Bağlan

View Full Version : Gönder / Bonsai denemelerim

gönder
07-11-2008, 08:20
Sayın Hocam ve arkadaşlar ***,
Yeni denemelerim hakkında yorumlarınızı rica ederim.
Ekte Akasya denem var
Saygılarımla

Aytaç Eroğlu
07-11-2008, 08:22
Ek ?

gönder
07-11-2008, 08:28
Sayın hocam ve arkadaşlar ***,
Yeni denemelerim hakkında yorumlarınızı rica ederim.
Ekte Dut denem var
Saygılarımla

gönder
07-11-2008, 08:29
***,
Yani ağacımın fotoğrafı anlamında ek dedim

gönder
07-11-2008, 08:46
Sayın hocam ve arkadaşlar ***,
Yeni denemelerim hakkında yorumlarınızı rica ederim.hocam hatrılarsanız sığla ağacıma şekil verememiştim.Şimdi nasılolmuş.ağçalarım biraz forma girince bonsai saksılarına alacağım
Sğıla denem var
Saygılarımla

gönder
07-11-2008, 08:49
Hocam ***,

Limon ağacıma da şekil verememiştim il başta şu anki hali hakkında yorumlarınızı rica ederim.
Yorumlarınızı çok merak ediyorum

gönder
07-11-2008, 08:55
Hocam ***,
Şu an elimde 3 adet lingustrum var bir park ve bahçe düzenlemesi yaparken belediye söküp atıyordu tahminime göre 20-25 yıllık bedenler diye tahin ediyorum.
Biraz budadım ve şekillendirmeleri konusunda yardımederseniz çok memnun olurum.Bu ağaçları kaybetmek istemiyorum

gönder
07-11-2008, 08:58
Hocam 2.Lingustrum sadece beden şeklindeydi ve yeni gözler vermeye başladı

gönder
07-11-2008, 09:05
hocam 3.Lingsrtum

Aytaç Eroğlu
07-11-2008, 09:56
Ekin ne olduğunu anlamıştımda resimleri görememiştim.

gönder
07-11-2008, 10:22
Pardon özür dilerim şu an görebiliyormusunuz.Umarım bir sorun yoktur.

memet
07-11-2008, 17:56
Sığla çok güzel. Şelale tarzında dal diziliminin tıpkı kıvrılı dik tarzda olduğu gibi sırayla sağa ve sola doğru dizimesini isteriz. Fotoğraftan tam olarak anlaşılmıyor dal dizilimi.
Ters çevrilmiş bir kvrımlı dik tarz gibi olmalı dallar.

gönder
08-11-2008, 08:26
Mehmet bey çok teşekkür edrerim bilgileriniz için mutlaka kontrol edicem ben diğer yanlardan da çekilmiş fotoğrafını ekliyorum bakabilrseniz çok memnun olurum.
Saygılar

vyssera
08-11-2008, 08:53
Çok güzel ağaçlar. İyi bir giriş yapmışsınız bonsaiye.

gönder
08-11-2008, 10:01
Çok teşekkür ederim.
Ben daha dönce de giriş yapmıştım ama ağaçlarımı şekillendirme konusunda çok çekimser davranıyordum daha sonra Sayın Ali hocam ve Bonsaisan çok yardımcı oldular.Bende çekinmeden korkmadan budamalara ve şekil vermlere başladım.Ağaçlarımdan Sığla,Limon,Akasya gibi olanaların daha önce fotolarını yüklemiştim farkları oralarda görebilirsiniz.Ayrıca sizinde hem mevcutta budayıp şekil verdiklerim hemde yeni ağaçlarım (3 ayrı Lingstrumlarım) hakkında hertürlü fikir ve önerilerinizi almaktan kıvaç duyarım sayın Hocalarımız Bonsaisan ve Ali bey halen cevap yazmadılar onların fikirklerini de iple çekiyorum.
Saygılarımla
Burhan GÖNDER

susam
08-11-2008, 13:19
Gönder Bey. Ağaçlarınız hakkında yorum yapamayacak kadar acemiyim. Fakat ben sizden önce başladım. Sizin kadar çalışma yapamadım. Kıskandım desem yalan olmaz. Yapacak olduğum her çalışma için doğru zamanın bahar olduğu söylendi. Bende baharı bekliyorum. Şimdi "baharı bekleyen kumrular gibi" yi söylemenin tam zamanı :(. :D.

