PDA

View Full Version : Müge (Convallaria majalis)

Sayfalar : [1] 2

Volare
07-11-2008, 11:42
Müge (Convallaria majalis)
çiçekli bitkilerin Ruscaceae familyasına dahil cinslerden Convallaria içindeki tek türdür. Kuzey yarım kürenin ılıman iklimli tüm bölgelerinde (Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'da) yaygındır.

Çok yıllık bir bitkidir. İlkbaharda,topraktan 15-20 cm yukarıya kadar uzayan koyu yeşil geniş yapraklar verir. Yaprakların arasından aynı sap üstünde sıralanmış küçük çan şeklinde beyaz çiçekler açar. Çiçeklerin çok güzel kokusu olduğundan parfümeride yaygın olarak kullanılmaktadır. Bitki, köklerinden çoğalarak bulunduğu alanı kaplamaktadır. Giderek daha az rastlanmaktadır. Türkçede İnci Çiçeği de denmekte, Bulgarca adı ise kız gözyaşı anlamına gelmektedir.

MÜGE (Convallaria Majalis)
Tarifi:
Adının kaynağı convalis – vadi ve rica – manto veya örtü kelime bileşiminden oluşur. Asya , Avrupa ve Akdeniz ülkelerindeki gölgelik ve rutubetli vadileri örtü gibi kapladığı iması içeriyor.
12-20 santimetre boyunda çok yıllık ve kışa dayanıklı bir bitkidir.
Son baharda yaprakları kurur ve baharda önce rulo halinde çıkan iki yaprak açılır,
Yapraklar uzun ve geniş olur .
Nisan mayıs aylarında narin zarif çan şeklinde beyaz çiçekler açar.

Bakım:
Hafif gölgeli alanları, nemi, kumlu balçıklı iyi drene olan toprağı sever.
Nötr veya hafif asitli toprağı (рН 5-6,5) yanık gübreyi tercih eder.
Tam gölgede de yaşayabilir. .Aynı yerde 10 yıl yaşar,1 metre alana 56 bitki sığar.
Gölge alanların yeşillendirilmesinde ve baharda kesme çiçek satışı için kullanılır .

Üreme
Bitkiyi sonbaharda kökleri ayırarak çoğaltmak mümkün.
Her bitkide 1-2 göz olması şartıyla 6-7santimetre mesafelere ekilir .
Ekimden sonra ve yaz boyu bolca sulanır .
Ekmeden de karanlıkta muhafaza edilmesi mümkün ,4-6 derece sıcaklıkta kum üzerine dikey olarak yerleştirip kökleri kumla kapatılır.
Böylelikle bitki donmaktan ve çürümekten kurtulmuş olur.
Bu şekilde muhafaza elden bitki mart ayında topağa dikilir.
Hızlı yetiştirme de yapılabilir-sadece kesme çiçek satışına yönelik.
Çiçeklemeden 20-25 gün önce torfa sandık veya saksılara ekilir.
Yosunların antiseptik etkisinden dolayı bu dönemde bitkilerin üzeri nemli yosunla kaplanırsa çok iyi olur.
Hızlı büyüme başlayınca 22-25 derecede ayrı saksılara şaşırarak karanlıkta bakılırlar.

Sulama suyunun ılık olması tercih edilir.
Bu işlemi aralık ayında yapılırsa sulama suyu 35-38 derece olmalıdır.
Bitki 7-8 cm’ye ulaşınca 1-2 tomurcuk ortaya çıkar .
Bu dönemde aydınlığa çıkarılırlar(20 derece )
Yöntem her mevsim müge çiçeği elde etmek için kullanılır.
Bahçıvanın öğüdü:
Zararlı otlardan korunması özellikle yer altında uzun kökleri olanlardan korumak önemli.
Bunun için yabani otları sıkça temzlemek önemli .

Volare
26-11-2008, 13:51
Bu konuyu açmamın sebebi şu:
Bulgaristandan 3 kök müge getirttim.
Şu an uykudalar.
Baharda uyandıklarında gelişmeleri ailemizle paylaşmayı planlıyorum.
Umarım o zaman yorumlar da olur...

Minem
28-11-2008, 22:32
Müge bana kardeleni hatırlatıyor.. Kokulu da olması çok güzelmiş gerçekten..Zehirli olması biraz dikkat etmemizi gerektiriyor demek ki..

nariçi
29-11-2008, 08:02
Ne yapacağız şimdi! serin bitkiler yazın sıcağına dayanmıyor, sıcak ülke bitkileri kışın soğuğunda donuyor. İkisinin arasında kalmışız. Güzel çiçekleri görünce kalakalıyoruz.

Volare
29-11-2008, 12:04
Müge bana kardeleni hatırlatıyor.. Kokulu da olması çok güzelmiş gerçekten..Zehirli olması biraz dikkat etmemizi gerektiriyor demek ki..

zehirli olan sadece çiçeklemeden sonra oluşan meyveleri,
çiçekleri geçince toplarsak tehlike de ortadan kalkar:p

hocam100
19-02-2009, 16:01
Alm. Malgloeckchen (n), Fr. muguet (m). İng. Lily of the valley. Familyası: Zambakgiller (Liliaceae). Türkiye’de yetiştiği yerler: Marmara ve Akdeniz bölgesi (Toroslar).
Nisan-mayıs ayları arasında beyaz ve güzel kokulu çiçekler açan, 20-30 cm boyunda, sürünücü köklü, çok yıllık otsu bir bitki. Daha çok gölgeli ve rutubetli yerlerde, orman altlarında, vâdilerde ve dere kenarlarında yayılış gösterir.
Tatlı kokulu beyaz çan çiçekleri, gelin buketlerinde sevilerek kullanılır. Toprak altındaki kök sapları, kalın burunları ile sökülüp, her yıl yeniden çiçeklenmeye alınır. Her ilkbaharda, her burun ucunun dibinden bazen 20 cm. uzunlukta yaprak ve ince çiçek sapı çıkarır. Sap üzerinde beş ile sekiz adet 6 mm. büyüklükte, portakal, eflatun-pembe, kırmızı meyve verir. Pek az tanınan C.majalis rosea, eflatun-pembe, açık renk çiçeklidir. Katmerli olanları ve yaprakları uzunlamasına çizgili olanları da vardır. Nefis kokulu bir kesme çiçektir. Gölge ağaç altları için çok uygundur.

YETİŞTİRİLMESİ
Kışa tamamen dayanıklıdır. Yarı gölge, nemli ve pH derecesi 4,3-8,0 olan asitli toprakları sever. Sonbahar veya ilkbahar başında 7,5 -10 cm. mesafeyle dikilir, üzeri 2,5 cm. toprakla örtülür. İnce komposto, yıllanmış ahır gübresi, iyi büyüme ve çiçeklenmeyi sağlar.
Convallaria Majalis; ilkbahar sonunda çan şeklindeki çiçekleri açar. Oldukça güzel kokuludur. Kesme çiçek olarak da kullanılır. Otsu bir yer örtücüdür. Soğuğa dayanıklıdır. Sonbahar da solan yapraklar, ilkbahar da yeniden canlanır.
Müge Çiçeği; gölge sever. Bahçede kuzey ve dopu kısımlarda çalı altların da yer örtcü olarak yerleştirebilirsiniz. Organik maddece zengin toprak, yerleştirilmesi için idealdir. Düzenli gübre verilmeli ve toprak nemli kalacak şekilde su verilmelidir. Yaz dönem sonu rizomlarından ayrılarak üretilir. Yaprakları sararınca, sonbaharda kök ayrılması ile çoğaltılır.

Yapraklar oval veya elipsodik, tam kenarlı, paralel damarlı ve koyu yeşil renklidir. Çiçekler uzun bir sapın ucunda, 6-10’u bir arada, salkım durumunda toplanmışlardır. Saplar ince, kısa ve sarkıktır. Çiçekler çan şeklinde ve beyaz olup uçları altı lopludur. Meyve küre şeklinde, küçük ve kırmızı tohumları mavimsi renklidir.
Kullanıldığı yerler: Bitkinin çiçekleri, kökleri ve rizomları kullanılmaktadır. Bileşiminde kardiyotonik etkisi olan heterozitler (konvallatoksin, konvallarin) vardır. Bilhassa kalp üzerine tesirlidir. Kalp faaliyetlerini tanzim edici özellikte, ham madde olarak kullanılır. İdrar söktürücü ve müshil etkisi de vardır. Çiçekleri parfümeri sanâyiinde ve süs bitkisi olarak kullanılır.

denizakvaryumu
24-02-2009, 13:28
Convallaria Majalis yani müge…

Evet bu kış bana gönderilen istisnasız 15 - 20 faksta ve e - mail’de bu bitki soruluyordu. Ben de mevsimi değil diye gazetede yazamadım, zamanını bekledim. Tam unutmuştum ki annem benden müge kokulu sabun (Lily of the Vally) istedi. Hatırladım. Parfüme, sabuna meraklı olanlar bu kokuyu iyi bilirler. 1960 - 70′li yıllarda evlenen kadınlar galiba gelin buketini mügeyle yapmışlar. Bu nedenle de anısı varmış.

