Bağlan

View Full Version : Saka Kuşları




nariçi
18-11-2008, 17:50
Çevremize yine sakalar geldi. Bahçede, bu kuşlar için bir anlamda hizmet sunup ortam yaratıyor. Bu yöreye sakalar ilk bahar da ve güzün geliyorlar. Bugün sonbaharın ilk sakalarını gördüm. Kasımpatılara konmuş birşeyler kekiyorlardı.
Biraz küçük cüsseli gördüm. İki tanelerdi, bana da hiç aldırmadan çiçeklerden faydalanıyorlardı.

Bunla geçen ilkbahar sonu görüntülediklerim.
İki tane daha vardı yanlarında fotoğrafı küçülteyim diye sadece bunlar kaldı.




çelebi67
24-03-2009, 11:15
elinde fazladan saka kuşu olan varsa arkadaşlar ben talibim saka hastasıyım.ben burularda bulamıyorum.olan arkadaşlar yazsın

Orkun Kırcı
24-03-2009, 15:37
Sayın bahçekolik İzmir'de kuşçularda bulabilirsiniz. Bi araştırın derim ben.

selcuk44
24-03-2009, 20:16
İyi Akşamlar diliyorum,
Sevgili üye arkadaşlarımın saka kuşu ile ilgili yazılarını okudum.Onların bu çok albenili görünüşüne ve ötüşlerinin güzelliğine hayran olmamak elde değil ancak önemle vurgulamak isterim ki ülkemizde bilinçsizce yakalandıkları için evvela yakalanış sırasında ve daha sonra tutsak hayata intibak etme sırasında yakalanan gelişmiş saka kuşlarını hemen hepsi uyum sağlıyamıyarak bir iki gün içinde hayatlarını kaybetmektedirler .Şimdi tam yavru zamanı olduğu için sürüler halinde yakalanan ve gizlice satılan bu çok güzel kuş yavrularıda önemli ölçüde (tutsak hayatta bakılamadığı için)telef olmaktadırldr.Zaten
Buna engel olmak için yasalarımız Saka,ispinoz,Baştankara, Flor,gibi sayıları gittikçe azalan göçmen kuşlarımızı yakalamayı ve satmayı yasaklamıştır.Gerçi her yasakta olduğu gibi bu yasak da zaman zaman delinse de üye kardeşlerimin bu çok nadide ,kuşlarımızı satın almamakla, yakalayan ve satanları ,ikazlarla memleketimizde de hem çoğalmalarına yardım edecekler hemde çok güzel ötümlerini tabii yaşamlarında duyarak ve görerek daha çok seveceklerdir.Umuyorum ki bu yazımdan sonra bütün üye kardeşlerim isimlerini saydığım bu göçmen kuşları memleketimizde satın almıyarak veya tuzaklarla yakalamıyarak talep yokluğu sebebi ile bu işi profesyonel yapan avcılarıda heveslendirmemiş olurlar.Bir Kanarya ile kuş beslemek hobilerini tatmin edecekleri inancıyla tekrar satın almıyan ve yakalamıyan kardeşlerime bütün içtenliğimle teşekkür ediyorum.

yekadam
24-03-2009, 20:59
çiçek dalında kuş da o dalda sevdiğin kuşu doğada besle ağaçlara yemlik as yaşamaları için ağaç dik tutupta kafese hapsetme bu nasıl bir sevgi esefle kınıyorum

Orkun Kırcı
24-03-2009, 21:21
Bence öyle düşünmemek lazım. Yasak olanlar için demiyorum ama herkesin bir zevki var. Ayrıca düşüncelerimizi paylaşırken de forum kurallarına(imla kurallarına) uymak lazım.

Birol Ketenci
24-03-2009, 23:27
Doğal yaşam alanlarından koparılan muhabbet kuşlarını her eve soktuk kimse sesini çıkarmadı, söz konusu bizim sakalar olunca özgür bırakın söylemleri çifte standart olmuyor mu?

MeyveliTepe
25-03-2009, 08:20
Bahçenizde ya da balkonunuzda yuva yapacak bir çift saka olabilecek en güzel şeylerden biri olurdu...

Zeytinci
25-03-2009, 09:25
Kaya bülbülünden sonra. En çok duymak istediğim kus sesi Sakadır. İnsanı bir yerlere götürür. Hayatta güzel şeyler olduğunu hatırlatır.

