Bağlan

View Full Version : Arıcılıkla uğraşanlar : fahrikucuktas




fahrikucuktas
02-10-2008, 11:13
Siparişlerinizi buradan verebilirsiniz.

Tamamen doğal tahlil belgeli Erzincan balı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10479)

Sorularınızı ise burada cevaplamaya çalışırım.




kızılhisar
05-10-2008, 19:02
karakovan toprak kovanlı, karakovan ağaç arasındaki fark nedir.

denizakvaryumu
05-10-2008, 20:54
Sn.fahriküçüktaş,

benim de bir kovan yeni sistem karakovanım var.

Merak ettiğim sakkaroz oranını nerede tahlil ettirdiniz?Bu tahlil sonucunu burada belgelemeniz mümkün mü?

Kovanlarınızın resmini burada yayınlarsanız ve arıcılık bölümüne de katkılarınız olursa seviniriz.(örneğin hastalıklara karşı ne önlem alıyorsunuz?)

fahrikucuktas
06-10-2008, 12:44
Karakovan balını diğer ballardan ayıran özellik içinde hazır balmumu olmaması ve arının peteğini kendisi örmesidir.Karakovan balınında sahtesi olur.Karakovan balı diye saf bal anlamı çıkmaz.Kendi fenni kovanınızda bile çerçeveye balmumu takmadığınız takdirde karakovan özelliklerine sahip bal alabilirsiniz.Karakovan balında petek gözleri daha iridir.Ayırtedici özellik en başta budur.
Karakovan üretimimizde 2 tip kovan kullanıyoruz.Birincisi tahtadan yapılan özel el kadar peteklerin oluştuğu ağaç kovanlar,diğeri toprakla sıvalı sepet kovanlar.
Arı oğul halinde bu kovanlara aktarılır ve sene sonuna kadar müdahale edilmeyip sezon sonunda balı alınıp arı diğer kovanlara aktarılır.
Bu balımızda tahlilli ve 0.75 sakkoroz değerinde %100 doğal ve saf bir baldır. Kesilip 1-2 kğ lık ambalajlara yerleştirilip şoklanır.Şekerli bal şoklanınca özelliğini kaybeder.Beton gibi olur.

seren
06-10-2008, 13:39
Hakiki bal yemek gerçekten çok isterimiPiyasadaki balların hiç biri gerçek değil, sağlam bir kaynaktan edindiğim bilgiye göre bal ateşte yanmazmış, ben o yüzden aldığım balların hepsini deniyorm.En pahalıya gerçek bal bile deseler hepside yanıyo onların da lezzeti çok güzel ama kim bilir hakiki balın lezzeti nasıldır......
Fahrikucuktas sizinde dediğiniz gibi işte hakiki bal yemeden bal yedim demeyin ben bal yemedim mesela.

Gerçek balı ayırt ederken kibrit çöpünü bala bulaştırın.
Yanarsa gerçektir, yanmazsa şekerli baldır.
Arı çiçekleri dolaşırken önüne konulan tasın içindeki şeker şerbetindende alır ve bal yapar. Baldaki şeker içinde bir miktar su bulundurur. Kibrit suda ıslanır ve yanmaz. Şeker olmayan balda suda olmaz ve kibrit yanar.
Bu yöntemi tarım bakanlığının kursunda 30 senelik öğretmen balcıdan öğrendim
Arının kendi yaptığı petek ağızda erir, suni balmumu gibi olmaz.
Ayrıca gerçek bal genizde hafif bir yanma yapar. (yöreye ve çiçeğe göre değişebilir)

Buradaki amacım bir yanlış anlamayı veya bir yanlışı düzeltmek.
Antalya'da oturuyorum. Sanayi sitesinde dükkanda hiç arı/kovan olmadan glikozdan veya şekerden bal yapıyorlar. İçinede petek parçaları ve bal kokusu veren kimyasal ilaç atıyorlar. 3 kilosu 10 ytl.
Ucuz etin suyu acı olur. Sağlığımızıda bozar.

denizakvaryumu
06-10-2008, 13:57
Gerçek balı ayırt ederken kibrit çöpünü bala bulaştırın.
Yanarsa gerçektir, yanmazsa şekerli baldır.
.