susam
08-11-2008, 13:21
Bu arada lingstrumlar çok hoşuma gitti. Tabi bonsai adayı olabilmeleri konusunda deneyimli arkadaşlar ne söylerler bilmiyorum. Ama ben bu ağaç bolluğunda böyle bir tane bulamıyorum.

gönder
08-11-2008, 14:43
Sayın susam ***,
İlk olarak size eşlik etmek isterdim.Ağaçlarımı beğendiğinize sevindim.****** Lingstrumların bonsai olabilmeleri dediğiniz gibi uzun zaman alıcaktır.Ama gelişmelerinden doğacak fotoları kesinlikle ekleyeceğim.Hocalarımız sayın Bonsaisan ve Ali bey'den çok şey öğrendim.İlk başalarda çok çekimserdim ve korkuyordum ağaçalarımı aldım ama bir türlü budayamamıştım.Ama hocalrımızın sayesinde bu korkumu sanırım yendim ve şekillenmdridim şimdi onların yorumlarını bekliyorum.Diğer tüm arkadaşalrımızın da iyi vaya kötü farketnmez düşünceleri benim için çok önemli.Size de ayrıca teşekkür ederim.
Saugılarımla
Burhan GÖNDER

susam
08-11-2008, 15:01
Gönder Bey. Sizin budama konusundaki korkunuzun aksine, ben budamayı çok sevdiğim için durdurdular beni :D. Şimdi büyük bir hevesle budama yapacağım günleri bekliyorum.

gönder
08-11-2008, 16:22
ok.analadım galiba çok haklılar her şeyin fazlası zarar azı karar demişler değil mi?
Neyse tabi sizde beklemelisiniz tabi biliyorsunuz hocalarımızın dediği gibi bonsai sabır işi sabır edemez isek bu işi başaramayız değil mi?Ama ben çok sabırlıyım diyebilirim.Budama yapacağınız günlerin hemen gelmesi dileğimle
Burhan GÖNDER

Harun Parlak
08-11-2008, 16:37
Budama konusunda koyun başına gidecek kasap gibi değilde güzelleşmek için bir bayanın başına giden kuaför gibi yaklaşırsanız hiç sorun olmaz aksine çok güzel olur.

gönder
08-11-2008, 16:44
***,Evet güzel bir benzete yanlız benim böyle bir sorunum yok eğer lingstrum ağacından dolayı böyle düşündüyseniz ben o ağaçları yol peyzajı sırasında söküp attılan açalardan alarak yaptım.
Burhan GÖNDER

Harun Parlak
08-11-2008, 16:56
Ligustrum gayet güzel hatda biraz daha bile altdan kesilebilirdi.
Ben genel anlamda söyledim Budama yapamkadan korkanlar ve korkmadan aşırı budama yapacaklar için kendim içinde geçerli bir söz ******.

gönder
08-11-2008, 17:35
Eyvallah Tekin kardeş teşekkür ederim ben biraz önce sayın susama da söyledim ilk zamanlae çok çekimser davranıyordum şimdi ağacı iyice inceleyip öyle karar vermeye çalşıyorum.Kesinlikle çok haklısınız.Ağaçalrımın ilk formlarını görmek isterseniz daha önce fotolarını koymuştum bakabilir ve şu anki hallari ile kıyaslama yapabilirsiniz.Sizinde önerileriniz varsa almaktan çok memnun olurum.
Saygılar
Burhan GÖNDER

susam
08-11-2008, 18:54
Tekin Bey. Harika bir benzetme yapmışsınız. Sağolun. Laf aramızda kasaplığım da iyidir hani :D...

berduray
08-11-2008, 20:35
Ben de sığlanın tarzını çok estetik buldum, limonun üzerinde daha çalışılması, deyim yerindeyse işlenmesi gerekiyor gibi.

Tecrübemiz olacak Susam'la yeteri kadar kurban bulunca.

gönder
09-11-2008, 10:02
Merhaba berduray,
Yorumun için teşekkür ederim.Evet limon daha bebek o yüzden üzerinde çok çalışılması lazım.Aslında tüm ağaçlarım daha yeni olmaları nedeni ile çok çalışmam lazım ama ileride güzel bonsailer olacaklarına inancım tam ne dersiniz?
Saygılar
Burhan GÖNDER

bonsaisan
09-11-2008, 12:03
Sayın gönder beya plastik boya kovasında olan olan ligusturm .

