View Full Version : Meyve Ağaçlarında Budama
Mine Pakkaner
08-04-2006, 01:29
MEYVE AĞAÇLARINDA BUDAMA
Prof. Dr. Ali ÜNAL
E.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü
EGE ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Çiftçi Broşürü : 28
Meyve Ağaçları Neden Budanır?
Meyve yetiştiriciliğinde kaliteli ve bol ürün alabilmek için toprak işleme, sulama, gübreleme, mücadele gibi tedbirlerin yanında her yıl budamanın da yapılması zorunludur.
Budama yapılmayan ağaçlarda;
taç düzensiz gelişir,
fazla verim nedeniyle dallar kırılır,
küçük ve kalitesiz meyve oluşur,
sık dallanma sonucu iç kısımdaki dallar ışık almaz,
kısa zamanda verim düşer
periyodisite (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) görülür
Bu nedenle budama, meyvecilikte karlılık oranını artırmak için yapılması gereken en önemli bakım tedbirlerindendir.
Meyve ağaçlarında budama, dal kesme, dal eğme, dal seyreltme, uç alma ve dalların açılarının genişletilmesi veya daraltılması gibi işlemlere denir. Bu işlemler genel olarak şu amaçlar için yapılır.
Fidan dikim esnasında kök ve gövde arasındaki dengeyi sağlamak.
Ağaçlara istenilen şekli vermek.
Şekli oluşturulmuş ve verime yatmış ağaçlarda verilmiş şekli muhafaza etmek.
Ağaçlarda meyve verimi ile sürgün oluşumunu dengelemek.
Dal çıkarma ile meyve seyreltmesi yapmak.
Periyodisitenin (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) etkisini azaltmak.
İyi bir taçlandırma ile ağaç tacının iç kısımlarının da ışıklanma ve havalanmasını sağlayarak bu kısımlardan da meyve almak.
Dal kırılma ve sarkmalarını azaltmak.
Ne Zaman Budama Yapılmalıdır?
Meyve ağaçlarında budama, genelde kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği bölgelerde sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren budamaya başlanır. Kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar devam edilebilir.
Kışları çok soğuk geçen bölgelerde ise budama yerlerinin soğuktan zarar görmemeleri için budamayı soğuklar geçtikten sonra; fakat ağaçlar uyanmadan önce yapmalıdır.
Meyve ağaçları kış ayları dışında yaz başlangıcında da, kış aylarındaki kadar sert olmamak şartıyla budanabilir. Bu dönemde yapılan budama, genç ağaçlarda şekil vermek için yapılır. Bu budama dal eğme, uç alma, açı genişletme veya daraltma şeklinde olur. Yaz başlangıcında yaşlı ağaçlarda ise aşırı olmamak kaydıyla iç kısımların ışık almasını sağlamak için dal seyreltmesi yapılır. Bu budamada öncelikle ana dallardan çıkan obur dallar ile dalların uç kısımlarında birbirine yakın kuvvetli gelişen dallardan bazıları çıkarılır. Ana dalların uç kısmında ana dala rakip olabilecek kuvvetli dalların kalanları eğilerek zayıflatılır.
Budamanın Genel Kuralları Nelerdir?
Meyve ağaçlarının budanma şekli, meyve tür ve çeşidine, ağaçların yaşına, toprak ve iklim koşullarına, budamadan beklenen amaca ve ağacın gelişme gücüne göre değişir. Bu nedenle her meyve tür ve çeşidinin değişik iklim ve toprak koşullarındaki gelişme gücünün ve bunların budamaya karşı gösterdiği tepkilerin iyi bilinmesi gerekir. Ayrıca dalların kesilmesi, bırakılacak ve kesilecek dalların iyi seçilmesi konusundaki genel kuralların da bilinmesi zorunludur. Bazı kurallar aşağıda sıralanmıştır.
Meyve ağaçlarına tabii büyümelerine uygun şekiller verilmelidir.
Kuvvetli gelişen ağaçlarda veya dallarda az kesim yapılmalı, zayıf gelişenlerde ise fazla kesim yapmalıdır.
Ağaçlarda dal kesimi yeni sürgün oluşumunu artırır ve genç ağaçlarda meyveye yatmayı geciktirir. Dal eğme, bükme, boğma, bilezik alma gibi işlemler ise erken meyveye yatmayı sağlar.
Zayıf gelişen dalların gelişmesini artırmak için açıları daraltılmalı, kuvvetli gelişen dalların gelişmesini azaltmak için ise dallar eğilerek açıları genişletilmelidir.
Dallar, ana dala birleştiği yerden itibaren geniş bir yay yapacak şekilde eğilmelidir.
Şekil oluşturma amacıyla ana dalların açılarının düzenlenmesinde ana dalların gövde ile açıları 45-60 olmalıdır. Bu işlem yaz aylarında da yapılabilir.
Kuvvetli gelişen ve yan dal oluşturmayan türlerde (kiraz, armut, elma gibi) gerekirse yaz aylarında da uç alarak istenilen aralıklarda yan dal oluşması sağlanmalıdır.
Budanan yerlerde tırnak veya budak bırakılmamalıdır.
Fazla yara açmamak için çok sayıda yan dal kesimi yerine mümkünse bir dal kesimi ile aynı işi görmeye çalışmalıdır. Kesimler fazla meyilli olmamalıdır.
Kalın dal kesimlerinde mutlaka yük alma işlemi yapılmalıdır. Bu sayede kabuk veya dal yarılmaları önlenmiş olur. Yara yerleri aşı macunu veya kara boya ile kapatılmalıdır.
Dallar çok sık değilse ana dalların alt kısımlarından dipten dal çıkarmamalıdır. Dal üzerindeki meyve yükü öncelikle uçtan itibaren geriye doğru dal çıkarılarak sağlanmalıdır. Uçta bırakılan dal altta kalan en yakın dallara göre daha kuvvetli gelişmiş olmalıdır.
Dal kesimleri bir yan dalın veya gözün hemen üzerinden gözün veya dalın aksi yönüne doğru hafif meyilli olarak yapılmalıdır.
Budama Şekilleri Nelerdir?
Meyve ağaçlarında üç tür budama yapılmaktadır. Bunlar; şekil budaması, mahsul budaması ve gençleştirme budamasıdır.
1. Şekil Budaması Meyve ağaçlarında, meyve fidanı dikildikten sonra normal verime yatıncaya kadar yapılan budama, ağaca şekil vermek içindir. Ağaca verilecek şekil bölgenin hava nisbi nemi ve güneşlenme durumuna göre değişir. Nemli ve kapalı yerlerde ortası açık şekiller; güneşli, sıcak ve kurak yerlerde ortası kapalı şekiller tercih edilmelidir. Meyve fidanı dikildiği ilk yıldan itibaren ağaç şekli iyi oluşturulmalıdır. Bu, ağacın ilerdeki verimini ve meyve kalitesini büyük ölçüde etkiler. Ayrıca, budama, hasat, ilaçlama gibi bakım işlerinin de kolay ve uygun şekilde yapılmasını sağlar. Bu nedenle yeni meyve bahçesi kuran yetiştiricilerin, genç meyve ağaçlarında bölgeye ve ağacın genel gelişme yapısına uygun taç oluşturması zorunludur.
Meyve ağaçlarına şekil verilirken, seçilen ana dalların gelişme güçlerinin aynı olması dengeli bir tacın oluşması için önemlidir. Dikimden sonraki yılda istenen yönde ve sayıda dal oluşmamışsa, fidan sert kesilerek yeni dalların meydana gelmesi sağlanır. Bir fidan üzerinde aynı gelişme gücünde dal bulmak genellikle zordur. İlk yıllarda birbirinden farklı gelişme gücünde olan dalların, iyi budama ile birkaç yıl içinde aynı kuvvette gelişmelerini sağlamak mümkündür. Bunun için zayıf gelişen dal sert kesilerek (fazla dal çıkarılarak) ve gövde ile yaptığı açı da daraltılarak kuvvetli gelişmesi sağlanır. Kuvvetli gelişen dallardaki kesimler daha az yapılır. Ana dalları oluşturacak bu dalların gövde ile yaptığı açılar sağlam bir tacın oluşması için 45-60 derece olmalıdır. Ayrıca, Goble şeklinde, ana dallar aynı noktadan çıkmamalıdır.
Bir meyve ağacından en yüksek verimi alabilmek için ana dalların iyi oluşturulması yanında yardımcı dalların da düzenli seçilmesi gerekir. Genellikle genç ağaçlar kuvvetli ve uzun sürgünler meydana getirirler. Ana dalı oluşturacak bu sürgünler üzerinde yardımcı (tali) dalların meydana gelmesi için dalların uçları kesilmelidir. Bilhassa yan dal vermeyen meyve tür ve çeşitlerinde bu çok önemlidir. 80-100 cm ve daha uzun sürgün veren genç ağaçlarda dalların uçları alınmadığında istenilen yönde ve sayıda tali dallar oluşmayacağı için ilerde ana dallar üzerinde boşluklar meydana gelir. Bu da ağaçtan genelde daha az meyve alınmasına neden olur.
Ana dalların uçları alınırken en uçta bırakılan dal veya göz mutlaka tacın dışına doğru bakmalıdır. Ayrıca ana dal üzerinde bırakılan her kademedeki tali dallar bütün ana dallarda aynı yönde ve aynı yükseklikte olmalıdır. Dal kesimlerinde tırnak bırakmamalıdır. Başka bir ifade ile kesimler ya bir gözün hemen üzerinden veya o dal üzerindeki bir yan dalın koltuğundan dal veya gözün ters yönüne doğru hafif eğimli olarak yapılmalıdır.
2. Mahsul Budaması
Meyve ağacı normal verime yattıktan sonra yapılan budamaya mahsul budaması denir. Bir meyve ağacında mahsul budamasına başlamadan önce ağaç bütünüyle incelenmeli; çıkacak ve bırakılacak kalın dallar tespit edilmelidir. Dal kesimlerine öncelikle kuru, yaralanmış ve hastalıklı dallarla ana dallardan çıkmış obur dallardan başlanmalıdır. Bundan sonraki budama meyve dalı seyreltmesi ve ana dalların dengelenmesini amaçlar. Meyve dalı seyreltmesi ağacın gelişme gücü dikkate alınarak yapılır. Ana ve tali dalların budanmasına dal uçlarından başlanır ve geriye kesim uygulanarak bu dalların gereğinden fazla uzaması engellenir.
Budama sonucunda ağaçta bırakılacak en uç dallar veya gözler daha öncede belirtildiği gibi tacın dışına doğru bakmalı, diğer dallar ise ağacın boşluklarını doldurmalı ve güneş görebilmelidir. Kalın dallar üzerinde bulunan küçük meyve dalları çok sık değillerse kesilmemelidir. Böylece ağaç tacının maksimum hacminden yararlanılarak verim artırılabilir.
Kalın ve bilhassa ana dalların devamını sağlayacak en uçta bırakılan dallar, ondan sonra gelen ve ağacın gelişme gücüne göre uçtan itibaren 30-60 cm uzakta bırakılan yan dallardan daha kuvvetli olmalıdır. Eğer uçtaki dal bir gözün üzerinden kesilerek kısaltılmış ise gözün bırakıldığı dal üzerindeki ilk dallar yine 30-60 cm altta bulunmalı ve uzunlukları bu dalın yaklaşık üçte bir uzunluğunda olmalıdır.
