View Full Version : İncir (ficus carica)
bu incir kurtulmuş.
1125
geçen sene kaçınılmaz aksilikler sonucu bütün ağaçlarım kuruyunca,hevesim kaçmıştı.beş yaşında zeytinin kuruduğunu gördüğümde hele..
siteye üye olunca tekrar bir şevk geldi tohumlar ektim.
bonsaireef
01-05-2006, 18:54
İncirleri çok severim.Benimde iki incirim var.Birisi iki gövdeli ve şu an büyük kısmı root over rock stili için toprak altında.Diğerini bu incirin dalını air layering yapmak suretiyle elde ettim.İncir dalı toprağı görsün yeterki hemen kökleniyor.
İşte bir incir bonsaisi.****** benim değil:rolleyes: .Yapanın eline sağlık. memet senin incirin de bu günlerini görmek istiyoruz.Sakın şevkini kaybetme.
ben çok bilmiyorum ama..incirin meyve vermesi için incir sineği gerekiyor bildiğim kadarıyla...aynı nedenden Amerikada incir yetiştirme denemleri başarılı olmadı diye bir şey okuduğumu hatırlıyorum.
bonsaireef
28-06-2006, 23:57
İncir sineği hakkında bir bilgim ve fikrim yok fakat geçen sene benim incir evde floseran altındaydı.Sinekde ortalıkta görünmüyordu vardıysada ben görmedim fakat 3 tane incir verdi.
ben çok bilmiyorum ama..incirin meyve vermesi için incir sineği gerekiyor bildiğim kadarıyla...aynı nedenden Amerikada incir yetiştirme denemleri başarılı olmadı diye bir şey okuduğumu hatırlıyorum.
Dediğiniz konu Hikmet Birand'ın Alıç Ağacı ile Sohbetler adlı kitabında geçiyor Türkiye'den Amerikaya götürülen incir ağaçları meyva verme zamanı geldiğinde ürün vermeyince araştıma yapıyorlar ve inciri dölleyen bir sinek olduğunu farkediyorlar Bu sinek Amerikada yetişmediği için Türkiye'den Amerikaya sinek götürüyorlar ve ancak bu sayede ürün almaya başlıyorlar
bonsaireef
29-06-2006, 10:27
İncir hakkında pek bilgim yok.Benim ağaç incir verdi fakat sonrasında döküldü.Bayağıda büyümüştü kendi ürünümü yiyeceğim günü beklerken döküldü.Sebep bu sineğim benim evde olmayışımıydı.Şimdi olay netleşti.O zaman incir hem meyve hemde çiçek mi oluyor?
Bende ürün vermiyor deyince hiç incir oluşmuyor anladım.Demek ki oluşuyor fakat döllenme olmayınca dökülüyor doğru mu?
birde dişi incir, erkek incir durumu var.birinin meyvesi olgunlaşıyor.yediğimiz incir.birde yeşil kalan reçel yapılan incir var.erkek olanı.sinek bu iki incir arasında tozlaşmaya neden oluyor .bildiğim kadarıyla.Aydın da erkek olanın meyvelerini meyve verecek olan ağaçların arasına asıyorlar işi kolaylaştırmak için..
Ali H. ALI
29-06-2006, 13:01
Incir sinegi icin verdiginiz bilgilere tesekurler.Incir agacim tohumdan yetismis bir agactir sanirim sinekle bir sorunu yok cunku evde bahcede incir agacim var ve bol bol meyve yiyoruz.Cekirdekten yetisen bazi agaclarin meyve vermesi icin 5 ile 13 yil arasi yaslanmasi gerekir, gerci incir agacim 18 de ama olsun o daha kucuk azacik daha buyusun sonra meyve verir. Verdigi zamanda resimlerle de olsa sizlerle paylasirim.
