View Full Version : Miracle berry (Synsepalum dulcificum)
seyyah53
31-01-2011, 16:38
Teşekkürler sayın çağatay...limon suyu evet farklı bir çözüm mantıklı madem bitki ph sı düşük seviyor galiba limon suyu toprak ph sını düşüyor o zaman evet bi denemek lazım ama her bitkiye ortalama ne kadar verdiniz acaba?
Sayın cagacayc 78 vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim dün çevresine torf koymuştum çay posası ve limon hemen deneyeceğim en kısa zaman'da saksı'ya alaçağım.
seyyah53
31-01-2011, 17:25
Bu arada dostlar miracid satılan bir site **** istanbulda bir satış yeri varmı? biraz araştırdım bulamadım ben ...
cagatayc78
31-01-2011, 22:59
limonu ekmeden önce toprağa yapın birdaha yapmayın,yaparsanızda tohumu ektiğiniz yerin üstüne değil çevresine yapın. ektikten sonra dökeceğiniz diğer suları,soğutulmuş çayı tohumların üzerine değil çevresine azar azar dökün.kışın 3 günde bir sulama yapın fazla değil,zira bitki nem isiyor çok su değil,önemli olan nem. Bu resimler evdeki saksıya ait. 3 miracle ektim 2si çıktı saksı güneş gören bir yerde ve kaloriferin üstünde,bu resimler evden.Bunu arkadaşlara yardımcı olabilmek için yolluyorum.
kaloriferin üstünde saksı altında 0,25-0,5cmi geçmeyecek şekilde su dolu saksı tabağı,saksıda kubbe şeklinde naylon ile kapalı ancak naylonun en tepesine iğne ile 10 civarı (daha fazlada olabilir) ufak delik açtım.
Buna karşılık ofisteki kalorifere yakın,evdekinden de daha iyi güneş gören yerde ama filizlenme 6-7 gün gecikti.Herhalde buradaki torbanın biraz daha az şeffaf olması ve ısının az daha düşük olmasından oldu. ofiste ektiğim bu saksıdaki 2 miracledan biri çıktı. Kısaca doğalbahçenin gönderdiği 5 miracledan 3ü çıkmış durumda. teşekkürler "doğalbahçe" miracle fruit tohumlarını siz bu üyeden isteyebilirsiniz. http://www.agaclar.net/forum/member.php?u=42960
Seyyah bey ben tohumları miracidsiz büyüttüm, normal çiçekçilerde satılan bitki torfu ile çay,ekmeden önce torfa sıktığınız limon miracidle aynı işi görüyor gibi. bu arada çay küspesi torbanın içinde beyaz beyaz küfümtırak birşeyler yaparsa merak etmeyin. bu tohumlara pek bu durum zarar vermiyor.o küfte zaten geçiyor. miracid başka işler için yarayacaksa şu siteye bir bakın miracid'in muadili gübre satıyorlar sanırım.
http://www.zengardentr.com/Toprak-Urunleri,LA_245-2.html
Bu arada "sebze coşturan" adlı organik huminik asit içeren bir ürün var,illa asidinin azlığından şüphe ediliyorsa, 5 litre suya bir kapak atıyorsunuz haftada bir bitkileri suluyorsunuz huminik asit içeriyor. diğer sebzelerinizle birlikte bunda da bu bitki için kullanabilirsiniz.bede arada bir kullanıyorum. en ucuz teksen,bauhaus gibi mağazalarda satılıyor. Bu linki bu ürünü göresiniz diye koydum,bu linktekiden daha ucuza ürünü satan yerler vardır o sebeple bu linki koydum diye lütfen fiyatını araştırmadan buradan almayın. http://www.devsepet.com/sebze-%C3%87o%C3%9Eturan-2900-sebze-g%C3%9Cbres%C3%9D-p-117450.html
bakalım devamını getirebilecekmiyim,bu saksıda çıkan ikici bitkiyi de eninde sonunda saksıdan ayırmam gerekecek bu ayrıma biraz zor olacak inşallah köklerine zarar vermem.
cagatayc78 vermiş olduğunuz faydalı bilgiler için teşekkür ederim.
Ben böcek yiyen bitkiler için kullanılan PH seviyesi düşük torf almıştım,onunla perlit karıştırarak hazırladığım karışıma fidan torbalarına ektim ve kapalı bir plastik kabın içerisinde bir kenarı kaloriferin üzerine gelecek şekilde (bu arada kalorifere denk gelen yerinede bir kabın içerisine su koyarak gerekli nemi sağladım) yerleştidim.
Bu bitki kesinlikle nemi çok seviyor.Aynı plastik kabın içerisinde tohumdan yetiştirdiğim beyaz patlıcan,goldenberry ve ildi domates fidelerimle birlikte mutlu ve mesut bir şekilde büyüyorlar :)
seyyah53
01-02-2011, 12:22
Sayın cağatay ve arkadaşlar verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim...
seyyah53
04-02-2011, 12:51
Arkadaşlar ben bu limon suyu işini bariz denedim ve kendi gözlemlerim doğrultusunda işe yaradığını söyleyebilirim ....
Aynı çimlenene ve aynı boyda olan miracle lerden birine deneedim dierine denemedim ...
biri diğerinden daha fazla büyüyor ....ama tabi mracid olsa daha iyi olurdu diye düşünüyorum ...
sayın çağatayın dediği sitede ben miracid muadili bir gübre bulamadım....
Dostlar yokmu bu bitkiyi hem destekleyecek hemde toptağın ph sının düşürecek bir madde?
sercan1969
04-02-2011, 17:57
Arkadaşların çoğu tohum ekim harcını almadan tohumları aldılar.Gördüğüm kadarıyla arkadaşların pek çoğu buyuzden başarısız olacak gibi gözüküyor.
seyyah53
05-02-2011, 15:51
Başarıdan kasıt nedir bilemiyorum fakat...bu benim 1 ay önce sadece torfa dikip çimlendirdiğim miracle...
Daha sonra cağatay bey limon suyu dedi sağolsun .üşenmeyipte bizlerle tecrübelerini paylaştı...gayet işe yaradı ph yı ne kadar düşürüd etti bilemiyorum ama diğerlerine göre boyu 2 kat arttı...
Ve şimdi diğerlerinede limon suyu ile biraz içme suyunu karıştırdım döktüm başka hiç bir şey yapmadım...
tabi nem şu anda hepsi basit te olsa üzerleri seffaf poşetler örtülü....
bakalım bugün koçtaş ile bahouse gidicem...hem toprak ph sını düşürecek hemde gübre sayılabilecek miracid muadili bir madde varmı ona bakıcam...
Aslında sayın bari compo diye bir ürün almıştı denemişti ...sonuçlarını yazmamamış memnun kalmadı mı acaba?
cagatayc78
06-02-2011, 23:37
Seyyah Bey epeyce büyümüş, hayırlı olsun, merak etmeyin 3-4 gün sonra 90 derece açılı duran 2 yaprak iyice açılıp ardından 3. ve 4. yapraklar için yaprak yerlerinin oluştuğunu görebilirsiniz. 3 günde bir demlediğiniz ancak içemediğiniz çayı soğuyunca bitki çevresine dökebilirsiniz, bitki çevresine(üzerine değil) çayın posasınıda sarmaşıklara yapıldığı gibi toprak olarak dökebilirsiniz dediğim gibi biraz küfümtırak bir şeyler yapabiliyor ama yinede iyi malum çayda da tanik asit var asidik olduğu için bitkiye oda iyi geliyor. Yine miracid bulamıyorsanız,(ben hiç kullanmıyorum) bitki çevresine dediğim sebze coşturanı (prospektüse göre ) su ile karıştırıp diğer bitkilerle birlikte haftada bir dökebilirsiniz. Yine sulamayı kışın 3 günde birden fazla olmayacak şekilde yaparsanız iyi olur.
Bu arada resimlerde gördüğünüz benim saksıda çıkan iki miracle fruit btikisinden birini ayırıp başka saksıya diktim,yine kırtasiyeden aldığım bir şeffaf defter kabını zımba,bant ve makasla koni haline getirip,üstünü kapatıp ardından tepesine kağıt delme aleti ile 2 yuvarlak delik açıp, onunda saksınının kafasına geçirdim,limon suyu ve çay işini onada yaptım.Valla ne söyleyeyim şaşırtma yaptığım miracle, 3 günde diğer saksıdakini geçti.Şu an iki miracle evde,1 miracle işte (en az gelişeni o ama oda yaprak açtı), 3 saksı miracle'ım var;allahım inşallah hepsi yaşar.
Sercan bey bence ek bir tohum ekim harcına gerek olmadan bu bitki yetişir gibi.
Ama diyorum,kanaatimce tabii zaman gösterecek miracidsiz,komposuz bu bitki yetişir. Miracle'ı büyütmek aşağıdaki iki bitkiye göre daha kolay gibi. Açelya yetiştiren biri bu bitkiyi rahatlıkla yetiştirebilir hatta açelyadan biraz daha kolay yetişebiliyor gibi bu tür.Zira doğrudan güneş ışığı seviyor,açeya gibi doğrudan güneş ışığı olmayacak ama yinede güneşi aydınlığı görecek gibi bir nazı yok.tabii açelya gibi istediği bol nem haricinde.
Benim esas tökezlediğim başımın derdi üç bitki; ne yazık ki 1-biri passiflora incarnata (maypop-eskişehirde passiflora yetişebilir mi diye soran arkadaşa duyurulur, eskişehirde eğer ısı gece -20'nin altına düşmüyorsa teorik olarak tek bir passiflora türü desteksiz dışarıda yetişebilir oda incarnata (maypop) türüdür,yine istanbulda dışarıda yetişebilecek iki şanslı passiflora adayından biri de -12 dereceye kadar kökleri ölmeyen passiflora caerula ile bu tür ama tabii bir zahmet tohumdan çıkmayı becerebilirse!!!) 2-biri guava (pembe guava) yine tohumdan bir türlü çimlenemedi 1 ayda buda nasıl,ne cins bir bitki. 1 ay önce tohumlarını ektim ne ses var ne seda. Ne biçim,ne cins bitki bunlar yahu adamı delirtiyor,çıldırtıyor. En son olarak miracle'ı yaptıklarımı onlar üzerlerinde edenemeye karar verdim kafalarına birer poşet ama 1 haftadır hala ses yok. 3-sonuncusu da baş derdi pepino,zira pepino dışarıdayken mutlu mesut yetişiyor kışın istanbul'un kışından korumak için eve sokuyorsunuz,üstelik güneş gören bir pencere kenarına koyuyorsunuz.Olan ne başlıyor ölmeye ee,dışarı çıkarsanız zaten ölecek sera yapıp,saksının kafasına tepesinde ufak delik olan plastik pet şişe ile kapatıp, dışarı attım birde baktım yine ölü pepino. 2.pepino denememde başarısız.İstanbulda pepino yetiştirip meyve alana bravo doğrusu. bir arkadaşta bana bu konularda bir yardım etse vallahi çok memnun olurum.saygılarımla.
seyyah53
07-02-2011, 22:08
Teşekkürler çağatay bey ...bakalım nasip kısmet birazda çalışmak ve özen ******....
Yani biraz da şöyle düşünüyorum mesela ceviz kuvvetli soğuklama istiyor....
şimdi bu miracle berry nin yetiştiği yerde adam cevizi yetiştiremiyor **** dikmiş ama adam akıllı meyve alamıyordur...
biz bu kadar boşuna mı kendimizi kasıyoruz acaba..:)
Teşekkürler arkadaşlar çay ve limon suyu denedim bençe iyi gidiyor.
cagatayc78
08-02-2011, 22:37
Güzel vehbi bey vallahi iyi, bende bugün işyerimdeki miracle'ı bir sulayayım dedim,birde baktım ne göreyim biraz gecikmelide olsa saksıda 2.bir dal doğalbahçenin verdiği ve ektiğim 5 miracle tohumundan 4.süde karşımda duruyor.Valla 5te 4 çimlenme ve büyüme var ama tabii o resmini koyduğum miraclelardan ayrıdığım miracle yaprağını iyice büyüttü (başına bir iş gelmezse resminide ilk fırsatta buraya koyacağım), ama ne yazık ki ayırmadığım resimde ortada duranın yaprağına baktım hasta gibi, ne zamandır limonlu su vermemiştim,hep çay ve çay küsbesi ile bitkiyi beslemiştim, bu gün 3 günlük sulama ara süresi dolunca bol limonlu su verdim bakalım durumu ne olacak inşallah toprarlar.
Seyyah bey,
Bende inanın bazen sizin gibi düşünüyorum acaba boşamı uğraşıyoruz diye.Adam gibi meyve veren bir hurma ağacına, ananas, hindistan cevizi gibi meyvelere ülkemizin şartları el vermeyebilir.
Ama diğer taraftan düşününce kivi,muz hatta bundan daha öncesinde çay bundanda öncesinde domates,fasülye bu ülkede ya bilinmiyordu.Ülkemizde yetişeceği tahmin dahi edilemiyordu. Ama şimdi ülkemizde kivi ve muz rahatça yetişir hale geldi, şimdi bakın feijoa meyvesinin zeytinin yanında rahatça el ele kardeş kardeş yetişeceği tespit edildi, avacodo bitkisi mersinde,antalyada yetşitiği gibi halk pazarlarına düştü, pepino'yu,tzimbaloyu akdenizdeki çiftçiler yetiştirmeyi başardı(her ne kadar ben beceremesem de ama anladım ki bu bitkiler sıcak yanında devamlı temiz ve hareketli bir hava akımı,oksijen istiyor).
Hatta biraz uğraşılsa kanaatimce karadeniz gibi bir yerde orman arasında kökünü 500-TLye bize satmaya çalıştıkları panax ginseng,akdenizde washnuss diye bize doğal deterjan diye sattıkları sabun ağacı (sapindus mukorossi ritha) bile yetişebilir. İklim konusunda epey şanslı bir ülkemiz var, amerikalılar californiyada;soğuk bölgelerde evlerinin içinde miracle fruitleri yetiştirmeyi başarmışta biz mi başaramayacağız.
Sayın cagatayc78 şişen tabletler'in kenarını hazır toprakla doldurdum bardakların altına tabak koydum üstünüde daha büyük bir plastik bardakla kapatıyorum böylece daha nemli kalıyorlar bardakların üst ve alt kısımların'dan hava ve drenaj deliği açtım suyu kenarların'dan veriyorum bakalım hayırlısı nasıl gelişecekler on taneden yedi tanesi şimdilik çimlendi
seyyah53
09-02-2011, 11:58
Tebrikler vehbi bey...
Benimde 5 tohumdan 4 ü çimlenmişti ...
Deneme olsun diye bir tanesini kaloriferin üstüne koyup altınada bol su koyup üsütnü kapatmıştım...üzerinede limon dökmüştüm onu sanırım şu sıralar kaybettik...
diğer ikisi de basit ev tipi bir seranın içerisindeydiler onlarada aynı işlemi uyguladım fakat sera yı çok suladım...sanırım onlarıda kaybetmek üzereyim...
serada olan bir tane yede aynı işlemleri uygulamıştım...yeni torftan çıkıyordu...bayağı büyüdü hiç bir sorunu yok...
en son ve göz bebeğim olan resimlerinide koyduğum miracle da aynı işlemleri uyguladım fakat dha az suladım ve yine üzeri kapalı..kaloriferin hemen yanında canavar gibi...
çıkardığım sonuç....limon gyet işe yardı ...ıslak toprak ve 30 dereceinn üstünü sanırım büyümede ters etki yapıyor...yüksek nem şart,şart..
kaybetmek üzere olduğum 3 miracle ımın yerine bir baktım bugün bir kahve torftan kafasını çıkartmış moralim biraz yerine geldi...
cagatay bey...sizinle bu bahsettiğiniz meyveler hakkında bi ara konuşalım geniş geniş....sonuna kadar haklısınız...yetiştirciye(bana) moral verdiniz...
teşekkürler arkadaşlar....
Arkadaşların çoğu tohum ekim harcını almadan tohumları aldılar.Gördüğüm kadarıyla arkadaşların pek çoğu buyuzden başarısız olacak gibi gözüküyor.
Sayın sercan 1969 tohum ekim harcı derken cahilliğimizi bağışlayın öğreneceğimiz çok şey var, daha detay verseniz tohumlarımız yetişmiyecek'mi teşekkür ederim.
Sayın Seyyah53 çok teşekkür ederim bende üç günde bir su veriyorum çay suyuna yarım limon sıkıyorum suyu bitkinin kenarların'dan ve tabağın içine döküyorum tabağın içerisinde'ki su bitince tekrar tabağa su koyuyorum suyunu biraz azaltsam'mı nedersiniz çürüyebilirler diye korkmaya başladım.
seyyah53
09-02-2011, 15:28
Sayın Seyyah53 çok teşekkür ederim bende üç günde bir su veriyorum çay suyuna yarım limon sıkıyorum suyu bitkinin kenarların'dan ve tabağın içine döküyorum tabağın içerisinde'ki su bitince tekrar tabağa su koyuyorum suyunu biraz azaltsam'mı nedersiniz çürüyebilirler diye korkmaya başladım.
Valla bilemiyorum ki vehbi bey...hepimiz acemiyiz bu konuda ...ben gördüklerimi paylaştım...takdir sizin...saygılarımla
cagatayc78
09-02-2011, 22:18
Vehbi bey,
benim dikkatimi bir şey çekti özellikle bu mevsimde eğer bitkinin başında naylon torba geçirilmişse su kaybı az oluyor. 4 miracle'ımdan birinin 3 günde bir sulamama karşın hasta olduğunu dün fark ettim ve sizle paylaştım,limonlu su vermeme karşın durumunda çok az düzeltme oldu şimdi bende suyun 3 günde bir verilmesine karşın fazla olduğunu düşünmeye başladım.
şimdi artık madem mevsim kış madem başında bir naylon torba geçirilmiş saksı tabağında 0,1cm gibi çok az su bırakayım 5-6 günde 1 sulayayım diye düşünüyorum. nasıl olsa tepesindeki naylon nemi tutuyor.
Bence eğer bitki saksısına nem için naylon torba geçmişse nisan başına kadar 5-6 günde bir sulayın,tabakta 0,1 cm (1 mm gibi) gibi çok az su bırakın ben böyle yapacağım.
çürüyen bir bitkiyi geriye döndürme imkanı çok azdır.Buna karşın suyu az verilen bir bitki kendini belli edeceğinden ve tekrar su verilmekle hayata dönebileceğinden kurtarma imkanı daha fazladır.saygılarımla.
Sayın cagatayc78 vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim bende 5-6 günde bir suluyacağım dediğiniz gibi üst'leri kapalı olduğu için nemli kalıyorlar ben üst kısımların'daki bardaklara bakıyorum nemden su kabarcıkları oluşmuş tekrar bitkinin kenarına su olarak süzülüyorlar her gün takip ediyorum şu anda sağlık'lı gözüküyorlar birkaç gün sonra resim yüklerim sağlıcakla kalın.
bence üstten sulamak sağlıklı bir yöntem deyil evde yetiştiriyorsunuz miktar çok az yani 3-5 ya da 10 neden alttan sulamıyorsunuz ayrıca tıpkı akvaryum suyu deyiştiriken yapıldıgı gibi sulama suyunu ortam ısına yakın tutulması da faydalı olur
birde resimlerden fark ettiğim çoğu bitki hasta olmuş ısıyı stabil tutamadığınızı anlıyorum burdan. bitkiler strese çok kati tepki verirler
birde tavsiyem viyöl veya potların altına kalınca toprak serin ve saksı yahut viyölün bir kısmını gömün bu özellikle ani ısı büyük ölçüde nem değişikliklerini bertaraf eder alttaki toprağı da sulamalısınız ayrıca mevcut nemi daha uzun süre tutar
ornek resimlerim var fakat boyutları agır geliyor yükleyemedim bu konuda tavsiyeleriniz olursa memnun olurum selametle
Sayın maybach bitki'leri sularken kenarlarına pamukla veya damlatarak çok az su veriyorum tohumları şişen tabletlere ektim daha sonra kenarlarını hazır toprakla doldurdum bardakların altına plastik tabak koydum plastik tabağa su koyuyorum tabaktaki su bitince azar azar su ilave ediyorum bardaklar kalerifer peteğinin üzerinde duruyor çok teçrübeli değiliz öğrenmeye çalışıyoruz resimlerinizi küçültmeniz gerekiyor vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim.
Sayın maybach bu formda öğreniyoruz kendi adıma söylüyorum yaban mersinlerinin bir çoğunu ph yüksek toprakta olduğu için yanlış gübre verdiğim için kuruttum önerileri bilgileri paylaşmamız bence çok iyi sağlıcakla kalın teşekkür ederim.
