View Full Version : bitkiler için östrojen kullanımı
derya Derya
05-10-2008, 18:48
Salon bitkileri için östrojen ve progesteron içeren (doğum kontrol hapları veya kadınlık hormonları) tabletlerden kullanmak doğru olur mu?
Kulaktan duyma olan ve aslında bilimsel gerçekliğini bilmediğim bu yöntemin yılllardır kullanıldığını ve başarılı sonuçlar elde edildiğini duydum.
Doğru olabilir mi?
bitkiseli
05-10-2008, 19:22
Çok ilginç vitamin haplarını kullananları gördüm ama bunu hiç duymamıştım.
Mısırlılardan kalma bir hamilelik testi vardı. Normal birininki ile referans alınıp hamile olasılığı olan bir bayanın idrarı ile sulanan iki ayrı saksıda bir tür arpa veya başka bir otsu bitkinin sulanması sonucu hamile bayanın idrarındaki hormon ile bitki aşırı gelişme gösterince test pozitif düşmüş olur.
Estrogen ile doğrudan bir şey bilgim dışında.
derya Derya
05-10-2008, 20:11
Tıp fakültesi mezunu olduğum için tıp tarihi dersinde anlatılmıştı bu bize...
Kadın doğurganlığı ile birebir ilgili,saç dökülmesini bile engelleyip saçları, kirpikleri güzelleştiren bu güzel ve bayanlara mahsus hormonların belki de gerçekten bitkilere de faydalı olabileceğini düşündüm..
Tabi teorikten öte sadece pratik biligilere sahip 'halk' arasında bunların kullanımın çok faydalı olduğunun söylenmesi de ilginç...
Ben deniyorum, sonucu size ileteceğim.
derya Derya
05-10-2008, 20:19
Aslında bana belki bitki köklerinin yağda çözülebilen ( hidrofob) molekülleri emebilme kapasitesinin olup olmadığını birileri söyleyebilir...
Çünkü bu hormonlar steroid (bir tür kolesterol yapısı) hormonlardır ve direkt olarak suda erimezler..Eğer kökler yağlı molekülleri ememiyorlarsa bu hormonların faydalı olduğu gerçekten muamma olacaktır. Ama eğer emiyorlarsa gerçekten doğru olma ihtimalleri var.
derya Derya
27-10-2008, 20:04
Kimse bı konuda bana bilgi vermiyor:( Bari okuyabileceğim bir bitki fizyolojisi kitabı önerebilecek var mı?
Bu kitabı okursam bitkilere östrojen, vitamin hapı, nişastalı karışımlar verme gibi muğlak kalan şeyleri açıklayabiliriz.
Bekliyorum.
Sevgiler...
derya Derya
09-11-2008, 11:18
Neyse.. Körlemesine dalığım bu işten iyi sonuçlar elde ettim. Sonbahar olamsına rağmen benim bitkiler maşallah ilkbahar havasında, her yerlerinden yaprak fışkırıyor ve bu beni çok mutlu ediyor..
Hem bir feminist olarak:p hem de bir bitkisever olarak..
İklimsiz
09-11-2008, 11:34
Eczanede, dönem dönem bu tür taleplerle karşılarırız. Evdeki bitkileri için aspirin **** oksijenli su alan müşterilerin isteklerini anlayabiliyorum.
Ama doğum kontrol hapları hep batıl inanç gelmişti :)
Nasıl bir uygulama yaptınız derya derya? Tabletleri iyice ezmiş olmalısınız. Ne sıkılıkta, ne kadar suya karıştırırarak verdiniz? Ezilmiş de olsa tabletler suda tamamen çözüldü mü?
derya Derya
09-11-2008, 11:48
Tabi bu preperetlar hidrofobik olduğu için suda tam olarak erimiyorlar. Ilık 1 litre suya 1 tane kombine OKS atıyorum, eriyene kadar bekliyorum. Erimiyorlar tabi ki ama çok küçük parçalar ayrılıyorlar, suyun dibine çöküyorlar.
Her bitkiyi sulamadan önce su kabını karıştırıyorum.
Bitki fizyolojisi ile ilgili bir kitap almaya vaktim olmadı ama bitkilerimin durumunu görünce bitkilerin yağda eriyen bileşikleri emebildiğini düşünmeye başladım..
