View Full Version : Ateş ağacı (Delonix regia)
Sebahattin Sargın
19-11-2008, 23:05
Ateş ağacı (Delonix regia) Baklagiller familyasından, subtropikal ve tropik kuşaklarda yetişen bir çiçekli ağaç türü. Ateş ağacı tanımı, akrabası olmayan başka ağaç türleri için de kullanılmaktadır.
Ateş ağaçları, dünyadaki "en renkli ağaçlar" olarak tanımlanabilir. Ağaç parlak kızıl, kırmızı, turuncu, sarı çiçekleri ve onu daha çarpıcı hale getiren parlak yeşil yapraklarıyla bilinir.
Ateş ağacı, Madagaskar'ın batısındaki tropik ormanlarda doğal olarak bulunur. Yaşam alanından farklı ortamlarda kültürü yapılmaktadır ancak doğal yaşam alanında soyu tehlike altındadır.
Süslü rengine rağmen tropik ormanların karanlık ortamlarında, yaklaşık 5 metre ila 12 metre arasında boylanarak yaygınlaşır. Kuru mevsimlerde yapraklarını susuzluğa dayanıklı hale getirir, diğer mevsimlerde her daim yeşildir.
Çiçekler iri, sarı ve beyaz noktalıdır. Doğal varyetesi flavida sarı çiçeklidir. Tohum kabukları koyu kahverengi renklidir;boyları 60 cm. uzunluğunda,5 cm. genişliğinde olabilir.Ancak tohumlar tek başlarına 0.4 gram ağırlığındadır. Tohum kabukları Karayipler'de,şak-şak ya da marakas olarak bilinen bazı perküsyon aletlerinin yapımında kullanılır.
Birleşik yaprakları hafif tüylü görünümlü ve karakteristik parlak yeşildir. İki parçalı olabilirler. Her yaprak 30 ila 50 cm. uzunluğunda ve 10-20 parçaya bölünmüş şekildedir.
Ataş ağaçları, tropik veya yarı tropik iklimlerde bulundukları gibi, kuru ve tuzlu ortamlara da dayanabilirler. Yaygın olarak Karayipler'de görülürler.
Amerika'da sadece Florida ve Teksas'ın güney bölgelerinde bulunur.
Çiçeklenme mevsimi:
* Güney Florida: Haziran
* Karayipler: Mayıs–Eylül
* Hindistan: Nisan–Haziran
* Avustralya: Aralık–Şubat
53282
Çiçekler
53283
Tohum kabukları
53284
Ağacın kabuğu
53285
Delonix regia
53286
Çiçekler
KAYNAK (http://tr.wikipedia.org/wiki/Ate%C5%9F_a%C4%9Fac%C4%B1)
Ateş ağacının Kıbrıs'da askeriyenin o taraflarda oldukca çok olduğunu duyuştum. Ama bahsettikleri bu mu bilmiyorum.. Çok güzel görünüyorlar..
Buket Aknar
22-11-2008, 19:37
Kıbrıs'ta o kadar çok askeriye var ki! Hangi askeriye acaba? Ama ben Girne'de bu ağacı gördüm. Girne ana çemberden Bellapais'e giderken sol kol üzerindeki çeyizevinin önünde bu ağaçtan var. Çok beğeniyorum.
Ben Kıbrıs'a hiç gelmedim. O yüzden sadece Girne'de olduğunu ve askeriyenin orada olduğunu biliyorum Buket Hanım.. Fotoğraflarına bakıp bayılmıştım renklerine ve güzelliğine...
Bu ağaç sanki gülibrişim familyasından. Yaprak yapısı, gövde biçimi, tohum kesesi çok çok benziyor. Çiçeği farklı sadece sanki.
sabri zeki
24-11-2008, 18:38
selam arkadaşlar. bu agaç gazi magosada var.çimlendirmek zor ben tohumlarını çimlendiremedim şubat ayından sonra tohumları olgunlaşıyor isteyenler önbilgi toplayın yetiştirmekle ilgili bende tohumları temin etmeye çalışayım .sevgiyle kalın..
Ali H. ALI
26-11-2008, 12:47
Sabri bey, Ates agaci(Delonix regia) tohumlari hic bir islem yapmadan ekilirse toprak altinda uzun sure(2-3 yil) cimlenmeden durabiliyor. O yuzden tohumlari ekmeden once, tohumlarin uzerindeki sert kabugun kucuk bir kismini, bir bicak yardimi ile kesip alirsaniz ve ya bir bardaga koyacaginiz tohumlarin uzerine kaynar su dokup 24 saat tohumlari o suda tutarsaniz, tohumlarin cimlenmesi cok cabuk olacaktir.
Kolay gelsin.
Not: Su an Kibrista yasiyorsunuz. Bizlerle Kibris hakkinda paylasacaginiz cok seyiniz oldugunu dusunuyorum. Asagida verilen linke ugrarmisiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4785
sabri zeki
26-11-2008, 18:22
sayın ali bey ara sıra ziyaret ederim ancak konulara katılmadım, ****** ilgilendiğimiz konu olunca yazıyorum benim fazla vaktim olmuor malum çocuklar fırsat verirlerse oturabiliyorum bilgisayara. sevgiler magosadan..
Aytaç Eroğlu
27-11-2008, 14:35
benim bildiğim kadarıyla minareli köy ile değirmenlik arasındaki askeriye ye ait hat içerisinde de yol kenarlarında mevcut. **** mevcut idi diyeyim 1984 den beri bir daha gitmek nasip olmadı.
highalltime
30-11-2008, 11:31
izmirde çok var ateş ağcından.çiçeği mor ve mavi renkte olanlarıda var, çok güzel bir ağaç.dünyanın büyük bir kısmında yetişebiliyor.
Sebahattin Sargın
30-11-2008, 13:18
İzmirli arkadaşlarımız bu ağaçların yerini tesbit edip, tohum temininde bize yardımcı olabilirler mi acaba?
Sayın highalltime,
İzmir'de nerede mevcut olduğunu söylerseniz gidip temin etmeye çalışacağım. Mor çiçeklilerin jacaranda mimosifolia olabilme ihtimali büyük diye düşünüyorum. Kırmızı çiçekli ateş ağacı daha önce görmedim.
highalltime
03-12-2008, 20:45
^^mesela lozan fuar kapısının hemen yanında var, sokağımda var, yan sokağımda var, okulumda var, ege üniversitesinin her köşesinde var...her yerde var.bence biraz dikkatli bakın çevrenize:)
İzmirli arkadaşlarımız bu ağaçların yerini tesbit edip, tohum temininde bize yardımcı olabilirler mi acaba?
******:) ama neyazık ki çoğunlukla ateş ağaçları tohum vermeden kış bastırıyor izmirde ve tohumlar gelişemiyor.ama bu sene bol bol var, merak etmeyim.
tropikana
03-12-2008, 21:09
Merhaba,
Benim iş yerimin yakınında bu ağaçtan var. Çiçekleri çok güzel, yaprakları akşam olunca kapanıyor. İlk gördüğümde hayretle ağacı izlemiştim ne kadarda büyük bir küstüm çiçeği bu demiştim kendi kendime:)
Merhaba,
Ağacın şuanki görünüşü ile ilgili bir fotoğraf yükleyen olursa çok sevinirim.
