View Full Version : Erguvan (Cercis siliquastrum)
Mine Pakkaner
01-01-2000, 01:33
Malina "Erguvan mevsimi, bize yeni bir başlık açıp erguvan hakkında özellikle üretilmesinden başlayarak bilgi verir misin ? " deyince, ben de bu tabloyu hazırladım. Böylece bir taşla iki kuş vurayım dedim. Bu tablo Yılmaz'ın da işine yarayacak, "erguvan nasıl üretilir?" diyenler de kırmızı renkli satırı okuyacaklar ve fikir sahibi olacaklar. :D
ERGUVAN
Familya: Fabaceae (Baklagiller)
Cins: Cercis L.
Tür Türkçe: Erguvan
Yerel: -
Latince: Cercis siliquastrum L.
İngilizce: Judas tree, Mediterranean redbud
Alttürler: Cercis siliquastrum var.album
Orijin:
Endemik:
Taç Yapısı Geniş tepelidir.
Ağaç Formu,Genel Görünüm ve ÖzellikleriYaprak döken, orta büyüklükte, güzel çiçekler açan bir ağaçtır. Kökleri yardımıyla havanın serbest azotunu bağlar.kendisi ve yakınındaki bitkiler bu azotu kullanır.
1113
Ortalama ömrü, Ortalama boy ve çapı (çevresi) :10-12 m' ye kadar boylanabilir.
YaprakYaprakları almaşlı dizilişli, yuvarlak,dip kenarı yürek biçiminde, tüysüz, tam kenarlıdır. Yaprak sapı 1cm civarındadır. 7 -12 cmdir. Yapraklar tazeyken bronz, pembemsi renklidir.
Gövde Gençken gri renkli gövdesi vardır, yaşlandıkça, koyu kahverengiye döner
1114
Çiçek İlkbaharda yapraklanma öncesi çiçek açar.Çiçekleri pembemsi eflatun renklidir, uzunca saplı 3-8 çiçekli salkım şeklindedir.Yaşlı gövdesi bile çiçek açar. Çiçekler hermafrodittir.
1110
Sürgün Sürgünler kalın zikzak yapar, kırmızı-kahve renklidir. Üzerinde gözle görülebilen çok sayıda yuvarlak lentisel mevcuttur.
1112
a)sürgün,b-c)Yan durumlu tomurcuklar ve yaprak sapı izi, d) Çiçek tomurcuklarını taşıyan sürgün e)meyve,f) Yaprak (kaynak:http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=20572&postcount=24)
Meyve/Tohum Meyvesi tek karpelden oluşan, olgunlaştığında damar-sırt hattı ile karın hattından açılan kuru meyve tipidir. 9-10 cm uzunluğunda 2,5cm genişliğinde kızılımsı kahve rengindedir.
1111
Kök yapısı Saçak kök sistemine sahiptir
Çiçek rengi Koyu pembe- eflatun.
Bakım isteği Azdır.
İklim isteği Ilıman iklim bitkisidir, -10°C ye dayanır.
Işık isteği Tam güneş, hafif gölge.
Toprak isteği Hafif ve ,süzek, kumlu tınlı
toprakları sever. Ancak ağır topraklar hariç her çeşit toprakta yetişir. Toprak pH sının konusunda tercihi yoktur.
Su isteği Su ihtiyacı azdır, kurağa tahammüllüdür.
Hava kirliliğine dayanıklılığı Dayanıklıdır.
Üretilmesi (http://www.pfaf.org/database/plants.php?Cercis+siliquastrum)Tohumdan yetiştirilir, 24 saat sıcak suda şişirilip sonrasında 3 ay buzdolabında katlanarak üretilir. Köklü dip sürgünlerinde ayırma ile de üretilir. Çelikler sadece köklendirme hormonu yardımıyla köklenir. Ancak yüzdesi düşüktür. Ayrıca Temmuz/Ağustos aylarında alınan yarı odunsu çeliklerle de üretilmektedir.
Ormanbotaniği:
Tohumları katlamaya almaya gerek yoktur. Çünkü erguvan tohumlarından kabuk sertliğinden kaynaklanan çimlenme engeli var. Tohumların 24 saat sıcak suda bekletilmesi gibi bir durum olamaz. 5 dakika kadar sıcak suda bekletin ardından soğuk suda 24 saat bekletin. Ertesi gün tohumların şiştiğini göreceksiniz vakit kaybetmeden hemen ekin 1 hafta içinde çimlenecektir.
Hastalık ve zararlıları Hastalık ve zararlılara karşı dayanıklıdır.
Fonksiyonel kullanımı Taze çiçekleri ve yaprakları yenilebilir. Kerestesi çok güzel cila kabul eder.Bu sebeple mobilya sanayisinde kaplama tahtası olarak kullanılır.
Peyzajda kullanımı Çim alanların içerisinde tek veya gruplar halinde kullanılır.
Fizyolojik problemler
Türkiye doğal yaşam alanları Ege ve Akdeniz bölgeleri,Marmara kıyılar,Güneydoğu Anadolu..
Türkiye'de orman olarak kapladığı alan,orman özelliği Dere kıyılarında, vadilerde,yamaçlarda ve ormanların koruma alanlarında yer alır.
Yurt dışı dağılımı Güney Afrika, Batı Asya, Ortadoğu, Avrupa,Avustralya, Hint Okyanusu,Pasifik Okyanusu, Güney Amerika.
Diğer ek bilgiler: Odunu çok serttir
Albüm Galerideki, bu bitkiyle ilgili diğer fotoğraflar için tıklayın. (http://www.agaclar.net/gallery/album.php?id=362)
c.özdemir
22-05-2006, 17:16
Tohum toplama ve dikim konusunda resimli açıklama olabilirmi acaba.?
Resimsize de razıyım.;)
caucasus
23-05-2006, 11:22
herkese selam
erguvan tohumlarından topladım
tohumları bilmeyenler için keçi boynuzu veya fasulye gibi ayılayarak içinden çıkardım çimdilik 100 kadar var ama daha çok toplamak niyetindeyim tohumların resimlerine bakmak isteyen varsa biraz önce yayınladım galeriden **** benim resimlerimin içinden bulabilirsiniz.
herşey gönlünüzce olsun...:cool:
ormanbotanigi
23-05-2006, 13:50
Birde şu akla geliyor acaba beyaz çiçekli erguvandan elde edilen tohumlardan yetiştirilen bitkilerde beyaz çiçekli mi olacak ?
caucasus
23-05-2006, 14:38
erguvan çimlendirmedim ama zannedersem çam **** diğer tohumlar gibi ekim kasım aylarında **** bahara girerken gübreli toprakta üzerlerine fazla toprak dökmede ( 3 cm kadar ) aradabir toprağı nemlendirmek suretiyle çimlendirirlir diye düşünüyorum ama bazı tohumlar daha çok ilgi **** daha özel ortamlar istiyorlar bunuda göz ardı etmemek lazım.
asıl sorulması sorulardan biride bence dallarından kesilerek yapılan çeliklerin ıslak toprakda tutularak kök salabilme olasılığı nedir :confused: hem daha kolay olur okadarda zahmet gerektirmez derim :confused:
sizce:confused:
bir arkadaşta beyaz erguvandan kırmızı çıkarmı diye sormuş neden olamasın doğa sürprizlerle dolu ama bence ceviz ağacından fındık toplamaya benzer derim :p
Tohumları fasulye gibi,
pamukta çimlendirmeyi deneyelim,
belki olur :rolleyes:
ormanbotanigi
23-05-2006, 18:56
Bakın arkadaşlar tohumları katlamaya almaya hiç gerek yok. Çünkü erguvan tohumlarından kabuk sertliğinden kaynaklanan çimlenme engeli var. Tohumların 24 saat sıcak suda bekletilmesi gibi bir durum olamaz. 5 dakika kadar sıcak suda bekletin ardından soğuk suda 24 saat bekletin. Ertesi gün tohumların şiştiğini göreceksiniz vakit kaybetmeden hemen ekin 1 hafta içinde çimlenecektir. Şimdi deneyin.
Diğer yandan yukarıda bir soru sordum sanırım kimsenin ilgisini çekmedi merak eden yok sanırım bu konuda açıklama yapmama gerek kalmadı bu arada ceviz ağacından fındık toplamaya benzemez arkadaşım teşekkürler
ben iki ay önce denedim.ıslatmayı ama ..sanırım başaramadım şimdi söylediğiniz gibi tekrar deneyeceğim
Birde şu akla geliyor acaba beyaz çiçekli erguvandan elde edilen tohumlardan yetiştirilen bitkilerde beyaz çiçekli mi olacak ?
Bu soru benim de ilgimi çekti.
Genetik olarak hangi genlerin daha baskın olduğuna ve
üreme şekline bağlı.
ben zaten hiç beyaz erguvan görmediğim için onu bile yadırgıyorum da..
bitkinin kendine benzeyen tohumlar üretmesi gerekmiyor mu.doğal bir tür değil mi beyaz erguvan.tohumdan gene kendisi gibi bir bitki çıkması gerekmiyor mu?
erguvan tohumu çimlendirme gayretimi tohumlar pek anlamadı sanırım.
bir ay sonra tek bir sürgün çıktı.yirmi kadar tohumdan
egemenbasar
06-09-2006, 13:43
arkadaşlar benimde bahçede 3 yaşında 4 tane erguvanım var, epeyde büyük görünüyorlar ama bir tanesi en büyük olan bu baharda biraz çiçek açtı ama tohum vermedi diğerleride ne çiçek açtı nede tohum verdi yoksu bunlarıda mı aşılamak gerekiyor **** bir kaç sene daha mı beklemem gerekiyor bilenbirinden yardım lütfen...
Mine Pakkaner
06-09-2006, 14:05
Egemen erguvanları aşılaman gerekmez. Az sabırlı ol, bol çiçek verirler.
Bu gün hep kullandığım yol üzerindeki erguvan ağaçlarından birisinin çiçeklendiğini gördüm. Şaşırtıcı geldi bana, çünkü doğanın uykuya hazırlandığı bu mevsimde erguvanın çiçek açabildiğini bilmiyordum.
Hasan bey bir yanlışınız olmasın benim bildiğim kadarıyla erguvanlar nisan veya mayıs aylarında açması gerekiyor
:confused: Evet, ben de öyle biliyordum ama gördüğünüz gibi Ekim ayının üçünde de çiçekli bir erguvan var. Gönderdiğim fotoğrafı da bu gün çektim. Ağaç, Konya otogarının köy otobüsleri peronları tarafındaki kaldırımda sıralı erguvan ağaçlarından birisi.
yoğun çabalarla çimlendirdiğim erguvanın yaprakları sararmadan kuruyor.. mevsimden yaprak mı döküyordur..başka bir sorun mudur acaba
Mine Pakkaner
03-10-2006, 21:46
Hasan Bey bu resim çok hoşuma gitti, bir yandan yaprak döküyor bir yandan çiçek açıyor. Ben de hiç görmedim bu durumu.
Memet muhtemelen mevsim dolayısıyladır sararmalar. :)
Erguvan Muhibbi
04-10-2006, 14:38
Evet dostlar
defalarca güz de açan erguvan gördüm.
Havalar çok sıcak gittiğinde böyle vakalar oluyor.
Hatta 15 gün kadar önce ben de Bakırköy de
yaşlı bir erguvan keşfettim ve üzerinde çiçek vardı.
Arşivimde böyle güz erguvan fotoları da mevcut.
Bu son çektiğimi siteye yükleyeceğim.
:D :D :D
Siz çok yaşayın, Hüseyin Hocam! Ben de kendimi bir tuhaf hissetmeye başlamıştım. Bu sabah kızımı okula götürürken yine baktım ağaca ve ikinci bir ağacın da çiçekli olduğunu gördüm. İlginç.
Tohumların 24 saat sıcak suda bekletilmesi gibi bir durum olamaz. 5 dakika kadar sıcak suda bekletin ardından soğuk suda 24 saat bekletin. Ertesi gün tohumların şiştiğini göreceksiniz vakit kaybetmeden hemen ekin 1 hafta içinde çimlenecektir. Şimdi deneyin.
Merhaba. Ben sitenizin yeni üyelerinden uyartem. ormanbotaniğine bir sorum olacaktı.Erguvan tohumlarının bekletileceği sıcak suyun derecesi önemli mi? Yani kaynatılmış ateşten indirilmiş su mu, kaynatılmış ateşten indirilmiş ve bekletilerek ısısı düşürülmüş su mu? Bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim. Teşekkürler.
Mine Pakkaner
20-10-2006, 15:41
Uyartem hoşgeldiniz.
Sorunuza cevap alabilmeniz için önce yeni gelen arkadaşlar başlığına uğrayıp bize kendinizi tanıtmanız gerekiyor :) Daha sonra ormanbotaniği yeniden siteye uğradığında sizi cevaplayacaktır. ;)
Tohumlar gelişmemiş ve zayıfsa bir takım zararlar ortaya çıkabilir. Erguvan tohumlarının dış kısmı oldukça serttir. Yani kolay kolay kabukta açılma meydana gelmez. Yinede çok aşırı sıcak su kullanmamanızda fayda var.
taşıdım
Bursa'dan taşınmadan önce bir poşet Erguvan tohumu topladım. Yeni yaşadığım yere getirmek için. Taşındıktan kısa bir süre sonra belediyenin Park Bahçeler Müdürüyle görüştüm tohumları vermek için. O da beni Peyzaj Mimarına yönlendirdi. Bir poşet Erguvan tohumunu teslim almak için evime kadar geldiler. Buradan kendilerine teşekkür ediyorum.