Keşke bize net bir bilgi verse de, emin olsak yaptığımız işten.....
copur 09
09-11-2008, 17:32
Ben bu işten pek anlamadım ama pratikte bu bitkilerin yavruları olmıyacak herhalde !!!!
derya Derya
09-11-2008, 18:09
Olur mu?
Yavruları olmayacal dozda vermiyoruz ki..
Östrojen ve progesteronun büyümeyi uyarıcı etkisinden yararlanıyoruz.
İklimsiz
09-11-2008, 21:27
Draje değil de tablet formunda olanlar suda kolaylıkla çözülebilir :)
Desolett tablet gibi.
Hikayeyi ben de duymuştum.
Kadınlar için ücretsiz dağıtılan haplar, kadınlar tarafından keşifle bitkilerde işe yaradığı görülünce hapa talep artmış ve sebebi araştırılınca ardında bu gerçek ortaya çıkmış.
Böyle birşeydi değilmi Derya hanım?
berduray
09-11-2008, 21:35
Şehir efsanesi gibi çocukluğumdan beri duyarım bu lafı.
Özellikle afrika menekşesine iyi geldiğini söylerdi teyzeler, peki hormon preparatlarının içine biraz sıvıyağ karıştırsak mesela, bitki onu özümseyebilir mi?
derya Derya
10-11-2008, 08:45
Ben boş durmayıp biraz bitki fizyolojisi okudum, yağda eriyen maddeleri eğer molekül ağırlıkları çok fazla değilse emebiliyorlarmış.
Bizim sıvı yağların molekül ağırlığı çok büyük değil ama moleküller baya bir büyük, o yüzden işe yaramaz bence..
Suda eriyince işe yarıyorlar, çok fazlasına gerek yok bence..
Hikayeyi ben de duymuştum.
Kadınlar için ücretsiz dağıtılan haplar, kadınlar tarafından keşifle bitkilerde işe yaradığı görülünce hapa talep artmış ve sebebi araştırılınca ardında bu gerçek ortaya çıkmış.
Böyle birşeydi değilmi Derya hanım?
Bu arada kısa bir hatırlatma gereği duydum. Doğum kontrol haplarının bir takım testler yapılmadan, kullanılması gerçekten ciddi sorunlar doğurmaktadır.(emboli) gibi
Bunu bizzat yaşadığım için, hatırlatma gereği duydum.
Bitkilerdeki gelişmeyi merakla takip edeceğim.
derya Derya
10-11-2008, 21:02
Bu arada kısa bir hatırlatma gereği duydum. Doğum kontrol haplarının bir takım testler yapılmadan, kullanılması gerçekten ciddi sorunlar doğurmaktadır.(emboli) gibi
Bunu bizzat yaşadığım için, hatırlatma gereği duydum.
Bitkilerdeki gelişmeyi merakla takip edeceğim.
Özelikle 35 yaş üzeri siigara içen bayanlar dikkat etmeli.
Adalet Yağcı
10-11-2008, 21:35
Sevgili Derya Derya;
Çok uzun yıllar önce(25 yıl) ben afrika menekşelerime doğum kontrol hapları kullanmıştım, yanlış hatırlamıyorsam ayda bir tane.
Tabletleri havanda ezerek sulama suyuna karıştırıp verirdim, oldukçada çok çiçek açardı, hiç dinlenmeden.
Zamanla anladım ki, bitkiler çok çabuk yaşlanıyor ve ölüyorlar, bu yüzden vazgeçtim.
Düzenli olarak bitkiye vereceğimiz NPK nın daha doğru bir seçim olduğunu düşünüyorum.
Ferda Ülkümen
10-11-2008, 21:40
Ben de hatırlıyorum, afrika menekşelerine doğum kontrol hapı verenlerden, önce bol çiçek açıp sonra bitkilerin öldüğünü dinlemiştim.
derya Derya
11-11-2008, 12:47
Ben de hatırlıyorum, afrika menekşelerine doğum kontrol hapı verenlerden, önce bol çiçek açıp sonra bitkilerin öldüğünü dinlemiştim.
O zaman benim teori çöktü..
Erken dönem sonuçları değil elbette geç dönem sonuçları önemli...
Bir daha yapmayayım bari...:(
Buket Aknar
18-11-2008, 18:24
Arkadaşlar; geçen hafta bir serayı ziyaret etmiştim. Oldukça keyifli bitkileri görünce, "Ne güzel, sizin bitkiler çok keyifli, bunları alıp eve gidince bozuluyor" dedim. Gün sonunda oldukça yüklü bir alış veriş yapınca satıcı bana "doğum kontrol haplarını eritip onunla sulayın sizinkilerde böyle olsun" dedi.
