PDA

View Full Version : velveteen / Deneysel Hoya çalışmaları




velveteen
26-10-2008, 12:40
Merhaba,

Gözlemlediğim kadarıyla artık aktif bir konu değil ama, ben de mum çiçeği çalışmalarımı buradan sizlerle paylaşmak istiyorum. Olur da başarılı olduğum bir tür olursa onu ayrıca tür adında göstereceğim.

Herşeyden önce, mum çiçeği ile tanışmam farkında olmadığım halde çok eskilere dayanır. Yıllarca evimde yeşil bir bitki olduğuna inanarak baktığım Hoya Carnosam, iki sene önce bir gün çiçek açarak beni kendine hayran bırakmıştır. "Beyaz mum çiçeği bulabilir miyim acaba?" konulu arayışlarımın ne kadar cahilce olduğunu anlamam ise bir kaç ay önce MyHoyas sitesiyle tanışmama, değisik türlere sahip olabilme şansımın olduğunu anlamam ise Ağaçlar.net dergisindeki Paul Shirley röportajını okumama denk gelir :)




velveteen
26-10-2008, 12:49
21 Eylül'de Paul Shirley'in sitesinden şipariş ettiğim 5 tür Hoya, bayramın azizliğine uğrayarak 9 Ekim'de elime geçtiler. İki haftayı geçkin süre zarfında postada bulunmalarına rağmen ne kadar dayanıklı olduklarını gösterdiler ve ben kupkuru dallar beklerken, yer yer buruşmuş yaprakları da olsa yeşil dallar buldum paketin içinde.

Sipariş ettiğim türler:
Imperialis
Lacunosa
Bella
Obovata
Serpens

Tamamını forumda okuduğum bilgiler çerçevesinde, birkaç farklı kombinasyonda acemice (kendimce deneysel) köklendirme çalışmalarına başladım.

Toprakta:
Toprakta ToniPlant köklendirme hormonu ile.
Suda:
Suda ToniPlant köklendirme hormonu ile

Toprak olarak orkide kompostu, torf ve perlit karışımı kullandım. Sulamayı hep iyi su ile yaptım. Haftada bir B5A organik gübre verdim. Günde iki kere fısfısladım. Petşişelerden sera yapıp, radyatör peteğinin üstünde 20-25 derece arasında değişen sıcaklıklarda tuttum.

velveteen
26-10-2008, 12:52
İlk kaybım Imperialis oldu.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10701

Kalın gövdeli bir çelikti ve bu teorimi destekleyecek veyahut yalanlayacak hiç bir somut bilgi bulamasam da, kestiğim zaman içinden akan beyaz sıvıyı kaybettiği için çok hızlı öldüğünü düşünüyorum.

Bir sonraki denememde çeliği hiç kesmeden köklendirmeyi deneyeceğim.

velveteen
26-10-2008, 12:56
Şu an için garanti olduğuna inandığım tek başarım Hoya Bella oldu.

Suda ve toprakta yaptığım denemelerin her ikisi de köklendi. Ancak suda köklendirdiğim çelikleri toprağa geçirince bir tanesi sarardı. O yüzden her zaman söylendiği gibi doğrudan toprağa ekmenin en güzeli olduğunu düşünüyorum.

Şu an için ufak ufak 5 adet çeliğim var ve yavaş yavaş filiz vermeye başladılar.

17. gün itibariyle Bella çeliklerimin durumu:

velveteen
26-10-2008, 13:01
2 adet Lacunosa çeliğimden birini kaybetme yolunda ilerliyorum sanırım. (Sararmış olan iki yaprağı da bu fotoğrafı çektikten hemen sonra düştü.)

