View Full Version : Dev Domates
tolgahann
30-10-2008, 21:50
Arkadaşlar izlediğim bir haber üzerine biraz araştırma yaptım.Gerçekten garip bir durum.İlk defa bizde bir sebze üretebildik.:)
Mustafa Gürkan'a babasından kalan en büyük miras, domates tohumları. İlaç ve gübre kullanmadan yaklaşık 2 kiloluk domates yetiştiren Gürkan, tohumları İsrail'in gen teknolojisine karşı dünyaya pazarlamaya hazırlanıyor.
Eskişehir'de bir Vatandaş, babasının sandığında bulduğu tohumları ekerek yaklaşık iki kilogram ağırlığında dev domatesler yetiştirdi. 'Yürek' adını verdiği domatesleri tescil ettiren Vatandaş, şimdi İsrail'in gen teknolojisine karşı Türk domates tohumunu piyasaya sürmeye hazırlanıyor.
Eskişehir'de turşuculuk yapan Mustafa İhsan Gürkan, 3,5 yıl önce ölen babasına ait sandığın içinde domates tohumu buldu. Fide haline getirdiği tohumları tarlaya diken Gürkan, yetişen domateslerin normalin çok üstünde bir büyüklüğe sahip olduğunu gördü. En küçüğü 1,5, en büyüğü ise 1,8 kilogram ağırlığındaki domateslere 'yürek' ismini veren Gürkan, dev domateslerden tohum elde etmek için çalışmalarını hızlandırdı.
Yıllardır baba mesleği turşuculukla uğraşan Gürkan, hayatında ilk kez bu büyüklük ve şekilde domates gördüğünü söyledi. Yaşadıkları karşısında hayrete düşen ve 1 dönüm arazi üzerine ektiği domatesleri ilaç ve gübre kullanmadan doğal ortamda yetiştirdiğini belirten Gürkan, "Yıllardır sebze meyve yetiştiriyorum. Bir fidenin bu ağırlıktaki domatesleri nasıl taşıdığına hayret ettim. Hatta eşimi dostumu çağırıp gösterdim, onlar da gördükleri karşısında çok şaşırdı." şeklinde konuştu.
Domateslerin renginin pembe olduğunu ve bir tanesiyle 6 kişinin doyduğunu kaydeden Gürkan, "Domateslerin çekirdeği çok az ve dana yüreğine benziyor. Bu sebeple domateslere 'yürek' ismini verdim. Domateslerin içi tamamen dolu ve tadı çok güzel. Yiyenler tadını çok beğeniyor." ifadesini kullandı. Babasından kalan tohumları bir mücevher gibi saklayan ve tescil ettiren Gürkan, İsrail'e karşı dünyaya Türk domates markasını yaygınlaştırmak istediklerini vurguladı. Proje üzerinde çalıştıklarını anlatan Gürkan, "İsrail nasıl Türkiye ve dünya ülkelerine kendi adıyla domates tohumu satıyorsa biz de dünyaya Türk adıyla domates tohumu satacağız. Önümüzdeki yıl hayata geçireceğimiz çalışma ile hazırladığımız tohumları Türk ve dünya çiftçisine vermek istiyoruz. Bu nesil kaybolmasın istiyoruz." diye konuştu.
http://www.porttakal.com/haber-babasindan-kalan-en-buyuk-miras-143577.html
tolgahann
30-10-2008, 21:51
Eskişehir'deki arkadaşlar harekete geçseler nasıl olur.:)
Bu domatesler sanıldığı kadar bulunmaz hint kumaşı değil biraz fazla abartılmış haberde, buralarda yaygın olarak yetiştriliyor...
tolgahann
30-10-2008, 22:06
Sn.A.Şahin içimize su serptiniz.Şahsen bu domatesten yetiştirmeyi çok istiyorum.Durum böyle olunca tohum için taa Eskişehir'e gitmek zorunda kalmıcaz.