Müge eskiden tüm bahçelerde modaymış. Çok hızlı yer örtücü oluşu (20 cm), çiçekleri (kokulu), çiçekten sonraki meyveleri güzel ama müge aynı zamanda bahçede büyük bir tehlike! Çünkü dikildiği alanda çoğalırken etrafında ot dahil hiçbir soğanlı ya da mevsimlik bitki gelişimine izin vermiyor, her yeri kaplıyor.

İngiltere ve Amerika’da soğanlı bitki olan müge, gelenek olarak ince ve uzun beton - tahta setlerde tek başına dikiliyor. Ancak sınırlandırılırsa kontrol edilebiliyor. Saksılar için de uygun. Gölgeli, rutubetli alanlar esas tercihi. Yaprağını döken ağaçların altında bol yaprak çürüğü, humus içinde çok mutlu oluyormuş. Satın aldığınız ya da söktüğünüz soğanları dikim ve üretim için ağustos - eylül aylarında toprak yüzeyinden 5 cm derine, toprağa paralel bir şekilde yerleştirin.

Soğanları Türkiye’de bulmanız zor. Yurtdışından isteyin. Kışın üst gövde yok olacak, korkmayın. İlkbaharda daha fazla bir şekilde ortaya çıkacak. Yaprakları dolu dolu ve yeşil. Beyaz çan şeklinde bir sap üzerinde dizili çiçekleri; ‘Plena’ katmerli, ‘Rosea’ pembe, ‘Fortin’s giant’ iri çiçekli olabileceği gibi ‘Variegata’ türü de altın renkli çizgili yapraklıdır.

Çiçekten sonra oluşan kırmızı, turuncu meyveleri zehirlidir. Bitki kozmetik sanayii dışında ilaçlarda da bolca kullanılmakta. Kan basıncını ve akışını düzenleyici etkisi var. Bahçenizde çok gelişmiş müge grupları varsa her 3 - 4 senede bir ayırıp azaltın. Doğal gelişsin, ama kontrol etmeliyim derseniz glyphosate içeren tohum öldürücü ilaç kullanmalısınız. (Fazla varsa bana yazın, bitkiyi arayan çok insan var.)

Murat Pilevneli.

http://bahcevan.com/tehlikeli-guzellik-muge-milliyet-vitrin

Volare
24-02-2009, 18:06
Sayın Murat Plevnelinin yazısı çok doyurucu ,
benimkiler de topragın üzerinde göründüler toplam 4 kökmüş .

hocam100
24-02-2009, 19:40
Bu çiçek soğuğa dayanıklıdır. Soğuk olunca uykuya dalıyor. Onun için nariçi bey sizde yetişir üzülmeyin.

nuzel
25-02-2009, 08:55
Bahçeye eksem meyvasını kedi ve köpeklerim yermi acaba :(

hocam100
25-02-2009, 10:49
Nuzel hanım yemez yenecek bir şey değil zaten.

berduray
25-02-2009, 12:55
Sayın Volare 4 kök size çok değil mi? Uğraşamazsınız, ben seve seve 1 köküne bakarım, maksat size yardımım olsun:)

Volare
25-02-2009, 13:46
Sayın berduray ,
mügeler bana yakın zamanda kaybettiğim annemin armağanı ,
ama söz bu sene onlara çok iyi bakacağım .
Elde edeceğim tüm tohumları sizlere dağıtacağım.

berduray
26-02-2009, 21:30
Başınız sağolsun, istemeden üzdüm galiba...Hayat işte , sürekli sınar bizi...

Sizde de olsa yaşasın yeter, yadigarsa daha kıymetli o zaman, teşekkürler.

hocam100
26-02-2009, 21:47
Volare hanım tohumdan üretmek mi acaba hızlı üretim şeklidir.Yoksa rizomdan mı.Bilgi veririseniz sevinirim.

Volare
26-02-2009, 23:57
Sayin hocam100,
ben hic tohumdan uredigini gormedim .
Eski evimizin bahcesinde rizomlarla buyuk bir alanı kaplamıstı .
Sayin Plevnelinin makalesinde , wikipediada kirmizi ve zehirli meyve ve tohumdan bahsediliyorsa da ,
ben sahsen hic gormedim .
Toprak konusunda cok talepkar bir bitki degil .
Ancak gelip gecen cicekten istedigi icin ,toplayip verdigimizden , belki meyve ve
tohum olusturma firsati bulamamis olabilir:)
Tohumun satildigi bir site gordum .

hocam100
27-02-2009, 06:23
Bilgi için teşekkür ederim.

kaktüs
27-02-2009, 08:15
Gerçekten bu bitkiyi Türkiye'de bulabilmek o kadar zor mu?

Güzel ülkemde bir sürü bitki çeşitliliği varken, Türkiye'de yetişmiyor olması şaşırtıcı... Anavatanı neresi acaba bilen var mı?

Volare
27-02-2009, 08:28
Sayın kaktüs ,
ılıman iklim şartlarını seviyor gölge ve nem istiyor.
Bu şartların mevcut olduğu her yerde yetişir .
İstanbulda oturuyorsunuz , sizin diğer üyelere göre şansınız iklimin uygun olması ,
ve çiçekçi sayısının çok olması .

kaktüs
27-02-2009, 11:18
İstanbulda oturuyorum ancak bu tip çiçekleri evde saksıda bakmak yerine, yazlığımdaki bahceyi süslesin diye istiyorum. Yeşille beraber karıştıklarında manzarayı izlemeye doyum olmuyor :p

Volare
27-02-2009, 14:31
Bu sitede satılıyor :tıkla (http://urun.gittigidiyor.com/MUGE-CICEGI-LILY-OF-THE-VALLEY-10-RIZOM_W0QQidZZ16014121) ,
yani tamamen bulunmaz bir hint kumaşı gibi olmasa da ,
biraz zor...

Volare
03-03-2009, 04:14
5 kok daha aldim ,
Bunlari da hizli cicek acsinlar diye saksida , torfta , karanlikta tutacagim .
Hadi hayirlisi .

Koyu yeşil
03-03-2009, 12:12
Ben de Hocam100'den aldığım mügelerimi haftasonu bahçedeki defne ağacının altına ektim. Meraklı bekleyiş başladı :)

Volare
03-03-2009, 14:23
Ben de Hocam100'den aldığım mügelerimi haftasonu bahçedeki defne ağacının altına ektim. Meraklı bekleyiş başladı :)

Hayırlı olsun ,
bende yeni bu gün ektim saksıya...

hocam100
03-03-2009, 14:40
Benim 15 gün evvel de saksıya diktiğim mügeler 10 cm filiz verdi ve küçük küçük incileri görünmeye başladı sanırım bunlar çiçekleri.Sabırsızlıkla bekliyorum.

Volare
03-03-2009, 15:59
Bravo hocam100 ,
çok güzel , yakında açarlar ...
Paylaşmaya devam edin . Çiçekleri dört gözle bekliyorum .
Bu bitkinin Türkiyede yaygınlaştığını görmek istiyorum .

nevsune
03-03-2009, 16:09
Sn hocam100 sulamayı nasıl yapıyorsunuz?

İçerde mi tutuyorsunuz?

hocam100
03-03-2009, 17:06
Odada tutuyorum haftada bir nemi korumak için 1 litre ılık su veriyorum .4.3 2009 17:10 itibari ile mügelerim.Hemen arkasındaki saksıda ise müge tohumları ektiğim saksıdan hala haber yok.

beyaz orkide
04-03-2009, 13:01
Benimkiler henüz cimlenmedi.Bozulmuşmudur acaba?

Volare
04-03-2009, 14:46
Sayın beyaz orkide ,
tohum mu vardı sizde yoksa kök mü tam anlamadım ?

beyaz orkide
05-03-2009, 13:56
kök şeklinde vardı.

Volare
05-03-2009, 18:24
Dikeli ne kadar oldu acaba ?
Cok derine mi diktiniz ?
En fazla 1,5-2 cm olmaliydi , ayrica kontrol edebilirsiniz - dayaniklidir , bozulmaz .
Bir kurdan yardimi ile , diktiginiz bolgeyi hafifce kurcalayin :) bitkiyi bulunca lutfen ucunu 1-2 milimetre acikta kalacak sekilde toprakla kapatin .
Haberlerinizi bekliyoruz .

beyaz orkide
05-03-2009, 18:47
Ben kök şeklinde gecen sene bauhaseden almıştım hic cıkarmadım saksısından dediginiz gibi 1.5-2cm kadar derinde ama hicbir hareket yok.Yagmur suyuylada sulanmış oldu.Şimdilerde hareket başlamış olmalıydı ama İstanbul daha yeni ısınmaya başladı.Burası icin erken olabilirmi acaba?

Volare
05-03-2009, 22:26
Sevgili beyaz orkide ,
eger çiçeginiz balkondaysa haklısınız , benimkiler bahçede ,İzmir olmasına rağmen ,
yüzeyden 3 cm yüksekteler .
Sayın hocam100 'den aldıklarımı da saksıya diktim .Toprak olarak sadece torf kullandım ,
uçlarda hafif yeşerme oldu .
Yabancı kaynaktan tercüme ettiğim bilgidekini uygulayıp 3-4 cm olunca karanlık ve sıcağa alacağim .
Bu işlem çiçeklemeyi hızlandırıyormuş .
Size tavsiyem eger balkondaysa eve almanız , ılık suyla sulamanız .
Kolay gelsin .

hocam100
06-03-2009, 17:04
Mügelerimin iyice çiçekleri görünmeye başladı.

hocam100
06-03-2009, 17:09
Mügelerimin iyice çiçekleri görünmeye başladı. Sanırım yakında çiçek açacak. İnci gibi görünümü var.