Köklendirme hormonu ile diktiğim Lacunosa, şu an için ne ilerleme, ne de bir gerileme göstermiş durumda. Ancak bunu sadece hormona bağlamak doğru değil. Kesin bir şeyler söylemek için daha beklemem gerekiyor. Gün 17, 50% umudum var hala :)

velveteen
26-10-2008, 13:08
En çok kaybı Serpens'lerde verdim. Suda köklendirmeye çalıştığım iki adet parçayı kök oluşumları göstermeye başlayınca hemen diktim. Umudum kalan gelişimlerini toprakta devam ettirebilecekleri yönünde idi. Ama olmadı.
Ufak yapraklarını hızla döktüler ve kurudular.

17. gün itibarıyle, elimdeki tek umut veren Serpens, direkt olarak toprağa diktiğim ve hiç bir yaprağını kopartmadığım 3 yapraklı çelik oldu. Serpens'in fazla sıcak sevmediğini bildiğim için, şayet birkaç gün daha bu şekilde kalırsa, onu sera ortamından çıkartıp pencere önüne, ışık olan bir yere koymayı planlıyorum. Ancak elimde kalan tek Serpens olduğu ve bozulması da çok hızlı olduğu için şu an bir şey yapmaya cesaret edemiyorum, beklemedeyim.

velveteen
26-10-2008, 13:23
Hoya Obovata, odunsu bir gövdenin iki tarafından çıkan dallar şekliyle gelmişti.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10630

İkiye kesip birini köklendirme hormonuyla, diğerini de hormonsuz şekilde diktim. Her ikisi de gözle görülen hiçbir değişim göstermeden ilk günki hallerini koruyorlar.

Yalnız, yaprakların gövde ile birleşme yerlerinde mantar olma olasılığı olan(?) siyah halkalar oluştu. Ama bu halkalar şimdilik bir gelişme göstermediği için de aceleci davranmadan bekliyorum.

Şimdilik elimdeki tüm bilgiler bunlar, umuyorum birkaç hafta içinde daha olumlu sonuçlarım olacak. :)

velveteen
26-10-2008, 13:38
Bir sonraki adımım için her türlü yorumunuza, önerilerinize ve tecrübe paylaşımlarınıza çok memnun olurum..

İlkin
27-10-2008, 12:53
Çelikleriniz çok güzel sayın velveteen, bayramın azizliğine uğramanız çok kötü olmuş, bu sorun olmasaymış bu kadar kayıp vermezdiniz emin olun. Ben çeliklerimin hepsini toprağa dikiyorum ve sabah akşam fısfıslıyorum, serpens çok hızlı gelişmeyen bir tür, ben de kendi kayıplarımdan sonra bir daha sipariş vermiştim gelen çeliği 2-3 parçaya böldüm içlerinden sadece bir tanesi yaprak vermeye başladı yeniden. Sabah akşam fısfıslıyorum, bunu çok seviyor. Direk saksılarına su dökmüyorum... Bütün türlerinizin yapraklarına bolca fısfıs yapın siz de...

Elinizdeki yıllardır baktığınız hoya cornosa'nın maşallahı var, yeri hep orası sanırım değil mi? Güneş gelse bile perde koruyor sanırım onu, ışık süzülürerek geliyor.

Bir de diğer türlerinizi de güneşe direk koymayın, bu aralar güneş ışıkları kırılarak geldiği için gerçi yaprakları yakmaz ama yazın mutlaka koruyun onları, umarım başka kayıp vermezsiniz, hepsi güzelce büyür.

velveteen
27-10-2008, 16:05
Sevgili İlkin, verdiğin bilgiler için çok teşekkürler. Ben nedense serpens'lerim bir anda çürüyüp gidince üstlerine su gelmesinden pek hoşlanmadıklarını düşünmüştüm. Şu an sadece kabın kenarlarına su sıkıyorum, böylece ortam çok nemli oluyor. Günde 2 kez fıs fıs ile devam edeceğim. Köklendiklerinden iyice emin olunca da, 12 cm lik saksılarına alacağım.

