PDA

View Full Version : Soya fasulyesi çimlendirme (Soya filizi)




tolgahann
13-10-2008, 22:48
Arkadaşlar merak ettiğim bir konu var.Acaba soya fasülyesini çimlendirsek soya filizimi elde ederiz.Eğer böyle bir şey söz konusu ise nasıl bir ortamda çimlendirilebilir:




İklimsiz
13-10-2008, 23:51
Sayın tolgahann, soya fasülyesi çimlendirmek, aynı normal fasülye gibi.

Soya filizi elde etmenin daha farklı bir yolu olsa gerek, birlikte araştıralım.

berduray
13-10-2008, 23:59
Ben marketlerde satılan paketlerden denemiştim, sonuç fiyasko, sanırım kimyasal bir işlemden geçirildiği için çimlenme yetisini kaybediyor :)

tolgahann
14-10-2008, 16:50
Evet bende marketlerden alınanı kastediyorum ama üzerinde herhangi bir işlemden geçtiği belirtilmemiş kafam karıştı.

tolgahann
14-10-2008, 20:32
Sayın tolgahann, soya fasülyesi çimlendirmek, aynı normal fasülye gibi.

Soya filizi elde etmenin daha farklı bir yolu olsa gerek, birlikte araştıralım.


Sn:iklimsiz internette şöyle bir bilgiye rastladım:

5-6 cm. derinlikteki bir ufak tepsiye veya benzeri bir çukur kaba, 2 cm. kalınlığında taşsız kum yayılır ve üzerine 1-2 cm. aralıkla soya tohumları ( tıpkı hamur arasına yayılan ceviz gibi ) serpilir ve üzeri yine kumla kapatılıp sulanır. Yazın normal havada ama kışın biraz daha ılık bir ortamda tutulan ve gün aşırı az az sulanan tohumların 3-4 gün içinde filiz vermeye başladığı görülür. Basit bir işlemle kumdan toplanan filizler suyla yıkanıp doğrudan salata ve yemeklerde kullanılabileceği gibi, sertliği ve ham kokusunun giderilmesi için bir süre turşu suyunda tutulursa ağız tadıyla yenilecek bir malzeme elde edilir. Aynı kumla defalarca filiz üretmeye devam edilebilir.

berduray
14-10-2008, 21:56
Ben pamuk arasında deneme yapmıştım ama kum olayını bilmiyordum.

Şu halde paketlerde satılan soya da aynı başarıyı elde eder miyiz?

tolgahann
15-10-2008, 17:03
Ben pamuk arasında deneme yapmıştım ama kum olayını bilmiyordum.

Şu halde paketlerde satılan soya da aynı başarıyı elde eder miyiz?


Sn. berduray pamukla kum arasında ne gibi bir fark olabilir acaba.Pamukta çimlenmeyen kumda çinlenmez gibime geliyor.

Bide fazla cahilce olmazsa :) soya filizi soya fasülyesinin çimlendirilmiş hailmi acaba?

berduray
15-10-2008, 17:17
Belki çok nemden dolayı pamukta çürüyordur, tam bir bilgim yok.Araştıralım bu konuyu...

Evet soya filizi soya fasulyesinin çimlenmiş halidir.


Bir blogda şunları okudum;


Daha önce bildiğiniz gibi değişik tohumlardan çimlendirme yapmıştım. Soya çimlendirmenin diğerlerinden farkı sadece yeşermesini beklemiyoruz beyaz olarak kalıyor.

Gerekli malzemeler: Büyükçe cam kase, lastik, naylon tül (pencere tülü)

3 kaşık soya fasülyesini kaseye koyup üzerine bol su doldurun. Tülü kapatıp lastiği geçirin. 12 saat beklettikten sonra suyu süzdürün. Fasülyeleri iyice durulayıp tekrar süzdürün. Bir kaba ters çevirerek karanlık bir yerde (dolap içi) , oda ısısında 4-5 gün bekletin. Her gün en az iki kez durulayıp suyunu süzdürün. 4-6 gün içinde tüketime hazırdır.
Pencere tülünün temizlik ve sağlık açısından önemi büyük. Tülbent kullanacaksanız eğer sanırım her gün ayrı bir tülbent kullanmanız gerekebilir. Aksi takdirde bakteriler çoğalıp koku yapabilirler. Benim görüşüm bu! Aman ha alimler beni ciddiye almayın bu bir tahmindir sadece!