Harun Parlak
30-10-2008, 22:14
Bu tür pembe domatesleri Bulgarlar çok ekiyormuş bizede geldi. Bu arkadaşlar seneye aynı yere ekerlerse bukadar verim alacaklarını sanmıyorum. Toprağı en çok sömüren ürünlerden biri domatestir. Dolayısıyla Ekim yapacağı yeri ya natasa bırakacak **** yer değişikliği yapmalı.
Marmende cinsi olan bu pembe domatesler. Çok lezetli ama Raf ömrü kısa olduğu için çok fazla tutacağını sanmıyorum İnşallah arkadaş hayal kırıklığına uğramaz. Benim elimde yaklaşık 10 bin adet tohum var bu domateslerden
Arzu Kasapoğlu
30-10-2008, 22:30
Domateslerin görünüm çok güzelmiş Tekin Bey. Bunlar bir çeşit pembe domates değil mi?
Harun Parlak
30-10-2008, 22:36
Kesinlikle sizinde dediğinizgibi PEMBE domates Sayın Arzu Kasapoğlu Forumda da dağıtdığımız Tohumların aynısı bazı ağaçlar net üyelerinede dağtılmıştı bu tohumlardan ama henüz foto yükleyen arkadaş olmadı.
Sayın malina'nın dağıtdığı tohumların bir kısmı bunlardandı.
Arzu Kasapoğlu
30-10-2008, 22:45
Teşekkür ederim Tekin Bey.
tolgahann
30-10-2008, 22:45
Kasadakiler çok lezzetli gözüküyor. Ağzım sulandı valla.:)
Harun Parlak
31-10-2008, 00:46
Lezetli görünüyorda ne demek kesinlikle çok lezetli tek sorunu raf ömrü kısa olması. Nakliye yolculuğa fazla dayanamaması.
Lezzetinide altdaki şahsa sormak lazım
caucasus
31-10-2008, 08:37
Çok güzel arkadaşım ellerin dert görmesin. Seneye kısmet olursa ben de tohumlarından isterim. Benim bura da ekecek yerim yok ancak köy de ekimini tamamlatabilirim.
Selahattin Yılmaz
31-10-2008, 09:05
Evet arkadaşlar bu domates pembe domatesin muhtemeşlen tarlada yuvarlak tipte olanları gözlenerek selekte edilmiş türü. Yani kısaca pembe domatesle karşı karşıyayız.
Kemal Kutlu
31-10-2008, 17:43
Ben yıllardır bu domates'den alırım.Kahvaltılık tarla domates deriz biz buna, çok lezzetli sabahları bi domates birde yanında çeyrek ekmek insanı 3-4 saat tok tutuyor.
tolgahann
01-11-2008, 17:45
Kabuğu pembe domatesinki gibi ince ise kabuğunu soymaya da gerek yok.:)
Mehmet Can
02-11-2008, 23:21
Köylerde eskiden kalan alışkanlık devam etmekte.Pembe domatesler kurutur kışın afiyetle yenir.Deneyin pembe domatesin lezzeti kışın daha bir güzel.
Bendeki pembe domates bu türden sanırım. Aroması yüksek, lezzetli, ince kabuklu, iri meyveli, nakliyeye dayanmayan, sırık, geçci, hastalıklara dayanıklı bir tür. Çiçekler katmerli. Ama en önemlisi suyu pek sevmiyor. Çiçeklenme aşmasında su vermeniz çiçek dökümüne, meyve aşamasında su vermeniz, meyvelerde çatlamaya sebep oluyor. Bu yüzden derine kök yaptığını sanıyorum fakat henüz sökmedim. Ektiğim yerde sulamama şansım yoktu. Tüm diğer sebzelerimle beraber dikmiştim. Onları sularken bunlar da arada sulanmak zorunda kalıyordu.
Bu türün budamasıda değişik. Onu kısaca anlatayım. Bizim alışa gelmiş olduğumuz domatesler çiçeklerini bir salkım olarak açar ve bunlar meyveye döner, biz koltuklarını budarız. Oysa bu cinsde ve brandywine cinsinde çiçek salkımları uzamaya devam ediyor ve yeni bir kol oluşturuyor. İşte diğer türlerin aksine bu çiçek salkımlarının uçlarının budanması gerekiyor. Ben bunu fark edene kadar bitkilerin formu epey bir bozuldu.