Bitki tohumlarını çok seviyorlar. Ay çiçeğine ise bayılıyorlar. Bahçenizde birkaç ayçiçeğiniz var ise şenlik var demektir. Bunlar bitene dek misafiriniz olurlar. Ayçiçeği tohumu bulup diksek. Geç mi kaldık acaba zaman olarak?

Ödemiş'de meşhur bir köftecide bol miktarda kafes ve içlerinde öten saka görmüştüm.

Şahsen ben bu yıl bahçeme kuşları beslemek için özel ayaklı sehpa yapacağım. Kuşların yuva yapması için ise bir deneme yaptım. Sahibini bekliyor.

Kuş kafesi(evi) ile ilgili Osmalı döneminde bayağı çalışmalar yapılmış.

cagatayyucel
25-03-2009, 09:54
sayın zeytinci saka kuşları üstü kapalı yuvalarda yumurtlamazlar. Yuva konusunda çok hassas hayvanlardır eger kendi yaptığı yuvasına baktığınızı görseler, o yuvayı terkederler. Bence onlara yuva hazırlamayın. Çevrenizde bir yerde saka kuşları yuva yapmışlarsa seneye oraya tekrar gelip yuva yaparlar her çiftin bir bölgesi vardır, bir yuvayı bir dala diğer yuvayı diğer dala yuva yaparlar, kuluçka süreleri 14 gündür takip eden 14 günde de yavru yuvadan uçar daha sonra anne ve baba diğer yavrular için yeni yuva hazırlar ve bir kere daha yumurtlar her defasında 3-4 yumurta yapar.
bizim burada yapmamız gereken bu kuşlar için beslenebileceği bitkileri korumaktır ve avlanmalarına engel olmaktır. Aslında kafeste beslenmelerinde pek sakınca olmaz ama bu kuşlar satılmak için yakalandıklarında 30 - 40 tane birden yakalanıyor ve bu sayıdan sadece bir kaç tanesi hayatta kalıyor. çoğu susuzluktan ölüyor, hayvancıklar kafese takılan suluklardan su içmesini bilmiyorlar, hazır yemlerden yemeyi de bilmiyorlar yanlarında da alıştırıcıları yoksa hepsi birden ölüyorlar. Benim söyleyeceklerim bu kadar yorum sizlere kalmış...

Birol Ketenci
25-03-2009, 11:56
Olurda bahçenizdeki ağaca yuva yapmaya karar verirlerse onlar için yapacağınız en büyük iyilik içebilecekleri su bulundurmak ve eğer bahçe zeminine beslenmek için iniyorlarsa bir miktar pamuklu iplikler bırakmak. Sakalar yuvalarını ağaçların ulaşılması zor olan ince 3-4 dalın birleşme noktalarındaki çatallara ve nerdeyse tamamen iplik ve kumaş parçalarından yaparlar. Minik bir çorba kasesi formundadır yuva ve kuluçkada yatan kuşu görmek için dikkatli bakmak gerekir. Bu arada ailenin babası da yakın bir dalda nöbettedir. Aslında ana besin kaynakları diken tohumlarıdır ancak ilkbahar sonu, yaz başı gibi dönemlerde yavruları için etli bitki yapraklarıyla beslenirler.

Zeytinci
25-03-2009, 14:28
Çok dayanıklı yuva yaptıklarını görmüştüm, sık zeytin dallarının aralarına.
Ertesi yıl tekrar aynı yere yuva yaptıklarını bilmiyordum.

Göçmen olduklarına göre göç ettikleri yerler nereleri acaba? Baharları ortaya çıkıyor. Yazın nerelere kayboluyor olabilirler. Ülkemize kuluçka amaclı gelmiyorlar sanırım. Bol diken tohumu yaz aylarında olduğuna göre insanlara yakın olmuyor olabilirler. Bizdeki yerel adı ''Dikencik''.

Bol ayçiçeği dikmek gerekiyor. Çerezcilerden tuzlanmamış ayçiçeği alıp diksek olur mu?

Suluktan su içmeyi kendi başlarına öğrenememeleri garip geldi bana.

Ben ağaç kuş evini Baştankara'lar için düşünmüştüm onlar yerleşik ve fesfeseli kuşlar.

nariçi
25-03-2009, 15:55
Geçen gün 3 tane kuş yuvası almıştım ağaçlara asyım diye, birini dolmuşta yürütmüşler diğer ikisini çamlara astım. Bu orman idaresi standardında ki yuvalara hangi kuşlar kuluçka yatıyor bilen var mı?