Sayın maybach bitki'leri sularken kenarlarına pamukla veya damlatarak çok az su veriyorum tohumları şişen tabletlere ektim daha sonra kenarlarını hazır toprakla doldurdum bardakların altına plastik tabak koydum plastik tabağa su koyuyorum tabaktaki su bitince azar azar su ilave ediyorum bardaklar kalerifer peteğinin üzerinde duruyor çok teçrübeli değiliz öğrenmeye çalışıyoruz resimlerinizi küçültmeniz gerekiyor vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim.
sayın vehbi kalorifere yakın olması ısı acısından avantaj fakat üstünde olması olmaz bence fazla sıcak olmamalı altına su koymakta pek faydalı olmaz altındaki suyun buharlaşması tohuma etki etmez bence öyle olsaydı seralara buhar makinası gerkirdi. kalorifer üzerinden uzaklastırın uzerşne straç film ile sera yapın ısıyı sabit tutun altına su deyilde nemi tutacak mazeme koyun torf pomza gibi. hazır toprakta steril diye satılıyor ama saglıklı deyıl 80derece sıcak buhar ile dezenfekte ediliyor yararlı bakterilerde ölüyor ben herzaman doğal bahçe topragı ile harman yapma taraftarıyım
bunlar benim örneklerim
192004
192005
192006
192007
192008
192009
192010
192011
saksıların altındaki topragın amacı aksi ısı değişimlerini abzorbe etmesi ve mevcut nemi daha uzun tutması sulamayı alttan yapıyorum şöyle tarif ediym;
saksı kadar derin bir kaba su dolduruyorum vermek istediğim gübre veya herhangi bir katkıyıda aynen bu kabiçindeki suda karıştırıp veriyorum saksıları 1 dk kadar içinde tutuyorum ardından saksıları belli bir derinlige tekrar toprağın içine gömüyorum alttaki toprak geçirgen olmalı saksı içinde su birikmemeli
birde bir arkadaşın çay artığı ile sulama tavsiyesi bence olay çayda değil şekerde şekerli su faydalı oluyor yine bence :)
Teşekkürler fazla ısıdan bu akşam uzaklaştırıyorum vermiş olduğunuz bilgileri dikkate alıyorum gerekenleri uygulayacağım teşekkür ederim
cagatayc78
11-02-2011, 09:55
Sayın Maybach,
Vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ediyorum. yalnız çayı şekersiz içtiğimden garip ama şeker değil,çayın ve özellikle çay küspesinin bir faydası var gibi. sanırım organik olması nedeniyle. Birazda anladığım kadarıyla topraktaki bir kısım canlılara ek bir yarar sağlıyor,canlı bir sarmaşığın çevresine,limonlu su (1 litre suya yarım limon-miracle için 500mlye yarım limon yapıyorum), çay küspesi ve çayı (ister şekerli,ister şekersiz bir dökün-toprağı sıkıştırmayın) farkı görürsünüz.Birde bu miracle güneşi çok seven bir bitki,benim neredeyse hepsi çimlendi, toprak altına saksıyı koymak bir soruna neden olmaz değil mi? yoksa pencereye yakın mı tutayım? Alttan sulama konusuna gelince hiçte fena fikir değil. Zekice ve müthiş.Çok teşekkür ederim bunu uygulayacağım,çok zekice. Saygılarımla.
Daha önce fotoğraflarını paylaştığım 5 miracle dan 4 ü peçete içerisinde gayet iyi büyüyürdu.Fakat geçen hafta havalansınlar diye üzerindeki poşeti çıkarıp bırakmıştım.O şekilde unuttum ve 4 5 saat öyle kaldılar. Ve maalesef sadece 1 tanesini kurtarabildim. Diğerleri nemsiz kaldıklarından öldüler. Nem bu bitki için çok ama çok önemli.Sakın susuz nemsiz bırakmayın. Hepsi yaprak çıkartmak üzereydiler.Nemsiz kalınca öldüler.Ama 1 tanesi kurtuldu . Kurtulanı aynı şekilde kök kısmını peçeteye sararak besin sıvısı ile besleyerek büyütmeye devam ediyorum.Poşeti artık sadece peçeteyi değiştirirken çıkarıyorum o kadar. Ve şu an 3 yapraklı oldu. 4. yaprağını çıkartmak üzere.
16 günde bu kadar büyüdü...
seyyah53
11-02-2011, 19:37
Olsun siz genede hepimziden farklı ve başarılı bir çalışma yaptınız sayın mytarım...tebrikler...
Olsun siz genede hepimziden farklı ve başarılı bir çalışma yaptınız sayın mytarım...tebrikler...
ben bitkiye direk kendim hazırladığım besini veriyorum.Yani topraksız tarım yöntemiyle büyütmeye çalışıyorum. Şimdilik iyi gidiyor. 4.yaprak çıkmak üzere. Sizinkiler nasıl yapraklar çıktı mı?
seyyah53
11-02-2011, 20:02
Sayın mytarım benimkilerden hepsi çimlendi filizlendi fakat ...bir tanesini aşırı sıcaktan ve birtanesinide fazla limon suyundan ve normal sudan kaybettim
en büyük olanı şimdi iyi 2 tane minik yaprağı var..
en son çıkanında 1 hafataya kalmaz yaprakları çıkar
birde kendini kurtarmaya çalışan bir tane daha ..
bu toprağın asitini düşürmek ve besin maddesi için bize bişey tavsiye etseniz ...şöyle evde yapılacak...malum miracidi bulamadık...
cagatayc78
12-02-2011, 01:54
Bunlarda benimkilerden ikisi birincisi şaşırtma yaptığım ve çok iyi gözüken 2 yaprağı var 3.sü çıktı büyüyor 4.sünü bekliyorum my tarımınkine benzer durumda pazartesi gününe kadar su yok (işyerimdekilerden biride bu halde resmini sonra çekip yollayacağım),2.si hasta olan ama kurtulma şansı olabilir sulamayı fazla kaçırdığımdan bu hale geldi bende su vermeyi kestim 3 gündür su vermiyorum bakalım ne olacak, sonuncusuda nihayet bugün 1,5 ay sonra filizlenmeye başlayan passiflora incarnate demek passifloranın filizlenmesi için 25 derece ısı ve miracle gibi sera yapmak lazımmış....
Bence ; Toprağa su vermeyin 5 gün sonra 1 sefer normal çeşme suyu verin çeşme suyunun içinde az oranda kireç toprak phını yükseltip bazik hale getirebilir yalnız unutmadan çok çeşme suyu içinde kireç bitkiye zarar verir sadece bir sefer yapın, bitkiyi de isterseniz naylonunu çıkarıp 1 saat kadar naylonsuz bırakın havalansın limon asidi buharlaşıp bitkiye zarar verici nem yapıyor olabilir. ve/veya bitki çevresine çay küsbeside döküp toprak niyetine kullanabilirsiniz limona göre çay küsbesinin asidi daha azdır seçim sizin.
Sayın mytarım farklı bir çalışma yapıyorsunuz çok üzüldüm sağlık olsun ben on tane tohum ekmiştim yedi tanesi çimlendi,bir tanesi üçünçü yaprağını vermeye başladı resimlerini çekince yüklerim diğerlerinde pek problem gözükmüyor fakat gelişmeleri hepsi farklı (farklı boydalar)bugün beşinci gün henüz su vermedim daha önce üç günde bir su veriyordum haftada bir su vermeyi düşünüyorum.
Sayın cagatayc78 miracle beryy' leriniz sağlıklı gözüküyor hasta olanı da inşallah kurtulur bende possiflora ceurella tohumu diktim yirmi günü geçti sanırım hiç ses seda yok bekliyeceğiz bakalım hayırlısı sanki hiç çimlenmiyeçekmiş gibi geliyor sizin passiflora incarnata'yı görünce sevindim sağlıcakla büyütün.
Sayın seyyah53 size'de geçmiş olsun kalanları sağlıcakla büyütürsünüz inşallah fazla limon ve sıcak diyorsunuz benim miracle berry'lerde kalöriferin üstünde duruyorlardı yarım litre suya yarım limon sıkarak suladım iki defa bundan sonra limonsuz su versem dahamı iyi olur nedersiniz.
saksı yahut viyolu yarıya kadar toprağa gömmenin ben faydası olduğunu görüyorum ayrıca kesinlikle güneşe koymanız da gerek
çay tavsiyenizede toprakta nekadar organik olursa toprak okadar zenginleşir gibi algıladım bunu deniyecem
bu baglamda bir meslek sırrımı daha paylaşıym :p sulama suyunu bir kaba koyun güneş gören bir yerde yosun tutmasını bekleyin yosun sudaki oksijen ve organigi artırıcak hani amaç dinlendirme havuzlarındaki faydayı yakalamak
bunu akvaryum larda kullanılan hava devirdaimi ile denedik bir suya bu aparat ıle 24 saat hava verdik birdiyerinede yosun tedavisi :) uyguladık yosun açık ara önde.
Sayın maybach teşekkürler suyu dinlendiriyordum fakat güneş iyi fikir deneyeceğim olabilir
cagatayc78
12-02-2011, 23:01
vehbi bey, her iki-üç sulamada bir çayı yapabilirsiniz ama limon suyu işini ayda bir yapın,oranıda iyi tutturmanız lazım yarım litre (500ml) suya yarım limon veya daha azı gibi, sürekli olarak hele hele oranı rastgele konulan limon suyu doğal olarak asit seviyesini çok aşırı yükselteceğinden bitkiye zarar verir,
bu arada seyyah bey eğer toprağın phında yine yükselme olmuyorsa miracle'ınızı köküne ve kökündeki toprağa zarar vermeden başka bir saksıya alın yani kısaca bitki için ŞAŞIRTMA yapın. böylece asit sorunu çözülmüş olur.şaşırtma biliyorsunuz pek çok bitki için çok işe yarıyor.
Birde vehbi bey, passiflora saksınızı güneşe doğru bir pencereye bakan kaloriferin üzerine koyun üstünü miracle gibi naylonla kapatın. 25-26 derece ısı,güneş ve %70-%80 civarı nem (miracle gibi çok sulamayın ama toprak nemli olsun,üstüne miracle gibi kapatacağınız naylon bunu sağlar) işi bitiriyor gibi geldi bana zira bende bekledim olmayınca bunu yaptım benim sevgili incarnatam 1,5 ay sonra bu koşullarla ancak çıkabildi. bu koşullarıda 1,5 hafta önce oluşturmuştum. Aşırı nem ve 25-26 derece ısı çıkmasını sağlıyor.Ama dikkat edin,nem durumunu sürekli kontrol edin ve saksı kesinlikle güneşi iyi görsün.eğer güneş olmazsa malum passiflora tohumları çürümeye başlar.Ben dün o resmini çektiğim incarnatayı da çıkar çıkmaz başka saksıya alıp şaşırtma yaptım o sakısıda diğer ikiside inşallah çıkar.
Çay küsbesinin bir tek kötü riski tespit edebildiğim kadarıyla,nemle birleşirse evde ufak bir sinek sorununa yol açabilir ona biraz dikkat edin.
sayın maybach bu su dinlendirme işindeki görüşünüze aynen katılıyorum. Saygılarımla.
kalorifer çok fazla ısıtır yakında olması avantaj ama üzerinde olması bitki bu sıvı oranı az okadar ısıya ihtiyacı yok
Sayın cagatayc78 passiflora tohumları şayet çürümedi ise şansım var demektir balkonlarımın ikiside kuzeye bakıyor çok az güneş alıyor güneş gören cam kenarına alacağım bakalım tohumlar hala canlımı bilgiler için teşekkür ederim.
Sayın maybach haklısınız kalorifer üzeri 35-40 derece'yi geçiyor kontrol ettim görüşünüze katılıyorum ısı aşırı oluyor.
Sevgili Seyyah53.. ph ı düşürmek için nitrik asit kullanabilirsiniz. Hem bu yöntemle azot miktarında artış olacaktır. Bu bitki azotu oldukça seviyor zaten. Nitrik asit kullanırken dikkatli olmak lazım. 1 litre suya 1 2 damla bile koysak ph oldukça düşüyor. Fazla kaçırırsak bitkiyi zehirleyebilir. 1 litre suya 1 2 damla koyarsanız ph 5.5 lara kadar düşecektir.Bende ph metre olduğundan ölçerek ayarlıyorum. Fakat kesin olarak şu kadar suya şu kadar koyarsanız bu kadar düşer diyemeyeceğim.Onu deneyerek test ettikten sonra burada paylaşırım ne kadar koyacağınızı.
Diğer bir konu fazla su demişsiniz. Fazla sudan bu bitkinin etkilendiğini pek gözlemlemedim.Aksine az sulamak susuz bırakmak nemin düşürmek bitkide hemen kendini belli ediyor. 4 5 saat üzerlerini açık unuttum nemsiz kaldılar ve 4 tanesini bu şekilde kaybettim ben.
Suyu güneş ışığında bırakıp yosunlaştırmak ve o suyu kullanmak yanlış arkadaşlar. O suda bi sürü algler vb. organizmalar ürer. Bunların bitkiye zararı olacaktır.Bitkide hastalık oluşturabilirler.
Diğer bir konu fazla su demişsiniz. Fazla sudan bu bitkinin etkilendiğini pek gözlemlemedim.Aksine az sulamak susuz bırakmak nemin düşürmek bitkide hemen kendini belli ediyor. 4 5 saat üzerlerini açık unuttum nemsiz kaldılar ve 4 tanesini bu şekilde kaybettim ben.
kanaatim sulama kısmında genel geçer bir kural belirlenemez "ben böyle yaptım başardım doğrusu buymuş" kabul edilemez sulama kendi mevsim hava durumu ortam şartlarına göre değişikik gösterir sulama miktar ve sıklığı önce bitki ihtiyacı daha sonra mevsim ortam hava şartları kullanılan toprağın su tutma kapasitesi göz önüne alınarak belirlenmesi gerek
Suyu güneş ışığında bırakıp yosunlaştırmak ve o suyu kullanmak yanlış arkadaşlar. O suda bi sürü algler vb. organizmalar ürer. Bunların bitkiye zararı olacaktır.Bitkide hastalık oluşturabilirler.
mytarım hangi kaideye göre yanlış bu kesin iddanızı hangi temele dayandırıyorsunuz eyer kastınız algler organizmalar ise denizler sağlıksızlar dolayısı ile balıklarda öyle mevcut her canlı insan bedeninden mikro organizma hücerelerine kadar besin zincirinin bir parçası bu inkar edilemez
organik artmalı ne kadar organik o kadar besin. asıl tehlike canlıların organikden tecrit edilmesi hiç korkunuz olmasın elbette yararlıların yanında küçükte olsa zararlılar oluşacaktır bu durum bitkiye zarar veriyor olsaydı dinlendirme havuzlarından bahsediyor olmazdık. bitkiye sürekli hormon ilaç gübre takviyesi yapılacagına bana göre mevcut hastalık direnç sistemlerine öretilmesi daha saglılı deyilmi her canlı gibi bitkilerde kendine ait bir savunma sistemi ile yaratılmış ve bu sistemler mevcut zararlıları bertaraf edebilirler asıl tehdit su ve toprak gibi materyalleri aşırı steril halde kullanımı bitkilerin savunma sistemini yozlaştirmiş olursunuz buda tüm hastalıklara açık davettir
Anladığım kadarıyla asit toprak PH'nı düşürüyor. Limon, sitrik asit içeriyor. Sayın mytarım nitrik asit kullanıyor. Buradan aklıma şöyle bir şey geldi; aspirinin etken maddesi de asetil salisik asit. Asit türevi olduğu için aspirinli suyla sulamanında PH'ı düşürmesi beklenebilir. Hatta daha da ötesi, aspirinin kaynağı olan söğüt ağacından toprak harcı hazırlarken faydalanılabilirmi acaba?
Sodyum Bisülfat genellikle Ph düşürücü olarak havuzlarda kullanılır. Daha farklı nerelerde kullanılır bilmiyorum ama arzu edenler deneyebilirler. 1 litresi 20 liraya satılan içeriğini bilmediğim ph düşürücü sıvılar var. Sodyum Bisülfat ise 1 kilosu 5 lira civarındadır.
Yukarda bahsettiğim gibi tarımda denemedim, ne tür bir sonuç vereceğini bilmiyorum. İşin açığı her ph düşürücünün ph düşürürken bitkiye ne gibi bir zarar vereceğini bilmeden denemek istemedim. Deneyenlerin kendi sorumluluğu altında bu bilgiyi paylaşıyorum.
miracle berry'lerin son durumu
miracle berry'lerin son durumu
miracle berry'lerin son durumu devam
miracle beryy'lerin gelişmeleri çok az bence güneşe ihtiyacları var besin takviyesi yapmak istiyorum fakat henüz çok küçükler korkuyorum ayarsız besin öldürebilir diye düşünüyorum.
Toprağında besine ihtiyacı olduğunu düşünüyorum nasıl bir besin vermem gerekir bilgisi olan arkadaşlar yazarsa sevinirim teşekkürler.
seyyah53
15-02-2011, 10:30
Sevgili Seyyah53.. ph ı düşürmek için nitrik asit kullanabilirsiniz. Hem bu yöntemle azot miktarında artış olacaktır. Bu bitki azotu oldukça seviyor zaten. Nitrik asit kullanırken dikkatli olmak lazım. 1 litre suya 1 2 damla bile koysak ph oldukça düşüyor. Fazla kaçırırsak bitkiyi zehirleyebilir. 1 litre suya 1 2 damla koyarsanız ph 5.5 lara kadar düşecektir.Bende ph metre olduğundan ölçerek ayarlıyorum. Fakat kesin olarak şu kadar suya şu kadar koyarsanız bu kadar düşer diyemeyeceğim.Onu deneyerek test ettikten sonra burada paylaşırım ne kadar koyacağınızı.
Diğer bir konu fazla su demişsiniz. Fazla sudan bu bitkinin etkilendiğini pek gözlemlemedim.Aksine az sulamak susuz bırakmak nemin düşürmek bitkide hemen kendini belli ediyor. 4 5 saat üzerlerini açık unuttum nemsiz kaldılar ve 4 tanesini bu şekilde kaybettim ben.
Suyu güneş ışığında bırakıp yosunlaştırmak ve o suyu kullanmak yanlış arkadaşlar. O suda bi sürü algler vb. organizmalar ürer. Bunların bitkiye zararı olacaktır.Bitkide hastalık oluşturabilirler.
Sayın mytarım...
Denemeden sonra cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum...tabi nitrik asiti de tam olarak nereden bulacağız oda bir muamma...
fazla su dedim yabancı bir kaynakta şu yazıyordu...bitki nemi seviyor fakat ıslak topraktan nefret ediyor ...
ben ilk zamanlar nem i hiç önemsemedim gün aşırı suladım ...
keşke ilk günden beri bitki toprağına su vermeseydim de sadece tabağına su koyup üzerini kapatsaydım daha başarılı olurdum diye düşünüyorum...saygılarımla
seyyah53
15-02-2011, 10:38
Anladığım kadarıyla asit toprak PH'nı düşürüyor. Limon, sitrik asit içeriyor. Sayın mytarım nitrik asit kullanıyor. Buradan aklıma şöyle bir şey geldi; aspirinin etken maddesi de asetil salisik asit. Asit türevi olduğu için aspirinli suyla sulamanında PH'ı düşürmesi beklenebilir. Hatta daha da ötesi, aspirinin kaynağı olan söğüt ağacından toprak harcı hazırlarken faydalanılabilirmi acaba?
Sayın neşride ...
Sanırım bu konuda ilgilisiniz...aspirinin ev ve balkon yetiştiriciliğinde kullanıldığını bir kaç kez okumuştum..
fakat siz farklı bir yorum getirdiniz...acaba bunu nereden araştırsak...?
seyyah53
15-02-2011, 10:40
Toprağında besine ihtiyacı olduğunu düşünüyorum nasıl bir besin vermem gerekir bilgisi olan arkadaşlar yazarsa sevinirim teşekkürler.
Sayın vehbi...
Toz humik asit denenizmi...bitki büyütme safhalarında yararı kaçınılmaz aynı zamanda bizim en büyük sorunumuz olan toprak ph sını nebze olsun düşürebiliyormuş....
Sıvı hümik asit var toz yok alır denerim sıvı olarakta henüz vermedim biraz daha gelişmelerini bekledim.