Ben eczaneye gittim, ne isteyeceğimi de bilmiyorum. Eczacıya bitkilerim için doğum kontrol hapı istiyorum dediğimde, adam gülmeye başlamaz mı! Tamam dedim rezil olduk...
Bu kez eczacı "Ben 1990'dan beri bu yöntemi bitkilerime kullanıyorum, çok da faydasını gördüm" dedi. Bana kendi kullandığı markayı verdi ve her çiçeğin köküne bir tane koyup bir ay boyunca sulamamı önerdi. Bir kaç saksıya denedim. Bunun yanısıra seracının dediğini de denedim. Sıcak suya bir kaç tane hap koyup karıştırarak erimesini sağladım, bu su soğuyunca çiçeklerimi suladım. Bu işlemi pazar gün yaptım takipteyim.
Ayhan Ege
19-11-2008, 00:57
Bu soru çok cahilce olabilir ama acaba sebzeler için kullanılan hormon da böyle kadın hormonu içeren bir madde midir? Hormonlu sebze tüketiyorsak kendimiz ve erkek aile fertlerimiz için telaşa düşmemiz gerekiyor mu?
derya Derya
19-11-2008, 09:36
Bu soru çok cahilce olabilir ama acaba sebzeler için kullanılan hormon da böyle kadın hormonu içeren bir madde midir? Hormonlu sebze tüketiyorsak kendimiz ve erkek aile fertlerimiz için telaşa düşmemiz gerekiyor mu?
Benim bildiğim kadarıyla bitki kökenli büyüme faktörlerinden veriyorlar hormon olarak..
Bunlar sizi kadınlaştırmasa da:D zararlıdırlar tabi ki..
Sonuçta doğal büyüme süreci yapay olarak tetikleniyor..:(
Ayhan Ege
19-11-2008, 10:31
Çok teşekkürler, yarı yarıya da olsa içim rahatladı.
Mine Pakkaner
19-11-2008, 11:42
Bu arada bitkilerde kullanılan hormondan ziyade tehlike yaratan unsur ilaçlardır.Hatta hormonlar son derece masum kalır. Üstelik sanıldığı gibi her bitkiye uygulanmaz. Mesela salatalıkta çok kişinin sandığının tersine hormon yoktur. Çilekler çeşit özelliklerinden dolayı kocaman ve kokusuzlar, yeni hormonla alakası yok. Kullanılan hormonlar ise kesinlikle kadınlık hormonları değildir rahat olunuz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1483
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=138497&postcount=12
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1405
başlığı arzu edenleri bu konuda bilgilendirecektir.
İklimsiz
19-11-2008, 21:54
Bütün doğum kontrol hapları, gebelik önleyici amaçla **** jinekolojik rahatsızlıklarda kullanılırken, haftanın bir günü başlangıç günü olur ve sıra atlamadan, bitene kadar her gün bir hap şeklinde kullanılır.
Bitkilerimizde ayda 1 hap vereceğimize göre hangisinden başlayacağız?
Her bir hapın içeriği farklı mı acaba?
derya Derya
20-11-2008, 09:07
Ben iki haftada bir kere suda eriterek ( 1litreye 1 tablet olacak şekilde) kullanıyorum.
En ucuz olan tableti tercih ettim , piyasa adı microgynon, östrojen ve progesteron içeriyor, fiyatı 3.5 YTL.
İnsanlar için kullanıldığında tabi ki bazı kaideler uymak, günlük olarak vermek ve özel preparat seçmek lazım ama biz bitkilere sadece destek olarak verdiğimiz için uygulama sıklığı ve preparat adı farketmez bence..
Ayhan Ege
20-11-2008, 18:29
Bu arada bitkilerde kullanılan hormondan ziyade tehlike yaratan unsur ilaçlardır.Hatta hormonlar son derece masum kalır. Üstelik sanıldığı gibi her bitkiye uygulanmaz. Mesela salatalıkta çok kişinin
başlığı arzu edenleri bu konuda bilgilendirecektir.
Bilgiler çok aydınlatıcı oldu, sonsuz teşekkürler...
