View Full Version : Pikan cevizi - Pecan (Carya illinoinensis)
Mine Pakkaner
17-04-2006, 21:32
Pikan Dünyada üretimi belirli ve artan bir gelişim süreci içinde bulunmaktadır. Bu artışta özellikle soğuklama ihtiyacı sağlanamayan ve dolayısıyla ceviz yetiştiriciliği yapılamayan sıcak bölgeler için en elverişli ceviz türü olması rol oynamıştır. Nitekim, ceviz ve pikan kuzey Afrika ülkelerinde en çok aranan ve en pahalı kabuklu meyvedir.
Pikan yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli ekolojik etmen ilkbahar geç donları ile sonbaharın erken donları arasında kalan ve vejetasyon süresi olarak isimlendirilen dönemin uzunluğudur. Güvenceli bir pikan yetiştiriciliği için ise bu sürenin en az 210 gün olması istenir (Tuzcu, 1998).
Pikanlarda minimum gelişme köklerde +4,4 oC’de başlamakta ve +40 oC’ye ulaşmasıyla da pratik olarak durmaktadır.
Pikan yetiştiriciliği yapılacak yerlerde gece-gündüz sıcaklık farkının çok fazla olmaması gerekir. Cevizlerin büyüme ve olgunlaşma döneminde en uygun gündüz sıcaklığı ortalama +32 oC, gece sıcaklığı ise +21 oC olmalıdır.
Diğer taraftan, Haziran, Temmuz, Ağustos aylarının sıcaklık ortalamasının +27 oC olması istenir. Bahar aylarında (Nisan-Mayıs) ise ortalama sıcaklık +16 oC olmalıdır. Pikan yetiştiriciliği yapılan bir bölgede +10 oC’nin üzerindeki sıcaklık toplamının 5000 saatin altına düşmemesi istenir.
Pikan kışın yaprağını döken bir meyve türüdür. Ekonomik anlamda meyve verebilmesi için kısa sayılabilecek soğuk etkisine gereksinimi vardır. Soğuklama süresi çeşitlere göre değişmekle birlikte genel olarak bu değer +7,2 oC’nin altında hesaplanan 400-750 saat arasındadır.
En iyi köklenme 21 oC’de olmakta ve 27 oC’de kök gelişimi artmaktadır. 38 oC’nin üzerinde de giderek azalma gösterir. Çimlenme sıcaklığında en iyi 23-29 oC’ler arasındadır (Tuzcu, 1998).
En soğuk üç ayın (Aralık-Ocak-Şubat) ortalamasının 10 oC olması gereklidir. Kültür çeşitleri -6 oC’de’den soğuk yerlerde yetiştirilmemelidir (Tuzcu, 1998).
Pikan ağacının odunu gevrek bir yapıya sahip olduğu için çok kuvvetli rüzgar olan bahçelerde mutlaka rüzgarlardan korunmalıdır. Pikan cevizi bütün bu sıcaklık istekleri nedeniyle Anadolu cevizinin yetiştirilemediği bölgelere alternatif olması nedeniyle de önemli bir meyve türüdür (Faraçlar, 1984).
Pikan 7-10 m derinliğe kadar inebilen güçlü bir kök sistemi oluşturabilir. Bu nedenle, toprak derinliğinin az olduğu yerlerde yetiştirilmemeli ve yetiştiriciliği yapılan yerlerde etkili kök derinliği genelde 80-100 cm’de olduğu için toprağın en az 2 m’ye kadar olması ve geçirimsiz katman içermemesi istenir. Toprak pH’sı 6.5-7 arasında olmalıdır.
Toprakta özellikle alkalilik ve tuzluluk sorunu bulunmamalıdır. Toprağın drenajı iyi, organik madde içeriği ve su tutma kapasitesi yüksek olmalıdır. Ancak, fakir, hafif ağır ve diğer meyve türleri için elverişli olmayan toprakların en iyi değerlendirilebileceği bir türdür (Tuzcu, 1998).
mehmet uludoğan
29-05-2006, 09:31
iyi günler
gebzedeki bahçemde bir tane pikan cevizi var
soğuk iklimi sevmediğini bildiğimden 3 yıldır kışın örtü altına alıyorum ancak bitki çok büyüdüğünde ne yapmalıyım
saygılar
Mine Pakkaner
31-05-2006, 11:21
-6 oC den daha soğuk yerlerde yetiştirilmesi güç olan bu ağacı, iyice büyüdüğünde korumakta zorlanacağınız kesin, hatta pratikte çok olanaklı da gözükmüyor. :(
Çözüm ne olabilir?
"Large size" bir pikan bonsaisi yapmak olabilir mi? :)
Pikan cevizini tanıyalım :)
http://waynesword.palomar.edu/images/pecan3.jpg
http://waynesword.palomar.edu
drosophila
01-06-2006, 15:14
yenir mi? :D
bonsaisever
01-06-2006, 15:25
Kıbrıs'a gittiğim zaman görmüştüm.
Hiç olgunlaşmamış ham cevizden yapılmış Ceviz Tatlısı yediniz mi?
Çok güzel oluyor :)
Mine Pakkaner
01-06-2006, 16:26
yenir mi? :D
Hem de ne lezzetlidir :)
Galeriye ağacını da yüklemiştim daha önce
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=2982
drosophila
01-06-2006, 16:30
:( uyyyy. nefis görünüyor.canım çekti. ben de çimlendireceğim bunu:rolleyes:
ceviz kerestesinden heykel yapması çok zevkli oluyor.işlemesi çok güzel bir ağaç.birde kestane işlerken çok güzel bir koku yayılıyor .
backyard
02-06-2006, 08:31
Hiç olgunlaşmamış ham cevizden yapılmış Ceviz Tatlısı yediniz mi?
Çok güzel oluyor :)
ben kaç gündür yiyorum iş yerinde :)
ana vatanı antakyaymış
hatta durun gidip yine alayım ;)
bonsaisever
02-06-2006, 11:07
Bunada "ye" demeye gelmiyor.
Hemen mide boşlukların aklına düşüyor :))
Sebahattin
02-06-2006, 13:28
Biraz kötümser yaklaşım olacak ama,
Akdeniz Bölgesi haricin de bu ağaçları heryere dikmeyin (saksılar hariç). Belli bir yöreye dışarıdan kaynağı belli olmayan tohum veya fidanlarla ülkemizde ya da yörenizde henüz bulunmayan hastalıkları ve virüsleri taşıyor olabilirsiniz. Bazen farklı türlerin doğal yayılış alanlarının dışına çıkartılması ve meraktan başka yerlere taşınması sonucu istenmeyen veya kestirilemeyen durumlar oluşabilri. Henüz daha resmen tespit edilmese de bu sorunlar yaşanıyor.
Biraz kötümser yaklaşım olacak ama,
Akdeniz Bölgesi haricin de bu ağaçları heryere dikmeyin (saksılar hariç).
Çok katılamıyorum. Önemli olan türün özelliklerini bnilmek.
Örneğin kışları aşırı soğuk bir yer olan Kaman'ın (Kırşehir)
kendi türleri var, Kaman 1, 2 v3 diye adlandırılmış.
Kıbrıs'a gittiğim zaman görmüştüm.
Hiç olgunlaşmamış ham cevizden yapılmış Ceviz Tatlısı yediniz mi?
Çok güzel oluyor :)
Ceviz tatlısı veya reçeli lezzetli ama yapılışı oldukça zahmetli ortalama bir ay sürüyor...
bonsaisever
02-06-2006, 19:25
Ceviz tatlısı veya reçeli lezzetli ama yapılışı oldukça zahmetli ortalama bir ay sürüyor...
Hah yapmasını bileni bulduk galiba :)
Kirece falan yatırılıyormuş.
Çeviz tatlısı (ismi ne ise) başlığında bir konu açıp anlatsana :)
Sebahattin
02-06-2006, 23:05
Çok katılamıyorum. Önemli olan türün özelliklerini bnilmek.
Örneğin kışları aşırı soğuk bir yer olan Kaman'ın (Kırşehir)
kendi türleri var, Kaman 1, 2 v3 diye adlandırılmış.
Arsakay,
Ben o yorumu Carya illinoinensis için yapmıştım.
Kaman dan bahsettin diye söylüyorum...
Hemen anlatayım,
Kaman 1,2,3 dediklerin Juglans regia dır. Zaten kış döneminde (uyur dönemde ) J.regia ağaçları -20 ye kadar dayanabilir. Kulaktan dolma bilgiler insanı yanıltabilir.
Kaman 1 ve 5 arası diye bahsettiğin ağaçların soğuğa dayanımı ile ilgili net bilgiler yoktur. Hem de bu yıl Kaman 1 ve 5 arası bütün çeşitlerin Kaman da soğuktan zarar gördüğünden haberin var mı?
Ayrıca Kaman 5 ağacının aslında kış soğuklarına da dayanıklı olmadığını biliyor musun? Çünkü çetin kış soğukları yüzünden ağacın ana dallarında bile soğuk zararı olduğunu biliyor musun? Ben biliyorum çünkü 6 aydır o ağaçları inceliyorum. İstersen kendin bak, başka bir yerde de göremezsin zaten
16461647
bonsaisever
02-06-2006, 23:41
syılmaz
Arsakay yanlış bir şey mi söylemiş?
-20 ye kadar normal hava şartları mı?
kaman bu sene en düşük kaç derece olmuş?
Bütün ağaçlar zarar mı görmüş?
Bunun yüzdesi var mı?
Sebahattin
03-06-2006, 00:05
syılmaz
Arsakay yanlış bir şey mi söylemiş?
-20 ye kadar normal hava şartları mı?
kaman bu sene en düşük kaç derece olmuş?
Bütün ağaçlar zarar mı görmüş?
Bunun yüzdesi var mı?
Tür karmaşası yaşamış heralde,
düzeltme yapayım dedim.
Bir de Kaman cevizi deyince ...
Burada da soğuğa dayanıklı olduğu iddiası karşıma çıktı. Zaten yanlış bilgiler ve yanlış yönlendirmeler havada uçuşuyor, dayanamadım ve yazdım.
Soğuğa dayanım yetiştiricilikte ve bitki ıslahında önemli bir konudur. Bir türün yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli çevresel streslerden biri de düşük kış sıcaklıklarıdır.
Kaman daki duruma gelince bu sene -18,4 C oldu (Bu uzun yıllar gözönüne alındığında çok düşük bir değer değildir). Bu soğukta genç fidanlarda ve bazı ağaçların dallarında zaralanma oldu.
Ama esas zararı ilkbahar geç donları yaptı 26 Nisan da -3 C ve Kaman merkezde ağaçların % 99 unda verim yok. Tabi şunu da belirtmeliyim bazı ağaçlarda kış don zararı da var. Soğuğa dayanıklı olduğu iddia edilen Kaman çeşitlerinde de (Kim iddia ettiyse...., zaten tam anlamı ile tescil edilmiş çeşitlerde değildir bunlar.. bunu da belirtmem lazım).
özellikle Kaman 5 in durumu çok kötü.
bonsaisever
03-06-2006, 00:37
Soğuk havalara en dayanıklı ceviz hangisi peki?
Bu konu ile ilgili yeni bir başlık açarsan iyi olur ;)
Sebahattin
03-06-2006, 00:57
Türk çeşitlerinin soğuğa dayanımları ile ilgili henüz net bilgiler yok ama yapılıyor. Yurt dışı orijinli özellikle Romanya orijinli soğupa dayanıklı bazı ceviz çeşitleri var. Adams 10, Chase D9, Spurgeon, Geisenheim gibi ceviz çeşitlerinin soğuğa dayanıklı oldukları araştırmalarla kanıtlanmıştır.
peki benim ablamın bahçesindeki ağaçtan aldığım,kök veripte bir türlü topraktan bir yaprak çıkarmak istemeyen cevizlerimden hala umut varmıdır.
Sebahattin
03-06-2006, 01:08
Allah tan ümit kesilmez,
az daha bekle, fare yemedi ya da soğuk yakmadıysa çıkar :))
Teşekkürler Syilmaz,
verdiğiniz bilgiler çok, kıymetli.
Aslında "çok katılmıyorum" dememin sebebi
sizin genelleme yaparak yazmış olmanızdı.
Eh ben de hem Kaman'ı, hem kışını, hem de
cevizini bilince düşüncenize katılmadığımı belirttim.
Ayrıntıya girince durum aydınlandı.
Elinize sağlık, başka konularda da katkınızı bekliyoruz.
Acele edip telaş yapmışım. cevizler beni utandırdı.dördü birden sürgün veriyor.
bir iki güne kadar çıkacakları belli
Mine Pakkaner
03-06-2006, 17:42
gözünaydın memet :)
Ateş Öztan
02-10-2006, 23:05
Sanırım,
Antalya'da Pikan cevizi için çalışan bir enstitü var. Çok emin değilim ama yıllar önce buradan ceviz alıp yemiştim. Bu ceviz tipini yaygınlaştırmak ve Türkiye'ye adapte etmek için uğraşıyorlar diye hatırlıyorum. ANtalyalı olanlar yardımcı olabilir.
Mine Pakkaner
03-10-2006, 12:41
Sanırım,
Antalya'da Pikan cevizi için çalışan bir enstitü var. Çok emin değilim ama yıllar önce buradan ceviz alıp yemiştim. Bu ceviz tipini yaygınlaştırmak ve Türkiye'ye adapte etmek için uğraşıyorlar diye hatırlıyorum ...