kaynak (http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://bp1.blogger.com/_XSurB3i4KvE/RvDfj3Q0SPI/AAAAAAAAAUk/ArV3CAz1ux0/s400/DSC00412.JPG&imgrefurl=http://tuhfeninsayfasi.blogspot.com/2007/09/tohum-imlendirme.html&h=300&w=400&sz=41&hl=tr&start=7&usg=__jDbkqdecVtlVF7uJ4yM5dw4iI1E=&tbnid=nHfOouPQxuB25M:&tbnh=93&tbnw=124&prev=/images%3Fq%3D%25C3%25A7imlendirme%26gbv%3D2%26hl%3 Dtr%26sa%3DG)

tolgahann
15-10-2008, 18:39
Şimdi ekilse olur heralde nasıl olsa ev içerisinide bi deneme yapsam iyi olucak.bildiğim kadarıyla gökkuşağı marketlerde satılıyor 500 gr lık paket 5-6 ytl.

tolgahann
17-10-2008, 16:42
arkadaşlar dün akşam çok sevinçliydim ama şimdi çok üzgünüm.soya fasülyelerime sabah bir baktım normal fasülye şeklini almışlar ve herhangi bir filizlenme yok bide toprakta deniyeceğim.

berduray
14-11-2008, 21:16
Son deneme ne oldu merak ettim?

İzmirlibengovil
30-10-2010, 20:36
ben de soya filizi yetiştirmeye başladım ama normal saksı toprağına diktim. bakalım nasıl olacak merakla bekliyorum

MSaygin
11-12-2010, 22:26
Soya filizlendirme konusunda bir gelişme olursa paylaşabilir misiniz arkadaşlar?

mavilotus
05-05-2013, 23:04
Başlığa son mesaj yazılalı 3 sene olmuş gerçi, ama konu hakkında fikir edinmek isteyenler için birkaç şey söylemek istiyorum. Soya filizlendirmek için, fasülyeleri yaklaşık 18 saat suda (ve karanlık bir ortamda) bekletmek gerekiyor. Bu süre içinde tohumlar çimlenmeleri için gereken suyu alıyorlar. Sonra pamuk kullanarak çimlendirme yapabilirsiniz. Ama ben bu işi perlit ile yapıyorum, çok daha verimli oluyor. Soya filizlendirmede asıl sorun tohum bulmakta. Benim bildiğim kadarıyla Türkiye'de Doğalsan isimli firma soya fasülyesi üretiyordu. Geçen hafta kendilerine mail attım, "soya bulamıyorum, nereden bulabilirim?" dedim. Gelen cevapta soya fasülyesinin satışını durdurduklarını, artık üretmediklerini yazmışlar. Şu anda Türkiye'de paketlenmiş halde soya fasülyesi satışı yok. Bu çok garip bir durum. Bu kadar faydalı bir şey, ama bulamıyoruz. Kısa bir süre önce eBay'e baktım, orada da paketlenmiş halde bulunmuyor (tane olarak satılıyor). Türkiye'de **** yurtdışında bulan, gören, duyan olursa ve burada bizimle paylaşırsa gerçekten çok sevinirim.

Lathspell
26-11-2014, 15:17
Merhabalar konu bir kaç sefer ölüp dirilmiş, ben de bir kalp masajı yapayım:) Ben ordudan bir tanıdıktan yaklaşık 400 gr kadar soya fasülyesi getirttim. İki seferdir çimlendirmeye çalışıyorum ama sorun yaşıyorum. Pek başarılı olamıyorum. Acaba bu fasülyelerin hiç mi ışık görmemesi gerekiyor filizlenmek için? Normal fasulye için ışık sorun yaratmıyordu diye hatırlıyorum. Bunda sorun ne olabilir? Plastik yandan süzgeçli kap kullanıyorum, evde sıcaklık 10 derece civarlarındaydı şimdi arttırıyorum, bir müddet tülbent kullandım ilk denememde biraz daha iyiydi sanki şimdi kağıt havlu ile deniyorum. Elimde perlit de var acaba birde onunla mı denesem? Şu işin yolunu baştan sona yazabilecek bir bilgi sahibi yok mudur?

