Bağlan

View Full Version : susam / Çam / Ardıç / Şimşir




susam
11-10-2008, 00:48
Merhaba Ali Bey. Ben daha önce hiç bonsai görmemiştim. Bu siteye üye olduktan sonra tesadüfen bu konuya girdim ve şimdi çıkamıyorum. Bu gün üç tane bitki edindim. 2-3 yıllık bitkiler. Biri çam, diğeri top şimşir, bir diğeri de ardıç. Yarım yamalak bilgilerimle ilk denemelerimi yaptım. İlk önce köklerini budadım. Hayali bir daire çizermiş gibi yaptım bunu. Daha sonra fazla dalları budayıp, yaprakları temizledim. Uçlarda çok az yaprak bıraktım. Demir teliyle kendime göre şekillendirdim. Keşke fotoğraflarını yükleyebilmem mümkün olsaydı. Ama en kısa sürede yüklemeye çalışacağım. Toprak olarak torf kullandım. Normal saksılara diktim. Dikerken kökleri derine gömmemeye çalıştım. Bundan sonra ne yapmalıyım? (Tabi bu sıraladıklarımla ağaçcıklarımı katletmemişsem...) Gübre olarak ne kullanılıyor? Gübre çeşitlerini bilmiyorum. Tek bildiğim çiçek coşturanlar ;). Sanırım bunlar kullanılmıyor. Sanırım birde çakıl koymak gerekiyormuş. Ben koymadım. Bonsai başlıklı yazıları okurken beynim uyuştu. Kaç gecedir inceliyorum. Ama okuduklarım hep birbirine karıştı. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Ağaçlarım ölürse çok üzülürüm. Şimdiden teşekkür ederim.




memet
11-10-2008, 08:52
İlk denemelerde başarısız olursanız , bu yeni denemeler başlamak için size azim vermeli.
Kök budaması için biraz acele etmişsiniz. Şimdilik gübre vermeyin. Bahara kadar gübre konusunda bir kaç konu okumuş olursunuz.
Tellemeyi bakır tellrale yapmalısınız. Fakat şimdi demir teli söküp, yerine bakır tel sarmayın Ağaç yaşadığı sarsıntıyı atlatmadan yeniden sarsılmasın. Toprak karışımı için, torf çakıl, ponza, kum gibi çeşitli karışımlar var. Okudukça göreceksiniz. Şimdilik tekrar toprak değiştirme yoluna gitmeyin.
Ben hazır aldığım bir benjaminin toprağı çok kötü olduğu halde, bahara kadar değiştirmeyeceğim.

Ali H. ALI
11-10-2008, 12:51
Merhaba Ali Bey. Ben daha önce hiç bonsai görmemiştim. Bu siteye üye olduktan sonra tesadüfen bu konuya girdim ve şimdi çıkamıyorum.

Hatcce hanim sizde iyi bonsailer yapana kadar buradan cikmayiniz hatta iyi bonsailer yaptiktan sonra bile cikmayiniz baskalarina nasil bonsai yapilacagini ogretmek icin.

Benim yazacaklarimi Memet yazmis, ekliyecek baska birsey yok. Yalniz yapacaginiz tarzi belirlerseniz agaclariniz uzerinde daha bilincli calisip istediginize daha cabuk ulasirsiniz.
Kolay gelsin.

susam
11-10-2008, 20:04
Mehmet Bey ve Ali Bey. Her ikinize de çok teşekkür ederim. Ali Bey tarzlar konusunda da pek bilgim yok. Tellerken en çok dikkat ettiğim şey, ağacın izin verdiği yönde ve ölçüde onu zorlamak oldu. Doğrumu yaptım acaba:o

susam
11-10-2008, 20:42
Bonsai denemelerimi resmetmeyi başardım. Fotoğraflarda olduklarından daha kötü çıkmışlar. :p Gerçekleri daha güzel.:cool:

susam
11-10-2008, 20:45
Bunlarda diğer resimler:

susam
11-10-2008, 20:47
Fotoğraflara baktım da akşam karanlığında pek belirgin çıkmamış. Ben en iyisi yarın gündüz gözüyle yeniden fotoğraf çekeyim.:(

susam
12-10-2008, 12:26
Gündüz gözüyle ilk işim bonsai adaylarımın resmini çekmek oldu. Bakalım bu sefer güzel çıkmışlar mı?
Ali Bey bir baksanız da birşeyler yazsanız bana. Meraktan ölüyorum.:o

susam
13-10-2008, 08:27
Ali Bey! Mehmet Bey! Siteyi mi terkettiniz? Nerelerdesiniz? Bir baksaydınız benim bonsaiciklerime. Vallahi meraktan ölecem.:D. Sabırsızlıkla bekliyorum.

Aytaç Eroğlu
13-10-2008, 12:13
bana göre çok karmaşıok ve düzgün olmayan bir telleme yapmışsınız. Ama yinede anladığım bu karışıklıktan ve dalgalı dallardan çok hoşlanıyorsunuz.

Ali H. ALI
13-10-2008, 13:57
Hatcee hanim aramizda 8 saatlik bir zaman farki var yeni eklediginiz resimlerinizi ben simdi gordum. Memet de herhalde baliktaydi, balik yakalamissa onlari mangala da atmistir:)

Daha once de soyledigim gibi agaclariniz uzerinde bir calisma yapmadan once ne yapmak istediginizi bilirseniz(nasil bir tarz) ne agaclariniz ne de siz yorulursunuz ve istediginize de daha cabuk kavusursunuz.

Picea Pungen'sin de belirtigi gibi agaclarinizin dallari cok karisik bir sekilde tellenip kivrilmislar.

Ornegin ilk resimdeki cam agacinizi bir kivrimli dik tarz olarak dusunursek asaagidaki kurarllara Uymaniz gerekirdir(en azindan kurallara yakin uygulamalar yapilmaliydi ama bu sizin moralinizi kirmasin unutmayin ogrenme asamasindasiniz Hic bilmeden bunlari yapabilmisseniz ogrendikten sonra cok guzel calismalar yapacaksiniz.)

ilk dal agacin sagindan ve ya solundan agac boyunun 3/1 gibi bir yerinden cikmali

Iknci dal ilk dalin ters yonune ve ya arkaya cikmali

Ucuncu dal da, ikinci dal geri cikmissa, o da ilk dalin ters yonunden cikmali

dorduncu dal hafif sag veya soldan one dogru cikmali ve diger dallar da alta kalan iki dalin arasindaki boslugu dolduracak sekilde cikar.