Mahsul budamasında meyve dallarının uzunluğu iri meyveli şeftali, elma ve armut gibi meyve türlerinde en fazla 40 cm kadar olmalıdır. Zayıf dallar daha kısa, kuvvetli dallar daha uzun bırakılmalıdır. Bir yıllık uzun bir dalın ucu kesilmeden bırakılırsa, üzerinde meydana gelen fazla sayıdaki meyve, dalın kırılmasına neden olabilir. Ayrıca böyle dallar yeterli uzunlukta yeni sürgün veremezler. Bilhassa şeftali ağaçlarında daha sonraki yıllar verimde azalma ve ağacın gelişmesinde zayıflama görülür. Mahsul budaması sonucunda ağaç hem o yıl yeterli ürün vermeli, hem de daha sonraki yıllarda verim verecek yeni sürgünler oluşturmalıdır. Bir dalın hem meyve vermesi ve hem de yeni sürgün oluşturması o dalın ortalama üçte birini (1/3’ünü) kesmekle sağlanabilir. Daha fazla kesim meyvenin az olmasına, fakat sürgünlerin kuvvetli gelişmesine, az kesim ise meyvenin çok olmasına ve sürgünlerin zayıf gelişmesine neden olur. Ortalama 30 cm’den kısa olan meyve dallarında genellikle uç alma işlemi yapılmamalıdır.
3. Gençleştirme Budaması
Meyve ağaçları yaşlandıkça genellikle verimi fazlalaşır ve sürgün gelişmesi zayıflar. Bu tür bir gelişmenin uzun süre devam etmesi, zamanla verimin de azalmasına neden olur. İyi, kaliteli ve her yıl düzenli meyve elde etmek, ancak ağaç fizyolojik dengede olduğu zaman mümkündür. Yaşlı ağaçlarda diğer bakım tedbirleri yanında, ağaçta yapılacak kalın dal kesimleri yani gençleştirme budaması da ağacın verimini ve sürgün gelişmesini dengeler. Bazı meyve türleri çok kalın dal keserek ağacı gençleştirmeye karşı zamk çıkarma, kuruma gibi olumsuz tepki gösterirler. Bu gruba giren erik, kiraz, vişne, kayısı, şeftali ve badem gibi meyve türlerinde geçleştirme budaması, daha genç ve ince dalları keserek yapılmalıdır. Elma, armut, zeytin, ayva ve turunçgiller gibi meyve türlerinde gençleştirme budaması başarıyla uygulanır.
Meyve ağaçlarının budanmasında yukarıda anlatılan genel kurallar her zaman bütün meyve ağaçlarında uygulanamaz. Çünkü her ağacın gelişme gücü ve şekli farklıdır. Bu nedenle budamada da farklılıklar olabilir.
Budayıcı budama sırasında aşağıda belirtilen konulara dikkat etmelidir.
budamanın şeklini ve dal kesim miktarını,
ağacın gelişme gücünü,
ağaçtan bir yıl önce alınan meyve miktarını,
meyve dallarındaki çiçek tomurcuğunun miktarını
budamaya etkili olabilecek diğer faktörleri
Başka bir ifade ile budayıcı ağacı iyi tanımalı ve onun kesime karşı göstereceği tepkiyi, dolayısıyla kesimin verime ve meyve kalitesine etkilerini iyi tahmin edebilmelidir.
Budama Sonrasında Neler Yapılmalıdır?
Budama sonunda çıkan budama artıkları ve bahçe kenarlarındaki çalılıklar, kuru bitki parçaları hastalık ve zararlıların en iyi barınak yeridir. Meyve ağaçlarına ve ürünlerine zarar veren bu hastalık ve zararlıların çoğalmaması için bu artıklar yakılmalı veya bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Budama sonunda meyve ağaçlarında kış ilaçlamalarının da yapılması zorunludur.
1058 10591060
ONURUM88
12-04-2007, 20:40
Bu konu çok guzel ve çok önemli.ancak budamada yukaıda daha çok resim konulamaz mı.birde benim bahçemde 4-5 tane bag-asma var bunların budanması igli yazı ve resimler varmı.saygılarımla.
Mine Pakkaner
13-05-2007, 22:31
http://resources.cas.psu.edu/TFPG/pruning/slide1.htm Çok güzel bir slayt gösterisi.
kusburnu
13-06-2007, 04:18
Verdiginiz bilgiler icin cok sagolun.yalniz bu budama sekli kiraz,kayisi,seftali(nektarin cinsinden),kaki,yeni dunya,can erik,asma,kivi,incir,musmula,dut ve findik icin gecerlimi bahcemde bunlarin hepsi var ve ben budama teknigini tam anlamiyla bilmiyorum sadece goz ayari anlaminda yani.yanlis budamaktan cok korkuyorum ,budama konusunu biraz daha genis capli aciklaya bilmeniz mumkunmu acaba?
Tüysüz Kartal
16-07-2007, 15:44
Bu budama konusu çok önemli ama benim gibi bilmeyen birisinin yapabileceği iş değil. iyice öğrenmek gerekiyor. Kurs, seminer düzenleseniz ne güzel olur.
sevkettahanci
20-07-2007, 21:02
Arkadaşlar hepinize uzun bir aradan sonra tekrar merhabalar!
Bir süredir fırsatım olmadığından forumu takip etme şansım da olmadı. Öncelikle ilgilendiğim bazı bölümlerde neler kaçırmışım şöye bir göz attım. Bu arada Tüysüz Kartal rumuzlu arkadaşımızın bakım budama konusunda kurs, seminer düzenlenmesi fikri hiç fena değil, ama yanılmıyorsam Yalova'da enstitüde bu konuda eğitimler düzenleniyor. Belki İsmail Tosun Bey bu eğitimlerin, kursların düzenlendiği tarihler ve diğer hususları hakkında bizleri bilgilendirebilir.. İsmail Bey gördünüz sizi yine rahat bırakmıyoruz. :))
Bu vesileyle herkese selamlar, saygılar!
ertuğrulakay
13-08-2007, 19:54
arkadaşlar selam herkese nar ağacının budanması konusunda bilgi almak istiyordum bilgilendirirseniz sevinirim teşekkürler
batuhan38
21-09-2007, 13:23
budama konusunda daha geniş bilgi alabileceğimiz kaynakları bilen arkadaşlar lütfen yazsınlar
Asma budaması nasıl ve ne zaman yapılmalıdır ?.
Mine Pakkaner
30-09-2007, 12:31
Bağcılıkta Budama
Hazırlayan:
Arife BAYRAM , Ziraat Yüksek Mühendisi
Budama, asmada vejetatif gelişme ile generatif gelişme arasıdaki dengeyi kurmayı sağlayarak en yüksek kalitede verim ve ürün elde etmek, kültürel işlemleri kolaylaştırmak, asmaya uygun şekli vermek ve bu şeklin verim dönemi boyunca korunmasını sağlamak, çeşide ve büyüme gücüne göre asmada göz bırakmak amacıyla bir yıl önce ürün vermiş dallar ile kurumuş veya şekli bozucu dalların kurallarına göre çıkarılması işlemidir.
Budamanın Amaçları:
Asmanın ürün veren organlarının asma üzerinde ve asmalar arasında dengeli şekilde belli bir sayıda dağıtıp yerleştirmek ve bunun uzun süre korunmasını sağlamak
Kültürel işlemlerde (toprak işleme, ilaçlama, hasat) kolaylık sağlamak ve asmaya şekil vermek
Asma üzerindeki “yaprak/salkım” oranını dengede tutmaktır.
Budama yapılış zamanına göre;
Kış budaması
Yaz budaması olarak ikiye ayrılır.
Kış Budaması
Kış budaması, asmalarda yaprakların dökülmesinden gözlerin sürmesine kadar olan dönemde yapılır. Don tehlikesi olan yerlerde budama daha geç, olmayan yerlerde ise daha erken yapılır. Kış budaması sırasında bırakılacak olan dalların tam olgunlaşmış olması gerekir. Dalların iyi olgunlaşması öz bölgesinin dar olmasından, bükülünce kırılmasından ve renginin kahverengine dönmüş olmasından anlaşılır. Aynı zamanda bırakılacak olan dallarda herhangi bir hastalık belirtisinin de olmamasına dikkat edilmelidir. Budama yapılırken şekil korunmalıdır. Asmanın yaşlı kısımlarından oluşan obur dallar zorunlu olmadıkça asma üzerinde bırakılmaz.
Kış budaması sırasında bırakılacak olan dalların uzunluğuna göre;
Kısa budama,
Uzun budama,
Karışık budama olarak uygulanabilir.
Kısa budama: Bir yaşlı dalların, dip kısmına yakın 1-4 göz üzerinden budanması işlemidir. Dip gözleri verimli olan çeşitlerde uygulanır. Kardinal, Alphonse Lavellee, Perlette, Karerik, Çavuş, Hafızali, Razakı, Hamburg Misketi...
Uzun budama: Bir yaşlı dalların 8-15 göz üzerinden budanması işlemidir. Bu budama şekli dip gözleri fazla verimli olmayan çeşitlerde uygulanır. Pembe Gemre, Sultani Çekirdeksiz, Yuvarlak Çekirdeksiz, Yapıncak. Bir asmada genellikle 2-6 arasında uzun budanmış dal ve o kadar da kısa budanmış dal bulunur. Böylece gelecek yıl bırakılacak olan uzun ve kısa dallar da oluşturulmuş olur.
Karışık budama: Bu budama şeklinde hem uzun hem de kısa budanmış dallar bulunur. Yuvarlak ve Sultani çekirdeksiz ve Perlette.
Yaz Budaması
Asmanın büyüme döneminde, yeni sürmüş tomurcuk ve taze sürgünlerin alınması, sürgünlerin kısaltılması, yaprakların ve koltuk sürgünlerinin alınması işlemlerine denir. Bunun yanısıra ürünün kalitesinin arttırılmasına yönelik bilezik alma, salkım ve tane seyreltme gibi uygulamalar da yaz budaması olarak değerlendirilir.
Bağlarda uygulanan başlıca yaz budamaları şunlardır.
Filiz alma: Asmaların yaşlı kısımlarından çıkan filizlerin alınması işlemidir. Salkımsız sürgünler de alınır. Böylece asmanın gücünün salkım ve dallara gitmesi sağlanır. İlkbaharda son salkımların görülmesinden hemen sonra yapılır.
Uç alma: Kuvvetli büyüyen verimli yazlık sürgünlerin uç kısımlarının değişik uzunluklarda çıkarılması işlemidir. Salkımların daha iyi beslenmesini sağlamak amacıyla yapılır. Sürgünün uçtan 7- 15 cm'lik kısmı çıkartılır. Uç alma sürgünler 40-45 cm olduğu dönemde yapılır.
Tepe alma: Verimli yazlık sürgünlerin haziran ve temmuz aylarında uçtan itibaren 30-60 cm'lik kısımlarının kesilerek veya koparılarak çıkarılması işlemidir. Bu işlemin amacı sürgünlerin daha iyi odunlaşmalarının sağlanması hem de yazlık sürgünlerin üzerindeki koltuk sürgünü gelişiminin teşvik edilmesidir. Böylece sıcak ekolojilerde salkımlarda güneş yanıklıklarının oluşması engellenir.
Koltuk alma: Özellikle uç ve tepe almadan sonra koltuk sürgünleri oluşur. Bunlar hızlı geliştiğinden besinlere ortak olur. Bu nedenle serin iklimlerde mümkün olduğunca kısa sürede alınması gerekir.
Yaprak alma: Nemli ve serin bölgelerde, sık dikilmiş ve özellikle goble şeklinde terbiye edilmiş asmalarda yapraklar, üzüm salkımının güneş almasını engelleyerek renklenme ve olgunlaşmayı geciktirir. Ayrıca mantarsal hastalıklar havalanmanın yetersiz olmasından dolayı artar. Bu nedenle salkımları örten dipteki yaşlı ve sararmaya başlamış yaprakların koparılması şeklinde yapraklarda seyreltme yapmak gerekir. Yaprak alma, üzümlerin irileştiği ve üzerlerinin mumsu pus tabakası ile kaplandığı zaman yapılmalıdır.
