.

Sayin myndos, egri bugru gorunen agacin govdesi pek degismyecek. Yaprak kucultme ise sorun degildir 1-2 yilda yaprak boyutlari istenilen olcuye indirilebilir.

Kizilagac cinsinden cok kolaylikla bonsai yapilabilir(hemen hemen her tarzda) dallar ve ve govde gencken istenildigi gibi tellenip bukulebiliyor. Cok cabuk buyudugunden 2-3 ayda bir teller kontrol edilmelidir.

füsunANK
25-11-2008, 14:48
Buda benden olabilir mi acaba. Hiç bir bilgim yok bu konuda ama katılmak istedim. Belki de bu bir başlangıç olur benim için kim bilir.

53796

cemboa
25-11-2008, 20:18
Bende Oynadım :D

bonsaisan
25-11-2008, 23:17
Şekillendirme konusunusunda gelişmeyi teşvik edici bir uygulama olmuş bende kendime göre bir biçimlendirme yapayım dedim.
http://img209.imageshack.us/img209/1007/bonsarsanif1.jpg

Ali H. ALI
26-11-2008, 13:37
Katilacak baska arkadaslar da olur diye, haftasonuna kadar bekleyip agac uzerindeki calismalarimi sizlerle paylasacagim.

Ali H. ALI
04-12-2008, 12:48
Oyuna katilan tum arkadaslara tesekkurler. Agaclariniz uzerinde yapacaginiz calismalarda, bircok kisinin oneri ve goruslerini alip onlardan yararlanabilirsiniz. Yine de sonucta agac sizin agaciniz oldugu icin son karari vermek size dusuyor.

Kizilagacin 3. dali soldan fazla, one dogru cikiyordu ve bu dalin orda olmamasi gerektigini dusunuyordum. Bir de kurumus govde uzerindeki yerin, govde uzerinde one cikan dala kadar devam ederse daha dogal gorunecegini dusunup o yonde bir calisma yaptim. 2. dali da telleyip sola cikan dal olarak duzenledim. Ilerdeki gelismeleri de burada sizlerle paylasacagim.

54812
54813
54814

54815

bonsaisan
04-12-2008, 19:29
Ali hocam toprak üzerine ekili durmda ki beyaz toz gibi duran şeyler ne dir.?

cemboa
04-12-2008, 20:32
Sanırım koparılan dalda yapılmış çalışmadan arta kalan talaş olmalı.

memet
04-12-2008, 22:00
Ali abi, kar görüntüsü vermek için kullandığı bir malzemeden daha önce sözetmişti. Sanırım aynı şey.

myndos
05-12-2008, 09:29
Sayın Ali bey,
Bonsai konusunda bilgi ve deneyimlerinizi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler, çok faydalı oluyor.
agaclar.net forum'daki bu konuyu işleyen bir çok alt ayrımda, hemen herkes size hocam diyor. İzninizle ben de size bu şekilde hitap edeceğim.
Katıldığım bu oyun vasıtası ile ben de sizden ilk dersimi aldım. Gövde üzerinde 2/3 noktasındaki kurumuş yerin, alttaki 1/3'lük kısımdaki yarıkla birleşerek, gövde üzerinde one çıkan dala kadar devam ederse daha doğal görüneceğini düşünüp o yönde çok mantıklı bir calışma yapmışsınız. Ucundaki dal da kırılarak kurutulmuş hatta bağlanınca, benim için problem görünen ortadaki kurumuş yuvarlak ve yanındaki kestiğim dalın ucunu ne yapacağım sorusu tarafınızdan çok kolayca halledilmiş. Bu noktada bir kaç sorum olacak; *Gövde üzerinde bu kadar uzun kurutulmuş bir yarık ağacın sağlıklı gelişimini engellemez mi? *Yarığın üzerine kapladığınız macun mudur (veya nedir)? * Bu yarık ne kadar sürede ve hangi aşamalardan geçerek kurur? * Özel bir bakım gerekir mi?

Sol taraftaki dalı aşağı doğru tellemişsiniz. Ben telleme yapmadan yukarı doğru bakabileceğini düşünmüştüm. Paralellik sağlanırken dalların aşağı yöne bakması bonsai için daha mı uygundur?

Yaptığınız çaılşmanın tarzını belirtirmisiniz. Ben 'Informal upright - Kıvrımlı dik stil' olduğunu düşünüyorum, doğru mudur?

Bonsaisan, iyiki toprak üzerindeki beyaz şeyi sormuşsunuz. İlk bakışta (hatta benimkinin yanına arkadaşların tasarımlarını ve hocanın uygulamasını yanyana koyup uzun uzun incelediğmde bile) hiç farketmemiştim. Cemboa talaş olabilir demiş ama ben hocanın dikkatsizce toprak üstünde talaş unutacağını sanmam. Sizlerin de sanmadığını biliyorum. Memet'in dediği gibi kar görüntüsü olabilir mi? Bu detayları da gündeme getirmeniz bizler gibi acemiler için iyi oluyor. Son soru; Toprak neyin içinde.., taş mı? taş görüntülü saksı mı? Gövdenin kökleri açısından hangisi daha uygun?

susam
05-12-2008, 09:59
Hocam. Ben olsam bu şekilde yapardım. Tabi becerebilseydim :D. Çizim kötü oldu ama bu da bir fikir :p.

Ali H. ALI
05-12-2008, 13:28
Hepinize iyi gunler.
agacin altindaki topragin uzerine serpilmis olanlar, kayalarin renginde kaya parcaciklaridir(yeni kirilmis olduklarindan renkleri daha acik ve beyaz gorunuyor) onlari oraya koymadan once toprak orda ciplakti, koyacak yosun da bulamadigimdan oraya onlari serpistirmistim.

Sayin myndos, Turkiyede bonsai yeni taninmaya basliyan bir ugras ve bonsaiye basliyanlar da bircok zorluklarla karsilasiyorlar. Bilgi ve deneyimlerimi herkes gibi ben de paylasip bonsainin Turkiyede gerektigi yere gelmesi icin ugrasiyoruz. Dusundugunuz gibi sizlerin bonsai ogrenmesinde az da olsa bir katkim oluyorsa bu beni sevindirir.

Diger arkadaslar gibi sizde icinizden geldigi gibi hitap edebilirsiniz.

Saglikli bir agac uzerinde, agac kabugunun belirli bir kisminin soyulup alinmasi agaci etkilemez. Soyulan yerin agacin on kisminda gorunen bir yerde olmasi gerekiyor(agacin gorunmeyen bir yerinde olursa zaten kabugun soyulmasi niye olsun) dal ve kabuk soymak icin bahar sonu ve yaz aylari en iyi mevsimdir. soyulan yer cabuk bir sekilde kurudgu gibi, bitki buyume gelisme doneminde oldugundan kesik yerlerin kenarlari daha cabuk kabuk bagliyacaktir.(1 yil sonra kesilen kabugun iki tarafinda da kobuk gelisip dogal bir gorunum alacagini dusunuyorum.)