Zeytinci
25-03-2009, 16:48
Emin değilim ama Serçe'lerin işgali muhtemeldir. Keşke Saka olsa.

Ben de aynı amaçla bir adet yaptım. Baştankara işgal etsin istiyorum. Zira çok vesveseli (önceki mesajda fesfese yazdığımı farkettim) bir kuş olduğunu biliyorum.

nariçi
25-03-2009, 17:18
Geçen gün evin önünde bir kuş gördün göğüs ve karıntarafı kahverengi, kanatlarında çizgili renk vardı kanat boyunca uzanan. Serçe büyüklüğünde idi. göğünde siyak benek vardı belli ki erkek. Bir daha göremedim İnt te arıyorum, o renkte göremedim.

selcuk44
25-03-2009, 19:58
Doğal yaşam alanlarından koparılan muhabbet kuşlarını her eve soktuk kimse sesini çıkarmadı, söz konusu bizim sakalar olunca özgür bırakın söylemleri çifte standart olmuyor mu?

İyi Akşamlar,
,Sizin bahsettiğiniz muhabbet kuşları dedelerinin dedeleri dahil bütün kuşakları tutsak hayatta ütretilmiş, asla doğal yaşamdan kopartılmamıştır hatta ,bir takım mutasyonlara uğratılmış(mesela İngiliz muhabbet kuşu,hollanda tipi muhabbet kuşu ,tepeli muhabbet kuşu gibi)tır yani doğada sadece yeşil renk olarak bulunan ve asla başka rengi olmıyan muhabbet kuşları bizim zevkle yetiştirdiğimiz muhabbet kuşları olmadığı için bu konuda (doğadaki muhabbet kuşlarını yakalayıp beslemek yasal ama doğadan saka kuşu yakalayarak beslemek yasal değil şeklinde ) çifte standart la suçlamak pek adil değil ,doğru da değil.
Siz genede ben saka alacağım doğada değil de kafesimde sesini dinlemek istiyorum derseniz bu konuda yasal uyarıları hatırlatanları asla çifte standart yapmakla suçlamadan da bu zevkinizi tatmin edebilirsiniz Dikkate almamız gereken Bilecik te ''Kelaynak kuşları,yerli kara kaplumbağaları , Doğan,şahin gibi bazı Türkiyemiz'deki doğal yaşamda üreyen canlıların yakalanmaları,satılmaları ve beslenmeleri yasal değildir .
Ama Saka kuşlarının renkleri,sesleri ve hareketleri hakikatten çok seyredilmeğe değerdir size bu konuda katılıyorum.

Birol Ketenci
26-03-2009, 00:02
Aslında demek istediklerimiz aynı. Kanarya, muhabbet kuşu,papağan hepsi zamanında doğadan yakalanıp bi şekilde evcilleştirilmiş, tutsak ortamda üretilip bizlerin ilgisine sunulmuştur. Mutasyona uğratılmaları çok ta önemli değil sonuçta ilk alınan yavrunun ebeveynleri doğadan yakalanmıştır.
Ben yirmi seneyi aşan bir süredir bu kuşun müdavimiyim. Çok kuş besledim çok ta yakaladım, ölen olmadımı ****** oldu ama asla suyu bulamadığı **** aç kaldığı için değil. Hatta son beslediğimi balkonda kerkenez harap etti. Ticari amaçla yakalanmalarına 3-5 kuruş için pazarlarda satılmalarına en az sizin kadar bende karşıyım. Ne yakaladığımı satarım ne de yakalanmış kuşa para verip yakalanmasını teşvik ederim Ama bu konudada bir sınır çizgisi olması taraftarıyım. Senelerce beslediğim sakalardan melez almaya çalıştım başardım da. Amaç sakanın narin namelerini kanarya tonunda yüksek dinleyebilmekti. Son beş yıldır ilgilenemiyorum ancak neden adamların muhabbet kuşuna **** kanaryaya yaptığını biz sakalara yapıp doğadakileri kendi hallerinde bırakıp kafeste ürettiklerimizle bu hayranlığımızı sürdürmeyelim.