Volare
06-03-2009, 17:23
Sayın hocam100 ,
kokusu henüz yok mu ? Görüntüleri kadar , kokuları da çok zarif olur ....

hocam100
06-03-2009, 17:59
Henüz tam açmadığı için koku yok.

hocam100
07-03-2009, 23:09
Mügelerimin iki türü var bu açanlar erkenci olanlar diğer kısımdakiler ise yeni filizleniyor.

beyaz orkide
12-03-2009, 08:34
Benim mügemde uç verdi cok şükür cok üzülmüştüm bozuldu zannedip hemde cok güclü cıkıyor filizi.

berduray
12-03-2009, 10:52
Mügesi olup bir tanecik de olsa paylaşmak isteyen olursa...ki umuyorum, diliyorum, ben buralardayım.

beyaz orkide
13-03-2009, 08:01
Ben seve seve verirdim ama tek kök ne yazık ki.Hucam100 satışa koymuş ama üstelik de 2lıra.Ben gecen sene 7lıradan almıstım.**** bekleyin seneye cogalırsa verırım ben size

Volare
13-03-2009, 12:43
Gözünüz aydın sayın beyaz orkide ,
hocam100 den ben de aldım , fazla fazla gönderiyor , tavsiye ederim .
bana beş adet derken 2 katı nerdeyse göndermiş .Bence temasa geçin sayın berduray...

Koyu yeşil
13-03-2009, 13:14
Nerdeyse 2 hafta oldu ama benim mügelerden bir ses yok. Acaba ters giden birşey mi var, haftasonu biraz toprağı eşeleyip bakıcam. Derine de ekmemiştim :(

berduray
13-03-2009, 13:23
Satışta olduğundan bile haberim yoktu, haber verdiğiniz için teşekkür ederim Sayın Volare.

Volare
13-03-2009, 13:24
Bence bir aksilik yoktur , çok dayanıklılar .
Olmazsa İzmir grup toplantısına getirin muayene edelim:p

beyaz orkide
13-03-2009, 15:36
:(:(Satışta olduğundan bile haberim yoktu, haber verdiğiniz için teşekkür ederim Sayın Volare.

Bana teşekkur yokmu?:(

Volare
13-03-2009, 18:30
;)Sayın berduray çiçekleme geçsin size 1-2 kök gelir , veya tohum .
O kadar üzülmeyin .

Volare
13-03-2009, 18:39
Benim bahçedeki mügeler ,yavaş yavaş büyüyorlar .

kaktüs
13-03-2009, 22:25
Çok estetik bir çiçek ama benim köpeğim ve bahçede baktığım kedilerim olduğundan açıkçası biraz çekiniyorum.

Volare
13-03-2009, 22:44
Sayin kaktus ,
Kediler icin mi ( zehirli bir bitki) yoksa cicekler icin mi endise duyuyorsunuz anlamadim?

kaktüs
13-03-2009, 22:48
Kendisi zehirli. Köpeğim bazen otları yiyor.
Kediler de öyle. özellikle de yavru kediler bahçede çeşitli bitkilerle pek bir oynuyorlar.
O yüzden biraz endişe ediyorum ya yerlerse diye.

Volare
13-03-2009, 22:56
Zehirli olan tek tohumlari , cicekleri gecince koparirsiniz , yani mayis sonunda .
Yil boyu acan bir bitki degil zaten- nisan /mayis aylarinda acar .
Iyi geceler .

kaktüs
13-03-2009, 23:07
Hmm anladim. Bir yerde çiçekleri, kökleri yaprakları ve meyvelerinin de zehirli olduğunu okumuştum. Belki meyveleri kadar zehirli değildir..

Teşekkürler

hocam100
13-03-2009, 23:33
Mügelerim açtı ve müthiş kokuyorlar.

Volare
13-03-2009, 23:53
Gozunuz aydin hocam100,
sayin kaktus hayvanlarin icgudulerine guvenin ,
zehirli bircok bitki var dogada , hic bir hayvan onlara dokunmaz .

berduray
14-03-2009, 12:49
Maşallah, çok güzel görünüyor, benim de tavuklarım var tele sardırmak için bir kaç dal pasiflora diktim.Etrafını da minik delikli telle çevirdim, belki öyle bir şey yapabilirsiniz köpeğinizden korumak için.

denizakvaryumu
16-03-2009, 20:30
Mügelerim açtı ve müthiş kokuyorlar.

Sn.hocam100
çiçek açan bu mügeler sizin satığınız 2 türden hangisi?

hocam100
16-03-2009, 21:00
Erken açan tür uzun boylu olan cins,diğeri kısa boylu olan biraz geç açtı ve çiçekleri daha yoğun kokulu.

mormenekşe
17-03-2009, 18:13
Merhaba Hocam100 benim mügelerimde hiçbir kıpırtı yok acaba yanlışmı ektim fotoğrafını çeksem bi bakarmısınız.Sümbülteberler hafif hafif filizlenmeye başladı ama mügelere baktıkça üzülüyorum.

mormenekşe
17-03-2009, 18:34
67498
Hocam100 işaretlediğim yerler toprakta gömülü olan yerler sanki hafif bi filizlenme var gibi o yerlerde yine de siz değerlendirirseniz sevinirim.

mormenekşe
17-03-2009, 18:40
67504
Bu da sümbülteberim daha yeni yeni filizleniyor gördüğünüz gibi çok küçük benmi sabırsız davranıyorum acaba?

hocam100
17-03-2009, 19:01
Mügelerinizi sanıyorum derin dikmişsiniz. Ama son derece sağlıklı görünüyorlar hemen toprağa yatay olarak dikin işaretlediğiniz kısımlar yukarıda kalsın zaten filizlenmeye başlamışlar. Sıcakların başlamasıyla açacaktır.

mormenekşe
17-03-2009, 19:18
Hocam işte o işaretlediğim yerleri ben kök sanıp dikmiştim sanırım hatayı orda yaptım.
Şimdi yan yani yatay halde saksıya koyup üzerini hafifçe toprakla örteyim dimi.
Teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için.

mormenekşe
17-03-2009, 19:28
67522
Sanırım şimdi oldu ben daha önce dikey ve yanlış tarafından dikmiştim ,sağolun
içim rahatladı tekrar teşekkür ederim.

hocam100
17-03-2009, 20:13
Evet şimdi olmuş yakında filizlenecek ve çiçek açacaktır.

Volare
21-03-2009, 10:53
Gunaydin ,
bahcedeki mugelerim kabuksuz bahce salyangozlarinin saldirisina ugradi .
Yapraklar delik delik olmus , bulabildiklerimi imha ettim ,korumak icin de 6 litrelik pet su
siselerinden fanus tarzinda mini sera yaptim .
Salyangozlara kesin cozum olacak yontem ariyorum .
Yani imdaaat...

Kiraz
21-03-2009, 10:59
Sn.Volare, etrafına kireç ya da limon tuzu dökülmesinin işe yarayacağı duydum, ben de deneyeceğim.

berduray
21-03-2009, 12:10
Şuraya göz attınız mı? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6564)

Volare
21-03-2009, 15:17
Sevgili berduray ,
Tessekkurler !Birayi toprak seviyesinde pet bardakta etrafa yerlestirmeyi dusunuyorum .
Salyangozlar onu icip alkol komasina giriyorlar ve ben de mugelerimi nane ve maydanozu
kurtariyorum . Beni bezdirdiler ,tuz yontemini biliyorum , ancak tuz topraga karisacak , kotu sonuclar dogurabilir .
Yardim icin sag olun .
Saygilar .

berduray
21-03-2009, 15:34
Ben den de:)

Nariel
21-03-2009, 22:49
Benim iki kök inciçiçeğimin son durumu budur. Henüz çiçeği gözükmüyor:

hocam100
22-03-2009, 11:31
Mügelerim nihayet açtı ve kokusuyla odayı şenlendiriyor.

Volare
22-03-2009, 13:11
Maşallah ,
benimkiler de tomurcuklandı , bahcede olduklari icin biraz gec gibi , ama normal , nisan /mayis yaziyor her yerde.Sayin hocam tozlaştirmayi ve tohum olusmasini deneyecekmisiniz ?
Arı olmadigi icin evin icinde bir kurdanla deneyebilirsiniz .
Bol mugeli gunler dilerim .

hocam100
22-03-2009, 21:53
Evet tozlaştırdım bakalım tohum olacak mı.

nuzel
23-03-2009, 09:15
Çok güzel olmuşlar hocam100.Maşallah.

Volare
02-04-2009, 08:15
Merhaba ,başka kimsenin mügesi açmadı mı ?
Fotoğrarlarınızı bekliyorum . Benimkiler hocam100'den aldıklarım dahil 1 karış boyları var , ama henüz açan yok .:(

beyaz orkide
02-04-2009, 08:32
Benim mügem uc verdi ama büyüme hala yok aynen durdu.Belki mayıs ayında fotograflarım size.