Antalya Turunçgiller Araştırma Enstitüsü'ne ve Alanya Üretme İstasyonu'nda fidan üretimi yapılmakta. Antalya civarında kapama bahçeler de mevcut. Pek çok çeşidin denemeleri de yapılıp yöreye uygun olanlar belirlenmiş. Choctaw, Harris Supr, Hastings, Mahan, Shawnee, Western, Witchia, Barton, Desirable (Amerika'da en popüler olan) ve daha pek çok çeşit mevcut.
Dünya'da %71 lik üretim payıyla ABD birinci, %25 ile Meksika ikinci, Avustralya,İsrail,Güney Afrika ve Peru küçük miktarlarla takip eden önemli üreticiler.
Pekan cevizi çerez olarak tüketilmenin yanı sıra pasta, kek, dodurma yapımı gibi gıda sanayiinde kullanılabilmekte. %72 yağ içermekte.Bu yağ yemeklik,olarak, eczacılıkta, kozmetik sanayiinde kullanılabilmekte. Odunu da değerli.
Türkiye'de yetiştiriciliği yetişebildiği iklim özellikleri nedeniyle Akdeniz Ve Ege' nin kıyı bölgesi ile sınırlı.Gece gündüz sıcaklık farkı düşük olmak zorunda.Yetiştiricilik için aralık, ocak, şubat ayları sıcaklık ortalaması 10 derece veya dah yüksek olmalı. Yüksek nemi seviyor (max. % 80)
Kaynak:
Ilıman İklim Meyve Türleri , Sert Kabuklu Meyveler, Cilt 3 (Prof.Dr. Rahmi Özçağıran, Prof.dr.Ali Ünal, Doç. Dr.Elmas Özeker, Yar.Doç.Dr.Murat İsfendiyaroğlu)
Bu bilgilerin ışığı altında Manisa'da kapama bahçe için dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum.
Mine Pakkaner
03-10-2006, 12:41
Sanırım,
Antalya'da Pikan cevizi için çalışan bir enstitü var. Çok emin değilim ama yıllar önce buradan ceviz alıp yemiştim. Bu ceviz tipini yaygınlaştırmak ve Türkiye'ye adapte etmek için uğraşıyorlar diye hatırlıyorum ...
Antalya Turunçgiller Araştırma Enstitüsü'ne ve Alanya Üretme İstasyonu'nda fidan üretimi yapılmakta. Antalya civarında kapama bahçeler de mevcut. Pek çok çeşidin denemeleri de yapılıp yöreye uygun olanlar belirlenmiş. Choctaw, Harris Supr, Hastings, Mahan, Shawnee, Western, Witchia, Barton, Desirable (Amerika'da en popüler olan) ve daha pek çok çeşit mevcut.
Dünya'da %71 lik üretim payıyla ABD birinci, %25 ile Meksika ikinci, Avustralya,İsrail,Güney Afrika ve Peru küçük miktarlarla takip eden önemli üreticiler.
Pekan cevizi çerez olarak tüketilmenin yanı sıra pasta, kek, dodurma yapımı gibi gıda sanayiinde kullanılabilmekte. %72 yağ içermekte.Bu yağ yemeklik,olarak, eczacılıkta, kozmetik sanayiinde kullanılabilmekte. Odunu da değerli.
Türkiye'de yetiştiriciliği, yetişebildiği iklim özellikleri nedeniyle Akdeniz Ve Ege' nin kıyı bölgesi ile sınırlı.Gece gündüz sıcaklık farkı düşük olmak zorunda.Yetiştiricilik için aralık, ocak, şubat ayları sıcaklık ortalaması 10 derece veya daha yüksek olmalı. Yüksek nemi seviyor (max. % 80)
Kaynak:
Ilıman İklim Meyve Türleri , Sert Kabuklu Meyveler, Cilt 3 (Prof.Dr. Rahmi Özçağıran, Prof.dr.Ali Ünal, Doç. Dr.Elmas Özeker, Yar.Doç.Dr.Murat İsfendiyaroğlu)
Bu bilgilerin ışığı altında Manisa'da kapama bahçe için dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum.
Merhaba Mine Hanım,
KANADA CEVİZİ diye bir ceviz var mıdır ? yoksa bu PİKAN cevizinin halk arasındaki adı mıdır ? bu konuda bilgi verebilirseniz sevinirim, vereceğiniz cevaba göre araştırma yapacağım. Teşekkür ederim.
Mine Pakkaner
31-10-2006, 20:25
Merhaba Mine Hanım,
KANADA CEVİZİ diye bir ceviz var mıdır ? yoksa bu PİKAN cevizinin halk arasındaki adı mıdır ? bu konuda bilgi verebilirseniz sevinirim, vereceğiniz cevaba göre araştırma yapacağım. Teşekkür ederim.
Kanada Cevizi diye bilinen bir ceviz çeşidi yok. Pikan cevizine Kanada cevizi dendiğini de şimdiye dek duymadım ancak yöresel bir söyleniş olabilir.
Sebahattin
01-11-2006, 21:58
Kanada nın kuzeyde ve Amerika dan daha soğuk bir ülke olduğunu düşünürsek,
pikan cevizinin iklim isteklerini karşılayabileceği bir coğrafya değildir Kanada coğrafyası. Bence bilginizi kaynağından itibaren yeniden sorgulayın.
Limonata
09-11-2006, 10:52
pikan cevizi yetiştiriciliği hakkında bilgi verebilirmisiniz acaba ? teşekkürler..
galiba bu cevizden bahsediyosunuz tıfıl:confused: ;) :rolleyes:
ben bu cevizi çook severim:rolleyes:
Arkadaşlar birde hint cevizi diye satılan kuruyemiş var .Bununla ilgili bir bilgiye rastlayamadım .Bilenler beni aydınlatır mı lütfen, acaba evde yetiştirebilirmiyiz.
Karan Yilmaz
02-01-2007, 14:09
Pikan Cevizi, okudugum bilgilere gore bizim bolgemizin (Akdeniz/Cukurova) iklim sartlarina uyuyor fakat ben simdiye kadar rastlayamadim. Acaba kac yilda verime yatiyor. Ben, tarla tarimindan bahce tarimina asamali olarak gecis yapan bir ciftciyim. Simdiye kadar zeytin ve nar bahceleri kurdum. Acaba siyah incir ve ceviz konusunda pazar, bakim, yetisme zamani bakimindan hangisi daha uygun olur?? Bilgili arkadaslarimiz bu konuda yol gosterbilirlerse cok memnun olurum. Saygilar.
Tum Agaclar.net uyelerine iyi bayramlar.
ismailtosun77
15-03-2007, 08:07
Hatice Hanım Merhaba;
Kaju diğer adıyla hint fıstığı için uygun ekolojilerimiz Akdeniz ve GAP bölgesidir. Ceviz ve Fındık haricinde diğer tüm kabuklu meyvelerde etkili sıcaklar toplamının yüksek olması gerekmektedir. Kaju yani hint fıstığı da bunlardan biridir.
literatür bilgilerimize göre besin içerikleri mükemmel. Selenyum içeren bir kaç nadir türden biridir. Şeker hastalığının gelişimini engelleyen ve antioksidant olarak bilinen selenyum yoğun bir şekilde bu meyvede mevcuttur.
Ancak sera ortamında saksı içinde bölgenizde yetiştirme şansınız var. Ancak Meyve eldesi güç olabilir. saygılarımla..
Merhabalar.
Bence fidanınız büyüdüğünde hiç bir şey yapmanıza gerek yok.Ben North Carolina(ABD) 12 senedir ordaydım.İklim olarak bize azx çok uygun.Kışın oralarda buz yağar(Kar, dolu değil)Tüm ağaclar buz oluyor nerdeyse.Kuvvetli rüzgarda kırılıyorlar kibrit çöpü gibi.Orada hiç bir şey olmuyor pecan cevizine.Bizde bir şey olmaz diyorum,orada gördüklerimden sonra.Saygılar.
Kıbrıs'a gittiğim zaman görmüştüm.
Hiç olgunlaşmamış ham cevizden yapılmış Ceviz Tatlısı yediniz mi?
Çok güzel oluyor :)
Bu ceviz tatlısı ile ilgili hoş bir detay var.Diyelim ki Kıbrıs'ta bir eve misafirliğe gittiniz, az sonra ikram başladı.Bu ham ceviz tatlısından ikram edilirse kıymetli misafirsiniz demektir, yoksa ayran içer oturursunuz :p Yalnız gerçekten çok zormuş yapılması, onu iyi hatırlıyorum.
merhabalar
ben 54 yaşında evhanımıyım
ufakça bir bahçem var
eşimle birlikte bahçemizde bir şeyler yapmaya gayret ediyoruz ağaçlarımız var çoğu meyva ağacı onlarla ilğili bir sorun olduğu zaman internette araştırma yaparken sizleri gördüm ve üye oldum birde sorunum var pikan cevizi ile ilgili yani onun nasıl yetiştiği ile ilgili forumdaki bilgileri okudum yanlız ben trabzon'da oturuyorum pikan cevizinin akdeniz ve ege havalisinde olacağını yazıyorlar yüksek bir neme ve ılıman bir iklime sahip olan karadenizde(doğu)
yetişmezmi?ne gibi bir gübreleme uygulanmalı vb.....gibi şeyler hakkında bilgi verirseniz memnun olurum
egemen01
17-10-2007, 18:11
arkadaşlar bana bir yardım eden bulabilecekmiyim acaba??ödev olarak pikan cevizi hakkında bilgi toplamam lazım bir makale gibi birşey yapmalıyım yardım bekliyorum
Mine Pakkaner
17-10-2007, 23:36
Ödevlere Yardım Kuralları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1006)
neşe palamutu
09-12-2007, 01:47
Yemem için ikram edilen Amerikan Cevizlerini (pecan?) eksem çıkma ihtimali var mıdır? Bu ceviz hakkında daha detaylı bilgi nereden bulabilirim?
Forumda arama özelliği çalışmıyor sanırım ne aradıysam sıfır sonuç dönüyor.
Teşekkürler
arkadaşlar ham cevizden yapılan tatlının adı "ceviz macunudur" kıbrısta çok revaçta olan bir şeydir. benim sormak istediğim şeyse pekan cevizi kaç yılda olgunluğa erişip tam rekolte sağlar bana yardımcı olursanız sevinirim
Metro marketlerde receli satılıyor.
salih parlar
08-12-2008, 18:10
Merhaba,
Mersin Tarsus'ta 4 değişik cins pecan ceviz ağacımim var.Denemek için dikmiştim.
Tesbitlerim mine pakkaner arkadaşımızın verdiği bilgiler doğruluyor.
Bulgularım şöyle.
1-Ağaç bu bölgede hızlı ve çok büyüyor.12 mt aralıklı diktim 12 yılda birleşti.
2-Rüzgara dayanıksız. 2 defa dalların % 50 si kırıldı.
3-Çeşitini bilemiyorum ama iyi olan çeşiti 60 kg ağaç meyve verdi.büyüklüğü 84 adet/1kg tozlayıcı olarak diktiğim tür 110 adet/1 kg.diğer bir cins çok küçük ama en lezzetli dolgun ve kolay kırılanı bu.
4-1 kg dan 557 gr iç çiktı.
Bu cevizden dikmek isteyenlere faydalı olur düşüncesiyle bunları yazdım.
Salih Parlar
berduray
10-01-2009, 23:51
Bugün bir avm.de küçük bir paketi 26 tl. idi.
Bunlar piyasaya sürülmeden ön işlemden geçiriliyor mu? Alıp eksem çimlenme şansı nedir?
cagatayyucel
12-01-2009, 08:21
sn berduray, bu ağaçtan osmaniyede yetiştirenler var, ve her sene toplayıp satıyorlar geçen hafta aldığımda kilosu 13 TL idi. Bunlardan aldıklarımız ekiliyor ve şu an benim de ektiklerim var. Ama Antalyada BATEM'in yetiştirdiklerini fırınladıktan sonra sattıklarını, Adana fuarında BATEM'in müdürü söylemişti.
berduray
12-01-2009, 13:58
teşekkürler bilgilendirdiğiniz için.
Şanlıurfa'dan üçdört adet getirmişlerdi. Meyve, meşe palamutu formunda, ikisini ektim. çimlendiler birisi kurudu, birtanesi üç-dört yıl oldu hala bir karış boyunda. Neden boylanıp büyümüyor ?
cagatayyucel
12-01-2009, 14:33
gölbaşının denizden yüksekliği fazla ise bitki gelişmez, 700 mt kadar yetişiyor sanırım
Burası da 700 m. civarında. Kızılçam, fıstık çamı, fındık yetişiyor. Şanlıurfa'nın gece gündüz ısı farklılıkları daha fazladır, burası Akdenizin devamı, Kahramanmaraş havzası durumunda.
cagatayyucel
19-01-2009, 10:11
sayın nariçi denemekte fayda var. Harran üniversitesiyle bağlantıya geçip hangi türün gölbaşında yetişebileceğini sorabilirsiniz.
cagatayyucel
19-01-2009, 10:14
annemin çinden getirdiği pikan cevizlerinden birkaç fotograf yükledim. bu pikan cevizinin dışı krem rengi, içi kahverengi ve kabuğundan kolay ayrılıyor.
ne yazıkki kavrulmamış satmıyorlarmış ama buldurmaya çalışacağım.
