View Full Version : Susam / Fındık
Burası malum fındığı ile meşhur bir coğrafya. Dün yan tarafımızda yapılan inşaat yüzünden sökülmüş 2 tane fındık ağacı gördüm. Kökleri dışarıdaydı ama sonrasında köklerin üstü tesadüfen (yine inşaat yüzünden) toprakla örtülmüş. O ağaçlar daha sonra sökülüp atılacaklar. Gövdeleri gelişmiş ve çok güzel. Onlardan bonsai yapılabilir mi? Araştırdığım kadarıyla kimse fındık ağacından bonsai yapmamış. Ya da ben rastlamadım. Sayın hocalarım ;). O ağaçları alıp saksıya dikmeyi düşünüyorum. Ama budamam şart. Çünkü gövdelerinde derin kırılmalar olmuş. Beni bir yönlendirseniz...
Olmaması için bir neden yok, daha önce ben de düşnüyordum. Alıp, budayıp, geniş bir kaba dikersen sorun olmaz. Yaşatabilirsen, bonsai için çalışmalara başlarsın. Sevgiler.
Aytaç Eroğlu
24-10-2008, 07:45
Fındık fidanları eğer çok büyüklerse mutlaka toprağa dikmek gerekecektir. Yok idare eder büyüklükte iseler o zaman saksıya alabilirsiniz. Ama şunu unutmayın fındık ocak sistemli bir kompleksdir. ( biraz karadeniz ağzıyla oldu ama fındığı tanıyanlar anlıyacaktır.) **** anlatayım findık tek bir ağaç değildir. Hatta fındık ağacı diye bir ağaç bile yoktur. Onlara dal denir. üzerindeki küçük dalcıklara ise parmak. Ben küçükken fındığı başka illerdeki arkadaşlarıma anlatırken şöyle derdim. " Ağacı gövdesi ile toprağa gömün toprak dışında kalan kısım fındık ocağını oluşturur. "
Bu kadar olumsuzluktan sonra fındıktan bonsai olmaz demeyelim. özellikle yabani fındık bu iş için biçilmiş kaftan ve üzerinde her şeyi yapabiliyorsunuz. Telleme, budama, yaprak küçültme. Bende şu anda üzerinde uğraştığım 2 adet fındık var. 2 tanede yerlerini belirlediğim ve yamadori olarak alınmayı bekleyen. Ki bunlardan biri mini bir fındık ocağı olacak. Bu arada bildiğim kadarıyla sevgili erdekte ve akçaaabatlı ismail amcada da mevcut.
Aytaç bey, ben saksıya dikebilirsin dedim, sen nasıl olur da toprağa dik dersin. Arkadaşlığımızı sarsar bu olay :) Hem fındık ocak halinde olan bi bitki de olsa, bizim işimiz budamak değilmi. Pekala ağaç yapılabilir. Biraz büyükçe bir bonsai yapılsa eminim fındık da verecektir. Süslü bir ağaççık olur. Sevgiler :)
Aytaç Eroğlu
24-10-2008, 08:33
Emre bey konuşma sitiliniz hoşuma gitmedi. Size hiç yakıştıramadım. Hatam varsa düzeltirsiniz. Aksi halde .... aksi halini düşünemiyorum. Siz saksı demişsiniz ben doğaya ve bence geçerli olan benimki. Sonra ben ağaç yapılamaz demedimki. Çok büyük bir önyargı ile yaklaşıyorsunuz. ( bakın hala naziğim.) Size yakışmadı.
Neyse sabote olmasın konu. Fındıktan bonsai yapmak biz bir avuç Karadenizli bonsai meraklısının görevi olmalıdır. ;)
Arkadaşlar sakin olun. Trabzon'da yaşayan bir egeli olarak fındık hakkında baya bir bilgi sahibi oldum sayenizde. Çok teşekkür ederim. Bu gün gidip sökmeye çalışayım. Bakalım başarılı olabilecekmiyim. Bu arada ağacın (ya da ocağın) gövdesi epey kalın.
Sizce kuşun kanadi suya deydimi, deymedumi?:D
Eğer egeli isen, senden önce davranmamız lazım. :p
Aytaç Eroğlu
24-10-2008, 16:25
sayın vyssera emre bey davrandık merak buyurmayın.
Harun Parlak
24-10-2008, 16:37
Ben bir ara getirmiştim bonsai yapmak için fındık fidanı ama asıl istediğim Kırmızı yapraklı LAMBERT Fındığı (Corylus maxima Purpurea) Onuda buralarda bulamadım Fıransaya sipariş verdim alındı ama Temmuzda anca gelir.
Kırmızı fındık güzel, büyük olasılıkla aşılıdır değil mi?