Önümüzdeki sezon başka bir yere dikeceğim ve sulamayacağım.
Selahattin, sana bu domatesin fidesinden vermiştim. Bilmiyorum ne yaptın, nasıl oldu.
Harun Parlak
03-11-2008, 17:43
Sayın Todor normal salkım domatesleri bizde genelde 6 adet bırakıp 7-8-9 devamlarını meyve tutmuş olsa bile koparırız. Bir üstdeki salkımlara yeterli enerji gitmesi için.
Bu şekilde fazla meyveleri koparmaz isek ilk salkımdaki verimi ve kaliteyi üst salkımlarda alamayız.
Pembe domatese gelince onda da ben 3 bilemedin 4 bırakmakda fayda var. bazen gözden kaçanlar olabilir ****** buda bir üst salkımlara olumsuz bir şekilde yansıyor.
pembegül
04-11-2008, 16:54
Sn.A.Şahin içimize su serptiniz.Şahsen bu domatesten yetiştirmeyi çok istiyorum.Durum böyle olunca tohum için taa Eskişehir'e gitmek zorunda kalmıcaz.
Sayın tolgahan bu domatesin tohumu eskişehirde nerde bulunuyor acaba benim çok ilgimi çekti ...
tolgahann
04-11-2008, 17:02
Malasef elimizdeki tek bilgi Eskişehir'de turşu dükkanı işleten Mustafa Gürkan isimli bir şahısta bu tohumlarda bolca bulunduğu
pembegül
05-11-2008, 10:39
Ben bir araştırayım.
Mehmet Can
05-11-2008, 21:26
Malasef elimizdeki tek bilgi Eskişehir'de turşu dükkanı işleten Mustafa Gürkan isimli bir şahısta bu tohumlarda bolca bulunduğu
Ben sizin için araştırdım nereden bulabilirsiniz diye. Forum konusunun 5mesajında var tohum.:p
AgacSevdalisi
15-01-2009, 09:36
be dev domateslerin tadı nasıl acaba?
tolgahann
15-01-2009, 16:57
Ben tadına bakmadım ama çok güzel olduğunu söylüyorlar Sn. AgacSevdalisi.
AgacSevdalisi
19-01-2009, 08:12
be dev domatesler pembe domates diye bilinen domateslermi?
Arkadaşlar. Ben Eskişehirliyim. Bu abimizi Ülke TV sıradışı programında izledim. Domatesleri görünce bahçeli evimizde (Yenibağlar) tulumba dibinde büyüyen kafam kadar domatesler aklıma geldi. Bir tanesini kesince tüm bahçemiz domates kokardı. Tek eksik yanları şekil itibari ile iç açısı olmamasıdır. Apartman hayatına geçince bir daha görmedim öyle domates (ta ki TV de o programı izleyene kadar). İnanın o kadar lezzetlidir ki anlatamam. Eskişehir Çaltı'da da bu tür domates olduğunu duymuştum. Tahminimce bu suyu seven bir tohum cinsi ve her sene kendiliğinden tulumbanın dibinden çıkardı. Bir dalda 10-20 tane kadar olduğunu bilirim. Yani 5 kök bu tür domatesiniz olsun orta halli bir aile için domates sorunu kalmaz :)
Neyse ilk fırsatta (Eskişehirde olmamın avantajını kullanarak) bu abimizi bulacağım ve sizin için gerekli bilgileri alacağım. Bakarsınız bir tohum **** filiz de bana verir.
:)
Kalın sağlıcakla.
AfyonluSedat
02-03-2009, 12:35
Climbing Trip-L-Crop dometes yetiştiren varmı?
Douglas Fir
03-03-2009, 12:14
Selam,
bu domatesin geninin bozulmaması için yanına başka domates yaklaştırmamak lazım. Amerika'da buna benzer domatesler üretilebiliyor.