Merhaba Salih Bey. Tarsusta Pikan Cevizi yetiştirdiğinizi söylemişsiniz. Bende Hatay'da yetiştirmek istiyorum. Hatta BATEM'den her çeşitten bir adet fidan aldım. Benim merak ettiğim bu cevizleri yetiştirdiğiniz yerin rakım'ı nedir 300 metre yükseklikte yetiştirilebilir mi? Denizden uzaklığımız 85 km. Yani deniz etkisine kısmen açığız. Konuyu bilen arkadaşlardan yardım bekliyorum. Bahsettiğim yerde kapama bahçe yapılabilir mi? Ayrıca ben bu cevizden yedim tadı mükemmel içi dolgun diğer cevizlerin iki katı fiyata satılacağına inanıyorum.
Pekan cevizinin anavatanı kuzey amerikadır. cevizin yakın akrabasıdır. 17. yy da botanik adı Hicoria pecan daha sonra Carya illinoinensis olmuştur.
Pecan cevizi ile ilgili ilk yazılı döküman 1773 yılında oluşturulmuştur. George Washington , Thomas Jefferson tarafından kendisine hediye edilen pekan cevizlerini Mount Vernon 'a ekmiştir.
avrupalılar 17. yy kadar pecan cevinizi bilmiyorlardı.
Pecan ağacı 100 fit'e kadar uzayabilen ve 1000 yıldan fazla yaşaya bilen bir ağaç türüdür. iklim koşulları olarak missisipi nehri boyunca, illonıis ve indiana ve güney meksika kısımlarina yabancı degildir. 1000 den fazla çeşidi ve kanadanın daha soğuk kesimlerinde yetişebilen türleri vardır.
avusturalya ilk pecan ceviz hasadını 1960 yılında, israil 1970 yıllında yapmıştır. 10 yaşını dolduran pecan ağaçlarında ürün verimi tam seviyededir. iyi bir yıl geçirmiş bir agacın yıllık ürünü 400 pound civarındadır.
Seyfi Dağdeviren
17-04-2009, 11:06
Pikan cevizinin Antalya yöresinde yetiştiğini biliyorum.Bir arkadaşım yazlığının olduğu yerden getirmişti.Hemen diktik fakat sonuç alamadık,ikinci sene tekrar getirttik ,sonuç gene hüsran.Geçtiğimiz sonbaharda yine tohum istedik,ağacı kesmişler.Bolu da sonuç alamadık.Soğuğu sevmiyor galiba.
merhaba,salih bey
ceviziniz çok güzel görünüyor.elinize sağlık.ben mersin'liyim.ama muğla/datça'da yaşıyorum.mayıs ayında mersine geleceğim.pikan cevizi aşılı fidanını nerden bulabilirim.bana verebileceğiniz bir adres varmı?burada yetiştirmeyi düşünüyorum.
apprentice
24-04-2009, 12:24
Resimdeki Pikan Cevizi Şubat 2008 de tarlaya tohumları ekilmiş olanlardandır. Resim Eylül 2008 de çekilmiştir. En son iki gün önce üretim alanındaydım ve yaprakları yeni filizlenmeye başlamıştı. Büyümesi biraz yavaş. Ağustos 2009 da aşılanacaklar. Bu sene tohumları keselere diktim(1500 kadar) ve 2 ay kadar oldu, ortalama 1 ay kadar bir sürede çimleniyorlar. Şu anda bir karış boya ulaşanları var ve çıkışlar devam ediyor.
Adalet Yağcı
15-07-2009, 10:55
Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi gökhan33 Mesajı Göster
herkese merhaba arkadaşlar ben yeni üye oldum pikan cevizi hakkında geniş bilgiye nereden ulaşa bilirim onu soracaktım şimdiden teşekkür ederim
Merhaba Gökhan33;
Önce hoş geldiniz, siteye üye olmakla başınıza iş açtınız
Çok yakın zamanda sizde bizim gibi bitki delisi olup çıkacaksınız.
Pikan cevizi ile ilgili sorunuza ben de bir katkıda bulunmak isterim.
Bundan yedi yıl önce bir akrabam cevizden fide yapmış bana getirdi, ben de yayladaki bahçeme diktim, ancak bu sene birkaç tane ceviz oluştu, Pikan cevizi başlığında ararsanız fotograflarını görürsünüz.
Mersin de yetiştirecekseniz sorun olmaz diye düşünüyorum, çünkü bitki sıcak iklim bitkisi.
Benim cevizimde bulunduğu yere adapte oldu, boyu altı yedi metreye ulaştı
Sağlıkla kalın...
Not: Bu mesajımı siteye ilk üye olduğum günlerde alakasız bir başlığa(Galeriye eklenmesini istediğiniz özellikler ve bölümler) yazmışım, bu gün farkettim, geç te olsa mesajımı uygun başlığa taşıdım.
Sayın Adalet Yağcı ben pikan cevizini diktiğiniz yaylanın rakımını ve deniz etkisine açık olup olmadığını merak ediyorum. Şimdiden ilginize teşekkür ederim. Ben 300 rakımlı deniz etkisine kısmen açık bir yerde (hatay) yetiştirme aşamasındayım. Sizce yetişir mi?
Samsunlu55
05-09-2009, 00:31
Pikan cevizi gönderebilecek olan varmı? Fidan değil meyve, 1 tane bile olsa...
yavuzceviz
06-09-2009, 21:59
Sayın ceviz yetiştiriciler ve bahçe tesis eden merakli çiftçiler her cevizle uğraşan ve hiç yeteri kadar bilgisi olmayan birçok insanlar ordan burdan kulak dolması sözlerle ve hiç araştırma yapmadanrast gelme insanlara kanarak hangi çeşit ceviz olur bazı kendini bilmez üreticilerde a çeşidi istersin onun yerine b çeşidi a diye verirler onun için bunlara çok dikkat etmemiz gerekiyor.sonyillarda birazda rağibet görmesi nedeni ile her önününe gelen bir şeyler yazıyor bunları niye yazıyorum hatırlatmak için çünkü uzun yillar heba olup gitmesin şidi pikan cevizi hakkında yazılar gördüm özellikle gebzede bir pikan cevizi yetiştirenin dikkatine gebzede pikan cevizi yetişir çünkü yalovadan farki yok yalovada yetişiyor fakat ekonomık değil neden deneme amacı iledeYalova araştırma enstitüsüne 1984 yilinda bir zat kendim deneme amacı için 3 çeşit diktim hale ağaçlar var.10 yıl sonra meyve aldım fakat içleri yeteri kadar dolgun olmadı nedeni sicaklik yet ersiz. pikan bahçesi dikenler en uygun iklim akdeniz ve ege bölgesi dir. pikan ve ceviz konusuda yaptığim 27 yillik çalişmalar sonucuda her zaman yardımcı olurum bölge şatlarına göre selam bu konuda çalışan larda başarlar dileğimle Yavuz ferhatoğlu 05322206454-05055450077
salih parlar
30-11-2009, 23:00
Mersin tarsusta deniz seviyesinde 2 ağacım var
her ağaç ortalama 60 kg ceviz veriyor.1000 gr dan 580 gr.iç veriyor.
85 adedi 1 kg geliyor. Cinsi 'pavni 'dediler.
Bende komple bahçe yapmak için araştırıyorum.
Samsunlu55
30-11-2009, 23:12
Mersin tarsusta deniz seviyesinde 2 ağacım var
her ağaç ortalama 60 kg ceviz veriyor.1000 gr dan 580 gr.iç veriyor.
85 adedi 1 kg geliyor. Cinsi 'pavni 'dediler.
Bende komple bahçe yapmak için araştırıyorum.
Fidanını teğmin edebileceğiniz biryer var mı Tarsus'ta?
Mersin tarsusta deniz seviyesinde 2 ağacım var
her ağaç ortalama 60 kg ceviz veriyor.1000 gr dan 580 gr.iç veriyor.
85 adedi 1 kg geliyor. Cinsi 'pavni 'dediler.
Bende komple bahçe yapmak için araştırıyorum.
Salih Bey,
Ağaçlarınız kaç yaşında acaba? Verimlerine bakılırsa oldukça yaşlı gibiler.
Samsunlu55
13-01-2010, 20:55
Sn. denizakvaryumu, northern pecan iklim isteği nedir, bir bilginiz var mı?
ahmetshur
10-03-2010, 14:47
Herkese merhaba.
Bilen arkadaşlardan şunu rica edecektim. Pikan cevizinde kullanılan anaç çeşitleri hangileridir?
Saygılar...
syıldıran
25-03-2010, 21:08
Merhabalar ,
Bu gün işini yaptığımız bir müşterimiz değişik bir ceviz ikram etti , pikan cevizi olduğunu söyledi. Tadı da gayet güzel. Kendi ihtiyacımızı karşılamak üzere boş bir yere bir iki fidan dikmeyi düşündüm. Naylon torbalara tohum olarak dikmek için birkaç tane pikan cevizi verdiler. Bu konu başlığını baştan sona kadar okudum. Cevabını bulamadığım , öğrenmek istediğim bir kaç sorum olacak , ilgilenip cevaplıyacak arkadaşlara çok teşekkür ederim.
1- Pikan cevizi tohumundan üretilen fidan aslına uygunmudur , aşılanması gerekir mi ?
2- Ege bölgesi ve Aydında yetiştirilebileceğini , iklimin uygun olduğunu öğrendim. Ama susuzluğa dayanıklılığı konusunda bilgi bulamadım , bu konuda da bilgiye ihtiyacım var.
Selamlar . .
Samsunlu55
25-03-2010, 21:38
susuzluğa dayanıklılığı konusunda bilgi bulamadım .
Normal ceviz ile kıyaslanırsa daha dayanıklı.
syıldıran
27-03-2010, 16:45
Sn. Samsunlu55 ,
İlginize çok teşekkür ederim. Ceviz ve benzerleri hakkında yeterli bilgim yok. Tohumdan yetiştirdiğimde aslına uygun olup olmıyacağı konusunda bilginiz var mı ? Zeytin tohumdan yetiştiğinde delice olur , biz sonra onu aşılarız. Acaba pikan cevizini tohumdan yetiştirsem aşılatmam (Ceviz aşısını bilmiyorum) gerekir mi ? Aşılanmış pikan cevizini araştırdım , pek bilen yok. Selam ve saygılar . .
Samsunlu55
27-03-2010, 20:30
Aşılanmış pikan cevizini araştırdım , pek bilen yok.
Sn. syıldıran,
Bende pikan cevizi yok, bilgim internetteki bilgilerle sınırlı. Normal cevizden ne gibi farlılığı vardır bilemiyorum...
copur 09
27-03-2010, 20:48
Sayın Syıldıran, Aydın'ın neresindensiniz? Sultanhisar' daki eski meyvecilik istasyonunda pikan cevizi olduğunu duydum. Ancak orası düzeltilmiş ve sera olmuş diye duydum. Bir araştırın bakalım belki kıyı köşe kalmış olabilir.
syıldıran
29-03-2010, 07:46
Sayın Syıldıran, Aydın'ın neresindensiniz? Sultanhisar' daki eski meyvecilik istasyonunda pikan cevizi olduğunu duydum. Ancak orası düzeltilmiş ve sera olmuş diye duydum. Bir araştırın bakalım belki kıyı köşe kalmış olabilir.
Merhaba çopu09 ,
İlginize teşekkür ederim. Bende sizin gibi Nazillidenim. Düşünceniz doğru ; Pikan cevizi tohumunu Sultanhisardaki Fidancılık tesisinin yerine yeni yapılan seracılık tesisinden verdiler , ağacını görmedim. Zaten görsemde şu dönem daha uyanmamıştır. Eğer sizde üretmek isterseniz size de verebilirim. Sizinle tanışmaktan memnun olurum. İletişim bilgilerimi size özel mesaj olarak göndereceğim. Selamlar . .
istcallst
19-06-2010, 12:53
cekirdekten yetistirdim
metinata
11-09-2010, 09:05
95~96 gibi methini duyup bahçeye ( Konya ) dikmiştik. bu zamana kadar bir adet meyve alamadık. baharın mayıs sonuna doğru sülük veriyor çogu dökulup eylül sonuna sadece bir iki tane içi boş yer fıstığı gibi bir oluşum kalıyor.
kocaman ağaç oldu kesmeye kıyamıyoruz. aşı felan yapılıp değişik şekilde değerlendirilirmi bilmiyorum.
Mutlu Kutlu
11-09-2010, 13:59
Sizde bahar geç geliyor, kış erken geliyor. Bu yüzden pikan ceviziniz yaşıyor, meyve tutuyor ama gerekli olan güneşli gün saatini tamamlayamadığından dolayı meyve içleri boş oluyor. Karadeniz bölgesi hariç, diğer bütün sahillerimizde kolayca yetişip içi dolgun meyve verebiliyor.
Bursa Kemalpaşa da saksıda meyve verdiğini bir müşterim meyveleri göstererek söyledi.
Aralık 2008'de dikilmiş olan Pikan Cevizi ağacımız. (Bodrum) Sıcak iklime uyum sağlayabilen ve düşük kış soğuklanma ihtiyacı olan bir tür olması nedeniyle bizim bölgemizde dikilebilecek olan tek ceviz türüydü Pikan Cevizi. Yerine alışması bir yıl sürdü. Üç ayrı fidan diktik en hızlı büyüyen bu oldu, diğerleri henüz bir ciddi bir gelişme göstermedi. Bu yıl diplerini temizleyip gübre takviyesi yaptık. Fidanları Erdemli Fidancılık (Mersin) getirmiştik. Kargo ile fidan gönderiyorlar.