Hımm bendeki bala hemen bu yöntemi deneyeyim.

Teşekkürler.

denizakvaryumu
06-10-2008, 14:00
Arının kendi yaptığı petek ağızda erir, suni balmumu gibi olmaz.


Burası önemli,
çünkü bazı balcılar, petekli bal satarken, arının peteği kendisinin yaptığını söylüyorlar, oysa peteği yediğinizde ağzınızda sakız gibi kalıp hiç erimiyor.

denizakvaryumu
06-10-2008, 14:04
Karakovan üretimimizde 2 tip kovan kullanıyoruz.Birincisi tahtadan yapılan özel el kadar peteklerin oluştuğu ağaç kovanlar,diğeri toprakla sıvalı sepet kovanlar.


Kovanların resmini hiç çekmediniz mi?

Ağaç kovanlarda kaç çıta koyuyorsunuz? Nerede yaptırdınız?

Varrao ya karşı nasıl önlem alıyorsunuz?

fahrikucuktas
06-10-2008, 18:10
sayın deniz akvaryumu ;
tahta kovanlarım deneyim sonucu oluştu diyebilirim.

Şöyleki ,büyük tip tahta kovanları yaylaya nakliye esnasında petekler sıcak ve sarsıntıdan parçalanıyordu. (Tel olmadığı için)

Küçük ve arı istedikçe ilerleyen uzun küçük karakovanlar oluşturdum. şimdi parçalanma olmuyor.

49162

49163

Küçük 10 cm ye 5cm ebatlarında kalınlığı 5 cm olan küçük peksimet karakovan dalaklar oluşuyor.Ve küçük olduğu içinde bunlar hem dolu hemde kırılma yaralanma olmuyor. Verim diğer kovanlara göre az oluyor ama kalite süper...

49164

49165

denizakvaryumu
06-10-2008, 20:30
10 cm x 5 cm dalaklar gerçekten ilginç.

Kovanın boyu eni ne kadar? Kışın bu kovanda arılar kalabiliyor mu?

fahrikucuktas
07-10-2008, 06:24
eni 25 cm boyu 1 mt arası arıları güzün diğer kovanlara aktarıyoruz...

ahmeter
09-10-2008, 11:49
Fahri bey filo kargoda bulamadım ilgilenirmisiniz

malina
09-10-2008, 12:34
9 nolu mesaja fotoğraf ekledim.

Sizin yükleyememenizin nedeni fotoğrafların çok büyük olması... 70 kb dan büyük fotoğraf yükleyemezsiniz. Bunun için fotoğraf genişliğini 600 piksel civarına düşürmeniz gerekiyor.

Doğal Doğa
09-10-2008, 12:51
Ben 6 ay önce erzurumdan süzme bal getirtmiştim. Banada bu işi bildiğini bildiğim arkadaşlarım balı kibrit çöpüne bandırıp çakmakla yakmamı söylediler. Bende aynını yaptım ve ucu ballı kibrit çöpü yanmadı. Sonra aynı deneyi marketten aldığım bala yaptım tahmin ettiğiniz gibi hemen yanıverdi sanki içinde kimyasal yanıcı bir şeyler varmış gibi hayretler içinde kalmıştım..

denizakvaryumu
09-10-2008, 13:15
Sn.fahrikucuktaş

resimleri gördüm, gerçekten iyi iş başarmışsınız.

Petekler muhteşem gözüküyor.

Arı kovanlarınız sabit mi gezici mi?

Bulundukları yerlerde hangi çiçekler var?

denizakvaryumu
13-11-2008, 15:54
Yeni resimler ne oldu Fahri Bey ?

fahrikucuktas
12-12-2008, 16:23
sayın denizakvaryumu yeni resimleri yeni sezonda gönderelim artık.Malum arılar içeride yarısıda samsun da .Bu yıl çok resim istenildiği için yeni sezonda bol foyoğraflı geçecek.
Yaylamız 2 adet biri erzincan kemah ilçesinin 3 000 metre yükseklikte ve çok farklı çiçeklerin bulunduğu bir yayla.Binlerce değişik tür çiçek var ve bunların çiçeklenme devreleri farklı farklı.hindiba,ballıbaba,kantaron,kekik geven,sığırkuyruğuen etkin ve faal olan çiçekler...en önemliside yerleşim yeri olmaması...arılığa cep telefonu ilede kimseyi koymuyorum...