Toprağında besine ihtiyacı olduğunu düşünüyorum nasıl bir besin vermem gerekir bilgisi olan arkadaşlar yazarsa sevinirim teşekkürler.
vehbi bey tohum için hiç bir şey kullanmanıza gerek yok fakay tohumlarınız köklendikten sonrası için
gene bence :) sn seyyah53'ında dediği gibi humik asit kullanın humik asit ile birlikte toprağınıza besin takviyesi yaparsanız verdiğiniz gübreden maksimum faydalanmış olursunuz humik asid gübredeki besini daha iyi parçalıyor
humik asit hiç pahalı bir ürün değil en pahalısı 1ltsi 10lira kadardır diyer leonardit diye tabir edilenide çuvalla satılır en pahalısı 1kgsi 2tl yi geçmez
seyyah53
15-02-2011, 15:28
Sıvı hümik asit var toz yok alır denerim sıvı olarakta henüz vermedim biraz daha gelişmelerini bekledim.
toz dediğime bakmayın bende tozu var bende su katarak sıvı hale getirip verdim...
kanaatim sulama kısmında genel geçer bir kural belirlenemez "ben böyle yaptım başardım doğrusu buymuş" kabul edilemez sulama kendi mevsim hava durumu ortam şartlarına göre değişikik gösterir sulama miktar ve sıklığı önce bitki ihtiyacı daha sonra mevsim ortam hava şartları kullanılan toprağın su tutma kapasitesi göz önüne alınarak belirlenmesi gerek
mytarım hangi kaideye göre yanlış bu kesin iddanızı hangi temele dayandırıyorsunuz eyer kastınız algler organizmalar ise denizler sağlıksızlar dolayısı ile balıklarda öyle mevcut her canlı insan bedeninden mikro organizma hücerelerine kadar besin zincirinin bir parçası bu inkar edilemez
organik artmalı ne kadar organik o kadar besin. asıl tehlike canlıların organikden tecrit edilmesi hiç korkunuz olmasın elbette yararlıların yanında küçükte olsa zararlılar oluşacaktır bu durum bitkiye zarar veriyor olsaydı dinlendirme havuzlarından bahsediyor olmazdık. bitkiye sürekli hormon ilaç gübre takviyesi yapılacagına bana göre mevcut hastalık direnç sistemlerine öretilmesi daha saglılı deyilmi her canlı gibi bitkilerde kendine ait bir savunma sistemi ile yaratılmış ve bu sistemler mevcut zararlıları bertaraf edebilirler asıl tehdit su ve toprak gibi materyalleri aşırı steril halde kullanımı bitkilerin savunma sistemini yozlaştirmiş olursunuz buda tüm hastalıklara açık davettir
Ben kesinlikle böyledir demedim.Sadece gözlemimi yazdım.tabi ki bitkinin yetiştirildiği ortam şartları,iklim,toprak vb. etmenlere göre sulama yapılır. Fakat bizim burada yaptığımız hobi amaçlı yetiştiricilik ve çoğumuz evlerimizde benzer şekillerde yetiştiriyoruz.Saksıda yapılan bu yetiştirme şekillerinde profesyonel sulamadan mı bahsedelim burada. Ben sadece bitkinin fazla suyu sevdiğini gözlemledim ve bunu paylaştım.
Normal doğa koşullarında yetişen bitkilerin herbirinin kendi doğasına göre bir adaptasyonu vardır. O bitki yetiştiği yerde kidiğer canlı türlerine mikroorganizmalar yosunlar algler vb. ile rekabete alışmış olabilir. Bizim güneş ışığında bıtaktığımız suda oluşacak canlılar bitkinin asıl yetişme ortamındakilerle aynı olmayacaktır. bitkimize yarar vereceğini söylemek bence zor. Aksine zarar verecektir. Bitkinin besinine ortak olabilir.Kök bölgesinde hastalıklara sebebiyet verebilir. Sizin dediğinize göre bitki savunma sistemi yaratmak için enerji harcayacaktır. Onun yerine bitkinin o enerjiyi kendi gelişimine kullanması daha faydalı olur.
Hem seralar örtüaltı yetiştiriciliği son zamanlardaki topraksız tarım uygulamalarıda gösteriyor ki bu tip yetiştiriciliklerle doğal yetiştiricilik arasında oldukça fark var. Doğal yetiştiricilikte 1 alıyorsak diğer yetiştiriciliklerde 3 4 alıyoruz. Yani demek istediğim bitkiyi rekabete sokacağımıza bitkiye rahat bir ortam sunmalıyız.Bitki için gerekli organizmalar tabi ki var fakat bunlar sizin güneşte bırakacağınız suyun içerisinde oluşanlar değildir.
sn mytarım nereden baktığınıza bağlı ben doğal üretim taraftarıyım bunun sağlıksız ve yanlış olduğunu düşünmüyorum
aslında yetiştirme ortamı aynı ortamı sağlamış olursunuz neden beklettiğiniz su onu sulayacağınız su güneş aynı güneş ortam onun ortamı ki bekletmeseniz de suyun içinde sakınıyorum dediğiniz organizmalar mevcut sonuçta yoktan var olmuyorlar
beklemiş suyun zararı olduğunu söylersiniz peki gene sizin örneğinizde verdiginiz profesyonel üreticilerin dinlendirme havuzunda suyu güneşlendirmek için yapılan onca sulama sistem maliyetlerine katlanmasını nasıl açıklıyacaksınız:confused:
sizinde dediğiniz gibi hobi amaçlı yetiştiricilikte neden ekstralara ihtiyaç duyulsunki bırakın kar amacı güdenler bitkiyi rekabete sokmasınlar onların bir amacı var çok üretmek çok kar sağlamak bakın verdiğiniz örnekteki geleneksel üretimle modern üretim arasındaki verim farkından bahis ettiniz bu ürünler ile organik tabir edilen doğal geleneksel ürünlerle ancak nicelik açısından rekabet edebilir nitelik olarak değil uzun vadede insan sağlığına zararlı oldukları da bir realite
evde yetiştirilen 5 ya da 10 saksı bitkide bırakın az versin doğal olsun insanlar çoluk çocuğuna yedirecek meyvelerini
Dinlendirme havuzlarında amaç suyun ortam sıcaklığına gelmesini ve oksijen açısından zenginleşmesini sağlamaktır. Dediğiniz yosunlaşma gibi oluşumların suda olması istenmez. Bunlar hastalıklara zemin hazırlayan etmenlerdir. Ben ekstraya ihtiyaç duymuyorum ki.Siz bu yöntemi ekstra olarak ortaya koydunuz. Ben ise bunun fayda yerine zarar getireceğine ve gerek olmadığını söylüyorum. Bende doğallıktan yanayım. Fakat sera ve benzeri diğer yöntemler bitkiye doğal ortamlarında bulamadığı rahatı sağlamak ve bitkinin stresini azaltmak.Bunlardan bir zarar gelmez.Bitkiye faydası vardır. Zararı veren bitki gelişim düzenleyici kullanmaktır. Yani bitkiye hormon takviyesi yaparak gelişimine direk etki etmek.Buna karşıyım zaten. İkisi çok farklı şeyler.
sn mytarım amacım kesinlike polemik deyil kişiselleştrmek istemem. yanlış anlamayın doğrunun bulunması için fikirlerin çarpışması gerekir. anlamadım suyu dinlendirmeye karşı deyilsiniz yöntemine itiraz ediyorsunuz işletmede iseniz 100tonluk havuzda hobi amacı ile ise 5 litre bidonda aradaki fark ney
sadece aşırı yosun oluşmasının istenmemesinin tek sebebi açıkça filitreler tıkanmasın diyedir benim teklifimde ortam sıcaklığına getirmek ve suyu zenginleştirmek tek fark miktar küçük birde şu var ısı ışık su gibi faktörler birleştiğinde yosun oluşmuyor ise asıl o su sağlıksızdır uzak durun
yosundan bitki hasta olsaydı eyer dere ırmak kenarında bitki örtüsü olmazdı en real örnekler dunyanın en verimli toprakları nil kıyıları ve amazon ormanı bu bitki örtüsünün yosunsuz steril sularla sulandığını idda edemezsiniz bu topraktaki bitki örtüsü doğal yosunu bol oksijenli zengin sularla herzaman sulanıyor fakat hastalık mafiş:)
benim teklifimde dinlendirme havuzundan farklı ne mynatrım siz dinlendirme havuzu gördünüzmü durgun su güneş hava ve yosun oluşmayacak imkansız. ayrıca suyun içinde organik olmadan doğal bir biçimde oksijen açısından nasıl zenginleşmesini bekliyorsunuz dünyanın en zengin suyu nehir sularıdır nehir suyu yosunludur bu sularda organik ve oksijen açından çok zengindir
cagatayc78
15-02-2011, 21:45
Sayın maybach, mytarım sakin olun valla.ne diyeyeyim yosunlu suya karşı olup,olmama hususunda; her yiğidin yoğurt yiyişi farklı olur ama sonuçta yiğit gene yiğittir. :)
Her ikinizinde söylediklerinde doğruluk payı var.
Sayın Maybach buyrun sizi destekleyen bir yazı:
http://organikgubre.blogcu.com/deniz-yosunlarinin-organik-tarimda-kullanim-olanaklari/2997722
(organik tarımda yosunlu suyun kullanımını savunan bir sempozyum);)
Sayın Mytarım buyurun buda sizin gibi yosunlu su kullanılmamasını savunan sizden yana bir forum:;)
http://www.bahcesel.com/forumsel/yesil-alan-cim-bakim-teknigi/6325-cim-alanlarda-yosun-liken-ve-alglerle/
(yosunun çimlerle arası pek iyi değilmiş galiba :) )
Bundan şu sonuç çıkıyor bazı bitkiler yosunlu suya bayılıyor,bazıları ise sevmiyor ne yazık ki şu miracleların yosunlu su sevip sevmediğini hiç birimiz bilemiyoruz bir türlü.
Bende de sizin yosunlu su inadı gibi birazda zorunluluktan kaynaklı bahar gelene kadar 2 miracle'mı zorunlu kaloriferde tutma sevdası var.Ne yapayım evde güneş gören penceredeki sehpada 1 adet ıtır (z.burnu belediyesi organik pazardan),1 adet süs bitkisi (sokağa atmışlardı evlat edindim sonra öğrendim ki iyi hava temizleyicisiymiş:) 1 adet aloevera, 1 adet kumkuat ağacı, güneşi bunların göreceği tek yer bahar gelene kadar kaloriferin üstünde güneşe bakan pencere hadi buyrun.Neyse işten her gidiş gelişte allahtan tabakta su olup olmamasına sürekli baktığımdan iyi dayanıyor büyüyor yavrucaklar.2 nolu reimdeki Hasta olan miracle'ı suyu azaltınca bugün biraz toparlamış gördüm,bir de 2 yeni yaprak sürgülediğini büyüttüğünü farkettim doğrusu.
Buyrun kaloriferdeki iki miracledan seçme; ilki sağlıklısı,ikicisi iyileşmiş gördüğüm miracle... son iki resim ise işyerimde olan bir türlü resimlerini koyamadığım kaloriferin üstünde olmayan kalorifere yakın olan aynı saksı içindeki iki miracle; 3 nolu resimdeki büyük olan evdeki sağlıklı miracle gibi oldu neredeyse,aynı sakısıdaki küçük olan (en son çıkandı) yapraklarını çıkarttığına göre benim işyerimdeki sevgili guavalarımda hala çıkmadığına göre (ümidi artık onlardan kestim ) oraya artık onu onların saksısına şaşırtıracağım. saygılarımla.
sayın çağatayc78
destekler verdiğiniz deniz yosunların dan bahis ediyor bunlar harici gübre olarak kullanılıyor hanı kompost tarzında
karşı forumda da toprağın üzerinde toprağın drenajı geçirgenliğinin az olduğu yerlerde sulama suyunu yüzeye hapseden topraklarda yosun oluşumundan bahsediliyor birazda yabani ot muamelesi görüyor bu toprağın ve üzerindeki organiklerin ihtiyacı olan güneşini emiyor bunun görülmesi demek toprak işlemek istiyor anlamına geliyor acil çözümü çapalama uzun vadede tarifim doğru ise toprağın hafifletilmesi gerek
mytarıma ben kendimi ifade edemedim sanırım yanlış anlatıyorum yosun oluşumu içtiğimiz sularda dahi mevcuttur her ısı + ışık + nem ortamında gerçekleşir gözümüz görmez mikroskobik olur ama oluşur doğal yöntemler ile engellenemez
seyyah53
16-02-2011, 12:44
Değerli arkadaşlar...
geçen gün benim kuruyan miraclelerden birtanesini olduğu gibi açtım ...birde baktım ki tohumun kökü bitkinin boyunun neredeyse 2 katı bardağın dibine ulaşmış...
acaba diyorum benimki neredeyse 10 cm i buldu ...gerçek saksılarına alsak mı?
Sayın neşride ...
Sanırım bu konuda ilgilisiniz...aspirinin ev ve balkon yetiştiriciliğinde kullanıldığını bir kaç kez okumuştum..
fakat siz farklı bir yorum getirdiniz...acaba bunu nereden araştırsak...?
Sayın Seyyah53, aslında benimki varsayım. Küçüklüğümden beri bitkilerle içiçe sayılırım. Annemin bazı hasta bitkilerde aspirin kullandığına tanık olmuştum. Sonuçta herşey öncelikle bir varsayımdan çıkar. Benim bilgi düzeyim bu konularda oldukça eksik. Fakat, bilenler daha iyi değelendirebilirler. Bu konuda araştırma yapılabilir.
Değerli arkadaşlar...
geçen gün benim kuruyan miraclelerden birtanesini olduğu gibi açtım ...birde baktım ki tohumun kökü bitkinin boyunun neredeyse 2 katı bardağın dibine ulaşmış...
acaba diyorum benimki neredeyse 10 cm i buldu ...gerçek saksılarına alsak mı?
Bitki kökünün normalden fazla gelişmesi su ve besin miktarının az olmasından dolayıdır.Bitki su veya besini bulabilmek için toprak altı kısmını geliştirir.
Topraksız olarak yetiştirdiğim miracle in kökü geldiği günküyle aynı..
toprakta bitki besin maddesi azlığı kök gelişimini arttırırken toprak üstü aksam daha az gelişir. Diğer tarafta besin maddesinin yeterli düzeyde olduğu ortamlarda ise bitkinin kökü fazla gelişmeye gerek görmediğinden toprak üstü aksamı daha fazla gelişecektir.
Sevgili maybach, birkaç günlük yapılacak su dinlendirilmesi ****** faydalı olacaktır. Benim demek istediğim haftalarca bekleyen sularda hani yeşillenme başlar suyun bulunduğu kapta aynı şekilde sararır yeşillenir falan.Bu gibi durumlarda zararlı mikroorganizmaların oluşmuş olabileceğidir.İsterseniz bir kaba su koyun ve dediğim gibi olana kadar bekletin.Ardından bu suyun sulama suyu olarak kullanılabilirliliğini analiz ettirin.
seyyah53
16-02-2011, 13:36
Teşekkürler sayın mytarım...
birkaç gün önce yoğun bir humik asit takviyesi yapmıştım onlara acaba birde simbiyaotik sıvı gübre takviyeside yapsam mı?
Yabancı bir kaynakta toprak Ph'nı nasıl değiştireceğimizle ilgili bilgiler mevcut. ( http://www.ipm.iastate.edu/ipm/hortnews/1994/4-6-1994/ph.html )
How To Change Your Soil's pH
This article was published originally on 4/6/1994
Byline:
by Eldon Everhart, Department of Horticulture
Have you ever tried to grow blueberries or azaleas only to have them turn yellow, then brown and eventually die? If you have, chances are you planted them in an alkaline soil.
"Acid loving" plants, like blueberries and azaleas, succeed only in acidic soils like those typically found in parts of Minnesota. In contrast, many plants that are native to Iowa are adapted to alkaline soils. However, on highly alkaline soils even some Iowa native plants grow poorly. These include pin oak, river birch, and white pine.
The standard measurement of alkalinity and acidity is known as pH. The pH scale ranges from 0 to 14. A pH of 7 is neutral, which is neither acid nor alkaline. Below 7 is acid and above 7 is alkaline. A pH of 5.5 is 10 times more acidic than a pH of 6.5. Conversely, a pH of 8.5 is 10 times more alkaline than a pH of 7.5. A soil test will determine pH.
The soil pH is important because it affects the availability of nutrients in the soil. Many plant nutrients are not readily available to plants in highly alkaline or acidic soils. These essential nutrients are most available to most plants at a pH between 6 to 7.5.
Consequently, most horticultural plants grow best in soils with a pH between 6 (slightly acid) and 7.5 (slightly alkaline). Most Iowa soils are in this range. If your soil is not, then you will need to make a choice. Either choose plants adapted to your soil's pH or alter your soil's pH to fit the plants.
But before attempting to raise or lower your soil's pH, you should first conduct a soil test to determine your current soil pH. Contact your local county Extension office for advice on collecting and sending a soil sample to a laboratory for analysis.
Some soils in Iowa (especially those in western Iowa) are slightly alkaline to very alkaline, with pH's that range from 7.2 to 9.5. This is due mainly to the limestone parent material from which the soils were formed. In addition, home builders may remove topsoil during construction and replace it with more alkaline subsoil. Alkaline building materials, such as limestone gravel and concrete, and high pH irrigation water may also contribute to a soil's alkalinity.
If your soil is alkaline, you can lower your soil's pH or make it more acidic by using several products. These include sphagnum peat, elemental sulfur, aluminum sulfate, iron sulfate, acidifying nitrogen, and organic mulches.
An excellent way to lower the pH of small beds or garden areas is the addition of sphagnum peat. (The pH of Canadian sphagnum peat generally ranges from 3.0 to 4.5.) Sphagnum peat is also a good source of organic matter. On small garden plots, add a one to two inch layer of sphagnum peat and work it into the top 8 to 12 inches of soil before planting. The addition of sphagnum peat to large areas would be cost prohibitive.
Granular sulfur is the safest, least expensive but slowest acting product to use when attempting to lower your soil's pH. The table below shows the pounds of elemental sulfur needed per 10 square feet to lower the pH of a loam or silt-loam soil to the desired pH indicated in the table. Reduce the rate by one-third for sandy soils and increase by one-half for clays.
Pounds of Sulfur to Lower the Soil pH
Present pH Desired pH
6.5 6.0 5.5 5.0 4.5
8.0 0.3 0.4 0.5 0.6 0.7
7.5 0.2 0.3 0.4 0.5 0.6
7.0 0.1 0.2 0.3 0.4 0.5
6.5 - 0.1 0.2 0.3 0.4
6.0 - - 0.1 0.2 0.3
Yazıda özetle, blueberry veya açelyaların alkali toprakta yetiştirildiklerinde önce sarardıklarını sonra, renklerinin kahverengiye dönerek nihayetinde öldüklerinden bahsediyor. Blueberry ve Açelya gibi asit seven bitkilerde başarının sadece asitli topraklarda sağlanacağını, bazı asit sever bitkilerin alkali toprağa uyum sağlasa da daha yavaş büyüdükleri belirtiliyor.
Asitliği veya alkaliliği belirtmek için ‘PH’ ın kullanıldığını, 0’dan 14’e derecelendirildiğini, 7’nin nötr olduğu, 7’nin altının asit, üstünün de alkali olduğu bilgisi veriliyor.
Yazıda devamla, PH’ın bitkinin topraktan besin alma durumunu etkilediği için önemli olduğu, çoğu bahçe bitkisinin hafif asidik (PH 6 civarı) ya da hafif alkalin (PH 7,5) topraklarda en iyi geliştiği ifade edilmekte.
Alkali toprağın PH’ını çeşitli ürünler kullanarak daha asidik hale getirilmesinin mümkün olduğu, bunun için bataklık yosunu turba/kömürü, sülfür elementi, alimünyum sülfat, demir sülfat, nitrik asit ve organik malç kullanılabileceği belitiliyor.
PH’ı düşürmenin en iyi yolun bataklık yosunu turba/kömürünün kullanımı olduğunu, ayrıca, organik maddeler açısından iyi bir kaynak oluşturduğu ancak geniş alanlarda kullanımının oldukça pahalıya geleceği belirtiliyor.
Yazıda ayrıca, en güvenli, en az maliyetli fakat yavaş etkili yolun granül sülfür yani kükürt kullanımının olduğu ifade ediliyor.
Tabloda; baştaki sütunda mevcut PH değeri, ilk satırda istenen PH değeri verilmiş. Buna göre uygulanacak kükürt miktarı oranları belirtiliyor.
Tablo biraz karışmış. Fakat düzeltemedim. Merak edenler için üste verdiğim linkte mevcut.
Sevgili maybach, birkaç günlük yapılacak su dinlendirilmesi ****** faydalı olacaktır. Benim demek istediğim haftalarca bekleyen sularda hani yeşillenme başlar suyun bulunduğu kapta aynı şekilde sararır yeşillenir falan.Bu gibi durumlarda zararlı mikroorganizmaların oluşmuş olabileceğidir.İsterseniz bir kaba su koyun ve dediğim gibi olana kadar bekletin.Ardından bu suyun sulama suyu olarak kullanılabilirliliğini analiz ettirin.
doğru tahmin etmişim ban anlatamadım. benim anlatmaya çalıştığımda buydu aynen bekletilme süresi 3-5 günü geçmez ısı ışık durumuna göre zaten amaç suyun içindeki organiği artırmak yoğunluğunu abartmak değil kokup jelleşecek kadar organizma oluşsun diye beklemesine izin verilirse sudaki tüm besini içindeki emer su işe yaramaz
mytarımın yorumuyla birlikte toprak ve suyunuz sağlıklı ise birde kök gelişsin istiyorsanız sulamayı azaltın kok suyu arasın
seyyah53
19-02-2011, 12:02
Sayın neşride emekleriniz için çok teşekkür ederiz....
Benim iki tane miracle berry im kaldı onlarada gözüm gibi bakıyorum ufak bir ritim tutturdular öyle gidiyorlar...
fakat bir tanesinde aspiririni denemek istiyorum...
bir hafta önce sıvı humik asit vermiştim onun etkisi biraz daha geçsin aspirinide deneyeceğim....
Benim de 5 adet Miracle Berry tohumum oldu dün. :) Üstelik çimlenmiş. Tohumları almadan önce biraz araştırma yaptım. Ankara'da düşük PH'lı su bulabilecekmiyim diye. Ovacık suyun düşük ph (5.2) olduğunu öğrendim. Sulamak için ph düşürmeye gerek kalmadan bu suyu kullanmayı düşündüm. Ancak, Ankara'daki bayileri kapanmış. Kocaeli'deki merkezlerini ardım. Ph'ın 5.6, 5.8 civarında olduğunu söylediler. Ankara'da bayilik için çalışmalarının devam ettiğini söylediler.