Iyi gunler
Ali
İncirin tozlaşma aşamasını bir bilene sormak lazım. Bizim incirlerin her sene bir sürü meyvesi olur. Sadece yarısı olgunlaşır. Diğer yarısı yeşilken dökülür. Neden yarısı dökülüyor hep merak etmişimdir. Acaba dökülenler erkek çiçek mi oluyor?
Mine Pakkaner
30-06-2006, 23:52
Evet, bu soruların cevabını merak edenler meyve ağaçları başlığında incir konusuna göz atabilir.:rolleyes:
Hizmette sınır yok, aramayın, tıklayın (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1181) efendim :)
çok güzel fotoğraflar olmasada biraz fikir sahibi olunabilir diye düşündüm
2873
2874
2875
2876
bonsaiseven
13-11-2008, 15:24
merhabalar, öncelikle incir bonsaisi resimleri çok güzel. İnşallah benim de incir bonsailerim böyle güzel olur. ben taş üzerinde incir bonsaisi düşünüyorum. Şu anda da adaylarım saksıdalar. köklerini taşa sardım ve toprağa gömdüm. Kökler taşı tamamen sarıncaya kadar bekleyeceğim.
gelelim sinek meselesine. İncirin dişi ve erkek çiçekleri farklı ağaçlardadır. çiçek dediğimiz zaten incir meyvesinin yediğimiz kısmıdır. Erkek incirlerin içlerinde çok küçük (2-3mm) sinekler vardır. Bunlara ilek adı verilir. Bu sinekler erkek incirin içinden çıkarlar. üstlerinde erkek çiçeklerin polenleri bulaşmış haldedir ******. dişi incir meyvelerinin içine girerler. incir yiyen herkes incirdeki göbek deliği gibi deliği görmüştür sanırım. ancak bu kadar küçük bir sinek içeriye girebilir zaten. neyse içeri giren sineğin üzerindeki erkek polenleri, dişi incirin içindeki dişi çiçekleri tozlayarak döllenmesini sağlar. döllenmiş incirler olgunlaşır ve yenecek duruma gelirler. döllenmeyen incirler ise bir süre sonra yere dökülürler. sonra da işi biten sinek dışarıya aynı delikten çıkmaya çalışır. fakat delikteki pullar nedeniyle kanatları kopar ve ölürler. ama bize yiyeceğimiz leziz meyveyi hediye ederek...
incirin hikayesi kısaca böyle...
Acarextt03
31-03-2009, 14:46
Kendine verimli bir incir türü yok mu arkadaşlar?
Bonsai kültürüne çok yabancı biri olarak belki de sorulmuş bir sorudur bilmiyorum eğer öyleyse silebilirsiniz.
-İncir bonsai olarak yetiştirilmesi için özel çeşitlere mi ihtiyaç vardır?
-Yoksa herhangi bir çeşidi alıp terbiye ederek mi bu hale getirilir?
Ali H. ALI
04-04-2009, 12:42
Hizals iyi gunler.
Incirler ve ya diger agaclar olsun bonsai yapmak icin once o agaclar hakkinda bilgi edinmek gerekiyor(nasil bir iklimmi seviyor nasil topraklarda yetisir budamaya nasil bir tepki gosterir, nasil besin ve gubre ister ve bitkiler hakkindaki diger genel bilgiler ki mesleginizden oturu bunlari bildiginizi dusunuyorum.) Bonsai icin ozel cesitler olmasa da zaman, zaman bonsai icin avantaji olan kucuk yaprakli, veya bodur cesitler kullaniliyor.
Bonsai yapilan agaclar cenetik olarak hic bir degisime ugramiyorlar, onlari saksi icerisinde kucuk ama, birer kocaman agac olarak tutan sadece surekli ve bilincli budamalardir.
Bonsai dunyasina hos geldiniz.
O halde Bonsai yetiştiricilik genelinden ziyade budama ve şekil verme sanatı oluyor. Umarım doğru anlamışımdır.
