View Full Version : White sapote
Arkadaşlar bu meyve Türkiye' de yetişebilirmi?
Tadanlar bilirler gerçekten çok hoş bir meyve. Tadı muz , şeftali, limon ve hindistancevizi karışımı.
Mine Pakkaner
06-11-2008, 12:30
Bitkinin ihtiyçlarına baktım. Akdeniz ve Güney Ege'de yetişebileceğini düşünüyorum.
Mine Hn,
Bu meyvenin dünyadaki en lezzettli 10 meyveden biri olduğunu okumuştum. Boş bir zamanımda İngilizce' den tercüme edip teknik bilgileri buraya eklemeyi düşünüyorum.
iyi günler
Sayın Kuyucu,
Ben nette bulduklarımı izninizle aktarayım.
Wikipediada white sapoteninin diğer black sapotenin aksine citrusgillerden olduğuyla ilgili ve sapote kelimesinin azteklerin tatlı meyve anlamında kullandıkları tzapot kelimesinden geldiği ilgili okuduklarımı aktarayım. Uzun ömürlü bir ağaç. 100 ve daha fazla yaşayabiliyor. Kök sistemiyle ilgil sorun yaşamamak için ev **** yol yakınlarına dikilmemesi gerekiyor. Tohumları farmakoloji alanında kullanılıyor.Nemli ortamları seviyor. Tohumdan üretildiğinde mevye kalitesi nin iyi olmadığı 7-8 yılda meyve verdiği aşı fidanların 3-4 yılda mevye verdiği belirtiliyor.
Kaynak: http://www.crfg.org/pubs/ff/whitesapote.html ve çeşitli siteler.
Arkadaşlar,
Konu ile ilgili bilgisi olanlar beni bilgilendirsin lütfen. Avustralya' dan White Sapote getirteceğim yalnız fidanlar mecburen aşılı oluyor ve boyları da 100-130 cm. DHL vs gibi kargo şirketleri ile gönderseler bana ulaşır mı? Gümrükte takılma durumu olurmu?
teşekkürler.
ulaşır ,gümrükte de takılacağını zannetmiyorum.adet fazla değilse tabi
Arkadaşlar White Sapote elime ulaştı, hatta üzerinde meyveler var ama yaprakları dökülmüş. Tomurcuklar var üzerinde , inşalah canlanır.
YeşilSeven
03-08-2009, 10:00
Sn Kuyucu, sağsalim ulaşmasına sevindim, macerası kaç gün sürdü ve kaça maloldu bilgi verir misiniz?
Tohumdan yetiştirdiğim white sapote..
Sn . bari ,
maşallah tüm ender türler azminize yenik düşmüş durumda :)
''Mangosteen' inim tohumdan yetiştirdim '' diye resim yayınlarsanız bir gün hiç
şaşırmıyacam :)
Sn . bari ,
maşallah tüm ender türler azminize yenik düşmüş durumda :)
''Mangosteen' inim tohumdan yetiştirdim '' diye resim yayınlarsanız bir gün hiç
şaşırmıyacam :)
:)) Onuda bugün yarın bekliyorum... Yeşilseven çimlendirdi.. Bende ondan bekliyorum fotolarını..
Nasıl oldu ? Pes ! Hani sadece belirli bölgelerde ekvator civarında yetişirmişti ?!
Ekvatoru Türkiyeden nasıl geçirdiniz arkadaşlar ?
YeşilSeven
30-08-2009, 00:13
Sn Volare kuşburnularda bu sene meyve tutturamadık sıcaklardan, ama mangosteen, white sapote, longan, longkong, rambutan jackfruit ve liçileri çimlendirmeyi başardık. Pazartesi daha güzel fotolar ekleyeceğim.
Gözlerime inanamıyorum ,
uzun ömürlü olurlar inşallah , gurur duydum inanın :)
Sadece vermkulite ektiniz galiba , buradan doğru görebiliyorsam ?
Tebrikler ve teşekkürler .
