Bağlan

View Full Version : Unlu Bit (Pamuklu Bit)

Sayfalar : [1] 2

Mine Pakkaner
16-05-2006, 12:07
Pamuklu Bit -Unlu Bit Mücadelesi

Hem bazı bahçe bitkilerinde hem de bazı salon bitkilerinde çok görülen, can sıkıcı bir zararlıdır. Bahçede gardenya, pittosporum evde mum çiçeği, bazen afrika menekşesi, gloxinya vs. sıkça bu zararlıdan nasibini alır.

49797

Kendi emgi yaparak verdiği zarar yetmiyormuş gibi tatlımsı salgısının üzerinde de parazit mantarlar üreyerek fumajin dediğimiz, resimde siyah is gibi görünen durum meydana gelir.

Kendisinin ve yumurtalararının üzerinde unumsu pamukumsu bir doku oluşturur, bu dönemden sonra ilaçlardan zor etkilenir.

Sıvı yağ özellikle bitin solunum yapmasını önler. Böcekler trake solunumu yaptıkları için yüzeyi kaplıyor ve hava almayı önlüyor. Unlu veya pamuklu bit dediğimiz böceklerde eğer çok fazla değillerse başlangıçta uygulama iyi sonuç verir. Zaten siz siz olun mücadelede hiç geç kalmayın. Geç kalırsanız ev ilaçlarıyla yapacağınız müdahalede başarı şansınız düşer. Unlu, pamuklu bitler vücutlarını o pamuksu doku ile kapladılar mı zırh giymiş gibi korunurlar, ilaçlama sonuç vermez

Zirai mücadele ilaçları ile elbette bu zararlı ile savaşırız. en yakın yetkili zirai ilaç bayisine danışıp ilaç alabiliriz. Peki evde ne yapabiliriz?1. Hemen arap sabunlu zeytinyağlı solüsyonu hazırlar püskürtürüz.

1 lt suya 2 çorba kaşığı arap sabunu eritin içine 2 kaşık sıvı yağ koyun, 3 diş sarımsağı da ezin, karışıma ekleyin (sarımsak kokusu size kötü geliyorsa koymayabilirsiniz ancak böcekler üzerinde kaçırıcı etkisi var.)

Bu solüsyonu çalkalayarak kullanın. Yoksa yağ yukarı çıkar, püskürtücünün hortumu dipte olduğu için sadece sabunlu su atmış olursunuz.

2. 1 ölçü su ile 2 ölçü isopropil alkolü karıştırır püskürtürüz. (tüylü yapraklara uygulamayın)

3. 1ölçü taze adaçayı veya kekik yaprağını 2 ölçü sıcak suya katın ve blendırdan geçirip karışımı bir gece bekletin süzün.İçin 1/ 4 ölçü sıvı sabun katın, çalkayın , püskürtün. (Kuru adaçayı ve kekik ile denemedim.İki ölçü konulabileceğini düşünüyorum.Yine de denemek gerek)

Bütün yapacağınız ilaçlamalarda en önemli kural iyi bir kaplama yapmak ve ince püskürten bir başlık kullanmaktır. Kimyasal hazır ilaç kullanacaksanız, 1 lt solüsyona 1/ 2 kesme şeker katınız.Bu ilacın yapışmasını sağlar. İlaç yapraklara sis gibi gelmelidir. Yoksa siz su damlası gibi fıs fıs ilaç atarsanız bitkiye , yaprak altları da ıslanmazsa ilacı hazırlamak için harcayacağınız emeğe değmez , sonuç alamaz, bir de işe yaramadı dersiniz.

4. Henüz az ise mekanik mücadele yaparız, mesela bir kürdan vasıtasıyla temizleriz,bitkinin yapısı izin veriyorsa yıkarız, sonra ilaçlarız.

5. İlaçlamayı haftada bir kez uygularız.

6. Acı biber solüsyonunu püskürtürüz.

Bir ölçü çok çok acı biber,
Bir ölçü pelin( artemisia) yaprağı,
6 ölçü su

Biber ve pelini parçalayıcıdan birlikte geçirin ve suya koyun,
Bir taşım kaynatın, soğumaya ve çökelmeye bırakın, süzün.

Her ilaçlama öncesi hazırladığımız solüsyonu bir yaprakta uygulayıp bitkinin hassasiyetini kontrol etmeliyiz.

bonsaisever
21-09-2006, 18:24
1-Yağan sağanak yağmurdan sonra saksı tabağının altında biriken suda bu solucanımsı şeyler vardı.
Acaba bunlar zararlı mı?

3871

2- Ağacımın üzerinde dalın kırık bölümüne yerleşmiş olan beyaz, yaklaşık 15-20 ayaklı 0,5mm boyunda bir böcek vardı.
Resimde de görüldüğü (pek belli olmuyor ama) gibi un gibi şeyler bırakmış.

3872

fmt79
21-09-2006, 21:18
Solucana benzer yaratık pek anlaşılmıyor. Ama telaşa gerek yok. Bu görünüme sahip olan Tel Kurtları var ancak onlar da yumrulu bitkilerin yumru ve köklerinde zarar yaparlar. O yüzden telaşa gerek yok.

İkinci fotoğrafta ise, yani fotoğraf var ama görüntü yok :), unlu bite benziyor sanki. Tabi hayal meyal çıkarabiliyorum. Net bir görüntü olsa daha net konuşabilirim.

108855

Eklediğim fotoğraftaki böceğe benziyor mu? Teşhisi tam koymamız lazım.

bonsaisever
21-09-2006, 21:28
Evet, kesinlikle bu!
O resimdeki bitin unları, bit yok.
Akçaağacımın üzerinde ne olduğunu bilmediğim bir şey görünce öldürüp atmıştım.
O unları da diş fırçası ile temizledim.
Başka ne yapmalıyım?

Ayrıca o solucanlar tohumdan ürettiğim filiz halindeki Akçaağacımın saksı altından çıktı.
Kurtulmamın imkanı yok mu?

fmt79
21-09-2006, 22:33
Solucan şeklindeki yaratığın ne olduğunu çıkaramadım, üzgünüm bi şey söyleyemeyeceğim o konuda. Ancak saksı toprağını değiştirmeyi deneyebilirsiniz.

Unlu bite gelince; bir iki tane ise imha etmeniz iyi olmuş. Tekrar ortaya çıkarlarsa yine mekanik olarak mücadele etmeye çalışın. Saksıdaki birkaç bitkide bu yöntem iyi sonuç verebilir.

Ama zamanım yok, bir bakıyorum bitkinin her yerini sarmış derseniz o zaman birkaç kimyasal önerebilirim.

Bildiğim kadarıyla siz biraz pimpiriklisiniz :) O yüzden çevre ve insan dostu bir ilaç önereyim.

"Yazlık yağ" **** "Yazlık beyaz yağ" olarak bilinen petrol türevi bir kimyasal. Hektolineum vs vs adı altında preparatlar da var ancak "yazlık beyaz yağ" demeniz yeterli. Petrol türevi olduğu için açık (fason) satılan yerler de bulabilirsiniz.

100 L suya 2 L ilave edeceksiniz. Sıvı miktarına göre dozu ayarlayabilirsiniz. 1 L suya 15-20 ml ideal. Ama bence siz 15 ml yapın. Bazen süs bitkileri hiç beklenmedik ilaçlara karşı fitotoksite gösterebiliyor. Dikkat edilecek birkaç husus var. İlacı hazırlayınca önce bitkinin bir yaprağına uygulayın. aradan 3-5 saat geçsin. Yaprakta anormallik (yanma, sararma, renk değişimi) olmazsa tüm bitkiyi ilaçlayın.

İlaçlarken bitkinin her yerine ilaç gelmesine dikkat edin. Bu esnada hava sıcaklığı 32 dereceyi geçmemeli, bitki susuz olmamalı ve kükürt ile ilaçlamışsanız aradan 3 hafta geçmiş olmalıdır. Aksi halde bitkide yanıklara yol açabilir. Ancak bu ilaç çevre ve insan dostudur. Avcı böceklere zehirli değildir.

bonsaisever
21-09-2006, 23:57
Teşekkür ederim :)

lerdemir
03-10-2007, 09:32
UNLU BİT veya PAMUKLU BİT.

Bu zararlıyı görüntüsünden tanıdığım için ve de örnek olması açısından "ARAMA" fonksiyonundaki "Gelişmiş Arama"yı seçerek, içinde "Mine Pakkaner" tarafından gönderilmiş ve içinde "Unlu pamuklu" ifadeleri geçen mesajları tarattım, daha sonrasında da forumda bu konudaki uzmanlığını bildiğimden dolayı "fmt79" tarafından gönderilmiş aynı içerikte mesajları tarattım ve aşağıya eklediğim bağlantılardaki mesajlara ulaştım:

Bir suluboya fırçası veya eski bir diş fırçası ile ya da bitkiyi zedelemeyecek basınçtaki bir su ile duş başlığı altında önce bitkinin üzerinde mevcut zararlıları mekanik olarak uzaklaştırın, sonra da ilaçlama yapın.

Verdiğim yönlendirmede ev yapımı ilaçlar var, ama sorununuz ileri boyutta ise; bu nedenle kimyasal mücadele gerekebilir; bunun da uzmanı olan fmt79 adlı uzman üyemizden alıntılarsak:

- fmt79 şu mesajında (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=62359&postcount=100) şöyle demiş:

"Unlu bit ile mücadele konusunda forumda bilgiler var aslında. Yoğunluk ne durumda acaba? Az yoğunluklarda çevre dostu pestisitler mevcut iken, çok yoğunluklarda bunlar faydasız, o yüzden daha zehirli ama etkili pestisitler kullanılacak. Yazlık yağ bulma şansınız varsa etkisi güzel, yine Malathion da iyi, ama bu ikisini de yoğunluk azsa kullanın.

Hektolineum (yazlık beyaz yağ)
Malathion WP 25 (Malathion)"

- fmt79'un yazdığı şu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=41360&postcount=23) ise özetle

""Yazlık yağ" **** "Yazlık beyaz yağ" olarak bilinen petrol türevi bir kimyasal. Hektolineum vs vs adı altında preparatlar da var ancak "yazlık beyaz yağ" demeniz yeterli. Petrol türevi olduğu için açık (fason) satılan yerler de bulabilirsiniz.

100 L suya 2 L ilave edeceksiniz. Sıvı miktarına göre dozu ayarlayabilirsiniz. 1 L suya 15-20 ml ideal. Ama bence siz 15 ml yapın. Bazen süs bitkileri hiç beklenmedik ilaçlara karşı fitotoksite gösterebiliyor. Dikkat edilecek birkaç husus var. İlacı hazırlayınca önce bitkinin bir yaprağına uygulayın. aradan 3-5 saat geçsin. Yaprakta anormallik (yanma, sararma, renk değişimi) olmazsa tüm bitkiyi ilaçlayın." der...

- fmt79 şu mesajında ise (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=47230&postcount=80) şöyle demiş:

"Malathion etkili maddeli insektisitler Unlubitin başlangıç dönemlerinde kullanılabilir. Bu dönemlerde etkinlikleri iyidir. Ancak, ileriki dönemlerde, yani unlubitler çoğalıp, salgıları kendi büyüklüklerine ulaşınca, bitkide sadece beyaz bir tabaka görmeye başladığınız zaman, Malathion etkisiz kalır. Yoğunluk o kadar yüksek ise sistemik etkili insektisitler kullanmanız gerekecek.

Unlubit yoğunluğu fazla ise, bitkiniz de az sayıda ise, elinize bir patates filesi alın (Bitkiye zarar vermeyecek herhangi bir şey olabilir aklıma şu anda patates filesi geldi), unlu bitleri bitkiye zarar vermeden azaltın. Fileyi sürterek salgıları ve fazla unlubitleri düşürün. Sonra Malathionu uygulayın."

begonvil 14
14-10-2008, 19:56
selam arkadaşlar.ben bu yaz başladım bitki aşkına.ama menekşelerimde ve sakız sardunyalarımda unlu bit denen o bembayaz kurttan oluştu.ziraatçıdan ilaç aldım.geçiyor gibi oluyor tam kurtuldum derken diğer çiçeklerimde başlıyor.hastalıklı olanları ayrı bir cam önüne koydum.ama kurtulamıyorum.napabilirim.bu konuda yardım ederseniz çok sevinirim.

Günüm
14-10-2008, 21:22
Hoşgeldiniz.
Neemazal isimli organik böcek ilacı ile savaşı kazanmanız kesin. Benim bu sene unlu bir derdim olmadı çok şükür. Özellikle gardenyalarımı sarıyorlardı. Forumda Neemazal adı ile arama yaparsanız, istediğiniz tüm bilgilere ulaşırsınız.

selenn
14-10-2008, 21:30
Hoşgeldiniz Begonvil 14,

Mine Hanım'ın vermiş olduğu bilgilerde yeralan arap sabunlu, zeytinyağlı solüsyon sayesinde sukulentlerimi kurtarabildim bu illet bitlerden. Fakat sizin de bahsettiğiniz gibi tam kurtuldum derken belirli bir zaman sonra diğer bitkilerde de beliriyorlar. Buna izin vermemek için en iyisi bitli bitkinin etrafında yeralan tüm bitkilere de ilaçlama yapmak. Önüne geçilemeyecek durumdalarsa kimyasallara başvurmak en köklü çözüm.

mymuberra
15-10-2008, 12:07
arkadaşlar izmir' de neemazal' ı bulabileceğim bir yer varmı acaba ?

oceanheart
15-10-2008, 12:28
Sn. mymuberra ilgili linke bakabilirsiniz ben İzmir Otogarı ile yenişehir arasında biryerden almıştım http://www.vit-verim.com/tr/address_tr.htm

begonvil 14
17-10-2008, 10:01
herkese selam arkadaşlar.ben yeni üyeyim.öncelikle kendimi tanıtayım.ismim dilek.boluluyum.sakız sarsunyalarımda ve menekşelerim unlu bit yüzünden öldü.şimdiyse küpe çiçeğimde ve ölenlerin yerine tekrar alığım sakız sardunyalarımda var.mine hanımın yazdığı tarifi uyguladım dün inşallah bi daha çıkmazlar.çok üzülüyorum..
acaba çiçeklerimin toprağını değiştirsem unlu bitler bir daha olurmu?birde unlu biti toprakmı yapıyor **** nasıl oluşuyor?
lütfen herkesin görüşlerini bekliyorum.

begonvil 14
17-10-2008, 11:20
herkese selamlar.benim sakız sardunyalarım ve menekşelerim unlu bit yüzünden öldüler.diğer çiçeklerimdede vardı ama ziraaatçıdan ilaç aldım yok etmeyi başardım.1 ay kadar yoktu.ama geçen gün tekrar olduklarını gördüm.
mine hanımın yazdığı sabunlu karışımı uyguladım geçmiş gibi görünüyorlar.
benim sizlere sorum şu unlu bit neden oluyor?topraktanmı sıvı gübredenmi?
şimdiden teşekkürler

malina
17-10-2008, 12:05
begonvil, yazışmaları var olan başlık altında sürdürüyoruz. Lütfen yeni konu açmayın. Açtıklarınızı burada topladım.

Mine Pakkaner
17-10-2008, 20:55
.. sorum şu unlu bit neden oluyor?topraktanmı sıvı gübredenmi?
...
O bir canlı, topraktan veya sıvı gübreden olmasına imkan yok. Ergini yumurta bırakır üremesi bu şekilde olur. Karıca vasıtasıyla da taşınır, bitki artıklarıyla da. Bir yumurta çatlarsa yeniden bulaşma başlar. Bu yüzden mücadelesinde dikkat gerekir. Bir ilaçlama yetmez.

begonvil 14
18-10-2008, 09:32
herkese teşekkürler arkadaşlar.buraya yeni üye olduğum ve bu siteyi kullanmasını bilmediğim için birden fazla yazı yazmışım.cevap gelmiyor diyede üzülmüştüm.ama şimdi buldum yazdıklarınızı.ben unlu bitleri yok etmeye çalışırken galiba onlar benim çiçek sevgimi yok edecek.ama yazdan beri uğraştırıyorlar.bana ziraatçının verdiği ilacın üztünde panzeher yazıyor.acaba o mu unlu bitleri yok etmedi.

begonvil 14
18-10-2008, 09:44
eğer unlu bit geçmezse neemazalı alıcam ama boluda bulabilirsem

begonvil 14
18-10-2008, 13:15
boluda nemazalı bulamadım.

begonvil 14
18-10-2008, 13:57
sevgili günüm

neemazal isimli ilacı istdan bir firmada buldum fakat 40 euro.bu çok pahalı.

Mine Pakkaner
18-10-2008, 20:10
Dil kullanımına özen göstermenizi rica ederim.

fmt79
19-10-2008, 20:13
Erken dönemde yazlık beyaz yağ da kullanabilirsiniz. Petrol türevi olsalar da, pekçok insektisitten daha güvenlidir. Hem de yararlı böceklere etkisi yoktur... Ama unlu bit çok fazla ise yazlık yağlar etkin olmuyor malesef.

begonvil 14
19-10-2008, 20:25
Aslında Mine Hanımın önerdiği arap sabunlu karışımı uyguladım,üç gün sonra da oksijenli su karışımını uyguladım.Hatta ölmüş unlu bit buldum 1 tane.Sanırım onlar yine bir süre sonra beni şaşırtıp yeniden çıkarlar ortaya.Ama ben haftada bir arap sabunlu karışımı yinede yapıcam tamamen yok etmek için.
Forumda NEEM AZAL isimli ilacın unlu bitlere etkili olduğunu okumuştum.Samsunda bir yerden 200 gr buldum.Yarın sipariş vereceğim.Merak ettiğim şey NEEM AZAL kullanıpta unlu bit ve beyaz sineklerden tamamen kurtulan var mı?Çünkü şimdiye kadar aldığım ilaçlar hem çiçeklerimi öldürdü hem de unlu bitlerden kurtulamadım.Çiçeklerime çok üzülüyorum..

begonvil 14
20-10-2008, 16:49
Bonsaisever unlu bit için bitkilerine ne uyguladın?Benim çiçeklerimdede unlu bit yüzünden çoğu öldü.Şimdi birkaç sakız sardunyamda yavrularını gördüm.Mine Hanımın ev yapımı ilaç tarifini uyguladım.geçti gibiler.Siz ilaç yaptınız mı?yaptıysanız ne tür bir ilaç yaptınız?

derya Derya
13-11-2008, 09:19
Arkadaşlar bu unlu bitler neden oluyor acaba?
Çıldırmak üzereyim. Dün coleusumun onlar yüzünden ölümün eşiğine geldiğini gördüm.
Bitkilerim için ne gerekiyorsa yapmaya çalışıyorum, neden neden bu bitler oluşuyor anlayamıyorum.
Acaba nerede hata yapıyoruz?
Çok üzgünüm, o unlu bitlerden de nefret ediyorum.

