View Full Version : Topraksız tarım ile yapmaya çalıştıklarım
Sevgili arkadaşlar bende sizler kadar (bazıları hariç) yeniyim bu konuda ama elimden geleni yapmaya çalıştım.Elbetteki sevgili kudret hocam ve envor bey sayesinde öğrendiklerimi uygulamaya çalıştım, her nekadar sürçilisan ettiysem affola:p
Evet arkadaşlar şimdilik (devlet sırrı olan) resimler bu kadar ama devamı gelecek merak etmeyin.Bütün emeği geçen arkadaşlarıma çok teşekkürler.
:eek: Bu profesyonele yakın bir iş olmuş, ağzım açık seyrettim yaptıklarını. Tebrik ediyorum, verdiğin onca emeğe, zamana ve masrafa ( yaşadığın sinir krizlerini saymıyorum bile) değmiş doğrusu. İnşallah herşey gönlünce olur ve bu siteden profesyonelce bu işi yapan biri çıkar. Bravo arkadaş...
Alıştırmaların hayırlı olsun. Domates mi perlite ektiklerin? Döllenmeyi nasıl yapmayı düşünüyorsun? Yoksa Adana o kadar soğuk olmuyor mu açık havada bırakmak için.
Sn. Jibuti, yeni başlayanlar için topraksız tarım başlıgındaki mesajlarınızı ilgiyle okuyordum,ama itiraf etmeliyim bu kadarını gözümde canlandıramamıştım!
Bir de siz bana kargo poşeti fikrinizi söylemiştiniz, ben de safiyane ''tüh keşke eve gelen kargoların poşetlerini biriktirseydim'' falan diyordum. Siz kendi kargo şirketinizi kurmuşsunuz :D, bu domatesler arşa taşınır artık! :D
Şaka bir yana harika gerçekten de, bu arada Adana'da oldugunuzu yeni farkettim!
eczadolabi
18-11-2008, 08:33
Çok güzel olmuş Jibuti. Tebrikler.
Emeğinin karşılığını alırsın umarım.
Bu arada Yurtiçi Kargo görmez inşallah... :)
Tebrikler üstad :p abi sen ne yapmışsın yaaa:D
Süper olmuş ellerine sağlık:cool:
Yanlız sanki domateslerin alt yapraklarını almışsın gibi geldi bana.:mad:
Kudret Tezel
18-11-2008, 18:32
Ellerine sağlık sevgili jibuti ,gerçekten bir profösyönele yakışır tertip ve intizamda olmuş kutlarım. Bence başarının sırrı önce alt yapıyı hazırlamaktan geçer . Bu sera sana bir laboratuvar olacak bu azim ve şevkle çok güzel şeyler yapacağına ve büyük başarılar yakalayacağına inancım yüksek.Bana ikinci işini yakaladın gibi geliyor. Hayırlı olsun çalışmalarında başarılar dilerim, ürünün bol kazancın bereketli olsun.Sağlıcakla kal, hoşça kal.
Benim perlit gelsin Bismillah diyeceğim. Cibuti güzel yapmış imrendim-Kutret Bey'de nasıl olsa yardım eder.
Tebrik ederim, imrendirecek bir çalışma olmuş.
Sevgili arkadaşlarım hepinize gerçekten ve yürekten teşekkürler günlerdir gülmüyordum bile inanın şimdi ekranın başında yazdıklarınızı okuyunca gülücükler açtı yüzümde çok teşekükürler hepinize.
Sevgili şule desteğin için teşekkürler her zaman yanımdaydın sen benden önce başladın ve beni de sürükledin unutmadım terasa toprak taşımanı
Sevgili kudret hocam ve sevgili envor sizler olmasaydınız ve paylaşmasaydınız bunların hiçbiri olmayacaktı çok teşekkürler.Sizlerden bunları duymak beni daha da şevklendirdi.Sevgili envor, üstad olmak haddime değil gerçek üstadların yanında ben hala bir çırağım ama bundan çok mutluyum en azından ilerleme kaydediyorum sanırım.Gerçekten çok teşekkürler ama öğrenmem gereken daha çok şey var en önemliside besin eriyiği hazırlama artık rüyalarıma giiriyor :p Bu arada ne göz var ama ;)alt dallar konusunda biraz erken oldu sanırım :(
Sayın thecelebi haklısınız domatesleri perlitte yetiştirmeye çalışıyorum.Döllemeyide bir üstaddan(envor) öğrendiğim gibi çiçekleri kırmayacak şekilde parmaklarımla sallayarak döllenmesini sağlayacağım.Elbette bu benim ki gibi az bir fide sayısı için geçerli.
Sayın ebrub desteğiniz için teşekkürler.Kargo poşetleri gerçekten işe yarıyor enazından benim için öyle.Sizede şimdiden kolay gelsin.Sisteme karar verdiniz mi?
Sevgili eczadolabı teşiekkürler.Sadece yurtiçi değil aras kargoyu da unutmayalım, işyerine istediğim her poşet için "abi hayırdır çöp poşetimi lazım diyorlardı" :D
Sayın nurbahar çok teşekkürler.Size de başarılar şimdiden kolay gelsin.
Sayın nariçi umarım en kısa zamanda perlitleriniz gelir ve siz de bu işin keyfine varırsınız.Şimdiden kolay gelsin.
Selahattin Yılmaz
18-11-2008, 23:26
Maşallah demekten başka bir şey yapamıyorum :)
Çok teşekkür sevgili selahattin hocam.İlk sizle telde konuşup ilk blgileri sizden almıştım desteğiniz ve zaman ayırdığınız ve ayrıca fideleriniz için çok teşekkürler.
Domatesleri tele almalısın, ayrıca daha net fotolar içinde dijital makina:D:D
Bir dahada yaprak alma, :mad:kızmaya başladım:p
Ben ilk mesajında anladım anlayacağımı sevgili envor ellermiyim hiç :)Evet haftasonu iplerini bağlayacağım.Resimleri daha net hale getireceğim.
İp bağlamayı biliyormusun? :)
Seninkinden farklıdır eminim.Ama pamuk iplik aldım burgulu değil düz,onları eğimli olarak bağlıcam.Senin seradakiler gibi bir hat üst üste sıralı duracak umarım.Gövdelerine sıkmadan bir düğüm atıcam ve ipi germeden sarkacak şekilde bağlıcam.Bu doğru mu bilmiyorum peki doğrusu nedir söyler misin?
elektronik.
20-11-2008, 21:23
Gerçekten tebrik ederim arkadaşım.Bu kısa sürede böyle başarılı bir çalışma yapmışsın. Ne diyelim azmin zaferi bu olsa gerek. İyi çalışmalar dileği ile...
Çok teşekkürler sayın eletronik,desteğiniz için teşekkürler.Hepinizin sayesinde oldu hepsi.
Yeni bir başlangıç,yeni bir forum,yeni bir bir tarım ve yeni bir avatar(oğlum ozan)
Kudret Tezel
20-11-2008, 23:32
Allah bağişlasın sevgili jibuti çok şeker maaşallah. Avatar olarakta yakışmış çok güzel.
Teşekkürler sevgili kudret hocam cümlemizinkini.
Yeni bir başlangıç,yeni bir forum,yeni bir bir tarım ve yeni bir avatar(oğlum ozan)
Mahşallah, Allah analı babalı büyütsün, bence avatarın değiştirme, bu çok yakışmış :)
Domatese ip bağlamayı yarın "topraksız tarımda domates yetiştirme" konusunda resimliyeceğim inşallah :)
Çok teşekkürler sevgili envor.Cümlemizinkini.