Daha sonra kükürt içerdiğinden dolayı tarımsal jips üzerinde durdum. Ankara'da bir fabrikanın olduğunu öğrendim.
''TARIMSAL JİPS''- Dünya tarımında 150 yıldır kullanılan ve verimi yüzde 20 ve 50 oranında artıran doğal gübre ''tarımsal jips'', alçı taşının parçalanmasıyla elde ediliyor. Toprağın yapısını bozmadan bitkilerin sağlıklı bir şekilde yetişmesini sağlayan gübre, yapısındaki kalsiyum ve kükürtten dolayı toprağı gençleştirip, çölleşmesini önlüyor."
http://www.gidasanayii.com/modules.php?name=News&file=article&sid=2477
Tanımlaması
Bitkinin beslenmesinde mutlak gerekli elementler olan azot, fosfor, kükürt, kalsiyum ve çinko içeren, 1. kalite gübre, toprak düzenleyicisi ve ıslah materyali olarak kullanılır.
Bileşimi
%94’lük CaSO4.2H2O’dan hazırlanmıştır.
%20 Kalsiyum Oksit (CaO), %28 Kükürt Trioksit (SO3),
% 20 Organik Madde,%10 Fosfor (P2O5), %5 Azot (N) ve
% 0,25 Çinko (Zn) içerir.
Faydaları
• Bitki besleyici olarak bitkilere uygun azot (N), fosfor (P), kükürt (S), kalsiyum (Ca) ve çinko (Zn) kaynağı olarak işlev görür.
• Bitkilerin azot (N), fosfor (P), kükürt (S), kalsiyum (Ca) ve çinko (Zn) bakımından dengeli beslenmesini sağlar.
• Toprak strüktürünü (yapısını) iyileştirir.
• Tuzlu ve sodyumlu (alkali) toprakların ıslahını sağlar.
• Kaymak tabakası oluşumunu engeller.
• Sıkışık (kompakte) toprakları gevşetir.
• Bor ve ağır metallerin (Fe, Al, Mn, Cd, Ni vb.) toksisitesini önler.
Kaynak: http://www.hammaddeleransiklopedisi.com/organik-tarim/dogal-gubre-hammaddeler-ansiklopedisi.html
Kükürtün ph düşürmede 6 ay içinde etkisini göstermesine rağmen bu ürün 15 gün içinde etki etmeye başlıyormuş.
kükürt oranı % 28.
Doğ-Al Gübre Ve Tarım Ürünleri San. Tic. A.Ş. isimli firmaya gittim. İsmi Doğaner Alçı olarak değişmiş. Parekende satışlarının olmadığını söylediler. Fakat onların ürünlerinin satışının yapıldığı bir yerin telefon numarasını aldım. Ankara'da Çubuk tarafında bir fidanlık. Telefonla görüşmem neticesinde yardımcı olabileceklerini söylediler.
Henüz tarif ettikleri yere gidemedim. Sanırım önümüzdeki hafta sonu gidebilirim.
Bu ürünü denemeyi düşünüyorum.
Daha önce kullanan varmı acaba?
cagatayc78
21-02-2011, 09:15
Bunlarda benim miracleların son hali; evde kaloriferin üstünde saksıda duran hastalıklı olan miracle'ım iyileşti dahası komedi ama bu naylon altındaki miracle'ın başına meyve sinekleri üşüşmüş,öldür,öldür bitmedi,ölenler gübre mi oldu ne oldu bilmem ama yarı kuru 2 yaprağının üstüne 3.4.yapraklar onun üstüne 5.6.yapraklarıda hazırlıyor.Diğer kaloriferin üstündeki miracleımın durumuda iyi gibi,3 yaprağı yavaşçada olsa çıkardı.5-6 günde bir suluyorum bu hale o sayede geldiler,birde gariptir ama bu meyve sinekleride hastalıktan kurtulan miracle'a yarar sağlamış gibi.enteresan doğrusu.
İşyerindeki aynı saksıdan çıkan küçük miracle'a da şaşırtma yaptım,kendine ait artık bir saksısı var.Kısaca şu ana kadar 4 miracle'ımda sağ gibi ama hastalıklı olup kurtulan hariç diğerlerinin gelişimi çok yavaş bu gün evdekilere sebze coşturanlı su döktüm bakalım ne olacak.
Seyyah bey aspirini kullanırken lütfen dikkat edin,eğer asidi fazla kaçarsa bitkinin ölümüne neden olabilir saygılarımla.
seyyah53
21-02-2011, 16:39
Sayın Neşride verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşekkkür ederiz...lütfen bizi gelişmelerden haberdar edin...
Sayın Cağatay fideleriniz çok güzel ve iyi büyüyorlar...benimkilerde hemen hemen aynı boya gelmelerine rağmen daha ortada yaprak çıkmadı henüz çok ufak...
Sayın Seyyah53,
Bu konuda benim bilgilerim çok kısıtlı aslında. Kendimce araştırma yapıyorum. Belki de Amerika'yı yeniden keşfediyorum, ama bu şekilde ben de öğreniyorum.
Sayın Çağatay78, fideleriniz çok sağlıklı gözüküyorlar, acaba kaç günde bu hale geldiler?
Ben toprak harcı hazırlarken limon tuzunu sıcak suda eritip, direk toprağa döktüm. Ayrıca, çay suyu ve posası ve biraz da kum kattım. Daha sonra bir saksıya tamamen bu harçtan, diğerine yarı yarıya hazır toprak ve harç olmak üzere doldurdum.
Yalnız, limon tuzu-su karışımını saksıya dökerken toprağın köpürdüğünü fark ettim. Bu arada bu harçları iki gün öncesinden hazırladım. Eğer alabilme imkanım olsaydı tarımsal jipsle hazırlayacaktım.
Daha sonra bu forumda bir yerde, toprağın asit ya da alkali olup olmadığını anlamak için, eğer ph ölçeriniz yoksa, kuru toprağa sirke döktüğünüzde köpürürse, o toprak alkali, eğer, ıslak toprağa hamur kabartma tozu döktüğünüzde köpürürse, o toprağın da asidik olduğunun anlaşıldığını okudum. Tabii derecelerini bilmem mümkün değil. Ben de toprağın köpürmesinden başlangıçta toprağın alkali olduğunu anladım. Daha sonra sirke ile denediğimde köpürme olmadı. Sirke de asit sonuçta. PH derecesinden emin olamadığım için harcı iki farklı çeşit hazırladım. Umarım aşırı asidik olmamıştır.
Evde kendi kendime minik bir sera hazırladım. 30 litrelik plastik saklama kabı aldım. Bir köşesine akvaryum ısıtıcısını cam bir vazo içine su koyarak, suyun içine yerleştirdim. Daha sonra da, gene akvaryumda kullanılan aydınlatma ampullerinden birini, plastiği keserek yukarıya monte ettim. Daha sonra, alttan ısıtma sistemlerine bakarken aklıma ilginç bir fikir geldi. Evdeki elektirikli battaniyeyi bu plastik kabın altına yerleştirip yanlardan sardım. Plastik kabın kapağı kapalı ama, ışık ve ısıtıcı için açtığım yerler aynı zamanda havalandırma olarak işlev görüyor.
Plastik seramın içine önce, çimlendirdiğim başka bitkileri de yerleştirdim. Seramın içi hamam gibi oldu. Topraktan yeni çıkan, ancak tohum kabuklarını henüz atmamış olan bitkilerimin kabukları çıktığında, kabuğun altında yan dalların bile çimlenmiş olduğunu gördüm. (iki gün içinde) Bu gün sabah da seramın içine Miracle Berry'leri koydum.
Tek sorun, ışık kaynağı olmasına rağmen, bitkiler güneş görmediği için biraz boya gitti.
Miracle Berry'ler henüz torağın içinde gömülü. Geldiğinde kök gelişimleri başlamıştı. Çok derine gömmedim. Toprağın üstünden hafifçe kafaları gözüküyor.
Bakalım kaç günde çıkacaklar...
Sayın Seyyah53,
eğer aspirin kullanmayı düşünüyorsanız ben de size bebe aspirinini öneririm. Mg olarak normal aspirinden daha az asetil salisilik asit içeriyor.
haydin abartak :) coraspirin var birde kalp hastalarına veriyorlar o neyder
Sayın maybach, "coraspin" de aspirinin bir türü aslında. Daha düşük doz. Kanı sulandırıcı etkisinden dolayı veriliyor. Kan pıhtısı oluşup da kalp damarlarını tıkayarak (emboli) kalbin durmasını engellemek için.
Bence bir mahsuru yok, istediğiniz kadar abartabilirsiniz. :) Sonuçta herkes birşeyleri denemiyor mu?
seyyah53
21-02-2011, 22:07
Üç büyük şehirden miracle berry denemeleri:)(Ankara-İzmir-İstanbul)
gazamız mubarek olsun...bebe aspirininde karar kıldım ..zira öteki biraz cetrefilli geldi...
Neşride hanım yanlış okumadıysam 35 derecenin üstü miracle lar için çimlenmede sıkıntı yaratıyordu..aklınızda bulunsun ...
küçükkken çok yatardık o eletrikli battaniyelerde ...sobalı evimizde...
Sayın Seyyah53,
uyarınız için teşekkür ederim. Isının 35 derecenin üstünde olduğunu sanmıyorum. Ama gene de dikkatli olucam.
Bu arada, bu forumda söğüt ağacı ve ph düşürücü etkisi tartışılmış. Söğüt dalları suda bekletilerek, aslında köklendirme ortamı sağlamak için yapılmış işlem. Bir göz atın isterseniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6728
"Söğüt suyunun içerisinde bulunan Salycilic asidin miktarı, normalde kullanılan suyun Ph değerini değiştirecek yeteneğe sahip değildir." denmiş ama tartışılabilir tabii. Ama köklenmeyi teşvik ettiğine dair ipuçları var. Belki Miracle Beryy'lerde de böyle bir etkisi olabilir.
kazanlik
22-02-2011, 09:39
merhaba arkadaslar,, henuz mucize meyve fidem yok,, ama arkadaslardan soz aldim,, yazilanlardan anladigim kadariyla fidan sagligi icin NEM olmazsa olmaz,,
ayrica pH`in bu kadar onemli oldugunu sayenizde ogreniyorum,,
is yerinde aritmada kullanilan su pH`i 4-4,5 civari,, asidik ortam seven evdeki acelya`ya bu sudan versem ,, acelyam olmez ve iyi gelisirse ilerde mucize meyve fidanim icin ideal ortam olusur mu?
hemen bugun acelya da deneyecegim,, gelismeleri paylasirim,,
cagatayc78
22-02-2011, 11:52
Neşride hanım, benim miraclelar 8.haftayı doldurdular,toprak olarak normal torf kullandım.Önceleri 3 günde bir suluyordum ama baktım aşırı sulama zarar veriyor;şimdi 5 günde 6 günde bir suluyorum,yazın herhalde 3 günde bir sularım. sulama suyu olarak içme suyu; veya içme suyundan yaptığım içtiğim çayın ılıtılmış kalan kısmı veyahut içmesuyu ile limon karışımı; veya sebze coşturanlı içme suyu/musluk suyu kullanıyorum.saygılarımla.
Sayın Çağatay78, verdiğiniz bilgiler için çok teşekür ederim. Ben de tohumları ektiğim toprağın sadece nemli olmasına özen gösteriyorum, asla ıslak değil. Benim de Ocak başından beri kalorifer peteğinin üzerinde, plastik poşet içinde çimlendirmeye çalıştığım başka tohumlar var. Çürütmemek için toprağın nemine oldukça dikkat ediyorum. Bu günlerde, bir Avocado, bir Trabzon Hurması ile bir Kestanem çimlendi, toprak yüzeyine doğru küçük birer filiz uzattılar.
Miracle Berrylerin toprağı da ne ıslak ne kuru denebilecek şekilde. Ama dün sabahtan beri bahsettiğim seranın içinde. Bu gün dayanamayıp şöyle bir kontrol ettim. Çürüme yok ve sanki tohum kabuğu yanlardan yarılmaya başlamış ve içinden yeşilimsi bir şeyler gözüküyor.
Umarım 8 hafta sonunda sizinkiler gibi olurlar.
Sayın Kazanlık aramıza hoş geldiniz.
Ben Miracle Berry yetiştirme konusunda en yenilerdenim. Benimkiler henüz toprak üstünde görünmediler. O yüzden şu anda teorik boyutuyla birşeyler söyleyebilirim. Benim yabancı kaynaklardan okuduğum kadarıyla bu bitki PH'ı 4.5-5.5 arası seviyor. Sizin elinizdeki suyun ph içeriği 4'ün altına düşmemek kaydıyla iyi gibi hözüküyor. Ancak arıtma suyunun içeriğinin diğer gerekli mineraller açısından nasıl olduğunu bilmiyorum. Bir de toprak PH'ı önemli tabii. Ama sulama suyunun asidik olmasının zamanla toprak PH'ını düşürdüğü söyleniyor. Ama ne kadar zamanda, ne kadar düşürür bilemiyorum.
Hep birlikte gelişmeleri takip edelim bakalım.
İyi günler miracle berry'lerim gayet iyi fakat gelişmeleri hızlı değil bir tanesi küçük ve üzeri beyazımsı küf rengi gibi gelişme yok acaba hastamı oldu akşam aspirin vermeyi düşünüyorum bakalım nasıl gelecek gelişmeleri yazarım.
cagatayc78
23-02-2011, 22:24
İyi günler miracle berry'lerim gayet iyi fakat gelişmeleri hızlı değil bir tanesi küçük ve üzeri beyazımsı küf rengi gibi gelişme yok acaba hastamı oldu akşam aspirin vermeyi düşünüyorum bakalım nasıl gelecek gelişmeleri yazarım.
Beyaz iplikimtrak bir şeyler mi? sanki küçük ipler bitkinin yapraklarının arasına sarılmış gibi,topraktada bir beyazlık var? eğer öyleyse benim miraclelarda da aynı durum var ama benimkilere bir şey olmadı,ne olduğunu bende bilmiyorum ama bitkiye bir zararı yok gibi gözüküyor.:confused:
cagatayc78
23-02-2011, 22:37
Neşride hanım bir de bitkinin çıkışı ilginçtir. önce yere doğru dimdirek sivri kazık gibi yükseliyor ardından 4-5 gün sonra kazığın ucu açılıp minicik 2 bitki yaprakları çıkıyor ve açılan 2 yaprak büyümeye başlıyor.çıkmadan evvelde toprakta anormal şişkinlikler oluşuyor sanki bir şey toprağı yarıyormuş gibi. Bilgilerinize.
Sayın Çağatay78, sizin 285 nol'u mesajınızda son fotoğrafta sanki bitki büyürken, tohumu yukarı çıkartıp, öyle büyümeye başlıyor gibi geldi. sanıyorum uzama ondan sonra başlıyor, sonra da yapraklanma. Yanılıyormuyum yoksa?
Şimdi Mytarım'ın Miracle Berry'lerine baktım da, galiba yanılıyorum. Tohum toprakta kalıyor. Sizin son fotoğraftakiler yaprak o zaman.
seyyah53
24-02-2011, 23:38
Yok tohum toprakta...Ben yitirdiğim tohumları çıkarıp iyice inceledim...tohum ucundan bir tane kazık kök aşağıya bir tane yukarıya...
Sonra 5-8 cm aralığına geldiğinde çok ufak kahverengi yapraklar...sonradan koyu yeşile dönüşüyor...
cagatayc78
24-02-2011, 23:52
Aynen Seyyah bey'in dediği gibi tohum toprakta kalıyor, tohumdan bir kazık gövde yukarıya bir tane aşağıya.
Bunlarda benim miracleların 8.haftadaki son hali, hastalıktan kurtulup,büyüen miracle doğrusu epey hızlı gelişiyor, diğerlerinin gelişimi yavaşta olsa sürüyor. İlk 4 resim benim miraclelar
Diğer resimlerden ilki ise benim passiflora incarnatam 4üncü yaprağınıda çıkarıyor doğrusu çimlendimi işi tamam oluyor bitkinin,
ikincisi süprize uğradım resmen ümidi kesmişken guava tohumlarımın gömülü olduğu saksıda (gömdükten 2 ay sonra oh be nihayet 5 tohumdan sadece 1i (2si işyerimde 3ü bu sakısıda gömülüydü) 1 tane filiz gördüm sanırım bu guava.ama ne yapacağım bilmiyor o sakısıda miracle gibi naylonla kaplı naylonu çıkartmalımıyım yoksa biraz daha büyümesini mi beklemeliyim.
sonuncusu ise realde ananasın birinin kafasını personelden isteyerek 4 hafta evvel almıştım, o kesilen ananas kafasını ayıklayıp suda beklettim sonrada, saksıya gömdüm bakalım ne olacak,şu forumdakini yaptım:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2358
yeşilliğinden az bir şey kaybettsede 4 haftadır kurumaması,çürümemesi tutabileceğinin bir işareti olsa gerek.umarım tutar.
cagatayc78
24-02-2011, 23:54
diğer iki resim.
Beyaz iplikimtrak bir şeyler mi? sanki küçük ipler bitkinin yapraklarının arasına sarılmış gibi,topraktada bir beyazlık var? eğer öyleyse benim miraclelarda da aynı durum var ama benimkilere bir şey olmadı,ne olduğunu bende bilmiyorum ama bitkiye bir zararı yok gibi gözüküyor.:confused:
Merhaba iyi günler evet cagatayc78 miracle berry'lerin bir tanesi tarif ettiğiniz gibi beyaz küf gibi bir şeyle sanki sarılmış durumda iki gün önce yarım litre suya bir ad dısprıl (suda eriyen asprinlerden)attım eridi hem beyazımsı bölgeye ve diger miracle berry'lere verdim,bugün baktım pek bir değişiklik yok gelişmeleri normal üçüncü ve dördüncü yapraklarını vermeye başladılar on tane tohumdan sekiz tanesi çimlendi hepsine aynı su ve besin veriyorum dört tanesi daha iyi gelişiyor.
cagatayc78
25-02-2011, 10:32
Vehbi Bey,
Sizinkide aynı ise o zaman bu normal miracle'a özgü bir şey veyahut toprak küflendi ama bu miracle'a zarar veren bir şey değil tam aksine normal gelen olsa gerek; yukarıdaki 7 resimden 1.ve özellikle 2.sinin toprağına bakacak olursanız,aynı şey bende de dediğim gibi var. Yalnız doğrudan güneş ışını çok geldiğinde beyazlarda bir azalma oluyor gelmediğinde olmuyor. Nenimde bu hastalıktan kurtulan 5.yaprağı verdi 6.ya oynamaya başladı,diğer yanındaki 4.yaprakta daha, işyerindekilerin büyümesi ise yavaş.Sizin miraclelarında iyi olmasına çok sevindim inşallah sağlıklı büyür.
seyyah53
25-02-2011, 12:18
Çok güzel arkadaşlar 4. ve 5. yapraklardan bahsediyorsunuz benimkiler henüz 2 yaprakta 3. yapraktan eser bile yok...fakat benimkiler sizinkilerden çok sonra çimlenmişti...
Bende bebek aspirini aldım fakat suda eritemedim ...toz yapıp öylece toprağın üzerine koydum suladığım zaman etkisini gösteriri diye pek umutlu değilim...
Şu miracidi bir temin edebilseydik güzel olacaktı...
İyi günler arkadaşlar sağlıklı bitkiler yetiştirmeniz dileğimle miracle berry'lerin son durumu
diğer miracle beryy'ler devam
on tane miracle beryy tohumu diktim bir tanesi çürüdü veya diğer tohumlara karıştı bekleyip göreceğiz.5,6,7 az gelişti 8 henüz çimlenmedi çürümüş olabilir bekliyorum kurçalamak istemiyorum şimdiye kadar çimlenmesi lazımdı ,7' üzeri beyazımsı sanki pamuk'la kaplanmış durumda yaşıyor.
Miracle Berry'lerim süpriz yaptı. Bu gün bir tanesi topraktan başını uzattı. Henüz çok minik. Zor seçiliyor. Tam bir hafta oldu ekeli.
Diğerlerine baktım, onlarda da benzer gelişimler var. Bir iki güne kadar onlar da çıkarlar. Beşini de tek saksıya dikmiştim. "Beşibiryerde" diyorum onlara. Ayrı saksıya almak için yapraklanmalarını mı beklemeliyim?
cagatayc78
27-02-2011, 23:43
Tavsiyem neşride hanım, ilk iki yapraklarının çıkmasını beklemenizdir ardından bu lacağınız bir kürek vasıtasıyla onları şaşırttırabilirsiniz benimde 2 farklı saksıya dikilmişlerde (birine 3 (sadece 2 si çıktı birine iki) her iki saksıda da ortada çıkan miraclelara dokunmadım kenarda çıkanları ise farklı saksılara ilk 2 yaprağını çıkardıktan sonra aldım.
