Bağlan

View Full Version : Orman Sarmaşığı (Hedera sp.)

Plumbago
25-04-2006, 21:30
Hedera sp. (Orman sarmaşığı) yıllar önce Robinia pseudoacacia (Yalancı Akasya) yakınına dikilmiş.

Zamanla Yalancı Akasya'yı tamamen sarmış. Bitki şu anda Hedera Ağacı gibi görünüyor. Yalancı Akasya hala yaşamak için direniyor. Ancak pek uzun süre yaşayabileceği söylenemez.

Yer : Ege Üniversitesi Bilgisayar Müh. Bahçesi

Tarih :25/04/2006

Plumbago
25-04-2006, 21:40
Bana çok değişik göründü. Bu nedenle bir kaç resim daha ekliyorum. Dikkatle bakıldığında, üstte, aradan akasyanın bir dalı seçilebiliyor.

Plumbago
25-04-2006, 21:44
Kaynaşmış gövdenin diğer açıdan görünümü...

cengin
12-06-2006, 19:35
Orman sarmaşıklarının meyve vermeyen türleri var mı?

durustsahtekar
20-06-2006, 21:13
http://www.resimload.com/140906/jd1gdF6F.JPG (http://www.resimload.com)
fuardan ödevim için çektiğim bir resim.bu konu altındada sizlerle paylaşmak istedim.

Plumbago
21-06-2006, 10:53
Orman sarmaşıklarının meyve vermeyen türleri var mı?
Bildigim kadarıyla meyve vermeyen Hedera sp. (Orman Sarmaşığı) yok cengin.
Dürüstsahtekar resim çok net çıkmış ellerine sağlık ve teşekkürler bizimle paylaştığın için.

Hedera helix. (Orman sarmaşığı) hakkında biraz daha detaylı bilgi vermek gerekirse :

20 m.'ye kadar dal boyu gösterebilen sarmaşık türü odunsu bitkilerdir.

Yapraklar çok değişik formlarda olabilir. Yeni sürgünlerde 3-5 loplu, diğerleri yumurta biçiminde kenarları tamdır. Deri gibi kalın, üst yüzü parlak koyu yeşil, alt yüzü soluk yeşil veya sarı-yeşil renkte 4-10 cm. arasında değişen boylardadır.

Çiçekler küçük ve dikkat çekmez. Basit şemsiye şeklinde kurullar oluşturur. Salkımlar halinde bir araya gelmiştir.

Meyveler küre biçiminde, 5-6 mm. boyunda, olgunlaşınca siyah renktedir. İçinde 3-5 adet tohum bulunur.

Tohum ve daha pratik olarak çelikle üretilir.

Gövde üzerinde ağaçlara ve kayalara tırmanmasını sağlayan kök uzantıları vardır.

Park ve bahçe düzenlemelerinde kapı girişlerinde, sağır duvarları kapatma amaçlı veya yer örtücü olarak tercih edilirler.

Özsuyunun ve meyvesinin zehirli olması nedeniyle çocuk parklarında kullanımına dikkat edilmelidir.

Şule
21-06-2006, 14:24
http://img214.imageshack.us/img214/6697/imag00629ed.jpg

Çiçeğini ve yaprağını gördüğünüz bu yer örtücüsünün ismi nedir?

Plumbago
21-06-2006, 15:33
Bu bir Vinca major olsa gerek. Büyük Çiçekli Cezayir Menekşesi...

Şule
21-06-2006, 17:42
Galiba öyleymiş. Bir menekşe türü olduğunu söylemeseydiniz, bunun bir menekşe olabileceği aklımın ucundan bile geçmezdi. Çiçeği benziyor ama saksılarda görmeye alıştığımız menekşelere hiç benzemiyor. İşte bulduğum bir vinca major fotoğrafı.

http://www.bahce.biz/bitki/dismekan/resimler/vinca/vinca_major2.jpg

Plumbago
22-06-2006, 13:03
Zaten evlerde yetiştirilen Saintpaulia ionantha (Afrika menekşesi), Vinca sp. (Cezayir Menekşesi), Viola sp. (Hercai Menekşe) arasında herhangi bir akrabalık yok. Sadece kültüre alınmamış çiçek renkleri dolayısıyla Türkçe'de genel adları menekşe olarak geçiyor.

Neyse ben konuyu dağıtmayayım burası Hedera helix (Orman Sarmaşığı) başlığı :D

turgaysucuoglu
01-07-2006, 16:45
Merhaba ;

Aranızda olmak mutluluk verici hepinize selam .

Arkadaşlar kendi çabalarımla çelik yöntemiyle yetiştirdiğim

orman sarmaşıklarım var . Toprağıyla satın aldıklarımın bir metre kadar yakınıa diktim . Ancak şartlar aynı olmasına rağmen satın aldıklarım gibi gür değiller ve uzamaları aynı değil :( . Neredeyse hiç bakım yapmıyorum . Yarı gölge olan bir mekanda . Çevrede ağaçlar var . Kapanmasını istediğim bir duvara tutunmalarına yardımcı olacak çitler yaptım . Bakım olarak ne önerirsiniz .
Gübre vs ne kullanmalıyım ne oranda kullanmalıyım yardımcı olursanız sevinirim .

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler .

turgaysucuoglu@gmail.com

Mine Pakkaner
01-07-2006, 19:38
Turgay bey hoşgeldiniz.Öncelikle kendinizi yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=157&page=200)kısmında tanıtın.

Hederalarınızı bol sulayın, diplerini çapalayıp havuzlayın, iyi yanmış keçi gübresi karıştırın. 15 gün sonra azotlu bir gübre verin.İsim vermiyorum, piysadaki herhangi birini alın ve etiket bilgisi dozunda kullanın.

Kolay gelsin. :)

Ali H. ALI
20-07-2006, 13:22
Herkese selamlar,
bu sayfadaki agaca sarilmis sarmasik, Hedera helix,e deyil de daha fazla Hedera canariensis= Hedera algeriensis[kanarya adalari sarmasigi]na benziyor
yinede resim beni yaniltmis olabilir.
Asagida Kanarya adalari samasigindan ve Hedera helix[English ivy -Ingiliz sarmasigi]dan resimler gonderiyorum , Hedera helix,in yapraklari Hedera canariensis,in yapraklarindan daha kucuk ve alacali yerleri daha sarimtiraktir
Canariensis,in yapraklari ise beyaza calan bir sariliktadir.Eger alacali [variegated] sarmasiklar surekli golge yerlerde ise yapraklari alacaliklarini kaybadip yesil renge donebiliyor.
2703
2704
Hedera canariensis[Kanarya adalari sarmasigi]
2705
Hedera helix [alacali orman sarmasigi, Ingiliz sarmasigi]

Ali H. ALI
20-07-2006, 13:26
Solda Hedera helix sagda Hedera canariensis

Plumbago
20-07-2006, 15:50
Uyarınız için teşekkürler...

Resmi Ege Üniversitesi Kampüsü'nde çekmiştim. Daha önceden incelediğim kaynaklarda Hedera helix olarak görünüyor bitkinin ismi.

Bitkinin daha ayrıntılı bir resmini çekip net bir kanıya varana kadar konu başlığını ilk resimdeki tanımları Hedera sp. olarak değiştiriyorum bir karışıklığa meydan vermemek için...

gallus
26-07-2006, 15:45
hederalar yazın uç sürgünleri suda köklendirilerek üretilebiliyor. ben bunu daha önce denedim köklenmesi bir ay kadar alıyor. geçenlerde powerade marka sporcu içeceğinin siyah şişeli olanından gördüm ve aklıma suda bitki köklendirmek için ideal bir kap olacaağı fikri geldi. çünkü içeriye günşe ışığını almıyor.. hemen denmeye koyuldum.
2830
uygulamadan sadece 4 gün sonra birde baktım ki hederalardan bazıları köklenmeye başlamış bile

işte sonuç
2831

2832

buda daha önce köklendirdiğim hedera. tabi böyle alengirli olaylara girmek gerekirmi onuda biilimyorum bir kısmınıda direk toprağa diktim (belkide hiç suda köklendirmeye gerek kalmayacak) ama ben gözümle görmeden olmaz diyorsanız işte size denemeyle sabit bir yöntem

2833

zeynep kübra
19-09-2007, 12:38
Ofiste büyüttüğüm çiçeklerden bir tanesi. Nasıl büyütüldüğü konusunda yardıma ihtiyacım var çünkü sık sık yaprak açıyor ve sarılmış olduğu yosunlu çubuğun boyunu çoktan aştı. Zamanla uç kısımları düşmeye başladı.

zeynep kübra
20-09-2007, 09:12
Kusura bakmayın üstteki mesajımda fotoğrafımı ekleyememiştim. İşte başımın tatlı belası sarmaşığım.

