View Full Version : kardesbitkiler.blogspot.com
Merhaba!
Adim Ceyhan. Bir suredir agaclar.net'i ve buradaki forumlari takip
ediyordum, bugun de uye oldum.
Ben ve bir grup arkadasim bir suredir ekolojik tarimla ilgiliyiz ve
Ankara cevresinde bir ekolojik yerlesim olusturup orada yasama
hedefini paylasiyoruz. Ankara Guneskoy'deki oraganik tarim prejesinde
deneyimlerimiz var. Simdi de Gudul ilcesine bagli Yesiloz kasabasinin
muhtarinin bahcesinde "Kardes Bitkiler" (companion planting)
sistemiyle ekolojik sebze yetistirmeyi deneyecegiz. Asil isimiz
baharda baslayacak ama simdiden "tohum toplari" yontemiyle
denemelerimize basladik. Bkz. www.kardesbitkiler.blogspot.com
Hicbir ticari amaci olmayan, zaman buldukca bahceye gidip calisan
amator bir grubuz. Bizimle birlikte calismaktan keyif alacak
arkadaslari her zaman aramiza bekliyoruz.
Kardes bitkiler bahcesi icin hedeflerimizden bir tanesi, ticari
olmayan, yerel (koyluk) sebze cesitleri yetistirmek. Onumuzdeki
yillarda bu tur tohumlarin takasina olanak verecek bir tohum
kutuphanesi olusturmayi da dusunuyoruz.
Su asamada iki konuda destege-yardima ihtiyacimiz var.
1) Kardes bitkiler bahcesinde kullanabilecegimiz koyluk tohumlar
(ilkbaharda ekmek uzere). Elinde paylasabilecegi tohum olan ya da
kolayca bulabilecek olan arkadaslar bize ulastirabilirler mi? Hemen
her tur sebze tohumu olabilir cunku Kirmir cayinin kenarindaki
arazinin mikroiklimi oldukca iliman.
2) Kardes bitkiler bahcesinin yani sira, bir "Yerel meyve agaclari ve
calilari bahcesi" olusturacagiz. Oncelikle Anadolu cografyasina
yabanci olmayan turlere yer verecegiz. Bu turlerin Kirmir havzasindaki
gelisim ve hasat potansiyellerini gormek ve bu bilgileri Web sitemizde
paylasmak istiyoruz.
Ornegin:
Gilaboru
Bogurtlen
Ahududu
Kapari
Kusburnu-gul
Kestane
Keçiboynuzu
Karadut
Bektasi uzumu-frenk uzumu
Musmula
Yenidunya
Kizilcik
Kocayemis
Igde
Yabanmersini- likapa
Trabzonhurmasi
Elinde bu agac ya da calilarin fidanlari ya da tohumlari olan
arkadaslar arasindan bu projeye hibe etmek isteyen arkadaslar olursa
cok seviniriz (kargo ile gondermek gerekirse masraflari biz
karsilariz)
Iletisim bilgilerim:
ctemurcu@gmail.com
0533 2119108
Sevgiler,
ceyhan
Sayın CeyhanT,
Mesajınızı ve günlüğünüzü heyecanla okudum. Keşke foruma daha önce üye olup, deneyimlerinizi paylaşsaydınız diyesim geliyor.
Elimdeki biber tohumları kısıtlı olmasaydı, sizi desteklemek için göndermek isterdim. Eğer 2010 senesi için isterseniz, seve seve tohum ayırırım. (Tohum sayısı mesaj sayınızla orantılıdır; haberiniz olsun:D)
Elimdeki biber tohumları kamber, kapya, dolmalık, sivri, acı küçük biber olup en eskisini 8, en yenisini 3 yıldır ekiyorum.
Ufak bir not: Agaclar.net forumu Türkçe karakterleri destekliyor.
Merhaba Üzüm hanim
( güzel bir isim :) )
Aslında kardeş bitkiler projemizle ilgili duyuruları birçok ekolojik yaşam listesine gönderdik. Ayrica bir de kardesbitkiler.blogspot.com kurarak gelişmeleri yazdık (ne yazık ki blogspot'lara erişim yasaklandı). Agaclar.net cok güzel bir site olmakla birlikte özellikle ekoloji odaklı olmadiği için başta burayı düşünmemiştim.
Evet! 2010 için de olsa şimdiden tohum ayırmanizi cok isteriz. Ne de olsa hedeflerimizden biri bir tohum paylaşım/takas ağı oluşturmak.
Bu arada buradaki çağrıyı belki de yanlış konunun altına koydum. Sizin dışınızdaki hayırsever dostların gözünden kaçmış olsa gerek :) (Cidden, "Daha İyi Bir Yaşam İçin" başlığının altında olması belki daha iyi olurdu).
sevgiler,
ceyhan
Konuyu, Daha İyi Bir Yaşam İçin (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=84) bölümüne taşıdım.
denizakvaryumu
28-10-2008, 07:14
Sn.CeyhanT
öncelikle hoşgeldiniz.Yaşama geçirmeye çalıştığınız proje takdire değer.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8406&highlight=ekok%F6y
Bu linki incelediniz mi?Sizin projeye göre benzer yanları var mı?
Verdiğiniz link kapalı olduğu için projenizde tam olarak neyi amaçladığınız ayrıntılı olarak anlaşılmıyor.
"ağaçlar.net ekoloji odaklı olmadığı için bu forumu düşünmedim" açıklamanıza ben katılmıyorum...
Bence bu projede en büyük yardımı ve desteği bu forum üyelerinden alabilirsiniz.Bu konuda projenin Ankara'ya yakın olması nedeniyle Ankara ağaçlar.net üyeleri ile de bir toplantı da düzenleyebilirsiniz.
Projeniz ekoköy-permakültür için sanırım bir ön hazırlık niteliğinde.
Sağlıcakla
Merhaba en büyük desteği bu site içerisinde bulacağınızdan eminim. Site, çalışmalarınızın odak noktası olacak, bu konuda da iddialıyım. :)
Hemen söz veremiyorum çünkü ben de acemi ve yeni sayılırım ama zaman içerisinde elde ettikçe, çalışmalarınıza tohum göndererek destek olabilirim.
Yeter ki siteye aktif olarak katılın ve fotoğraflarıyla çalışmalarınızı buraya aktarın. Bildiklerinizi diğer insanlarla paylaşın. Hatta bulunduğunuz yere yakın olan Ağaçlar net üyeleri toplantılarına dahi katılabilirsiniz. Kolay gelsin.
denizakvaryumu
28-10-2008, 08:47
Konu hakkında yeşilöz.net de açıklama yapılacağı belirtilmiş ama ben açıklama göremedim.
Sayın CeyhanT, Agaclar.net üyelerinin gözünden kaçacağını düşünmüyorum. Olsa olsa ilk mesajda tohum istediğiniz için bekliyorlardır.
Madem günlüğünüz kapalı (açılmış :() sizi bu foruma alalım. Tohum toplarınızdan, projenizden burada bahsedin. Tahminim bitkiler hakkında bilgi almak için sık sık uğrayacaksınız; uğramışken bizi de bilgilendirirsiniz. Gelişmeleri takip ettikçe hem destekleyen hem de uygulayanlar çoğalacaktır.
Kolay gelsin.
Merhaba Üzüm, Todor, Denizakvaryumu, Baldaş ve diğer dostlar,
Hafta içi bazen çok yoğun oluyorum ve mesajları yanıtlamakta gecikiyorum, kusura bakmayın.
Todor; konuyu uygun başlık altına taşıdığın için teşekkürler.
Deniz Akvaryumu; evet, çalışmalarımız bir ekoköye hazırlık niteliğinde. Verdiğin linkteki permakültür/ekoköy konuları tam olarak ilgilendiğimiz alanlar. Orada geçen Güneşköy ve İmece Evi gibi oluşumlarla yakın ilişkilerimiz var. Bir ekolojik yerleşim oluşturmaya ciddi şekilde niyetliyiz. Ancak acele etmiyoruz. Çalışarak işe başlamayı daha uygun bulduk, tabi arada bir konuşuyoruz da :). Ankara yakınlarında bir ekolojik köy hayali olan arkadaşlarla görüşmek, tanışmak isteriz.
Evet, bloglar açılmış. Blogun linkini tekrar vereyim: www.kardesbitkiler.blogspot.com (http://www.kardesbitkiler.blogspot.com). Şu anda tohum toplarıyla ilgili yeni bir gelişme yok. Cumartesi günü bahçeye gitmeyi planlıyoruz (gelmek isteyenler bana yazabilir:.....son duruma bakıp sizleri bilgilendiririm.
İlk çağrı metnimizde sonuçları yesilozkasabasi.net adresinde duyuracagiz demiştik. Henüz çok az şey yaptığımız için oraya bir şey koymadık. Hele bir bahar gelsin, bahçemizi oluşturalım sonra orada da bir sayfa acar ya da bir link koyarız.
Agaclar.net'in forumlarını daha önce yeterince dikkatle incelememiştim. Şimdi görüyorum ki burada gerçekten hareket ve bereket var.
Mine Pakkaner
29-10-2008, 22:38
Sayın CeyhanT uygulamamız şu şekilde; katılmak isteyen arkadaşımız varsa buraya adlarını yazıyor, siz de buradan takip ediyosunuz. Üyelerimize forum sayfalarımızda yapılan bütün öneri ve davetleri böyle şekilde değerlendiriyoruz. Bu sebeple e-posta adresinizi mesajınızdan kaldırdım.
çekirdek
30-10-2008, 06:47
Sevgili CeyhanT, hemen yanıt vermeyişimizin bir nedeni de
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8856&highlight=g%F6t%FCr+bilgisayar%FD başlığında okuyabileceğiniz gibi Akdeniz Üniversitesi projesinin bizde bıraktığı çekincedir. Bu yüzden bloğunuzu ısrarla okumak istedik. Ve tohum gönderiminden önce de sizi buradaki mesajlarınız sayesinde tanımak istedik.
denizakvaryumu
30-10-2008, 06:54
Cumartesi günü bahçeye gitmeyi planlıyoruz, gelmek isteyenler bana yazabilir, son duruma bakıp sizleri bilgilendiririm.
Bahçeye gitmeden önce, özellikle Ankara'lı arkadaşlarla konu hakkında bir toplantı yapmak istemez misiniz?
Öncelikle sizleri tanıyalım,sizler bizi tanıyın, bu proje ve sonrası için neler planlıyorsunuz vs.ayrıntılı konuşma olanağı olur...
Sonrasında kardeş bitkiler bahçesine hep beraber gidilir. Ben şimdiden bir araba ve 3 kişi ile gelmeye-görmeye niyetliyim.
(Bir de son imece evi gelişmelerinde; kooperatifleşme-arsa alımları vs. de sanırım bir takım anlaşmazlıklar olmuştu.
Bu kardeş bitkiler bahçesinin oradaki kopmalarla veya anlaşmazlıklarla bir ilgisi var mı?)
Su asamada iki konuda destege-yardima ihtiyacimiz var.
1) Kardes bitkiler bahcesinde kullanabilecegimiz koyluk tohumlar
2) Kardes bitkiler bahcesinin yani sira, bir "Yerel meyve agaclari ve
calilari bahcesi" olusturacagiz.
Forum başlıklarını incelediğinizde size bu konuda yardımcı olacak alışveriş bölümünü göreceksiniz. Buralarda kendi aramızdaki tohum, fidan gibi paylaşımları (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=128) ve çok uygun fiyatlarla yapılan satışları (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=123) göreceksiniz. İşinize yarayacak pek çok şey bulabileceksiniz.