Bilezik alma: Bilezik alma, asmalarda çiçek silkmesini önlemek, tane tutumu ile tane ve salkım iriliğini artırmak ve erken olgunlaşmayı sağlamak için yapılır. Asmanın gövde, kol, iki veya bir yıllık dalları üzerinde 5 mm genişliğindeki kabuk ve floem tabakasının özel yapılmış bir çift ağızlı kesici makas veya bıçakla çepeçevre çıkarılması işlemidir.
Çiçek salkımı seyreltme: Asmalarda çiçek salkımları yeni sürgünlerde yapraklarla beraber oluşur ve 6-8 hafta içerisinde çiçeklenme meydana gelir. Çiçek salkımlarının bir kısmının doğuşundan kısa bir süre sonra dipten çıkarılması şeklinde yapılır.
Salkım seyreltme: Asma üzerinde fazla görülen salkımların tane tutumundan hemen sonra alınmasıdır. Salkım seyreltmede amaç tane iriliğinin arttırılmasıdır. Daha çok salkımı sıkı ve çok iri salkımlı çeşitlerde yapılır.
Tane seyreltme: Salkımların uç taraflarının veya kanatlarının ya da fazla sık olan bölümlerinin kesilmesiyle yapılan seyreltmedir.
Dip sürgünlerinin çıkarılması: Üzerine aşı yapılmış olan anaçtan oluşan sürgünlerin koparılması işlemidir. Bu işlem yapılmazsa bazı durumlarda aşının atmasına bile sebep olabilir.
Kaynak (http://www.alata.gov.tr/yayinlar/brosurler/brosurler/bag_budama.html)
Mine Pakkaner
30-09-2007, 13:01
Bu arada bir not düşeyim, kış budamasında önemli bir konu da asmanın şarjıdır. Asmanın şarjı ihtiyaca göre asma başına göz bırakmak demektir. Bu göz sayısı bağın gelişimi ve üzüm verimi arasında denge sağlamalıdır. Asma şarjını m2 ye düşen göz sayısı ile ifade ederiz.
Bunu Sevgili hocam Prof. Dr. Ahmet Altındişli'nin bize bir eğitim sırasında verdiği bir örnekle anlatalım;
m2 ye 4 göz hesabıyla şarj öngörülen bir asmada bırakılacak göz adedini hesaplayalım.
Bağın dikim sıklığı 2,5 x3 m ise bağda her asmaya düşen alan 7,7 m2 olur. 7,5 x4= 30 adet kış gözü bırakmak gerek. Bu gözlerin tek yıllık dallara dağılımı şöyle olur. Dal başına 10 göz hesabıyla, asmada 3 adet uzun, bir yıllık dal bırakmak gerekir. Göz sayarken en dipteki gözler sayılmaz. İlk göz dalın çıktığı yerden en az 0,5-1cm uzaklıktaki kısa da olsa boğum arası olan gözdür.
Çeşide göre farklı budama yapılacağı da unutulmamalıdır.
Mine Pakkaner
30-09-2007, 13:21
http://www.alata.gov.tr/yayinlar/brosurler/brosurler/images/turuncgil_budama.jpg
Turunçgillerde Budama
Hazırlayan:
Dr. Sami TUNAR, Ziraat Yüksek Mühendisi
Turunçgillerin Budanması:
Turunçgil yetiştiriciliğinde gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele, sulama, yabancı otlarla mücadele ve budama gibi kültürel işlemlerden en az önem verileni ve ihmal edileni budamadır. Diğer işlemler yerine getirilmediği zaman sonuçlar hemen görülmesine rağmen budama yapılmadığında ise bu ileri yıllarda ortaya çıkmaktadır ve çoğunlukla yapacak fazlaca bir şey kalmamaktadır. Gerçekte zor olmayan ve fazla masraf istemeyen bu işlem, fazla ve kaliteli ürün alınması için mutlaka yerine getirilmelidir.
Budamanın çok çeşitli tarifleri olmakla birlikte karlı ve kaliteli ürün elde etmek için ağaçların gelişmelerinin kontrol altına alınması, yönlendirilmesi ve istenilmeyen kısımlarının alınması için yapılan her türlü işlemler ve uygulamalar olarak tarif edilebilir.
Budamanın Faydaları:
İyi planlanmış bir budama ile ana dalların sayı ve dağılışı düzenlenmiş olur.
Ağacın gelişmesi (vejetatif gelişme) ile verime yatma (generatif gelişme) dengesi ve devamlılığı sağlanır.
Güneş ışığından ağacın iyi bir şekilde faydalanması sağlanmış olur.
Budama ile meyve iriliği ve meyve kabuk renklenmesi sağlanmış olur.
Budama, ağacın çiçek açması ile meyve toplama arasındaki sürenin kısalmasına olumlu etki yapar.
Budama ile ağaç büyüklüğü ve dalların sıklığı direk kontrol altına alınabilir.
Püskürtülerek yapılan ilaçlamanın etkinliği artırılabilir.
Hastalıklı ve kuru dallar alınarak mücadeleye yardımcı olunur.
Alet ve ekipmanların çalışabilmesi için gerekli boşluklar oluşturulmuş olur.
Verimden düşen ağaçlar budama ile gençleştirilerek yeniden verimli ağaçlara dönüşmeleri sağlanmış olur. Turunçgillerde Budama Zamanı:
Turunçgillerde budama zamanı diğer meyve ağaçlarının aksine pek sınırlandırılmış değildir. Diğer kültürel işlemlerin yoğun olmadığı zamanda yapılabilir. Buna rağmen budamanın en uygun olduğu zaman ilkbahar don tehlikesinin geçtiği ve ilkbahar sürgünlerinin başlamadığı dönemdir.
Uçkurutan hastalığı gibi özel durumlar hariç olmak üzere, budama ağaçta meyve olmadığı veya toplandıktan sonra yapılmalıdır. Eğer ağaçlar periyodisite gösteriyorsa meyvenin yok yılında budama yapılmalıdır. Ağaçta gövdeden çıkan obur dallar her zaman alınmalı ve bunların büyümesine izin verilmemelidir.
Günümüzde sebzecilik, süs bitkileri, fidancılık hatta bodur meyve yetiştiriciliğinde topraksız veya kısmi topraklı gelişme ortamlarının kullanılmasının oldukça yaygınlaştığı düşünülürse ekonomik, doğaya dost ve verim artırıcı olan kompostun birçok gelişme ortamına alternatif ya da destek olabilecek bir materyal olarak ilerde gittikçe önem kazanacağı göz önünde bulundurulması gereken diğer yönüdür.
Budama Alet ve Ekipmanları:
Budama makası, testeresi, bıçağı, kumanda edilebilen uzun saplı uç makası, merdiven, aşı macunu ve eldiven budama alet ve ekipmanlarını oluştururlar. Ayrıca aletlerin dezenfeksiyonu için kullanılacak kimyasal madde ve kaplar da hazırlanmış olmalıdır. Bunlara ilave olarak geliştirilmiş ve budamayı kolaylaştırıcı elektrikli, motorize ve traktörlere monte edilmiş ekipman ve platformlar da mevcuttur.
Budamada Dikkat Edilecek Hususlar :
Mekanik olarak bulaşan hastalıkların taşınmasını önlemek için aletler kullanılmadan önce dezenfekte edilmelidir. Dezenfektan olarak virüs ve benzeri hastalıklarda %5’lik hipoklorik asit (çamaşır suyu) içeren su ve uçkurutan hastalığında %0.1’lik potasyum permanganat (KMnO4) eriyiği kullanılır. Ağaçtan ağaca geçerken de bu işlem tekrarlanmalıdır.
Dal çıkarmalarında kesimde tırnak bırakmamalıdır. Eğer büyük dal kesilecekse önce alt taraftan biraz kesilerek kabuk sıyrılmalarına engel olunması sağlanmalıdır. Bundan sonra dalın kesimine geçilmelidir. Dal ve sürgün kısaltmalarında normal olarak iyi gelişmiş ve yere bakan bir gözün üzerinden kesim yapılmalıdır. Eğer etek dallarda kesim yapılacaksa yukarıya bakan gözden sonra kesim yapılabilir. Kesim yüzeyi gözün alt kısmından daha aşağıda olmamalıdır. Diğer bir deyimle kesim yüzeyi çok fazla eğimli olmamalıdır.
Fidanlıkta Budama :
Genellikle ilk budama çöğürler elde edilip şaşırtılmaları sırasında yapılır. Kökler kısaltılır ve bir denge oluşturmak için tepe de kesilebilir. Şaşırtılan çöğürlerin yan sürgünleri alınır ve tek gövde olarak büyütülür. Aşılamadan önce çöğürün topraktan 30-35 cm. yüksekliğe kadar olan kısmındaki yapraklar da temizlenir. Bu işlem aşılamadan en az üç hafta önce yapılmalıdır. Çünkü budamalar çöğürün kabuk vermesini geçici olarak engeller.
Çöğürler aşılandıktan sonra yan gözlerin sürgünler elle kopartılır. Aşı 5-6 cm. sürdükten sonra anaç kısmının tepesi kesilir veya aşağı doğru eğilir.
Sürgün yaklaşık 60 cm. uzunluğa ulaştığında anaç kısmı tamamen çıkarılır, macunlanır ve sürgünün daha hızlı sürmesi sağlanmaya çalışılır.
Fidanlar taçlandırma büyüklüğüne gelince topraktan yaklaşık 75 cm. yukarıdan kesilir. Buna taçlandırma yüksekliği denir. Kesim yerinin altından süren gözlerden 3-5 tanesi ileride ana dalları oluşturmak için bırakılır ve diğerleri sürdürülmez. Burada önemli nokta bırakılan sürgünlerin farklı aralıklardan çıkmış olması ve birbirleri ile yaptığı açıların yaklaşık eşit olmasıdır. Böylece ana dallar ağacı bir örnek şekilde oluşturmuş olur. Bir süre sonra bu ana dallar gövdeden 20-25 cm den tekrar kesilerek artık ağacın oluşması başlatılmış olur. Fidanlıkta yapılan tüm bu budamalara şekil budaması denir. Ülkemizde yapılan bu işlemlerde buna ya çok az uyulduğu ya da hiç uyulmadığı görülür.
Genç Ağaçların Budanması :
Bahçedeki fidanların ilk yıllarda vejetatif gelişmeleri daha hızlıdır. İlk 2-3 yılda neredeyse hiç budama yapılmaz ve sadece oburlar alınır. Bunlar alınmadığında dengesiz ve düzensiz ağaçlar oluşur. Yine bundan sonraki 2-3 yıl içerisinde anormal bir durum ve gelişme olmadıkça ağaçta budama yapılmamalıdır. Eğer ana dallar arasında anormal gelişme farkı varsa kuvvetli gelişenlere müdahale edilmelidir.
Verimdeki Ağaçların Budanması:
Gelişmiş ağaçlarda hafif bir taç içi dal seyreltmesi yapılabilir. Bunun ölçüsü çok fazla ve güneş yanıklığına neden olacak düzeyde olmamalıdır. Birbirine sürten dallardan uygun olanı çıkarılmalıdır. Dikine büyüyen dallar alınmalıdır. Hastalık, zararlı ve diğer nedenlerle zayıf düşen ve kuruyacağı kesin olan dallar öncelikle kesilmelidir.
Ağacı belli bir büyüklükte tutmak amacıyla şiddetli budama yerine düzenli ve programlı bir budama düzeni kurulmalı ve uygulanmalıdır. Böyle bir işlem ve ağacın belli büyüklükte tutulması ilaçlamayı ve diğer işleri kolaylaştıracaktır. Etek dallar genellikle verimli dallar olduğu için çok fazla alınmamalı, ancak bunların yere değmesine de izin verilmemelidir. Limonlar çok hızlı ve dalların dik büyümeleri nedeniyle her yıl uç almak gerekebilir.