COYOTE
20-09-2007, 09:48
Sn zeynep kübra çiçeğiniz orman sarmaşığı değil. Bir Syngonium, o başlıkta sorununuzu belirtirseniz daha hızlı cevap alırsınız.

akay
08-03-2008, 14:56
Merhabalar,oturdugumuz yerde bu bıtkıden duvara sarılmış şekılde duruyor. Üzum salkımına benzeyen meyveler var üzerınde buradan araştırdığıma gore hedera dıye tahmın ettığım ama emin olamadıgım ıcın yazma geregı duydum. Bu hederamıdır?birde ben bunun meyvesının tadına bakmıştım.Garip bır tadı var.

Arjin
09-03-2008, 01:23
Ali Beyin sayesinde cicegimin bir Hedera Canariensis oldugunu ogrendim.Ben bu cicege ev icerisinde bakiyorum ama sanirim dis mekan sus bitkisi oldugu icin evde pek gelismiyor.Mayista topraga diksem uzermiyim hederami?

arzu-v
09-03-2008, 15:10
hedera bitkisinden bende bahçeme dikmek istiyorum nerde bulabilirim hangi şartlarda dikimini yaparım bana biiraz bilgi verirmisiniz

nevinakova
08-04-2009, 16:13
Dostlar, dış görüntüsü ve çevresi ne yazık ki çok kötü olan evimin bahçe giriş kapısının üzerine kendi imkanımla eski demirleri kullanarak küçük çapta bir süs yaptım ama hem bunu saracak hem de evin bakımsızlıktan renk değiştirmiş bir cephesini saracak sarılıcı bir bitkiye ihtiyacım var.

Okuduklarımdan sonra; hızlı büyüyen orman sarmaşığının bunun için uygun olduğunu düşündüm ama nereden satın alabileceğimi bilmiyorum:(

Etrafımdaki tüm evler aylardır boş, yazın gelen olur mu bilmiyorum , bazısının bakımsız da olsa bahçesinde yeşillikler var ama devasa bahçe demirleri yapmışlar heryere, yaklaşıp da koparmak mümkün değil...O nedenle biryerden ekip koparmam olanaksız.

İş yerim Kağıthane'de, evimse Kumburgaz'da. İstanbul'u henüz hiç bilmediğim için sizden yardım rica ediyorum, bu 2 semte yakın yerlerde **** yol güzergahında orman sarmaşığı satın alabileceğim bir yer biliyorsanız lütfen yazın.

Buradaki bir arkadaşıma konuyu açınca beni iş yerime yakın olan Ağaç A.Ş'ye götürdü ancak orada manolya vardı sadece şu an için, Mayıs sonu yeniden uğramamızı istediler.

Yardımlarınız için, şimdiden çok teşekkürler.

nariçi
08-04-2009, 20:33
İsterseniz size gönderebilirim.

nevinakova
09-04-2009, 09:47
Size zahmet vermeyeceksem o kadar mutlu olurum ki...Ne zaman uygun olursanız önemli değil, beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.
Saygılarımla,

nariçi
09-04-2009, 21:37
Özel mesaja adresinizi yazın hafta başında pazartesi, salı gönderirim. Üç tür sarmaşık ve sarmaşık gül.

nevinakova
10-04-2009, 07:46
Muhteşemsiniz:p
Nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum inanın.
Hemen yazıyorum bilgilerimi, tekrar tekrar teşekkür ederim,sağolun....

nevinakova
15-04-2009, 12:33
Sevgili Dostum, gönderi elime ulaştı, ilginiz ve zahmetiniz için yürekten teşekkürler.
Çok sağolun.

nariçi
15-04-2009, 12:36
Birşey değil, sağlık ve mutluluk dileklerimle saygılar.

orçun45
05-05-2009, 20:28
Bahçedeki orman sarmaşığının yeni sürgünlerinde siyah böcekler ortaya çıktı.Onları nasıl yok edebilirim?

ginkgo biloba
29-05-2009, 10:55
Babamların evinin önünde var çok büyüdü ağaç oldu diyebilirim. Çok pislik yapıyor diye kaldırmayı düşünüyoruz. Arkadaşlar orman sarmaşığına üzümsü meyve veya başka bir tür aşılanabilirmi acaba.

nevsune
29-07-2009, 11:21
Sarmaşık hastası olup da hedera hastası olunmaz mı? Zaman zaman hedera krizlerim tutuyor. Bir zamanlar deli gibi dolanmış ama bir türlü istediğim hederaları bulamamıştım. Kimi zaman bulduklarımı da fazla yaşatamamıştım. Sonuncusunu 2 yıl önce kabuklu bite kurban vermiştim. Bu yıl yine hedera krizim tuttu. Şükür ki, şimdi artık seralardan daha çok yapı marketlerde çeşit çeşit hederalar var.

Geçenlerde Bauhausdan iki çeşit hedera aldım.
95440

Bu, Coyoteciğimle birlikte aldığımız pembe dokunuşları olan hederamız. Şimdiden onunki fark atmaya başladı.
95441

Bu da yine Coyoteciğimle birlikte büyütmeye çalıştığımız minik hederamız.
95442

İşte asıl yıllardır istediğim hedera. Bunu Fethiyeden getirmiş birisi bir açıklık alanda satıyordu. Görünce sevinçten deliye dönmüştüm hemen aldım. Yalnız aldığımdan buyana 2 ay geçti, ne öldü ne ondu. Bunda da beklemedeyim.
95443

Eser İlhan
09-08-2009, 12:38
Bahçem içim alaca yapraklı hedera yetiştirmek istiyorum.Hedera çeliği almak için bu günler uygun mudur? Direkt olarak toprağa mı (veya torf??) dikmeliyim yoksa önce suda mı köklendirilmeli. Dikim için suda oluşan kökler ne kadar büyümeli? Dikim ortamı nasıl olmalı?...
Daha doğrusu , özetlersem: Çelikten en uygun şekilde hedera nasıl yetiştirebilirim? Teşekkürler :))

nevsune
19-08-2009, 10:16
Son fotoğraftaki nazlı alacalı sarmaşığım beni tam 3 ay beklettikten sonra bir dalını kuruttu ama diğer dalın ucundan ve yaprak arasından sürmeye başladı. Bu kışı çıkartabiliriz umarım. Yıllardır istediğim bu sarmaşığı yetiştirmek bende saplantı oldu:)

lastmohikan
03-09-2009, 11:29
kenarı beyaz olandan ve geniş yapraklı canlı yeşil olandan var bide süpriz oldu yaban şekilde bir amerikan sarmaşığı çıktı bahçede büyüyo kendince sulama yapıyorum çok güzeller sarmaşıksız olmaz.amerikan sarmaşığı dışındaki olanlar yaprak dökmüyor galiba.

selis
11-09-2009, 12:24
E.Ü. Bilgisayar Müh. Bahçesinde parmaklıklarla bütünleşmiş bir çardak..
http://img132.imageshack.us/img132/4016/dsc00017xm.jpg
http://img4.imageshack.us/img4/1282/dsc00014wi.jpg
http://img4.imageshack.us/img4/4439/dsc00016co.jpg
http://img16.imageshack.us/img16/770/dsc00020ll.jpg

lastmohikan
05-10-2009, 17:08
Bu bitkiyi çoğaltmak için tohum beklemesek te çabuk oluşturma yolunu öğrensek.

acaba bir bilgi varmı?