Dallar arasi mesafe ve dal boylari agac govdesinde yukarilara ciktik sonra kisalmalidir.

Dallar agacin govdesindeki disa donuk kivrimlardan cikmali.

Iki dal govde uzerinde ayni hizadan cikmamali(genelde)

Agac karsidan bakani kucaklaycakmis gibi geriye degil one dogru egik olmali.


Ayrica telleme konusunu da bir gozden gecirmeniz gerekecek.
Size guzel bonsai calismalari diliyorum.

vyssera
13-10-2008, 18:01
Bu mesajları , üyelerin çalışmaları bölümüne taşısak mı?

susam
14-10-2008, 09:53
Sabırsızlığımın kusuruna bakmayın. Birde dikkatsizliğim yüzünden memleket sınırları dışında yaşadığınızı gözümden kaçırmışım. Söylediklerinizi elimden geldiğince uygulamaya çalışacağım. Bu arada bu ağaçcıkların tellerini söküp yeniden mi telleyeyim? Yoksa başka ağaçcıklar mı katledeyim? Bir de gübre koyayım mı? Koyacaksam ne gübresi koyayım? Ve hala bana tahammül ettiğiniz için (en azından öyle tahmin ediyorum :o) ayrıca teşekkürler.

susam
14-10-2008, 09:56
bana göre çok karmaşıok ve düzgün olmayan bir telleme yapmışsınız. Ama yinede anladığım bu karışıklıktan ve dalgalı dallardan çok hoşlanıyorsunuz.

Aslında bu karışıklıktan doğal ne var? Okuduklarım o kadar birbirine girdi ki... Birde günlük hayatın karmaşası... Dolayısıyla ben epey karışık bir durumdayım. Olan bu zavallı ağaçcıklara oldu. Acaba bu karışık görünüm yeni bir tarz olamaz mı? ;) Pes etmiyorum. Benimle birlikte bonsailerimde zamanla bu depresif hali atlatacaklardır diyerek çalışmalarıma devam ediyorum. Bilgilerinize her zaman ihtiyacım var. Beni desteksiz bırakmazsanız sevinirim. Çok teşekkürler.

keçi boynuzu
14-10-2008, 10:40
http://www.bonsaitr.com/forum/forum_posts.asp?TID=123&KW=telleme konusu okursanız faydalı olacağını düşünüyorum.Sayın ade1 burada ayrıntılı olarak anlatmış.

susam
14-10-2008, 10:58
Teşekkürler Keçi Boynuzu. Hemen inceledim. Ve sanırım dayanamayıp benimkilerin tellerini söküp yeniden telleyeceğim.

vyssera
14-10-2008, 11:44
Ben çamı beğendim değişik bir tasarım olmuş. Klasik bonsailerden farklı.

Aytaç Eroğlu
14-10-2008, 12:56
sayın hatcce telleri sökmeyin ve toplantıya arkadaşlarıda getirin hep birlikte bakalım gelmenizin dualara kaldığını belirtmişsiniz saatin önemi yok biz en azından 3-4 saat oralarda oluruz ( sohbetler ve uygulama çalışmaları yapacağımız için )

Ali H. ALI
14-10-2008, 14:08
Hatcee hanim Trabzon'da olmaniz bir ayricalik. Mutlaka bonsai toplantisina gitmelisiniz:)

susam
14-10-2008, 16:02
Hatcee hanim Trabzon'da olmaniz bir ayricalik. Mutlaka bonsai toplantisina gitmelisiniz:)

Kesinlikle gitmeliyim. Yoksa bunu kaçırdığım için birilerinin başının etini yiyeceğim kesin :p

susam
14-10-2008, 16:08
sayın hatcce telleri sökmeyin ve toplantıya arkadaşlarıda getirin hep birlikte bakalım gelmenizin dualara kaldığını belirtmişsiniz saatin önemi yok biz en azından 3-4 saat oralarda oluruz ( sohbetler ve uygulama çalışmaları yapacağımız için )

Sayın Picea pungens. Telleri sökmeyin demişsiniz ama maalesef çoktan sökmüş ve de hatta dahi :cool: yeniden tellemiş bulunmaktayım. Bu sefer fazla tel kullanmadım. Bir de kızımın okulda yaptığı takı kutularını bonsai saksısı yaptım(sanırım ben iflah olmam). Bu fotoğraflara da bir baksanız :o... İlk gelenler ardıç. Rüzgardan eğilmişler güya. Şimşire ise fazla birşey yapmadım. Çünkü önceki tellememden dolayı epey bi forma girmişler. Bir de benim güzel çam ağacım artık bu halde...

susam
14-10-2008, 16:10
Garibim çam ağacım.:(

susam
14-10-2008, 16:12
Bunlar da doğal formlu şimşircikler :o

susam
14-10-2008, 16:18
Ben çamı beğendim değişik bir tasarım olmuş. Klasik bonsailerden farklı.
Ah Vyssera! Ben o çama ne emekler harcamıştım bir bilseniz. İşin kötüsü o haline kanım ısınmıştı. Aslında olabildiğince küçültebilmek için o kadar dürüp-bükmüştüm. Ama artık böyle bir hal aldı. Tabi bu demek değil ki ben yine onu bu halde bırakacağım. Tabi ölmez sağ kalırsa. Bu arada sanırım benim fidancı sizden bahsetmişti. Hadi hayırlısı. Bu halleri nasıl? Biriniz olsun acilen fikrinizi beyan edin. Yoksa çatlarım :dilli:.

susam
14-10-2008, 16:21
Bu arada Picea Pungens. Ben dalgalı dallarımı şimdiden özledim. :(

vyssera
14-10-2008, 17:01
Çamın o halini sevmiştim. İçim gitti desem yalan olmaz. Zira ağacın bu hali ile yapılabilecek şeyler çok sınırlı. Gerideki tüm iğneleri budadığınız için, geriden tomurcuklanma sağlamak çok zor olacak. Toplantıya bir sarıçam getirip, çamlarda geriden tomurcuklanmanın nasıl sağlanacağı konusunda bilgi vermeyi düşünüyorum. Faydalı olacaktır.

vyssera
14-10-2008, 17:03
Yine de tellerin yara yapmaması için söktüğünüz iyi oldu. O kadar kıvrımı ince telle vermek, ağaçta kalıcı izler bırakacaktı. İlerde istediğiniz şekilde yeniden tellersiniz.