Su an kabugun soyuldugu yere bir sey surmus degilim. Soyulan yer kuruduktan sonra zimpara kagidi ile zimparalayip hem daha guzel gorunmesi hem de ice dogru curumeyi onlemek icin oraya lime sulphur surecegim ve bunu her 1-2 yilda tekrarliyacagim.

Dogadaki agaclari gozlerseniz bircok genc agacin dallari yukari dogru buyume ozelligi gosteriyor ama yasli agaclarda dallar genelde yere paralelik gosteriyor. Bonsaide bunun dogal olarak olmasini beklenirse belki bir omur yetmiyebilir. O yuzden agac dallari tellenip istenildigi gibi egilip bukuluyor ve bir sure sonra tel cikarildigi zaman dallar istenilen yerde kaliyorlar.(Agaclariniz uzerindeki calismalarinizi dogadan kopyalar alarak yapabilirsiniz. ornegin dallari dik yukselen bir kavak agacindan bonsai yaparsaniz. En guzel kavak bonsai dogada oldugu gibi gorunen bir calisma olacaktir)

Dusundugunuz gibi agac kivrimli dik tarzdir.

Duz bir tas uzerine yapistirilmis kayalarrin arasina, duz tasin uzerine dikilmis bir agactir ve 10 yildir orda yasiyor.

Saksi secimi agac uzerinde calisma yapacak kisiye kalmistir. Su an Turkiyede kisitli olan bonsai saksilari yuzunden herkes buldugu bonsai saksisina istedigi agaclari dikse de saksi seciminin de bazi kurallari vardir oralarda istediginiz saksiyi secme olanaginiz oldugu zaman bu kurallardan da mutlaka soz edilecektir.

Duz taslar uzerine agaclar dikme belkide su an oralarda ikinci bir secenek olmalidir diye dusunuyorum(kimi arkadaslarin guzel calismaliri vardir)

Agaclarin saksida ve ya duz tas uzerinde dikili olmasi, onlarin buyume ve gelismelerini, duzenli bir bakim yapildigi surece aralarinda pek fark olmuyor.
Duz tas uzerine dikilen agaclarda kok budamasi pek gerekmiyorken saksida olanlarin saksidan belirli surelerde cikarilip kok budamasi yapmak zorundasiniz aksi halde kokler saksi icerisinde dolanip duracak ve agacin sagligini olumsuz etkileycektir.

Sayin susam gec de olsa katildiniz tesekkurler. Agacin geriye cikan 3. dalini sag tarafa dogru almissiniz. Oysa geriye cikan dal bonsaide cok onemlidir agaca bir derinlik sagliyor. Geriye cikan dal olmadimi, agac uzerinde bir bosluk oluyor.

Hepinze kolayliklar diliyorum.

myndos
05-12-2008, 17:53
Sayın hocam, açıklayıcı bilgiler için çok teşekkür ederim, gerçekten aydınlatıcı oluyor.
Soru-cevap şeklindeki bu yazışmaları dosyalıyorum. Şu anda içinde olduğum 'bonsai üzerine araştırma-bilgilenme' aşamasında olduğu gibi, önümüzdeki aylarda başlayacağım 'uygulama' sırasında da çok değerli olacaklar eminim.

Şimdilik (Bodrum yöresinde - Mart ayı sonuna kadar);
8 -10 tane değişik, 2-3 yaşlarında fidanları, ortaboy saksılarda terasta biriktirme için, tarz ve ağaç türü seçimi aşamasındayım.
Ayrıca bahçede ve yakın bahçelerde, dere yataklarında gözüme kestirdiğim bir kaç ortamsıboy gövde de var - daldan kesip büyütme için.
Bonsai yapmaya karar verip edindiğim fidanlara bahar başında kök budaması yapıp, daha küçük boy alıştırma saksılarına alacağım. *Bu sırada dallarda budama, veya telleme, veya yaşlandırma (ve bilmediğim diğerleri) de yapılmalı mıdır (veya yapılabilir mi)?
Bahçelerde gözüme kestirdiğim ortamsıboy gövdeler üzerinde de -daldan kesip büyütme için 'air layering' uyguluyacağım ve yaz sonuna kadar bekledikten sonra ana ağacın gövdesinden keserek aldığım köklenmiş (dilerim) parçayı ortaboy bir saksıya dikerek evin terasına alacağım. Air layering yaptığım parçanın gelişme periodu fidelere göre bir sezon geri kalacak. **Başlangıçtan (bu oyuna katılma) sonraki ilk adımlar için gidişatım doğru mudur?
Adım adım diyalogu sürdürebilirsek çok sevinirim.
Bahar ola hayrola deyip, ilginiz için tekrar teşekkür ediyorum.

ardentlion
08-12-2008, 16:46
Ali beyin önerisiyle sizlere yani bir konu mankeni ekliyorum tasarımlarınız için şimdikten teşekkür ederim.

Ali H. ALI
09-12-2008, 11:14
Sayin ardentlion, agacinizi buraya tasidigniza pisman olmiyacaksiniz.
Sanirim su an herkes bayramin keyfini cikariyordur o yuzden agaciniz uzerinde daha kimse bir oneri, bir yorum, yapmamistir. Ama kisa bir sure sonra bircok arkadasin yorumlari gelmiye basliyacagindan emin olabilirsiniz.

Calismalarinizda kolayliklar diliyorum.

Ali H. ALI
09-12-2008, 11:24
Sayın hocam, açıklayıcı bilgiler için çok teşekkür ederim, gerçekten aydınlatıcı oluyor.
Soru-cevap şeklindeki bu yazışmaları dosyalıyorum. Şu anda içinde olduğum 'bonsai üzerine araştırma-bilgilenme' aşamasında olduğu gibi, önümüzdeki aylarda başlayacağım 'uygulama' sırasında da çok değerli olacaklar eminim.