Siteye uğramasam da tanıtım etiketleri hala duruyordu bende, onlardan da birkaç tane verdim tohumlarla birlikte. Bu arada sitenin adı arabamın arka camında hala.
saydemir
16-03-2007, 22:47
İki ay kadar önce parktan topladığım 9-10 tane erguvan tohumunu bir gün suda bekletip toprağa ekmiştim belki çıkar umuduyla. Fakat aradan geçen zamanda hiç bir gelişme göstermediler. Geçen gün dayanamayıp toprağı döküp baktım ama tohumlar olduğu gibi duruyor. Hiç bir çimlenme belirtisi yoktu. Acaba nerde yanlış yapmış olabilirim? Erguvanlarımın çıkmasını çok istiyordum :(
Erguvan mevsimi gelmeden kendi erguvanlarımı göremedim...
Ferda Ülkümen
16-03-2007, 22:55
Eğer yanlış hatırlamıyorsam ,erguvan tohumlarının olgunlaşınca kurumadan dikilmesi gerekiyor.
saydemir
17-03-2007, 16:34
Yani benim tohumlarım ektiğimde zaten ölümüydü? Bunu bilmiyordum. Ekime hazır tohumları ne zaman toplamam gerekiyor acaba?
Üretim tekniklerinde Köklü dip sürgünlerinde ayırma ile de üretilir denmiş. Bizdeki erguvanın dibinden de yan dal çıkmış, ayırmak istiyorum.
Ayırma sırasında dikkat edilmesi gereken nokta-lar- nelerdir?
Yaklaşık iki sene kadar önce TRT2 de İstanbul'un Erguvanlarıyla ilgili bir belgesel izlemiştim. Tohumların bir müddet kaynatıldıktan sonra ekildiğini duymuştum belgeselde ve çok şaşırmıştım.
ormanbotanigi
27-04-2007, 00:22
Üretim tekniklerinde Köklü dip sürgünlerinde ayırma ile de üretilir denmiş. Bizdeki erguvanın dibinden de yan dal çıkmış, ayırmak istiyorum.
Ayırma sırasında dikkat edilmesi gereken nokta-lar- nelerdir?
Yalnız geç kaldınız, yapraklanmadan önce kışın yapmanız gerekirdir. Yapmanız gereken dipten itibaren kesip yetiştirme ortamına almak olacaktı. Seneye artık.
Merhaba
Beyaz erguvan olduğunu hiç bilmiyordum. Bu sayfayı gördükten sonra foto galeride baktım. Gerçekten harikalar.elinde fazladan beyaz erguvan tohumu olan var mı? Kapımın önüne bir tane erguvan dikecektim bir tanede beyaz olsa harika olur sanırım.
a h m e t t o g a y
07-05-2007, 10:45
Merhaba
Beyaz erguvan olduğunu hiç bilmiyordum. Bu sayfayı gördükten sonra foto galeride baktım. Gerçekten harikalar.elinde fazladan beyaz erguvan tohumu olan var mı? Kapımın önüne bir tane erguvan dikecektim bir tanede beyaz olsa harika olur sanırım.
Benim gibi beyaz ve mor tijli (ya da çalı formlu) erguvanları bir arada ekme saplantılı başka arkadaş varsa, Levent'teki Ağaç A.Ş. de (Dubai Towers arsası)envai çeşidi bulunmakta. Beyaz **** Mor farketmiyor, fiyatlar 65 ile 250 ytl arası değişiyor. En son dün gezdim, beyaz erguvanların olduğu bölüm, Japoyadaki kiraz çiçeklerinin olduğu parkları anımsatıyor. Bu arada yarışma için iyi malzeme var.
Herkese merhabalar.Erguvanı Bursada gördüm.Çok güzel çiçekler açıyor.Eskişehir iklimine uyum sağlarmı?Varsa fidanları ESKİŞEHİR fidanlığından temin etsek daha iyi olmazmı?Bilgilendirilirsek memnun oluruz.Şimdiden teşekkürler.Esen kalın.
kazim polat
10-10-2007, 11:47
Merhaba Arkadaşlar,
Baharın ektiğim erguvan tohumlarından bine yakın fide elde ettim.50-60 cm boya ulaştılar bile.Bir tanıdığım onları tupe alırken tijlemem gerektiğini, aksi takdirde ağaç değil de çalı formuna dönüşebileceklerini söyledi.İnsan kıyamıyor da kesmeye.Bu konuda bilgisi olanlar beni aydınlatırsa çok sevinirim.Şimdiden teşekkürler.
Merhaba Kazim bey.
Eğer çalı formunda yapmak istemiyorsanız tanıdığınız doğru söylemiş. Tabi tüpe aldıktan sonrada tijleyebilirsiniz.
Funda Kalaycıoğlu
14-12-2007, 12:34
Sevgili arkadaşlar, çocukluğumda gördüğüm pek çok Erguvan ağacının çiçekler bitikten sonraki yaprakları yaz boyunca bordo renkliydi. Yıllardır o ağaçları gözlerim görmüyordu. Meğerse sonunda ağacımı bulmuşlar. İlgilenen arkadaşlara:
http://bahcevan.com/kirmizi-yaprakli-erguvan
Saygılar.
gerçekten güzelmiş bordo yapraklı erguvan... cemil aşılı fide temin edebilirim demiş ayrıca bahcevan.com' da yukarıdaki ilgili sayfada.
cemil on 14 Kasım 2007 5:00 pm
kırmızı yapraklı erguvan asılı fıdesı bulabılırım yetıstırmek ıstıyenler varsa 0533 716 77 02
Merhabalar, ben balkonumda erguvan yetiştirmek istiyorum ve tohumdan büyümesini bekleyecek kadar sabırlı olamayacağımı düşünüyorum, erguvan fidesi bulabileceğim arkadaşlar var mı?
Birde şunu sormak istiyorum, ben erguvan deyince, buradaki çiçekçiler bana leylak satmaya kalktılar ama almadım, aynı şey olduğunu söylüyorlar, bence değil, sizce:confused:
Leylakla, erguvan farklı bitkiler evet iyki almamışsınıız. Leylak çalıdır. Erguvan ağaçtır. Belkide tek ortak noktaları ikisinide muhteşem çiçeklere sahip olmaları :)
Erguvan da çalı formunda olabilir. Ayrıca bazı bölgelerde Leylak'a da Erguvan deniliyor. Yani çiçekçilerin yanlışı yok. Sadece onlar sizin bahsettiğiniz Erguvanı bilmiyorlar galiba.
Erguvanı diyorum ben anlatamadım buradaki çiçakçime, fidesini arıyorum oysa sadece.
Merhaba arkadaşlar saksıda çimlendirdiğim erguvan tohumlarını toprağa nasıl geçirmeliyim?
Gerçi henüz çok küçükler tavsiyelerinizi bekliyorum..
Mine Pakkaner
22-03-2008, 23:38
4-6 yaprak olunca bir kaşık yardımı ile topraklı olarak alın ve yeni saksısına geçirin. Orada biraz daha gelişsin sonra toprağa alırsınız.
ayhan coruk
23-03-2008, 01:07
degerlı arkadaslar erguvan sıcak suda bekletıp ertesı gun ekılırse cok cabuk cımlenır sayet bunu yapmadan ekersenız ekılen toprak nemlı tutulmak kaydıyla ertesı yıl ıllakı cımlenıyor ben 20gun once ektım su an cımlendı ortalama 3000 adet cımlenmıs durumda ( eflatun rengınde) beyaz erguvan ve borda yapraklı erguvan gormedım elınde bordo yapraklı erguvan olan arkadas varsa baslıkta bıldırırse gorusmek ısterım ıyı calısmalar
berduray
23-03-2008, 01:10
Merhaba Bbuurrccuu yukarıda tohumun çimlenme zorluğundan, soğuk katlamadan, sıcak suda bekletmeden söz ediliyor.
Sen bunlardan hangi yöntemi uyguladın da başarılı oldun?
Ben de tohum çimlendirmeye çalışıyorum , tohumlara özel bir şey uyguladıysan paylaşabilir misin?
Merhaba Bbuurrccuu yukarıda tohumun çimlenme zorluğundan, soğuk katlamadan, sıcak suda bekletmeden söz ediliyor.
Sen bunlardan hangi yöntemi uyguladın da başarılı oldun?
Ben de tohum çimlendirmeye çalışıyorum , tohumlara özel bir şey uyguladıysan paylaşabilir misin?
Merhaba bende sitede bir arkadaşın yazısını okumuştum iki üç dakika sıcak suda tutun sonrada ertesi güne kadar soğuk suda bekletin diye, onu uyguladım başarılı oldum . Şimdi minicik erguvanlarım var.Çokta çabuk iki üç gün içinde çimlendiler.
Ben de bu yönetemi uyguladım, benimkiler niye çimlenmedi? 15 gün oldu. En iyisi ümidi keseyim:(
Bence ümidi kesmeyin. Benimkiler dün çimlenmeye başladı.:)
Kudret Bey, sizin tohumlarınız ne kadar sürede çimlendi?
Yaklşık 20 günde çimlendi.
:p Çok sevindim, demek biraz daha sabır...
Evet hala çıkanlar var ümidi kesmeyin.
Zor çimlenen tohumlar için hümik asit önerilmişti.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=36173&postcount=4
Bilgi için teşekkür ederim ;)
Bir arkadaştan aldığım erguvan tohumlarını 13 ocak 2008 tarihinde bir gün suda beklettikten sonra dikmiştim. Sanırım 8-9 tohum kadardı ektiğim. Buzdolabında 3 ay bekletilmeli kısmını atlamıştım. 2 gün önce bir tanesi topraktan başını çıkardı sonunda. Şükürler olsun, ,inşallah yaşar ve büyür. Diğerlerinden de en azından 2-3 tanesinden bu aralar ümitliyim :) hadi aslanlarım:)
tomurcuk054
18-04-2008, 12:48
Buzdolabında bekletmek şartmı.?Bende yarın ekeceğim ,suda şişirip ekmeyi düşünüyorum.
Selahattin Yılmaz
18-04-2008, 13:57
tomurcuk054 tohumları 2-3 gün ılık suda bekletin ve ekin. Sonrasında toprağını nemli olarak muhafaza edin mutlaka çimleneceklerdir.
Bakın arkadaşlar tohumları katlamaya almaya hiç gerek yok. Çünkü erguvan tohumlarından kabuk sertliğinden kaynaklanan çimlenme engeli var. Tohumların 24 saat sıcak suda bekletilmesi gibi bir durum olamaz. 5 dakika kadar sıcak suda bekletin ardından soğuk suda 24 saat bekletin. Ertesi gün tohumların şiştiğini göreceksiniz vakit kaybetmeden hemen ekin 1 hafta içinde çimlenecektir. Şimdi deneyin.
Diğer yandan yukarıda bir soru sordum sanırım kimsenin ilgisini çekmedi merak eden yok sanırım bu konuda açıklama yapmama gerek kalmadı bu arada ceviz ağacından fındık toplamaya benzemez arkadaşım teşekkürler
merhaba arkadasalr ben erguvan tohumunu erguvan oldugunu ogrenmeden once aldım ve dırekt topraga koydum suladım :D Erguvan olduğunu ve havadaki serbest azotu yakalyıp yanındaki bitkilerinde bundan faydalanğı gibi süper bilgiyide burdan öğrendim. Merak ettiğim benim tohumlar N'olur acaba???
kazim polat
13-06-2008, 15:53
Muhtemelen seneye çimlenirler.
yakamozsimsek
13-06-2008, 18:08
Merhaba neden insanlar ilik suda bekletiyorki ve birde buzdolabinda ilginç .Hayatimda daha neler ogrenecegim bakalim.Dogada ilik su varmi buzdolabi varmi peki nasil uruyor neyse karistirmayayim.
ancak ogretici yani çok fazla olduguda bir gerçeklik tesekkurler
travaux paysagist
Selahattin Yılmaz
13-06-2008, 21:30
Sevgili yakamozsimsek, ılık suda bekletmek tohumu suyla şişirmek, geç kalmış ekimlerde ya da az su olan alanlarda ekim açısından erkencilik kazandırmak açısından önemlidir.
Buzdolabında bekletmek ise çimlenmeyi kolaylaştırmak, tohumun sabit ısıda üşümesini sağlamak, saklama **** sonbaharda ekim imkanı olmayan, sulama imkanı olmayan yerlerde tohumu da nemli saklamak açısından önemlidir. Biz buna tohum katlama diyoruz +4 ile +10 ºC arasındaki sıcaklıkta bekletmek yani.
yakamozsimsek
13-06-2008, 21:44
Cevaniz icin tesekkurler bu zimpara ne ise yariyor birde zimpara anlatiliyor nedir bu zimpara
tesekkurler
Selahattin Yılmaz
13-06-2008, 22:37
Tohumları alıp tek tek zımparalıyorsunuz sayın şimşek :D
Turkavianvet
13-06-2008, 23:09
Merhaba Arkadaşlar ;
Değişik renkli ağaçlar ve değişik renkli çiçekler dikkatimi çekiyor.Ankara'da da sanki gözüme çalındı !...
Bundan sonra fotograf makinesiyle gezeceğiz galiba !...
Sevgi ve Saygılarımla
yakamozsimsek
14-06-2008, 14:39
)))Desenize marangozlarin elinden aldik meslegi.Yakinda tohumlara vernik te vurulur heralde.
quercuslover
19-06-2008, 12:10
Merhaba bende tam evimin arkasında ne olduğunu bilmediğim bu ağacın fotoğraflarını çekip sitede "bu ne ağacıdır" başlığı altında soracakken buradan öğrendimki erguvanmış:)) şimdiye kadar erguvan diye Leylağı kastediyordum. Bitkinin çalı formunda olanı "leylak" daha yaygın galiba.
binnazyagci
12-01-2009, 10:10
Merhaba Arkadaşlar ;
Değişik renkli ağaçlar ve değişik renkli çiçekler dikkatimi çekiyor.Ankara'da da sanki gözüme çalındı !...