Baki Berk Kayalar
17-02-2011, 13:20
Catania pazarlarında kilosu 5 Avro' dan Brezilya Cevizi adıyla kabuklu bir yemiş satılıyor. İçi ceviz gibi. Tadı da cevizi andırıyor ama gerçek ceviz değil. Füze şekilli ve ince kabuklu. Elle de kırılabiliyor. Fotoğrafını şu an internette arıyorum. Olmazsa yarın tekrar pazara çıkıp fotoğraflarım.
Brezilya Cevizi' ni Türkiye' de yetiştirmeyi deneyen var mı acaba?
Ticari adı Pikan cevizidir ve sahilde yetişir. Çok ta lezzetlidir.
Dişi-erkek ayırımı vardır.
Meyve vermesi için ikisini beraber ekmek gerekir. Çabuk büyür.
Evet bu bir meksika pican cevizi. Mersin sahillerinde genelde yetişirtirilir. Bende tohumdan yetiştirdiğim 2 tane fidanı vardı fakat kışın korumaya almadığım için geçen sene kurumuşlar. :(
Tohumunu bulur bulmaz hemen yine ekeceğim. :)
Baki Berk Kayalar
24-02-2011, 21:08
Catania neresi ? ..:)))
Sicilya' nın doğusunda yer alan, Etna Dağı' nın başucundaki kent.
hassoman
25-02-2011, 13:04
Pikan cevizini salaklık edip birine yollamıştım. O da buna çok gülmüştü. Öyle bir anısı var bende bu cevizin. Yolladığım tür şuydu:
194204
Çeşitli türleri olan pikan cevizinin verim ömrü yüzyılı aşıyor. Yani gelecek nesli sizi hayırla yadettirecek bir ağaç bu.
Dikimden sonra 5-10 yıl içinde ağaç başına 40-80 kg ceviz vermeye başlıyormuş. Ama 25 yıldan sonra verim ağaç başına yarım tona da kadar çıkıyor. Çok fazla yer kaplayan bir ağaç olduğu için dekar başına en fazla 20 adet fidan (çöğür) dikilebiliyor. Bahçeniz varsa bir köşesine bir adet dikiverin gitsin… Fidanları başta Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Merkezi (BATEM) (http://www.batem.gov.tr/index.htm) olmak üzere pek çok fidanlıkta satılıyor.
194205
Batem müdürü Dr. Suat YILMAZ Pikan Cevizi hakkında şunları söylemiş (http://www.batem.gov.tr/haber/haftalar/ceviz/pikan.htm):
"Pikan cevizi (Carya illinoensis) yerli cevizlerle birlikte Juglandaceae familyası içerisindedir. Bazı ülkelerde Pecan olarak adlandırılmasına rağmen meyveleri cevize benzediği için ülkemizde ismi Pikan Cevizi olarak bilinmektedir. Anavatanı Kuzey Amerika kıtasıdır. Halen de en büyük üretim ABD’nin güney eyaletleri ile Meksika'da yapılmaktadır. Bu bölgeden daha sonra Avustralya, Arjantin, Peru, İsrail, Güney Afrika ve Türkiye’ye yayılmıştır.
Pikan cevizinin en büyük üreticileri ABD ve Meksika olup 213.551 ton olan dünya üretiminin % 71.9’ u ABD, % 25.5’ i Meksika tarafından gerçekleştirilmektedir. Ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgesinin sahile bakan yamaçlarında yetiştiriciliği yapılmakta, son yıllarda GAP bölgesinde yapılan çalışmalardan da olumlu sonuçlar alınmaktadır. Ülkemizde pikan cevizi üretim miktarları ile ilgili istatistikî veri bulunmamaktadır.
194206
Pikan Cevizi, içeriğinde yüksek oranda yağ ve karbonhidrat bulundurmakta, ayrıca B1, C ve E vitaminleri yönünden oldukça zengindir. İçermiş olduğu yağ asitlerinin tamamına yakını Oleik, Linoleik ve Linolenik gibi doymamış yağ asitleridir. Doymamış yağ asitleri özellikle damar sertliğini ve kolestrol birikimlerini önleyici etkilere sahiptir. Kilogramından elde edilen 6870 kalori enerji insanın 2 günlük enerji ihtiyacını karşılayacak düzeydedir. Yerli cevizlerden ayrılan en büyük özelliklerinden birisi meyvelerinin elle kolayca kırılması ve randımanının daha yüksek olmasıdır.
Pikan cevizi çerez olarak tüketilmesinin yanında, pasta, kek, dondurma ve reçel yapımında kullanılmakla birlikte, ABD’ de ekmek ve dondurma sanayinde geniş kullanım alanlarına sahiptir. Pikan cevizi yağı eczacılık ve kozmetik sanayinde kullanılmaktadır. Ülkemizde pikan üretiminin artmasıyla birlikte kullanımının yaygınlaşacağı ve tüketimin çeşitleneceği düşünülmektedir.
194207
Pikan cevizi ülkemize ilk olarak 1953 yılında tohum olarak getirilmiştir. 1969’ da İsrail’den fidan olarak 14 çeşit getirilmiş BATEM arazisine dikilmiştir. 1977 yılından itibaren BATEM tarafından bazı çeşitlerin fidanları üretilerek satışa sunulmaktadır.
BATEM tarafından 14 çeşit üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda, verim ve kalite ile bölgenin iklim şartlarına uygunluğu yönünden üstün özelliklere sahip Choctaw, Mahan, Wichita çeşitleri ile anaç olarak kullanılan Burkett çeşidinin tescil işlemleri başlatılmıştır. Bunlarla birlikte dölleyici çeşit olarak düşünülen Western Schley çeşidi üzerinde de çalışmalar devam etmektedir. Enstitümüz tarafından Choctaw, Mahan, Wichita ve Western Schley çeşitlerinin fidan üretimi yapılmakta ve üreticilerin hizmetine sunulmaktadır. Aynı zamanda Pikan cevizinin meyvelerinin üretimleri de yapılarak satışa sunulmaktadır."
Ayrıca yetiştirilmesi için bknz: (http://www.batem.gov.tr/haber/haftalar/ceviz/dunya_ve_turkiye.pdf)
Baki Berk Kayalar
26-02-2011, 14:06
Pekan cevizi başlığına daha fazla dayanamayarak bugün pazardan yarım kilo Pekan cevizi aldım. Kilosu 5 Avro (kabuklu ve Brasiliano noce (Brezilya cevizi) adıyla satılıyor). Fakat çok taze değiller. Buna rağmen tadı muhteşem. Acaba içi kurumuş Pekan cevizleri rahatça çimlendirilebilir mi? Bunlardan Meyvelitepe' ye sonbaharda bir avuç getirmiştim.
Doğrudan tohumdan ekilince meyve verimi nasıl oluyor.Aşı gerekiyor mu acabaa
tohumsepeti
20-03-2011, 08:56
Türkiye ve Avrupa'da satılan pikanların hemen hepsi sıcak iklim pikanları olduğu için Ege ve Akdeniz kıyıları dışında yetiştirmek için soğuk iklim pikanı ekmek gerekir. Soğuk iklim pikanı bulmak çok zor.
Hillbilly
09-05-2011, 10:27
Benim aradığım( Hican pikan ) ve ( Northern James ) türleri acaba bunları ülkemizde yetiştiren **** ülkemize ithal eden var mı? Bilgisi olan bir arkadaş varsa aramızda lütfen paylaşsın bizimle...
Bu pikan ağaç türlerinin(-25 C ye kadar) soğuğa mukavemeti var.
Hillbilly
09-05-2011, 10:36
Pikan cevizini meşe ağacına aşılayabilir miyiz? Bilgim olduğundan değil sadece buranın doğal bitki örtüsü içinde büyük paya sahip bir ağaç türü ve çok dayanıklı(inanılmaz). (hem soğuğa hemde kuraklığa)
yenir mi? :D
Tadı normal ceviz gibi, biraz da şekerli sanki. Mükemmel bir tat diyebilirim. Normal cevizler düşük rakımlarda yetişmiyor, bu ise soğuğa dayanmıyor. Deniz kenarı yerlerde dikin, kocaman bir tepe, hemde meyvesi...
7 Mayıs 2011 Tarihinde fotoğrafladığım wichita çeşidi pikan cevizi fidanım ve çiçekleri238407238408
Samsunlu55
05-08-2011, 22:18
Pikan cevizini meşe ağacına aşılayabilir miyiz? Bilgim olduğundan değil sadece buranın doğal bitki örtüsü içinde büyük paya sahip bir ağaç türü ve çok dayanıklı(inanılmaz). (hem soğuğa hemde kuraklığa)
Pikan cevizi meşeye aşılanamaz, familya bakımından akrabalıkları bulunmuyor.
Bunlar da pikan cevizi meyvelerinin bu günki hali.
239085
239086
239087
239088
Benim aradığım( Hican pikan ) ve ( Northern James ) türleri acaba bunları ülkemizde yetiştiren **** ülkemize ithal eden var mı? Bilgisi olan bir arkadaş varsa aramızda lütfen paylaşsın bizimle...
Bu pikan ağaç türlerinin(-25 C ye kadar) soğuğa mukavemeti var.
Bundan bulursanız bende almak isterim.
Bende araştıracağım. Bulursam söylerim...:)))
tufan7878
26-08-2011, 14:20
Antalyadan merhaba..arkadaşlar pikan cevizi kesinlikle sıcak iklim ister...bu cevizi dikeceğiniz yere kesinlikle kar yağmamalı..sıcak iklim bölgesi ağacı olduğu için kerestesi de bildiğimiz ceviz gibi sağlam değildir.çimlenme sırasında bildiğimiz cevizler gibi kabuğu çatlamıyor.tuhaf bir çimlenme süreci var...ayrıca hasat zamanı kasım aralığa kadar uzuyor ki bu dönemde bazı bölgelerde kara kış yaşanmaya başlıyor.
Hillbilly
18-11-2011, 19:40
Valla ben pikan fidanı alıp diktim hangi türü olduğunu bilmiyorum ama denemek istedim bakalım kışı çıkaracak mı? Bana sorarsanız( zone 7 kar kış yani) kışı çıkarıcak gibi görünüyor ama ürün alınabilir mi işte ondan emin değilim.
ahmetshur
23-11-2011, 13:46
Valla ben pikan fidanı alıp diktim hangi türü olduğunu bilmiyorum ama denemek istedim bakalım kışı çıkaracak mı? Bana sorarsanız( zone 7 kar kış yani) kışı çıkarıcak gibi görünüyor ama ürün alınabilir mi işte ondan emin değilim.
merhaba
bende iki yıldır pikan arıyorum. merak ettim siz fidanı nerden aldınız...
ve kaça aldınız...
saygılar...
Hillbilly
23-11-2011, 16:42
Yalovada oturan bir arkadaşım kargoyla göndermişti. Bendeki fidan aşılı değil dolayısıyla standart meyve alınabilecek veya erken meyve alınabilecek bir fidan değil. Webde pikan fidanı diye araştırırsan mutlaka aşılı olanlarını ve farklı türlerde olanlarını da bulabilirsin. Mardin in ikliminin bu ağaç için çok daha elverişli olduğunu sanıyorum.(zone 8b) Fiyatını sormuşsun (2 yaş fidandı 15 tl idi fiyatı sanıyorum)
yasarugur
23-11-2011, 16:44
BATI AKDENZ TARIMSAL ARATIRMA ENSTTS (http://www.batem.gov.tr/haber/fiyatlar/fiyatlar.htm)
ahmetshur
24-11-2011, 10:43
Yalovada oturan bir arkadaşım kargoyla göndermişti. Bendeki fidan aşılı değil dolayısıyla standart meyve alınabilecek veya erken meyve alınabilecek bir fidan değil. Webde pikan fidanı diye araştırırsan mutlaka aşılı olanlarını ve farklı türlerde olanlarını da bulabilirsin. Mardin in ikliminin bu ağaç için çok daha elverişli olduğunu sanıyorum.(zone 8b) Fiyatını sormuşsun (2 yaş fidandı 15 tl idi fiyatı sanıyorum)
Sn Hillbilly açıklaman için teşekkürler. söylediğin fiyat da pikan için makul bir fiyat. hatta oldukça uygun diyebilirm. Sanırım pikan bizim bölge için birebir. bu konuda bende sana katılıyorum. iklim oldukça uygun. ama ben aşılı bir iki adet alıp gelişimini izlemek istiyordum. hem bizim burda, ileride pikan bahçesi kurmak isteyenler için bir katkımız olurdu.
senin fidanın aşılı olmamasına üzüldüm. keşke aşılı fidan alabilseydin.
saygılarımla...
görüşmek üzere...
ahmetshur
24-11-2011, 10:54
BATI AKDENZ TARIMSAL ARATIRMA ENSTTS (http://www.batem.gov.tr/haber/fiyatlar/fiyatlar.htm)
sn yasarugur merhaba.
