View Full Version : Topraksız Tarımda Çilek Denemelerim
Kapalı balkonda çilek denemelerim.Selahattin Beyin gönderdiği fidelerin bir hafta itibariyle tutma oranı %100.Kudret Beyin eriyiğini sevdiler anlaşılan.
Bu ilk denemede başarı bakalım devam edecek mi?,
Selahattin Bey e,Kudret Bey e ve paylaşımlarından faydalandığım herkese çok teşekkür ediyorum.
Bravo arkadaşım. Ellerin dert görmesin, çilekler çok sağlıklı görünüyor. Sanırım aynı çileklerden (Aromas yediveren) ben de aldım ve sisteme yerleştirdim. Sistemdekilerde fire yok ama toprağa diktiklerimde birkaç tane tutmayan var. Tebrik ediyorum, emeğine sağlık. Umarım bol bol çilek yersiniz..
Çok teşekkür ediyorum.
İnşallah çilekleri de resimleyebiliriz.
adnankaraer
11-11-2008, 16:16
Fotoğraflardaki kırmızı plastik şey nedir?
Çilekler muhteşem görünüyor. Ellerinize sağlık knry07. Selahattin hocadan aldığım fidelerin bir kısmını topraksız yapmak istiyorum ama içeride yerim yok. Balkonda (açıkta) yapsam olur mu diye merak ediyorum. Bilgisi olan arkadaşlar varsa fikir verebilirlerse sevinirim.
Selahattin Yılmazdan aldığınız çilek fideleri yediveren diye adlandırılan, meyve zamanını uzun müddete yayan türlerden. İzmir ikliminde, balkonda 7-8 ay kadar meyve verecektir. Fakat yazın aşırı sıcaklarda gölgeleme yapmanızda fayda var.
cevreizcisi
11-11-2008, 18:55
evet ,harika olmuş görüntü kolaylıklar dilerim
Fotoğraflardaki kırmızı plastik şey nedir?
Adnan Bey
o kırmızılar akvaryum pompasından gelen eriyiğin debisini damla halinde ayarladığım musluk.
Koli bantları sonra sıkıntı yapmaz inşallah, eğer yaparsa kilitli plastik klipsler var bilgin olsun.
şu anda sıkıntı yok ama yinede teşekkür ederim.
Sn Knry sistemin detayını gösteren fotograflar için çok teşekkürler,
kaç adet fideniz var bu sistemde?
her 120 cm.lik pimaşta 7 adet fide yeri var.ben 3 boy pimaşta 21 adet fide besliyorum ama bunu heran azaltıp çoğaltabilirsiniz.
Elinize sağlık, sistem ve fideleriniz çok güzel, EC ve pH ölcümü yapıyormusunuz?
Çok teşekkür ederim Sn. Envor.
Değerli paylaşımlarınızı okuyarak bu işe çok yeni başladım.Selahattin Beyin gönderdiği çilek fidelerini sisteme koyalı bir ay henüz olacak.Resimlerden anlayabileceğiniz gibi,yersizlikten dolayı bu hobiyi,kapalı balkonun üst kısmında,kombi ile camekanın arasına koyduğum tahtaların üzerinde gerçekleştirmeye çalışıyorum.Şu anda yalnızca fidelerin keyfini gözlemliyorum.Kudret Beyin çilek eriyiğini 20 lt.hazırlayarak 15 gün bunu sirküle ettim sonra 2 gün temiz su sirküle ettim,sonrasında tekrar yeni bir 20 lt.eriyik hazırladım.15 gün dolunca bunu da değiştireceğim.Yani biraz tevekkele yapıyorum.Gerçi şu anda canlı görünüyor ve büyüyorlar ama gelişim ne kadar normal ilerliyor bilmiyorum.Sirkülasyonu da günde üç kez yarım saat yapıyorum.
Önerileriniz olursa çok sevinerek dikkate alırım.
Teşekkürler..
Peki, sirkülasyonu gün içinde devamlı yapsanız(Hava veriyormusunuz?), besin eriyiğinide haftada bir, en fazla 10 günde bir değiştirseniz, temiz suyuda günde bir gezdirseniz sanki daha iyi olur. Bence*;)
Sirkülasyondan dönen su biraz yukarıdan eriyik kabına döküldüğü için hava motoruna gerek yok diye düşünmüştüm.Yarın hemen bir hava motoru alıyorum.