Ben ve bir grup arkadasim bir suredir ekolojik tarimla ilgiliyiz ve
Ankara cevresinde bir ekolojik yerlesim olusturup orada yasama
hedefini paylasiyoruz.
Ekoköy türü bir yerleşim düşüncesi benim de hayalim. Ankara yakınlarında olması, tatlının kaymağı olur:) Bu konudaki çalışmalarınız olgunlaştıkça paylaşırsınız herhalde.
denizakvaryumu
30-10-2008, 13:44
Nevsune Hanım,
Size ayırdığım bir kırmızı bektaşi üzümü vardı, açıkçası bu üzümün saksıdan daha çok bahçede olmasından yanayım.( bu sene bu üzümden oldukça fazla meyve alsam da hastalıklara saksıda dirençli olmadığını anladım)
İzin verirseniz, bu kırmızı bektaşi üzümünü kardeş bitkiler projesine katkı olarak vereyim.
Elbette, izin ne demek. Çok da sevinirim. Üzümün yeri, gerçekten balkon değil, köklerinin özgür olacağı topraklar. Aynı şeyleri düşünmüşüz, siz benden önce davrandınız:)
Benim de baharda Adana'dan getirmiş olduğum böğürtlen çeliği, çılgın gibi coşmaya başladı. Ondan yeni çelik üretip vermeyi düşünüyordum (taşıma sorunu olmasın diye, hem de kendisine şimdilik kıyamadım:p). Baharda çoğalacak çileklerimiz var. Daha nasılsa bulunur birşeyler.
Gördünüz mü CeyhanT. Gelmeye başladılar bile.
Sevgili CeyhanT, hemen yanıt vermeyişimizin bir nedeni de
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8856&highlight=g%F6t%FCr+bilgisayar%FD başlığında okuyabileceğiniz gibi Akdeniz Üniversitesi projesinin bizde bıraktığı çekincedir. Bu yüzden bloğunuzu ısrarla okumak istedik. Ve tohum gönderiminden önce de sizi buradaki mesajlarınız sayesinde tanımak istedik.
Merhaba Çekirdek,
Sözünü ettiğiniz çekince bence çok anlamlı.
Ben ve arkadaşlarım, 2006 Aralik'ta çıkan Tohumculuk Yasasi'ndan dolayi cok kaygiliyiz. Tohumlarin patentlenmesi, genlerine müdahale edilmesi ve ticarilesmesinin hic de hayra alamet olmadigini dusunuyoruz. Akdeniz Universitesi'nin girisimine de (dogayla ilgili ucu kar amacina giden butun girisimler gibi) son derece dikkatle yaklasilmasi, hatta acikca karsi cikilmasi gerektigini dıusnuyorum. Türkiye'de tohumculuk sektörünün palazlandirilmasi çabalari yogunlastigindan bu yana (ikiz cocuklarimin dogumuyla araya bir kesinti girmis olsa da) arkadaslarimizla birlikte bu konuda neler yapabiliriz diye dusunuyoruz. Diger bircok kisinin de dusundugu gibi, takasa ve yardimlasmaya olanak verecek bir tohum kutuphanesi olusturma fikri bu surecin bir urunu.
Bahçeye gitmeden önce, özellikle Ankara'lı arkadaşlarla konu hakkında bir toplantı yapmak istemez misiniz?
Öncelikle sizleri tanıyalım,sizler bizi tanıyın, bu proje ve sonrası için neler planlıyorsunuz vs.ayrıntılı konuşma olanağı olur...
Sonrasında kardeş bitkiler bahçesine hep beraber gidilir. Ben şimdiden bir araba ve 3 kişi ile gelmeye-görmeye niyetliyim.
Selam Denizakvaryumu,
Bu forumdaki enerjiyi ve heyecani görmek beni çok sevindirdi. Ankara’da üzerinde çalıştığımız konulara (kardeş bitkiler yöntemi ve ekolojik yerleşim) ilgi duyan arkadaşlarla
ilk fırsatta toplanalım. Gelecek hafta içi bir akşam ya da hafta sonu nasıl olur?
Bu Cumartesi gidişimizi yarin organize edeceğiz. Planımızı foruma yazmaya fırsat bulamazsam gelmek isteyenler için ceptelim 5332119108dir
[B] (Bir de son imece evi gelişmelerinde; kooperatifleşme-arsa alımları vs. de sanırım bir takım anlaşmazlıklar olmuştu.
Bu kardeş bitkiler bahçesinin oradaki kopmalarla veya anlaşmazlıklarla bir ilgisi var mı?)
İmecevindeki gelişmelerden dolaylı olarak haberdarız, ama bizim projemizin orayla ilgisi yok. Bir de biz hicbir seyden kopamayanlardaniz :)
Elbette, izin ne demek. Çok da sevinirim. Üzümün yeri, gerçekten balkon değil, köklerinin özgür olacağı topraklar. Aynı şeyleri düşünmüşüz, siz benden önce davrandınız:)
Benim de baharda Adana'dan getirmiş olduğum böğürtlen çeliği, çılgın gibi coşmaya başladı. Ondan yeni çelik üretip vermeyi düşünüyordum (taşıma sorunu olmasın diye, hem de kendisine şimdilik kıyamadım:p). Baharda çoğalacak çileklerimiz var. Daha nasılsa bulunur birşeyler.
Gördünüz mü CeyhanT. Gelmeye başladılar bile.
Sevgili Nevsune ve Denizakvaryumu,
Şimdiden teşekkürler, bir fırsatta sizinle görüşüp emanetleri alırım.
Nevsune; Ankara yakınında bir ekolojik yerleşim düşünceniz varsa bence bizim ya da bir başkasının bu fikri olgunlaştırmasını beklemeyin, gelin birlikte olgunlaştırıp oluşturmayı deneyelim. Biliyorsunuz bu işlerde süreç her şey...
denizakvaryumu
31-10-2008, 07:28
Bu forumdaki enerjiyi ve heyecani görmek beni çok sevindirdi. Ankara’da üzerinde çalıştığımız konulara (kardeş bitkiler yöntemi ve ekolojik yerleşim) ilgi duyan arkadaşlarla ilk fırsatta toplanalım.
Gelecek hafta içi bir akşam ya da hafta sonu nasıl olur?
Bu Cumartesi gidişimizi yarin organize edeceğiz. Planımızı foruma yazmaya fırsat bulamazsam gelmek isteyenler için ceptelim 5332119108 dir
Tarih-yer-saat konusunda bu projeye katılmak isteyen ağaçlar.net üyeleri fikirlerini yazarsa sevinirim.
Benim için hafta sonları uygun. 16 Kasım pazar günü için ne dersiniz?
Tarih-yer-saat konusunda bu projeye katılmak isteyen ağaçlar.net üyeleri fikirlerini yazarsa sevinirim.
Benim için hafta sonları uygun. 16 Kasım pazar günü için ne dersiniz?
16 Kasım bizim için uygun. O zamana kadar bu forumda çeşitli konuları konuşarak hazırlık da yapmış oluruz.
denizakvaryumu
31-10-2008, 09:50
Sn.CeyhanT
toplantı yeri için öneriniz nedir?
Bu arada tohum-fidan vermek isteyen arkadaşlar da bu toplantıya getirebilir.Ben elimde kırmızı frenk üzümü fidanıyla geleceğim :)
Bahçeye gideceksek, çok önemli bir engel çıkmazsa 2 arkadaşımla birlikte gelmeyi düşünüyorum. Onlar gelmezse araç sorunum olacak, o zaman tekrar görüşürüz.
Yok, Ankara içinde buluşulacaksa zaten sorun yok, gelirim.
denizakvaryumu
31-10-2008, 09:55
16 Kasımda Yeşilöz'de mi Ankara'da mı toplanacağız ?
Bu konuda sn.CeyhanT karar versin derim :)
Nevsune Hn.
arkadaşlarınız gelmezse arabada 1 kişilik yerim var.
Teşekkür ederim.
Başınıza kalacak gibi olursam, haber veririm:)
aysun öztürk
31-10-2008, 19:07
Ne güzel bir proje kardeş bitkiler.
Ben de katılmayı isterdim ama zamanım buna yetmez. Size nasıl bir katkım olur bilemiyorum ama Ankara da olan toplantılarınıza katılmak isterim. Benim en iyi yaptığım şeylerden biri fotoğraf çekmek buna ihtiyacınız olur mu bilmiyorum. Ama memleketime gittiğim de belki tohum bulabilirim.
aysun
Merhaba!
Cumartesi günü yine çoluk-çocuk bahçedeydik. Toprağı belledik, tohum toplarımızı suladık, ıspanak, hardal, turp, roka ektik, semaverde çay yaptık, sohbet ettik...
Henüz zaman bulamadığım için bahçeyle ilgili gelişmeleri ayrıntılı şekilde yazamadım. İlk fırsatta proje günlüğüne yazıp size haber vereceğim.
16 Kasım'daki buluşmayı bizim evde yapabiliriz. O zamana kadar bahçeye gidilecek olursa zaten buraya yazarım, katılabilecek olanlarla birlikte organize ederiz. Ama bahçeye gidildiğinde konuşmak için çok zaman olmuyor, evde toplanmak sohbet açısından daha iyi olabilir.
Evimiz Ayrancı Hoşdere Caddesi'nde, 47/9. Ulaşım kolay, oncesinde haberleşiriz.
Bahçeye gitme işi sanırım havalar nedeniyle de pek olamayacak. Şimdi geçici pastırma yazını yaşıyoruz. Birkaç gün sonra Kasım soğukları başlar. Bence de sonraya bırakalım.
denizakvaryumu
03-11-2008, 09:09
İlk tanışma toplantısı için, Kızılay gibi merkezi bir yerde buluşmak daha iyi olur düşüncesindeyim.
kasım da ankara ve bahçeler ne güzeldir, ihtiyaç sadece bir rüzgarlıktır
İlk tanışma toplantısı için, Kızılay gibi merkezi bir yerde buluşmak daha iyi olur düşüncesindeyim.
Merhaba arkadaşlar,
16 Kasım Pazar buluşması için:
Eşim Nihal'i çocuklarla yalnız bırakamadığım için ve hem de Nihal'le de tanışırsınız diye bizim evde toplanmayı teklif etmiştim.
Ancak bir gelişme oldu; Pazar sabahı Nihal'in annesi Ordu'dan geliyor. Bu durumda dışarıda olmam mümkün ve tercih edilir hale geliyor. Ögleden sonra 14:00 gibi Kızılay'da bir yerde buluşmaya ne dersiniz?
Birkaç saat sonra Kardeş Bitkiler blogunu güncelleyeceğim. Bahçeyle ilgili son gelişmeleri orada görebilirsiniz. Bir sonraki sefer ne zaman gideriz belli değil ama 22-23 Kasim haftasonu olabilir.
denizakvaryumu
07-11-2008, 08:20
Merhaba,
16 Kasım pazar 14.00 da kızılayda belirlenecek herhangi bir yere gelirim, yer konusuna isterseniz siz karar verin.
22-23 Kasım bahçe ziyaretine isterseniz 16 kasımda karar verelim, ama bu tarih de benim için çok uygun.
Ayrıca dikim için de uygun bir zaman.
Sağlıcakla
Bir aksaklık oldu ve bu hafta sonu yapılması planlanan evle ilgili bir iş, gelecek hafta sonuna ertelendi. Eğer pazar gününe kalmadan biterse, geleceğim.
