PDA

View Full Version : Deniz Lavantası -Limonium Sinuatum Statice

limon
17-10-2008, 21:57
Tohumlarını bugün yapı marketten sadece bitkinin yüksekliğini (60 cm oluyormuş) ve fotoğrafını beğenerek aldım. Paketinde Türkçe adı yazmıyordu. Ancak biraz önce internette yaptığım kısa bir araştırmadan sonra adının Deniz Lavantası olduğunu öğrendim. Ne kadar güzel bir tohum aldığımı anlayıp daha çok heyecanlandım ve bir an önce ekmek için Ocak ayını beklemeye başladım. Konuyu henüz ekim zamanı gelmeden açtım ama belki Ocak ayına kadar bana eşlik etmek isteyen arkadaşlarım olur diye düşündüm. :) Bitkinin özellikleri (çok güzel çok) ;

"Olağanüstü bir bahçe çiçeğidir ve kesilerek kurutulan çiçeği, kuruduktan sonra da rengini başarılı biçimde korur."

Ortancaları kurutup vazoda kullandıktan sonra bu çiçeği de kullanmak şahane olacak. Hem bu kokuluymuş :)

• Yıllık Bitki

• Tohum ekimi Şubat/Mart aylarında yapılır.

• Bol güneşli alanları tercih eder.

• Yazın çiçek açar.

• Yükseklik 60cm

Tavsiyeler:Yapraklar iyice kuruduğunda ve çiçekler iyice renklendiğinde toplayın. Küçük demetler halinde bağlayarak, tamamen kuruyana kadar iyi havalandırılan kuru bir yerde baş aşağı asın.

Benim aldığım sadece pembe renklisi. İnternette bulduğum bazı örnek fotoğraflar;
50084

5008150080

5008250085

imgelem
17-10-2008, 22:05
Sevgili Limon,bizim buralarda bu çiçek denize yakın yerlerde kendiliğinden yetişir.Çiçeklendikten sonra toplarım ve 2 yıl boyunca kuru çiçek olarak rengini korur.Adının deniz lavantası olduğunu şimdi öğreniyorum.Doğada yetişenler mavi.Pembesini hiç görmedim.(3. fotoğraftaki ile aynı renk)

limon
17-10-2008, 22:43
Kokusu bildiğimiz lavantaya benziyor mu?

Benim aldığım paketteki 4.fotoğraftakinden.

imgelem
17-10-2008, 22:48
Bildiğim kadarı ile kokusu yok.Sanıyorum görüntü benzerliği nedeniyle lavanta adı verilmiş.Çiçekleri kuruyunca kağıt gibi.

limon
17-10-2008, 23:13
Çok teşekkür ederim imgelem.

üzüm
18-10-2008, 09:26
Sayın Limon, sizin aldığınız kültür bitkisinin kokusu var. Sevmediğim keskin bir koku (kokusu kötü değil, sadece ben hoşlanmadım) olarak aklımda kalmış. Killi toprakda bir sene ekmiştim. İyi gelişmemekle beraber görselliği hoştu.

negif
18-10-2008, 11:55
Bütün renkleri birbirinden güzelmiş ama ben kırmızısına bayıldım. Kırmızı olsun beş fazla olsun :))

evrim
18-10-2008, 12:31
gerçekten de çok güzel bir bitmiymiş. ben daha önce görememiştim. mavisi özellikle bayıldım :)

limon
18-10-2008, 15:38
Uzum, killi toprakta bile güzel olduğuna göre kolay yetişiyor demek ki. Zahmetsiz bitkileri daha çok seviyorum. Seneye kokusu nasılmış bakacağım inşallah :)

Renkleri birbirinden güzelmiş gerçekten ama mavisi ve kırmızısı yoktu bir tek pembesi vardı onu aldım. Aradaki beyaz çiçekleri kar tanesi gibi ne güzelmiş.

Adalet Yağcı
28-01-2009, 18:04
Sevgili Limon, iyi ki bu başlığı açmışsınız.
Bir kaç gün önce yayla bahçemde görmek istediğim çiçeklerin tohumlarını ekmiştim, dün baktım Deniz lavantası adı ile satınaldığım tohumlar çimlenmiş, hemde daha dört gün önce toprakla buluşmuştu.
Ayrıca çok sevdiğim Kuduz otu tohumlarımda çimlenmiş, bu gün dikkatlice bakınca çimlenen yaprakçıkların birbirine çok benzediğini farkettim.
İnternette yaptığım araştırmada Kuduz otu ve Deniz lavantasının aynı çiçek olduğunu öğrendim.