MeyveliTepe
26-03-2009, 09:59
Şimdi daha net oldu. Ancak, kafeste üretilmiş sakaların bulunması, bu türün alınıp satılması, bir kısım kişileri doğadaki sakaları ağ kurup yakalamaya sevk ediyor ne yazık ki. Bunları kafeslere doldurup satıyorlar. İlk bakışta ayırmak mümkün olmadığı için (aslında mümkün ama ...) yine de alıcı buluyor. Öte yandan kafeste doğmuş saka kuşu ne kadar yaygındır bir fikrim yok. Sanki çok azdır gibi geliyor bana...

nariçi
26-03-2009, 11:18
Aslında gerçek şu ki; kendi zevk ve mutluluğumuz için, başka canlıları kullanıp onların mutluluğunu-özgürlüğünü kısıtlamayalım. İsterseniz biraz düşünüp empati yapın.

cagatayyucel
26-03-2009, 11:51
beyaz saka resmi göndermek istedim görenler vardır belki ama görmeyenlerde görsün

Zeytinci
26-03-2009, 15:02
beyaz saka resmi göndermek istedim görenler vardır belki ama görmeyenlerde görsün

Sn. Çağatay,

Çok güzelmiş. Saka ve Kanarya kırması mıdır? Kendiniz mi yetiştiriyorsunuz?
Ötüşü, ana baba vs. biraz bilgi verir misiniz?

Selamlar.

MeyveliTepe
26-03-2009, 15:56
Albino'ya benziyor...

cagatayyucel
26-03-2009, 16:25
bu kuş kırma değil sanırım italyada yetiştiriyorlar, bir zamanlar benimde çok kuşum vardı bu fotografı o zamanlar internetten indirmiştim.

cagatayyucel
26-03-2009, 16:39
ben saka, florya, iskete gibi kuşların kafeslerde beslenmesine ne sebeple olursa olsun karşıyım, besleyen kişiler bilirler bu kuşlar kafese alışamıyorlar, bir kanarya kadar rahat hareket edemiyorlar kafeslerde, bu kuşları kanaryalarla çiftleştirerek melezlerini elde ediyorlar ben buna da karşıyım, neden melezleme yapılıyor derseniz daha güzel ötüyorlar, zaten kanaryalarda çok güzel ötüyorlar ben şahsen malinua ve rollerin ötüşünü hiçbir şeye değişmem, sakaları kafeslere koymaya hakkımız yok, kanarya veya muhabbet kuşları kafes haricinde yaşayamazlar.

Penelophe
27-03-2009, 23:21
Aslında gerçek şu ki; kendi zevk ve mutluluğumuz için, başka canlıları kullanıp onların mutluluğunu-özgürlüğünü kısıtlamayalım. İsterseniz biraz düşünüp empati yapın.

Kesinlikle katılıyorum. Siz onun sesini dinleyip zevk alacaksınız diye, onu hiç de alışık olmadığı bir yere hapsetmeye ne hakkınız var? Bu hakkı size, ondan güçlü olmanız mı veriyor? Sizden de güçlü olan birileri olmayacak mı hayatta? Ya da sevdiklerinizden daha güçlü?

Hayvanlara yaklaşırken daima empati kurmak gerektiğine inanıyorum, vicdan denilen şey empati kurunca açığa çıkıyor..

Havada özgürce uçan, oradan oraya giden, dilediğini yapan, aşkını nağmelere döken minicik bir kuşu, kandırarak yakalıyorlar ve onun kocaman, özgür dünyasının aksine hiç de alışık olmadığı bir ortama aktarıyorlar, buna da kuş sevgisi diyorlar. Sevgi bu mu?!

Kemeraltı'nda ki petshopların olduğu meydanda, üstü örtülü kafeslerde sakaları satıyorlar. Sırf ticari kazanç için, kafeslerde hastalanan, can çekişen kuşlar umurlarında değil. Her kafesin bir köşesinde mutlaka ölü, minik bir beden..

Sakaları satın alıp, bunları yakalayan canileri, yenilerini yakalamaya iten zihniyet mi seviyor bu kuşları?

Kaç kere Kemeraltı zabıtasına ve karakoluna şikayet ettim. Bu manzara karşısında başınızı çevirip gitmek yerine, lütfen siz de birşeyler yapmaya özen gösterin..

Siz, gene de ben saka alacağım, doğada değil de, kafesimde sesini dinlemek istiyorum derseniz, bu konuda yasal uyarıları hatırlatanları, asla çifte standart yapmakla suçlamadan da bu zevkinizi tatmin edebilirsiniz.