Olmazsa nasılsa hepimiz buradayız, başka bir buluşmada sizlere katılırım. Ekoköy düşüncelerinizi paylaşmayı çok istiyorum.
denizakvaryumu
07-11-2008, 09:03
Nevsune Hn.
Ceyhun Bey için de uygunsa hafta içi (akşam/öğlen )bir güne de toplantı olur.
Merhabalar,
"Kardeş bitkiler" fikri hakikaten çok heyecan verici. Eğer yapabileceğim bir şey olursa ben de seve seve elimden gelen katkıyı yapmaya hazırım. Bunun Ankara'lı Ağaçlar.net'çiler olarak bir araya gelmemize vesile olması da cabası.
Her ne kadar şimdiye kadar doğa düşkünlüğüm şimdilik balkon ve pencere önlerinden öteye gidememiş olsa da, uzun vadede en büyük hayalim bir bahçede gönlümce ekip biçebilmek.
Saygı ve sevgilerimle.
Tüh ya, oyun bozan gibi oldum şimdi. Hiç sevmem böyle programla oynamaları ama elimde olmayan nedenler yüzünden. Aslında hafta sonu dediler ama gün vermediler. O yüzden pazara biterse geleceğim diye yazmıştım.
Benim için değiştirmeyin programı lütfen. Dediğim gibi, nasılsa yine görüşürüz.
(Denizakvaryumu, size bir minik melissa officinalis hazırladım, tutarsa onu da vereceğim zaten:))
denizakvaryumu
07-11-2008, 09:28
Bu durumda,
16 Kasım Pazar günü
Kızılayda (Ceyhun Beyin belirleyeceği yerde)
saat 14.00 da,
kardeş bitkiler projesi-eko köy ön hazırlık tanıtımı ve tanışma toplantısı düzenlenecektir.
diyerek netleştirelim.
Konuyla ilgili tüm Ankara'lı arkadaşlar davetlidir.
Merhabalar,
Kardeş bitkiler projesini "Üyeler Tanışıyor/Tartışıyor/Toplanıyor" bölümünde Ankara'lı üyeler bölümünde de duyurmayı teklif ediyorum.
Eminim gözden kaçırmış olanlar varsa, gerek tohum gerekse fiili katkı anlamında faydası olacaktır.
denizakvaryumu
07-11-2008, 09:45
Evet iyi olur.
(ancak ben duyuruyu daha önce belirttiğiniz linke yaptım)
Ancak bu toplantı sadece forum üyelerine değil, forum üyesi olmayıp konuyla ilgili olanlara da açık bir toplantı.
Foruma yazmayıp, forumu takip eden çok sayıda kişi var .
Örneğin ben, bu toplantıya foruma üye olmayan 3 kişi ile birlikte geleceğim.
denizakvaryumu
07-11-2008, 10:15
Bu arada özel mesajla --kardeş bitki nedir? ---diye soranlar için :)
Kardeş Bitkiler (Companion Planting) bir bahçede değişik bitkilerin yanyana ekilmesidir.
Muhtemel sebepleri;
1. Tuzak bitkisi: Zararlı böcekler tuzak bitkisine çekilerek esas yetiştirmek istediğimiz bitkinin sağlıklı yetişmesi sağlanabilir.
2. Azot sabitleme: Azot sabitleyen bitkiler (baklagiller) sabitlemeyen bitkilerle beraber ekilir. Örneğin mısırın yanına sırık fasulye, fiğin yanına yulaf/arpa
3. Yabani ot engelleme: Çavdar yeşilken biçilirse ve tarlada malç olarak bırakılırsa çözünen artıkları yabancı ot çimlenmesini engelleyen bileşenler salgılarlar. Malçın üstüne dikilecek fidelere kolayca gelişebilecekleri rekabetden uzak bir ortam sağlanır.
4. Fiziksel destek: Mısırın yanına ekilen sırık fasulye mısıra tırmanabilir.
Örnek kardeş ve uyumsuz bitkiler için
http://rasthayat.pbwiki.com/Karde%C5%9F-Bitkiler
linkine bakınız.
16 Kasım Pazar günü
Kızılayda (Ceyhan Beyin belirleyeceği yerde) saat 14.00 da,
kardeş bitkiler projesi-eko köy ön hazırlık tanıtımı ve tanışma toplantısı düzenlenecektir.
Konuyla ilgili tüm Ankara'lı arkadaşlar davetlidir.
Tamamdır. Ben bu hafta uygun bir mekan düşünür size haber veririm.
Nevsune; bu toplanmaları umarım sürekli hale getirebiliriz Buna olmazsa daha sonraki toplantılara gelirsin.
Bu arada, Ceyhan bey yerine sadece Ceyhan denemesi daha iyi hissettiriyor :)
Toplantıyı bu konularla ilgilenen başka arkadaşlarımıza da duyuralım.
denizakvaryumu
10-11-2008, 07:54
Haydi hayırlısı...
Eko-köy , doğal yaşamı hep teorik olarak konuşurduk, şimdi pratiğine bir başlangıç yapalım...
En son imece-evi bu konuda anlaşmazlığa düşüp eko-köy başka bahara kalmıştı.
Benim merak ettiğim güneş köy- hocam köy lerden neden hiç ses çıkmadığı.
İşler iyi mi gidiyor, yoksa gitmiyor da ses ondan mı çıkmıyor ?
Aslında bu toplantıda tüm bunları da konuşmak lazım :) Neler bekleniyor, neler isteniyor?
Parasal konuların nasıl aşılması gerekiyor? Vs.Vs.
Ben Amerikadayken, bu tür eko-köy, sanat-köyü vs yerlerde kalmış olan bir kaç kişiyle tanışmıştım.
Onlarınkisi tabi bütün bir hayat felsefesi eşliğinde, insanların bütün hayatlarını değiştirmesi temelinde bir örgütlenme şeklindeydi.
Yani bir kısım insan bütün işi gücü bırakıp, sadece o "köy"deki üretimle, o topluluk içerisinde, belirli bir ortak felsefeyle yaşıyor, vs...
Bizimkisinin bu kadar olması zor tabii... :D
Bence öncelikle, insanların hobi olarak hafta sonlarında çapa yapacakları, piknik gibi vakit geçirecekleri bir yer temin etmeye çalışırız.
"Alternatif köy ve yaşam tarzını yaratma" işine sonra bakarız artık!.. :p
Eğer bir projede anlaşırsak, parasal mevzularda iki seçenek var. Konu pratik olarak bir yer alınıp orada bahçecilik ile vakit geçirmek olduğuna göre,
1- Ya bir kişi bir tarla vs alır ve diğerleri ona bir tür kira bedeli gibi bir meblağ verir.
2- Ya da ne alınacaksa ortak tapuda ortak mülkiyet ile alınır.
İkincisi biraz daha zahmetli tabi, bürokrasi ve işleyiş açılarından.
denizakvaryumu
10-11-2008, 14:12
Sn.Baobab
belirttiğiniz bu konular önemli...
Ancak tüm konuların merkezinde -insan- unsuru önem taşımakta.
Eko-köy, doğal yaşama ön hazırlık, derken bu toplantılarda aslolan bireylerin birbirini tanıması...
Aynı amacı güden insanların önceleri bir araya gelmeleri kolay olsada sonraları; olaylara bakış açıları-kültür düzeyleri-felsefi görüşlerinde derin farklılıklar varsa dağılmaları da kolay oluyor.
Bu nedenle bu tür toplantılara öncelikle etrafımızdaki insanlarla uzun vadede bir birliktelik sağlayacak görüşte olup olmadığımızı anlamak için katılmakta fayda var.
Sonrasında zaten olaylar kendiliğinden gelişir veya son bulur.
Benim bildiğim pure yani saf eko-köy- modelini Türkiye'de uygulamak, kısa vadede zaten mümkün değil ...Olayı hedefe varmak için çıkılan bir yol olarak düşünelim bu yolda hobi bahçesi de denenir, kardeş bitkiler bahçesi de, ya da imece evi gibi oluşumlar.
Her ne olursa olsun yapılaşmanın insan odaklı olması zorunluluğu bir şart.
İşte insan odaklı bir yapılaşma nasıl olur-olmalı-neler yapılabilir-beklentiler neler ?
Bunları konuşacağız.
Yoksa binbir hayalle aldığınız hobi bahçesinde; yan komşunuzun sizi de düşünerek aldığı yüksek wattlı teybinden Ankara'lı Turgut'un "bak hele" kasedini dinleyerek, oynamak zorunda kalabilirsiniz :D
Kesinlikle katılıyorum.
Benim avatardaki gibi tek ve hür; sizin avatardaki gibi kardeşçesine yaşamayı başardık mı, mesele tamam demektir! ;)
Benim gönlümden tam olarak geçen şey; doğallık ve sadeliği bir felsefe olarak esas alan, bireylerin bağımsız olacakları ama o bağımsızlık içerisinde ortak bir paydanın var olması gerektiğini bilen ve paylaşım bilincini taşıyanların, olabildiğince üreterek bir arada olacağı bir yaşam alanı.
Ne kadarı yaşama geçirilir bilinmez ama gönlün istediği bu.
Merhaba,
Pazar günkü bulusmamız için bir saat değişikliği önermem gerekecek.
Bir karar verilmişken değiştirmeyi önermek hiç hoş değil, ama toplanma nedenimizle ilgili özel bir durum söz konusu: Pazar günü öğleden önce Güdül belediye başkanı ile görüşme olasılığı doğdu; uygun bir arazi için destek isteyeceğiz. Bu nedenle saati erteleme talebimi anlayışla karşılayacağınızı umuyorum.
Şuna ne dersiniz:
16 Kasım Pazar, saat 17:00
Kızılay, Konur Sokak 13 numara 1.kat, Bilim ve Sanat kitabevi (Leman Kültür'ün karşısında Bilim ve Sanat Bistro var; onun yanındaki binanın 1. katı)
Eko-köy, doğal yaşama ön hazırlık, derken bu toplantılarda aslolan bireylerin birbirini tanıması...
Aynı amacı güden insanların önceleri bir araya gelmeleri kolay olsada sonraları; olaylara bakış açıları-kültür düzeyleri-felsefi görüşlerinde derin farklılıklar varsa dağılmaları da kolay oluyor.
Bu nedenle bu tür toplantılara öncelikle etrafımızdaki insanlarla uzun vadede bir birliktelik sağlayacak görüşte olup olmadığımızı anlamak için katılmakta fayda var.
Sonrasında zaten olaylar kendiliğinden gelişir veya son bulur.
Tekrar selam,
Denizakvaryumu'na katılıyorum. Bence de bu tür girişimlerde insanların birbirini tanıması ve belirli bir uyumla hareket etmesi en önemli etken. Hatta neredeyse bütün süreç bu tür tanışmalardan ve etkileşmelerden ibaret (hedefler benzeştiği sürece). Tabi yalnızca konuşmakla olmuyor, birlikte zaman geçirmek, birlikte çalışmak, birlikte eğlenmekle yavaş yavaş bir yerlere varılıyor. Ya da olmuyor, insanlar farklı rotalara yöneliyor. Aslında Kardeş Bitkiler bahçesi fikri biraz da bu "birlikte bir şeyler yapma" ihtiyacından doğdu.