Verimden Düşen Ağaçların Budanması:
Değişik etkilerin sonucu ağaçlar nispeten genç sayılabilecek yaşlarda verimden düşebilirler. Bu olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması için yapılacak işlere ek olarak uygun bir budama ile ağaçlar tekrar verime kazandırılabilirler. Çok büyümüş ve birbirine girmiş ağaçlarda iki veya dört yönlü çitleme ile tepe alma budaması yapılabilir. Bu çitleme işlemi, bir yıl iki taraf ve tepe, ertesi yıl diğer iki taraf ve tepe dikkate alınarak yapılabilir. Tepeler genellikle aynı yükseklikten yapılmaya çalışılmalıdır. Şiddetle gençleştirilmesine karar verilen ağaçların 2.5 cm. den küçük bütün dalları çıkarılır ve bunların yenilenmesi sağlanmaya çalışılır. Bu işlem yapılırken diğer kültürel işlemler eksiksiz yerine getirilmelidir.
Don Zararı Gören Ağaçların Budanması:
Don zararı yaprak ve genç sürgünlerde birkaç gün içinde ortaya çıkmasına rağmen daha yaşlı kısımlarında birkaç haftadan bir yıla kadar olan süre içinde ortaya çıkabilir. Donun şiddetine göre zararın etkisi de doğru orantılıdır. Şiddetli bir dondan sonra uzun süre ölümler görülebilirken, diğer yandan önce zarar görmüş kısımlarda da iyileşmeler görülebilir. Bundan dolayı budamaya başlamadan önce zararın tam olarak ortaya çıkması beklenmelidir. Bu süre de 6-12 ay arasında değişmektedir.
Kaynak (http://www.alata.gov.tr/yayinlar/brosurler/brosurler/tur_budama.html)
Teşekkür ederim Mine Hanım.
Bir adet yapıncak asmam var. Her yıl rastgele ve göz kararı ile budama yapıyordum. Tanelerin arasında boşluklar ve kahve renkli üzüm taneleri oluuyordu. Salkın miktarı ise her zaman çok fazla olurdu. Fazla salkımları oluştuğu ilk anda ara ara alarak seyreltiyordum. Geçen yıl kükürt önermişlerdi onu da yapmıştım. Durumunda bir değişme olmadı. Bilinçli budama yapılmadığı için çardak görüntüsünde oldu. 1998 de diktiğim asmam bu zaman içersinde gövdesini kalınlaştırdı tabi. Geçen sene bu kalın dallardan birini budadığımda 2 gün boyunca o kısmından öz suyunu akıttı. Buda beni üzdü. Kendi haline bırakınca da olmuyor :) Durum bu .. Birde ilginç gelen birşey oldu, Yan apartmandaki komşu kendisine bir dalından uzatmamı istedi. Ucunu kendi balkonuna çektiği ipe bağladık. Bu yıl ki üzümler sadece komşuya uzattığımız tek dal üzerinde oluştu. Öyle ki ağırlığa dayanamayan ip kopunca üzümler bana geri geldi :)) Gözüm kalmamıştı dersem yalan olurdu. ;)
Şimdi, bu uzayıp aşşağıya düşen dalı budasam mı diyorum. Asmada dengeyi bozdu çünkü.
Sevgiyle kalın.
Merhabalar:
Benim Sorum Kaysilarim Için Olacak. Kaysi Ağaçlarini Geçen Sene Budamadim. Dolayisiyla şuan Ince Uzun Bir şekil Aldilar. çok Uzadilar. Meyvede Fazla Vermediler. Ve Olan Meyvelerde Olgunlaşma Dönemine Doğru Kurtlanip çürüdü. Budama Da Neler Yapmaliyim, Sürgünleri Gövdeye Yakin Kesmem Mi Gerek. Bilgilendirirseniz Sevinirim. Selamlar.
arsenakdogan
03-01-2008, 13:29
200 adet deveci cinsi armut ektim...
ve her hangi bir budama yapmadım.
bir kısım insanlar şimdi buda ve boyunu 60cm ye indir,,,
ki; kar ve rüzgardan etkilenip kırılmasın,zarar görmesin diyor...
ama net te dolaşırken de,
kışın soğuk olduğu yerlerde budamayı şubat-mart ta yapın diyor.
kafam karıştı...
ve yardıma ihtiyacım var...
yer hakkında bilgi olarak ta aşağıdakileri okuyabilirsiniz.
ekim yaptığım yer ; bursa / inegöl / hayriye köyü
ekim yapılan fidan ; deveci armut
işlenmiş ; yani aşılı (hazır)
hava durumu ; gündüz : 4 ila 7 derece
gece : 1 ila -1 derece
yağış : karla karışık hafif yağmur (son 2gündür)
şimdiden teşekkür ederim ve bilginizi,tavsiyenizi bekliyorum...
arsen akdoğan
maycan bahçe
03-01-2008, 13:41
Merhabalar,
Bademli'de bulunan işyerimde modern meyveciliği çiftçilerimize öğretmeye çalışıyoruz.Kışları soğuk geçen yerlerde ki ,Bursa oldukça soğuktur ,meyve ağaçlarında budama tehlikelidir.
Biz , fidanlarımızı mart ayında gözler uyanmadan önce yapıyoruz. Don tehlikesi geçmiş oluyor. Ancak don tehlikesi olmayan yerlerde kış budaması yapılabilir. Bursa şuanda karlı ve
Sibirya soğukları var.İlkbaharı beklemeniz en uygunu olacaktır.
Ağaçlarınız genç diye düşünüyorum.Ayrıca budama amacınız form vermek veya ürün kalitesini artırmak mı?Ya da meyveye yatırmak mı ,amaç nedir?
arsenakdogan
03-01-2008, 13:48
fidan ekimini yeni yaptım yani henüz toprağa sarılmadılar bile.
budama işini kar dan (ağırlıktan) eğilmesin **** rüzgardan kırılmasın diye istiyorum.
teşekkürler
maycan bahçe
03-01-2008, 15:02
Açıkköklü olarak almışsınız armutları herhalde, açıkköklüleri dikmeden önce 60-70 cm den budamanız gerekirdi.Yapmadınız herhalde,ama şimdi ellemeyin.
arsenakdogan
03-01-2008, 15:54
evet aldığımda budamadım.
zaten hava şartlarından dolayı ancak ekebildim.
şuan hava tamamen kar a döndü ve önümüzdeki günlerde de pek normale dönmez.
mecburen şubat-mart ı bekleyeceğim.
peki herhangi bir destek gerekir mi acaba? sizinle görüştükten sonra fidan aldığım yer ile görüştüm.
eğilip kırılma ihtimali var dedi.
inanın hem kararsız kaldım hemde üzüldüm.
tabii burda hata bende.
çünkü eksik bilgi ile yola çıktım.
en kötü ihtimal ile (net'te görmüştüm fotoğrafını) bodur fidanlara yapıldığı gibi
destek ile ayakta durmasına yardım edeceğim sanırım...
maycan bahçe
04-01-2008, 08:35
Bunları size satan fidancının satarken kök ve gövde budamasını yapması hemen ekmeyecekseniz de sizi bilgi vermesi gerekiyordu.Vermediği için fidanlara bir zarar gelirse aldığınız fidancıyı sorumlu tutabilirsiniz.
Birde deveci armudu son derece dayanıklıdır.Şu anda tek çubuk olduğu için kar birikme durumu da olmaz.,endişielenmeyin.
arsenakdogan
04-01-2008, 12:30
Evet bu konuda haklısınız ve ben de bu konu ile ilgili alım yaptığım yer ile görüşeceğim.
margarit marilla cinsi armut ekim için en güzel fidan çünkü ; tam da dediğiniz gibi çubuk halinde bir fidan.
Ama deveci (yani aldıklarım) dallı fidandı.
Dün gece sizden cesaret alıp yakındaki bir köye gittim ve sizinle yaptığım sohbetten bahsederek konuyu açtım.
Onlar da aynı şeyi söyledi ve budamayı şubat-mart ta yapmamı tavsiye etti.
Bir de dölleme yapması için 4 adet 1 yaş üstü akça armut ekeceğim...
Dün ; bana bir tavsiye olarak mayıs ayında 1 kovan arı koymamı söylediler.
maycan bahçe
04-01-2008, 12:37
Bu sene meyve beklemiyorsunuz herhalde, dallı dediğiniz deveci armudu kaç yaşında?
Meyve bahçeleri kurarken birden fazla çeşidin aynı bahçede olması hem döllenme sorununu çözer hem verimi arttırır.
Kovan içinde meyve bekleniyorsa çok iyi olur.Ama ben sizin bu yıl pek meyve alabileceğinizi dşünmüyorum.
Ayrıca aldığınız deveciler bodur mu,klasik mi?
arsenakdogan
04-01-2008, 12:46
Hayır bodur değil, klasik.
Ve evet ; bu sene meyve almak mümkün değil .
Yani henüz yaşında bile değil fidanlar.
captainmemo
16-01-2008, 21:16
Arkadaşlar budama konusunda ki yazışmalarınızı okudum;
Budama konusunda hem kendi bilgi ve tecrübelerim hemde yaptığım detaylı araştırmalara göre burada bence yanlış düşünce içindesiniz diye düşünüyorum. Katılırmısınız bilmem?
Bir çok botanikçiye göre fidan çöğürden aşılandıktan sonra büyüyen gövdesi boylandığında ve yaprak dökümünden sonra topraktan sökülerek çıplak kök ile başka bir yere dikildiği durumlarda; fidanın rüzgar ve soğuğun olumsuz etkilerinden korunması için yaklaşık 120 150 cm den bir ön budama yapılmalı ve budanan yerler aşı macunu ile kapatılmalıdır.
Nedeni ise söyledir:
Fidan üretim aşamasından başlayarak gelişimini sürdürdüğü toprakta saçak ve odunsu kökler oluşturmuştur. Fidan satış için sökülmüştür. Söküm sırasında ve satılıncaya kadar ki dönemde fidanın köklerinde bir çok tahribat oluşmuştur. Fidanın dikimi yapıldıktan sonra söküldüğü boyda kalması halinde kökler hem gövdeyi yeteri kadar besleyemiyecek hemde kök gelişimini sürdüremiyecektir. Ancak dikim sırasında ön budama yapılırsa fidanın kök gelişimi daha sağlıklı devam edecek ve yeni saçak kökler üretecektir.
İkinci ve asıl gövde gelişim budamasını ilk baharda yaptığınızda fidanınız zararsız ve yeni kök gelişimi ile sezona girecek ve dal üretimine başlayacaktır, diye düşünüyorum.
hepinize iyi günler dilerim.
arsenakdogan
17-01-2008, 13:07
Merhaba,
öncelikle hepimiz şuan aynı fikirdeyiz fakat benim tereddütüm şu;
havaların soğuk olması nedeni ile fidan a şekil verelim ve kökleri daha fazla güçlensin derken hava muhalefeti yüzünden zarar vermek istemiyorum.
yaklaşık 1 aydır bölgede don var.
budama yapmak fidana hastalık vs. **** kuruma **** her hangi bir zarar vermez mi?
eger bu risk olmasa ön budama yapmak tabii ki faydalı olacaktır.
teşekkürler
Merhaba,
Fidanları yeni diktiyseniz, kök budaması ve dikimden sonra 70-80 cm den fidanların ucunu kesmiş olmanız gereklidir. Bulunduğunuz bölgede bu tip meyveleri şiddetli don yoksa yaprağını döktüğü andan itibaren budanabilir. Fakat fidan olduğundan ve sayısı az olduğundan işi yetiştirme proplemi olmayacaktır. Bu durumda donlar geçtikten sonra budama yapılmalı ve fidanlar yeni dikildiği için fidanlara şekil ilk baharda 70-80 cm den fidan uçları kesilmeli ve asıl şekil verme işine önümüzdeki sezonda başlamalıdır. Ağaç tam şeklini alana kadar budama işi (şekil budaması) çok dikkatli yapılmalı.
