PDA

View Full Version : Köfte




Ali H. ALI
26-10-2008, 11:08
Mutfagimizda koftenin ozel bir yeri olduguna inaniyorum. Her yorenin kendine ozgu kofte cesitleri mutlaka vardir.

Kofte icin acilmis bir baslik bulamadim(gozumden kacmissa bunu oraya tasiyabiliriz) cogunuzun Mcdonald'dan bildigi hamburgerin bir baska tarifini sizlerle paylasmak istedim. Hamburger de bir kofte cesididir. Bu kofteyi pisirdikten sonra ekmegi icerisine keyif ve agiz tadiniza gore istediklerinizi ekliyebilirsiniz. Kofte, peynir ve kiyilmis marul genelde bu koftenin ekmegi icerisine konur, Mayanez, sos, tursu, kizartimis sogan, cig sogan, tomates, pancar, arzuya gore ekmek icerisine eklenebilir.

Bu tarifeden sonra bircok kofte tarifinin bu sayfalara eklenecegini dusunuyorum.

HAVUCLU HAMBURGER(asagidaki olculerle 6-7 hamburger yapabilirsiniz)

1 kilo kiyma(Kuzu ve dana kiymasi, karisik olabilecegi gibi, yalniz dana veya yalniz kuzu da olabilir)

1 buyukce havuc

1 buyukce sogan

2 corba kasigi sut tozu

1 corba kasigi nisasta(nisasta koftenin piserken dagilmamasini sagliyacak)

1 corba kasigi tatli toz kirmizi biber

1 corba kasigi vegeta tozu(oralarda da oldugunu bir televizyon reklaminda gormustum)

2 corba kasigi tomates veya biber salcasi

Ekmekler icine surmek icin biraz tereyagi

Biraz tuz(vegeta tozu tuzlu oldugundan dikkatli olun tuzunu kacirmayiniz.)

Haburgerler pistikten sonra onlari icerisine koyacaginiz yuvarlak ekmecikler(6)

50921

50923

50922

50924

Havucu ince rendeleyiniz, sogani da ince ince dograyip diger malzemelerle birlikte iyice karistiriniz. 150- 170 gr. parcalar halinde kiymayi avcunuz icerisinde kucuk toplar haline getiriniz.

50925

Iki dograma tahtasi uzerine gerilen plasiklerden koyun ve ya tahtalara temiz, plastik poset geciriniz.




Ali H. ALI
26-10-2008, 11:21
50926
Top, top yaptiginiz karisimi tek, tek uzerlerine gerilici plastik gecirilmis dograma tahtasi uzerine koyup,

50927
Uzerine de diger dograma tahtasini koyup, top karisim yassilasincaya kadar bastiriniz.

50928
50929

Yassilastirdiginiz hamburgerleri bir tabak icerisine dizerken, aralarina yine gerilen plastikten koyarsaniz, onlari pisirmek icin alacaginiz zaman bir birlerine yapismazlar ve kolayca alip pisirebilirsiniz. Ayni gun pisirmeycekseniz derin dondurucuda da saklayip daha sonralari yine birbirlerine yapismadan rahatca onlari kullanabilirsiniz.

50930
Hamburgerler pisiyor.

Ali H. ALI
26-10-2008, 11:31
50938
Kizartilmis ve icerisine tereyagi surulmus ekmek icerisine, kofte, kizartilmis sogan, peynir yumurta,

50939
50940

maril tomates ve tomates sosu koyup hamburgerimizi kapatiyoruz.

50941

Yaninda kizarmis patetesleri ve soguk bir icecekle, burun kivirip bu tabagi kenara itecek birini dusunemiyorum.(ozellikle cocuklarin)
Afiyet olsun.

nevsune
26-10-2008, 11:35
Nohut köftesi

1 bardak haşlanmış nohut,
1 adet haşlanmış patates,
1 adet rendelenmiş soğan,
1 yumurta,
1 kaşık un,
3-4 diş sarımsak,
Maydonoz, tuz, karabiber, kimyon, az-biraz da kabartma tozu.