Bundan sonra fotograf makinesiyle gezeceğiz galiba !...
Sevgi ve Saygılarımla
Sayın Turkavianvet Ankara'da benim bildiğim bir erguvan ağacı var. Ankara Ünv. Fen Fakültesi kampüsünde. Baharda mükemmel çiçekler açıyor.
Cahide Kartal
13-01-2009, 23:47
Erguvan çimlendirmek için bu ay ugun mu? Bir gün sıcak su(radyatör üzerinde) bir gün de soğuk suda bekletip ektim. Ev şartlarında bahara kadar toparlanır diye düşünmüştüm.
bohemian
13-03-2009, 12:18
Ağaç üzerinden toplayıdığım erguvan tohumlarını 3-4 dakika kaynar suda beklettim(fazla bekletmek tohumları pişirebilir)bu işlemden sonra hafif şişmeye başlıyorlar zaten,ardından tohumları nemli bir bezin içine yatırdım ve sonuç yaklaşık 8/20 küçük kök çıkarmış tohumcuk:)
Üstelik sadece 2 günde!
Pörtleyenleri hemen toprağa ektim,büyüdükçe gözlemleri buraya ileteceğim. :)
bohemian
27-03-2009, 16:16
Karton bardaktaki minik erguvanlarım :)
http://img90.imageshack.us/img90/2364/dsc07974.jpg
Cahide Kartal
28-03-2009, 13:22
Sn Bohemian bu hale gelmeleri ne kadar sürdü? benzer işlemleri ben de yaptım 20 gün geçti fakat bir kıpırtı yok. Torfta mı çimlendirdiniz acaba?
Aşağıdaki ağaçlar okul yolunda günlerdir dikkatimi çekiyor. Erguvan olduğunu düşünerek resimlerini çektim. Erguvan mı:confused:
Bunları ben OYA ağacı diye biliyorum. ERGUVANLAR mayıs gibi çiçekleniyor.
dedeefendi
30-07-2009, 11:44
Latince ismi çok ilginç.Yanlış bilmiyorsam Erguvan ağacının Hz.Îsâ'nın ölümüyle ilgili bir efsânesinin olduğu söylenir. Çiçeklerinin kırmızı olmasının sebebi olarak gösterilir.
Cercis bir peygamber ismidir.Hz.Îsâ'dan sonral Lübnan taraflarında geldiğine dair rivayetler var.Oranın kralı tarafından öldürülür.Allah onu diriltir.Yine öldürülür.Yine diriltilir.İki üç kere öldürülmüş bir peygamberdir.Acaba efsaneler mi karıştı?Çok ilginç!
berduray
30-07-2009, 20:36
Erguvan Efsanesi
Derler ki: erguvan önceleri beyazdı. Bu günkü Filistin toprakları anavatanı. İsa’ya ihanet eden havarisi Yahuda, kendini bu ağaca asıp intihar edince utancının şiddetiyle dallar büküldü, çiçeklerin rengi değişti. Bu nedenle İngilizce’de ağacın adı Judas Tree (Yahuda’nın Ağacı). Türkçe’deki ismi Farsça rengini tanımlayan sıfattan geliyor!
Erguvan ve Bizans
Bizans İmparatorluğu, erguvanların çiçek açtığı 11 Mayıs’ta kurulmuş. Erguvan bu nedenle imparatorluğun resmî rengiydi. İmparatorlar Erguvan Sarayı’nın Erguvan Odası’nda doğardı. Sadece Erguvan Boyası Loncası’nın nadir bir deniz salyangozuyla boyama hakkına sahip bulunduğu ipeklileri, yine sadece imparatorun ailesi kullanabilirdi. Osmanlı da erguvana sahip çıktı. Şehre büyük miktarda erguvan diktirildi.
Bu arada benim minik erguvan fidanım can çekişmede, sıcaktan tüm yaprakları kavruldu, tıpkı geçen yaz bu zamanlarda olduğu gibi.
Havalar serinleyince toparlamasını umuyorum.
Bu başlığın önceki mesajlarında beyaz erguvandan bahsedilmiş.
Duyan gören bilen var mı? Ben hiç görmedim.
berduray
30-07-2009, 21:49
burada (http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.agaclar.net/galeri/files/beyaz_erguvan_011.jpg&imgrefurl=http://agaclar.net/galeri/showimage.php%3Fi%3D26430%26c%3D361&usg=__2zydQgfZSXeLxISmLOTc9FC3cOc=&h=525&w=700&sz=117&hl=tr&start=4&sig2=lBLD43myQtweGm_Ov2JB-w&tbnid=cg4ca1lgc7pFvM:&tbnh=105&tbnw=140&prev=/images%3Fq%3Dbeyaz%2Berguvan%26gbv%3D2%26hl%3Dtr&ei=K_dxSoCmIoTBsgb56MyUDA)
Sayın Caucasus'a teşekkür edelim bu vasıta ile.
Vay be... Nerede çekilmiş bu fotoğraf, bugüne dek hiç beyazını görmemiştim.
Türkiye'de beyazı var mı? Yurtdışından mı fotoğraf?
Herkese merhaba,
Bahçemdeki erguvan ağacının altındaki toprak yağmurlarla birlikte yamaca kapılıp hayli seyrelmiş. Ardına bir duvar örerken altındaki toprağı da beslemek, güçlendirmek istiyorum. Ancak bu konularda bilgisizim, ne tür bir toprak almalıyım. Bilgisi olanların yardımlarını bekler, herkese esenlikler, kolaylıklar dilerim.
"Hafif ve ,süzek, kumlu tınlı toprakları sever. Ancak ağır topraklar hariç her çeşit toprakta yetişir. Toprak pH sının konusunda tercihi yoktur.
Su isteği Su ihtiyacı azdır, kurağa tahammüllüdür. " www.fidanistanbul.com
Sn Elemin, bulunduğunuz bölgede bir çok yerde kendiliğinden yetişiyor, hatta kayaların arasında köklenmişler bile var, bahçe toprağınızı da kullabilirsiniz.
Orhan Özbilgiç
21-01-2010, 14:49
Penceremin önündeki bu erguvanı, apartmanın bahçesine, minik bir fidan olarak, 7-8 sene önce dikmiştim. Her sene 15 nisanda açmaya başlar, 20 nisana kadar üzerinde henüz yaprak yoktur.
Bu resimler 26 nisan 2009 daki durumlarını gösteriyor.
Arkadaşlar,beyazından sözediyorlar. Bu fidanı aldığım ''Çabançeşme Fidanlığı'' nda o zaman beyazı da vardı. Gösterişşiz diye almamıştım. Ama şimdi keşke onuda alıp bir kenara dikmediğime pişmanım.:(
Demin internetten telefon numarasını bulup aradım. Maalesef ellerinde beyazı yok!
Ama bildiğim kadarıyla, yakınlarımda bir sokakta, kaldırımda, beyaz çiçekli orta boy bir ağaçcık vardı:confused:
Kesmedilerse tabii!
122714
Orhan Özbilgiç
21-01-2010, 17:16
122733
122734
Merakımı yenemedim! Birkaç saat önce tahmin ettiğim yere gittim. Orada duruyor. Birkaç metre ötedeki bakkala teyit için sordum. ''Çiçekleri ne renk?'' diye.
Evet... Beyaz.
Üzerindeki birkaç tohum kapsülünü topladım. 10 arkadaşa gönderebilirim. Biraz sonra, ücretsiz tohum paylaşım- dağıtım bölümüne, ''Beyaz Çiçekli Erguvan Tohumu'' diye başlık açacağım. Oradan ilk isteyen 10 kişiye tohum göndereceğim.
Saygılarımla.
Orhan Özbilgiç
22-01-2010, 13:42
Yeni kapsüller topladım. birkaç arkadaşa daha tohum dağıtabilirim. Ücretsiz tohum dağıtım başlığında adınızı yazabilirsiniz.
Samsunlu55
22-01-2010, 23:07
Yalnız iyicene inceleyin beyaz çiçekli erguvana çok benzeyen bir ağaç varmış, ikisi çok karıştırılıyor.
Orhan Özbilgiç
22-01-2010, 23:36
Yalnız iyicene inceleyin beyaz çiçekli erguvana çok benzeyen bir ağaç varmış, ikisi çok karıştırılıyor.
Uyardığın için teşekkürler, sevgili Samsunlu55.
Ama tohumları aldığım erguvanı uzun yıllardır tanımama rağmen, hiçbir tereddüte yer bırakmamak için yanındaki bakkala çiçeklerinin rengini sordum. Beyaz olduğunu söyleyince, benim bilgilerim onaylanmış oldu.
Birde diğer çiçekli çalılardan biri olan Leylak vardır. Onunda beyaz çiçeklisi var. Üstelik malum o enfes bir kokuya sahiptir. Keşke ondanda bulup dağıtsak.:)
Orhan Özbilgiç
24-01-2010, 15:32
Değerli arkadaşlar!
Özel mesajla ''elinizde tohum kaldıysa'' diye isteyen arkadaşlar var. Maalesef, elimde kendime ayırdığım, 5-6 tohum dışında tohum kalmadı. Liste ilgili bölümdeki gibi oluştu. İlk fırsatta göndereceğim.
Boğaz'da erguvanlar açtı, yamaçlar erguvan rengine boyanmış.
Bebek Parkı karşısı:
137128
137129
137130
137304Orhan Beyin gönderdiği beyaz çiçekli Erguvan tohumlarını çimlendirdim.Süratla Büyümeye devam etmekteler.
Orhan Bey tekrar teşekkürler.
S Güngör
20-04-2010, 15:06
Erguvana benzetemedim ben bu bitkiyi. Daha çok süs fasulyesine benziyor. Bilen biri daha kesin cevap verebilir.
Orhan Özbilgiç
20-04-2010, 17:43
[QUOTE=Kiraz;620349]Boğaz'da erguvanlar açtı, yamaçlar erguvan rengine boyanmış.
Sayın Kiraz,
Çok güzel kareler bunlar!
Gerçekten, İstanbul Boğazı ile Erguvan boşuna özdeşleşmemiş...
berduray
20-04-2010, 18:01
137304Orhan Beyin gönderdiği beyaz çiçekli Erguvan tohumlarını çimlendirdim.Süratla Büyümeye devam etmekteler.
Orhan Bey tekrar teşekkürler.
Lablab olmalı, bir ara da sellucaya benzetmişlerdi...
Orhan Özbilgiç
20-04-2010, 18:13
Oturma odamızın önündeki erguvan da güzelleşmeye başladı.;)
137371
137372
Orhan Özbilgiç
21-04-2010, 12:33
Bu kış tohumlarını alıp dağıttığım Beyaz Çiçekli Erguvan, günde sadece birkaç saat güneş gören bir caddede!:(
Bu nedenle üzerindeki çiçek kadar yaprak ta var. Ayrıca bakımsızlıktan kabuklu bitler sarmış. Bir kutu böcek öldürücü alıp sıkmayı düşündüm ama çiçeklenmeden önce fırsat bulup gelemedim. Ama yinede, sokak çocukları misali , tüm olumsuzluklara rağmen yaşamını sürdürüyor. O sevindirici.:)
137598
137597
137596
O zaman tohumlar karışmış olabilir.Çünkü başka tohumlarda vardı.
Beyaz çiçekli erguvan olarak bildiğim bitkinin resmini 'Bu bitki adı nedir' bölümüne alıp,bilen arkadaşlardan öğreneyim.
berduray
25-04-2010, 15:30
Minik fidemde sorun var.
Yaprak altlarını da kontrol ettim, gözle görülebilen bir şey yok.
Neemli ve acı biberli su ile fısfıs yapmam işe yaramadı.
Ne kullanmalıyım?, ne önerirsiniz?
Orhan Özbilgiç
25-04-2010, 15:38
Minik fidemde sorun var.
Yaprak altlarını da kontrol ettim, gözle görülebilen bir şey yok.
Neemli ve acı biberli su ile fısfıs yapmam işe yaramadı.
Ne kullanmalıyım?, ne önerirsiniz?
Sevgili berduray;
Yaprakların renklerine bakılırsa, bitkinin demir eksikliği hissettiğini sanıyorum. Demir içerikli bir yaprak gübresi sorununuzu çözer diye düşünüyorum.
Çıplak kök küçük bir fidan olarak gelen erguvan bir kış geçirdi. Sağlıklı gözüküyor. Acaba kaç yaşında çiçek açar arkadaşlar?
138869
Orhan Özbilgiç
25-04-2010, 19:46
[QUOTE=Uysal01;Orhan Beyin gönderdiği beyaz çiçekli Erguvan tohumlarını çimlendirdim.Süratla Büyümeye devam etmekteler.
Orhan Bey tekrar teşekkürler.[/QUOTE]
Sevgili Uysal01;
Son günlerde, çok dikkatsizim. Sizin bana yönelik bu ve sonraki mesajınızı farketmemişim!:o Çok özür dilerim.
Evet gerçekten onlar erguvan değil.:(
Sanırım, tohumlar karışmış. İnşaallah erguvanlarda çimlenirler. Saygılarımla.
Orhan Özbilgiç
25-04-2010, 19:59
[QUOTE=feriha;624475]Çıplak kök küçük bir fidan olarak gelen erguvan bir kış geçirdi. Sağlıklı gözüküyor. Acaba kaç yaşında çiçek açar arkadaşlar?
Sayın feriha;
Görünüşüne bakılırsa, gelecek bahara kesinlikle çiçeklenecek!
Erguvan da çiçeklenme, iki yıl önceki sürgünlerin üzerinde oluşuyor.
Yani, sizin erguvanınızdaki şu anda yapraklı görünen dal, gelecek yıl çiçeklerle bezenecek. Bundan emin olabilirsiniz.