Hoşbulduk ;)
Ali H. ALI
04-04-2009, 14:30
Dogru, bonsai bir sanattir. Resim ve heykel gibi dusunebilirsiniz, Ressam eserini bitirdigi zaman duvara asip isini bitirir. Yontucu da ayni sekilde eserini bitirdigi zaman cekic ve keskisini, bir baska esere baslayana dek birakir.
Bonsaide ise calisilan malzeme canli oldugu icin, eser uzerinde calisma hic bitmez. Yani makasinizi bir kenara ancak kisa bir sure icin birakabilirsiniz, eserinizi iyi ve guzel bir forumda tutabilmeniz icin uzerinde surekli calismaniz gerekiyor. Bunu da dogru bir sekilde yapabilmeniz icin, yani bitkiyi yasatip, yetistirabilmeniz icin, bazi temel bitki bilgilerine ihtiyaciniz vardir. bu bilgiler yaninda bonsai tekniklerini de okuyup, deneyerek ogrenince ve her sanatta oldugu gibi bonsaide de yaraticiliginizi kullaninca guzel bonsailer yapmaniz hictendir.
AgacSevdalisi
30-12-2010, 11:46
yukarıda resimdeki incir bonsaisi muhteşem bişey bende doğadan köklenmiş 5 cm çapında bir incir ağacı ile işe başladım .bakalım hayırlısı sonucunu bu sene sonunda göreceğiz. yakında resimlerini ekler tavsiyelerini beklerim.
peterpunk
01-01-2011, 20:25
yazın bahçemizdeki incir ağacının dibinde incir fideleri vardı onları kökünden koparıp düne kardar bir kapta toprakla beklettim. yazın yaprakların vardı. yapraklarını dökmüş. dün ise bu üç kökü küçük saksılara diktim.. beklemedeyim
Öncelikler herkeze selamlar,
Öğrenmek istediğim bir konu var incir ağacından bonsai oluyormu , oluyorsa sitemizin bahçesinde kalın kallı ve bol saçaklı aşısız ağacımız var .Yanlış bilmiyorsam incir çabuk köklenen ve güçlü bir kök yapısına sahip bir bitki , cevabınız evet incirden bonsai olur derseniz havai köklendirmesi deneyecegim. Denemek için mevsim risklimidir ?
Cevaplarınız için teşekkürler .
Sn beyz66
Hemen hemen her ağacın bonsaisini yapmanız mümkün.
Sadece bazı türler tercih edilmiyor bazıları ise çok tercih ediliyor. Google'da arama yaparsanız (ficus carica bonsai) incirden de güzel bonsai örnekleri görebilirsiniz.
Havai köklendirme için mevsim biraz gecikmiş olabilir. Seneye denemek daha uygun olur.
Sayın Sakaki , Memet bilgilendirme için çok saolun artık seneye deneyeyim.
Bir soru daha inciri köklendirme tozu olmadan köklendirebilirmiyiz ?
Olmaz derseniz köklendirme tozunu nerden temin etmem lazım ve isimle istemem lazım ?
Bir soru daha inciri köklendirme tozu olmadan köklendirebilirmiyiz ?
Olmaz derseniz köklendirme tozunu nerden temin etmem lazım ve isimle istemem lazım ?
İncir için hiç gerek yok!
İncir için hiç gerek yok!
Havalar sogudu ama ben yine yarın bir şansımı deneyeyim. :D
Ankara'da yaşıyorsanız şansınız çok çok az. Yine de siz bilirsiniz.
Ankara'da yaşıyorsanız şansınız çok çok az. Yine de siz bilirsiniz.
Havalar hala sıcak geçiyor geceleri biraz serin , incir kaç günde köklenir tahminen.
Köklendirebilirsem saksıya alıp seneye kadar güçlenmesini bekleyecektim .
Cumartesi günü havai köklendirme denedim.
Kısmet !!!
Pazar günü baktıgımda köklenme olmuş ama yeterli seviyede degildi.Bende ellemedim baharın saksıya almayı düşünüyorum .Yine aynı tarihte çelikleme ile bir kök almıştım sap kısımlarında kuruma oldu hala dip kısmı yeşil ve dipten filiz vermiş galiba tuttu, ama çok ümitli degilim .