MSaygin
25-12-2008, 10:28
Fahri Bey,

Bir arkadaşım arcılığa çok meraklandı, ciddi bir şekilde işe girişmek istiyor, ben sizden bahsettim, işe girişmeden Fahri Bey'e de sorular soralım dedim.

Öncelikle kovan alırken dikkat etmesi gerekenler nedir, nereden almalı?

Arı alırken de dikkat edilmesi gerekenler neler, kısaca yazabilir misiniz?

Adana'da yapacak arıcılığı.

fahrikucuktas
26-12-2008, 19:49
Arıcılık yapacak arkadaşa ilk tavsiyem yapacağı yere uygun arı cinsini seçmesi.

fahrikucuktas
26-12-2008, 19:50
Ayrıca hangi tür arıcılık yapacağını(organik,petk,süzme,gezginci)belirlemesi ve kapasitesini belirlemesi.

fahrikucuktas
26-12-2008, 19:51
Ayrıca ve bence en önemlisi flora kaynaklarını tanıması ve bunlara ulaşabilmesi çok önemli.

fahrikucuktas
26-12-2008, 19:52
Kovan ve arı tercihi ise yapacağı üretim tarzına göre belirlemeli ve malzeme teminini ona göre yapmalıdır.

fahrikucuktas
26-12-2008, 19:54
Bir arıcının en önemli sermayesi tecrübesidir.Tecrübesini ilgi ve isteklere göre yeterince ayarlarsa en zevkli işi oluşturur.

nariçi
26-12-2008, 20:14
Sayın M Saygın, Adana'da arıcılık konusu Kozan'ın kuzeyinde Feke Tapan yöresinde yaygın ve yoğun şekilde yapılmaktadır, Oranın tecrübesi arkadaşınıza daha uygun gelir.

Bende iki kovan edinmek istiyorum ama karakovan olursa daha iyi diye düşünüyorum.
Bir defa denedim. Bahçede ki ağaca bir oğul kondu onu aldım, bir de yolboyundan ormanda meşe dalında bir oğul gördüm onuda aldım aynı baharda. İki tane dörder tane 20 cm.lik genişlik 1 m. boyundaki tahtaları çakıp içine koydum bir kaç ay çok güzel çalıştılar. kendi arılarınızı seyretmek güzel oluyor. Daha sonra birinin arkasından sıçan girdi. Güzel de petekler yapıyorlardı, beyaz bal çıkıyordu. Diğeri nakilden dolayı koyacak yer olmadığı için yeni yerinde güneşte kaldı. Sıcaktan öldüler.

Şimdi yeniden bahçe de çok uygun olarak, iki kovan olsa iyi olacak.

MSaygin
29-12-2008, 10:44
Cevaplarınız için teşekkür ederim, kendisine ileteceğim Fahri Bey.
Flora kısmında şöyle bir şey söylenmiş kendisine, "siz arının çevresine ne kadar yakın bir habitat kurarsanız, arılar o kadar yakın çevrede kalır" Buna göre kendisi bir bitki ortamı yaratmak istiyor kovanların çevresine, çiçekler ekecek vs. Bu doğru bir yol mudur, arı böylece belli bir çap içerisinde tutulabilir mi?

nariçi, size de çok teşekkürler.Yakın çevreyi geziyor zaten, Feke'yi de söyleyeceğim kendisine.Siz bayağı bir yol almışsınız aslında çalışmanızda, umarım devamını getirirsiniz.

denizakvaryumu
29-12-2008, 11:01
Arı en fazla 2,5 - 3 km uçar.Bu nedenle bu çapta kalmak kaydı ile bitki ortamı oluşturulabilir.