Bu yıl ki sürgünlerden oluşacak dallarda; gelecek yıl değil, bir sonraki yıl çiçeklenecekler.
Çok teşekkür ederim Orhan Bey.. Seneye bahar aylarını iple çekeceğim:) Bazen ihmal ediyordum artık iyi gelişmesi için özen göstereceğim..
Lablab olmalı, bir ara da sellucaya benzetmişlerdi...
Kesinlikle lablab çünkü bende tohum ekmiştim aynen sizinkiler kadar oldular İzmirli bir arkadaş verdi tohumları çok güzel çiçekleri var .
Ben de beyaz erguvan istiyorum .elinde tohum olan arkadaşımız var mı?
Orhan Özbilgiç
25-04-2010, 21:26
Ben de beyaz erguvan istiyorum .elinde tohum olan arkadaşımız var mı?
Sevgili Hhatice;
Benden başka, beyaz erguvan tohumu dağıtan başka biri var mıydı? Bilmiyorum. Bende de kalmadı.
Yukarıda fotoğraflarını yayınladığım erguvanın tohumlarını, aralık ayında yine toplarım. Aralık diyorum, çünkü ancak o zaman İstanbul' a geri dönerim. Zaten o aylarda ancak olgunlaşır.
Size de o zaman gönderebilirim. Ama eğer unutmazsanız, kasım ayı içinde bana mesajla hatırlatın lütfen! Çünkü ben belki unutabilirim.
berduray
26-04-2010, 10:51
Sevgili berduray;
Yaprakların renklerine bakılırsa, bitkinin demir eksikliği hissettiğini sanıyorum. Demir içerikli bir yaprak gübresi sorununuzu çözer diye düşünüyorum.
Ben ona süper bir toprak karışımı yaptım ve sıvı gübreye de devam ediyorum.
Okuduğum kadarı ile erguvan çok toprak seçici bir bitki değil.
Demir eksikliği olsa normal yaprak yapısı sararır...benim yapraklarda yer yer dalgalanıp, içe doğru kıvrımlaşmalar var.
Ben de virütik bir şey olduğunu sanıyorum.
Bana bir ilaç ismi yazan olabilir mi?
HomeWork
26-04-2010, 15:46
Sayın Turkavianvet Ankara'da benim bildiğim bir erguvan ağacı var. Ankara Ünv. Fen Fakültesi kampüsünde. Baharda mükemmel çiçekler açıyor.
Eskişehir yolu üzerinde bolca var..
HomeWork
26-04-2010, 15:48
Sevgili Hhatice;
Benden başka, beyaz erguvan tohumu dağıtan başka biri var mıydı? Bilmiyorum. Bende de kalmadı.
Yukarıda fotoğraflarını yayınladığım erguvanın tohumlarını, aralık ayında yine toplarım. Aralık diyorum, çünkü ancak o zaman İstanbul' a geri dönerim. Zaten o aylarda ancak olgunlaşır.
Size de o zaman gönderebilirim. Ama eğer unutmazsanız, kasım ayı içinde bana mesajla hatırlatın lütfen! Çünkü ben belki unutabilirim.
Çelik yapabiliyor muyuz? Geç mi kaldık acaba. Bende bir beyaz erguvan var ama çiçekleri tohuma dönmüyor.
139057Orhan Bey önemli değil.Ben sizden özür dilerim,çünkü gönderdiğiniz Erguvanları henüz çimlendiremedim.
Ama başka Erguvan olarak bildiğim tohumları çimlendirdim.(Resimdeki bitki)
Orhan Özbilgiç
26-04-2010, 16:52
139057Orhan Bey önemli değil.Ben sizden özür dilerim,çünkü gönderdiğiniz Erguvanları henüz çimlendiremedim.
Ama başka Erguvan olarak bildiğim tohumları çimlendirdim.(Resimdeki bitki)
Sayın Uysal;
Fotoğraftaki bitki de erguvan değil! Ancak, ne olduğu hakkında bir fikrim de yok.:(
Bir bilen çıkar sanırım.
berduray
26-04-2010, 19:21
Orkide ağacı sanırım.
Orhan Özbilgiç
26-04-2010, 19:45
Orkide ağacı sanırım.
Siz Orkide ağacı deyince, benimde viyole ekilmiş tohumum olduğu aklıma geldi. Bir arkadaşımız eşantiyon olarak göndermişti. Ancak konu başlığını inceleyince;
Birincisi, Sayın Uysal01' in bitkisinin sizin dediğiniz gibi Orkide Ağacı olduğunu gördüm.;)
İkincisi; Benim bahçemin bulunduğu Samsun' da bu bitkinin yaşayamayacağını öğrendim.:(
Gündüz, telefonla sormuştum. Henüz çimlenmemiş. Artık çimlenmesede üzülmem.
Sağolun berduray...
berduray
26-04-2010, 19:53
Rica ederim.
Bence sırf o şahane çiçekleri için belki ev içinde yetişebilir..
Umarım...
Orhan Özbilgiç
27-04-2010, 14:14
Mahallemizde, senelerdir en geç çiçeklenmesi ile dikkatimi çeken bu Erguvan, görüldüğü gibi yanındaki apartmanlarla ayni yüksekliğe ulaşmış.
aslında birkaç gün sonra tam rüya gibi olacak.;)
139402
139403
kalambaklı
27-04-2010, 14:42
Kesmeden bırakabilmişler, ne kadar güzel ve bir de yapraklandığı zaman daha farklı bir güzelliğe bürünecektir.
HomeWork
27-04-2010, 17:04
Bir dalına kıydım çelik aldım bakalım ne olacak
Mine Pakkaner
02-05-2010, 13:34
Minik fidemde sorun var.
Yaprak altlarını da kontrol ettim, gözle görülebilen bir şey yok.
Neemli ve acı biberli su ile fısfıs yapmam işe yaramadı.
Ne kullanmalıyım?, ne önerirsiniz?
Neem ve acı biberli terkipler zararlılar için kullanılır, oysa burada fizyolajik bir problem var. Fotoğraflardan tam tespit edemedim. O neredeyse beyazlaşmış gibi olan yapraklar taze yapraklar mı yoksa yaşlı mı? Sanki yaşlı yapraklarda sorun daha çokama genç yeni gelen taze yapraklar sağlıklı giibi yanılıyor muyum?
Gecikmeli de olsa bir kaç fotoğraf ekledim, aslında çok daha güzellerdi ama fotoğraf makinem de can çekişiyor.
http://www.agaclar.net/galeri/browseimages.php?c=361
Orhan Özbilgiç
04-05-2010, 14:16
Bir hafta önce fotoğrafladığım Erguvan, hala tam çiçeklenmedi!
141414
berduray
07-05-2010, 16:58
Neem ve acı biberli terkipler zararlılar için kullanılır, oysa burada fizyolajik bir problem var. Fotoğraflardan tam tespit edemedim. O neredeyse beyazlaşmış gibi olan yapraklar taze yapraklar mı yoksa yaşlı mı? Sanki yaşlı yapraklarda sorun daha çokama genç yeni gelen taze yapraklar sağlıklı giibi yanılıyor muyum?
Tam tersi Mine Hanım, eski yapraklar sağlıklı, yeni çıkan taze yapraklar albino olmuş gibi çıkıyor, büyümüyor .
Önerebileceğiniz bir ilaç var mı?
Mine Pakkaner
07-05-2010, 21:38
Bir ilaç kullanmayınız ama hemen bir gübreleme yapınız. Sadece demir değil, birkaç besin eksikliği bir arada bu etkiyi yapar. Bu yapraklardan birşey beklemeyin, mümkünse kesip çıkarın. Yeni yaprakların yaptığınız gübrelemeyle birlikte gelişmesini izleyelim. Sulama suyunuza birkaç kez limon tuzu da verin.
berduray
07-05-2010, 23:04
Gıda eksikliği benim de aklıma geldi ve keçi gübreli, dere yatağından aldığım humuslu güzel bir toprak karışımı yaptım ama pek bir değişiklik olmadı.
Bir de limon tuzunu deneyeyim, verdiğiniz bilgiler için teşekkürler Mine Hanım.
athena -asena
18-10-2010, 20:57
orhan bey sizin yolladığınız beyaz erguvan tohumlarını çimlendirememiştim , şimdi kırmızı olanlarından elime geçti birde onları deniyecem. eğer elinize beyazından tekrar geçerse yollarsanız sevinirim. saygılar....
mor-salkım
08-03-2011, 18:28
MERHABALAR. dün itibariyle buradan öğrendiğim kadarıyla erguvan tohumlarımı ektim. inşallah çimlenirler. çünkü çok sevdiğim bir bitki. :D
HomeWork
09-03-2011, 07:45
Haydi hayırlısı, fotolarını bekliyorum.
Erguvan ağacı benimde çok sevdiğim bir ağaç, Bahçemizde boyu 7 metreye yakın 2 tane ağacımız var. Türetmek için tohumdan çimlendirmeye uğraşıyorsunuz, bende denemiştim tabi zevkli ama biraz zaman kaybı olarak düşünüyorum. Ana ağaç gövdesinden hersene boyu 1,5 metereye kalınlığıda 2 cm e kadar olan bir **** iki kök sürgünün yanında onlarca 0,7-1 m aralığında sürgün alabiliyorum. ve şimdiye kadar ekipte tutturamadığım olmadığı. Hersene kök sürgünlerini söküp başka yere diktiğim ana ağaçlar yeni kök sürgünleri veriyorlar.
Gözünüze kestirdiğiniz bir yetişkin erguvan ağacının , Ocak **** şubat ayında gidip kök sürgünlerini alırsanız, en az 2-3 yıl kazanmış olursunuz. Ayrıca Ana ağacında boylanmasına ve daha sağlıklı gelişmesine yardımcı olmuş olursunuz.
Bilgi olarak, Erguvan senede ikikere açıyor zaten, Ağustos ayı sonunda **** eylül gibi açtığı çiçeklere yapraklıyken ve daha seyrek oluyor. diğer bir bilgi ise,yaz aylarında oluşmaya başlayan tohum keseleri salkımlar halindedir. Gelişmesini beklemeden onları temizlersek, yine ağacın gelişimini hızlandırmış olacağımızı iletmişlerdi. Bilgilerinize.
Erguvanımın ilk çiçekleri. Bana biraz erken çiçeklendi gibi geldi. Sizce?
Buraya epeydir kimse uğramamış,(benim foruma uğrmadığım gibi) :D biraz gecikmeli de olsa gözlerimiz şenlensin istedim.
Selam ve sevgiler.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=39708&c=362
Merhabalar,
istek bölümüne de yazdım ama buradan da elinde erguvan tohumu olan arkadaşlara rica ediyorum. Okulumun bahçesi için erguvan tohumu istiyorum. Yardımcı olacak arkadaşlar teşekkürler.
Sayın Hocam,
Henüz erken, Erguvan tohumları önümüzdeki aylarda olgunlaşır.Eylül ayında hatırlatırsan göderırim.
Sadece Erguvan mı düşünüyorsunuz?.
Okul bahçesine güzellik katacak her türlü bitki ve çiçek olabilir. Daha güzel bir okul bahçesi istiyorum. Öğrenciler doğayı tanısın ve sevsin. Ayrıca ilginize teşekkür ederim.
HomeWork
22-06-2011, 08:46
Okul bahçesine güzellik katacak her türlü bitki ve çiçek olabilir. Daha güzel bir okul bahçesi istiyorum. Öğrenciler doğayı tanısın ve sevsin. Ayrıca ilginize teşekkür ederim.
Tohumdan yetiştire bilirseniz ben göndere bilirim. Beklerseniz sonbaharda fidelerini de göndere bilirim.
Erguvanlar açtı. Bayılıyorum bu ağaca zerafetine bakar mısınız? Birçok kez denememe rağmen başaramadım. Yetiştiremedim.
Bende hayranım bu ağaca, ne kadar muhteşem.
YusufBayrak
10-04-2012, 10:41
Selam,
Bu sayfalardan okuduğum üzere erguvan tohumlarını 5 dakika sıcak suda sonra da 24 saat soğuk suda beklettim. Gerçekten tohumların belirgin olarak şiştiğini gördüm. Toprağın 2,5-3 cm altına tohumları bırakıp üzerini kapattım. İki haftadır bir çimlenme hareketi yok, acaba ne kadar zamanda çimlenir?
Teşekkürler,
hülyaaylüh
14-04-2012, 13:35
herkse merhabalar buda benim yeni tomurcuklanmış beyaz çiçekli erguvanım ... bu sabah yağmurlu olacak diye diplerini güzelce açtım, çapaladım baktım ki bir sürgün vermiş ... gereksiz sürgünleri gücünü almasın diye kesiyorum. o anda aklıma geldi kestiğim sürgünü hemen yerden aldım ve hazırda bulunan bol gübreli ve torflu hazırlamış olduğum toprak dolu saksıya daldırı verdim . umarım tutar da birine hediye ederim.
mstfylcn
28-04-2012, 17:58
Kök sürgünü ya da sürgün denilen ağacın ana gövdesinin çevresinde topraktan çıkan yeni filizler mi?
Çelikten üretmek için bu sürgünleri köküyle birlikte mi sökmemiz gerekiyor yoksa toprak üstündeki kısmından keserek elde ettiğimiz çelikleri köklendirmemiz mi gerekiyor?
:) Bilmem anlatabildim mi?