Harun Parlak
24-10-2008, 17:40
Kendi öz türü olanlar yani orijinal olanlar tohumdan çimlendirmede açılım göstermezler ama başka bir ananc üzerine aşılanıp aynı orjinal elde edildiğinde onun tohumu açılım gösterebilir.
Üretimi çelik ve aşı ile yapılacağıgibi Daldırma,Tepe , adi hendek ile üretilir. Tohumla Sonbaharda **** iki üç aylık katlamadan sonra 48 saat cıcak suda bekletilip ilkbaharda ekilebilir.
Aytaç Eroğlu
24-10-2008, 18:33
Yomrada bir dostumda kırmızı fındık var burada kan fındığı deniyor çelik zamanı isterseniz göndereyim sayın tekin
Eğer egeli isen, senden önce davranmamız lazım. :p
Sakın ha! İlk önce ben buldum. Ben yapıcam. Senin zaten ne güzel bir sürü bonsain var :D. Şaka bi yana. Hepimiz de yapalım. Ne orjinal olur değil mi?
Ha... Bu arada fındık sizin diye ben de çekirdeksiz üzümmü getirteyim memleketten :p. Gerçi fena fikir değil. Getirtsem mi ki?
Bu kırmızı fındık nasıl birşey? Resmi varsa koysanıza.
Picea Pungens. Sen bilirsin. Daha önce de sormuştum ama, karayemişten de bonsai olurmu?
Zira olur derseniz, ben şimdiden bir kaç tane çelik diktiydim de. Boşa gitmesin.
Aytaç Eroğlu
24-10-2008, 18:44
ben susayrum başka bir şey demeyrum
Ama niçun susaysun? Sen heç olmazsa bendan daha ilerisun. Bişey de da...
Sayın doktorum. İlk defa aynı zamanda aynı yerdeyiz.
Siz ne dersiniz. Karayemişten bonsai olurmu?
izzeterisen
24-10-2008, 19:00
Egelilere gaz vermek lazım, böyle anladım, Karadenizliler zaten ilerdeler değilmi ?
Bende bu heyecan varken gaza ne hacet sayın İzzeterisen. Bütün ağaçları minicik bonsailer olarak görüyorum. Bahara kadar bu konuda yapacak fazla birşeyim kalmadı sanırım. O yüzden ilerde yapacağım çalışmalarda belki kullanırım diye kulübecikler filan yapıyorum. Ben bundan sonra iflah olmam :D.
izzeterisen
24-10-2008, 19:33
Aynı.
Bu yılın başlarında merakımı gidermek için bonsai öğrenmeye, çalışmaya başladım. Akşama kadar insan bitkiye bakar mı. Kendimi deli gibi hissediyorum. Bir filiz çıksa bir yerden düşün ha düşün. Bu filiz nere gidebilir. Oku ha oku, tabii aynı şeyleri. internette gez ha gez.
yok böyle olmayacak, bırakmak lazım.
Harun Parlak
24-10-2008, 20:02
Bu kırmızı fındık nasıl birşey? Resmi varsa koysanıza.
Corylus maxima Purpurea google de aratırsanız bir çok resmine erişebilirsiniz göresellerde aramalısınız fazla resim bulmanız için.
Hatcce; Evimizin önünde bir oyum (ocak) fındık var, ben iki fert fırakıyor diğerlerini kesiyorum, yandallar da çıkıyor. onları da kesiyorum. Geçen yıl fındık vermeye başladı. Budadığım yerlerin güzel kapatması var ve yamuk yumuk durum aldığı için bonsai için güzel olur, köklerden yeni sürgünleri arzunuza göre keser ya da bırakırsınız.
Harun Parlak
24-10-2008, 20:45
Yomrada bir dostumda kırmızı fındık var burada kan fındığı deniyor çelik zamanı isterseniz göndereyim sayın tekin
Teklifiniz için çok çok teşekkürler Sayın Picea pungens Saksıda dikili gelecek zaten ondan çoğaaltır isteyen arkadaşlarla paylaşırız. Siz çoğaltmak isterseniz kök sürgünlerinden daha kolay üretirsiniz. Yanlardan srekli kök sürgün yaparlar zaten.
Fındık meyvesi vermeden yan kökleri söküp atıyordum, kendisini de göknara gölge yapsın diye kesmiyordum, göknar yetrince boy verince kesmeye karar vermiştim ama bu yıl bir pençe fındığı olunca kesmekten vaz geçip, yan sürgünleride başka yerlere dikmeye karar verdim.
Picea pungens'in bir karayemiş çalışması vardı. Akıbetini bilmiyorum, ama denemeden bilemeyiz. Ben de deneyeceğim. Böylece karayemiş türünün, budamaya, yaprak küçültmeye cevabı ne olur hep beraber göreceğiz.