Zeferan
02-04-2009, 13:46
Hocam100 den aldığım mügeler daha 1.5cm boyunda.

mormenekşe
14-04-2009, 16:35
Merhaba benim mügelerimden biri çok güzel gelişti şuan tomurcukta açmasını dört gözle bekliyorum.Sümbülteberlerimin dördünden de ses seda yok :(72590

Volare
15-04-2009, 10:01
Ne mutlu size ! Benim 11 kökten bir tanesi bile açmadı .Salyangozlar bezdirdi zavallıları:mad:.
Sabırla bekliyorum .
Bu arada hocam 100 yeni parti rizom getirtmiş . İlgilenenlere ...

Âyine-i Esma
30-04-2009, 14:43
Mügeler ilk başta hızlıca büyüttürülürken şimdi sanki durduruldular. 3-5cm anca oldular. Sizinkiler ne durumda?

Koyu yeşil
30-04-2009, 14:48
Yapraklar büyüdü, henüz çiçek yok deli olucam..gidip gelip kontrol ediyorum.

Volare
30-04-2009, 16:36
Aynen , ne saksida , ne bahcede bir cicek var !
Boy pos tamam da cicek yok yok !
Yine de umudumu kaybetmedim .

Zeferan
30-04-2009, 20:21
Benim mügelerim bitürlü büyüyemediler. Onlar büyümeye gayret etti, sümüklü böcekler de inatla iştahla yemeye. 2 gün önce saksıya aldım. Çiçeklerden vazgeçtim. İnşallah yapraklandığını görürüm.

hocam100
30-04-2009, 22:30
Mügelermin bahçede olanları hala çiçek açamadı.Herhalde havaların iyice ısınması gerekiyor

Manta
10-05-2009, 10:20
Müge tohumlarının çimlenmesi için soğuk katlama yapmak gerektiğini söylüyordu satın aldığım yer. Bende tohumlar var ama ne kadar süre ile buzdolabında tutacağımı bilmediğimden öyle bekliyorlar. Tohumdan çıktığını görmedim diyen arkadaşlar, direk toprağa ekince o yüzden çimlenmiyorlar bence.

hocam100
10-05-2009, 18:07
Ben de tohumdan denedim ama malesef sonuç yok . En sonunda rizomdan ektim gerçekten mükemmel çiçekler elde ettim.Zaten bu tür çiçekleri üretmek için rizomu kullanılıyormuş.Tohum ise son çare.73.mesajda resimlerini eklemiştim.

Volare
11-05-2009, 01:55
Tohum müge üretmek için kullanılan bir yol değil manasında söyledim .
Tohumdan üretmeyi denemedim .Nasıl ki lalelerin de tohumu oluyor ,
ancak onları tohumdan üretme konusunda tecrube yoksa ,
müge için de aynısı geçerli .
Daha kolay ve basit olan kullanılıyor - rizomla çogaltmak .

drevrim2207
21-05-2009, 13:01
merhabalar
mart ayı başında yine bu sitede bir arkadaştan 25 rizom müge aldım
2 tanesini saksıya geri kalanlarını da bahçeye ektim. bahçeye ekilenlerin büyük bir kısmı toprağın üstüne bile çıkamadı. saksıdakiler de önce hızla büyüyüp yaprak çıkardılar ama belli bir boya gelince hem büyüme durdu hem de çiçek açmadı. bu konuda yardımcı olacak her türlü bilgiye açığım. teşekkürler...

denizakvaryumu
21-05-2009, 13:11
Şöyle bir ekleme yapalım.

Sn.Hocam100 den bu sene müge rizomu alıp da çiçek açtırmayı başarabilen var mı?

Ben de açtıramadım.

Nerede yanlış yapıyoruz?

nuzel
21-05-2009, 14:38
Benimkilerde açmadı.

nevsune
21-05-2009, 14:56
Benden de olumsuz. İlk önceleri çok güzel yeşilleniyorlardı. İki üç parmak çıktılar. "Tamam" dedim "sorunsuz bir bitki". Sonra uzunca bir süre o durumda kaldı. Şimdiyse yaprakları sararıp, bükülmeye başladı.

hocam100
21-05-2009, 14:58
Arkadaşlar müge ile ilgili size bilgi gönderdim.Kendim ekip denedikten sonra satış yaptım acaba bir yerde yanlış mı yaptınız suyunu az mı verdiniz yoksa dikey mi ektiniz ayrıca filizlerini taoparğın üstünde bırakmadınız mı...? Bu sebeplerle olabilir .Ayrıca müge bu yıl olmadı ise sakın olmadı değip sulamayı da kesmeyin çünkü bu bitki ayrık gibi köklü bir bitki kolay kolay ölmez.Saksıda ektiklerim hala yeşil bahçedekiler de aynı ama bahçede olanalr az çiçek açtı.Bunu da belirteyim.Seneye elimde yine olacak olmazsa yine gönderirim.

nevsune
21-05-2009, 15:06
Kendi adıma, yazılan her şeye uyduğumu söyleyebilirim. Fazla güneş alan bir yerde değil. Sabah güneşi hafif yalayıp geçiyor. Sulamasını düzenli yapıyorum. İstekleri fazla olan bir bitki değil zaten. Dikerken de bir yanlış yaptığımı sanmıyorum, çıkışında da bir sorun yoktu.

Rizomlu olduğu için ölecek diye bir korkum yok. Bu yıl çiçeğini görseydim iyi olurdu gerçi.

nurcanaybay
21-05-2009, 15:29
Benim müge de iki küçük yaprak çıkardı ,haftalardır aynı durumda.

Lonicera
21-05-2009, 15:41
Benim müge de iki yaprak çıkarıp dondu kaldı. Ne çiçek sapı oluştu ne de yeni yaprak verdi.

hocam100
21-05-2009, 17:08
Arkadaşlar bendeki lerin de bu yıl iklimin çok değişik geçmesinden midir bilemiyorum bahçede olanlar malesef çok az çiçek verdi.Şubat ayında saksıya ektiğim mügelerin ise hepsinin çiçek açtığınıda siznle paylaşmıştım.Sanırım biraz daha erken ekeceğiz sorun bu.Çiçekleri bu yıl için oluşamadı.

Oğuzhan
21-05-2009, 17:12
Arkadaşlar ne çiçeği bendekiler ilk hafta yeşillendiler .Sonra birden sararıp kayboldular.Umut yok gibi... :(
Yalnız artık karar verdim yetişkin bitki alcam.

hocam100
21-05-2009, 20:08
Arkadaşlar ne çiçeği bendekiler ilk hafta yeşillendiler .Sonra birden sararıp kayboldular.Umut yok gibi... :(
Yalnız artık karar verdim yetişkin bitki alcam.

Oğuzhan bey ümitsiz olmayın çiçek bu , ilgi alaka ister bazen çok ilgilenirsin olmaz sabır lazımdır.Ama illa yetişmiş istiyorum dersen yetiştirip de yollarız.

Volare
21-05-2009, 20:49
Merhaba ,
tamamen karamsar bir hava aldim .Benim mugelerde de durum farkli degil .
Benim kendi bitkilerim , iki grup halinde bahcede, 25 cm boyunda ,yesil ama hic biri acmadi .
Sayin hocam100' den aldiklarim 3 saksida onlar da 10-15 cm.boyunda , hic birinde tomurcuk dahi yok .
Bence hocam100den gelenleri gec ektik ondan oldu.Bahcedekileri de salyangozlar bezdirdi .
Saygilar

kopshtar
21-05-2009, 21:23
Benimkiler de saksıda 2 yaprak verdi ve aynen kaldılar. 1,5 aydır hiç hareket yok. Bu yıl dipten çoğalsalar bari :(

hocam100
21-05-2009, 21:41
Kalbara çoğalacaktır hiç endişe etmeyin epey yayılıcı bir bitkidir.

Nariel
22-05-2009, 13:15
Aynen benimkiler de 2'şer yaprak verip kaldılar. Hiçbir hareket yok uzun süredir, yakında sararırlar..

nuzel
22-05-2009, 13:46
Bahçedeki mügeler kışın sökülmeyecekmi acaba?

hocam100
22-05-2009, 15:01
Mügelerinizi sökmeyiniz üzerine hafif gübre dökünüz (Kayseri için) Bir şey olmaz.

nuzel
22-05-2009, 15:02
Teşekkürler Sayın Hocam100.

denizakvaryumu
22-05-2009, 15:11
Sulanmaya devam edilecek mi, kuru mu bırakılacak?

hocam100
22-05-2009, 17:08
Sulamaya devam ediniz.