Kendim çalıp kendim oynuyor gibiyim ama olsun :)
Çelikleme yaptıgım incirin topragını degiştirdim.Gayet iyi köklenmiş , kışı atlatırsak seneye inşallah daha iyi gelişecegiz.
Pek yorum yapılacak biçimde olmadığı için uygulamanız kimse bir şey diyememiş. Fotoğraflasanız belki fikir üreten olurdu onu da yapmamışsınız.
Havai köklendirmenizin Ankara soğuğunu atlatma ihtimali bana pek makul görünmüyor. Muhtemelen köklenme olmuşsa bile kışın donacaktır.
Dolayısıyla şansınızı "eksi dereceli" havalar gelmeden şimdi deneyin derim.
Havai köklendirmenizin Ankara soğuğunu atlatma ihtimali bana pek makul görünmüyor. Muhtemelen köklenme olmuşsa bile kışın donacaktır.
Dolayısıyla şansınızı "eksi dereceli" havalar gelmeden şimdi deneyin derim.
Doğru diyorsunuz Sayın Sakaki , bu acıdan hiç düşünmedim.Sonuçta bir avuç toprak var dalın üstünde bu haftasonu kesip büyük bir saksıya alayım.
Resimde eklemek isterim ama şu bilgisayarım yok , resimleyip bir ara bir yerden eklemek isterim .
İlerde ne tarz bir bonsai olacagı konusunda fikirlerinizi almak isterim.
İncir dayanıklı bir türdür sn beyz66.
Biraz köklenme olmuşsa şansınız da var demektir.
Ankara çok soğuk olduğu için, saksıya aldıktan sonra (özellikle akşamları) ılık/sıcak ama biraz ışık alan bir yerde (pencere kenarı gibi) bir süre bekletirseniz daha iyi olur bence.
Başarılar.
Teşekkürler Sayın Sakaki köklendirme yaptığım dal güzel bir form da çatal şeklinde ....
Tarz olarakta egri stil düşünüyorum ya da becerebilirsem rüzgar stili ( rüzgar stili incir için uygunmudur bilemiyorum ama ) . İncirin köklenmesi hızlı oldugu için kaya üstü stilde ekleyebilirim.Belki de bir dali kesip çelebi tarz da yapılabilir.
Bir acemi için çokta hayelciyim demi :)
Ben en iyisi en kısa zamanda saksıya alıp resimleyip sizinle paylaşmam lazım .
Teşekkürler Sayın Sakaki köklendirme yaptığım dal güzel bir form da çatal şeklinde ....
Tarz olarakta egri stil düşünüyorum ya da becerebilirsem rüzgar stili ( rüzgar stili incir için uygunmudur bilemiyorum ama ) . İncirin köklenmesi hızlı oldugu için kaya üstü stilde ekleyebilirim.Belki de bir dali kesip çelebi tarz da yapılabilir.
Bir acemi için çokta hayelciyim demi :)
Ben en iyisi en kısa zamanda saksıya alıp resimleyip sizinle paylaşmam lazım .
:)
Önce bir yaşamasını sağlayın da gerisi kolay.
İncirin çok fazla dallanma yapmamasından ötürü ona en uygun tarzın süpürge tarzı olacağını düşünüyorum. Ama rüzgar stili de olabilir gayet tabii ki.
Hiç acelem yok Sayın Sakaki sabırlı insanım büyüsün serpilsin .
incirin durumu nedir foto koyabilir misiniz yaşıyorsa?
dusunenadam
28-11-2013, 12:51
Arkadaşlar, incirde yaprak küçültme için tavsiyesi olan var mı?
Malta eriği
23-05-2019, 15:39
www.agaclar.net/forum/subtropikal-iklim-meyveleri/1181-12.htm#post1566420
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.