Samsunlu55
27-10-2009, 11:01
Orman sarmaşığının birkaç türü doğal olarak yetişiyor bunlardan çelik alıp evin duvarına sardırmak istiyorum çeliği ne zaman almalıyım? Alacağım çeliklerin yanlarında küçük küçük kökler var bu ayda çelik yapsam olur sanırım.

selis
27-10-2009, 11:19
Köklü olanları biraz suda bekletip dikin... Geçen hafta aynı şekilde diktim sanırım tuttular..

Harun Parlak
29-12-2009, 22:14
Bende İSTANBUL 'un en yaşlı hedera sını fotorafladığıı sanıyorum.

nariçi
29-12-2009, 22:49
Bu kadar büyüdüğüne göre çevre bitkilere ne oranda zaralı olabiliyor, araştıran var mı acaba! Ona göre bahçedeki hederaları kökleyip çıkaralım.

A.Şahin
29-12-2009, 23:27
Zarar mı? Kökleyip çıkarmak mı?:( Varsın bu kadar gelişsin de etrafına zararı olsun.

sabah
11-02-2010, 11:38
Değişik yaprak biçimli türleri de var.

Hedera helix "California fan"
124785

Hedera helix "Green Finger"
124786

Hedera helix "tear"
124787

Feneriumoki
23-02-2010, 18:00
Hedera helix ile ilgili ödevim var fakat bitkinin kendisini de bulup okula goturmem gerekiyor.Nerde bulabilirim? yardımcı olabilirmisiniz?

k_donmez
10-04-2010, 20:12
Geçen yıl diktiğim hederalar yıl boyunca pek gelişememişti. Ancak bu yıl baharla birlikte atağa kalktılar. Sarkıcı formda belirli bir alanı örtmeleri için kullandığım hederalar her yaprağın dibinden sürgünler vermeye başladı. İkinci fotoğrafta yer alan alacalı hedera ise yerini beğenmiş. Bu yıl çok büyümesi lazım.

Zühre Demir
10-04-2010, 20:29
Bu da benim evcil orman sarmaşığım. Bugün terasa koydum. Bakalım ne kadar büyüyecek bu yaz...

135424

selis
10-04-2010, 21:17
Zühre bende de bu boylarda bir hedera vardı.. Saksısı da ortalama bu kadar.. Bahçeye dikerken köklerini görünce inanamadım.. Saksının içinde dolanmış durmuş.. Şimdi bahçede olunca inanılmaz uzadı.. İsterseniz büyük bir saksıya alın ya da bahçeye.. Tam gelişim zamanı şimdi..

xelax
30-04-2010, 13:48
Merhabalar,
iki yıl önce bahçeme bir komşunun istemeyip atmaya kalktığı saksıda bir sarmaşığı ekmiştim. Bu hedera mıdır türü nedir? asıl merak ettiğim bahçe duvarından aşağı sarkıttım baya büyüdü ama benim balkonuda işgal edecek galiba ona yön vermek, gitmesini istemediğim alanlara gitmesini engellemek için ne yapmalıyım?Bahçenin tüm zeminide kapladı gibi başka şeylerde ekmek ve düzenlemek istiyordum toprakta nasıl durdururum acaba?

Şimdiden teşekkürler...

nariçi
30-04-2010, 14:28
Hederaların saksıda aranjmanı güzel olur, fazla da büyüyemezler, yapraklar da küçük kalır.

k_donmez
30-04-2010, 15:29
Sayın Xelax
Budayın. Korkmayın.

selis
01-05-2010, 10:34
Duvara tırmanan modelinin (Boston Ivy & Üçlüm Sarmaşık) tohumundan dikmiştim neredeyse 1 ay oldu hareket yok.. Çeliklerin bazıları ise sürgün veriyor ama, bir tanesini çıkarıp baktım kök salmamış halen.. Erken mi oldu anlamadım ki..

Jezebel
01-05-2010, 11:12
Ben sayın ahmeterin begonvil köklendirmek için kullandığı yöntemi hedera için kullandım .
Bu sıcaklıkta bile bahçede pet şişenin içinde köklendi .

nariçi
01-05-2010, 11:17
Duvara tırmanan modelinin (Boston Ivy & Üçlüm Sarmaşık) tohumundan dikmiştim neredeyse 1 ay oldu hareket yok.. Çeliklerin bazıları ise sürgün veriyor ama, bir tanesini çıkarıp baktım kök salmamış halen.. Erken mi oldu anlamadım ki..

Sizin sarmaşık amerikan sarmaşığı herhalde, köklenir sabredin

k_donmez
21-05-2010, 20:43
Alacalı hedera beklediğim gibi bol sürgün verdi. Bu sürgünlerde, yeşil beyaz yaprakların önce yeşil kısmı oluşuyor. Bu halini görünce sağlıksız bir yaprak olduğunu düşünüyorsunuz. Daha sonra gelişme devam ediyor, yeşil yapının kenarlarına dantel gibi beyaz doku işleniyor ve sulu boya fırçasından çıkmış bir sanat eseri gibi alacalı hedera gelişmesini sürdürüyor. Bu bitki bir doğa harikası.

melikesarı
22-05-2010, 09:05
Bende dün sarmaşığın kökünden çıkmış dal minik bir dal aldım bardağın içine koydum köklenmesini bekliyorum. Gölgedemi bekletmeliyim yoksa güneşemi bilemedim bardak koyu renk plastik. Sormak istediğim sıcakdamı daha çabuk büyür yoksa Serindemi? Köklendirici toza batırıp direk bahçeye diksem bu mevsimde tutarmı? Bizim buraya hala yaz gelmedi hava serin yazı göremeden kış gelecek diye korkmaya başladım :)

S Güngör
23-05-2010, 23:18
Sormak istediğim sıcakdamı daha çabuk büyür yoksa Serindemi? Köklendirici toza batırıp direk bahçeye diksem bu mevsimde tutarmı?

Serinde köklenmesini bekleyin. Direk güneş almasa bile ölmez gölgeyi sever korkmayın.

melikesarı
25-05-2010, 14:55
Serinde köklenmesini bekleyin. Direk güneş almasa bile ölmez gölgeyi sever korkmayın.

Teşekkür ederim. Henüz bir gelişme yok olursa buradan baylaşıcam :))

melikesarı
11-06-2010, 13:21
Malesef benim hedera çeliğim köklenmedi bende bugün pazardaki çiçekçide görünce hemen iki tane yaklaşık ikişer metre boylarında aldım. Birazdan kameliyanın etrafını sarması için toprakla buluşturacam. Umarım yerini sever kışın soğuklara dayanabilir.

şehnaz
09-08-2010, 13:37
biz izmirde çiğli ilçesinde yaşamaktayız bu sıcaklarda bütün gün güneş gören evimizin içinde doğal yollardan serinlemeye çalışıyoruz . sarmaşık kaplı evler geldi aklıma araştırdım hedera imiş . benim ne sorum şu olacak evimiz müstakil ve her yöne doğru cephemiz var. kuzey ile doğu cephesinden endişeli değilim ama asıl bize lazım olan güney ve batı cephelerinden üç katlı olan evimizin etrafına hedera helix, veya hangi cinsi uygunsa,dikilirse yaşatabilir ve evimize sardıra bilirmiyiz . izmirin kavuran rüzgarlarına dayanabilen hedera veya başka duvarlara tutunabilen sarmaşıklar bilenler bana yardımcı olurlarsa cok memnun olurum .

şehnaz
09-08-2010, 14:01
Bir de sormak istediğim acaba bu Hedera cinsi bir sarmaşık mıdır? Tutungaçları olmadığını gördüm, duvarın dibine diksem yine de bu kendi kendine tutunur mu? Çitten aldım.

k_donmez
28-10-2010, 20:41
Hederalar ikinci yıllarında daha da geliştiler. Sarkarak örtmelerini istediğim bir duvarın büyük bölümünü kapattılar. Kışa yaklaşırken çiçeklerini de gösterdiler. Sanırım bol miktarda hedera tohumum olacak.

Jezebel
27-11-2010, 14:48
Üçgen yaprakları çok kibar .
Hemen de tuttu , çıplak kök olarak bir arkadaş vermişti .

