View Full Version : Elle yemekten vazgeçmediğiniz yemekler
Menemen...
Çatal kullanınca tadı azalan bir yemek. Kesinlikle elle yenmeli :)
Kızarmış balık, tavuk, pirzola :)
Ferda Ülkümen
12-10-2008, 12:36
Kaş'ta bir lokantanın girişinde bir tabela görmüştüm;
Tavuk, balık, kelle, bunlar yenir elle
Pizza, kuyu tandır (yannda kuru soğan, başka bir şeye gerek yok)
vayvayvay
12-10-2008, 12:52
Kuymak .Hele ki mısır ekmeği ile:)
Kurufasülye ekmek bandıra bandıra :) Kemikli bütün etler.
Tüm börek çeşitleri, Lahmacun, pide çeşitleri..
Eskişehir'de bir mekan var ismi: beni elinle ye. Heryerde tavuk resimleri konuşma baloncukları tavuklar beni elinle ye diyor. Tabi serviste çatal kaşık bıçak hiçbişi yok :D
vayvayvay
12-10-2008, 13:03
Çiğ köfte. Bol acısından:D Not: Canım çekti üüüfff
vayvayvay
12-10-2008, 13:05
Midye dolma:)
İklimsiz
12-10-2008, 13:18
Sahanda yumurta :)
tolgahann
12-10-2008, 13:33
Mesala annemin yaptığı kıymalı gözlemeler.Ben çatal istesemde vermez en fazla peçete.
Adalet Yağcı
12-10-2008, 13:35
Merhaba, ne güzel bir başlık açmışsınız...
Tamda benlik olmuş, ben, en çok hafif ılık karnıyarık yemeğini elimle yemeye bayılırım, çok sıcak hoşuma gitmiyor.
Ha...birde bir gün önceden kalmış kuru fasülyeyi elimle yemeyi severim.
Tabi et yemeklerini hep elimle yerim, ızgara türü olanları, tavuk balıkda dahil.
Özellikle et türünde çatal bıçak kullanmayı sevmiyorum, restorantta değilsem eğer.
Penelophe
12-10-2008, 19:55
Ekmek banılarak tadı çıkacak yemeklerde çatal, kaşık kullanmaktan hoşlanmıyorum.;)
Sarıları pişmemiş olan sucuklu yumurta, bol sulu menemen, sebzeli saç kavurma.:p
Piza, lahmacun ve pide elle yenmeli. Ve küçük balıkların hepsi.
Restoranda bile salatanın sona kalan suyuna elimle ekmek bandırıp yemeye bayılırım :)
Zeytinyağlı fasulyenin sona kalan suyuna ekmek banmaya bayılıyorum.
Kızım küçükken inanılmaz iştahsızdı, doktoru yemekleri elimle vermemi söyledi, işe de yaradı. Kendi yemeye başlayınca yanına çatal, kaşığını koyuyordum ama elle yediğinde hiç karışmıyordum.
Oğluma elle yedirmedim, yoksa parmaklarım giderdi herhalde.
Bu konuda çok zaman önce bir yazı okumuştum; parmak uçlarındaki bazı sinirler ya da parmak uçlarımızdaki kabarık bölgenin dudağımıza değmesi yemekten zevk almamızı sağlıyormuş. Eminim bu konuyu bilen ya da benden iyi hatırlayan vardır.
denizakvaryumu
12-10-2008, 21:34
Isparta kebabı kesinlikle elle yenir, yanında mutlaka üzüm hoşafı içilir.
Bayramda ellerimle son kez yağlı Isparta kebabı yedim, çünkü bu aydan sonra mayıs ayına kadar Isparta kebabı çıkmaz.