İp bağlamayı öğreneceğim sayende teşekkürler.
Analı babalı büyüsün, Allah acını göstermesin maşallah. Mutlulukla.
Yeni tarımsal çalışmalarınızın devamı dileğiyle.
Çok teşekkürler sayın nariçi.Sizede başarılar şimdiden.
umarım bu sefer biraz daha net çıkmışlardır.
perlit torbaları için kullandığım oluk,altlık ve gider sistemi
marul ve çilek sistemleri
buda elim ayağım :D akıllı prizim
Öğrenmek için takip ediyorum.
Sevgili Jibuti oğlun çok tatlı maaşallah, Allah sağlıklı, mutlu, başarılı bir ömür versin hepimizin evlatlarına.
Benim avatarımdaki de benim kızım:D
Bitkilerin de oldukca sağlıklı görünüyor. Sistemler de başarılı. Ben yanlış mı görüyorum yoksa marullarla çilekler aynı sistemden mi besleniyor? Ben farklı besin kiti kullanılması gerek diye biliyordum. Aynı kit kullanılabiliyor mu? Kolay gelsin.
Merhaba sevgili arkadaşım nerelerdesin sesin soluğun çıkmıyor hımmm?
Kızın çok tatlı gerçekten.
Beslenebiliyor, yanlış hatırlamıyorsam,kudret hocamın besin kitleri ile gönderdiği kullanma talimatında da yazıyor.Aslında sen haklısın farklılık gösteriyordor mutlaka ama şimdilik bir sorun yok.Aslında çilekler için besin eriyiğini marullar içinde kullanıyorum :)
sayın jibuti, du devir daimi için nasıl bir motor kullanıyorsun. Perlitleri neden aldınız, ne kadara kaç poşet doldu, poşeylerin altından kaç delik açtınız ? Hayırlı olsun ben işte bu kapasitede bir çalışma yapmak istiyoryum.
buda elim ayağım :D akıllı prizim
Akıllı prizin teknik adı nedir kaç liraya aldız, kaç çeşit zaman ayarı var?
Sayın nariçi cevap biraz gecitti kusura bakmayın.Perlitleri nette tesadüfen bulduğum bir siteden aldım.http://www.izomarket.com/index.php?sayfa=5&UID=54 adresi bu.Benim aldığımdan şuanda fiyatları (10.50ytl) biraz farklı.Ben bütün gördüğünüz serayı 9 torba sipariş ederek yaptım.Poşetlerin altına mümkün olduğunca, çivi ısıtarak delik açtım drenaj iyi olsun diye.
Pompayı da dalgıç pompa aldım.Sistemim için yeterli ama sizin sisteminizin boyu ve kaç sıra olacağı bunda belirleyici olacak.
Teknik adı akıllı priz,dijital akıllı priz 7 gün 24 saat ayarlama yapabiliyorsunuz.İnternette bazı sitelerde var 20 ytl civarı fakat bu tip akıllı pirizler pompaları çalıştırmıyor ancak lambaları veya buna benzer küçük şeyleri.Benim kullandığım akıllı prizin fiyatı 70 ytl.Birde iyi bir elektirkçiye giderseniz prize bir temeşe devresi taktırın ki akım düşüp yükseldiğinde priz kendini ve dolayısıyla ona bağlı olan bütün ekipmanları korumaya alsın.
teşekkür ederim sayın Jibuti, sizin poşetler damlama yöntemi ile mi besleniyor? Altları delik olduğundan dolma boşalma durumu mümkün olmaz.! Perlitler kaç litre-kg lık torbalarda satılıyor, torba fiyatı mı söylediğiniz?
Sayın nariçi sulama sistemi damlama değil.Gördüğünüz su borularına 1,55mm lik elikler açtım o şekilde ne kadar sulamak isterseniz akıllı prizi ayarlayıp dk kada kaç cc istiyorsanız ayarlayabilirsiniz.Perlitler kğ olarak değil lt olarak satılıyor enazından benim aldıklarım öyle.Söylediğim torba fiyatı (10,50), torbalar 100 lt lik.
Dolma boşalma sorunuzu anlayamadım.
Yani durgun su kültürü değil toprak benzeri sulama mı oluyor. Yoksa alttan tekrar suyu toplayıp besin deposundan tekrar mı veriliyor demiştim. Torbalar delik olduğuna göre besin suyu ile dolmayacaktır.
Domateslerde yaptığım sistem katı ortam.Belirli saat aralıklarında belirli oranda su veriyorum altları delik olduğundan su drenaj yoluyla tekrar besin eriyiği tankına dönüyor ve tekrar pompalanıyor.Perlit yeteri kadar suyu tutuyor ve gözenekli olduğundan yeterli oksijeni de almasını sağlıyor.
bunları bugün çektim kuzucuklarımın son durumu
Kudret Tezel
28-11-2008, 22:45
Sevgili jibuti bayağı ilerleme var gördüğüm kadarıyla.Domatesler çok canlı maaşallah.
Ellerine sağlık.
Sağolun sevgili hocam, bunlar sizlerin sayesinde bu haldeler.
elektronik.
28-11-2008, 23:30
Elinize sağlık Sayın jibuti çalışmalarınızı gördükçe yazı sabırsızlıkla bekliyorum. Ben de birkaç kök red robin tohumu ektim içerde pencere önünde denemek istiyorum bakalım nekadar başarılı olacak.
firarisözler
29-11-2008, 01:48
Sayın jibuti, epeyce özenli hazırlanmış sisteminiz çok güzel görünüyor... Umarım gördüğüm domates, marul ve çilekten ağız tadıyla yemek nasip olur... Ellerinize sağlık...
Sevgili jibuti, askı ipleri dışında herşey mükemmel gözüküyor:p Şu an için kesinlikle yaprak almamalısın, koltuk alma işleminide filizlerin boyu 10 cm olunca alırsın, daha küçük boydaki filizleri alma.
Evet sevgili envor askı ipleri konusunda haklısın zaten geçici olarak yaptım onu.Boyları uzadu kırılmalarından korktuğum için acilen yaptım.Sanayide demir askı yapıyorum domatesler için.Bilgiler için teşekkürler
Sevgili elektronik olur neden olmasın sizde bu konuda çok tecrübeli ve çalışmaları olab birisiniz unutmayın siz ve sizin gibilerin yaptığı şeylere bakarak ve okuyarak yaptım öncelik hep sizlerde teşekkürler.
Sayın firarisözler güzel dilekleriniz için çok teşekkürler.
fahrikucuktas
23-12-2008, 20:24
Arkadaşım çok güzel olmuş.
Oğuz Alper
23-12-2008, 21:23
Bence yapmaya çalıştıklarım kelimesi az olmuş .Çok başarılı tebrikler.
Sayın fahrikucuktaş ve sayın oğuz alper yorumlarınız için çok teşekkürler.Yeni resimleri yakında yükleyeceğim özel sorunlarım nedeniyle forumdan biraz uzak kaldım özür dilerim.
Jibuti domateslerden haber yok mu ? çoktan çiçeklenmişler di.
Sevgili arkadaşlar uzun bir süredir sizleri habersiz bıraktığım için özür dilerim.Özel meselelerim yüzünden forumdan uzak kalmak zorunda kaldım.
Domateslerime gelince maalesef sökmek zorunda kaldım nedeni sizlerin gördüğü resimlerden sonra domateslerim boy atmamaya sadece gövdelerini kalınlaştırmaya başladı yani bitki büyümesi çok yavaşladı hiç domates yapmadı nerdeyse çiçekler açmadan saplarından sararıyordu sevgili envor kardeşime videosunu gönderdim oda maalesef kıvırcık virüsü olduğunu sökmem gerektiğini söyledi :( Dünya başıma yıkıldı sanki ama yapacak bir şey yoktu mecburen söktüm.