Aytaç Eroğlu
15-10-2008, 11:19
vallahi ben bir şey demedim hatta bırakın bile dedim

bonsaisan
15-10-2008, 22:04
Sayın hatcce

Bir süredir çalışmanızı uğraşınızı emek verdiğiniz ağaçlarınızı inceliyorum aynı zamanda bonsai konusunda sürekli olarak kendinizi geliştirmek ve yeni şeyler öğrenmek için sarfettiğiniz azim ortada.


Çalışmalarınızda ufak tefek hataların dışında temel ana hatalar mevcud lakin bu hatalar bonsai ilk gönül veren herkezde yaşanan hatalar.
Bu hatalar zaman içerisinde forumda yer alan değerli bonsai moderatörü dostlar ve değerli bonsai dostu üyeler ile rayına oturaçakdır.

Gelelim temel hatalarımıza.

Yaprak döken ve herdem yeşil etli yaprklı bitkiler ile bonsai çalışması yapılmayı düşünüldüğünde.
Bonsai ana kuralı olan buda ve geliştir ve sonra tekrar buda mantığıdır.

Yani elinizde ki fidanın dalarının konumunu öyle bir şekilde ayarlamalısınız ki budama sürgün uç kısmına doğru değil geriye doğru budama olmalıdır.
Şİmşirden yola çıkarsak yaprak sürgünlerini dalın em tepe noktasında bırakmışsınız.
Ama bonsai de amaç uç noktadan geriye doğru her dalın ve yaprak dizlimin gerisine doğru budama yaparak bu bölümde ki enerjiyi tetikleyip hem güçlü sürügnler elde etmek hemnde dalın gerisinde yeni sürügnlerin oluşmasını sağlarken ağaçın kullanmadığı ama hala daha aktiv tutuğu gözleri uyandırmaktır.

Çamlar **** ardıçlar gibi ibreli türlerde budamada esas sistem olarak aynıdır.

Güçlü bölgedeki nerjiyi alıp güçsüz bölgeye aktarmakdır.

Bir ibrelide güçlü bölge hep yukarıda ve uç noktadadır.
Güçsüz bölgeler gövdenin altında yahut daha iç notalardır.
Çünkü her ağaç yukarı ve yanlara doğru gelişim gösterir.

Örnek olarak ardıç çalışmanızda budamayı geride kalan ksımlarda yapmış uç kısımlardaki sürgünleri bırakmışsınız.Normalde olabildiğince uç kısımlardaki sürügünleri alıp geride ki sürgünleri aktif tutmanız gerekirdi.
Çam çalışmanızda ise geriden srgün çıkarmak ileilgili bir sorunuz olmuş.
Çamlarda geride ibre oluşması için dal üzerinde aktif durmda olan gözler bulunmalıdır.
Aktif gözler ançak enerjiyi geride ki güçsüz bölgeye doğru yönlendirme ile olur.
Lakin çamlarda iğnelerin tamamının alınması demek o ağaçın yahut dalın ölümü ile sonuçlanır.

Bu güzel hobiye gönül verip korkmadan ve büüyk bir özveri ile güzel ağaçlara sahip olaçağınıza inanıyorum.
Saygılar.

susam
16-10-2008, 12:48
Vyssera. Yaptığın çeviriyi okudum. Gerçekten çok önemli bilgiler vermişsin. :o Özellikle de benim gibi bu işe yeni başlayanlar için çok eğitici. Ama benim asıl merak ettiğim konu başkaydı. Baya dipten budama yapmak istiyorum. Resimde budamak istediğim yeri işaretledim. Eğer ordan budarsam yeni yaprak, tomurcuk, ve dal çıkarmı?

susam
16-10-2008, 12:50
Bir de erken mi saksı değiştim? Tekrar normal saksıya geçireyim mi? Aslında bunları yaparsam bu ağaç yaşar mı?

susam
16-10-2008, 13:30
Bonsaisan. Senin ve senin gibi bonsai konusunda tecrübeli olan herkesin söylediklerini aklımda tutmak için üstün çaba gösteriyorum. Ve sürekli buradan, bonsai hakkında ne varsa inceliyorum. Ne olursa olsun vazgeçmeyeceğim. Mutlaka bu sanatı öğreneceğim. Bunları söyledikten sonra gelelim asıl konumuza ;). Sabahtan beri mine çalısı ile yapmış olduğunuz çalışmalarınızı inceliyorum. Benim en sevdiğim bitkilerden biridir mine. Doğal olarak ta farklı renklerde birkaç tane minem vardı. Dayanamadım. Bir tanesini söktüm. İlk önce kök budaması yaptım. Köklerden ikisi oldukça uzundu. Ve anladığım kadarıyla ana kökler bunlardı. Bunları yeni ince kökler verebilecekleri şekilde budadım. Diğerlerini de kısalttım. Ve yeni mekanına diktim.

susam
16-10-2008, 13:38
Ardından bitkiyi inceledim. Süpürge tarzı şekillendirmeye karar verdim :o. Gövdesi düz bir şekilde geliştiği ve gövde bitimindeki dallar eşit açılarla dağılmış oldukları için bu tarzı düşündüm. Umarım doğru düşünmüşümdür.

nariçi
16-10-2008, 13:38
hatcce ilk mesajlarındaki büyük çiçek formlu saksıdaki çam bonsai çok güzel olmuş. Kayın gürgen den yapsanız **** orman gülünden karadenize has iyi olur diye aklıma geldi. başarılar. selam

susam
16-10-2008, 13:44
Ardından fazlaca uzamış olan dalı budadım. Amacım budadıgım dalın yerine diğer dallarla orantılı gelişecek yeni bir dal oluşumu sağlayabilmekti :cool:. Bu sefer daha doğru adımlar attım gibi geldi. Eleştirilerinizi bekliyorum.

susam
16-10-2008, 13:46
Teşekkür ederim nariçi. En kısa zamanda bir orman turu yapsam fena olmayacak. Zira fidancıları zengin ettim :p. Bu durum birilerinin hiç hoşuna gitmiyor :dilli:. Ama olsun. Bitkiler herşeye değer.

vyssera
16-10-2008, 14:35
Vyssera. Yaptığın çeviriyi okudum. Gerçekten çok önemli bilgiler vermişsin. :o Özellikle de benim gibi bu işe yeni başlayanlar için çok eğitici. Ama benim asıl merak ettiğim konu başkaydı. Baya dipten budama yapmak istiyorum. Resimde budamak istediğim yeri işaretledim. Eğer ordan budarsam yeni yaprak, tomurcuk, ve dal çıkarmı?