Mine Pakkaner
13-11-2008, 11:03
Bunlar kendiliğinde oluşmaz, çevreden, saksıdan vs. bulaşır, toprağın üstüne düşmüş olabilir. Minicik bir yumurta olsa gelişir ürer, pamukçuk üzerini sonradan kaplar. Korunmanın tek şartı çok iyi gözlemektir. Hergün kontrol ve sürekli mücadele etmek gerek.

pinkolet
21-02-2009, 12:25
öncelikle böyle bir site için çok teşekkür ediyorum herkese. benim gardenyamda bu hastalık var sanırım aşağıya resimlerini koyuyorum bakıp söylerseniz sevinirim. ancak ben daha önce ne yapılması gerektiğini bilmediğim için elimle temizlemeye uğraştım fakat sonuc alamadım bu yüzden de uzun zaman gecti. umarım bir sonuc alabilirim bu ilaçlarla. tekrar çok teşekkürler..
http://img218.imageshack.us/my.php?image=stp63163.jpg
http://img27.imageshack.us/my.php?image=stp63169.jpg

pinkolet
21-02-2009, 13:08
bir de arap sabunu yerine antibaktariyel sıvı sabun (protex) kullansam olabilir mi acaba? :confused:

begonvil 14
21-02-2009, 14:36
Sevgili Pinkolet
Ben Arap sabunlu karışımı uyguladım. Sardunya,küpe çiçeklerimi unlu bitten kurtardım. Kesinlikle çok güzel sonuç aldım.
Ama gardenyam olmadığı için size yanlış birşey söylemek istemiyorum. Tecrübeli arkadaşlar cevap vereceklerdir.

pinkolet
21-02-2009, 15:09
tesekkur ederim. bugun su ve kürdan yardımıyla iyice temizledim ve toprağını değiştirdim çünkü toprağında da var gibi geldi. görünürde bir şey kalmadı fakat yine sabunlu karışımı uygulayacagım. umarım iyi olur.

begonvil 14
21-02-2009, 15:46
Unlu bit yanındaki çiçeklere bile bulaşıyor. Gardenyanızı ellediğinizde öbür çiçeklerinize dokunmayın, Diğer çiçekleri yanından alın. Kalmadı gibi görünüyor ama bir kaç günde tekrar çoğalıyor.
İnşallah kurtulursunuz unlu bitlerden. Çok sıkıntı verici bir emici unlu bit.

sercan1969
22-02-2009, 12:38
Sevgili Begonvil....Sebze ve meyvelerdeki hastalık ve zararlılarla mücadelede
Organik ilaç arayışını anlıyışla karşılıyorum çünkü tavsiye edilen dozlara uyulmadığında ve son ilaçlama ile hasad arasında geçmesi gereken süreye uyulmadığında bu meyveleri tükettiğimiz için sağlığımıza bundan olumsuz etkileniyor.Ancak süs bitkileri ve dış mekan bitkilerimize Türkiye de ruhsatlandırılmış sonderece etkili insektisit ve fungisitler var neden bunları kullanmayalım ki?

yukka
22-02-2009, 13:00
Sevgili Begonvil....Sebze ve meyvelerdeki hastalık ve zararlılarla mücadelede
Organik ilaç arayışını anlıyışla karşılıyorum çünkü tavsiye edilen dozlara uyulmadığında ve son ilaçlama ile hasad arasında geçmesi gereken süreye uyulmadığında bu meyveleri tükettiğimiz için sağlığımıza bundan olumsuz etkileniyor.Ancak süs bitkileri ve dış mekan bitkilerimize Türkiye de ruhsatlandırılmış sonderece etkili insektisit ve fungisitler var neden bunları kullanmayalım ki?

Ben evdeki ve balkondaki bitkilerime bahsettiğiniz ilaçları kullanmaya çekiniyorum. Çiçeğe el değerse zehirlenebiliriz ya da ilaçlanmış bitki evin havasını zehirler, diye düşünüyorum. :confused:

begonvil 14
22-02-2009, 13:26
Bir bayinin tavsiyesi üzerine ilaç aldım. Çiçeklerim tümden öldü. Artık kullanmak istemiyorum. Bir ilaç araştırdım ama onun da tümden çözüm olmadığını duydum. O yüzden bitkisel ev yapımı ilaç uyguladım. Kesinlikle unlu bitten kurtuldum.
Yine unlu bit ve benzeri zararlılarla karşılaşsam yine aynı yöntemi uygularım. Çok memnunum. Keşke ölen çiçeklerime de bunu uygulasaydım.

sercan1969
22-02-2009, 13:34
Sn begonvil zirai mücadele ilaçlarının piyasaya çıkması uzun araştırma ve incelemelerden sonra gerçekleşiyor.Bu süre yaklaşık 10 yıl.. bu süre zarfında doğru dozlarda ve doğru zamanda ve doğru bitkiye zararı olmadığı ve insan sağlığı açısından güvenli olduğu kanıtlanırsa o zaman piyasaya çıkmasına müsade ediliyor...Tahminim sizin ilaç aldığınız zirai ilaç bayii size yanlış ilaç tavsiye etmiş **** siz dozu biraz yüksek tutmuşsunuz aksi taktirde bir ilacın bir bitkiyi yakması mümkün değil...

sercan1969
22-02-2009, 13:39
Sevgili Yukka Laser diye bir ilaç var mesela hem kokusuz hemde güvenli son ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken süre bu ilaçta 0 gün...Menşei bir toprak bakterisinin mayalandırılmasıyla elde edilmiş bu bakteri toprakta çürükçül yaşayan ve insan sağlığına zararı olmayan bir bakteri.. bu ilaç İyi Tarım uygulamasında ve Organik Tarımda kullanımına müsade edilen bir ilaç size bu ilacı tavsiye edebilirim...

yaprak 92
22-02-2009, 22:07
sayın begonvil14
bize de bu ev yapımı ilacı tarif edebilirmisiniz acaba?
küçük bir bahçem var ve 2-3 yeni fidanım oldu bunlar ve güller için bordo bulamacı önerdiler, aldım ,ama henüz kullanmadım.bu ilaç hakkında fikir verecek arkadaşlarım vardır umarım.bekliyorum.Teşekkürler

sercan1969
22-02-2009, 22:25
Önemli!!!! Ağaçlarınız uyandı ise kesinlikle kullanmayın...Size satılan göz taşı mı yoksa bordo bulamacı mı? Bordo bulamacı göztaşı+kireç karışımından oluşur...

BORDO BULAMACININ HAZIRLANIŞI VE UYGULAMALARI

Bordo bulamacı, göztaşı (Bakır Sülfat %98) ve kireç kullanarak hazırlanan bir karışımdır.

Bordo bulamacı çok sayıda fungal ve bakteriyel hastalıklara karşı kullanılabilen bir tarım ilacıdır. Özellikle sonbaharda (yaprakların ¾’ü **** tamamı döküldüğünde) ve ilkbaharda (gözler uyanmadan önce) meyve ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında, ertesi yıl çıkabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastalığa karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır.

Sonbahar ve ilkbaharda bordo bulamacı kullanılmadan bazı bakteriyel hastalıklarla mücadelede tam başarıya ulaşmak mümkün değildir.

Bordo bulamacı kullanıma hazır halde ilaç bayilerinde bulunabileceği gibi, bakır sülfat (göztaşı) ve kireç ile hazırlanıp kullanılması da mümkündür. Ancak hazır bordo bulamacı kullanılması halinde, kullanma dozunun önceden iyi bilinmesi gerekmektedir.

Bordo Bulamacının Hazırlanışı
Bordo bulamacının dozları, kullanılacağı zamana göre değişmektedir. Meyve ağaçlarına sonbahar ve ilkbaharda uygulanacak koruma amaçlı genel kullanım dozları %2 ve %1’liktir.

Aşağıda örnek olarak verilen %2’lik bordo bulamacının hazırlanışı esas alınarak %1 ve diğer oranlarda bordo bulamacı hazırlanabilir.

%2’lik Bordo Bulamacının Hazırlanışı (1.000 Litre) İçin Gerekli Madde Ve Malzemeler:

· 20 kg göztaşı ve 20 kg sönmüş kireç (veya 10 kg sönmemiş kireç),

· 40-50 litrelik 2 adet plastik kova,

· Yaklaşık 1 m uzunluğunda ağaçtan iki adet sopa.

a) 20 kg sönmüş kireç bir plastik kovaya konur ve üzerine bir miktar temiz su ilavesiyle karıştırılarak ayran kıvamına getirilir.

b) Benzer şekilde 20 kg göztaşı ayrı bir plastik kovaya konur ve üzerine bir miktar temiz su ilavesiyle karıştırılarak 40-50 litreye tamamlanır.

c) İlaçlama tankı (örneğin; 1 tonluk) deposuna bir miktar su (100-200 litre) konur. Bunun üzerine önce hazırlanan sönmüş kireçli su tankın süzgecinden geçirilerek boşaltılır. Daha sonra ilaçlama tank deposuna hazırlanan göztaşı eriyiği yine tank süzgecinden geçirilerek yavaş yavaş boşaltılırken bir yandan da devamlı karıştırılır. Böylece açık mavi renkli bir bulamaç meydana gelir.

İlaçlama tankı su ilavesiyle 1.000 litreye tamamlanır. Böylece %2 lik 1.000 litre ,bordo bulamacı hazırlanmış olur.

Bordo Bulamacını Kontrol Ediniz

Usulüne uygun olarak hazırlanan bordo bulamacının mavi renkte, nötr veya alkali olması arzu edilir. Tek başına göztaşı eriyiği yakıcıdır. Konulan kirecin yeterli gelip gelmediğini kontrol etmek için 3-5 cm boyunda, passız, parlak bir çivi hazırlanan bordo bulamacına batırılarak 4-5 dakika bekletilir ve sonra çıkarılır. Çivi üzerinde esmer, kırmızı bir leke meydana geldiyse biraz daha kireçli su ilavesi gereklidir. Şayet çivi olduğu gibi lekesiz çıkar ise ilaç iyi hazırlanmış ve kullanıma hazır demektir.

Bu işlem turnusol kağıdı kullanılarak da yapılır. Kırmızı turnusol kağıdı bordo bulamacına batırıldığında, mavi renge dönüşür ise bulamaç iyi hazırlanmış demektir, kırmızı renkte kalırsa bir miktar daha kireçli su ilave etmek gereklidir.

Bordo Bulamacı Hazırlanırken ve Kullanırken Dikkat Edilecek Bazı Hususlar:

1. Bordo bulamacı hazırlanırken demir, saç gibi metal kaplar kullanılmaz.

2. Bordo bulamacı hazırlanırken daima kireçli suyun üzerine, göztaşı eritilmiş su ilave edilir.

3. İlaçlama tankına sönmüş kireç eriyiği ve göztaşı eriyiği boşaltılırken süzgeçten geçirilmesi gerekir. Süzgeç kullanılmaz ise bazı artık parçacıklar ilaçlama aletinin memesini tıkar.

4. Bordo bulamacı hiçbir ilaçla karıştırılıp atılmaz.

5. Ağacın üst dallarından başlayarak alta doğru aşırıya kaçmadan, yıkama şeklinde (boş, kuru dal kalmadan tüm gövde) ilaçlama yapılır.

6. İlaçlamadan sonra 10 saat içinde yağış olursa ilaçlamayı tekrar etmek gerekir.

7. Hazırlanan ilacın en geç bir gün içinde kullanılması tercih edilir.

9. Hemen kullanılmayacaksa hazırlanmış olan 1.000 litre bordo bulamacına 2 kg şeker **** 10 litre yağsız süt karıştırılmak suretiyle 15-20 gün muhafaza etmek mümkündür.

10. Bordo bulamacı atıldıktan sonra ilaçlama aleti temizlenmelidir.

BORDO BULAMACININ KULLANILDIĞI MEYVE VE BAĞ HASTALIKLARI

Elma ve armut kara lekesi, armutlarda memeli pas, yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında ateş yanıklığı, monilya, eriklerde cep hastalığı, kayısı ağaçlarında sürgün ve dal yanıklığı, kayısılarda yaprak delen, sert çekirdekli meyve ağaçlarında bakteriyel kanser ve zamklanma, kiraz dal yanıklığı , şeftali yaprak kıvırcıklığı, şeftalide yaprak delen, meyve ağaçlarında armıllarıa kök çürüklüğü, bağlarda ölü kol, bağ antraknozu, bağ mildiyösü hastalıklarına karşı kullanılabilmektedir.

yaprak 92
22-02-2009, 22:33
teşekkürler Sevcan1969
tarım ilaçları satan bir dükkandan bordo bulamacı diye istedim hazır halde verdiler.sanırım yazdıgınız gibi göztaşı ve kireç karışımı olmalı.detaylı bilgi yazmışşınız çok teşerkkür ederim.

Lilium
22-02-2009, 23:37
Bir ilave bir şey söyliyeyim, ben her zaman kendi yaptığım bordo bulamacını, tercih ettim.
Burası çok önemli olduğu için alıntı yaptım. hiç bir zaman tam tersi yapılmaz.
Bunun üzerine önce hazırlanan sönmüş kireçli su tankın süzgecinden geçirilerek boşaltılır. Daha sonra ilaçlama tank deposuna hazırlanan göztaşı eriyiği yine tank süzgecinden geçirilerek yavaş yavaş boşaltılırken bir yandan da devamlı karıştırılır. Böylece açık mavi renkli bir bulamaç meydana gelir.

malina
19-03-2009, 13:58
153534

Kabuklu bitler ile mekanik mücadele söz konusu değildir. Ama bir adet bitkiniz varsa, vaktiniz de bolsa, o zaman birşey diyemem. Kimyasallara geçmeden önce birşey söylemek istiyorum; kabuklu bitler genel olarak tozlu bitkilerde daha yoğun olurlar. O yüzden bitkinizin tozlu olmamasına gayret gösterin.

Kimyasal olarak, yazlık yağ çok etkili ve doğal düşmanlara karşı zararsızdır. Kullanımı kusursuz ise etkisi de kusursuz olacaktır. Bitkiye ince tabaka şeklinde uygulamanız yanlış olur, sanki bitki suya batıp çıkmış gibi ıslanmalıdır. Yaprağın hem alt hem de üst yüzeyi ilaçlanmalıdır. Bu şekilde beyaz yağ uygulaması iyi sonuç verir. Tekrar denemenizi tavsiye ederim. Ama yine de olmuyor derseniz, o zaman başka insektisitlere başvurmanız gerekecek.

Örneğin `Hektolineum` gibi 700g/l bir yazlık yağ alırsanız %1,5 oranında karışım hazırlayacaksınız. Yani 1 L suya 15 ml `Hektolineum` ilave edeceksiniz. Bitkinin yaprak ve ince dallarına (sanki bitki suda ıslanmış gibi) bolca püskürteceksiniz. Püskürteceğiniz cihaz gelişmiş bir sırt pülverizatörü olabileceği gibi, kuaförlerin kullandığı basit spreyler de olabilir.

Beyaz yağlar, insanlara, diğer sıcak kanlılara, arılara ve faydalı böceklere toksik etkisi bulunmadığı için ruhsatlandırma sırasında etki süresi hesaplanmamıştır. Kullanım sıklığı size kalmış. Yağ formunda olduğu için çok sık uygularsanız bitkinizin stomalarını kapatırsınız. Yağ formundaki çevreye ve insana zararsız olan bu insektisit kabuklu bitlerin solunum deliklerini kapatacak. Ve oksijen alamadıkları için ölecekler. O yüzden ani etki beklemeyin.

Birincil zararlı olan böcek öldükten sonra ikincil zarar (yapışkan şekerli salgılar) zamanla ortadan kalkacaktır.

Benim fikrim: Üzerinden yağmur yağmadığı sürece 15 gün ara ile iki uygulama sizin için yeterli.
Bayer'in 850 g/l dozundaki `Summer oil` gibi bir yazlık yağ alırsanız o zaman karışımda yazlık yağ oranı %1,25 olacak. Yani 1 L suya 12,5 ml `Summer oil` ilave edeceksiniz.

Mesela; Suprathion 40 EC (Methidathion) olabilir. veya Gusathion M WP 25 (Azinphos methyl). Öncelikle yazlık yağı tekrar denemenizi öneririm. Kükürt, Captan ve Folpet ile yazlık yağ ilaçlamaları arasında en az 21 gün geçmeli, yazlık yağ uygulama sırasında bitkiler su stresinde olmamalı, hava sıcaklığı 32 derecenin üzerinde olmamalıdır. Başarılı olmazsa Suprathion'u kullanmanızı tavsiye ederim.

Kabuklu bitlerin mücadelesi meyve ağaçlarında, süs bitkilerinde, ve turunçgillerde birbirinden farklıdır. Farklı insektisitler kullanılır.

mkayali
23-05-2009, 20:15
Sayın arkadaşlar,

Aşağıda Afrika menekşemin hastalık sonucu geldiği hali görüyorsunuz. Lütfen bu hastalığın unlu bit mi yoksa başka bir sorun mu olduğu konusunda yardımcı olun. Maalesef diğer bir menekşemde de bu sorunu gözlemlemeye başladım.

Ayrıca belirtmek isterim, sağlıklı menekşelerim (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1402&page=130) de bulunuyor ve bu forumdaki arkadaşlarımın uyarısı sayesinde hastalıklı olanlarla onları ayırdım.

MetinT
03-06-2009, 22:58
Benim de Elma ağacımda var unlu bit yapraklarda değil gövdede. şu an mekanik yoldan temizliyorum sürekli ama boyumdan büyük ağaç sürekl temizle temizle canım çıktı. ayrıca bu şekilde bir çözüme ulaşamayacağım kesin. hekplan20sp diye bir ilacım var insektist. onu uygulasam fayda eder mi? aslında kimyasal sokmak istemiyordum ama pek arap sabnuya ölecek gibi değiller. incecik dalda cm lerce kalınlıkta pamuk tabakaları oluşuyor. elle kazı kazı nereye kadar :(. pamukları kazımadan ilacı atsam etkilenecekler mi peki?

MetinT
07-06-2009, 22:40
Sn. Mine Hanım;
Elma ağacımda aşırı miktarda pamuklu bit var. Elle temizliyorum ancak sürekli ürüyorlar.
Ve ağacın kabuğu sanki maket bıçağıyla kesilmiş dikey, boydan boya yarık. (irili ufaklı tüm dallar için böyle) ordan tutunca kabuğun tamamı kolayca soyulabilecek yumuşaklıkta. bu Elma ağacının bir özelliği mi bilmiyorum. bu yarıklara özellikle bitler dolmuş. ne yapabilirm. yıkıyorum olmuyor her gün elimle eziyorum. toprak sürtüyorum. kurtulamıyorum.ayrıca yaprak ve meyve saplarına tutunduklarında, çok yumuşatarak yaprağın ve meyvenin düşmesine de sebep oluyorlar. 20-30 tane de meyva var. bu sene elma yemek istiyordum.ağacım genç 3-4 yaşında.
insektist ilaç da kullanabilirim. Bir yöntem söyleseniz, etkili çözüm için çok sevinirim.

MetinT
08-06-2009, 18:29
Kendim bir yöntem buldum sanırım. İlaç sıkmak için kullanılan pompalı bidon gibi şeyler var.
2 litrelik benimki. Onun ucunu aeresol gibi atsın diye değil tam tersine toplu olarak atması için ayarlıyorum. Sıvıyı toplu şekilde atıyor. İyice pompaladıktan sonra suyu bu tazyikli şekilde pamukların üstüne sıktığımda pamuklar hemen gidiyor. Fırçayla temizlemekten çok daha kolay. Meyve ve yaprak sapları da kırılmıyor. En son da insektisit bir ilaç attım. Ama suyu attığım şekilde özen gösteremedim ilaca. Çünkü bayağı zehirli. İnsana da elbet bir zararı vardır solumanın.
Evde küçük bitkilerinizde rahatça kulanabilirsiniz bu yöntemi. Yeterince tazyikli su sıktığınızda sadece pamuklar değil bitler bile sökülüp gidiyor. İlaca gerek kalmadan bile çözebilirsiniz. Ben ağaçta uygulayabildiğime göre küçük bitkilerde hayli hayli olur.

Fatih
21-07-2009, 08:54
Bu bitten kurtuluş biraz zor gibi ancak mücadeleden bıkmayacağım.Menekşelerimden 2 saksı attım ve şu an bir saksım ve birde pet bardaktaki menekşemde var.İkisinide DDVP Em isimli çok zehirli bir ilaçla ilaçladım.BEnim sorum bu bitler pamuk bağlanmadan daha çabuk yok edeceğim bir yöntem var mı?

tourkana
21-07-2009, 11:30
Çamlarımda aynı sorun vardı, supracide ve priban adlı ilaçları karıştırarak kullandım ve başarılı sonuç aldım. Denemenizi tavsiye ederim.

sarge
21-07-2009, 12:52
arkadaşlar bu zararlıya karşı parathion metyl içerikli insaktisit(böcek ilacı)kullanabilirsiniz
bu ilacı butun tarım ilaçları bayilerinde bulabilirsiniz ayrıca fiyatlarıda çok uygundur kilosu 10tl dir(ben satıyorum) siz 250 gr lık alın bir litre suya 10 gr ilaç kullanın

maki01
21-07-2009, 13:41
Neemazal uyguladım, topraktan ve yapraktan. Henüz yaygın değil Ama müthiş hızlı ürüyorlar. Kürdanla tek tek temizliyorum. Köpeğim olduğu için zehirli ilaç da kullanamıyorum, bir yaprak yere düşse köpeğim onu bulur. Umarım sadece sardunyalarda kalır.

dostca
21-09-2009, 11:15
Sarmaşık ve limon agacımın yapraklarında görülen bu paraziti nasıl yok edebilirim. Kürdan ucuyla temizledim olmadı, elimle oğuşturarak sıvı sabunlu su ile yıkıyarak yapraklarını teker teker yıkadım ama başedemedim. Elimde ziraat böcek ilacı ve suda eriyen kükürt de mevcut ama bunları denemedim bunlardan nasıl kurtulabilirim. Deneyimlerinize ihtiyacım var.

SerDag
02-11-2009, 13:28
Bu zararlıdan önce bir Yucca'mı sonra da ismini bilmediğim güzel bir palmiyemi kaybettim.