Ama pes etmek yok yeni fidelerim sevgili envor kardeşimin çabalarıyla geldi.Yakında resimlerini yükleyeceğim.Bilgilerinize.
Kudret Tezel
27-01-2009, 19:36
Hoşgeldin sevgili jibuti özledik doğrusu.
Çalişmalarınızı keyf ile izliyorduk birden kayboldunuz. Cana gelmesin, Tarımla uğraşırken helede amatörken böyle şeyler olabilir.Ama her kazançta bir kayıp ,her kayıpta bir kazanç vardır.Umarım edindiğiniz tecrübeler bundan sonraki başarılarınızın ışığı olur.
Sevgili jibuti. domatesleri sökmeden önce resimlerini çektinizmi. Paylaşırsan herkese bir fikir verir kanısındayım. Çalışmalarında başarılar dilerim.
sevgili kudret hocam resim değil ama kameraya çekmiştim ordan resimleyip foruma koyacağım biraz geç oluyor kusura bakmayın ama yeni fidelerle ilgilendiğim ve düzeneği değiştirdiğimden dolayı geciktim özür dilerim.Ama istediğiniz resimleri ve yeni fideleri resimleyip ekleyeceğim.
merhaba sevgili arkadaşlar biliyorum uzun zaman oldu sizlerle beraber olmayayı ama hiç boş durmadım.İlk denememde başıma gelenleri biliyorsunuz çok üzdü beni ama pes etmedim ve yeniden denedim 21.ocak.2009 tarihinde yeni fideleri ekip tekrar denemeye başladım sizlere video olarak sunmak istedim yeni videoların yüklemede hata olmazsa eğer yarın linkini vereceğim herkese kolay gelsin.
http://www.izlesene.com/video/amator-jibuti/762865
bu sefer ki fidelerim küçük olarak geldi ama bu konuda envora çok teşekkür ederim o olmasaydı fideleri bulmam imkansızdı çok teşekkürler kardeşim.
http://www.izlesene.com/video/amator-jibuti/762944
http://www.izlesene.com/video/amator-jibuti/773510
şimdilik bu kadar son durumlarını ve domatesli halini yükleyeceğim herkese kolay gelsin.
arkadaşlar videodan önce resimleri yükleyeyim dedim ne olur ne olmaz paylaşmak istedim.
bu resimler 26 martta çekildi.
elimden geleni yaptım ve yapmaya da devam edeceğim.
Sayın nariçi cevap biraz gecitti kusura bakmayın.Perlitleri nette tesadüfen bulduğum bir siteden aldım.http://www.izomarket.com/index.php?sayfa=5&UID=54 adresi bu.Benim aldığımdan şuanda fiyatları (10.50ytl) biraz farklı.Ben bütün gördüğünüz serayı 9 torba sipariş ederek yaptım.
Bu 9 çuval için ne kadar kargo parası ödediğinizi hatırlıyor musunuz?
Domatesleri nasıl değerlendireceksiniz, bir manavla anlaştınız mı? ;)
Sayın çelebi yanlış hatırlamıyorsam 18 ytl idi.Domatesler olsunda gerisi kolay:)
yolcu8264
27-03-2009, 14:32
Merhabalar. Jibuti bende Adana'dayım seranın yerini söylersen canlı olarakta görmek isterim. Bende topraksız tarıma merak salnlardanım. praktikerden aldığım domates tohumlarını torfa ektim. şu an 8 10 cm arası oldular. Kudret bey'den gelecek olan eriyiklerle değişik ortamlarda balkonda domates yetiştirmeye başlamak üzereyim. Cümle düşük oldu ama sabahtan beri çalıştığımdan olsa gerek toparlayamadım. Kudret bey' e burdan sevgilerimi gönderiyorum. Umarım forumda paylaşacak bişiler elde ederim. Herkese iyi günler.
Eline sağlık jibuti, domateslerin çok yakışıklı maaşallah :)
Sanırım bu sefer domates yiyebileceksin :)
Kudret Tezel
27-03-2009, 19:31
Seni tekrar aramızda görmek çok güzel jibuti. Bayağı özlettin.Merakta bıraktın. İnşallah bundan sonra yaptıklarını paylaşmaya devam edersin. Sende hastalıklarını kendi başlarına tedavi etmeye çalışan, çekip gidenlerden olma. Bol hasatlı , bereketli çalışmalar dilerim.
Sevgili enver kardeşim, iltifatın ve iyi dileğin için çok teşekkürler. Umarım herşey yolunda gider bütün çaban ve bilgin için teşekkürler.
Bende aranızda olmakdan dolayı çok mutluyum sevgili kudret hocam.Bundan sonra bütün gelişmelerden resim veya video olarak haberdar edeceğim hiç merak etmeyin.Sevgiler
Sayın yolcu8264 aramıza hoşgeldiniz.Profilimde adana yazıyor ama ben ceyhan ilçesinde oturuyorum siz gelmek istiyorsanız benim için problem olmaz.
Penelophe
27-03-2009, 23:00
E yuhh yani. :eek: Pes. Diyecek lafım yok. Harikalar yaratmışsınız, ben nasıl oldu da görmedim bu sayfayı dedim. :) Emeğiniz cidden takdire şayan. Gözlerim açıldı okudukça ve fotoğraflara baktıkça. Çok profesyonel duruyor yaptıklarınız. Buram buram emek kokuyor bu sayfa.. Tebrik ederim. Domatesler harika, maşallah..
Sayın penelophe içtenliğiniz ve inceliğinizden dolayı teşekkürler.Evet çok emek isteyen bir uğraş fakat severek yapınca,yaptığınızdan zevk alınca herşey çok daha güzel oluyor.Gerçekten çok teşekkürler.
http://www.izlesene.com/video/amator-domates-yetistiriciligi/851088
Bu defa harika gidiyor sevgili jibuti. Emeğine sağlık.
Kudret Tezel
06-04-2009, 20:42
Elinesağlık çok güzel görünüyorlar sevgili jibuti.
Sevgili kudret hocam ve sevgili malbman görüş ve iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.Umarım sonu da güzel olur.
bakalım yorumlarınız ne olacak
Valla süper olmuş, jibuti üstad :) Eline sağlık.
Mesleğide kaptırttık iyimi, tüh :)
Üstaddan bunları duymak benim gibi bir çırak için onurdur.Sayende üstad :)
Daha çoookkk çalışmam ve seninle mesai harcamam gerek üstadım meslek demek sen demek nereye kaptırıyorsun :)
Eline sağlık jibuti. Sen bu domates işini yapıcan galiba hayırlı olsun, darısı bizlerin başına.
bakalım yorumlarınız ne olacak
Sevgili jibuti, artık buna yorum mu yazılır. Sen resmen profesyonel seracı oldun:p:p Böyle salkım salkım domatesleri bir envor'un serasında gördük, bir de senin serada.
Eline emeğine sağlık. Ama bir an önce haldeki bir yazıhaneyle anlaşsan iyi edersin. Bunlar yemekle bitmez:D:D
Her şey çok güzel, ellerinize sağlık. Fideler sağlıklı, meyveler muhteşem. Kontrol panelinde gördüğümüz sıcaklık ve nem dışında hangi parametreleri nasıl kontrol ediyorsunuz. Bizi bilgilendirirseniz ufkumuzu açarsınız. Bol hasatlı günler diliyorum. Minik oğlun hepsinden güzel. Gözlerinden öpüyorum.