Buna en iyi örnek, arı otu , ayçiçeği tarlaları ya da narenciye bahçeleri.

nariçi
29-12-2008, 11:39
Benim bildiğime göre arılar kovandan itibaren 5 km. uzaklaşabilirler bu da 10 km lik bir daire çapı demektir. Arıcılık projesi uygulattırırken arıcıların bilgisi böyleydi, literatürde de okudum yanılmıyorsam.;)

denizakvaryumu
29-12-2008, 12:50
http://www.etae.gov.tr/yayin-ek/ciftci-bro/118-ciftcibro.pdf

3 km. olayı organik arıcılıktan aklımda kalmış.

kamil35
22-01-2009, 00:43
İzmir' deki arıcı arkadaşlar havalar çok güzel gidiyor. Şuruplama yapabilirsiniz. Koyu ve az miktarda.. Ben 15 ocak ve 20 ocak tarihlerinde iki defa şurupladım. 15 ocakta arılarda günlük yumurta vardı. 20 ocakta yaptığım kontrolde kapalı yavruya rasladım. Arılarım şuanda Bayındır'da, turp otları açmaya başladı. Az olsa da bal ve polen geliyor.

kamil35
22-01-2009, 00:47
Nisan ayı başında satılık arılarım olacak. Torbalı'da oturuyorum. Arı ihtiyacı olan arkadaşlara yardımcı olabilirim. Kovanlı ya da kovansız arı satılır.

Polen
23-01-2009, 22:18
...turp otları açmaya başladı. Az olsa da bal ve polen geliyor.
Kış poleni mi?
Hadi hayırlısı. Sezon başlıyor.
Arılar için tatil bitmiş, okul açılmış.
Varsın çalışsın çoçuklar.
Geleceğimizdir çünkü onlar.

kamil35
25-01-2009, 23:00
Sayın Polen,
Kış poleni mi desek bilmiyorum. buralara kış pek fazla uğramıyor. son 10 gündür hava sıcaklığı öğle satlerinde 16-18 derece arasında oluyor. Arılarda bu fırsatı değerlendiriyor.İnşaallah bu yıl bahar güçlü olacak yağışlar şimdiye kadar güzel oldu.Salı günü arıların yanına tekrar gideceğim. Açmış çiçeklerin resimlerini çekeceğim ve buraya ekleyeceğim.

kamil35
26-01-2009, 22:19
Yarın arılara ziyafet çekiyorum. Geçen yıldan kalmış donmuş balım vardı. Pet bardaklara doldurdum. Her pet bardak 215-250 g civarında bal alıyor. Pet bardakları kovanın tabanına yan yatırıyorum. Şurup da hazırladım her kovana yaklaşı 400 g şurup dökeceğim. Arı yavruyu söktüğünde bunlara çok ihtiyacı olacak. Ne kadar gıda o kadar yavru... Şuruplamayı akşam üzeri hava kararırken yapıyorum, yoksa yağma tehlikesi olabilir. Bir de pet bardaklardaki donmuş balın resmini yükledim.

sasahin
26-01-2009, 22:52
Yukarıda adı geçen testi okuduktan sonra hemen gidip yaptım. İki çeşit bal vardı evde, biri 3 -4 sene kilosunu 50 liradan aldığım kestane balıydı, yanmadı...
diğeri geçen yaz güvenilir olduğunu akrabalarımın söylediği yerden kilosunu 30 liraya aldığım baldı o da yanmadı... İkiside eriyip gittikten sonra kürdan yandı...
Demek ki iki kere kazık yemişim sonucunu çıkarabilir miyim buradan? :)
(Hemde ilki büyük) :)

kamil35
28-01-2009, 10:32
Yukarıda adı geçen testi okuduktan sonra hemen gidip yaptım. İki çeşit bal vardı evde, biri 3 -4 sene kilosunu 50 liradan aldığım kestane balıydı, yanmadı...
diğeri geçen yaz güvenilir olduğunu akrabalarımın söylediği yerden kilosunu 30 liraya aldığım baldı o da yanmadı... İkiside eriyip gittikten sonra kürdan yandı...
Demek ki iki kere kazık yemişim sonucunu çıkarabilir miyim buradan? :)
(Hemde ilki büyük) :)