Merhabalar.
Maycan bahçe nin söylediklerine katılıyorum. Size bu ürünü satan fidancının,aldığınız fidanları budayıp ekime hazır hale getirip size teslim etmesi gerekirdi..Budamayı kış bitiminde don olayları bittiğinde ,fideler içerisinde su yürüyüşü başlamadan yapmalısınız..
Ayrıca Captainmemo nun bahsettiği aşı macununun kullanım alanı ceviz gibi fidanın içi boru şeklinde olan ağaçlar için geçerlidir. Armut fidanı için budanan dallara aşı macunu kullanmak pek gerekmez..
İnegölde fidan üreticilerinin yanı sıra işi bilen budayıcıların olduğunu düşünüyorum. Çevrenizden yardım isteyiniz..
Görüşmek üzre.
AHMET UYANIK
UYANIKLAR FİDANCILIK
Çiftlikköy/YALOVA
captainmemo
17-01-2008, 19:52
Selamlar,
XARFAX rumuzlu arakadaşımızın budama konusunda ki düşüncelerine katılıyorum. Aşı macunu hakkıda ki düşüncelerine de kısmen katılmıyorum. Ceviz ağacının yapısı gereği budama sırasında aşı macununa özellikle ihtiyaç duyduğu bir gerçektir.
Uzun bir süredir. Ağaç ve Güllerimin budanması sırasında aşı macununu kullanmaktayım. Hiç bir zararını görmedim. Aşı macunu kullanmadığımda kesik yerinden aşağı yaklaşık 5 cm'lik bir bölge kararmaktaydı. Aşı macunu kullandığımda ise bu 5 cm' lik bölge kararmadan yaşamına devam etmektedir. Bildiğiniz gibi her türlü dış etkilere ve zararlıların girişine açık olan bölgenin kapatılması ağaç için daha faydalı olacağını kanısındayım.
hepinize sağlıklı günler dilerim.
Sn Habibe,
üzümde budamayı belirleyen en önemli faktörler; çeşit ve terbiye şeklidir. Fakat sizin en önemli sorununun mildiö hastalığı olduğunu görüyorum. Çünkü tarifiniz tamamen bu hastalığın özelliğidir. Bu hastalığın etkin olduğu çiçeklenme döneminde ilaçlamalra dikkat edilmelidir. Fakat bu dönem yağışlı olduğu için atılan ilaçlar yıkanmaktadır. bu dönemde sistemik mildiö ilaçları tane tutumu döneminde koruyucu (bakırlı-mankozepli vb.) ilaçlar kullanmalısınız. Kükürt külleme için kullanılmalıdır. Bunun dışında piyasada satılan bir dezenkfektan maddeside bu hastalığı önlemektedir. Fakat tarımda ruhsat almadığı için bir zıraat mühendisi olarak size öneremiyorum.
Sn nkbalki konuya duyarlılığınız için teşekkür ederim. Tam da şu sıralar gözüm asmada. Budama yapmayı düşünüyorum. Bu sözünü ettiğiniz dezenfektan maddesi nedir? İlaçlanmadığı için, Mildiö hastalığını bu yılda tekrarlar mı? 10 yaşında bir ağacın budaması neye göre olmalı?
Sn. habibe,
Asmada budama donlu havalar geçtikten hemen sonra yapılmalıdır. Budamada çeşit ve terbiye şekli (çardak,kordon,T terbiye vb.) kaç göz üzerinden budanacağını belirler. Asmanın zayıf **** kuvvetli olmasına göre de budama şekli değişir. burda asmanızı görmeden nasıl budayacağınızı size net söyleyemem. Fakat asmalarda yaşlanmış ana dalların belirli aralıklarla yeni dallarla yenilenmesine dikkat etmelisiniz. Ayrıca yanyana taze dallardan en kuvvetlisini değilde orta kalınlıkta ve en sağlıklısını bırakacak şekilde budama yapmalısınız. Budamanın temelinde çok kuvvetli dalların baskı altına alınarak diğer dalların zayıflamasını önlemek vardır.
Bahsettiğim dezenfektan tarımda ruhsatlı olmadığı için önermiyoruz. Bilginiz olsun 'Huwasan-TR5' adındadır, aynı zamanda bitki aktivatörüdür. 'istanbulbelga@belga.com.tr' adresinden ürünü öğrene bilirsiniz. Denemelerde en uygun kullanma dozu 100 lt suya 100 cc(ml) bu maddeden ilave edilmesidir. Ürün hemen parçalandığından kalıntı bırakmıyor.
Mildiö hastalığı bitkide birdefa başladıktan sonra dallarda bıraktığı kalıntı ile bir sonraki yılda tekrarlar. Dallara dikkatli bakıldığında küçük kahve renkli,siyah noktacıklar şeklindedir.
Teşekkür ederim. Bir ara resimleyip, eklerim.
Benim bir zeytin bonsaim var onu zamanı geldiğinde nasıl buducam?
merhabalar Mine hanım...!,yukarıda verdiğiniz sitede anlatımlar yabanc dil,ayrca reimlerdende anlamak mümkün değil,hiç budama yapmayan birileri için oldukça zor anlaşlyor.Bu nedenle anlaşlabilen türkçe herhangi bir site tafsiyesinde bulunabilirmisiniz.(Anlatımlı ve gösterimli olarak)
nejdet68
03-11-2008, 16:15
söze iyi günler dileyerek başlamak istiyorum. budamalardan sonra kullanılması gereken aşı macununun yapılması tarifleri var ama olurmu bilmem ben büyük tüp içinde satılan silikon macun kullanmak istiyorum.içindeki kimyevi maddelerin ağaca bir zararı olurmu acaba? çünki hem ucuz hem tatbiki kolay hemde gerek büyük gerekse küçük yaralara kolayca tatbik edilebilir. sizin fikriniz nedir? ilgilenenlere teşekkür ederim.
salih parlar
14-11-2008, 20:40
Verilen bilgiler çok faydalı.teşekkür ederim.
Mersin'de 2 ağaç pekan cevizim var.komple pekan bahçesi yapmak istiyorum.iyi verim alıyorum.fakat şiddetli rüzgarda dallar kırılıyor.ağaçlar çok büyüyor.
Budama yapılırmı. Hiç budama yapmıyorum.
Görüp örnek alabileceğimiz bir pekan cevizi bahçesi varmı.
Meyvesinin pazarlama durumu nasıl.
Teşekkürler.
murathanoglu
28-12-2008, 21:08
Meyve Ağaçları Neden Budanır?
Meyve yetiştiriciliğinde kaliteli ve bol ürün alabilmek için toprak işleme, sulama, gübreleme, mücadele gibi tedbirlerin yanında her yıl budamanın da yapılması zorunludur.
Budama yapılmayan ağaçlarda;
taç düzensiz gelişir,
fazla verim nedeniyle dallar kırılır,
küçük ve kalitesiz meyve oluşur,
sık dallanma sonucu iç kısımdaki dallar ışık almaz,
kısa zamanda verim düşer
periyodisite (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) görülür
Bu nedenle budama, meyvecilikte karlılık oranını artırmak için yapılması gereken en önemli bakım tedbirlerindendir.
Meyve ağaçlarında budama, dal kesme, dal eğme, dal seyreltme, uç alma ve dalların açılarının genişletilmesi veya daraltılması gibi işlemlere denir. Bu işlemler genel olarak şu amaçlar için yapılır.
Fidan dikim esnasında kök ve gövde arasındaki dengeyi sağlamak.
Ağaçlara istenilen şekli vermek.
Şekli oluşturulmuş ve verime yatmış ağaçlarda verilmiş şekli muhafaza etmek.
Ağaçlarda meyve verimi ile sürgün oluşumunu dengelemek.
Dal çıkarma ile meyve seyreltmesi yapmak.
Periyodisitenin (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) etkisini azaltmak.
İyi bir taçlandırma ile ağaç tacının iç kısımlarının da ışıklanma ve havalanmasını sağlayarak bu kısımlardan da meyve almak.
Dal kırılma ve sarkmalarını azaltmak.
Ne Zaman Budama Yapılmalıdır?
Meyve ağaçlarında budama, genelde kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği bölgelerde sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren budamaya başlanır. Kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar devam edilebilir.
Kışları çok soğuk geçen bölgelerde ise budama yerlerinin soğuktan zarar görmemeleri için budamayı soğuklar geçtikten sonra; fakat ağaçlar uyanmadan önce yapmalıdır.
Meyve ağaçları kış ayları dışında yaz başlangıcında da, kış aylarındaki kadar sert olmamak şartıyla budanabilir. Bu dönemde yapılan budama, genç ağaçlarda şekil vermek için yapılır. Bu budama dal eğme, uç alma, açı genişletme veya daraltma şeklinde olur. Yaz başlangıcında yaşlı ağaçlarda ise aşırı olmamak kaydıyla iç kısımların ışık almasını sağlamak için dal seyreltmesi yapılır. Bu budamada öncelikle ana dallardan çıkan obur dallar ile dalların uç kısımlarında birbirine yakın kuvvetli gelişen dallardan bazıları çıkarılır. Ana dalların uç kısmında ana dala rakip olabilecek kuvvetli dalların kalanları eğilerek zayıflatılır.
Budamanın Genel Kuralları Nelerdir?
Meyve ağaçlarının budanma şekli, meyve tür ve çeşidine, ağaçların yaşına, toprak ve iklim koşullarına, budamadan beklenen amaca ve ağacın gelişme gücüne göre değişir. Bu nedenle her meyve tür ve çeşidinin değişik iklim ve toprak koşullarındaki gelişme gücünün ve bunların budamaya karşı gösterdiği tepkilerin iyi bilinmesi gerekir. Ayrıca dalların kesilmesi, bırakılacak ve kesilecek dalların iyi seçilmesi konusundaki genel kuralların da bilinmesi zorunludur. Bazı kurallar aşağıda sıralanmıştır.
Meyve ağaçlarına tabii büyümelerine uygun şekiller verilmelidir.
Kuvvetli gelişen ağaçlarda veya dallarda az kesim yapılmalı, zayıf gelişenlerde ise fazla kesim yapmalıdır.
Ağaçlarda dal kesimi yeni sürgün oluşumunu artırır ve genç ağaçlarda meyveye yatmayı geciktirir. Dal eğme, bükme, boğma, bilezik alma gibi işlemler ise erken meyveye yatmayı sağlar.
Zayıf gelişen dalların gelişmesini artırmak için açıları daraltılmalı, kuvvetli gelişen dalların gelişmesini azaltmak için ise dallar eğilerek açıları genişletilmelidir.
Dallar, ana dala birleştiği yerden itibaren geniş bir yay yapacak şekilde eğilmelidir.
Şekil oluşturma amacıyla ana dalların açılarının düzenlenmesinde ana dalların gövde ile açıları 45-60 olmalıdır. Bu işlem yaz aylarında da yapılabilir.
Kuvvetli gelişen ve yan dal oluşturmayan türlerde (kiraz, armut, elma gibi) gerekirse yaz aylarında da uç alarak istenilen aralıklarda yan dal oluşması sağlanmalıdır.
Budanan yerlerde tırnak veya budak bırakılmamalıdır.
Fazla yara açmamak için çok sayıda yan dal kesimi yerine mümkünse bir dal kesimi ile aynı işi görmeye çalışmalıdır. Kesimler fazla meyilli olmamalıdır.