hocam100
22-05-2009, 17:10
Tarifi:
Adının kaynağı convalis – vadi ve rica – manto veya örtü , Asya , Avrupa ve Akdeniz ülkelerindeki gölgelik ve rutubetli vadileri örtü gibi kapladığı iması içeriyor.
12-20 santimetre boyunda çok yıllık ve kışa dayanıklı bir bitkidir. Son baharda yaprakları kurur ve baharda önce rulo halinde çıkan iki yaprak açılır. Yapraklar uzun ve geniş olur .Nisan mayıs aylarında narin zarif çan şeklinde çiçekler açar.
Bakım:
Hafif gölgeli alanları, nemi, kumlu balçıklı iyi drene olan toprağı sever. Nötr veya hafif asitli toprağı (рН 5-6,5) yanık gübreyi tercih eder. Tam gölgede de yaşayabilir. .Aynı yerde 10 yıl yaşar,1 metre alana 56 bitki sığar. Gölge alanların yeşillendirilmesinde ve baharda çiçek satışı için kullanılır.
Üreme
Bitkiyi sonbaharda kökleri ayırarak çoğaltmak mümkün.
Her bitkide 1-2 göz olması şartıyla 6-7 cm mesafelere ekilir. Ekimden sonra ve yaz boyu bolca sulanır.
Ekmeden de karanlıkta muhafaza edilmesi mümkün, 4-6 derece sıcaklıkta kum üzerine dikey olarak yerleştirip kökleri kumla kapatılır.Böylelikle bitki donmaktan ve kurumaktan kurtulmuş olur.Bu şekilde muhafaza elden bitki mart ayında toprağa dikilir.
Sadece kesme çiçek satışına yönelik hızlı yetiştirme de yapılabilir. Çiçeklemeden 20-25 gün önce torfa sandık veya saksılara ekilir. Yosunların antiseptik etkisinden dolayı bu dönemde bitkilerin üzeri nemli yosunla kaplanırsa çok güzel olur.. Hızlı büyüme başlayınca 22-25 derecede ayrı saksılara şaşırarak karanlıkta bakılırlar. Bu işlemi aralık ayında yapılırsa sulama suyu 35-38 derece olmalıdır. Bitki 7-8 cm’ye ulaşınca 1-2 tomurcuk ortaya çıkar .
Bu dönemde 20 derece ve aydınlığa çıkarılırlar. Yöntem her mevsim müge çiçeği elde etmek için kullanılır.
Bahçıvanın öğüdü:
Zararlı otlardan korunması özellikle yer altında uzun kökleri olanlardan korumak önemli.

yesilyesil
10-06-2009, 16:34
Merhaba, müge tohumu aramak için nete girdiğimde bu forumla karşılaştım... çok sevindim. Bir adet müge tohumum olsa, öyle sevineceğim ki anlatamam:)

Bu arada, forumun yeni üyesiyim, hepinize sevgiler, saygılar...

hocam100
10-06-2009, 17:05
Yeşil yeşil müge tahumdan değil de rizomdan üretilir.Mart nisan ayına kadar ekeceksiniz ki size çiçek açsın.

yesilyesil
10-06-2009, 17:46
Bilgi için teşekkür ederim.
Yukarıda yanlış olarak yazdığım cümlemi düzeltiyorum: Bir adet rizom bulsam öyle sevineceğim ki anlatamam:)

Volare
03-09-2009, 21:38
Mügelerimiz yerlerinde kalacak olursa zaman içinde Budapeştede çektiğim bu fotoğraftaki gibi olacaklar :)
Sn . yesilyesil , bu sitede rizom satan arkadaşlarımız var :)
Ayrıca GG 'da da bulmak zaman zaman mümkün oluyor .

Oğuzhan
03-09-2009, 23:52
Benim mügelerde komple kayıp oldu.:(

Volare
04-09-2009, 00:56
Benim mügelerde komple kayıp oldu.:(

Sulamaya devam ederseniz baharda yeniden cikarlar .

hocam100
01-11-2009, 17:14
Mügeler şimdi kurudu.Kuruyunca hafiif filiz yeri belirdi.Seneye tekrar burdan filiz yapacaklar.Ankladım ki müge çok nem isteyen bir bitki.Eğer erken dikilirse daha iyi verim elde edilir.

burcuy100
17-11-2009, 12:28
Merhaba,
Ben de yeni üyeyim ve bahçemizde müge yetiştirmeyi çok isterim. Fakat Düzce'de yaşıyorum ve buranın kışları çok sert geçiyor, soğuğa dayanıklı bir bitki olduğunu okudum, acaba dayanabildiği en düşük sıcaklık nedir? Bu iklimde olur mu?
Bir de benim de kedim var, yukarıdaki bilgileri okudum, acaba hem kedisi ya da köpeği olup hem de bahçesinde müge olan arkadaşlar var mı? Bir sorun yaşadılar mı öğrenmek isterim...
Ayrıca;
bahcedeki mugelerim kabuksuz bahce salyangozlarinin saldirisina ugradi .
Yapraklar delik delik olmus , bulabildiklerimi imha ettim ,korumak icin de 6 litrelik pet su
siselerinden fanus tarzinda mini sera yaptim .
Salyangozlara kesin cozum olacak yontem ariyorum .
Bir filmde salyangozlardan kurtulmak için bitkilerin dibine elma dilimleri koyduklarını gördüm, salyangozlar elmalara üşüşüp, çiçekleri rahat bırakırlarmış... Yeni denedim, henüz sonuçlarını göremedim, belki siz de denersiniz...
Sevgiler...

yigit666
18-11-2009, 11:11
sayın hocam iki tür mügeden söz etmişsiniz erken açan uzun boylu az kokulu diğeri kısa boylu geç açan ve çiçekleri daha yoğun kokulu sizden geçen hafta aldıklarım hangi türden merak ettim inşallah kokuludur

hocam100
18-11-2009, 11:16
Karışık olarak gönderdim.Çıkınca farkedeceksiniz.

yigit666
18-11-2009, 11:23
bilgilendirdiğiniz için teşekkürler

MİRBE
07-03-2010, 20:23
Ben de ektim demek ki yatay ekilecekmiş forumdan öğrenmiş oldum:( Umarım çiçeklenir..

Jezebel
07-03-2010, 21:44
Yatay dikilir mi hiç , püsküllü kök aşağıda kalacak bitkinin kendisi dikey olacak ,
benim mügeler şu an diş çıkarır gibi çıkmış durumda .
Sn.burcuy100 ben de patates yarıp bırakmıştım , ama elmayı daha çok seviyorlarsa
neden olmasın , onu da yaparım yeter ki şu aç salyangozlar doyup mügeleri bana bıraksın .
Bira yöntemi çok sakıncalı ,adımız biracıya çıkabilir :) ayrıca yeterli olmuyor .

hocam100
07-03-2010, 23:10
Arkadaşlar yatay dikilmesi demek kökü yatay oalarak dikilecek filizi dik olacak demektir.Filizi yukarı gelecek şekildedir.Benim saksıya ekip örnek olması açısından çiçeğini de görmem için saksıdan fotoğraf çekip yayınlayacağım.

hocam100
07-03-2010, 23:16
Arkadaşlar mügelerinizde durum nedir.Filizlenmeye başlayan var mıdır?

köknar
07-03-2010, 23:26
Sizden aldığım mügelerim yaklaşık 20-25 gün önce açtı. Misler gibi kokuyor. Hayatımda çok çiçek kokladım, bu müge kadar güzeline rastlamadım. O kadar duru o kadar kibar bir koku ki... Bir gün bir kokuyu tarif edebileceğim hiç aklıma gelmezdi. Özellikle geceleri daha yoğun kokuyor tıpkı melisa gibi.

Orkun Kırcı
08-03-2010, 16:51
Fotoları bekliyoruz:)

Kiraz
08-03-2010, 17:46
İki hafta önce, bebeklerin diş çıkarması gibi, topraktan çıkmaya başlamışlardı.

köknar
08-03-2010, 17:48
E benimkiler çok erkenci davranmış. Hemen fotoğraflarını çekiyorum.

hocam100
08-03-2010, 18:01
Mügenin İki cinsi oluyor uzun boylu dediğim sibirya cinsi hem erken hem de uzun boylu oluyor filizleri beyaz renkli oluyor diğeri ise kısa boylu filizleri pembemsidir ama çiçeği daha kokuludur.

köknar
08-03-2010, 18:27
Çok net değil kusura bakmayın ne olur.

129047

hocam100
09-03-2010, 20:49
MÜGEnin dikilişi ile ilgili görsel video linki buldum:http://www.youtube.com/watch?v=4PcJDxsJ4EI

baris77
09-03-2010, 21:01
Emeğine sağlık sn Volare çok güzelmiş müge çiçeği sizin sayenizde bir çiçek çeşidi daha öğrendik teşekkürler sn Volare başarılarınız devamını diliyorum

köknar
10-03-2010, 00:07
Rizomları dik konumda toprağa dikmiştim çiçek açtılar hiç sorun yaşamadım. Videoyu izleyemiyorum ama ben dik dikmiştim.

hocam100
22-03-2010, 18:54
Saksıya ektiğim mügeler nihayet açtı resmini koyuyorum.

MİRBE
25-03-2010, 07:19
Benimki de yeşerdi kendini gösterdi darısı çiçeklerine olsun..

limon
25-03-2010, 12:06
Sn.Hocam100, çok güzel açmışlar, çok zarif bir bitki. Mügenin yaprakları yaz boyu yeşil mi kalır? Yoksa Lale gibi midir?

kırlangıç48
25-03-2010, 12:53
Sn. Hocam100;
Rizom edinmek için çok geç kalmamışımdır inşallah, mart-nisana'a kadar demişsiniz eski mesajlarda....Elinizde rizom kaldıysa ben de almak isterim. Teşekkürler....

hocam100
27-03-2010, 18:36
Mügelerimin çiçklerini tekrar çektim.

hocam100
03-04-2010, 22:54
Mügeleri açan yok mu arkadaşlar.Resimlerinizi eklerseniz seviniriz.

hocam100
03-04-2010, 23:01
Müge çiçeği ile ilgili bir video linki daha:http://www.youtube.com/watch?v=U7fmpSXIOHc&feature=related

Kiraz
03-04-2010, 23:15
Az kaldı...
Salyangozlar rahat verse, deliksiz yaprakları olacaktı.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=133546&d=1270222793

strawberry01
09-05-2010, 13:25
ben de müge çiçeği almak istiyorum ancak sanırım rizomların ekim zamanı artık geçti :( fide şeklinde temin etmem mümkün mü acaba? çok acil lazım!! teşekkür ederim şimdiden...