Acarextt03
08-04-2009, 16:49
Sn. Jibuti seni gerçekten tebrik ediyorum.
Çok güzel bir meslek edinmişsin diyebilirim...
Inşaallah bizde bu yollarda ilerleyeceğiz...
Başarılarının devamını dileriz.
Sevgili çelebi çok teşekkür ederim umarım daha iyilerini yaparsınız.
Sevgili malbman düşünceleriniz için çok teşekkürler.Elimden geleni yapıyorum, inanın çok vaktimi alıyor çok yoruluyorum ama onların büyüdüğünü görmek,çiçeklerine bakmak herşeye değiyor.
Hal işine gelince haklısınız bunu biran önce halletmem gerekecek hatırlattığınız için çok teşekkürler :)
Sayın sarıcan değerli düşünceleriniz için teşekkürederim.Serada kullandığım aletlerim, resimde gördüğünüz içeri,dışarı sıcaklık ve nem ölçerim,sevgili kudret hocamın yaptığı ec metre,basit ph metre ve bu ph metreyi kontrol için ph indikatörüm:) Seradaki düzeni bunlarla sağlamaya çalışıyorum elbette sevgili enverin tavsiyeleri doğrultusunda.
Bütün iyi dileklerinize çok teşekkür ederim forumda sizinle tanışma fırsatımız olmadı ama gözlerimden öptüğünüze göre benden yaşça büyük olmalısınız bende ellerinizden öperim.
Minik ozanımında selamı var :)
Sevgili Acarextt03 gerçekten çok teşekkürler.Meslek edinmeye çalışıyorum üstadların sayesinde.İnanın başaracaksınız yeterki gayretli,istekli ve sabırlı olun,öğrenmek istediğiniz birşeyler olursa da çekinmeden sorun burada bütün arkadaşlar ellerinden geleni yapacaklardır emin olun. İyi çalışmalar.
Sn. Jibuti,
Ben Ozan' ın gözlerinden öpmüştüm ama sizinkileri de öpmüş olayım. Yaş 55. Ama siz ağaçlar.net' te benden yaşlısınız, yeni olduğum için geçen seneden tanışmıyoruz ama sizinle ilgili Kudret Bey' den yeterince övgü dolu sözler dinlemiştim. Çalışmalarınızla bunuda hakediyorsunuz. Topraksız tarım yaşı olarak benden yaşlısınız. Saygılar...
Sevgili sarıcan tekrar ellerinizden öperim.Kudret hocamın ve sizin övgü dolu sözlerinize çok teşekkür ederim. Saygılar
evettt kızarmaya başladılar
çok emek ve zaman isteyen bir uğraş fakat bence değer.
Bunların karşılarında bir kahveyi hakkettim sanırım:D
Bilgisi,fikri,tavsiyesi,iyi dilekleri,yönlendirmeleri ve paylaşımları için daha doğrusu bütün emeği geçen herkese çok teşekkürler.
Özel teşekkürümün birisi amcama, diğeri biladerime !!!! (onlar kendilerini biliyorlar)
Selahattin Yılmaz
17-04-2009, 22:18
Çilekler ne alemde?
Merhaba Selahattin hocam unutmamışsınız çileklerim iyi durumda domateslere dalınca onları unuttuk resimlemeyi :) aslında resimlemeye fırsatta kalmıyor oğlum olanların hepsini yiyor :) Gönderdiğiniz bütün çilekler meyve veriyor hemde bol bol tekrar teşekkürler.
Resimler çok kötü, ama kötü resimin içeriği çok güzel, ellerine sağlık.
73305
omer.tuncer
17-04-2009, 22:39
Jibuti, Envor gibi nazar boncuğu göndermiyeceğim ama tebrikler. :D:D:D
darısı seneye inşallah bana da.:o:o
Sevgili enver resimler konusunda haklısın, nazar boncuğu için teşekkürler.
Sevgili omer.tuncer umarım daha iyilerini yaparsınız
Ellerine sağlık. Envor akıllandı onun için nazar boncuksuz hiç bir yere gitmiyor. Yoksa yiyip bitiriyoruz kocaman serayı. Görüntü muhteşem, lezzetleri de bir o kadar vardır herhalde.
Ellerine sağlık jibuti. Maşallah. Nazar değmesin. Muhteşem görünüyorlar. Yalnızca şu görüntüleri bile tüm sıkıntını gideriyordur eminim. Darısı başımıza.
Teşekkürler sevgili sarıcan vede haklısınız lezzetleri mükemmel(kimse yoğurdum ekşi demez:D)
Ama gerçekten mükemmel:p
Sevgili malbman haklısınız onların bu halini görmek,aralarında dolaşmak ve kokusunu duymak bütün sıkıntılara değer.Daha da iyileri siz nasip olsun.
Acarextt03
18-04-2009, 11:34
sevgili malbman haklısınız onların bu halini görmek,aralarında dolaşmak ve kokusunu duymak bütün sıkıntılara değer.daha da iyileri siz nasip olsun.
Bu duyguyu çok iyi bilirim... Uzun ve zamansız uğraşlar. Ocak şubat aylarında ben hava su soğuk demeden bahçemde uğraşırken kardeşim ve gelip giden misafirlerimiz bana içten içe deli diyorlardı.. Ama ben aldırmadım. Çünkü o zamanlar bile uğraşmak güzeldi. Şunu iyi biliyoruz ki kışın ardından bahar gelecek. Ben olsamda olmasamda. Ama ektiğim her tohum baharı görecekti.
Şimdi ise sabah akşam demeden giriyor çıkıyorum. Kuzucuklarıma tek tek elleyip okşuyorum... Bu tarif edilemez bir duygu...
Evet şimdilerde yukarıdaki şahsiyetler bana takdirlerini sunuyor.. Benim için en önemlisi sessiz sedasız teşekkür eden çiçeklerim...
Bazen eşim bile isyan bayrağını çekiyor... Akşamları eve gelince önce " Bana bir merhaba " desen diye...
Cevap hazır: " Ama kapıda önce onlar merhaba diyorlar, bende onlara" deyince sus pus oluyor... Dün akşam bahçenin dışında beklemiş... Demek ki evdekileri fazla bekletmemek gerekir... Herkes kendince ilgi bekliyor... Ne yapalım insan olmanın güzel yanı...
Tekrar Sayın Jibuti'yi tebrik ediyorum. Darısı bizlerin başına.
Nede olsa artık yola çıktık. öyle **** böyle bitireceğiz.
Tekrar herkesin başını ağrıttığım için özür diliyorum... Nacizhane...
Çok teşekkürler sayın Acarextt03 herşeyi çok güzel anlatmışsınız umarım daha iyilerine sahip olursunuz.
Acarextt03
20-04-2009, 16:05
Dün 1 kaç saatin ardından bende kıvırcıklarımı ektim..
Tamamıyle el yordamıyla ölçmeden biçmeden bu işe daldık. Hadi hayırlısı..
Şimdi sırasıyla ec ve ph metre almalıyız...
Hayırlı olsun başarılar dilerim.Ec ve ph metre olmadan asla olmaz.
Eline sağlık Jibuti,
Sende olmasan Envor' la ne yapacağız bilmiyorum. Balkonda debeleniyoruz diye dalga geçiyor bizimle.
Resimdeki Ozan mı? Yanakları yenilesi olmuş. Onun yakışıklılığı domateslerin güzelliğini gölgede bırakmış. Allah bağışlasın.