çok teşekkür ederim. ilgilenmen bile güzel...
batem'de olduğunu ben de biliyorum. ama sende biliyorsun ki batem birebir sözlşeme karşılı fidan satıyor. yani batem'den bir fidan almak istediğinde bizzat antalya'ya gidip, orada ""noter huzurunda, şahitlerinle beraber (en az iki şahit lazım)"!" bir sözleşme imzalaman gerekiyor.
işte bu yüzden ben şahsen alamıyorum. yani bu çarpık satış anlayışı yüzünden iki yıldır çok istememe rağmen pikan alamıyorum.
yazıktır...
günahtır...
bence...
saygılarımla...
NOT: Noter ve Şahitler meselesi işin espiri kısmıydı...
yasarugur
25-11-2011, 08:52
Sn.ahmetshur , yok mu bir kolayı acaba ,en azından onlardan fidan alıp satan arkadaşların adreslerini verselerde olurdu.Ben Aydın'da ceviz fidanı alacağım zaman Tarım il müdürlüğüne gittiğimde çevrede fidancı arkadaşların isimlerini bir liste halinde vermişlerdi ben de o listeyi ceviz yetiştiriciliği bölümünde yayınlamıştım. İki sene az bir zaman değil.O zaman dikilse fidanlar iki yaşında olacaktı ,şimdi boyunuzu geçecek kadar uzayacaklardı ,üzüldüm şahsen...
Pikan cevizi sıcak iklim ağaçıdır, pikan bahçesi kuracaklar ya da dikecekler için en uygun iklim akdeniz ve ege bölgesileridir.
ahmetshur
28-11-2011, 11:09
Pikan cevizi sıcak iklim ağaçıdır, pikan bahçesi kuracaklar ya da dikecekler için en uygun iklim akdeniz ve ege bölgesileridir.
Sayın Lilium teşekkür ederim. Sanırım sizde biliyorsunuz Mardin'deki hava sıcaklığını nasıl olduğunu.
Bu ağacın bizim burda çok güzel yetişeceğini biliyorum.
İkinci bir konuda benim amacım bir kaçtane alıp buradaki iklim şartlarında tepkisine bakmak.
Saygılarımla...
ahmetshur
28-11-2011, 11:12
Sn.ahmetshur , yok mu bir kolayı acaba ,en azından onlardan fidan alıp satan arkadaşların adreslerini verselerde olurdu.Ben Aydın'da ceviz fidanı alacağım zaman Tarım il müdürlüğüne gittiğimde çevrede fidancı arkadaşların isimlerini bir liste halinde vermişlerdi ben de o listeyi ceviz yetiştiriciliği bölümünde yayınlamıştım. İki sene az bir zaman değil.O zaman dikilse fidanlar iki yaşında olacaktı ,şimdi boyunuzu geçecek kadar uzayacaklardı ,üzüldüm şahsen...
Sn yarasungur teşekkürler...
İnşallah bu yıl pikan almak kısmet olur. Çünkü Antalya'daki tarım fuarına kısmet olursa katılmayı düşünüyorum. inşallah buluruz.
Saygılar...
ahmetshur
28-11-2011, 11:33
Bunlar da pikan cevizi meyvelerinin bu günki hali.
239085
239086
239087
239088
Sn Mvurucu merhaba.
Pikanların harika görünüyor. Merak ettiğim, elinizde kaç adet pikan var ve kaç yaşındalar...
Güle güle büyütmen dileğiyle...
karipçin
27-01-2012, 14:21
Fidan ve meyve konusunda yardımcı olabilirim
Hillbilly
04-02-2012, 00:01
Doğada pikan cevizleri (aşısız olanlar) -25 C ye kadar yaşamlarını devam ettirebiliyorlar ve 5.yıldan sonra meyve vermeye başlıyorlar ancak meyve içi boş oluyormuş. Ancak 20. yaşından sonra gerçek anlamda meyve verebiliyorlarmış. Dolayısıyla aşılı olanlar daha mantıklı ama soğuğa dayanıklı kültür Amerika da varken maalesef ülkemizde yok. Bizdeki kültürler min -10 C soğuğa kadar dayanıklı, Akdeniz iklimine uygun (karasal iklimde meyve veremeyecek) olanlardan seçilip getirilmişler ya da ithal edilmişler. Oysa karasal iklimde yetiştirilebilen çok güzel meyve alabileceğiniz pikan kültürleri var.
Hillbilly
09-05-2012, 20:54
Aşısız Pikan cevizi fidanım bu kışı atlattıysa artık her kışı atlatır diye düşünüyorum. Yalnız tozlayıcı bir çeşit daha lazım bakalım araştırmalarım devam ediyor. Sonrasında buralarda meyve verebilir mi onu da test etmiş olacağız. Meyve vermese bile bence oldukça güzel bir ağaç, duruşu yeter :)
livingdead1978
18-07-2012, 16:34
Mersin tarsusta deniz seviyesinde 2 ağacım var
her ağaç ortalama 60 kg ceviz veriyor.1000 gr dan 580 gr.iç veriyor.
85 adedi 1 kg geliyor. Cinsi 'pavni 'dediler.
Bende komple bahçe yapmak için araştırıyorum.
sayın hocam ilk meyvelerini kaç yaşında veriyor ve kaçıncı yıllarda nekadar ürün veriyor bilgi verebilir misiniz ben adanada yaşıyorum bilgi verirseniz çok memnun olurum iyi günler dilerm
balıkesir erdek bölgesine pikan cevizi olur mu acaba?
salih parlar
14-08-2012, 08:24
sayın hocam ilk meyvelerini kaç yaşında veriyor ve kaçıncı yıllarda nekadar ürün veriyor bilgi verebilir misiniz ben adanada yaşıyorum bilgi verirseniz çok memnun olurum iyi günler dilerm
Yazınızı yeni gördüm.Pecan 3. yılda 8 10 adet ceviz veriyor.Aşılı fidan tabi.
Verimini tam takip edemiyorum.Gelen geçen götürüyor.Geçen yıl iyibekledim
55 kg ceviz aldım.Ağaç 20 yaşında.Sanırım bir bilgi vermiştir.
kurtulus09
16-08-2012, 21:14
Yazınızı yeni gördüm.Pecan 3. yılda 8 10 adet ceviz veriyor.Aşılı fidan tabi.
Verimini tam takip edemiyorum.Gelen geçen götürüyor.Geçen yıl iyibekledim
55 kg ceviz aldım.Ağaç 20 yaşında.Sanırım bir bilgi vermiştir.
Gerçekten verim iyiymiş.Ben aradım ama aydın bölgesinde pikan cevizi fidanı satan veya pikan cevizi kalemi bulamadım.Aşılı pikan cevizi satışı yapıyor musunuz acaba ?
Mutlu Kutlu
17-08-2012, 07:15
Pecan cevizi - www.tropiksera.com/Anasayfa (http://www.tropiksera.com/Pecan-cevizi,LA_187-2.html) buraya bakabilirsiniz, aşılı ve aşısız fidanlar için.Gerçekten verim iyiymiş.Ben aradım ama aydın bölgesinde pikan cevizi fidanı satan veya pikan cevizi kalemi bulamadım.Aşılı pikan cevizi satışı yapıyor musunuz acaba ?
kurtulus09
18-08-2012, 22:52
Pecan cevizi - www.tropiksera.com/Anasayfa (http://www.tropiksera.com/Pecan-cevizi,LA_187-2.html) buraya bakabilirsiniz, aşılı ve aşısız fidanlar için.
Yardımlarınız için teşekkür ederim.Pikan cevizi en çok kaç kg veriyor acaba bilen var mı ?
bende 10 adet,4 cins var .4 yasında bu sene iki cinsinde urun var.su anda bir cinsinde mohan veya whicita olması lazım 40-50 adet ceviz var.salkım 5-6 lı cogunlugu, iriliğide bayagı var.inşaallah güzel olacak.sert rüzgar alan yerlerde itinalı olunması gerekiyor.
336031Bu da benim ocak 2009 da diktiğim Wichita çeşidi pikan cevizinin meyveleri. 336033Bu sene 300 kadar meyve verdi. diğer western ve Choktaw çeşitlerinde bu kadar meyve yok.
ahmetshur
12-10-2012, 14:48
Sayın Mvurucu merhaba,
Fotoğraflar çok güzel görünüyor.
İmrenerek fotoğraflara baktım.
Dilerim önümüzdeki sezonlarda çok daha fazla ve çok daha bol miktarda pikan hasadını görürüz.
Benim şahsen en sevdiğim ağaçlardan olan pikanın böyle fotoğraflarını görünce çok seviniyorum.
Bol şans...
Hillbilly
15-10-2012, 17:50
Pikan cevizinden zone 7de de barınsam umutluyum, geçen yıl diktiğim ağaç bırak
-15-18 C lerden etkilenmeyi dağları taşları delmiş kökleriyle malum biraz kayalık bir alana dikmiştim. Arkadaşı daha iyi bir yere alalım dedik topraktan çıkaramadık bir türlü, resmen demir atmış gemi gibi. Sanıyorum bu denizciye tozlayıcı bir hatun bulmanın vakti geldi. Bakalım hayırlısı. Kendisi aşısız vahşi bir arkadaş, biradere aşılı, güzel huylu bir eş bakıyorum da sorun bizim yaban ördeği kadar soğuğa dayanabilecek mi?
merhaba arkadaşlar;
Yeni atanmış bir memurum ve memleketime yani Mersine pikan ceviz bahçesi oluşturmak istiyorum...bir kaç sorum olacak..forumda aradım tam cevap bulamadım sorularıma...
1) en yüksek verimli ve en kısa sürede hangi pikan cevizi önerilir?
2) kaçıncı senesinde verir ve ilk yıl ve sonraki yıllar kaç kg verim alabilirm?
3) bu önerilen cins kaç rakımda olur?
4)cevizi hasat ettikten sonra pazar sorunu yaşar mıyım? nereler alıyor ve kabuklu fiatları nerelerde?
5)bu cinsi kaç metreye kaç metre ekmeliyim ki bir dönüme fazla ceviz ekebileyim?
6)seçtiğimiz cinsin aşılı fidan fiatları nelerdir ve mersinde hangi fidancıyı önerirsiniz? başka ilde olabilir...
umarım çok soru sormamışımdır :) çok merak ediorm ve bu işe girecem soru işaretlerini siz değerli arkadaşlarımla çözmekten mutluluk duyacağım..şimdiden herkese teşekkür eder saygılarımı sunarım...
selamlar bu konu ile ilgili başlık altında yeterli bilgi var , birde batem olarak nette araştırma yapın.
BATI AKDENZ TARIMSAL ARATIRMA ENSTTS (http://www.batem.gov.tr/urunler/fidanlarimiz/fidanlarimiz.htm)
http://www.batem.gov.tr/urunler/meyvelerimiz/pikan/pikan.htm
http://www.batem.gov.tr/haber/haftalar/ceviz/dunya_ve_turkiye.pdf
merhaba...cevabınız için teşekkür ederim ama cevabını bulamadım ikisindede..
salih parlar
12-11-2012, 20:57
Forumdaki yazılanları okudum.Daha önce deneyimlerimi yazmıştım.Kaliteli,verimli ve erken verim almak için aşılamak gerekli.Aşısını tutturmak zor.Tozlayıcı olması gerekli.
Bu konuyu en iyi bilen BATEM.En iyi fidanıda oradan bulabileceğinizi tahmin ediyorum.Türkiyede Komple pekan bahçesi varmı bilmiyorum.Varsa öğrenmek ve görmek isterim.Ben Mersin'de pekan bahçesi yaptım.3 yaşında.Gelişmeleri burada yazarım.
anamurluke
10-01-2013, 18:32
Antalyadan merhaba..arkadaşlar pikan cevizi kesinlikle sıcak iklim ister...bu cevizi dikeceğiniz yere kesinlikle kar yağmamalı..sıcak iklim bölgesi ağacı olduğu için kerestesi de bildiğimiz ceviz gibi sağlam değildir.çimlenme sırasında bildiğimiz cevizler gibi kabuğu çatlamıyor.tuhaf bir çimlenme süreci var...ayrıca hasat zamanı kasım aralığa kadar uzuyor ki bu dönemde bazı bölgelerde kara kış yaşanmaya başlıyor.
üstadım görüşünüzün aksine bırakınız normal ceviz ağacı hiçbir ağaç kurumuş pikan ağacından daha sağlam değildir
Mete Pamuk
31-01-2013, 14:57
Merhabalar,
Ben Mete Pamuk. Konu ile ilgiliyim.
Ülkemizin güney şehirleri için Batem dışında Adana da Sarıcan Tarım danda Pikan fidanı tedarik edebilirsiniz.
Ülkemizin orta ve kuzey ve aşırı soğuk kuzey bölgeleri için ise Sn. Kuyucu dan (pikan-cevizi.com) ve/veya benden de fidan tedariği yapabilirsiniz.
Pikan, Pikan diye dikilmez. Mutlaka cinslerini (kültürlerini) bilmelisiniz. Bir çeşit pikandan kesinlikle bahçe oluşturulmaz. Sadece yeşillik olur.
Pikan ın Tip I (protandrous pollen) ve Tip II (protogynous pollen) çeşitleri vardır. Tip I çeşitler daha dominant türlerdir, erkek gibi. Bahçe oluşumunda en az 2 çeşit kullanmak gerekir. (1 adet tip I, 1 adet tip II) Ama risklidir. ABD de en az 4 çeşit ile (2 adet tip I, 2 adet tip II) belirli bir formülasyon ile dikim yaparlar. Yani her çeşit birbirini takip eden sıra ile de dikilmez.