S Güngör
09-05-2010, 23:11
Sayın hocam100
Sizden 2 adet müge rizomu almıştım. Gelir gelmez bahçenin hafif kuytu ve nemli bir bölgesine ektim. Biri sağlıklı görünüyor. Diğeri hiç yeşil filiz vermedi. Bu arada siz ilk sene açar demişsiniz ama bence açmaz benimki, açmasa da olur zaten bu sene çoğalsın yeter bana. ;)

limon
10-05-2010, 09:30
Benimkilerde de yapraklandılar ama çiçek için geç kaldık sanırım.

hocam100
10-05-2010, 11:56
Arkadaşlar çiçek açması için yerine alışması gerekiyor bunu bizzat deneme ile gördüm.

Kiraz
10-05-2010, 21:01
Bazı mügelerimde tomurcuk vardı ama zayıf yaprak ve çiçek saplarını salyangozlar yedi. Seneye yerine alışıp daha güçlü gövde ve sap çıkaracağını düşünüyorum.

dr.arif
12-05-2010, 15:04
çok güzelmiş

Hhatice
12-05-2010, 15:48
Benimkilerde çok güzel gelişti yapraklandı .Ama çiçek yok henüz bu sene açmayacak herhalde şimdiye tomurcuk vermesi ı gerekirdi .

günebakan
12-05-2010, 16:10
Benimki de yapraklandı ama çiçek yok

kopshtar
14-05-2010, 00:30
Benim mügeler bu yıl da çok güzel yapraklandı ama çiçek yok :(

kırlangıç48
18-05-2010, 13:06
Sn.Hocam100,
Sizden aldığım Müge Çiçeği 15 Nisan civarında çiçeklendi. Mayıs'ın 10'u civarında çektiğim bu fotoğrafta görüldüğü üzere tohumdalar. Yanılmıyorum değil mi Sn. Hocam100?

hocam100
18-05-2010, 14:48
Tohum oluşturmuşlar evet haklısınız.

kırlangıç48
18-05-2010, 15:10
Yanıtladığınız için teşekkür ederim. O halde tohumların kurumasını bekleyeceğim.

MİRBE
30-05-2010, 13:08
Ne menem bir çiçektir bu böyle 2 yaprak hala öylece bekliyor çiçek falan hak getire..

Hhatice
30-05-2010, 13:24
Ne menem bir çiçektir bu böyle 2 yaprak hala öylece bekliyor çiçek falan hak getire..

Aynen bizim bahçedekide o durumda :(

hocam100
31-05-2010, 15:52
Arkadaşlar geçen yıl da aynı sorun oluşmuştu bu müge bitkisi çok değişik bir çiçektir, alışana kadar malesef çiçek vermiyor doğal ortamında ise kendiliğinden olmakta.Ama sabırlı olmak lazım bu yıl sadece yaprak çikardı ise çiçek oluşmaz artık seneye oluşur.Kışın yanmış ahır gübresi ile üzerine takviye ediniz.Göreceksiniz ki seneye güzel çiçek açacaktır.

hocam100
19-11-2010, 18:12
Mügelerinizin artık yanmış hayvan gübresi ile takviye etme zamanı geldi.

Jezebel
20-11-2010, 05:36
Çiçek konusunda hocam100 haklı 3 yıl önce eczacı bir ablamıza 1 kök vermiştim .
Geçen nisan sonu açtı ;) nihayet .
Yani uyum sağlaması uzun sürebiliyor , hele ev içinde bakılıyor ise ...

cemo
20-11-2010, 16:58
2 yıldır saksıda tuttuğum mügeyi, gecen ay bahceye aldım. Yanmış koyun gübresi de vereyim, bakalım belki açar. Hala çiçeğini göremedim de.:(

Jezebel
20-11-2010, 20:06
Ben de benimkileri topraktan saksıya naklettim , salyangozlardan kurtarmak için .
Ne biçim zehirli bitkiyse artık , salyangozlar yiyip yiyip semiriyorlar ;)

esracer
24-11-2010, 10:04
merhabalar bende müge çiçeği soğanı aldım dikmek istiyorum ilk defa saksıya diktikten sonra nerede bekleticem kapalı bir yerdemi yoksa balkondamı bilgim yok çok araştırdım okudum ama kafam karıştı gölge yerleri sevdiğini yazıyor bazı yerler yardımcı olursanız sevinirim.

hocam100
24-11-2010, 11:42
Öncelikle mügenin soğanı olamaz aldığınız büyük ihtimalle başka çiçek olabilir.Müge köklü yani rizomlu bitkidir.Yanlarından filzlenerek çoğalır.Yarı gölge yerde güzel olur.Suyu çok sever. Kışları yanmış hayvan gübresi ile desteklemek gerekir.

esracer
24-11-2010, 23:30
Öncelikle mügenin soğanı olamaz aldığınız büyük ihtimalle başka çiçek olabilir.Müge köklü yani rizomlu bitkidir.Yanlarından filzlenerek çoğalır.Yarı gölge yerde güzel olur.Suyu çok sever. Kışları yanmış hayvan gübresi ile desteklemek gerekir.

yanıtınız için teşekkürler şimdi üzüldüm soğanları aldığım yerde müge çiçeğinin resmi vardı ve soğanları küçüktü aldığım peyzaj sahibi bana müge çiçeği diye verdi ben diktim soğanları artık şansıma ne çıkarsa birde bu kadar küçük ve tombul soğan ne olabilir keşke resmini çekseydim neyse.iyi geceler

hocam100
30-11-2010, 17:56
Müge rizomlarının resimlerini yakın zamanda ekleyeyim farkı görün.

hocam100
01-12-2010, 16:47
http://www.youtube.com/watch?v=osod5yy1dME

esracer
01-12-2010, 19:10
teşekkür ederim bilginiz için. bu güzel çiçekten vazgeçtim çünki balkonum çiçeklerle doldu artık seneye belki iyi akşamlar

hocam100
03-12-2010, 18:41
İki tür müge vardır.Birisinin filizi pembemsi, diğeri ise beyaz olamktadır.Beyaz olanın boyu biraz daha uzundur.Fransa adı ile adlandırılmıştır.

aburcuburcu
28-12-2010, 13:19
müge çiçeğinin soğanına bende rastladım hatta bir heves aldım eminönündeki çiçek pazarından :(( peki bu çiçeğin rizomlarına nasıl ulaşabilirim. nerede satılır? çok üzüldüm çok sevmiştim bu çiçeği :(((((

hocam100
06-01-2011, 22:07
Müge kesinlikle soğanlı bir tür değildir arkadaşlarr.Müge köklü rizomdur.5-10 cm civarında filizli kök olarak satılır.Soğan olarak satılanları kesinlikle almayınız çünkü bunlar müge değildir.

omar
07-01-2011, 08:27
Sn. Hocam,

Müge satışınız varmı veya olacakmı? Ankara'da müge aradım, ama bulamadım.

berduray
07-01-2011, 12:09
Sayın Hocam 100, geçen sene sizden aldığım müge çürümüş, canlanacağını beklerken rizomun öldüğünü gördüm. Tekrar yollayabilir misiniz?

hocam100
14-01-2011, 16:39
Francis Lemarque - Le Temps du Muguet güzel sesi ile müthiş bir videoda mügeler:
http://www.youtube.com/watch?v=ca4Z2TrNHQQ
http://www.youtube.com/watch?v=4PcJDxsJ4EI&feature=fvw
http://www.youtube.com/watch?v=IfuayVYLtPI
http://www.youtube.com/watch?v=U7fmpSXIOHc&feature=related

omar
18-02-2011, 09:08
Sn. Hocam100'den aldığım Mügelerimden biri toprak üstüne mızrağını çıkardı ;)

193130

müjgan41
18-02-2011, 17:23
Omer bey resimdeki gibi açıyorsa harika çiçek bu.Kokusu oluyor mu?

esracer
22-02-2011, 12:14
Sayın hocam 100 acaba müge satışınız şu anda varmı? sadece kökmü almak zorundayız saksıda biraz büyümüş olmuyormu satışınız

hocam100
22-02-2011, 13:37
Esra hanım satışımız yok.Müge köklü bir türdür.Aynı ayrık köküne benzer.Köklü bir şekilde satlıp hemen ekilir ve uygun ısıda filizlenmeye başlar.

esracer
28-02-2011, 20:38
Müge çiçeği ev içinde yetiştirilebilirmi acaba.

hocam100
28-02-2011, 22:32
Yetiştirilir ama çok fazla sıcağı sevmez.