Tokat kebabını elle yemek harikaaa:)) Helede sarımsaklar tırnaklarınızı simsiyah ediyor:))
Elle yemenin keyfi bir başka.
bengi_su
12-10-2008, 21:55
Konyada etliekmek elle yenir başka türlüsüde mümkün deildir mangal yaptığımızda kesinlikle elle yerim mangalın üzerinden kapılır o yiycekler bizde:)) saç böreği elle yenir büyük bir keyifle baklavada aslında elle yenir çünkü çatalla parçalanmadan tek parçada yenmesi önerilir daha biçok şey sayabilirim sanırım.:))
Adalet Yağcı
13-10-2008, 10:54
Bir tane daha buldum, Zeytinyağlı dolmalar sarmalar, çatalla yenince hiç zevkli olmaz.
Hamburger ve patates kızartması. Marul içinde mercimek köftesi.
papatyam
13-10-2008, 11:01
Çatal kaşık bir yana da bıçak ile kibar kibar yemeye sinir oluyorum bazı ortamlarda mecbur ama yiyoruz ama genelde bandıra bandıra yemenin tadı hiçbir şeyde yok.
papatyam
13-10-2008, 11:02
Bisküvi yi çaya batırıp yemek :)
Step Floribunda
13-10-2008, 12:24
Biz Gürcülerin Papa diye bir yemeği vardır. Suyun içine un katılıp pişirilerek yapılan lapa, yayvan bir kaba konur. Ortası havuz gibi açılır ve buraya kızdırılmış tereyağı konur ve kenarlardaki lapadan elle bir parça alınıp, ortadaki tereyeğına batırılıp yenir.
Bu arada siz şimdi, "börk, bu ne biçim yemek" diyebilirsiniz. Mantıken düşününce ben de öyle diyorum fakat aslında çok lezzetlidir. Bu gibi durumlarda mantıken düşünmemek lazım. Zira çiğ köfte de mantıken düşünülünce pek yenecek yemek değil. Adı üstünde çiğ.
Her neyse Gürcü yemeklerinin birçoğu elle yenilir bizim oralarda. Ben beceremesem de...
Bir Adanalı olarak yazmasam ayıp olurdu, kebap :)
çekirdek
02-11-2008, 01:19
Egede yapılan şekildeki, kemik etli bamya.
İlle bayat ekmekle ama. Suyu daha iyi emiyor.
Kemiğin de ucundan tutup iliğini emiyorsunuz.
Kemikli her türlü et,Balık ve pideyi elle yemeye bayılırım :)
Kurufasule ve nohut ekmek banarak elle.
tropikana
27-11-2008, 09:40
Izgara bu hele kanat olursa değmeğin keyfime:D
Manolya Çiçeği
27-11-2008, 09:52
Bende yumurtanın her türlüsünü elle yemekten hoşlanıyorum.
Kanat, balık, et her türlüsünü elle yemeye bayılıyorum ama tek vazgeçemediğim zeytini elimle yemek :)
Mangalda ise, pirzola ve kanat.
Hamsi, istavrit lüfer, mezgit, palamut balıklarını
Sahanda yumurta çeşitleri
Çiğ köfteyi
Haşlama patates+zeytin+haşlama yumurta+taze soğan dörtlüsü
Sulu yemeklerde salatalarda ekmek banma.
Haşlama kemikli eti ,
el ile yemekten vazgeçemem.
Çocukken annem bahçemizde odun ateşinde, saç üzerinde yufka pişirirdi. Bunlar istif edilir, kışın börekte falan kullanılırdı.
Benim en çok sevdiğim de, bulgur pilavı pişer, demlenme işi kat kat serilmiş bu yufkaların içinde yapılırdı. Yerken kaşık değil ama, yufkanın kenarından koparılan parçalar kaşık görevi yapardı. Sonuçta pilav neredeyse elle bile değil, avuçlanarak yenilirdi.
Oturmaya başladıktan sonra, bebek halimizle çatal kaşığa alıştırılan bizler, elle yemeğe bayılırdık. Bakın bir konu ile nerelere gittim, sağol malina:)
Bu ne güzel başlık böyle Malina...