Bence şu sıra ağaca başka bir işlem yapma. Dinlensin . Eğer yaşamaya devam ederse, o kısımdan kesersen, çevresinden bir kaç sürgün verebilir. En alt soldaki dalın kaldığını varsayıyorum. Eğer dal kalmazsa ağaç da ölür. Canlı iğne kalması lazım. Yapraklı ağaçlar gibi değil. Saksı değişimini de ilkbahara yakın yapmalıydın. Aynı anda birçok işlemi yapmak ağacı yorar. sevgiler.

susam
16-10-2008, 15:35
Teşekkür ederim vyserra. Nedense benim ağacım yaşayacakmış gibi hissediyorum. Bekleyip emin olduktan sonra budamayı yapacağım. Soldaki dala dokunmayacağım. Bu arada biraz önce kendime yeni kurbanlar buldum :eek:. Biraz sonra bi incelemeye alacağım. Bakalım onlardan neler olabilir? En azından şunu anlamış durumdayım. Ağacı al. Buda. Telle. Bonsain hazır :p olmuyormuş. Artık budayıp geliştirerek, sabırla, yavaş yavaş ilerlemek gerekiyormuş. Biraz geç oldu ama olsun. Zararın neresinden dönersen kardır değil mi? ;)

vyssera
16-10-2008, 17:40
Evet haklısın, şu şekilde ifade edeyim, benim bonsaiye en uygun ağacımın bile bonsai haline gelebilmesi için 1-1 bucuk yıl gibi bir süre geçmesi gerekiyor. Onu da tanıtacağım forumda. Bu yüzden acele etmemek gerek. Bunun yanında 5-6 yıl boyunca çalışılması gereken ağaçlar da oluyor. Şekillendirmenin yanında bakım da ön plana çıkıyor bir süre sonra. Toplantıda bonsainin temel aşamaları hakkında da bilgi veririm. Sevgiler.

nariçi
16-10-2008, 17:59
Önerim yanlış anlaşılmasın hatcce, dağdan fidan sökerseniz tutma olasılığı çok zayıf. Ben tür olarak önermiştim. Sekoya da yapabilirsin fidanlıklarda var. Diğer ağaçlarda da doğal landan sökme başarlı olmaz herhalde. Ben bahçete diktim sekoya, Rize'den getirmiştim. tepe ve yan dallarda kırılma olsada ni sürgün verme kabiliyeti güzel.

cemboa
16-10-2008, 18:56
Hatcce önümüzdeki bahar başından itibaren mine bitkine bonsai gübresi kullanabilirsin.Kullanma talimatına uygun olarak düzenli kullanırsan dallanmayı arttırırsın.

bonsaisan
17-10-2008, 00:19
Sayın hatcce
Heyecan ve cabanız anlaşılır.Lakin bonsai sabır istediği gibi daha önceki yazmda belirtiğim gibi bir kaç ufak temele dayanır.
Bu temelin başında ağaçlar üzerinde yapılması gereken uygulamaların doğru zamanda ve doğru şartlarda yapılmasıdır.

Bazı türler zamansız bir takım işlemler konusnda töleranslı olsada bazı türler bu konuda pekde töleranslı değildir.

Yanlış zamanda yapılan bir işlem sadece ağaçın kaybı ile sonuçlanmadığı gibi asıl değerli olan zaman konusnda sizi geriye götürür.

Çünkü uygulamda ki zamanlamanız yanlış olduğudna ağaç ilk başda kendi enerjisi ile biraz idare eder ama daha sonra 3 **** 4 ayda bir anda ölür ve siz bu 4 aylık bir zamanı kaybedersiniz.


BU yüzden kök budama dal budama saksılama teleme gibi temel uygulamaların doğru zaman süreçinde yapılması gerekir.,,

Şu anda yapmış olduğunuz bir takım işlemler zaman acısnda sorunlu.Yani bazı ağaçlarınız bunu kaldırmaya bilir.

Çamlar enerjilerini diğer türlere oranla farklı bir şekilde korurlar yani aldatıcıdırlar.
İlk başda her şey yolunda gibi görünürken 1 hafda iinde iğnelerin uçdan itibaren kurması ile ölürler.

Çamlar bu mevsimde geleçek ilkbahar ayı için sürgün topları ibreler oluşturular ama bu ibreler haziran ayında açılaçaklardır.Ve her bir ibre yeni iğneler demektir.

Çamlarda ağaç sağlıklı ise ve yıpratılmadıysa içinde buluduğumzu dönemde ufak kök budamasına dayana bilirler.Ama daha büyük bir kök budamasını kaldıramazlar bu yüzden yoğun bir kök budamsı içi uygun zaman mart ortası gibi bir zamandır.

BU zaman diğer ağaçlar içinde bölgesel farklılklar dışında aynıdır.

Umarım çam bu işlemi kaldırır.Mine çalışmanızda mine bu konuda töleranslı bir türdür.

Ama uygu bir bakımla toplana bilir.

Görüyorum ki kısa zamanda bir bonsai sahip olma isteğiniz çok yüksek lakin.
Kısa vadede bir bonsai elde etmek için bonsai uygun bir adayla başlamak size avantaj sağlar.
Saygılar.

Aytaç Eroğlu
17-10-2008, 09:14
Trabzon ekibi hayli heyecanlı bir eleman kazandı sanırım. Sayın vyssera toplantıda size çok işler düşecek

susam
17-10-2008, 13:53
Evet haklısın, şu şekilde ifade edeyim, benim bonsaiye en uygun ağacımın bile bonsai haline gelebilmesi için 1-1 bucuk yıl gibi bir süre geçmesi gerekiyor. Onu da tanıtacağım forumda. Bu yüzden acele etmemek gerek. Bunun yanında 5-6 yıl boyunca çalışılması gereken ağaçlar da oluyor. Şekillendirmenin yanında bakım da ön plana çıkıyor bir süre sonra. Toplantıda bonsainin temel aşamaları hakkında da bilgi veririm. Sevgiler.