esracer
01-03-2011, 00:32
Soğuk oda olması gerek sanırım.

hocam100
01-03-2011, 08:59
Müge, tıpkı ayrık oyuna benzer kökleri yana doğru yayılarak çoğalır.En güzeli bahçede hafif gölge bir yere ekmektir.Yazın suyu çok sever.Kışları ise yapraklarını döker.Bahara tekrar filizlenerek eski şeklini alır.

esracer
08-03-2011, 21:59
Müge çiçeğim filizlendi bu kadar çabuk olacağını sanmıyordum

esracer
21-03-2011, 18:59
Müge çiçeklerim büyüyor sanırım bu sene çiçek açmıycak eski mesajlardaki Mügelere baktığımda yaprak uzatırken çiçek vermeye başlamışlar açmasalarda problem değil eninde sonunda açacaklar :)

hocam100
21-03-2011, 19:29
Evet esra hanım malesef açmayacaklar.Hemen yaprağa geçmiş arasından filiz çıkardı.Seneye açar.

hocam100
21-03-2011, 19:47
Mügelerinizin artık yanmış hayvan gübresi ile takviye etme zamanı geldi.Şu aralar yanmış hayvan gübresi ile takviye ederseniz kalın filizler elde edecek ve çiçeklerini görebilirsiniz.

hocam100
03-04-2011, 10:40
Artık mügelerimiz de havaların ısınması ile yüzlerini göstermeye başladı.

Jezebel
03-04-2011, 16:49
Daha ufak bir logo tasarlayabilirsiniz.
Bu biraz gözü tırmalıyor.
Logoya rağmen çalınabilir resminiz:D
Mesela

200344

ki ben bu işlerden hiç anlamam.

hocam100
03-04-2011, 18:59
Haklısınız geçenlerde bir resmimi bir reklamda gördüm.Şaşırdım bu resmi ben çektim dedim adam yaa dedi.İzin almadınız dedim internette bulduk dedi.O yüzden yakında tasarlayacağım bu acele oldu.

hocam100
16-04-2011, 21:02
Nihayet mügelerimin saksıya ektiklerimin çiçeklerini gördüm.

hocam100
23-04-2011, 19:40
Mügelerimde son durumu paylaşayım dedim.Bu yıl verilen gübrenin faydasından yerden daha gür ve çiçek filizli çıkıyor.Bahçedekiler henüz açmadı.Ama saksıdakiler açtı.

sarigoz
24-04-2011, 10:23
Hocam,Masallah lari var.Cok guzel yetismisler.Benimkiler bahcedekiler henuz yapraklanmaya yuz tutmakta.

Asya_lotus
26-04-2011, 17:39
Hocam, Sizinkeler açmış. Çok memnunum - çok uzun zamandır bunları arıyodum :rolleyes:

hocam100
26-04-2011, 22:31
Maşalallah çok güzel olmuşlar.Uygun besin veriirseniz seneye daha fazla çiçek verebilirler.

Asya_lotus
26-04-2011, 22:37
Onlara özel bakım olacak (VİP) :D

Jezebel
27-04-2011, 08:13
Sevgili Asya_lotus,
seni çok çok kıskandım.
Bahçede Mügelerin ekli olduğu yeri kazdım ve bir tek kök buldum.
Sanırım salyangozlar onları mideye indirdi.
Kalan tek kökü de saksıya alıp yükseye kaldırdım.
Galiba askılı saksıda Müge yetiştiren ilk insan olacağım.
Ben kilim gibi yayılıp gelişsinler diye beklerken...
Bu salyangozlara artık ne yapsam mübahtır.

Asya_lotus
27-04-2011, 12:49
Sevgili Asya_lotus,
seni çok çok kıskandım.
Bahçede Mügelerin ekli olduğu yeri kazdım ve bir tek kök buldum.
Sanırım salyangozlar onları mideye indirdi.
Kalan tek kökü de saksıya alıp yükseye kaldırdım.
Galiba askılı saksıda Müge yetiştiren ilk insan olacağım.
Ben kilim gibi yayılıp gelişsinler diye beklerken...
Bu salyangozlara artık ne yapsam mübahtır.

Ben çocukluğumdan beri hatırlıyorum, müge fazla nem sevmez, güneşi seviyo. :rolleyes:

limon
28-04-2011, 19:28
Sn.Hocam100, geçen yıl sizden rizomlarını aldığım Mügelerim 10 gündür yapraklanmaya başladılar. Geçen yıl çok cılız yaprakmışlardı bu yıl yaprakları çok daha keyifli ve sayıları artmış. Ancak sizin fotoğraflarınızda çiçek tomurcuklarının yapraklanırken çıktığını görünce bugün hemen diplerini kontrol ettim, maalesef hiç tomurcuk göremedim. Çiçekler için sanırım 1 sene daha beklemem gerekecek.

hocam100
28-04-2011, 22:06
Limon hanım sanırım evet .Kışın dibine yanmış keçi veya inek gübresi verirseniz açabilirdi.Gübreyi seviyor.

limon
29-04-2011, 09:59
Aslına bakarsanız ben yerlerini değiştirmiştim ama yerini unutmuştum. Yapraklanınca, sizin fotoğraflarınız sayesinde Müge oladuklarını anladım, Ploxlarla beraber dikmişim, aynı anda yapraklanmaya başladılar. Seneye aynen yazdığınız gibi gübre takviyesi yapacağım. Çiçek açmasa da sayıca artmaları çok hoşuma gitti. Teşekkür ederim.

omar
29-04-2011, 10:33
Sn.Hocam,
ellerinize sağlık, ne güzel açmışlar...

Müge'nin benim için ayrı bir yeri var.
Hayalimde, kızımın gelinliğinde benim yetiştirdiğim MÜGE'lerden bir "gelin çiçeği" yapabilmek...

Umarım başarabilirim.

hocam100
29-04-2011, 11:46
Ömer bey niye olmasın.

Zeferan
29-04-2011, 13:13
Hocamdan aldığım mügelerim bahçede. Fakat bitürlü büyümediler. Sağolsunlar, bahçemdeki salyangozlar çıkan yaprakları jet hızıyla yiyorlar. Ben de 1 hafta önce saksıya aldım. Yeni yapraklar çıkmaya başlıyor. İnşallah çiçeklerini de birgün görürüm.

hocam100
29-04-2011, 13:37
Bu yıl salyagoz bayramı , her yer salyangoz.

Asya_lotus
29-04-2011, 19:13
Benim bahçeme salyangoza giriş yok (ikinci kat) :p

sevgice
12-05-2011, 00:23
Bu bitki bu aylarda neden üretılmezki.Gördügüm her seraya sordum yok yok yookk.Uff :(

cemo
12-05-2011, 00:42
Sn hocam100 den aldığım müge, gecen sene acmadı. Bu yıl tavsiyesi üzerine kışın yanmış koyun gübresi döküp, samanla örttüm. Mayıs başı müge actı, halen acık durumda.
Cicekler pek minik ama:(

hocam100
12-05-2011, 15:07
Cemo hanım tebrik ederim, çok hoş olmuşlar.Seneye ayırabilirsiniz epey çoğalmışlar.

aukesen
19-06-2011, 00:15
merhaba arkadaşlar herkesde bulunan çiçek otsu benim aldığım tohum çalı formunda ektim ancak benimkiler çıkmadı daha umudumu da yitirmeye başladım çalı formunda çimlendirebilen **** elinde olan var mıdır acaba

hocam100
19-06-2011, 08:43
Tohumdan yetiştirmek neredeyse imkansız gibi bir şeydir.Çok zordur.Tohumdan yetiştiren daha hiç duymadım.Bizim yetiştirdiğimiz rizom köklüdür.Çok kolaylıkla yetişir.

Jezebel
19-06-2011, 08:44
Sayın aukesen sizin bahsettiğiniz bitki Pieris japonica , Convallaria majalis değil.
Onunla ilgli bilgiyi bu konuda bulamazsınız. Pieris tohumdan pek yetişmiyor, fidan alın.
Saygılar.

aukesen
02-07-2011, 08:08
Jezebel
yanlış yönlendirildim sanırım teşekkürler verdiğiniz bilgi için

esracer
17-07-2011, 23:09
Merhabalar Müge çiçeğimin yaprakları sarardı ve kurudu ne yapmam gerek sulamaya devammı edeceğim yoksa dinlenmeyemi bırakacağım.

hocam100
17-07-2011, 23:14
Aşırı sıcaklardan oluyor.Sarardı ise kurumaya başlar.Çok az miktarda su verin.Ama kesmeyin.Kökleri ölmesin.

esracer
20-07-2011, 21:33
Teşekkürler Sayın Hocam100. yarı gölgede ve az az sulamaya devam ediyorum. şu sıralar gübre vermem gerekirmi?

hocam100
21-07-2011, 17:40
Şu an gübre vermeyin.Gübreyi erken bahar aylarında verin.