Kısaca ben de biraz kendiliğindenlikten yanayım. Birbirini yeterince tanıyan, güvenen ve uyumlu insanlar arasında mülkiyet ya da hak-hukuk sorununun olmayacağına, yolda karşılaşılabilecek ufak tefek ego meselelerinin çözüleceğine inanıyorum.
ceyhan
denizakvaryumu
11-11-2008, 07:33
Pazar günü öğleden önce Güdül belediye başkanı ile görüşme olasılığı doğdu; uygun bir arazi için destek isteyeceğiz. Bu nedenle saati erteleme talebimi anlayışla karşılayacağınızı umuyorum.
Şuna ne dersiniz:
16 Kasım Pazar, saat 17:00
Kızılay, Konur Sokak 13 numara 1.kat, Bilim ve Sanat kitabevi (Leman Kültür'ün karşısında Bilim ve Sanat Bistro var; onun yanındaki binanın 1. katı)
Benim için uygun, Nevsune Hanımın da bu saatte tüm işleri bitmiş olur :)
Adresi biraz daha ayrıntılı alabilir miyiz? Leman Kültürün tam yeri neresi?
İşlerimin bitmesi halinde mutlaka orada olacağım.
Sn denizakvaryumu,
Leman kültür, Kızılay'da Mülkiyeliler Birliği'nin ve dost kitabevinin de olduğu Konur sokakta. Kime sorsanız söyler zaten.
Görüşmek üzere diyorum,
selamlar, sevgiler
denizakvaryumu
11-11-2008, 10:24
Teşekkürler, görüşmek üzere..
denizakvaryumu
11-11-2008, 10:27
İşlerimin bitmesi halinde mutlaka orada olacağım.
Nevsune Hn.
gelmeniz kesinleşirse (en geç cuma 16.30) bende bekleyen sizin neem azal ilacınızı getireyim.
Gelebilmek uğruna her türlü cebir ve hileye başvurmaktayım:)
Tamam, bana kesin gün verdiklerinde size bildireceğim.
denizakvaryumu
11-11-2008, 11:47
...İnsanların birbirini tanıması ve belirli bir uyumla hareket etmesi en önemli etken. Hatta neredeyse bütün süreç bu tür tanışmalardan ve etkileşmelerden ibaret (hedefler benzeştiği sürece).
Tabi yalnızca konuşmakla olmuyor, birlikte zaman geçirmek, birlikte çalışmak, birlikte eğlenmekle yavaş yavaş bir yerlere varılıyor. Ya da olmuyor, insanlar farklı rotalara yöneliyor.
Aslında Kardeş Bitkiler bahçesi fikri biraz da bu "birlikte bir şeyler yapma" ihtiyacından doğdu.
Kısaca ben de biraz kendiliğindenlikten yanayım. Birbirini yeterince tanıyan, güvenen ve uyumlu insanlar arasında mülkiyet ya da hak-hukuk sorununun olmayacağına, yolda karşılaşılabilecek ufak tefek ego meselelerinin çözüleceğine inanıyorum.
Evet, olayın özü bu...
denizakvaryumu
12-11-2008, 11:50
Nevsune Hn.
bu toplantıya katılabilmek için işlerini gelecek haftaya ötelemiş.
Bu durumda ana şirine olarak aramızda olacak :)
yaşasın!...
pazar günü görüşmek üzere diyorum...
denizakvaryumu
13-11-2008, 14:13
Bu arada şirin-şirine-şirin köy den bahsederken bu linki buldum :D
http://sarat.blogcu.com/sirinler-ve-ideolojiler_76184.html
evet o yüzden bizde şirinleri yayınlayan bazı televizyonlarda şirinler birbirlerine "selamunaleyküm" diye hitab ediyor! :p
Şirinlerin komünistliği ile ilgili olarak, "ekşi sözlük"ten bir alıntı:
"sosyalist gozukse bile tum topluluk lumpenproleterya sinifindan olustugu icin aslinda karanlik bir olusumdur.
grup icinde her birey, asci, marangoz, isci, ciftci gibi isimler alinmis olsa bile, tum hayatlari icine kadar bilinen sirinlerin hicbirinin (pastaci haric) bu isleri yaptiklari gorulmemistir.
ayrica ozel hayatlarini para karsiliginda televizyon kanallarina satan bu sirin kabilesi, bu yonuyle de sosyalist komunist duzenden oldukca uzaktir.
komun icerisindeki oligarsik yapilanma da dikkatli gozlerden kacmamaktadir. hicbir mesleki yetenegi ya da entellektuel birikimi olmasa bile, komprador sirine hanimkizimiz guruh icindeki en yerlesik unsurlardan biridir. kararlari butun kabilenin kaderini etkileyebilecek duzeyde olup, akillari fikirleri sirineyi sirinlemekte olan sirinlerin tum idealist hedefleri bu yolda heba olmaktadir.
ayrica es-dost kontejanindan haybeye meslek sahibi olan elemanlara da rastlanmaktadir. huysuz sirin, ofkeli sirin, sakar sirin gibi yine mesleki becerisi olmayan kisiler toplum mekanizmasinda yer bulabilmekte, ekmek elden su golden gecinerek halka katkilari olmadigi halde sistem icerisinde dislanmamaktadirlar.
herhangi bir secimle basa gelmemis olan sirin baba ne idugu belirsiz bir halde yetki sahibidir. butun diger sirinler yasit olmasina ragmen, sirf yasindan dolayi bu kirmizi kulahli amca muhtar gibi herkese emir vermektedir. tahminimce diger yasli sirinleri ortadan kaldirarak kendi egemenligini kurmus olan bu yasli kurt sirinler kabilesinin sosyal guvenlik sistemi icindeki aciklardan yararlanarak kendi gecimini temin eden bu zat, arada sirada hazirladigi iksirler ile koyun seyhi gibi davranip, gariban gencleri kandirarak kendi emellerine alet etmektedir.
nufus cuzdani sureti, ikametgah senedi, sabika kaydi gibi tum belgeler sirin baba tarafindan cikarilmakta olup, tapu-kadastro ve bayindirlik islemleri gayet basibos sekilde idare edilmektedir. onune gelen sirin, bos buldugu mantarin icini oyarak orayi kendi evi haline getirebilir, cevresini citle cevirdigi alani kendi bahcesi olarak ilan edebilir ve bu iddia ile birlikte sirin baba'ya basvurarak gerekli resmi kagitlari cikartabilir.
toplayici bir topluluk olan sirinler, sagdan soldan asirdiklari bogurtlen ve mantarlarla gecinmekte, herhangi bir ticari girisimde bulunmamakta, bir sermaye olusturmamakta ve vakitlerini uretim-tuketim icin gerekli olan ekonomik gelisim araclari yerine dedikodulara, haylazliklara, bir takim gulu gulu danslarina ayirarak heba etmektedirler.
koyde herhangi bir ic ya da dis guvenlik teskilatina da rastlanmamaktadir. gargamel ve kedisi gibi dis mihraklarin saldirilarina daginik savunma birlikleriyle mudahele eden sirinler, gerilla taktikleri kullanarak tehlikeleri gecici olarak savusturmakta fakat uzun donemli guvenlik politikalarindan yoksun olduklari icin yeni saldirilara maruz kalmaktadirlar.
gargamel'in hemen her girisimi puskurtulmus olsa bile, bir tane bile sirinin aklina "en iyi savunma saldiridir" fikri gelmediginden, baslarindan gecen onca olaydan sonra yine pastacilik, bogurtlen toplayiciligi gibi naif islere geri donmekte, sakar sirin, kendini begenmis sirin, huysuz sirin gibi kisilere, "yahu kardesim siz de su tasin altina elinizi koyun, en azindan su baris zamaninda bir ise yarayin" denmemektedir. hal boyle olunca da yine kendilerini tehlike icinde bulmalari kacinilmaz olmaktadir."
denizakvaryumu
13-11-2008, 15:02
Ayrica ozel hayatlarini para karsiliginda televizyon kanallarina satan bu sirin kabilesi, bu yonuyle de sosyalist komunist duzenden oldukca uzaktir.
Bu bakış açısı da güzel olmuş :D
Sanırım bu kadar siyasi-felsefi ve dandik yorumlar başka bir çizgi filmde yok, bu yönüyle şirinler çok konuşulacaktır :p
Sevgili arkadaşlar,
Bugünkü güzel toplantımız için çok teşekkürler ediyorum.
Gerek sizlerle tanışmış olmaktan, gerekse eko-köy ile ilgili sohbetten son derece mutluluk duydum.
Umarım haftaya tekrar görüşürüz.
Hepinize iyi geceler,
Selamlar ve sevgiler...
Not: Nevsune hanım, hediye çiçekler için çok teşekkürler.
Kaktüsü (komşu kaçıran mıydı adı? :) plastik bir ayran şişesini keserek onun içine;
yılbaşı çiçeğini de bir yoğurt kabına diktim.
"İşallah" süper büyüyecek yavrucaklar! :)
denizakvaryumu
17-11-2008, 07:10
Evet, yararlı bir toplantı idi.
Hariçten gazel okumak yerine, dahilden olayların içinde olmak heyecan verici.
Türkiye'de şimdiye kadar başarılamayan eko köy umudu, kardeş bitkiler başlangıç projesiyle bakalım başarılabilecek mi, en azından doğal yaşam özleminde süreç nasıl işleyecek, hep beraber göreceğiz :)
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8743&highlight=earth
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6956&highlight=yer+pompas%FD
Toplantıda konusu geçen iki linki ekliyorum.
Hava güzel olursa, haftaya bahçeye gidilmesine karar verildi.Son duyuruyu Ceyhan yapacak.
Ankara'lı arkadaşların bilgisine.
Bence de çok olumlu bir görüşmeydi.
İlk tanışmanın ardından gelecek olan sürecin iyi bir biçimde işlemesini diliyorum.
Sevgili Baobab, o kaktüs çiçek açtığında, komşularınızın evinizden hiç çıkmamaları gibi bir olasılık da var:) Bknz: http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1679
Merhaba,
Önümüzdeki Pazar günü (23 Kasım) hava güzel olursa Yeşilöz'e, bahçeye gidelim diyoruz. Yine bel-kazma ile bahçenin bahara hazırlanması işi var (fasulyelerin ve biberlerin oldugu siralar). Bir de kışlık örtü bitkisi/yeşil gübre olarak fiğ/hardal denemesi yaparız.
Kimler gelebilir? Buna göre gidiş planlaması yapalım.
denizakvaryumu
18-11-2008, 07:20
Hava güzel olursa ben gelirim (+3 kişi ile birlikte)
Günaydın.
Ben de geliyorum. (nasıl gelebileceğimi konuşmamız lazım tabi)
Ben de geliyorum. Aynı sorun benim için de geçerli ama bir çözüm üretiriz herhalde.
Hava (http://www.dmi.gov.tr/2006/tahmin/tahmin-iller.aspx?m=ANKARA) şimdilik cumartesi için güzel görünüyor. Pazarı bilmem:)
denizakvaryumu
18-11-2008, 09:01
Eğer kalkıştan boş minibüs ayarlanabilirse akköprü metro-migrosun önünde buluşabiliriz.
Bahçeye son gidişte herkes bu noktadan binmişti sanırım.
Eğer araba ile gidilecekse 1 kişilik boş yerim var.
Grup sonucunu bekleyip ona göre bir karar veririz.
Aslında dolmuş, hem fiyatı son derece makul ve sohbet için de daha uygun geldi bana. Yine de deneyimliler ne diyecek bakalım:)
denizakvaryumu
18-11-2008, 10:22
Dolmuş bana da uyar.