Gerçekten süper Jibuti, ben de tam domatesleri yiyorsundur bol bol herhalde diye soracaktım sen erken davranmışsın.
Evde her türlü domates yemeği ,turşusu, salçası, salatası, vs. vs. yapılıyordur sanırım.:p Afiyet olsun
Acarextt03
06-05-2009, 09:56
Valla şaştım... Ne güzel olmuş. Seni kutluyorum sn. Jibuti.
Tek kelimeyle muhteşem olmuş sevgili Jibuti. Maşallah. Delikanlıya da tabii :p
Demek ki gerçekten oluyormuş, yani acemiyim diye işe başlayıp profesyonelce işler yapılabiliyormuş. Bu işe girmek isteyenlere güzel bir örnek oldunuz. Elleriniz dert görmesin.
Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi jibuti
Sevgili enver senin serayı gördükten sonra (maşallah) benimde hevesim kalmadı kendi seramla ilgilenmeye. Buna da burada çekememezlik diyorlar.
Ellerine sağlık kardeş herşey mükemmel.
Sayın Jibuti,
Sayın envor'un "topraksız tarım su kültürü (hidroponik,aeroponik)" başlıklı sayfasına yazdığınız ve yukarıya alıntısını koyduğum yazınızı görünce topraksız tarımda başarısızlığa uğradığınızı ve bu yöndeki çalışmalarınızı bırakmak üzere olduğunuzu sanarak "pes etmek yok başarıncaya kadar devam" mealinde birşeyler yazmıştım.
Yüklediğiniz resimlerden anlaşılıyor ki, bırakın başarısızlığı, profesyonellere taş çıkartacak bir çalışma yapmışsınız.
Sizi candan kutlar, başarılı çalışmalarınızın devamını dilerim.
Selam ve saygılarımla.
kadircell
06-05-2009, 20:18
daha önce yazdıysanız kusura bakmayın domateslerin türü nedir
Valla helal olsun, Sözün bittiği yer:cool:
Sevgili Sarıcan çok teşekkürler bu arada enver ile atışmalarınıza bayılıyorum:p
Resimdekiler ozan sizin yerinize ben isteğinizi uygularım meraketmeyin.Desteğiniz için teşekkürler.Başarılar
Çok teşekkürler sevgili Akya evet haklısın heryer domates ama merak etme ozandan fırsat kalmıyor.
Daha iyilerine sahip olmanı dilerim sana da başarılar.
Sayın Acarextt03 inanın bende şaşırıyorum :) Teşekkürler.
Sevgili malbman desteğiniz ve ilginiz için çok teşekkürederim.Umarım hayallerinize ulaşırsınız.Delikanlı adına da teşekkürler.
Sayın çelebi içtenliğiniz için çok teşekkürler yazdıklarınızın bir kısmını bile başarabildiysem ne mutlu bana.
Sayın indomie o yazıyı envere birazcık sataşmak için yazmıştım :)
Yaptıklarımla ilgi yazdıklarınız için çok teşekkürler,hala çırağım biliyorum ama ustaların öğrettiklerini uygulamaya çalıştım.Bu işi yapmak çok hoşuma gidiyor açıkçası, umarım siz ve bütün arkadaşlar hayalettikleri gibi bir yetiştirme sağlarsınız.
Rica ederim Sayın kadircell domateslerin cinsi atalay ve jabot.
Valla sana helal olsun kardeşim telde,nette,forumda,cd de,resimde her yerde sen vardın ve eserine bakıyorsun sağolasın
mustafaakgun
18-05-2009, 13:37
ellerinize sağlık tebrikler süpersiniz harikasınız daha ne diyebilirimki
Öncelikle aramıza hoşgeldiniz sayın mustafaakgun ve çok teşekkürler iltifatlarınıza.Ustalarımız kuvvetli onlar yolu aydınlatıyor bizde düşe kalka yapıyoruz daha iyileri size nasip olsun.
Alan Parsons
18-05-2009, 21:00
Sayın jibuti fazla mütevazi olmakta iyi değil;)
Açık söyleyeyim muazzam,bu işi düşe kalka yapmasanız ne olur artık bilemiyorum. Heralde jibuti markalı Salçaları market reyonlarında görürüz.
Saygılarımla, başarılarınızın devamını diliyorum
Sayın Alan Parsons övgü dolu sözleriniz için çok teşekkürler.Buradaki bütün arkadaşların katkısı ve yaydıkları pozitif enerji ile başardım desem sanırım durumu açıklar.Saygılarımla
Sevgili Jibuti,
Haftalık olmasa da onbeş günlük gelişimleri resimle paylaşmayan arkadaşlara nazar boncuğu gönderiyorum. Envor' dan kalma alışkanlık. Geçen Kudret Ağabey' e de gönderdim. İhtiyacın varsa senin içinde bakınayım. Sağda solda kalmıştır bir tane. Bostan bozumu zamanına kadar resim göstermeyeceksin herhalde.
:) olur mu sevgili sarıcan.Resim konusunda haklısınız esas mesleğimdeki sıkışıklıktan dolayı serayı biraz boşladım sebebi bu, ama yeni resimleri yüklemeye çalışırım meraketmeyin.İlginize teşekkürler.
lerdemir
04-06-2009, 14:53
Baş döndürücü!
Enfes!
Teşekürler sayın lerdemir daha iyileri size nasip olsun.
Ellerinize sağlık yetiştirme ortamı amatör olabilir ama yetiştirme tam usta işi olmuş. Bildiğim kadarıyla bu fideleri Ocak ayında dikmişsiniz. Hasat zamanıda bu aralarda olmalı. Topraksız tarımda ilk hasat için zaman biraz uzun deilmi? yoksa normali bumudur? **** ekim zamanının kış aylarına denk gelmesimi uzattı süreyi?
Afiyet olsun...
Seranız çok güzel olmuş. Artık darısı bizim başımıza inşallah.
Sayın fatihes öncelikle teşekkürederim ilgi dolu sözleriniz için ve özür dilerim bu kadar geç cevap verdiğim için.Uzun zamandır giremiyorum nete işlerimden dolayı.
Sorunuza gelince bu konuyu sevgili enver daha iyi açıklar ama bildiğim bir domates 70-90 gün arası yetişiyor bende ocak 21 de ektiğim fidelerin ilk hasatı nisanın sonlarına doğru yaptım.Belkide daha da kısa sürede oluşması gerekiyordu buda benim eksikliğimdendir. Kış ayında olması ve iyi iklimlendirme yapamamam elbette süreyi uzattı.
Sayın ayselug çok teşekkürler ilginize.Umarım daha iyilerini yaparsınız başarılar şimdiden.
Merhaba arkadaşlar uzun bir aradan sonra geçen yıl domates yetiştirmeye çalıştığım küçük seramda bu yıl çilek yetiştirmeyi deneyeceğim.
Çileklerimi 29 Ekim 2009 tarihinde sisteme aldık aslında 15 gün gecikme oldu ama bakalım neler olacak.Resimlerini yükleyeceğim en kısa zamanda sevgiler...