İyi çalışmalar, selamlar.
Sebahattin Sargın
05-12-2008, 19:25
Sevgili Auguste;
Ağacın tohum bağlamış halin bu şekilde olması lazım;
55009
Bunlarda tohumdan çimlenmiş ateş ağaçları, demek ki çimlenebiliyormuş. Sağolsun Sabri Bey Kıbrıstan tohumlar gönderdi, Ali Hocamın anlattığı şekilde çimlendirme denemelerime başlıyacağım...
55010
Sevgiler ;)
Buket Aknar
06-12-2008, 09:29
Hemen, bu ağacı gördüğüm yere gitmeli ve tohum var mı bakmalıyım. Tohumdan yetiştirebileceğimi sanmıyordum, denemek lazım.
Sebahattin, internette bu ağacın çok güzel Bonsaileri de var.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10995
Ben de bahçemiz için ya yaprakları ya çiçekleri Kırmızı olan bir ağaç arayışındayken bu ağacı görüp, çok beğenmiştim. İstanbul'a uygun kırmızı bir ağaç arayışım halen sürüyor :)
Sebahattin Sargın
07-12-2008, 17:06
Sevgili Limon Kırmızı yapraklı erguvanı (http://bahcevan.com/kirmizi-yaprakli-erguvan) inceledin mi bahçen için?
Ne yazık ki ateş ağacı İstanbula değil Marmara iklimine hiç uymuyor, soğuğu hiç sevmiyor kendisi. Tohumlar inşallah çimlendirebilirim, çimlendirebilirsem saksıda büyüteceğim...
Sevgiler ;)
agronomistmrt
12-02-2009, 21:51
delonix regia nın izmirde yaşadığını bilmiyordum. soğuğa çok dayanıksız olduğunu biliyordum ama demekki oluyor.
bende üretmekteyim antalyada bir şey olmuyor gayet iyi adapte oluyor
saygılar murat daltaban
Sebahattin Sargın
12-02-2009, 21:55
Murat Bey Merhaba;
Ateş ağacını hangi yöntemlerle üretiyorsunuz, tohumdan çimlendirirken uyguladığınız ön işlemler var mı? Bu konularda bizimle bilgilerinizi paylaşırsanız seviniriz...
Sevgiler ;)
agronomistmrt
13-02-2009, 18:34
atonikli ılık suda 1 gece bekletip ondan sonra torf perlit karışımına ekiyoruz. ısıtmalı çelik serasının en üstüne koyuyorum. çimlenme oranı yüksek ve hızlı.
Sebahattin Sargın
13-02-2009, 20:14
Murat Bey sitemizde üreticilerin yanında benim gibi amatörlerde var, bu yüzden bazı terimlere yabancıyız. "Atonikli su" nedir, bu konuda bizi aydınlatırsanız memnun oluruz ;) Ürettiğiniz ateş ağaçları veya yetişkin ateş ağaçlarınız ile ilgili elinizde fotroğraflar varsa bizimle paylaşırsanız seviniriz...
Sevgiler ;)
karakule
14-02-2009, 01:16
Geçen yaz ben de tohumdan üretmiştim. 5, 6 tane fidanım vardı. Sonbaharda soğuklara dayanamadılar. Kış koruması kesinlikle şart. Birkaç ayda sağlam gövde yaptılar. Belki bu sene patlar diye hala tutuyorum. Olmazsa tekrar deniycem, bu ağaca aşığım ben :p
62732
Tohumların su alıp şişmesi için küçük bir kısmından yara açmalı, bir gün suda bırakmalısın. Çok çabuk çimleniyor ve hızlı büyüyorlar. Yazın sıcağında 3 günde çimlenenler olmuştu bende. En erken Nisanda ekmeni tavsiye ederim.
agronomistmrt
14-02-2009, 22:50
atonik bir tür bitkigelişim düzenleyici. tohumların çimlenmesini teşvik ediyor.
Güngör Salman
15-02-2009, 00:13
Merhaba bu ağacın tohumundan nerden edinebiliriz bana bir kaç tane gönderebilecek biri varmı?
bilgeonur
09-04-2009, 11:48
Merhaba,
Bu ağacın resimlerini benim yazdığım bir soru var orada görebilirsiniz. Mısır da görmüştüm. Çok güzel kırmızı resimlerini atabilirim isterseniz.
Bu ağacı ev hediyesi olarak hediye ettiler. Yaklaşık üç ay oldu çok da güzel yetişti. Umarım kış aylarınıda kazasız atlatıp yetiştirebilirim...Resimlere bakınca çok beğendim böyle güzel bir ağacı bahçemde yetişrimek büyük mutluluk verecek;)
Kesinlikle yetiştirilmesi gereken ama bir o kadarda özen isteyen bir ağaç. Türkiye'de Ege ve Akdeniz bölgesinde çok rahat yetiştirilebilinir. Asıl mesele karasal bölgelerde uyum sağlamasında...
Merhaba, flame tree değil mi ? Öyle ise ;
ben Küba dan tohumlarını aşağıdaki ağaçtan toplamıştım. Bir kaç gün suda ıslattım. Şişince ektim. Çok kolay çimlendi. Yaklaşık 20 cm. Ankara soğuklarına alışsın diye kapalı balkonda tutuyorum. Yapraklarını döktü ama, durumu iyi. Baharda fotosunu çekerim.
Bu ağacın bir de bodur cinsi var galiba. Yaprak ve çiçekleri aynı. Ama çalı formunda. tohumları satılıyor. Saksıda yetiştirmek için daha uygun.
http://dukkanlar.gittigidiyor.com/Tohum_Dunyasi/- kelebek çiçeği olarak geçiyor.
123694
Güngör Salman
03-03-2010, 18:25
Sevgili Agozce, Sizin ateş ağacı ne durumda? Ben tohumları ektim beklemedeyim.
Fidan tohum nasıl bulablirim delirmek üzereyim kesilmiş mesajlar sonu neden gelmedi?Sorunu çözelim tohum fidan neyse çok fazla istiyorum bu ağacı lütfen yardımcı olun...
ben tohumları bir siteden aldım. hiç bir özel işlem yapmadan çoğu çimlendi, çimlenmeyen biri bir yıl sonra çimlendi. seedrack.com dan alabilirsiniz.
Anavatanı madagaskar'mış. Oldukça arsız bir bitki, hızlı büyüyor.
Sn.Dreamer, bende 3 tohum var, meğer tohumlar çok uzaklardan, Küba'dan gelmiş şimdi gördüm. :) Yarın ekeceğim. İkisi çimlenirse birisi sizin olacak söz. Ama biri çimlenirse vermem. :)
Güngör hanım, gayet keyfi yerinde. Yakında İstanbula taşınacağım. Çok daha iyi olacacağını düşünüyorum.
Tohumları sıcak ve menli tutun. Dilerim çimlenir.