Sanırım dolmuşla yolculuk ,yarım saat kadar fazla sürüyor.
Dolmuş bana da uyar. Belirli bir saatte buluşur gideriz.
1- Yanımıza kumanya alacak mıyız? Piknik gibi mi olacak?
2- Bahçe malzemeleri var mı oarada?
3- Gidiş dolmuş ile kaç dakika tutuyor toplam?
denizakvaryumu
18-11-2008, 14:59
Piknik gibi mi?
Bahçeye yeni katılanlara en ağır işler yaptırılıyor.Bu nedenle bahçe malzemeleri devamlı orada duruyor.
Bir numaralı ağır iş, kürekle toprak bellemek.
Her ne kadar kolay gibi gözükse de, biz şehirlilerin 10 dakikada nefesinin tükendiği bir çalışma...Günün sonunda ise elleriniz su topluyor, ancak çay var merak etmeyin.
Gidişin meraktan, gelişin ise yorgunluktan ne kadar sürdüğünü anlayamıyorsunuz.Rivayete göre 1.5 saat.
:D:D:D
Saman evlerimizde çıtır çıtır yanacak odun sobalarımızı düşleyerek zorlukları aşarız evelallah:p
yemek işini de doğadan topladığımız yer elması, böğürtlen, ot vs...
Bir şekilde hallederiz artık...
denizakvaryumu
18-11-2008, 15:51
Ceyhan'ın dediği gibi avcılık ve toplayıcılıkla karnımız doyacak, başka yolu yok.Avladık avladık, topladık topladık...Öyle pasta-kek vs. düşlemeyin.
Siz blogda oraya gidenlerin, bir şeyler yerken-atıştırırken hiç resimlerini gördünüz mü?
Devamlı çalışırken resimleri var.
:D:D
çalışan kazanır...elması kızarır!...
cevreizcisi
18-11-2008, 16:28
Umarım arkadaşım yapmaya çalıştığınız proje başarılı olur.bu tür çalışmalara ihtiyacımız var.Hemde çok.Elimizden geldiğince size iletebileceğimiz tohumlar elde ettiğimizde en kısa zamanda ulaştırmaya çalışacağız.tekrar başarılar.
denizakvaryumu
19-11-2008, 07:14
Saman evlerimizde çıtır çıtır yanacak odun sobalarımızı düşleyerek zorlukları aşarız evelallah:p
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8743&highlight=earth
Saman ev yerine bu evleri tercih edelim derim.
Hatta bahçeye 50 m2 lik örnek bir ev yapılabilir.
Ceyhan'ın dediği gibi avcılık ve toplayıcılıkla karnımız doyacak, başka yolu yok.Avladık avladık, topladık topladık...Öyle pasta-kek vs. düşlemeyin.
:D:D
Toplayıcılık derken, gelenlerin getirdiği pastayı böreği toplamak da dahil ;)
Bahcede bel/kazma sayısı az; takviye yapabilirsek iyi olur.
Baobab, Nevsune ve Denizakvaryumu dışında gelmek isteyen arkadaşlar bu foruma yazabilirler...
denizakvaryumu
19-11-2008, 13:16
Hımmm bu durumda pasta-börek-kek götürülecek :)
Sn.Ceyhan grup olarak gitmeye karar verildi mi? Kesin olarak ne zaman belli olur?
Not:e-postada yazışmaları gördüm, sayı konusunda yanlışlık olmaması açısından ,çoluk çocuk vs. ben toplam 4 kişi ile geliyorum (ben dahil)
denizakvaryumu
20-11-2008, 07:30
Hava muhalefeti ve ağır çalışma koşullarından korku :) nedeniyle biz toplam 3 kişiye düştük.
Valla üzülerek yazıyorum ama Pazar günü hava gökgürültülü, sağanak yağışlı görünüyor.
Yani muhalefet pek ağır.
denizakvaryumu
20-11-2008, 08:15
Bu durumda bahçeye gitmenin bir anlamı kalmayacak.
Sn.Ceyhan ne dersiniz?
Valla üzülerek yazıyorum ama Pazar günü hava gökgürültülü, sağanak yağışlı görünüyor.
Yani muhalefet pek ağır.
3 gun oncesinden verilen hava tahminlerine pek güvenmiyorum, en iyisi bekleyip görelim. Cumartesi günkü hava durumu ve ertesi günün hava tahmini bize daha iyi fikir verir, bakarız.
Gidecek olursak herkes dolmuşla gitmekten yana gibi.
hoscakalin!
denizakvaryumu
20-11-2008, 12:07
Bu durumda son karar Cumartesi günü verilecek.
Eğer gidilirse dolmuşla gidilip, dolmuşla dönülecek.
denizakvaryumu
23-11-2008, 21:24
Hava şartları bahçeye gitmemizi engelledi, oysa kırmızı bektaşi üzümü-yayılıcı yer nanesi-kalkan kuzu kulağı bahçeye gitmek için sabırsızlanıyordu :)
hay bin kunduz!...
(Gerçi ben de, nezlem faranjite döndüğü için yatmaktaydım)
En kısa zamanda gidelim ama...
Sabah 6 da gök delinmiş gibiydi. Tam giyinmiş ne yapacağımı düşünürken Ceyhan'ın mesajı geldi. Sevineyim mi, üzüleyim mi bilemedim.
Yine de iyi oldu gitmediğimiz, yağmur olmasa bile herhalde epey bir çamura bulanacaktık.
En kısa zamanda gidelim ama...
Evet yaaa, pek hazırlamıştık kendimizi:)
(Baobab, çok geçmiş olsun.)
denizakvaryumu
24-11-2008, 16:19
Baobab, çok geçmiş olsun.
Evet, geçmiş olsun,
Baobab, şifalı mantar kitlerinden ürettiği mantarlarla bu kışı sanırım sorunsuz çıkaracak :)
Mantarlardan çok güzel işkembe çorbası da oluyor, kışın güzel olur.
http://www.evcini.com/2005/10/_i.html
Kolay bir çorba, bekarlar da çok rahat yapabilir ama ben mantar ızgaraya hayır demem :)
http://www.yemektariflerim.biz/2008/08/26/mantar-izgara/
Ben de bu sene üretimim kekik-mercanköşk çaylarından içiyorum.
http://yenisafak.com.tr/arsiv/2005/subat/15/yemek.html
Yani kış çalışma koşullarına hazırız, yeter ki yerler çamur olmasın :)
Cok sağolun arkadaşlar... Hakikaten mütehassis oldum... (bizim işyerinden birisine böyle demiştim de, "alp bey siz zaten mütehassıs" değil misiniz demişti!! :))
Gerçi şüphelenmiyor da değilim bir yandan, faranjitimle ilgili güzel dileklerinizdeki asıl sebepler arasında "bahçede çapa yapacak sağlam adam lazım, otları kim yolacak sonra vs " türü istihsal ve istihlak araçlarıyla ilgili mülehazalar var mı diye!!
(gördüğünüz üzere, bürokrasi diliyle yazı yaza yaza, insan işte böyle başında fesiyle Tanzimat efendisine dönüyor zamanla!! :))
Mantar mevzuunda not: Denizli'de bugün mantar satan firma yetkilisiyle yaptığım konuşmada, "kesinlikle verdiğiniz paraya değecek, kışın mantar ucuza gelecek beyefendi" diye garanti de verdi...
Artık karada ölüm yok bu kış!..
Limon bedava, mantar bedava, turp, soğan, havuç...Hepsi bedava!...
Artık bu kadar tasarrufla bir TOKİ evi daha alınır bu sene de!... :))
denizakvaryumu
24-11-2008, 20:31
Bu durumda bahçede yapılacak mangalda, sizin istiridye mantarlarını yeriz, kalanı TOKİ konutları civarında satarız.
Ama asıl satış tıbbi mantarlarda oluyor, özellikle shiitake mantarı yok satıyor bügünlerde, söylemedi demeyin.:D
Biz de boş durmuyoruz ya.
Bahara kadar redrobinlerimle, rokalarım da olacaklar:p
Bu durumda bahçede yapılacak mangalda, sizin istiridye mantarlarını yeriz, kalanı TOKİ konutları civarında satarız.
Ama asıl satış tıbbi mantarlarda oluyor, özellikle shiitake mantarı yok satıyor bügünlerde, söylemedi demeyin.:D
Bahçede shi-take mantarı yetiştirmeyi ben de epeydir düşünüyordum. Ziraat fakültesinin Shi-take yetiştiriciliği kitabını da buldum. Heyhat, her şeye yetişemiyoruz, yapacak pek cok sey var. Mantar işini üzerine alacak, mantar sorumlumuz olacak cevval bir delikanlıya veya ekibe ihtiyaç var. Hakan-Alp ikilisinden umutluyuz! (Bahçenin mikroikliminin bu iş için çok uygun olduğunu sanıyorum)
Yakin zamanda bahceye gitmeyi cok istiyorum (tohum topları ne oldu, ıspanaklar çıktı mı?...) Fakat gruba yazıp "şu gün gidelim" demeye cesaret edemiyorum, havanın ne olacağı belli olmuyor. Acaba yine denesek mi? Bir de 7:00 yerine 9:00 dolmuşunu mu hedeflesek? Sabahın köründe boş yere kalkmış olmayız.
denizakvaryumu
27-11-2008, 11:10
9.00 dolmuşu daha mantıklı, açıkçası 07.00 dolmuşunu benim de gözüm tutmamıştı :) (evli-çocuklu olunca)
Bu hafta "10 derece düşecek çok soğuk" olacak deniyor bu nedenle bu hafta ben şimdiden yokum.
Gelecek hafta bayram haftası, en iyisi 20-21 Aralık gibi gözüküyor.
Mantar işinde Baobab'ın tecrübeleriyle bahçede çok kolay mantar yatiştirebiliriz.
Shi-take için; meşe kütüğü - shi-take miseli-gölge ve nemli yer bulmak sorun olmaz sanırım tek sorun tecrübe.
Miselleri meşeye aşılamak.
Baobab'a güveniyorum, en hızlı aramızda o çıktı.
Teşkürler efenim!... :D
valla ben ve evdeki mantar kitim, son hız devam etmekteyiz mantar yetiştirme denemelerine (bkz. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3094)
Eğer olumlu sonuç alırsak, kompost vs alıp bahçenin bir köşesini mantar bahçesi haline getirebiliriz pekala.
Talibim arkadaşlar! :o
not: benim için hafta sonu bahçeye gidiş için uygundur. Hava kötü olursa da iptal ederiz gene, ne yapalım...
bu arada şimdi hürriyet gazetesine baktım, "hafta sonu da donacağız" diye başlık atmış
ankarada cumartesi öğlen en yüksek sıcaklık 8, pazar da 11 derece :mad:
denizakvaryumu
27-11-2008, 11:43
http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx
Bu Cuma-Cumartesi gece eksiye düşüyor.
9.00 dolmuşu daha mantıklı, açıkçası 07.00 dolmuşunu benim de gözüm tutmamıştı :) (evli-çocuklu olunca)
Bu hafta "10 derece düşecek çok soğuk" olacak deniyor bu nedenle bu hafta ben şimdiden yokum.
Gelecek hafta bayram haftası, en iyisi 20-21 Aralık gibi gözüküyor.
Aynen katılıyorum.
Evsiz, çocuksuzken de sabahın kör karanlığında yollara düşmek çok zor:)
Hele bir de şehir dışı garibanları da düşünün. 09.00 dolmuşuyla gidelim LÜTFEN, LÜTFEN.
