PDA

View Full Version : Karadut (Hacı Bektaş-ı Veli Türbesinde)




nariçi
10-10-2008, 21:46
Hacıbektaş ve hacıbektaş külliyesi içi, türbeler arasında nasılmı tasvir edeyim? İhtiyar elinde değnek beli eğilmiş nasıl ayakta durmaya çalışıyorsa bu karadut işte O pirlerin eliyle dikilme, bugünlere kadar dayanmış hala da ayakta durmaya çalışıyor. Özel uzman kontrolü gerekli. Gidenler görmeli.




nariçi
31-12-2008, 18:32
Karadutlara kutsaliyet atfedilir memleketinde böyle dut ağacı olan arkadaşlar yok mu?

Güngör Salman
31-12-2008, 19:47
sayın nariçi ben bahsettiginiz dutu gördüm hatta inanca göre dalından koparmak yerine düsmesini bekleyip öyle yemek gerekmis ben onuda yaptım .umarım bunu yazmam yasak degildir.

nariçi
31-12-2008, 19:56
Ağaca zarar vermeyince ne olacak, insanlar-kuşlar yesin diye dikilmiş.

Selahattin Yılmaz
31-12-2008, 20:08
Nariçi şimdi siz çok ayıp ettiniz. Böyle bir başlık açıldığında öyle bir ağacın da resmi hazır olmalı ve o güzelliği görmeliydik.

nariçi
31-12-2008, 20:33
Şimdi bu olmuyor işte, ben orada iken dijital fotoğraf m. yoktu ve birkaç yıl oldu. Onun anıt ağaç raporunu ben yapmıştım. Öyle fotojenik bir heybeti yok. payandalar zor tutuyor ana gövde çürümüş. İki türbe arasında. Arkadaşlardan giden olursa o katkıyı da yaparlar inşallah. Yeni yılınız sağlık ve sıhatle, sevinçle dolsun-selam.

nariçi
19-02-2009, 16:06
Dalından koparılırken zor kopan, eli - üstü başı kan kırmızı boyayan duttan çelik alıp 25cm boylarında gömü yaptım. Burada bitkilere su yürümesine bir ay kadar var. Bu çelikler de köklenme olur mu?

nariçi
17-04-2009, 22:02
Urmu tut çelikleri tomurcuklanmaya başladı. Bakalım sürgün verecek mi;)

Mete Sinan
17-04-2009, 22:40
Sayın Nariçi, bahsettiğiniz karadutun aynısını Osmaniye'de gördüm. Koparıp yemekten kendimi alamadım. Şu an itibariyle çelik istesem geç mi olur acaba ?

nariçi
17-04-2009, 22:54
Bir ay önce olsaydı, normal dutlar yapraklanmaya başladı:(

ufuk1255
19-04-2009, 09:11
--------------------------------------------------------------------------------

Hacı Bektaş-ı Veli Türbesinde çok eski bir Karadut ağacı bulunmaktadır. Ağacın toprağa yakın kısmı biraz yanık vaziyettedir. Menkıbeye göre, Hoca Ahmed Yesevî hazretleri, Ocakta ucu biraz yanmış odun(eysi, köseği, Öğseği)u Anadolu yönüne fırlatmış, Hacı Bektaş'a da "bunu bulduğun yerde dergâhını kur, insanları aydınlat" diye talimat vermiştir. Anadolu içlerine doğru ilerleyen Hacı Bektaş, köseğiyi Sulucakarahöyük'de bulur ve yanık tarafını toprağa daldırır. Yesevî kerametiyle fidan olur, filizlenir. Büyür, boy atar, meyve verir; ulu bir karadut ağacı olur. Menkıbedir, isteyen inanır, isteyen inanmaz. Anadolu insanı, çoğunlukla bu ağacın kutsal olduğuna inanmaktadır. Bugün çok yaşlanmış olan karadut, Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından koruma altına alınmıştır. Halen meyve vermektedir.