Aytaç Eroğlu
25-10-2008, 08:11
karayemiş bir seneyi bitirdi henüz boyu bir sigara paketini gezmez yapraklarıda yavaş yavaş ufaldılar boyuna uygun haldeler nerede ise ama daha önünde çok uzun yıllar var
Aytaç bey senden ricam, o ağacı forumda bi' göster. İlk karayemiş olması açısından biz de görelim.
Aytaç Eroğlu
25-10-2008, 08:25
Emre bey bilginiz dahilindedir ağaçlarım 3 ayrı yerde toplanmışlardır. o arazide, gittiğim zaman fotografını çekerim. ama zaman konusunda bir şey diyemem
Picea Pugens. Bende merak ettim şimdi. İlk fırsatta inşallah koyarsınız fotografı buraya. Bu arada Tekin bey, fotograf için çok teşekkürler. Hakikaten güzel bir cinsmiş. Ne güzel bonsaisi olur değil mi? Zaten kırmızı ve mor yapraklı bitkilere mest olurum. Keşke benimde bir tane kırmızı fındığım olsaydı...:(
Sayın İzzeterisen, şimdiden geçmiş olsun diyorum. Bu durumdaysanız, artık istesenizde bırakamazsınız. Zaten bırakmayın da. Benim iki bağımlılığım vardı. Artık üç oldu... Vatana millete hayırlı olsun :p.
Vyssera. Trabzona has bildiğim birde Trabzon Hurması var. Onu da deneyelim. Başka bildiğiniz ki bu durumda benim bilmediğim oluyor, neler var? Geçen gün yemek yapmak için yıkadığım karalahanaları bonsai yaparken yakaladım bilincimi? Rahat olun, gülebilirsiniz yani. Ben kendime epey bir güldüm :D.
Bu arada bonsai uygulama takvimi diye bir yer vardı. İki saattir arıyorum bulamadım. Beceriksizliğim tuttu. Allah bilir gözümün önündedir, görmüyorumdur. Biriniz yerini söylerse çok makbule geçecek.
Aytaç Eroğlu
25-10-2008, 11:58
fındık ve karayemiş gibi hurma ilede ufak bir uğraşım var.
msgurkan
25-10-2008, 12:00
Bonsai takvimi burada:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3732
Ben sanırım kıskanmaya başladım. Bu çalışmalarınızı fotoğraflayıp bize de gösterseniz...
Bir şey değil karalahanaya kalıcam en sonunda :dilli:. Tohuma bırakılsa fena bir gövde oluşturmuyor... Denesemmi ki :D?
Msgurkan çok teşekkür ederim. Sorumu sorduktan hemen sonra bulmayı başarabilmiştim. Dediğim gibi gözümün önündeymiş :o. Bu takvime göre iğneli ve ibreli ağaçlarda budama yapılabiliyor. Yani ekim-kasım aylarında. Merakım şudur? Allahım sormaya bile utanıyorum. Muşmula yaprak dökmüyordu değil mi?
Mandalina da öyleydi sanırım. Bunlar iğneli değil. Yaprak döken grubuna da girmiyor. Bu durumda hangi gruba giriyor? Elime budama makasını alayım mı? ;)
Aytaç Eroğlu
25-10-2008, 12:09
bu tip ağaçlarda kış budaması var. Ama en verimli budamayı bahar başlangıcında yapabiliyoruz.
Olmaması için bir neden yok, daha önce ben de düşnüyordum. Alıp, budayıp, geniş bir kaba dikersen sorun olmaz. Yaşatabilirsen, bonsai için çalışmalara başlarsın. Sevgiler.
bonsai çalışması nasıloluyor. rica etsem açıklayabilirmisiniz. yani bir ağaçtan aşılama tekniğimi uyguluyorsunuz?
Sayın Ayutku. Sitedeki en beceriksiz bonsai yapmaya aday (hatta aday adayı) olan kişi benim. Yine de bana yol gösteren hocalarımın bana söylediklerini size söyleyeyim.
Bonsai çalışmasında aşılama tekniği de kullanılır. Ama bunun haricinde farklı birçok uygulama var. Bunları öğrenebilmek için bonsai başlığı altında okuyabildiğin kadar sayfa okumaya gayret et. Bir de yeni başlayanlar için yardım başlığındaki sayfaları araştır.
Gerçekten çok güzel bir uğraş. Okudukça bunu anlayacaksın.
Aramıza hoşgeldin.
bu tip ağaçlarda kış budaması var. Ama en verimli budamayı bahar başlangıcında yapabiliyoruz.
Teşekkürler Picea pungens. Bahara epey iş biriktirmiş oluyorum bu durumda.