Tarih konusunda, bayram haftası hariç uyarım.
Az önce Aliihsanla konuştum.
Bahcedeki tohum toplari, hardal, ıspanak vs. ne oldu cok merak ediyorum.
Pazar gunu gitmeye calisacagiz.
Belki 1-2 araba gideriz, belki 9:00 dolmusuyla, simdiden bilemiyorum.
haberlesiriz.
Şimdilik ben, Alihsan ve Mehmet gitme niyetindeyiz. Herhalde arabayla gideceğiz, saat 9:30 gibi çıkarız. Gelmek isteyenler haber versin, planlayalım!
Ben gelebilirim. Eğer arabada yer yoksa, nasıl gidileceğinin anlatılması lazım tabii.
Simdilik ekip Ceyhan, Alihsan, Memet, Nevsun ve Alp olarak gorünüyoruz. Buradan 1 araba çikıp Alp'i ve Nevsun'u alabiliriz. Bakalım bakalım; başka gelecekler olursa gidiş stratejisini değiştirebiliriz.
Bizim burada ciddi bir şekilde yağmur başladı. Şimdi Ceyhan'la konuştum. Yarın sabahki duruma bakıp, ona göre karar vereceğiz.
Baobab, telefonunu açık tutsan iyi olur:)
yağ yağ yağmur
teknede hamur
ver allahım ver,
ee...bol bol mantar!...
(yahu ne varmış, mis gibi yağmur işte!...şeker miyiz eriyecez!...
- ben tostları hazırladım bile..ceyhanın haşlanmış yumurtalarıyla takas planları içindeyim!... :rolleyes:
Valla ben Denizakvaryumu'ndan şüpheleniyorum. Kendisi gelmiyor diye yağmur duasına çıkmış olabilir.
Neyse sabahı bekleyelim bakalım.
Sonunda kardeş bitkiler bahçesine gidebildik. Hava neredeyse bahar gibiydi, bugünü kaçırmadığımıza sevindim.
Ben taşlı topraklı, ecik bücük bir yer beklerken çok güzel hazırlanmış, düzenli bir bahçeyle karşılaştım. En çok tohum toplarını merak ediyordum. Benim gibi merak edenlere bir fikir vermesi için, topraktan çıkmayı başarmış bir kaç tanesi:
5433154332
54333
Ceyhan bu konuda daha iyi bilgi verecektir.
Baobab yerde, ağaçta ne gördüyse yemeye kalktı ve de yedi. Önce bu soğanlardan başladı.
54334
Yemek ve çay faslından sonra Ceyhan ağaçları bordo bulamacı ile ilaçladı. Biz daha çok işin sohbet kısmında kaldık. Bu arada birşeyler dikeceğimiz yerde Baobab'la birlikte, keşfettiğimiz çileklere saldırıp ikişer kök söktük. Son olarak, Alihsan'ın getirdiği aşılı böğürtlen de yerine dikildikten sonra geri döndük.
54335
Gelecekte nereye kadar gidebiliriz (sonuna kadar gitmeyi diliyorum elbette)bilmiyorum ama benim adıma, kafamda birşeylerin daha iyi oturduğu güzel ve verimli bir gündü.
denizakvaryumu
30-11-2008, 21:13
Öncü gruptan olumlu haberlerin gelmesi çok iyi oldu :)
Bahçede soğanların olması güzel, demek ki sadece ekmek götürsek yeter.
Bu arada Baobab 40 yıllık bahçeci gibi duruyor, umarım mantar konusunda bir etüt yapmıştır :)
Arabayla kaç dakikada gittiniz?
Günaydın!...
Dünkü bahçe gezisi çok güzel geçti arkadaşlar. Tohum topları yeşermişti ve hala ağaçların üzerinde kalan bir kaç elma ile, komşunun bahçesinden aldığımız ayvalar da muhteşemdi.
Günlük güneşlik havanın da yardımıyla, bütün gün yemyesil bahçede ve nehir/dere/çay (!) kenarında bahçecilik denemelerinde bulunma fırsatı yakaladık.
En kısa zamanda tekrar görüşmeyi diliyor ve aşağıda harikulade geziden biriki resim sunuyorum.
NOT: Arabayla yaklaşık 1 saat kadar tuttu sanırım. Yol da son derece zevkliydi ayrıca.
Bu arada, Denizakvaryumuna da iltifatları için teşekkürler.
Bahçecilik konusunda olmasa da, bahçeden soğan/çilek/elma/ayva toplamak; ve daha sonrasında da Ceyhan'ın annesinin süper yemeklerini yiyip tüketmek konularında bayağı bir profesyoneleştiğimi söyleyebilirim!! :D
54456
54457
54459
54460
54461
denizakvaryumu
01-12-2008, 11:48
Çilek mi sökülüyor, define mi çıkarılıyor , anlamadım :)
O çilek değil, Alihsan'ın Kalkan'dan getirtmiş olduğu aşılı böğürtlen. Yeşilöz muhtarı ile Alihsan birlikte dikmeye çalışıyorlar. Bu yaz sonu meyve verme olasılığı varmış. Ne kadar acıdım bizim öldürdüğümüz üzümsülere. Bari bahçede yaşarlardı.
Ya, o çilek olayında önce epeyce utandık ama olan olmuştu. Sonra nasılsa biri de bir, bini de deyip ikinci sökümleri yaptık:)
Ceyhan'ın ilaçlama yaparkenki fotoğrafında önde görülen bitkiler bamya imiş. Yazdan kalanlar arasında biberler ve kızarmış! rokalar vardı. Yalnız biberlerde beyaz sinekler uçuşuyordu. Soğuktan ölmezlerse bizim NeemAzal ilacından veririz. Yeni çıkanlar arasında roka ve marulcuklar vardı. Tohum topları karışık zaten, daha yeni çıkmaya başlamışlar. Ne olduklarını bilemiyorum çünkü çok küçükler daha ama ekilen tohumlarda epey bir çimlenme var.
denizakvaryumu
01-12-2008, 17:53
Bahçede arılara yer var mı :)
Eğer bahçe sahibi muhtar ve sizler arıları seviyorsanız ve her hafta bahçeye muhtar kesin gidiyorsa benim karakovanı Bala'dan taşıyabiliriz.
Bakın ilk yazımda yazacaktım unuttum. Evet, bahçeye giderken çok yakınlarda kovanlar vardı hatta kulaklarınızı çınlattıydım:)
Ceyhan'la bir görüşün isterseniz.
denizakvaryumu
01-12-2008, 18:09
Çok güzel...Olmazsa bahçe yakınındaki arılığı da koyabiliriz...
Senede bir oğul verse 2. senede 4 karakovanımız olur.Bahçeye gidenler karakovan balı da yemiş olur.
çok iyi fikir valla!!...
Bugun odtu de Ceyhan'la bulusup, şu eko-köy'ü nasıl realize debiliriz onu konustuk biraz (ben odtu mastera tez asamasından geri donuyorum da, onun dilekcesini vermeye gitmiştim).
Olmadı, eko-koy'u mantar satarak degil, bal satarak finanse ederiz biz de!!...
(artık hangisinde daha cok para varsa..hehh hehh... :)))
denizakvaryumu
01-12-2008, 21:34
Haydi hayırlısı...Bu iş masterla başlar, doktora, Yrd.doç.,Prof.luğa kadar gider.
Tez konusunu "Türkiye'de ekoköy kurulmasında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri" seçerseniz bizim için çok iyi olur :)
Ekoköyün realize edilmesi işinde gerek Dünyada gerek Türkiyede alınmış mesafeler var, bence sıfırdan başlamak yerine alınmış mesafeler üzerinde işlem yapmak daha mantıklı.
Örneğin kooperatifçilik...
Gerek İmece evi gerek güneş köy bu aşamada...
Şimdi kooperatifçiliğe ulaşmak için bizim oturup 2-3 yıl üzerinde konuşmamıza gerek yok derim.
Selam arkadaşlar,
Az sonra dersim var. Öğleden sonra ya da yarın daha ayrıntılı yazacam.
Tohum toplarının durumu, mantar, bal, permakültür vs.. hakkında söylenecek çok şey var yapılacak daha da çok şey var (ve fakat ne yazık ki hepsi için zaman yok :( )
Selam herkese!
Bu arada, Nevsun ile birlikte kökleyip aşırdığımız çilekleri saksıya dikmiş durumdayım. Orada dışarıda yaşadıklarına göre burada da balkona açık havaya koyayı dedim. Aşağıda, resimde gözüktüğü gibidirler efendim (herkese selamları var! :)
Belki faydası olur diye dün gidip Bauhouse'dan perlit vs de aldım. İşallah tutarlar diyorum, başka bir şey demiyorum!! :)
54679
54680
denizakvaryumu
03-12-2008, 08:23
Ceyhan, her ne kadar "kural yok" dese de ilk kuralı koymuş ve e-posta ile herkese duyurmuş :)
"Her kim ki, kardeş bitkiler bahçesinden, izinli veya izinsiz bir bitki söke, yerine tez zamanda bahçeye 7 bitki dike"
Bunlar iki kökten fazla değil mi yoksa yanlış mı görüyorum. Haa şimdi anladım neden "bu benim torbam, karışmasın" deyip durduğunu:D
Ben de aynı kararla pencere dışına aldım çilekleri. Nasılsa kendi toprakları ile getirmiştik. Orada da dışarda olduklarına göre bir sakıncası olmasa gerek. Evlerini aratmayalım değil mi ya.
Perliti biraz fazla mı kaçırmışsın ne?
Ceyhan, her ne kadar "kural yok" dese de ilk kuralı koymuş ve e-posta ile herkese duyurmuş :)
"Her kim ki, kardeş bitkiler bahçesinden, izinli veya izinsiz bir bitki söke, yerine tez zamanda bahçeye 7 bitki dike"
Kazmayı eline alıp, suçu işleyen Baobab'dı. Valla ben sadece suça yataklık ettim o kadar:D
denizakvaryumu
03-12-2008, 08:38
Hımmm bu durumda; dikilecek 7 bitkiyi Baobab bulur, siz dikilecek bitkilerin çukur kazılması işinde yardımcı olursunuz :D
ilk taşı suçsuz olan atsın!!! :D
yahu hepi topu 3 kök çilek..Muhtarın çileği işte... (allah kıskananlardan korusun, nazarlara gelmesinler işallah...)
nevsune "sök sök bi sürü var" derken, diğerleri de lüp lüp ayvaydı elmaydı yirken iyiydi ama!! :mad:
perlit notu: aslında toprağa o kadar karıştırmadım. Ama toprağı koyduktan sonra mutfak tezgahında biraz perlit artmıştı, onları da üstüne koydum o kadar...
ekmek makinası notu:dün akşam ben de eve gelince yorgunluktan o işe bakamadım yahu..mil pardon ;)
denizakvaryumu
03-12-2008, 09:19
:D:D:D
Gitti güzelim muhtarın çilekleri...Ne güzel kardeş bitkiler bahçesinde yaşıyorlardı...
Şimdi Ankara'nın kirli havasında ne yapacaklar? :D
Neyse bir dahaki gidişde çilekleri yerlerine iade eder artık Baobab.
yok öyle iade felan...yiycem ben onları... :mad:
denizakvaryumu
03-12-2008, 10:12
Yeni bir tez konusu daha;
"Güdül kirmiz çayı kenarında yetişen özgür çileklerle, Ankara da Baobab'ın balkonunda yetişen aynı tür çileklerin, verim bakımından birbirleriyle karşılaştırılması ve sonuçları üzerinde çalışma"
Haziran ayının sonunda tez tamamlanıp, burada ilan edilecektir :)
Selamlar,
Gecikmeli de olsa, sonunda zaman bulup son bahçe ziyaretimizdeki gözlemlerimi yazabildim: http://kardesbitkiler.blogspot.com/ .