Sevgili vyssera. Sanırım en çok senin başını ağrıttım. Ama dediğim gibi artık en az hata için sabırlı davranacağım. Yeni kurbanlarımı şimdilik sadece diktim. Ve gelişmelerini gözlemleyeceğim. Bu arada karayemişin bonsaisi olurmu? Daha önce denendimi? Denendiyse ve fotoğrafı varsa, sen biliyorsan gösterebilirmisin? :o

susam
17-10-2008, 13:55
Önerim yanlış anlaşılmasın hatcce, dağdan fidan sökerseniz tutma olasılığı çok zayıf. Ben tür olarak önermiştim. Sekoya da yapabilirsin fidanlıklarda var. Diğer ağaçlarda da doğal landan sökme başarlı olmaz herhalde. Ben bahçete diktim sekoya, Rize'den getirmiştim. tepe ve yan dallarda kırılma olsada ni sürgün verme kabiliyeti güzel.

Nariçi. İlgin için çok teşekkür ederim. Sekoya hakkında hiç bir bilgim yoktu. Kimbilir kaç kez yakından gördüm. Ama adını bilmiyormuşum. Şimdi netten inceledim. Notumu aldım. İlk fırsatta bir tane edineceğim. Gerçekten çok görkemli bir ağaç değil mi?

susam
17-10-2008, 14:08
Sayın hatcce
Heyecan ve cabanız anlaşılır.Lakin bonsai sabır istediği gibi daha önceki yazmda belirtiğim gibi bir kaç ufak temele dayanır.
Bu temelin başında ağaçlar üzerinde yapılması gereken uygulamaların doğru zamanda ve doğru şartlarda yapılmasıdır.

Bazı türler zamansız bir takım işlemler konusnda töleranslı olsada bazı türler bu konuda pekde töleranslı değildir.

Yanlış zamanda yapılan bir işlem sadece ağaçın kaybı ile sonuçlanmadığı gibi asıl değerli olan zaman konusnda sizi geriye götürür.

Çünkü uygulamda ki zamanlamanız yanlış olduğudna ağaç ilk başda kendi enerjisi ile biraz idare eder ama daha sonra 3 **** 4 ayda bir anda ölür ve siz bu 4 aylık bir zamanı kaybedersiniz.


BU yüzden kök budama dal budama saksılama teleme gibi temel uygulamaların doğru zaman süreçinde yapılması gerekir.,,

Şu anda yapmış olduğunuz bir takım işlemler zaman acısnda sorunlu.Yani bazı ağaçlarınız bunu kaldırmaya bilir.

Çamlar enerjilerini diğer türlere oranla farklı bir şekilde korurlar yani aldatıcıdırlar.
İlk başda her şey yolunda gibi görünürken 1 hafda iinde iğnelerin uçdan itibaren kurması ile ölürler.

Çamlar bu mevsimde geleçek ilkbahar ayı için sürgün topları ibreler oluşturular ama bu ibreler haziran ayında açılaçaklardır.Ve her bir ibre yeni iğneler demektir.

Çamlarda ağaç sağlıklı ise ve yıpratılmadıysa içinde buluduğumzu dönemde ufak kök budamasına dayana bilirler.Ama daha büyük bir kök budamasını kaldıramazlar bu yüzden yoğun bir kök budamsı içi uygun zaman mart ortası gibi bir zamandır.

BU zaman diğer ağaçlar içinde bölgesel farklılklar dışında aynıdır.

Umarım çam bu işlemi kaldırır.Mine çalışmanızda mine bu konuda töleranslı bir türdür.

Ama uygu bir bakımla toplana bilir.

Görüyorum ki kısa zamanda bir bonsai sahip olma isteğiniz çok yüksek lakin.
Kısa vadede bir bonsai elde etmek için bonsai uygun bir adayla başlamak size avantaj sağlar.
Saygılar.

Bonsaisan. Keşke burada verdiğin bilgilere daha önce ulaşabilmiş olsaydım. Ama yaptık bir hata :o. Bundan sonra en az hata için söz veriyorum ;). En azından atacak olduğum adımları bilenlerle birlikte belirlemek için sabredeceğim. (Bu benim için zor olsada :D) Mine konusuna gelince. Sizin mine çalışmalarınızı inceledim. Zaten ondan sonra karar verdim. Şimdilik minem dikili olduğu yerde gelişene dek kalacak. Sonra yine sizlere soracağım. Şimdi ne yapayım diye. Acemiler için en ideal bitkilerden biri olduğunu yazmışsınız. Bu da beni cesaretlendirdi. Beklemedeyim. Bundan sonra beni desteksiz bırakmazsanız sevinirim. Ayrı ayrı sayfaların arasında dolanıp durmaktan beynim döndü. O yüzden siz anlatın ben uygulayayım :D. Çok mu ileri gittim acaba :o.

susam
17-10-2008, 14:11
Trabzon ekibi hayli heyecanlı bir eleman kazandı sanırım. Sayın vyssera toplantıda size çok işler düşecek

Picea pungens. Topu vyssera'ya atarak kurtulamazsın. Sendende destek bekliyorum.

Heyecan konusunda evet. Keşke azıcık daha sakin olabilsem. Ama yapı meselesi. Herkese söz verdim. Sana da söz. Sabırlı olacağım.

Sanırım bu bonsai hadisesi benim kişiliğimi değiştirmeme neden olacak :dilli:.

Aytaç Eroğlu
17-10-2008, 14:42
Picea pungens. Topu vyssera'ya atarak kurtulamazsın. Sendende destek bekliyorum.

Heyecan konusunda evet. Keşke azıcık daha sakin olabilsem. Ama yapı meselesi. Herkese söz verdim. Sana da söz. Sabırlı olacağım.

Sanırım bu bonsai hadisesi benim kişiliğimi değiştirmeme neden olacak :dilli:.
Bana söz vermenize gerek yok, Yeterki siz iyi bir bonsaici olun Topu sevgili vysseraya atmamdaki sebep ise o gün onun daha çok konuşacağını düşündüğüm için Sonra hocam dururken bana söz düşmez.

susam
17-10-2008, 14:56
Hani bir söz vardır. Kızım sana diyorum gelinim sen işit diye. Aslında size söz vererek kendimi dizginliyorum.

susam
17-10-2008, 15:08
Hatcce önümüzdeki bahar başından itibaren mine bitkine bonsai gübresi kullanabilirsin.Kullanma talimatına uygun olarak düzenli kullanırsan dallanmayı arttırırsın.