Şimdilik (Bodrum yöresinde - Mart ayı sonuna kadar);
8 -10 tane değişik, 2-3 yaşlarında fidanları, ortaboy saksılarda terasta biriktirme için, tarz ve ağaç türü seçimi aşamasındayım.
Ayrıca bahçede ve yakın bahçelerde, dere yataklarında gözüme kestirdiğim bir kaç ortamsıboy gövde de var - daldan kesip büyütme için.
Bonsai yapmaya karar verip edindiğim fidanlara bahar başında kök budaması yapıp, daha küçük boy alıştırma saksılarına alacağım. *Bu sırada dallarda budama, veya telleme, veya yaşlandırma (ve bilmediğim diğerleri) de yapılmalı mıdır (veya yapılabilir mi)?
Bahçelerde gözüme kestirdiğim ortamsıboy gövdeler üzerinde de -daldan kesip büyütme için 'air layering' uyguluyacağım ve yaz sonuna kadar bekledikten sonra ana ağacın gövdesinden keserek aldığım köklenmiş (dilerim) parçayı ortaboy bir saksıya dikerek evin terasına alacağım. Air layering yaptığım parçanın gelişme periodu fidelere göre bir sezon geri kalacak. **Başlangıçtan (bu oyuna katılma) sonraki ilk adımlar için gidişatım doğru mudur?
Adım adım diyalogu sürdürebilirsek çok sevinirim.
Bahar ola hayrola deyip, ilginiz için tekrar teşekkür ediyorum.

Agaclarinizin govdeleri istediginiz olculere ulasmissa, kok budamasi ve dal budamasi tel sarimi yapip agaclarinizi istediginiz gibi sekillendirebilirsiniz.(**** uzerlerinde calisabileceginizi dusundugunuz agaclarin fotograflarini ekleyip buradan gorus ve dusunceler alabilirsiniz)

Bonsaiye bilgi birikimi yapmakla baslamak dogrudur ama biriken bu bilgileri kisa zamanda pratige gecirip uygulamaya basladiginiz zaman bonsaiyi ogrenmeye baslamis oluyorsunuz.

Kolay gelsin.

msgurkan
09-12-2008, 19:17
Sayın ardentlion, güzel bir ağaç bulmuşsunuz. Ağacınızın tüm dal uçlarında ince dallanma tamamlanmış gibi. Bonsaide en son aşama olan bu dallanma işlemini doğa size hazır olarak sunmuş. Ancak ana dalların yerleşimi arzu edilen gibi değil. Ağaç boyu gövde kalınlığı ile de orantılı değil.

Ya gövdenin kalınlaştırılması **** ağaç boyunun kısaltılması gerekir. Boy kısaltma daha uygun. Boy kısaltma ile birlikte ana dalların ve ince dalların gelişimi için de zamana ihtiyaç olacaktır. Ancak sonuçta çok güzel bir bonsaiye sahip olacaksınız.

Önerim:
Mavi halka ile işaretli noktadan gövde kesilip kuru dal uygulaması yapılır. Yeşil halka ile işaretli bölgede zirve oluşturmak amacı ile uygun noktadan kesilir. Resimden buna karar vermek zor, ancak ya yeşil halka içindeki dal zirve yapılır ya da bir üstteki dal.
Saygılar...

55398
55399

myndos
11-12-2008, 11:43
Sayın ardentlion,
Ağacın türüne uygun bir tasarımın geliştirilebilmesi için; lütfen türünü ve ismini belirtirmisiniz. İlk bakışta anlamak acemiler için pek kolay olmuyor.

Sayın Ali hocam, önerdiğniz gibi uzerlerinde calisabilecegimi dusundugum ağaçları temin ettiğimde agaclarin fotograflarini ekleyip, sizin ve diğer arkadaşların gorus ve dusuncelerinize sunacağım. Teşekkürlerimle.

cemboa
11-12-2008, 17:56
Bende böyle bir fikir veriyim.

ardentlion
11-12-2008, 22:30
Ağacın türü Gürgen(Carpinus)

Penelophe
12-12-2008, 00:29
Çok acemice oldu ama buda benden, saksıya felan koyup durumu kurtarmaya çalıştım.:)

55629

Penelophe
12-12-2008, 00:31
Aslında şu sağdaki dalın 30 derece kadar daha aşağıya bakması gerekiyordu ama paintte bu kadar oluyor..

seckayn
18-12-2008, 19:02
ben olsam bu ağacı ya kırmızı çizgiye kadar derin dikerek köklenmesini sağlardım **** iki kırmızı çizgi arasında hava köklendirmesiyle ağacın boyunu öncelikle kısaltırdım. 1. dalı kaybetmek istemiyorum çünkü. Yeşille çizilen yere kadar telleyip boyunu kısaltırdım. Mavi ile çizilen yerlerden kesip yeni dallar çıkana kadar beklerdim. Siyah çizgilerde yeni dal oluşmasını istediğimiz yerler. Yani ağacı düzeltip kıvrımlı dik tarzda birşeyler yapmaya çalışırdım.

bonsaisan
19-12-2008, 22:56
Sayın ardentlion

Fidana uzun uzun baktım.Normalde şekilendirmede çok fazla müdehale isteyen bir fidan değil aslında 3 boyutlu görmediğim içinde sadece sizin fotoğraflarınıza göre bir cizim yaptım.2 yıl gibi bir süreçde güzel bir ağaç olma olasılığı yüksek.
Umarım beyenirsiniz.

http://img218.imageshack.us/img218/7383/dddddnu2.jpg

Ali H. ALI
22-12-2008, 09:19
Gurgen benim agacim olsa, asagida eklenen cizimdeki gibi bir calisma yapardim.
Onerilen calismalar bir agac uzerinde calismak icin ne kadar secenek oldugunu gosteriyor.

Sayin ardentlion sanirim onerilerden yararlanip agacin uzerinde calisip onu guzel bir bonsai yapacaksin. Calismalarini bu sayfada bizlerle paylasmayi unutma:)

56880

Kirmizi isaretli yerler budanacak dallardir.

Not: bu oyuna katilmak istiyen arkadaslar tek, tek agaclarinin fotograflarini ekleyebilirler. Yorum yapilacak agac uzerinde yapilan yorumlar bittigi zaman bir baska agac eklenebilir. (agaca yapilan yorumlardan sonra 3-4 gun gibi bir zaman icerisinde agac hakkinda artik yorum yapilmiyorsa yeni bir agac yorum almak icin eklenebilir.)

bonsaisan
25-12-2008, 10:45
BU çamın boyu 60 cm ileride alaçağı şekli şu an için belirlemesemde öncelikle sağlık bir saksı değişimi yapmayı düşünüyorum.
http://img72.imageshack.us/img72/8080/99999sc4.jpg

Sizce nasıl bir form vermek gerekir.
Yeni bir form oyunu için düşüncelerinizi merak ediyorum.

ardentlion
26-12-2008, 22:23
Orçun abi müsadenle son bir tasarım eklemek istiyorum
Ayrıca tasarım konusunda fikir veren arkadaşlara çok teşekkürler hepsi çok güzel saolun.

Ali H. ALI
27-12-2008, 13:20
Ardentlion, guzel bir tasarim agacinda uyguladiktan sonra da buraya fotograflarini eklemiye unutma.