"Yedi asırdan beri her sene meyve veren bir karadut* ağacı vardır.
Hacı Bektaş-ı Velî 'nin türbesinde. Horasan'dan gelme...Yolun oraya düşerse bu dut ağacından bir parça yaprak ye. Sebebini sorma. Afiyetle ye. Bu kara dut için Hacı Bektaş-ı Velî şöyle demiş :
"-Bu ağaç dut verdikçe bilesiniz Anadolu bizimdir..." **

ufuk1255
19-04-2009, 09:14
bu dut ağacını hikayesi budur böyle ulu ağaçları,yerleri gezmemiz gerek tokat almusta hubyar köyünüde gezin çok güzel yerker var ben gittim bir alevi olarak hubyar çamı vardır kaç yüzyıllık

Ayşe Özdil
21-04-2009, 15:22
Ankara Beytepe de de var çok yaşlı bir karadut. Daha önce galeriye fotoğraflarını eklemiştim. Köylüler en az bir asırlık olduğunu söylüyorlar. Köyün en yaşlıları, ağacı kimin diktiğini hatırlamıyor. Lokalizasyonuna bakılırsa muhtemelen kendisi çıkmış. Ağacın gövdesi nerdeyse altından çıktığı kaya kütlesi ile bütünleşmiş. Beni çok etkiliyor. Köylülerle ağacın değeri hakkında konuşuyorum. Şu an ağacın etrafında yapılaşma var. Bir bahaneyle ağacın yabancılar tarafından kesilmemesini, ağaçlarına sahip çıkmalarını söylüyorum köylülere. O ağaca bir şey olursa çok üzülürüm. Geçen yıl meyvelerinden tattım. Son derece lezzetli ve kokulu. Bu kadar yaşlı ve bakımsız bir ağacın hala güzel meyveler verebilmesi mucize gibi bir şey. Çok saygı duyuyorum bu ağaca...

Ayşe Özdil
21-04-2009, 15:23
Hacı Bektaş Türbesindeki karadutu ve hikayesini bilmiyordum. Güzel ve etkileyici. Paylaştığınız için teşekkürler.

Bu arada Ufuk Bey le avatarımız aynıymış :)

Halit Togay
22-04-2009, 08:52
--------------------------------------------------------tarafından koruma altına alınmıştır. Halen meyve vermektedir.
"Yedi asırdan beri her sene meyve veren bir karadut* ağacı vardır.
Hacı Bektaş-ı Velî 'nin türbesinde. Horasan'dan gelme...Yolun oraya düşerse bu dut ağacından bir parça yaprak ye. Sebebini sorma. Afiyetle ye. Bu kara dut için Hacı Bektaş-ı Velî şöyle demiş :
"-Bu ağaç dut verdikçe bilesiniz Anadolu bizimdir..." **

Amman ağaca iyi bakalım. Diyeceğim ama memleketin ağaçlara olan alakası zatren belli.

nariçi
22-04-2009, 16:24
Herkes nefis ağacını büyütmeye çalışıyor, doğada ki ağaçlar cibal-i mubaha yani katli mubahtır. Oysa Dünya'nın bugününü fark edip onu ihya etmek kendimize hizmettir.

nariçi
05-05-2009, 17:55
Çelik olarak şubat ayında köklendirmeye koyduğum karadut çeliklerinin tomurcukları patladı; bakalım yazı atlatacaklar mı?
76524

gürselbaranlı
19-05-2009, 21:02
Arkadaşlar Yalova Koru köye yakın bir yerde ikamet etmekteyim.Çok Yaşlı siyah dut var hala meyvesi süper yeni gelen bilmeyenleri beyaz thsörtle üstüne çıkarıp toplatma gelenek olarak hala devam etmekde.Bilmeyenin yüz ifadesini görmeniz gerekir kimse o haliyle kendisini fotograflatmak istemez.İki gün önce elimdeki ufak çiziği dahi teddürtiyon gibi etkileyip acıttı.Damak ve agız yarası için bölge halkı yemekte.Bence onun olupta kopmasını beklemek çok zor.Sanki özelliği koparırken inat edip sizi boyamsı çok hoş.Burda arkadaş bahçesine aşı yaptırmış gayet hoş ve aynı tatda olmuş.Beyaz duda göre bir aya yakın zaman sonra olmakta.Yolu buradan geçene ikram etmekten onur duyarım.Olduğu vakit fotoğraflarını eklerim.

copur 09
19-05-2009, 21:09
Beyaz tişört hediye ediyorsanız bi düşünürüz.