Jezebel
21-07-2011, 18:59
Sayın hocam100,
pembe renkli muğe de sitelerde var.
Onu elde etmemizin bir yolu var mı:confused:
Özeniyorum.:)

Convallaria majalis 'Rosea'

235674

Convallaria majalis albostriata

235675

çok güzeller değil mi:confused:

hocam100
21-07-2011, 19:32
Evet gerçekten mükememmeller.Ben de iki türü var.Biri bodur birisi de hafifi uzun boylu olanı.Diğerlerini de elde etmek isterim ama henüz bulamadım.

inci tanesi
10-10-2011, 14:13
ben yeni katıldım. inci çiçeği yetiştirmek istiyorum fakat tohumunu bulamıyorum.:( bana yardımcı olabilirseniz beni çok mutlu edersiniz.

hocam100
09-11-2011, 20:22
İnci çiçeklerim şimdilerde tohum yaptılar.Tohumları kırmızı küçük yumru şeklinde.Resimleri paylaşayım.

esracer
19-11-2011, 00:00
Merhaba. yanmış çiftlik güberisini ilk bahardamı, yoksa şimdimi vermememiz gerekir? Müge Çiçeğinin kokusunu çok merak ediyorum. inşallah bu sene çiçek açar. şu an dinlenme dönemindeler sanırım. az az su veriyorum başka bir şey yapmıyorum.

hocam100
20-11-2011, 15:40
Şimdilerde de verebilirisiniz.Kışı rahat geçirir.Bahara daha gür çıkar.

gülenmelek
20-11-2011, 20:16
Sayın hocam100,
Yanlış bir giriş yapmak istemiyorum ama baştan sona sayfalara göz attım. 2,5 yıldır sizin mesajlarınız ve önerileriniz var. Buradan da Müge konusunda danışmamız gereken kişi olduğunuz sonucu gayet net çıkıyor. Ama danışabilmemiz için önce bu bitkiye sahip olmamız lazım. Önce satış yapıyormusunuz diye sorsam, eğer hayır derseniz o zaman da nereden bulabileceğim konusunda yardımcı olurmusunuz desem çok şey demiş olmam umarım.
Ben sadece Kardelen'i bilir ve ona hayran olurdum. Müge çiçeğini foruma üye olduktan sonra tanıdım ve çiçeklerini çok sevdim. En azından bir fikir verebileceğinizi düşünüyor ve şimdiden teşekkür ediyorum. ;)

Jezebel
14-12-2011, 17:21
Mügelerimi bu gün toprağa kavuşturdum.
Ocak ayına kadar dışarıda kalmaları gerekiyor.
Devamını hocam100'ün talimatlarına göre getireceğiz inşallah;)

hocam100
14-12-2011, 20:58
Jebezel hanım ***. o güzel inci çiçeği kokusunu sizde alırsınız.Güzel bir değiş tokuştu ben de size buradan teşekkür ederim.

fikreteren
17-12-2011, 09:15
Mügeleri topraktan hiç çıkarmıyorum.devamlı da çoğalıyor.Pembe müge de benimde gözüm var ama bulamıyoruz.

hocam100
20-12-2011, 20:28
Fikret bey çıkarmamak en iyisi ama bakım için arasıra yabani otlarını temizler ve yanmış hayvan gübresi takviye ederseniz bahara nefis çiçekler elde edersiniz.Ben de bahçemin sabahtan öğleye kadar güneş alan bir alanını mügelere ayırdım.Bahar oldu mu orası mükememmel bir yeşil alan oluyor.Aslında çim den daha iyi görünümü oluyor.Yaprağı koyu yeşil oluyor.

tabus
06-01-2012, 21:41
Sn Jezebel,pek yeri değil ama size özel mesaj atamadığımdan bu yola başvuruyorum. Bir yerlerde 'worsleya procere' ararken rastladım isminize, İzmir Türkiye diye. Umarım penbe müge iyi bir vesile olur.

tabus
06-01-2012, 23:39
Sn Jezebel,nasıl üzüldüm bilemezsiniz. Size özel mesaj atamadım. Paylaşacağımız çok konu olduğunu tahmin ediyorum. Şu anki alt başlıkta yazmaya devam edersem aksilikler olabilecektir. Lütfen siz bana ulaşım bilgilerinizi aktarır mısınız?

Birsen 33
07-02-2012, 22:19
Sn Hocam100

Müge çiçeği rizomu satışınız var mı? Takas bölümünde takas yapacağınız bitkiler arasında vardı, talep ettim fakat sizden cevap gelmedi. Eğer müge çiçeği satışınız varsa ve fiyatı hakkında bilgilendirirseniz sevinirim. Esenlikler.

Jezebel
07-02-2012, 23:17
Benim mügelerim boylandı, bazıları soğuğa rağmen 10 cm. oldu.
Şubattan sonra eve almamı söylemiştimniz sn.hocam100, bu durumda eve almama gerek var mı:confused:
Saygılar.

hocam100
08-02-2012, 07:37
Eve alırsanız erken çiçek alırsınız.Almazsanız normal zamanında çiçek açar.

Jezebel
08-02-2012, 14:37
Eve alırsanız erken çiçek alırsınız.Almazsanız normal zamanında çiçek açar.

Tamam camekanlı balkona alıyorum.
Umarım bu sene muge koklarım .

hecekin
21-02-2012, 21:46
sayın hocam100 rizom satışlarınız devam ediyor mu? foçada bir bahçede yetiştirmeyi düşünüyorum, iklimi uygun mudur?

gultar
24-02-2012, 09:33
Benim saksıdaki mügem açıyor. Geceleri dondan korumak için içeri almıştım . Erken açmasına neden oldu sanıyorum. Darısı diğerlerine.

hocam100
24-02-2012, 12:08
Evet erken açmasının sebebi içeri almanız.Ama don zarar vermezdi.Şimdi artık tamamen içeri alın derim.Çiçeğini görün kokusunu hissedin nisan ayında havalar normalleşince dışarı alırsınız.

gultar
24-02-2012, 17:09
Çok teşekkür ederim.Önerinize uyarak çiçeğimi camlı balkonuma aldım.

Jezebel
24-02-2012, 19:35
Sn. gultar tebrikler, ilk müge çiçeğini sizden göreceğiz.
Kokusu ve zarafetiyle benim için eşi olmayan bir bitkidir müge .

gultar
24-02-2012, 23:44
sn . Jezebel, müge benim için de çok zarif ve asil görünümlü bir çiçek.
Dilerim kısa bir zamanda siz de, mügenizin çiçeklerini görür, ve nefis kokusunu içinize çekersiniz.

gultar
26-02-2012, 14:11
Müge'm nihayet açtı görsel şölen başladı sevenler izlesin diye...(Yanında devamlı radyo çalıyorum faydası oluyor sanırım)

Jezebel
26-02-2012, 14:22
Sadece teşekkür edebilirim, nefis bir görüntü.
Bizim için de koklayın ve sefasını sürün.
En sevdiğim çiçek, inci bir gözyaşı damlası gibi...

raddle
26-02-2012, 17:52
Sevgili gultar,
Çok güzeller, maşallah. Çok sevimliler. Güle güle büyütün.

gultar
27-02-2012, 10:07
Sevgili gultar,
Çok güzeller, maşallah. Çok sevimliler. Güle güle büyütün.

sn. raddle çok teşekkür ederim. Sizin de, mügelerinizin çiçeğini görüp , mutlulukla koklamanız dileğiyle

raddle
27-02-2012, 16:04
Teşekkür ediyorum, inşallah. Umarım mum çiçeğime benzemezler.))

gultar
28-02-2012, 11:07
Sevgili raddle, çiçek yetiştirmek zevk ve sabır işi. Bazen bir sulama hatası bile bir bitkiyi kaybetmemize sebep oluyor. Emeklerinin ve çiçeklerinin kaybolmamasını dilerim. Bu arada müge çiçeğim hafif bir limon kokusu gibi manolyayı andırıyor. ( meraklılar için)

sarigoz
04-03-2012, 13:26
Merhabalar..
Bu yil 5 ad.Muge rizomu ektim.Biraz gec oldu gercegi..hava muhelefeti dolayi saksiya ekmis bulunmkatayim.Sayin Hocam100 e danisarak elbette.
Hafifce yesil uc gozukmeye basladi gercegi.Tutarlarsa cok mutlu olurum.Fotograflarini ceker paylasirim..

Jezebel
04-03-2012, 13:45
Sn hocam100,
14 müge 25 cm boya ulaştı ama hiç birinde çiçek görmedim.
Bu günden sonra çiçek sapı çıkma ihtimali var mı?
Acaba bu yıl yerlerine alışıp seneye mi açacaklar?

hocam100
04-03-2012, 18:24
Jebezel hanım soğuklama olmadığından olabilir mutlaka açması gerekirdi izmir belki socak olduğundan açmamıştır.Bu yıl alışır seneye açr o zaman.Ama mutlaka kışı dışarıda soğukta geçirsin.

Jezebel
04-03-2012, 19:39
Şubata kadar bahçedeydi, 0 derecenin altı soğuklar da olmuştu ama...
Bitkiler 5-6 cm olunca balkona aldım.
Sağlık olsun ;)

hocam100
04-03-2012, 20:42
Sağlık olsun o zaman.

esracer
06-04-2012, 14:00
Müge'lerim tomurcuk oluşturdu. gecen sene çok cılız lardı ve çiçek açmamışlardı. galiba bu sene açacaklar. ama tomurcuklar çok küçük geldi bana. tam sevinemiyorum hele bir açsınlar öyle sevineceğim.:)
Sevgili hocam100 e teşekkürler