Bahçe tesis edecek arkadaşlar mutlaka iyi araştırma yapmalı. Gelişi güzel olamaz ne yazık ki.
Fidan dikildikten sonra da aşı ile tip değiştirilebilir. Her pikan fidanına her pikan cinsi aşı yapılabilir. Yerinde aşının başarı şansı, tüp de aşıya göre çok yüksektir ve aşı çeşitliliğide yerinde çok fazladır.
Dikimde önemli olan anaçın köklenme yapısının yerinize göre iyive uygun olmasıdır.
juglandales
31-01-2013, 15:07
Mete bey merhaba, Normal ceviz ağacına pikan çeşiti aşılayabilirmiyiz.?. Birde Trakyada sahil kesiminde , killi ve kireçli toprakta önerebileceğiniz cins ve tozlayıcısı hangisidir. Saygılar.
Mete Pamuk
01-02-2013, 10:22
Merhabalar,
Pikan Ceviz e, Ceviz de Pikan aşılanamaz.
Pikan da Ceviz gibi bir Orman ağacıdır.
Orman, meyve bahçesi, bağ oluşmayan yerlerde bence Pikan da olmaz.
Ceviz gibi kazık kök giden bir bitkidir.
Yeraltı kaynakları önemlidir.
Bitkinin suyu bulması gerekir.
Salih Bey,
En iyi bilen neden Batem oluyor? Neden bu konuya gönül vermiş ve tanıdığınız birisini önermiyorsunuz? Yazık!
Pikan Cevizi Çeşitleri ve Pikan Cevizi Yetiştiriciliği (http://www.pikan-cevizi.com)
Abdurrahman Kuyucu
üstadım görüşünüzün aksine bırakınız normal ceviz ağacı hiçbir ağaç kurumuş pikan ağacından daha sağlam değildir
Gördüğüm kadarıyla Pikan Cevizini uzaktan görmüş herkes uzman olarak konuşuyor. Arkadaşlar biraz araştırın. Ben 2006 dan beri bu işle uğraşıyorum, Pikan Cevizi Fidanı üretiminde 3. yılım. Hala sizin kadar iddialı konuşamıyorum, Pikan Cevizi konusunda Amerika'da eğitim almama rağmen. Pikan Cevizi sıcak iklim Cevizidir diyen arkadaşlara insaf diyorum. Batem zamanında sıcak iklim Pikanlarını çoğaltmış ve öyle bir olgu yerleşmiş. Aslında Pikan Cevizi Kuzey Amerikanın her bölgesinde yetişebilen bir ağaç. Üstelik en lezzetli Pikan Çeşitleri Kuzey Pikanları olarak bilinir. Güneyde yetişen sıcak iklim Pikanları meyve büyüklüğü açısından biraz avantajlıdır. Lütfen yazılan herşeye inanmayın biraz araştırın.
A.Kuyucu
Pikan Cevizi Çeşitleri ve Pikan Cevizi Yetiştiriciliği (http://www.Pikan-cevizi.com)
Not: Sayın anamurluke bu cevabı aslında sizin alıntıladığınız arkadaş için yazdım.
Tadı normal ceviz gibi, biraz da şekerli sanki. Mükemmel bir tat diyebilirim. Normal cevizler düşük rakımlarda yetişmiyor, bu ise soğuğa dayanmıyor. Deniz kenarı yerlerde dikin, kocaman bir tepe, hemde meyvesi...
İşte arkadaşlar,
İlginç ve yanıltıcı bir bilgi daha. Bunlara cevap yazmasam olmaz şimdi.
Değerli dostum, nereden okudunuz böyle bir bilgiyi . Lütfen insanların kafasını bulandırmayın. Soğuğa dayanan hatta Kanadanın güneyinde -35 lerde yetişen Pikan çeşidi var.
Bundan bulursanız bende almak isterim.
Bende araştıracağım. Bulursam söylerim...:)))
Hican Cevizi de üretiyoruz. Bu yıl piyasaya vermeyi düşünmüyorum. Geçtiğimiz yıllarda 100 civarında bir deneme bahçesi kurduk. 4 Farklı türden.
Bu konu biraz ayrıntılı onun için sitemde ilerki günlerde yayınlayacağım yazıları takip edebilirsiniz. Hican Cevizi çok lezzetli ve soğuğa çok dayanıklı yalnız ben bile henüz meyvesini görmedim. Muhtemel gelecek yıl meyvelerini görürüz. Çok hızlı gelişiyor ağaç olarak ama 8. seneye kadar fazla birşey beklememek gerekiyor. Pikan Cevizinden daha geç meyve tutumuna başlıyor.
A.Kuyucu
Pikan Cevizi Çeşitleri ve Pikan Cevizi Yetiştiriciliği (http://www.pikan-cevizi.com)
Valla ben pikan fidanı alıp diktim hangi türü olduğunu bilmiyorum ama denemek istedim bakalım kışı çıkaracak mı? Bana sorarsanız( zone 7 kar kış yani) kışı çıkarıcak gibi görünüyor ama ürün alınabilir mi işte ondan emin değilim.
Değerli Kardeşim,
KIşı çıkarır muhtemelen Sıcak iklim türleri bile çok soğuk derecelere dayanır. Madem dikmişsiniz, yapacak tek şey var ağacınızı bir kuzey pikanına aşılamak.
Kolay gelsin.
merhaba
bende iki yıldır pikan arıyorum. merak ettim siz fidanı nerden aldınız...
ve kaça aldınız...
saygılar...
Değerli dostum,
Mardin ve çevresi için yapılan uzun bir çalışmada Royal çeşidinin çok iyi randıman verdiği gözlenlenmiş. İsterseniz gelecek yıl sizin için bir miktar Royal aşılayabilirim. Tabiiki uygun bir dölleyici ile birlikte dikmek gerkecek.
A.Kuyucu
Pikan Cevizi Çeşitleri ve Pikan Cevizi Yetiştiriciliği (http://www.pikan-cevizi.com)
Pikan cevizi sıcak iklim ağaçıdır, pikan bahçesi kuracaklar ya da dikecekler için en uygun iklim akdeniz ve ege bölgesileridir.
Sayın eski dostum,
Pikan Cevizi Hem Sıcak, Hem soğuk hem de ultra soğuk iklim ağacıdır.
Uygun çeşitler ile her bölgede yetişebilir.
Saygılarımla
Sayın ceviz yetiştiriciler ve bahçe tesis eden merakli çiftçiler her cevizle uğraşan ve hiç yeteri kadar bilgisi olmayan birçok insanlar ordan burdan kulak dolması sözlerle ve hiç araştırma yapmadanrast gelme insanlara kanarak hangi çeşit ceviz olur bazı kendini bilmez üreticilerde a çeşidi istersin onun yerine b çeşidi a diye verirler onun için bunlara çok dikkat etmemiz gerekiyor.sonyillarda birazda rağibet görmesi nedeni ile her önününe gelen bir şeyler yazıyor bunları niye yazıyorum hatırlatmak için çünkü uzun yillar heba olup gitmesin şidi pikan cevizi hakkında yazılar gördüm özellikle gebzede bir pikan cevizi yetiştirenin dikkatine gebzede pikan cevizi yetişir çünkü yalovadan farki yok yalovada yetişiyor fakat ekonomık değil neden deneme amacı iledeYalova araştırma enstitüsüne 1984 yilinda bir zat kendim deneme amacı için 3 çeşit diktim hale ağaçlar var.10 yıl sonra meyve aldım fakat içleri yeteri kadar dolgun olmadı nedeni sicaklik yet ersiz. pikan bahçesi dikenler en uygun iklim akdeniz ve ege bölgesi dir. pikan ve ceviz konusuda yaptığim 27 yillik çalişmalar sonucuda her zaman yardımcı olurum bölge şatlarına göre selam bu konuda çalışan larda başarlar dileğimle Yavuz ferhatoğlu 05322206454-05055450077
Bu yazıyı alıntılamamdaki sebep hangi noktaya geldiğimizi göstermek.
Yavuz Abi çok sevidiğim yıllarını cevize vermiş ve birçok ceviz türünü ıslah etmiş ve bizlere sunmuştur. O da birçok insan gibi sıcak iklim pikanlarını denediği ve bildiği için bunları yazmış. Muhtemelen şu anda bile öyle biliyordur.
Yalovada sıcak iklim Pikan Cevizleri vardır dev boyutlarda ama meyve verseler bile içleri boş olur genelde.
Soğuk iklim Pikan Cevizleri ile çalışsalardı 30 sene önce belki şu anda çok farklı noktalarda olabilirdi Türkiye Cevizciliği. Belki de şu anda dikilen nerdeyse yıllık 1 milyon cevizin bir kısmı Pikan olabilirdi.
Bulgaristan bile şu anda Pikan Cevizi üretmeye başladı
galiba bu cevizden bahsediyosunuz tıfıl:confused: ;) :rolleyes:
ben bu cevizi çook severim:rolleyes:
bu cevizin nasıl bi iklime gereksinimi vardır bilgi verebilir misiniz?
adembaba1
05-03-2013, 05:17
İşte arkadaşlar,
İlginç ve yanıltıcı bir bilgi daha. Bunlara cevap yazmasam olmaz şimdi.
Değerli dostum, nereden okudunuz böyle bir bilgiyi . Lütfen insanların kafasını bulandırmayın. Soğuğa dayanan hatta Kanadanın güneyinde -35 lerde yetişen Pikan çeşidi var.
dediginiz yer ontario eyaletinin Hamilton sehrimi;)
Sayın @kuyucu;
çok bilginiz var takdir ediyorum, bizim heves/hobi olarak baktığımız bu işi sen profesyonel olarak yapıyorsun. fakat burada yapılanı yanlış anlıyorsun. forum mantığı gereği burada yazana direk inanmamız zaten saflık olur. herkes bir şeyler söyler. kimi duyduğunu, kimi gördüğünü, kimi tecrübesini, kimi faraziyelerini... böyle böyle tanıyoruz işte bu ağacı.
bu arada verdiğiniz bilgiler çok kritik unsurlar içeriyor ve sanırım başlığın gidişatını etkilicek.
pikan tohumu arıyorum. 10kg kadar. sayın @METE PAMUK beye hiçbir kanaldan ulaşamadım. sayın @KUYUCU bey tohum satışı yapmıyorlarmış. Eee nereden bulacaz tohumu?
Selahattin Yılmaz
06-06-2013, 10:35
Sevgili relic Pikan tohumu konusunda sonbaharda yardımcı olmaya çalışırım, kasım aralık gibi mail atınız.
tamamdır? özelden mail verseniz belki iletişim daha kolay olur. siz bilirsiniz?
Patch Budding Pecans - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=nQxv4MQDhug)
burada ne anlatıyorlar çok merak ettim. var mı süper dil bilen:)
Geçen seneki ilk veriminden sonra bu sene 29 Ekim itibari ile pikan cevizlerinde yeni ürünlerimizi toplamış bulunmaktayım. Verimi geçen seneye göre 10 katına kadar artmış durumda.Şimdi pikanlardan görüntüler...
Geçen seneki ilk veriminden sonra bu sene 29 Ekim itibari ile pikan cevizlerinde yeni ürünlerimizi toplamış bulunmaktayım. Verimi geçen seneye göre 10 katına kadar artmış durumda.Şimdi pikanlardan görüntüler
salih parlar
24-11-2013, 11:18
Sayın Labtek,
Yazınızı okudum.Resimlere baktım.Aynı cevizden bende Mersin'de yetiştiriyorum.Bende değişik türlerde var.Özele yazarsanız tür,bakım ve pazarlama konusunda bilgi paylaşımı yapabilriz.
Salih Parlar
Sayın eski dostum,
Pikan Cevizi Hem Sıcak, Hem soğuk hem de ultra soğuk iklim ağacıdır.
Uygun çeşitler ile her bölgede yetişebilir.
Saygılarımla
selamlar
bende herkesin aksine soğuk iklimde yetişen bir çeşit diye biliyordum. sayenizde çeşitli bölgelerde yetiştiğini öğrenmiş olduk.
ilk defa tv de tarım ekipmanlarını tanıtan belgeselde görmüştüm. okuduğum bazı kitaplardada bahsi geçiyordu hepside a.b.d. nin kuzeyinde kalan bölgelerdi.
aşırı kar yağışından dalların kırıldığından bahsediliyordu. neyse bunu geçelim.
benim köyüm iç egede 700 mt rakımda. değişik çeşitlere ve fikirlere her zaman açığım.
bizim bölgeye soğuk iklim çeşidi uygun olur kanısındayım.
yates 68 , yates 127 , kanza , peruque , major , pawne bu çeşitlerden nasıl bir tercih yapmalıyım. kanza çeşidi diğerlerinin hepsini tozluyor mu.
bizim bölge arada kalıyor ne çok soğuk ne çok sıcak.
denemeye değer olduğunu düşünüyorum
çalışmalarınızda başarılar dilerim.
*************
ek bilgi bizim köy 8b zone bölgesinde kalıyor 8a bölgesine sınır.
yani 8b ve 8a kesişme bölgesine yakın.
bu bilgiler ışığında sizce hangi çeşitlerden denemeliyim. bu sene için fidan yoksa gelecek yıla rezervasyon yapalım.