Selahattin Yılmaz
20-05-2009, 08:55
Sevgili gürselbaranlı, şu an 200 kadar ekşi kara dut gaga aşısı yöntemi ile aşıladım ve sonbahara aşılamak üzere 1000 kadar dut çöğürüm var iletişim bilgilerinizi gönderirseniz o yalovaya geldiğimde sizinle irtibat kurup bahsettiğiniz dutu görmek isterim. Hatta biz gelmeden buraya resimlerini yerleştirirseniz önceden dutu görmek isteriz. Ayrıca eğer o duttan çoğaltma şansımız olsura yanına yavrularından dikme olanağımızda olur.

k0900
20-05-2009, 09:14
Selahattin bey Erba'dan Şabettin beyle ekşi kara konusunda irtibat kurabildinizmi?

Yörenin dutları gerçekten muhteşem :)

Selahattin Yılmaz
20-05-2009, 13:54
Ekşi karadut diye bilinen çeşit aşağı yukarı hep aynı. Hatta Amasyada çalıştığım yıllarda air layering ile bu ekşi karadutta bir köklendirme çalışmam olmuştu ancak o zamanlar çömez yıllarımdı ve toprağını kuruttum oralarda bu dutun çoğaltılamayacağı kanısı yaygındır. Üstelik Niksarlı olduğumdan bu çeşidide iyi bilirim. Hatta Meşhur Niksar Fatlı köprüsü vardır onun yanında da yaz aylarında çocukluk yıllarımda üzerimizi çıkmaz boyasıyla boyadığımız o dut halen vardır ancak çok yaşlanmış tevekkeli değil dut üretmeye çalışıyorum ahdım var o yaşlı duta bir omuz vereyim istiyorum hayallerimden biriside o dutun B5A ile gençleştirilmesi ve yanına ürettiğim fianlardan birisini dikmektir. Ayrıca babamın meyve fidanlığıda oraya çok yakın babama da o dutu üretmesini öğretmeyi düşünüyorum.

Ancak şu anda Ters T aşısı ve gaga aşısı ile aşı denemelerim oldu. Görüntleri kaydettim inşallah buradan yayınlama şansım olur.

gürselbaranlı
20-05-2009, 21:02
Sevgili gürselbaranlı, şu an 200 kadar ekşi kara dut gaga aşısı yöntemi ile aşıladım ve sonbahara aşılamak üzere 1000 kadar dut çöğürüm var iletişim bilgilerinizi gönderirseniz o yalovaya geldiğimde sizinle irtibat kurup bahsettiğiniz dutu görmek isterim. Hatta biz gelmeden buraya resimlerini yerleştirirseniz önceden dutu görmek isteriz. Ayrıca eğer o duttan çoğaltma şansımız olsura yanına yavrularından dikme olanağımızda olur.

****** Selahattin bey her ikiside zaten kontrolum altında tam ne zaman resim istersiniz.Yani meyvesi yenmeye başlayıncamı yoksa hemen yarınmı derhal eklerim.Bu arada eğer yolunuz düşerse işin ilginci dış görünüşü tipsiz sanki tatsız tutsuz gibi rengi açık koyu ortası pembe renkli var tadını tadmanız lazım anlatamam.Onuda resimlerim.Bir ilginç bakımsız dut vardı geçen yıl çalıların arasında keşfettim sagını solunu bu tamamen temizledim (bayağı zahmetli oldu) bölgemizde her yerde dut bitiyor Ankara'da ki meşhur Ayaş dutuna yakın bu başlıyor idare eder bu bakımsız haliyle tadı var.gurselbaranli@hotmail.com 0533 576 60 97 ne zaman isterseniz ulaşa bilirsiniz.(telefonu lütfen uzun çaldırın)

gürselbaranlı
20-05-2009, 21:04
Beyaz tişört hediye ediyorsanız bi düşünürüz.