Carnosam 1.5 senedir burda. Ondan öncede karşı duvardaydı. Üzerine direk güneş ışığı vurmuyor. Ondan aldığım çelikleri köklendirmekde hiç sorun yaşamıyorum. Suda, torfda, bol yapraklı her şekilde kökleniyor. Umuyorum şimdiki çeliklerimide bu boylara getirebilirim :)

Güzel haberlerimi buradan paylaşacağım.

velveteen
14-11-2008, 21:58
Serpenslerimi bir kaç hafta önce tamamen kaybettim.
Lacunosamın bir tanesi ufacık yapraklar verdi.
Bella larım gayet canlı görünüyor.
Obovatalar ise hala belirsizliğini korumakta :) Ne eksik ne fazla..Ne bir ton açık ne bir ton koyu yesil..

Bella ve Lacunosaları artık bu hafta sonu normal saksılara almayı ve bol ışıklı bir yere yerleştirmeyi düşünüyorum.

dkp
15-11-2008, 12:27
Sayın velveteen; Kullandığınız kapları ben de kullanıyorum,eğer bu (kağıt)kapları koyu renkte plastik/toprak kaplar içinde bulundurursanız bitkilerinizin daha hızlı ve güçlü köklerle büyüdüğünü göreceksiniz.

velveteen
15-11-2008, 19:14
Öneri için çok teşekkürler dkp. Benim de tam bu konuda merak ettiğim bir nokta var. Bazı türlerimin köklendiğini biliyorum, ufaktan yaprak çıkartmaya başladılar. Ama kökler henüz kağıt bardağı delip çıkmadı. Siz köklendirmeyi yapınca köklerin bardaktan dışarı çıkmasını bekliyor musunuz? Yoksa yeni yaprak çıkartmaya başlayınca 10 cm lik saksılara dikmeli ve normal yerlerine almalı mıyım? Deneyimlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

dkp
16-11-2008, 13:52
Fotoğraflarınızda bulunan bitkiler ışık ve hava ile temasından dolayı istediğimiz biçimde köklenemezler.
Ben şöyle yapıyorum,yıkanmış dere kumunu çukur bir kaba koyuyorum.
Kağıt saksıları kumun içine yerleştiriyorum.Çelikleri içlerine yerleştirip,hazır toprak(torf) ilave edip hafifçe sıkıştırıyorum.
İlk can suyunu sebze coşturan ilaveli su ile yapıyorum.(sonraki sulamalar sprey ile)
Filizlenme başladığında Bardak şeklinde olan kaplara(kağıt kaplara) alıyorum.Bu kaplarda daha güzel gelişiyorlar.

Hoyaları tutturmak kolay oluyor fakat onları daimi saksılarına aldıktan sonra ısı değişimleri ve aşırı ilgi (alıp inceleme,yanlış sulama,fotoğraflarını çekmek için yer değiştirme,v.s.) gelişmesini engellediği gibi tamamen bozulmalarına da neden oluyor.
Bana göre birinci koşul;ortam ısısının yirmi derecenin altına düşmemesi ve kuru sıcak ortamda kalmaması gerekiyor.
Martta diktiğim çeliklerin(yurtdışından gelenler) hepsi tutmuştu.Birçoğu ekim ayındaki ortam ısısına uyum sağlayamadı,bozuldu.Kalanları bir seraya götürdüm,şu an kalanlar sağlıklı gözüküyorlar.

dua-çiçeği
14-01-2009, 16:25
sayın dkp bir önceki yazınızda kağıt saksıları kuma yerleştirip çelikleri diktiğinizden bahsetmişsiniz. Çelikler filizlendikten sonra tekrar bardak şeklinde kağıt saksılara alıyorum yazmışsınız burasını anlayamadım.daha büyük kağıt saksıya mı alıyorsunuz? açıklarmısınız.

dkp
14-01-2009, 22:42
sayın dkp bir önceki yazınızda kağıt saksıları kuma yerleştirip çelikleri diktiğinizden bahsetmişsiniz. Çelikler filizlendikten sonra tekrar bardak şeklinde kağıt saksılara alıyorum yazmışsınız burasını anlayamadım.daha büyük kağıt saksıya mı alıyorsunuz? açıklarmısınız.