Bir forumda okuduğum NeemAzal isimli yağ temizleme konusunda işe yaramıştı. Bir satın alma sitesinden alıp sulandırarak püskürtme yapmıştım. 10 gün içinde temizlenmişti. Ancak ilk nesili temizlesem de 2. neslin yumurtalardan çıkış anında ilaçlamayı denk getiremedim sanırım. yine sardı. Ve sürekli ilaçlamak gerektiriyordu. 5 günlük tatile gidip gelişim sonucu nüksetmişlerdi. Bu zararlının sadece tüysüz yapraklı salon bitkilerine bulaştığını sanıyordum, ancak bugün sevimli bir kaktüs ve menekşeleri de sarabildiğine şahit oldum. Nereden gelip bulaştıklarını çözemiyorum doğrusu. Örneğin o menekşeler uzun süredir aynı odadaydılar. Yeni bir bitkiyle temasları olmadı. Torf / toprak içinden gelebilir mi bu zararlı? Arada toprak eklemesi yapabiliyoruz çünkü.

şenol dalkıran
02-11-2009, 19:26
Sayın Dostça bende bunlarla bitkilerimde karşılaştım,siteden bazı ilaçlar baktım ama yolum ziraat ilaçları satan bir dükkana düşünce satıcı bana DDVP 55 EM koruma isimli ilaçı verdi kullandım ve başarılı oldum.Yanlız çok zehirli yazıyor.Ben cam sil kutusunu su ile doldurdum 2 çay kaşığı kadar koyarak kullandım.İlaçlama yaparken çok dikkatli omak gerekiyor.belkide bunu kullanmadan başka yöntemler de vardır arkadaşların tavsiyelerini alarak ilaçlama yapın.Bu kullandığım ilaç siyah bitleride anında öldürüyor.

organica
02-11-2009, 20:05
Sayın Dostça bitkilerinizdeki zararlı büyük ihtimalle kabuklu bit. Eğer zirai ilaç ile sorunu çözmek isterseniz Supracide 40 EC veya Basudin 40 EM gibi ilaçlarla uygulama yapabilirsiniz.

babette
08-02-2010, 12:27
Hoşgeldiniz.
Neemazal isimli organik böcek ilacı ile savaşı kazanmanız kesin. Benim bu sene unlu bir derdim olmadı çok şükür. Özellikle gardenyalarımı sarıyorlardı. Forumda Neemazal adı ile arama yaparsanız, istediğiniz tüm bilgilere ulaşırsınız.

Merhaba, uzun zamandır bu başlık ile ilgili giriş olmamış sanıyorum fakat yardımcı olursanız sevinirim. Gardenyamda ciddi boyutta pamuklu bit var, neemazal aldım fakat hangi olcude nasıl kullanmam gerektiğini bilemiyorum, içerikteki listede gardenya bulunmuyor çünkü. acil yardım bekliyorum.

maki01
08-02-2010, 12:36
Neemazalı gardenyamda 1 litreye 2 cc kullanmıştım. Toprağa ve yapraklara uyguladım. Görünürde unlu bit kalmasa da tekrarlayabileceğini düşünüyorum.

SerDag
10-02-2010, 22:55
Merhaba, bir online satış sitesinden uygun fiyata aldığım ufacık bir şişede NeemAzal ve kullanım ölçüleri yazıyordu. 2 Litre suya 10 cc NeemAzal kullanabilirsiniz. İyice çalkalayın ve püskürtücü ile sıkın. Yalnız ilaçlama sıklığını yazmamışlardı. Balkona çıkartıp bir hafta her gün ilaçladım. Yaz mevsimiydi. Bitkiler toparlandı. Ancak 15-20 gün sonra sanırım 2. nesil türedi ve yeniden sardı. 20 gün sonra tekrar ilaçlamanız gerekiyor. Özellikle Areka gibi çok yapraklı bitkilerde çok inatçı oluyorlar. Çiçekçiler getirirseniz temizleyebileceklerini söylüyorlar. Ancak bahar veya yaz ise. Çünkü dükkan dışına koyarak temizliyorlar, kışın içeri koyamazlar bulaşıcı. Forumda arap sabunu ve zeytinyağlı bir karışım da önerilmişti. Onu da deneyebilirsiniz. Olumlu sonuç alanlar oldu. Bitkileriniz küçükse yıkamak veya bir diş fırçasıyla yaprakları ve sap diplerini fırçalamak da işe yarayabilir.

maki01
11-02-2010, 01:33
Sayın SerDağ,

karınca70'den aldığım Neemazal şişesinin üzerinde 2 litreye 5 cc yazıyor.

10 cc yapraklarda yanma filan yapmadı mı?

babette
12-02-2010, 13:40
Teşekkür ediyorum, hemen deniyip bakacağım umarım işe yarar, gardenyam ölmek üzere çünkü:(

Limoncello
18-02-2010, 21:28
Herkese merhaba,

Çok sevdiğim kauçuğum ve malesef adını bilmediğim bir başka çiçeğim hastalandı. Kauçuğumun bir kaç yaprağının yoğunluklu olarak altında, bir miktar da üzerinde kırmızı çil şeklinde lekelenmeler oluştu. Resimlerde bunu fotoğraflamaya çalıştım. Ayrıca çok diri ve sağlıklı görünen yapraklarında bile yarılmalar oluşmaya başladı.

Diğer çiçeğimin bir dalında ise yapraklarda kireçlenme şeklinde beyaz lekeler hasıl oldu. Her iki çiçeğim için de çok kaygılıyım, yanlış bir teşhis ve tedavi uygulamak istemiyorum.

Siz benden daha tecrübeli çiçekseverlerin teşhis ve önerilerini rica ediyorum.

Şimdiden çok teşekkürler,
Limoncello

UzaklarII
13-03-2010, 13:30
Kauçuğunuzda gördüğüm kadarıyla pas hastalığı var,ufak kırmızı lekeler bir fungus enfeksiyonunu işaret ediyor,şiddetli enfeksiyon geçiren yaprakları budayarak ve uygun fungusitlerle ilaçlama yaparak bitkinizi tedavi edebilirsiniz.

Aşağıdaki fotoğraflarda görüldüğü üzere daha farklı bir hastalık var, pamuklu veya unlu bit olabilir. Bu mücadeleyide uygun insektisiklerle veya yazlık yağlarla yapabilirsiniz.Ama ben organik olarak mart sonu nisan ayı başlarında başlayarak aşağıdaki karışımı 15 gün arayla uygulamanızı öneririm...

50 gr tütün suyunu 1 lt suda 4 dk kaynatın soğuyana kadar bekleyin,2 kaşık arap sabununu ve 2 kaşık sıvı yağı ayrı bir yerde iyice karıştırıp bu tütün suyuna katın, ve içinede az miktarda sarımsak ezmesi katın....Bu karışımı çok iyi bir şekilde karıştırın ve bitkinizi bununla yıkarcasına spreyleyin.

Bitkinizin yağla çok iyi kaplanması gerekmektedir, yaprak altlarını unutmayın, toprağın üstünede ilk ilaçlamada iyice uygulayın...

Geçmiş olsun.

Dogaaski
12-04-2010, 13:42
Ya arkadaşlar gerçekten bu asalak hayvanı temizlemek okadar zor ki, limon ağaçlarım bu unlu bitten hiç gelişemedi, nasıl olduysa da evimizdeki bütün bitkilere sardı. Bizde bir kere ilaçladık ama tekrar türemişti hızlıca, 5 günde bir uygulamak gerekiyor demekki.

BenBen1967
12-04-2010, 14:42
Birkere ilaçlamak hiç bir zamn yetmiyor, sorun geçene kadar uygulamak gerekli. Bela bir yaratık ben onun yüzünden çok çiçek kaybettim, hatta mümkünse bit sarmış olan bitkiyi diğerlerinden ayırın.

Yagız
16-06-2010, 22:22
Benim bundan yaklaşık 5 sene önce diktiğim daha doğrusu saksının dibine oylesine attığım mandalina çekirdeğinden çıkan bir mandalina ağacım var.Boyu 2 metreye yakındı ama haşereler yüzünden kesmek zorunda kaldım dallarını çünkü hangi ilacı kullanıcağımı bilmiyorum.Sanırım ismi pul bocekleri bunların internette assağıdaki fotoğrafı buldum renkli resmin aynısı denilicek kadar benziyorlar fakat bu kadar yakın ve sık değil ağacın heryerine dağılmıs durumdalar ve ağac hep yapış yapış oluyor.Genelde yaprakların gunes goren kıssımlarında veya yeni çıkan odunlaşmamış dallarda duruyorlar ve hiç kımıldamıyorlar.Simdi ben bunlara napayım rasgele bi ilaç alamam çunk mandalina veriyor ve yiyyorum sonuçta zararı olmayan bişi lazım yani organik bişi.Gercek ressim lazımsa bitkimin resmi onuda koyarım.

Hhatice
16-06-2010, 22:28
Kabuklu bit dendiğini sanıyorum .

nariçi
16-06-2010, 22:30
Bu kahve rengimsi parazitler saksılarda ki mandalin ve limonda kamkatta vardı, epeyce mekanik olarak etkisiz hale getirdim. Bu sıralarda göremiyorum.

Yagız
16-06-2010, 22:34
Bende bilmiyorum adlarını yeni öğrendim boylarından büyük is yapıyorlar teras bile yapış yapış oluyor ve ne kullanıcagımıda bilmiorm kendimide göturmeden :)

izzeterisen
17-06-2010, 09:53
Resmini verdiğiniz zararlılar pul böcekleri deği, koşnil (kabuklu bit) dir. Site içinde veya internette arama yaparak bunlar hakkında bilgi alabilirsiniz.

tamaşa
17-06-2010, 16:28
Benimde başım kabuklu bitlerle dertte kamkatım da vardı mekanik olarak temizledim,sık sık kontrol ediyorum.Benjamini de bu yüzden kaybettim kabukların bit oldugunu fark ettigim de çok geçti malesef:((

tropik
24-06-2010, 21:00
Maalesef bu zararlı yüzünden gözüm gibi baktığım iki yabani iğdeyi kaybettim. :(

Ceren K.
18-09-2010, 14:47
Forumu inceledim,benim bitkimde de minik minik beyaz larvalar var.bazı yapraklarda da kabuklu bit görüntüsünde oluşumlar gördüm.
Şu an bir ilaç kullanmadım.Önce bir size göstermek istiyorum.

Ceren K.
18-09-2010, 14:47
Tabi fotoğraf yüklemeyi başarabilirsem.Yardımlarınızı bekliyorum.

Ceren K.
18-09-2010, 14:53
Bitkimin türü marginata.Yazın komşuma bırakmıştım.Muhtemelen onun bitkilerinden bulaşmış.Ayrıca toprağında da mantar çıkmış.Bildiğiniz kültür mantarı gibi minik mimik 7-8 tane oldular.Toprağın üst kısmını temizledim.Bunlara nasıl bir ilaç almam gerekiyor.

Ceren K.
19-09-2010, 11:54
Bana yardım edecek kimse yok mu? :(

Mutlu Kutlu
19-09-2010, 18:44
Bunlar unlu bit, mosplan isimli ilaçla öldürebilirsiniz. Her 15 günde 2-3 kere tekrar ilaçlamanız lazım.

Ceren K.
20-09-2010, 18:35
Teşekkür ederim.Umarım geçerler...

Heaven
28-12-2010, 23:01
bu unlu bitler için bugün ziraatçı bana fertil ddvp 550 ec adında bir ilaç verdi. 5 tl ye aldım. 1 litre suya 1-2 çay kaşığı dökecem mi püskürtecem mi bilmiyorum. 4-5 gün sonra geçmezse tekrarlarsın dedi. siz ne dersiniz doğru ilaçmı işe yarar mı

haruna
27-04-2011, 09:24
Merhaba iş yerimizde bu bitkiden var yapraklarında ve gövdesinde bu beyaz bitlerdan var çarşıda pazarda sorduğumuz çiçekçiler bize yardımcı olamadılar. Diğer bitkilerede bulaştı galiba yoksa bizmi bir hata ettikte bu meydana geldi lütfen anlayan birisi bize yardımcı olsun bir ilaç filan önerirseniz sevinirim teşekkürler.

sevgice
09-06-2011, 23:40
Merhbalar . Bu beyaz unlu bit ile bugun tanışdım maalesef. Bahsı gecen yazlık beyaz yag nerede satılır. Bundan önce arasabunu sıvıyag sarımsak kürümü denenmeli acaba.Cicegimi aksam ustu tamamen temizledim ama saat 12 gıbı bakdıgımda tekrar 5 adet beyaz bit ayıkladım.Bunlar nereden cıkdı bilmiyorum.Aynı şekilde yaprak biti ve sinekleri ile savaşmakdayım.
Acil yardım lutfeenn. Çiceklerim ölüyor..

zenfree
10-06-2011, 08:27
Eminönü'nde çiçekçilerin olduğu bölümde satan bir kaç yer var. Bir kaç yıl önce oradan almıştım.

sevgice
10-06-2011, 11:36
Merhbalar . Bu beyaz unlu bit ile bugun tanışdım maalesef. Bahsı gecen yazlık beyaz yag nerede satılır. Bundan önce arasabunu sıvıyag sarımsak kürümü denenmeli acaba.Cicegimi dün aksam ustu tamamen temizledim ama saat 12 gıbı bakdıgımda tekrar 5 adet beyaz bit ayıkladım.

Aynı şekilde yaprak biti sinekleri ve karıncalar ile savaşmakdayım.İlgili yere soru yazdım ama kimse detaylı bisey yazmadı.

Karıncalar ve yaprak biti icin gelen çözum önerisi şu

15 gram fabrika artığı tütün 4 litre su içerisinde bir gün süreyle oda sıcaklığında (yaklaşık 20 derecede) bekletilir. Sonra tülbentten süzülerek elde edilen sıvı ilaç olarak kullanılabilir. Tütün suyu hemen hemen tüm böceklere karşı kullanılabilir. Ancak yaprak bitlerine karşı çok etkili bir ev yapımı ilaç olarak kabul edilebilir.
Burda 50 gr 1 dal sigaranın icindeki tütün yeter mi.
Birde sarımsak arap sabunnu sıvıyaglı kür.
Şimdi anlamadıgım konu şu bunları bitkiye iyicene fısfısladık.Arkasına hemen durulama yapmalı mı.Yoksa bitkinin üzerınde beklicek mi.Topragına ınerse bu karışımlar zararı olur mu.Çicege zararı olur mu.
Ne şekilde nasıl uygulmalı kaç gun beklemeli.Detaylı anlatım lazım.
Teşekkur ederim

Acil yardım lutfeenn.

Kiraz
10-06-2011, 11:40
arasabunu sıvıyag sarımsak kürümü denenmeli acaba.

Unlu bitte, bu karışım her zaman işime yaradı.

Arkasından durulamayacaksınız, toprağa inmesinde bir zarar yok, bazen açacak goncaları yakabiliyor ama bitkinin ölmesinden iyidir. Yaprak altlarına ve zararlının olduğu bölgelere sıkmayı unutmayın. 10 gün sonra yeni karışım hazırlayarak tekrar uygulayın.

sevgice
10-06-2011, 15:51
Teşekkur ederim sn. Kiraz. Bu ilacı 2 veya 4 günde yapsak bitkiye zararı olur mu.

Bugün daha fazla dayanamayıp ilk ilaçlamayı yaptım. Hem yaprak sinekleri için hemde unlu bit için. Amaa hala karıncalardan tamamen kurtula bilmiş degilim maalesef.

bettyycim
10-06-2011, 15:57
Ben dvvp kullanıyorum bir kapak ilaca 600 ml su koyuyorum birazda bulaşık deterjanı ölmelerine yetiyor, ama bugün bu çiçeği bitirsiniz yarın öbür çiçek bitlenir :D

sevim.K
10-06-2011, 16:30
Unlu bit mücadelesi bende de var. Kalanşolarımı unlu bitten koruyamadım bir türlü sonra baktım olmuyor sürekli tekrarlanıyor o canım katmerli çiçekli kalanşolarımı budadım yine geldiler. Olmadı çiçeklerimden vazgeçtim. Geçen hafta baktım bir kaktüsümde var. Arapsabunlu su hazırladım fısfısladım. Ona ve yanındaki bitkilere. Temizlendi gibi. Haftasonu birdaha uygulayacağım.

Güler
10-06-2011, 19:06
Sevgili sevgice, başlığı incelemediniz sanırım.
Bu hususta hocamız fmt79 un güzel açıklamaları var.
Yerinizde olsam aşağıdaki linki güzelce okurum.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10240

sevgice
10-06-2011, 23:05
Sn. Güler inceledim yeni konu açmadan önce.Bahsi geçen yazlık beyaz yag denen şeyi hemen bulmam imkansız.
Diger oneri olan arapsabunlu karışımıda çiçekde bekletmeli mi yoksa hemen durulamalı mı konusuna takılmışdım. Genelde bu tür detaya girilmemiş. Çiçegin topragına temas ederse hepden kaybederim diye çok bocalamışdım acemi olarak.
Neyseki cevaplar geldi
Teşekkurler.

selis
14-07-2011, 17:02
Petunyaya bulaşan bitler bir çok bitkime sıçradı.. Bütün petunyaları yok ettim.. Özellikle sellukalar çok zarar gördü.. İlaçlamaya devam :(

iris41
14-07-2011, 19:33
bu kadar igrenc bir böcege dokun deseler hayatta dokunmazdım iş bitkilere gelince kucagıma koyup bebek sever gibi adeniumumu temizedim :p
arapsabunlu kürü denedim bu akşam sorun yoktu adeniumda yaprak dökmesi sararma yanma yani olan dışı bir tepki vermedi cok şükür

sarmansarman
14-07-2011, 21:53
Çamlarımda aynı sorun vardı, supracide ve priban adlı ilaçları karıştırarak kullandım ve başarılı sonuç aldım. Denemenizi tavsiye ederim.
supracide tarım bakanlığı tarafından bu yıldan itibaren üretimi ve ithalatını yasaklandı çok tehlikeli bir ilaç bilhassa evler için kullanırken çok dikkatli olun
Canlıyı yakarak öldüren bir zehir aman kendinize bir zarar vermeyin

Oğuzhan
14-07-2011, 22:47
İllallah geldi banada resmen sanki gökyüzünden yağdı heryerdeler. :(

ilksenozturk
18-07-2011, 07:29
benim de çiçeklerimde görünmeye başladı, her hafta nemaazal ve arapsabunu yapıyorum ama çok hızlı büyüyorlar

Hatice Tarhan
18-07-2011, 08:21
Ben unlu bitin kaynağının petunyalar olduğunu düşünüyorum.Bu yıl ilk kez kaktüslerimi koyduğum balkonuma petunya koydum,adeta unlu bit saldırısına uğradı çiçeklerim ,özellikle echeverya türleri,dün bakımlarını yapar ken daha dikkatli gözlemledim sadece petunyalarda bol miktarda var unlu bit,hatta topraklarında bile var tabi ki hepsini imha ettim.Çok sevmeme rağmen bir daha petunya almayacağım.Çok kaybım var çok....

h9151105
14-08-2011, 12:26
Budadıktan sonra bitkimin durumu oldukça kötüleşti. Üzerlerinde beyaz ufak kurtçuklar gözlemliyorum. Ne yapabilirim.

h9151105
21-08-2011, 18:24
Ne tur bir hastalik oldugu hakkinda fikri oan yok mu?

ligustrum
21-08-2011, 20:55
Sayın h9151105; Bitkiniz taflana benziyor. Btkinin genç körpe yaprakları budanınca, kabuklu bitler görünmeye başlamış.
Yapmanız gereken bitlerin çok yoğun olduğu sürgünleri de budayarak yoğunluk azaltmanız.
Bitkiyi gübreleme ve sulamayla güçlendirmeniz ve kabuklu bit ilacı ile ilaçlamanız.
Mesela:"Subracide" ile..

h9151105
22-08-2011, 11:26
Sayın h9151105; Bitkiniz taflana benziyor. Btkinin genç körpe yaprakları budanınca, kabuklu bitler görünmeye başlamış.
Yapmanız gereken bitlerin çok yoğun olduğu sürgünleri de budayarak yoğunluk azaltmanız.
Bitkiyi gübreleme ve sulamayla güçlendirmeniz ve kabuklu bit ilacı ile ilaçlamanız.
Mesela:"Subracide" ile..