Sponsorunuz olurum o anı o kareyi fotograflamak şartıyla her zaman beklerim.(****** hasat zamanı)

gürselbaranlı
20-07-2009, 21:52
Biraz bugün için acele fotoğraflar.Şimdi şurubunu içtim onun tadı bile bambaşka.Saglıkla kalın

odemis35
21-07-2009, 20:51
Gürselkara Kardeş,
Dediğinize göre bu dut muhteşem görünüyor. Acaba bu cinsin aşılı fidesinden nasıl edinebiliriz.Bilgi verebilirseniz memnun olurum.Teşekkürler.

hocam100
22-07-2009, 14:56
Aynı duttan bizim burda da var şifalı bir dut çeşidi özellikle ağız yarası olanlar için muhteşem bir bitki.

tolgahann
22-07-2009, 17:49
Yeğenimin ağzı pamukçuk olduğunda eczaneden karadut şurubu gibi birşey almıştık. O zaman dutla ağız yarasının ne ilgisi var demiştim ama gerçekten de varmış.:)

Yasmins
07-11-2009, 20:56
Sevgili karadutçular ben bu meyveyle çocukluğumdan buyana tanışırım. Evlenip İstanbul,a geldikten sonra özlemlerim arasında yerini alan bir meyvedir. ****** bizim karadutun da bir hikayesi vardır.Şimdi anlatmaya çalışıyorum.Bu dut Balıkesir,Bandırma,Dedeoba köyünde yaşam mücadelesi vermektedir.Bir rivayete göre Kurtuluş savaşında bir atlı yunan subayı atını buraya birkazık saplayarak bağlamış.Daha sonra orada kalan kazık karadut olmuş.Diğer bir rivayette ise bu ağacın bir hazine yerinin işareti olması. Bu yüzden hazineciler arasıra ağaca zarar veriyorlar. Buyıl köye gittiğimde koruma altına alındığını
duydum fakat nekadar gerçek bilemiyorum.Ben çocukken çok ulu, ürkütücü ve heybetliydi.Annemler karadutta yılan var çok büyük sakınha gitmeyin diye bizi korkuturlardı.****** gidip üzerinden düşmeyelim diye.Bütün köy çocuklarının oyun alanlarından biridir.Ama artık çok yaşlı ve yorgun görünüyor. Bu ağacın ciddi bir korumaya alınması gerek ilgilenen arkadaşlar bunudikkate alsın lütfen.Geçen yıl tohumdan üç fide yetiştirdim.Arkabahçemize birtanesini dikicem ama kayınvaldem ve ablam ekmemi istemiyorlar onun kadar büyük olur kökleri binanın altına gidermiş...

nariçi
07-11-2009, 21:42
Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Genelmüdürlüğü taşra teşkilatı Çevre ve Orman Bakanlığı Balıkesir İl Müdürlüğü veya bağlı varsa Bandırma milli park ve yaban hayatı koruma mühendisliği yerinde tetkik ederek gereğini yapmalı.

yolac
08-11-2009, 20:12
Sayın nariçi,
Bu mayhoş karadut aşıklarından biri de benim.
İki sezon önce çekirdeğinden üretmeyi başarabildiğim ekşikaramın şu anda boyu 1,5-2 mt ye ulaştı.Ancak yapraklarına baktığımda yaban dutu görünümünde.Tabii ki henüz meyve veremedi.Ne zaman meyve verebilir.
Bu dutu 80 yaşlarında bir nenenin dedesinin Sudi Arabistan dan getirip diktiğini söylediler.Takriben 4-5 yıldır kalemden üretemedim.Şimdi bu tohumdan üretebildiğim fidana aşı yaptırmalımıyım.Ben aslında bahsettiğim karadutu üretmek istiyorum.Çünki onun meyveleri hem daha iri hem de rayihası daha farklı.Bu dutun aşısı da kolay kolay tutmuyor.Ya da herkes tuturamıyor.
Ne önerirsiniz.Aydınlatırsanız sevinirim.
Teşekkürler.