Sayın Sasahin; halk arasında söylenen bir çok bal testi var bunların %95 söylenti. Yok yandı, yanmadı... En güvenilir bal kendi ürettiğin baldır. İkinci güvenilir bal da güvendiğin birinden aldığın baldır. Gerçek bal testleri ancak labaratuvarda yapılabilir.

kamil35
28-01-2009, 10:38
Fotoğraflar geldi. 27/01/2009 da arılıkta çektiğim fotoğrafları yüklüyorum. Resimlerdeki çiçekler turp otuna ait. Burası İzmir Bayındır Karahalilli köyü...

kamil35
28-01-2009, 11:06
Burası Türkiye Batısında ve güneyinde bahar iç bölgelerde kış var.

kamil35
28-01-2009, 11:12
Arkadaşlar bu gün Burdur Yeşilova'ya gidiyorum. Ana yetiştirmek için küçük kovanlar yapacağım. İnşallah tüm yapılış aşamalarını sizlerle paylaşacağım.

sasahin
28-01-2009, 15:48
Sağolun kamil35 moral verdiniz biraz:)

Polen
31-01-2009, 00:01
İnşallah tüm yapılış aşamalarını sizlerle paylaşacağım.
İzleyeceğim.
Sağolasın.
Kolaygele.Teşekkürler.

denizakvaryumu
31-01-2009, 21:04
Çok güzel resimler, turp otları çiçek açmış peki taze turp yaprakları için ne diyorsunuz?

Sıcak suda haşlayıp, zeytinyağı-limonla yeme zamanı gelmiş.

kamil35
01-02-2009, 21:13
Evet sayın Denizakvaryumu turp otları yenmeye uygun eve de götürdüm zaten. Arkadaşlar ana yetiştirmek için kovanlar yapacağımı yazmıştım. İnşaatlarda beton kalıbı olarak kullanılan 2 cm kalınlığında kontraplak cinsi bir malzeme aldım ve kovanları yapmaya başladım. Malzeme suya dayanıklı. Kovanların yapımını tamamlayamadım daha eksikleri var. Yapıldığı kadarıyla resimleri yüklüyorum.

kamil35
01-02-2009, 21:19
Kovanların ebatları 48X26 cm ölçülerinde. Bir kovanda üç ayrı bölme var ve üç ayrı ana yetiştirilebilir. Her göz 3 adet küçük çıta alıyor. Kovanın derinliği 15,3cm dir. Üst kapaklar ve uçuş tahtalarını yarın yapacağım.

denizakvaryumu
01-02-2009, 22:38
Elinize sağlık, ana kovanları çok güzel olmuş.

Sizden bu kovanlarla, ayrıntılı ve resimli ana yetiştirme hakkında bilgiler de bekliyoruz.

kamil35
04-02-2009, 19:31
Sayın Denizakvaryumu, inşaallah ana üretim aşamalarını da paylaşacağım. Kovanların bitmiş hallerini de resimledim. Üst kapakta 8 mm kalınlığında köpük kullandım. Sıcaktan ve soğuktan arıları korumak için..

ferrigno
18-02-2009, 15:02
kamil bey elinize sağlık kovanlar çok hoşlar ana arıları nasıl yetiştirdiğiniz hakkında ayrıntılı bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim benimde bahçemde 5 kovanım var ama tecrübe kazanıp biraz çoğaltmayı düşünüyorum saygılar

kamil35
19-02-2009, 21:31
Sayın Ferrigno, ana üretim aşamalarını sizlerle paylaşacağım. Geçen yıl ilk analarım 5-10 Nisan arasında yumurtlamıştı. İnşaallah bu yıl da anaları Nisan başında yumurtlatmayı düşünüyorum. Bunun için 5-10 Mart tarihleri arasında ana yetiştirme işlemine başlamam gerekiyor. 16 gün ana çıması için geçecek zaman, havaya bağlı olarakta 5-12 gün arasında döllenme süresi ( süreleri tahmini söylüyorum bir uzman yazdıklarımızı okur sonra yanlış bilgi veriyorsun der) Yani yumurtadan, ananın yumurtlamasına kadar yaklaşık 25-30 gün.. Yani 5 Mart ta başlanan ana üretiminden elde edilen analar 10 nisandan önce yumurtlamış olacak. Hadi hayırlısı...