View Full Version : Vyssera / Bodur Ladin
Yeni aldığım Bodur ladin. Dipte çok kalın bir gövdeden, 3 büyük 1 de küçük dal çıkıyor. Kökleri de çok belirgin. Uygun bir tarzla güzel bir ağaç olacağını düşünüyorum. Sizlerin de düşüncelerinizi bekliyorum.
karaselvi
14-11-2007, 17:58
Merhaba
Çok güzel. Nerden ve kaça aldınız acaba.
Harun Parlak
14-11-2007, 18:04
Sal tipi olabilir gibi geldi bana Sayın vyssera en güzel tavsiye yi Ali hocamız yapavaktır tbiki.
Çoklu gövde, sal tipi benim de aklıma gelenlerden
Asıl fiyatı 50 lira olan bu ağacı, diğerlerine göre daha şekilsiz olduğu için ve fidancı ile aramız iyi olduğu için 10 liraya aldım.
Sarıçamın bir süre istirahat etmesi gerek. Bodur ladini ise bu ara bonsai saksısına alıp, budamayı düşünüyorum. Tabi eğer uygun saksı bulabilirsem. Teşekkür ederim.
Harun Parlak
14-11-2007, 18:40
Sal şekline benzeyen bir kaya yı mermerciye götürüp içini oydurabilirsen ki oydurursun büyük bir ihtimal.
Bodur ladini bir geceyarısı operasyonuyla budayıp büyük dallarını telledim. Bana hep gece ilham geliyor.
Ortadaki gövde, fotoğraftaki bakışa göre, izleyiciden geri kaçar bir konumda duruyor. Belki bunu arka yönü olarak değerlendirmeli. Fotoğrafa göre arkada olan cepheyi ön taraf olarak almalı.
Ali H. ALI
15-11-2007, 11:46
vyssera, Iyi gunler calismalarinin, ayni hizla surmesini dilerim.
Ben ladin agacini gorup yazana kadar sen kararini verip budamissin iyi de yapmissin, benim de onerecegim tarz bir uclu govde tarzi olacakti.
Cok govdeli agaclarda yapilan calismalarda, agacin tum govdeleri tek bir govdeymis gibi dusunulerek dal dizimi yapilir. Ornegin ilk dal sol govdeden cikarsa, iknci dal ortadaki govdeden geriye, ucuncu dal da sag govdeden sag tarafa cikar ve bu surup gider. Govdelerin ic, ice bakan yuzlerinden dal cikmaz.
Govde boylari esit bir boyda olmaz. Ornegin ortadaki govde en uzun govde olur sagdaki biraz daha kisa, soldaki ise en kisa govde olur ve bir ucgen suliet yakalanir.
Ladin agacinin, soldaki govde ucunu telleyip az sola dogru yatirirsan, ortadaki govdeden cikan ilk dali da geriye alirsan agacin daha dogal duracaktir.
Tel sarimlarini 45 dereceden fazla bir aci ile sariyorsun ki, telledigin dallarin istedigin yerlerde durmayip, tekrar esnemesine sebeb olabiliyor.
Saksi isini comlek yapan biri ile konusmalisin, toprak renkli, altinda ayaciklari olan bir saksiyi, kolaylikla yapabileceklerini dusunuyorum.
Sana keyifli calismalar diliyorum.
Memet bey, ağacın çok çevirdim ama en güzel görüntü buradan yakalanıyor. Hatta tek uygun görüntü bu yönden. Belki orta dalın üst 1/3 ünü daha dik olarak telleyebilirim.
Ali hocam, yorumlarınız için teşekkürler. Budamadan önce yaklaşık 1 saat dalları inceledim. 1 saatte de dalları budadım. Görüntüde göze batan yerler olduğunu ben de farkettim . 3 boyut hissini tam vermiyor. Orta ağacın kalın dalını arkaya çevirirsem, bir de yandaki ağaçların üstte küçük dallarını öne doğru tellersem, sanırım 3 boyut hissi daha iyi yakalanacak. ağaçların uzunluklarını da söylediğiniz gibi ayarlayacağım. Ama fena olmamış değil mi ? :) Teşekkür ederim.
bonsaisever
15-11-2007, 16:22
vyssera,
Bundan sonraki çalışmalarınızda sizi biraz daha zorlayıp direk budama yerine biraz daha uğraşmanızı önereceğim :)
1. resimde budanacak dal görünmekte.