nariçi
08-11-2009, 22:36
Daha iyi bilen arkadaşkar var onlarda umarım yazarlar. Bildiğim kadarı ile tohumdan biten dutlar yabani olur. Muhakkak aşılamak gerekir. Siz tohumdan büyüyen dut fidanınızı söylediğiniz (tohumunu aldığınız duta aşılayın. Göz aşısı daha iyi tutar kanaatındayım. başarılar-selam.

Yasmins
08-11-2009, 23:41
Sayın nariçi bilgilendirmeniz için teşekkürler en kısa zamanda telefonlarına ulaşmaya çalışacağım. Benim tohumdan yetiştirdiğim fidelerimi o duttan aldığım çelik **** gözlerlemi aşılamalıyım.Saygılar..

nariçi
09-11-2009, 08:14
Orijinal dut'un sürgünlerinden alın onun sağlıklı gözlerinden Aşı (formdaki aşı çeşitleri konulu mesajlardan bakarak) yapabilirsiniz.

Buladan
17-12-2009, 13:03
Şimdi bu olmuyor işte, ben orada iken dijital fotoğraf m. yoktu ve birkaç yıl oldu. Onun anıt ağaç raporunu ben yapmıştım. Öyle fotojenik bir heybeti yok. payandalar zor tutuyor ana gövde çürümüş. İki türbe arasında. Arkadaşlardan giden olursa o katkıyı da yaparlar inşallah. Yeni yılınız sağlık ve sıhatle, sevinçle dolsun-selam.

Maalesef gidip görmek nasip olmadı, ancak en azından fotoğrafının olması için netten bulduğumu yüklemek istedim. Sanıyorum bahsettiğiniz karadut budur:

limoncu
17-12-2009, 18:16
bizim de bir karadut ağacımız vardı memlekette, köy yerinde beyaz dut daha çok işe yaradığı, pekmez yapılıp satıldığı için ona pek değer verilmiyordu. şimdi değeri anlaşıldı; ayrıca şimdi istanbulda bir karadut ağacı var. epey de meyve veriyor. resmini çekip eklerim.

Samsunlu55
17-12-2009, 22:12
Baban söylemişti eskiden babamın dayısının bahçesinde bir dut varmış birkaç kişi sarıyor, hasat zamanı bütün köye yetiyormuş. Tabi artık yok yerine binalar dikildi:(

nariçi
17-12-2009, 22:58
Maalesef gidip görmek nasip olmadı, ancak en azından fotoğrafının olması için netten bulduğumu yüklemek istedim. Sanıyorum bahsettiğiniz karadut budur:

Evet Hacıbektaş'da ki dergahtaki karadut bu.

Vecdi kaygas
13-12-2011, 23:15
Selahattin bey forumda yeni üyeyim öğrenmeye çalışıyorum. İzmir selçukta bir kara dut fidanı aldım.fidanın yaprakları parçalı ekşi kara dut diye verdiler. Tarlamızda büyük bir mayhoş kara dut var yaprakları bütün halde ve kenarları destere dişi gibi. yukarıda almış olduğum fidan acaba mayhoş(kanlı) dut mudur. Teşekkür ederim.

yolac
26-12-2011, 17:34
Daha iyi bilen arkadaşkar var onlarda umarım yazarlar. Bildiğim kadarı ile tohumdan biten dutlar yabani olur. Muhakkak aşılamak gerekir. Siz tohumdan büyüyen dut fidanınızı söylediğiniz (tohumunu aldığınız duta aşılayın. Göz aşısı daha iyi tutar kanaatındayım. başarılar-selam.