Kuduz otunu daha önce yetiştirmiştim, öyle görkemli bir görünüşü vardı ki, bir renk cümbüşü adeta.

Deniz lavantası olarak aldığım tohumun çiçekleri çok uzaktan çekildiği için anlayamamıştım, şimdi rengarenk deniz lavantalarım olacak, çok mutlu oldum.

Eğer Deniz lavantası, namı diğer Kuduz otu yetiştirmek istiyorsanız şimdi tam zamanı, hemen tohumlarınızı çıkartıp ekin, 15-20 derecede bir kaç günde çimleniyorlar.

Günüm
28-01-2009, 18:08
Yalova pazarında bütün sene kesme çiçek olarak satılır. Kuru çiçek olarak çok uzun yıllar duruyor. Seneler önce alıp, vazoya koyduğumuz hala durur.

Adalet Yağcı
28-01-2009, 19:26
Benim kendi yetiştirdiğim çiçeklerim de üç yıldır vazomu süslüyor, üç yıldır renginden hemen hemen kaybetmedi.

Ayrıca bahçeye çok yakışan ve iki yıllık bir bitki, fazla bakım da istemiyor.
Bu sene ekerseniz seneye de kendini yeniliyor, renk çeşiti harika, somon renginden tutunda kırmızı, eflatun, sarı beyaz, üç ton pembe, mor renkleri var.

Adalet Yağcı
03-02-2009, 11:41
23 Ocakta ektiğim deniz lavantası(kuduz otu)nın bu günkü hali.
Bunun gibi bir tane daha çimlendi, muhteşem renkleri ile bahçemin her tarafını süslesinler istiyorum.

Mine
03-02-2009, 13:02
Geçen sene ben de saksıda büyüttüm, çok güzel bir çiçektir, ben şaşırtırken sık dikmişim sıkışık oldular, daha sonra tekrar seyrelttim mecburen, seyrek dikilince çiçekleri daha güzel ve uzun saplı oluyor, suyu seviyor, bir de tohumları geç ekmemek lazım sanırım, ben nisanda ekmiştim çiçeklenmesi yaz ortasına kaldı. Bu sene yine aldım tohumundan, içeride çimlendirip baharda dışarı almayı düşünüyorum.

kgursan
18-02-2009, 22:48
Sn.Limon ,sn Adalet Yağcı ve diğer arkadaşlar.One minute.:eek:Bahsettiğiniz bitki; Statis sp.dir. Bu bitkinin değişik türleri vardır. Aklıma gelenleri sayayım.:

1.Statis dumosa,(Limonium sinuatum) ; Mavi, sarı, pembe, beyaz, koyumavi renkleri vardır. Çiçekleri yazın açar.

2.Statis tataricum, (german statis); Çiçekleri önce pembemsi sonra beyaz ve miniktir. Mayıs-temmuz arası açar. çiçekler bir şişe içine konduğu zaman şemsiye gibi açılarak kurur ve uzun yıllar kuru çiçek olarak kalır. Ancak sapları güneş almadan karanlıkta kurutulursa.yeşil kalır. Güneş alırsa saplar kahverengine döner.2 yıllıktır.Tohumları Ağustos da ekilirse, fideleri kış boyu gelişir ve Mayıs-temmuz da çiçeklenir. Bitkisi yatık,yayvan gelişir, çiçeği 30-50 cm arasında boy yapar. Görünüş çok güzeldir.
3. Statis suvorovii, (Bigim yok) çiçekleri pembei tilki kuyruğu gibi.
4. Statis perezii, Çiçekleri koyu mavi. kışa dayanmaz. sapları uzundur.

Türlerin hepsi kesme çiçek, bahçe-peyzaj ve kuru çiçek olarak kullanılır.

Şimdi bu türlerin ortak özellikleri: Önce bu çiçekler kokulu değildir. Çiçekleri kuru çiçek olarak kullanılır. Limonium siniatumun fidelerin sanıyorum 1 ay kadar 8-10 oC altında kalması gerekir çiçek açmaları için. Yalova da tohumlar şubatta ekilir, iklim soğuk ihtiyacını giderir.