Sevgili Agozce'nin gönderdiği beş tohumun beşi de çimlendi. :DTeşekürler sevgili agozce.
Ne zaman ekmiştiniz almira?
Ne zaman ekmiştiniz almira?
Doğrusunu söylemek gerekirse ektiğim tarihi pek hatırlamıyorum. Sanırım martın ilk haftasıydı. Ekmeden önce nemli kağıt havlu içinde tuttum. Kağıt havluda çimlenmeye başlayınca toprağa aldım. Çok kısa bir sürede toprak yüzeyinie çıktılar .Şu an ikinci gerçek yapraklarını çıkarmak üzereler.
Güngör Salman
22-03-2010, 14:04
Benimkilerden ses seda yok.
En azından hareketlenme oldu sevindim belirsizlik hoşuma gitmedi çünkü çimlenmenin zorluğu hakkında yazılanlardan sonra bir denemeden bahsedildi ama onunda sonucu yazılmadı iyice merak ettim...Bu ağaca aşık oldum resmen resimleri bana afrikadaki ağaçları hatırlattı ve oradaymışım hissi verdi bu fotoğraftan böyleyse benim olduğunda nasıl olur bilmiyorum aslında bodruma dikmeyi düşünüyordum ama eğer 1-2 tane olursa kıyamam bodruma dikmeye hep gözümün önünde olsunlar isterim:)
3 tohum ekmiştim. İkisini kaloriferin üzerinde kapaklı bir kapta bekletiyordum, birisi dışarıda bir saksıda. Ev içindekilere bir hafta sonra baktığımda tohumların ikisinde de hiç bir değişklik olmadığını gördüm, şişmemişlerdi bile. Sonra tohumun sert kabuğunu zedelemeye karar verdim. Ertesi gün baktım ki tohumlar 4 katı büyüklüğüne ulaşıp şişmişler, ikisi de çimlenme aşamasına gelmişlerdi ki bu sabah baktım tohumlardan birisi çürümüş ancak diğeri yeşil filiz çıkarmaya başlamış. Bundan sonra hiç merak edip kurcalamam artık. Sanırım biri kurtaracak kendini. Bahçedeki saksıya ektiğim tohumu hiç zedelememiştim, bu şekilde çimlenmesinin mümkün olmayacağını sanıyorum.
Sebahattin Sargın
13-04-2010, 21:48
Sanırım Ali Hoca yazmıştı eğer tohum ön çimlenme aşamalarından geçmezse aylar sonra çimlenirmiş ancak. Ekmeden önce kabuğunu biraz inceltmek gerekiyor :)
Güngör Salman
13-04-2010, 22:18
Benim ektiğim 3 tohumdan ses yok.
Çimlenen Ateş ağaçlarımı küçük fide torbalarına şaşırttım. Sevgili agozce'nini gönderdiği beş tohumun beşi de çimlenmişti. Tekrar teşekkürler sevgili Agozce.:D
Fidelerimin bu günkü durumları.
sevgili almira ne güzel olmuşlar, harika. Yapraklar biraz sararmış gibi. Suyu çok seviyor. Biraz fazla sula , bakalım sararmalar geçecek mi? Diğerleri ne durum da?
3 tohum ekmiştim. İkisini kaloriferin üzerinde kapaklı bir kapta bekletiyordum, birisi dışarıda bir saksıda. Ev içindekilere bir hafta sonra baktığımda tohumların ikisinde de hiç bir değişklik olmadığını gördüm, şişmemişlerdi bile. Sonra tohumun sert kabuğunu zedelemeye karar verdim. Ertesi gün baktım ki tohumlar 4 katı büyüklüğüne ulaşıp şişmişler, ikisi de çimlenme aşamasına gelmişlerdi ki bu sabah baktım tohumlardan birisi çürümüş ancak diğeri yeşil filiz çıkarmaya başlamış. Bundan sonra hiç merak edip kurcalamam artık. Sanırım biri kurtaracak kendini. Bahçedeki saksıya ektiğim tohumu hiç zedelememiştim, bu şekilde çimlenmesinin mümkün olmayacağını sanıyorum.
Havalar ısnınca çimlenir, merak etmeyin ( sıcak ve nem istiyor). Saksının üzerini naylonla kapatın, daha kolay çimlenir.
Benim ektiğim 3 tohumdan ses yok.
Güngör hanım, sıcak ve nemli tutun, çimlenir.
Güngör Salman
22-04-2010, 22:58
Dediğinizi uyguluyorum, umarım çimlenir teşekkür ederim.
sevgili almira ne güzel olmuşlar, harika. Yapraklar biraz sararmış gibi. Suyu çok seviyor. Biraz fazla sula , bakalım sararmalar geçecek mi? Diğerleri ne durum da?
Sevgili agozce; teşekkürler. İnanaın yeni bir bitki hayata merhaba dediğinde yaşadığım mutluluğu tarif edemem. Hele bu bitki bir dosttan gelmişse ayrı bir heyecan yaşıyorum. Gönderdiğiniz tohumlardan bir de mavi çiçekli sarmaşığım çimlendi. Diğerlerinde malesef aynı başarıyı yakalayamadım. :(
Bu güzel ağacın tohumundan elinde olupta benimle paylaşmak isteyen var mı acaba:D:D
Benim tohum toprağa doğru kök salmış ama neredeyse 10 gündür halen toprak yüzeyine fide çıkamadı. Sabırla beklemeye devam. :)
İkinci tohum da çürümüş. Dışarıda saksıya doğrudan ektiğim tohum kaldı bir tek. Sanırım yaz boyunca çimlenecektir. Çürüyen ikisini çimlenip çimlenmediğini anlamak için çok kurcaladığım için bozuldular. Bahçedeki saksıdakine hiç bakmayacağım.
botanica
02-10-2010, 09:41
Arkadaslar forumu okudum... ve kıbrıs'ta, özellikle girne bölegesinde oldukça sık rastlayabileceğiniz bir ağaç bu... pek yakında ben de edinmek istiyorum... :D
Peki Kıbrıs'ta fidesini satan yer yok mudur?
Sevgili Agözce'nin gönderdiği tohumları ekmiş ancak hiçbirini çimlendirememiştim. Dün Selluka tohumlarını ekmek için tohum kutusunu açtığımda büyük sürprizle karşılaştım. Kutunun bir köşesinde kağıtların altında kalmış 1 adet Ateş Ağacı tohumu.(düşmüş demek ki) Hemen ektim, saksısını Sellukaların yanına yerleştirdim. Bakalım ne olacak?
Güngör Salman
06-10-2010, 13:06
Benim ektiğim tohumlardan çimlenen olmadı.
athena -asena
06-10-2010, 19:12
acaba bize de tohum verecek arkadaş varmı teşekkürler.
botanica
07-10-2010, 09:15
Peki Kıbrıs'ta fidesini satan yer yok mudur?'
sevgili limon Kıbrıs'ta Alev ağacı satan bir yer var...
dilersen sana bu seranın telefon numarasını verebilirim... belki kıbrıs'tan edinme qibi bir durumun olabilir... Görüşmek üzere... :)
Çok sevinirim, samimi bir dostum Kıbrıs'ta çalışıyor, gelirken getirebilir.