Kalın dal kesimlerinde mutlaka yük alma işlemi yapılmalıdır. Bu sayede kabuk veya dal yarılmaları önlenmiş olur. Yara yerleri aşı macunu veya kara boya ile kapatılmalıdır.
Dallar çok sık değilse ana dalların alt kısımlarından dipten dal çıkarmamalıdır. Dal üzerindeki meyve yükü öncelikle uçtan itibaren geriye doğru dal çıkarılarak sağlanmalıdır. Uçta bırakılan dal altta kalan en yakın dallara göre daha kuvvetli gelişmiş olmalıdır.
Dal kesimleri bir yan dalın veya gözün hemen üzerinden gözün veya dalın aksi yönüne doğru hafif meyilli olarak yapılmalıdır.
Budama Şekilleri Nelerdir?
Meyve ağaçlarında üç tür budama yapılmaktadır. Bunlar; şekil budaması, mahsul budaması ve gençleştirme budamasıdır.
1. Şekil Budaması
Meyve ağaçlarında, meyve fidanı dikildikten sonra normal verime yatıncaya kadar yapılan budama, ağaca şekil vermek içindir. Ağaca verilecek şekil bölgenin hava nisbi nemi ve güneşlenme durumuna göre değişir. Nemli ve kapalı yerlerde ortası açık şekiller; güneşli, sıcak ve kurak yerlerde ortası kapalı şekiller tercih edilmelidir. Meyve fidanı dikildiği ilk yıldan itibaren ağaç şekli iyi oluşturulmalıdır. Bu, ağacın ilerdeki verimini ve meyve kalitesini büyük ölçüde etkiler. Ayrıca, budama, hasat, ilaçlama gibi bakım işlerinin de kolay ve uygun şekilde yapılmasını sağlar. Bu nedenle yeni meyve bahçesi kuran yetiştiricilerin, genç meyve ağaçlarında bölgeye ve ağacın genel gelişme yapısına uygun taç oluşturması zorunludur.
Meyve ağaçlarına şekil verilirken, seçilen ana dalların gelişme güçlerinin aynı olması dengeli bir tacın oluşması için önemlidir. Dikimden sonraki yılda istenen yönde ve sayıda dal oluşmamışsa, fidan sert kesilerek yeni dalların meydana gelmesi sağlanır. Bir fidan üzerinde aynı gelişme gücünde dal bulmak genellikle zordur. İlk yıllarda birbirinden farklı gelişme gücünde olan dalların, iyi budama ile birkaç yıl içinde aynı kuvvette gelişmelerini sağlamak mümkündür. Bunun için zayıf gelişen dal sert kesilerek (fazla dal çıkarılarak) ve gövde ile yaptığı açı da daraltılarak kuvvetli gelişmesi sağlanır. Kuvvetli gelişen dallardaki kesimler daha az yapılır. Ana dalları oluşturacak bu dalların gövde ile yaptığı açılar sağlam bir tacın oluşması için 45-60 derece olmalıdır. Ayrıca, Goble şeklinde, ana dallar aynı noktadan çıkmamalıdır.
Bir meyve ağacından en yüksek verimi alabilmek için ana dalların iyi oluşturulması yanında yardımcı dalların da düzenli seçilmesi gerekir. Genellikle genç ağaçlar kuvvetli ve uzun sürgünler meydana getirirler. Ana dalı oluşturacak bu sürgünler üzerinde yardımcı (tali) dalların meydana gelmesi için dalların uçları kesilmelidir. Bilhassa yan dal vermeyen meyve tür ve çeşitlerinde bu çok önemlidir. 80-100 cm ve daha uzun sürgün veren genç ağaçlarda dalların uçları alınmadığında istenilen yönde ve sayıda tali dallar oluşmayacağı için ilerde ana dallar üzerinde boşluklar meydana gelir. Bu da ağaçtan genelde daha az meyve alınmasına neden olur.
Ana dalların uçları alınırken en uçta bırakılan dal veya göz mutlaka tacın dışına doğru bakmalıdır. Ayrıca ana dal üzerinde bırakılan her kademedeki tali dallar bütün ana dallarda aynı yönde ve aynı yükseklikte olmalıdır. Dal kesimlerinde tırnak bırakmamalıdır. Başka bir ifade ile kesimler ya bir gözün hemen üzerinden veya o dal üzerindeki bir yan dalın koltuğundan dal veya gözün ters yönüne doğru hafif eğimli olarak yapılmalıdır.
2. Mahsul Budaması
Meyve ağacı normal verime yattıktan sonra yapılan budamaya mahsul budaması denir. Bir meyve ağacında mahsul budamasına başlamadan önce ağaç bütünüyle incelenmeli; çıkacak ve bırakılacak kalın dallar tespit edilmelidir. Dal kesimlerine öncelikle kuru, yaralanmış ve hastalıklı dallarla ana dallardan çıkmış obur dallardan başlanmalıdır. Bundan sonraki budama meyve dalı seyreltmesi ve ana dalların dengelenmesini amaçlar. Meyve dalı seyreltmesi ağacın gelişme gücü dikkate alınarak yapılır. Ana ve tali dalların budanmasına dal uçlarından başlanır ve geriye kesim uygulanarak bu dalların gereğinden fazla uzaması engellenir.
Budama sonucunda ağaçta bırakılacak en uç dallar veya gözler daha öncede belirtildiği gibi tacın dışına doğru bakmalı, diğer dallar ise ağacın boşluklarını doldurmalı ve güneş görebilmelidir. Kalın dallar üzerinde bulunan küçük meyve dalları çok sık değillerse kesilmemelidir. Böylece ağaç tacının maksimum hacminden yararlanılarak verim artırılabilir.
Kalın ve bilhassa ana dalların devamını sağlayacak en uçta bırakılan dallar, ondan sonra gelen ve ağacın gelişme gücüne göre uçtan itibaren 30-60 cm uzakta bırakılan yan dallardan daha kuvvetli olmalıdır. Eğer uçtaki dal bir gözün üzerinden kesilerek kısaltılmış ise gözün bırakıldığı dal üzerindeki ilk dallar yine 30-60 cm altta bulunmalı ve uzunlukları bu dalın yaklaşık üçte bir uzunluğunda olmalıdır.
Mahsul budamasında meyve dallarının uzunluğu iri meyveli şeftali, elma ve armut gibi meyve türlerinde en fazla 40 cm kadar olmalıdır. Zayıf dallar daha kısa, kuvvetli dallar daha uzun bırakılmalıdır. Bir yıllık uzun bir dalın ucu kesilmeden bırakılırsa, üzerinde meydana gelen fazla sayıdaki meyve, dalın kırılmasına neden olabilir. Ayrıca böyle dallar yeterli uzunlukta yeni sürgün veremezler. Bilhassa şeftali ağaçlarında daha sonraki yıllar verimde azalma ve ağacın gelişmesinde zayıflama görülür. Mahsul budaması sonucunda ağaç hem o yıl yeterli ürün vermeli, hem de daha sonraki yıllarda verim verecek yeni sürgünler oluşturmalıdır. Bir dalın hem meyve vermesi ve hem de yeni sürgün oluşturması o dalın ortalama üçte birini (1/3’ünü) kesmekle sağlanabilir. Daha fazla kesim meyvenin az olmasına, fakat sürgünlerin kuvvetli gelişmesine, az kesim ise meyvenin çok olmasına ve sürgünlerin zayıf gelişmesine neden olur. Ortalama 30 cm’den kısa olan meyve dallarında genellikle uç alma işlemi yapılmamalıdır.
3. Gençleştirme Budaması
Meyve ağaçları yaşlandıkça genellikle verimi fazlalaşır ve sürgün gelişmesi zayıflar. Bu tür bir gelişmenin uzun süre devam etmesi, zamanla verimin de azalmasına neden olur. İyi, kaliteli ve her yıl düzenli meyve elde etmek, ancak ağaç fizyolojik dengede olduğu zaman mümkündür. Yaşlı ağaçlarda diğer bakım tedbirleri yanında, ağaçta yapılacak kalın dal kesimleri yani gençleştirme budaması da ağacın verimini ve sürgün gelişmesini dengeler. Bazı meyve türleri çok kalın dal keserek ağacı gençleştirmeye karşı zamk çıkarma, kuruma gibi olumsuz tepki gösterirler. Bu gruba giren erik, kiraz, vişne, kayısı, şeftali ve badem gibi meyve türlerinde geçleştirme budaması, daha genç ve ince dalları keserek yapılmalıdır. Elma, armut, zeytin, ayva ve turunçgiller gibi meyve türlerinde gençleştirme budaması başarıyla uygulanır.
Meyve ağaçlarının budanmasında yukarıda anlatılan genel kurallar her zaman bütün meyve ağaçlarında uygulanamaz. Çünkü her ağacın gelişme gücü ve şekli farklıdır. Bu nedenle budamada da farklılıklar olabilir.
Budayıcı budama sırasında aşağıda belirtilen konulara dikkat etmelidir.
budamanın şeklini ve dal kesim miktarını,
ağacın gelişme gücünü,
ağaçtan bir yıl önce alınan meyve miktarını,
meyve dallarındaki çiçek tomurcuğunun miktarını
budamaya etkili olabilecek diğer faktörleri
Başka bir ifade ile budayıcı ağacı iyi tanımalı ve onun kesime karşı göstereceği tepkiyi, dolayısıyla kesimin verime ve meyve kalitesine etkilerini iyi tahmin edebilmelidir.
Budama Sonrasında Neler Yapılmalıdır?
Budama sonunda çıkan budama artıkları ve bahçe kenarlarındaki çalılıklar, kuru bitki parçaları hastalık ve zararlıların en iyi barınak yeridir. Meyve ağaçlarına ve ürünlerine zarar veren bu hastalık ve zararlıların çoğalmaması için bu artıklar yakılmalı veya bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Budama sonunda meyve ağaçlarında kış ilaçlamalarının da yapılması zorunludur.
Prof. Dr. Ali ÜNAL
E.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü
Chandler ceviz de çok kalitelidir.Bu cevizi de denemenizi tavsiye ederim.Gezdiğim bir bahçede bahçe sahibi ,ağaç meyvesini tutmakta zorlandığından ağacın dallarına dayak dayamış.Ağaç aşırı meyve yaptığından dolayı
paylaşım için teşekkürler
Sn Cüce'nin mesajı bir sene sonra olmuş nerdeyse son mesaja göre ;) ama şu anda yine mevsimi geliyor aşağıdaki link güzel anlatmış bakın isterseniz.
http://www.bahce.biz/bitki/bakim/budama/budama.htm
Bir de burada videolar var
http://video.google.com/videoplay?docid=-4944322730602444299&hl=tr
:p
Lonicera
29-01-2009, 16:35
Arkadaşlar, kimi bölgelerimizde budama mevsimi giderek yaklaşıyor. Ben şahsen her yıl meyve ağaçlarımı kendim buduyorum. Ha ne kadar bilinçli yapıyorum, tartışılır. Fakat her sene düzenli şekilde yapmaya devam ediyorum. Bu site ile tanıştıktan sonra bitkiler hakkında pek çok şeye bakış açım değişti. Çok az doğru, dünya kadar da yanlışım varmış meğerse. Fazla uzatmadan, internette çok aradığım fakat bir türlü ulaşamadığım bir bilgiye ihtiyacım var. Budama sırasında kesilen dalda mevcut olan yaprak ve meyve gözü ayrımını yapabilmek. Hele bu bilgi görsel olarak da bulunabilirse harika olacak.
Arkadaşlar melesef bu konuda internet üzerinde Türkçe olarak fazla kaynak yok, olanlar da birbirinin aynı.