malbman
28-11-2014, 08:43
Sayın Lathspell soya filizi videosunu bir inceleyin isterseniz. Muhtemelen yardımı olacaktır. Ancak videonun başında da belirtildiği gibi soya filizi yapmak için küçük boyutlu soya taneleri gerekiyormuş. Ben çarşıdan aldığım soya fasulyeleri ile yaptığım birkaç denemede başarılı olamadım. Zira soyanın cinsinden mi nedendir, bir süre sonra fasulyeler pis bir koku yaymaya başlıyor.


soya filizi (http://www.youtube.com/watch?v=fkZKGX9VIfc)

Lathspell
01-12-2014, 10:19
Sayın malbman teşekkürler. Bende bulunan soyalar da pek büyük görünmüyor aslında ama karşılaştırabileceğim başkası olmadığı için emin olamıyorum tabi. Ben bu kokuyu olması gereken bir şey, sürecin bir parçası herhalde diye algılıyordum ama yanılmışım demek. Yoksa bu koku çekilir mi...!? Bulunduğu odaya bile girmek dert oluyor. Kendi yöntemimle bu yöntem arasında gördüğüm farkları yazayım, en azından yanlışlar neler bu bilinir.

1- 24 saat denilen beklemeyi denediğimde biraz daha iyi sonuçlar almıştım. Şu an bazı yerlerde belirtilen 48 saatlik ilk bekleme süresi baştan kokuşmaya sebep oldu.
2- Kırık fasülyelerin ve kabukların temizliğini çok geç yaptım.
3- Kah camın yanına koydum kah karanlığa aldım. Karanlık zorunlu görünüyor.
4- Plastik süzgecimden şüpheleniyordum ama sorun onda değilmiş, hem koyu renk kaplar hem de karanlık ortam öneriliyor. (Kendisi siyah örtü kullandığı için saydam cam kabının sorun olmadığını ama beyaz soya filizleri için siyahın daha iyi olacağını söylüyor)
5- İlkokuldaki fasülyeyi filizlermiş gibi kah pamuk örttüm kah tülbent serdim. (tülbentli denemem daha başarılıydı) Ama görünen o ki soyalara herhangi üstten bez ya da toprak teması zorunlu değil. Sadece karanlık gerekiyor.
6- 3-4 saatte bir yıkamak gerekli diyor, ben 12 saatte bir yıkadım.

%50 civarında filizlenme olmuştu ilk denememde ama bu videodaki soyalar gibi uzun bacaklı olmadılar, oldukları yerde filan döndüler. Perlit içinde denemeyi düşünüyordum bu defa ama önce bu Koreli bayanın yöntemini bir deneyelim. Sonuçları buradan paylaşırım.

Lathspell
07-12-2014, 00:38
Şu ana kadar bir kaç tanesinde hareket var sadece, diğerleri kokuşmayı tercih ediyorlar şimdilik...

Lathspell
10-12-2014, 12:12
Son seriyi de pert etmiş bulunuyorum... Karanlık kilerimde de yapamadıysam başka nerede ve nasıl çimlendireceğiz bu soyayı yahu...?? Herhalde ilk suda bırakma işlemini uzun tuttum... 1,5 gün kadar suda beklediler sorun o olsa gerek bu sefer 24 saate alıp deneyeceğim. Bir de videodaki gibi süzgülü kap bulabilmek ne mümkün? Ben de bir yoğurt kabını matkapla delik deşik ettim! Bakalım bir fark yaratabilecek mi bu değişiklik... Kendimi Hayvan Mezarlığı filmindeki baba figürü gibi hissediyorum artık... Faydalı bir şey olmayacağını bile bile gidip gidip gömüyorum zavallıları:P

Aeonium
11-03-2015, 12:34
merhaba daha yeni olduğum için yeni görüyorum yazınızı. Belki yardımcı olur. Soya fasulyesinden yaptıklarım maalesef kötü kokulu ve acı oldu. Maş fasulyesiyle yapmayı deneyin. Çok lezzetli oluyor. ben de tülbentle nemlendiriyordum ama çok fazla uzamıyor. Şimdi yıkama ve süzgeç formülüne geçiyorum.

FullLive
06-02-2016, 20:25
Bende bu soya filizi işiyle çok uğraştım. Lezzetini çok seviyorum. 3-5 denemede ufak tefek sorunlar yaşadım. En sonunda Hong Kong'dan gelirken makinesini aldım. Çok memnunum. Bütün iş ısı.

CATBALCA
23-01-2021, 19:45
https://youtu.be/7JD6BT6a-wY