Ateş ağacının tohumunu ben de çimlendiremedim.
botanica
09-10-2010, 10:13
Çok sevinirim, samimi bir dostum Kıbrıs'ta çalışıyor, gelirken getirebilir.
bana e-mail adresini ver istersen... Tel. numarısını ve seranın adını oraya göndereyim... Görüşürüz... :D :D
Kullanıcı adımın üstüne tıklaranız "özel mesaj gönder" kısmı çıkacak. Oraya yazabilirsiniz. Teşekkür ederim.
Benim Küba'lı güzel açtı.:D Teşekkürler agözce.
Sevgili Almiraaaaa harikasın. Tebrikler. ( Keşke bütün tohumları sana gönderseydim...)
Yalnız bu ateş ağacının boduru olan, pride of barbados- Kelebek çalısı. Çiçekler ve yaprakları aynı, sadece fazla büyümüyor.
(Hatırlarsanız, bunun tohumları küçük fasulye gibiydi. Ateş ağacını ki ise çok sert ve biraz uzundu.)
Bende 3 adet var, boyları 1 mt. kadar var ama henüz çiçek yok. Elle tozlaşma yapmaya çalış. Arkadaşlara dağıtırsın.
Birde boydan foto ekleyebilir misin.
Bunun sarısı, hele bir pembe renklisi varki. Harika. Tohum bulabilsek ne güzel olurdu....
180494
2008 yılı sonlarından buyana Delonix Regia ile ilgili ne gibi gelişmeler oldu merak ediyorum. Bu ağacın tohumlarından ben de geçen yıl getirttim ve birkaç küçük fidanım var. Bu yaz artık iyice büyümelerini bekliyorum. Özellikle Antalya'da yetiştiren varsa deneyimlerini öğrenmek isterim.
fesleğen
17-03-2011, 10:35
Ama bu haksızlık:( denizimiz yok zaten, bize de bu güzelim ağaçlara ağzımız açık bakmak kalıyor:(:( Bu ağaçlar Kütahya Tavşanlı 'da da yetişsin ama yaaa:((
bu ağaca ben de 2 sene kadar önce resimlerinden aşık olmuştum,
tohumu ya da fidani olan varsa paylaşabilir mi acaba? inanın gözüm gibi bakacağım kendisine
şimdiden teşekkürler
bende tohum almıştım bir tanesi filizlendi derken son anda çürüdü çok canım sıkıldı tohumdan zor **** ben anlamadım
odi-kara
04-11-2011, 00:28
bende kıbrıs magosadaki maraş bölgesinde ordu evi bahçesinden almıştım erzincanda birkaçkez çimlendirmeyi başarmama rağmen yaşatmayı başaramadım .şuan Aydın didimde denemelerim devam ediyor 3 tohumdan 1 tanesi çimlendi inşallah bunu yaşatmayı başarabilirim çok istiyorum bu agacı
kelebek çalısı
02-01-2012, 02:50
bende kıbrıs magosadaki maraş bölgesinde ordu evi bahçesinden almıştım erzincanda birkaçkez çimlendirmeyi başarmama rağmen yaşatmayı başaramadım .şuan Aydın didimde denemelerim devam ediyor 3 tohumdan 1 tanesi çimlendi inşallah bunu yaşatmayı başarabilirim çok istiyorum bu agacı
Sn. odi-kara,
Alev ağacı K.K.T.C de çok yaygın görülen, bahçe ve parklarda tercih edilen bir ağaç. Fakat iklim olarak kışların sert geçtiği bölgelerde genç fidanların yaşama tutunabileceğini düşünmüyorum. Kapalı Maraş bölgesinde karakol noktası olarak bilinen yerde gerçekten de muazzam bir alev ağacı vardir ki, insani kendine hayran bırakır.
Aydın Didim de alev ağacı kışları çok yüksek ihtimal donma tehlikesiyle karşılaşacağından, genç fidanı direkt toprağa dikmemenizi, bir kaç yıl süreyle saksılarda, kışın limonluk veya kış bahçesi tabir ettiğimiz ılıman ve güneş alabilen bir mekanda, yazlari ise balkon veya teras kısmında büyütmeye devam edip, bir kaç sene sonra uygun koşullarda topraga nakletmeyi denemenizi öneririm.
Ben de defalarca Didimde yazlığıma Hint Mabed Ağacı dikmeme rağmen, ne yazık ki sert geçen kışlar yüzünden bu ağacın donmasına engel olamadım.
Ayrıca Didimde çok sık karşılaşılan durumlardan biri de kışın bahçelere girilip, ağaçların yerlerinden sökülüp çalınması, ya da kasti zarar verilmesi durumu. İnsan emeklerinin heba olmasına mı üzülsün, ağaçların, bitkilerin durumuna mı bilemiyorum.
Dikkatinize sunarım, kolay gelsin.
kelebek çalısı
01-05-2012, 23:55
Delonix regia ancak geç baharda uyanmakta.
kelebek çalısı
04-08-2012, 17:36
Delonix regia yine kurudu. İlk ağacım da aynı yerdeydi ve iki sene sonunda kurumuştu. Bu ağacım da yine bir senenin sonunda kurudu. Baharda filiz vermeye başlamıştı fotoğrafladığım gibi. Biraz daha uzayan filizler daha sonra yerinde saymaya başladı. Gövdenin toprakla birleştiği alanda bir süre sonra bir yumuşama farkettim. Çürüme olduğunu düşündüm. Yağmurlardan yeni çıktığımız için ekstradan su vermemeye karar verdim ve izlemeye aldım. Fakat durum ne ilerledi ne geriledi. Gövde henüz tamamen kuru olmasa da umudum yok. Bir sorun var. Ya diktiğim bölgede bir sorun var veya bir hastalık ya da zararlıdan kaynaklı bir sorun.
Artık Delonix regia dikmeyeceğim. Bu sevdanın peşine düşmemeye karar verdim. Bahçemde diğer alanlarda da ağaç için gereken uygun ve boş alanım yok. Kuzey Kıbrıs' ın sokaklarında salınan Delonix regia ağaçlarını mevsiminde açtığı ateş kırmızısı çiçekleriyle seyrederek fotoğraflayacağım artık :rolleyes:.
Sevgili Kelebek çalısı, Kıbrıs sokaklarında bir ateş ağacı, onu gördüğüm zaman ne ağacı olduğunu bilememiş, akasya türü olduğunu zannetmiştim, çok güzel, hayran kalmamak elde değil:) Adeta aşık olmuştum ona.
334399
kelebek çalısı
26-09-2012, 00:33
Sn. Fatoş merhaba,
Paylaştığınız fotoğrafta da görüldüğü gibi bu ağaç çiçeklendiğinde tam bir görsel bir şölen oluşturuyor. Gerçi çiçeksiz bile çok görkemli duruyor, parlak ve koyu yeşil yaprakları ile.
Ne iyi ettiniz bu fotoğrafı ekleyerek.