YeşilSeven
30-08-2009, 01:54
Aynen öyle sadece vermiculit ile. Önemli olan taze tohum olması. Tayland'dan express getirtmiştim. 4 tohumun hepsi tuttu, bakalım saksıda toprağa alınca nasıl duracaklar. Bi de Eugenialar ile Annonlar var. Onları da bilahere anlatıcam :)
İnşallah meyvelerinide yersiniz bir gün. Ben sadece longanları çimlendirebildim.. Diğerlerinden hiç ses seda yok.. Express getirtmeniz iyi oldu tohumları..
İnşallah sayı bari ve Yeşilseven' in White Sapoteleri büyürler. Aşı kalemi benden :)
Bakalım bu sene White Sapote'min üzerindeki meyveden tadabilecekmiyim!
YeşilSeven
30-08-2009, 22:54
Sn Kuyucu bu zamana kadarki sıcaklarda meyveleri dökmeden yaşatabildiyseniz korkmayın bu sene tadabileceğinizi umuyorum. Bu arada sıcaklar azalıyor, bu seneki tohumdan tropikal yetiştirme dönemini yavaş yavaş bitireceğiz gibi.
Sapotenin birisinin boyu yaklaşık 50 cm'e ulaştı.
YeşilSeven
10-11-2009, 10:24
Sn Kuyucu white sapote meyvelerinin durumu nasıl, yoksa adaptosyon döneminde döküldü mü?
Sn Yeşiseven,
Üzerinde çok sayıda meyve vardı ama bana ulaştığında 3 tane kalmıştı. 1 tanesi elma kadar, diğerleri daha küçüktü. Aslında bitkinin gelişimini yavaşlatmaması için hepsini koparıp atacaktım ama 1 tanesi kaza sonucu düştü :( 1 tanesini de ben koparıp attım. Sonuncusuna kıyamadım hala üzerinde ama olgunlaşma dönemi Aralık -Ocak olarak belirtildiği için bekliyorum.
Eğer tadabilmek kısmet olursa mutlaka buraya yazacağım.
hoşçakalın
YeşilSeven
15-06-2010, 15:55
Geçen seneki 3 fidandan sadece biri yaşamaya devam ediyor. Yeni sürgünler geliyor, gelişimi gayet iyi.
Sayın bari ve yeşilseven imrendim size doğrusu, maşallah her çeşidi buluyor ve çimlendiriyorsunuz. Elinize sağlık. Bu gün tahum satış başlıklarına baktım pek birşey göremedim.
YeşilSeven
12-11-2010, 09:11
Benim white sapotenin boyu 1,5 m'yi geçti, aldı başını gitti maşallah.
AgacSevdalisi
17-03-2011, 15:08
arkadaşlar white sapotelerin son durumu nedir? sanırım cablanmaya başlamışlardır. Bende bugün tohum getirttim. Tohumu çimlendirirken nasıl bir yol izliyorsunuz. Özel bir çimlendirme yöntemi varmıdır?
YeşilSeven
21-03-2011, 09:28
Geçen sene direkt torfa dikmiştim, gayet güzel çıkmışlardı. Bu sene seradaki 1,5 m boya ulaşanın tepesine soğuk dokundu ancak gerisi oldukça sağlam. Çok hızlı büyüyen bitkilerden.
AgacSevdalisi
07-09-2011, 15:32
baharın tohumunu ektiğim white sapotem. ama çok fazla gelişmedi nedense.
Bir tohum takas başlığımız var orayı bir inceler misiniz?
white sapote türlerinden bir tane aşılı tür ,israil türü, amarican sweet ,ispanya türlerini yetiştirmekteyim .yaklaşık 120 e yakın fidandan bahçe tesis etmeyi planlıyorum.
botanikmeyveler.com
Romantik
01-07-2013, 09:09
Daha önce yetiştirmeyi deneyen arkadaşlardan şu an itibarıyla bir ses yok. -7 derece soğuklara dayanıklı olması bizide üretimi konusunda teşvik etti, üretim çalışmalarımız devam etmekte.
In God We Trust
22-05-2014, 17:02
Sanırım sayın kuyucu aşılı fidan satışı yapacak bu sene hararetle bekliyorum
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.