Artık kış geldi, Şubat sonuna kadar bahçede yapılacak fazla şey yok (belki örtü bitkisi olarak fiğ tohumları saçmak dışında). Yine de havanın iyi olduğu bir zaman pikniğe (hatta balık tutmaya!) gidilebilir. Ama çocuklar gelemeyeceği için benim gelmem zor.
Bundan sonra bahçe planlamasını yapmak ve belki permakültür/ekoköy mevzularını konuşmak için şehirde bir yerlerde toplanabiliriz.
İyi bayramlar!
ceyhan
Merhaba,
Özellikle Ankara Yeşilöz'deki kardeş bitkiler projemizle ilgili olan arkadaşlar (ve diğer herkes) için:
17-18 Ocak haftasonu (gün, saat ve yer daha sonra belirlenmek üzere) toplanıp hem doğada yaşam, ekoköyler, permakültür hakkında konuşmak, hem de kardeş bitkiler bahçesinin ekim ve çalışma planlamasını yapmak niyetindeyiz.
Örneğin
öğleden önce ekoköy/permakültür meselelerini,
öğleden sonra kardeş bitkiler bahçesini
konuşabiliriz.
Gelmek isteyenler haber versin!
denizakvaryumu
04-01-2009, 02:42
21 Aralık en uzun gece,
2009 yeni yıl, derken 2009 dan 4 günü bitirdik :)
Zaman su gibi geçiyor.
Kış aylarını yaşadığımız bu günler, bence önemli kararlar almak için de en uygun zamanlar.
Bu nedenle bazı düşüncelerimi de açıklamak istiyorum.
Kardeş bitkiler bahçesinin;
aslında aynı mantık, aynı beklenti ve aynı düşüncede bir arada toplanmayı-yaşamayı düşünen insanlar için kilometre taşlarından biri olduğunu biliyoruz.
Adı ister eko-köy olsun, ister doğal yaşam köyü olsun, çekirdek amaç; aynı düşüncede ve aynı felsefede olan insanların bir arada yaşamak isteğidir.
Bu amaç doğrultusunda daha fazla zaman kaybetmeden, kardeş bitkiler bahçesi altında toplanan kişilerin artık belirlenen amaç için harekete geçme zamanının geldiğine inanıyorum.
Ceyhan gruba attığı e-postada, 30 kişinin olduğunu belirtti.
Ben KARDEŞ KÖY adını verdiğim bu proje için;
Önümüzdeki toplantıda, 30 üyeli arsa kooperatifi kurulması için işlemleri başlatalım derim.
Kooperatif ana sözleşmesi için, Güneş Köyün ana sözleşmesi örnek alınabilir .Bu sözleşmeye eklenti veya çıkarmalar yapılabilir.
30 üyeden 3.000 TL (6 ayda 500 TL olarak) toplanmasına karar verilirse Ağustos ayında KARDEŞ KÖYÜN kasasında 90.000 TL para olur (faizlerle 100.000 TL)
Bu para ile 2010 un ocak-şubat aylarında imarsız 10 dönüm tarla-bahçe alınabilir.
Yani 2010 un yazında; kardeş bitkiler projesi ve diğer projeler Yeşilöz'de muhtarın bahçesinde değil KARDEŞ KÖYÜN kendi arazisinde, devam edebilir.
50 m2 den x 30 üye için, 1,5 dönüm ev için ayrılır, geriye 8,5 dönüm arazi kalır, bu arazide de toprak testi yapılarak uygun meyve bahçesi kurulur.
Hem kendi ihtiyacımız için, hem satmak için.
Sonrası için ise 30 üyenin her biri için barınacak yer planları devreye girer,
İncek'teki , Gölbaşı'ndaki 150-250 m2 lik villalar gibi değil en fazla 50-60 m2 büyüklüğünde ;)
Earth house
Bubble building
Honey house
tipinde evler, güneş enerjisinden en fazla yararlanacak şekilde.
-------------------
Neden bunları e-posta yolu ile yazmadım?
Postalar siliniyor, kalıcılığı yok, mesajlar-yazılar birbiri üzerine geliyor ve konudan uzaklaşılıyor.
Forum her zaman için en iyisi... Bu forum olur veya Ceyhan başka bir forum bulur, fark etmez.
E-posta yerine , forumda görüş alış verişinde bulunmak, tartışmak çok daha yararlı.
------------------
Bu görüşlerimi neden toplantıda değil de şimdiden belirttim :)
Belirttiğim gibi zaman su gibi akıp gidiyor, neden sadece toplantıdan toplantıya konuları tartışalım veya görüş alışverişinde bulunalım?
Her zaman görüşlerimizi belirteceğiimiz en iyi ortam, forum ortamı.
Toplantılara herkesin gelemediği de bir gerçek ama herkes öyle ya da böyle nete giriyor.
Yine toplantıda ortaya atılan bir konu o an üzerinde düşünülmediği için ayrıntılı konuşulmuyor, tartışılmıyor.
Bir toplantıda konuşulacak konular önceden forumda tartışılır alt yapısı hazırlanırsa, yüzyüze konuşmak çok daha verimli geçer ve bağlayıcı kararlar alınır.
-----------------
Sağlıcakla
Merhaba Hakan,
Kardeş bitkiler bahçesi projesi tam olarak yorumladığın gibi bir şey
değil. Evet grupta 30 kişi var ama
1) Birçoğu birbirini tanımıyor
2) Hepsinin bir "ekoköy"de falan yaşama hayali yok. Olanlar da "aynı
mantık, aynı beklenti ve aynı düşüncede" olmayabilir. Bu nedenle
"doğada yaşam" ve "kardeş bitkiler bahçesi planlama" toplantılarını
ayrı tuttuk.
3) Hepsi doğayı seviyor ve bu projeye bir tarafından katkı vermek
istiyor ama kimsenin bahçeye düzenli gelmek gibi bir taahhüdü bile
yok.
4) Bu durum benim adıma hiçbir sorun içermiyor; herkes istediği,
yapabildiği ve keyif alabildiği ölçüde katılır. Ben de dahil.
Bunlar dışında kişisel görüşlerim
1) Birbirini fazla tanımayan bir grubun bir araya gelip hemen bir
kooperatif kurması, arazi alıp çalışmalara başlaması izlenebilecek
yöntemlerden biri. Ama şu aşamada (kendi adıma) böyle bir yöntemi
tercih etmiyorum. Yapmak istediğimiz toplantıda da "bağlayıcı
kararlar" alınması gibi bir niyetim yok.
2) Kooperatif, arazi, tarih, meyve bahçesi, evler vs. konusunda neyin
nasıl yapılması gerektiğiyle ilgili en doğru çözümlere ulaşmış ve
kararlarını vermişsin gibi görünüyor. Bu belki de bu konuları ciddi
şekilde düşünmüş olmandan kaynaklanıyor. Ancak deneyimlerime
dayanarak, birlikte karar vermenin çok farklı bir şey olduğunu
söyleyebilirim.
3) Fikirleri ve kararları Internet'ten yazışmak bazen daha verimli
olabilir. Ama bence fiziksel olarak görüşmek ve hatta birlikte iş
yapmak daha temel; bunlar olmadan sanal tartışmalar çok eksik, yorucu
ve yanıltıcı olabiliyor.
Sevgiyle kal...
MeyveliTepe
05-01-2009, 17:45
Sn.Denizakvaryumu,
Düşünceniz çok güzel. Naçizane tavsiyem o büyüklükteki araziyi, gerçekten çok iyi tanıdığınız ve sizinle aynı şeyleri isteyen sadece bir arkadaşınızla yapın :) Böylece gerçekleştirme ve sonucundan memnun kalma ihtimaliniz çok yükselir.
Bu arada, bildiğim kadarıyla imarsız arazilere sadece %5 oranında bina yapma hakkı veriyorlar. Bu %5 de binanın oturum alanı değil, kullanılabilir toplam metrekare.
Bence beklemeyin. Bir kere niyetlendiyseniz hiç durmamalısınız :)
Günalan-Karaali köyünde önce 3 arkadaşımla 22 dönüm bahçe sonra 2004 de altı arkadaşla 30 dönüm bahçe yapmış ( halen devam ediyor ) biri olarak nacizene tavsiyem ; yasal sorunları mutlaka önceden araştırıp ,mümkünse mevzii imarla bölüşülerek veya enazından rizayitaksimle ve enaz parsel alanını karşılayacak (3,5,20 dönüm) alan katlarında yapılmalıdır
Selamlar
İstisnasiz tüm alanlarda izinsiz yapı yapılamaz, mutlak tarım alanlarında dahi izin alınmalıdır.
Merhaba!
Bu Pazar günü (18 Ocak) doğada yaşamla ilgili sohbet etmek ve kardeş bitkiler bahçesinin planlanması için toplanıyoruz. Şöyle bir program taslağımız var:
10:00- 13:00 Doğada yaşam, permakültür, ekoköyler
İçeriği katılacaklarla beraber belirleyebiliriz. Benim aklımda birkaç belgesel izlemek var. Örneğin Bill Molison/Permakültür ile ilgili "In Grave Danger of Falling Food" (Ne yazık ki Türkçe altyazısı yok). Evren de yanında filmler getirecek. Katılacak herkes bildiği bir konuda bir sunum yapabilir. İstenirse ve zaman olursa ben Permakültür hakkında genel bilgi verebilirim.
Bizim evde toplanabiliriz; en azından projeksiyon imkanımız olur.
14:00- 17:00 Kardeş Bitkiler Bahcesi planlama
- Ne ekeceğiz, eldeki tohumlar, ihtiyaç duyulan tohumlar
- Nasıl bir ekim düzeni olacak (bahçe tasarımı)?
- Bahçede hangi hazırlıklar gerekiyor, ne zaman çalışmaya başlayacağız?
- Hangi ayda neler ekecegiz, ne zaman hasat edecegiz?
- Kim ne zaman ne kadar zaman ayırabilir?
Toplantıya gelemeyecek olup da ekip biçme işlerine katilabilecek olanlar fikirlerini ve ne zaman/ne kadar katilabileceklerini e-postayla bildirirlerse güzel olur.
Merhaba,
Yarın bizim evde toplaniyoruz (en azından eşim ve çoçuklar için en iyi seçenek bu ve başka öneri de gelmedi). Hoşdere Caddesi 47/9, Yukarı Ayrancı (Ayrancı Taksi durağının ve Ayrancı Polikliniği'nin karşısı; Hoşdere'nin aşağı kısmına daha yakın.).
Saat 10:00 gibi başlasak diyoruz. Program yaklaşık olarak şöyle (duruma göre değişebilir)
Birinci bölüm: Doğada yaşam, permakültür, ekoköyler
Şeylerin öyküsü - Annie Leonard (20 dakika), Türkçe altyazılı
"In Grave Danger of Falling Food".- Bill Molison/Permakültür ile ilgili
Evren'in getireceği filmler arasindan seçmeler
Permakültür, ekolojik arazi tasarımı vs. ile ilgili bilgiler ve sohbet
İkinci bölüm: Kardeş Bitkiler Bahçesi planlama
- Ne ekeceğiz, eldeki tohumlar, ihtiyaç duyulan tohumlar
- Nasıl bir ekim düzeni olacak (bahçe tasarımı)
- Bahçede hangi hazırlıklar gerekiyor, ne zaman çalışmaya başlayacağız?
