View Full Version : Hepimiz çevreci adı altında 'çevreselciyiz' aslında
Amacım kimseye sataşmak ya da kasıtlı olarak özel bir kişiyi veya kuruluşu suçlamak değil.Toptan konusuyorum,insan olan ve bu doğanın nimetlerinden faydalanmakta olan herkes için.Eminim kızacaksınız içinizden ama inanın bu çevre için sadece saatlerce bir arada olabiliyoruz,sadece anlık tepkiler gösteriyoruz.Herkes inanıyorumki ozon tabakasının giderek inceldiğinin,denizlerin ve ırmakların atık deryalarına dönüştüğünün ve yaşam alanlarımız olan kentlerimizn hızla kirlendiğinin,havasının solunmaz hale geldiğinin farkında.Buraya kadar herşey 'çevreselci'lerin gösteri yürüyüşlerinde okuduğu basın açıklamaları ile hemen hemen aynı doğrultuda sarf edilmiş,aşina olduğumuz sözler.Ama sorun şu ki,biz kendi evimizin önüne bir çöp kovası koyabileceğimiz bir proje bile başlatmaktan aciz bir bilinçteyiz..
Merhabalar, hoşgeldiniz,
sizin yaşınızda neden böylesine olumsuz düşüncelerde olunur
anlamıyorum. Çevrecilik ile çevreselcilik arasında vurgulamaya
çalıştığınız farkı da anlamadım ama kendi adıma
aciz bir bilinçte olduğumu kabul etmiyorum.
Bu güne kadar çevremde birçok konuda değişime ben sebep oldum.
En başta da çevremdeki insanlarda değişiklik olmasını sağladım ki bu bile tek
başına çok önemli.
Bilinçli davranma gayretinize bir de konu açarken bölümün
uygunluğuna dikkat etmeyi eklerseniz çok seviniriz.
Tekrar hoşgeldiniz :)))
özür dilerim yanlıs yerde konu açtığımı fark ettiğimde iş işten geçmişti.Bir bakıma haklısınız da verdiğiniz yanıt konusunda.Öncelikle çevre bilincinin olusması için insanların tek tek bilinçli olması gerekiyor.Ben sadece biraz olsun bunu vurgulamak istedim.Belki de bir genelleme yapmam hataydı.Çevreselciden kastım her çevre sorununa karsı aynı ozenı gostermeyenlerdi.Otelinin önüne estetik dursun diye ağaç eken ve yine aynı agacı musterılerın araclarını cızıyor dıye acımasızca kestirenlereydi lafım.Küçük çapta botanik bir bahçe yap önce ve sonra yaptığına bak.Eleştirdiğim bu zihniyette olan bir çok tanıdıklarımızın olması.
hosbulduk:)
Bence tepkinizde haklısınız, biten pilleri çöp kutusuna atmayan kaç kişi var?
Bence tepkinizde haklısınız, biten pilleri çöp kutusuna atmayan kaç kişi var?
:((
Ben varım ama nereye atacağımı da bilmiyorum ki! Poşetin içinde öylece bekliyorlar.
Bundan bir kaç yıl önce lisedeyken ben yani,okulların hemen hemen hepsine yayılmış bir pil toplama kampanyası vardı.Şu an devam ediyor mu ya da her yıl aynı kampanya başlatılıyor mu yeniden bilmiyorum.Çevrenizde lisede okuyan bir arkadaş varsa öğrenirseniz biz de seviniriz.Ya da ben bir kaç juniora sorayım:)Önce haberdar olan büyük puntolarla yazsın kampanya olduğunu.Yararlı olabilecek bir hassasiyet hatta gereklilik olacak,eminim..
biraz araştırdım,bu birazcık çabaya karşılık buraya sığdıramayacak kadar çok bilgi edindim.Birkaçını aşağıya kopyaladım.Umarım sizin ikamet ettiğiniz yerin belediyesi ya da sivil toplum kuruluşları atık pil toplama kampanyasına devam ediyorlardır..
12-06-2005 tarihli sabah gazetesinden:
Bahçelievler'de 'atık pil' kampanyası
Bahçelievler Belediyesi 'Atık Pil Toplama Kampanyası' başlattı. Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu, 750 noktaya "Atık Pil Toplama Kutuları" koyarak toplum olarak çevre ve insan sağlığı için herkesi duyarlı olmaya davet ettiklerini belirtti. Bahçelievler'deki tüm eğitim, sistem kurumlarına, dini ibadethanelere, marketlere otellere, sitelere atık pil toplama kutularını koyduklarını belirten Develioğlu, kampanyayı başlattıklar okulda öğrencilere pilde bulunan 1gr civanın 20 ton yiyeceği, 10 ton suyu kullanılamaz hale dönüştürerek zehirlediğini de anlattı.