Douglas Fir
03-03-2009, 12:15
Genelde bu domatesler sandiviçliktir. Tadları dolgun ve lezzetlidir
bahtiyar02
07-03-2009, 21:03
sevgili tolgahann paylaşım için teşekkür ederim.bu tür domatesleri daha önceleri ülkemizde üretildiğini görmüştüm.ancak atalarımız göçünce tohum saklama alışkanlığımızda onlarla yok olma düzeyine geldi.dilerim bu mirasa iyi bir şekilde sahiplenir.saygılar
tohum alma şansımız var mı acaba?
phallica
04-05-2009, 19:59
peki tohum temin edebilirmisiniz
Sayın Todor ve ibayrak'ın üretimle ilgili anlatımları taban tabana zıt. Biri suyu sevmez diyor, diğeri tulumba kenarında yetişiyor diyor. Biri salkımda az meyva bırakmaktan bahsediyor, öbürü salkımda 10-20 taneden bahsediyor. Kafam karıştı.
Bu arada tohumları ne oldu? Varsa ben de yetiştireceğim
Birol Ketenci
03-08-2009, 22:11
Sayın Todor ve ibayrak'ın üretimle ilgili anlatımları taban tabana zıt. Biri suyu sevmez diyor, diğeri tulumba kenarında yetişiyor diyor. Biri salkımda az meyva bırakmaktan bahsediyor, öbürü salkımda 10-20 taneden bahsediyor. Kafam karıştı.
Bu arada tohumları ne oldu? Varsa ben de yetiştireceğim
Sayın todor'un bahsettiği salkım budamasını sanırım yanlış anladınız. Bahsedilen salkımdan çiçek budaması değil. Bu cins domates bazı çiçek salkımlarında uçtan sürgün vererek gövde yapmaya devam ediyor işte Todor'un bahsettiği bu sürgünün budanması.
amatör hobici
26-10-2009, 18:12
merhaba TOLGAHANN
ben Bandırmalı amatör hobici, elimde bahsedilen pembe domatesin iki cins tohumu bulunmaktadır.Birncisi resimdeki gibi diğeri buruşuk iri olgunlaşınca çatlıyor.:Yaklaşık800-1200 gr.arası ürün veriyor.Sizinde elinizde değişik sebze tohumu varsa değişmek isterim. Umarım yanıt verirsiniz. selamlar.
amatör hobici
29-10-2009, 10:06
arkadaşlar mesajlarınızın sonuna lütfen tarih atalım.Benim gibi yeni üyeler mesajların gündemde olup olmadığını anlayabilsinler.herkese selamlar
Mesajlarin sol ust kosesinde mesaj tarihi otomatik olarak cikmaktadir
amatör hobici
31-10-2009, 11:55
Teşekkür ederim. Ben forumda yeniyim. Elimde değişik tohum türleri var Ör: süs patlıcanı(reçelde yapılabiliyor,bolverimli. yumurta büyüklüğünde önceleri yumurta gibi beyaz sonraları balmumu sarısı oluyor),Kudret narı (mide ülseriv.s.yaraların kapanmasına iyi geliyor.Kokteyl sarı armut domates.Zebra domates.Pembe domates çeşitleri.Sarı çeri dom.Ahududu fidanları, Bol verimli 30-40 Cm uzunlğunda ürün veren Bakla ve Börülce İsteyene ücretsiz gönderebilirim Sizin elinizdeki değişik tohumlardan bende edinmek isterim.Selamlar.
sibelbozo
29-12-2009, 10:48
merhabalar amatör hobici bende bu bahar ömerlideki arsaya sebze bahçesi yapmayı planlıyorum elinizde bulana değişik tohumlardan ( süs patlıcanı, kokteyl sarı armut domates , zebra domates, pembe domates( özellikle ) , sarı çeri ) göndere bilirseniz sevinirim
zapatista70
02-02-2010, 20:43
arkadaşlar, ben de forumda yeniyim, kayınpederim eskişehir seyitgazide oturuyor. yaklaşık 4 dönüm bahçesi var. eğer o pembe domateslerin tohumlarından bana da ulaştırabilirseniz baharda ekmek isterim. şimdiden teşekkür ediyorum.