Selçuk Bey, size katılıyorum. Burada hatırlatmak istediğim bir nokta var, agaclar.net her zaman kanunları dikkate almış ve aksine ne birşey yapmış, ne de birşey yapılmasını teşvik etmiştir..

Muhabbet kuşları, kafeslerde o sopadan bu sopaya hoplar durur, doğa da yaşayamaz ama sakalar kafeslerde çok hırçınlar, intihar edenleri bile var. Muhabbet kuşlarının ilk anaçlarının doğadan yakalanıp, melezleme yapılması, sakaların da doğadan yakalanıp bozulmasını gerektirmiyor. Aaa, bu zaten mahvolmuş, hadi diğerini de biz halledelim demek yerine, diğerini korumak ve korunmasını sağlamaya çalışmak doğaseverliktir..

Birol Ketenci
28-03-2009, 23:55
Sayın penelophe;
Keşke edebiyatım sizin kadar iyi olsaydı da demek istediğimi tam olarak anlatabilseydim. Daha önce de söylediğim gibi bu kuşların ticari amaçla yakalanmasına satılmasına karşıyım. Bu kuşa ilgi duyan herkes keşke benim kadar sevebilse onları.
Kafeslerde satılmasını **** layıkıyla beslenmediğini görmek beni ne kadar üzer ne ben anlatabilirim sanırım ne de siz inanırsınız.
Empatiye gelirsek. Hep birlikte yapalım isterseniz, hepimiz bir şekilde birşeyler ekiyoruz, dikiyoruz, yetiştirmeye çabalıyoruz neden? Hoşumuza gidiyor istediğimiz şekilde gelişirse mutluluk duyuyoruz.
Ben mesala domates yetiştirmeye çabalıyorum. Suyu, gübresi, çapalaması, koltukalması vesaire çabalar. Hiçbiri yetiştirdiğimiz bitki için değil aksine her yaptığımız kendimiz için biraz daha büyük, birkaç ta fazla domates almak için. Herşey iyi giderken birgün filizlere dadanan yaprak bitleri çıkıp geliyor. Tek amaçları hayatlarını idame ettirmek. Benimle bir düşmanlıkları yok onların, geldikleri bitkinin sahibi kim onlar için önemli değil.
Evet onların benimle bir düşmanlıkları yok ama benim onlarla var neden? Benim bitkime zarar vererek, dalından kopararak domates yeme zevkime engel olacaklar. Onca çabamın sonunda benim mutluluğuma mani olacaklar.
Çözüm ne? Basit : Ben güçlüyüm onlar zayıf öldürürüm herşey biter.
Onlar ölür, ben mutlu olurum çünkü domateslerimi kurtarmışımdır.
Peki ben o domatesi yemesem ölür müydüm? Kesinlikle hayır
ya onlar? kesinlikle evet.
Bizler solucan işimize geldiği için dokunmayız ama tırtıl bitkimizi yiyecek diye öldürürüz.
Vicdanımızın sızlaması için bahsettiğimiz canlının sadece tırnak içinde mutluluğumuza engel teşkil etmemesimi gerekiyor? Yoksa can taşıyan her canlı için olmalımı?

Daha bugün ismini hatırlayamıyorum (ancak Habertürk'teydi) bir doğa dostunun söyleşisini dinledim. Şöyle bir şey söyledi ''Ben ne boyutta olursa olsun her canlının yaşama hakkını savunurum öyleki sivrisinekleri öldürmediğim için sıtma hastalığı geçirdim ama hâlâ onları öldürmüyorum''

Penelophe
29-03-2009, 14:58
Daha önce de söylediğim gibi bu kuşların ticari amaçla yakalanmasına satılmasına karşıyım.

Birol Bey, ben her ne amaçla olursa olsun yakalanmasına karşıyım. Doğadan, alışık ve özgür olduğu ortamdan uzaklaştırılmasına karşıyım. Birgün kırlara gittiğimde, o mükemmel sesi duyamayacak olmaya karşıyım..

Tırtılların nesli ne zamandır tükenmekle karşı karşıya? Yaptığınız empatiyi yapacak olsak, yaşamamamız gerekir.:) Bu, örneklerle sonsuz çoğaltılabilir..