2. resim dalı direk kesmenin yerine dalın alt kısmı gövdeyi tutacak şekilde ayırıyorsunuz.
3. budanan dalı yontulan gövdeye uyduracak şekle getiriyorsunuz.
4. resimde gövdeye ekleyip
5. de aşı bağı ile sararak aşılamayı tamamlıyorsunuz
Bir süre sonra gövdeye kaynayan aşı bağını sökerek gövdede iz bırakmadan budama yapmış oluyorsunuz.
Kolay gelsin :)
24611
24612
24613
24614
24615
karaselvi
15-11-2007, 19:52
Bir süre sonra gövdeye kaynayan aşı bağını sökerek gövdede iz bırakmadan budama yapmış oluyorsunuz.
Kolay gelsin
Mükemmel bir fikir. Sizmi buldunuz.
Sayın bonsaisever, buna benzer bir fikrim vardı. Hatta bunun değişik bir açıdan yapılışı olarak tasarlamıştım. Nerden aklıma geldi derseniz; diş hekimliğinde bazen açık yaraları, üst çenede çekim boşluklarını ve benzeri açıklıkları kapatmak için, ağız mukozası ve kemik zarını aynı şekilde kesip gerekli yere dikerek yarayı kapatıyoruz. Ama bitkilerin, kabuk bölgesinin ağaca kaynayıp kaynamayacağından emin değildim. Bu bilgiyi de sizin aracılığınızla edinmiş oldum. Teşekkür ederim.
Ufak bir iki düzeltme yaptım. Orta ağaçtan arkaya çıkan dal oluşturdum. 1. ağacın tepesini sola telledim. 3. ağaç da bir operasyon istiyor gibi. ona da ince tel bulunca bakacağım.
bonsaisever
16-11-2007, 07:55
karaselvi3, hiç olur mu?
Son yüz yılda Bonsaiye acaba kaç harf eklenmiştir ?
Bonsai ve aşılama teknikleri yeni keşfedilmiyor ki :)
Bizler yeni öğreniyoruz. ;)
vyssera,
Sadece ağacın kabuğu ile aşılama yapılmaz.
Bu dışarıdan bir parçayı deriye yapıştırmak gibi olur.
Kambium'un içinde bulunduğu odunsu tabakaya kadar almalısınız.
Böylece o parçaya yürüyen su ve bu sayede meydana genişleme, gövde ile kaynamayı rahatca yapabilsin ve bir bütün oluştursun.
Koyu yeşil
16-11-2007, 16:54
Bu çalışma çok güzel oluyor elinize sağlık Vyssera. Ben özellikle kök bölgesine hayran kaldım fidanın. Yalnız budama yerine önerilen tekniği pek anlayamadım. (Hatta ürkütücü buldum) Belki İzmir'de yapılacak olan bilgilendirme toplantısında bu tür teknikler de konuşulur. Benim de anlama şansım olur :)
Selamlar
Ali H. ALI
17-11-2007, 12:06
Vyssera, dusundugun gibi ortadaki govdenin ucunu telleyip az sola ve yukari dogru alabilirsin. Gozun ve elin alistik sonra, agaclarin uzerinde , cok daha rahat calisacaksin.
Koyu yesil, Bonsaiseverin anlattigi, kalinca bir dali budadiktan sonraki asilama cok basit ve yapilmasi kolay bir islem.