Resteronlarda yerken kimse bakmasa ayıplamasa da şu balığı elimle yesem dediğim çok olmuştur.. Evde ağırladığım konuklarıma zaten sorma bile sormuyorum dalıyorum ellerimle balığa, hatta herkesi elleriyle yemeğe davet ediyorum.
Ama hani şu balığın yanındaki mevsim salatasının tabak altı sosunu elle ekmek bandırarak yemenin tadıda bir başka oluyor yani... Evde bunun için kavga ederiz.
Penelophe
27-11-2008, 18:12
Müjgan, bu dediğin yemekten benim de yemişliğim var, o ne mükemmel tad öyle..) Etli bulgur pilavı, kat kat sulanmamış köy yufkası üzerine dökülür sıcakken, pilavın sıcaklığı ve nemiyle yufka hafiften yumuşar ve yufkanın kenarından koparılan parçalar pilava bandırılarak yalan yalana yenir. Ymmmm.:)
muammer74
19-02-2009, 14:47
üc parmakla yenmeli
mmenekşe
06-04-2010, 10:54
Avcılarda bir kuyu kebabı yapan yer var .Adı Elle'ye.Pardon beşyolda.Adı garip geldi.Gerçekten elle ye demekmiş..
mmenekşe
06-04-2010, 10:55
http://www.elleye.com/hakkimizda.htm
Hamsi, istavrit, çinekop, barbun.. gibi küçük balıkları ızgara veya tava elle yerim lokantada dahi. Zaten bizim balıkçımız şöyle iştahlı iştahlı elle yemedikmi balık yemeyi bilmiyorsunuz diye kızıyor:D
Pizzayı elle yerim. Pizza dilimlerini tekrar bıçak çatal yardımıyla yemeğe çalışmak çok komik geliyor bana.
Pirzolayı elle yerim.
Tavuk ızgara. Elle tutulabilecek kemikli parçaları elle yerim.
Ezme fasülyeyi elle yerim. Hele yanında mamusa varsa. Ondan parçalar kopartıp kaşık gibi içini oyarak elimle almak
fskandemir
06-04-2010, 11:33
Denizli Kebabı (tandır kebabı) da elle yenir.
Klasikleşmiş kebabcılarda kebab; domates, soğan ve kebabın sıcacık yağına bandırılmış tırnak pidesi ile ikram edilir.
Aman dikkat, eller yenmez sadece; Denizli Kebabı, domates, soğan ve pidesi elle yenir
Belki ilginç gelecek ama elle, ekmeği bana bana yemekten en zevk aldığım yemek yoğurtlu ıspanak yemeği (bizim buralarda -Zonguldak- bu tür tüm yemeklere mancar yemekleri denir, ıspanak mancarı, pırasa mancara, kara mancar-kara lahana-) dir. Dayanılmaz güzel :)
Arap ülkelerinin pek çoğunda çatal hiç kullanılmıyormuş. Sadece kaşık o da bazı evlerde demek ki araplar bu işi daha iyi biliyor :)
Benim babamda derdi tavuk balık kelle bunlar yenir elle ,ama hiç eli ile yerken de görmedim .Biz de çiğ böreği peçeteye sarar yeriz .Ben un kurabiyesini kesinlikle elimle yiyiyorum çünkü dağılıyor.Görüntü hoş olmasa da pek çok kişi elle yemek yemeği seviyor.
Bir kere balık. Bayılırım; küçük, bir lokmalık ekmeklerin arasında ve tabii yeşil soğanla, tuzlanmış ve limon sıkılmış.
E çiğköfte zaten allahın emri. Mercimekli de öyle....Sarma ve içli köfte,
kanat ve kemikli pirzola.....