Belladonna
03-05-2012, 13:36
Bahcemde biri küçük diğeri ise 2 metre boylanmış iki erguvan fidanim var ama ikisi de çiçek acmiyor, nedendir sizce? Geçen sene açmadı, bu seneyi bekledik bu sene de çiçek göremedik. Bir de, dev bir erguvan ağacı var bahçede ancak komşularımızın dediğine göre bir önceki ev sahipleri agacı budadıktan sonra kurumuş. Kurumamış olabilir mi? Yalnizca uyuyor olabilir mi? (Çocuk gibi soru sordum ama umut dunyasi...) 3 yıldır ne yaprak ne de çiçek yalnızca dev gövdesiyle duruyor. Yaşasa ve şimdi çiçek açsa ne muhteşem olacağını hayal etmek çok acı verici, hiç olmassa yavrularının çiçeğini görsem.
Belladonna
04-05-2012, 21:45
Moda'da, Muhurdar'daki erguvan agacini yolu dusenlerin gelip bir gormesini tavsiye ederim bu arada.
Selamlar geçenlerde yolumun üzerinde bulunan bir erguvan ağacından bir miktar tohum aldım daha önce yazmış olduğunuz yöntemleri uygulayıp ektim lakin yaklaşık 15 gündür bir hareketlenme yok.
Yabancı kaynaklarda hep çimlendirme hormonlarından bahsetmiş bunu da yapmam mümkün değil.Topladığım tohumlar kurumuş baklalar içinde geçen yıldan olduğu belli, bu zamana kadar dormansinin kırılmış olması gerekmez mi.
Başka nasıl bir yöntem uygulayabilirim şimdiden teşekkürler.
erguvan yaprak doken bır bıtkıdır bundan kaynaklı olabılır dıye dusunuyorum
seabird1905
24-03-2013, 11:38
arkadaşlar merhaba yazılarınızı ve resimlerinizi hayranlıkla takipteyim. yaklaşık 25 gun önce ektiğim erguvanlarımda henuz bir ilerleme yok, söylendiği gibi 3 gün ılık suda beklettim tohumları erguvanlarla beraber karaçamda beklettim suda hepsini aynı gün topraga ektim ancak karaçamlarım filizlendi ama erguvanlarımda hiç bir gelişme yok dayanamayıp topragı karıştırdım hiç bir filizlenme belirtisi yok ektiğim gibi duruyor tohumlar sizce ümidi kesmelimiyim.. elimde bikaç daha tohumda kaldı buzdolabında bekletiyorum eger bana yol gösterirseniz onları sizlerin önerisiyle topraga ekmeyi istiyorum. erguvan buyutmeyi çok istiyorum.. şimdiden teşekkürler
Üç gün ılık suda bekletince tohumların şişmesi gerekir,şişen tohumları ekmenizi tavsiye ederim,bir haftada çikması gerekir.
merhabalar 2 hafta önce erguvan fidanı aldım.çiçek açmadan yapraklandı.artık çiçek açmazmı acaba? hertarafı yemyeşil oldu ama tek bir çiçek bile yok...
bugrahan38
30-03-2013, 19:58
Sayın seabird1905 ben erguvan tohumlarımı 11/03/2013 tarihinde torf içine bir gün suda beklettikten sonra ektim. Sabırsız bekleyişim sonucu çimleneceğini ümit etmeyerek gözümün önünden kaldırdım ve bu gün yani 30/03/2013 tarihinde aceba diye baktığım 20 kadar erguvan tohumumdan sadece bir tanesi ÇİMLENMİŞ. :) Sabretmenizi tavsiye ederim ama yeni aldığım erguvan tohumlarının çimlendirme tarifinde 3 gün ılık suda bekletin sonra ıslak bir beze sarıp 1 ay buzdolabında beklettikten sonra ekin diyor belki bu yöntemle 20 tohumdan 1/20 değilde 10/20 verim alabilirsiniz. Kolay gelsin...
bugrahan38
30-03-2013, 20:55
383781
Bu da benim 19 gün sonra tam ümidimi kestim derken kendini gösteren erguvanım:D
bugrahan38
31-03-2013, 21:47
384106
Erguvanım büyüyorrrrrr:D
Orhan Özbilgiç
12-04-2013, 17:38
Birkaç yıl önce tohumlarını dağıttığım beyaz çiçekli erguvanı, geçen sene sert bir biçimde budamışlar.
Tohumlarından kendimde yetiştirdim. Bu sene ilk çiçeklerini verdiğini öğrendim. Ama ben daha görmedim.
Kısmetse 20 nisanda gittiğimde göreceğim. Bolca fotoğrafını çekerim.
Tohum aldığım budanmış Erguvanın buğün fotoğraflarını çektim. Sizlerlede paylaşayım.
Beyaz çiçeklerde çok yakışıyor.;)
Umarım sizlerde beğenirsiniz.
389683
389684
389685
Eser İlhan
16-04-2013, 21:28
Birkaç yıl önce tohumlarını dağıttığım beyaz çiçekli erguvanı, geçen sene sert bir biçimde budamışlar.
Tohumlarından kendimde yetiştirdim. Bu sene ilk çiçeklerini verdiğini öğrendim. Ama ben daha görmedim.
Kısmetse 20 nisanda gittiğimde göreceğim. Bolca fotoğrafını çekerim.
Tohum aldığım budanmış Erguvanın buğün fotoğraflarını çektim. Sizlerlede paylaşayım.
Beyaz çiçeklerde çok yakışıyor.;)
Umarım sizlerde beğenirsiniz.
Bahçemde bir tane pembe çiçekli var ama beyaz erguvanın da yeri başkadır gözümde. İmrendim size;) güle güle büyütün ağacınızı.
Galiba Levent'teki Ağaç A.Ş. de fidesi olabiliyormuş zaman zaman. İlk fırsatta gidip bakacağım erguvanlar henüz çiçekli iken. Keşke bir tane de bordo yapraklıdan bulabilsem.
Orhan Özbilgiç
16-04-2013, 22:14
Erguvanlar çiçekli iken bakma düşünceniz çok mantıklı. Yıllar önce apartmanımızın bahçesine erguvan almak için Çobançeşme fidanlığı'na gitmiş, orada beyaz çiçeklisinide görmüş almamıştım.
Yıllar sonra beyazıda aranır oldu.;)
Gülibrişimin bordo yapraklısını duymuştum. Bunu ilk kez duyuyorum. Gerçekten çok hoş bir görüntüsü olur.
Eh... Arayalım bakalım.:)
Eser İlhan
16-04-2013, 22:32
Bordo yapraklı erguvanı ilk Murat Pilevneli'nin blogunda okudum ve resmini gördüm. O zamandan beri de her gittiğim fidanlıkta göz ucuyla arar oldum ama hiç rastlamadım henüz. Çiçek rengi de koyu pembe imiş. Çok güzel bir ağaç olduğunu düşünüyorum.Internette resimleri var. Bulduğum iki tanesini aşağıya ekliyorum.
391304
391305
cuneyt1977
13-05-2013, 14:11
Bahçem de 2-3 yaşlarında erguvanlarım var ancak bugüne kadar hiç çiçek açmadılar.Eksik beslenme maddesi ya da hastalıktan şüpheleniyorum.Ayrıca geçen sene açan Oya ağaçları bu sene çok keyifsizler,insektisit ve yaprak gübresi kullandım ama yapraklarında şekil bozukluğu halen devam ediyor.Yardımlarınızı ve yorumlarınızı bekliyorum.
http://thumbnails108.imagebam.com/25436/9d4292254354695.jpg (http://www.imagebam.com/image/9d4292254354695) http://thumbnails107.imagebam.com/25436/f10656254354708.jpg (http://www.imagebam.com/image/f10656254354708)
http://thumbnails107.imagebam.com/25436/f10656254354708.jpg (http://www.imagebam.com/image/f10656254354708)
http://thumbnails107.imagebam.com/25436/c3715b254354606.jpg (http://www.imagebam.com/image/c3715b254354606) http://thumbnails108.imagebam.com/25436/016502254354615.jpg (http://www.imagebam.com/image/016502254354615)
seabird1905
23-05-2013, 08:26
merhaba arkadaşlar, size bir kaç ay önce yazmıştım, erguvanlarımı çimlendiremediğim konusunda.. fakat yılmadan yeni tohumlarımı tekrar ılık suda bekletip toprağa saldım ve sonuç filizlenen 6 tane erguvann :)) bununla çok mutlu oldum.. ancak bu aşamadan sonra yardımlarınıza ihtiyacım var , küçük bir fide saksısında filizlerim şuan bunları hangi aşamada yeni toprağına almalıyım toprak nasıl olmalı çok güneş almalımı bu gibi sorulara cevap arıyorum.. okadar emekten sonra onları öldürmeye hiç niyetim yok.. şimdiden vereceğiniz cevaplar için teşekkür ederim.
tüm arkadaşlara selamlar
elimede 60 a yakın erguvan tohumu var.
formda çok kafa karıştırıcı açıklamalar var.
tohumlar çok sert sıcak suda beklemeli diyenler buz dolabında diyenler keza
tohumdan yetiştiren arkadaşlar aşama aşama yazarlarsa çok memnun olurum
ben 24 saat suda bekletip ekti bir kaç tanesini
ziyan olmasını istemiyorum
şimdiden teşekkür ederim
mutsuzluk
25-05-2013, 09:30
tüm arkadaşlara selamlar
elimede 60 a yakın erguvan tohumu var.
formda çok kafa karıştırıcı açıklamalar var.
tohumlar çok sert sıcak suda beklemeli diyenler buz dolabında diyenler keza
tohumdan yetiştiren arkadaşlar aşama aşama yazarlarsa çok memnun olurum
ben 24 saat suda bekletip ekti bir kaç tanesini
ziyan olmasını istemiyorum
şimdiden teşekkür ederim
Merhabalar,
Ben bu bahar tohumdan yaklaşık 20 tane kadar erguvan çimlendirdim. Bir paket tohum satın almıştım o gruptan sanırım yalnızca 1 tanesi çimlendi. (Mart ayında ekmiştim, Nisan ortalarında çimlendi) Diğerleri ise sonradan cadde üzerinde gördüğüm, üzerinde inanılmaz fazla sayıda tohum bulunan bir ağaçtan aldığım tohumlardı. Bir süre suda bekletip ekmiştim, ama hiç suda bekletmeden ektiklerimden de çıkan oldu. Çabuk çimlendiler, hemen hemen 2 haftada, hala da yeni çıkanlar oluyor. Sanırım bu tohumlar eskiden kalma, dolayısıyla kışın soğuğa maruz kaldıkları için çimlenmiş olabilirler. Ama çok da bilgim yok, tamamen rastlantı da olabilir, emin değilim. Bence bir kısmını suda bekletebilir, bir kısmını da hemen ekebilirsiniz.
mutsuzluk
25-05-2013, 09:36
merhaba arkadaşlar, size bir kaç ay önce yazmıştım, erguvanlarımı çimlendiremediğim konusunda.. fakat yılmadan yeni tohumlarımı tekrar ılık suda bekletip toprağa saldım ve sonuç filizlenen 6 tane erguvann :)) bununla çok mutlu oldum.. ancak bu aşamadan sonra yardımlarınıza ihtiyacım var , küçük bir fide saksısında filizlerim şuan bunları hangi aşamada yeni toprağına almalıyım toprak nasıl olmalı çok güneş almalımı bu gibi sorulara cevap arıyorum.. okadar emekten sonra onları öldürmeye hiç niyetim yok.. şimdiden vereceğiniz cevaplar için teşekkür ederim.
Benim de bu boyutlarda bir saksıda 15-18 erguvanım var. Şimdiye kadar ayırdıklarımdan (4-5 tane) yalnızca 1 tanesi yaşadı. Erken mi ayırdım acaba diye düşünüyorum. Benim erguvanlarım da hemen hemen bu boyda, belki biraz daha küçükler. Ne zaman ayırmak gerekir, bilgisi olan varsa ben de faydalanmak isterim.
Bir küçük soru daha: Benim bahçem yok, balkonum var. Bu erguvanları biraz büyütüp dağıtacağım, belki bir tanesini büyükçe bir saksıda balkonda tutarım. Dolayısıyla, bu ayıracağım fidanları nereye eksem diye de kara kara düşünüyorum. Malum yer sıkıntısı da var. 1,5 lt süt şişeleri var plastik; bir süreliğine onlara eksem uygun olur mu?
seabird1905
25-05-2013, 11:45
tüm arkadaşlara selamlar
elimede 60 a yakın erguvan tohumu var.
formda çok kafa karıştırıcı açıklamalar var.
tohumlar çok sert sıcak suda beklemeli diyenler buz dolabında diyenler keza
tohumdan yetiştiren arkadaşlar aşama aşama yazarlarsa çok memnun olurum
ben 24 saat suda bekletip ekti bir kaç tanesini
ziyan olmasını istemiyorum
şimdiden teşekkür ederim
tohumları sıcak suda bi kaç gün beklettim ve aşama aşama şişen tohumları ektim toprağa sonrada beklemeye koyuldum.. yani suda bekletince gerçekten faydalı oluyor. hala suda bekleyen tohumlarım var sabah 2 tane şişen tohumu yine toprağa ektim ve şişmeyenleri bi kaç gün daha bekleticem..
hakansqr
29-05-2013, 20:50
merhabalar aranıza yeni katıldım.erguvan tohumunu şimdi ıslatsam verim alabilirmiyim acaba?
merhabalar aranıza yeni katıldım.erguvan tohumunu şimdi ıslatsam verim alabilirmiyim acaba?
Aramıza hoşgeldiniz.
Erguvan tohumlarını ıslatıp şişen tohumları ekin.Tohumlar çıkmaya başlayınca güneşten korursanız verim alabilirsiniz,bunun için üzerlerine gölgelendirme yapın veya yarı gölge yere alın.