Koyu yeşil
19-02-2009, 11:52
Bu başlığı yeni farkettim. Karaburun, foçada dağlarda kendinden yetişen ve benim bayıldığım bir bitkidir. Baharda denk geldikçe toplarım. Hala mutfağımda duvara asılı bir demedim var. Tohumunu markete arayacağım hemen. Bulamazsam bana yollayacak bir arkadaş bulunur nasılsa :D

limon
21-02-2009, 13:02
Tohumlarını bu sabah uzun saksıya ektim. Saksıyı evin içinde cam önüne yerleştirdim. Şayet çimlenirlerse fidelerinden gönderirim Koyu Yeşil. Çimlenme aşamalarını fotoğraflarla paylaşmaya çalışacağım.

kgursan
23-02-2009, 01:29
Yukarıda bahsedilen Statis tataricum un bitkisi ve çiçeğini fotoğrafladım. Limonyum sinuatımdan biraz farklı. Çiçekleri 30-40 cm. kadar dal yapıyor.

Koyu yeşil
23-02-2009, 12:16
Teşekkürler sevgili Limon, takipteyim :)

limon
23-02-2009, 21:39
Rica ederim :)

İki gün önce ektiğim tohumlar çimlenmeye başladılar. Bu kadar çabuk beklemiyordum, inşallah gelişimi de böyle hızlı olur.

Koyu yeşil
24-02-2009, 10:15
Çok güzel haber, yalnız dikkatinden kaçmamıştır ama ben yine de hatırlatmak isterim, sayın kgürsan, çiçek açması için 1 ay kadar soğuk havaya ihtiyaç duyduğunu yazmış. Az büyüyünce dışarı almayı düşünüyor musun en azından bir kısmını?

limon
24-02-2009, 20:13
Dışarıya alacağım ama bir kaç gündür aşırı soğuk var. Şimdilik cam önünde en serin köşede biraz büyümelerini bekliyorum.

kgursan
25-02-2009, 23:12
Sn Limon Fideler biraz içeride gelişsin, yaprakları gelişsin, sonra dışarıya alırsınız.

Adalet Yağcı
26-02-2009, 08:35
Sayın Kgursan, ben fidelerimi siyah naylon keselere şaşırtıp balkona almıştım, on gündür orada duruyorlar, hava da sıcak sayılmaz, dışarıdaki ısı gece 6-7 dereceye kadar düşebiliyor, hatamı ettim acaba, içeri alsammı?

kgursan
26-02-2009, 22:29
Hayır. Mersin de hata değil. iyi olmuş.

limon
27-02-2009, 12:13
Teşekkür ederim Sn.Kgursan.

İnşallah yazın bol çiçeklenip, kışın da vazoda evimizi renklendirir.

Koyu yeşil
02-03-2009, 16:10
Sevgili Limon, tohumlardan buldum, hemen şimdi ekimini yapacağım :)

denizce
02-03-2009, 20:52
Merhabalar,sevgili Limon tohumları nereden bulup aldınız acaba,bende almak istiyorum,teşekkürler,hoşçakalın.

Koyu yeşil
03-03-2009, 09:41
Denizce, limanın karşısında migros alsancak'ta satılıyor.

limon
04-03-2009, 17:04
Tohumları bulmana sevindim :) Beraberce yetiştirtirip karşılaştırabiliriz. Ben Bauhause'dan almıştım.

Koyu yeşil
09-03-2009, 10:12
Bu tohumlar zannettiğimden daha hızlı çıktı. Geçen hafta domat ve biber tohumlarıyla aynı gün ekmiştim. Sera kabında balkona bıraktım. Haftasonu bir baktım ki çimlenmeye başlamışlar. Çıkan filizler çok güçlü ve kalın gövdeli görünüyor :)

limon
09-03-2009, 12:55
Evet aynı böyleler değil mi? ;)
66286

Koyu yeşil
09-03-2009, 15:02
Vayyy, süper :) Henüz bu boya gelmediler ama belli ki gelecekleri budur :) Şu an çıkan filizler kırmızımsı renkte ve kalınca. Sabah resim eklerim ben de.

