View Full Version : leylandi servisinin budanması
seracı_tuğçe
10-11-2008, 20:21
leylandi bitkisi nasıl budanabilir bi bilginiz varmı?çok önemli ve acil!!!
Harun Parlak
10-11-2008, 20:24
Nasıl canınız isterse öğle budayın budamaya en iyi vecap veren türlerdendir.
Korkmanıza hiç gerek yok Budayarak düz duvar şekline getirebilirsiniz.
sukranayalp
11-11-2008, 12:11
Sn Tuğçe Hn, leylandinin yanlara gelişmesinin istiyorsanız, Sn Tekin'in de belirttiği gibi tepeden keserak istediğiniz boya getirebilirsiniz. Ama boya gitmesini istiyorsanız ve amacınız şekil vermekse yanlardan kırpmanız gerekiyor. Bir de leylandi tek başına mı yoksa çit halinde mi? Leylandilerde ve limoni servilerde yılda 3-4 kez budama yapılabilir. Bahar, yaz ve sonbahar olmak üzere.
Tek başına ise ve boya gitmesini istiyorsanız desteğe ihtiyacı olacak.
MeyveliTepe
11-11-2008, 12:25
Çit olarak dikmiş olduğum leylandilerde yan dalları terbiye etmek istiyorum. Dallarını dairesel olarak etrafa uzatmaları yerine, ağaç aralarını kapatacak şekilde dalları hafifçe bükerek çıtalara bağladım. Tepe uçlarını da sabit yükseklikte tutmak için buduyorum. Boyları yaklaşık 3mt. Seneye bağları çözdüğüm zaman dallar öyle kalır mı? Ağaçlara bir zarar olur mu?
Teşekkürler
Mine Pakkaner
12-11-2008, 11:27
Yeteri kadar odunlaşırsa o şekilde kalılar. Ancak genel usul ışınsal dizilimde yanlara giden dalların araları kapatması ve öne doğru gelenlerin kesilmesidir.
Leylandi servisi güçlü bir bitki hiç hereklemeden boylanıp yükselir, gelişir. Makaslı olanları daha derli toplu formdadır. Bu yüzden satın alırken de öncelikle makaslı, düzgün riramidal form verilmiş bir bitki almayı tercih etmek gerek. Bu şekilde yetişirken makaslanmış bitkiler daha sık dallanma meydana getiriyorlar. Yalnız bitkiyi tek kullanacaksanız tepe sürgünü kesilmemiş olanı tercih etmek gerek. Tepe sürgünü kesilen ağaç sonradan serbest büyümeye bırakılacaksa formu bozuluyor. Kendisine yeni bir lider dal oluşturuyor ama bu dal oluşurken gövde o sütun gibi görünümünü kaybediyor.
Mine Pakkaner
12-11-2008, 11:31
Formal Çitlerin Budanması (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2523&highlight=formal+%E7itlerin+budanmas%FD) başlığında çitlerin budanması ile ilgili teknik bilgi bulacaksınız.
MeyveliTepe
12-11-2008, 20:44
Çok teşekkürler Mine hanım. Dalları terbiye etmeye çalışmak yerine istenmeyen yöne uzayanları budamak daha iyi sonuç verir diyorsunuz değil mi?
seracı_tuğçe
12-11-2008, 20:57
İlginiz için teşekkür ederim. . .
Mine Pakkaner
12-11-2008, 22:25
...Dalları terbiye etmeye çalışmak yerine istenmeyen yöne uzayanları budamak daha iyi sonuç verir diyorsunuz değil mi?
Daha pratik bir yöntemdir, sonucu da daha verimli olur. Bitkinin alacağı formun güzelliği de cabası.