Aytaç Eroğlu
25-10-2008, 13:32
gerçi biz bölge olarak diğer yerlere oranla daha şanslıyız. Bunu az çok görmüşsünüzdür. atölye çalışmasında hoş şeyler çıkacaktır.
Ali H. ALI
25-10-2008, 13:55
Vyssera. Trabzona has bildiğim birde Trabzon Hurması var. Onu da deneyelim. Başka bildiğiniz ki bu durumda benim bilmediğim oluyor, neler var? Geçen gün yemek yapmak için yıkadığım karalahanaları bonsai yaparken yakaladım bilincimi? Rahat olun, gülebilirsiniz yani. Ben kendime epey bir güldüm :D.
Hatcee hanim karalahanayi bilmem ama maydonozdan denedim:)
50825
bonsai çalışması nasıloluyor. rica etsem açıklayabilirmisiniz. yani bir ağaçtan aşılama tekniğimi uyguluyorsunuz?
Bonsai, saksıda küçük ağaç yetiştirme sanatıdır denebilir. Bunu çeşitli budama ve şekillendirme teknikleri ile yapıyoruz. Çok detaylı bir sanat olmakla bereber, forumda bir çöok bilgiye ulaşabilirsiniz. Aklınıza gelen soruları, yeni başlayanlar için yardım forumunda konu açarak ya da bonsai gölgesinde sohbetler başlığında yazarak sorabilirsiniz.
Bu arada Hattce hanım, Trabzon hurmasında yaptılar :) Google da görmüştüm.
Ali Bey. Sizden korkulur. Gerçekten harikasınız. Çok şirin olmuş. Ellerinize sağlık.
Vyssera. Bende görmüştüm. Ve tutulmuştum. Bir kere meyvesini çok severim. Trabzon Hurması'na bizde cennet elması derler. Hakikaten de, bence cennetten çıkma bir meyve. Bu arada laf aramızda tam mevsimi :D. Hem yer hem de bonsaisini yaparız.:cool:
Trabzon hurması gölbaşında epeyce yaygınlaştı ticari amaçlı bahçeler çok. Hurma ilçe dışına satılıyor. Bahçemizde de var. Ama hassas bir ağaca benziyor, gövdesinde genç yaşta çatlaklar oluşuyor, iyide meyve tutuyor. Bonsai olur mu bilmiyorum ama kıbrıs akasyası da var çok uygun herhalde budamada iyi yara kapattığı gibi, toprakta bile yamuk yumuk şekiller verilebiliyor. Tohumları da nereye düşse orada hemen çimlenip büyüyor.
Bu mu?
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=55409&postcount=22
Evet Uzman. İlk resimdeki trabzon hurması. Çok güzel görünüyor değil mi?
Nariçi. Şimdi googledan kıbrıs akasyasını inceledim. Çiçekleri çok alımlı. Hocalarım bilirler ama sanırım güzel bonsailer yapılabilir. Mor salkımdan oluyorsa, bundan hayli hayli olur gibi geldi bana. Şimdi de bu ağacımı arayacağım :D...
Gövdesi budamaya ve yamuk yumuk olmaya çok müsait. budakları güzel kapatıyor. Çok da arsız. Bir dene bende ilk bonsai denememi bunda (kıbrıs akasyası) yapacağım.
Desenize Nariçi. Bana yine fidancının yolu göründü. Bu sıklıkla gitmeye devam edersem, yakında beni işe alacaklar :D.
Arkadaşlar bu günümü bahçede geçirdim. Elimdeki bütün fidanları, ağaçcıkları (muşmula, mandalina, japon ayvası, amerikan akçaağacı, mazılar, karayemişler, sardunyalar) bonsai yapılabilir kıvama gelsinler, iyi gelişsinler diye götürüp diktim. Elim, belim çatladı. Ama güzel iş çıkardım. Bazıları bahara çalışılabilir durumda olacaklar gibi geliyor bana :cool:. Uzun süredir bahçeye gitmemiştim. Meğer ne cevherler varmış. Birkaç tane hava köklendirmesi yapabileceğim ağaçlar tespit ettim. Diyorum ya, bütün yatırımlarım bahara. :D
Desenize Nariçi. Bana yine fidancının yolu göründü. Bu sıklıkla gitmeye devam edersem, yakında beni işe alacaklar :D.
Çevrenizde varsa demiştim. O yoksa sekoya da herdaim yeşil olarak bonsaiye uygun bir bitki Trabzon Rize de fidanlıklarda vardır.
Evet. Geçenlerde fidanlığa gittiğimde görmüştüm. Ama alamamıştım. Sanırım yakında bir Kıbrıs Akasyam ve bir de sekoyam olacak.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.