19-03-2006 tarihli sabah gazetesinden:
Bahçelievler'den iki ton atık pil toplandı
Çevre Bakanlığı ve Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği'nin dört ilçede gerçekleştirdiği 'Atık Pil Toplama Kampanyası'nda Bahçelievler en başarılı ilçe oldu. İki ay süresince Bahçelievler'deki 520 atık pil toplama noktasından iki ton atık pil toplandığı belirtildi. Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu, toplanan atık pillerin Büyükşehir Belediyesi'nce oluşturulan katık depolama alanları içinde özel olarak inşa edilen Atık Pil Bertaraf Depoları'na iletildiğini söyledi.
Trabzon Taka gazetesinden:
Trabzon Belediyesi evlerden atık pil toplama kampanyası başlattı İnsan ve çevre sağlığı açısından önemli bir çevre sorunu olan atık pillerin evsel atıklardan ayrı toplanması için Belediye tarafından kampanya başlatıldı...
Bu amaç doğrultusunda kentin ana cadde ve bulvarlarda 15 ayrı noktaya atık pil kutuları yerleştirildi.. Ayrıca, vatandaşların pillerin gelişigüzel ortama bırakılması durumunda doğaya ve insana vereceği zararları anlatan eğitim amaçlı, 20 bin adet broşür ile 500 adet afiş bastırılarak dağıtıldı.
Belediye Çevre ve Temizlik İşleri müdürü Ayşegül Nuhoğlu, toplanan pillerin geri kazanılıp ülke ekonomisine katkı sağlanacağını belirterek, " Yüzyıl kadar önce keşfedilen ve günlük hayatta gittikçe daha sık kullanmaya başladığımız piller, kolay taşınmaları ve pratiklikleri nedeniyle daha fazla miktarda üretilmekte ve tüketilmektedir.
Hayatımızı kolaylaştıran teknolojik ürünlerde görülebildiği gibi piller de bilhassa bilinçsizce kullanılması ve atık haline geldiğinde gereği şekilde kontrol edilmemesi sonucunda içerdikleri zararlı maddeler nedeniyle tehlikeli özellikler taşımakta ve bilhassa su ve toprak kirlenmesinde önem arzetmektedir.
Meram belediyesi sitesinin haberine göre 24-03-2006 tarihinde özel bir ilköğretim okulu da atık pil toplama kampanyası başlatmış:
Meram Belediye Başkanı Refik Tuzcuoğlu, atık pil toplama kampanyası başlatan Özel İdeal İlköğretim Okulu’na destek verdi.
Okulun Çevre ve Doğal Hayatı Koruma Kulübü öğrencilerini makamında kabul eden Başkan Tuzcuoğlu, kulüp çalışmaları hakkında bilgi aldı.
Sene başında atık pil toplama kampanyası başlattıklarını ve şu ana kadar bol miktarda topladıklarını belirten Kulüp yöneticileri, bunların depolanması için Başkan Tuzcuoğlu’ndan yardım istediler.
Başkan Tuzcuoğlu da, atık pillerin toplanması için özel bir kovayı okula hediye edeceklerini söyledi. Tuzcuoğlu, ayrıca okullar arasında ençok atık pil toplama konusunda yarışma organize edilirse birinci gelen okulu ödüllendireceklerini kaydetti.
Tuzcuoğlu, Özel İdeal İlköğretim Okulu Çevre ve Doğal Hayatı Koruma Kulübü tarafından temin edilen kuş kafeslerinin ağaçlara asılması noktasında da kendilerine destek vereceklerini açıkladı. Başkan Tuzcuoğlu, çevreci öğrencileri Beledeyinin düzenlediği Ağaç Dikim Bayramı’na da davet etti.
Kulüp öğrencilerinin sorularını cevaplayan Meram Belediye Başkanı Refik Tuzcuoğlu, onlara çeşitli tavsiyelerde bulundu: “Çöpleri rastgele atmayın, çöp kovalarına atın. Ağaçların bakımına gereken özeni gösterin. Çiçekleri kopartmayın. Çevrenizi temiz tutun. Bunları yaptığınızda çok daha güzel bir dünyada yaşamaya başlarsınız”
Öğrencilerin hepsini tek tek seven Tuzcuoğlu, ziyaretin sonunda onlara hediye verdi.
:( Mesajlarım çoğaldıkça takip edemez oldum. Bazılarını unutuyorum, özür dilerim.
Bu atık pil sorunununa Meram Belediyesi'nin destek verdiğini açıkçası sizin yazınızdan öğrendim. Ancak bu konuya el atan başkaları da var. Konya'daki Tekzen mağazası girişine pil için bir çöp kovası koymuşlar. Ben oraya atarak çözüyorum bu sorunu artık.