Sayın Nariçi,
Geçen sene göz aşısı yaptırdım.Tutmuştu ama sonradan iki yaprak verdikten sonra nedendir bilmem ama aşı kurudu.Artık belki kuşlar vs.yerini oynatmış olabilir..
Selamlar.

Minarislim
31-12-2011, 20:13
Dut ağacını baharda budayın,Haziranda yeni sürgünlere göz aşısı yapın.Garanti tutacağını söyleyebilirim.Ben denedim kaç kere,hepside tuttu.Selamlar.

ressamsikar
19-01-2014, 02:28
DUT !!! hele ki karadut ...Kutsal bir ağaç olduğu bilinmesine rağmen "altını batırıyor , sinek yapıyor" gerekçesiyle Orta cami derneği tarafından kestirilen karadut ...
Deli olmak , çıldırmak işten değil. evimin önündeki 10 yaşındaki akdut ağacı üzerine tam 6 çeşit dut aşıladım ,5 yıl meyve aldım. salkım, siyah, beyazın 6 çeşidi ... hepside tutmuştu ... belediye yol çalışması yaparken dozerle yıkılmasına neden oldu .. . Ne desem kifayetsiz !
Karadut ve akdut oldukça iri, meyve üzeri kılsız , az çekirdekli olmalıdır .. ekşisi inanılmaz mantar ve yaraları iyileştirici bir meyvedir .. asla ilaçlamaya gerek yoktur. böcek yemeyen tek meyvedir diyebiliriz .bu yüzden ilaç korkusu olmadan tüketilebilir , kompostosu, marmelatı ekşisi yapılabilir . ekşisi çok çok değerlidir bizim burada ... arapaşı çorbasında ekşi ve tadlandırıcı renk verici olarak çok tercih edilir .
Karadut yaprağı biraz çiğnenip kanayan yere basınca anında kanı durdurur.
Akduta karadut aşılanırsa, ak dut ince, karadut kalın olur. 3/1 oranında omaca yapar , onun için toprak altından aşılanmalıdır . en ideal aşı göz aşısıdır.Karadut hayatımda en değer verdiğim meyvedir . O bir doktordur , şifa ve sağlık kaynağıdır . Akdut yapraklarından harika sarma yemeği olur. akdut 2 yılda bir budanırsa meyveleri hem sık , hem iri olur .
Benim önerim gördüğünüz yerde meyvesini yiyip en güzel hangisi olduğuna karar verip oradan aşı gözü alıp aşılamanızdır .Bu yıl köklendirme hormonu ile 30- 40 adet çelikleme yapacağım .Şimdi tam zamanı !...
Geçen yıl hormonsuz çeliklerimden 4 tanesi tuttu ( 15 taneden ) ...Çeliklediğiniz yeri mutlaka sera gibi kapatın gövde ve yapraktan su kaybetmemesi, ara sıra dipten bolca sulanması gerekir . Karadut ve Akdutlara sahip çıkın , Bu ağaçlar memleketin tapusudur.
Yaşadığım ilçede her evin önünde mutlaka akdut % 10 unun önünde veya bahçesinde karadut vardır ve SEBİLDİR. herkes söylemeden yiyebilir .. toplayabilir.
Lütfen Karadut üretin ister satın ister dağıtın , ama üretin ... bu gizli kalmış, aslında ticari değeri inanılmaz yüksek bir meyvedir.Ellerinizdeki dut rengini çıkartmak için dut yaprağı içine 4-5 tane ermemiş kırmızı renkte karadut meyvesini bohça gibi yapın, bir iki dakika bir taşla ezin ...o ezme ile ellerinizi yıkarsanız rengin çıktığını göreceksiniz ...
NOT : Karadut toplarken enküçük mini bir maket bıçağı kullanırsanız o kadar çok boyanmazsınız ...Nostalji yapmak isterseniz , Karadutu testi gibi olan kabak içine toplayınız . Grip için % 100 etkili bir koruyucu tedavi edici etkisi vardır .. dişeri dili ağız içini temizler korur ... AFİYET OLSUN :)
http://birkadinfenomeni.com/wp-content/uploads/2010/01/Karadut.jpg
http://birkadinfenomeni.com/wp-content/uploads/2010/01/Karadut.jpg