Saygılarımla.
naturefan
19-10-2012, 19:40
Bu güzel ağacı(Delonix regia) edinmek istemiş, ancak soğuk iklim nedeniyle vazgeçmiştim. Bugün tesadüfen bu ağacın bir de soğuklara daha (-12) dayanıklı, cüce cinsinin-Caesalpinia pulcherrima- olduğunu öğrendim. Farklı renkleri de var.
Aşağıdaki linkde detaylı bilgi mevcut.
Ateş ağacı Poinciana | Süs Bitkileri ve Çiçek Bakımı (http://www.bitkivecicek.com/ates-agaci-poinciana)
naturefan
20-10-2012, 19:56
Tavuskuşu(peacock tree) veya kelebek çiçeği olarak da geçiyor.
http://www.agaclar.net/forum/calilar/12723.htm
350510
bunlarda benim ateş ağaçlarım. 4 günde çimlendiler
inşallah sorunsuz büyütebilirim.
ben de aşağıda linkini verdiğim üründen aldım ancak halen bir çimlenme yok. acaba ekstra bir şey yaptınız mı?
Flamboyant delonix regia tohumu, flamboyant delonix regia bonsai, flamboyant delonix regia fidesi | Zengarden Ev ve Bahçe (http://www.zengardentr.com/Delonix-regia-tohumu-dunyanin-en-guzel-agaci-flamboyant,PR-1372.html)
benim okuduğum metinde toprağın bir tohum boyu altına gömülmesi yazıyordu. acaba siz de aynen böyle mi yaptınız?
drhegeli
31-12-2012, 10:00
Tohumların etrafında şeffaf, oldukça sert, mika gibi bir kılıf var.
Bir bardağa tohumları ve kaynar derecede sıcak su koyun. 24 saat bekletin. Kılıfın sıyrıldığını göreceksiniz. Sonrasında tarif edildiği şekilde ekiniz.
Yalnız mevsim pek uygun değil. Kolay çimleniyorlar, ama en ufak bir soğuğa maruziyette vazgeçiyorlar.
evet zaten kaynar suda onlar sanki bir kılıf gibi ayrıldı. sonra ektim toprağın 1 cm altına ancak halen hareket yok. sanıyorum oda sıcaklığı yetmiyor kendisine :)
Merhaba,
Ben bu ağacı Libya'da gördüm ve orada yaşadığım üç sene boyunca hayran hayran izledim. Jakarandalarda vardı Libya'da ama bunun kadar güzel değiller. Her gördüğüm yerde arabayı durdurup uzun uzun seyrederdim. Bir ağaç bu kadar mı güzel olur, çiçeksiz hali bile çok estetik. Tohumlarından ben de getirdim ****** ama hiç çimlendiremedim. Kaynar suya attım ektim, tohumu hafif çatlatıp ektim ama yok, sonuç alamadım. Kuzenime verdim o da başaramadı. Şimdi elimde sadece bir adet tohum var, çimlendirme hakkında tüm araştırmalarımı yapıp ondan sonra deneyeceğim. Umarım bu kez başarırım...
Ben etrafındaki çizgi boyunca çentik attım,sonra 24 saat klorsuz ve kireçsiz çeşme suyunda beklettikten sonra yatay olarak kendi kalınlığı kadar toprağa gömdüm.4 gün sonra oda sıcaklğında çimlendi.
Kıbrıs florası inanın bizim Akdeniz Bölgesinden bile çok farklı, çok zengin. Ateş ağacını ilk kez Kıbrıs'ta askerlik yaparken kapalı Maraş'ta görüp hayran kalmıştım. Uzaktan görünümü daha adını bile bilmeden sanki ateş harı gibi alev alev olduğundan tesadüfen ateş ağacı demiştim. Alev ağacı ve ateş ağacı da var. Biri dikenli dalları, hafif dolgun yaprakları, içinde baklamsı tohumlar içeren keçiboynuzu gibi sert ürünleri olan alev ağacı; diğeri dikensiz, eğrelti otuna benzer yaprakları olan ateş ağacı. Keçiboynuzuna benzer tohumları hala saklıyorum. En son Aralık 2012'de Kıbrıs gezisinde bu iki ağaç fidanını Güzelyurt Ziraat Fidanlığında bulup Yalova'ya getirdim. Kapalı balkonda hava soğuyunca içeri aldım. Yaprakları önce dökülen fidanlarım şimdi yeniden tomurcuklanıp yaprakçıklar verdiler. Kıbrıs'tan uzaktan Himalaya Sedirini andıran grevillea ağacı, cüce hurma (Ramazan hurması) fidanları da getirdim. Ayrıca bambu dalları ve Hint inciri kaktüsü yaprakları da getirdim. Tüm fidanlarım şu an salonda sıcak ortamdalar ve Mart sonuna doğru botanik bahçeme ekeceğim. Sonucu merakla bekliyorum.
Merhaba,
Ben bu ağacı Libya'da gördüm ve orada yaşadığım üç sene boyunca hayran hayran izledim. Jakarandalarda vardı Libya'da ama bunun kadar güzel değiller. Her gördüğüm yerde arabayı durdurup uzun uzun seyrederdim. Bir ağaç bu kadar mı güzel olur, çiçeksiz hali bile çok estetik. Tohumlarından ben de getirdim ****** ama hiç çimlendiremedim. Kaynar suya attım ektim, tohumu hafif çatlatıp ektim ama yok, sonuç alamadım. Kuzenime verdim o da başaramadı. Şimdi elimde sadece bir adet tohum var, çimlendirme hakkında tüm araştırmalarımı yapıp ondan sonra deneyeceğim. Umarım bu kez başarırım...
Kenarından dış kabuğu hafif çizin ve suya ıslatın. Ilık bir yerde beklesin. Tohum şişene kadar bekleyip ekin. Şişen tohum kolay çimleniyor.
Ben bu yöntemle çok çimlendirdim.
Kaynar su, canlılığını kaybedebilir bence.
BURSA016
03-03-2013, 03:24
Genellıkle parklarda gorulen ağaç türlerine yakındır ve çok hoş bir ağaçtır :)
kelebek çalısı
04-03-2013, 01:45
Kıbrıs florası inanın bizim Akdeniz Bölgesinden bile çok farklı, çok zengin. Ateş ağacını ilk kez Kıbrıs'ta askerlik yaparken kapalı Maraş'ta görüp hayran kalmıştım. Uzaktan görünümü daha adını bile bilmeden sanki ateş harı gibi alev alev olduğundan tesadüfen ateş ağacı demiştim. Alev ağacı ve ateş ağacı da var. Biri dikenli dalları, hafif dolgun yaprakları, içinde baklamsı tohumlar içeren keçiboynuzu gibi sert ürünleri olan alev ağacı; diğeri dikensiz, eğrelti otuna benzer yaprakları olan ateş ağacı. Keçiboynuzuna benzer tohumları hala saklıyorum. En son Aralık 2012'de Kıbrıs gezisinde bu iki ağaç fidanını Güzelyurt Ziraat Fidanlığında bulup Yalova'ya getirdim. Kapalı balkonda hava soğuyunca içeri aldım. Yaprakları önce dökülen fidanlarım şimdi yeniden tomurcuklanıp yaprakçıklar verdiler. Kıbrıs'tan uzaktan Himalaya Sedirini andıran grevillea ağacı, cüce hurma (Ramazan hurması) fidanları da getirdim. Ayrıca bambu dalları ve Hint inciri kaktüsü yaprakları da getirdim. Tüm fidanlarım şu an salonda sıcak ortamdalar ve Mart sonuna doğru botanik bahçeme ekeceğim. Sonucu merakla bekliyorum.