Konuyu açmayayım dedim ama arkadaşlar, çok kızgınım bu gün ve burada da benzer sorunları okuyunca iyice dertlerim depreşti.
Sorunum üst kat komşumun halı tozları. Bu gün balkona çıktığım zaman gördüklerim beni şok etti. Bütün ağaççık ve çiçeklerimin üstü komşumun bir gün önce oğluyla birlikte silkelediği halının tozlarıyla kaplanmıştı.
Uzun zaman bu sorunla uğraştım ve sonuçta artık balkonu kullanmayarak çözdük sorunu ama bu yıl bitki yetiştirmeye başlayınca sorun başka bir boyut kazandı. Bu sorunun köklü bir çözümü yok mu?:(
Bu sorunun köklü bir çözümü yok mu?
Gerekli malzemeler:
Uzun bir boru
Üfleyici bir alet
İçi dolmuş bir elektrikli süpürge torbası
Boruyu üst katın balkonuna uzatıp, aleti çalıştırın. Sonra yukarı çıkıp, işte şimdi balkonlarımız birbirine benzedi deyin :)
Gerisine karışmam :)
Gerekli malzemeler:
Uzun bir boru
Üfleyici bir alet
İçi dolmuş bir elektrikli süpürge torbası
Boruyu üst katın balkonuna uzatıp, aleti çalıştırın. Sonra yukarı çıkıp, işte şimdi balkonlarımız birbirine benzedi deyin :)
Gerisine karışmam :)
İlahi Malina! Kırıldım gülmekten. Eşime de okuttum mesajınızı. :D :D
Aslında benim bu konudaki mücadele tarihim uzun. İçinde kavga, yalvarma, uzun süre küsme vs var. Hatta pankartlar hazırlayıp tahtaya çaktım ve üst kattan görülebilecek şekilde yazıyı yukarıya çevirip kendi balkonumdan uzattım. Pankartta "komşuluk hakkı için yalvarıyorum, çırpmayın" gibi ifadeler vardı. Bir süre işe yarasa da sonunda eskiye döndük. En geçerli mazeret " sadece ben mi yapıyorum, herkes yapyor" oluyor.
fesleğen
04-11-2006, 14:18
Nereye gidiyor bu dünya!
Türkiye'de ve dünyada olanları gördükçe çıldırıyorum.Bunları bu sitede yazmam doğrumu değilmi onu da bilmiyorum.Ama bildiğim; daha fazla geç olmadan birşeyler yapmamız gerektiği...Bir sürü hayvan ve bitki türü yok olma tahlikesiyle karşı karşıya.Yakında ağaç, yeşil diye birşey kalmayacak.Depremler, seller,kısaca doğal afetler kapıda! Küresel ısınma yüzünü çoktan göstermeye başladı bile...Ama hala insanlar beton yığınları yapmaya,ağaçları kesmeye,denizleri kirletmeye,nükleer enerji santralleri kurmaya,dünyayı bombalamaya, öldürücü virüsler üretip ortalığa salmaya,ormanları yakmaya devam ediyorlar...Bu insanları hiç anlamıyorum!Kendilerinide mi düşünmüyorlar hiç?!Ormanları kasten yakarken kendi ciğerlerini de beraberinde yaktıklarını düşünemiyorlar mı?Artık haberleri bile dinlemek istemiyorum.Yangınlar,depremler,seller...Bu afetlerin insanları öldürdüğü söyleniyor.Acaba gerçekten öyle mi?Bence kesinlikle değil.****** depremler olacak.O da doğanın ihtiyacı.****** yağmurlar yağacak.Biz heryeri betonla kaplar suyun toprağa, denize ulaşmasına izin vermezsek su ne yapsın.****** bir yolunu bulup toprağa ulaşacak.Ama malesef beraberinde canlar alarak...İnsanlar selden ölmüyor.Bu sonu kendimiz hazırlıyoruz.Peki neden?? Sadece ve sadece para için...Kes ağaçları sat sonra bir dünya paraya.Yok et yeşili, dik yerine onlarca katlı binaları (malzemeden çalarak) sonra sat yüksek fiyata zengin ol!Biz İnsanlar kendi bulduğumuz şeye; paraya nasıl bu kadar köle olabiliyoruz anlamıyorum:( Bişeyler yapmalıyız! hepimiz bir fidan alıp diksek bulduğumuz en müsait yere,gereksiz yere su harcamasak, yerlere çöp atmasak,ne bileyim birşeyler yapmalıyız.Ama nasıl?
çok konuştum farkındayım ama bu olanları gördükçe içim yanıyor.Birşeyler yapmalıyız dünya daha fazla mahvolmadan. En son ağaç kesilmeden, en son balık tutulmadan, en son deniz kurumadan birşeyler yapmalıyız...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.