Buket Aknar
20-11-2008, 19:49
Ben iki haftada bir kere suda eriterek ( 1litreye 1 tablet olacak şekilde) kullanıyorum.
En ucuz olan tableti tercih ettim , piyasa adı microgynon, östrojen ve progesteron içeriyor, fiyatı 3.5 YTL.
İnsanlar için kullanıldığında tabi ki bazı kaideler uymak, günlük olarak vermek ve özel preparat seçmek lazım ama biz bitkilere sadece destek olarak verdiğimiz için uygulama sıklığı ve preparat adı farketmez bence..
Eczacının bana verdiği de microgynon 21 di.
Microgynon 21'i ben de bugün aldım. Sn. derya Derya'nın reçetesini kalanşo ve yılbaşı çiçeğine uygulayacağım . Hormon verilen çiçekler bir süre sonra ölüyor denildiği için diğer çiçeklere cesaret edemedim.
Adalet Yağcı
16-12-2008, 18:18
Sevgili Buket Aknar;Bir ay önce hormon uyguladığınız bitkileriniz ne durumda, bu zamana kadar bir sonuç almış olmalısınız, birikimlerinizi paylaşmanızı merakla bekliyoruz.
Buket Aknar
16-12-2008, 20:50
Sevgili Buket Aknar;Bir ay önce hormon uyguladığınız bitkileriniz ne durumda, bu zamana kadar bir sonuç almış olmalısınız, birikimlerinizi paylaşmanızı merakla bekliyoruz.
Arkadaşlar; ben de bugünlerde mesaj yazmayı düşünüyordum.
Öncelikle çiçeklerimde çok belirgin bir farklılık göremediğimi belirtmek istiyorum. Acaba "henüz ilk kez kullandım ondan mı?" diye düşünmeden edemiyorum. Difenbahia'daki kurumuş yaprakları temizlemiş ve ardından köküne bir tane hap yerleştirmiştim, şu anda yaprak kurumaları aynen devam ediyor.
Yani anlayacağınız daha çok bir fark göremedim. Bu kez hapları havanda ezip, suya katımayı düşünüyorum. Belki o zaman daha güzel erimesini sağlayabilirim.
Microgynon 21'i ben de bugün aldım. Sn. derya Derya'nın reçetesini kalanşo ve yılbaşı çiçeğine uygulayacağım . Hormon verilen çiçekler bir süre sonra ölüyor denildiği için diğer çiçeklere cesaret edemedim.
Yine sabredemeyip salon çiçeklerinin neredeyse hemen hemen hepsine denedim, microgynon'lu suyu. Şuna da vereyim şuna da vereyim derken ... :).
Mum çiçeği ve arap fulünün dibine de birer tane tablet koydum. Bakalım umarım sonuç iyi olur.
bende aynı şeyi yıllardır duyarım..
çiçeklere hap vermek..
hatta geçen gün kayınvalidemle bu konu hakkında konuşurken duyduklarım beni şaşırttı...
bir çiçeği varmış yıllar önce (ismini bilmiyor üzgününüm) doktorun ona vermiş olduğu kan haplarını zaman zaman toprağa gömermiş...
dediğini aynen iletiyorum..
benim o çiçeğim bir çoştuki sorma evime gelenler resmen şaşırırdı..
düşünki bir masanın ortasını kaplıyordu...
şaşırdım asçıkcası kan hapı bunu yapıyorsa artık....
bende karar verdim microgynon hapını çiçeklerim için kullanmaya...
lakin benimde difanbahyamın şu an yaprakları hızla sararıyor doğum kontrol hapımı yoksa asprinmi versem bilemiyorum ki...
çıkmazdayım açıkcası..
çiçeğimin gün be gün gözümün önünde eriyip gitmesi beni kahrediyor :(
Mine Pakkaner
03-01-2009, 15:02
Kan hapında demir var. Bitkiler de demir eksikliğinde sorun yaşar. Bu durumda insanlar için hazırlanan preparatlardaki demirin bitki tarafından alınabilir normda olduğunu düşünüyorum. B vitamini de bitkiler tarafından güzel kullanılmakta.
berduray
03-01-2009, 15:38
Sayın Suizan aynı durum bende de var. Suyu hemen kesin, diffiler kışın su istemiyor.
Ben yağmur suyu faydalıdır diye bahçeye koydum, tüm yapraklar sarardı.