Evet, bu şekilde yapıyorum.20-30 çelik tek bir kabın içine ancak bu şekilde sığıyor, ve korunuyor.(ışık, hava almayan ve su birikintisine maruz kalmayacak bir kap bunu yapabildim)
Tuttuğunu gördüğünüz güçlü çelikleri durumlarına göre ya daimi saksılara ya da daha büyük kağıt saksılara alıp sera ortamına yerleştiriyorum..
Hava tam ısınınca daimi saksıya ve balkona yerleştiriyorum.

kaktüs
06-03-2009, 14:15
En güncel mum çiçeği çalışması bu kalmış heralde Paul bey'in siparişlerinden...

Sayın velveteen şu anki durum nedir?

velveteen
08-03-2009, 13:22
Sevgili kaktüs,

Bir kaç fotoğraf çekip güncellemek istedim konuyu ama dağınıklığımın azizliğine uğradım, makinemi bulamıyorum :) Belkide baharda uykularından uyanınca göstermek daha güzel olur. Özetle:

Obovata: larda hiçbir değişiklik yok. Ne kötüleşme ne bir filiz. Bunca zamandır durdukları için tuttuklarına inanıyorum, ama filiz vermeden sevinmeyeceğim. Baharı bekliyorum.

Bella: lardan elimde 4 tane vardı. En gelişkin olan 2 tanesini bir anda kaybettim. Bakım koşullarımda fazla bir değişiklik yapmamama rağmen, bir anda 2 tanesi öldü. Şu an en ufak 2 tanesi ufacık filizler vermiş durumda. Konuşmak için erken sanırım.

Lacunosa: en umutsuz olduğum çeliğimdi ama durumu gayet iyi. Ufacık 2 3 yaprak vermiş durumda.

Sanırım hepsi için geçerli, ancak bahar geldiğinde gerçek durumlarını anlayacağız. Su an tamamen uykudalar, uyanmalarına az kaldı diye umut ediyorum :)

pembegül
08-03-2009, 17:13
.............................Yukarıda seranını içindekiler hala duruyorsa çürüyebilir çünkü içerde nem çok fazla seralarda havalanması için biraz büyükçe delikler açmanız lazım birde bu çiçek fazla salkımsaçak kök yapmıyor iki yaşındaki mum çiçeğimin toprağını değiştirdim sekiz on kadar kısacık kökü vardı çiçek büyük olmasına rağmen çok az kök olmasına şaşırmıştım..

kaktüs
09-03-2009, 09:09
Bahar gelse de hepimiz uyansak... Ben de mum çiçeği macerasına katılmak istiyorum. Bunun için sabırsızlandığım gibi sizlerin deneyimleri bizler için bir yol gösterici olacak... Özellikle de şu çelik tutturma ile ilgili olanlar.

pembegül
09-03-2009, 11:17
Ben önceki gün bulduğum mum çeliğini bugün diktim üç gün suda beklettim köklenmesini beklemedim bu sefer bakalım nasıl olacak ...

velveteen
12-05-2009, 12:57
Baharla beraber canlanmaya başladılar. Nerdeyse 6-7 aydır hiç bir gelişme göstermeyen Hoyalarımdaki gelişme mutluluk verici :)

Bella ve Lacunosa yavaş yavaş büyümeye devam ediyor. Ama en şaşırtan gelişme Obovatalarımın verdiği kocaman yapraklar :) Böyle giderse, geçen Ekim siparişimden 5 de 3 türü yaşatmayı başarmış olacağım.

velveteen
12-05-2009, 13:01
Imperialis siparişimde ilk kaybettiğim türdü maalesef. Bu sefer aynı riske giremedim ve köklü olarak Amerikadayken satın aldım. Yalnız bu seferki İmperialisim Paul Shirleyden aldığımdan çok daha farklı. Daha ufak ve yumuşak yaprakları var. Uzun bir yolculuk yaptık beraber ama şimdilik iyi görünüyorlar :)

velveteen
12-05-2009, 13:06
Hoya olduğunu umuyorum. Şimdilik (adını ve türünü öğrenene dek benim için Hoya Mariana :))