Cemboa. Bonsai gübresinin diğer gübrelerden farkı nedir? Birde çok merak ettiğim birşey var. Bonsai adayı bitkilerde gövdeyi kalınlaştırmak için uygulanan teknikler varmı? Ya da bu durum budamaylamı sağlanıyor diye sorayım? Gübrenin gövdenin kalınlaşmasına etkisi oluyormu? Çok mu soru sordum?:D

Harun Parlak
17-10-2008, 16:15
Sayın hatcce hnm dal ve gövde kalınlaştırma tekniklerini bu başlıkda inceleyebilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1869

susam
17-10-2008, 16:55
Tekin. Çok çok çok ve de pek çok teşekkür ederim. Sağolsun Ali Bey çok güzel bilgiler vermiş. Ben daha önce o sayfayı nasıl gözümden kaçırdım anlamıyorum. Tekrar teşekkürler.

Harun Parlak
17-10-2008, 17:38
Sayın hatcce sitemiz bilgi konusunda okadar zenginki buna benzer çok bilgilere daha rastlayacaksınız. Ayrıca tüm üyelerin denemelerini incelerseniz nerelerde hata yapılmış nerelerde olumlu yol alınmış. göreceksiniz ve bizlerin yaptığı hataları görüp siz olumlu çalışmalar yapabilirsiniz.

susam
17-10-2008, 18:20
Sevgili Tekin. Şimdi de ne gördüm dersiniz. Ali Bey'in havai köklendirme çalışmasını. Denemek için sabırsızlanıyorum. Yaz boyu ağaç tepelerinden inmedim. Özlemişim. Ne dersiniz bu mevsim ılıman ve yağışlı olan bu bölgede deneme yapmak için nasıl?

vyssera
17-10-2008, 18:23
Hatcce hanım, heyecanını paylaşıyoruz. Aytaç bey olsun ben olayım, sorularını bilgimiz dahilinde cevaplamaktan sıkılmayız, bu şuna benzer: Bildiğin bir yeri bir başkasına gezdirirken de keyif alırsın, sanki sen de tekrar keşfediyormuş gibi olursun. Bu da onun gibi. Tüm üyelerimizin de gördüğüm kadarıyla heyecanınızı paylaşıyor, bunun bir sebebi de şu:

Zaman zaman yeni üyeler gelir, ilk yaptıkları çalışmaların başarısız olmasını takiben pek forumda görünmezler, ama bazı üyelerimiz var, onların ilk çalışmalarından ve ilk hareketlerinden kalıcı olacakları belli olur. Seni de böyle görüyorum.

Aytaç bey Usta falan demiş. Kendisi şaka yapıyor :) Alacağımız o kadar yol var ki. Atölye çalışmasına 7-8 gün kaldı. Eğer şekil vermek istediğin ağacın olursa, orada beraber çalışabiliriz. Sevgiler.

vyssera
17-10-2008, 18:24
Bu arada hava köklendirmesi için geç bir mevsim. Sıcağa ihtiyaç duyacaktır. Tekin bey yerine cevaplamış olmamdan dolayı özür dilerim.

Harun Parlak
17-10-2008, 18:26
TÜRKİYE 'nin en şanslı bölgesindesiniz. Bonsai bakımı bitki yetiştirme konusunda.****** havai köklendirme olsun çelikle üretim olsun en uygun ay Şubat Mart ayları. İncir Nar Söğüt bu aylarda da yapabilirsiniz. çelik olarak kalın gövde kullanabilirsiniz bu türlerde.

susam
17-10-2008, 20:34
Her ikinize de teşekkürler. Anlaşıldı ben Mart ayını bekleyeceğim. Şu toplantı zamanı bir gelse ne güzel olur değil mi?

susam
17-10-2008, 20:50
Şimdi hatırladım. Kayınvalidemin bahçesinde bir incir ağacı vardı :p. Onu yarın gidip incelemeye alayım. Bu arada dut ağacından olurmu ki:confused:. olursa bu mevsimde olurmu?

vyssera
17-10-2008, 21:52
İlkbahara kısmetse :)

susam
18-10-2008, 08:42
Tüh :(. Yine mi beklemem gerekiyor.

susam
19-10-2008, 11:06
Ben yeni bir çalışma yaptım. Bu sefer epey bir incelemede bulunduktan sonra denemeye karar verdim. Dün fidanlığa gidip bir sürü fidan aldım. Sağolsun fidancı elinden geleni esirgemiyor. Bonsai saksım olmadığı için gaz beton alıp onu kaya formuna sokmaya çalıştım. Şimdi yaptıklarımı adım adım göstereyim. Yorumlarınızı bekliyorum.

susam
19-10-2008, 11:11
Malzemelerimi (testere, tornavida, bıçak, pense) hazırladıktan sonra, gazbetondan gerekli gördüğüm genişlikte kestim. Daha sonra kaya katmanları elde edebilmek için yaklaşık 1 cm derinliğinde parçalar kestim.

Bu arada fotoğraf kalitesi için şimdiden özür dilerim. Fotoğraf makinem arızalı olduğundan mp3 le çekilmiş resimler bunlar. Gece çekimleri kötü oluyor.:(

susam
19-10-2008, 11:16
Kestiğim parçaların kenarlarını pense ve bıçak yardımıyla şekillendirdim. Ve en alta bütün parçayı koyup kat kat yapıştırdım. Ortası oyuk olacak biçimde. Büyük parçalardan kaya formları yapıp onları da sıcak slikonla yapıştırdım.
Fotoğraflar gerçekten çok kötü. Vazmıgeçsem acaba :(.

susam
19-10-2008, 11:20
Hazırladığım plartformun tabanında tornavidayla delikler açtım. Ağaç köklerini sabitlemek için telleri geçirdim.

susam
19-10-2008, 11:25
Aldığım fidanların köklerini budayıp, yerleştirirken fidan seçiminde zorluk çekmemek için boy sırasına dizdim. Kayanın üstüne yerleştirip sabitledim ve toprağını koydum. Yerleştirme sırasında üçgen formu oluşturmasına dikkat ettim. Daha sonra yüzeysel bir budama yaptım. Yerleştirme ve köklerini tellemeyle ilgili çektiğim fotoğraflar bunlardan da kötü olduğu için koymuyorum.

susam
19-10-2008, 11:30
Fidanlara gevşek bir telleme yapıp son şekillerini verdim. Sulama işlemi yapmadım. Sanırım Ali Bey'in bir yazısında okumuştum. 2 gün bekleyeceğim. Küçük mineler diktim. Fidancı bu fidanların köklenme zamanı olduğunu söylediği için beklemeye gerek görmedim. Umarım yanlış bir şey yapmamışımdır. Bu arada en kısa zamanda yosun ve küçük bitkiler bulup son şeklini vereceğim.