Arkadaşlar haplar değişiklik yaptı mı merak ettim :) Eğer öyle ise bir an önce bende deneyeceğim. Tecrübelerinizi bekliyorum.
Sevgiler
Ben ilk ay bütün çiçeklere verdim, ikinci ay sadece kalanşolara ve yılbaşı çiçeğine verdim. Kalanşolarda biraz yapraklanma var ama yapraklar çok canlı değil. Şeker begonya ben evde yokken çok tomurcuk dolmuş. Ama sonra kötüleşmiş. Hala üzerinde açamayan ufak tomurcuklar var.
Bu hapları fazla kullanmamak gerek sanırım. Bitkiye birşeyler yapıyor ama sanki doğal olmadığından , birden yükleme olduğundan mıdır nedir , bitkiyi yoruyor .
Buket Aknar
12-03-2009, 19:09
Ben hapların pek fazla bir etkisini görmedim. Aksine özellikle diffenbahia'mı kaybettim. Artık haplardan mı? Yoksa zaten gidicimiydi bilemiyeceğim. Bu arada araştırınca bu tür hapların özellikle palmiye türlerine ( mesela cycaslara) çok iyi geldiğini öğrendim ama doğruyu söylemek gerekirse denemeye de cesaret edemiyorum.
bende bi süre yasmin denedim ama faydalı olmadı bu hafta mcrogym kullandım bakalım etkilerii göreceğiz.
difenbahyası ölen arkadaşımda keşke bitki gübresi deneseymiş. microelementlerin ve makro elementlerin olduğu gübreler var onlardan. özellikle potasyum bitki direncini arttırır. çok sulamadan dolayıda bitki ölmüş olabilir.
mcrogym 21 kullanan arkadaşlar hiç gelişme yok mu? Bitkileriniz nasıl oldu.
Bu konuyu hangi çiçeksiye sorsam üstüme atlayacak gibi kızıyor hepsi gözlerini açıyor fal taşı gibi. Ben öyle şeyler kullanmam diye çıkışıyorlar.
Hiçbirini tanımam bir müşteriye neden böyle saldırıda bulunurlar ki. Aklıma tiyolarını vermek istemiyorlar düşüncesi geliyor.
Sizlerde bir sonuç bildirmemişsiniz. Yoksa bütün çiçekleriniz canavar gibi büyüdü mü;)?
yarenimex
21-05-2010, 22:47
Ben çok eskidenberi kullanma süresi geçmiş bütün hapları bütün olarak bitkilerimin topraklarına atarım.Bu haplarda mutlaka bitkiye yarayacak bir iki madde var diye düşünürüm.Aynı düşünceyle zamanında fikus benjaminime da doğum kontrol hapı vermiştim.O doğum kontrol hapının adını şimdi hatırlamıyorum ama bitki gelişimi gayet güzeldi ve sonunda ölüm falan bir yana tavana kadar büyüdüler ve hava daldırması yoluyla bir sürü yavru alarak boylarını ufalttım. O hapların sayesinde en on komşum benjamin sahibi oldu ve 25 yıldan fazla aynı benjamin ben nereye o da oraya taşındı durdu..
Ben çok eskidenberi kullanma süresi geçmiş bütün hapları bütün olarak bitkilerimin topraklarına atarım.Bu haplarda mutlaka bitkiye yarayacak bir iki madde var diye düşünürüm.Aynı düşünceyle zamanında fikus benjaminime da doğum kontrol hapı vermiştim.O doğum kontrol hapının adını şimdi hatırlamıyorum ama bitki gelişimi gayet güzeldi ve sonunda ölüm falan bir yana tavana kadar büyüdüler ve hava daldırması yoluyla bir sürü yavru alarak boylarını ufalttım. O hapların sayesinde en on komşum benjamin sahibi oldu ve 25 yıldan fazla aynı benjamin ben nereye o da oraya taşındı durdu..
Yarenimex çok teşekkür ederim tam aradığım cevaptı. İnanın bir aydır araştırıyorum hiçbir bilgi yok bu konuda başıma gelmeyen kalmadı. Çiçekçiler ile papaz oldum.