181945

,

181946

k_donmez
03-03-2011, 22:17
61 nolu mesajdaki hedera tohumları hala gelişmeyi sürdürüyorlar. Tarihe baktım aradan 4 aydan fazla geçmiş.

sputnik
18-03-2011, 11:29
Bu kadar büyüdüğüne göre çevre bitkilere ne oranda zaralı olabiliyor, araştıran var mı acaba! Ona göre bahçedeki hederaları kökleyip çıkaralım.

Mesajın üzerinden uzun bir zaman geçmiş, ancak ben gene de cevap vereyim :)

FAO, Hedera Helix'i orman istilacısı türler arasında listelemiş. İstilacılar, çok hızlı büyürler, çok çabuk ürerler ve diğer canlı türlerinin yaşamasına asla izin vermezler. Bu türler ormanlardaki canlı dengesi için ciddi bir tehdit oluşturmakta bulundukları ortamdaki tüm florayı deforme etmekteler.

Bunu okuyunca hemen gözünüz korkmasın. Bu, ormanların iç noktalarında herhangi bir müdahale ve mücadele şansının az olduğu yerler için geçerli. Bahçenizdeki,evinizdeki hedera'yı kontrollü bir biçimde büyüttüğünüz sürece size hiç bir sorun çıkarmaz. Yani hergün gidip kontrol edin demiyorum ama, zaman zaman "ne yapıyor bizim hedera" diye bakmanızda diğer bitkileriniz için fayda var. Ancak "şu limon ağacıma sardırayım da güzel bir görüntü olsun" diye düşünüp bunu da uygulamaya koyarsanız, bilin ki 2 sene sonra limon ağacınız yaşamayacaktır.

ligustrum
18-03-2011, 17:25
Hedera Hilex sarmaşıktan bir çelik sürgün alıp,
köyde biriket duvarına diktim.
Tüm duvarı kapladı.Yeter ki tutunacağı bir nesne olsun,
ileri, hep ileriye gidiyor. Çar çabuk yer kaplıyor.

Erezyon önlemede kullanılıyormu acaba?

ardabora
24-05-2011, 08:41
2007 baharında,köşedeki su borusununun çirkin görüntüsünü kapasın diye, 50 cm. kadar incecik bir dal olarak diktiğimiz hedera...

2008'de gelişmeye başladı. şu an durduramıyoruz. kesmek ve duvardan tüm dalları,bahçeye zarar vermeden koparıp almak için iskele kurulması gerekiyor sanırım :)) canavar gibi ilerliyor,budayıp dallarını azalttıkça da daha da çıldırdı doğal olarak.

evin dış boyası yenilecek,ancak o zaman sökeceğiz. işin kötüsü,kökünün olduğu yer,bodrum kattaki mutfağa denk geliyor. korkuyorum,bir gün buzdolabının dibinden bize "ceeee" diyecek :)

mimarsertac
24-07-2012, 22:47
bugün yapı marketten aldığım küçücük bitki büyüdüğünde böyle oluyorsa yandım :) saksıda yaşayabilir mi bu hedera? ben camın önüne koydum.

gilan
24-07-2012, 23:04
Yaşayabilir ama gelişimi sınırlı olur. Tabii bu da sizin işinize gelir. :)
Camın önünde fazla güneş alırsa keyfi bozulabilir.

polemos
06-10-2012, 00:26
Bugün komşumun bahçesindeki Hedera Algeriensis cinsi olduğunu düşündüğüm sarmaşığından bir çelik aldım. 30 cm den biraz fazla sanırım. Alt iki yaprağını kesip içi su dolu maden suyu şişesine koydum. Bu şekilde köklendirmede bir sorun yaşar mıyım?

http://imageshack.us/a/img191/2631/fr42size580.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/191/fr42size580.jpg/)
http://imageshack.us/a/img405/5061/fr43size580.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/405/fr43size580.jpg/)

Denizardacan
15-10-2012, 10:13
Bugün komşumun bahçesindeki Hedera Alegriensis cinsi olduğunu düşündüğüm sarmaşığından bir çelik aldım. 30 cm den biraz fazla sanırım. Alt iki yaprağını kesip içi su dolu maden suyu şişesine koydum. Bu şekilde köklendirmede bir sorun yaşar mıyım?

http://imageshack.us/a/img191/2631/fr42size580.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/191/fr42size580.jpg/)
http://imageshack.us/a/img405/5061/fr43size580.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/405/fr43size580.jpg/)

Hayır köklendirmede herhangi bir sorun yaşamazsınız. Esasında şu an itibariyle köklenmiştir sanırım hederanız. Bir de hedera gibiistilacı tipleri:D suda köklendirmeye bile gerek yok, toprağa değsin yeter ki, istemeseniz de sağlıkla büyür,
İyi günlerde büyütün.

resul22
15-10-2012, 11:42
Ağacın gövdesiyle birleşerek yaşayan, ağacın büyüklüğü ne olursa olsun zamanla tüm ağacı kaplayıp yutan bir bitki. Ormanda gördüğüm kadarıyla sarmaşığın gövdesiyle ağacın gövdesi birleşmiş ayrılması mümkün değil. Sözün kısası ağaçlarınızdan uzakta kontrollü bir şekilde yetiştirin. :)

çiftçi5234
30-10-2012, 21:34
Bizde 60 senelik incir ağacını sarmış sarmaşık var.3-4 tane baş parmak kalınlığında kök kestim kurtulamadım.Boyumun yettiği yerdeki yaprakları kestim, o biraz etki etti.

polemos
08-11-2012, 23:51
35 gün geçmesine rağmen köklenmedi. Sizce nerede yanlış yapıyor olabilirim?

Tika
09-11-2012, 05:49
Suyunu tazeliyor musunuz? Bence direkt ekin ve balkona koyun.Ben amerikan sarmaşığında aldığım dalı direkt toprağa ekmiştim,hiç sorunsuz köklendi.Hedera da onun gibi arsız bir tür tutması lazım.

Tohumcu Nılgun
12-02-2013, 13:07
...

hira
22-02-2013, 17:19
bugün kırılan saksısıyla birlikte çöpe atılan çok sağlıklı bir orman sarmaşığı buldum cook mutluyum:) yarın kocaman bir saksıya dikip bahçeye koyacağım

Tohumcu Nılgun
06-03-2013, 16:22
Arkadaslar, Orman Sarmasiklari Agaclara sarilarak oyle cok buyumusler ki, insan ilk baktiginda kisin yaprak dokmeyen bir Agac saniyor. Agaclarin tepelerine bakinca oyle olmadigini farkediyorsunuz.

Tohumcu Nılgun
06-03-2013, 16:24
'''

Tohumcu Nılgun
03-04-2013, 16:36
...

sguven
21-04-2013, 19:30
Dün A.O.Ç serasından komşu ile aramızdaki tel çiti kapatsın hem de yaz kış yeşil kalsın diye bir hedera helix aldım. Bugün dikme hevesindeydim ki sulama sistemini yapan bahçıvan bu sarmaşık teli asla tutmaz Kaya ev duvarı bahçe duvarı vb gerekir dedi doğru mudur dinlemeyip çitin yakınına eksem tele tutunabilir mi? Deneyeyim mi ne dersiniz? Eğer bahçıvan haklıysa çim olmayan rampa bir alana yer örtücü gibi kullanabilir miyim teşekkürler

hira
21-04-2013, 20:28
a a aa gerçekten mi?? bende telin dibine oturttum ya:(

k_donmez
22-04-2013, 08:30
Dün A.O.Ç serasından komşu ile aramızdaki tel çiti kapatsın hem de yaz kış yeşil kalsın diye bir hedera helix aldım. Bugün dikme hevesindeydim ki sulama sistemini yapan bahçıvan bu sarmaşık teli asla tutmaz Kaya ev duvarı bahçe duvarı vb gerekir dedi doğru mudur dinlemeyip çitin yakınına eksem tele tutunabilir mi? Deneyeyim mi ne dersiniz? Eğer bahçıvan haklıysa çim olmayan rampa bir alana yer örtücü gibi kullanabilir miyim teşekkürler

Tutunur ve tırmanır. Temas ettiği noktaya yapışır. İstilacıdır. Bir kaç yıl içinde her yeri kaplar. Budamayı ihmal etmeyin. ;)

kopshtar
22-04-2013, 08:48

Sn sguven; kesinlikle tele dolanmıyor, aşağı doğru sarkma eğiliminde. Duvar vs gibi dokulu alanlarda tutunarak tırmanıyor. Ancak kendiniz uzayan kısımları tel aralarından geçirerek duvar gibi bir görüntü elde edebilirsiniz. Daha sonra kontrol altında tutmak imkansız gibi bir şey. Toprak altından ve üstünden de yürüyor. Tecrübe ile sabittir.