Bahsettiğiniz ağacın tam adı Grevillea robusta . Silk oak olarak da adlandırılır ve ait olduğu familya da Proteaceae' dir. Benim de Türkiye' de yetiştirmeyi başarabildiğim çok farklı ve ender bir ağaçtır. 15 yaş civarında ve ilk 10 senesini oldukça ağır ama stabil bir büyüme hızında geçirdi. Dilerim sizin ağacınız da kuvvetle tutunur yeni yerindeki yaşamına. Zira benim ağacım da Güzelyurt' ta bulunan orman fidanlığından alınmıştı ;). Şimdi buradaki bahçeye de dikili, 4 yaşında bir Grevillea robusta mevcut ama gelişimi yine şaşırtıcı derecede ağır. Yakınımda bulunan bir alanda dikili olan ve benim ağacımdan bir yaş küçük başka bir Grevillea robusta ise aldı başını gidiyor. Yerini sevmesi, yerine alışabilmesi önemli sanırım.
Diğer seçimleriniz de güzel. Delonix regia konusunda bol şans diliyorum. Bu güzel bitkilerin gelişim bilgileri ve fotoğraflarını da forumda paylaşmanızı dilerim.
Bugün siparişlerim geldi.3 adet Flamboyant Tree(Ateş ağacı tohumum var)...Nisan ayının ortasında ekmek istiyorum...Bende katıldım aranıza bakalım...Bitki dünyam gittikçe büyüyor:)...
Bugün siparişlerim geldi.3 adet Flamboyant Tree(Ateş ağacı tohumum var)...Nisan ayının ortasında ekmek istiyorum...Bende katıldım aranıza bakalım...Bitki dünyam gittikçe büyüyor:)...
3 tohumumu da burda yazıldığı gibi ektim.2 tanesi çürüdü bir tanesi ise başardı ...bakalım büyütebilecekmiyim...Yanlarındakilerde wisteria mor salkım
delimanyac
27-03-2013, 20:55
2012 kış aylarında 5 adet Delonix regia tohumu aldım. Tohumları kaynar suya attım ve 24 saat beklettim. Tohumların dışındaki sert kabuk kısmını ellerimle ovuşturarak çıkarttım. tekrar suda beklettim çünkü şişmemişlerdi. ertesi gün tohumları ektim. Tohumların hepsi çimlendi. 4 tanesi yaşıyor. Bir tanesini sökeye gönderdim. Arkadaşım rüzgalı bir noktaya dikmiş. Yaklaşık 15 gün içinde kurumuş. Ben şu anda Ankara da çalıştığım kurumda bina içerisinde 4 tanesini 1 metre boya kadar getirdim. Ama dışarı dikmeye kıyamıyorum. 1 yıl daha bekletip gövdenin iyice odunlaşmasını bekliycem bakalım.
selam arkadaşlar. bu agaç gazi magosada var.çimlendirmek zor ben tohumlarını çimlendiremedim şubat ayından sonra tohumları olgunlaşıyor isteyenler önbilgi toplayın yetiştirmekle ilgili bende tohumları temin etmeye çalışayım .sevgiyle kalın..
Fidesini bulma şansım varmı ?
sadecegeçen
25-05-2013, 15:25
5 adet Delonix regia tohumu aldım. Tohumları kaynar suya attım ve 24 saat beklettim. Tohumların dışındaki sert kabuk kısmını ellerimle ovuşturarak çıkarttım. tekrar suda beklettim çünkü şişmemişlerdi. ertesi gün tohumları ektim. Tohumların hepsi çimlendi. 4 tanesi yaşıyor. Bir tanesini sökeye gönderdim. Arkadaşım rüzgalı bir noktaya dikmiş. Yaklaşık 15 gün içinde kurumuş. Ben şu anda Ankara da çalıştığım kurumda bina içerisinde 4 tanesini 1 metre boya kadar getirdim. Ama dışarı dikmeye kıyamıyorum. 1 yıl daha bekletip gövdenin iyice odunlaşmasını bekliycem bakalım.
Bunların aynısını bende yaptım ama bir tanesi bile çimlenmedi :(
Benim fidan 1metre ye ulaştı çiçek açmadı nezaman açar veya birşeymi eksik bilen varmı?
sadecegeçen
06-06-2013, 21:17
7 adet tohumu biraz önce ektim. Bu kez çimlenmesini bekliyorum umarım bir aksilik olmaz.
sadecegeçen
20-06-2013, 18:17
7 tohumdan 5 tanesi çimlendi. bu kez başardım
emre2470
27-08-2013, 23:53
Arkadaşlar merhaba,
Siteye sırf bu ağaç için edindiğim bilgileri paylaşmak ve bilgi almak için üye oldum :)
Direk kendi yaptığım çalışmadan bahsedeceğim.
Öncelikle bu ağacın tohumlarını bir internet sitesinden satın aldım. (isim vermek yasakmı bilmiyorum).
Elime geçen üç adet tohumdan iki tanesini tarif edildiği şekilde ektim.
Önce kabukta ufak bir zayıflatma etkisi için falçata ile kazıdım ve normal oda sıcaklığında bir suyun içinde 12-16 saat kadar beklettim ve sonra torfa ektim. Olay bu.
3. Gün topraktan çıkma seviyesine geldi, iki hafta içinde gerçek yapraklarını çıkardı.Şuan 2aylık kadarlar.
Kocaeli'nde saksıda ve günün çok büyük bölümü ışık alan bir noktada gelişmeye devam ediyorlar.
Fotoğraflar aşama aşama aşağıdaki gibidir:
http://flic.kr/p/fDkAMj
http://flic.kr/p/fDkBmb
http://flic.kr/p/fD43SD
NOT: direk fotoğraflar görünecek şekilde yapamadım.