Burada bahsettiğim ve bahsedilen konu, canlının yaşama hakkının elinden alınıp alınmaması değil, dolayısıyla yaptığınız empatiyi yersiz buluyorum. Burada konu; ''nesli tükenmekte olan bir canlıyı, doğadan koparmaktır'' ve bu ülkemizde yasaktır, yasakların normal şartlarda uygulanması durumunda, sonuçları ağır yaptırımlara sahiptir. Hayvan hakları fedarasyonunun resmi web sayfasındaki Saka Kuşu Avcılarına Rekor Ceza ! (http://www.haytap.org/index.php?option=com_content&task=view&id=337&Itemid=1092) başlıklı haber bunun açık bir göstergesidir.

selcuk44
29-03-2009, 17:03
İyi Günler,
Konu saka kuşlarının gerek renk güzelliği ve gerekse ötüşünün bizi heveslendirtmesi sebebi ile yakalanıp kafeste beslenmesi istemiydi ,bende evvela bilinçli olarak biz tuzaklarla yakalamıyalım veya tutulmuş ,doğal yaşamdan koparılmış bu nadide hayvanların sayılarının da çok azalması sebebi ile(sayıları azalıyor çünkü sürü halinde gezen sakalar tuzaklarla yakalanıyor bir kısmı yakalama safhasında bir kısmı da yakalandıktan sonra tutsak hayata adapte olamadıkları için kitle halinde telef oluyorlar)satanları teşvik etmemek için satın almıyalım dedim.Ayrıca bu tespiti yetkililer de aynen yapmış saka larında arasında olduğu bazı canlıların yakalanmasını ve satımını yasaklamışlardır.
Artık bundan sonra konuyu çok genişleterek dağıtmayalım isterseniz.Dolayısıyla bir kısmımız ben beslemek istiyorum çok zarar vermeden yakalar ve beslerim der ,bir kısmımız ben yakalamak istemiyorum ve satın alarak ta kimseyi teşvik etmem der, kendi fikridir saygı duyarız .Ama netice de: yasal bir uygulama ile tutmak ve satmak yasaktır(Bu konu ile geniş açıklamayı Sayın Penelophe açık olarak belirtmiştir .)
Hepimizin de bu uygulamaya saygı göstermesi lazımdır.
Şimdi çok uygarca tartıştığımız bu konuyu sonlandıralım ve sitemizin diğer sayfalarını da incelemek ve bilgilenmek için vakit kazanalım isterseniz.
Tekrar bütün üye kardeşlerime sağlıklar ve hobileri ile mutlu uğraşlar diliyorum.

cello
13-05-2009, 14:07
bu kuşları kanaryalarla çiftleştirerek melezlerini elde ediyorlar ben buna da karşıyım, neden melezleme yapılıyor derseniz daha güzel ötüyorlar, zaten kanaryalarda çok güzel ötüyorlar ben şahsen malinua ve rollerin ötüşünü hiçbir şeye değişmem
Yukarıda eklediğiniz kuş Angelo Fumagalli'nin ürettiği albino sakadır. Beyaz değil albinodur, gözler kırmızıdır.

Şu anda Avrupa'dan bilezikli (kafes üretimi) saka ve diğer doğa kuşlarını getirme imkanı var. (Fiyatlar € 100 gibi fiyatlardan başlıyor) Kuşlarla beraber tarafınıza kuşların bilezik nolarını içeren CITES belgesi de veriliyor. Kuşkunuz kalmasın diye. Böyleyken Avrupa ve Türkiye'de doğa kuşu, kanarya ve melez yarışmaları yapılıyor. Bunlar genellikle ırk yarışmaları ve güzellik dalında yapılıyor. Kazananlar dünya yarışmasında ülkemizi temsil ediyor.

Diğer kısma gelirsek "zevkler ve renkler tartışılmaz" diyenlerdenim. Sizin görüşünüzede saygım var. Ama temiz öten şakşaklı bir saka varken 7 klok Malinuaya dönüp bakmam. Rolleri ise bulunduğum ortama bile sokmam. (olmaz ya beslersem Timbrado olur) :)

Saygılar,

Zeytinci
06-07-2009, 20:53
İş yerinin bahçesinde, dinlenme yeri ve çay/kahve içilen yer, akasya ağacı var.

Başımı kaldırdığımda yuva gördüm. Kedilerde var zarar vermemişler. Orayı yuva olarak seçmesini Saka'ya yakıştıramadım.

Bu gün nihayet serenadlarını dinledik. Anne baba ve yavruların şarkıları sıcağa rağmen hoştu. Bu mevsimde yavrulama geç kalmış olabilirler diye düşündüm.