Kafama takılan bir soru var, bu bitki dağda bayırda yaşadığına göre acaba az su ile mi yetiniyordur. Yani benim doğal ortamında gördüklerimi sulayan kimse yoktu. Bizim de az su mu vermemiz lazım?

limon
09-03-2009, 15:08
Yetiştirilme koşullarını ben de bilmiyorum. İki gün önce hava sıcaklığı 15 derecelere çıkınca ve yağmurlu olunca saksıyı bahçede güneş gören bir yere çıkardım. Ama gözüm hep derecede. Gece ani düşüş olursa hemen korumaya alacağım.

Adalet Yağcı
09-03-2009, 16:38
Deniz lavantası veya kuduz otu, bu çiçekle bir kez tanışanların işi bitmiştir, bir daha bu güzellikten kendilerini kurtaramazlar.
Ben şaşırtma yaptım, altmış kökten fazla fidem var, bahçenin her yerine dikeceğim.

Kış geldiğinde de vazolarımızı süsleyecekler.

kgursan
09-03-2009, 17:00
Evet aynı böyleler değil mi? ;)
66286

Sn Limon bırakın dışarıda doğal kalsınlar. Biz bunu tarlaya dikiyoruz. Boy 60 cm değil çiçeğin boyu 60 cm olabiliyor. Bitki yayvan gelişiyor. Yukarıda da dediğim gibi fideler çiçek açmak için bir süre soğuk alması lazım.

Zeytinci
09-03-2009, 20:55
Sn Limonun fotoğrafından hatırladım ki;
- deniz kenarlarında yamaçlarda kendiliğinden yetişen,
- üzerine yoğurt ve çiğ zeytinyağı dökülüp yenilen,
- adına deniz koruğu da denilen,
- kendinden ekşili tadı olan,
bitki bu mudur?
Yoksa yanıldım mı?

kgursan
10-03-2009, 19:29
Sn Limonun fotoğrafından hatırladım ki;
- deniz kenarlarında yamaçlarda kendiliğinden yetişen,
- üzerine yoğurt ve çiğ zeytinyağı dökülüp yenilen,
- adına deniz koruğu da denilen,
- kendinden ekşili tadı olan,
bitki bu mudur?
Yoksa yanıldım mı?

Sanırım yanıldınız:p Bu bitki yenmez:D

limon
10-03-2009, 19:53
Sn. Kgürsan dışarda yağmurun altında daha da keyiflendiler gerçekten. Teşekkür ederim.

Koyu yeşil
11-03-2009, 13:16
Sayın kgursan, sulama konusunda bilgilerinizi bizimle paylaşır mısınız? Bitkiyi doğal ortamında kimsenin sulamadığı alanlarda gördüğüm için, susuzluğa töleransı yüksek olduğunu, hatta az sulamak gerektiğini düşünüyorum. Hatta çiçekleri de kuru çiçek gibi görünüyor. Düşüncem doğru mu, az su mu vermeliyiz?

kgursan
11-03-2009, 17:09
Normal bir sulama yeterlidir. su ve gübre bitkiyi geliştirirken çiçek sapının uzun olmasını sağlar fakat aşırı gübre de zayıf bir çiçek sapı oluşturur. Susuz bırakmak gerekmez. Çünkü susuz kalınca bitki ölmez ama iyi gelişemez.

Koyu yeşil
13-03-2009, 10:42
Teşekkürler bilgi için. Bu arada deniz koruğunu bir kere tatmıştım. Bu bitkiyle bir ilgisi yok. Ama nasıl lezzetli anlatamam :)

limon
15-03-2009, 09:48
Deniz Lavantaları ilk tohumdan çıktıklarında morumsu renktelerdi. Sonra rengi yukardaki gibi yemyeşil olmuştu. Dışarıya çıkardıktan sonra iki gündür havaların serinlemesiyle mi alakalı bilmiyorum rengi yeniden kızardı.
67115

limon
19-03-2009, 14:43
Bir kaç gündür gündüz sıcaklıkları nispeten artmıştı ama geceleri 3 derece kadar oluyordu, bugün gündüz kar atıştırdı. Durum böyle olunca, dışarıya aldığım Deniz Lavantaları aynı boyda kaldılar, hiç bir gelişme olmadı renkleri tamamen kızardı.