ressamsikar
19-01-2014, 03:09
Şimdi DUT zamanı… Mutlaka bol bol tüketin. Çünkü dut, tamamen organik olan tek ürün. Bunun nedeni dut ağacında zararlı böceklerin barınmaması, yani böceklenmeyen tek yiyecek olması…


Dutun faydaları da saymakla bitmiyor. Önce beyaz dutun faydalarına bir göz atalım. Kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini yönünden çok zengin olan dut, ateş düşürücü etkiye sahip.

- Dutun en şaşırtıcı özelliği kanamalardaki etkisi. Taze dut yaprakları ile derideki yaralara ya da burundaki kanamalara tampon yapılırsa kanama anında duruyor.

-Yapraklar aynı zamanda güçlü bir idrar söktürücü. Bunun için 15-20 gram yaprağı 3 su bardağı ile kaynatıp tüketin. Bu yaprak suyu aynı zamanda çok etkili bir ateş düşürücü. Vücutta biriken suyuda dut yaprakları atıyor.

-Dut aç karna yendiğinde bağırsakları çalıştırıyor ve temizliyor. Özellikle de bağırsak solucanları açısından öneriliyor. Çünkü aç karna yenen dut, bağırsak solucanlarını döküyor.

-Kansızlığın dermanı da dut… Dut ne şekilde tüketilirse tüketilsin çok iyi bir kan yapıcıdır.

- İştah artırıcı etkisi de olan dut aynı zamanda bir enerji deposu…

Karadutun faydaları da saymakla bitmiyor.
- Kara dut şurubu ya da kara dutun yaprak ve kabuklarının kaynatılması ile elde edilen sıvı ağız ve boğaz antisepsisinde, diş eti iltihaplarında birebirdir.

-Karadut çok güçlü bir antioksidan içeriyor. Bu da antioksidanlar da bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Kalbi koruyucu ve yaşlanmayı geciktirici etkisi var.

-Karadut yorgunluk durumunda çok faydalı. Çünkü halsizliğe derman olurken, yorgunluğu da yok ediyor. Aynı zamanda uykusuzluğa da çare oluyor.


-Karadut kan basıncını düşürüyor, sindirim sistemindeki rahatsızlıkları da yok ediyor. Mide salgısını artırdığı tespit edilmiştir.

-Saçların ve özellikle de dişlerin güçlenmesi için mutlaka bol bol karadut tüketin. Saç ve diş dostu olarak biliniyor. ( bu metin netten alıntıdır )

idris şenol
21-01-2014, 20:40
avusturalya karadut hkbilgisi olan tat toprak isteğii tedarik vs

Te. Ka
01-02-2015, 21:52
Bu ağaçtan Karabük İli Eskipazar ilçesi Hamamlı Köyü İsmetpaşa mevkinde bulunan Musa Efendi Türbesi önünde de var. Yıllardır meyva verir. Kimse geçmişini bilmez.
Ben de hep merak ederdim bu dutun bir özelliği varmı dır, başka bir yerde varmıdır diye. Bu gün facebook ta Hacı Bektaş ı Velinin bu sözünü duydum. Araştırırken bu forumu gördüm. Bence bizim burdaki bu dut ağacının da bir sırrı var. Dalları büklüm büklüm, yıllardır onca eziyet görmüşken kurumamış. Umarım bu değerlerin farkına varılır ve korunur.

Minarislim
12-02-2015, 21:38
Karadut ağacı uzun ömürlüdür.Kolay kolay kurumaz.Bizim köyde 1500 yıllık dutlar var.

Minarislim
12-02-2015, 21:44
Akdut'ta,Karadut'da çelik'den çok kolay tutuyor.