Bu ara bonsaisanin agaci icin dusunduklerini eklemiye basliyabilirsiniz.

Ali H. ALI
03-01-2009, 11:21
Arkadaslar bonsaisanin agaci icin kimse dusuncelerini daha belirtmemis. Yoksa daha yeni yil tatili bitmedimi?:)

Unutmayin bu oyundan, hepimizin bonsai hakkinda ogrenecegi cok sey olacaktir.

seckayn
03-01-2009, 18:02
Bonsaisan üstadım bence bu ağacın tam bir rüzgar stili olabilir. Hemen hemen hiç değişiklik yapmaya **** budamaya gerek bile yok. Sadece tellemeyle güzel bir rüzgar stili olur bence.

Saksıya alırkende sanki bir kayanın arkasından çıkmışta sonradan rüzgara mağruz kalmış gibi bir hava verilebilir. Yani düz bir saksı değilde mini doğa stili gibi ağacın önüne bir kaya konulabilir. Yapabildiğim kadar resminide ekliyorum.

Ali H. ALI
10-01-2009, 13:42
Bonsaisan bence de guzel bir ruzgar yatigi olabilir.

Agcin govdesi uzerindeki ilk dallari belki budaman gerekecek(govdenin kavis cizdigi yer) ve govdeyi az daha sola yatirip tum dallari da hep sola dogru yonledirirsen guzel bir ruzgar yatigi bonsai elde edecegini dusunuyorum.

A.Şahin
10-01-2009, 16:38
Yapraklı kısımları dalların çok uçlarında değil mi? Bir yerde görmüştüm böyle uç sürgünleri yapraksız kısımlara aşı yapıyordular. Buna da uygulanırsa sanki daha yoğun bir görünümü olacak gibi...

Ali H. ALI
12-09-2009, 15:02
Uzunca bir zaman oldu buraya kimse agac fotografi ekleyip "siz olsaniz ne yapardiniz" diye sormamis.

Bildiginiz gibi buralarda kis bitti ve baharin ilk gunleri. Agaclar uzerinde calismak icin en uygun mevsim. Ben de firsat buldukca agaclarim uzerinde calisiyorum. Bu gun de bir incir (Ficus macrophylla) uzerinde calistim.

Asagidaki 3 fotografa bakip, bu agac sizin agaciniz olsa ve mevsim de uygun olsa nasil bir calisma yapardiniz.

102242
incirin onden gorunusu.

102243
Arkadan gorunusu.

102245
Koklerin yakindan gorunusu.

102244
Saksinin alti.

Herkesin yapacagi oneriler onemlidir. Herkesin gorusu baska olabilir. Bu da bir agacin uzerinde calisma yaparken, ne kadar secenek oldugunu gosterir.

Yapacaginiz onerileri yanlis olur diye yazmaktan cekinmeyiniz. Onerileriniz yanlis olsa bile, yanlislardan da ogrenildigini unutmayiniz.

2-3 gun icerisinde bu agac uzerinde gorus ve onerileri birlikte gorelim ve ogrenelim.

Harun Parlak
12-09-2009, 16:44
Selamlar Sayın Ali bey. Güzel bir fidan çokda güzel kök yapısı. Nasıl çizim yaparda anlatabilirim bilmiyorum.
Fidana ilk bakışda bana mevlana yı hatırlatdı. yan dalları hafif yanlara biraz da yere paralel şekilde telleyip üst dalıda dönerek tamamlanan yarım kıvrımla yeni bir tarz denemiş olursunuz. (Mevlana)

Gülşen
13-09-2009, 09:34
Merhaba Ali Hocam, ben olsam agacin arka yuzunu on yaparim, kokleri biraz daha toprak ustunde kalacak sekilde saksiyi degistiririm. Cunku koklerin yapisi cok guzel. Agacin dallarini biraz budayarak kisaltip, baharda daha cok yapraklanmasini beklerim.

Ali H. ALI
13-09-2009, 13:41
Bu agac gecen yil son sali toplantisinda piyangodan bana cikmisti. Uzerinde bir calisma yapmak icin uygun zamani bekledim.

Iki kisiden iki guzel oneri geldi. Baska kimsenin gorus ve onerisi yokmu?
Gelecek olan diger onerileri de bir iki gun bekledikten sonra calismami sizlerle paylasacagim.

Bu sayfaya herkes agaclarini ekleyip diger uyelerin gorus ve dusuncelerini alabilirler.

msgurkan
13-09-2009, 22:18
Ali bey acele etmeden geliştirmeye razı olursanız ilerde harika bir bonsai olabilir. Öncelikle sizin arka yüz diye tanımladığınız yüzü ön yüz yapmak istediğinizi anlıyorum ve aynı fikirdeyim.

Ağaç en önce kök budama ve toprak değişimi istiyor diye düşünüyorum. Ben olsam gövdenin toprak altındaki uzantısını budayıp kökleri bir taş üstüne yerleştirirdim. O güzel kökleri taş üzerinde biraz daha görünür yapmak çok hoş olur. Sonra ağacı taşla beraber bir saksıya dikerdim.

Kırmızı ile işaretli dalları budayıp, mavi işaretli dalları teller ve aşağıya doğru eğerdim. Dalları turuncu ile işaretlediğim gibi olacak şekilde şekillendirir ve tekrar gelişmesini beklerdim.

102623

myndos
14-09-2009, 16:05
Bu sayfaya herkes agaclarini ekleyip diger uyelerin gorus ve dusuncelerini alabilirler.
Merhabalar,
Geçen kış yapmaya niyetlendiğim bonsai çalışmasını başarı ile tamamlayamamış ve kendi cesaretsizliğim ve beceriksizliğim adına sükut-ü hayale uğramış bir acemi olarak, yarım kalan çalışmam hakkında görüşlerinizi rica edeceğim.

Köklendirme ve dalları eğip bükme açısından, Yeşim üzerinde çalışmanın daha kolay olacağını düşünerek, yıllardır saksıda beslediğim 6-7 yaşındaki bu bitkiyi;
102773
Mart ayı sonunda, gövdesini açığa çıkaracak şekilde, kalın kollar hariç birçok dalını budadım. Yeni görüntüsü aşağıdakiler gibi oldu.
102774

102775

102776
Bu aşamada takıldım kaldım. 'Ya ölürse' diye, kökleri de budayıp, küçük saksıya almaya cesaret edemiyorum. Ne yapmamı önerirsiniz?

myndos
14-09-2009, 16:13
Budadığım dallardan bazılarını da küçük saksılara alıp mini çalışmalar ürettim.
102780
Bir tanesi çiçek açtı ve beni hayrete düşürdü, zira daha önce çiçek açmış bir yeşim görmemiştim.
102781
102782
Bunlar hakkında da görüş bildirirseniz çok sevinirim.