Arkadaşlar elimde fazladan camorosa çilek fidesi var bunları sizlerle paylaşmak isterim.İsteyen arkadaşlara 3-5 adet de olsa kargo ile gönderebilirim.Bilgilerini özelden gönderen arkadaşlara fidelerin yetiştiği ölçüde göndereceğim.Bilgilerinize
amatör hobici
04-11-2009, 10:40
Sayın jubiti, Sizi gerçekten tebrik ederim.Ben sitede yeniyim sizlerden öğreneceğim çok şeyler olduğuna ananıyorum.İşte gerçek hobi bu Selemlar.
amatör hobici
04-11-2009, 11:03
Sayın JİBUTİ: Elimde değişik tohum türleri var Ör: süs patlıcanı(reçelde yapılabiliyor,bolverimli. yumurta büyüklüğünde önceleri yumurta gibi beyaz sonraları balmumu sarısı oluyor),Kudret narı (mide ülseriv.s.yaraların kapanmasına iyi geliyor.Kokteyl sarı armut domates.Zebra domates.Pembe domates çeşitleri.Sarı çeri dom.Ahududu fidanları, Bol verimli 30-40 Cm uzunlğunda ürün veren Bakla ve 70 santime kadar uzayan Börülce tohumları var.İsteyene ücretsiz gönderebilirim Sizin elinizdeki değişik tohumlardan bende edinmek isterim.özellikler salkım domates ve camorosa çilek fidesinden edinmek isterim selamlar...
Sayın amatör hobici, aramıza hoş geldiniz. Yukarıdaki paylaşım mesajınızı buraya (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=128)taşırsanız hem paylaşım için daha çok üyemize ulaşmış olursunuz, hem de bu başlığı konusuna uygun olarak kullanmış oluruz.
Sevgilerimle
amatör hobici
04-11-2009, 17:48
Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim sayın MALBMAN...dediğiniz gibi KARŞILIKSIZ TOHUM PAYLAŞIMI adı altında konuyu açtım.ordan takip edebilirsiniz...
Sayın amatör hobici özelden adres bilgilerinizi gönderirseniz fideleri size gönderebilirim.
Forum bu aralar çok sessiz biraz hareket getirmek istedim
Bu resimleri 02/12/2009 tarihinde çektim.Sevgilerimle
sayın jibuti, emeklerinize gıpta ettim doğrusu. iyi çalışmışsınız. fotoğraflar için de ayrıca teşekkür ederim.
Sayın limoncu emeksiz yemek olmuyor malumunuz :)) içtenliğiniz için çok teşekkürler elimden geleni yapmaya çalışıyorum.Fotoğraflar paylaşımın vazgeçilmezi, benden önce yapan üstatların fotolarına baka baka hem bende yapmalıyım dedim hemde çok özendim.Fotoğraflar ayrı bir motivasyon unsuru.
Ellerine sağlık abi :) sonunda zaman ayırdığına sevindim.
Ben hemen sorularıma başlıyayım ;)
Sanırım 1m. yol 50cm poşetlerin arası
1.Poşet uzunluğu ne kadar kaç kök sığdırabiliyoruz. 1 dekar'da kaç tane sığdırabileceğim kesinleşmesi adına.
2.Birde bu sistemi alttan oluklardan tekrardan verdiğin suyu geri tanka alıyormusun ?
2. sorumun cevabına göre yeni sorularım olucak.
amatör hobici
06-12-2009, 21:22
Sn,Ellerinize kollarınıza sağlık.Banada ilham verdiniz çok teşekkür ederim. İşte forum amacına ulaşmış bulunuyor.Sizden öğreneceğimiz en azından benim öğreneceğim çok şeyler var.Bol mahsuller diliyorum. Selamlar.....
amatör hobici
06-12-2009, 21:27
Sn, Jibuti
Bu poşetler naylonlu mu, yoksa bez torbalarmı?.. Bez torba olsa olurmu merak ediyorum. Selamlar...
Sn, Jibuti
Bu poşetler naylonlu mu, yoksa bez torbalarmı?.. Bez torba olsa olurmu merak ediyorum. Selamlar...
Bez çürür , mantar taşır , sağlıksız olur;
Yukardakiler poşet olması gerekir.
Fakat amatör 1-2 tane ise olmaz diye birşey yok .
Sevgili delimus çok teşekkürler ilgin için.
sorularına gelince
1.Poşet uzunluğu 2m her poşete 34 adet fideyi rahatlıkla dikebilirsin.
2.Drenaj suyunu tekrar kullanmıyorum.
Sıra aralarını sen zaten yazmışsın :))
Sayın amatör hobici güzel sözleriniz için çok teşekkürler.Size ilham verebildiysem ne mutlu forum işlevini yerine getiriyor demek ki, üstatlardan öğrendiklerimi sizlerle paylaşırım forumun en güzel işlevi bu işte bilgi paylaştıkça büyür.
Sorunuzun cevabını sevgili delimus vermiş şimdiden başarılar kolay gelsin.
Domateslerden toplayıp şölee lezzetli bir menemen yapasım geldi içimden :)
ALİHANDAGHAN
07-12-2009, 15:47
Bunları görünce insan hareketleniyor,
Birşeyler yapmak istiyor
tebrik ediyorum
Sayın Dudi afiyet şeker olsun canım çekti valla :))
Sayın Alihandaghan çok teşekkürler ve durmayın başlayın bence çok güzel hareketler bunlar :)))
Kudret Tezel
07-12-2009, 23:38
Ellerine sağlık sevgili jibuti. Azmine ve bu işi yapmakta ki kararlığına hayran olmamak mümkün değil. Yakın bir gelecekte profösyonel üreticiler arasında yer alacağından eminim.
Bol verimli hasatlar vede başarılarının devamını dilerim.Kolay gelsin.
Çok teşekkürler Kudret hocam sizlerden ne öğrendiysem onu yapıyorum.
musti228
08-12-2009, 11:47
çok emek vermişsin karşılığını alırsın inşallah
Bu sistemde 1 dekar için kullanılması gereken min. tank tonaj ağırlığını nasıl hesaplıyacaz :(
Sayın musti228 iyi dilekleriniz için çok teşekkürler umarım bütün arkadaşlar emeğinin karşılığını alır.
Sevgili mustafa yaptığım sistemde her torba için saatte 300cc besin eriyiği vermem gerekiyor artık kaç torba yapacaksan hesaplarsın.Elbette bu besin eriyiği verme işi kış, yaz olarak değişiyor bunu da unutma.
ahmetshur
11-12-2009, 13:58
Sn Jibuti
Ellerinize sağlık. Yoğun bir emek verdiğin belli oluyor. Muhteşemsiniz. Harika bir iş çıkarmışsınız. bakmaya doyum olmuyor. Devamını diliyorum.
Selahattin Yılmaz
11-12-2009, 14:11
Bu işi pc kontrollü yapan seralarda besin solüsyonu verme işi bitki başına 75 dakikada bir 150 cc olarak yapılıyor öyle ki eğer ikinci besin solüsyonunda eğer ortamdan besin solüsyonu az miktarda da olsa drene olmuyorsa dozu artırıyorlar.
Sayın ahmetshur;
Güzel dilekleriniz ve içtenliğiniz çok teşekkürler umarım daha iyilerini yaparsınız.
Sayın Selahattin hocam teşekkürler bilgi için.
Sevgili mustafa yaptığım sistemde her torba için saatte 300cc besin eriyiği vermem gerekiyor artık kaç torba yapacaksan hesaplarsın.Elbette bu besin eriyiği verme işi kış, yaz olarak değişiyor bunu da unutma.
Ticari amaçlı bunun hesabı ancak tecrübeyle olucak :( proje haline getirmek epey riskli, Tankın tonaj miktarı, suyun geri dönüş hızı süresi gibi birçok etmen var :( Kısaca elinde sermaye ile olucak bir yatırım , kredi ile risk etmenleri hesaplamadan yapmak, kağıt üzerindeki hesaplamalara güvenmek çok riskli.Sanırım çilek ekersem, katlı pvc boru sistemini tercih edicem.Hayırlısı , Çok saol orhan hocam.
marul sistemi çok etkileyici ve güzelmiş...