Haşlanmış nohutlar, patates ve sarımsaklar ezildikten sonra tüm malzemeler karıştırılarak yassı köfteler yapılıp, kızgın yağda kızartılır.

Hafif bir humus tadı oluyor. Benim favori köftelerimden.

Fellah köftesi, ıspanaklı köfte, balık hamburgeri ve tavuk köftesi de diğer favorilerim.

Bu arada, Ali bey ellerinize sağlık demeyi unutmuşum. Görüntüler müthiş iştah açıcı. Harikasınız:)

ebrub
19-11-2008, 11:12
Ali by ellerinize sağlık, çok iştah kabartıcı görünüyor. Bu da benim hamburgerim. Tarifini Hürriyet gazetesinde Arman Kırım'ın yazısından almıştım. İçine hiçbirşey konulmayan kalın bir et aslında, köfteden ziyade. Esprisi etin antrikot olup, kalın bıçakla 1 kez çekilmesi, hiç yogrulmadan köfte şekli verilmesi bir de pişirmeden önce ortasına işaret parmakla bir delik açılıyor, çünkü pişerken ortaya toplanırmış et ve bu defa da ortası çig kalabilirmiş . Resimden çok anlaşılmıyor ama et oldukça kalın, 2 cm kadar.

Bu da resmi...

53227

Nurcan Özgür
19-11-2008, 17:17
Ali bey harika görünüyor ellerinize sağlık .İlk fırsata denemeyi düşünüyorum. Güzel bir başlık olmuş çocukların çok sıklıkla istedikleri köftenin çeşitlerini artık burdan bulabileceğiz.

Ali H. ALI
20-11-2008, 13:29
Ebrub hanim, eklediginiz kofte resmi guzel gorunuyor. Tadinin da gorundugu gibi oldugunu dusunuyorum. Benzerini burada "Steak Sandwich" biftek sanduvic olarak yapiyoruz.

Sayin zfkg, iyi gunler. Hamburgeri denerseniz, hazir hamburgerlerden cok daha guzel ve lezetli oldugunu goreceksiniz.

Bu arada sizin ve diger uyelerin ekliyecegi tariflerle, daha once bilmedigimiz bircok kofte tarifini, dusundugunuz gibi buradan ogrenebiliriz.

caucasus
25-03-2009, 15:52
Arkadaşlar bu gün içimden köfte pişirmek geldi, nasıl yapıldığını tam olarak bilmediğim ve ilginç bir şey bulmak amacıyla buraya uğradım ama yöresel köfte yerine daha değişik usulde yapılmış kendisine göre güzellikte köfteler buldum. Bunları en yakın zaman da deneyeceğim ama bana şu an için etle yapılan normal köfte tarifi lazım.
Tarif yazan arkadaşlar için teşekkürler.

caucasus
25-03-2009, 16:04
Bir köfte tarifi buldum.

Malzemeler.


5 Orta Boy Soğan.
1/2 Demet Maydanoz.
1/2 Kg Kıyma.
1/2 Çay Kaşığı Karbonat.
4 Çorba Kaşığı Un.
2 Yumurta.
Sıvıyağ (Kızartmak İçin)
Karabiber, Kimyon, Tuz.
3 Çay Kaşığı Salça.
2 Diş sarımsak.

Yemeğin Tarifi
Soğanları temizleyip çok ince doğrayın ve biraz tuzla ovun. Maydanozları ince ince kıyın.

Bir kapta kıyma, soğan, maydanoz, yumurta, un, karbonat, karabiber, kimyon ve tuzu karıştırıp yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Hazırladığınız köfte hamurundan kaşıkla alarak una bulayın. Dilediğiniz şekli vererek kızgın yağda kızartın. Maydanoz yaprakları ile süsleyip servis yapın.