Ben google üzerinden budamanın ingilizcesi "Pruning" kelimesini arattım neler çıktı neler en güzel tarafıda çok görsel var (video-foto) ingilizce anlamasanızda görseller ile faydalanılabilir.
Lonicera
Mesela şeftali budanacaksa, meyve gözleri çift,(birbirine bitişik iki adet) yaprak gözleri tek sürgün oluyor.
Kirazda da bu ayrım bariz şekilde görülüyor.
Kolay gelsin.
tarıkger
13-02-2009, 14:21
Merhabalar verdiğiniz bilgiler çok önemli 350 lik metre meyve ağaçlı bahcem var ama budama konusunda biraz tedirgin oluyorum ağaçlarım ortalama beş yıllık.
.Elma.Armut.Kayısı.Şeftali.ayva.kiraz.vişne.italya n erik.Bu tür ağaçlar var.
Bakım ve budama konusun da yardımcı olursanız sevinirim.Saygılar:(
berduray
21-02-2009, 15:57
Yaklaşık 3 yaşında çekirdekten yetiştirdiğim şeftali fidanımın fotosu, nasıl budamalıyım?
Ya da biraz daha mı büyümeli? aşıyı da aşı başlığında sorayım.
berduray
21-02-2009, 16:00
Badem fidanım da kendiliğinden çıktı, 1,5-2 yaşında tahminen, bunun budamasını yapmalı mıyım? Hangi dalları almalıyım?
Alara fidancılık, Ankara Sincan organize sanayi bölgesi içinde 5 dönüm bodur elma bahçesi tesis etmiş.
Bahçeyi OSB idaresi yaptırmış. Fidancılık firmasının sorumlusu kasım 2008 de sahada uyğulamalı budama vs. içeren bir sunum yaptı.
Benim gibi amatörler olduğu gibi Tarım il md. teknik elemanlarıda vardı.
Budama ile ilgili verdigi bilgilerden ; ağacın budanan yerlerinden girebilecek hastalıklardan korumak için su bazlı plastık boya ( içine birmiktar fungusit ilave ederek ) firça ile sürülüyor.
Bunu kendi bahçemizdede denedik, aşı macununa göre çok pratik.
berduray
24-02-2009, 17:01
Yukarıda yüklediğim resimlere göre şeftali ve bademin hangi dalları almalıyım, aydınlatır mısınız?
Yanlış bir dalı kesmekten korkuyorum.
Sn.Berduray
Yanlış bilgiyle sizi yanıltmak istemem, ancak meyve ağaçlarının aşılanması gerekmezmi?
Formlarda bu konu üretim ve aşı kısımlarında anlatılıyor.
Benden ancak bu kadar, uzman arkadaşlar muhakkak sizi yanıtlayacaktır.
denizakvaryumu
24-02-2009, 17:41
Yukarıda yüklediğim resimlere göre şeftali ve bademin hangi dalları almalıyım, aydınlatır mısınız?
Yanlış bir dalı kesmekten korkuyorum.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11845
Sn.Berduray burayada bakınız.
http://www.agaclar.net/index.php?id=2469
berduray
25-02-2009, 12:45
Teşekkür ederim anladığım kadarıyla yan dalları 3-4 göz bırakıp budayacağım da lider dal hangisi onu tespit edemedim.
Lider dal ortadan cıkan kalın dal sanırım
Benimde var ben sizinki gibi ağacları ortadan cıkan ana kalın dalı kestim yanlardaki kalın dallardan 3 tane bıraktım şekil budaması yaptım ağacın ortasını mümkün mertebe acmaya calıştım.
berduray
11-03-2009, 21:20
Bir cesaret budadım gitti, umarım ağaç kurumaz:) İlk denemem .
Selamlar,
İki sorum olacak bilgisini paylaşacaklara şimdiden teşekkürler.
1-İlk resimdeki elma fidesidir tek başına bir uç aldı başını gidiyor, bunda herhangi bir budama gereklimidir? ( fidan halinde aldım ek yerleri var,aşılıydı galiba)
2-Diğer resimdeki Armut ağacıdır budanacak dal varmıdır? taş bağladım arası açılsın diye sakıncası varmıdır?
Sağlıcakla kalın cevaplarınızı bekliyorum.
Sn. Monser, elmayı bu yılmı diktiniz?
Sn. Monser, elmayı bu yılmı diktiniz?
Sayın k0900 Hayır ikisinide 2 sene önce ektik geçen sene çiçeklendi fakat meyve vermedi...saygılar.
Elma için dölleyici (farklı bir elma cinsi) gerekir.
Uzayan dal (lider) uygun yükseklikte kesilmeliki yan dallar oluşsun.
Elma yetiştiriciliği ile ilgili bilgilere bakarsanız, daha rahat budama yaparsınız.
Chandler ceviz de çok kalitelidir.Bu cevizi de denemenizi tavsiye ederim.Gezdiğim bir bahçede bahçe sahibi ,ağaç meyvesini tutmakta zorlandığından ağacın dallarına dayak dayamış.Ağaç aşırı meyve yaptığından dolayı
Sayın hlcuce;
Chandler ben de ektim Anlattıklarınızı biliyorum, bilgim dahilinde, fakat yetişmiş ağaçlarını görmedim, sizden rica etsem yazın bu ağaçları fotoğraflayabilirmisin, ceviz yetiştiriçiliği bölümüne veya galeriye yüklermisin, bilgiye yönelik çok yararlı olur.
Elma için dölleyici (farklı bir elma cinsi) gerekir.
Uzayan dal (lider) uygun yükseklikte kesilmeliki yan dallar oluşsun.
Elma yetiştiriciliği ile ilgili bilgilere bakarsanız, daha rahat budama yaparsınız.
Peki bu yükseklik ne kadar olmalı sizce? çünkü o uzayıp giden dalda tomurcuk **** pek anlamam bağlantı yerleri var.saygılar
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=951
3 nolu mesaja bakınız.
denizakvaryumu
16-03-2009, 23:47
http://aricimetin.blogspot.com/2009/03/budama-kursu-1-uygulama.html
meyva bahçem var ancak oldukça az bilgiye sahibim. tekrar meyva bahçesi oluşturdum ve diğerlerinden ayrı olarak büyük meyva fidanları aldım boyları yaklaşık 3-4 mt cıvarında ancak bunlardan erik ağacının gövdesi yaklaşık 2. mt den sonra dallanmış.sanki süs ağacı gibi olmuş.
Bu ağacı dallanması için ( bodur meyva ağacı şek.) yaklaşık 2. mt kessem sonuç ne olur ?
teşekkürler
Ben uzman değilim ama soruyu daha net hale getirmek için en iyi yöntem bence fotograf eklemektir.Kolay gelsin.
Foruma yeni üye oldum usul eksikliklerim olabilir. soru şu, meyva bahçem var, amatör olarak bir şeyler yapmaya çalışıyorum ,aslında soru bir hayli, ancak biri şu an yetecek sanırım.
Bir erik ağacım var. yeni dikildi, ancak boyu 3 mt kadar var . dalları ancak 2. mt den sonra oluşmuş bu ağacı 2. metreden budamak olur mu ? yoksa bu şekilde bu seneyi mi geçirmwek gerekir
teşekkürler.
Fotoğraflıyabilirmisiniz?
arkadaşlar bahçemde vişne agacım var her sene verimli bi şekilde faydalanıyordum sonbaharda budamıştım, şimdi hiçbir gelişme yok sebebi ne olabilir kurtarma şansımız varmıdır :)
Sanırım Ağacınızı erken budamışsınız, Mart-Nisan aylarında budamak(yerine göre) daha doğru olacaktır.Bundan sonra yapacak tek şey beklemek ve görmek olacaktır diye düşünüyorum.Umarım tekrar kendine gelir ağacınız.
halen bekliyorum bir gelişme yok, yazık ettik canım ağaca.
denizakvaryumu
02-06-2009, 23:23
ağacın budanan yerlerinden girebilecek hastalıklardan korumak için su bazlı plastık boya ( içine birmiktar fungusit ilave ederek ) firça ile sürülüyor.
Bunu kendi bahçemizdede denedik, aşı macununa göre çok pratik.
Bunu biraz daha açabilir miyiz?
Hangi marka su bazlı plastik boya?İçine seyreltmek için su karıştırdınız mı?
Hangi fungusiti kullandınız? Ne oranda fungusit, boyaya karışacak?
Beyaz boya
Marka önemli değil, su bazlı beyaz plastik boya kullanıldı, içine seyreltmek için 1 e 1 su kullanıldı.
Captan fungusiti kullanıldı. oranı suda seyreltme oranının biraz üstünde (2 misli gibi hatırlıyorum )
3.000 yakın ağaç budandı, firça ile sürüldü. Kullanımı hem hızlı ve pratik hem hesaplı.
Budama yerlerinde hiç bir sorun, hastalığada rastlanmadı.
Boya bir müddet sonra yağmurlarla yok oldu gitti.
Yani, 1 lt boya + 1 lt su + 2 lt Captan fungusiti .Doğrumudur Sn k0900 ? Bir de bu Captan fungusiti nerden buluruz?
Yani, 1 lt boya + 1 lt su + 2 lt Captan fungusiti .Doğrumudur Sn k0900 ? Bir de bu Captan fungusiti nerden buluruz?
1 lt boya + 1 lt su + 1 lt su için tüketilmesi gereken kadar Captan fungusiti olarak hatırlıyorum.
Captan'ı tüm ziraii ilaç satıcılarında bulabilirsiniz.
iyi günler arkadaşlar,
ben yeni üye oldum bir sorum olacak yeri burası mı bilmiyorum sorum şu kayısı ve erik ağaçların da yeşil budama zamanı ve nasıl yapılacağını öğrenmek istiyorum. cevap veren olursa sevinirim
uzun süredir foruma girmemiştim. Bazı arkadaşlar cevap vermişler onlara teşekkür ederim . Ancak öğrenmek istediğim konuyu soralı çok zaman geçmişti. Yine de ilgi için teşekkür ederim.
Merhaba, cevap bulamadığım bir kaç sorum olacak
Bahçemde özellikle meyva ağaçlarıma musallat olan oldukça çok salyangoz var. bunlarla mücadele için köfte tabir ettikleri karışımdan suyla karışltırıp uygulama yapmıştım ancsak netice çok iyi olmamıştı. Bu sene de benzer durumda. Neler yapamak gerekir.
İlginç şekilde Domates salatalık ve fasülye bahçesi kurdum . Sanıyorum hevenk diyorlar sırıklar yerine ters üçgen şeklinde ve ipler ile oluşturulmuş ( resim ilave edeceğim) ysaklaşık 40 cm ara ile oluşturulmuş bir hevenk kurdum ve netice de aldım. Yertişen sevzeler ozellikle yer çekimi nedeniyle yaklaşık 30 derece açı ıle eğik durduğundan özellikle fasülyeler ilk bakışta görülüyor ve toplaması da çok kolay oluyor ( tavsiye ederim)
gurgenli şumnulu
18-06-2009, 13:13
Merhabalar.
Arkadaşlar, üç yıl önce bahçeme dikmiş olduğum ağaçlardan birini 20 gün once inşaat işlerinden dolayı kepçe yardımı ile toprağını da alarak, sökmek zorunda kaldık. Üzerindeki meyveler ve yaprakları kurudu ve döküldü. Şu an yalnız bir alt dalında birkaç yeşil yaprağı kaldı. Sanıyorum onlar kalacak. Çok güzel meyvesi olan bir armut ağacı. Kurtarmak için her iki günde bir su veriyorum.