Ali H. ALI
14-09-2009, 16:18
Mehmet Salih bey guzel bir oneri getirdiniz. onerilen 3 sekilde de agac uzerinde calisilabilir.

Sayin myndos ben de dusncelerimi soyliyeycegim ama hemen degil. yalniz sunu soyleyim guzel bir yesim agaciniz var.

myndos
14-09-2009, 17:47
... Sayin myndos ben de dusncelerimi soyliyeycegim ama hemen degil. yalniz sunu soyleyim guzel bir yesim agaciniz var.
Tesekkurler...

tourkana
14-09-2009, 19:15
Bu aşamada takıldım kaldım. 'Ya ölürse' diye, kökleri de budayıp, küçük saksıya almaya cesaret edemiyorum. Ne yapmamı önerirsiniz?

Sayın Myndos,

Bu ağaçta güzel bir şelale tarzı deneyebilirsiniz bence..Buna çok uygun ve hızlı sonuç alabileceğiniz bir yapıya sahip..
Bence cesaretinizi toplayıp derin bir kök budaması ile güzel bir şelale tipi saksıya geçirebilirsiniz, hatta aynı saksıda bile kalabilir, o zaman kök budamasına belki gerek kalmaz. (Budayacağınız dallara talip olurum :) )
Tarzda kararınızı verirseniz , nasıl bir şelale olacağı konusunda yardımcı olurum size.
Gerçekten çok güzel ağaçlara sahipsiniz.

izzeterisen
14-09-2009, 19:24
Ben de bu P.afranın sonuna kadar takipçisiyim.
Başarılar dilerim.

myndos
14-09-2009, 20:19
Arkadaşlar, devam etme noktasında, verdiğniz coşu için çok teşekkürler.
Ben de, 'şelale tarzı' olabilir diye düşünerek ilk budmayı yapmıştım. Ve hala yanlarda budanması gereken dallar var diye düşünüyorum. Ama hangileri??? diye düşündüğümde -kırmızı ile gösterilen- dalları mı almalı acaba? diyorum.

102830

Düşünceyi fotoğrafla gösterebilmek çok da kolay olmuyor. Anlatmak istediğim; yukarıda bir üçgen bırakıp, öne doğru dökülen bir su biçimde birkaç dal... Kenarlardakiler tamamen temizlenmiş. Ya da kenarlardaki dalları kesmeyip, biraz aşağı doğru eğilecek şekilde tellemeli mi? Ya da, siz nasıl hayal edersiniz?

Saksı ve kök budaması aşamalarını da, sırası geldiğinde konuşmak dileği ile.

Gülşen
14-09-2009, 21:55
Merhaba Myndos; yesimleriniz cok cok guzel. Ortaya cok guzel bonsailer cikaracaginiz simdiden belli ;)

Cicekli yesiminizi, soldaki dali biraz kisaltararak(4. yan dalin hizasindan) asagiya dogru telleseniz, en sagda kalan dali da, digerine paralel olacak sekilde sola yatirsaniz. Ortadaki kucuk dali budamak gerekiyor tabii. Elips veya yuvarlak bonsai saksisina ekseniz. Ben kucuk yesiminizi boyle hayal ettim :D

Ah bi de cizebilsem bilgisayarda :mad: anlatmaktan daha etkili olacak.

Basarilar diliyorum.

Ali H. ALI
16-09-2009, 14:50
Myndos'un, yesim agacini iyice inceleyip ona onerilerde bulunmaniz icin ben incir agaci uzerinde yaptigim calismayi sizlerle paylasmadan once oneride bulunan arkadaslara tesekkur ederim goruslerin hepsi de guzeldi.

103017

103018

Incir agacinin saglikli bir yasam surdurmesi icin ona mutlaka bir kok budamasi yapmaliydim. Kok budamasi yani sira birbirine karismis bir biri ile kesisen kokleri de ayirdim. Ilk fotograftaki agacin sol taraftaki yukaridan asagiya inen ve sag tarafa kivrilip topraga giren koku de cikarip tamamen sol tarafa aldim icte kalan kucuk kokcuk de daha guzel gorunur oldu.

103019

Ilk fotograftaki agacin sagda gorunen tarafini on yuz yaptim, yeni on yuzden de bakildigi zaman agacin daha once kesilmis buyuk yara izi de agacin arka tarafinda kalmis oldu.

103020
103021

Agacin istenmiyen dallarini ve yapraklarini budayip, onu telledim golge bir yere alip onu gozlem atinda tutuyorum. Gelismeleri sizlerle paylasacagim.

Ali H. ALI
27-09-2009, 12:50
Myndos'un yesim agaci, eklenen fotografalara bakildigi zaman, diger arkadaslarda olusan fikir gibi, ben de bir selale tarzi olabilecegini dusunuyorum.
Agacin baska acilardan cekilmis fotograflari eklenirse belki baska dusunceler de uretilebilir.

Myndos selale tarzi yapmayi dusunuyorsan, agacin on yuzu 3. fotografta oldugu gibi olmali. One dogru uzayan kucuk dali, saga dogru uzayan kalin catalli dali govdeya yakin olarak(budadiginizda en az geriye bir bogum kalsin buyuk bir olasilikla budamadan sonra govde uzerinde kalan bogum da kendiliginden dusup altaki yara cabuk bir sekilde kapanacaktir) budayiniz. Bu budamadan sonra agaciniz bir sure daha ayni saksida kalabilir(1-2 yil kadar ve bu ara siz de ona uygun bir derin saksi bakarsiniz.)

Budaycaginiz dallari cok kolay koklendirebilir ve onlardan da baska bonsailer yapabilirsiniz. Zaten bu konuda deneyimin var o yuzden zorlanaceginizi dusunmuyorum.

Budadiginiz dallardan bonsai saksisina aldiginiz ilk fotograftaki agacinizi daha genis bir saksiya alip dal ve koklerinin iyice gelismasini sagladiktan sonra onun uzerinde calismaya baslayiniz.

Son fotograftaki cicekli yesim'in sola dogru uzanan govdesini budayip orta yerdeki kucuk govdeyi de telleyip sagdaki govde gibi bir egilim verirseniz, ortadaki bosluk kalkacak ve iki govde bir birine yakin bir sekilde guzel bir tarz yakaliyabilirsin.