Karamizah_07
30-05-2013, 13:27
Zırai ilaç satan bayilerde atonik diye bir tohum çimlendirici ilaç var, istersen bir dene
tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Tohumları 24 saat soğuk suda, oda sıcaklığında beklettim. suyu süzüp sıcak su koydum. günde bir kaç kez yeniledim ve 3 gün sürdü bu işlem. bazı tohumlar baldo pirinç kadar şişti onları hemen diktim. ama bazıları hala çok küçük olduğu için suda beklemeye devam ettirdim kabukları çatlamaya başlayınca diktim. bu sabah sularken toprağın mantar gibi kabardığını görünce çok sevindim 3 tanesi tutmuş gibi :) tohumlar iş yerinde olduğu için pazartesi kesin sonucu göreceğim. gelişmelerden haber veririm tüm erguvan ekicilerine :)
hakansqr
31-05-2013, 20:52
ilginize çok teşekkür ederim.benim yavrularda hala aynı büyüklükte suyu hergün değiştirmem gerekiyormu?
mkaraova
01-07-2013, 10:49
Mine hanım selamlar,
Erguvan ağacı nerelere dikilebilir. Rüzgar güneş durumu nasıl olmalıdır. Yardımcı olabilirmisiniz.
Erguvan ağacı,güneş seven ve rüzgarlardan fazla etkilenmeyen bir ağaç.-10 dereceye kadar ılıman iklim etkisinde olan yerlere dikilebilir.
436451Yaprak rengi pembe gibi olan Kanada Erguvanı fidesi resmi.
tkorkunckaya
30-08-2013, 12:57
Benim gibi beyaz ve mor tijli (ya da çalı formlu) erguvanları bir arada ekme saplantılı başka arkadaş varsa, Levent'teki Ağaç A.Ş. de (Dubai Towers arsası)envai çeşidi bulunmakta. Beyaz **** Mor farketmiyor, fiyatlar 65 ile 250 ytl arası değişiyor. En son dün gezdim, beyaz erguvanların olduğu bölüm, Japoyadaki kiraz çiçeklerinin olduğu parkları anımsatıyor. Bu arada yarışma için iyi malzeme var.
Arkadaşlar tijlemek ne demektir, nasıl yapılır birisi açıklayabilir mi lütfen?
Orhan Özbilgiç
01-09-2013, 22:51
Arkadaşlar tijlemek ne demektir, nasıl yapılır birisi açıklayabilir mi lütfen?
Bitkilerde Tijlemek; Herhangi bir fidanın alt sürgünlerini, belli bir yüksekliğe kadar sürekli budayararak, adeta çıplaklaştırıp, o yükseklikten başka cins veya renklilerini aşılayarak, şemsiye formunda bir bitki oluşturmak.
Ayrıca ben, bir oya ağacı dip sürgününü söküp bir başka yere aldım. Boyu yaklaşık 2 metreye yaklaşıncaya kadar, sürekli alt sürgünleri koparıp körelttim. 2 metreden sonrakilere dokunmadım. Artık o da ''Tijli'' oldu.
Orhan Özbilgiç
01-09-2013, 23:21
Bordo yapraklı erguvanı ilk Murat Pilevneli'nin blogunda okudum ve resmini gördüm. O zamandan beri de her gittiğim fidanlıkta göz ucuyla arar oldum ama hiç rastlamadım henüz. Çiçek rengi de koyu pembe imiş. Çok güzel bir ağaç olduğunu düşünüyorum.Internette resimleri var. Bulduğum iki tanesini aşağıya ekliyorum.
391304
391305
Bu mesajınız üzerine internette araştırdım. Adapazarı'nda Sakarya Botanik' te boy boy olduğunu gördüm. Fiyatlarını sormadım. Ama Kargo hizmetlerinin olmadığını bildiğim bir büyük firma. Nootkatensis Pendula' mı onlardan almış, orada çalışan bir orman mühendisinin kişisel gayretiyle, bana göndermesini sağlamıştım. Hatırladığım kadarıyla, fidana 150 Tl.. ödemiş, 170 cm. boyundaki bu bitki için, 113 Tl kargo ücreti vermiştim. Oysa kargo hizmetleri olsa idi, indirim anlaşmaları sayesinde 40-50 Tl. ancak tutardı.
Bugün Samsun'a giderken yol üzerindeki, Aksa Botanik' e uğrayıp, ponza taşı sordum. Yoktu. Aklıma Kanada erguvanı geldi. Sordum. ''Var'' dediler. Sevindim. :) Genellikle 100-150 cm. boylarındaydılar. 30 Tl. idi. Aldım. Ne yazık ki onlarında kargo hizmetleri yok. Bunlarda çok büyük üreticiler. Sadece satış yapan fidancılar, kamyonlarla gelip alıp gidiyorlar.
Eve gelince hemen diktim. Yaprakları aynı Acerler gibi solmaya başlamış. Kasımda budar, gelecek yıla hazırlarım. Gerçek güzelliklerini o zaman görebilirim artık.
437943
437944
tkorkunckaya
05-09-2013, 17:08
Bitkilerde Tijlemek; Herhangi bir fidanın alt sürgünlerini, belli bir yüksekliğe kadar sürekli budayararak, adeta çıplaklaştırıp, o yükseklikten başka cins veya renklilerini aşılayarak, şemsiye formunda bir bitki oluşturmak.
Ayrıca ben, bir oya ağacı dip sürgününü söküp bir başka yere aldım. Boyu yaklaşık 2 metreye yaklaşıncaya kadar, sürekli alt sürgünleri koparıp körelttim. 2 metreden sonrakilere dokunmadım. Artık o da ''Tijli'' oldu.
Orhan Bey, çok teşekkür ederim.
Çok aradım taradım ama bu kelimenin neye karşılık geldiğini bulamamıştım. Siz anlatınca anlıyorum ki "tige" kelimesine dayanıyor. Okunuşu da tij şeklinde. tige - Wiktionary (http://en.wiktionary.org/wiki/tige) Yani sütunlaştırmak gibi birşey.
Eser İlhan
05-09-2013, 19:05
Bu mesajınız üzerine internette araştırdım. Adapazarı'nda Sakarya Botanik' te boy boy olduğunu gördüm. Fiyatlarını sormadım. Ama Kargo hizmetlerinin olmadığını bildiğim bir büyük firma. Nootkatensis Pendula' mı onlardan almış, orada çalışan bir orman mühendisinin kişisel gayretiyle, bana göndermesini sağlamıştım. Hatırladığım kadarıyla, fidana 150 Tl.. ödemiş, 170 cm. boyundaki bu bitki için, 113 Tl kargo ücreti vermiştim. Oysa kargo hizmetleri olsa idi, indirim anlaşmaları sayesinde 40-50 Tl. ancak tutardı.
Bugün Samsun'a giderken yol üzerindeki, Aksa Botanik' e uğrayıp, ponza taşı sordum. Yoktu. Aklıma Kanada erguvanı geldi. Sordum. ''Var'' dediler. Sevindim. :) Genellikle 100-150 cm. boylarındaydılar. 30 Tl. idi. Aldım. Ne yazık ki onlarında kargo hizmetleri yok. Bunlarda çok büyük üreticiler. Sadece satış yapan fidancılar, kamyonlarla gelip alıp gidiyorlar.
Eve gelince hemen diktim. Yaprakları aynı Acerler gibi solmaya başlamış. Kasımda budar, gelecek yıla hazırlarım. Gerçek güzelliklerini o zaman görebilirim artık.
437943
437944
Orhan Bey, mesajınızı yeni gördüm. Güzel erguvanınızı güle güle büyütün. Tohum, dip sürgünü vb. elde ettiğiniz zaman ilk talibi de benim :)
Selamlar..
gokselcetin
04-10-2013, 20:30
Bordo yapraklı erguvanı ilk Murat Pilevneli'nin blogunda okudum ve resmini gördüm. O zamandan beri de her gittiğim fidanlıkta göz ucuyla arar oldum ama hiç rastlamadım henüz. Çiçek rengi de koyu pembe imiş. Çok güzel bir ağaç olduğunu düşünüyorum.Internette resimleri var. Bulduğum iki tanesini aşağıya ekliyorum.
391304
391305
Bugün Samsun'a giderken yol üzerindeki, Aksa Botanik' e uğrayıp, ponza taşı sordum. Yoktu. Aklıma Kanada erguvanı geldi. Sordum. ''Var'' dediler. Sevindim. :) Genellikle 100-150 cm. boylarındaydılar. 30 Tl. idi. Aldım. Ne yazık ki onlarında kargo hizmetleri yok. Bunlarda çok büyük üreticiler. Sadece satış yapan fidancılar, kamyonlarla gelip alıp gidiyorlar.
Eve gelince hemen diktim. Yaprakları aynı Acerler gibi solmaya başlamış. Kasımda budar, gelecek yıla hazırlarım. Gerçek güzelliklerini o zaman görebilirim artık.
Cercis Canadensis 'Forest Pansy' Kırmızı Yapraklı Kanada Erguvanı
Geçtiğimiz ilkbaharda benim de aradığım bir çeşit. Üyelerimizden sayın Sulman bu türü aradığını bana söyleyince belki yardımcı olabilirim diye düşünüp araştırmaya başladım. Sonunda buldum, 40 cm civarı 2 fidan satın alarak kendisine Fethiye'ye gönderdim. Gerçekten çok güzel bir ağaç.
Cercis Canadensis'in bildiğim kadarıyla yaprakları sonbaharda sarıya dönüyor. Forest Pansy ise kırmızı bordo renk alıyor. Bununla birlikte Canadensis'in sarkık formlu olanı da mevcut (Cercis Canadensis 'Covey' - Lavander Twist Redbud). Başka kültürvarları da var. Hepsi çok güzel. Bahçem yok ama ileride inşallah olmasını istediğim başlıca türlerden. Beyaz çiçeklisi, sarkık olanı, kırmızı ve sarı yapraklılar.
446140
446141
446142
446143
446144
Orhan Özbilgiç
04-10-2013, 21:06
Sevgili gokselcetin;
Çok güzel bir araştırma yapmışsınız. Fotoğraflarıyla birlikte.
İnşallah, en kısa zamanda sizde bir bahçe sahibi olursunuz. Bizlerde elimizden geldiğince çelik -sürgün ve tohum desteği veririz.
gokselcetin
04-10-2013, 21:39
Orhan bey çok teşekkür ederim, iyi dilekleriniz için. Şu an bir başkasının bahçesindeyim. Fakat ne bir şey dikebiliyorum ne de üretebiliyorum. İnşallah dediğiniz gibi kendi bahçem olursa sizler gibi benim de yardımcı olabileceğim türler olur.
Tekrar teşekkür ederim.
Saygılarımla.
gokselcetin
04-10-2013, 23:12
Canadensis'in çeşitlerini fotoğraf örnekleri ile bu sayfada ayrı ayrı paylaşmayı düşürken bununla ilgili bir çok türü fikir vermek adına bir yerde bulabileceğimiz bir sayfaya denk geldim.
Çok yer işgal etmemek adına yalnızca bu bağlantıyı paylaşıyorum.
Buradan bakabilirsiniz (http://www.greenleafnursery.com/index.cfm/fuseaction/plants.main/index.htm?ajaxTarget=/index.cfm/fuseaction/plants.getMore/index.htm&alphaKey=C&showIntro=0&useAlphaDefault=0&variety=&chars=&types=&height=&spread=&zone=&matchAll=0&whichName=genus&typeID=&genus=&limit=30&startat=210).
Ayrıca kültivarlarıyla ilgili güzel bir video mevcut.
. (http://www.youtube.com/watch?v=Pw4uOZkJ9YU)
seabird1905
09-11-2013, 09:13
arkadaşlar merhaba, size aylar önce yazmıştım erguvan ve karaçamlarımı tohumdan çimlendirmek adına fotolarınıda yüklemiştim, karaçamlarım maalesef fazla yaşayamadı. ancak beni mutlu eden erguvanlarımın büyümesi oldu.. yaklaşık 20 tane tohumdan 4 tane kocaman filiz elde ettim ve bunlar beni mutlu ediyor.. ancak birazdan fotolarını yükleyeceğim bu filizleri bu aşamadan sonra nasıl koruyacağım toprağı nhasıl olmalı sulaması nasıl olmayı hava şartları nasıl olmalı ve 2 filizimi bonsai yapmak istiyorum bunlar için bana yol gösterirseniz çok sevinirim. filizlerim yaklaşık 5 aylık.. cevaplarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler..
Orhan Özbilgiç
09-11-2013, 14:52
Sayın seabird1905;
Merhaba.
Çok keyifli bir iş yapmışsınız. Bir çalı veya ağacı tohumdan yetiştirmenin verdiği haz, tarif edilemez.
Erguvan da çok güzel bir ağaçcıktır.
Umarım, bonzai yapacağınız ikisi dışındaki diğerlerini saksıda büyütmeyi düşünmüyorsunuzdur! Zira olur da, biraz sıkıntılı olur.
Şayet bahçeye dikecekseniz, bu işlem için, bugün dahil, şubat sonuna kadar vaktiniz var. Gelecek yıl düzenli sulama (toprağı sürekli hafif nemli olacak şekilde) ve yaklaşık ayda bir gübreleme ile 1,5-2 metre boya ulaştığını göreceksiniz. İlk yıllarda çok hızlı büyür.
Her türlü toprakta yetişebilen, aslında kurağa dayanıklı bir çalıdır. -15/-20 derece soğuklara dayanabilir. Eğer Ankara'da dikmeyi düşünüyorsanız, tam sınırdasınız demektir. Zira Ankara için, kış uç sıcaklıkları -22 lerde. Tabi bu değer kırk yılda bir görülüyor.
Dilerim, size yeterince yardımcı olabilmişimdir. Saygılarımla.
seabird1905
13-11-2013, 10:13
çok teşekkür ederim orhan bey, dediğiniz gibi onları tohumdan yetiştirmek ve gelişimlerini izlemek her yaprakta ayrı heyecan duymak büyük haz.. inşallah yaşatabilirim onları 2 sini büyük saksıya seneye ilkbaharda almayı düşünüyordum bu işlemi şimdi yapayım öyleyse , tekrar teşekkür ederim ilginiz için..