AkinGulbaz
18-12-2008, 02:53
Merhabalar ben yeni bir üye olarak herkesi selamlıyorum. Ben bir önceki yaz 1 dönümlük bahçeme çit bitkisi olarak leylandi diktim. 70 cm kadarlardı şimdi 1.70 gibiler. Dikim aralığını 1.50 cm olarak ayarladım acaba bu çit için doğru bir ölçümü. Birde leylandilere özel bir bakım uygulaması varmı benim pek birşey yaptığım söylenemez. Yardımcı olursanız sevinirim
Çit olarak 70-100 cm aralıkla dikiliyor diye biliyorum ben. 150 cm aralığını doldurması biraz uzun zman alacaktır.Besin ihtiyacını karşılayıp, yeterli sulamayı yaparsanız özel bir bakım istemezler.
Sulama yapmadan C.sempervirensler (mezarlık selvisi) gibi susuz olmazlar mı? Sulamadan oluyorsa bağ kenarına dikmek istiyorum..
AkinGulbaz
18-12-2008, 15:40
Teşekkürler kudret
Merhaba
Ben 2 sene kadar önce ithal leylendi diye aldığım bir türü çit olmak üzere diktim ama neredeyse hiç büyümediler ve o kısım yol kenarı olduğu için mutlaka kapanması gerekiyor ve çok kötü duruyorlar sökmeden önce son kez sizlere danışmak istedim
gübreledim köklerini çapaladım yarım metre boyundalar yani aldığım gibi duruyorlar hiç kesmedim ,acaba biraz kesmem mi? gerekir **** başka önerileriniz olurmu çok teşekkür ederim.
AkinGulbaz
18-12-2008, 23:51
Leylandileri yan dallardan budarsanız boya kaçacaklardır. Bildiğim kadarı ile anadala bir karış kalıncaya kadar budama yapabilirsiniz
Sn şaziment, hiç budama yapmasanızda yeterli besin takviyesi ve sulama ile 2 senede en az 2 metre boylanabilir. Sararma, kuruma oluşuyormu? Yoksa gayet sağlıklımı görünüyor? Eğer sağlıklıysa Leylandiden farklı bodur bir tür olabilirmi soruları aklıma geliyor.
Kök problemi, hastalık **** besin alamama gibi sorunlarda olabilir. Fotograf ekleme şansınız var ise bu konuda bilgili arkadaşlar daha iyi yardıncı olacaktır.
AgacSevdalisi
15-01-2009, 13:02
leylandi servisi nasıl bişey resmini koyabilirmisiniz acaba?
doğalbahçe
16-02-2009, 19:46
yeşil leylandilere ait 2 adet fotoğraf yer almaktadır.
Arkadaşlar merhaba,
Yeni üye oldum ve yazılanların birkısmını okudum gayet faydalı bilgiler paylaşılıyor. Benim Silivri'de 750M2 yerim var çevresi çit ile çevrili. geçenyıl 115 adet yeşil leylandi diktirdim. 2,5 -3 metre boyunda isteğim çit oluşturması. Bu nedenle üstten kesmek istiyorum. Budamanın belli bir zamanı varmıdır? Birde damlama sistemi yaptırdıktan sonra altlarında çok ot oluyor bunları önlemenin kolay bir yolu varmı?
Cevaplar için şimdiden teşekkürler,
doğalbahçe
17-02-2009, 15:26
Sayın ETAN;
Budama için içerisinde bulunmuş olduğumuz şubat-mart ayları uygundur. Dikkat ederseniz yeşil leylandiler uygun hava şartlarını yakaladıklarında büyümeye bu aylarda da devam etmektedirler. Sakaryada leylandi yetiştiriciliği yapmaktayım ve bu kış diğer illerde nasıl geçiyor bilmiyorum ama leylandilerin boylarında meydana gelen büyümeyi rahatlıkla gözlemleyebilmekteyim. Bu nedenle büyümenin boya değilde diğer kısımlara aktarılması
için budama işleminin bu aylarda yapmasın da fayda vardır.