Sirkülasyonu yalnız gündüz mü yapayım?
İlginize teşekkür ederim.
Selahattin Yılmaz
19-11-2008, 23:15
Acaba diyorum bu çalışmaları desteklemek için kargo masrafları alıcıya ait olmak üzere hiç kar etmeden pH metre ve EC metre organizasyonu yapsam nasıl olur diye düşünüyorum.
Sn knry07, çözeltide hava ne kadar bol olursa, o kadar iyi olur, ben marullarda gecede çalıştırmıştım, geceleri durdurmakla, durdurmamak arasındaki fark nedir bilmiyorum, denemesini yapmadım, ama çok bir fark olacağını düşünmüyorum.
Selahattin hocam, bence topraksız denemesi yapan arkadaşların EC, pH metre sahibi olması lazım, olmazsa olmaz bir durum yani, bir kavanozda olsa aynı, bir serada olsa aynı, yoksa kör düğüşüne benzer bu olay:p
Toptan alımlarda elbette bir indirim olabilir, bunuda birisinin yapması lazım :) Sevap olayı yani :)
EC ve pH metre alımı sözkonusu olursa ben de düşünebilirim.
Yediverenler ve bir ay sonra sisteme yerleştirdiğim Osmanlı çilekleri çiçeklenmeye başladı.Yanlız 28 kökten bir tanesi(en son resimdeki)keyifsiz.Sebebini çözemedim.
Yalnız bu sistem akansu veya durgun su kültürü değil. Adını hatırlayamadım ama torf ve perlit karışımı katı ortamda topraksız tarım oluyor herhalde, Sayın envor'un dediği hava verme durumu ancak eriyik deposunda yapılabilir. PVC lerin içi de katı materyal dolu. Bu durumda damlamada yapıldığına göre tahliyeden çıkan sıvı besin suyu, çok az ve yavaş olacaktır. Diğer taraftan fidelerin kökleri malzeme içinde sabit kalmaktadır. Doğru anlamış ve görmüşmüyüm ?
Sayın nariçi bildiğim kadarıyla PVClerin içi katı materyal dolu değil. İçlerinden besin eriyiği geçiyor. Katı materyal yalnızca bardaklarda var. (Sayın knry farklı bir uygulama yapmadıysa bu şekilde olmalı).
Borular içinde perlitten başka bir şey var mı.? Ben yazarken malbmanda mesaj girmiş. ben fotoğrafları dikkatli inceledim içi dolu.
PVC lerin içi perlit-cocopeat dolu.PVC nin alt kısmı ve geri dönüşe yakın kısımlarda ;süzme yapıp ,perlitleri taşıyarak tıkanma yapmasın diye ponza taşı koydum.Bardakların altı ve kenarları delik ve içi cocopeat dolu
eczadolabi
20-12-2008, 23:31
PVC içinde perlite neden ihtiyaç duydunuz?
Bardaklarda olması yeterli değil miydi?
Belli aralıklarla üstten damlama şeklinde eriyik verilen katı ortam kültürü için PVCnin içinin de dolu olması gerekiyor bildiğim kadarıyla.Yanılıyormuyum acaba?
fahrikucuktas
23-12-2008, 19:51
Arkadaşım çok teşekkürler.Çok güzel olmuş.
Herkese 2009 da ;sağlık ,mutluluk ve başarılar diliyorum.
Kudret Hocam ec metreyi gönderdikten sonra çileklerime daha bilinçli bakmaya çalışıyorum.Gerçi çilekler gayet sağlıklı gözüküyorlar ama ortada henüz meyve yok.Daha çok ışık alanlarının üzerlerinde çiçekleri de var ama...
Bu arada 10 gündür pimaşları sürekli ,80 watt olduğu söylenen ısı bantları ile sardım.Sanırım bu onları kış soğuğundan koruyacak.