Bu arada seyyah bey merak etmeyin bunlar 2 yaprak duruyorsa kesin köke yatırım yapıyorlardır yakında diğer yapraklarınıda çıkartırlar.saygılarımla.
seyyah53
28-02-2011, 12:29
Çok teşekkürler bir tanesini büyükçe bir saksıya aldım salona koydum yakınd bir resim yüklerim....
Neşride hanım hayırlısı olsun güle güle büyütün...
Çok teşekkür ederim Sayın cağatay78 ve Seyyah 53.
Ben çok sabırsızım galiba. Sizin sabrınıza da hayranım.
Ben, birini saksının tam ortasına, diğer dördünü de kenarlara ekmiştim. Ama ortadaki önce daha uzun bir saksıda, tekti. Onun saksı harcı da farklıydı. Baktım diğerlerinde gelişme daha hızlı. Onu da diğerlerinin yanına aldım. O yüzden o biraz geriden geliyor sanırım.
Söylediğiniz gibi, tohumdan önce kök çıkıyor, aşağı doğru giderken, tohum da kabuğunu çatlatıp ikiye ayrılmaya başlıyor. Kabuğun altındaki kısım hafifçe yeşeriyor. Ayrılan kısımdan da yukarı doğru filiz sürüyor. Rengi de pembe-kahverengi arasında. Yalnız benim bir tanesinde kök yana doğru gidiyor gibi. Filiz de önce kıvrık çıkıyor, sonra yukarı doğru dönüyor.
Nemlerini sürekli kontrol ediyorum. Fazla su vermiyorum.
Bu arada, Sayın seyyah53, aspirinden sonra bir farklılık oldu mu?
Ben de çocuk aspirini aldım. 100 mg asetil salisik asit içeriyormuş. Normal aspirinin 5'te biri. Onu da ikiye böldüm. Yarısını toz olarak toprağa serptim. Ama tohumların üstüne denk gelecek şekilde değil. Sadece çevresine.
Umarım faydası olur.
seyyah53
01-03-2011, 00:46
Valla Neşride Hanım...aspirini ben bir daha hiç denemedim ama yani gözle görülür de bişeyini görmedim...fazlada bişey beklemiyordum zaten ...sanırım sürekli deneyince bişeyler anlaşılır ama açıkcası 2 tane bitkim kaldı onlarıda kaybetmek istemiyorum....
cagatayc78
04-03-2011, 12:47
Miraclelarımın son hali 1 tanesi toplam 6 yaprağa ulaşırken bir tanesi 4 bir tanesi 3 son bir tanesi ise hale 2 yaprakta ve çok yavaş gelişiyor.
Guavam büyümeye devam ediyor,ananasımın durumu sabit gibi ,passifloram ise 4 yaprak çıkardı,5 yaprağı ne zaman çıkarır diye bekliyorum.
cagatayc78
04-03-2011, 12:48
ananasım ve passifloramda burada
cagatayc78 bitkileriniz maşallah güzel sağlıklı, sıhhatli bol yeşilli ve meyveli olmasını dilerim.
Benim de üç tanesinin minik filizleri var, diğer iki tanesi de yolda. Umarım yarın çıkarlar. Sayın Çağatay78 sizinkileri gördükçe imreniyorum. Ne güzel gelişmişler.
Sayın Vehbi, sizinkiler de iyi gözüküyor. Son fotoğrafta en küçük olanlar yapraklandı mı?
Sayın Seyyah53, sizinkiler nasıl? Toparlandılar mı?
seyyah53
05-03-2011, 23:24
Sayın Vehbi, sizinkiler de iyi gözüküyor. Son fotoğrafta en küçük olanlar yapraklandı mı?
Sayın Seyyah53, sizinkiler nasıl? Toparlandılar mı?
Yani bende zaten 2 tane kaldı şuanda...bir tanesi ni büyükçe bir saksıya aldım...
Kök salmakla ve yeni saksıya alışma periyodlarında diye ahmin ediyorum...
Diğeri onun yarısı kadar oda benim evdeki dandik seramda...
gözle görülür bie büyüme yok...
en iyisi yarın resim eklemeye çalışayım...:)
arkadaşlar torf besleyici bir materyal değil sade torf kullanıyor iseniz bitkiniz köklendikden sonra ekstra besin takviyesi yapmalısınız yahut saksı değiştirirken muhakkak o bölge toprağı ile harman yapın
[QUOTE=neşride;763772]Sayın Vehbi, sizinkiler de iyi gözüküyor. Son fotoğrafta en küçük olanlar yapraklandı mı?
Son fotoğraf'dakilerden küçük olanı yaşamıyor diğeri yaprak açmaya çalışıyor.
Miracle Berry'lerimden beşi de çimlendi. Kiprit çöpünün üçte biri kadar boyları var. Bu gün iki hafta oldu tohumları ekeli. Hala seramda duruyorlar. Bundan sonrası daha zor galiba.
Sayın Vehbi, küçük olanlardan biri yaşamıyor demişsiniz. Üzüldüm. Yetişme şartları diğerleriyle aynı değilimi? Neden öldüğü hakkında bir tahmininiz varmı?
Sayın Seyyah53, fotoğraf yükleyebilirseniz, görmek isterim. Bitkiler bildiğim kadarıyla, sizin de dediğiniz gibi önce kök gelişimlerini tamamlıyorlar, sonra da büyümeye geçiyorlar. Bu bitki gerçekten sabır istiyor.
Sayın Çağatayc78'inkiler gayet iyi gidiyor.
Sayın Maybach'a katılıyorum. Torf ayrıca, çimlenme sonrasında köklerin çürümesine sebep oluyor. Harca bahçe toprağı katmakta fayda var diye düşünüyorum.
Ben hala tarımsal jipsi gidip alamadım. Aslında fazla acele de etmedim. Biraz büyümelerini bekliyorum. Ayrıca, farklı bir harç hazırladım. Starbucks kafe'den aldığım kahve telveleri, bahçe toprağı, hazır toprak ve biraz da kumdan oluşuyor. Oranlarını göz kararı ayarladım. Sonra da yarım limonun suyunu, yaklaşık yarım litle suya sıkıp, toprağı yıkadım. :) Toprağı kururmaya bıraktım. Bir tanesini bu harçta denemeyi düşünüyorum.
Sayın Mytarım'ın topraksız tarım uygulamalarını da merak ediyorum doğrusu. Acaba Miracle'larında bir gelişme varmı?
Bir ay önce tohum aldım şu anda çimlendi.
Sayın Vehbi, küçük olanlardan biri yaşamıyor demişsiniz. Üzüldüm. Yetişme şartları diğerleriyle aynı değilimi? Neden öldüğü hakkında bir tahmininiz varmı?
Yetişme şartları diğerleriyle aynı küçük olanın üzeri beyazımsıydı gelişmedi baktım kuruyor kök gelişmeside yok öylece duruyor,miracle berry'leri büyük plastik bardaklara ektim üzerlerini plastik bardakla kapatıyordum nemli kalıyorlardı çaysuyu ve yarım litre suya yarım limon sıkarak su veriyordum dısprıl(suda eriyen asprin) de verdim iki defa gelişmeleri çok hızlı değil üstlerine koyduğum bardakları on gündür aldım büyütebilirsem devamlı aynı oranda nem sağlayamam diye düşündüm normal ortama alışmalarını istiyorum ortam sıcaklıklığı 20-25 derece civarında bakalım nasıl gelişecekler.
Miracle berry'lere haftada bir defa su veriyorum suya bitki besini ilave etmeye başladım.
seyyah53
07-03-2011, 13:07
Dostlar bilgisayarımdaki bir sorun nedeniyle resimleri atamıyorum...teknolojiyi anlayamayanlardanım ben...:)
Kardeşim bir çözüm bulmaya çalışıyor...
Benimkiler sanki hiç büyümüyor gibi geliyor bana fakat...burada iki tane noktaya takılıp kaldım...
dahada ilerisi için birincisi toprağın hem asitliğini artırıp hemde gübre kullanamıyoruz...
ikincisi sürekli nemli ortamı sağlayamaycağız...şuanda üstünü kapatarak oluyor ama ileride buna bişey düşünmeliyiz...
dahada önemlisi hem gübre ve hemde asitliği arttıracak bir materyali bulmamız gerekiyor...
Bu gün tarım ilaçları ve her türlü bitki ilaç ve besinleri satan iki işletmeye uğradım toprağın ph ayarlaması için ne verebilirim dedim, tarım il müdürlüğünden bilgi alabileceğimi söylediler.
seyyah53
07-03-2011, 17:03
Sayın vehbi istanbulun neresindesiniz ben ömrü hayaım boyunca burada tarım ilçe göremedim...görenlerde pek memnun değil...bu ilginçtir...o kadar koçtaş,bahouse gibi yerlere gittim sordum toprağın asitliğini yükseltmek için humik asitten başka birşey tavsiye edemediler...zaten diğer uygulamalardan bi haberler...
Sayın seyyah53 Kağıthane sular idaresindeyim,Terkos karaburunda 500,600mt kadar bir bahçemiz var içerisinde 3*3*6 mt kapalı ısıtmasız kendi yaptığımız küçük bir seramız var evdeki balkonları işgal ettik dün karaköy yeraltı geçidinde bahçe ürünleri satan mağazaya ve iskele tarafında bir eczane var tarım ilaçları satıyor onlara sormuştum,haftanın bir günü Eminönü çiçekçileri,Bayrampaşa( bauhaus),Cevahir( koçtaş'a) bakmakla geçiyor,zaten bir çok şeyden habersizler,ürünleri bilmeden satıyorlar,tahtakalede kimya ürünleri satanlar var onlarada sordum bilmiyorlar toprağın ph'ını neyle düşürebilirim diyorum havuz suyu ph düşürücü verelim diyorlar.Tarım il müdürlüğü nerdedir ne yapar hiç bilmiyorum dersem yalan olmaz.Fakat ordan bilgi alabileceğimi söylediler.
seyyah53
08-03-2011, 10:47
Sizi anlıyorum sayın vehbi forumda doğalbahçe nickli üyeyey sordum o bi ara miracle yetiştiriyordu ...tohumları satın aldığımız arkadaş bakalım o gübre ve ph düşürücü olaak ne kullanıyor bize yardımcı olacağını tahmin ediyorum...mesaj attım ...
cagatayc78
08-03-2011, 21:46
Vehbi bey ve seyyah bey tarım il müdürlüğü'nün yerini tam bilmiyorum ancak bildiğim kadarıyla istanbul'da merter-tekzen'in yanında Büyükşehir Belediyesine ait bir fidanlık var,zeytinburnu'nda da zeytinburnu belediyesinin böyle bir yeri olduğunu biliyorum ayrıca kadıköy'de siyami ersek yakınında yine belediyenin bir fidan satış yeri var.Tarım il müdürlüğü olmuyorsa belediye fidanlıklarında bence ucuza her halde bu tür malzemeler temin edilebilir.
Benim miraclelar da son bir haftada fazla bir değişiklik olmadı ancak işyerinde iki yaprak duran 3.yaprağı çıkarmak için bir teşebbüste bulunmaya başladı,çok şükür,resimlerini göndereceğim,ananasım kurumaya başladı sanırım yetiştirmesinde bir hata yaptım umarım düzelir:( Passifloram ve guavamda şu an sorun yok gibi). saygılarımla.
seyyah53
08-03-2011, 23:36
Dostların bahsettiği 3. yaprağı bi tek ben göremedim herhalde...:)
cagatayc78
10-03-2011, 13:22
Seyyah bey İki yaprağın ortasında kızılımsı bir çıkıntı görebiliyormusunuz, o kızılımsı çıkıntı yavaşça büyüyüp sonrasında 3.yaprağı oluşturuyor eğer o kızılımsı çıkıntıyı görmüşseniz bilinki 1,1,5 hafta içerisinde 3.yaprak çıkacaktır tahminim belli bir büyüklüğe bitki ulşatıktan sonra eğer saksı alanı büyükse büyümesinin daha hızlanacağı yönündedir.
seyyah53
10-03-2011, 13:31
sn.cagatayc78 ...
ikisininde ortasında dediğiniz çıkıntı var...bende şöyle biliyorum...eğer bitkiyi daha büyük bir saksıya aldıysanız ilk önce kökünü büyütüyor sonra gövdeye çalışıyor...
benimkiler herhalde şimdi köke çalışmaya başladılar...dün biraz suda eriyen aspirinlerden verdim...sanki biraz fark ettiler çok dikkatli baktım ama...
Ömer Durmaz
10-03-2011, 15:09
Maşallah İlgi ile takip etmekteyiz son resimleri bekliyoruz
Saygılar;
Dostların bahsettiği 3. yaprağı bi tek ben göremedim herhalde...:)
iyi günler yakında görürsün inşallah miracle berry'lerin gelişmesi sanki yavaşladı benimkiler 400cc lik plastik bardaklarda henüz saksıya almadım
Vehbi bey ve seyyah bey tarım il müdürlüğü'nün yerini tam bilmiyorum ancak bildiğim kadarıyla istanbul'da merter-tekzen'in yanında Büyükşehir Belediyesine ait bir fidanlık var,zeytinburnu'nda da zeytinburnu belediyesinin böyle bir yeri olduğunu biliyorum ayrıca kadıköy'de siyami ersek yakınında yine belediyenin bir fidan satış yeri var.Tarım il müdürlüğü olmuyorsa belediye fidanlıklarında bence ucuza her halde bu tür malzemeler temin edilebilir.
Teşekkür edrim sn cagatayc78 bende yaklaşık iki ay önce passiflora ceaurella tohumları dikmiştim ümidimi kesmek üzereydim filizlenmeye başladılar ,guava tohumlarım gelmesi lazım bekliyorum.
Ben iki tanesini iki gün önce, kahve telveleriyle hazırladığım harcın olduğu saksıya aldım. Oranlarını göz kararı hazırladığım için kahveyi fazla kaçırmış olmaktan korkuyordum. Bir tanesini alacaktım. Ama sonra düşündüm ki, bir tanesi tesadüfen farklı gelişebilir. Eğer ikisinin birden gelişimi farklı olursa hazırladığım harcın faydası var demektir. Yalnız saksı değiştirirken baktım kökler uzamaya başlamış.
Diğer saksıda üçü bir arada hala. Kahve harçlı saksıdakiler sanki daha iyi gelişmeye başladılar. Göz yanılması da olabilir belki çünkü, hepsi hala çok küçükler.
cagatayc78
12-03-2011, 00:01
Bitkilerimin son hali acaba bu ananasım yaşayabilir mi ortadaki kısım kurudu,dış dalları ise sağlam.ortadaki yaprakları kuruyunca bir hafta evvel ortadaki yapraklara su püskürttüm ama bu ortadaki yaprakları toparlayacağına dahada kuruttu.Ortadaki yapraklar tamamen kuru durumda.Su püskürtmek ananasın yapraklarına yaramıyor galiba.Ne yapmalıyım bu bitki öldümü yoksa yaşıyor mu,dış yapraklar sağlam ortadaki yapraklar ölü, ananas konusunda bir yardım ederseniz sevinirim saygılarımla.
cagatayc78
12-03-2011, 00:06
diğerleri
cagatayc78
12-03-2011, 00:10
Son olarak,
doğrusu passiflora incarnata bir kez çimlendimi (çimlemesi sorun 5 tohumdan sadece 1i çimlendi) büyümesi epey hızlı kolay ve rahat oluyormuş, neredeyse haftada 1 birer çift yaprak oluşturuyor.Umarım meyveside çiçekleride iyidir, bakalım evde yetişin iyice büyüsün bahçeye dikeceğim. Nasıl olsa kışa rahat dayanan bir bitki. -20 dereceye dayanan bir bitkiye istanbul'un kışının vız gelip,tırs gitmesi lazım.
Bitkilerimin son hali acaba bu ananasım yaşayabilir mi ortadaki kısım kurudu,dış dalları ise sağlam.ortadaki yaprakları kuruyunca bir hafta evvel ortadaki yapraklara su püskürttüm ama bu ortadaki yaprakları toparlayacağına dahada kuruttu.Ortadaki yapraklar tamamen kuru durumda.Su püskürtmek ananasın yapraklarına yaramıyor galiba.Ne yapmalıyım bu bitki öldümü yoksa yaşıyor mu,dış yapraklar sağlam ortadaki yapraklar ölü, ananas konusunda bir yardım ederseniz sevinirim saygılarımla.
uzmanı değilim ananasın fakat resimlerden yola çıkıyorum kış ayında olduğumuzdan şöyle bir yorum getiririm bitkiyi cayır cayır yanan kaloriferin üzerinde kavusuyorsunuz
Sayın Çagatayc78, benim de sizinkine benzer durumda bir anansım var. Yapraklı kısım bitkinin içinde kendiliğinden köklenmişti. Ben de minik bir saksıya diktim. Üzesine bir poşet geçirdim. Peteğin üzerinde duruyor. Poşetin üstü açık. Yaprak uçları biraz kurudu. Ortasına kesinlikle su değdirmemek gerekiyor. Diğer kısım hala yeşil. Hala yeşil olduğu için öldüğünü düşünmüyorum. Bir şans vermek lazım. Eğer köklenme oldursa, sanırım dipten sürgün verecek.
Miracle'larınız gayet iyi gidiyor. Benimkiler ne zaman yapraklanacaklar acaba?
cagatayc78
17-03-2011, 13:18
arkadaşlar,
1- bizimkilerden de evde fazla bitki bulunduğundan bahisle protesto geldi,alerjiyi azdırırmış fazla bitki:(:mad: Artık ne diyeyim apartmanda bitki yetiştirmek ne zormuş,
2-sonuçta protestolar neticesi bitkilerin yarısını miraclelarda,guava ve ananasta dahil (ananas için biraz zor bir durum ) zaruri balkona koydum:(martın sonlrarına geliyoruz,yaz yaklaşıyor allahtan,istanbul için şu 8 gün için don tehlikesi gözükmüyor artık havada güzel üzerinde de naylon var,umarım yaşarlar) resimlerini yine çekip size göndereceğim.
3-İşyerimdekiler ise hala eski yerlerinde 2 yapraklı olanda 3.yaprağını çıkardı,işyerindeki 3 yapraklı miracleda ise bu hafta gözle görülür fazla bir gelişme yok, bakalım başka yapraklarda bekliyorum resimlerini koydum.
4-Passiflora incarnataya gelince,Passiflora incarnata son olarak 2 çift daha yaprak çıkardı;), son 12 günde 4 çift yaprak çıkarması,hızlı büyümesi,soğuklara dayanıklığını,evdeki protestoları gözününe alarak:( sitedeki yetkililerle konuştum,hemen sarmaşığı saksısından çıkarıp, site bahçesine dikmeyi zevkle kabul ettiler :D artık sitemizde inşallah 3 ay içinde dev bir passiflora incarnata bitkisi ile güzel meyvelerini hayal ediyorum.tabi verirken bana ileride yeni bir passiflora bitkisi için bir çelik vermelerini ve meyvelerinden vermelerinide şart koştum. Bitkiyi teslimden önceki son halide ektedir artık daha büyüdükçe bahçeden çekip görüntüsünü yollayacağım.;)
Sayın Mytarım'ın topraksız tarım uygulamalarını da merak ediyorum doğrusu. Acaba Miracle'larında bir gelişme varmı?
Sayın neşride ;Miracle larım değil miracle ım :). çünkü sadece 1 tanesi kalmıştı. diğerleri henüz yapraklanmadan önce üzerlerini açık unutunca nemsizlikten ölmüşlerdi. Kalan miracle ım ise şu an gelişimi sürdürüyor. Eskisi kadar ilgilenemiyorum. Ama gayet iyi gidiyor. 4. ve 5. yaprakları çıktı ve gelişiyor. Bir kaynakta 7 9 5 gübresi kullanıldığını gördüm bu bitki için. Bende bu yüzden fosfor oranını biraz daha arttırdım.Yapraklar biraz daha geliştiktan sonra yeni resimlerini koyarım. :rolleyes:
Teşekkür ederim Sayın Mytarım. Evet haklısınız, bir tane kaldığını okumuştum. Dalgınlıkla çoğul yazmışım. Hala topraksız ortamda mı yetiştiriyorsunuz?
7 9 5 gübresi nasıl bir gübre, sıvımı? 9 Fosfor oranı sanırım. Gövde gelişimini sağlıyormuş.
Benimkiler hala çıktıkları gibi duruyorlar. Ne yaprak çıkardılar, ne de boyları uzadı. Ama görünümleri sağlıklı gibi geliyor bana. Acaba kökemi gidiyorlar. Ben hiç gübre vermedim. Fosfor oranı yüksek gübre takviyesimi yapmam gerek, ne dersiniz?
Miracle'ınızın fotoğrafını bekliyoruz.
Sayın Çağatayc78, balkonunuz kapalımı, açıkmı? Bitkiler hala çok narin gözüküyor. Eğer açıksa sorun olmasın.