- Hangi ayda neler ekecegiz, ne zaman hasat edecegiz?
- Kim ne zaman ne kadar zaman ayırabilir?
Merhaba Dostlar,
Geçen Pazar (18 Ocak) toplandık. Şeylerin Öyküsü (The Story of Stuff) adlı kısa filmi seyrettik, kahvaltı yaptık, permakültürden bahsettik, bir ekoköyde birlikte yaşamakla ilgili çok çeşitli konuları konuştuk. Sonra da Kardeş Bitkiler bahçesini nasıl yürüteceğimizi konuştuk.
Genel fikir bir ekoköy oluşturma düşüncesini Kardeş Bitkiler bahçesi çalışmalarından ayrı tutmak yönünde. Bahçeye gelip çalışmak ve destek vermek isteyenlerin büyük çoğunluğunun en azından kısa vadede bir ekoköy planı yok. Ben (aile olarak biz) ve birkaç arkadaşımızın bu tür planları var, ama bu konuda işlerin spontan gelişmesi yönünde görüş birliği var. Yani çalışmaların birebir görüşme ve yazışmalarla ilerlemesini tercih ediyoruz. Tabi ki ilgilenen herkes bu iletişim ve eylem ağına katılabilir. Baharda ve yazın daha fazla görüşme fırsatımız olacağını umuyorum.
Konu açılmışken, Denizakvaryumu'nun daha önce ilettiği "Kardeş Köy" projesinin tartışılması için de uygun bir platform oluşturulması bence çok iyi olur. Daha önceden de belirttiğim gibi yöntem konusunda biz farklı düşünüyor olsak da, herkesin bu öneriyi güzel bulduğunu ve olumlu karşıladığını sanıyorum. Akvaryum kardeş; çağrı metnini Agaçlar.net forum'da başlatmış olduğun "Ekoköyler/Permakültür" konusunun altında yinelemeye ne dersin? (Ayrıca Ekokoy yahoo grup (ekokoy@yahoogroups.com) bu tür tarışmaların yoğun olarak yapıldığı bir yer).
Bahçe konusuna dönersek, durumu söyle özetleyebilirim:
- Elimizde epey tohum var, ancak çabuk çimlenen hardal tohumu, karabuğday, erkenci ıspanak başta olmak üzere bazı ihtiyaçlarımız sürüyor.
- Ben hedef olarak haftada iki gün birer ekibin bahçeye gidebilmesini öngörmüştüm. Ancak Ali İhsan daha iddialı; kalacak yerlerimiz de var, rotasyonla her gün birilerinin bahçede olmasını sağlayabiliriz diyor. Tabi bu benim için muhteşem bir düş. Sonuçta grup üyelerinin çabası ve katkısı belirleyici olacak.
Bahçe planlamasıyla ilgili diğer ayrıntıları birazdan ayrıca yazacağım.
Sevgiler
Tekrar merhaba,
Kardeş Bitkiler bahçesi planlamasıyla ilgili durum ve ihtiyaçlarımız:
* Her şeyden önemlisi işgücünün devamlılığını sağlayabilmek. Dediğim gibi ben haftada iki gün birer ekip gidilmesine razıyım (geri kalan günlerde sulamayı Mehmet dayının halledebileceğini sanıyorum). Ama Ali İhsan kalacak ev imkanı bulursak her gün bahçede birilerinin bulunabileceğini söylüyor. Tabi iyi bir eşgüdüm sağlamamamız da gerekecek. Bu arada ben sadece Pazar günleri gelebileceğim.
* Şubat ortasında/sonunda bahçede bir hazırlık yapmamız gerek. Sulama kanallarının (karıkların) açılması ve sıraların birbirinden ayıracak olan ıspanakların ekilmesi gerek. Belki hayvan gübresi uygulaması da yapılacak. Tam iş planını Şubat'ın ilk haftası (muhtemelen 7 Şubat Pazar günü Yeşilöz'e gittiğimizde) Mehmet dayıyla beraber belirleyebiliriz.
Elimizdeki tohumlar
(Güneşköy'ün, İmeceevi'nin ve gruptaki arkadaşların katkılarıyla):
Ispanak, roka, kavun, maydanoz, kıvırcık, tere, marul, bakla, yemeklik bal kabak, bal kabak, mısır, kışlık karpuz, mürdümük, macar fiğ, fesleğen, ayçekirdeği, maş fasülyesi, frenk maydanozu, mercanköşk, ısırgan, aynısafa.
Az miktarda olup artırmamız gerekenler:
Dereotu,şalgam, dolma kabak, pırasa, kırmızı havuç, sarı havuç, lahana, kırmızı lahana, karaca soğan, pazı, bamya.
İhtiyacımız olan tohumlar:
Çabuk çimlenen hardal tohumu, Karabuğday, Erkenci ıspanak, Patlıcan, Yerli domates, Biber çeşitleri, Kuzukulağı, Kuşkonmaz, Kişniş, Turp, Fındık turbu, Acur, Brokoli, Brükel lahanası, Kereviz, Fasülye, Bezelye, Sakız kabak
İhtiyaç duyduğumuz tohumları temin etmemize yardımcı olursanız seviniriz. Hemen sonrasında bahçe ekim planlamasını yapmak istiyoruz (o aşamada da forum üyelerine danışacağımız şeyler olacak).
Sevgiler,
ceyhan
Son duruma göre (hava durumu ve diger durumlara bagli olarak) olası
Yesilöz yolcularinin listesi:
Ceyhan, Ali ihsan, Ülkü, Özer, (bir ihtimal) Atilla-Elvan-Ege, (bir
ihtimal) Memet ve 2 arkadasi, (iyilesirse) Hamiyet ve Levent. Ayrica
Muammer bey o taraflara uğrayabilirse bizi bulmaya calisacak.
Hava raporlarına göre Pazar günü hafif yağışlı olabilir. Bu durumda
yolcu sayımızda düşüş yaşanabilir :(. Yine de küçük bir ekip olarak
Mehmet Dayı'nın bilgisayarındaki sorunları halletmek ve bazı
temaslarda bulunmak üzere bölgede bulıunacağımızı tahmin ediyorum.
Nasil gidecegimizi yarin (Ctesi) aksam konusuruz - muhtemelen 1 ya da
2 araba.
Bu Pazar bahçede çalışma imkanımız olmayabilir. Ama birkaç hafta
içinde mutlaka yapmamız gereken şeyler var:
1) Kardeş bitkiler bahçesinin A, B ve C sıralarını belirlemek;
karıkları (su kanallarını) ve tümsekleri oluşturmak. Her biri 20 m
uzunluğunda toplam 40 sıra ve sıralar arası mesafe 50 cm kadar
olacak.
2) A, B ve C sıralarını işaretlemek (işaret sırıkları ya da renkli
taşlar olabilir)
3) Sıra aralarına yardımcı bitki olarak ıspanak ekmek.
4) Bazı erkenci türlerin ekimini yapmak (bezelye, bakla, pazı,
ıspanak, havuç, fındık turbu, şalgam, tere, semizotu, marul,
kuzukulağı?)
5) Kısa vadede ekilmeyecek sıraların boş kalmaması için örtü bitkileri
ekmek (hardal, fiğ, mürdümük)
NOT: Onceki mesajda ilettiğim tohum ihtiyaçlarımız sürüyor.
ceyhan
Merhaba herkes,
Dünkü Yeşilöz ziyaretimizin özeti Kardes Bitkiler projesinin blog'unda:
http://www.kardesbitkiler.blogspot.com/
Sevgiler...
ciceksever70
29-06-2009, 07:47
Subattan beri mesaj yazilmamis. Proje devam etmiyor mu? Gelismeleri merakla takip ediyordum.
Proje devam. 10 gün kadar önce agaclar.net'ten kalabalık bir grup olarak bahçeye bir gezi düzenlemiştik. Hoş bir gezi olmasının ötesinde çok da ilginç bilgiler edindik. Buradan (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15783&page=8) görebilirsiniz.
Bahçede çalışmalar devam ediyor ancak şimdi yaz tatilleri nedeniyle biraz ara verilmiş durumda. Son gelişmeleri blogdan görebilirsiniz.
denizakvaryumu
01-07-2009, 16:32
Sanırım Kızılcahamam yakınlarında yeni projeleri olacak.
Ceyhan bahçede söylemişti.
MeyveliTepe
23-10-2009, 10:58
Bu konuda uzun bir süre yeni haber alamadığımı farkettim. Blog sitesi de 22 Temmuz'da kalmış. Bilen var mı ne oldu?
denizakvaryumu
23-10-2009, 11:03
En son Güneş Köy gezisinde beraberdik.
Yeni projeleri devam ediyor ancak çok yoğun olduğundan nete sık giremiyor.
Aracısız doğal-organik ürünlerin satışı konusunda da çok önemli gelişmeler olabilir.
Örneğin siz de MeyveliTepe olarak ürünlerinizi Ankara'ya gönderebilirsiniz.
Bu konuda google grup açıldı.Siz de üye olun derim.
Oturduk konuştuk , neler yapılabilir vs.bakalım neler olacak :)
Merhaba,
Aynen Akvaryum'un dediği gibi; şu sıralar işlerimiz çok yoğun. En az üç kez blogun başına oturdum yazmak için ama bir türlü bitmedi. Farklı gelişmeler var, onları blogda yazacağım ama bu Aracısız Doğal Ürün girişimi iyi gidiyor. Sanırım son olarak siz de google gruba dahil oldunuz. Kendinizi, yaptığınız işi ve ürün tekliflerinizi gruba duyurabilirseniz güzel olur....
ceyhan
MeyveliTepe
23-10-2009, 13:59
Yabanıl grubunu kastediyorsunuz, değil mi?
Yok hayır, "Doğal Besin, Bilinçli Beslenme" adıyla kurduğumuz google gubunu kastetmiştim:
http://groups.google.com/group/dogal-bilincli-beslenme
Aracısız doğal ürünlere erişim konusunda sunabileceği imkanlar olan ya da bu işi imeceyle kotarmaya gönüllü olan kişiler için...
denizakvaryumu
23-10-2009, 14:40
Ceyhan,Google gruplarda üye sayısı arttıkça yazışmalar birbirine giriyor.
Bu nedenle bir web sayfası altında (blog) yazışmak çok daha kolay olur.
Kardeş bitkiler blogunda ayrı bir başlık altında aracısız ürünler konusuna devam edilebilir.
Bir de kızılay civarında dükkan, cafe benzeri bir yer bulma durumu acaba ne oldu?
beyzagıda
23-10-2009, 20:16
Guruba üye olmak istedim ama Bu grup yalnızca Ankara'da ikamet eden bireylerin katılımına açıktır.ibaresi konmuş o yüzden üye olamıyorum galiba
Yabanıl grubunu kastediyorsunuz, değil mi?
Merhaba MeyveliTepe,
Adinda "Tepe" gecen bir baskasi gruba uye olmustu, onunla karistirmisim, pardon...
Merhabalar,
grup hala aktif mi acaba?
denizakvaryumu
14-12-2012, 20:18
"Kardeş bitkiler" malesef parçalandı...
"Kır çocukları" da var artık....
Ama amaçların kalplerin bir olduğunu biliyorum :)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.