Adalet Yağcı
19-03-2009, 14:47
Sevgili Limon, benimkiler de öyle oldular, gelişmeleri durdu, yapraklar kızardı, sanırım bitki kendini korumaya aldı, havalar düzelince gelişimleri yeniden başlayacak.

limon
03-04-2009, 12:00
Lavantalarda hiç bir gelişme yok, hatta daha da küçüldüler sanki :) Sizin oralar daha sıcaktır, sizinkiler ne alemdeler?

Adalet Yağcı
03-04-2009, 15:32
Benim lavantalarım birazcık hareketlendiler, üzülmeyin sıcaklık arttıkça kendilerine geleceklerdir.
Ben ara sıra syreltilmiş sıvı gübre vermeye başladım, bu ayın sonunda yayladaki esas yerlerine dikerim artık, orjinal yapraklar da kendini gösterdi.

limon
08-04-2009, 13:13
Lavantaların ilk yaprakları gerçekten küçüldüler. Yeşilken etli etlilerdi şimdi üzerlerinde tüyler belirdi ve sulu halleri gitti. Ama esas yaprakları çıkmış. Fotoğrafa bakıp aldanılmasın, fideler çok küçükler.
71469

Adalet Yağcı
08-04-2009, 13:26
E daha ne olsun sevgili Limon, son derece sağlıklı görünüyorlar, hatta olması gerekenden fazla, maşallah.
Ben bu ayın sonunda esas yerlerine dikmeyi düşünüyorum, daha erken de olabilirdi ama, bahçem ot içinde ve çamur, bu yüzden temizleyemediğim için gecikti.

Chotanaq
16-04-2009, 20:45
Bende kuduz otu diye aldım üstünde öyle yazıyor fakat bunlar gibi çıkmadı.

Bunlar gibi çıkan bir bitkim vardı fakat adı BLEU idi.

Aldığım kuduz otunun filizlenmiş hali buyrun.

Adalet Yağcı
16-04-2009, 21:09
Sayın Chotanaq, bu haliyle hiç bir şeye benzemiyor, biraz büyüsün, bir hafta on gün sonunda tanınacak hale gelir, o zaman tekrar fotoğraflarsınız.
Belki saksı toprağınızda önceden kalma tohumlar vardı, bekleyin bakalım, kuduz otu tohumu hiç yanlış yapmadı bana şimdiye kadar.

limon
11-05-2009, 20:13
Dün ve bugün fideleri şaşırtmaya başladım. Halen çok ufaklar ama dün seyrelttiklerim bir günde bile fark edecek kadar geliştiler.

Sizinkiler ne alemde Adalet Hanım?

Adalet Yağcı
11-05-2009, 20:37
Ben yayladaki esas yerlerine on gün önce dikmiştim sevgili Limon, Çarşamba günü bahçe kazılacak, ben de bitkilerimi görme fırsatını bulacağım, fotoğraf makinemi şimdiden hazırladım, bakalım nasıl bulacağım.

Koyu yeşil
08-06-2009, 13:13
Çiçek oluşumları başldaı. Sanırım toplam 6-7 fidem var. Bunlardan 1-2 tanesi biraz çelimsiz kaldı. İki tane fidemde çiçek sapı hızla gelişiyor.

Adalet Yağcı
08-06-2009, 13:16
Deniz lavantaları güneşi seviyorlar sevgili Koyu Yeşil, benim güneş gören alanlara diktiklerim de çiçekleniyorlar ama gölgede olanlarda bir oluşum göremedim henüz.

limon
08-06-2009, 20:40
Benimkilerden de bazıları ok çıkarmışlar biraz önce fark ettim. Çok merak ediyorum çiçeklerini.

Koyu yeşil
09-06-2009, 15:59
Haklısınız Adalet Hanım, mavi yaseminin gölgesinde kalanlar miniş kalmış. Mavi yasemin iyice budandı :)

Adalet Yağcı
09-06-2009, 16:06
Yine de açarlar sevgili Koyu Yeşil, havalar iyice ısındı, biraz sıvı gübre verin, yaz boyu durmadan çiçek sapı oluşturuyorlar.
Bir de not: Bu senenin sonunda bitkiyi bahçeden sökmeyin, seneye de açıyor.