Budaycaginiz dali govdeye yakin bir yerden keserken dalin altida olan kabugu agactan koparmazsiniz (dali budamadan once keskin ve temiz bir bicakla dalin altindaki kabugu budaycaginiz dalin capi genisliginde ve boyunda, daldan agacin govdesine kadar kabugu kesersiniz ve kabugun bir ucu kesik diger ucu da agacin govdesinde olur)dali budadiktan sonra bosta kalan kabugu agacin govdesindeki kesik yere cevirip hemen bagliyorsunuz kisa bir sure sonra kabuk agacin govdesine kaynasacagi icin kesilen daldan geriye kalan kesik yeri ortecektir.
Hepinize kolay gelsin.
Bu çalışma çok güzel oluyor elinize sağlık Vyssera. Ben özellikle kök bölgesine hayran kaldım fidanın. Yalnız budama yerine önerilen tekniği pek anlayamadım. (Hatta ürkütücü buldum) Belki İzmir'de yapılacak olan bilgilendirme toplantısında bu tür teknikler de konuşulur. Benim de anlama şansım olur :)
Selamlar
Teşekkürler koyu yeşil, Ali bey yöntemi anlatmış, ben de uygulama yaparsam, fotoğrafını çekip göstereyim. İzmirdeki olduğunuz için şanslısınız. Oradaki toplantılara katılarak, çok şey öğrenebileceğinizi düşünüyorum.
Vyssera, dusundugun gibi ortadaki govdenin ucunu telleyip az sola ve yukari dogru alabilirsin. Gozun ve elin alistik sonra, agaclarin uzerinde , cok daha rahat calisacaksin.
Hepinize kolay gelsin.
Ali hocam sağolun. Ağacın son şekli hakkında da güzel bir planlama yaptım. bir ara photoshop'ta çizip, göstereceğim inşallah. Görüşmek üzere. Saygılar.
Koyu yeşil
17-11-2007, 13:08
Çok güzel anlatmışsınız Ali hocam. Anladım :) İş uygulamaya kaldı!
İklimsiz
18-11-2007, 00:19
Vyssera bonsainin yeni hali çok daha güzel görünüyor. Bu işte uzmanlaştın sayılır artık(bize göre tabii). Darısı bizim başımıza:)
Teşekkürler İklimsiz, elbette alacak daha çok yolum var ;)
Arkadaşlar, bodur ladin ağacımı bu akşam budayıp bonsai saksısına aldım. Asıl amacım balkonda yer açmaktı, balkonum tamamen dolmuş, adım atılamayacak hale gelmişti. Bu yüzden kalınlaşmasını beklemediğim ve gereğinden büyük saksılarda bulunan bazı ağaçlarımı küçük saksılara almak niyeti ile yola çıktım. Bodur ladin zaten yeterince kalın olgun bir ağaç. Yaklaşık 10 yaşında.
Bugüne kadar yaptığım çalışmalarda bana en suni gelen, hep gözüme batan bir ağaçtı. Bir türlü doğal görünmüyordu, öyle hissediyordum. Velhasıl, bunun sebebini araştırdım, gövdelerin konumu ve uzaklıkları, orta gövdeden arkaya tellediğim dalın doğal görünmemesi gibi nedenler gördüm. Önce üçlü gövde tarzı ile devam edip edemeyeceğimi inceledim. Her gövdeden çıkan ilk dalları kestim. Böylece orta gövdeden arkaya çıkan daldan da kurtuldum. Bu hali ilkine göre daha güzel olmuştu. Ama bu ağacın hakkı ikili gövdedir dedim ve sağa çıkan gövdeyi kökünden kazıdım. Şu anda o bölge çok parlıyor olsa da kuruyunca ana gövdenin rengine dönüyor, estetik sorun olmayacak. Tüm dalları yeniden telledim. Ana hatları ile ağacın son hali aşağıda. Saygılar, sevgiler.
Harun Parlak
26-02-2008, 22:01
Selamlar Sayın vyssera güzel bir çalışma saksıda gayet yakışmış izninle bir iki öneri yapmak istiyorum.
Birincisi zirvede çift dal bırakmışsınız tek olsa daha iyi olurdu gibi geliyor bana.