Ali H. ALI
19-10-2008, 11:55
Hatcee hanim iyi gunler. Oncelikle agacklarinizi hemen sulayiniz. Benim bir yerlerde 2 gun sulamayin diye yazdigimi belirtip agaclari sulamamissiniz. Sanirim bir yanlis anlasilma var agaclarinizi diktikten sonra sulayip yari golge bir yere aliniz ve ozellikle sulamaya ozen gosteriniz.(yanlislikla, agaclarinizi dikimden sonra iki gun sulamayin diye bir bilgi vermissem ve nerede oldugunu hatirliyorsaniz bana bildiriniz o yanlisi duzelteyim.)

Kok budamasi, topragini degistirdiginiz agaclariniza 2-4 hafta gubre(besin) vermeyiniz.

Orman calisman bir ilk olmasina ragmen iyi gorunuyor.
Asagidaki linkte, 34. mesajda yazilanlara bir goz atarsan ve uygulamaya calisirsan istedigin duzeyde orman tarzlari yapman daha kolay olacak.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8870&page=2

susam
19-10-2008, 12:35
Ali Bey çok teşekkür ederim. Yüzlerce sayfa okudum. Ama hala kaçırdığım sayfalar var. Sayenizde sürekli bilgim artıyor. Hemen sulama yapıyorum. Gübre hadisesini de not ediyorum. Bu arada köpükten oluşturduğunuz kaya formları müthiş. En kısa sürede denemek istiyorum. Tekrar teşekkürler.

susam
19-10-2008, 15:46
Ve sözünüzü tuttum. Ormanımı suladım. Sulayınca böyle oldu. Sizce güzel olmuş mu? :D

susam
19-10-2008, 15:48
Ağaçlar yorulmuştur diye telleme yapmadım. Daha sonraya bıraktım. Umarım doğrusu budur.

susam
19-10-2008, 15:53
Bu arada yeni bir bitki aldım. Adını bile bilmiyorum. Sizce bu bitkiyle ne yapılabilir?

susam
19-10-2008, 16:24
Nariçi ilgilendiğin için çok teşekkür ederim. İlk yaptığımı değiştirdim. Değiştirince nasıl olmuş bir bak bakalım.

nariçi
19-10-2008, 16:24
Bu grimsi bitki 'kül çiçeği', haziran- Temmuz ayında sarı çiçekler açar. Bizim bahçede var. aynı renkte şimdilik üç çeşidi var, sizin ki boylu olan birde orta boy yaprakları daha sırlı tarakdişi gibi formda olanla daha bodur küçük pulcuk yaprakları olanlar var. Bununla traşlıyarak yazı veya başka formlarda veriliyor. Bahçelerde bölüm veya gezi patikaları kenarına çit olarak da kullanılıyor.

Bonsai çalışmalarınız güzel olmuş elinize sağlık, ben tekniğinden henüz anlamıyorum. Ancak fotoğraflarda güzel fakat ilk fotoğraftaki çalışmalardaki ağaçcıklar iki yana doğru yatık gibi geldi, sondaki fotoğraftakiler ise güzel. Bu kullandığınız fidan cinsi nedir ? arikarya mı?

susam
19-10-2008, 16:35
Bir bilsem. Dün bir çok bitki aldım. Ve hepsinin adını karıştırdım. Ayıp olacak ama bilen varsa bana da söylese. İlk fotoğraflardaki ağaçları sıkı tellememiştim. Mutlaka hatalarım olacaktır diye. Ağaçları söküp yeniden şekillendirdim. Ama bu sefer kalıcı. Bu teknik işinden ben de pek anlamıyorum. Anlayıp gideceğiz inşallah. Gerçekten sağol. Biri birşey söylemese çatlayacaktım.

bonsaisan
20-10-2008, 00:12
Sayın hatcce

Gördüğüm kadarıyla el işçiliğinde yeteneğiniz var lakin ben yine belirtmek zorundayım.
Çok acele ediyorsunuz.
Forumda ki tüm yazıları okumuş olduğunuzu belirtiyorsunuz lakin atladığınız bir nokta var.

Bakın kendimden bir örnek vermek istiyorum.
Lütfen dikkatli okuyun.

1991 yılında bonsai ile tanıştım.
Ozaman 15 yaşındaydım.O günde bu güne 18 yıl dolaçak
Ozaman ilk işim kitapda gördüğümü yapmadı.
Fidan al saksıdan çıkar kökleri buda teller iel şekil ver yeni saksıya dik ağacı sula.
Ve sonuç ağaçlarda ölüm.
Peki sebeb neydi her seferinde yapıyorum ama bir türlü ağaçlar canlı kalmıyor.
Kitab da gördüklerimi uyguluyorum aynen ama olmuyor.

Çünkü atladığım şey o zaman şuydu.

Bonsai özeliklede gördüğüm fotoğraflarda ki ağaçlar okadar kısa zamanda olmadığı gibi yanlış mevsimde yaptığım hatalardır.


Bakın bonsai büüyk bir sabır istiyor.

Şu anda örnek olarak sunduğunuz fidanlar yapmakda olduğunuz işleme uygun dediğidir.

Çünkü bu işlemler birbiri ardında uygulanıyor gibi gözüksede aslında bir geçiş evresi süreçi vardır.


SÜreç:

1.Uygun fidan satın alınır.Ve iyice gözlemlenri bir form oluşturulur.
2.Ağaçın uykuda olduğu dönem seçilmelidir.Ocak şubat mart
3.Ocak ortası şubat başı gibi ağaç gereksiz dalarının budanması ile daha önceden belirlenen forma getirilir.Budanan yerler macun ile kapatılır.

4.Ağaçın yaşadığı stresi atması için 1 hafda beklenir.
5.Ağaç güçlü ise aynı gün içinde telleme yapılır ama dalalar hemen şekillendirilmez.Yahut dal yapısı esnek bir tür ile çalşıyorsanız uygun bükülmeler töleranslı bir şekilde bükülür.

6.Ağaç 1 ay dinlendirilir.