Çiçekçilerdeki benjaminler nasıl dev gibi oluyorda biz onları o şekilde yapamıyoruz. Toprak deseniz toprak, vitamin deseniz vitamin, ışık gengesi deseniz deseniz süper ışık ne güneş direk geliyor ne çok gölgede kalıyor, su püskürtme deseniz her gün, nem dengesi deseniz azami seviyede ne kuru ne yaş, kışın az sulama yazın biraz daha bol sevgi deseniz kız arkadaşlarıma o şekilde bakmıyorum :)
Öyle dikkatli araştırmalar yaptım ki. Aslında çiçekçilerdeki benjaminlerde durağanlar yeni filizler yok yani. Kaynağında birşeyler yapılıyor.
Bu haptan aldım:) ayrıca anadolu bitki besini de aldım takviye yaptım. Havanda dövüp ılık suda eritip ayda bir bir hap verceğim. Şimdi biraz fazla nemli toprağı kurumasını bekliyorum biraz. Yani üstte de nasıl sevgi ve bakım gösterdiğimi yazdım. Bu sene birşeyler bekliyorum çok ümitliyim. Dev bir benjaminim olacak Mayıs ayındayız tam büyüme ayları.
Yeniden teşekkür ederim. Benim anaç Benjaminim de 10 yıllık. Hayatınız boyunca yanınızda olması dileğimle.
Saygılar.
yarenimex
22-05-2010, 12:52
Yarenimex çok teşekkür ederim tam aradığım cevaptı. İnanın bir aydır araştırıyorum hiçbir bilgi yok bu konuda başıma gelmeyen kalmadı. Çiçekçiler ile papaz oldum.
Çiçekçilerdeki benjaminler nasıl dev gibi oluyorda biz onları o şekilde yapamıyoruz. Toprak deseniz toprak, vitamin deseniz vitamin, ışık gengesi deseniz deseniz süper ışık ne güneş direk geliyor ne çok gölgede kalıyor, su püskürtme deseniz her gün, nem dengesi deseniz azami seviyede ne kuru ne yaş, kışın az sulama yazın biraz daha bol sevgi deseniz kız arkadaşlarıma o şekilde bakmıyorum :)
Öyle dikkatli araştırmalar yaptım ki. Aslında çiçekçilerdeki benjaminlerde durağanlar yeni filizler yok yani. Kaynağında birşeyler yapılıyor.
Bu haptan aldım:) ayrıca anadolu bitki besini de aldım takviye yaptım. Havanda dövüp ılık suda eritip ayda bir bir hap verceğim. Şimdi biraz fazla nemli toprağı kurumasını bekliyorum biraz. Yani üstte de nasıl sevgi ve bakım gösterdiğimi yazdım. Bu sene birşeyler bekliyorum çok ümitliyim. Dev bir benjaminim olacak Mayıs ayındayız tam büyüme ayları.
Yeniden teşekkür ederim. Benim anaç Benjaminim de 10 yıllık. Hayatınız boyunca yanınızda olması dileğimle.
Saygılar.
Bu arada şunu da belirteyim ben 20 günde veya ayda bir banyoda duş aparatıyla tepeden aşağı yağmurlama yaparım.Hem yapraklardaki ufak tefek tozlar gider hem de tropikal bitki olduğu için yağmurun özel bir etkisi olduğunu düşünüyorum.
Bir anımı anlatayım ben Benjamin sevgisi ile bir arkadaşımın annesinin evinde tanıştım. Benjaminin boyu tavana kadardı ve çok sağlıklıydı. Tamamen gölgede aydınlıkta duruyordu direk güneş almıyordu. Ortanca bir saksıda torf içindeydi.
Hatırladıklarım bu bayan temizliğe çok önem verirdi ve görünüşe. Benjaminin yaprakları haliyle tozlanıyor her hafta sonu evi temizler gibi benjaminini alır banyoda sizin gibi duş aldırırdı. Birde toprağını havalandırırdı.
Bu konuda da tamamen haklsınız gün aşırı fıs fıs yapıyorum yapraklarından sular süzülüyor. Bir hafta içinde durağan olan bitki yaprak çıkarmaya başladı. Her tarafından yaprak püskürüyor.
Sizin dediklerinizide uygulayınca tam olacak.
Yeniden teşekkürler ve saygılar.
hormon kullanan ve faydasını görenler bu başlığı güncel tutabilirler mi, ben de çok şey duyuyorum ve beklediğim gelişimi göstermeyen bitkilerime böyle bir ek destekte bulunmak istiyorum
Arkadaşlar ne olursa olsun hormon kullanmak son derece tehlikeli. Dikkatli olmakta fayda var. Arkadaşımın bir süre önce anlattığı Amerika'nın bir şehrinde yapılan araştırma şehirde kullanılan suyun yeniden kullanımı yapılmakta olduğunu ancak her türlü temizlenmesine rağmen doğum kontrol haplarında bulunan hormonlar temizlenemediği için tüm canlıları etkilediğini söylemişti.