Cevabınız icin tesekkur ederim. Nereden temin edebilirim bu ilaci ve nasil kullanmam lazim

ligustrum
22-08-2011, 13:07
Ev yapımı ilaçlar bölümünü inceledikten sonra son çözüm olarak
Bulunduğunuz bölgede ilaçlama işlemlerini yapan yetkili firmalara müracaatla, problemi çözmede yol alabilirsiniz. Bir ilaçlama ile sorundan kurtulmak pek mümkün olmaya bilir. Bitlerin aktif dönemimde yapılacak ilaçlamalar fayda verir. Bitleri parmakla ezdiğimizde, ıslaklık renkli sıvı oluyorsa; ilaçlama fayda verir. Bu sebeple ilaçlama süreç işi.
İlaç bayilerine müracaatla kabuklu bit ilacını alabilmek için ya da uygulama için yol ve tavsiye alabilirsiniz.
Alan büyük değilse; bitkinin gövdeleri elle sıvazlanarak ovalanarak bitlerin büyük bölümü
bertaraf edilebilir. Bir diğer önemli konuda, diğer süs bitkilerine bulaşmaması için, budama artıklarını toplayıp imha etmektir.

Hatice Tarhan
24-08-2011, 00:50
Dün arkadaşımın tavsiyesi üzerine DURSBAN diye bir ilaç aldım ve hemen bütün bitkilere uyguladım.Bir litre suya 1mg.olarak hazırladım, içine 1 çay kaşığı zeytin yağı koydum, Taner Angay tavsiye etmişti zeytinyağını, unlu bitlerin üzerindeki unlu katmandan ilacın faydası olmuyormuş zeytin yağı koymayınca.Denemenizi tavsiye ederim,şimdilik görünmüyorlar 15 gün sonra aynı işlemi tekrarlamak gerekiyormuş..

aaltaras
23-09-2011, 12:06
bir arkadasşım arap sabunu karıştırılmış su ile yaprakları fısfıslarsam kurtulacağımız söyledi,bu konuda tecrübesi olan var mı?

kns
25-10-2011, 17:42
Arkadaşlar benim gardenyamda da unlu bit problemi başlamış daha bugün farkettim umarım yanındaki menekşelerime bulaşmamıştır. Elimde bir ilaç var adı Hezudin 20 Em ama nasıl kullanacağım konusun da hiç bir açıklama yok. Bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim ne kadar suya ne kadar katmalıyım nasıl uygulamalıyım?

zappie
27-10-2011, 08:48
Kimyasal ilaclar kullanmaniza gerek yok. Birer su bardagi isopropil alkol - su karisimina bir tatli kasigi sivi bulasik deterjani, 1 tatli kasigi sivi yag ekleyin, bitkilerinizi bu karisimla fisfislayin. Aninda var olan bitler olur. Kalan yumurtalardan cikacak bitlere karsi bitkiyi gozlemleyin, gorundukce tekrar fisfislayin. Bu karisim yapraklarda yaniga, lekeye yol acmaz, yapraklar hafif parlar. Evdeki evcil hayvanlara, cocuklara hic bir zarari yoktur. Isopropil alkol cabuk ucucudur, ancak cok sikisik yaprak saplari arasinda uzun sure ucmadan kalirsa sap koklerinde kurumaya yol acabilir. Baska turde bir alkol kullanmayin!

gultar
28-10-2011, 12:05
Benim hoyalarımda oluşan unlu bitten 2 günde kurtuldum.

gülenmelek
01-11-2011, 08:34
Dün ilk defa unlubit ile tanıştım. Bir böceği sevebileceğim aklıma gelmezdi, ama çok şirin duruyordu. Maalesef imha ettim. Bir tanecik vardı ama gerisinin de geleceğini düşünüyorum. Çok sevmesem iyi olur galiba ;) Bitkiyi sürekli gözlem altında tutuyorum.

Kiraz
01-11-2011, 10:05
Dün ilk defa unlubit ile tanıştım. Bir böceği sevebileceğim aklıma gelmezdi, ama çok şirin duruyordu. Maalesef imha ettim. Bir tanecik vardı ama gerisinin de geleceğini düşünüyorum. Çok sevmesem iyi olur galiba ;) Bitkiyi sürekli gözlem altında tutuyorum.

Devamı gelebilir. Her ihtimale karşılık, arapsabunu, zeytinyağı, sarımsaklı karışımını önlem için şimdiden atabilirsiniz.

gülenmelek
01-11-2011, 19:48
Doğru söylüyorsunuz, bazen unutuyorum bu bilgiyi :( Teşekkür ediyorum, yarın hemen uygulayayım ;)

Duygu I.
12-02-2012, 02:46
Bugun bitkilerimden birinin uzerinde unlu bitler olustugunu farkettim. Once sirkeli pamuk ile temizleyebildiklerimi temizledim. Temizleyemedigim yerlere elma sirkesi puskurttum, 10 dakika bekleyip durulamak icin epeyce su puskurttum. Bitki saksiya yayilmis oldugu icin topragi temizleyemedim. Topragin uzerinde bit veya bit yumurtasi var midir?

Umarim 10 dk icinde bitkim sirkeden yanmamistir ve bocekler gitmistir. Irlanda da yasiyorum, arap sabunu/pelin otu bulma sansim yok, ilac kullanmak istemiyorum. Kolay bulunabilecek malzemelerle bir tarif tavsiye edebilir misiniz?

Bu arada bitkinin cinsini bilmiyorum.

Nuri Murvet
12-02-2012, 21:27
Merhaba sayın Duygu I.

İlk mesajda sayın Mine Pakkaner'in unlu bit için önerdiği çeşitli ilaç tarifleri mevcuttur.

Bitkiniz bir succulent'dir. Adı Crassula ovata olması muhtemeldir.

kelebek çalısı
13-02-2012, 00:30
Bugun bitkilerimden birinin uzerinde unlu bitler olustugunu farkettim. Once sirkeli pamuk ile temizleyebildiklerimi temizledim. Temizleyemedigim yerlere elma sirkesi puskurttum, 10 dakika bekleyip durulamak icin epeyce su puskurttum. Bitki saksiya yayilmis oldugu icin topragi temizleyemedim. Topragin uzerinde bit veya bit yumurtasi var midir?

Umarim 10 dk icinde bitkim sirkeden yanmamistir ve bocekler gitmistir. Irlanda da yasiyorum, arap sabunu/pelin otu bulma sansim yok, ilac kullanmak istemiyorum. Kolay bulunabilecek malzemelerle bir tarif tavsiye edebilir misiniz?

Bu arada bitkinin cinsini bilmiyorum.

Merhabalar Duygu I,

Sukulentinizde var olduğunu düşündüğünüz unlu bit (mealy bugs) belki ilk başta spreyle uyguladığınız su ile temizlenmiş gibi görünse de eğer varsa yumurtaları saksı kompostunun içinde uzun zaman uykuda kalabilirler ve daha sonra uyanabilirler, siz bitkinizi tedavi ettiğinizi düşünseniz bile.

Çok yavaş hareket ettiklerinden gözle farketmekte zorluk çekebilirsiniz, buna karşın unlu bitler zamanla enfekte olan saksıdan dışarı doğru yayılarak başka bitkilerinize de yayılabilirler, bu konuda dikkatli olun.

Burada unlu bit mücadelesi yaparken en büyük problem pestisidi etkili olarak uygulamaktır. Unlu bitin ardında bıraktığı yapışkan atıktan dolayı insektisitin penetre etmesinde zorluk olabilir. Wetting agent ilave ederek insektisidi uygulamak buna çare olabilir. Bunları insektisidi alacağınız yerde dile getiriniz.

Genel yanılgı unlu bitlerin bilinen bir ortak çeşidi olduğudur ki bu doğru değildir. Unlu bitlerin de en az yarım düzine farklı türü sayılabilir. Bunlar türlerine göre bitki üzerinde, yapraklarında, köklerinde veya sürgün uçlarında kendilerine yaşam alanı oluşturabilirler.

Önlem olarak yeni bir bitki aldığınızda bitkinizi (köklerini bile) bir hafta, on gün gibi karantinada tutarak gözlemleyebilir, potansiyel olarak diğer bitkilerinize yayılmaya hazırlanan istilacıları önceden engelleyebilirsiniz.

Kolay gelsin.

Duygu I.
15-02-2012, 22:42
Cevaplariniz icin cok tesekkur ederim.

Zavalli bitkinin uzerinde bugun bir unlu bit topakcigi daha gordum, hemen tum bitkiye sirkeli su karisimi puskurttum. Artik her gun isten eve geldigimde basindayim. Bazi yapraklari dokununca govdesinden ayriliyor, ve ust kisimlari kirilmak uzere. Ya sirkeden yandi, ya da ben temizleyene kadar bu boceklerden cok zarar gormustu. Ben bu bitkiye isim bile vermistim cok uzuldum bu hale gelmesine.

Diger tum bitkilerimden ayirdim, sukulentler sicagi seviyormus, kalorifere yaklastirdim.

Ben bu sukulenti aldigim ayni hafta benimle ayni ofiste calisan biri de almisti. Her masasinin onunden gectigimde, benim cicegim kocaman oldu onunkisi hala minik diye kendi kendime seviniyordum. Cagirdim ben bu bocekleri galiba.

Kiraz
16-02-2012, 08:39
Cevaplariniz icin cok tesekkur ederim.

Zavalli bitkinin uzerinde bugun bir unlu bit topakcigi daha gordum, hemen tum bitkiye sirkeli su karisimi puskurttum. Artik her gun isten eve geldigimde basindayim. Bazi yapraklari dokununca govdesinden ayriliyor, ve ust kisimlari kirilmak uzere. Ya sirkeden yandi, ya da ben temizleyene kadar bu boceklerden cok zarar gormustu. Ben bu bitkiye isim bile vermistim cok uzuldum bu hale gelmesine.

Diger tum bitkilerimden ayirdim, sukulentler sicagi seviyormus, kalorifere yaklastirdim.

Ben bu sukulenti aldigim ayni hafta benimle ayni ofiste calisan biri de almisti. Her masasinin onunden gectigimde, benim cicegim kocaman oldu onunkisi hala minik diye kendi kendime seviniyordum. Cagirdim ben bu bocekleri galiba.

Kalorifere yakın olmasının iyi fikir olmadığını düşünüyorum, biraz uzağa ve aydınlık yere almanızda yarar var. Duruladığınızdan bahsettiniz ama sirke de zarar vermiş olabilir. Unlu bit, genelde yaprakların gövdeye bağlı olduğu yerde bulunuyor, burada çok uzun süre kalırsa yaprak besinsiz kalıp düşüyor. Eğer unlu bitler fazla süre kalmadıysa yaprak dökülmesine neden olmazlar.

Her ihtimale karşılık bitkiyi başka yerde de dalından veya yaprağından (her bitkiye göre çoğalma biçimi değişir) çoğaltmayı deneyin ki buna bir şey olursa eliniz boş kalmasın.

İlaç için arapsabunu bulamadığınızı belirtmişsiniz, bunun yerine az miktarda elde yıkama için kullanılan sıvı bulaşık sabunu kullanabilirsiniz.

fehmiMetin
09-03-2012, 20:41
teşekkürler paylaşım için

mrduran
31-03-2012, 19:36
Merhaba efendim,

TURUNÇGİL HASTALIK VE
ZARARLILAR (http://www.tzkm.gov.tr/download/turuncgil.pdf)I ile biyolojik ve kimyasal mücadelesi(önermesemde içeriğinde var) üzerine güzel bir link.

Saygılarımla lütfen.

k_elif
31-03-2012, 23:17
Benim difenbahyamda da kabuklu bit olduğunu düşündüğüm canlılar mevcut. Bunlara koşnil de deniyormuş. Sarı ve kırmız renkleri mevcutmuş Sanırım ben de ikisi de var:)
http://www.agaclar.net/forum/933424-post1181.htm

internette ilginç bilgilere rastladım bu canlıyla ilgili:
"Cochineal(KOŞNİL), (Dactylopius coccus),bu bir bitki olarak bilinir fakat bu bir bakıma bitkilerdeyaşayan bir asalaktır.Bu canlının coca colaya renk vermesi için kullanıldığı söylenir.

Fakat araştırmanız daha doğru olacaktır.

Cochineal (Dactylopius coccus), Dactylopiidae familyasından değişik kaktüslerde asalak olarak yaşamını sürdüren bir böcek türü. Çok eski yıllardan beridir bilinen ve kullanılan, kırmızı rengi veren bir böcektir. İlk olarak Astek'ler tarafından kök boyası olarak kırmızı rengi vermek amacı ile kullanılmıştır. Avrupa'ya 16. yüzyıllarda gelmiştir ve başta çeşitli gıda maddelerine renk vermenin yanısıra, tekstil, kozmetik sanayinde de kullanılmaya ve yaygınlaşmaya başlamıştır. Karmin bu böceğinin dişilerinden veya yumurtalarindan çıkartılan bir boya pigmentidir.

Dağılımı

Bu böcekler Meksika, Bolivya, Şili, Kanarya Adaları ve Peru’da dikenli bir kaktüste yaşarlar.

Elde edilmesi

Bir kilogram boya elde etmek için birkaç milyonun üzerinde böcek kullanılır. Yumurtlama zamanlarında bu böcekler parlak kırmızı renge dönerler. Dişi böceklerin kabukları kurutulur ve sonra bir eriticide (solventte) eritilir ve böceklerin parçaları filitre edilerek dışarıya atılır. Su ile muameleden çıkartılan karmin, karminik asit, proteinler ve az miktarlarda çesitli tuzlardan oluşur.

Dini engeller

Karmin, Musevilerden ‘kosher sertifikasi’ alamadığı için ticari olarak önemli bir engelle karşı karşıya bulunmaktadır. Müslümanlarda da Hanefi fıkıh alimlerince haram olarak değerlendirilmektedir.

Elde edilmesi
Bir kilogram boya elde etmek için birkaç milyonun üzerinde böcek kullanılır. Yumurtlama zamanlarında bu böcekler parlak kırmızı renge dönerler. Dişi böceklerin kabukları kurutulur ve sonra bir eriticide (solventte) eritilir ve böceklerin parçaları filitre edilerek dışarıya atılır. Su ile muameleden çıkartılan karmin, karminik asit, proteinler ve az miktarlarda çesitli tuzlardan oluşur

Kullanımı

Böcekten elde edilen karmin maddesi gıda renklendirme ajani olarak kozmetiklerde, ilaç sanayiinde ve boyacılıkta kullanılmaktadır. Etleri, sosları, kırmızı deniz ve işlenmiş kanatlı ürünleri de içine alan geniş bir gıda ürününde kullanılan karmin meyve preperatlarında, reçel ve marmelatlarda, koruyucularda, jelatinli tatlılarda, pasta ve fırın ürünlerinde, dondurmalarda, şekerlemelerde ve süt ürünlerinde de doğal renklendirici olarak bulunabilir.

Kozmetiklerde ise saç ve cilt bakım ürünlerinde, rujlarda, yüz pudralarında, allıklarda kullanılmaktadır

Sağlığa zararı ve yan etkileri
Doğal olduğu için yan etkileri çok azdır, toksik veya kanserojen değildir. Bununla birlikte, çok nadiren bazı duyarlı kişilerde anafilaktik şok tepkisine sebeb olabilir"
Cochineal (Koşnil) nedir? - Genel - BiLiNmEyEnLeR (http://www.bilinmeyenler.org/genel/cochineal-nedir.html)
Bu arada sormak istediğim birşey sayın malina süs bitkileri ve turunçgiller için mücadelesi farklıdır demiş. Ben hangisini kullanacağım difenbahyam için?

memet
11-06-2012, 18:20
Onlar canlı. Üzerlerine pamuklarını örttükten sonra ilkaçtan etkilenmeyebilirler. Onları fiziksel olarak alıp sonra bir kere daha ilaçlamayı deneyin.

feriha
12-06-2012, 19:23
Unlu bitleri ıslak mendille tek tek temizleyip sonra ilaç yapıyorum. Bu şekilde uzaklaştırmadan direk ilaçtan sonuç alamadım bitkiyi perişan ettiler.

Sn.sonerordo sukulentiniz kolay gelişen bir tür. Ben olsam hasta bitkiden sağlam çelikler alır onları çoğaltmaya çalışırdım. Yanındaki diğer bitkilere geçmemesi içinde ayırıp zararlıı mücadelesine devam ederdim.

Kryon
23-08-2012, 03:29
Bu unlu bit denen yaratıklar Teddy Bear Sunflower'larımın tüm gövdesini sarmış durumda. İlaç uyguladım sprey ile ama işe yarayıp yaramadığını anlayamıyorum bu konuda tecrübesizim. İlacı spreyledim ama hala gövdede duruyorlar. Merak ettiğim şu; ilaç uyguladıktan sonra bu bitler patır patır dökülürler mi yoksa öldüklerinde mumyalanmış gibi bitki gövdesinde durmaya devam mı ederler?

Bu arada kullandığım ilaç megaban 4, yarın bide arap sabunlu tarifi kullanmayı düşünüyorum...

bohemienne
27-03-2013, 16:51
Merhaba,

Balkonumdaki mandalina ağacı geçen sene bu unlu bitlerle o kadar doldu ki, halinden iğrendiğim için artık atmak zorunda kaldım. O zamana kadar, yanındaki kumkuat ağacına hiç bulaşmamıştı. Kumkuatım hep çok sağlıklıydı. Bu sene onda da başladı. Bir sürü yere danıştım, sayısız ilaç aldım, uyguladım, hiçbir şekilde çözülmedi. Pek tecrübeli olmadığım için ne olduğunu da uzun süre anlayamadığımdan, sanırım biraz geç kaldım.

Önce sadece dallarda unlu bit vardı, şimdi yaprakların ve kumkuatların da renkleri değişti. Üzerlerinde siyah noktacıklar oluştu ve ağaç oldukça sağlıksız görünüyor. Bitkiler konusunda pek tecrübeli değilim ama kumkuatım çok seviyorum. Lütfen yardımcı olabilir misiniz, kesin çözüm olacak hangi ilacı alabilirim? Ağır bir kimyasal da olabilir, şu an üzerinde çok meyve var ama bu sene o meyveleri yememek de beni rahatsız etmez, yeter ki ağaç kurtulsun. Bir de gerekli Istanbulda nereden alabileceğim konusunda da yönlendirirseniz çok sevirinim.

dostca
28-03-2013, 09:41
Benimde baktıgım bitkilerin bazılarında bu asalaklara sık sık raslıyorum, uyguladığım yöntem birmilyocularda satılan 1-1,5 cm kalınlığındaki, yumuşak kıllı boya fırcası ile 1 lt su içinde bir yemek kaşığı arap sabunu veya sıvı sabun eriyiği ile yaprağı elime destekleyip fırça ve bu eriyik ile yıkayarak uzaklaştırmak, biraz uğraştırıcı fakat tek tük ağaçlar için uygulanabilir, ilaç temin etmek için harcanan zaman içinde işiniz bitiyor. Saksı dibine poşetle örtüp dökülen sıvının toprağa ulaşmasını engelliyorum.

H.SAHIN
21-07-2013, 14:00
Kamkatımda var bugün mücadeleye geç kalmadan başlamam gerekiyor.

nkutsay
21-07-2013, 15:07
benim zeytin agacimda olusmustu. once hortumla basincli suyla mekanik olarak temizledim. sonra neemazal (organik tarima uygun) ile bir kez ilacladim. tamamen yok oldular. hatta 1 hafta sonra ikinci ilac uygulamasini yapmam gerekiyordu. ama unuttum. ona ragmen geri gelmediler.

tazyikli suyla arindirmadan ilaclamayin.

Seabert74
11-11-2013, 12:27
Merhaba,
Uzun ve zahmetli bir şekilde elde ettiğim echeveriama unlu bit bulaştı. Zaten tek kök dikilmiş olarak gelmişti bana ama henüz 1 haftalıkken tanıştı bu böceklerle.. Üzerine talk pudrası dökülmüş gibi beyazlıklar vardı, yakından baktıgımda canlı olduklarına karar verdim. Ayrıca siyahları da var yaprak aralarında. Beyaz olanlar kararıyor mu, yoksa bu siyahlar başka bir çeşit mi, bilemedim. Çiöçeği söktüm, sirke ve arap sabunu karışımlı suyun içinde beklettim, (bogulma imknları vardır umarım) tazyikli akan suyun altında iyice temizledim. Ancak katmerlerin arasındakileri temizlemek cok zor oldu. Peçete ile büyük bir sabır eşliğinde temizleyerek yeni bir saksıya diktim.
Umarım bu ugrasılarıma yanıt verir, zira cok yordular beni. Başka öneriniz olur mu bana yardım için??

hüzün
29-11-2013, 17:40
Çiçeklerimde unlu bit olduğunu söylediğim bir bayi bana DDVP 550 EC verdi, kullanıp kullanmamakta kararsızım, tecrübeli arkadaşlarım tecrübelerini yaazarlarsa sevinirim.

yağmur
29-11-2013, 22:29
Benimde avatarımdaki kaktüsüme bulaşmıştı. Toprağından söküp minik bir fırçayla (kurabiye üstüne yumurta sürdüğümüz fırçalardan) suyun altında bitleri yıkadım, bir kartonun üstünde gölgeye koyup her gün sirkeli su fıs fısladım (köklere dikkat). Gördüğüm tek tük biti ince bir şeyle temizledim. 1 hafta sonra kaktüsümü tekrar diktim. Kurtulduğuna o da çok sevinmiş olacak ki çiçek açtı :)

Ben ev yapımı ilaçla bu şekilde kurtuldum, adını verdiğiniz ilacı ise bilmiyorum. Ama çocuk varsa dikkat etmek lazım.