Passiflora incarnatanız da çok güzel olmuş. Keşke bir iki hafta daha bekleyebilseydiniz. Zira Mart çıkmadı daha. Umarım bir sorun olmaz, belki de bahçeyi daha çok sever. Artık tohumlarından ya da fidesinden bize de gönderirsiniz. ;)
Sayın neşride, dyna-gro 7 9 5 adında bir gübre. Evet sıvı gübre. Yetiştirme ortamınıza göre suya birkaç kapak atarak kullanılıyor. Ben besini kendim hazırladığım için bu gübrede fosfor oranının fazla olmasından dolayı bende fosforu biraz daha arttırdım. Hala topraksız olarak kökünü peçeteye sarıp besin maddesi vererek yetiştiriyorum. Eğer ilerleyen günler düşüh ph lı olan yosun torfu alabilirsem oraya koyacağım. Normal torflar ya da toprakta ph bu bitkinin istediğinden daha yüksek olduğundan kullanmıyorum.
Bitkileriniz için kullandığınız toprakta belkide yeterli besin olmadığından bitkiniz gelişme göstermiyordur. Eğer kökü çok fazla büyümüş ise buradanda anlayabilirsiniz bunu. Gübre kullanmanız faydalı olabilir tabikide. Birde bu bitki için düşük ph gerekli. Belkide yetiştirme ortamınızın ph miktarı fazladır. Bu yüzdende gelişme problemi meydana gelmiş olabilir.
cagatayc78
20-03-2011, 06:10
Maalesef balkonum açık neşride hanım, ama guava,miraclelar naylon ile kaplı hele bir tanesi bütün saksı ile birlikte sadece 2 küçük delik dışında naylonla kaplı,4 gün oldu pek bir hasara o sebeple uğramadılar,yinede hasara uğrayabileceğini zannettiğim guava ve miraclelardan birini, tekrar istanbula yağmur yağacağı ve ısının 6 dereceye düşebileceğini biraz daha naylonunda zayıflık olabileceğini düşündüğüm için, evde güneş gören bir yere çektim. Bakalım inşallah yaşar.
Passiflora'ya gelince ona güvenim tam herhangi bir sorun olabileceğini düşünmüyürum.Zira passifloralar içerisinde en dayanıklı passifloralar (ayrıca bu 4 türünde meyveleri yenilebilir.)
1-Passiflora Lutea:Yabani bir tür olduğu için pek kültürü olmadığı için sadece ABD'de,bir kaç ülkede tabiatta bulunur.kısa süreli olmak kaydıyla -30 dereceye kadar kökleri soğuğa dayanabilir. Yabani bir tür olduğu için yenilebilir meyveleri çok küçüktür ve aşırı çekirdekli,ekşidir,böğürtlen gibi tadı vardır.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Sar%C4%B1_%C3%A7ark%C4%B1felek
http://plants.usda.gov/java/profile?symbol=PALU2
2-Benim sevgili passiflora incarnatam -20 dereceye kadar kökleri dayanabilir,yaprakları ve gövdeninde -5,-6 dereceye kadar dayandığı söylenmektedir. - derecelerde ve sürekli inatçı soğuk havalarda bitki muz gibi gövdesini ve yapraklarını öldürür ancak kökü sağlam kaldığı için bir sonraki baharda tekrar bir gövde oluşturur,hatta muzdan çok daha kolay şekilde.Kısacası değil istanbul eskişehir,ankara soğuğunda bile Lutea ve incarnata yaşarmış.Sizede tavsiye ederim tohumdan çıkması uğraştırıyor ama bir çimlendimi bakımı çok kolay.ankarada dışarıda bile yetişeceği kanaatindeyim.(ABD'de Newyork eyaletine kadar yetişiyor) Tatlı yenilebilir meyvelere sahiptir,meyvelerinin tadının caeruleadan daha iyi olduğu söylenmektedir. Ayrıca bu tür passiflora denen eczanelerde satılan doğal bir ilacın hammaddesini oluşturmaktadır.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Passiflora_incarnata.
http://plants.usda.gov/java/profile?symbol=PAIN6
3-Passiflora caerulea: Gövdesi ile birlikte -10 dereceye dayandığı söylenmektedir. Sadece eğer ısı eksi derecelere düşerse çınar ağaçları gibi yapraklarını döker ancak kış bitince tekrar bitki yapraklanır.yenilebilir meyvelere sahiptir,ancak meyveleri incarnataya göre daha tatsızdır,biraz şeker katılarak yenebilir,meyvesularında kullanılabilir.Yine meyve verimi olarak incarnata'dan biraz daha iyi olduğu söylenmektedir ancak denemediğim için bilmemekteyim bu ne kadar doğrudur.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Passiflora_caerulea
http://plants.usda.gov/java/profile?symbol=PACA22
4-Passiflora mollisima (bu türe benzer ama ondan kısmen farklı passiflora tarminiata);-5 dereceye kadar dayanır, meyveleri muz şeklindedir.Mollisima'nın meyvelerinin tadının güzel olduğu söylenmektedir,tarminiata'nın ise biraz daha tatsız olduğundan bahsedilmektedir. 2.yılda meyve verir ama eğer hava şartları iyi ise,sıcak bir yerde ise 1 yılda 300e yakın meyve verdiği iddia edilmektedir,bu yönden en verimli türler arasındadırlar. Ama kötü yanı yayılıcı ve işgalci bir türdür.Hawai ve Yeni Zelanda'da bu bitkilerin meyveleri her ne kadar yense belli alanlarda yetiştirilse ve hatta banana poka diye hawai'de festival yapılsada yerel türlere zarar verdiği için aşırı derecede kontrol altında tutulmaktadırlar.
Bu duruma göre 5-6 derecelik bir ısının incarnataya vız gelip tırs gitmesi lazım.;)
Miraclelardan sadece 1i dışarıda oda naylonla iyi sarılmış durumda 0,-1 dereceye ısı düşmediği sürece naylonunda çevresinde sarılı olduğunu düşünürsek dayanabileceği kanaatindeyim. Yalnız ananas'ın durumunu tam bilmiyorum,ondan endişeliyim biraz.:( artık bir zarar gelisede zaten ortası kurumuştu artık yeni bir ananas alır tekrar deneme yaparım.
Teşekkürler sayın Mytarım.
Ben dayanamadım, iki tanesinin kök gelişimlerini kontrol etmek için baktım. Kök ile bitkinin boyu aynı. Yani iki tarafta da bir gelişme yok.
Bitkilerimin bir kısmı kahve telvesiyle hazırladığım harçta dikili. Bir kısmı da limon tuzu katarak hazırladığım harçta. Ph miktarlarını ölçme imkanım yok. Sulamayı Ph'ı 6.62 olan hazır su ile yapıyorum. Bazen sulama suyuna limon sıkıyorum. Bir saksıdakinin toprağına da aralıklı olarak bebe aspirini koydum. PH'ın çok yüksek olacağını sanmıyorum. Her iki harcın da drenajı oldukça iyi.
Ama, bitkilerimin tamamı kendi yaptığım mini seradaydı. Aklıma Seyyah53'ün uyarısı geldi. Acaba sera içindeki sıcaklık çok mu fazla geliyor.
Çağatayc78 kaloriferin üzerinde, saksının etrafına naylon geçirerek bakıyordu. Onunkiler gayet güzel gelişmişti. Bir tanesini naylon poşetin içine yerleştirerek, peteğin üzerine koydum.
Elimde sıvı bitki besini var. PH: 6.30, Ec:7.5, N: 1.000 ppm, P: 480 ppm, K: 120 ppm yazıyor üzerinde. Kullansam bir faydası olurmu sizce?
Sayın Çağatayc78,
Galiba sizin Miracle'lar kendini kurtardı. Yapraklandığı için dirençleri de artmış olabilir. Eğer güneş görüyolarsa, fotosentezle kendi besinlerini üretiyor olabilirler.
Bildiğim kadarıyla passifloranın sakinleştirici etkisi var, uyuma güçlüğü çeken kişilere veriliyor. Sizin Passifloranız da oldukça sağlıklı gözüküyor. Umarım meyve verdiği günleri de görürüz.
Tohumlar 3 ay oldu, hala çimlenip çıkmadı.
Tohumlar 3 ay oldu, hala çimlenip çıkmadı.
3 ay uzun bir süre tohumları çürütmüş olmanız yüksek ihtimal kontrol edin
acemi ciftci
24-03-2011, 10:18
Yurt dışından getirtme macerasına katılmıştım bir kere ama gelmesi 1 ay sürmüştü ve yetişmedi doğal olarak. Sizler tohumları nereden elde ettiniz? Ne kadar sürdü elinize ulaşması?
cagatayc78
28-03-2011, 16:05
maalesef miraclelardan işyerindekilerden biri pek kendini kurtarmış sayılmaz nesibe hanım.çarşamba günü işyerindeki miracleları suladım cuma günü bir baktım,birinin 3 yaprağı yarısına kadar kurumuş naylonuna 2 delik açıp naylonu çıkarıp bir süre bekledim.neyse kuruması durdu.nedenini tam olarak çözemedim, acaba naylon çok kapalıydı,oksijen eksiliği sorunumu yaşadı,yoksa güneşle poşetteki nem temas edim,su mercek vazifesi görüp miracle'ın bu yaprağına zararmı verdi yoksa başka birşeymi oldu neyseki biraz havalandırma,nemi azaltma ile durumu engelledim.perşembeye kadar su artık vermiyorum.
işyerindeki değerinde bir sorun yok.
Evdekilerde de pek bir sorun yok ama şu an gelişmeleri çok yavaş, hava zaten ısındı,dışarı çıkarıp birer kazık ekleyip balkona çıkardım,3 gündür guava ile birlikte keyifleri yerinde gibi,ananas ise şu an zaten meyvesi yok ısının 15 derecenin altına düşmesi o sebeple ona bir zarar vermez diye 1,5 hafta evvel balkona çıkarmıştım tabii evdekilerin de bunda payı var,evde bu kadar çiçek yeter modunda:( ne yapraklarında kuruma var,ne büyüme var aynı o şekilde duruyor. kayda değer gelişme guavada tepeden 2 yaprak daha yapmaya başladı.
cagatayc78
28-03-2011, 16:10
Birde sayın acemi çiftçi ;
biz tohumları doğalbahçe adlı üyeden aldık,
satış forumu şu link;
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23505
paketlemesi epey iyi, bende 5 tohumdan 4ü çimlendi. yetiştirmeye çalışıyorum bakalım.
bir kendisi ile temas kurun isterseniz belki elinde daha tohum vardır.
telefonu: Tel : 0505 400 86 93
cagatayc78
28-03-2011, 16:18
Birde arkadaşlar internette gezerken bir süprizle karşılaştım ama ne yazık ki bu tür kültür muzu olduğu için tohumu yok sadece köklü gövde ve rizomdan çoğaltma yağpılabilir.
türün adı "Musa california gold" forum açtım. keşke şu siteden biri bunu getirebilse, bahse konu muz -6,6 derece soğuğa dayanıklı bir tür muz ve yenilebilir meyve veriyor, hemde bunu dışarıda hiç bir ek koruma önlemi almadan yapabiliyormuş...(USDA 9a ve b alanları,8bde de belki olabilir diyorlar,türkiye'nin kıyı şeridinin %85i zaten bu alan içinde) kökleri dahada dayanıklı(-15 dereceye kadar dayanabiliyormuş). Abd'de şu aralar epey popüler; bu muz türünün diğer muz türlerinden farkı,normal bir muzun düşük ısılarda büyümesi durur, ısı sıfırın altına düşünce gövdesi ölür sadece kökleri ile başbaşa kalır, yazın hava ısınınca zaruri olarak eğer tabii yaşarsa tekrar kök ve gövde yapmakla uğraşacağından bu arada yapraklarıda rüzgarla paramparça olacağından hoop bir daha kış bu döngü ile ağaç meyve veremeden sadece yazın yeşillik olarak kalır. Bu sebeple amamur,alanya sahil kesimi hariç ülkemizde seralar dışında muz yetişirilmez.soğuğa dayanıklı olduğu iddia olan türlerde yabani muz veyahut yenilmeyen muz türleri olup meyvesini kimse yiyemez.Oysaki bu kültür tipi muz düşük sıcaklıklarda bile büyümeye devam eder ısı eksi 1,eksi 2 gibi derecelere inerse muz sadece yapraklarını döker gövesi ise sopa gibi aynen kalır bahar gelincede hemen yeni yapraklar oluşturur yine ekimden sonra sadece 11 ayda da muz meyvelerini oluşturabilmekte, çok hızlı meyve oluşturabilmesi ve bu özelliği ile -6,6 dereceye kışın ısının düştüğü yerlerde meyve verebilme kapasitesine sahip ve meyveleride rahatlıkla yenilebilmekte bu arada yapraklarıda rüzgara dayanıklı dedikleri sadece bahçeye usulüne göre ek gerisini düşünme imiş,şunu bir türkiye'ye getirecek yokmu?.bizde öğrensek ne kadar doğru;;)
http://agaclar.net/forum/showthread.php?p=774412
cagatayc78
30-03-2011, 23:10
passiflora incarnata'nın son hali 2 haftadır dışarıda toprakta.susuz kaldığı için büyümesinin durduğunu farkedip hemen su verdim bakalım ne kadar hızlı büyüyormuş?
Benim Miracle'larımda gözle görülür bir gelişme yok. Hepsini sera ortamından alıp evin değişik yerlerine yerleştirdim. Ara ara sıvı bitki besininden veriyorum. Saksının birine hala ara ara bebe aspirini koyuyorum. Aşırı sıcak gelişmeyi engelliyor sanırım. Bir de güneş/ışık faktörü var tabi.
Beşi de hala yaşıyor, ancak ben birinin üst kısmına yanlışlıkla dokundum. Hemen kırılıverdi.
Sayın Çağatayc78, passiflora incarnanız dışarıya uyum sağlamış gözüküyor. İlk başlarda ortama alışması gerekiyor. Bu dönemde büyümeleri yavaşlıyor. Bir de bahçede olunca, köke gitmeye de başlamış olabilir.
Benim de Hatay'dan gelen iki tane minik guva fidanım var. Geldikten sonra bütün yapraklarını döktü. Tepesi hafifçe kurudu. Kuruyan yeri kestim. Bu günlerde bütün yaprak diplerinden yeni sürgünler vermeye başladı.
Benm Miracle berry'lerden altı tanesi yaşıyor gelişmeleri yavaşladı bu sabah baktım bir tanesi yeni yaprak vermeye çalışıyor plastik bardaklardan artık saksılara almayı düşünüyorum.sıvı besin ve suda eriyen aspirin veriyorum kapalı balkondalar sıcaklık 15-22 derece arasında üzerleri acık nem için artık kapatmıyorum balkonu her gün havalandırıyorum.
miracle berry'lerin selluka'larla beraber bu günkü durumları gelişmeleri yavaşladı.
Selam
Doğalbahçe adlı üyeden bende 5 adet tohum siparişi verdim.Yarın **** öbürgün elime geçerler.Kendisi ile görüşmemde bu bitkinin düşük PH sevdiğini öğrendim.Kendisi düşük PH lı su için limon kullandığını söyledi.Bende internette yaptığım araştırmada bu bitkinin 4,5-5,5 PH aralığından hoşlandığını okudum.PH ı ayarlamak için ,elimde bulunan PH test kitleri sayesinde evde ufak bir test yaptım.
Çeşme suyunun ph derecesi 8-8.5 çıktı.
10 damla limon suyu sonucunda PH 7.5-8 aralığına geldi
30 damla limon suyu sonucunda PH 6.5-7 aralığına indi
50 damla limon suyu sonucunda PH 5-6 aralığına indi
70.damla da PH 5 ve altına düştü.
Bursa da oturanlar için 1 litre suya 60-70 damla limon suyu PH ı 5 lere kadar düşürmek için yeterli.Her bir test i fotoğrafladım ama şuan forumda yeni olduğum için fotoları yükleyemiyorum.
su değil asıl topragın ph daha öncelikli. ben Sakarya da birkaç çeşit toprağa dikim yaptım İzmire götürdüm musluk suyuyla da suladım şişe yosunlattığım su ile de suladım sulama kanalından da suladım direk Sakarya nehrinden aldığım su ile de suladım iş yerideki dinlendirme havuzundan da suladım benin kanaatim torf sevmiyor yalın torfda saçak kök yapmadı bana göre direkten döndü ekstra besin vererek çözdüm bu konuda Sn. mytarım ın paylaşımları ilham verdi o şekilde kurtardım ve kesinlikle su seçmiyor
athena -asena
07-04-2011, 22:34
Geçen sene yurt dışından getirtiğimiz miracle berry de kışa girerken yaparaklarını dökmüştü sonra kurudu zannettim öyle cam kenarında garip gibi duruyodu hiç bakmıyordum bugün ne göreyim sürgün çıkarmaya başlamış çok mutlu oldum.
Geçen sene yurt dışından getirtiğimiz miracle berry de kışa girerken yaparaklarını dökmüştü sonra kurudu zannettim öyle cam kenarında garip gibi duruyodu hiç bakmıyordum bugün ne göreyim sürgün çıkarmaya başlamış çok mutlu oldum.
sebebini muhakkak belirleyin bu bitkinin yaprak dökmesi normal değil kabını toprağını değişmedi iseniz büyük ihtimal soğuk çarpmış bitkiyi
athena -asena
07-04-2011, 22:44
soğuk değilde sıcak çarpmış olabilir çünkü bulunduğu ortam gece 10 na kadar 30 derece sıcaklığı bulur sabaha doğruda 14 dereceye düşer ısı farklılığından olabilir.bu zamana kadar toprağıda saksısıda değişmedi. 72 de resmi var .
bu ısı dengesizliği hastalığa davet mantar felan baş edemezsiniz aman deyim
su değil asıl topragın ph daha öncelikli. ben Sakarya da birkaç çeşit toprağa dikim yaptım İzmire götürdüm musluk suyuyla da suladım şişe yosunlattığım su ile de suladım sulama kanalından da suladım direk Sakarya nehrinden aldığım su ile de suladım iş yerideki dinlendirme havuzundan da suladım benin kanaatim torf sevmiyor yalın torfda saçak kök yapmadı bana göre direkten döndü ekstra besin vererek çözdüm bu konuda Sn. mytarım ın paylaşımları ilham verdi o şekilde kurtardım ve kesinlikle su seçmiyor
Dün akşam toprağını hazırladım,torf,bahçe toprağı,yarasa gübresi,koyun gübresi,çay posası,1 kaşık kahve ,5-10 damla limon ,çay suyu hepsini bir güzel harmanladım ve dinlenmeye bıraktım tohumlar gelince bu karışımı deneyeceğim bakalım sonuç ne olacak.su konusunda yine limonlu su kullanacağım.
ben olsaydım o harmana güvenmezdim tohumlar canlanana kadar güneşte arada hafif sulayarak karıştırarak dinlendirirdim tohumlar pamukta bile çimleniyor zaten
athena -asena
08-04-2011, 18:37
bugün miracle beryy nin saksısını büyülttüm bakalım gelişimi nasıl olacak.
cagatayc78
08-04-2011, 21:57
verdiğim sebze coşturanlar işe yaramaya başladı gibi,benim iş yerindeki miraclelardan biri 4. yaprağını çıkarmaya başladı (bir yaprağı ise yarı kuru) çok ilginç bir bitki,işyerinde yaprakları aniden neden kuruyor anlamış değilim. evdekiler guava ile dışarıda iyi gibiler şu an için. ama naylonlarını daha hala çıkarmadım en azından rüzgara karşı koruyor, bu naylonlar.
Tavsiyem haftada bir sebze coşturanlı su dökün iyi geliyor.
cagatayc78
08-04-2011, 22:11
bu arada istanbul'da muz dışarıda yetişebilir mi? yakında göreceğiz bakalım. öyle yenilmeyen musa bajoo,musa sikkimensis değil, kültür muzu. Musa california gold'u abd'den 1 tane bile olsa getirmeye çalışıyorum,bizimkiler,tohumcular getiremiyor bakalım ben getireyim iddia ettikleri gibi istanbul gibi bir yerde 11 ayda dışarıda meyve verebiliyormu göreceğiz. tabii getirebilirsem:confused: malum kargo fiyatları,gümrük işlemleri dahil herşeyi hesaplamak lazım,muz rizomuna bakanlık izin veriyormu bilmiyorum.
eğer getirtebilirsem ve işe yararsa herhalde bu türkiye'de muz alanlarının epey genişlemesine sebep olur.-6,6 derece soğukla kışın karşılaşmasına rağmen 11 ayda meyve verebilen dışarıda yetişebilen 1,5-2 metrelik bir muz ağacı herhalde epey ilgi çeker.hele bu ağaç istanbulda yetişebilirse bütün ege,akdeniz,karadeniz ve marmaranın güney sahillerinde devrim olur. ;)
verdiğim sebze coşturanlar işe yaramaya başladı gibi,benim iş yerindeki miraclelardan biri 4. yaprağını çıkarmaya başladı (bir yaprağı ise yarı kuru) çok ilginç bir bitki,işyerinde yaprakları aniden neden kuruyor anlamış değilim. evdekiler guava ile dışarıda iyi gibiler şu an için. ama naylonlarını daha hala çıkarmadım en azından rüzgara karşı koruyor, bu naylonlar.