Koyu yeşil
09-06-2009, 16:16
Teşekkürler, güzel haber! İşte böyle bitkilere bayılıyorum. Kendini biraz özletip, tekrar güzelliklerini sergiliyenlere...

Adalet Yağcı
12-06-2009, 10:11
Sevgili Limon ve Koyu Yeşil, deniz lavantalarım gayrete geldiler, onbeş güne kadar harika renkleri ile bahçemi süsleyecekler.
Haftada bir defa sıvı gübre vermeyi ihmal etmeyin, susuzluğa dayanıklı bir bitki, ancak siz onu yinede doyuncaya kadar sulayın.

85966

limon
15-06-2009, 13:51
Adalet Hanım, benimkiler de açtı açacak. Bol suladıklarımın hem yaprakları hem çiçek tomurcukları çok daha iri, az suladığım bitki ve çiçek tomurcukları çok ufak kaldılar.
86877

Adalet Yağcı
15-06-2009, 16:30
Gözleriniz aydın sevgili Limon, hem de en güzel rengi ile başlıyorlar.

berduray
15-06-2009, 18:34
Dün sahilden bir demet topladım, şu mavili beyazlı olanlardan.

Ama doğal ortamda sanırım, kırmızı, pembeli olmuyor.

limon
20-06-2009, 11:34
İlk açan çiçekler, çok güzelmiş gerçekten.
88236

Koyu yeşil
22-06-2009, 11:25
Çok güzel Limon, gözün aydın. Benim de ilk sarı açtı. Resmini yarın eklerim.

Adalet Yağcı
22-06-2009, 12:31
Bitkinin çiçeği tazeliğini onbeş gün filan koruyor bitki üzerinde, içindeki beyaz minkler de açtıktan sonra dipten kesip demet yapıp baş aşağı gölge bir yerde kurumaya bırakıyorum, kuruduğunda çiçekleri dökülmüyor.
Aslında çiçek en taze zamanında bile kuru gibi göründüğü için tazesi ile kurusu arasında fazla bir fark yok görünüm açısından.
Darısı diğer renklere sevgili Limon, bende ilk beyaz ve sarılar açmaya başladı.

limon
22-06-2009, 22:16
Açmasını en çok merak ettiğim çiçeklerdendi. Sanki hepsi pembe açacak gibi görünüyorlar.

Koyu Yeşil, teşekkür ederim. Sarının fotoğrafını merakla bekliyorum. :)

Adalet Hanım, yeni merakım kurutulmuş çiçekler olacak gibi görünüyor. :)

kgursan
30-06-2009, 21:18
Sn Statisçiler., işte size Statis tataricum. Bitkinin şeklini daha önceki mesajlarda (18 No. lu mesajda ) göndermiştim. Bu da Çiçeğin dallanması ve çiçek şekli. Kurutulduğu zaman aylarca bu formda kalıyor.

limon
01-07-2009, 20:49
KGursan Bey, dalında bıraksak kurusa sorun olur mu? Benim pembe renkliler beyaz ufak çiçeklerini çıkardılar çok güzel görünüyorlar ama elleyince kupkuru olduklarını gördüm. Görüntüsünü çok beğendim, kesersem saksı güzelliğini kaybedecek. Yaz sonuna kadar öylece bıraksam diyorum?

Sizin tür de çok güzelmiş. Çiçek aranjmanlarında gördüm sanki... Bu arada bugün bir kesme çiçekçide Koyu Mor Lisianthuslar gördüm, çok güzellerdi. Bizimkileri daha da merakla beklemeye başladım :)

kgursan
03-07-2009, 22:50
KGursan Bey, dalında bıraksak kurusa sorun olur mu? Benim pembe renkliler beyaz ufak çiçeklerini çıkardılar çok güzel görünüyorlar ama elleyince kupkuru olduklarını gördüm. Görüntüsünü çok beğendim, kesersem saksı güzelliğini kaybedecek. Yaz sonuna kadar öylece bıraksam diyorum?