Yuva normalde zor görünür. Ama bu kolay görülebilecek bir yuva.
Sakalar mı değişti yoksa başka bir şey mi anlamadım.

copur 09
06-07-2009, 23:48
Sayın zeytinci 2 . veya 3. parti yavru çıkarıyordur.

sumeha
10-08-2009, 14:44
Saka kuşu florya serçe sıgırcık vs ulkemızde sıklıkla gorunen bu kusları avlamak tıcaretını yapmak vs yasaktır.yapan petshop vs gıbı yerlerı il orman md lüklerine telefon ıle sıkayet edebılırsınız/edınız...

Hakan KINACI
11-08-2009, 12:36
Doğa kuşlarının tamamının artık satışı ve avlanması yasaklandı. Artık satışına ve beslenmesine izinili olanlar sadece bir derneğe üye olan ve bilezik numarası olan kişiler bilezikli doğa kuşu alıp satabiliyor.
Besleme konusunda ise yanlış anlaşılmasın herkes besleyebilir herkes alıp satabilir ancak doğa kuşları(saka,flurya,iskete ve çapraz gaga gibi...) mutlaka va mutlaka bilezikli olması şartı var.
Birde çok eski yetiştiriciler var doğa kuşu bileziksizdir ancak besleyen kişide yıllarını geçirmiş olabilir(1~3 yıl gibi) bu tür kuşları tekrar doğaya salamak da bir tür cinayet gbi gelebilir sebebi ise bu kuşlar artık bir kafes kuşu olmuştur(kanarya gibi) doğaya salındığında hemen alışamayacağı için ölüme terketmek olur.

Sakalar doğada her yıl aynı yere gelirler bir erkek doğada 3 **** 4 dişi ile birlikte olabilir ve her bir yuvayı 5 mt aralıklarla dişilerini ağaçlara yerleştirir yavrular çıkana kadar her yuvasını mutlaka izler, yavrular çıktığında ikinci yuva işlemleri dişilere aitken erkek yavrularını hepsini bir ağaçta toplar onları topluca yeme ve suya alıştırır baba yavrulardan ayrılmaz ve sürekli onları gezdirir.
Dişiler yılda 3 **** 4 kez yumurta yaparlar herbir dişi bir batında 3ile 4 yumurta yapar ve baba sezon sonuna kadar bitin yavrularını ve dişilerini kollar, besler ve bakar sezon sonunda tüm dişilerini ve yavrularını topalar ve göç eder daha sıcak bölgelere, birde sonbaharda aynı yuvalarının bulunduğu yere döner ve tüy dönemini bitirdikten sonra kışa doğru tüm kabilesini toplar ve daha sıcak bölgelere göçeder taki, ilk bahara kadar ilk baharda yine aynı bölgeye gelirler.

nariçi
11-08-2009, 19:46
Bahçede çok miktarda saka var, ancak şimdiye kadar yuvalarını hiç görmedim.

Hakan KINACI
12-08-2009, 09:01
Yuvalarını görmek nerdeyse imkansız diyebilirim. Çok dikkatli bakmak gerekiyor, çok küçük kahve fincanı kadar yuva yaparlar. Yuvalarını genellikle pamukcuklar ve bazı dikenlerin baş kısmındaki yumuşak kısımları ile örerler öyle gizlerler ki gözünüzün önündeki yuvayı göremezsiniz. Ancak yavrular ses verdiğinde orada yuva olduğunu fark edebilirsiniz.

berduray
25-01-2010, 20:55
Her sabah benim bahçemi de şereflendiriyorlar..o kadar ürkekler ki makinanın klik sesini duyunca pırrrr...doğru dürüst bir resim çekemedim..hep flu...hep uçma hali...bayılıyorum renklerine...boynunun altında kırmızı bir halka , kanat altları fosforlu yeşil...muhteşem yaratıklar...