Tavsiyem haftada bir sebze coşturanlı su dökün iyi geliyor.
direkt güneşe maruz kalınca hakikaten aniden kuruduğunu gözlemledim
ben olsaydım o harmana güvenmezdim tohumlar canlanana kadar güneşte arada hafif sulayarak karıştırarak dinlendirirdim tohumlar pamukta bile çimleniyor zaten
O zaman ilk olarak torf daha sonra bu karışımı denesem daha iyi olacak gibi.
doğalbahçe
09-04-2011, 18:35
Miracle Berry fidelerimin son durumları.
202110
doğalbahçe
09-04-2011, 18:36
Toprak karışımında Baltık torfu(sphagnum moss) kullandım.
Sayın doğalbahçe çok güzel gözüküyorlar.Elinize sağlık.Bugün sizden temin ettiğim tohumları ektim,umarım bende başarabilirim bu işi.
Benimkilerde hala çıkan yok sera içinde olmalarına rağmen.
doğalbahçe
10-04-2011, 16:26
Sayın doğalbahçe çok güzel gözüküyorlar.Elinize sağlık.Bugün sizden temin ettiğim tohumları ektim,umarım bende başarabilirim bu işi.
Sn. tuğcu,
Tohumlarınızı ektikten sonra sıcak bir ortamda ve mümkünse kilit poşet içinde veya üzerlerine şeffaf bardaklar kapatarak küçük bir sera ortamı oluşturabilirseniz çimlenme biraz daha hızlı oluşabilir. Ben ilk 2-3 hafta boyunca kilitli poşetlerde çimlenişlerini sağladım.
doğalbahçe
10-04-2011, 16:37
Meyvesini yedikten sonra gerçekten mucize meyve olduğu kanısına vardım. Çok güzel ve özel bir meyve. Herkesin meyveyi yemesini ve akabinde Limonu adeta limonata gibi algılamasını tavsye ederim.
202298
202299
Sndoğalbahçe sizden aldığım tohumlar çimlendi üç dört yaprak açtılar gelişmeleri yavaşladı kaç yaşında meyve verecekler teşekkür ederim.
doğalbahçe
12-04-2011, 19:13
Sndoğalbahçe sizden aldığım tohumlar çimlendi üç dört yaprak açtılar gelişmeleri yavaşladı kaç yaşında meyve verecekler teşekkür ederim.
Sn. Vehbi,
3 yaşında meyve veriyorlarmış.
cagatayc78
12-04-2011, 21:33
sayın doğalbahçe sizden temin ettiğim 5 tohumdan 4ü şu an büyümekle meşgul.ancak 2 gün önce rüzgar saksılarımdan birini devirmiş neyse bitkiye bir şey olmamış kökünü toplayıp biraz toprakla saksıyı takviye ettim bakalım şu an iyi gibi. işyerimdekiler ise yavaş büyüyordu birinin yaprağı birden çürüme gibi bir olay gösterdi suyu kestim evdeki sebze coşturanı alıp su ile karıştırıp işyerindekilere kullandım her ikiside 4.yaprağı çıkarıyor. sebze coşturanlı suyu haftada bir dökmek iyi geliyor gibi,naylonlarını hala bitkilerin çıkarmadım sizce çıkarmam gerekirmi?
Bu arada abdden bir adet "musa california gold" sipariş ettim bakalım kargoyu bekliyorum.abd kargo fiyatları pahalı olduğundan gücüm ancak birine yetti.
sn doğalbahçe teşekkür ederim inşallah üç yaşına kadar geliştiririz.
doğalbahçe
13-04-2011, 20:18
sayın doğalbahçe sizden temin ettiğim 5 tohumdan 4ü şu an büyümekle meşgul.ancak 2 gün önce rüzgar saksılarımdan birini devirmiş neyse bitkiye bir şey olmamış kökünü toplayıp biraz toprakla saksıyı takviye ettim bakalım şu an iyi gibi. işyerimdekiler ise yavaş büyüyordu birinin yaprağı birden çürüme gibi bir olay gösterdi suyu kestim evdeki sebze coşturanı alıp su ile karıştırıp işyerindekilere kullandım her ikiside 4.yaprağı çıkarıyor. sebze coşturanlı suyu haftada bir dökmek iyi geliyor gibi,naylonlarını hala bitkilerin çıkarmadım sizce çıkarmam gerekirmi?
Bu arada abdden bir adet "musa california gold" sipariş ettim bakalım kargoyu bekliyorum.abd kargo fiyatları pahalı olduğundan gücüm ancak birine yetti.
Aşırı nemden bitkilerin yapraklarının etkilenmemesi gerekiyor bu bakımdan kontrollü olmakta fayda var. Keşke 5 te 5 olsaydı. Tohumlar taze olduğunda çimlenme çok kısa sürede meydana geliyor.
Kargo masrafları bayağı yüklü inşallah en kısa sürede elinize geçer. Bende 2 yaşında 3 adet Miracle berry fidesi temin etmiştim, 2 tanesi adapte oldu bu sene yapraklarının açmasını bekliyorum.
doğalbahçe
13-04-2011, 20:19
sn doğalbahçe teşekkür ederim inşallah üç yaşına kadar geliştiririz.
Çok aşırı ilgi istemiyor ama ortamını sağladıktan sonra inşallah 3 yaşını göreceğimize inanıyorum.
Sn:snowman77 kağıt havlu içinde çimlendirme yönteminin ayrıntılarını biliyorsanız yazarsanız sevinirim, ısı kaç derece , havlu kapalı bir kapta mı? v.b
kağıt havluyu hafif nemlendirin kilitli poşete koyun oturma odanızın ısısı yeterli o kadar bitki köklenene kadar besin gerekmiyor
Sn. tuğcu,
Tohumlarınızı ektikten sonra sıcak bir ortamda ve mümkünse kilit poşet içinde veya üzerlerine şeffaf bardaklar kapatarak küçük bir sera ortamı oluşturabilirseniz çimlenme biraz daha hızlı oluşabilir. Ben ilk 2-3 hafta boyunca kilitli poşetlerde çimlenişlerini sağladım.
Sayın Doğalbahçe;
Geç cevap verdiğim için kusura bakmayın.
Mesajınızı görür görmez, üstlerini 2-3 yerinden deldiğim ,şeffaf bardaklar ile kapattım.İçlerinden birinin orta kısmında beyaz filiz gibi birşey gözükmeye başladı.Umarım doğru yoldayımdır.
Evde nem oranını arttırmak için kaloriferlerdeki sulukların dışında, üstlerine ıslak havluda koydum.Hanım kızmaya başladı ,yakında yüzgeçlerimiz çıkacak diye:)
doğalbahçe
15-04-2011, 18:26
Sayın Doğalbahçe;
Geç cevap verdiğim için kusura bakmayın.
Mesajınızı görür görmez, üstlerini 2-3 yerinden deldiğim ,şeffaf bardaklar ile kapattım.İçlerinden birinin orta kısmında beyaz filiz gibi birşey gözükmeye başladı.Umarım doğru yoldayımdır.
Evde nem oranını arttırmak için kaloriferlerdeki sulukların dışında, üstlerine ıslak havluda koydum.Hanım kızmaya başladı ,yakında yüzgeçlerimiz çıkacak diye:)
Sn. Tuğcu,
Evet gayet güzel izlenimler vermeye başladığımı belirtmek isterim. Uzama devam edecektir, 3-4 cm uzunluğa geldiğinde yapraklar belirmeye başlar. Islak havlu veya nem oluşturacak yıkanmış bir eşya bile çok faydalı olmaktadır.
cagatayc78
20-04-2011, 20:26
bunlarda miracleların son hali,işyerindekiler naylonlu ve odada 4.yapraklarını çıkarmaya başladılar.evdekiler ise dışarıda naylonsuz durumlarında pek bir değişiklik yok ama dikkatimi çekti guavaya göre dışarıda daha dayanıklılar.
Kırmızı Guava ise dışarıda naylonsuz 3 gün kaldı poyraz ve soğuk pek iyi gelmedi anlaşılan yaprakların 2si kurumaya başladı.:( hayret 5 derecenin altındada ısı değil.Neyse içeri aldım şu hava biraz düzelsin hemen dışarı çıkaracağım.
cagatayc78
20-04-2011, 20:27
Ananasta dışarıda durumunda bir değişiklik yok kuruyan dalda yok ama büyümede yok.
cagatayc78
20-04-2011, 20:31
Bu arada musa california gold da yarın herhalde elime geçecek bakalım sağ salim gelecekmi,gümrükten geçti kargo yarın teslim eder diye bekliyorum.
cagatayc78
21-04-2011, 21:58
evet nihayet geldi bakalım yarına dikeceğim,dikmeden evvel elime geçen bitkinin son hali bu linkte.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=790081#post790081
Sn. Tuğcu,
Evet gayet güzel izlenimler vermeye başladığımı belirtmek isterim. Uzama devam edecektir, 3-4 cm uzunluğa geldiğinde yapraklar belirmeye başlar. Islak havlu veya nem oluşturacak yıkanmış bir eşya bile çok faydalı olmaktadır.
Sayın doğalbahçe, 5 tohumdan 3 ünde filizler çıktı ve boyları 3 cm gibi oldular.Uçlarında hafif bir çıkıntı oluştu muhtemelen dediğiniz gibi ilk yaprak çıkacak.Hareket olmayan 2 sinide akşam bir el atacağım kökü sağlamsa kilitli poşet içine alıp tohumların çatlamasını bekleyeceğim.
Birde yurt dışından mucize meyve tableti siparişi verdim.10-15 günde elime geçeceğini söylediler.Tabletler gelince deneyimlerimi buradan aktarırım.Tazesiyle aynı etkiyi gösterecekmi göreceğiz.
cagatayc78
22-04-2011, 12:56
sayın doğalbahçe ve arkadaşlar,
miraclelarımla övünüyordum ama ne diyeyim en önemli dersi almamışım. miraclelarımdan ikisi dün balkonda sapasağlamdı bugün ise sağlammı yoksa değil mi ne yapmam lazım bilmiyorum zira kargamı,serçemi güvercinmi ne olduğunu bulamadığım ama bir bulursam falakaya ayaklarından yatırmayı düşündüğüm bir kuş:mad:,uyurken sabahın köründe balkona dadanıp evde balkonda duran 2sininde tepesinden bütün yapraklarını hemde tomurcuğuyla yemiş:mad:. hayret birşey, bir kuş hayatı boyunca görmediği,bilmediği bir bitkinin yaprağına nasıl dadanıp yiyebiliyor,çıtır çerez mi miracle'ın yaprakları..:mad:pişmiş tavuğun başına gelmeyecek iş yahu. saksıları eve aldım son hali böyle. sadece yapraksız gövdeyi bırakmış.:(
siz siz olun tavsiyem kesinlikle büyüyüp ağaç olana kadar miracleları balkona çıkarmayın veya kuşlara karşı koruyun. 4 aylık emeğimi bir kuş çöpe attı.:(sadece işyerimdeki 2 miracle şu an yapraklı sağlam durumda.)
şimdi benim sorum şu olacak sayın doğal bahçe ve ilgililer bu durumdaki bir bitki tekrar kökten sürgün verebilirmi yoksa 4 miraclemın ikisi ile vedalaşıyım mı.ne yapmalıyım bir bileniniz varmı?(lütfen bunu cevaplarsanız sevinirim).:(
:confused:
doğalbahçe
22-04-2011, 20:23
Sayın doğalbahçe, 5 tohumdan 3 ünde filizler çıktı ve boyları 3 cm gibi oldular.Uçlarında hafif bir çıkıntı oluştu muhtemelen dediğiniz gibi ilk yaprak çıkacak.Hareket olmayan 2 sinide akşam bir el atacağım kökü sağlamsa kilitli poşet içine alıp tohumların çatlamasını bekleyeceğim.
Birde yurt dışından mucize meyve tableti siparişi verdim.10-15 günde elime geçeceğini söylediler.Tabletler gelince deneyimlerimi buradan aktarırım.Tazesiyle aynı etkiyi gösterecekmi göreceğiz.
Sn. Tuğcu,
Yavaş yavaş diğerleri de harekete geçecektir. Acele etmemenizi öneririm. Meyvesinin uzun süreli olarak dayanmaması nedeniyle tabletler halinde satışa sunulmaktadır. Sitemizde deneyen bir çok üyemiz var. Deneyimlerinizi bekleyeceğiz.
doğalbahçe
22-04-2011, 20:30
sayın doğalbahçe ve arkadaşlar,
miraclelarımla övünüyordum ama ne diyeyim en önemli dersi almamışım. miraclelarımdan ikisi dün balkonda sapasağlamdı bugün ise sağlammı yoksa değil mi ne yapmam lazım bilmiyorum zira kargamı,serçemi güvercinmi ne olduğunu bulamadığım ama bir bulursam falakaya ayaklarından yatırmayı düşündüğüm bir kuş:mad:,uyurken sabahın köründe balkona dadanıp evde balkonda duran 2sininde tepesinden bütün yapraklarını hemde tomurcuğuyla yemiş:mad:. hayret birşey, bir kuş hayatı boyunca görmediği,bilmediği bir bitkinin yaprağına nasıl dadanıp yiyebiliyor,çıtır çerez mi miracle'ın yaprakları..:mad:pişmiş tavuğun başına gelmeyecek iş yahu. saksıları eve aldım son hali böyle. sadece yapraksız gövdeyi bırakmış.:(
siz siz olun tavsiyem kesinlikle büyüyüp ağaç olana kadar miracleları balkona çıkarmayın veya kuşlara karşı koruyun. 4 aylık emeğimi bir kuş çöpe attı.:(sadece işyerimdeki 2 miracle şu an yapraklı sağlam durumda.)
şimdi benim sorum şu olacak sayın doğal bahçe ve ilgililer bu durumdaki bir bitki tekrar kökten sürgün verebilirmi yoksa 4 miraclemın ikisi ile vedalaşıyım mı.ne yapmalıyım bir bileniniz varmı?(lütfen bunu cevaplarsanız sevinirim).:(
:confused:
İnanın emeğinizin zayi olmasına üzüldüm, bitki gövdesi yarı odunlaşmaya dönmüş olsaydı daha dayanıklı olabilirdi ve gövdesinde yaprak gelişimleri olmuş olsaydı sorun teşkil etmezdi kuşun zarar verdiği üst kısmına yakın bir yerden kesmenizi tavsiye ederim. Beklemenizde fayda olduğunu düşünüyorum.
Sayın cagatayc78, çok üzüldüm.
Benimkilerin büyümesinden ümidi kesince sizinkilerle avunuyordum.
Benim Miracle'larımın beşinin de yaprak çıkarması gereken yer, sanırım nem fazlalığından çürümüşler. Kökleri ve tohumun olduğu bölüm iyi gözüküyordu. Ben de hepsinin tepelerini kesmiştim. Hala öyle duruyorlar.
Yalnız, genel anlamda bitkiler gerçekten çok ilginç. Bütün kodları üremeye, çoğalmaya odaklanmış. O yüzden ben tamamen öldüğünü tespit etmediğim bitkilerime her zaman şans veririm.
Sayın doğalbahçe'nin de dediği gibi, üst taraftan hırpalanan yerleri kesip beklerseniz, belki de dipten ya da yandan yeni sürgünler çıkabilir.
Sayın cagatayc78 ,resimleri görünce benimde içim cız etti.Bunca emekten sonra fidelerin bu hale gelmesi inanın çok üzücü.
Sayın doğalbahçe 4.tohumda da fide oluşumu başladı.İyiki sizi dinleyip tohuma ellememişim.
Sayın doğalbahçeden aldığım tohumların son halleri.Sol üst köşedeki biber fidesi, yanlışlığa mahal vermeyeyim.;)
http://i283.photobucket.com/albums/kk315/tugcuhan/DSC01147.jpg
http://i283.photobucket.com/albums/kk315/tugcuhan/DSC01150.jpg
doğalbahçe
23-04-2011, 22:31
Sn. Tuğcu;
Çok güzel sizin adınıza çok sevindim.
Sn. Tuğcu;
Çok güzel sizin adınıza çok sevindim.
Esas ben teşekkürederim sayın doğalbahçe,sayenizde.
cagatayc78
23-04-2011, 22:55
sayın tuğcu bende epey sevindim,en azından sizinkilerde sorunsuz büyüyor gibi allah çalı boyunu görmenizi ve meyvelerinide nasip etsin.inşallah benim işyerinde duran ikisinine en azından nasip eder.
İşyerimdeki yapraklı 2 miracle'ıma artık bütün ilgimi yönelteceğim.
Evdeki kuşzede 2'si içinse bekleyeceğim hırpalanan yerlerinden bende 2 miracle'ı kestim bakalım bekliyorum yeni sürgünle kendilerini toparlarlar mı,toparlamazlar mı.herhalde 15-20 güne belli olur.
birde size tavsiyem Miraclelarda yaprakların birinde çürüme görürseniz o yaprağı,hiç bir şekilde kesmeyin eğer naylon altındaysa saksıyı bir 12 saat kadar havalandırın ardından naylonunuza ortasından fazladan bir delik açın bu hava girişini arttırır. saksıya tekrar naylonunu geçirin ve 1 hafta kadar su vermeyin.sulamayı az yapın bu şekilde kendilerini toparlıyorlar hatta o çürüyen yaprağın yarısı çürüyor ancak kalan kısmı sağ duruyor ve miracle o yaprak yerine üstten yeni yaprak sürgün verebiliyor.burada birazda çürümeyi hızlı fark etmek gerekir. benim işyerimdeki ve kuşzede evdeki miraclelarımın birer tanesinde de buna benzer olay oldu ama bu şekilde çözdüm.bunun dışında öğleye yakın hele doğrudan güneş alıyorlarsa su vermemenizi akşamüstü veya sabahı beklemenizi tavsiye ederim anladığım kadarıyla nemle birleşen güneş ışığı yapraklarında mercek etkisi yaratıp yapraklarını yakıyor.
guavam kendini toparladı gibi bu arada,ananasta ise bir gelişme yok.
abd'den binbir zahmetle getirdiğim musa california gold muzunu ise dev bir saksıya sitede site yöneticileriyle birlikte diktik ve dışarıda bekliyoruz bakalım istanbulda dışarıda muz verebilecekmi diye,maceralarına başladı bakalım bizim muz.ama şansına nisan ayında istanbulda tam ilginç bir hava var kuzeyde avrupa ülkeleri yanıyor ama niyeyse güneyde olan ülkemiz bir ilginç aşırı serin bir hava yaşıyor.
Teşekkürler sayın cagatayc78,sizinde işyerinizdeki miracleler inşallah sağlıklı büyür ve meyvelerini görürüsünüz.
Sayın Doğalbahçe,5.tohumda filizlendi.Bununla birlikte,göndermiş olduğunuz tüm tohumlar filizlenmiş oldu.
Tohumların 1 tanesini torfa,diğerlerini üst sayfalarda yazdığım toprağa ekmiştim.Toprağa ektiklerim daha hızlı büyüdü ve şuan ufak yaprakları var.Torfa ektiğim diğerlerinin yarısı kadar yaprak oluşumuda daha başlamadı.
cagatayc78
28-04-2011, 15:21
Teşekkürler sayın cagatayc78,sizinde işyerinizdeki miracleler inşallah sağlıklı büyür ve meyvelerini görürüsünüz.
Sayın Doğalbahçe,5.tohumda filizlendi.Bununla birlikte,göndermiş olduğunuz tüm tohumlar filizlenmiş oldu.
Tohumların 1 tanesini torfa,diğerlerini üst sayfalarda yazdığım toprağa ekmiştim.Toprağa ektiklerim daha hızlı büyüdü ve şuan ufak yaprakları var.Torfa ektiğim diğerlerinin yarısı kadar yaprak oluşumuda daha başlamadı.
torfa bende ekmiştim (kuşzede evdekiler torfa ekiliydi) torftakine haftada bir vitaminli (besin destekli) su vermeni tavsiye ederim.sorunu hemen çözer ve en hızlı şekilde onları yakalar. bitkide ilk 2 yaprak hızlı çıkıyor 3. yaprağın ardından 4.yaprak biraz yavaş çıkıyor 4.yapraktan sonra bitki tekrar atılım yapmak için bir süre sabit kalıyor ardından sanırım büyümesi tekrar hızlanıyor.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürederim sayın cagatayc78.
Ben ,asitli toprak seven ortanca ve açelyalar için yapılmış sıvı gübre veriyorum ve şuan için memnunum.
Birde aklıma gelmişken sizin balkonda kuş sorununuz vardı.Aynı sorun bende de vardı bizim bölgede yüzlerce güvercin var.Balkonları kullanmak hemen imkansız haldeydi.Hatta ben toprağı havalansın diye balkona serdiğim zaman üzerinde halay çekiyorlardı:).Bu kuşları kovmak için araştırmadığım yer kalmadı ve çözümü yine bizim burada Bursa'da buldum.
Ben 2 ürün aldım ,biri ırri tape denen kuş kovucu şerit,bu şeritleri 50 cm civarında kesip balkon demirlerine bağladım.İki tanede ,Mobil Eyes Kuş Kovucu Hareketli Gözler alıp bunlarıda balkonun tavanına bağladım.Yaklaşık 2 aydır yani bunları balkona bağladığımdan beri balkonda 1 tane bile kuş görmedim.Balkonda havuçtan tutun domates ve bibere kadar hertürlü sebze var ve bir tane bile kuş bitkilere zarar vermedi.