Diger arkadaslardan gelecek onerileri ve gorusleri de degerlendirip yureginizin soyledigi gibi bir calisma yapiniz.
Kolay gelsin.

myndos
30-09-2009, 14:13
Hocam, arkadaşlar.., yanıtlarınız için teşekkürler.
Söylediğiniz şekilde; öne doğru uzayan küçük dalı, sağa doğru uzayan kalın catallı dalın gövdeysine yakın olarak budadım. Ona değmiş buna değmemiş derken, çatallı dal üzerinde bulunan birkaç dalı da kestim. Budamadan sonra, saksıyı sola döndürerek çektiğim fotoğraflardan tüm açıları görebilirsiniz.

105353

Çatallı dalın sağ tarafını, 2 nolu resimde gösterdiğim gibi, tamamen kesmeyi düşünüyorum, ne dersiniz?

Ön yüz olarak, 3 veya 4 nolu fotoğraflar uygun olur mu?

Gövdede 8 nolu resimde gördüğünüz gibi yaralar (budama sonucu oluşan boğum kabukları) var. Bunları ne şekilde halledebilirim?

Ali H. ALI
30-09-2009, 14:58
mydos, 2. fotograftaki isaretli yerden budayabilirsiniz.(hatta geriye kalacak zirveyi de biraz kisaltabilirsin.)

Onyuz olarak 2. ve ya 4. fotograftakiler olabilir. 3. fotograftaki govde saksiyi kapatiyor. Govde saksinin sag ve ya solundan asagiya sarkmali.

8. fotograftaki govde uzerindeki budanmis dallar odunsu ve cok gelismis olduklarindan yalniz basina dusmeycelermis gibi duruyorlar. Keskin bir bicakla onlari dikkatlica govdeye en yakin bir sekilde kesmiye calisiniz.(keserken cok dikkatli olunuz bicakla elinizi kesmeyiniz, bostaki elinizi bicakin kesen agzi tarafinda tutmayiniz. Ben elim yanlis yerdedir diye dusunurken birden bicak kacti ve parmaklarimi kestim 8 dikis yil 2006)

Yesim agaclarinin diger bitkilerde olmiyan bir ozelligi kesik yerleri cabuk bir sekilde iyilestirir ve zaman icerisinde kesik yer kaybolur.

Kolay gelsin.

bonsaisan
01-10-2009, 16:41
Sayın myndos

Bonsai ilginç bakış açısı ve farklı bir perfektif alğısı içinde irdelendiğinde ortaya değişik form ve görseller sunan bir ilizyondur.

Genel anlamda tüm bonsai dostları ağacı durduğu düzlem içerisinde görür ve alğılar .

Unutulan ise bir ağacın farklı olarak her yönde aynı düzlemde değilde 360 derecelik bir acı içinde dairesel şekilde irdelenmesidir.

Aşağıda sizin 2 nolou görseli alarak farklı bir açıdan düşündüm.

Lütfen unutmayın fotoğraf 2 boyutludur.

Bizler ise 3 boyutlu görürüz bu yüzden dolayıda ağacınızın yanında olsam belki daha farklı bir görsel çıkabilir.

Biz referans olarak sadece sizn fotoğrafınız üzeridne bakıyoruz.

Umarım form ilginizi çeker en alt kısımda ki kare geleçekteki görseli. olabilir.
http://img401.imageshack.us/img401/5060/ddddza.jpg

SAygılar.

myndos
02-10-2009, 12:16
Değerli deneyimlerinizi kafamdaki tasarımla birleştirerek yaptığım dal budamaları sonucu bitkim fotoğraftaki hale geldi.
105795
Diğer açılardan görüntüleri de aşağıdaki gibi oldu.
105796
Son olarak, sağdaki aşağı sarkan dalı da kessem mi acaba? diye düşüne kaldım.
105797
Sizin ağacınız olsa o dalı bırakırmıydınız, kesermiydiniz arkadaşlar?

Ali H. ALI
02-10-2009, 12:53
myndos iyi gunler, ilk kez agacini budayip bonsai yapmiya ugrasan cok az kisi agacini bu sekilde budama yapabiliyor. Bence budama korkusunu atmakla bonsaide kocaman bir adim atmissin kutlarim.

Elin makasa alismisken:) son ekledigin 2 fotograftaki, siz olsaniz o dali budarmiydiniz sorusununa benim cevabim hayir olurdu.

Budamayi dusundugun govde agacin guzelligi gibi gorunuyor.
Selale tarzinda basladigin bu calismanin en guzel yani o govde. Tarzdaki dusunceni degistirmediysen, ben olsam senin budamayi dusundugun govdeyi birakir. 62. mesajdaki ilk fotograftataki yukari yukselen catalli dali govdeye yakin bir yerden(diger budamalarda oldugu gibi) asagiya sarkan ana govdenin sol tarafindaki(senin birakmak istedigini)budar asagiya sarkan tek ve buyuk govdeyi birakirdim.

Onlari budamaya gonlun elvermiyorsa, Budamayi dusundugun buyuk govdeyi de budama birak oyle kalsinlar bir zaman daha dusun sonra karar verirsin.
Calismalarinda kolayliklar dilerim.

bonsaisan
02-10-2009, 15:35
Çalışmanıza çok yakın bir örnek
299864

Ağacın sahibi:Pedro j. morales

Türü:yeşim ağacı

Sayın pedro j.morales teşekkürederiz.

myndos
03-10-2009, 14:41
Hocam yüreklendirici güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Bonsai'ye ilgi duymam ve attığım kocaman adım sizlerin sayesinde oldu. Hem sevdirdiniz, başlattınız, yol gösterdiniz, hem cesaret verdiniz. Hepinize müteşekkirim.
Ben artık (yaklaşık 1 yıldır) işimi gücümü bıraktım, elimde makas ve tel, bütün gün yeşimin karşısındayım. Bir o yandan bir bu yandan buduyor, şöyle mi olsa? böyle mi olsa? diye seyrediyor, hayalimde şekilden şekile biçimlendiriyorum. Mesleğim zaten tasarım ağırlıklı olduğu için oldukça zevkli geliyor. Bonsai aşkı, ressam ve grafiker olan eşime de bulaştı ve ufak ufak diğer arkadaşlarıma da tabi. Saksısını, seramikçi bir arkadaşımın atelyesinde birlikte yapacağız. Olgun haline ulaşması kaç yıl sürer, ömrüm son halini görmeye yeter mi bilmem ama... Bonsai işine, keşke 20 yıl önce başlasaymışım diye hayıflanıyorum.

Söz konusu aşağı sarkan dalı öneriniz üzerine budamayacağım. Budamayı düşünmemin sebebi; sol tarafındaki sarkan dal ile yanyana bıyık hissi veriyor olması ve aşağı doğru yoğun bir kütle oluşturarak ağırlık yapıyor gibi durmasıydı. Bu problemi çözümünü görmek için, Bonsaisan'ın eklediği Pedro j. morales çalışması harika bir örnek oldu benim için. O dalı yana doğru uzatarak yukarıda oluşacak üçgenle (yukarı doğru göğe uzanan dalları kesmeye gönlüm asla razı değil) birleştireceğim, aradaki boşluk da azalacak. Dilerim, biraz da olsa, örnek çalışmaya benzetmeyi becerebilirim.