MeyveliTepe
29-11-2013, 22:55
Unlu bitlerde mümkün olan durumlarda yıkamak popülasyonu çok azaltır. Devamında 1 litre suya bir çorba kaşığı sıvı sabun bir çorba kaşığı da ince yağ (ayçiçeği gibi) karıştırıp fısfıslayarak da yok edebilirsiniz. Yağ suyun üzerine çıkacağından fısfıslamadan önce çok kuvvetli çalkalayıp yağı suyun içinde dağıtmanız önemlidir.

Sabun unlu bitin unsu koruyucu tabakasını çözer, yağ da etraflarını kaplayarak hava ile temasını keser ve ölmelerine sebep olur. Çok ağır infekte durumlarda da yine başka organik önlemler var. Zirai ilaç bayilerinin verdiği toksik malzemeleri çiçeklerde bile olsa kullanmanızı önermek prensip olarak doğru değil.

MeyveliTepe
29-11-2013, 23:06
DDVP 550 EC'nin aktif maddesi dichlorvos diye organofosfat bir madde. Organofosfatlar bir çok ülkede yasaklandı. Önemli akut ve kronik hastalıklara sebep olabiliyor. Kanserojen etkisi muhtemel diye sınıflandırılmış. Çocuklarda ADHD'ye sebep olabileceği bildiriliyor.

h_dogan
30-11-2013, 06:56
DDVP yasaklandı. El altından satan varsa ayrı konu tabi. :)

Herkesin yasakladığını biz kullanmak için neden kendimizi zorluyoruz anlamıyorum. Mesela Diazinon etkili maddesi de yasaklandı (hani şu meşhur Basudin) millet alışmış ille de bunu istiyor.

Tabi millet de haklı bakanlık tarım ürünlerinde kullanılmasını yasaklarken ev, işyeri, depo vb yerlerin dezenfeksiyonu için kullanılan ilaçlar listesinde onay veriyor DDVP'ye. Nasıl işse.

DDVP yi ev içinde hiç kullanmayın. Havaya karışma oranı fazla buharlaşma oranı yüksek. Çok zorda kalmadıkça Sn. Meyvelitepe'nin dediği gibi sentetik kimyasallardan uzak durmakta fayda var.

Seabert74
02-12-2013, 08:19
Benim echeveriamdaki unlu biti tanıyana dek tüm üzerini kaplamıştı.. Çiçeğimin üzeri talk pudrası gibi bembeyazdı farkettiğimde.. Arap sabunu+sirke karışımı ile temizledim, tek tek temizledim yaprak aralarını.. Bana yeni dikilmiş olarak gönderilmişti zaten tuttugunu bile anlayamadım daha, şimdilerde bayagı hasarlı duruyor, ama hâla hayatta gibi. Üzeri yanık yanık oldu ama iyileşecegini umut ediyorum. Ben zeytinyagı kullanmadım ama arap sabunu kullanırken içim cok rahattı. Deneyebilirsiniz bence..

hüzün
02-12-2013, 14:18
aylardır ev yapımı ilaçlarla mücadele ediyorum ama başedemez oldum, tamamen bütün bitkileri ilaçlayıp kurtulmayı umut ediyorum..

mahiyeri
18-01-2014, 02:20
Malesef en sevdiğim çiçeğim süs yoncasında rastladım bu hastalığa. toprağında o kadar çoktu ki hemen başka saksıya almak istedim ancak bitlerin kökünde daha çok olduğunu gördüm:( . İlaç aldım mücadele etmeye çalışıyorum ama biraz zor gibi görünüyor.

lavanta100
20-01-2014, 15:32
Mine hanım arap sabunu yağ karışımı çiçeğin dibine bulaşırsa zararlı olur mu?Benim de gardenyama bulaşmış unlu bit.

TuruncuHis
20-01-2014, 16:21
Ben yazdan beri 4 çeşit kıymetli begonyamı ve bir sürü mevsimlik fidemi kaybettim bu zararlı yüzünden. Enfekte çiçekleri mevsimini beklemeden budadım ki; mücadele alanım azalsın. Başa çıkamayınca Hisarönünden aldığım doğadostu (!) ilacı uyguladım, tüm bitkilerin yaprakları büzüştü. İnatla hergün her çiçekte tarama yaparak böcek olan olmayan tüm beyaz alanları kolonyaya batırdığım sulu boya fırçası ile temizledim. Şu anda yokolmuş gibi görünüyor ama baharla birlikte tüm çabalarımın boşa gitmiş olduğunu görmek de var.

TuruncuHis
20-01-2014, 16:22
Mine hanım arap sabunu yağ karışımı çiçeğin dibine bulaşırsa zararlı olur mu?Benim de gardenyama bulaşmış unlu bit.

Yağ için bilgim yok ama arapsabunlu suyu toprağa da uyguluyorum ben.

demlichay
27-03-2014, 19:03
Merhabalar,

Afrika Menekşelerimde unlu bit var. Sorunumu şurada dile getirmeye çalıştım : http://www.agaclar.net/forum/1263346-post706.htm

Sizlere sormak istediğim şey, ilaçlar hakkında. Burada adı anılan ilaçları not edip bugün ilaç satan bir dükkana uğrayıp sordum. Diğerlerine uğramaya zamanım olmadı, yarın bakacağım.

Malathion etkili bir insektisit... Malathion WP 25
NeemAzal
Rosmethirin
Folidul
Ceusathion

Ddvp 550ec
Supradice (kaldırıldığını söyledi, aynı bilgi burada da yazılmış) + Pribon
Mosplan
Dursban

Bu son yazdığım dört ilacın başka bitler için olduğunu, öncekilerin kendisinde olmadığını, yazlık yağın büyük ambalajda olduğunu söyledi.

Kesin çözüm olarak şu ilacı önerdi : (Malum, her satıcı, elinde olanı önerir) POLİGOR

Ama Poligor'un olsun, diğer kimyasalların olsun ağaçlar için olduğunu, süs bitkilerini yakacağını söyledi.

Sizlerin görüşlerini almak ihtiyacındayım, çünkü buralarda ilaç satan arkadaşlar doğal olarak süs bitkilerinden anlamıyorlar, bu konuda bir bilgileri, tecrübeleri yok, bu ilaçları narenciye ağaçları için satıyorlar.

Kesin çözüm için hangi ilacı kullanmak gerektiğini, tecrübelerinize istinaden benimle paylaşabilirseniz çok memnun olacağım.

Teşekkür ederim.

yağmur
27-03-2014, 22:19
Neemazal kullanabilirsiniz. Organik ilaçtır. Yaprak bitlerinde de etkili.

gulayb
27-03-2014, 22:40
Ben de bugün Neemaal aldım bitler için, arap sabunu-yağ karışımıyla epey azalttım ama geçen yıllarda düzenli uygulamayaınca veya geç kaldığımdan kaybettiğim bitkilerim oldu ve çok üzüldüm. Bu sefer geç kalmamak adına bu ilacı aldım 50 ml olarak.

demlichay
27-03-2014, 22:53
Bunca senedir az ya da çok menekşem oldu hep. Hep yazın cehennem sıcakları yüzünden kaybettim; başka bir böcü börtü, hastalık hiç görmedim. Eskiden kardeşim ilgilenirdi, yüzlerce saksı menekşesi vardı, hiç "hastalık" dediğini hatırlamam.

Tarım ilaçları satan arkadaş :"Bu sene çok var, havalar böyle olunca..." dedi. Anlayamadım, ne oldu böyle! Bereket ki azlar ve azimliyim, iş edinip sabırla temizliyorum. İlaç da kullanacağım. Umarım işe yarar.

gulayb
28-03-2014, 00:07
Bunca senedir az ya da çok menekşem oldu hep. Hep yazın cehennem sıcakları yüzünden kaybettim; başka bir böcü börtü, hastalık hiç görmedim. Eskiden kardeşim ilgilenirdi, yüzlerce saksı menekşesi vardı, hiç "hastalık" dediğini hatırlamam.

Tarım ilaçları satan arkadaş :"Bu sene çok var, havalar böyle olunca..." dedi. Anlayamadım, ne oldu böyle! Bereket ki azlar ve azimliyim, iş edinip sabırla temizliyorum. İlaç da kullanacağım. Umarım işe yarar.

Sanırım bu yıl havalar erken ısındığı ve kuraklık olduğu için öyle demişler. Ama şu var ki unlu bitler 2000 yılından beri hayatımdalar, öncesinde hiç böyle birşey hatırlamıyorum ben de... Merak etmeyin, ilaç ve düzenli kullanımla eninde sonunda galip geliyorsunuz. Bir de ilacı önce tek bir yaprakta veya ufak bir bölümde test etmenizi öneririm, ne de olsa tam emin olamıyoruz ne kullandığımızdan.

demlichay
28-03-2014, 18:43
Neemazal siparişi vereceğim bugün. smoothgarden'da varmış : Hidroponik, Advanced Nutrients, Hesi, Canna, BioBizz, Bitki yetiştirme lambaları, bitki yetiştirme kabinleri - 2008'den beri.. (http://www.smoothgarden.com/catinfo.asp?src=Neemazal&imageField2.x=18&imageField2.y=16)

En başarılı ve organik olan ilaç bu herhalde.

Baktım, okuldaki çiçeklerde de varlar tek tük. Bir sardunyada ve bir benjaminde buldum. Temizledim. Narenciyede de var epey dedi bu sene, birkaç kişi. Daha önceki yıllarda da daha ciddi kuraklıklar oldu, hiç unlu bit falan görmedim, duymadım. Sıcaktan ziyade sanırım bir ısındı bir soğudu havalar, bir yağdı sonra birden ani ısındı, sonra tekrar... nem ve sıcağı bir arada gördü; sevdikleri ortam da bu galiba.

Çiçekler neyse, atacağımız zerre miktar; ama narenciyede tonlarla atılıyor bu ilaçlar, haddi hesabı yok. Ne yiyoruz, ne içiyoruz belli değil. Ömrümüzden gidiyor.

Adet olduğu üzere, hayırlısı olsun, diyelim.

Öneri ve yardımınız için teşekkür ederim arkadaşlar.

Mücadeleye devam... Sonuçlardan haberdar ederim.

Selamlar.

demlichay
30-03-2014, 22:47
Son durum :

smoothgarden'a üye olurken TC kimlik numarası isteniyor. Üye olmadan da telefon, mail gibi bir yöntemle sipariş veremeyeceğimi mailime cevaben bildirdiler.

Bu nedenle mekanik mücadele yapacağım, elle temizlemeye devam edeceğim. İlaveten belki piyasadan bulacağım bir ilacı da kullanabilirim. Fiyat olarak da zaten arada uçurum var.

---

Yukarıdaki mesaja ilave yapacaktım, yanlışlıkla böyle oldu. Fazladan mesaj yazdığım için özür dilerim.

gulayb
31-03-2014, 14:11
Sayın demlichay, TC kimlik no.sunu artık pek çok alışveriş sitesi istiyor. Uzun zamandır internetten alışveriş yaptığım ve web programlama bilgim olduğu için de ilgileniyorum. Kimi sitede zorunlu alan kimisinde isteğe bağlı ama kendi gözlemim, son zamanlarda pek çok sitede TC kimlik isteniyor bu yüzden fazla üzerinde durmadan verebilirsiniz. Bunu paylaşmaktaki sebebim, Neemazal'ı ilk denemiş ve cidden iyi sonuç almış olmam kısa süre önce. İlacı sıkar sıkmaz etkili olacağı söylenmemişti zaten, 1 hafta sonrasında bakmak gerekiyor deniyordu. Böcekler üremesi duruyor ve ilacı emdikçe beslenemiyorlarmış. En güzeli de yeni istilaları engelliyor olmasıydı. Ben de gezinen tek tük böceğe rastladım dallar üzerinde ama çoğu ölmüş durumda şu an. Memnun kaldığım için denemek isteyen arkadaşları bilgilendirmek istedim.

demlichay
31-03-2014, 17:26
Başta TC kimlik numarası olmak üzere diğer şahsi bilgilerin paylaşılmasını, hele ki internet üzerinden paylaşılmasını doğru bulmuyorum. Bu tür bilgiler -bu konuda bildiğim kadarı ile yasal bir zorunluluk da yokken- neden istenir anlayamadım.

Vergi denetimi içinse, harcamaları kayıt altına almak içinse vergi numaramı istesin, vereyim. Ama TC başka. Yüz yüze alışverişte de bir mağaza benden bu neviden şahsi bilgiler isterse oradan alışveriş yapmam.

Atadan kalma klasik yöntemlerle, gittim zirai ilaçlar satan bir dükkandan bir ilaç aldım, adımı dahi sormadan verdiler. Bunu deneyeceğim, sonuçları yazacağım.

Sevgiler.

MeyveliTepe
31-03-2014, 18:58
Atadan kalma klasik yöntemlerle, gittim zirai ilaçlar satan bir dükkandan bir ilaç aldım, adımı dahi sormadan verdiler. Bunu deneyeceğim, sonuçları yazacağım.

Sevgiler.

Aldığınız ilacın adını verebilir misiniz?

demlichay
31-03-2014, 22:58
Aldığınız ilacın adını verebilir misiniz?

Supragil 40 EC

MeyveliTepe
01-04-2014, 00:04
Supragil 40 EC

Aktif maddesi litrede 426 gr methidathion. Yarım litrelik ambalajlarda satılıyor. Sizin aldığınız da öyle ise, kimse hiç bir şey sorgulamadan 213 gr saf methidathion'unuz var demektir.

Methidathion bir organofosfat ve tüm diğer organofosfatlar gibi Avrupa Birliğinde kullanımları ya yasaklandı ya da kısıtlandı.

Türkiyede yasaklanma durumunu bilmiyorum ama kabuklu (sert kabuklu) bitler için ruhsat verilmiş.

Merkezi sinir sistemini etkileyen organofosfatlar çok tehlikeli pestisitlerden ve dünyadaki kullanımları kademe kademe kalkıyor.

İnternet satış siteleri alış veriş yapmak isteyenlerin TC kimlik numaralarını isterler çünkü fatura kesmek zorunlulukları vardır ve faturalara TC kimlik numarası yazılması zorunludur.

Sentetik zehirli zirai ilaçların normalde reçete ile satılıyor olmaları gerekiyor. Fakat fiiliyatta reçete şöyle dursun, fatura da kesmeden, ihtiyaca tam uygunluk dahi gözetilmeden çok zehirli ilaçları bile rastgele satarlar.

Söz konusu unlu bit olduğunda kurtulmak için bir çok organik metod var. Neemazal veya diğer azadirachtin içeren organik ilaçlar hazırlaması ve uygulaması kolay, pratik çözümlerdir. Bir diğer yöntem ise potasyumlu sabun (sıvı sabunlar) + ince yağın suda karıştırılarak uygulanmasıyla da oldukça etkili sonuç alınır.
-------------------------------------------------------------------

Health Effects

Methidathion can cause cholinesterase inhibition in humans; that is, it can overstimulate the nervous system causing nausea, dizziness, confusion and at very high exposures (e.g., accidents or major spills), respiratory paralysis and death.

What substances are banned and authorised in the EU market ? (http://www.pan-europe.info/Archive/About%20pesticides/Banned%20and%20authorised.htm)

demlichay
01-04-2014, 12:26
Aldığım ilaç yüz gramlık orijinal ambalajda. Üzerinde ruhsat tarihi, numarası vb bütün bilgiler nizami olarak mevcut.
TC kimlik numaramı ya da telefon numaramı ya da başka şahsi bilgimi internet üzerinden paylaşmam. TC numarası istemeyen yerden daha pahalıya alırım, veya bizzat mağazadan alırım; olmadı, almam. Bu benim bireysel (ve işim gereği zorunlu) tercihim. TC numarası, alelumum ortalığa saçılacak bir şey değildir. İnsanlar farkında değiller, her istenilen yerde dağıtıyorlar bunu; ama sonra canları yanıyor.
İlaçların çevre ve insan zararları konusundaki hassasiyetinize iştirak ediyorum. Ancak hiçbir birey, modern hayatın bu zengin ve karmaşık çeşitliliği içerisinde, kendi mesleki alanı ve/ya hobileri dışındaki konularda teferruatları bilemez. Bu nedenle kamusal alanı ve buradaki ilişkileri düzenlemek devletin işi ve varlık gereğidir. Eğer bu ya da bir başka ilaç sakıncalı ise devlet bunu yasaklar, yasaklamalıdır. Gerekli müeyyideleri koymalı ve yasağa rağmen satan olursa bunları gerektiği şekilde uygulamalıdır. Bunları yapmıyorsa devlette zaafiyet var demektir.
Eğer bu ilacın satışı yasaksa, lütfen söyleyin, satan yer hakkında gerekeni yaptırayım. Bunun dışında, herhangi bir tartışmaya girmek istemiyorum. Sadece sorunumu söyledim ve ilaç önerisi rica ettim. Yardımcı oldunuz, sağ olunuz.
Teşekkür ederim.

standbymee
04-06-2014, 21:25
Çok sevdiğim kudüs kirazımda gördüm bunları. Unlu bit midir acaba?

yağmur
04-06-2014, 21:51
Yaprak bitine benziyor ama emin olamadım.

kelebek çalısı
04-06-2014, 22:11
Yeşil yaprak biti. Bu aralar çokça her bitki üzerinde görebilirsiniz. Su+arap sabunu+zeytinyağı karışımı ile kurtuluyorum neyse ki.

Emir Özkan
07-06-2014, 10:04
Yeşil yaprak biti. Bu aralar çokça her bitki üzerinde görebilirsiniz. Su+arap sabunu+zeytinyağı karışımı ile kurtuluyorum neyse ki.

ben suya bulaşık deterjanı ve azıcık kostik karıştırıyorum su hissedilecek kadar ısınınca (kostik yüzünden) sarımtırak bir renk alıyor fısfıslı şişlerde güllerime uyguluyorum sonucu kısa sürede alıyorsunuz

ozcetik
20-06-2014, 12:37
Adını bilmiyorum (yucca ya da benzeri) yapraklarında beyaz beyaz mantarlar oluştu. Beyaz beneklerin olduğu bölümler yaprakların dibine doğru çok fazla ve yapraklar yapış yapış. Bir de sararıp dökülüyor. Bu ne olabilir ve çözümü için ne önerirsiniz

musk
20-06-2014, 12:47
Adını bilmiyorum (yucca ya da benzeri) yapraklarında beyaz beyaz mantarlar oluştu. Beyaz beneklerin olduğu bölümler yaprakların dibine doğru çok fazla ve yapraklar yapış yapış. Bir de sararıp dökülüyor. Bu ne olabilir ve çözümü için ne önerirsiniz

Bitkiniz Drachena Marginata

Unlu bit saldırısına maruz kalmış.
Unlu bit için ziraatçilerden bir ilaç temin edip uygulayınız.

Ya da ev yapımı ilaçlar bölümüne göz gezdirin.

ozcetik
20-06-2014, 14:17
Teşekkür ederim araştıracağım.

serkar
01-09-2014, 09:17
Sarimsak aci pulbiber vb ile de ilac yapiliyor diye okumustum bir yerlerde. Onu da deneyebilirsiniz

OrkideBegonvil
21-12-2014, 11:29
Büyük bir hevesle, arapsabunu, zeytinyağı ve sarmısak karışımını denemek istedim ama püskürtmeyi başaramadım. Ağzında püskürtme aparatı olan boş plastik temizlik şişelerinden 2 tanesini denedim ama ağzı tıkanıyor. Nasil püskürteceğiz. Ne kullandiginiz konusunda bilgilendirirseniz sevinirim. Bu unlu bitlerden bir türlü kulrtulamıyorum. Erken açsınlar diye üşütmeye çıkardığım orkidelerime de bulaşmış, ince yapraklı minyatür orkidelerim cok kötü durumda. Orkidelerim dışında limon ve portakal ağaçlarimdan da bu mereti bir türlü söküp atamadım. Ziraat önerisi ile aldıgım ilacinda faydası olmadı. Çok fazla kimyasala boğmak istemiyorum balkonu, beslenmeye gelen ve yuva yapmış kuşlar var. Onlar etkilenirse üzülürüm...

h_dogan
22-12-2014, 14:45
Hazırladığınız solüsyonu önce ince tülbentte süzüp ondan sonra camsil şişesiyle püskürtebilirsiniz. Sonuçta tortulu şekilde püskürtünce doğal olarak tıkanacaktır. Süzmeden kullanırsanız hangi alet olsa tıkanma olur.