Ot için ise zirai ilaçlar ile mücadele olabilir diye düşünüyorum.
doğalbahçe
17-02-2009, 15:35
Yetiştiriciliğini ve üretimini yapmakta olduğumuz Yeşil Servilerimizin fotoğraflarını paylaşmak istiyorum.Bu aylarda, uygun hava şartlarında büyümeler gözlemlenmektedir.
doğalbahçe
17-02-2009, 15:39
Sayın ETAN;
Yeşil leylandilerimizi yıl içerisinde formlu olmaları anlamında 3 kez belirli aralıklarla budama işlemlerini tekrarlamaktayız. Silivri Sapancaya yakın olsaydı budama işlemleri için yardımcı olmayı isterdim.
kızılhisar
18-02-2009, 12:19
sn. mtuncer, limoni serviler için de aynı şeyi söyleyebilirmiyiz.
doğalbahçe
18-02-2009, 19:37
Sn. Kızılhisar;
****** belirli zamanlarda düzgün bir şekilde fidanı tahrip etmeyecek düzeyde budama işlemini limoni serviler içinde yapabiliriz.Şunu belirtmek isterim, leylandi servisini budarken 3 sefer belirli zaman aralıklarında demiştim(bizim yaptığımız budama ticari amaçlı form kazanması için ) bu sayı limoni servileri için fazladır bu aylarda bir kez yeterlidir.
doğalbahçe
18-02-2009, 20:28
Sn. Mine PAKKANER hanım efendinin bir yazısında budama ile ilgili paylaştığı bilgileri faydalı olacağına inanıyorum.
Formal Çitlerin Budanması
Bahçelerde en sık rastlanan sorunlardan biri de formal çitlerin hatalı budanmasıdır. Budama hatası yaparsanız, tekniğine uygun olarak tesis edilen çitlerinizin formunun bile bir süre sonra bozulması kaçınılmazdır.
Makaslanarak şekillenen formal çitlerin bir süre sonra üst kısımları genişlemekte, tabana doğru alt kısımları ise daralmaktadır. Bu durumda çitinizin yan yüzeyleri düzgün ışıklanmamakta ve zaman içerisinde alt kısımlarında zayıflama, açılma ve ölmeler görülmektedir. Oysa doğru budama yaparsanız çitinizin tabanı geniş, üst yüzeyi ise dar olacak ve çitin yan yüzeyleri en alt dallara kadar güneşlenecektir.
http://www.egesera.com.tr/files/Image/budamak.JPG
Çiti doğru budayabilmek ve çalışırken yanılgıya düşmemek için alınacak tedbir ise çok basit;
Birkaç ahşap kazık ve iple çitin ebatlarını ve şeklini sabitler sonra da düzgünce belirlediğiniz yüzeyi makaslarsınız. Aşağıdaki resimde bu işlemi nasıl yapacağınızı görüyorsunuz.
http://www.egesera.com.tr/files/Image/formalcit.JPG
Çitinizin ölçülendirilmesinde oranların da çok önemli olduğunu söylemeliyiz. 1 m ve üzerindeki çitlerde aşağıdaki formülasyonu kullanmanızı öneririz.
http://www.egesera.com.tr/files/Image/CITOLCU.JPG
Kaynak: Ege Sera
doğalbahçe
18-02-2009, 20:31
Sn. Etan bu bilgilerden faydalanabileceğinizi umuyorum.
kızılhisar
20-02-2009, 10:10
sn mtuncer bu budama şeklini limoni servilerdede uygulayabilir miyiz.
doğalbahçe
20-02-2009, 12:22
Sn. Kızılhisar
Limoni servilerinize ait fotoğraflarınızı eğer eklerseniz yardımcı olmaya çalışırım.
Sayın mtuncer54,
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. "Yakın olsaydınız yadımcı olurdum" anlayışınız için ayrıca teşekkür ederim.
Budama konusunda ne yapacağımı gayet açık bir şekilde öğrendim.
Otları önleme için zirai ilaç kullanmayı düşünmüyorum çünkü bahçemde herşeyin organik olmasını istiyorum. Sıksık temizleyeceğiz.