Sizin tür de çok güzelmiş. Çiçek aranjmanlarında gördüm sanki... Bu arada bugün bir kesme çiçekçide Koyu Mor Lisianthuslar gördüm, çok güzellerdi. Bizimkileri daha da merakla beklemeye başladım :)

Statisleri kopartmazsanız (kesmezseniz) dipten tekrar gelir mi bilmiyorum. Belki de gelebilir ve açmış çiçekle yeni sürgün aynı saksıda , birarada olur.
Gördüğünüz mor lisianthuslar geçen yıl yerinde kalmış bitkilerden (serada) kesilmiş çiçeklerdir. Sizlere gönderdiğim morlar da aynı çeşitlerdir. Belki biraz boyları kısa kalabilir.

limon
04-07-2009, 10:12
Çok teşekkür ederim.

nurcanaybay
17-01-2010, 16:22
Bu gün deniz lavantası olduğunu bilmeden , sadece görünüşünü beğenerek tohumunu
aldım.Bilgilenmek için araştırırken sizlerin yetiştirmiş olduğunuzu gördüm.
Fakat gelişmiş halde ki hali ve sonrası hakkın da yazışmalar olmamış.Yaz dönemi boyunca memnun kaldınızmı merak ediyorum...

limon
17-01-2010, 18:56
Nurcan Hanım, yaz sonuna kadar çiçeği kurusa da üzerinde bırakın, canlı rengini bozmadan duruyor. ben fideleri seyrek dikmişim, daha sık diksem daha yoğun ve güzel görünürlerdi. Yerdekiler, saksıdakiler 3 katı büyüklüğe ulaşmışlardı. Güle güle büyütün. :)

uzman16
17-01-2010, 23:08
Dün 3 paket aldım tohumlardan. Pembe, mavi ve beyaz, bir de karışık.
2 farklı firmanın tohumları. Birinde 60 cm. diğerinde 80 cm. boylandığı yazıyor.

122297 122298 122299

Adalet Hanımın kuruttuklarını görmüş ve çok beğenmiştim.

Merak ettiğim çiçeklerini kestikten sonra köklü kısım yeşil kalıyor mu yoksa söküp atılıyor mu? Yıllık mı çok yıllık mı?

Adalet Yağcı
18-01-2010, 08:03
Sevgili Uzman16, tohumlarınızı Mart gibi ekin, Bursa soğuktur, çimlendikten sonra dışarı almazsanız fideler çok zayıf kalır.
Fideleri bolca güneş alan bir yere dikin, yarı gölgede pek sağlıklı olmuyorlar.

Aynı yıl çiçeklenirler, çiçekler tam açtığında gecikmeden kesmenizi öneririm, demet yapıp baş aşağı asarak fazla ışık almayan bir yerde kurutun.
Siz çiçekleri kestikçe yeni tomurcuklar verecektir, korkmayın.

Bitki iki yıllık, tohum oluşturması çok zor, ben bu güne kadar hiç tohum alamadım, bu yüzden iki yılda bir hazır tohum alıp ekiyorum.
Kolay gelsin.

nurcanaybay
18-01-2010, 12:09
Nurcan Hanım, yaz sonuna kadar çiçeği kurusa da üzerinde bırakın, canlı rengini bozmadan duruyor. ben fideleri seyrek dikmişim, daha sık diksem daha yoğun ve güzel görünürlerdi. Yerdekiler, saksıdakiler 3 katı büyüklüğe ulaşmışlardı. Güle güle büyütün. :)

Teşekkür ederim.Ben bir kısmını doğrudan bahçeye ekmeyi düşünüyorum.
Sonucu paylaşırım.

uzman16
26-01-2010, 14:47
Geçen hafta dayanamayıp birazını ekmiştim tohumların, 4-5 günde çimlendiler. Güneş görüyorlar. Havalar biraz ısınınca dışarı çıkaracağım.

limon
27-01-2010, 13:29
Büyümesi çimlenmesi kadar hızlı olmuyordu, hatta uzun bir süre hep aynı büyüklükte kalmışlardı.

Mine Pakkaner
27-01-2010, 14:07
Işık ihtiyacı yüksektir, evede tam ışık alan biryerde değilse fideleriniz cılız olur. Bir de bodur varyeteleri var, eğer ondan ektiyseniz fazla büyümelerini beklemeyiniz.

uzman16
08-02-2010, 23:20
Deniz lavantalarım gerçek yapraklarını çıkarıyorlar, 4 yaprak oldular. Balkona almak istiyorum ama çok soğuk. Bekliyorum. Havalar düzelince güneşin etkisiyle daha hızlı gelişecekler ve ben onları minik saksılara şaşırtacağım.