Büyük bir hevesle, arapsabunu, zeytinyağı ve sarmısak karışımını denemek istedim ama püskürtmeyi başaramadım. Ağzında püskürtme aparatı olan boş plastik temizlik şişelerinden 2 tanesini denedim ama ağzı tıkanıyor. Nasil püskürteceğiz. Ne kullandiginiz konusunda bilgilendirirseniz sevinirim. Bu unlu bitlerden bir türlü kulrtulamıyorum. Erken açsınlar diye üşütmeye çıkardığım orkidelerime de bulaşmış, ince yapraklı minyatür orkidelerim cok kötü durumda. Orkidelerim dışında limon ve portakal ağaçlarimdan da bu mereti bir türlü söküp atamadım. Ziraat önerisi ile aldıgım ilacinda faydası olmadı. Çok fazla kimyasala boğmak istemiyorum balkonu, beslenmeye gelen ve yuva yapmış kuşlar var. Onlar etkilenirse üzülürüm...

tourkana
28-12-2014, 08:16
Kus bitkerine karsi etkili olan avispray deneyin 10 gun sonra 2. Kere tekrar edin , cok havasiz ortam olmadiktan sonra tekrarlanmaz diye dusunuyorum.

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

gkhn41
21-02-2015, 16:07
kükürtün bir etkisi olurmu unlu bit'e karşı?

ozanemre
21-02-2015, 16:16

Sayın gkhn41,

Kükürt ancak baskı altında tutar, tek başına % 100 etkili değildir.

Mine Pakkaner
22-02-2015, 21:44

Hayır olmaz.

erkanbey
09-05-2015, 15:30
Selam dostlar benim bir boru düzeneğinde çileklerim var en üste toprak sertleşmesin veya akmasın diye çakıl taşı koydum ne olduysa ondan sonra oldu en üstteki dibinde taş olan çiçeklerim örümceklenmeye başladı bildiğiniz küçük küçük örümcek ağda kurmuşlar sallanıyorlar karşı beri :) ortadaki borunun içi boş o sulama borusu onun içine doğruda sarkmışlar ağlar örmüşler unlu bit değiller orası kesin ama ben arap sabunlu karışımı yaptım vurdum üsttekilere alta doğru vurmadım çünkü tam meyve vermeye başladılar bu karışım bunlarda işe yarar mı acaba yararsa ne kadar zamanda belli eder kendini?Birde arap suyu zeytinyağ sarımsak bu çileği yıkasak tadı düzelir mi nasıl yiyecez bakalım.Çok sulamadan mı oldu acaba diye 4-5 gündür sulamadımda bu seferde sanki yapraklar su ver der gibi oldu bunlar çok sulamadan olan bişey deil sanırım.Resimlerle detaylandırayım.
Not:Karışımı yapıp hemen kullandım bekletmem gerekirmiydi birde saat 16.00 civarı vurdum güneş vardı bir sorun olmaz değil mi?

erkanbey
09-05-2015, 19:19
Bu konuda bir fikri olan yok mu yarın bir daha kullanayım mı acaba ilaçdan ve yukardan kaçan böcekler aşşağıdaki çileklere bulaşırmı aşşayada sıkmak zorundayız?

İsmail Kuzucu
09-05-2015, 19:41
Bu konuda bir fikri olan yok mu yarın bir daha kullanayım mı acaba ilaçdan ve yukardan kaçan böcekler aşşağıdaki çileklere bulaşırmı aşşayada sıkmak zorundayız?

Kırmızı örümcek konusunu inceleyebilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/21863.htm

erkanbey
10-05-2015, 10:08
Kırmızı örümcekler bölümünden devam ediyorum o zaman

Resulgur
15-06-2015, 13:36
Pamuklu Bit -Unlu Bit Mücadelesi

Hem bazı bahçe bitkilerinde hem de bazı salon bitkilerinde çok görülen, can sıkıcı bir zararlıdır. Bahçede gardenya, pittosporum evde mum çiçeği, bazen afrika menekşesi, gloxinya vs. sıkça bu zararlıdan nasibini alır.
Özellikle
49797

Kendi emgi yaparak verdiği zarar yetmiyormuş gibi tatlımsı salgısının üzerinde de parazit mantarlar üreyerek fumajin dediğimiz, resimde siyah is gibi görünen durum meydana gelir.

Kendisinin ve yumurtalararının üzerinde unumsu pamukumsu bir doku oluşturur, bu dönemden sonra ilaçlardan zor etkilenir.

Sıvı yağ özellikle bitin solunum yapmasını önler. Böcekler trake solunumu yaptıkları için yüzeyi kaplıyor ve hava almayı önlüyor. Unlu veya pamuklu bit dediğimiz böceklerde eğer çok fazla değillerse başlangıçta uygulama iyi sonuç verir. Zaten siz siz olun mücadelede hiç geç kalmayın. Geç kalırsanız ev ilaçlarıyla yapacağınız müdahalede başarı şansınız düşer. Unlu, pamuklu bitler vücutlarını o pamuksu doku ile kapladılar mı zırh giymiş gibi korunurlar, ilaçlama sonuç vermez

Zirai mücadele ilaçları ile elbette bu zararlı ile savaşırız. en yakın yetkili zirai ilaç bayisine danışıp ilaç alabiliriz. Peki evde ne yapabiliriz?1. Hemen arap sabunlu zeytinyağlı solüsyonu hazırlar püskürtürüz.

1 lt suya 2 çorba kaşığı arap sabunu eritin içine 2 kaşık sıvı yağ koyun, 3 diş sarımsağı da ezin, karışıma ekleyin (sarımsak kokusu size kötü geliyorsa koymayabilirsiniz ancak böcekler üzerinde kaçırıcı etkisi var.)

Bu solüsyonu çalkalayarak kullanın. Yoksa yağ yukarı çıkar, püskürtücünün hortumu dipte olduğu için sadece sabunlu su atmış olursunuz.

2. 1 ölçü su ile 2 ölçü isopropil alkolü karıştırır püskürtürüz. (tüylü yapraklara uygulamayın)

3. 1ölçü taze adaçayı veya kekik yaprağını 2 ölçü sıcak suya katın ve blendırdan geçirip karışımı bir gece bekletin süzün.İçin 1/ 4 ölçü sıvı sabun katın, çalkayın , püskürtün. (Kuru adaçayı ve kekik ile denemedim.İki ölçü konulabileceğini düşünüyorum.Yine de denemek gerek)

Bütün yapacağınız ilaçlamalarda en önemli kural iyi bir kaplama yapmak ve ince püskürten bir başlık kullanmaktır. Kimyasal hazır ilaç kullanacaksanız, 1 lt solüsyona 1/ 2 kesme şeker katınız.Bu ilacın yapışmasını sağlar. İlaç yapraklara sis gibi gelmelidir. Yoksa siz su damlası gibi fıs fıs ilaç atarsanız bitkiye , yaprak altları da ıslanmazsa ilacı hazırlamak için harcayacağınız emeğe değmez , sonuç alamaz, bir de işe yaramadı dersiniz.

4. Henüz az ise mekanik mücadele yaparız, mesela bir kürdan vasıtasıyla temizleriz,bitkinin yapısı izin veriyorsa yıkarız, sonra ilaçlarız.

5. İlaçlamayı haftada bir kez uygularız.

6. Acı biber solüsyonunu püskürtürüz.

Bir ölçü çok çok acı biber,
Bir ölçü pelin( artemisia) yaprağı,
6 ölçü su

Biber ve pelini parçalayıcıdan birlikte geçirin ve suya koyun,
Bir taşım kaynatın, soğumaya ve çökelmeye bırakın, süzün.

Her ilaçlama öncesi hazırladığımız solüsyonu bir yaprakta uygulayıp bitkinin hassasiyetini kontrol etmeliyiz.

Bu istilacılar balkonda ki biberlerimi mahvetti biber fidelerinin taze tepe sürgünlerini hedef alıyorlar siyahımsı bir leke oluşuyor tepelerde sonra bükülup kopuyor yapraklar çok zarar gören fideleri söktüm az zarar görenlerini de tepe kısmını kestim alt yapraklardan sürgün verir umuduyla .. Saksıları boşaltıp sıcak suyla temizledim toprağı da (Mine hanımın seminerin de izlemiştim ) fırına attım 20 dk 100 150 derecede zararlardan arınması için ..

Anlamadigim konu bu zararlilar nereden geliyor ?

rustzie
25-06-2015, 18:37
Herkese Merhabalar,

Yeni yeni alıştığım bir Süs Nar'ım var. Ancak bugun yapraklarından gördüğüm şey pek hoşuma gitmedi.

Resimlerini paylaşıyorum. Bunun için bit diyebilirmiyiz?

http://i59.tinypic.com/jadvlf.jpg

hira
25-06-2015, 20:04
Bu örümcek ağına benzeyen oluşumlar daha sonradan mı yapıyor? İlk etapta sadece bitler mevcuttu sanırım.

rustzie
25-06-2015, 21:26
Bu örümcek ağına benzeyen oluşumlar daha sonradan mı yapıyor? İlk etapta sadece bitler mevcuttu sanırım.

Selam Hira,

Örümcek ağını yazmayı unuttum :o

Saksının altında örümcek ağları mevcut.Yeni yeni olmaya başlamış.

İlk defa böyle birşey geliyor başıma,nedir bu durum :(

dostca
26-06-2015, 10:27
Diyebiliriz diyebiliriz. Sıvı sabunlu su yapıp toprak yüzeyini naylon ile örtüp güzelce fısfıslayarak yıkayın durulayın ve bunu iyice temizlene kadar her gün yapın düzelir.

rustzie
26-06-2015, 11:07
Merhaba Dostca,

Cevap için teşekkür ederim.

Ofisteki 1-2 arkadaşa da sordum zenk olduğunu söylediler. Ancak fazla bahçe ile ilgili olmadıklarını bildiğim için pek dinlemedim dediklerini.

Forumda biraz zaman geçirdim. Sıvı sabundan kastınız bildiğimiz arap sabunu sanırsam?

path
26-06-2015, 13:53
kusura bakmayin buna bi care bulabilirmiyiz nanemi yiyip bitirdiler

dostca
29-06-2015, 07:48
Evet arap sabunu yoksa mevcut sıvı sabunda olur..1 litreye bir yemek kaşığı eritip yıkayınız ve durulayınız..
Path pekte sevimli..insanın eliyle besliyesi geliyor..Gördükçe alıp uzaklaştırın..

rustzie
29-06-2015, 11:22
Selam Dostca,

Ben bu formulü uyguladım. Bir güzel üstüne püskürttüm,30 dakika sonra bildiğin duruladım.

Baya bir azalma oldu,ancak sabah baktım siyah ufak ufak noktalar,anlaşılan tekrar başlayacak.

Şöyle bir sorun var,diğer çiçeklerde de görmeye başladım.

Sanırsam ilaçlamalıyım :)

taisenberg
26-07-2015, 22:51
Selam Dostca,

Ben bu formulü uyguladım. Bir güzel üstüne püskürttüm,30 dakika sonra bildiğin duruladım.

Baya bir azalma oldu,ancak sabah baktım siyah ufak ufak noktalar,anlaşılan tekrar başlayacak.

Şöyle bir sorun var,diğer çiçeklerde de görmeye başladım.

Sanırsam ilaçlamalıyım :)

Hocam tek çözümü ddvp imiş böcek ilacı. Ayrıca üzerinde görmeseniz bile etrafındaki diğer çiçeklere de uygulamak gerekiyormuş.

MeyveliTepe
26-07-2015, 23:26
Bu bir tırtıl. Yiyeceğiniz yapraklara zehir sıkmanıza gerek yok. Bacillus thuringiensis isimli bakteri ihtiva eden bir biyolojik ilaç ile zehir kullanmadan kurtulursunuz.

Ayrıca "tek çözüm ddvp" diyen, bir nerotoksin organofosfat zehir olan, akut ve kronik hastalıklara sebep olan, kanserojen olduğu da belirlenmiş ddvp'yi nanelerle yetinmeyip etraftaki çiçeklere de uygulanması lazımmış önerisinde bulunan her kimse çok meraklıysa çayına damlatsın, daha hayırlı olur :)

Sorumsuz insanlar böyle önerilerde bulunabilirler, duyduğunuzda doğruymuş gibi yaymak yerine, doğru mu acaba, bu önerilen gerçekte nedir diye az biraz araştırma yapmak daha sağduyulu bir yaklaşım olur.

Not: Söz konusu olan resimde görülen nane saksısı ise biyolojik ilaca da gerek yok. 5 dakikada ne varsa elle ayıklanır. Tekrar kelebek yumurtlamadıkça da yeniden üremez.

taisenberg
27-07-2015, 13:41
Bu bir tırtıl. Yiyeceğiniz yapraklara zehir sıkmanıza gerek yok. Bacillus thuringiensis isimli bakteri ihtiva eden bir biyolojik ilaç ile zehir kullanmadan kurtulursunuz.

Ayrıca "tek çözüm ddvp" diyen, bir nerotoksin organofosfat zehir olan, akut ve kronik hastalıklara sebep olan, kanserojen olduğu da belirlenmiş ddvp'yi nanelerle yetinmeyip etraftaki çiçeklere de uygulanması lazımmış önerisinde bulunan her kimse çok meraklıysa çayına damlatsın, daha hayırlı olur :)

Sorumsuz insanlar böyle önerilerde bulunabilirler, duyduğunuzda doğruymuş gibi yaymak yerine, doğru mu acaba, bu önerilen gerçekte nedir diye az biraz araştırma yapmak daha sağduyulu bir yaklaşım olur.

Not: Söz konusu olan resimde görülen nane saksısı ise biyolojik ilaca da gerek yok. 5 dakikada ne varsa elle ayıklanır. Tekrar kelebek yumurtlamadıkça da yeniden üremez.
İlaçlanacak bitkinin nane olduğunu okumamışım orası benim hatam onun için özür dilerim.Aldığım önerileri iyice araştırmadan şahsen uygulamam. O yüzden halen benim çiçeğimde bu haşerattan olmasına rağmen gidip koştura koştura ddvp almadım mesla. Bana yapılan bir öneriyi yazdım. Gerisi öneriyi alan kişiye kalmış. Araştırır işine gelir uygular ya da uygulamaz.
Böcek ilacı olarak satılıyor. Eğer uygulama safhasına geçtiysem de uyarılar kısmını muhakkak incelerdim. Maske takılacak rüzgar arkaya alınacak vs. gibi öneriler muhakkak vardır. Kansorejen olması kısmına hiç girmeyelim. Piyasada kansorejen olduğu bilinen ve halen kullanılan birçok ürün var. Ama onun ötesinde bu ilaç bildiğimiz böcek zehiri. Kullanacak kişinin insiyatifine kalmış. Piyasada satıldığına göre de kullanan insanlar var demekki.
Başkaları ile olan muhabbetinize karışamam ama direk beni muhattab aldığınızda konuşmalarınıza dikkat ederseniz sevinirim. Mesela çayınamı katar suyuna mı katar yoksa hayır mı olur şer mi olur o kısmı sizi aşar. Kaş yapacağım derken göz çıkarmayın.

MeyveliTepe
27-07-2015, 15:03
Başkaları ile olan muhabbetinize karışamam ama direk beni muhattab aldığınızda konuşmalarınıza dikkat ederseniz sevinirim. Mesela çayınamı katar suyuna mı katar yoksa hayır mı olur şer mi olur o kısmı sizi aşar. Kaş yapacağım derken göz çıkarmayın.

Hocam tek çözümü ddvp imiş böcek ilacı. Ayrıca üzerinde görmeseniz bile etrafındaki diğer çiçeklere de uygulamak gerekiyormu

ddvp gibi çok güçlü ve insanlara kalıcı hasarlar verebilen bir zehiri uluorta "tek çözüm" olarak lanse edip her yerde uygulanmasını tavsiye eden bir zihniyete çok meraklıysa çayına katsın esprisini hiç de dozu fazla kaçmış bir söylem değil bence. Böylelikle insanların kendilerini zehirlemesi azalmış olur belki.

Bu söylemin muhatabı ise siz değil, sizin söylemini naklettiğinizi bildirdiğiniz (kaynağı belirsiz) kişi her kimse odur.

Sizin buradaki rolünüz ise "tek çözüm" önerisini aynen iletmenizdir herhalde. Üstelik kendiniz kullanmadan önce araştırıp kullanacağınızı söylüyorsunuz sonradan. Hoş, anladığım kadarıyla araştırmayla kastınız kutunun üzerinde yazan maske tak vb. standart uyarılar. Kanserojen vb. olması konusunda bir çekinceniz olmadığı anlaşılıyor, bildiğimiz böcek zehiri olduğunu zikrediyorsunuz (yani çekinecek bir şey yok).

Bildiğimiz böcek zehirlerinin çoğunun aynı zamanda insan zehiri olduğu gerçeğini hafifletme, göz ardı etme gibi de bir tınısı var bu "bildiğimiz böcek zehiri" söyleminin (diğer canlılardan bahsetmiyorum bile).

Dahası, organofosfatların çoğunda olduğu gibi bu zehirin sistemik bir zehir olduğu, yani uygulandığında yaprakların ve meyvelerin dokusuna geçtiği, nekadar yıkanırsa yıkansın dokulara geçtiği için çıkmayacağı ve yiyenler tarafından olduğu gibi bünyelerine alınacağı durumu da var.

Hiç kusura bakmayın, bir ev kullanıcısına (ki ticari kullanıcı da olsa yaklaşımım değişmez), ddvp'yi halka açık bir forumda tek çözüm olarak lanse eden (başkasından nakil söylemi de olsa) kişilere kim olursa olsun aynı tepkiyi gösteririm.

DDVP ile ilgili birkaç not:

ddvp'nin, insanlarda en azından nerotoksik, kanserojen ve hücrelerde mutasyona sebep olan etkileri belirlenmiş durumda.

1. Chemical Watch Factsheet (http://www.beyondpesticides.org/pesticides/factsheets/DDVP.pdf)
2. Dichlorvos (DDVP) - a hazardous organophosphate (http://www.pan-uk.org/pestnews/Actives/dichlorv.htm)
3. Pesticidesinfo.org - ddvp (http://www.pesticideinfo.org/Detail_Chemical.jsp?Rec_Id=PC33362)

aydemiraydın
27-07-2015, 16:49
ddvp tarım ilacını bulamazsınız. çünkü yasaklanalı yıllar oldu.

MeyveliTepe
27-07-2015, 21:13
ddvp tarım ilacını bulamazsınız. çünkü yasaklanalı yıllar oldu.

Böyle bir tavsiye ve talep zincirinde tezgah altı da olsa bulunur herhalde.

badrobot
29-07-2015, 13:18
DDVP (aslında bir marka değil, bir zehir türü) Tarım Bakanlığı tarafından yasaklandı. Bunun iki-üç nedeni vardı.
-Doğrudan temasta ve solunma durumunda kalıcı hasarlar oluşmasıdır.
-Üretilen meyve ve sebzelerde kalıntı bırakması ve bunların yenmesi durumunda yine insan sağlığına olumsuz etkileri...

Aslında belkide en önemli madde bu olsa gerek,
-İlacı uyguladığınızda sadece sahadaki zararlı canlıları öldürmekle kalmıyor, sonradan gelen konakçılarıda öldürmekte, hatta kurbağa ve benzer canlılarıda...

Tüm böcek saldırılarında tek çözüm olduğunu söylemek doğru değil tabii ama en etkilisi. Küçük bir sineği öldürmek için tabanca kurşunu kullanmak gibi komik olur. Elbette çok dikkatli kullanmak şartıyla bende bu zehiri Bonsai'lerimde ve süs bitkilerimde kullanıyorum. Tezgah altı olarak satılmıyor, sadece tarım ilacı olarak satılması engellenmiş olsada böcek zehiri olarak raflarda rahatlıkla bulabilirsiniz.
Çaya atmanında iyi bir fikir olduğunu sanmıyorum. :)

MeyveliTepe
29-07-2015, 17:21
"Çaya eklemek", "hocam tek çözüm ddvp imiş" fetva ileticiliğinde fetva sahibi her kimse ona bir mesajdır. Kastedilen de kelimenin gerçek anlamıyla çayına katması değil, bu zehirlerin detaylarını bilmeyen, bilme imkanına da sahip olmayan insanları her mecrada yönlendirerek, yanıltarak, zehir kullanımını yaygınlaştırma çabasına karşı, "ne yapmaya çalıştığının farkındayız, bunu yapma" mesajıdır.