POOL
08-07-2013, 12:49
Hedere helix bitkisi NASA tarafından, havayı temizleyen 30 bitki içersinde saymıştır. Ve bu bitkinin alerji ve astım gibi hastalıklara iyi geldiği için nerdeyse her odaya konulması gerektiği konusunda bir çok kaynak vardır. Yani elinizdeki bitki çok değerli bir bitkidir.

saygılarımla,

mstflgz
27-05-2014, 22:15
Arkadaşlar Çelik ile üretim konusunda detaylı bir anlatım hazırlayabilirmisiniz. Bende ağaç sevdası bende yeni başladı. 2 ay oldu daha. Çoğu yöntemi bilmiyorum. biraz araştırdım ancak nereyi kesip nasıl köklendireceğim hiçbir yerde detaylı bir anlatıma ulaşamadım. Eminim benim gibi bir çok amatör bunu merak ediyordur. Biri hayrına bi anlatım yapsa resimli olursa çok iyi olur.

ardabora
01-06-2014, 18:02
Merhaba,
sakın hederayı duvar dibine ya da bahçede oturduğunuz kısımların yakınlarına dikmeyin.
bir mağdur olarak şunu söyleyebilirim ki fecci derecede karınca,kırkayak ve buna benzer haşerelerin yaşam alanıdır hedera. içine kuşlar yuva yapıyor,kertenkeleler sürekli içinde saklanıyor. duvarlara yapışıyor ve sıvayı boyayı mahvediyor. çekip alsanız da yapışkan izleri kalıyor. çok ciddi bir hızla büyüyor ve budarsanız daha da deliriyor.
hedera tecrübemi blog sayfamda anlatmıştım,dilerseniz okuyun ve gelişimini görün.

toprak ve ahşap: Güle güle Hedera...Seni hiç özlemiycem !.. (http://toprakveahsap.blogspot.com.tr/2014/04/gule-gule-hederaseni-hic-ozlemiycem.html)

CARDELLİUS34
10-06-2014, 14:34
Bende'de yaklaşık 50'den fazla yeni köklendirdiğim sarıcı ve tırmanıcı orman sarmaşığı var ihtiyacı olan bir arkadaşa hediye edebilirim.İstanbul/Üsküdar civarına yakın oturuyorum.

beyyurdlu
01-07-2014, 19:34
Merhaba arkadaşlar.ankara karşıyaka çiçeklerden aldığım 3 adet hederami beraber görülen saksiya koydum.ilk günler güzel uyum sağlamış gibi hissetmeme Kalmadı bugün biraz solgun gördüm onları.acaba cam balkonda güney doğu cephemden kaynaklı olabilir mi ololabilir miu ne dersiniz.?
Birde ben bir yanlış yaptım galiba, dün sabah 4 lt kadar şu verdim şu an hala toprağı sulu duruyor, ondan da boynunu bükmüş olabilir mi ne dersiniz. Sonuç olarak nasıl bakmaliyim bu canlara.
Teşekkür ederim.

beyyurdlu
02-07-2014, 11:08
Sayın CARDELLİUS34, size özel mesajdan orman sarmaşıklarınıza talip oldum:) ek olarak buradan şunu sormak istedim:

Bahsettiğim köklendirme işlemini nasıl yaptığınızı burada açıklayabilirseniz bana ve merak eden diğer takipçilere yardımcı olmuş olursunuz, bende sarmaşıktan bir dal kesip suda beklettim köklensin diye 3. günü hala bir değişiklik göremiyorum. :( Süreçten bahsedebilir misiniz?

beyyurdlu
03-07-2014, 16:29
Tekrar merhaba arkadaşlar.önceki mesajlarına cevap gelmedi, gören ve bilgisi olan arkadaşların bir dakikasını ayırıp cevap yazmasını rica ediyorum.onlara ek olarak;
Ekte resmini ekledigim şekilde almış olduğum celik lerin birisini suda bekleTİYORUM diğerini de mevcut bir saksiya koydum ve KOKLENMELERINi bekliyorum.hangi yöntem daha işler acaba koklendirme için? Birde yapmam gereken ek birşey varmı koklendirme için.
Ayrica çeligi aldigim sarmaşıklarida ekliyorum.çok güzeller.görmenizi istedim.😊 Bende bunlar gibi olsun istiyorum.
YARDİMCİ OLACAK ARKADASLARA SIMDIDEN TESEKKUR EDIYORUM.

abk
04-07-2014, 12:25
Merhaba,
sakın hederayı duvar dibine ya da bahçede oturduğunuz kısımların yakınlarına dikmeyin.
bir mağdur olarak şunu söyleyebilirim ki fecci derecede karınca,kırkayak ve buna benzer haşerelerin yaşam alanıdır hedera. içine kuşlar yuva yapıyor,kertenkeleler sürekli içinde saklanıyor. duvarlara yapışıyor ve sıvayı boyayı mahvediyor. çekip alsanız da yapışkan izleri kalıyor. çok ciddi bir hızla büyüyor ve budarsanız daha da deliriyor.
hedera tecrübemi blog sayfamda anlatmıştım,dilerseniz okuyun ve gelişimini görün.

toprak ve ahşap: Güle güle Hedera...Seni hiç özlemiycem !.. (http://toprakveahsap.blogspot.com.tr/2014/04/gule-gule-hederaseni-hic-ozlemiycem.html)
Güle güle Hedera yazınızı okumak için verdiğiniz linke bir tıkladım, bir daha çıkamadım. Ne kadar harika şeyler yapmışsınız, ne kadar yeteneklisiniz. Bayıldım inanın.

CARDELLİUS34
11-07-2014, 01:38
Sayın CARDELLİUS34, size özel mesajdan orman sarmaşıklarınıza talip oldum:) ek olarak buradan şunu sormak istedim:

Bahsettiğim köklendirme işlemini nasıl yaptığınızı burada açıklayabilirseniz bana ve merak eden diğer takipçilere yardımcı olmuş olursunuz, bende sarmaşıktan bir dal kesip suda beklettim köklensin diye 3. günü hala bir değişiklik göremiyorum. :( Süreçten bahsedebilir misiniz?
1;sipr.dll;

Selamlar Sn. beyyurdlu; Mesajınızı cavapladım buradanda tekrar edeyim adresinizi msj, atarsanız hepsini gönderebilirim.Bu sarmaşık türleri çok arsızdır, toprak seçmez,ev içinde yetiştirilmeye pek uygun olmadığını düşünüyorum.Adı üstünde Orman sarmaşığı yinede tercih sizin. Suda köklendirmeye uğraşmanıza hiç gerek yok. Ayrıca 20 **** 25 cm'lik tek dal olmak kaydıyla!!! alttaki yaprakları koparıp üstten 4 **** 5 yaprak bırakarak (sizin şu andaki uygulamanız yanlış, tek dal garanti köklenme demek). doğruca yerine dikebilirsiniz.Alt yaprakları koparırken dikkat etmeniz gereken bir husus'da koparttığınız yaprakların etrafında minik kökçüklere benzer çıkıntılara zarar vermemelisiniz! çünkü oradan köklenmeye başlıyacaklar.Çabuk köklensin istiyorsanız köklendirme hormonu kullanabilirsiniz.Dikeceğiniz yer yarı gölge ve havadar olmalı.dikimden hemen sonra bol su verin ve sonrasında toprağın devamlı hafif nemli kalmasına dikkat edin yaklaşık bir birbuçuk ay sonra köklenmiş olacaklardır.Boyları bir metreyi geçtikten sonra en uç filizleri kopartırsanız yan sürgünler vererek daha gür hale gelecektir. Güle güle büyütün iyi seyirler:) BİR UYARI ! HEMEN YUKARIDA ARDABORA ADLI SN. ÜYEMİZİN UYARILARINI DİKKATE ALMANIZDA YARAR VAR. BAHÇE DUVARI **** ÇİTLERİ DAHA UYGUN OLACAKTIR.