Altta sitenin linkini veriyorum bir bakarsınız.Irri tape şeritlerin metresini 4 TL den,hareketli gözleride tanesi 11 TL den aldım ve son derece memnunum.Hatta evde 3 balkon var ve kuş kovucu takmadığım 2 balkonda da şuan güvercinler yuva yapıp yumurtladılar.Kuş kovuculu balkonda ise kuş görmek bile mümkün değil.
http://bird-x.com.tr/kus-kovucular-ve-gorsel-aparatlar/kus-kovucu-gorsel-aparatlar/
doğalbahçe
01-05-2011, 21:56
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürederim sayın cagatayc78.
Ben ,asitli toprak seven ortanca ve açelyalar için yapılmış sıvı gübre veriyorum ve şuan için memnunum.
Birde aklıma gelmişken sizin balkonda kuş sorununuz vardı.Aynı sorun bende de vardı bizim bölgede yüzlerce güvercin var.Balkonları kullanmak hemen imkansız haldeydi.Hatta ben toprağı havalansın diye balkona serdiğim zaman üzerinde halay çekiyorlardı:).Bu kuşları kovmak için araştırmadığım yer kalmadı ve çözümü yine bizim burada Bursa'da buldum.
Ben 2 ürün aldım ,biri ırri tape denen kuş kovucu şerit,bu şeritleri 50 cm civarında kesip balkon demirlerine bağladım.İki tanede ,Mobil Eyes Kuş Kovucu Hareketli Gözler alıp bunlarıda balkonun tavanına bağladım.Yaklaşık 2 aydır yani bunları balkona bağladığımdan beri balkonda 1 tane bile kuş görmedim.Balkonda havuçtan tutun domates ve bibere kadar hertürlü sebze var ve bir tane bile kuş bitkilere zarar vermedi.
Altta sitenin linkini veriyorum bir bakarsınız.Irri tape şeritlerin metresini 4 TL den,hareketli gözleride tanesi 11 TL den aldım ve son derece memnunum.Hatta evde 3 balkon var ve kuş kovucu takmadığım 2 balkonda da şuan güvercinler yuva yapıp yumurtladılar.Kuş kovuculu balkonda ise kuş görmek bile mümkün değil.
http://bird-x.com.tr/kus-kovucular-ve-gorsel-aparatlar/kus-kovucu-gorsel-aparatlar/
Sn. Tuğcu;
Balkonlarınızdaki kuş sorunları için kullanılmış veya yeni bir CD, DVD'yi misina ile balkonunuza asarsanız kuşların balkona gelmemesini sağlamış olursunuz. Bizde balkonumuzda bir, iki adet asılı ve memnunuz:)
doğalbahçe
01-05-2011, 22:24
Teşekkürler sayın cagatayc78,sizinde işyerinizdeki miracleler inşallah sağlıklı büyür ve meyvelerini görürüsünüz.
Sayın Doğalbahçe,5.tohumda filizlendi.Bununla birlikte,göndermiş olduğunuz tüm tohumlar filizlenmiş oldu.
Tohumların 1 tanesini torfa,diğerlerini üst sayfalarda yazdığım toprağa ekmiştim.Toprağa ektiklerim daha hızlı büyüdü ve şuan ufak yaprakları var.Torfa ektiğim diğerlerinin yarısı kadar yaprak oluşumuda daha başlamadı.
Çok güzel inanın tohumların çimlenmeleri beni çok mutlu etmektedir. İyi günlerde büyütünüz.
Sn. Tuğcu;
Balkonlarınızdaki kuş sorunları için kullanılmış veya yeni bir CD, DVD'yi misina ile balkonunuza asarsanız kuşların balkona gelmemesini sağlamış olursunuz. Bizde balkonumuzda bir, iki adet asılı ve memnunuz:)
Dediğinizi forumda okumuştum ama bir müddet sonra kuşların buna alıştığını söylemiş bazı arkadaşlar.Bu yüzden CD kullanmamıştım ama sizde işe yaradığına göre bende bir dahakine CD kullanayım.
cagatayc78
02-05-2011, 21:18
sayın doğalbahçe ve sayın tuğcu önerileriniz için çok teşekkürler bu cd işini bizzat deneyeceğim.
Sipariş verdiğim miracle fruit tabletleri geldi.Geçen akşam ,arkadaşlarla toplanıp tabletleri denedik.
Ekşi yeşil erikler,erik şekeri gibi oldular:D
Çilekleri tadından yiyemedik,sanki içlerine bir kavanoz bal dökülmüş gibiydi.
Limonlar ,limon şekeri gibi oldu.
Domatesler reçel gibiydi:D
Limon suyunu ,limonata gibi içtik.
En güzeli votka limonda oldu:) Votkayı sek içtiğinizde tatlı olmuyor ama votkanın o acı tadı da olmuyor.Votkanın içine limon döktüğünüzde ise portakal suyu gibi oluyor.Ama benim yaptığım hatayı yapmayın :)Tadı güzel diye 2 arkadaş bir şişe votkayı içtik sonrası malum:D
Hayatımda bu kadar tatlı bir Kiwi yememiştim.Yeşil ekşi elmalar ise dalından yeni kopmuş bal elması gibiydi.
1 saatin sonunda,artık içimiz bayıldığından kahve içerek tabletlerin etkisinden kurtulduk.
Herşey orjinal tadıyla daha güzel ama meyvelerin bu şekilde tatlanarak tadlarının değişmeside hoş bir deneyimdi.
cagatayc78
07-05-2011, 17:28
,iş yerimdeki miracleların son hali. hepsi 4 yapraklı oldu naylonlarını saksılardan çıkardım.;)evdeki kuşzedeler ise hala aynı bir değişiklik durumlarında yok,büyüme hiç yok:( bekliyorum bakalım.
Bunlarda benim Miracle berry lerim.6.ocak.2011 tarihinde Doğal Bahçeden almış olduğum
5 adet tohumları şişen tabletlere ektim.3 adedi filizlendi bir tanesini fide iken nemini
kontrol edemediğimden öldü.2 adedi bugün için biri 5 yaprak,biri ise 3 yapraklı olarak
saksıda canlı olarak yaşamakta son zamanlarda fanus içersinden çıkardım.Toprağın üzerine
solucan gübresi ilave ederek sulumaktayım.Bir şikayetleri yok.Elimde Etobur bitkilerle beraber yetiştirdiğim canlı Spaghnum moss torfu bulunmakta acaba bunlardan saksıya
ilave etsem nasıl olur.Sulamayı saf su ile yapmaktayım.
cagatayc78
13-05-2011, 23:11
serilaaa tek kelime müthiş olmuş.
ben bu kadar iyi büyütemezdim.
inamıyorum birini 5 yapraklı yapmışsın.:rolleyes:benim kuşun yediği evdeki 2 miracledan biri o hale gemişti ama onun bile alttaki 2 yaprağı bukadar büyük değildi ve çürürken kurtarmıştım ama şimdi onca emek kuş seyesinde mahvoldu bekliyorum tekrar yaprak çıkartırlar umuduyla.
benim resimdeki 4 yapraklılardan birinin yeni çıkan bir yaprağı hemen kurudu tekrar bitki 3 yaprak oldu; diğeri ise 4 yaprakta devam ediyor, canlı Spaghnum moss torfunun etkisini bilmiyorum ama sanırım azot bu etobur bitki torfu olduğu için bu torfta yok ama asiditesi yüksek tam miracle'ın istediği gibi bununla birlikte kanaatim azot eksikliği nedeniyle bir sorun çıkarabilir ama genede emin değilim takdir senin.bana düzenli besin takviyesi vererek devam etmen daha iyi gelir gibi geliyor.
sayın cagatayc78 iyi dileklerinize teşekkür ederim.Ben saksılara Canlı Sphagnum yosunu koymayı düşünmüştüm ama sphağnum moss için bataklık ortamı yaratmak lazım buda
Miracle berry fidelerimde kök çürüklüğü yapacağını düşünerek vazgeçtim.şu sıralar sırf
saf su ile sulayarak durumlarını korumaktalar.Daha dış mekana çıkartmadım.Havalar yeni
düzelmeye başladı dış mekana alıştırarak çıkartacağım.Fakat direk güneş altında olması
sakıncalı olabilir diye düşünüyorum.Selamlar.
trapezus
10-06-2011, 09:56
Yaklaşık 2 ay kadar önce milliyetin sitesinde bir yazı okumuştum. Haberde bir meyveden bahsediyordu, bu meyveyi yedikten sonra birkaç saat ne yerseniz yiyin tatlı geldiğini söylüyordu.
O zaman araştırmıştım bu meyve üzerinde deneyimlerini paylaşan birçok kişinin yazısını okudum. Bir tanesinde meyveden yedikten sonra sirkeyi içip tadının şurup gibi geldiğini, saatlerce en sert içkilerden içerken şerbet içiyor gibi olduklarını okumuştum.
Şimdi ise bu meyvenin ismini unuttum ve bir türlü bulamadım internetten. Bu konuda fikri olan arkadaşlar varsa paylaşırsa sevinirim.
Teşekkürler,
trapezus
10-06-2011, 09:58
Sanırım aradığımı buldum ismi "miracle fruit" miş :)
trapezus
10-06-2011, 10:02
Sapotaceae familyasından olan mucize meyve Synsepalum dulcificum, Ülkemizde henüz bilinmemesine karşın 1700 lü yıllarda Batı Afrika’ya giden bir Fransız gezgin, burada yediği tuhaf bir meyveden bahsetmiş. Meyve yendikten sonra, bir süre acı ve ekşi dahil bütün yiyecekler şekerli gibi tatlı oluyormuş. Yerliler bu ufak çalı meyvesini toplayıp, yemeklerden önce yiyorlarmış.
Bilimsel açıklaması: meyvede bulunan ve miraculin denilen bir çeşit glikoprotein, dilin üzerini bir saat kadar kaplayarak, dilin ekşi ve acımsı tatları almasını önlüyor. Henüz nasıl olduğu bilinmiyor ama dilin ya ekşi ve acımsı tatları şeker gibi algıladığı, ya da proteinin bu tatları bloke ettiği ve sadece şekere geçit verdiği tahmin ediliyor. Meyvenin kedisinin hiç tadı yok.
Adı üstünde mucize meyve (miracle fruit) yenildikten sonra 1-2 saat süreyle ekşi veya acı yediğiniz bir şeyin tadını tatlıya çeviriyor.
huzunperest
17-07-2011, 08:41
Yavaş ama sağlıklı bir şekilde, katı ortam kültüründe (diatomitte) büyüyen miracle fruit fidanım...
Ömer Durmaz
18-07-2011, 07:50
Maşallah
mdemirbas
18-07-2011, 14:33
Bunlarda benim Miracle berry lerim.6.ocak.2011 tarihinde Doğal Bahçeden almış olduğum
5 adet tohumları şişen tabletlere ektim.3 adedi filizlendi bir tanesini fide iken nemini
kontrol edemediğimden öldü.2 adedi bugün için biri 5 yaprak,biri ise 3 yapraklı olarak
saksıda canlı olarak yaşamakta son zamanlarda fanus içersinden çıkardım.Toprağın üzerine
solucan gübresi ilave ederek sulumaktayım.Bir şikayetleri yok.Elimde Etobur bitkilerle beraber yetiştirdiğim canlı Spaghnum moss torfu bulunmakta acaba bunlardan saksıya
ilave etsem nasıl olur.Sulamayı saf su ile yapmaktayım.
merhaba sayın serilla
Ben iki defa beşer tohum dohum aldım doğal bahçeden.Birisi kışın digeri de bahar aylarında.İlkini çok hashas olduğunu bilemediğim için kuruttum.Digerine çok itina gösterdim.Kibrit çöpü kadar boylandılar ama yaprak çıkaramadan kurudular.Nem ortamını korumak için küvez ortamı yarattım.Ama o bile fayda etmedi.Sizin fidanda yaprağın birisi sarı gözüküyor.Aman dikkat et. Bu meyvenin fidanını satan bulabilirsem fidan alacağım.
huzunperest
18-07-2011, 21:26
Yeni çıkan yapraklar önce sarımsı sonra kızıl sonra da yeşil oluyor. Kuruma belirtisi olduğunu sanmıyorum sayın mdemirbaş. Fidan ise ülkemizde yetiştiren varsa almanızı tavsiye ederim ama yurt dışından getirtmenizi tavsiye etmem. Yapraklarının bir çoğunu yolda kaybediyor. Geri kalanı da iklim farkından dolayı gelince dökülüyor sonrasını bilemem:) Bir arkadaşım Taylanddan 2 yaşında bir fidan almıştı şu anda sadece dalları var, üzerinde ne yaprak ne de yaşam belirtisi...
mdemirbas
25-07-2011, 08:35
Yeni çıkan yapraklar önce sarımsı sonra kızıl sonra da yeşil oluyor. Kuruma belirtisi olduğunu sanmıyorum sayın mdemirbaş. Fidan ise ülkemizde yetiştiren varsa almanızı tavsiye ederim ama yurt dışından getirtmenizi tavsiye etmem. Yapraklarının bir çoğunu yolda kaybediyor. Geri kalanı da iklim farkından dolayı gelince dökülüyor sonrasını bilemem:) Bir arkadaşım Taylanddan 2 yaşında bir fidan almıştı şu anda sadece dalları var, üzerinde ne yaprak ne de yaşam belirtisi...
merhaba sayın huzunperest verdiğiniz bilgiler içir teşekkürr ederim.O ağacın fidanını alsam da bu bölgede yetişeceğinden emin değilim artık.Çok nazlı bir yapıya sahip.İleri zamanlarda ülkemizde yetişecek türlerini geliştirebilirler belki kim bilir.Sayğılarımla
Sayın huzunperest iyi günler dilerim.Miracle berry'niz maşaAllah çok güzel gelişmiş.Bahsi geçen diatomitte daha çok Bonsailerde kullanılmakta olduğunu tahmin ediyorum.
Bendeki 2 saksı Miracle Berry lerde sağlıklı fakat büyümeleri çok yavaş saf su ile suluyorumve dış mekana hiç çıkarmadım.
Acaba bende toprak yerine Lav taşı,pomza karışımı toprağıyla değiştirsem (Katı ortamda)gelişmeleri daha güzel olabilir mi? veya diamitte ürününü nereden tedarik edebilirim.
Selamlar.
Bu gün itibariyle 2 saksıdaki Miracle Berry'lerin durumu :
maşallah çok güzeller serilaaa, yetiştirmek zor da olsa ben de miracle almak istiyorum nereden bulabilirim tohumu?
huzunperest
06-09-2011, 06:22
Sayın serilaaa, mesajınızı geç farkettim özür dilerim. Ben topraktan, katı ortama sorunsuz aktardıktan sonra özellikle yaprak boyutlarında bir gelişme gözlemledim, bunun dışında büyüme hızı değişmedi. Yine de karşılaştırma anlamında bir tanesini toprakta diğerini de diatomit içerisinde yetiştirebilirsiniz. Piyasada diatomit içerikli kedi kumları var. Ben onlardan alıp iyice yıkadıktan sonra kullanıyorum. İnorganik bir madde olduğu için oldukça sağlıklı bir yetiştirme ortamı sağlıyor.
Sayın huzunperest iyi günler dilerim.15.08.2011 tarihli mesajımdan bu yana Miracle Berry fidem o gün 5 yaprak iken bu günkü tarihle 7 yaprak olarak 4 ayda 2 yaprak vererek büyüdü ve sağlıklı olarak yaşamakta devam ediyor.Benim elimde Çarli kedi kumu olarak diatomite var ve bazı fidelerin köklendirmesinde başarı oranı fazla ve kullanıyorum.Sizden ricam bu mevsimde miracle berry saksımın toprağını boşaltıp diatomite içersine dikersem nasıl bir sonuç verir ve sulamayı nasıl yapabilirim.Zira bu değerli bitkimi kaybetmek istemiyorum.Tohumdan bu güne kadar getirdiğim 2 saksımın birini bir üyemize hediye ettim.Elimde bulunan tek saksı benim için manevi kıymeti fazla,bu yüzden bir zayiat vermemek için yardımlarınızı beklerim.Sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.
Bu konuya bayıldım.
Az evvel Discovery'de gördüm bu bitkiyi tabiiki önce ebay'e ,sonra bu foruma baktım ,iyi ki bakmışım.
Tohum veya fide olarak satılıyor yurtdışında Tayland veya Malezya'dan getirteceğim sizce tohummu alayım fidemi,birde bu mevsim uygunmu ekim için?
Cevap verin lütfen . Gelmesi 10 gün sürüyor mevsimini kaçırmak istemiyorum.
sercan1969
02-03-2012, 11:13
Arkadaşlar sitede bu bitkiyi fide olarak alıp meyvesini elde edebilen var mı?
Ben iki yıldır kimseyi göremedim malesef.....
Arkadaşlar sitede bu bitkiyi fide olarak alıp meyvesini elde edebilen var mı?
Ben iki yıldır kimseyi göremedim malesef.....
Bende cevabı merak ediyorum.:p
Ben tohumları Tropikal Meyve Tohumları ve Fidanları (http://www.tropikalfidan.com) dan aldım.10 taneden 8 tanesi gayet güzel büyüdü.Tohumları afrikadan ve doğal ortamından getirtiyorlar.Önemli olan çimlendirmek,ondan sonrası çok kolay,sadece çok soğukta bırakmayın yeter....
merhaba, miracle berry veya mucize meyve dediğimiz bitkinin türkiyeye getirilmesi için çaba sarfediyordum ve sonuca ulaşmak için çok az bir vakit kaldı. 1000 adet fide halinde siparişimizi dün verdik. en kısa sürede elimizde olacaktır inşallah. fiyat konusunu daha belirlemedik ve üzerinde gayretli çalışmalarımız devam etmektedir. en kısa sürede inşallah sitede duyurusunu yapmayı beklemekteyiz. fide almak isteyen arkadaşlar için buradan pm veya mail adresim üzerinden ulaşabilirler.
iyi günler
merhaba, miracle berry veya mucize meyve dediğimiz bitkinin türkiyeye getirilmesi için çaba sarfediyordum ve sonuca ulaşmak için çok az bir vakit kaldı. 1000 adet fide halinde siparişimizi dün verdik. en kısa sürede elimizde olacaktır inşallah. fiyat konusunu daha belirlemedik ve üzerinde gayretli çalışmalarımız devam etmektedir. en kısa sürede inşallah sitede duyurusunu yapmayı beklemekteyiz. fide almak isteyen arkadaşlar için buradan pm veya mail adresim üzerinden ulaşabilirler.
iyi günler
TAbletini denedim. Limonu tatlı suratınızı buruşturmadan yiyebiliyorsunuz, tatlı geliyor. Acı tatlı gelmedi, acı olduğunu anlıyorsunuz ama yakmıyor, normalde çok acı olan biberlerdi.. Belki tablet olduğu için bilmiyorum, bende böyle etki yaptı.
Fide10 ayda ancak harekete geçebildi, kapalı naylonun içinde...
enginnaz
20-05-2013, 11:19
sayin xiloke;
Yurtdisi bitki getirmekte bazi sorunlar var.
Siz nasil hallediyorsunuz.bitki sagligi sertifikasi isteniyor.
bu setifika maliyetli bir sey.
Resmi yollardan cok ugrasacaginizi tahmin ediyorum.
Gumruk islemlerinde insani cok ugrastiriyorlar.
Umarim sorunsuz halledersiniz.
saygilar..
merhaba, miracle berry veya mucize meyve dediğimiz bitkinin türkiyeye getirilmesi için çaba sarfediyordum ve sonuca ulaşmak için çok az bir vakit kaldı. 1000 adet fide halinde siparişimizi dün verdik. en kısa sürede elimizde olacaktır inşallah. fiyat konusunu daha belirlemedik ve üzerinde gayretli çalışmalarımız devam etmektedir. en kısa sürede inşallah sitede duyurusunu yapmayı beklemekteyiz. fide almak isteyen arkadaşlar için buradan pm veya mail adresim üzerinden ulaşabilirler.
iyi günler
Gardenya ve miracle berry. Yaprak yapısı çok benziyor. İkisi de zor bitki.
Bu da benim miracle fruit ;
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/533551_390412194372069_289906094_n.jpghttps://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/198085_390412184372070_1783901570_n.jpg
Lathspell
23-07-2014, 16:55
Gardenya ve miracle berry. Yaprak yapısı çok benziyor. İkisi de zor bitki.
Bu da benim miracle fruit ;
Sayın bari ve Liken Miracle bitkileriniz ne durumdalar acaba? Yetiştirmeye devam edebiliyor musunuz? Ediyorsanız meyvesini yeme şansı bulabildiniz mi? Ben de yurt dışından tohum, fide, ağaççık, kök besleyici ve asitlendirici katkı getirtmeyi planlıyorum. Bilgi verebilirseniz son durum hakkında sevinirim. :rolleyes:
Tropik Sevgisi
15-03-2016, 07:12
Arkadaşlar bana miracle Fruit tohumu Lazım yardımcı olursanız çoksevinirim
Sene olmus 2018. Halen bir gelisme yok mu, meyvesini alabilenler varsa yazabilirler mi? Aşı falan gerekmiyor mu bu meyve için?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.