Bunu güzelliği Texas da bir otel bahçesinde buldum. Kumlu bir toprakda ve heryerdeydiler. Bir çelik aldım, 3 haftadır pet şişelerde, tahta parçaları, killi topraklarla yaşatmaya çalışıyorum. Bugün nihayet orkide harcı karışık bir ortama diktim. 2 ye bölmeye kıyamadım. Bir süre daha böyle yaşatmaya çalışacağım.

Yaprakları çok hoşuma gitti özellikle ve gövdesinin kırmızı oluşu. Sizcede bu bir Hoya türümü? Tanıdık geliyor mu? Sevinirim bir bilen var ise..

İlkin
12-05-2009, 13:34
Umarim bu güzellik Hoyadir. Gitmişken oralara birkaç çelik daha alsaydınız keşke...
Güle güle bakın hepsine. ;)

ilknur aşık
12-05-2009, 14:06
Carnosa tricolor'a benziyor. Paul Shirley'den gelen geçen haftaki siparişimde buna benzer bir çelik vardı. Ancak benimkinde ilaveten pembeli yapraklar da var. Gövde rengini hatırlamıyorum. Eve gidince bakarım.

Orkun Kırcı
12-05-2009, 15:35
Tricolor bende de var ancak onun beyazlığı diş kısmında. Bu biraz değişik bir tricolor sanırım. ama gerçekten çok güzel. Güle güle büyütün.

some_at
12-05-2009, 15:39
Gözünüz aydın.

velveteen
12-05-2009, 21:05
Arkadaslar sanirim "Carnosa Krimson Princess" mis (Carnosa Rubra da deniliyor anladigim kadariyla). Yabanci bir forumdan soylediler. Cok fazla resmini bulamadim ama yapraklari ve govdesi ile sanirim o :)

Kiyamiyordum ama garanti olsun diye boyunu kisaltip 2. bir celik cikartacagim. Sans dileyin :)

huzunperest
12-05-2009, 21:05
Çok güzel görünüyorlar Sayın Velveteen, çiçekli hallerini de paylaşmanız dileğimle.

kaktüs
13-05-2009, 08:14
Gerçekten çok güzel görünüyor velveteen.
Dilerim sizi çok bekletmez hemen köklenip sürgünlerini vermeye başlar.

velveteen
12-09-2009, 12:53
Carnosa'm son zamanlarda çok mutsuz. Bakımında herhangi bir koşulu değiştirmeme rağmen yaprakları sararmaya ve neredeyse haftada 4-5 adet yaprak dökmeye başladı. Haftada bir az miktarda su veriyorum. Toprak geçirgenliği gayet iyi. Son 2 haftadır demir ilaveli besin veriyorum ancak herhangi bir düzelme gözlemlemedim. Daha kötü müdahale edemeyeceğim bir hale gelmesinden korkuyorum. Benzer deneyimi **** sorunun kaynağı hakkında tahmini olan arkadaşlar var ise, bilgilerini paylaşırlarsa sevinirim.

velveteen
12-09-2009, 12:57
Bu sefer köklü olarak almıştım imperialis'imi. Mayıs'dan bu yana benle ve iyi kötü gelişme gösteriyordu. Son bir kaç haftadır oda kötüleşmeye, yaprakları sararmaya başladı. Yerini değiştirdim. Camlı bir balkona koydum. Bol bol fısfıslıyorum. Demir ilaveli besin veriyorum, ancak daha önceki kaybımdan dolayı ne kadar hızlı kötüleşebildiğini biliyorum. Tavsiyesi olan arkadaşlar var ise sevinirim.

velveteen
12-09-2009, 13:07
Imperialis ve Carnosa dışındaki diğer türlerimde sorun yok. Bu yaz bayağı boy attılar, henüz çiçek verebilecek bir boya gelmediler ise de :)