CARDELLİUS34
11-07-2014, 01:49

1;sipr.dll;

Selamlar Sn. beyyurdlu; Mesajınızı cavapladım buradanda tekrar edeyim adresinizi msj, atarsanız hepsini gönderebilirim.Bu sarmaşık türleri çok arsızdır, toprak seçmez,ev içinde yetiştirilmeye pek uygun olmadığını düşünüyorum.Adı üstünde Orman sarmaşığı yinede tercih sizin. Suda köklendirmeye uğraşmanıza hiç gerek yok. Ayrıca 20 **** 25 cm'lik tek dal olmak kaydıyla!!! alttaki yaprakları koparıp üstten 4 **** 5 yaprak bırakarak (sizin şu andaki uygulamanız yanlış, tek dal garanti köklenme demek). doğruca yerine dikebilirsiniz.Alt yaprakları koparırken dikkat etmeniz gereken bir husus'da koparttığınız yaprakların etrafında minik kökçüklere benzer çıkıntılara zarar vermemelisiniz! çünkü oradan köklenmeye başlıyacaklar.Çabuk köklensin istiyorsanız köklendirme hormonu kullanabilirsiniz.Dikeceğiniz yer yarı gölge ve havadar olmalı.dikimden hemen sonra bol su verin ve sonrasında toprağın devamlı hafif nemli kalmasına dikkat edin yaklaşık bir birbuçuk ay sonra köklenmiş olacaklardır.Boyları bir metreyi geçtikten sonra en uç filizleri kopartırsanız yan sürgünler vererek daha gür hale gelecektir. Güle güle büyütün iyi seyirler:) BİR UYARI ! HEMEN YUKARIDA ARDABORA ADLI SN. ÜYEMİZİN UYARILARINI DİKKATE ALMANIZDA YARAR VAR. BAHÇE DUVARI **** ÇİTLERİ DAHA UYGUN OLACAKTIR.

beyyurdlu
11-07-2014, 10:50
Sayın CARDELLİUS34, teşekküre ediyorum mesajınız için. Adresimi gönderdim özel mesajdan, ayrıca yazdığınız talimatlar paralelinde gerektiğinde çelikten köklendirme yapacağım.

Saygılar.

onaral
28-07-2014, 10:18
Dikey olarak kartonpiyer sütüna tırmanma hızı ve tırmanabilirligi nasıldır bu bitkinin ?

beyyurdlu
24-08-2014, 12:48
Merhaba, aldığım 15 cm lik hederami celigini resimdeki gibi doğrudan toprağa dikip hergün bol sulayarak koklendirmeye çalışıyorum ama gördüğünüz gibi boynunu bukmesi bana pek gelecek vaad etmeyecek gibi geliyor.
Ne dersiniz, bu konuda yorum ve yardım bekliyorum..

zuvay
31-08-2014, 11:42
*** marketten hedera aldım satış görevlisi tek tek dalları ipe tuttur ve yaprakları birbirine değdirme yoksa kurur dedi bu ne kadar doğru yapraklar birbirine temas edince kuruyor mu?

bir de bu fotoğrafı eve getirdiğim ilk günlerde çekmiştim şu an yapraklar aşagı sarkmış durumda neyi yanlış yapıyorum topragı nemli susuz kalmadı hiç :(

beyyurdlu
01-09-2014, 07:43
Benim tecrübem, hedera suyu çok sevmiyor..

zuvay
01-09-2014, 19:45

sizin hederanız toparlandı mı:(

beyyurdlu
02-09-2014, 16:19
sizin hederanız toparlandı mı:(

O halinden sonra bütün yaprakları oldu, sonrasında dibinden budadim.15 gün içinde alttan bir filiz çıktı, sonrası resimde gördüğünüz ışte.☺

zuvay
02-09-2014, 22:56
Vay be bu kadar hizli büyüyor yani daha ogrenecegim cok sey var :D insallah benim de toparlanir

beyyurdlu
03-09-2014, 09:24
Sayın CARDELLİUS34 nerelerdesiniz? Haber bekliyorum sizden :S

beyyurdlu
05-09-2014, 13:51
Hayır köklendirmede herhangi bir sorun yaşamazsınız. Esasında şu an itibariyle köklenmiştir sanırım hederanız. Bir de hedera gibiistilacı tipleri:D suda köklendirmeye bile gerek yok, toprağa değsin yeter ki, istemeseniz de sağlıkla büyür,
İyi günlerde büyütün.

merhaba,
bu fikrinizin kaynağı nedir acaba_? tecrübeniz varsa paylaşırmısınız? Keza ben defalarca direk toprağa ekip sürekli sulayarak ayakta tutmaya çalışssam da bir süre sonra kuruyup gitti..

beyyurdlu
12-09-2014, 06:41
Selam arkadaşlar,
Sabahın 7 sinden gördüğüm manzara karşısında hala saskinligimi atamamisken sizinle paylaşmak istediğim birşey var:ALDATILDIM.😀
Latifemin kaynağı, kendini bana hedera diye yutturan bu hain.😢
Evet dostlar, resimde de görüleceği üzere bıtkin hederamin kkoklerinden sahlandığıni düşündüğüm şey, başka birşey. Ne olduğunu da bilmiyorum, bilen paylassin lütfen.
Hoşçakalın.

sabah
12-09-2014, 08:34
Hederedan o kadar farklı ki: sabahsefası :rolleyes:

beyyurdlu
12-09-2014, 09:08
EVET, haklısınız baktım ki--- s.sefası imiş.. Hedera yetiştirmek nasip olmayacak galiba bana :(

YeniBON
12-09-2014, 09:51
Selam arkadaşlar,
Sabahın 7 sinden gördüğüm manzara karşısında hala saskinligimi atamamisken sizinle paylaşmak istediğim birşey var:ALDATILDIM.😀
Latifemin kaynağı, kendini bana hedera diye yutturan bu hain.😢
Evet dostlar, resimde de görüleceği üzere bıtkin hederamin kkoklerinden sahlandığıni düşündüğüm şey, başka birşey. Ne olduğunu da bilmiyorum, bilen paylassin lütfen.
Hoşçakalın.

Keşke bütün aldatılmalar böyle güzel olsa. Hedera ya çok heveslenmeyin. Balkon da değil açık havada ve bina yanında olumsuzlukları var bu sarmaşığın. Forum sayfalarına bakarsanız bazı üyelerimizin yaşadıklarını göreceksiniz.

beyyurdlu
12-09-2014, 12:58
Merhaba YeniBON, evet biliyorum çok okudum o tür rahatsızlıkları, benim gayem balkondacan vermek, köy evinde çevre düzenlemelerimde kullanmak.. Temel sıkıntım da aldığım hederaları çelikten çoğaltamamak..
Neyse tohumdan denemeye geçtim şu sıralar.

YeniBON
12-09-2014, 21:52
Merhaba YeniBON, evet biliyorum çok okudum o tür rahatsızlıkları, benim gayem balkondacan vermek, köy evinde çevre düzenlemelerimde kullanmak.. Temel sıkıntım da aldığım hederaları çelikten çoğaltamamak..
Neyse tohumdan denemeye geçtim şu sıralar.

Hanımeli, Borazanlar vb. kokulu ve güzel çiçekli sarmaşıkları yetiştirmeniz daha güzel olur diye düşünüyorum.

Otbk969
12-05-2015, 09:26
Bence haksızlık ediliyor bu sarmaşığa.
Biraz bakımla ve sürekli kontrollü budama ile çok şık bir yüzey oluşturuyor.
Geniş yüzeyli boş duvarları doldurmak için bire bir.