Ah, nasıl unuttum bunu...! Tabi ki, "büryan kebabı" ( valla ölmeden yeneceklerin en azından listesinde)tavsiye ederim, gerçekten....
gurbik67
07-04-2010, 20:16
sayın Malinanın başlığı tersi olsaydı kaç kişi itiraf ederdi elle yerim diye sizi gidi siziii .??
lokantaya gidiyorsun tavuk istiyorsun ve el ile yemeye başlıyorsun, dudaklar yağdan parlıyor etrafı çocuk edası ile umursamıyorsun sadece yemeyi düşünüyorsun.
rahmetli Erol taş gibi , yeme faslı bitince elinin tersiyle ağzını silersin.
seyahatlerimizde uğradığımız lokantalarda hanım ikaz eder evde değilizzz.
hanımın yüzünden bende yüzüme gözüme bulaştıramıyorummm. valla yediğin bile yavan oluyor. tek kelime çatal kaşık yokmuş gibi davranacaksın.
Kültürümüz coğrafyamızdan etkilenmekte, bir tarafımız arabesk diğer tarafımız batı; oryantalist bir kültür. Küçükten neye aşina olduysak o biz sıcak gelir. Kültürümüzün diğer sosyo-ekonomik ve ahlaki özellikleri de bu oluşumun içindedir.
Pizzayı elle yerim sadece..
biraz değişik gelebilir ama ben tabağa diimlenmiş karpuzu elimle yerim (evdeyken tabi:D) o zaman daha bir lezzetli oluyor
Sevgi Durul
15-05-2013, 18:10
biraz değişik gelebilir ama ben tabağa diimlenmiş karpuzu elimle yerim (evdeyken tabi:D) o zaman daha bir lezzetli oluyor
Ben de karpuzu elle yemeyi severim, hem de nerede olursa olsun.:rolleyes:
Yumurta çeşitleri, patlıcanla yapılmış yemekler de tarafımdan elle yenir.
Yemek seçen bir çocuk olarak, çok küçükken büyükbabamın yedirdiği karnıyarık ki şöyle patlıcanı ekmeğin etrafına dolar, bizi beslerdi. Tadını hâlâ unutmam. Nur içinde yatsın.
cörekotu
16-05-2013, 08:49
Sevgili SDurul istahimi kabarttiniz, yarin pazardan patlican alayim baari :))
cörekotu
16-05-2013, 08:51
Bu arada bende encok balik yemeyi severim elle, hic üsenmeden kilciklarini tek tek ayiklayarak :)
Angels Sour
16-05-2013, 10:20
Ne tesadüf? Tam bir elimde kıymalı pide ; keyifle siteyi gezerken bu başlıkla karşılaşıyorum.
"Samsun pidesi" açık ya da kapalı pide, nerede olursam olayım; elimle yerim. Çatal-bıçak lezzetini kaçırır.
Zeytinyağlı yaprak sarma,
Birde baklava, tabağa koymadan tepsiden aşırıp yedin mi ; daha bir güzel.
Kolayı var çok lüks yere gitmeyeceksiniz elle yiyeceksiniz et yemeklerini. Ne o çatal bıçak hiç sevmem. Bizde bir laf var et, balık, kelle bunlar yenir elle diye. Tabi ben çoğu meyvede de elimle yerim çatalın ağzınıza batma riski yok. :D Bence elle yemek daha güzel.
Derya Hanim
16-05-2013, 16:20
En guzeli bulgur pilavi ve coce ekmek, bandura bandura yiyceksinki nom nom nom :)
Sac kavurma, yufka ile harikadır.
Yillar önce Ízmir de ablam etli yaprakları ile zeytin yağlı enginar pişirirdi. Ortasına yakın etli yapraklarını elimize alıp sıyırarak etli bölümünü yerdik. O lezzeti şimdi sadece etli bölümünü yediğimiz enginarlarda bulamıyorum. Eniştem o tip enginarları özellikle küçük olanlarını seçerek alırdı.
Şimdilerde İzmir de aynısı varmı ve yapılıyormu merak ediyorum?