Şunu da yazayım ben daha hiç köfte yapmadım ama bu akşam ilk defa deneyecem onun için biraz daha araştırma yapmalıyım, malum sonra bütün hevesim kırılmasın.

caucasus
25-03-2009, 16:08
Tekirdağ köfte.

MALZEMELER
Yarım kilo köftelik kıyma,
1 yumurta,
2-3 dilim kuru ekmek,
1 baş orta boy kuru soğan,
Tuz,
Karabiber,
Kimyon,
Nane.

HAZIRLANIŞI
Kıymaya rendelenmiş kuru soganı ve rendelenmiş emekleri ilave edelim. Yumurtayı da ilave ederek hamur gibi yoğuralım. Üzerine baharatları ve tuzu ekleyerek harç elimizi bırakana dek yoğuralım. Yuvarlak köfteler yapalım ve yağlı tavada kızartalım.

http://www.yemektarifleri.org dan alıntı.

gelin mumu
09-09-2011, 14:24
merhaba arkadaşlar bir köfte tarifi de ben vereyim.
malzemeleri oldukça az

köftelik kıyma
tuz
karabiber
arzuya göre pul biber
fındık kadar salça
ve asıl lezzeti veren sarmısak

ben köftede soğan yerine sarımsağı tercih ediyorum denemenizi tevsiye ederim.
bütün malzemeler karıştırılır köfteden küçük bir top alınır ve elle yassı bir yuvarlak elde edilir ve yağda kızartılır . biz memlekette et köfteye bezdirme deriz . bu da küçük bir not.

gelin mumu
09-09-2011, 14:27
Ali bey ellerinize sağlık
hamburgerde hangi peyniri kullanıyorsunuz acaba?

hosseda
09-09-2011, 17:06
Bende anne köftesini ekleyeyim :

1/2 kg dana kıyma ( köftelik demek lazım kasaba)
yarım bayat ekmek
2 irice soğan
1 bağ maydanoz
1 adet yumurta
tuz ve karabiber( kararınca)

Soğanı rendeliyoruz bir büyük kaba. Başka bir kapta suya ıslattığımız bayat ekmeklerin suyunu sıkarak soğanların olduğu kaba kıyma ile birlikte koyuyoruz. Doğradığımız maydanozlarıda ilave ettikten sonra yumurtayı da kırıp üzerlerine arzu edilen miktarda karabiber ile tuzu ekince karışım hazır olmuş olacak... Şimdi sıra bu karışımı yoruluncaya dek iyicene yoğurmak... Yoğrulmuş karışımdan alınan ceviz büyüklüğünde parçaları avuç içinde eziyoruz, büyük olmayan istiridye görünümlü köfteler kızartılmaya veya ızgara edilmeye hazır olmuştur...

Ekmeği bol olduğundan katığı yerinde bir köftedir ve alışınca da başka türlü köfte istemez insan... Yanına ne uyar denirse, ben közlenmiş patlıcan ve bol sarmısaklı kıvamlı yoğurtla ezme yapabilirsem bizimkiler bayılıyor....

karamanliali
01-01-2012, 02:46
Bu ilk bastaki havuclu hamburgere sut tozu katilmis.
Nedir bu sut tozu? baya bildigimiz kahvelere attigimiz sut tozu mu?

selamlar.

ehtepot
07-03-2012, 11:05
Meşhur Aydın-Çine Köftesi:
1kg orta yağlı dana kıyma
100 gr soğan
2 çorba kaşığı kimyon
1 çorba kaşığı tuz + / -

tüm malzemeler derin kapta yoğrulur. annelerimizin yaptığı gibi büyük değil de nasıl anlatsam tavla pulu ya da 1tl madeni para büyüklüğünde hazırlanır. tavada yağlı pişirmeye uygun değildir. ızgara ya da mangal için idealdir. sakın ekmek içi yumurta koyayım diye düşünmeyin. deneyin tek tarifiniz bu olacak :D