Variegata min pembe yapraklarına, Obovata mın boyuna bakmadan büyüttüğü kocaman yapraklarına, Bella mın birbiriyle yarışan dallarına bayılıyorum, gün olur birde çiçeklenirlerse değmeyin keyfime :)

İlkin
12-09-2009, 13:14
Sayın velveteen bu tür sararmaları ben Hoya cornosa'da sulama işini çok yapmışsam karşılaşıyorum. Yazın hiç istisnasız birkaç yaprak kaybediyordum. Ne kadar az sularsam sulayayım topraktaki nem artık fazla mı geliyor bilmiyorum mutlaka sararmalar olup yapraklardan birkaçını kaybediyordum. Sulama ve fısfıslama işini artık iyice azaltın kış geliyor artık. Fazla nem zararlı olabilir. Böcek türü de birşey yok ise topraklarında büyük ihtimal sizinkiler de aşırı nemden sararıyordur. Umarım sorun budur. Diğer türleriniz de çok güzel, güle güle bakın onlara... ;)

Ülker
12-09-2009, 13:30
Benim Hoya cornasa'mda aynen böyle görünüyordu, saksı toprağını değiştirmeye karar verdiğimde, kök kısmında karınca yuvası ve larvalarıyla karşılaşmıştım.
Toprağını bir karışıtırın mümkünse.

dkp
12-09-2009, 18:19
Sayın velveteen, ben de benzer olaylar yaşıyorum, her tür için farklı sonuçlar ortaya çıkıyor. Arkadaşlarıma katılıyorum. Fazla su kökleri çürütüyor. Toprağı da kontrol edin ve eğer uygun olmayan besin verilmişse de sonuç benzer oluyor. Önerim yağmur suyu ile hem bitkiyi hem toprağını iyice yıkayın, bir hafta (toprak iyice kuruyacak) açık havada kalsın. Sprey ile hem bitkiye hem toprağına (Ben sebze çoşturan kullanıyorum) besin takviyesi yapın. Benimkinlerin durumu da böyle...
Carnosa toparlanıyor fakat, silver pink iyi durmuyor(ısının fazla olmasından bu durumda)

cicada
13-09-2009, 08:30
Sevgili velveteen,
Bana kalırsa toprağına dikkatlice bir böcek var mı diye bir bakın ve kökleri inceleyin. Toprak değişimine gerek vardır belki. Imperialis'lerin topraklarının kurumamasın da fayda var, su ile ilgili bir problem olacağını sanmıyorum. Benimkilerin toprakları mütemadiyen nemli ve gayet mutlular.
Bu arada obovata'nız çok şeker, en çok obovata'nın yapraklarına bayılıyorum, kısa zamanda çiçek açar umarım, ne de olsa sık çiçek açan bir tür.
Bir de, bella'yı nasıl suluyorsunuz bilmiyorum ama yabancı forumlarda toprağının devamlı ıslak olduğunda en iyi geliştiğini okuyorum hatta hatta neredeyse sadece suda yetiştirenler var. Bellanın kökleri suyu çok seviyormuş. Saksısının altı iki santim su dolu olmasını tavsiye ediyorlar, çiçek açması için de, kaktüsler gibi soğuk bir odada bulunması gerekiyormuş.

velveteen
13-09-2009, 08:31
Sevgili İlkin, Ülker ve dkp,

Çok teşekkürler. Toprağımı kontrol ettim. Sulamayı dün yapmış olmama rağmen kuru denilebilecek kadar az nemli (saksı harcını orkide toprağıyla hazırlamıştım, sanırım su tutma oranı çok düşük). Sulamanın az gelmiş olacağını düşünüyordum hem, bazı yapraklardaki bozulmuş dokuya dayanarak. Yinede sizin deneyimlerinize dayanarak sulamayı 2 haftada 1'e indireceğim ve daha sıkı gözlemleyeceğim. Tekrar teşekkürler..