İkinci bir sorum; Ağaçların 1metre ara ile dikilmesini istediğim halde başında bulunamadığım için düzensiz dikildi ve bazı kısımlarda iki ağaç arası 60cm. Bu ileride problem oluştururmu acaba?
Saygılarımla,
doğalbahçe
24-02-2009, 17:31
Sayın etan,
Hayır herhangi bir problem oluşturmaz, ideal bir mesafedir bence. İki fide arasındaki mesafenin çok yakın olması veya fazla olmalarının da kendine göre dezavantajları vardır. aradaki mesafenin uzunluğu 50-60 cm olabilir. Aradaki mesafenin fazla olmasının ne dezavantajı olabilir derseniz, aradaki mesafe 1m ise fideninde çapının 1m olması gerekir diğer fideninde aynı şekilde 1m çapa kadar gelişmesi gerekir ki iki fide arasındaki mesafenin tam anlamıyla dolabilmesi için. ****** bunları söylerken de leylandilerinizin verimine, toprağa adaptasyonlarına bağlı olduğunu belirtmeliyiz. Bazı yerlerde iklimin, nemin, sulamanın avantajları ile birlikte çok kısa sürede istenilen forma ulaşabilmektedirler.
İmkan bulabilirsem yarın bildiğim bir yere leylandi çiti oluşturulmuş fotoğraflarını çekip en yakın sürede sizinle paylaşacağım. Saygılarımla
doğalbahçe
25-02-2009, 12:32
Sayın etan,
Bugün çektiğim leylandi çitlerine ait fotoğraflar aşağıda yer almaktadır.
doğalbahçe
25-02-2009, 12:36
Sn. Etan
Fotoğrafların devamı
doğalbahçe
25-02-2009, 12:38
Ayrıca bir villanın önünde bulunan leylandi çitlerine ait fotoğrafları paylaşmak istedim.
doğalbahçe
25-02-2009, 12:46
Bu fotoğraflarda ise Yeşil leylandi anaçlarının çelik alımından sonraki durumları anaç 2 nolu fotoğrafta yer almaktadır. anaç 1 nolu fotoğrafta bulunan leylandi ise budanmamışdır.
muhasebeci77
04-05-2009, 16:52
merkabalar...yeni katıldım.toprakla uğraşmak çok güzel .50 tane güzel formlu leylandim var çit amaçlı ektim ve işe yaradı.3,5 mt boyundalar.aşırı sürgün veriyolar buda beni mutlu ediyo.ancak o sürgünleri budayarak zayi etmek istemiyorum.çelik yapmaya karar verdim.viyollere ekicem,çeliklerin köklenmesine yardımcı olacak IBA OLDUĞUNU BİLİYORUM ancak muadili bir şey varmı onu bulmak sorum.yardınlarınız için teşekkür ederim.saygılar
Merhaba Arkadaşlar
Ankara-şereflikoçhisar ilçesine diktiğim 125 tane 3,5-4 metrelık Leylandilerim
5 ay içinde aşağıdan tepeye kadar sarardı kurudu.Çok üzgünüm ve düzelme şansı varmı ? yardıma ihtıyacım var
Topraktan söküm yaptırıp dikmekle
Saksıda yetiştirlmiş leylandi arasında fark varmı ?
sorunu arastırıyorum .....saygılar
resimlerini göndermiş olduğum sorunlu leylandilerim için Arkadaşlardan yardım istiyorum ...saygılar
semantic
13-10-2017, 21:02
Bu konuya uzun suredir yazılmamış ama ben yeni konu açıp forumu kirletmek istemedim. İnşallah sorunuma buradan çözüm bulurum. Terasımda saksıda yetiştirdiğim leylandi fidanlarım var. Avm de gezerken çok güzel şekil verilmiş bir leylandi gördüm ve imrendim doğrusu. Bende fidanlarımı bu şekilde budamak ve şekil vermek istiyorum. Yanlış birşey yapmak istemediğim için tecrübeli arkadaşlardan fikir almak istiyorum.Fidanlarımın boyu saksı ile birlikte 2 metre civarında.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.