Teşekkürler Sayın güvenim daha iyi ve güzellerini forumları incelediğinizde göreceksiniz.
Sevgili Delimus bu kadar değerli hocamız varken bana hocalık düşmez ben hala çırağım kardeşim. :))
doğrusu çok hoş merak uyandırdı bende
Sayın Dr.arif o zaman aramıza hoş geldiniz bu hastalık herkesde böyle başlıyor :))
serdarca06
16-12-2009, 07:25
jibuti bende denemek istiyorum bu konuda daha geniş bilgi nereden bulabilirim
Sayın serdarca06 aramıza hoş geldiniz.Size tavsiyem öncelikle forumda topraksız tarım ile ilgili açılmış bütün konuları okumanız.Sonra yapacağınız sisteme göre bütün arkadaşlarımız ellerinden gelen desteği sağlarlar.
Ellerin dert görmesin Sevgili Jibuti,
Bizler pek çilek yiyemedik umarım bol hasat alırsın da bizimde gözümüz gönlümüz doyar belki. Gerçekten çok güzel olmuş, torba sistemi gerçekten çok pratik, drenaj suyunu toplamadığını yazmışsın, eğer besin maliyetini de optimize ediyorsan bakımıda en aza indirmiş oluyorsun. Geri dönen besinin pH ve EC değerlerini kontrol etme gibi bir zahmetinde kalmamış oluyor. Bundan sonra tek yapılacak iş her gün besin deposuna gerekli takviyeleri yapmak, ondan sonra gelsin çilekler:D
Biraz da kızdırayım, perlit fabrikasının kızıyla evlisin herhalde. Kardeşim o kadar perliti nasıl doldurdun o torbalara. Haydi doldurdun diyelim, insan en azından biraz daha zayıf bir torba bulur. O torbalar besini yiyince tosuncuk gibi ağırlaşmıştır. Birde doyurmak cabası. Torbalar zayıf olsaydı belki besin sarfiyatında az olurdu. Torbaları hazır mı buldun? Maliyeti nedir? Bilgi verirsen seviniriz. belki kullanmak isteyen arkadaşlar olur.
Bol hasatlar diliyorum. Bu sene çilek reçelleri senden. Ozan' a sevgiler, oda çilek gibi tatlı olmuştur şimdi. Sevgiler.
jibuti çok güzel görünüyorlar, eline emeğine sağlık, şimdiden bol hasatlar.
Sn jubiti gerçi ben çileğe küsüm ama sizinkiler çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.
Sn. Tabiat,
Size küsmek hiç yakışmıyor. Bütün bizler sizden çilek patlaması bekliyorduk. Bizi hayal kırıklığına uğratmak gibi bir lüksünüz yoktur. En kısa zamanda küçük bir ünite bile olsa yeni çilek bekliyoruz sizden. Tahminim kökleri ilaçlamanızdan kaynaklanan bir problem oldu, ben balkon da dahi perlitin taşmaya sebep olmasından başka bir olumsuzluk yaşamamıştım. Pes etmek yok. Sizin katlı sistemde harikalar yaratacağınızdan eminim. Saygılar.
Sevgili Sarıcan çok teşekkürederim güzel sözlerinize,bu işle uğraşan tüm arkadaşlarıma bol hasatlar diliyorum.
Gelelimmmm kızdırdığınız sorulara:D
Biliyorsunuz ben hala bu işde çıraklık eğitimi görüyorum araştırdığım ve edindiğim bilgiler ışığında torbaların normal olduğunu düşünüyorum aslında bunların 2-3 kat (çap olarak) büyüklerini de gördüm.
Torbalarımı hazır aldım net olarak hatırlamasamda kdv dahil 0,940 tl idi.
Boyu 2,15 eni 30 cm
Perlite gelince yaşadığım yere yakın bir fabrika buldum 1m3 fiyatını 35 tl den aldım. 1m3 = 1000lt (yanılmıyorsam).Seramdaki her torbada 60-62 lt perlit var.Seramda 60 adet torba bulunuyor.Şunu belirtmeliyim fabrikadan aldığım perlitler 200lt lik torbalarda geliyor ama hiçbiri net 200lt gelmiyor.Bunu işletme sahibine de sordum oda doğruluyor hem perlitin hafif olması ve yer kaplaması hemde elimize geçene kadar bir kısmının toz haline gelmesi gibi husulardan bahsetti.Hesabınızı ona göre yapmalısınız.Başka şehirlerde alan arkadaşlarımda konuştuğumda onlarında bu yönde şikayetleri oldu.
Besin eriyiği konusuna gelince elbette ben bir profesyonel değilim keza seramda öyle(resimlerden anlaşılıyordur) ama fikir açısından şunu belirteyim 60 adet dik torba ve üzerilerinde 2050-2100 adet fide bulunan sistemime 2 ayda 60-70tl'lik besin eriyiği yetiyor.Bildiğiniz gibi sistemde besin eriyiği tanka geri gelmeden dışarı pompalanıyor.
Ozan çileğide çok seviyor ve bekliyor ama aklı hala dotomeslerde(ozan tabiriyle).Baba ne zaman dotomes yapacaksın diyor.Sevgilerimle
Sevgili akya çok teşekkürler sana da başarılar, umarım herşey gönlünce olur bol hasatlar kardeşim.
Sayın tabiat yukarıdaki mesajlarınızı ne siz yazdınız ne de bizler bu mesajı gördük.Sevgili Sarıcan'ın sözlerine bütün içtenliğimle katılıyorum.Eğer forumumu baştan takip ettiyseniz domates de ilk yaptığım denememde başıma neler geldiğini görmüşsünüzdür.Hiç canınızı sıkmayın başaracaksınız.
Yaptığınız çalışmları merakla takip ediyorum bende bu hastalığa tutuluyor gibiyim:)
gerekli olabilecek test cihazları , kimyasallar , hesaplamalar konusunda forumdaki arkadaşlardan gereklibilgileri toplamaya çalışıyorum.
Bu gibi konularda görsellik çok motive edici oluyor. Zamanınız uygunsa yaptığınız çalışmalarla ilgili daha çok fotoğraf görmek isterim.
Birde normal toprakta üretilen aynıcins ve aynı zamanda ekimi yapılmış yaklaşık aynı iklim koşullarına sahip iki fidenin (çilek veya domates olabilir) gelişme süresi meyve zamanı ve kalitesi yönünden bi kıyas yaptınızmı yaptıysanız bu bilgileri bizlerle paylaşırmısınız.
Teşekkür eder çalışmalarınızın devamını dilerim
vay anamm...
süper bir iş başarmışsın dostum, kutlarım. bir solukta okudum, fotoğraflara baktım. en çok da ufaklığın domatesi öptüğü fotoğraftan etkilendim :) aynı boyda bende var iki tane de, bakalım aynı şeyi ben de yapabilecekmiyim... tam da bu konuyla ilgili şurada soru sormuştum: http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18716 yanıtlarsan çok sevinirim, deneyimlerinden faydalanmayı çok isterim...
yolcu8264
20-02-2010, 15:20
Sn Jibuti perliti hangi fabrikadan aldığınızı öğrenebilir miyim?
Mersin Organize sanayiden ultraper firmanın ismi 0324-6764399 m3(1000lt) fiyatı 35 tl olması lazım hatırladığım kadarıyla gine jibuti onaylıyacaktır.
www.ultraper.com/
yolcu8264
21-02-2010, 10:53
Teşekkürler delimus. Bulamamıştım perliti.