Kıbrıs florası inanın bizim Akdeniz Bölgesinden bile çok farklı, çok zengin. Ateş ağacını ilk kez Kıbrıs'ta askerlik yaparken kapalı Maraş'ta görüp hayran kalmıştım. Uzaktan görünümü daha adını bile bilmeden sanki ateş harı gibi alev alev olduğundan tesadüfen ateş ağacı demiştim. Alev ağacı ve ateş ağacı da var. Biri dikenli dalları, hafif dolgun yaprakları, içinde baklamsı tohumlar içeren keçiboynuzu gibi sert ürünleri olan alev ağacı; diğeri dikensiz, eğrelti otuna benzer yaprakları olan ateş ağacı. Keçiboynuzuna benzer tohumları hala saklıyorum. En son Aralık 2012'de Kıbrıs gezisinde bu iki ağaç fidanını Güzelyurt Ziraat Fidanlığında bulup Yalova'ya getirdim. Kapalı balkonda hava soğuyunca içeri aldım. Yaprakları önce dökülen fidanlarım şimdi yeniden tomurcuklanıp yaprakçıklar verdiler. Kıbrıs'tan uzaktan Himalaya Sedirini andıran grevillea ağacı, cüce hurma (Ramazan hurması) fidanları da getirdim. Ayrıca bambu dalları ve Hint inciri kaktüsü yaprakları da getirdim. Tüm fidanlarım şu an salonda sıcak ortamdalar ve Mart sonuna doğru botanik bahçeme ekeceğim. Sonucu merakla bekliyorum.
Mayıs 2013'te fidanlarımı ektim. Alev ağaçlarım tuttu ve filizlenip dallandı. Şimdi hemen hemen 1,5 m boydalar. Grevillea robusta ya da Silk denilen fidanlarım nazlansa da hepsi tuttu. Cüce hurma- Medine hurması fidanlarım da tuttu. Bu arada ektiğim hurma tohumlarım da filizlendiler. Delonix regia yani Ateş ağacı fidanlarım malesef tutmadı. Yine de yeni çabalarım olacak. Tohumlarımı bulursam çimlendirip ekmeyi deneyeceğim. Ayrıca kışın soğuğundan korumak için fidanlarımı naylonla sera gibi kapatacağım. Kökü korumak için de talaşlı, torflu, kış gübresi harmanlı toprakla kapama da yapacağım. Çektiğim son resimleri de yüklemeye çalışacağım.
sadecegeçen
23-01-2014, 17:51
Geçen sene çimlendirdiğim delonix fidanlarını, yazın bahçeye diktim. Bu kış 3 tanesi çok soğuk olmamasına rağmen kurudu. ya bizim memlekette bu ağaç olmuyor, ya da ben çok erken diktim bahçeye. Bahçeye 2-3 yaşından sonra diksem olur mu dersiniz?
hakankesikci
23-07-2014, 04:56
Merhaba arkadaşlar bu ağaç çok ilgimi çektiği için ben de tohum aldım. Dün çimlendirmek üzere ektim. Sonuçlarını paylaşırım.
3 tohumumu da burda yazıldığı gibi ektim.2 tanesi çürüdü bir tanesi ise başardı ...bakalım büyütebilecekmiyim...Yanlarındakilerde wisteria mor salkım
Maalesef Ateş ağacı fidanımı kaybettim...15 cm büyüdü ve sonra kurudu...
Bu ağacı yeni gördüm, Senegal'de hayır kuruluşunun gönüllüsü göz doktoru arkadaş resimlerini göndermiş. Şimdi tohumlar birkaç güne getirecek ya bakalım Hatay'a ne kadar uyum sağlayacak? Ben bu tarz bitkileri üretip paylaşıyorum ki sonradan bende ölse dahi tohum-çelik alacak yerim olsun.
Çiçekcikız
22-09-2015, 03:31
bu ağacın fidanını alabileceğim bir yer var mı?
Moringa_sülo
22-09-2015, 11:25
Bunlarda benim Alev agaci fidelerim :-) 100 adet ekmisdim ama anca 10 adet cimlendi. Bi 100 adet tohumuda insallah ilkbaharda ekicem.
Gardenias
13-03-2016, 00:52
Tohumlar bir beyzbol topunun çok minyatürü şeklinde ,ortası çentikli..Kabuğu çok sert,bir tırnak makasıyla uç kısmından içindeki embryoya zarar vermeden kesip 24 saat oda sıcaklığındaki suda beklettim.5 günde çabucak çimlendi.Bu ağaç çok fazla yer kaplayan şemsiye tarzı enlemesine de çok gelişen devasa bir yapıya sahip olduğundan,pozisyon açısından ileride sıkıntı oluşturmayacak, rahat da sulanabileceği Antalya'da akarsu kenarı şehir içindeki park gibi bir yere diktim.Gelişmesini umarken, Antalya'ya bu çok dekoratif ağacı kazandırmak isterken, birgün bir de ne göreyim? Baktım ki ,suç işlediklerini bildiklerinden,yüzleri görülmesin de kimlikleri belli olmasın diye poşuları peçe gibi yüzlerine bağlamış 2 delikanlı bir sürü koyunu o lüks semtteki şehir içine o ırmağın kenarındaki yere sokmuş! Oysa ki şehir içinde koyun otlatmak yasak..
Bizim yurtdışından zorlukla getirilen canım Delonix Regia tohumu,binbir emekle tohumdan çimlendirilen ve büyümesi için gözünün içine bakılan Delonix Regia fidesi; kanun dışı parka sokulmuş bir sürü koyuna yem oldu anlayacağınız..
Bu yıl tohumunu tekrar ısmarladım ancak bu sefer farklı morfolojide bir tohum geldi ve önceki çok kolay çimlenmesine rağmen bu seferkiler henüz çimlenmediler..
Ayrıca çok şiirsel güzelliğe sahip bu ağacın, ne yazık ki 20 sene sonra çiçek açtığını öğrendim..
Olsun, Türkiye'de yetişen yeni nesiller bu doğa harikası ,güzelliği görüp yakından tanımış olurlar..
Konya şartlarında bu ağacı bahçede yetiştirme şansımız biraz varmı acaba ?
evandevan5
28-11-2016, 14:17
Sulama hakkında bilgisi olan varmı dün çiçek fuarından 1 liraya küçük işaret parmağım büyüklüğünde bir ateş ağaçı fidesi aldım saksıya ektim ama dışarı kodum hava da soğuk açaba içeri mi alsam bilemedim yazık küçüçük bir dal yaprakları da var.
Gardenias
11-08-2017, 08:25
Subtropik bölge ağacı. Konya'daki olmaz ama ev ortamında saksıda yetistirebilirsiniz..
Hatay'da fevkalade olur..
SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Çiçekçi kız Şu an yurt dışındayım gaziantep'liyim eger isterseniz izine geldiğimde size tohum verebilirim bulunduğum ülkede bu ağaçtan var rengi ve görünüşü harika.
Ben Gaziantep'te yaşıyorum 2 yil once internetten aldığım delonix regia tohumlarimi basarili bir sekilde cimlendirip saksida yetistirmeye çalıştım fakat sadece 1 yil hayatta tutabildim onları kışı sorunsuz gecirmemize ragmen ilkbahar sonlarinda anlayamadigim bir sekilde kuruyup öldüler bu yıl tekrar denemek istedim fakat tohum bulamadım yardımcı olabilecek var mı arkadaşlar
Toha HAWLADER
01-01-2019, 15:31
Sevgili Kelebek çalısı, Kıbrıs sokaklarında bir ateş ağacı, onu gördüğüm zaman ne ağacı olduğunu bilememiş, akasya türü olduğunu zannetmiştim, çok güzel, hayran kalmamak elde değil:) Adeta aşık olmuştum ona.