velveteen
13-09-2009, 08:39
Sevgili cicada,

Imperialis konusunda bende yabancı forumlara baktım, gerçekten farklı tavsiyeler var. Kimi suyu pek sevdiğini söylerken, kimi mutlaka 2 sulama arası kuruması gerektiğini söylemiş. Bunun hep Amerika'daki bambaşka iklimlerden dolayı olduğunu düşünmüştüm. Ama siz Ankara'dasınız. Orda bile bol suyu seviyorsa, İstanbul'dada sudan mutlu olması gerekir. Maalesef Imperialis çok hızlı bozulan bir tür bence, müdahale etmek kolay olmuyor. Agaclar net forumunda sağlıklı bir örneğine sahip olan yok sanıyordum. Aman iyi bakın ve bir gün çiçek açarsa lütfen paylaşın, çok merak ediyorum çiçeklerinin büyüklüğünü.

Aslında tüm Hoya'larımı aynı frekansda suluyorum ben, haftada bir. Sadece topraklarında gözlemlediğim nem oranına göre verdiğim su değişiyor. Genelde çok az su veriyorum. Ama bella, lacunosa gibi ufak olan bitkilerimin toprakları genelde nemli görünüyor. Artık tuttuğuna göre belki bu sene Bella'mı cam balkona alarak biraz daha serin bir ortamda bakabilirim. Kimbilir belki seneye çiçeklenir. Araştırayım biraz soğuktan kasıtları kaç derecelermiş. Çok teşekkürler..

velveteen
11-05-2010, 12:09
1.5 senelik uğraşımın sonunda ilk (ve şimdilik tek) çiçek açan hoyam Bella oldu.. Neredeyse her dalından tomurcuk veriyor, kızımın şansına sanırım :) Darısı diğer türlerimin başına..

Kış boyunca sadece ışık alan, doğalgaz havalandırmasından dolayı yer yer serince olan bir cam önünde durdu ve elimden geldiğince rutin haftada 1 kez sulandı. Tavsiyen işe yaradı cicada, teşekkürler :)

huzunperest
11-05-2010, 15:22
Gözünüz aydın velveteen, muhteşem görünüyorlar. Hakikaten 2010 hoyacılara şans ve güzel çiçeklerle geldi.

cicada
11-05-2010, 16:26
Oo maşallah ne kadar da güzel açmış! Bu güzel fotoğraf da 2010 hoya resimlerinin arasına katılmalı sevgili velveteen.. Tebrik ediyorum. Kokusundan bahsetmemişsiniz?

İlkin
11-05-2010, 17:51
Çok çok güzel ve sevimli. Tebrik ederim, ellerinize sağlık. ;)

dkp
11-05-2010, 22:19
Sayın velveteen, tebrik ediyorum. Farklı türleri yurdumuzda görmek çok keyifli..Hoşgeldiniz.. :)

velveteen
11-05-2010, 22:40
Hepinize teşekkürler.. Bella mın bu halini görünce gelmemezlik edemedim sayın dkp :)

Ama keşke diğer türlerimdede güzel haberlerim olsa.. Tamamen ihmalim yüzünden Krimson Princess i kaybettim. Oysa favorilerimdendi ve çok zahmetle getirmiştim onu, anlamı büyüktü benim için.. Lacunosam pek iyi bir durumda değil, nedenini anlayamadığım bir sararma ve yaprak kaybı halinde.. Variegatam çürüdü, kalan 2 yaprakdan bir çelik yaptımda onu tutturmaya çalışıyorum şimdilerde :( Bu savaştan bir Bella sağlam çıktı.. Imperialis ve Obovata da nispeten keyifli görünüyor. Eskisi kadar ilgilenemiyorum ama onlar bir şekil hayata tutundular.. Kimbilir belki önümüzdeki günlerde onlardanda güzel haberler veririm :)

velveteen
13-05-2010, 20:53
Imperialis imin son durumu. Biraz toparlandı, daha çok yolum olduğunu bilsem de çiçeklerini görmek için sabırsızlanıyorum :)

candem
28-03-2013, 16:02
sayın velveteen mesajları tek tek okudum. öncelikle maşallah diyorum =))
aradan 3 sene geçmiş kimbilir şimdi nasıl güzellerdir...
merakımı mazur görün lütfen ama hoyalarınızı da merak etmemek elde değil..
umarım bir gün siteye girersiniz ve mesajımı görüp hoyakızların yeni resimlerini paylaşırsınız..
saygılarımla.