Sayın Labtek,
Bir,iki kg. kadar pikan cevizi yemek için satınalmak isterim.Kargo ,teslimat ve fiyat konusunda bilgi verirseniz sevinirim.Istanbul da satınalmak için aradım,bulamadım.İsterseniz özelden de yazabilirsiniz.
Hasatınızın her geçen gün artması dileğiyle...
Sayın Labtek,
İlginize teşekkür ederim.
pikan garip kaldı .bir yıldır yazan yok hiç.
salih parlar
20-12-2014, 21:10
Mersin Tarsus'taki bahçemde pikan ağaçlarım 5 yaşında.Tecrübelerimi paylaşmak isterim.Pikanın 7 türü var.Bu yıl azda olsa ürün aldım.Tür isimlerini yazmayacağım.Zira teredüdüm var.2 türü hariç çok iyi.İri olan 2 tür içini tam doldurmadı.18 yaşında 1 ağaçtan 75 kg ceviz aldım.Fidanları Antalya,çukurova
üniversitesinden aldığım fidanlardan kendim üretim.
Çalışmalarınızda başarıla dilerim.
pekan su isteği nasıl? türlerine göre değişiyor mu? bununla ilgili bir bilgi cetvel var mı? antalya döşemealtı ilçesi için nasıl bir tür seçilebilir.
(rakım: 425 mt, denize uzaklık: 45 km)
Muhsin Hanif
26-04-2015, 19:25
Pikan cevizi de yapraklarından zehirli madde ( juglon gibi mesela ) salgılıyor mu acaba?
Diğer bir deyişle allelopatik etkiye sahip mi?
Ben bahçede 1 belki 2 fidan olarak düşünüyorum ve yakınındaki fidanları, sebzeleri ne derece etkileyeceğini merak ediyorum.
Muhsin Hanif
31-05-2015, 22:26
Pikan cevizi de yapraklarından zehirli madde ( juglon gibi mesela ) salgılıyor mu acaba?
Diğer bir deyişle allelopatik etkiye sahip mi?
Ben bahçede 1 belki 2 fidan olarak düşünüyorum ve yakınındaki fidanları, sebzeleri ne derece etkileyeceğini merak ediyorum.
Biraz araştırdım, daha çok ABD kaynaklı sitelerde bilgiler var.
Anladığım kadarıyla özet olarak ;
* Tüm cevizler juglone denilen gelişmeyi engelleyen bir madde salgılıyorlar.
* Kara ceviz en çok olumsuz etkisi olan tür.
* Bazı bitkiler bu maddeye daha duyarlı: Domates, patates, elma, üzüm, böğürtlen, yaban mersini, kekik, zambak, açelya, kasımpatı, şakayık, unutma beni, orman gülü, ıhlamur, beyaz huş, çam .
İlginç araştırmalar da var.
Kaynaklar : https://pubs.ext.vt.edu/430/430-021/430-021_pdf.pdf
http://www.jes2s.com/pdfs/qin_article.pdf
Pecan Tree Juglone Info: Are Pecan Trees Toxic To Other Plants (http://www.gardeningknowhow.com/ornamental/trees/pecan/pecan-tree-toxicity.htm)
saksıdan bahçe
08-08-2015, 17:46
Sn.Labtek,
Pikan larınızın son durumu nasıl acaba?
İzmir için hangi tür optimumdur?
Saygılarımla..
Mete Pamuk
10-08-2015, 22:23
Merhaba Sn. Saksıdan Bahçe,
2014 de 2 mesaj var. 2015 in 4. mesajı sizden sanırım yanlış saymadıysam. Ayrıca bu 4 mesajda bu ağaca ve/veya meyve ye yatırım yapmayı yakın vadede düşünmüyor.
Pecan a ilgi bu kadar anlayacağınız.
Yetiştiren herkes benim gibi kendi başının çaresine bakıyor.
İzmir için uygun en az 100 çeşit Pecan vardır. USDA in aşağıdaki linkine gözatın lütfen. orta america çeşitleri İzmir e uyar.
Pecan Cultivars-Origin and characteristics of major "varieties" (http://cgru.usda.gov/CARYA/PECANS/cvintro.htm)
Saygılar,
Mete Pamuk
sayın saksıdan bahce :benim bahçede 10 adet pikan var .western,wichita, mahan çeşitleri hepsinden memnunum.içleri tam dolu .ekim sonunda olgunlaşıyor.her turlü hastalıga dayanıklı.içinde hiç birtane kurtlu ceviz bulamassın.ben memnunum. batemden aldım fidanları araştırabılırsın. ***.iyi çalışmalar.
salih parlar
23-08-2015, 21:49
Sayın Saksıdan,
Ben bu işin uzmanı değilim ama Mersin'de bahcem var.Pikanyetiştireceklere faydal ıolur diye deneyimlerimi burada yazıyorum.
Benim denemelerimde verim ve kalite bakımından en iyi türler pavni ve chocktovn.Pavni 15 eylül 5 ekim arası Hasat oluyor.Choktavn ekim sonu hasat oluyor.
Kolay gelsin Saygılar
salih parlar
05-10-2015, 20:48
Mersin'deki bahcemde pekan(Pavni )hasadını22 eylül 4 ekimarasında yaptım.
Verim ve kalite iyi.Whicita hasadına başladım.
Selamlar Kolay gelsin
bereketli olsun salıh bey.yöreden yöreye değişiklik sağlıyor. bizde daha tık yok. eylül sonunu bulur.maşallah güzel ürün var bu sene
Mete Pamuk
07-10-2015, 09:58
Mersin'deki bahcemde pekan(Pavni )hasadını22 eylül 4 ekimarasında yaptım.
Verim ve kalite iyi.Whicita hasadına başladım.
Selamlar Kolay gelsin
Merhaba Salih Bey,
Hayırlı olsun, hasat yapmak çok keyifli olsa gerek. İnanın hasadınızı duyunca heyecanlandım, kendim yapmış gibi göğsüm kabardı.
Bende bu sene Gelibolu da dikim yapacağım.
Tohumdan başlayarak bugüne nasıl geldiniz?
Sizi yormadan kısa kısa maddelerle açıklayabilirmisiniz?
Saygılar,
Mete Pamuk
salih parlar
16-10-2015, 22:39
Selam mete bey
30 yıl önce Adana dan aldığım iki fidandan iyi netice alınca komple bahce yapmaya karar verdim
Fidanları tohumdan kendim yetiştirdim.Aşıladım.
2009 da diktiğim( pavni) fidanlardan bu yıl 22 eylül/10 ekim hasat yaptım
6 kg/ağaç meyve aldım
Wichita hasatına 05 ekimde başladım.
Diğer cinsler olgunlaşmadı daha.
Selamlar
Kolay gelsin.
selamlar herkese.bende bergama da 7 yasında pikanlar dan, 3 ağaçtan 30 kg/ ağaç (yeşil kabuğundan ayrılmış) meyve aldım.3 ağaç kaldı toplanacak hafta sonu olur inşallah onlarında toplaması.yarında resimlerini yükleyeceğim.selamlar kolay gelsin
salih parlar
03-11-2015, 14:40
Selam Labtek,
Aldığınız verim cok iyi.
Pikanınızın cinsi nedir,
Fidanı veya aşıyı nereden aldınız,
Yerinizin rakımı nedir
Dikim aralığı nedir.
Büyüklüğü nedir 1 Kg a kaç adet ceviz giriyor.
İç verim nedir
Yazarsanız benimkilerle karşılaştırırız.
Kolay gelsin.Bereketli olsun
sayın sallih bey.enson 08,11,2015 tarih itibarı ile hasatı bitirdim.agaclar 7 yaşında ama gelişimleri hep aynı degil 5 tanesi güzel gelişimli 4 tanesi bıraz daha yavaş.5 ağaçtan. kuru olarak ağaç başı ortalama 20 kilo falan ürün aldık.diğerlerinden 3-5 ağaç/kilo.bizim burada rakım 40 sıcaklık temmuz 35-40 derece nem yüksek .cevizler içlerini tam dolduruyor.hatta çatlayan kabuklara rastladım.fidanı batem den aldım 10x5 çaprazlama dikim yaptım.tane iriliği ort.5cm iç verimi ölçmedim ama %60 ı rahat rahat geçer.ince kabuk ve 1kg:100-110 adet ceviz düşüyor. cinsleri:3mahan 3 choctow 1wichita 2 western .ben kendimce memnunum.şimdi eşe dosta 25-30 tl den verdim cevizleri.içlerinin çoğu bütün çıkıyor. (bu sen 10 tane aşı yaptım 4 tane aşı tuttu 20cm oldu çoğaltmaya devam ) ALLAH (cc) emek harcayan her kese versin.kolay gelsin
shawshang
11-11-2015, 09:22
İzmirin neresinde bahçeniz ?
Mete Pamuk
23-11-2015, 22:09
Merhaba Salih Bey,
30 yıl önce başlamanız ne güzel. Bende 5 yıl önce tanıdım ve araştırdım bitkiyi. Keşke daha önce tanısaydım.
Ben de bugünler de 303 tane 16 tür fidan dikimini gerçekleştirdim. Sıra aralarını 12 metre, sıra üstü mesafeleri 9 metre yaptım.
Tohumları BATEM den mi aldınız? Özellikle Pavni (Pawnee) dediğiniz tohumu da BATEM mi verdi?
Başka hangi türler var sizde?
Ağaçlarınızın yaşı, çapı, boyu ne kadar?
Aralarında ki mesafe ne kadar?
Umarım sıkmıyorumdur ??
Saygılar,
METE
Selam mete bey
30 yıl önce Adana dan aldığım iki fidandan iyi netice alınca komple bahce yapmaya karar verdim
Fidanları tohumdan kendim yetiştirdim.Aşıladım.
2009 da diktiğim( pavni) fidanlardan bu yıl 22 eylül/10 ekim hasat yaptım
6 kg/ağaç meyve aldım
Wichita hasatına 05 ekimde başladım.
Diğer cinsler olgunlaşmadı daha.
Selamlar
Kolay gelsin.
Mete Pamuk
23-11-2015, 22:17
Merhabalar,
Çok güzel, bravo Sayın Labtek.
Daha nice böyle güzel hasatlar dilerim.
Ancak bana göre biraz erken hasat yapmışsınız. Pekan lar ceviz gibi altında + oluşunca toplanmazmış. Pekan ın kabuğunun % 70 şi dalında açıldıktan sonra hasat edilir diye ABD kaynakların da okudum. Bunun adına ''SHUCK SPLIT TIME'' diyorlar.
Yine de çok güzeller,
Saygılar,
METE
pıkan hasatı
Mete Pamuk
23-11-2015, 23:15
Merhaba Sayın Labtek,
Verdiğiniz bilgiler çok değerli.
7 yaşında ki gelişen ağaçlarınızın çapı ve boyu ne kadar? Diğerlerinin ne kadar?
10x5 dikim aralığına ve geçen 7 seneyi dikkate aldığınızda, ağaçlar kaç sene sonra birbirine değerler sizce??
Bir de bence pekan ları ucuza satıyorsunuz. O fiyata Chandler Ceviz satılıyor. İçi dolu, cinsi belli seçkin pekanları ABD de 15$/kg, Doğa da kendi kendine yetişen, cinsi belli olmayan karışıkları 10$/kg dan satıyorlar. Pekan, Cevizgillerin Calillağıdır ve ABD de Ceviz ve Badem in 2 katı fiyata satılır. Bunu ABD liler söylüyor. Türkiye ye ithalatı için gümrük vergisi %60 dır ve KDV si ayrıca % 18 dir. Bunları da dikkate alırsanız fiyatın nerelere gideceğini tahmin edebilirsiniz belki. Ben yine de şunu söyleyeyim. İstanbul da bir AVM de Malatya Pazarı markalı kuruyemiş çi de kabuksuz, yarım kelebek Pekan Cevizi nin fiyatı 158,5 TL/KG. Bu gerçek. Kabuklusunu geçen sene internet üzerinden 45 TL/KG dan satıyorlardı. Bu da gerçek.
sayın sallih bey.enson 08,11,2015 tarih itibarı ile hasatı bitirdim.agaclar 7 yaşında ama gelişimleri hep aynı degil 5 tanesi güzel gelişimli 4 tanesi bıraz daha yavaş.5 ağaçtan. kuru olarak ağaç başı ortalama 20 kilo falan ürün aldık.diğerlerinden 3-5 ağaç/kilo.bizim burada rakım 40 sıcaklık temmuz 35-40 derece nem yüksek .cevizler içlerini tam dolduruyor.hatta çatlayan kabuklara rastladım.fidanı batem den aldım 10x5 çaprazlama dikim yaptım.tane iriliği ort.5cm iç verimi ölçmedim ama %60 ı rahat rahat geçer.ince kabuk ve 1kg:100-110 adet ceviz düşüyor. cinsleri:3mahan 3 choctow 1wichita 2 western .ben kendimce memnunum.şimdi eşe dosta 25-30 tl den verdim cevizleri.içlerinin çoğu bütün çıkıyor. (bu sen 10 tane aşı yaptım 4 tane aşı tuttu 20cm oldu çoğaltmaya devam ) ALLAH (cc) emek harcayan her kese versin.kolay gelsin
sayın mete bey pikan üzerine çalışmalarınız takip ediyorum sabırlı bir şekilde gidiyorsunuz tebrikler evvela bunu belırtmek isterim.Agaçların gelişimleri aynı yaştaki bir pedro ve chander den aşağı değil hatta daha güzelleri var.mesafede 10x5 ama çaprazlama dikim yaptım 3-4 seneye kadar birleşirler herhalde ara daha geniş olsa güzel olur.(10x7)gibi?.mete bey beğendiğim cinsleri kendimce çoğaltmaya çalışıyorum.ben merakla başladım pikana ama zamanla bu daha bilinçli olmaya başladı,bu da tecrubelenmekle oluyor.kendim ve sizler gibi uğraş veren arkadaşlardan
harmanlamak la olacak diye düşünüyorum.Toplamaya gelince agacın altında 1-2 kilo falan topladım çoğun kabuğu açmış idi.zaten açmayanlar gelişimi tamamlayamıyor.zayi oluyor.bundan dolayı en geç hasat bu kuzey ege tarafı.fiyata gelince size katılıyorum dediğiniz fiyatları buluyordur.ben bu sene hep eşe-dosta verdim.inşallah seneye daha güzel olur. tavsilerinizi de alırım. tat, koku, gelişim ,özellik olarak çok güzel bir cins ha şunuda söyleyim hiç bir zirai ilaç kullanmadım.
salih parlar
31-01-2016, 18:00
Selam Mete Bey
Yeni gördüm yazınızı.Pavni aşı kalemini Çukurova üniversitesinden aldım.