334399
İlk baharda çiçeklenen bir ağıc. Bengalcıda Krişnoçura diye bilinmektedir. Çok beğendiğim bir çiçektir.
siflera12
21-11-2019, 06:28
Ateş ağacı (Delonix regia) Baklagiller familyasından, subtropikal ve tropik kuşaklarda yetişen bir çiçekli ağaç türü. Ateş ağacı tanımı, akrabası olmayan başka ağaç türleri için de kullanılmaktadır.
Ateş ağaçları, dünyadaki "en renkli ağaçlar" olarak tanımlanabilir. Ağaç parlak kızıl, kırmızı, turuncu, sarı çiçekleri ve onu daha çarpıcı hale getiren parlak yeşil yapraklarıyla bilinir.
Ateş ağacı, Madagaskar'ın batısındaki tropik ormanlarda doğal olarak bulunur. Yaşam alanından farklı ortamlarda kültürü yapılmaktadır ancak doğal yaşam alanında soyu tehlike altındadır.
Süslü rengine rağmen tropik ormanların karanlık ortamlarında, yaklaşık 5 metre ila 12 metre arasında boylanarak yaygınlaşır. Kuru mevsimlerde yapraklarını susuzluğa dayanıklı hale getirir, diğer mevsimlerde her daim yeşildir.
Çiçekler iri, sarı ve beyaz noktalıdır. Doğal varyetesi flavida sarı çiçeklidir. Tohum kabukları koyu kahverengi renklidir;boyları 60 cm. uzunluğunda,5 cm. genişliğinde olabilir.Ancak tohumlar tek başlarına 0.4 gram ağırlığındadır. Tohum kabukları Karayipler'de,şak-şak ya da marakas olarak bilinen bazı perküsyon aletlerinin yapımında kullanılır.
Birleşik yaprakları hafif tüylü görünümlü ve karakteristik parlak yeşildir. İki parçalı olabilirler. Her yaprak 30 ila 50 cm. uzunluğunda ve 10-20 parçaya bölünmüş şekildedir.
Ataş ağaçları, tropik veya yarı tropik iklimlerde bulundukları gibi, kuru ve tuzlu ortamlara da dayanabilirler. Yaygın olarak Karayipler'de görülürler.
Amerika'da sadece Florida ve Teksas'ın güney bölgelerinde bulunur.
Çiçeklenme mevsimi:
* Güney Florida: Haziran
* Karayipler: Mayıs–Eylül
* Hindistan: Nisan–Haziran
* Avustralya: Aralık–Şubat
53282
Çiçekler
53283
Tohum kabukları
53284
Ağacın kabuğu
53285
Delonix regia
53286
Çiçekler
KAYNAK (http://tr.wikipedia.org/wiki/Ate%C5%9F_a%C4%9Fac%C4%B1)Çiçekleri çok güzel [emoji3]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
kacaksevgilim
11-01-2021, 13:06
Merhabalar. bu güzel ağacı sizin sayenizde öğrenip evvelsi gün 15 kadar tohum aldım .Beşini belirtildiği gibi kazıdım 24 saat suda beklettim. Kabukları kabaranları saksıya aldım diğerlerini doğrudan toprağa ektim.
Adana'da yaşıyorum soğuk sorunumuz yok:), verimli çukurova topraklarına uyum sağlar diye umut ediyorum
Adana'da bu ağaçtan gören duyan var mı?
bir diğer ricam ben kuşları çok severim.İsterim ki kuşlar ağaçlardan eksik olmasın. Kuşların ilgisini çeken ,onların sevdiği hangi ağaçlar vardır?
Evim müstakil ve aşağı yukarı bir dönümlik bahçem var
Mesajlar 10 yıllık ağaçların durumu nedir acaba?
ekleme:20 adet tohumun tamamı çürüdü. para boşa gitti. bir dahaki sefere fide alacağım
ata ayhan
26-12-2021, 16:32
Sokak benjamini(Ficus microcarpa) ağacı kuşları çekebilir.
https://azbitki.com/ficus-microcarpa bu sitede bilgileri mevcut.
Ateş ağacı hakkındada bir yazısı mevcut.
https://azbitki.com/delonix-regia
cambazoglu
31-12-2021, 20:14
Ateş ağacı (Delonix regia) Baklagiller familyasından, (https://mediasozluk.com/show-tv-yayin-akisi.html) subtropikal ve tropik kuşaklarda yetişen bir çiçekli ağaç türü. Ateş ağacı tanımı, (https://mediasozluk.com/trt-1-yayin-akisi.html) akrabası olmayan başka ağaç türleri için de kullanılmaktadır.
Ateş ağaçları, (https://mediasozluk.com/kanald-yayin-akisi.html) dünyadaki "en renkli ağaçlar" olarak tanımlanabilir. Ağaç parlak kızıl, kırmızı, turuncu, sarı çiçekleri ve onu daha çarpıcı hale getiren parlak yeşil yapraklarıyla bilinir.
Ateş ağacı, Madagaskar'ın batısındaki tropik ormanlarda doğal olarak bulunur. Yaşam alanından farklı ortamlarda kültürü yapılmaktadır ancak doğal yaşam alanında soyu tehlike altındadır.
Süslü rengine rağmen tropik ormanların karanlık ortamlarında, yaklaşık 5 metre ila 12 metre arasında boylanarak yaygınlaşır. Kuru mevsimlerde yapraklarını susuzluğa dayanıklı hale getirir, diğer mevsimlerde her daim yeşildir.
Çiçekler iri, sarı ve beyaz noktalıdır. Doğal varyetesi flavida sarı çiçeklidir. Tohum kabukları koyu kahverengi renklidir;boyları 60 cm. uzunluğunda,5 cm. genişliğinde olabilir.Ancak tohumlar tek başlarına 0.4 gram ağırlığındadır. Tohum kabukları Karayipler'de,şak-şak ya da marakas olarak bilinen bazı perküsyon aletlerinin yapımında kullanılır.
Birleşik yaprakları hafif tüylü görünümlü ve karakteristik parlak yeşildir. İki parçalı olabilirler. Her yaprak 30 ila 50 cm. uzunluğunda ve 10-20 parçaya bölünmüş şekildedir.
Ataş ağaçları, tropik veya yarı tropik iklimlerde bulundukları gibi, kuru ve tuzlu ortamlara da dayanabilirler. Yaygın olarak Karayipler'de görülürler.
Amerika'da sadece Florida ve Teksas'ın güney bölgelerinde bulunur.
Çiçeklenme mevsimi:
* Güney Florida: Haziran
* Karayipler: Mayıs–Eylül
* Hindistan: Nisan–Haziran
* Avustralya: Aralık–Şubat
53282
Çiçekler
53283
Tohum kabukları
53284
Ağacın kabuğu
53285
Delonix regia
53286
Çiçekler
KAYNAK (http://tr.wikipedia.org/wiki/Ate%C5%9F_a%C4%9Fac%C4%B1)
Rabbim ne güzel bitkiler yaratıyor ne güzel bir botanik sistem oluşturmuş... Çok güzel (:
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.