Kudret Hocamdan gelen ;20 litrelik depodan damlama şeklinde yarım saatlik peryotlarla günde 6 defa sirküle ettiğim ve 28 kök çilek fidesi besleyen besin eriyiğinin başlangıç ec sini 1.65 olarak ölçmüştüm.Beş gün sonra 1.75,on gün sonra 1.9 ölçtüm.Bu arada eriyik on gün sonunda 13 litreye düşmüştü birazda ısı bantlarının sayesinde sanırsam.Yanlız ph ölçümünü merck marka 1-14 ve 6.4-8 ölçüm aralıklı ph kağıtlarıyla yapıyorum.Başlangıçta her iki kağıtla da yaptığım ölçümlerde gördüğüm 6-6.5 değerini on gün sonunda da aynen görüyorum.Bu değerler sizce normalmidir?Şimdiye kadar esin eriyiğini 15 günde bir değiştiriyordum.Bu konuda bir öneriniz olabilir mi?
Görüş ve önerilerinizi bekliyor,teşekkür ediyorum.
Meyvelerin daha hızlı olgunlaşması için güneş ışığı alması gerekiyor. Dolayısıyla pimaşları yan yana değil merdiven basamakları gibi aralarda yükseklik farkı olarak yerleştirseniz? Meyveler aralarda büyümeye başlayınca aralara sarkıp az ışık almaz mı?
Bir de aklıma birşey geldi.
Bunlara tek tek damlatmak yerine en üst bir noktadan verdiğiniz suyu sırayla hepsinden geçerek tanka geri dönüşünü sağlasanız daha mı az zahmetli olurdu?
Bu tür meyve veren çileklerden bizde de var ancak cinsini bilmiyorum. Donlar olup geçtiğinde hala meyve yapmaya çalışıyorlardı. Cinsi işe yarayacak bir şey ise ben de yapayım bari.
Pimaşları dizme şeklim yerim olmadığından tek alternatifim.Daha önceki yazılarıma bakarsanız,kapalı ama ısıtılmayan balkonun tavana yakın kısmında olduğunu görürsünüz.Yani aşağısı kullanıldığı için başka alternatif yok.Çilek cinsleri ise ,21 adedi Selahattin Hocanın gönderdiği,21.10.2008 de sisteme aldığım Aromaslar ,7 adedi ise bir ay sonra sisteme ilave ettiğim Osmanlılar.
Kudret Tezel
01-01-2009, 19:15
Sayın knry07,elinize sağlıksistem ve ısıtma güzel. Ama şunu hatırlatmak istiyorum, besin eriyiğinin EC sini ölçmek için ilk ölçmeyi yartığımızda tankımızda kaç litre eriyik varsa ikinci ölçmeyi yaptığımızdada tankımızda aynı miktarda eriyik olmasına dikkat etmeliyiz.Bunun içinde tankımızda eksilen miktarı temiz su ile daha doğrusu eriyik hazırladığımız su ile takfiye etmeliyiz. İşte otomatik olarak eriyik seviyesini hep aynı yerde tutmak bu açıdan önem taşır. Ayrıca EC değeri ile PH değeride birbiriyle bağlantılıdır bilinçli bir ölçme için önce seviye kontrol edilmeli ,sonra PH ayarlanmalı ve sonra ec ölçülmelidir ki eriyiğimizdeki
tuz miktarının nekadarının kullanıldığını bulabilelim.
Birde şunu söylemek istiyorum boruların üstüne doladığınız ısı banlarını boruların içine taşımak yani içten ısıtmak daha ekonomik ve randımanlı olur.Eğer silikon bantların su içinde kalması tehlike arz edebilir derseniz ki doğrudur zira dısı silikon kaplıdır ve silon yumusak bir malzemedirbazı küçük darbelerde bile sıyrıla bilir, ısı bantlarını ayrıca bir hortum veya ince plastik borular içine alabilirsiniz.Böylece ısı tellerini izole etmiş oluruz.
böylece emniyetli ve daha ekonomik bir ısıtma yapmış oluruz diye düşünüyorum.
Her halukarda boruların dışına birde ısı izole köpüğü geçirmekte fayda var, zira enerjinin çok pahalandığı bu günlerde tasarruf açısından dikkatli olmak zorundayız.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim,kolaygelsin.
Nihayet çileklerde görülmeye başladı.
Son durumları nedir, çilekler yaşıyorlar mı?
Acarextt03
20-04-2009, 15:55
sayın knry07 çilekleriniz son durumları hakkında bilgilendiriseniz sevinirim..
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.