Adalet Yağcı
09-02-2010, 11:09
Pazar günü yaylaya gittiğimde geçen bahar diktiğim deniz lavantalarının soğuklarda etkilenmediklerini gördüm, hatta üzerinde bir kaç tane çiçek bile vardı.

Balkonda üzerine bir sera yaparak tutabilirsiniz sanıyorum.

uzman16
14-02-2010, 20:23
Adalet Hanım, Şubat ayında üzerinde kar ve çiçek var diyorsunuz. Muhteşem bir haber bu. Demek soğuğa dayanıklı. Teşekkürler. :)

Adalet Yağcı
14-02-2010, 20:36
Sadece iki bitkimin üzerinde yeni açmış gibi görünen dört beş minik çiçek gördüm, diğerlerinde çiçek yoktu, yaprakları da soğuktan hiç etkilenmemişti.

Hhatice
02-03-2010, 15:31
Beşiktaş migrosa tohumlar gelmiş Limonium Sinuatum Statice var isteyen arkadaşların haberi olsun

uzman16
08-04-2010, 21:36
Deniz lavantası Adalet Hanım sayesinde tanıdığım bir bitki. Aldığım paketlerin hemen hemen çoğunu ektim. Bazıları yeni çıkıyor, bazıları toparlanıyor.

134973

Adalet Yağcı
08-04-2010, 22:03
Maşallah, kendilerini kurtarmışlar, gelişimleri çok iyi görünüyor, artık gece gündüz dış ortamda kalabilir.
Sürekli dış ortamda kaldığında yaprak renkleri hafifçe kızıllaşabilir, endişe edecek bir şey yok korkmayın.

Fideciklerinizi bir ay sonra gerçek yerlerine dikin, bu sene bolca çiçekleneceklerdir.

Saksıda ve ya bahçede, gerçek yerine diktiğinizde yanına ince bir destek dikin, çiçekler sapları ile yana yatabiliyor, uzadıkça bağlarsınız.

uzman16
11-06-2010, 16:22
Deniz lavantalarım gayet sağlıklı gelişiyorlar. Hatta bir tanesi gövdenin ortasından dal uzatmaya başladı. Çiçekleri de yolda demektir. Merakla bekliyorum.

Atalya
28-03-2011, 20:19
Çocukluğumdan hatırladığım bir çiçek.Yıllar sonra bende tohumunu bulup ektim.

Atalya
28-03-2011, 20:26
Harika egede biz bu çiçeği ot olarak yerdik.Ah nerde şimdi o bolluk çiçeği bile yok.

Kiraz
03-04-2013, 12:34
Üç sene önce ektiğim mor çiçekli deniz lavantasını bir yıllık sanmıştım, bu yıl üçüncü yılı ve kökünden sürekli yeni sürgünler veriyor. Sürgünleri ayırıp diktim, bakalım tutacak mı?

İlk diktiğim kök saksıda ve korunaklı bir yerdeydi, bu nedenle mi üçüncü yılında, türünden mi anlayamadım ama önceki sene üzerine iyi kar yağmıştı.

Çiçekleri senede bir kaç kere açıyor ve çok dayanıklı, çiçek renklerini de sevdim, kuraklığa dayanıklı,... daha ne isteyeyim, bahçeye de bir kaç tane diktim, bakalım ne yapacaklar :)

hijadsol
15-12-2017, 23:43
İlgiyle takip ediyorum.

Bizim buralarda deniz kıyısından topladım durdum yazın, çok güzeller. umarım tohum bulabilrsem ben de deneyip fotoğraflarını paylaşırım :)

Kerem Örenç
17-12-2017, 20:25
Dayanabildiği en düşük ve en yüksek sıcaklık kaç derecedir?

siflera12
22-12-2018, 11:15
Dayanabildiği en düşük ve en yüksek sıcaklık kaç derecedir?Zone 8-10 arası

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

cracertatlici
22-05-2020, 12:31
tohumlarını nasıl elde edriz benım buralarda var çiçek açmış şekilde ama nasıl dıkılır bılemedım