Sayın Orhan Bey güle güle büyütün inşallah. Bahçenize çok yakışmış.
Sayın Göksel Bey ile manolya sayesinde tanıştık. Çok yardımsever.. Aylardır aradığım Forest Pansy'i öylesine söyledim. Hızır gibi yetişip buldu. Üstüne birde hediye etti. Taa buralara. Hemde 2 tane.
Bahçemizde bir çok ağaç var benim aldığım fakat onun manolyası ve forest panys'leri çok ama çok özel. Kafeslere aldım.
Ondan çok değişik bir manolya türü geldi. Büyük yapraklı, arkası tüylü bir cins..Özel aşılanmış. Ne desem az.
Forest Panys'nin tohumdan olabileceğini pek sanmıyorum. Yinede denemek lazım. İlerleyen yıllarda.
Saygılar.
_nagihan_
27-11-2013, 19:07
Merhaba arkadaşlar, erguvanlarınız harikalar.hayran olmamak elde değil...
İstanbul maltepe pendik civarını bilen arkadaşlara
Bir sorum olacak.minibüs yolu boyunca sık sık erguvan zannettiğim bu mevsimde bile üzeri çiçek dolu ağaçlar var...bunlar erguvan mıdır. ..ne zaman tohum alabilirim...ona göre gidip göz hakkı tohum isteyeyim
Sn. Nagihan,
Bu sene dikmiş olduğum erguvan, çiçek sonrası yaz sonuna doğru fasülye gibi tohum verdi. O kadar çok tohum veriyor ki. Yaz ortası tohum alabilirsiniz.
Erguvanlar yaz başı, ilkbahar'ın öncülerinden çiçeklenmesi erken yaz dönemi. Kasım ayında hava şartlarından dolayı yanılmış olabilirler bilemiyorum. Buradaki bahçevan dostumuz kasım ayında erguvanlar çiçek açtı demişti fakat mevki Fethiye.
Saygılar.
erguvan tohumunu nasıl temin edebiliriz ?
yardımcı olabilecek kimse var mı ?
Tohumcu Nılgun
12-04-2014, 17:44
Arkadaslar, buradaki bir parkin girisinde gordùgùm Erguvan agaci.
Tùrùnù bilmedigim bu Erguvanin yaprak uclari gordùgùm diger tùrlerin yaprak uclarina gore daha sivri.
Harika, nekadar bol çiçekli bir erguvan.Kanada erguvanı olabilir,ürettiğimiz Kanada erguvanlarının yapraklarının uç kısmıda resimdeki gibi sivri.
orhanshen
21-04-2014, 13:57
484950
484951
484953
Resimdeki farklı bir erguvan mıdır? Eklenen resimlere bir göz attım da onlar da bu kadar yaprak vs. yok...
Tohumcu Nılgun
21-04-2014, 19:58
Arkadaslar, bu Erguvan fotograflarini bugùn cektim.
gokselcetin
21-04-2014, 20:23
484950
484951
484953
Resimdeki farklı bir erguvan mıdır? Eklenen resimlere bir göz attım da onlar da bu kadar yaprak vs. yok...
Sayın orhanshen;
Fotoğrafını eklediğiniz bitki Leylak (Syringa Vulgaris) olması gerek.
Bazı yerlerde, örneğin yaşadığım ilde leylak, erguvan adıyla biliniyor.
orhanshen
22-04-2014, 08:58
Sayın orhanshen;
Fotoğrafını eklediğiniz bitki Leylak (Syringa Vulgaris) olması gerek.
Bazı yerlerde, örneğin yaşadığım ilde leylak, erguvan adıyla biliniyor.
Haklısınız, erguvan değil leylaklarmış. Forumda Leylak başlığını inceledim ve çiçeklerinin benimkilerle aynı olduğunu gördüm.
Şimdi de nasıl çoğaltabiliriz ona bir bakalım ;) Teşekkürler...
princess242
22-04-2014, 21:27
Merhaba,
Ben erguvan ekmek istiyorum. Şu anda çiçeklenmiş olan erguvan ağaçlarından meyveleri topladım, tohumları ayıkladım. Bu tohumları doğrudan toprağa eksem olur mu? Yoksa özel bir işleme mi tabi tutmam gerekiyor?
Tohumcu Nılgun
23-04-2014, 21:50
Arkadaslar, bu gùzel Erguvana bugùn bir parkta rastladim.
Tùrùnù bilmiyorum ama cok gùzel yapraklari var.
princess242
24-04-2014, 22:13
Merhaba,
Tohumdan erguvan yetiştirmek istiyorum ama fazla bilgim yok. Erguvan tohumlarını ne zaman toplamalı, nasıl ekmeli filan bilmiyorum. Nette araştırdım herkes birbirinden farklı bilgiler veriyor. Kafam karıştı.
Şu anda erguvanlar çiçekli bir kısmı da yapraklanmakta, ama birçoğunda hala meyveler ve içinde tohumlar var. Bu meyveler genelde kurumuş bir görünüm arzediyorlar tabii, bazılarından tohumlar dökülüyor bazılarında hala tohum var, bu tohumları alıp topladım. Tohumların bazıları delik.
Ben bu tohumları hemen toprağa gömsem olur mu? Yoksa katlama vb. özel bir işlem gerekiyor mu çimlenmesi için?
Doğrudan toprağa ekim yapabilirsiniz, özel bir işlem yapmaya asla gerek yok. Ben doğrudan ekerek, torfda çimlendirmiştim. ekim yapmadan önce tohumları bir gün suda bekletirseniz çok kolay çimlenirler. Tabi delik olan tohumları atmanız gerekiyor. böcekli onlar.
princess242
25-04-2014, 21:02
Doğrudan toprağa ekim yapabilirsiniz, özel bir işlem yapmaya asla gerek yok. Ben doğrudan ekerek, torfda çimlendirmiştim. ekim yapmadan önce tohumları bir gün suda bekletirseniz çok kolay çimlenirler. Tabi delik olan tohumları atmanız gerekiyor. böcekli onlar.
Merhaba cevabınız için teşekkürler, peki sıcak suda mı bekletmeliyim soğuk mu. Nette 3-5 dakika sıcak su sonra soğuk su yazıyor bazılarında ılık su yazıyor hangisi doğru?
Ben soğuk suya koydum. Kolay çimleniyor fakat yaşatmayı beceremedim. birdaha da denemedim. Selluka tohumu için de bir sürü ön işlemden bahsediliyor ama ben onu da sadece suda 1- 2 saat bekleterek kolayca çimlendirdim. Çok zor değil.
Orhan Özbilgiç
25-04-2014, 21:43
Tohumdan yetiştirdiğim,Erguvanlarımdan, beyaz çiçekli olanı yeni çiçekleniyor.
486347
Erguvani çiçeklisinde, sadece bir öbek henüz açmamış bir çiçek tomurcuğu var. Başkaca çiçek yok!
486350
Kanada Erguvanı ise çiçeğini dökmek üzere.
486348
486349
princess242
27-04-2014, 17:34
Erguvan tohumu sizce en uygun ne kadar derinlikte ekilir?
Erguvan tohumu sizce en uygun ne kadar derinlikte ekilir?
Erguvan tohumlarının 1-2 katı kadar toprakla kapatılması uygun olur.Tohum ekiminden sonra sulayınca toprağın oturmasınıda göz önüne alarak,tohumun üstü kapatılmalı.
princess242
27-04-2014, 23:58
Erguvan tohumlarının 1-2 katı kadar toprakla kapatılması uygun olur.Tohum ekiminden sonra sulayınca toprağın oturmasınıda göz önüne alarak,tohumun üstü kapatılmalı.
Peki sulama aralıkları nasıl olmalı?
Peki sulama aralıkları nasıl olmalı?
Sulama aralıklarını toprak nemli kalacak şekilde siz belirleyin,tohumlar çıkıncaya kadar her gün sabahları olabılir,önemli olan toprağın kurumaması.
princess242
28-04-2014, 14:17
Sulama aralıklarını toprak nemli kalacak şekilde siz belirleyin,tohumlar çıkıncaya kadar her gün sabahları olabılir,önemli olan toprağın kurumaması.
cevabınız için teşekkür ederim, tohum ektim dün, filizlenmesini bekliyorum, ilk denemem çok heyecanlıyım
princess242
30-04-2014, 16:53
Nihayet bebeğim doğdu!! Ama ilginç olanı, tohum saksının kenarına çimlenmiş oysa ben bunları saksının ortalarına ekmiştiim. (Saksı sarsıldığında bir tohum kenara kaydı herhalde) Bir de şu durum var ki, ben toprağı o kadar suladım kuru kalmış tek yerinde çimlenmiş.
Kenarda çimlenmesi ileride sorun yaratır mı? Kuru kalan yeri de sulayayım mı yoksa civardaki ıslak toprakların suyu ona yeter mi?
Sadece o değil 4 ayrı yerde daha çimlenme var ama henüz küçücükler o yüzden fotoğrafta anlaşılmaz diye koymadım.
http://i58.tinypic.com/2lxgr41.jpg
princess242
05-05-2014, 18:48
Erguvanım giderek büyüyor, ama sürpriz bir şekilde çimen çıktı. Nereden çıktı nasıl çıktı bilmiyorum, tohumunun karışmasına imkan yok ben sadece erguvan tohumu koydum birkaç tane. İşte sonuç:
http://i57.tinypic.com/1zn3cqa.jpg
http://i62.tinypic.com/2hdy3ax.jpg
gokselcetin
05-05-2014, 20:11
Erguvanım giderek büyüyor, ama sürpriz bir şekilde çimen çıktı. Nereden çıktı nasıl çıktı bilmiyorum, tohumunun karışmasına imkan yok ben sadece erguvan tohumu koydum birkaç tane. İşte sonuç:
http://i57.tinypic.com/1zn3cqa.jpg
http://i62.tinypic.com/2hdy3ax.jpg
Sayın princess242;
Çiçek toprağı olarak hazır paketlerde satışa sunulan bir çok ürün iyi dezenfekte yapılmadığı gibi bununla birlikte çoğu zaman çamursu bir tabaka halinde hazırlanabiliyor. Bu nedenle bir çok bakteri barındırıyor. Dikim ve ya ekim yapıldıktan sonra ise içerisinde daha önceden arındırılmamış yabani otların tohumları da çimleniyor. Çok sık yaşanılan olumsuz bir durum.
Kaliteli ürünleri tercih etmekte fayda var. Kök gelişiminden hastalıklara kadar etkileri gözle görülür derecede.
Sizin de kullandığınız toprak böyle olabilir ya da açık alanda beklemiş saksılarda bu tür durumlar yaşanabilir.
princess242
26-05-2014, 13:21
İşte erguvanım bu ve yetişiyor. Diğer saksıda yetişen ve erguvan zannettiğim binbir bitki erguvan değilmiş aslında. Ben saksıya sadece erguvan tohumu ekmiştim ve bu tohumları saksının tam ortasına ekmiştim. Ama saksının her tarafında, kenarlarda vb. bitkiler yeşermeye başladı. Bunların yaprakları erguvan yapraklarına benzemiyor. Ama ilk çıktıklarında erguvanların onlar olduğunu sanmıştım ama saksının ortasında tohumları ektiğim yerden, yapraklarıyla erguvan oldukları belli minik filizler yeşerince işte erguvanlar bu dedim. Ektiğim 6-7 tohumdan üç küçük filiz çıktı, işte benim bebeklerim ♥
http://i59.tinypic.com/10o436p.jpg
Bunlar da sürpriz olarak çıkan, ama değişik yapraklarıyla erguvan olmadıkları anlaşılan davetsiz misafirler :D Bu aşağıdakinin fotoğrafını yukarıda erguvan zannederek koymuştum, büyüyünce gerçek anlaşıldı, bilen birileri bunun hangi bitki olduğunu yazarsa sevinirim:
http://i57.tinypic.com/xc0k1i.jpg
Bu da bir başka sürpriz bitki. Yapraklarının gidişatının değişikliği bana bunun erguvan olmadığını düşündürüyor ki, bu iki yaprağın arasından yıldıza benzeyen şekli olan bir küçük yaprak çıkmaya başladı.
http://i57.tinypic.com/287n9qs.jpg
malina ya da bütün arkadaşlar, lütfen bana Mersin"de canlı olarak görebileceğim bir adres versinler....Ben bütün interneti gezdim.bU AĞACI MORSALKIM AĞACIYLA KARIŞTIRIYORUM.Lütfen yardımmmmm
arkadaşlar merhaba;
3 hafta önce erguvan tohumu aldım 2 gün 24 derece suda bekletip torflu topraga 30 tane falan ektim. günlük nemli kalsın diye sulamada yapdım ama hala filiz veren yok.. daha beklemem lazımı. kac günde filizlenir
Extraloob
03-09-2014, 21:52
benimde erguvan tohumlarım var ama nasıl dikmeye başlayacağım? yardımcı olur musunuz?
Orhan Özbilgiç
11-10-2014, 21:25
486348[/ATTACH]
486349
Kanada Erguvanını dün itibarıyla, bulunduğu yerden, altında oturulabilecek, daha geniş bir alana taşıdım.
Sürekli alt dallanmaları kopararak tijlediğim için, boyu, 5.5 ayda 125 cm.den, 400 cm.ye ulaştı. Sanırım gelecek yaz ortasında, gölgesine masa kurulacak hale gelir. Zira erguvan genç iken, çok hızlı büyüyor.
520837
520838
520839
520840
Ben 2-3 dakika sıcak suda(çok kaynar değil) bekletip sonra soğuk suya almıştım akasya tohumunlarını. Birkaç gün içinde çimlenmişlerdi.