Çevre ile ilgili bir kitapta eskiden kullanılan DDT'nin yasaklanmasının sebebinin kutup ayılarında son derece yüksek miktarda DDT bulunması olduğu insan ve hayvan sağlığına zararları nedeni ile tamamen yasaklanmış. Kutupta DDT ilacının kullanılması mümkün değil. İlk çıktığı zaman son derece etkili bir ilaç. Oldukça fazla miktarda üretilip kullanılmış. Zaman içinde böcekler ilaca karşı direnç geliştirmişler. Daha fazla ilaç kullanılmış.
Kutup ayılarına ilacın ulaşmasını araştırmışlar. Kullanılan ilaçlar yağan yağmurlarla derelere çaylara nehirlere ve denize ulaşmış. Akıntılarla okyanuslara bitkilere plaktonlara bunlarla beslenen balıklara, foklara ve fokları yiyen kutup ayılarına ulaşmış. Tabi bu durum uzun yıllar sonucu ortaya çıkmış. Şu anda kullandığımız ilacın etkisinin ne olacağını belki bilemeyebiliriz.
Östrojen hormonu kullanmaktansa denemek istiyorsak östrojen oranı yüksek bitkiler bulunmakta. Doğada onlar muhtemelen tamamen yok olabilirler. Hayıt tohumu bunlardan bir tanesi.
Daha neler! Çiçeklerde doğum kontrol hapı kullanırsak kısırlaşmazlar mı hem ? :o :o
Mücevher Çalısı
22-07-2015, 20:40
Asprin de veriyoruz ama başları ağrıdığından değil :)
Aynı hesap bunda da var.
Hııı asprinin bir faydasını gördüm mü?
Hayır...
a_fan_of_barca
22-07-2015, 21:47
Canlıların hayat fonksiyonları, genellikle iki yolla - hormonlarla ve sinirlerde oluşan elektrik akımlarıyla idare ediliyor. Bitkilerde sinirler yok, o yüzden onların tüm hayati fonksiyonları hormonlarla yönetiliyor. İnsanlarda olan hormonlar, genellikle yağ ve protein menşeli oluyor. Ama bitki hormonları yalnızca karbohidrat menşeli. Demek oluyor ki, bitkilere östrojen vermek, bitkilerin doğasına aykırı. Çünkü östrojen, yağ menşeli bir hormon. Bitkiye böyle bir şey gerekmiyor. Bitkilerin gelişimine müdahele etmek için, yalnızca bitki hormonları kullanılabilir. Bunlar işe yarar. Diğerleri işe yaramaz, yarasa da, zararı olur, çünkü bitkinin doğasına aykırı. Östrojen bir bitki hormonu değil. Ama bitkiye tesir ediyor. Östrojen bitkilerde gelişimi hızlandırır. Bir anda bitki uzar, yapraklar çıkarır, çiçek açar. Ama bu, doğal bir şey değil. Bu sadece bitkinin hayat döngüsünü hızlandırmak. O yüzden, hayatı hızlanan bitki, hayatını hızlıca yaşayıp, hızlıca yaşlanıp, hızlıca ölecektir. Kim bunu ister ki :) Ama bazen, hiç işe yaramayıp, bitkiyi derhal öldürebilir.
Aspirin konusuna gelince : sn. Mücevher Çalısı, doğru söylüyorsunuz, aspirin ev süs bitkilerine zarar veriyor. Bir ara bununla ilgili internette araştırma yapmıştım. Ve sonunda öğrendiğim bilgilere göre, aspirin ev içi süs bitkilerini öldürüyor. Özellikle toprağına suya karıştırılmış halde verilince. Bir çok Türkçe ve yabancı kaynakta benzer bilgileri buldum. Hala neden insanlar aspirini kullanıyor anlamıyorum. Burada (http://azbitki.com/yapraklardan-besin-vermek) aspirin kullanımı hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz, ben de o sayfayı okuduktan sonra aspirin kullanılan bitkilerin neden öldüğünü anladım :)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.