Artık budama yapmadan telleme ile yola devam, bahara kadar.
Bize gösterdiğiniz, kök budaması ile ilgili son çalışmanıza uygun olarak bahar başında kök budamaya girişeceğim. Şimdilik sabırla beklemem gerek sanıyorum.

Ayrıca, küçük çalışmaları büyük saksılara aktardım. Acele edip hemen küçük saksılara ekmişim, köklenemeyeceklerini hesap etmem gerekirdi.

Tarz konusunda (şelale) fikrimi değiştirmedim. 'Tarzda kararınızı verirseniz , nasıl bir şelale olacağı konusunda yardımcı olurum size.' demiştiniz tourkana.
Değerli görüşlerinizi iletirseniz sevinirim. Budadığım dallar aşağıdaki fotoğrafta. İşime yarar derseniz memnuniyetle gönderirim.

P.afra'mın gidişatını takip ederken, görüşlerinizi de aktarırsanız bu çalışmayı hep birlikte yapmış oluruz izzeterisen..

Çiçekli yeşim üzerine kurduğunuz hayal bana da güzel geldi gülşen.

İlginiz ve desteğiniz için tekrar teşekkürler.

106018
Sevgiyle

bonsaisan
03-10-2009, 17:14
Elinizde ki tür çok hızlı gelişen bir tür.

Ve meraklanmayın.Onun verdiğim örmekteki halini alması en fazla 3 yıl süreçektir.

Bakınız öncelikle yüksek drenajlı organik yapılı ve humsuca zengin bir toprak karışımı hazırlayın ama unutmayın yüksek drenajlı olmalı.

Bir saksıya değilde sayın tourkanın verdiği bir eğitm saksı prototipi vardı.

Ben genelde süzgeç, sele tipi bir malzeme kullanıyorum.

ve kökleri derine değil toprağa paralel olarak dikin ağacınızı.

Köklerin aşağı inmesi daha sonraki bonsai saksısına aktarımda çok fazla kök kaybını doğurur buda sürgünlere etki eder.

İlk bahar ayı ile beraber düzenli gübreleme uygulayın.20 günde bir yahut 15 günde bir bu sırada üstten başlayıp düzenli geriye dönük budama ve uç alma yapın.

Doğru besleme doğru buduyarak enejiyi kontrol etme uygun şartlar olan güneş hava ısı ve doğru oranda ki toprak nemi gelişimi hızlandıraçaktır.

kesinlikle başaraçağınıza eminim.

saygılar.

tourkana
03-10-2009, 17:15
Merhaba Sayın Myndos,

Ben şöyle bir şeyler karaladım fakat benim çizimimdeki tepedeki üçgen bölümünü yapabilmek için ,ağacınızdaki en tepedeki dalı başlangıç yerinden birkaç farklı teknik kullanarak aşağıya doğru bükmeniz gerekecek( Rafya kullarak telleme veya dalın başlangıç yerine dik üçgen kesik atarak eğme), bu teknikleri size daha sonra izah ederim,belki uygulayan üstatlarımız da olmuştur,hatta belki başka tekniği de vardır :) .
Sayın Bonsaisan 'ın eklediği PA çalışmasındaki ,tepenin altındaki kalan dalların modelini de örnek alabilirsiniz,burada karar sizin zevkinize kalıyor.

Tasarım tercihinizde en alttaki üçüncü partiyi uygulayabilir ve uygulamazsanız, ama ben olsam sadece en tepe,sağ alt ve sol alt partilerden oluşan bir çalışma uygulardım.
Bu dolu ve üçgen ters tencere görünümlü dalları ancak ağacın büyüme karakterine uygun uç alma ,budama ile çatallandırarak kavuşabilirsiniz.
İzzet bey ve Ali bey bu konuda oldukça tecrübeliler, İzzet beyin Afralarında budanan bir yerden 4-5 sürgün çıktığını gördüm. sanırım 2-3 sene içinde uygun tekniklerle güzel bir bonsainiz olacak, çok hızlı büyüyen bir ağacınız olduğu için şanslısınız.

Budadığınız dallar için teşekkür ederim. :) Dalyan'da ve Ortaca'da çok aradım ama istediğim formda P.A yoktu fidancılarda.

izzeterisen
04-10-2009, 23:01
Sn.tourkana,
Bir dahaki gelişinizde sizi tarla gibi P.afra olan çiçekçiye götüreceğim. Sizin vaktiniz ve yeriniz olmadığı için bir şey diyemedim.
P.afra kendi haline bırakıldığı zaman kıvrımlı dik tarzı kendisi oluşturuyor. Çiçekçilerde de bu bitki genelde böyle bulunabiliyor. O nedenle bulamamışsınızdır.
Ben çok yaşlı bir P.afra bitkisinin sarkık tarzda işlemenin çok zor olduğunu düşünüyorum. Çünki kalın bir gövdeye şekil veriyorsunuz, aylarca bekliyorsunuz, şekli neyle vermişseinz onu aldığınız zaman hemen eski haline dönüveriyor. Ben kıvrımlı dik tarz olan bitkimi, gövdesi yukarı doğru düz olsun diye bir çıtaya 6 ay bağladım. Gövdesinin kalınlığı 3 cm. idi. 6 y sonra çıtayı bağladığım ipleri çözdüm. Şimdi ilk haline döndü. Ama ben şimdi yine bağladım. Artık çözmeyeceğim.
Ama yani uzayan bir dalı tellediğiniz zaman 20 gün demiyor istediğiniz şekli alıyor. Daha sonra bu şekli biraz korumaya kalıyor iş. Bunlar benim 2 yıllık tecrübem.
Ben bu bitkinin takipçisiyim. Bir gün kendimi yeterli bulursam bitkiniz hakkında öneriler getirebilirim ancak.
Ama ben olsaydım, arkaya doğru uzanan dalın üzerindeki yukarı doğru olan filizlerin hepsini hemen kesmez bekler, düşünürdüm. Nasıl olsa olan dalı sonradan kesmek kolay.
Kolay gelsin.

bonsaisan
05-10-2009, 01:54
Sayın izzeterisen İzmirde yapılan bir bonsai toplantımıza kalkıp gelmiş birde bana güzel bir hediye olarak plastik bir kap içinde bu crasulaları getirmişti.

Ozaman hiç onlara dokunmadım ve daha sonra bir orman çalışması yapmaya karar verdim.