Erguvan da aynı yöntemle çimleniyor. Bu yöntemle hiç fire verilmez. Çok kolay çimleniyorlardı akasyalar.Özellikleri çok benziyor. Bu da aynıdır yani.
Merhaba arkadaşlar,
Erguvan ağaçlarında budama bulunduğumuz aylarda yapılabilir mi? ya da budama hangi aylarda uygundur?
princess242
21-12-2014, 14:09
Erguvanlarım nihayet 6-7 ayda belli bir seviyeye geldiler. Sonbahar ile yapraklarını dökme moduna da girdiler. İşte bugün itibariyle son halleri bu. Hâlâ saksıdalar. Şimdi ne yapmalıyım, bir bahçeye vb. almalı mıyım? Aralık ayı buna uygun mu?
http://oi58.tinypic.com/259es74.jpg
princess242
31-12-2014, 14:52
Lütfen cevap verir misiniz?
Orhan Özbilgiç
27-01-2015, 23:23
Erguvanlarım nihayet 6-7 ayda belli bir seviyeye geldiler. Sonbahar ile yapraklarını dökme moduna da girdiler. İşte bugün itibariyle son halleri bu. Hâlâ saksıdalar. Şimdi ne yapmalıyım, bir bahçeye vb. almalı mıyım? Aralık ayı buna uygun mu?
http://oi58.tinypic.com/259es74.jpg
Sayın princess242;
Biraz geç kalmış bir yanıt olacak ama, şayet hala dikmediyseniz, erguvanınızı istediğiniz ayda dikebilirsiniz.
Ayrıca, ne kadar erken toprakla buluşturursanız, bahçeye uyumu o kadar erken olur. Doğal olarak, kış başına kadar sürdüreceği, mevsimsel gelişimi daha fazla olur.
ozancolak
28-01-2015, 08:03
erguvan tohum **** çeliği paylaşabilecek olan var mı?
Erguvan tohumu arıyorum 5 yaşında bir kızım nette gördük resmini anneciğim neolur tohumunu alalım diye tutturdu daha çok fidesi var ama kızımı fideye ikne edemiyorum ben büyüdüğünü görmek istiyorum diye tuttturdu yardımcı olabilirseniz çok sevineceğim.
122733
122734
Merakımı yenemedim! Birkaç saat önce tahmin ettiğim yere gittim. Orada duruyor. Birkaç metre ötedeki bakkala teyit için sordum. ''Çiçekleri ne renk?'' diye.
Evet... Beyaz.
Üzerindeki birkaç tohum kapsülünü topladım. 10 arkadaşa gönderebilirim. Biraz sonra, ücretsiz tohum paylaşım- dağıtım bölümüne, ''Beyaz Çiçekli Erguvan Tohumu'' diye başlık açacağım. Oradan ilk isteyen 10 kişiye tohum göndereceğim.
Saygılarımla.
Hala elinizde tohum varsa alabilirmiyim özelden cevap yazarsanız sevinirim.
taisenberg
28-04-2015, 23:34
Ankara'da erguvan fidesi nasıl bulabilirim acaba? Etrafta bir kaç tane ağaç var. Tohumunu hangi aylarda edinebilirim acaba?
Teşekkürler.
edazeynepeda
17-05-2015, 21:40
Sizce bu bitkinin erguvan olma olasiligi varmi? Kis sonunda saksilarimin dibine tohumlarindan rastgele ekmistim. Simdi o mu emin olamiyorum. Yardimci olabilirmisiniz?
bladimir
22-09-2015, 13:01
Görsel 1 (http://i.hizliresim.com/kgVD1D.jpg)
Görsel 2 (http://i.hizliresim.com/lynDrg.jpg)
Görsel 3 (http://i.hizliresim.com/WZJPzm.jpg)
Geçtiğimiz sonbahar el kadarken diktiğim Erguvan ağacım, bu sene bacak boyuna ulaştı ve yer yer yarım avuç büyüklüğünde geniş ve gür yapraklar verdi.
Fakat civardaki büyük erguvan ağaçlarından farklı olarak, yaprakları parlak değil, çoğunlukla kurumuş gibi noktalanmalar var. Bazıları ucundan, bazıları ise ortalarından kesilmiş/yenmiş gibi. (Yani düzgün bir yaprak formunda değiller)
Sadece 2 yaprakta ise resimdeki ağlanma/tüylenme benzeri yapılarla karşılaştım. Yaprakları kontrol ettim ama böcek göremedim. Belki de ben görememişimdir.
Erguvan'ın yaprakları için ne yapabilirim?
canarslnn
24-06-2016, 15:29
Ben internetten 25 kadar tohum aldım. Bir tanesini dünden bu yana suda bekletiyorum, tohum henüz şişmedi yarına kadar bekleyeceğim. Sonra minik bir saksıda çimlendirmeye çalışacağım. Olmazsa diğer tohumları farklı yöntemlerle büyütmeyi deneyeceğim. Bakalım umarım istediğim sonuca ulaşırım. Biraz sabır gerektiriyor. Bu şekilde tohumdan yetiştirince onunla kuracağımız bağın daha derin olacağına inanıyorum. Şimdilik ileride bonsai yapmayı düşünüyorum ama kıyamayıp bahçeye de ekebilirim. Yeterki filizlensin yavrucak.
Erdal Hoca
09-10-2016, 08:20
Kanada Erguvanını dün itibarıyla, bulunduğu yerden, altında oturulabilecek, daha geniş bir alana taşıdım.
Sürekli alt dallanmaları kopararak tijlediğim için, boyu, 5.5 ayda 125 cm.den, 400 cm.ye ulaştı. Sanırım gelecek yaz ortasında, gölgesine masa kurulacak hale gelir. Zira erguvan genç iken, çok hızlı büyüyor.
520837
520838
520839
520840
Orhan Bey, selamlar...
Öncelikle bahçenize hayran kaldığımı söylemek istiyorum. Güle güle oturmanızı, mutluluk, sağlık ve huzurla keyfini çıkarmanızı dilerim.
Benim de erguvanlara özel bir ilgim-hayranlığım var. Bahçenizdeki erguvanla ilgili olarak en son 2 yıl kadar önce fotoğraf koyup yerini değiştirdiğinizi yazmışsınız. Merak ettim, şu anda o erguvan ne halde, ne kadar büyüdü? Söylediğiniz gibi altında oturulacak boya ulaştı mı?
Yeni fotoğraflar koyabilir misiniz? Bu bahaneyle bahçenizin de en son halini görmüş oluruz :cool:
Saygılar...
maskot87
10-10-2016, 09:32
en sevdiğim ağaç türlerinden bir tanesi :)
Merhaba Arkadaşlar,
Baharın ektiğim erguvan tohumlarından bine yakın fide elde ettim.50-60 cm boya ulaştılar bile.Bir tanıdığım onları tupe alırken tijlemem gerektiğini, aksi takdirde ağaç değil de çalı formuna dönüşebileceklerini söyledi.İnsan kıyamıyor da kesmeye.Bu konuda bilgisi olanlar beni aydınlatırsa çok sevinirim.Şimdiden teşekkürler.Ticarî amaçlı mı yaptınız zira bende almak isterim
SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Erguvanın sonbaharda çiçek açması durumu oluyor mu? Bir arkadaşın bahçesinde olan iki erguvan geçen yıl biraz çiçek açtılar. Bu yıl da biri çok çiçekli. Diğerinde de daha az çiçek var. İlkbaharda da çiçek açmıştı.
Orhan Özbilgiç
16-11-2017, 20:01
Orhan Bey, selamlar...
Öncelikle bahçenize hayran kaldığımı söylemek istiyorum. Güle güle oturmanızı, mutluluk, sağlık ve huzurla keyfini çıkarmanızı dilerim.
Benim de erguvanlara özel bir ilgim-hayranlığım var. Bahçenizdeki erguvanla ilgili olarak en son 2 yıl kadar önce fotoğraf koyup yerini değiştirdiğinizi yazmışsınız. Merak ettim, şu anda o erguvan ne halde, ne kadar büyüdü? Söylediğiniz gibi altında oturulacak boya ulaştı mı?
Yeni fotoğraflar koyabilir misiniz? Bu bahaneyle bahçenizin de en son halini görmüş oluruz :cool:
Saygılar...
Sayın Erdal Hoca;
Mesajınızı yeni farkettim. Bu fotoğraflar bahardan kalma. Beyaz çiçeklisi mayıs başında, Kanada haziran başında çekilmiş. Şimdi dahada büyüdüler. Umarım siz hala takip ediyorsunuzdur.
Saygılarımla...
660878
660879
Orhan Özbilgiç
16-11-2017, 20:10
Erguvanın sonbaharda çiçek açması durumu oluyor mu? Bir arkadaşın bahçesinde olan iki erguvan geçen yıl biraz çiçek açtılar. Bu yıl da biri çok çiçekli. Diğerinde de daha az çiçek var. İlkbaharda da çiçek açmıştı.
Sayın Muda;
Erguvanlar sıcak geçen sonbaharlarda, ilkbahardaki gibi yoğun olmamakla birlikte, çoğunlukla çiçekleniyorlar.
Nitekim bahçemdeki beyaz çiçeklisi birkaç güne kadar çiçekli idi. Fotoğrafları henüz telefonumda. Bilgisayara atamadım. Dolayısıyla fotoları boyutlandıramadım.
barba1981
11-04-2018, 12:04
İstenilen adette eflatun renk Erguvan ağacı tohumu mevcuttur;talep edenler özelden yazabilir ya da telefondan iletişime geçebilirler.
Deniz Dörtkardeş
05325668502
siflera12
21-11-2019, 06:36
Bizim köyde bir sürü yabani erguvan var gerçekten çok güzel bir bitki [emoji3]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Arkadaşlar internetten tohum aldım ve 2 tane erguvan tohjmu hediye olarak yolladılar. Ben bilmediğim için çimlendirme olayını direk toprağa ektim. Umudu keseyim mi yoksa sulayıp çimlenmesini bekleyeyim mi? Bir de akasya yollamışlar. Limon ve Mandalina aldım. Onları da direk ektim. Çok su verdim. Bana çürümüşlerdir gibi geliyor, acemilik işte. Limonlardan birini eşip tohumu topraktan buldum ve yumuşamış, sivri kısmı açılmıştı. İnşallah çıkarlar.
richirich2
12-03-2020, 20:50
elimde 2018 de cimlenmiş şuan 20-30cm boyunda 3000 ad. kanada erguvani mevcut. iletisim icin
WhatsApp 5335452639
evandevan5
13-03-2020, 13:38
:confused: Evet, ben de öyle biliyordum ama gördüğünüz gibi Ekim ayının üçünde de çiçekli bir erguvan var. Gönderdiğim fotoğrafı da bu gün çektim. Ağaç, Konya otogarının köy otobüsleri peronları tarafındaki kaldırımda sıralı erguvan ağaçlarından birisi.
bende erguvan dan yapılmış koku var gerçekten harika.
Gecen yil orman isletme fidanligindan birbucuk metre boyunda bir erguvan fidani aldim. Yazin yapraklari birden sarardi ve tum yapraklar kurudu. Ince dallarinda zamanla kurudugunu ve kirildigini farkettim. Ama ayni zamanda en dipten topragin hemen ustunden surfunler cikmaya basladi birkac tane ve yapraklandi. Sonbaharda altta 30cm lik govde kalacak şekilde sert bi sekilde budadim. Baharla birlikte surgunler cogaldi. Suan erguvanimin alt kisimlarindan en az 20 tane surgun var ve hepsi uzuyor yanlara dogru. Yukari dogru gidende var. Sizce budama yapip uzayan dallari kesmeli miyim? Eger oyleyse budama zamani suan uygun mu ve hangi dallari budamaliyim?
DenizAlp
04-05-2020, 16:04
Bahcemizdeki erguvan, boy atmaya basladi. Dibinden de 2-3 adet surgun cikardi. Dip surgunleri topragi kazip koku ilemi almak gerekir yoksa topragin ustunden kesilip koklenmesimi saglanir?
Tohumdan yetiştirdiğim erguvan ağacımın durumu kötüye gidiyor gibi bilgisi olan yardım ederse sevinirim.
mutlu_inan
01-04-2021, 15:28
Tohumdan yetiştirdiğim erguvan ağacımın durumu kötüye gidiyor gibi bilgisi olan yardım ederse sevinirim.
Mantar gibime geldi benim.
Çiçekçilerde Mantara karşı sprey bulabileceğinizi düşünüyorum bir de aşırı sulamaktan kaçınmak lazım...
Mantar gibime geldi benim.
Çiçekçilerde Mantara karşı sprey bulabileceğinizi düşünüyorum bir de aşırı sulamaktan kaçınmak lazım...
Merhaba İnan Bey, hastalıktan tam emin olmadan mantar ilacı kullanmam bitkiye zarar verir mi, mantar ilacını sadece dallara mı sıkmam gerekiyor?
E.Kahraman
26-04-2021, 22:41
Suda bekletilmiş erguvan tohumlarından kabuğu çıtlatılan ile hiçbir işlem yapılmayan arasındaki fark:
Mahmut Ozkur
27-04-2021, 18:26
Sizce bu bitkinin erguvan olma olasiligi varmi? Kis sonunda saksilarimin dibine tohumlarindan rastgele ekmistim. Simdi o mu emin olamiyorum. Yardimci olabilirmisiniz?
Merhaba. Erguvanlarınız tohumlarından çıkmayı başarmış. Fide torbasına alabilirseniz iyi olur.
Adını çokça duyduğum ama merak edip de "neymiş, neye benzermiş" diye hiç bakmadığım erguvanı, bugün "Fotoğrafını çektiğim bu güzelliğin adı neymiş?" diye araştırırken tanımış oldum.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.