Sistemik bir organofosfat'ın böyle uluorta "otorite" tavsiyesi her şeyden önce etik değil, ayrıca ilgili mevzuat bakımından da uygun olduğunu sanmıyorum.

Sakıncalı tavsiyeyi basitçe silmek de bir yöntem ama, okuyanları böyle tehlikeli bir içeriği "bildiğimiz böcek zehiri işte", sık gitsin vurdumduymazlığına karşı uyarmak gerektiğini düşünüyorum.

Sorumluluk sahibi, doğaya ve insan sağlığına biraz olsun önem veren bireylerin, her türlü sentetik zehirin kullanım yaygınlığını azaltma, onun yerine doğaya ve hedef olmayan canlılara zarar vermeyen alternatif yöntem ve içerikleri bulup, mümkünse deneyip sonuçlarını paylaşması gerekir.

Nitekim bu başlığın ilk mesajında, başlığı da açan kişi olarak Mine hanımın tavsiyeleri sentetik zehirleri değil (ki bir ziraat mühendisi olarak bu konuda her türlü bilgiye sahip), evde insanların kolayca bulabileceği malzemelerle etkili çözümleri içeriyor.

Bunların da yetersiz kaldığı durumlarda dahi sentetik zehirler tek çözüm değil, doğa ve insan sağlığına risk teşkil etmeyen başka organik çözümler de var.

YeniGine
05-08-2015, 00:25
Sundavillamda unlu bit :( bir kez ilaçlandı (İlacın ismini de bilmiyorum) fakat bir işe yaramamış gibi görünüyor.

569746

569749

ozanemre
05-08-2015, 10:23
Sayın YeniGine,

Unlu bit yüksek ısı ve nem birlikteliğinde tekrar aktif hale gelir.
Serin bir ortam yaratmaya çalışın. Akşam sulamalarını kesin. Hatta saksıyı balkonda ikame edecekseniz zemini yıkamaktan imtina ediniz.

Çeşitli bireysel uygulamalar neticesinde web sayfalarında da aşağıdaki uygulamalar paylaşılmış.

1)1 litre suyun içine, 1 çay kaşığı sıvı arap sabunu, 1 çay kaşığı bitkisel yağ, 1 çay kaşığı 90 derecelik alkol, püskürtme yoluyla günde 1 defa, 3-4 gün tekrarlanır.

2)1 lt suya 1 tatlı kaşığı dolusu yemek sodası katıp iyice eritin, sonra içine 1 tatlı kaşığı da sıvı yağ koyup iyice çalkalayın homojen bir sıvı haline gelince püskürtün.

Ayrıca oksijenli su, kanola yağı ve keten yağı bazlı doğal ilaçların da satışının yapıldığını duydum.

Aşağıda Mine Hanım'ın bu hususta doğal ilaçlama yöntemlerini anlatan sayfayı tekrar paylaştım.

http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/10740.htm

Esenlikler dilerim.

Güler
05-08-2015, 11:05
Ben bu işi eczaneden aldığımız oksijenli suya biraz daha su ilave ederek kulak pamukları ile çözdüm neredeyse. Dikkat ettiğim kulak pamuklarını sık sık değiştirmek oluyor. Bir yaprağı temizledikten sonra diğer yaprağa geçerken çubuğu değiştiriyorum.

Bu işi de sık sık yapıyorum.

YeniGine
05-08-2015, 23:44
Sayın ozanemre ve sevgili Güler Hanım çok teşekkür ediyorum, sağolun...

MeyveliTepe
06-08-2015, 00:09
Fazla yayılmamış. Nemli bir bulaşık süngerinin ucuyla temizleseniz de olur.

YeniGine
06-08-2015, 01:02
Sayın MeyveliTepe teşekkür ediyorum, sağolun. Fotoğrafı ilaçlandıktan sonra çektim. Bir aklım da diyor ki o kısımları kes, imha et. Doğru mudur sizce?

MeyveliTepe
06-08-2015, 01:45
Şimdilik gerek yok, önce temizlemeyi deneyin. Unlu bit yüzünden sağlığını kaybetmiş ve geri toparlayamayacak durumda olan dallar olursa onları budarsınız.

YeniGine
06-08-2015, 01:48
Tamam. Teşekkür ediyorum, sağolun Sayın MeyveliTepe.

hira
12-08-2015, 16:21
Kus bitlerine karsi etkili olan avispray deneyin 10 gun sonra 2. Kere tekrar edin , cok havasiz ortam olmadiktan sonra tekrarlanmaz diye dusunuyorum.

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

Bunu duyduğuma çok sevindim. Hemen şimdi uyguluyorum. Kalanchoede işe yaradıysa leylakta da işe yarar :) Unlu bittt, artık bitt!

Benol Hazaroğlu
19-08-2015, 11:39
Bu sene unlu bitlere ne neemazal nede ev yapımı ilaçlar fayda ediyor.

Ev yapımı ilaçlar zaten püskürtme aparatını tıkıyorlar.

Başka çözüm üreten var mı?

Güler
19-08-2015, 11:52
Sevgili Bernol Hazaroğlu, ben atlas ve bir gecelik gelinde olanları hallettim.

Eczaneden aldığım oksijenli suyu çay bardağına koydun (yarısına kadar) üzerine normal suyu ilave ederek yumuşattım. Bitkinin birleşim yerlerinde olan unlu bitleri, kulak çubuğundaki pamuklarla, yapraklarda olanları da pamuk ile sile sile temizledim. Dikkat ettiğim şey, ilk sildiğim oksijen sulu pamuğu başka bir yerde kullanmadım yani sık sık değiştirdim ki bulaşmasın-daha da çok yayılmasın.

Bir hafta sonra bitkiyi tekrar incele varsa, tekrarla. Bu işi atlasda tekrarladım ama bir gecelik gelinde başka olmadı. Şimdi her ikisi de iyi durumda.

YeniGine
19-08-2015, 23:50
Sevgili Güler Hanım, ben de tarif ettiğiniz şekilde sundavillamı temizledim. Maşallah şimdilik iyi görünüyor. Tekrar teşekkür ediyorum, sağolun.

Güler
20-08-2015, 10:00
Sevgili Güler Hanım, ben de tarif ettiğiniz şekilde sundavillamı temizledim. Maşallah şimdilik iyi görünüyor. Tekrar teşekkür ediyorum, sağolun.

Sevgili YeniGine, bitkiyi göz altında tut, baktın ki yeniden oluyor hemen tekrarla, önlersin. Aman kullandığın pamuğu sık sık değiştir.

floperx
21-08-2015, 08:29
http://images.tapatalk-cdn.com/15/08/20/1fa4925303c1813d5caedcd84fae0837.jpg

Merhaba

Biber fidelerimde böyle bir zararli var. Gitgide yayılıyor. Amatör bir yetistiriciyim. Evimin balkonunda bakıyorum ve yanlarinda ciceklerimde var. Onlarinda yaprakları delik delik ve leke leke olmaya başladı ama böyle bir zararli üzerlerinde göremedim. Acil yardim ederseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler

GT-N7100 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

MeyveliTepe
21-08-2015, 10:39
Beyaz sinek

Yiğitece
24-09-2015, 08:01
Merhaba. Iki yıl önce İzmir'den minicik bir dal olarak getirip diktiğim çiçeğim bu sene yazın direkt Güneş almayan balkonumda coştukça coştu. Ben de sevinçten coştum. Ama iki hafta kadar önce dalların gövdeyle birleştiği noktada mantarımsı beyazlıklar gördüm. Çok azdı. Gözetim altında tutayım dedim. Bir haftalık tatilimden dün geldiğimde gördüğüm manzara beni çok ama çok üzdü.
Yaprakları kahverengiye dönmüş canım çiçeğimin. İşin daha da kötüsü diğer bitkilerde de başlardaki o beyazlıklardan var. Bu nedir ve ne yapmalıyım? Lütfen yardımcı olun.

Sevgi Durul
24-09-2015, 08:37
Bu unlu bit sanırım, daha net bir fotoğraf eklemek mümkün olursa netleşir.

flying dragon
25-09-2015, 17:51
kulleme hastaligina benziyor, bu aralar da tam mevsimi. su verirken yapraklari islatmamaya dikkat ederseniz, ozellikle etli yapraklari olan bitkilerde, hastaligi minimum duzeye indirebilirsiniz. hastalik bu kadar ilerlemisken, suyu azaltarak veya gunes isigi ile cozemezsiniz. herhangi bir fungicide sorunu cozecektir.

Yiğitece
26-09-2015, 15:54
Çok teşekkür ederim ilginize ve verdiğiniz bilgilere.

loveforlife
26-09-2015, 20:14
Külleme değil unlu bit. Acilen tüm btkilerinizi ilaçlayın. Unlu bit bitkileri kolaylıkla öldürebiliyor.

clioGT
03-11-2015, 11:47
sanırım bizdeki sorun da aynısı:(
yaklaşık 30-40 tane limon selvi ağacı var, ufak ufak yayılmaya başladı...

YeniGine
03-11-2015, 23:17
:( Evet maalesef aynı sorun; unlubit. Hemen ilaçlayın ki yayılmasın ve servi ağaçlarınız ölmesinler...
Kolay ve rastgelsin inşallah!..

clioGT
04-11-2015, 07:33
ılaçlamadna evvel elle temizlememin faydası olur mu peki?

Erdem 01
04-11-2015, 09:53
Unlu bitleri arap sabunlu su temizlemeyi deneyin. Yarım Litreye bir iki çorba kaşığı şeklinde yaptım. Sprey şişesinde buhar ve damla atma şeklinde ayarları var. Damla atmayı ayarlayıp basınçla püskürtün. Çamaşır suyu daha başarılı oluyor. Yarım litreye birkaç damla koyun. 15 dakika kadar bekleyip temiz su ile durulayın. Çamaşır suyunu duruma göre birkaç damla fazlalaştırın. Her iki ilacı yaparken bitkiyi mümkünse yan yatırın ilaç ve böcekler toprağa gelmesin.

YeniGine
04-11-2015, 22:48
Sayın clioGT benim çiçeğimde oluşmuş idi unlu bit; ben oksijenli suyla kulak çubuğu yardımıyla temizledim. İşe de yaradı. Fakat benimki sadece çiçek, sizin durum farklı ağaçlarınız bitlenmiş. Bence riske atmayın isterseniz.

MeyveliTepe
05-11-2015, 00:35
sanırım bizdeki sorun da aynısı:(
yaklaşık 30-40 tane limon selvi ağacı var, ufak ufak yayılmaya başladı...

Tüm ağaçlara yayılmış ise ev yapımı çözümlerle hayli zor olabilir, mineral yağ uygularsanız hem zehirsiz hem de kalıcı bir çözüm elde edebilirsiniz.

guka
05-02-2016, 19:15
Bonsai ağacım nerdeyse 2 yıldır benle fakat yapraklarını dökmeye başladı nerdeyse yaprak kalmayacak sebebini anlayamadım saksıda bişey yok köklerdede kontrol ettim fakat bi kaç yerde beyazlıklar var acaba pamuksu bitmi anlayamadım yardımcı olursanız sevinirim ölmesini istemiyorum

A_NOMAD
22-02-2016, 20:17
Unlu bit ile enfekte olan bitkiden kalma toprağı nasıl kurtarabiliriz/kurtarabilir miyiz?

Uzun süre (mesela birkaç ay ya da bir yıl gibi bir süre) dondurucuda tutmak, fırınlamak, havasız ortamda ya da açık havada bir yıl bekletmek gibi seçeneklerden hangisi ya da hangileri toprakta olması muhtemel yumurtalardan kurtulmamızı garanti edebilir/edebilir mi?

Resulgur
22-02-2016, 21:10
Unlu bit ile enfekte olan bitkiden kalma toprağı nasıl kurtarabiliriz/kurtarabilir miyiz?

Uzun süre (mesela birkaç ay ya da bir yıl gibi bir süre) dondurucuda tutmak, fırınlamak, havasız ortamda ya da açık havada bir yıl bekletmek gibi seçeneklerden hangisi ya da hangileri toprakta olması muhtemel yumurtalardan kurtulmamızı garanti edebilir/edebilir mi?

Sn. A_NOMAD geçtiğimiz sezonda baya bir uğraştım ben bu bitlerle ilaçlama yaparak kurtuldum. Toprağın bir kısmını da fırına sürdüm, bizim hanım duymasın da :D

Mine hanımın tarifiyle yaptım bende .. Gayet başarılı :cool:

MeyveliTepe
22-02-2016, 22:34

Ne miktarda bir topraktan söz ediyoruz?

A_NOMAD
22-02-2016, 22:57
Yaklaşık 10 litre kadar...

MeyveliTepe
22-02-2016, 23:15
Yaklaşık 10 litre kadar...

Bence unlu bit iyi gözlem yapanlar için zamanında görülüp, tanımlanıp müdahale edildiği sürece baş edilmesi çok zor bir zararlı değil. Normalde yumurtalarını da toprağa bırakmıyor. Fakat çok enfekte bir bitkinin toprağı ise düşüp toprağa karışan yumurta yine de olabilir.

10 litre toprak çok fazla değil. 60-70 derece fırında bir kaç saat kalmasının canlı yumurta bırakmayacağını düşünüyorum.

A_NOMAD
22-02-2016, 23:46
...60-70 derece fırında bir kaç saat kalmasının canlı yumurta bırakmayacağını düşünüyorum.

Teşekkür ederim.
Peki dondurucu için ne düşünüyorsunuz, o da aynı şekilde işe yarar mı?

MeyveliTepe
23-02-2016, 09:01
Kışları soğuk geçen bölgelerde de yazları unlu bit oluyor. Demek ki yumurtalar bir şekilde hayatta kalıyor. Bu yüzden dondurucu yumurtaları öldürür diyemem.

A_NOMAD
23-02-2016, 14:16
...dondurucu yumurtaları öldürür diyemem.

Yardımınız için çok teşekkür ederim, dediğiniz gibi fırınlamak en iyisi olacak...

hobiciakvarist
26-02-2016, 08:45
Bu sayfada bahsedilen arap sabunu nedir, nerden bulunur, nasıl temin edilir?

pınar59
26-02-2016, 09:10
Annelerimizin temizlik için kullandığı jel sabun bütün marketlerde var, ben arap sabunu acı biber ve sarımsak suda bekletip sonra süzüp çiçeklerime püskürtme yapıyorum.

guka
03-03-2016, 10:46
peki toprak değişimi yapsak bu bitlerden kurtulur muyuz ben ilaç da kullanıyorum ama ağacımın yinede kalan yaprakları tek tük sararmaya ve dökülmeye devam ediyor. Bir de ağacımın üstte kalan köklerinde beyazlıklar var ilaçlama yapmama rağmen ağacımın türü ficus ginseng

pecan
04-05-2016, 15:43
Merhaba, uzun yillar bir sekilde korudugum cok sevdigim cicekleri, kapali balkonumda annemin arada sulamasini rica ederek , uzun bir zaman icin yurtdisina gittim. Nisan ayinda dondugumde, bazilarinin uzerinde pamukcuklar gordum. Nemden oldugunu dusundum.

Bocekleri farketmemistim.
SOnra Kalanchoe leri , tek tek tazyikli su ile yikadim.

Taaa ki , boceklerden kaynaklandigini , sus narimin , neyseki seyrek dallari arasinda gorunceye dek anlamamistim.

Resimlerdeki ayni bocekten ; irisiyle, yavrusuyla, hepsini sarmis.
En taze yapraklarin, cicek acacak surgunlerin aralarina girmisler, koloni halinde.

Sadece Kalanchoeler de degil, cevresindeki tum bitkilere musallat olmus.

Yazilarin hepsini okudum.

Simdi ben bunlari yikayip , pamuklu alanlardan kurtuldum.
Ama bocekler hala var, boceklerin yerlestigi taze surgunleri kesmeli miyim?
( Ezdigimde turucu renk bir sivi cikiyor , bu da mucadelede hala sansim oldugu anlamina geliyormus okuduklarima gore )

Topraklarina dusmus olmalari mevcut ki minik olanlari gormek zor,
Topraklari degistirmeli miyim?

Gebe oldugum icin , tarimsal ilaclar kullanmamam gerektigini dusunuyorum.

En basta yazilan zeytinyagli , arap sabunlu , sarimsakli formulu uygulasam sonuc alabilir miyim anlattigim sartlarda?

Eger yonlendirebilirseniz , cok sevinirim. Tesekkur ederim.

Çiçekannesi
15-05-2016, 13:30
Merhaba,
Forumu bir süredir takip ediyorum ancak yeni üye oldum, yardımlarınızı esirgemezseniz çok mutlu olurum.
Eşimle ikimiz de yeşile hasret kalınca birçok bitki evlat edindik. Hatta çekirdekten limon filizledik. Uzunca bir süredir bir arada duran çiçeklerimizin(menekşeler, kalanşolar ve filizlendirdiğimiz limon,vs) olduğu alanda birkaç hafta önce sinekler oluşmaya başladı. Sonra marginatamızda sararma ve yapraklarını dökme baş gösterdi. Bugün dikkatimi çekti ki pamuklu ve yapışkan bir durum vardı. Hemen internetten araştırdık ve bunun pamuklu bit olduğunu öğrendik. Kolonyalı fırça ile üzerinden temizledik gördüğümüz kadarıyla. Ancak marginata yapraklarına dokunulmayı sevmiyor diye biliyorum, endişe ederek de olsa uygulamak zorunda kaldım. Sonra da Arap sabunu ve zeytinyağlı solüsyonu uyguladık. Diğer çiçeklerimize de uyguladık solüsyonu. Sinekler için de balkona çıkardık hepsini havalandırıyoruz. Yapabileceğimiz başka bir şey var mı? Bitkilerimizin günden güne solması bizi çok üzüyor. İhmal ettiğimizi düşünmüyoruz ama yanlış bir şeyler mi yaptık bilmiyoruz. Bu arada bitlerden birkaç tanesini gördüm, üstlerinde pamuksu yapı vardı. Çok mu geç kalmışız? :(

Tolgahan61
17-05-2016, 21:32
Sanirim benimde cileklerimde bu yaratiklardan var.Biraz once sabun zeytinyagi karisimi yapip puskurttum sonra temiz su ile temizledim yalniz topragi kapatmadim bi sakincasi olurmu.Birde karisimi sıkıp bi sure beklemelimiyiz

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160517/9d64d47e3fc4d3f3f3f69d9f2b8af9e8.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160517/81a5e437c274fb6509d936f09195b72e.jpg

SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Andac16
01-07-2016, 14:27
Benimde mum çiçeklerimde oldu unlu bit ,kimyasal aldım fakat hayvan olduğu için kullanmadım.Bir yerde görmüştüm sıvı yağ sirke karışımı diye.Önce kulak çubuğuyla temizledim sonra yağ sirke karışımını fısladım bazı yapraklar sarardı bonsaiye de uyguladım onunda bazı yaprakları siyahlaştı.Ama ertesi gün mum çiçeği yapraklarına su sıktım bonsaiyi de suyun altında yıkadım.Birkaç gün sonra mum çiçeğim heryerden sürgün verdi bonsaide yeni yapraklar çıkarmaya başladı.

tarabyali
24-07-2016, 17:55
Arkadaşlar yasemin çiçeği pamuklu bitini yok etmek için yaptıkllarını hemen anlatayım özel benzinli profesyonal.ilaçlama makinasına kimyasal bit ilacı attım yaprakları su içerisinde kalana kadar ilaci attim.ama olmadı ve kükürtü.sulandırıp attım olmadı ve bardağa rakı doldurdum.fırçaylan 12 metrelik.duvardaki yaseminlerimiz 2 günde yaprak yapar temizledim olmadı karabiber acı biberi karıştırıp yaprarları tane tane temizledim olmadı ben temizliyor Sabah kalkıyorum gece yine dolmuş bu nedir bunu bir bilen çözüm yokmu ( ağaçlar. net ) büyük bir site sanırım bir bilen vardır.bunu öldürücü bir çare yokmu lütven bir paylaşımda bulunun saygılar...

Güler
25-07-2016, 10:40
Oooo sayın tarabyali gelmiş, hoş geldiniz özledik sizi.