7.Püf nokta kural ağacın gövdesinde yaptığımız budamalar ağaçın %100 lük genelinde %60 bir oranda azalma yaptığı için saksı değişimi ve kök budamasında ağacın köklerinde de %60 budama yapmamız bize avantaj sağlıyaçaktır.
8.Budanan ve telene bir fidan 1 aylık dinlemenin ardından tomurçuklar açılmadan mart ortası nisan başında kök budaması yapılarak saksıya alınır.
Kök budaması gelişi güzel yapılmaz.
Bonsaide kazık kök sistemi ile geniş odunsu köklere ihtiyaç duyulmaz çünkü ağaçın üst yapısını dengeleyeçek kökler yerine biz bakır tel kulanarak ağaçın kök sistemini sabitleriz.
9. Saksı değişimiyapılan ağaç gölge bir rüzgarsız ortama alınır.
Bu sırada sık ve bolça sulanmaz çünkü yeni çıkmakda olan kılçal kökler fazla su istemez.

Kök budaması püf nokta kökler kesilirken yere paralel olarak kesilmelidir.
Yanlış kesimde o kök sistemi ölür.
Ayrıca her bir kök kendisi ile aynı eksende bulunan dalı besler eğer yanlış bir kök kesersenzi ağaçın üst yapısında o dalı besleyen kök olmadığı için dal kuruya bilir.
10.SAksı değişimi yapılan ağaç 4 ila 6 hafda gübre verilmez.
Bulnduğu yerden sıksık taşınmaz sarsılmamasına dikkat edilimelidir.

Toprak karışımı çok iyi drenajlı olmalıdır olamaz ise çürüme **** havasızlıkdan boğulma başlar.

Size söylemek istediğim şu yanlış zamanda bir takım uyglamalar yapıyorsunuz.
Eğer ağaç kaybetmeye başlar iseniz bu hobiden soğumaya başlarsınız.

BU yüzden uygulama zamanı için bekleyin.

Bonsai sabır çok önemli.
Sonra benim ilkyılarımda yaptığım hatlar da ki gibi bir çok fidan boşu boşuna ölür.
Bonsai toprak karışımı çok önemlidir.Gelişi güzel harmanlamış bir toprakda bonsai ilkyılı atlatsa bile diğer yıl sorun yaşıyaçakdır.

Saygılar.

Ali H. ALI
20-10-2008, 13:19
Hatcee hanim, Bonsaisanin yazdiklari sizin daha iyi bonsailer yapmanizi sagliyacak. Onun ilk gunlerde yaptigi (hepimizin) hatalari, sizi uyararark sizin de ayni hatalari yapmamanizi istiyor.

Artik agaclarinizi sarsmayiniz. Onlari yari golge bir yere alip, Onunuzdeki kis aylarinda da soguktan ve dondan koruyarak onlari yasatmiya calisiniz.

Baharda yeni tomurcuklarla sizlere gulumsemelerini diliyorum.

Agaclarinizi kaya uzerinde ikinci duzenlemeniz ilkinden cok daha guzel olmus diye dusunuyorum.:)

susam
21-10-2008, 12:06
Sayın Bonsaisan. Bu çalışmada kullandığım fidanları aldığım fidancı şu anda rahatlıkla budama-kök budaması yapabileceğimi söylediği için bu kadar rahat davranmıştım. Ve sizin sözlerinizden sonra yine hatalı davrandığımı gördüm. Elimde şu an için tuttuğum ve sadece gözlemlemeye ayırdığım 2-3 yaşında ağaçlarım var. Onlara dokunmayı düşünmüyorum. Bu çalışma bu yılın son çalışmasıydı. Birde şunu anladım ki okuduklarımı gerçekten birbirine karıştırıyorum. O yüzden bir defter tutmaya karar verdim. Bu benim daha az hata yapmamı sağlayacaktır.
Sizlerin bize yol göstermenize ihtiyacımız her daim var. Bana kızmayın. Ve önerilerinize devam edin.
Tekrar teşekkür ederim.

susam
21-10-2008, 12:10
Sayın Ali Bey. Fidanlarım söylediğiniz gibi gölge ve rüzgar almayan bir yerde dinlenmedeler. Kış aylarında da onları soğuktan koruyabileceğim bir sığınak ayarlayacağım.
Bu arada bonsaisanın söylediklerinden sonra yarışma için hazırlayabileceğim bir çalışmanın olamayacağını düşünüyorum. Zira başka fidanları katletmek hatasına düşmek istemiyorum. Bu son çalışmamla katılabilirmiyim onu da bilmiyorum. Bana yol gösterirseniz sevinirim.

susam
21-10-2008, 12:18
Ali Bey. Size sormak istediğim bir şey daha var. Gövdelerini kalınlaştırmak istediğim ağaçcıklarım var. Bunlar: Bodur limon (henüz 1 yaşında), bodur mandalina (2 yaşında), muşmula (2 yaşında), japon ayvası (2 yaşında), sardunya (cinsini bilmiyorum. Ama oldukça heybetli kalın gövde geliştiriyor. Diğer sardunya cinslerinin yanında oldukça iri bir cins). Bunlarda boğma tekniğini kullansam doğru yapmış olurmuyum? Ve şu zaman doğru bir zaman mıdır? Birde daha önceden buraya resmini koymuş olduğum mine çalısı bitkim var. Onda da gövdeyi çizsem (tekniğin adını unuttum. Yanlış hatırlamıyorsam yere dik olacak şekilde kabuğu ekseni boyunca falçatayla çizmek şeklindeydi) olurmu? Şu an için doğru zaman mıdır? Teşekkür ederim.

Ali H. ALI
22-10-2008, 13:00
Hatcee hanim iyi gunler.
Agaclarinizin govdelerini kalinlastirmak icin bu mevsim birsey yapmayiniz. Bitkiler uyku donemine girdikleri icin yaptiginiz islemlerden bir sonuc alamiyacaksiniz. Hangi islemi yapacaksaniz(bicakla cizme, cekiclevurma, telle bogma) baharda agaclarin buyume zamaninda yapmalisiniz.

Govdesinin gelismesini istediginiz fidanlarinizi, imkaniniz varsa ve yere dikersiniz 2-3 yilda istediginiz kalinlikta govdeler elde edebilirsiniz.

Kolay gelsin.

susam
22-10-2008, 16:42
Çok teşekkürler Ali Bey. İlkbaharda bu uygulamaları yapacağım.