Çok güzel ve harika bir ağac olaçak.

Tek gövde olan daları bulumayan ağaçılarınızda dal aşılayın.Daları siz konuladır.

O plastik kovada olan en altdaki çatal üst kısmını kestiğiniz yeri ölüdal efektşi uygulayın.

Antepde olsaydım şekillendirme konusnda yardımcı olurdum.

o ağacın geliçeği çok parlak.
Sanırm sığla kengai formu vermişsiniz onunda geliçeği geçekten parlak görünüyor.

SAksı seçimine dikkat edin bonsai etkili bir görseli ön plana çıkarak saksıladır.

SAksıyı asla ekip geçmeyin.Bonsai saksı onun çercevesi gibidir.
Saygılar.

gönder
09-11-2008, 15:07
Hocam çok teşekkürler.Sizden ricam diğer lingstrum ve akasya,limon,dut vs.s için de düşüncelerinizi alamak benim için çok önemli düşüncelerinizi önerilerinizi paylaşırsanız eğer varsa şekillendirme konularında önereceğiniz paylaşımlarınızı almaktan onur duyarım.
Saygılarımla
Burhan GÖNDER

bonsaisan
10-11-2008, 10:53
Burhan kardeşim.Ben onur duyarım.

Lakin ağaçları üç boyutlu göremediğim için yönlendirmelerimde sorun olaçağında bildiğini üzere pek formlar konusnda birşeyler yapmak istemiyorum.
Sadece görsel olarak ileriye dönük çizimler yapıyorum.

Bakınız.
Öncelikel bir fidanlığa gidip.1 ila 2 yaşında ligusturm fideleri alın.

Bu fideleri anaç olan lıgsturm üzerine aşılayın.

Unutmayın bu uygulamada yanaştırma aşı **** birbiri içine giren dalçıklı aşı kullanmalısınız.

Mümkünse fideler plastik ufak saksıda **** torbada olsun.
5 adet fidan sizin işiniz göreçekdir.

BU fidanları dal oluşturmayı düşündüğünüz yere aşılayın.
KOrmayın aşı okadar zor değildir.
Sadece yara yerleri birbirine tam temas etmelidir.BU size deneyim ve tecrübe kazandır.
Aşılam işlemi......................

İstersenzi bu ay yahut ilkbaharda fideleri alın.

Anaç ağaçınız üzeridne uygunyerleri tespit edin.Daları burya konumladıraçağız.

Tespi edilen yerlere Yanştırma aşı yapaçaksanız.O ksımdaki kabuğu kulanmayı düşündüğünüz fidelerin gövde kalınlığını baz alarak keskin bir bıçakla kabuğu kesin aynı kesik boyutunu fidanda açın ve en azında bir yara yerinin anaçdaki yara yeri ile karşılıklı gelmesini sağlayın.

Ve bu yeri karşılıklı getidikden sonra rafya ile sıkıça bağlayın.

Püf nota yara yerleri rafya ile bağlama sıraında kayma yapmasın.Sonra yara yerini macunlayın.Bu yaraın nemli klmasını sağlıyaçak.İşlemi olabildiğince hızlı yapın.

15 ila 20 gün kadar sonra bağları çözün bu yaranın gelişimini engellemesin.

1 ay ila 1 ay sonra ki normalde 1aydır.Kaynayan yerin heen altından pay bırakarak.Fidanın yara yeri aldında ki köklerin bulunduğu gövdeyi budayrak ayırın ve bu köklü olan fidanı daha sonra kulanaçaksınız.
Zaten kaynama olduğunda iletim demetleri o yeni dalı artık anaçdaki ksımdan besliyeçeği için ağaçıız üzeridne yeni bir dala oluşmuş olur.

İŞlşem karmaşık hatta imkazsız gibi görünsede aslında özeliyapıldığında başarı %80 ila %99 dur.

Saygılar.

susam
10-11-2008, 11:16
Sevgili Berduray. Ben epey kurbanlık biriktirdim. Bayramı bekliyorum :D. (Budama zamanı bir gelsin).

Owl
27-08-2009, 22:35
Peki hocam bu aşılama işlemini aynı ağacın koksuz celıgınden yapabılırmıyız
yapabılırsek uygun mevsım nedır?

saygılar