Kusura bakmayın sayın yolcu8264 uzun zamandır foruma yeteri kadar ilgi gösteremedim.Teşekkürler Mustafa.
sirikci46
24-02-2010, 08:17
çok güzel çalışmalar olmuyş ellerinize sağlık, bende yapmayı çok i,stiyorum ancak şuan için vakit ve mekan uygun değil.
Sayın sirikci46 güzel dilekleriniz teşekkürler.Umarım size de nasip olur.
Merhaba arkadaşlar biliyorum uzun zaman oldu ama işlerimden dolayı hem seramı hemde forumu ve dolayısıyla sizleri ihmal ettim çok üzgünüm.
Sevgili Jibuti,
Eline sağlık, her şey güzel görünüyor. Verimlilik nasıldı?
Sayın jibuti, elinize sağlık gerçekten hoş görünüyorlar. Siz bayağı profesyonelliğe dökmüşsünüz bu işi. Bir gün kabul ederseniz seranızı yerinde görmek isterim. Söz çilek istemeyeceğim:D
Sevgili sarıcan çok teşekkürler.
Biraz ihmallik biraz bakımsızlık oldu ama yine de çileklerin verimi şuanda daha iyi.Yani tek bir çilek 18-20gr arası geliyor.İlk açmaya başladıklarında 20-25 çiçek açıp hepsini meyveye dönüştürdüler ve yeni çiçeklerle devam ediyorlar.Kısacası bitki başına bu olumsuzluklara rağmen 500-650 gr ürün alabilirsiniz.
Sayın katsu seramda ürün olduğu sürece her zaman gelebilirsiniz.Söz verdiniz çilek istemek yok :)))
Sayın jibuti elinize sağlık çok güzel çilek ağaçlarınız olmuş bereketli ürünler
dileğiyle
Sayın Jibuti,
İnsanın içinden imrenmekten başka bir şey gelmiyor. Ama merak etmeyin, nazar etmeden imreniyorum :)
Saygılarımla
Sn Jibuti
Ellerinize sağlık her şey çok güzel olmuş ama bir eksiğiniz var.
Bu sefer çilek torbalarına bir sponsor bulamamışsınız.
Kudret Tezel
13-03-2010, 20:09
Ellerine sağlık sevgili jibuti, bol verimli hasad dileğiyle.
SAyın Jibuti bu Kullandığınız sosis şeklindeki plastik torbaları nerden temin ettiniz. İçi siyah dışı beyaz mı?Farklı Boyutlarda olanları varmı acaba? Teşekkür ederim. Çalışmalarınızda başarılar iyi hasatlar dilerim.
ahmet1234
14-03-2010, 17:39
ben bu dediğiniz perliti nereden bulabilirim bende denemek isterim bu şekilde yetiştirmeyi
Sayın okay-55 daha güzeş çilek ağaçlarına sahip olmanız dileğiyle çok teşekkürederim.
Sayın ayhan74 nazar etmeyeceğinizi biliyorum forumdaki bütün arkadaşların gönül gözü ile baktıklarını biliyorum.Teşekkürler.
Sayın Akcan67 teşekkürederiim güzel sözlerinize.Sponsor konusunda haklısınız ama bu seferde kendi başıma yapim bakalım neler olacak dedim.(Sponsorlar yüzüme bakmazdı demekten iyidir :))))
Sevgili Kudret amcam çok sağolun varolun her başlangıcımda payınız var çok teşekkürler.
Sayın shrub plastik torbaları antalyadaki bir firmadan aldım.Forumlarda sıkça bahsedilen PE içi siyah dışı beyaz plastik torba.Çeşitli ebatları bulunmakda.Daha iyilerini yapöanız dileğiyle.
SAyın Ahmet1234 ankaradasınız sanırım, iki çeşit perlit var inşaat ve tarımda kullanılan. Araştırırken ya da satın alırken sorarsanız iyi olur.Ankarada muhakkak vardır ama araştırmanız gerek.İnternetten de getirte bilirsiniz.Bu biraz daha pahalı olabilir.Çok alacaksanız fabrikadan almak daha karlı.
Firmanın iletişim adresini yollayabilirmisiniz. Sayın jibuti teşekkürler.
Sayın shrub firmanın adı fidan ambalaj,yanlış hatırlamışım firma izmirde.
selamlar,çalışmalarınız gerçekten çok güzel inşallah daha güzel günlerde daha çok mahsuller alırsınız.Bir amatör olarak bende durgun suda marul ekiminden başlıycam ama merak ettim bu domates üretiminde ki eriyiği kudret hocadan mı temin ettiniz? Sistemin suyunu nasıl değiştiriyosunuz ve eski sistemde ki su ne oluyo ? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler. İyi çalışmalar..
Sayın Snszm öncelikle aramıza hoşgeldiniz.İyi dilekleriniz için teşekkürler.Bende amatör olarak elimden geleni yapmaya çalışıyorum.
Gelelim sorularınıza;
Besin eriyiğini hem sayın Kudret hocamdan hem de sayın Envor kardeşimden temin ettim karar sizin.Sistemin suyunu nasıl değiştiriyorsunuz diye sormuşsunuz burada yanlış bir şey anltmamak için hangi sistemi sorduğunuzu öğrenmek isterim.Domatesdeki katı ortam mı,pvc borulardaki marul(akansu kültürümü) ya da son olarak diktorbada çilek mi. Sistemi belirtirseniz yardımcı olmama daha kolay olur.
Pvc borularda ki marul ve dik torbada çilek için sormuştum.Yani değiştirilen değiştirilmesi gereken suyu ne yapıyoruz tekrar eriyik katıp sisteme mi alıyoruz ? Birde aklıma takılanlar olursa sormam mümkün mü? :) ilginize şimdiden teşekkürler.
Sayın snszm marul sistemi akansu kültürüdür.Besin eriyiğini başlangıç için hafta da bir değiştirmekle başlayabilirsiniz,bitki büyüdükçe bu zamanı kısaltırsınız(3 günde bir gibi).Süre bitiminde suyu sistemden alıp yeni besin eriyiği hazırlayıp sisteme koyacaksınız.Kullanılmış besin eriyiğinizi varsa ağaçlarınız **** çiçekleriniz onların köküne dökebilirsiniz.
Diktorbada çilek bir katı ortam kültürdür.Profesyonel seralarda bu tip bir sistemde besin eriyiği bir defa kullanılır.Bende bunu uyguladım ve hergün yeni besin eriyiği hazırlayıp tanka dolduruyorum, drenajdan gelen su başka bir tankta toplanıp dışarı pompalanıyor.Domates sistemimde ise besin eriyiğini tekrar tankda toplayıp kullanıyordum.
Sayın snszm size ilk olarak forumu inceleminizi tavsiye ediyorum.Bütün sistemler ve sorunlar hakkında bir çok arkadaşımız denemeler yapıp resimlediler ve bizimle paylaştılar.Bunlardan faydalanmanız gerekli yine sorularınız olursa elbette elimizden gelen yardımı yaparız.
HamdiTayfur
10-06-2010, 18:56
Konuyu Hortlattımmı bilmiyorum Ama beğendiğimi vurgulamadan edemeyeceğim çok güzel olmuşlar.
Ayrıca söz konusu çilek torbasındanda bulamadım. Fidan ambalajın telefonlarına ulaşılmıyor :(
MustafaTepe
31-05-2016, 10:09
ve son resimler
Bu nedir maşallah ben yenibaşlayan birisi olarak çok ama çok heycanlıyım ama 2008 den beri bir paylaşım yok yoksa ters giden birşeyler mi var
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.