Ancak tabi sıvayı, boyayı döküyor vantuzları bir süre sonra, eğer önlem alınmazsa diğer bitkleri,ağaçları boğuyor sararak, hatta demiri bile sarıp yok ettiği söyleniyor.

Bu nedenlerle bina duvarlarında bence de sakıncalı, ama geniş bahçe duvarınız var ise, yaz-kış yaprak dökmeyen, hızlı büyüyen bir sarmaşık arıyorsanız biçilmş kaftan.

hira
12-05-2015, 12:14
Bence haksızlık ediliyor bu sarmaşığa.
Biraz bakımla ve sürekli kontrollü budama ile çok şık bir yüzey oluşturuyor. Kesinlikle katılıyorum. Canavar gibi bahsediliyor hep. Ben çok seviyorum. Sanırım şubat başlarında aldığım dip sürgünü şu an saksıda yaşatmayı başarabildiğim için de çok mutluyum.

saleri
16-07-2015, 09:12
Herkese selam. Hedera yı çelikden köklendiren arkadaşlar hangi ayda aldılar acaba. Nisan - Mayıs - Haziran ayında aldığım çeliklerin bir kısmını suda bir kısmını direk toprakda köklendirmeye çalıştım. Suda sadece 1 tanesi köklendi. toprakdakiler ise kurumaya başladı.

hira
16-07-2015, 09:40

Güneşide sevmiyor. Yarım saatten fazla güneşte kalınca hemen bayılıyor.

Mücevher Çalısı
16-07-2015, 14:08
566514

Ben yapraklarının güzelliği ve dekoratifliği için yetiştiriyorum. 2 senedir balkonda saksıda bir saldırganlığını görmedim:D hatta saksılarını küçük tuttuğum için çok yavaş büyüyorlar.

meralizmir
02-11-2015, 12:27
Herkese selamlar.forumda yeniyim ve tabiiki bitki ekimi bakımı konusundada yeniyim.lütfen sorum garip olsada yardım rica ediyorum.
İzmirde yaşıyorum burada kış sert geçmiyor.güneş alan camla kaplı bir balkonum var.sarmaşık ekmek istediğimi söylediğim arkadaşım bunları getirdi öğlen.
Bunlar çabuk büyür suya koy köklensin ekersin dedi fakat kendisi bitki bakımında tecrübeli değil.sarmaşığın türü hakkındada bilgisi yok.tabii benimde.
Bu sarmaşık dalllarını suya koysam köklenir mi? kapalı cam balkonda izmirde mevsimi olmasada ekmem doğru olur mu? Teşekkürlerimle.

Mücevher Çalısı
02-11-2015, 13:51
Foruma hoşgeldiniz Sn meralizmir.
Sarmaşığınız Orman Sarmaşığı (Hedera sp.). Suda bekletmeden toprağa dikiniz çeliklerinizi.

meralizmir
02-11-2015, 14:22
Hoşbulduk :) Yanıtınız için çok teşekkür ederim hemen toprak ile buluşturacağım.

meralizmir
08-11-2015, 14:20
Herkese merhaba.hedera çeliklerini saksıya diktim toprağın nemli olmasına özen gösteriyorum.yapraklar diktiğimden beri baygın vaziyette.kasım ayındayız toprağa tutunması vakit alabilir diye düşünüyorum.yinede fikir almak istedim.toprağa tutunması ne kadar zaman alır?

Mücevher Çalısı
08-11-2015, 17:24
Ben alacalısını çelik ile üretmiştim. Köklenmesi aylar sürdü ama baygınmıydı hatırlamıyorum. İlkbahara kadar kurumazsa sabredin bekleyin hatta unutun onu (tamamen unutmayın:) arada toprağını kontrol edin). Eğer çelikler tutarsa, ilkbaharda filizlenip sizi mutlu etsin...
Saygılar...

meralizmir
08-11-2015, 17:34
Sabırsızlıkla sonucu bekleyeceğim.teşekkürlerimle.

zynlsnl
20-07-2016, 16:25
uzun zamandır bu konuya yazılmamış, biraz canlandırayım :)
bu bitkinin mağdur ettiği insanlardan biriyim, nasıl kurtulurum diye ararken bu konuyu buldum, insanlar nasıl yetiştiririz diye çabalıyor ben kurtulmaya çalışıyorum.
ilk başta kendimden şüphe etmeye başlamıştım ki diğer mağdurların paylaşımlarını görünce rahatladım.

bir süre bakımsız kalmış köy evimizin arka bahçesinin büyük bir kısmında bu bitkiden var, sarıldığı birçok ağacı kuruttuğu yetmiyormuş gibi bahçe tabanının bir bölümünü kaplamış , bazı kısımlarda yürümekte bile zorluk yaşıyorum. ağaçlardaki sarmaşıkları köklerinden kestim ama her gittiğimde yeni dallarla karşılıaşıyorum

bu bitkiden nasıl kurtulabilirim? arkadaşlarım yabani ot ilacı atmamı tavsiye ediyor fakat çok sayıda meyve ağacı olan bir bahçe ayrıca önümüzdeki süreçte bostan yapmayı planlıyorum toprağı zehirlemekten korkuyorum. doğal yolla nasıl kurutulacağım konusunda tavsiyelerinizi bekliyorum. en kısa zamanda bahçeye ait fotoğraf eklemeye çalışacağım.

Mücevher Çalısı
20-07-2016, 16:50
uzun zamandır bu konuya yazılmamış, biraz canlandırayım :)
bu bitkinin mağdur ettiği insanlardan biriyim, nasıl kurtulurum diye ararken bu konuyu buldum, insanlar nasıl yetiştiririz diye çabalıyor ben kurtulmaya çalışıyorum.
ilk başta kendimden şüphe etmeye başlamıştım ki diğer mağdurların paylaşımlarını görünce rahatladım.

bir süre bakımsız kalmış köy evimizin arka bahçesinin büyük bir kısmında bu bitkiden var, sarıldığı birçok ağacı kuruttuğu yetmiyormuş gibi bahçe tabanının bir bölümünü kaplamış , bazı kısımlarda yürümekte bile zorluk yaşıyorum. ağaçlardaki sarmaşıkları köklerinden kestim ama her gittiğimde yeni dallarla karşılıaşıyorum

bu bitkiden nasıl kurtulabilirim? arkadaşlarım yabani ot ilacı atmamı tavsiye ediyor fakat çok sayıda meyve ağacı olan bir bahçe ayrıca önümüzdeki süreçte bostan yapmayı planlıyorum toprağı zehirlemekten korkuyorum. doğal yolla nasıl kurutulacağım konusunda tavsiyelerinizi bekliyorum. en kısa zamanda bahçeye ait fotoğraf eklemeye çalışacağım.

Vakti zamanında yeterince tanımadığımız bir bitkiyi dikip sonra da onu kendi haline bırakırsak, güçlüyse gelişir, güçsüzse ölür. Her iki durumda da suçlu ararsak suçlu biziz, cahilliğimiz veya takipsizliğimizdir (bir ihtimal de geçmişte, gelişmesi veya ölmesi işimize geliyordur)...

Doğada hiçbir bitkinin ayakları yoktur ve dolayısıyla insanlardan daha hızlı değildir:) Sarmaşığınızı sürekli takip edip köklerseniz zamanla o da vazgeçecektir ağaçlarınıza sarılıp, bahçenize yayılmaktan. Böyle bir durum karşısında kimyasallara başvurmayın!

ascasl
18-12-2017, 01:49
Bir kaç yıl önce koçtaş yapı marketten aldığım minyatür hederam solup gitmişti,bakamamıştım.Nedense bu tarz yerlerden aldığım bitkileri güzel büyütemiyorum :( Neyse,tam yeni bir hedera alıp yetiştirmeye niyetlendim ki,iyi ki burayı okumuşum..Tecrübeleriniz ve yazıp paylaşmanız için teşekkür ederim. :)

MELİSVENÜS
05-02-2018, 10:37
Merhaba,

Dün bir marketten sağlıklı gibi görünen bir hedera bitkisi aldım. Direkt ışın almayan fakat aydınlık olan odama, kitaplığın üst rafına koydum.