Onlar için ayırdığım ısırganotu tohumlarını yerken seyretmek sabah zevkim...arada attığım ekmek kırıntılarına pek dönüp bakmasalar da...ısırganotunun tohumlarını severek yiyorlar.

bahtiyar02
25-01-2010, 21:36
beyaz saka resmi göndermek istedim görenler vardır belki ama görmeyenlerde görsün
Sevgili dostum beyaz saka çoğunlukla mutasyona uğramış kuşlardır.Saka ile değişik tür kuşları çiftleştirmeleri sonucu melez bir ırk olarak üretildiğini biliyorum.Bende saka ile maniluva türü kanaryayı çiftleştirmiş ve sonucunda 3 adet yavru almıştım.Ancak Melezler kesinlikle kısır olur.Çoğalmaları söz konusu değil.Bu hataya bir kez düştüm bir daha düşmem ve kimseyede tavsiye etmem.Tabiyatın dengesini bozmaktan başka bir şey değil.
saygılar

mico
09-03-2010, 11:47
Doğal yaşam alanlarından koparılan muhabbet kuşlarını her eve soktuk kimse sesini çıkarmadı, söz konusu bizim sakalar olunca özgür bırakın söylemleri çifte standart olmuyor mu?

Birol Bey aslında çok haklısınız, muhabbet kuşları da doğadan gelme kuşlardır ve onları da yakalayıp hapsetmek doğru olmaz ancak arada bir fark var; bizim evlerimizde beslediğimiz muhabbet kuşları, ispinoz türlerinin (zebra, bengal...) hiçbiri doğadan yakalanmış değildir, tamamen kafes üretimi kuşlarıdr, bu kuşların ataları doğadan yakalanmıştır 100-150 yıl kadar önce. Yani bir yanlış yapılmışsa evlerimizdeki muhabbet kuşlarına değil onların 150 yıl önce doğadan yakalanan atalarına yapılmış. Zaten halihazırda bu kuşların ana vatanı olan Avustralya bu kuşların yakalanarak ülke dışına ihraç edilmesini yasaklamıştır. Kafes kuşlarıyla ilgili dernekler, federasyonlar da saka kuşlarının doğadan yakalanmasına kesinlikle karşıdır, onlar da tıpkı muhabbet kuşları gibi kafeste üretilerek beslenmesini teşvik ederek doğadaki hiçbir kuşun yakalanmamasını sağlamayı amaçlamaktadırlar. Yani yapmamız gereken elimizde kafese alışmış olan sakaları kafeste çoğaltarak üretmek, satın alırken bileziksiz saka almamak (bilezikli olması o kuşun doğadan yakalanmadığını kafeste üretildiğini kanıtlar) ve bu sayede yabani sakaların ticaretini tamamen durdurmak olmalıdır. Ancak bu noktada bazı problemlerle karşı karşıyayız, sakalar muhabbet kuşları ya da zebra ispinozları gibi kafeste kolaylıkla üretilebilen kuşlar değildir, hatta yakın zamana kadar neredeyse hiç üretilemiyordu, günüzmüzde de üretim miktarı piyasadaki talebi karşılamktan çok uzak ve bu durum maalesef birçok insanı bilinçsizce doğa kuşlarına yönelterek onların neslini tehlikeye sokmaktadır. Daha önce de belirttiğim gibi; bize düşen görev kesinlikle ama kesinlikle yabani saka satın almamak, bilezikli kafes üretimi kuşlar almaktır.

meadowsons
07-02-2012, 08:10
Saka kuşu florya serçe sıgırcık vs ulkemızde sıklıkla gorunen bu kusları avlamak tıcaretını yapmak vs yasaktır.yapan petshop vs gıbı yerlerı il orman md lüklerine telefon ıle sıkayet edebılırsınız/edınız...

Ben Orman ve Su İşleri Bakanlığı İl Şube Müdürlüğünde mühendis olarak çalışıyorum. Bu ve benzeri konular ile ilgili şikayetlerinizi Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bölge Müdürlüklerine bağlı olan İl Şube Müdürlüklerine yapmanız gerekmektedir.
Bütün İl Şube Müdürüklerine bu linkten ulaşabilirsiniz. Bölge Müdürlükleri (http://www.ormansu.gov.tr/osb/osb/Teskilatimiz/Bolge_mudurlukleri.aspx?sflang=tr)

Bu arada daha dün " saka, florya, iskete gibi kuşların internetten satıldığı" ihbarını aldık ve yaklaşık 2500 TL tazminat ve idari para cezası kestik.
Unutmayın bu gibi ihlalleri görürseniz ilgili ildeki Orman ve Su İşleri Bakanlığı İl Şube Müdürlüğüne veya Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bölge Müdürlüklerine telefon ederek gelecek nesillerin de bu nadide kuşları görmelerine katkı sağlayabilirsiniz.
Sağlıcakla kalın..