İkinci önerim kısa gövde nin zievesi öne bakıyor telle ya biraz dikin **** zirve dalı kesip bir alt dalı telleyerek zirve için yukarıya dikin derim.
Böylece üçgen bir form almış olur diye düşünüyorum. SON karar sahibinin ****** **** ustalarımızın önerilerini almak başka değişik fikirler güzel fikirler de çıkabilir.
Harun Parlak
26-02-2008, 22:06
Birde deneme amaçlıda olsa kestiğiniz büyük dalın yarasına kesilen daldan biraz kabuk alıp üzerine sıkıca sarıp denemek lazım belki kaynaşma yaparsa yara kapanır.
Aslında oradaki kabuğu biraz soyup aşşağı doğru çelip sonra dalı kesip kesdikden sonra kabuğu geri kesiğin üzerine sarılsa yarı canlı kabuk dahamı iyi kaynaşır acaba denemek lazım.
Tekin bey, gözünüzden kaçmamış, açıklamayı unuttuğum bir şey vardı. Ana gövdenin tepede sola çıkan küçük dalını iple bağlayıp aşağı doğru çekeceğim. Tellemek istemedim. Küçük gövdenin tepesi ise normalde sola bakıyor, fotoğrafta öne doğru görünen büyük olasılıkla tepe üzerindeki küçük dalcıklardır. Diğer bazı değişiklikler yapılması gerekiyor, dalların eksenleri ile ilgili değişiklikler de yapılabilir. Ana gövdenin bu ilkbaharda yapacağı büyüme ile üçgen formun da yakalanacağını sanıyorum, teşekkür ederim, saygılar.
Birde deneme amaçlıda olsa kestiğiniz büyük dalın yarasına kesilen daldan biraz kabuk alıp üzerine sıkıca sarıp denemek lazım belki kaynaşma yaparsa yara kapanır.
Aslında oradaki kabuğu biraz soyup aşşağı doğru çelip sonra dalı kesip kesdikden sonra kabuğu geri kesiğin üzerine sarılsa yarı canlı kabuk dahamı iyi kaynaşır acaba denemek lazım.
Kabuk kendi başına canlılığını koruyamıyor, yeterli ekipman olmadan söylediğinizi yapmak zor, dalın bir kısmı ile birlikte kabuğu muhafaza edip, o bölgeyi de biraz çukurlaştırmak gerekiyor ki tam kapansın. Yani oymak lazım.
Elinize sağlık. Bu hali gerçekten daha güzel olmuş.
Sn. Tekin'in söylediği gibi sağdaki zirveyi teke indirirseniz daha hoş olacak gibi.
Saksı da gayet güzel, artık saksı sorununu çözemezsem sizden talep edeceğim haberiniz olsun. ;)
Sağolun Uzman16, tepeyi söylediğim gibi sola çıkan dalı aşağı çekmek suretiyle teke indireceğim.
Saksı, aslında bambu saksısı, altını deldikten sonra iş görüyorlar. :) Çiçekçilerde bulunabiliyor. Küçük ağaçlarımız için yeterli olurlar diye düşünüyorum, saygılar.
msgurkan
27-02-2008, 08:10
Vyssera, harika olmuş.
Benim önerilerim ise şunlar:
1- Zirvedeki düzeltme görüşüne katılıyorum.
2- Ağacın arka yüzü ön yüz yapılabilirse budama yarası saklanmış olur.
3- Tepeden aşağıya bakıldığı zaman, sanki ağaç tek gövde imiş ve gövdeden her yöne dallar çıkıyomuş gibi bir dizilim için dalların konumlarını bir kez daha gözden geçiriniz. Sanki ağacın ön yüzünde hiç dal yokmuş gibi görünüyor. Bu boşluğu örtmek için bazı dallar bir miktar öne doğru döndürülebilirse çok daha güzel olacak.
Saygılar.