Bitki şu an yaklaşık 8-9 cm derinlikte, yaklaşık 9-10 cm çapında küçük bir saksıda duruyor. Aldığımda böyle bir saksıdaydı. Bitki de küçük zaten şu an :) Öyle henüz aşağılara doğru yönelmiş durumda değil.

Şu durumda saksısını değiştirmem, büyütmem gerekir mi?
Eğer şimdilik gerekmiyorsa, kendisi için daha uygun bir saksıya geçme zamanını nasıl anlayabilirim?

Güzel günler dilerim..

hobiciakvarist
09-02-2018, 08:14
Hedera'nın satışı bence yasaklanmalı. Doğaya kaçma ve yerel ağaç türlerini öldürmesi bir yana, şehir içinde de yetiştiği zaman yapılara verdiği zarar aşıkar. ABD'de pek çok eyalette satışı yasaklanmış olan bu bitki, Washington eyaletinde zararlı ot olarak tanımlanmıştır. Ne yazıkki ülkemizde ise bu bitkiyi belediyeler sağa sola ekiyorlar (bkz. Atatürk Havalimanı ve bölgesindeki alanlar).

ilkingokce
02-02-2019, 17:05
Merhaba,

Kuruyan hedera helixi kurtarma şansı var mı sizce? Teşekkürler.

Mesut Temiz
03-02-2019, 04:27
Merhaba,

Kuruyan hedera helixi kurtarma şansı var mı sizce? Teşekkürler.

Ne ölçüde kuruduğuna bağlı olarak, kurtarma şansınız olabilir... Bol sulayın, yapraklarına her gün su püskürtün ve saksının üzerine şeffaf bir poşet geçirerek aydınlık ama doğrudan güneş ışığı almayan bir yerde tutun.. Gövdede canlılık varsa bir süre sonra yeni yapraklar verecektir...

bunyaminmd
22-04-2019, 14:54
Aşağıda fotoğrafını attığım balkon cepheme karşıki teras ile görüntüyü kapatmak için ayrıca bitki sevdiğimden sarmaşık ekmek istedim. 240 cm en ve boy 150 cm kadar olsun istiyorum. Neye sardirmak gerektiğini bulamadım. Ahşap seperatör alayım dedim çok pahalı fiyat verdiler. İp çeksem (naylon duvarcı ipi) taşır mı? Ya da n11 de balkon filesi şeklinde bir file satılıyor ondan çeksem dayanır mı? İleride büyüdüğünde taşımalı ve uzun ömürlü bir şey olmalı . Elimden iş gelir ne yapmam nasıl yapmam lazım bilen birileri yardımcı olur mu?https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190422/4ba1f7e7ce764fc25fdca8352814d233.jpg

Redmi Note 7 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

derin35
26-04-2019, 00:27
Sayın Bunyaminmd,

Bu bitki o kadar istilacıdır ki 240 150 cm gibi istediğiniz ölçüde zapt etmeniz çok zordur.

Siz kesip budadıkça yayılacaktır. İp bağlarsanız ekonomik olur. Endişeniz olmasın şiddetle tırmanır.

Kolaylıklar dilerim.

isilmila
03-05-2019, 14:46
Merhabalar ben yeni katıldım. İlk bahçeye ektiğinizde bambuları çıkarttınız mı? duvara ne şekilde sardırabilirim

derin35
07-05-2019, 01:15
Merhabalar ben yeni katıldım. İlk bahçeye ektiğinizde bambuları çıkarttınız mı? duvara ne şekilde sardırabilirim

Dalın hatta bir yaprağın duvara değmesi yeterli. Bir daha durduramazsınız.

Zamanla duvarı yer, dikkatli olun.

Duvarını boyamak isteyen bir yakınımız, hedera'nın duvarda hiç sıva bırakmadığını görüp, bir hafta alçı sıva yapmak zorunda kalmıştı.

Jezebel
08-05-2019, 14:22
Bir de çok saldırgan olmayan küçük yapraklı cinsleri var.
Bu renk karışımına ilk defa denk geldim

692838

.

vahab
24-10-2019, 12:22
selamlar ağaçlar ailesi,,

açan sarı çiçeklerine gelen bal arıyla ilgili problem yaşayan var mı? arı kovanına dönüyor polen toplayan arılar yüzünden

elvintugce
06-11-2019, 08:33
Bitkiler konusunda çok deneyimsizim. Affınıza sığınarak soruyorum. Bu tip sarmaşık, kapalı bir balkonda, saksıda yetiştirilebilir mi ve evde küçük çocuk olması sorun yaratır mı? Zehirli midir?

acemi25
07-11-2019, 11:24
Komşumdan minik bir dal alıp suya koydum. İki günde kök yapmış. Belli ki müthiş arsız :) Evde sarmaşık besleme hevesine kapıldım. Şöyle de şekil vermişler internette denk geldim, çok hoşuma gitti.

siflera12
16-11-2019, 04:37
Bitkiler konusunda çok deneyimsizim. Affınıza sığınarak soruyorum. Bu tip sarmaşık, kapalı bir balkonda, saksıda yetiştirilebilir mi ve evde küçük çocuk olması sorun yaratır mı? Zehirli midir?Evet zehirli bir bitkidir , evde bakacaksınız mümkün olduğunca çocuklardan uzak bir bölgede olsun [emoji846] birde dışarda yetiştirirseniz daha güzel olur ancak evde de aydınlık ve havadar bir ortamda yetişebilir.

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

E..nihal
12-10-2020, 20:37
Merhaba.
Gecen ay çiçekçiden bir sarmaşık aldim, satıcı bana hedere desede bana biraz farklı geldi, benekleri pembe. Ve geçen gün bir baktim mor çiçekler açmış, çiçek açacağını bilmiyordum. Bu çiçek hakkında bilgisi olan var mi ? Hedere mi? Bizim salonda saksida suanda , acaba çoğaltma yapabilir miyim ?

Mesut Temiz
21-02-2021, 17:46
Merhaba.
Gecen ay çiçekçiden bir sarmaşık aldim, satıcı bana hedere desede bana biraz farklı geldi, benekleri pembe. Ve geçen gün bir baktim mor çiçekler açmış, çiçek açacağını bilmiyordum. Bu çiçek hakkında bilgisi olan var mi ? Hedere mi? Bizim salonda saksida suanda , acaba çoğaltma yapabilir miyim ?

Merhabalar,
Bitkiniz hedera'ya hiçbir şekilde benzemiyor... Muhtemelen hypoestes phyllostachya ya da fittonia türlerinden biridir (çok bilgim yok bu bilgilerle ilgili). Siz Google görsellerden bu bitkilerin çok sayıda kültivarıyla karşılaştırarak kesin kanıya varabilirsiniz, ya da emin olan bir arkadaş net olarak türünü söyler mesajınızı gördüğünde...

Batuhan Yılmaz
24-02-2021, 09:00
Merhaba.

Hostes çiçeğini Fitonya diye sattıklarını biliyorum -rezalet bir durum- ama Orman Sarmaşığı diye satmakta ne bileyim... Ülkemizde ki genel sorun meslek gruplarını temsil eden insanların cahilliği ve para için insanları dolandırması anlaşılıyor ki bu ülkede iş ahlakı kimsede kalmamış. Çiçeğinizin türü
Hypoestes phyllostachya dür Türkçe ismi Hostes Çiçeği.

E..nihal
27-02-2021, 11:32
Hostes çiçeğini Fitonya diye sattıklarını biliyorum -rezalet bir durum- ama Orman Sarmaşığı diye satmakta ne bileyim... Ülkemizde ki genel sorun meslek gruplarını temsil eden insanların cahilliği ve para için insanları dolandırması anlaşılıyor ki bu ülkede iş ahlakı kimsede kalmamış. Çiçeğinizin türü
Hypoestes phyllostachya dür Türkçe ismi Hostes Çiçeği.

Çok teşekkürler:) yani çiçekçiden de doğruyu öğrenemeyeceksek ne olacak acaba...
Neyse kendisini bir hayli seviyoruz ama bakımı icin hostes çiçeğini araştırmaya başlayacağım =)