Elle yemek deyince nerelere götürdünüz beni, yetmiş beşli yıllarlar da istanbuldaydım, ustam işyerimiz de bazen güveç yapardı o tadı hala unutamam, manava gider istediği sebzelerden bir miktar alır hemen karşıda komşumuz kasaptan güveç için en uygun yerden kemikli etini alır gelip dükkanda bir sıra sebze bir sıra kemikli et sıralar gerekli malzemelerini de koyduktan sonra jelatin kağıdıyla ağzını bağlar ve fırına götürürdük, yarım saat bir saat kadar pişmesi sürerdi.
fırından da iki somun ekmek, inanırmısınız güvecin başına bir üşüşürdük ekmekle bana bana yerdik, o ne tat o ne lezzetti.
Arap ülkelerinin pek çoğunda çatal hiç kullanılmıyormuş. Sadece kaşık, o da bazı evlerde, demek ki Araplar bu işi daha iyi biliyor :)
...
Katılıyorum. Pilavı dahi elle yemeleri meşhurdur.
Hatta 'elle yemek yemek anlamındaki' banarak yemek, banmak sözcüğü, Arapça parmak anlamından dilimize geçmiş bile olabilir.
Zira, ingilizcedeki muz (banana) sözcüğünün, Arapçadan ingilizceye geçtiğini, Arapların muz meyvesinin şeklen (el) parmaklarına benzerliğinden dolayı böyle adlandırdıklarını duymuştum. Doğruluğunu araştırmak gerek, bana olabilir gibi geliyor.
El ile yemede avucun içi, aktif olarak, hemen hiç kullanılmaz, parmaklar çalışır. Bu nedenle (eğer öyleyse) banmak, elin ayası ile tarak kemiklerini anlama katmayarak, olayı daha net ifade ediyor demektir.
Bir çeşit, parmak işler (http://tr.wiktionary.org/wiki/Alet_i%C5%9Fler,_el_%C3%B6v%C3%BCn%C3%BCr), el öğünür! 8>)
Banarak yemesini sevdiğim yiyecekler olarak; bayat ekmeklerin çırpılmış yumurtaya banılıp, hafif yağda kızartıldığı yumurtalı ekmeği elimle yemeyi ve yine acıkılmış ve yemeğin hemen hazır olmadığı ya da akla gelip, canın çektiği zamanlarda, (evde mayalanmış) yoğurda ekmek doğrayarak, pekmez, (taze ya da kuru) soğan ve zeytini (yazsa domates de şart!) elle yemeyi sevdiğimi söyleyebilirim.
Kahvaltıda zeytini elle yemesem de yukarıdaki pratik öğündeki zeytini illâ elle yerim.
Fırından yeni çıkmış (köy) ekmeğin(in) elle koparılıp, (yayık) tereyağını ekmeğin sıcaklığı ile erittirdikten sonra içselleştirildiği (!?) bir diğer pratik ötesi doyma biçiminin doyuruculuğunu tarif etmemde sözcüklerin yetersiz kaldığını, ne desem de söylesem bilemedim.
Bu arada ekmeğin doğranması ile soğanın bıçakla dilimlenmek yerine yumrukla kırılarak, kuru fasulye-pilav, doğranmış tarhana yanına katık edilmesi durumlarında da elin katkısı vazgeçilmez olduğundan, bu durumları da başlıkla ilgili gördüğümü ve vazgeçemeyeceğimi belirtmeliyim.
Baklava (yerli susam ilaveli, cevizli) ve karpuz da elle bir başka oluyor, tadına doyulmuyor.
gece
muhallebinin piştiği kabın dibi ile bir çok yaş pasta ile birlikte, hanım parmağı ve vezir parmağı ile diğer bir çok tatlıyı da unutmamak gerekir diyen forum kişisi
Menemen, kemikli etler, balık, pizza. Olmazsa olmaz sarma :)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.