Bu pamuklu bit ile benim de başım sık sık derde girer. Ben oksijenli su ile çare buluyorum.

Biraz yorucu da olsa el oyalasa da doğal olarak en güzel yol.

Şimdi size tekrar etmek istemiyorum. Bahçemde 207. sayfada 6185 numaralı mesajımdan takip edin akabinde Mine Hanım hocamızın mesajını da bir okuyun.

Şimdi bir gecelik gelin çiçeğimde tek tük görünmeye başladı, hemen sulandırılmış oksijen ile işe koyulacağım.

MeyveliTepe
25-07-2016, 11:00
Mineral yağ unlu bite karşı hayli etkili.

h_dogan
25-07-2016, 15:04
Leş kaktüsünde ünlü bit.

yaseminkutlu
19-10-2016, 10:31
Solucana benzer yaratık pek anlaşılmıyor. Ama telaşa gerek yok. Bu görünüme sahip olan Tel Kurtları var ancak onlar da yumrulu bitkilerin yumru ve köklerinde zarar yaparlar. O yüzden telaşa gerek yok.

İkinci fotoğrafta ise, yani fotoğraf var ama görüntü yok :), unlu bite benziyor sanki. Tabi hayal meyal çıkarabiliyorum. Net bir görüntü olsa daha net konuşabilirim.

108855

Eklediğim fotoğraftaki böceğe benziyor mu? Teşhisi tam koymamız lazım.
Unlu bit benim çiçeklere de bulaşmış
Menekşe ve orkidelerime. Çiçekleri ve yaprakları beyaz beyaz kaplamışlar hatta bir tane büyük bit de bulup öldürdüm. Öncelikle hepsini saksıdan çıkartıp yıkayacağım sonrasında da
Arab sabunlu karışımdan hazırlayıp püskürteceyim. Umarım faydasını görürüm.
Hatta resmini bile çektim.

yaseminkutlu
19-10-2016, 10:38
Bitin resmini tekrar yükledim

celalay
22-01-2017, 11:52
Merhabalar bir süredir evdeki tüm bitkilerimde resimdeki bit var ve pamuk yapıyorlar. Çiçekler yapış yapış kalıyor. Büyümeleri neredeyse durdu. Arap sabunu ile fisfis yaptım fiziksel olarak mücadele ettim ama fayda olmadı. Ne yapabilirim?
http://i.hizliresim.com/qjkqzV.png (http://hizliresim.com/qjkqzV)

bergenia
19-07-2017, 11:12
Balkondakileri kurtardım diye sevinirken şimdide içerdekilere saldırmışlar. Nerden çıktı bu böyle ya kendimi bildim bileli çiçek bakarım ilk defa görüyorum böyle birşey:(

david72
19-07-2017, 13:59
Ben yakından gözlemleyip bitkiye zeytinyağı ile müdahale ediyorum. Resim fırçası ile görülen yerlerin tamamını bitlerin üstünü yağ ile kaplıyorumş gölgeye alıyorum. Ertesi gün hepsi ölmüş oluyorlar, bitkiyi suyla güzelce yıkıyorum ki bitler ve yağ aksın gitsin. Bunu yaparken toprağını naylonla örtüyorum ki oraya olası yumurtalar bulaşmasın. Sonrasında gözlem altında tutuyorum, tek tük ortaya çıkan olursa cımbızla temizliyorum. Tabi bitki ne kadar büyükse bu işlem okadar zorlaşıyor. Fırça kullanıyorum çünkü yağ ile hazırlanan çözeltiler homojen püskürtülemiyor iyi bir kaplama yapılamıyor ve atlanan yerler olabiliyor.

Güler
19-07-2017, 20:53
Ben de su ile seyrelttiğim okjsijenli su ile temizliyorum.

http://www.agaclar.net/forum/1475947-post8053.htm

K4GE
14-08-2017, 12:37
Arkadaşlar ben de bahçemdeki meyve fidanlarının 3-4 tanesinde unlu bit var diye forumda önerilen ev yapımı solüsyonu denedim.(1 Lt. su, 2 yemek kaşığı arap sabunu, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 3 diş sarımsak) Kısaca;

- Bu pazar solüsyonu hazırladım, pet şişeye doldurdum. Yanıma 1 adet sert diş fırçası ve isveç çakısı aldım.
- Önce isveç çakısıyla unlu bitleri teker teker meyve fidanlarımdan kazıdım, sonra diş fırçasını solüsyona batırıp iyice fırçaladım. Toplam 5 ağacı detaylı temizledim. Ancak fark ettimki neredeyse bahçemdeki tüm ağaçlarda bu bitten var.
- Bazı ağaçlarda zamk oluşumu gözlemliyordum, büyük ihtimalle ağaç kendisini bu bitlerden korumak için zamk salgılıyordu.

Bakalım, haftaya temizliğe devam edeceğim, temizlemeden önce ve sonraki fotoğrafları eklerim.

İnşallah bu mahlukattan temelli kurtuluruz. Cümleten kolay gelsin.

Sezgin_69
15-11-2017, 20:53
Yeni aldim agacimi :(

Bekir__
09-12-2017, 14:23
Mum çiçeğime unlu bit musallat oldu. Yeni çıkan yaprakların içinde dahi oluyor. Mum çiçeğim çiçek dahi açmadı halen , iyice yayılmadan kurtarmak istiyorum.
Ne yapabilirim ? Hazır olarak satın alabileceğim uygun bir preparat var mı ?

Bekir__
09-12-2017, 14:26
Çiçeğin üzerinde bit olmasa bile yeni çıkan yaprakların içinden çıkıyor . Çaresiz kaldım temizleme hususunda.

Doku_Kültürcü
09-12-2017, 22:26
Çiçeğin üzerinde bit olmasa bile yeni çıkan yaprakların içinden çıkıyor . Çaresiz kaldım temizleme hususunda.

Rogor isimli tarım ilacını deneyin. Sistemik etkiye sahiptir. Yani, yapraktan alınır ve bitkinin diğer kısımlarına taşınır.

NAZZOZZ
03-01-2018, 12:51
[QUOTE=Mine Pakkaner;299349]Pamuklu Bit -Unlu Bit Mücadelesi
Zirai mücadele ilaçları ile elbette bu zararlı ile savaşırız. en yakın yetkili zirai ilaç bayisine danışıp ilaç alabiliriz. Peki evde ne yapabiliriz?[INDENT]1. Hemen arap sabunlu zeytinyağlı solüsyonu hazırlar püskürtürüz.

Bu forumda emeği geçen herkese ama şu an özellikle Mine Pakkaner hanıma çok teşekkür ederim.
Sabah, balkonumun tavanındaki iplere dahi sardığım onlarca sürgünü dallara dönüşen kocaman hoya carnosamda beyaz bir leke görüp sonra onun hangi tür olduğunu öğrenip sonra da ona göre bir karışım hazırlamama vesile olan bu foruma minnettarım.

3 tane unlu bit bitlerden farklı 3 yerde de beyaz yapışkan pamuk gibi minik oluşumlar buldum (unlu bit pamuklu bit ayrı şeyler mi diye araştırdım aynı olarak bilgi verilmişti okuduğum her kaynakta )ve temizledim sonra da bu arapsabunlı karışımı tüm bitkiye boş yer bırakmamaya dikkat ederek püskürttüm.Toprağın üzerini kapatmayı unuttum toprağa da akan bu karışım toprakta eğer varsa bu canlıyı öldürür mü bilmiyorum.
Bu sabah dünyam başıma yıkılmıştı kaç yıldır toz değmedi benim güzel mum çiçeğime bu yaratık nerden geldi bilmiyorum kapalı balkonda :(
Deneme yapmadan tüm bitkiye uyguladım başka daha zararsız bir alternatif olmadığı için risk aldım.
Gelişmeleri paylaşacağım.Umarım bu bit yokolur ve hoya’m bitten veya karışımdan zarar görmez.
Herkese sevgi ve saygılarımla

NURK
27-01-2018, 12:46
Merhabalar
Sukulentlerimde unlu bit var ve ben çok üzgünüm diğerlerine bulaşmasın istiyorum

evandevan5
16-04-2018, 09:15
ben oksijenli su ve normal su karışımı bir su yaptım you to be da video gördüm. onu yaptım yapraklarını tek tek sildim.

evandevan5
16-04-2018, 09:17
Bunlar kendiliğinde oluşmaz, çevreden, saksıdan vs. bulaşır, toprağın üstüne düşmüş olabilir. Minicik bir yumurta olsa gelişir ürer, pamukçuk üzerini sonradan kaplar. Korunmanın tek şartı çok iyi gözlemektir. Hergün kontrol ve sürekli mücadele etmek gerek.

mine hanım benim kahve bitkimde unlu bit var oksijenli su yaptım. çok oksijenli sudan koymadım 5-6 damla koydum. normal suya. başka ne yapabilirim.

evandevan5
16-04-2018, 14:06
yardııımmm."""?X?

Mrselvi
05-06-2018, 09:19
Merhaba,
5 yaşındaki kamkatımda, beyaz kuyruklu böcekler ve örümcek ağları oluşmuştu. Şimdi anladım ki bu böcek unlu bitmiş.
Bir çok kez sitede araştırma yaptım ama kesin iyi gelen bir sonuca ulaşamadım.
Ben de Insektisit zirai ilaç aldım. Decis 250 cc. 1 litre suya bir çay kaşığı ekleyip uygulama yaptım. Bu ilacı hem yapraklara hem toprağa uygulayabiliyorsunuz.
Saygılarımla

NFÇ
19-11-2018, 11:02
Merhaba Bende çekirdekten yetiştirdiğim limon ağacım unlu bitler yüzünden kötü durumda :( izopropil alkol, su, sıvı yağ ve bulaşık deterjanı karışımını denedim ancak fayda etmedi. Yapraklar da sararıp rengini kaybetmeye başladı... Gözümün önünde heyecanla büyümesini izlerken şimdi tersi olan durumu yaşamak çok üzücü...

pelin_
07-01-2019, 21:07
Geçen hafta önce evdeki kumkat ağacımda unlu bit görmüştüm. O sırada ne olduğunu bilmediğim için yapraklarını sirkeli suyla silmiştim. Bir hafta evden gittim, bugün döndüğümde sayısı çok artmıştı. Kulak çöpü ile tek tek bütün yaprakları temizledim. Forumda yazan önerilerden arap sabunu + zeytinyağı + sarımsak karışımını hazırladım. Kumkatın yapraklarının altına da gelecek şekilde bol bol, neredeyse ağacı yıkar gibi sıktım. Aynı odadaki diğer bitkilerime de aynı özenle olmasa da sıktım bu karışımdan. Sprey şişesinin dibinde kalan karışımı da kumkatın toprağına döktüm, sarımsak parçalarını da toprağın üstüne bıraktım. Kokusunu sevmediklerini yazmış Mine hanım, belki böylece topraktaki bitleri de kaçırabilirim diye umuyorum. Yalnız ev baya fena kokuyor şu an, bu uygulamayı düzenli yaparsam salon oturulmaz hale gelebilir.

Yarın uygulamak üzere de acı biberi rondodan çekip biraz kaynattım, süzüp soğumaya bıraktım. Yarın sabah da onu yapacağım. Bir gün arap sabunlu karışım, bir gün biber suyu şeklinde dönüşümlü birkaç hafta yapmayı planlıyorum. başarılı olamazsam neemazal alarak evdeki bütün bitkileri ilaçlayacağım. Herkesin yazdığı bitki kayıplarından çok korktum ve üzüldüm. Bu uygulamalarımın sonuçlarını da paylaşmayı umuyorum sizlerle. İyi akşamlar ve bilgi veren herkese çok teşekkürler.

Muda
29-01-2019, 22:44
https://www.youtube.com/watch?v=kOfuRIuJYGQ

Mahmut Tebir
30-01-2019, 11:16
Allah belasını versin bu unlu bitin. O kadar şey kullanmama rağmen hala bezen görüyorum. Bir tülü kökünü kazıyamadım. Yukarıdaki oksijenli yağ karışımını da kullandım. Yine olmadı. Dikkat edin yağ fazla kullanmayın. Yağ bitkiyi öldürüyor. Kalanşoda kullandım bunu yağ değen yerler hep çürüdü. Dikkat edin. Sukulent sulu dokulu olan bitkilere gelmiyor yağlı karışım.

elifaydin
30-01-2019, 13:03
Unlu bit ile maalesef ben de başa çıkabilmiş değilim, tarçını denedim son olarak, önce arap sabunlu su ile yıkadım resmen bitkileri sonra da topraklarının üzerine toz tarçın serptim. Bakalım bu işe yarayacak mı? Netice tarçın ı toz olarak karınca uzaklaştırmakta kullandığımdan bunda da işe yarayabilir diye düşündüm. Gelişmeleri burada paylaşırım.

BayEğrelti
22-07-2019, 14:31
Merhabalar, sorunuma çözüm bulmak amacı ile epeydir bu konunun bir takipçisiyim. Ancak baharın başlarında çok fazla önemsemediğim için yapmadığım bir müdahale sonucu unlu bit beni alaşağı etmiş durumda.
NeemAzal isimli ilacı kullanıyorum ancak söylemem gerek ki bu ilaç yalnızca unlu bitin yumurtadan çıktıktan sonraki ilk yaşam evrelerinde ve özellikle karıncaların olmadığı yerlerde etkili olabiliyor. Şu an mevcut unlu bit popülasyonuna NeemAzal ın bir etki ettiğini söylersem yalan olur.
Artık nerelere saklandılar, nasıl tekrar çoğalıyorlar derken dün acı bir gerçekle yüzleştim. Adaçayı, nane ve pepinolarım unlu bitten nasibini fazlasıyla alan canlılar ve karınca yoğunluğu da bu saksılarda göz ardı edilemeyecek kadar fazla olunca artık bu saksılardan bazılarını komple bozup, bu canlıların yapraklar tamamen temizlendikten bir gün sonra bitkiyi nasıl istila edebildiklerini anlamaya çalıştım.
İlk bozduğum saksı adaçayı saksısı idi ve bu mevsimde köklerini açmayı hiç istemeyeceğim, güzel bir türdü. Saksıyı bozarken bir dal kırıldı ve elimde kaldı, elimde kalan dalı incelerken tuhaf bir şey fark ettim, daha yakından bakınca unlu bit yavrularının bitki sapının içinde fink attıklarını, iletim dokularını tamamen tahrip ettiklerini gördüm. Tamam yaprak veya gövde dışında yaptığı hasarı bertaraf edebilirim, ancak nasıl olur da bu canlı bitkinin içine kadar girmiş, hayret ettim doğrusu. Daha sonra kökleri açınca ikinci bir şokla karşılaştım. Kök boğazından itibaren toprağın derinlerine doğru, toprak ile kökler arasında kalan her boşlukta unlu bit vardı. İşte o zaman erken müdahalenin ne denli önemli olduğunu ve bu canlıların nasıl tekrar türediğini anlamış oldum. Ancak kafamdaki soru işareti şu; Bu canlı mı karıncaları çekiyor, yoksa karıncalar mı bu canlıyı buraya getiriyor? İki türü bir arada gördükten ve istisnasız her istilaya uğramış saksıyı bozduktan sonra karınca ve unlu biti bir arada görmek bu soruyu doğurdu benim için. Balkonumda birçok kuş ve böcek türü yaşamakta ve konaklamakta.
Mayıs ayında ateş böceklerinin türemesiyle bu zararlı bir nebze olsa azalmıştı, ancak sivrisinek ilaçlamaları sonucu ateş böceği de yok olunca gene unlu bitle baş başa kaldık.Biz ve kedilerimiz bu bahçeden günlük yeşillik,sebze ve meyve yemekteyiz. O sebeple NeemAzal dışında bir alternatifim yok ve artık NeemAzal bu sorunu çözemiyor. ''1litresine o parayı vermemem'' dediğim ilacı 100ml lik şişelerde 7. kez sipariş verdim dün. Maddi manevi zarardayım. Köklere kadar inmiş unlu bitleri görünce, direkt toprağa karıştırılabilen, kök bölgesine de uygulanabilen bir Neem tozu da sipariş ettim. Dilerim ki bu ürün artık sorunumu çözecektir. Belki 200 saksıdan fazla bitkimin neredeyse 50 tanesini bu yaz kaybettim. Üzüntüm büyük. Konuda yazılmış olan tariflerden elde edebildiklerimi uyguladım ve gözle görünen topluluk dışında,gizlenmiş olanlara herhangi bir çözüm bulamadım.
Siz siz olun unlu bitle mücadeleyi canlıyı ilk gördüğünüz anda mekanik de olsa başlatın.
Önerilerinize açığım,okuduğunuz için teşekkür ederim.

Saner Gülşen
21-10-2019, 10:06
Merhabalar, sorunuma çözüm bulmak amacı ile epeydir bu konunun bir takipçisiyim. Ancak baharın başlarında çok fazla önemsemediğim için yapmadığım bir müdahale sonucu unlu bit beni alaşağı etmiş durumda.
NeemAzal isimli ilacı kullanıyorum ancak söylemem gerek ki bu ilaç yalnızca unlu bitin yumurtadan çıktıktan sonraki ilk yaşam evrelerinde ve özellikle karıncaların olmadığı yerlerde etkili olabiliyor. Şu an mevcut unlu bit popülasyonuna NeemAzal ın bir etki ettiğini söylersem yalan olur.
Artık nerelere saklandılar, nasıl tekrar çoğalıyorlar derken dün acı bir gerçekle yüzleştim. Adaçayı, nane ve pepinolarım unlu bitten nasibini fazlasıyla alan canlılar ve karınca yoğunluğu da bu saksılarda göz ardı edilemeyecek kadar fazla olunca artık bu saksılardan bazılarını komple bozup, bu canlıların yapraklar tamamen temizlendikten bir gün sonra bitkiyi nasıl istila edebildiklerini anlamaya çalıştım.
İlk bozduğum saksı adaçayı saksısı idi ve bu mevsimde köklerini açmayı hiç istemeyeceğim, güzel bir türdü. Saksıyı bozarken bir dal kırıldı ve elimde kaldı, elimde kalan dalı incelerken tuhaf bir şey fark ettim, daha yakından bakınca unlu bit yavrularının bitki sapının içinde fink attıklarını, iletim dokularını tamamen tahrip ettiklerini gördüm. Tamam yaprak veya gövde dışında yaptığı hasarı bertaraf edebilirim, ancak nasıl olur da bu canlı bitkinin içine kadar girmiş, hayret ettim doğrusu. Daha sonra kökleri açınca ikinci bir şokla karşılaştım. Kök boğazından itibaren toprağın derinlerine doğru, toprak ile kökler arasında kalan her boşlukta unlu bit vardı. İşte o zaman erken müdahalenin ne denli önemli olduğunu ve bu canlıların nasıl tekrar türediğini anlamış oldum. Ancak kafamdaki soru işareti şu; Bu canlı mı karıncaları çekiyor, yoksa karıncalar mı bu canlıyı buraya getiriyor? İki türü bir arada gördükten ve istisnasız her istilaya uğramış saksıyı bozduktan sonra karınca ve unlu biti bir arada görmek bu soruyu doğurdu benim için. Balkonumda birçok kuş ve böcek türü yaşamakta ve konaklamakta.
Mayıs ayında ateş böceklerinin türemesiyle bu zararlı bir nebze olsa azalmıştı, ancak sivrisinek ilaçlamaları sonucu ateş böceği de yok olunca gene unlu bitle baş başa kaldık.Biz ve kedilerimiz bu bahçeden günlük yeşillik,sebze ve meyve yemekteyiz. O sebeple NeemAzal dışında bir alternatifim yok ve artık NeemAzal bu sorunu çözemiyor. ''1litresine o parayı vermemem'' dediğim ilacı 100ml lik şişelerde 7. kez sipariş verdim dün. Maddi manevi zarardayım. Köklere kadar inmiş unlu bitleri görünce, direkt toprağa karıştırılabilen, kök bölgesine de uygulanabilen bir Neem tozu da sipariş ettim. Dilerim ki bu ürün artık sorunumu çözecektir. Belki 200 saksıdan fazla bitkimin neredeyse 50 tanesini bu yaz kaybettim. Üzüntüm büyük. Konuda yazılmış olan tariflerden elde edebildiklerimi uyguladım ve gözle görünen topluluk dışında,gizlenmiş olanlara herhangi bir çözüm bulamadım.
Siz siz olun unlu bitle mücadeleyi canlıyı ilk gördüğünüz anda mekanik de olsa başlatın.
Önerilerinize açığım,okuduğunuz için teşekkür ederim.

Tecrübelerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Güncel durum nasıl? Kurtulabildiniz mi?