begonya26
03-03-2010, 21:07
İnternetten bir kaç çeşit domates siparişi veriyorum. Sebzelerde melezlenme olduğunu ilk kez bu sitede öğrendim ve şaşırdım. Kayınvalideme söyledim tarlalarda ömrü geçmesine rağmen ilk defa duyduğunu söyledi :)
Şimdi benim anlayamadığım, bu aldığım birkaç domatesi yan yana veya biraz aralıkla diksem bile sağlıklı tohum elde edemem mi? Ne yapmalıyım?
Tecrübeli bir arkadaş cevaplarsa sevinirim. Forumda eminim yazıyordur ama, inanın 4 saattir forumdaki konuları okumaktan gözlerim ağrıdı. O kadar güzel ki. Verilen linkler sayesinde bir bakmışım başka konuyu okuyorum. :)
Artık pes ettim ve buraya yazmaya karar verdim detaylı anlatan bir link varsa yönlendirirseniz ihya olurum teşekkürler.
Harun Parlak
03-03-2010, 22:02
Hibrit olmayan tüm domates tohumlarından sağlıklı tohumlar elde edebilirsiniz. Yan yana dikmenizde bir sakınca yok bir birinin güneşini kesmesin yeterli.
begonya26
04-03-2010, 09:45
yanıt için teşekkurler.
Sayın zapatista70,
Aradığınız pembe domates, Eskişehir Sivrihisar'da ve Merkeze bağlı Seyitgazi yolundaki bazı köylerde yetişiyor. Seyitgazi de araştırılırsa orada da bulunabileceğine eminim. Eylül gibi Sivrihisar Çarşamba pazarında pembe domatesi bulabilirsiniz.
PDA üyelerine göndermiş olduğu e posta ile yaptığı açıklamada önümüzdeki yıl tohum paylaşımı yapmayacağını açıkladı. Bu yıl son tohum paylaşımı yapıldı.
Sayın begonya76,
Pembe domates farklı bir tür. Normalde domateslerde melezlenme mümkün değilken, pembe domatesin çiçek organlarının büyüklüğü nedeniyle farklı türlerle birlikte ekilmesi halinde tozlaşma yoluyla tür bozulması oluşabiliyor. Ama bu birkaç yıl elde edilen tohumun farklı türlerle ekilmesini gerektirebilir. Yani ektiğiniz bir tohumdan çıkan domatesten elde ettiğiniz tohumu yine farklı türlerle ekip, bu şekilde bir döngü oluşturursanız Pembe domates tür olarak bozulabilir. Zamanla ilk elde ettiğiniz şekilde pembe domates elde edemeyebilirsiniz.
zapatista70
04-03-2010, 18:03
sayın skaraca çok teşekkür ediyorum verdiğiniz bilgi için. araştırmaya başalıyorum.
abrahamoz
05-03-2010, 13:04
tohum alabilirmiyiz.
siniroluyorum
06-03-2010, 17:38
Tabiiki de alabilirsiniz.Ama yukarıda da söylendiği gibi türün bozulma ihtimali var.
bu domates lerin tohumu alınabiliyor.
tohumu alınabilen domates
esk nisagül
21-02-2012, 10:29
eskişehire has bir domates ince kabuklu yürek şeklinde tanesi 600-700 gr şu anda komşum bir dönüm ekiyor ve en güzel tarafı kendisi aldığında 150 sene önceden beri sadece doğal gübreyle yetiştirilerek bu güne gelmiş ve hala doğal yollarla yetiştiriyor domateslerin tadını gelince biz şu anki domatesleri domatesleri domates diye yiyiyorsak onun ektikleri ne acaba bilmiyorum tadı ve kokusu bir başka kabuğu hiç yok gibi bu sene bende ekeceğim
wellness
21-08-2012, 13:41
Arkadaşlar hybridden kastınız nedir? bilmiyorum. Evet hybrid bir melezlemedir. Ancak her melezleme hybrid değildir. Örnek verecek olursak, sözüm meclisten dışarı. eşek ile beygirin çiftleşmesinden doğacak yavruya katır denir ki bu nesli bir daha çoğaltamazsınız. Ancak legorin tavuğu ve süseks horozunu eşleştirirseniz bunların yumurtasından çıkacak yavruları çoğaltma imkanınız olur. Ancak her iki durumda da nesiller özelliğini kaybetmiş olur ve melezleşir.