1 tane gövdeyi tek olmak kaydı ile ayırdım ve onu ayrı bir saksıya ektim.

Diğerleri ile aşaıda gördüğünüz çalışmayı yaptım.

http://bonsaisan.com/webfoto/crasula001.jpg

2 ayda bir gelişen süreçde hızlı bir gelişim sergiledi ve 6 .ayında daire içinde ki dal kesildi.

Asıl sorun şuydu çalışmayı yaptıktan sonra sayın izzeterisen crasulalarda kök nemotodu tespit etmiş ve bana hediye ettiği bu bitkide sorun olaçağı ve riskli bir hastalık olduğnu belirtmişti.

Bende ormanı bozdum ve köklerin hemen üzerinden 1 cm yukarıdan köksüz kalaçakları şekilde temzileyip gerekli dezenfektan işlemini yaptım.

ve gövdelerine kesik yerinin biraz üzerinde ince uçlu bir matkapla delikler açarak

Onları saksıya yerleştirdim.

Ve toprak eklemeden o şekilde 15 gün bekledim.

15 günün sonunda yeni kökler çıktığında saksıya toprak ekliyerek tam sabitlenmelerini sağladım ogünden bugüne aylar geçti.

Ve gördüünüz gibi hızla geliştiler.

Okadar hızlı gelişiyorlardı ki her sürügn 1 ayda neredeyse 10 cm boy ve 1 cm dal çapına sahip oluyordu.

Bende bunları alıp başka saksılara dikiyordum hatta bazılarını cevremde ki dostlarada verdim.

Kısacası sukulet türleri hızlı gelişen ve dengeli bir toprak karışımında uygun gübreleme ve ışık koşullarında inanılmaz hızlı büyüyorlar.

SAygılar.

Latif
15-10-2009, 09:51
Acemi olarak oyuna katılmak istedim.Bu fidanı pazar günü İzmirde degerli hocalarımla yapacagımız çalışmaya götürecegim.Oradaki çaılşmayı da sizlerle paylaşacagım.
Saygı dolu sevgiler.

Latif
20-10-2009, 13:38
Fidanıma fikir yürüten olmadıgı için Pazar günü degerli hacamız Orçun benim açımdan çok faydalı geçen bir çalışma yaptı.Bu konuda fidanım hakkında düşünceleri olan arkadaşlarla paylaşmak için aktarıyorum

Araya başka fidanın girmesi hatamdan oldu özür dilerim
saygı dolu sevgiler

tekomusti
03-06-2012, 05:43
303890

303891

303892

303893

303894

adını bilmediğim adayım geçen sene fidanlıktan almıştım üstünde ufak tefek oynamalar yaptım fikirlerinizi ve yardımlarınızı bekliyorum (birkaç bonsai dostum emin olmamakla bereber"hanımeli")dedi ama tam olarak kimse birşey demedi
saygılar

Sakaki
03-06-2012, 19:31
Sn Tekomusti

Bence bu adayınızı önümüzdeki sezon başı radikal şekilde kısaltın.
Sanırım ikiz gövde gideceksiniz?

Saygılar

Cemaleddin
07-06-2012, 16:08
Ali Bey merhabalar, çalışmalarınızı ilgiyle izliyorum. Tebrik ederim...
Ağacınızı epey inceledikten sonra önerilerimi yazıyorum.... Üçüncü dalı kesmeniz isabetli olmuş. Çünkü; bonsai dal dizilimi: alttan başlayarak sağ (sol), sol (sağ) ve arka veya arka yan olmalıydı, ve siz ağacınızdaki bu yanlışı farketmiş olmalısınız ki üçüncü dalı isabetli bir kararla kestiniz. İkinci dalı sola doğru eğmek yerine gövdeyi döndürebilirseniz daha güzel olur diye düşünüyorum. Çünkü dalın çıktığı yöne ilerlemesi bonsaide genel kabul görür. Benim ağacınız üzerindeki çalışmamda şöyle: zirveye yakın olan dalı budayıp, telleyerek ok yönünde düzeltebilirsiniz. Üç sarı nokta koyduğum dalı ise telleyerek yukarı doğru kaldırabilir ve zirve elde edersiniz diye düşünüyorum.en alt dalıda fotoğrafta görüldüğü gibi budadım... (Bonsaisan'ın çalışması da güzel olmuş) Sevgiler...

Idontme
05-09-2012, 13:19
Başlıkta da belirttiğim gibi formu uygun gibi geldi ayırttım bekletiyorum.
Neler cıkar ortaya bakalım ona göre alacagım 2 ağacıda.
1.Yaylıdı ardıç
2.Limon selvi dedi adam.

329833

329834

329835

terdil
22-09-2012, 21:58
Merhabalar,
Bonsai sevdasına yeni yakalanmış biri olarak öcelikle emeğini, bilgisini bonsai severlerden saklamayan ustalara teşekkür ederim. Bilgi dolu bir site oluşturmuşsunuz.
Yeni aldığım bir cüce nar fidanı için şekillendirme ile fikirlerinizi rica edebilir miyim?
Yardımlarınız için teşekkür ederim.
Saygı ve sevgilerimle...

Sakaki
22-09-2012, 22:23
Merhaba sn terdil, hoş geldiniz.

Adayınıza yorum yapmak için çok erken.
Bir süre daha gelişmesini beklemeniz gerekiyor, ancak gelişimini de seçeceğiniz tarza göre kontrol altında tutmanızda fayda var.
Bu süre zarfında forumdaki bonsai ile ilgili konulara bir göz gezdirirseniz size faydalı olacaktır.

terdil
23-09-2012, 08:46
Sayın Sakaki,
nazik cevabınız için teşekkür ederim. siteniz ve sizler sayesinde çokça bilgilendim ama takdir edersiniz ki, iş elimi ağaca sürmeye gelince tedirginlik yaşıyorum. aslında bu ağaçla ilgili biraz daha bilgi vermem lazım ve sizlerden istediğim sizinde belirttiğiniz gibi ileride nasıl bir şekil almasının daha uygun olacağıyla ilgili fikirleriniz.
nar fidanı 5 yaşında, 1 ay önce görünen saksısına alınmış, boyu saksı hariç 30 cm, gövdesi en kalın yerinde 2 cm. köklerin gelişmesini beklerken ve gövde kalınlığını artırmak için nasıl bir budama yapmalıyım ve hangi stil daha uygun olacaktır?
tekrar teşekkür ederim...

kitap38
23-03-2014, 17:29
bonsai hakkında pek bilgim yok ama bu ficusu çok seviyorum kök budaması yaptım daha önce dal budamasını nasıl yapacağım hakkında önerilerinizi alabilir miyim?