PDA

View Full Version : Borç çorbası




Zeferan
17-11-2008, 17:04
Sevgili Zeferan, on yıl önce Ankara'da kale de yediğim borç çorbasının tadı hala damağımda, bir çok defa denememe rağmen bir türlü istediğim tadı yakalayamadım, sizin tarifi rica edebilirmiyim, uygun başlıkta tabi.

Sevgili Adalet hanım. Yediğiniz nasıl bir borç çorbasıydı? Etlimi, etsizmi? Veya lahanalımı ,yoksa mantarlımı? Tarifini ona göre vericem. :confused:




Adalet Yağcı
17-11-2008, 17:14
Ankara'da yediğim Borç çorbasını bir türlü tutturamadım, içinde kereviz, patates, havuç, lahana vardı, suyu berrak ve çok lezzetliydi, arzuya bağlı yerken krema ilave edilebiliyordu.

Bu kadar tarif ile çorbayı tanımışsınızdır, bilenlerinizde çoktur ama ben aynı lezzeti yakalamak istiyorum.
Ankara'da Kale'de restore edilmiş eski bir bina olduğunu hatırlıyorum restoranın, çok elit bir yerdi.

Belki gidenleriniz vardır, tarifde almış olabilirler kimbilir.
Şimdi sanki Kale Restorant gibi geldi aklıma, yanılıyor olabilirim.

Zeferan
17-11-2008, 18:49
Borç çorbası (Ukrayna mutfağı)
Malzemeler:

1 lt su
500 gr kemikli dana eti
1/2 çay bardağı sıvı yağ veya 2 yemek kaşığı erinmiş tereyağı
1 büyük kırmızı pancar
300-400 gr lahana
3 patates
1 soğan
2 ortaboy havuç
1 maydonoz kökü (isteğe göre)
1/2 kereviz
1 yemek kaşığı domates salçası (ben 1,5 kullanıyorum)
1 yemek kaşığı un
2 çay kaşığı sirke
3-4 diş sarımsak
şeker,tuz
4 yemek kaşığı krema
karabiber
1 defne yaprağı
maydonoz ve dereotu.

Hazırlanışı:
Kemikli etten bulyon hazırlanır.Kibrit çöpü şeklinde doğranmış soğan, havuç, kereviz ve maydonoz kökü kızdırılmış yağda çevrilir.
Pancarı (kibrit şeklinde doğranmış) ayrı bir tencerede kapağını kapatarak pişiriyoruz. Biraz piştikten sonra üzerine yağ, salça, şeker, sirke ve biraz bulyon ilave ediyoruz. Yağda çevirdiğimiz malzemeleri de üzerine ilave ederek pişmeye bırakıyoruz.
Kaynamakta olan et bulyonuna dilimlenmiş patates ,3-5 dakika sonra da erişte şeklinde doğranmış beyaz lahanayı ilave ediyoruz. Kısık ateşte 10 dakika piştikten sonra önceden pişirdiğimiz sebzeleri de patates lahana karışımlı bulyona katıyoruz. Küçük bir tavada unu kavurup bulyona ilave ediyoruz.Kısık ateşte 5 dakika daha kaynatıyoruz.
Ocaktan aldığımız çorbaya tuz,karabiber, defne yaprağı ve ezilmiş sarımsakları katıyoruz. 15-20 dakika sonra çorba servise hazır.
Sofraya verilirken çorbanın üzerine eklediğimiz krema , doğranmış maydonoz ve dereotu çorbanın tadına tat katıyor.
Afiyet olsun !

http://img48.imageshack.us/img48/5306/4107131c2d9cdazi0.jpg (http://imageshack.us) Resim alıntıdır.

Güler
25-12-2008, 15:25
İçine bir adet kesme şeker at.