Dolayısı ile bitkiler içinde aynı durumlar geçerlidir. Yanyana ekilmiş iki farklı cins domates ırkı birbirini böcekler ve arılar vasıtası ile döller ve olusacak meyvelerinden alınacak tohumlar melez olur ve asıl nesil bozulmuş olur. O sebeble biber, domates, patlıcan, hıyar vs, ırklarından farklı özelliğe sahip cinsleri, eğer tohum almak istiyorsak yanyana ekmemeliyiz.
Örnek verecek olursak, kemer patlıcan ile topan patlıcan, çarliston biber ile sivri biber, hıyar çeşitlerinin herhangi 2 cinsi, domates ırkının herhangi 2 cinsi yanyana ekilmemelidir. Bu örnekleri çoğaltabiliriz.
Dev domates çok güzel gözüküyor. Çok hoşuma gitti.:D:)
Kimler hangi sebzeler yetiştiriyor. Nasıl yetiştiriyor.Bilgilenelim. (http://aricilik.gen.tr/index.php?topic=3138.45)
ülkemizde bu domateslerden bulunuyor özellikleri aynı
çiçeksever
22-05-2014, 15:02
Biz küçükken (yak.30 sene evvel) Eskişehir pazarlarında Sakar domatesi diye oturak domates satılırdı. Ben kahvaltıda veya sade yemesini de severdim. Bir tanesini tek başına yerdim.3-4 tanesini 1 kg gelirdi. Bu domates fazla dayanmazdı.Daha sonra ticari kazanç için israil domates tohumları getirildi. Bunlar 7-10 gün bozulmadan duruyor.Sakarya vadisinde yetişen domatesler Ankara ve İstanbula gidiyor. Eskişehire Sakar vadisinden domates yine geliyor. Çaltı domatesi (Söğüte bağlı bir köy) pazarda tutuluyor.Eskisi kadar olmasa da yine de fena değil.
birnefestoprak
22-05-2014, 17:06
Bahsettiginiz Sakar ve Calti domateslerinin tohumuna ulasma imkaniniz var mi? Bir de Sakarya'dan bahsettiginiz icin bir sorum (http://www.agaclar.net/forum/1286982-post123.htm) daha var.
Biz küçükken (yak.30 sene evvel) Eskişehir pazarlarında Sakar domatesi diye oturak domates satılırdı. Ben kahvaltıda veya sade yemesini de severdim. Bir tanesini tek başına yerdim.3-4 tanesini 1 kg gelirdi. Bu domates fazla dayanmazdı.Daha sonra ticari kazanç için israil domates tohumları getirildi. Bunlar 7-10 gün bozulmadan duruyor.Sakarya vadisinde yetişen domatesler Ankara ve İstanbula gidiyor. Eskişehire Sakar vadisinden domates yine geliyor. Çaltı domatesi (Söğüte bağlı bir köy) pazarda tutuluyor.Eskisi kadar olmasa da yine de fena değil.
çiçeksever
23-05-2014, 14:44
Ben şu an Afyondayım.Eskişehirde de şehir merkezinde büyüdüm.Sarıcakaya köylerinden sitede arkadaşlar var.(Örn.Üzüm)Onlarda olabilir.
hanımeli
23-08-2014, 10:06
Benim köy domateslerim çok verimli çıktı ama ben çocuklar yüzünden iyi ilgilenemedim,toplayabildiklerim 500 gr ın üstündeydi,tekrar tohum aldım,bu sene sadece yiyebileceğim ve ilgilenebileceğim kadarını çimlendireceğim,domatese bakması çok zormuş.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.