velveteen
12-05-2013, 22:41
:)

Kocaman bir keşke diyorum.. Mesajlarımı şöyle bir hızlıca okuyunca, kendi yazdıklarıma kendim bile şaşırdım diyebilirim.. Hoyalarımı haftada bir sulamak, topraklarında neme orantılı miktarda su vermek..

Son 3 senemde, evdeki tüm yeşil yapraklılarımın ilgisini ardı ardına gelen ufaklıklarıma verdiğimden, çiçeklerimle aram iyi değil.. Çoğunu kaybettim.. Kalanlar gerçekten güçlü türlermiş :) Şu son günlerde kızımla beraber bahçevanlık oyunu adı altında biraz ilgileniverdim kendileriyle.. Obovatalarım ve Imperialislerim yaşam savaşına devam etmekte.. Bella umarsızca çiçek açıyor.. Carnosam ise mutsuz ama yaşamaya devam ediyor, çiçek açmayarak küskünliğini belli ediyor.. Kalan hepsini kaybettim ;(

Belki aramız düzelir kalanlarla ;)

maki01
12-05-2013, 23:44
Eminim düzelecektir sevgili velveteen, hele de minik bir el size eşlik ediyorsa :)

velveteen
15-07-2020, 18:40
Zaman ne kadar hızlı geçiyor.. 14 yıllık bir hikaye olmuş :) inanır mısınız bu Hoya’larım herseye ragmen ayakta kaldılar. Güncel durumlarını paylaşmak istedim. Hatta cesaret edip paul shirley den yeni türler istemeyi bile planlıyorum. Yakın zamanda sipariş veren oldu mu acaba? Tecrubelerinden faydalanmak isterim :)

heartmaker
12-08-2020, 13:36
Merhaba bende yıllar geçmiş ilk deneyimlerimi burdan başlatmıştım , günlük gibi hoş bir kayıt oluyor. Bence burayı taze tutmamız lazım yeni başlayanlara rehber olur en azından.

E.Kahraman
12-08-2020, 17:30
O zaman ilk aşama olan köklendirmeden başlayayım. :rolleyes:
Hoya carnosa çok kolay kökleniyor.

Sevgi Durul
12-08-2020, 20:31
Zaman ne kadar hızlı geçiyor.. 14 yıllık bir hikaye olmuş :) inanır mısınız bu Hoya’larım herseye ragmen ayakta kaldılar. Güncel durumlarını paylaşmak istedim. Hatta cesaret edip paul shirley den yeni türler istemeyi bile planlıyorum. Yakın zamanda sipariş veren oldu mu acaba? Tecrubelerinden faydalanmak isterim :)


Ne iyi ettiniz güncel görüntülerini paylaşmakla. Bayıldım bayıldım Hoya bellanın çiçekli görüntüsüne.

Demek ki neymiş pes etmemek gerekiyormuş.

Defalarca sil baştan yapmış biri olarak çift kap yöntemiyle iyi sonuçlar almaya başladım. Denemek istersiniz belki.

Ayrıca yazmadan geçemeyeceğim, eski üyelerimizi forumda görmek güzel. Devamını dilerim.

meralsalihdeniz
26-10-2020, 16:03
Harika harika maşallah
Gerçekten geçen zamana acıyorum
Daha önce başlasaydım ben diyorum
Şimdi bir kornosam ve Facebook dan edindiğim bebekler var
Her yaprak için seviniyorum
Çok yol gösterici olmuş emeğinize yüreğinize sağlık