Sayın Msgürkan, sağolun, değerlendirmeniz için teşekkür ederim :) Dışardan bakan gözlere her zaman ihtiyaç var. Ağaç sonradan ikili gövdeye döndüğü için dallarımızın sayısı ve konumu sınırlı, ön yüz olarak bu yüzü seçmek zorundayız. Kesiği bir oyuğa dönüştürmeyi düşünüyorum. Hem daha doğal duracak hem de hala orada duran kabarıklık ortadan kalkacak.
Sabah ağacın sol tepe dalını da ince bir telle telledim. Gövdelerden çıkan ilk dalları hafif öne büktüm. Bir resim daha aldım.
msgurkan
27-02-2008, 09:31
Vyssera, eline sağlık. Bu ağaca iyi bak gelecek vaat ediyor.
Arkadaşlar saksı konusunda bir hatırlatma yapmak istedim, 2007 bonsai yarışmasında, yaptığım ardıç çalışmasında aldığım bir uyarı bu son çalışmam için de geçerli, ama eldekini değerlendirmekten başka çare yok. Seçeneğimiz olmadığı için.
VYSSERA / Ardic
Ta bastan nasil bir tarz yapilacagina kara verilmis ve asama, asama istenilen tarza ulsilmis.
Bu calismada hemen goze carpan saksinin dogru bir secim olmadigi. Igne yaprakliarda genelde agaclar toprak renkli saksilara dikilirler. Saksi secimi agacin estetigini etkiler.
Agacin budanan dallari, govde dibinden degil de, govde uzerinde kisacik bir dal birakip budanmis olsaydi ve budamadan sonra govde uzerinde kalan bu dallarin bazilari kurumus dal etkisi verilerek agac daha bir dogal gorunum alabilirdi.
Fidan Secimi: 15
Dal Budamasi:15
Telleme: 15
Secilen tarzla, yapilan uygulamanin uyumu: 15
Estetik Guzellik: 7
Toplam: 67 puan
Bu arada çeşitli toprak kaplar satan bir toptancı varmış, yarın sabah oraya gitmeye niyetim var, Trabzonlulara sonucu aktarırım.
Ali H. ALI
28-02-2008, 11:48
Vyssera iyi gunler, guzel bir calisma olmus istedigin agaci elde edecegini biliyorum.
Agac uzerinde kalin dal veya govde budandiktan sonra kesik yerin kapanmasi cok uzun bir zaman alir kimi zaman da kesik yer kapanmiyor. Dogada cok gorulen, odunsu kisim curudukten sonra geriye bir kovuk kaliyor. Bu govde budamasindan sonra sizin agacinizin o kesik yeri de odunsu kismi dusundugunuz gibi oyarsaniz, zaman icerisinde dogadakiler gibi bir gorunum alacaktir.
Bunun gibi budama yapacaginiz agaclardaki bir diger secenek de, keseceginiz dali(govdeyi) dipden degil de biraz yukarilardan kesip kurumus dal, govde gorunumu verebilirsiniz.(M S Gurkanin dusundugu gibi agacin on yuzunu degistirme imkaniniz varsa kesik yerleri arka tarafa da alabilirsiniz.)
Vyssera gibi karar verip agacinizi bu sekilde budamak cogu zaman zor bir karar oluyor ve geriye de donulmuyor. O yuzden budama yapmadan once koyu bir bezle agacinizin budamak istediginiz yerini orter , geriye cekilir ve agacinizin ortugunuz yerini yok sayip, nasil gorundugune (budadiktan sonra agaciniz bezle ortugunuz kismi olmaycagindan ona bakarken, budadiktan sonra alacagi sekil gibi goreceksiniz.) bakip ona gore budama karari almaniz daha kolay olacagi gibi sonradan pisman olacaginiz bir budamayi da yapmamis olursunuz.
Hepinize guzel bonsai calismalari.
Yorumunuz için teşekkür ederim hocam, Eldeki ile en iyisini yapmaya çalıştım. Oyuğu hazırlayınca daha güzel görüneceğine eminim. Saygılar, sevgiler.
Seni tebrik etmek istiyorum. Vyssera emek vermek ve karşılığını almak çok güzel darısı bizim başımıza.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.