Bende 6 cins var.Bu böşgede en iyisi Pavni ile chocktavn Pavnierken hasat oluyor.Vichitaya benziyor.Biraz büyük içi daha kolay çıkıyor.Seneye heberleşip meyvesinden gönderebilirim.
Selamlar kolay gelsin
Tarsusta_Pikan
04-03-2016, 23:35
Selam Mete Bey
Yeni gördüm yazınızı.Pavni aşı kalemini Çukurova üniversitesinden aldım.
Bende 6 cins var.Bu böşgede en iyisi Pavni ile chocktavn Pavnierken hasat oluyor.Vichitaya benziyor.Biraz büyük içi daha kolay çıkıyor.Seneye heberleşip meyvesinden gönderebilirim.
Selamlar kolay gelsin
Merhaba Pikan bahçesi yapmaya niyetlendim. fidanlarıda tohumdan elde ederiz. Bu hafta aldığım tohumları ekiyorum. İleride aşı gözlerine ihtiyacım olacak. Salih bey sizinle aynı memleketteymişiz, ağaçlarınızı görmek isterim. Hoşçakalın.
salih parlar
06-03-2016, 20:18
Bahcem Huzurkent civarında.
Yardımcı olmaya çalışırım.Her zaman buralardayım.Bahceyi gezebiliriz.
Kolay gelsin.
Tarsusta_Pikan
07-03-2016, 07:41
Bahcem Huzurkent civarında.
Yardımcı olmaya çalışırım.Her zaman buralardayım.Bahceyi gezebiliriz.
Kolay gelsin.
Bende Şu an Huzurkentteyim.
Hatta Tohumları geçen hafta Bağlarbaşı mevkinden bacanağımın komşusundan almıştım. Yoksa aynı mahalledemiyiz?
salih parlar
07-03-2016, 20:32
Bende Şu an Huzurkentteyim.
Hatta Tohumları geçen hafta Bağlarbaşı mevkinden bacanağımın komşusundan almıştım. Yoksa aynı mahalledemiyiz?
Selam,
Evet yakınmışız.Özelden telefon verirseniz ararım.
Kolay gelsin
Hoşça kalın
Tarsusta_Pikan
14-03-2016, 17:02
Bu Pazar; Sıvı Deniz Yosunu takviyeli suda beklemiş
360 adet Pikan ,
500 adet Badem,
60 adet Ceviz tohumunu ektim. üstüne yağmurda yağdı.
Bakalım... bekleyip sonucu göreceğiz.
bu arada Salih bey.
aradığınız için teşekürler .
Bu Pazar; Sıvı Deniz Yosunu takviyeli suda beklemiş
360 adet Pikan ,
500 adet Badem,
60 adet Ceviz tohumunu ektim. üstüne yağmurda yağdı.
Bakalım... bekleyip sonucu göreceğiz.
bu arada Salih bey.
aradığınız için teşekürler .
Çalışmalarınız hangi aşamada? Aşı vurdunuz mu? Bende Hatay'da ikamet ediyorum. İklim olarak birbirine çok yakın yerlerdeyiz. Bilgilendirme yaparsanız çok memnun olurum.
Türkiye'de ticari amaçlı olarak kurulan Pikan Cevizi Bahçesi var mı?
Türkiye'de ticari amaçlı olarak kurulan Pikan Cevizi Bahçesi var mı?
Son 4 yıldır 50 civarında ticari Pikan bahçesi kurduk.
50 dönüm civarında kendi Pikan bahçem var. 20 dönüm kadarı 10 yaşlarında, 30 dönüm olan diğer bahçemiz ise 3 yaşında
Sayın Kuyucu, 10 yaşındaki bahçenizin verimi hakkında bilgi verebilirmiydiniz lütfen. Dönümde kaç ağaç (dikim aralıkları) ve ağaç başı verim gibi. Selamlar
Merhaba,
Pikan fidanı temin etmeye çalıştım fakat internet üzerinden satış yapan siteler tür bilgisine sahip değil Muğla/Milas ta bahçeme 2 fidan dikmek istiyorum, temin edebileceğim bir yer önerebilir misiniz?
hatipali74
27-01-2017, 09:40
Merhaba,
Pikan fidanı temin etmeye çalıştım fakat internet üzerinden satış yapan siteler tür bilgisine sahip değil Muğla/Milas ta bahçeme 2 fidan dikmek istiyorum, temin edebileceğim bir yer önerebilir misiniz?
BATEM de var bildiğim kadarıyla...
hcinarli
28-09-2017, 22:05
Diktiğim pikanlardan 3 tanesi çıktı. Fidan bakımı konusunda neler yapmalıyım? Çok lezzetli bir ceviz türü. Hatta en lezzetlisi bile diyebilirim.
salih parlar
05-10-2017, 21:08
Mersin'deki bahçemde Pavni cinsi pikan cevizlerinin hasadını yaptım.
Verim ve kalite iyi.
salih parlar
13-05-2018, 17:57
Pikan cevizlerinde meyveler belli oldu.Tutum iyi.Mersin'in sahil bandı(belirli bir yüksekliğe kadar)ikimi pikana uygun.Kalite gelişim ve verim gayet iyi.Bu yıl 8 inci senesi.Neticeyi buradan paylaşırım.Özellikle pavni cinsi çok iyi.
salih parlar
06-07-2018, 18:38
Aşıladığım Pikan(pavni cinsi)fidanları tuttu.Çok güzel oldu.
Uygun yer bulursam dikeceğim.Erkenci ve akdeniz bölgesine çok iyi uyum sağlıyor.
salih parlar
12-09-2018, 08:19
Günaydın
Pikan cevizi(pavni)hasadını yapıyorum.
Fiatı ne yapmalıyım.
Hasadınız hayırlı ve bereketli olsun sayın Parlar,
Çok değerli bir ürün için isabetli bir fiat belirlersiniz umarım. Pekan cevizi gerçekten çok yararlı ve değerli bir besin.
Selamlarımla.
Not. Özelinize de yazdım.
salih parlar
27-02-2019, 19:53
Bu sayfa garip kaldı.Hiç yazan yok.Pikanlar budandı.% 2 lık bordo bulamacı ile ilaçlandı.Gübreleri atıldı.Uyanmasını bekliyoruz.Mart sonu uyanır tahmin ediyoruz.Dikim yapacaklar için son günler.
Selamlar
vosvos17
28-02-2019, 02:31
Pikan cevizi hakkında bilgi verebilecek üretici arkadaslardan konuya hiç katkı yok malesef.
Dikim aralığı,verimi fiyatı hakkında neden kimse bilgi paylaşmıyor.
Sır gibi saklanıyor.
Enteresan.
siflera12
28-02-2019, 05:13
Bende pikan cevizlerini ektim 2 tanesi kutudayken çimlenmiş diğer ikiside suya koyduktan sonra çimlendi şuan hepsi saksılarda bakalım ne zaman patlıyacaklar [emoji4] Çeşitleri ne olabilir ki bilen varsa yardımcı olabilir mi ? https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190228/a7e80462a5e137b5861d482a03449fb7.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190228/99a462925d3c8605e27712a80f57d23a.jpg
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Benimde tohumdan üretim 5 adet fidem var 2 yasındalar daha saksılı ama çok güçlü büyüyor, kökü saksıyı patlatmış.Merak ettiğim bu şekilde tohumdan dikim meyve verir mi yoksa pikan çeşitlerinden aşı yapmam gerekir mi?
siflera12
28-02-2019, 10:59
Benimde tohumdan üretim 5 adet fidem var 2 yasındalar daha saksılı ama çok güçlü büyüyor, kökü saksıyı patlatmış.Merak ettiğim bu şekilde tohumdan dikim meyve verir mi yoksa pikan çeşitlerinden aşı yapmam gerekir mi?Aşısızda meyve verir ancak daha geç ürün alırsınız 4-5 yaşlarında meyveye başlıyor , birde aşı soğuğa ve başka şeylere dayanabilmesi için de yapılıyor şahsen ben aşıyı çok tercih eden biri değilim [emoji846]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
salih parlar
04-03-2019, 18:27
Mersin'deki pikan bahçemdeki deneyimlerimi zaman zaman paylaşıyorum.
Dikim aralığı 12 mt.8 yaşında 20 kg civarında veriyor.Toptan fiatı 40 TL/kg.Bu yıl.
Aşısız nasıl olacağı belli olmaz.Bahçe yapacaklar için tür çok önemli.
Kolay gelsin
salih parlar
16-05-2019, 20:57
Pikan cevizi hakkında bilgi verebilecek üretici arkadaslardan konuya hiç katkı yok malesef.
Dikim aralığı,verimi fiyatı hakkında neden kimse bilgi paylaşmıyor.
Sır gibi saklanıyor.
Enteresan.
Merhaba
30 yaşıda 2 pikan ağacım vardı.Fidanları Çukurova üniversitesinden aldım.
Verim ve kalitenin iyi olduğunu gördüm.Kaysı ve narenciye ağaçlarımı söküp yerine 2010-2014-2016 yıllarında 3 parselde 500 adet pikan diktim.Cinsleri
Pawnee-Choctaw-Mahan-Wichita-Mahan stuart.3 cins daha var ama isimlerini bilmiyorum.Mahan stuart hariç verim ve kalite iyi.Mahan suartı değiştiriyorum.
Fidanlarımı kendim yetiştirdim.Halen bir miktarda aşılı fidanım var.
İlgilenen arkadaşlarla bilgilerimi paylaşırım.Bahçe yapmak isteyenlere yardımcı olurum.
Bu yıl 3 ton ürünüm oldu.Toptan 40 TL/kg dan sattım.
Resim koyamıyorum buraya.
Burcupikan
18-05-2019, 01:29
merhabalar, benim de Antalya’da 90 pikan ağacım var. Pazarlama konusunda bilgi verebilecek varsa memnun olurum. 05052731420
Burcupikan
18-05-2019, 09:03
Antalya’da pikan cevizi yetiştiren var mı acaba? Bilgi alabileceğim?
salih parlar
14-10-2019, 20:31
İyi akşamlar
Pikan(Pawnee cinsi)cevizi hasadını tamamladım.Satışa hazır.
Pikan(wichita cinsi)Hasadına başladım.
Kalite ve verim iyi.
siflera12
19-11-2019, 16:24
Pikan cevizleri güneşte çok fena yanıyor gölgede daha güzel oluyorlar [emoji846]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
mina6525
20-11-2019, 13:03
merhaba bende pikan ekmek istiyorum kaç yılda verim alıyorsunuz ve 2500 m2 kaç ağaç dikmemi önerirsiniz?
Güngör Salman
20-04-2020, 18:19
Tohumdan Carya illinoinensis
merhabalar.pikan cevizini çelikten çoğaltmak kolay mı? deneyen oldu mu acaba
https://www.facebook.com/PikanCeviziMarmara/
Özel bilgiler, ürün satışı, türler hakkında Bilgi, Tecrübe paylaşımları, ödüllü sorular(ödül tabi ki pikan)....
Yeni Facebook sayfamız...
tropikal.
21-01-2021, 21:56
Merhaba, elinde aşılı Pawnee pikan fidanı olan mı ya da güvenilir bir fidancı?
salih parlar
17-07-2021, 10:49
Merhaba, elinde aşılı Pawnee pikan fidanı olan mı ya da güvenilir bir fidancı?
Aşılı 'Pawnee+choctaw+mahan' fidanı azda olsa var.Yeriniz uygunsa tavsiye ederim.Yerinde görmek isterseniz Mersin'de bahçemde görebilirsiniz.Bilgi ve deneyimlerimi paylaşırım.İnstagram 'pikanbahcem'
salih parlar
17-07-2021, 10:53
merhabalar.pikan cevizini çelikten çoğaltmak kolay mı? deneyen oldu mu acaba
Pikan çelikten olmaz.Ama normal fidanın kök saçaklarından oluyor.Tabi aşısız olur.Bu türfidanların gelişimi de zayıf oluyor.En iyisi meyveden ekmek lazım
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.