Başka neler yapmam gerekiyor.Tavsiyelerinizi bekliyorum.
gurgenli şumnulu
24-06-2009, 12:23
Merhabalar
Arkadaşlar, Gümüşyaka' ki bahçemde kivi yetiştirmek istiyorum. Fakat Marmara iklimi buna uygunmudur acaba? Bildiğim kadarı ile bol yağışlı yerlerde yetişiyor. Ama bunu da sık sulayarak telafi etmeye çalışırım. Ne dersiniz. Denemeye değer mi?
ay-ışığı
24-06-2009, 13:25
Merhabalar
Arkadaşlar, Gümüşyaka' ki bahçemde kivi yetiştirmek istiyorum. Fakat Marmara iklimi buna uygunmudur acaba? Bildiğim kadarı ile bol yağışlı yerlerde yetişiyor. Ama bunu da sık sulayarak telafi etmeye çalışırım. Ne dersiniz. Denemeye değer mi?
Kivi sadece marmara ve karadenizde yetişiyor.Bol sulamak şartıyla yetiştirebilirsiniz
ay-ışığı
24-06-2009, 13:30
Merhabalar.
Arkadaşlar, üç yıl önce bahçeme dikmiş olduğum ağaçlardan birini 20 gün once inşaat işlerinden dolayı kepçe yardımı ile toprağını da alarak, sökmek zorunda kaldık. Üzerindeki meyveler ve yaprakları kurudu ve döküldü. Şu an yalnız bir alt dalında birkaç yeşil yaprağı kaldı. Sanıyorum onlar kalacak. Çok güzel meyvesi olan bir armut ağacı. Kurtarmak için her iki günde bir su veriyorum.
Başka neler yapmam gerekiyor.Tavsiyelerinizi bekliyorum.
Ağacın kök sistemi zarar gördüğü için bütün dallarını besleyemez.Bu nedenle AĞACI uygun bir şekilde budayarak,bakımını yapın.Gelecek yıl canlanacaktır.
ay-ışığı
24-06-2009, 13:49
iyi günler arkadaşlar,
ben yeni üye oldum bir sorum olacak yeri burası mı bilmiyorum sorum şu kayısı ve erik ağaçların da yeşil budama zamanı ve nasıl yapılacağını öğrenmek istiyorum. cevap veren olursa sevinirim
Yeni fidan ve genç ağaçlarda bu DÖNEMDE yapabilirsiniz.Tarif etmesi zor yeterli şekil budama bilgisine sahip olmanız gerekir.Gereksiz görülen dalların erken çıkarılması, hem ağacınızın beslenmesini kolaylaştırır, hem de diğer dal ve meyvelerin daha iyi gelişmesini sağlar.Kolay gelsin...
ay-ışığı
24-06-2009, 13:55
arkadaşlar bahçemde vişne agacım var her sene verimli bi şekilde faydalanıyordum sonbaharda budamıştım, şimdi hiçbir gelişme yok sebebi ne olabilir kurtarma şansımız varmıdır :)
Aşırı sulama yapıyorsanız, vişnenizin kökleri havasızlıktan ölmüştür...veya diğer kök hastalıklarından etkilenmiştir.
ay-ışığı
24-06-2009, 14:09
meyva bahçem var ancak oldukça az bilgiye sahibim. tekrar meyva bahçesi oluşturdum ve diğerlerinden ayrı olarak büyük meyva fidanları aldım boyları yaklaşık 3-4 mt cıvarında ancak bunlardan erik ağacının gövdesi yaklaşık 2. mt den sonra dallanmış.sanki süs ağacı gibi olmuş.
Bu ağacı dallanması için ( bodur meyva ağacı şek.) yaklaşık 2. mt kessem sonuç ne olur ?
teşekkürler
Biraz geç oldu ama,Hiçbir meyve 2 metreden dallandırılmaz.1 yaşında iken ortalama 90 cm den tepesi vurularak yan dalların teşekkülü sağlanır.Fidancılar da genelde görürsünüz fidan 3-4 metre boydadır.Müşteri alınca 1 metredem tepesini keser öyle verir.Fidan budanmadan ekilirse anlattığınız şekilde yüksek dallanır, o ağaçtan fayda göremezsiniz.Sert bir rüzgarda yıkılıverir.
ay-ışığı
24-06-2009, 14:14
Beyaz boya
Marka önemli değil, su bazlı beyaz plastik boya kullanıldı, içine seyreltmek için 1 e 1 su kullanıldı.
Captan fungusiti kullanıldı. oranı suda seyreltme oranının biraz üstünde (2 misli gibi hatırlıyorum )
3.000 yakın ağaç budandı, firça ile sürüldü. Kullanımı hem hızlı ve pratik hem hesaplı.
Budama yerlerinde hiç bir sorun, hastalığada rastlanmadı.
Boya bir müddet sonra yağmurlarla yok oldu gitti.
Sayın k900; Bu bilgiyi alara' dan aldınız değil mi? bizde uygulayalım o zaman benim için önemli bir bilgi.
Sayın k900; Bu bilgiyi alara' dan aldınız değil mi? bizde uygulayalım o zaman benim için önemli bir bilgi.
Sn. ay-ışığı, 2008 sonbaharında Ankara Organize Sanayii Bölgesinde örnrk olması amacıyla OSB yönetiminin Alara fidancılık gözetiminde kurduğu 5 dönümlük bodur elma bahçesinde İl tarım Müdürlüğü uzmanlarınında katıldığı bir sunum yapıldı.
İlgili firmanin mühendisi budama ve terbiye sistemi ile ilğili uyğulamalı eğitim verdi. Bu eğitimde sorum üzerine bu öneride bulundu. Bizde 2009 ilkbahar budamasında bunu uyğuladık, kolaylığının dışında hiç bir sorunla karşılaşmadık:)
Nilgün Eran
28-07-2009, 15:26
Budama ile ilgili yeni bilgi ve yazışma yok sanırım. Ben yeni üyeyim ve yeni de bahçe sahibi oldum. Fakat bilgim yeterli değil tabi, ilk defa da ağaç yetiştiriyorum. Bahçem de ben geldiğimde ağaçlar vardı. İki tane yeni dünya (muşmula)ve turunç ağacı var meyve ağacı olarak. Fakat komşularımın muşmulalarıda dahil bu sene hastalandılar ve meyveleri çıkar çıkmaz karardı ve yaprakları yapış yapış, turunç da benzer durumda. Budama yapayım diyorum, gerçi birkaç dalını budadım ama bilinçsiz. Bir de ben ilaçlama yapmak istemiyorum yani doğal ilaçlama istiyorum (hayvan sever olduğum ve kedilerim olduğu için) kaçırtma olabilir daha çok. Bazıları sıvı deterjana, sirkeye veya arap sabununa su karıştırarak püskürtme yapıyorlar, bana bu konularda bilgi verebilirmisiniz, ayrıca başka çiçeklerimde de yaprak zarının altından yürüyen böcekler var. Teşekkürler
Sn Nilgün,
Öncelikle kendinizi ilgili bölümde tantırsanız sizi tanımış oluruz. Sorularınıza gelince, her soruyu ilgili forum konusunda sormanız uygun olacaktır, daha kolay ve çabuk cevap alırsınız.Önce isterseniz arama kısmından sorunuz ile ilgi anahtar kelimeyi aratarak başlayabilirsiniz. Ev yapımı ilaçlar konusu sanırım size cevap olacaktır
Ekteki PDF dosya budama konusunda faydalı bilgiler içeriyor.
Kaynak : Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
http://ebkae.gov.tr/belgeler/budama.pdf
sn. Ay-ışığı ilginç ancak ben de sizin cevsbınızı yeni gördüm. Ancak sorumu tekrar okuduğumda tam olmadığını gördüm.
geçen kış erişkin yani oldukça büyük yaklaşık 5-6 mt boyunda ve büyük saksılarda getirilen erik ve bir kaç çesit daha meyva ağacı aldım. Bu yaz hepsi meyva verdi, ancak erik ağacının gövdesi yaklaşık 2 mt den sonra dallanıyor, bundan sonraki gövde ise yanlara doğru oldukça dar açı ile büyümüş.
soru şu ben bu ağacı bir kaç ay sonra 2 mt den sonra kessem yan dalların oluşmasına katkı sağlarmı?
ilginize teşekkür ederim.
Bir hafta önce Ankara Bauhaus dan bodur elma ağacı alıp kökünü bozmadan bahçeye diktim, boyu 1,50 mt tek dal kalem şeklinde, bunu nasıl ve ne zaman ve yerden kaç cm yukardan budamalıyımki dallansın, yoksa kalem gibi uzayıp gidecek. Cevaplar için şimdiden çok teşekkürler. Bu sene meyve verirmi.?
Toprak yüzeyinden 80 cm. yukarda bir göz (hafif çıkıntılı, yaprak dal çıkacak) seçin.
Gözün yarım santim üstünden kesin.
Kesimi hafif eğimli yapın. Eğimin alt kısmı gözün ters tarafında olsun.
Bir ay kadar sonra gözler patlayacak, o zaman yapacaklarınız bodur elma başlığında var :)
Meyveyi bu sene zor alırsınız. Başlıkta okuduklarınızdan sonra ne zaman, nasıl meyve alacağınızı göreceksiniz.
Arkadaşlar kolay gelsin özel ağaçlandırma kapsamında 1500 adet badem fidanı diktim dikimde 1m civarında tepe budamasını yaptım fakat ileriki zamanlarda şekil budamasını ve diğer budamaları nasıl yapabilirim bu konu hakkında resimli anlatımlı yazı veya görsel yayın var mı,teşekkür ederim.
armedangel
19-02-2011, 20:47
bunlarda benim bugün yaptığım budamalardan
http://www.forumimagecodes.com/images/7g3r93ax9lq1n5bcfc7_thumb.jpg (http://www.forumimagecodes.com/viewer.php?file=7g3r93ax9lq1n5bcfc7.jpg)
http://www.forumimagecodes.com/images/2gxuzki7yt15rlvlau4c_thumb.jpg (http://www.forumimagecodes.com/viewer.php?file=2gxuzki7yt15rlvlau4c.jpg)
bunlar kayısı ağaçları, 120 cm den ana dalı kestim, ve yan dallarına 20 cm fln olacak şekilde kestim. bir sonraki gidişimde bu dalların arasına birşeyler sıkıştırıp açmayı deneyeceğim.
http://www.forumimagecodes.com/images/f2tc0ewptgog30eatk17_thumb.jpg (http://www.forumimagecodes.com/viewer.php?file=f2tc0ewptgog30eatk17.jpg)
buda 2 kiraz ağacımız yan yana. sağdaki tarafımdan mundar edildi. soldakine ise hiç dokunmadım. bakalım bu sene nasıl sonuç alırsam seneye ona göre hareket edecem, birde biraz dalların arasına sopa koymayı düşünüyorum.
tabi üstadlardan bu budamalar hakında yorum almak isterim.
kusura bakmayın resimler cepten çekildiği için biraz kalitesiz, haftaya iyi bir makine ile çekip koyacağım.
tabi diğer ağaçlar da budandı onların resmini de ekleyip yorumlarınızı isteyeceğim.
cevikarslan
04-10-2011, 19:41
Arkadaşlar yaklaşık 2 ay önce evimize taşındık. Apartmanımızın önü arkası açık oldukça büyük bir bahçesi var bahçede sanırım daha 1-2 yaşında nar, zeytin ve mandalin, Büyük yetişkin ayva, kayısı, erik ve incir ağaçları var. Ama apartmanda kimse doğru düzgün ilgilenmemiş. nar ve zeytin ağaçları hiç büyüyememiş ben taşındığımızdan beri suluyorum ama daha başka neler yapmam gerektiğini pek bilmiyorum bana yardımcı olursanız sevinirim.
1) Bu ağaçları ne zaman ve nasıl budamalıyım?
2) Ağaçlara gübre veya ilaç atmam gerekirmi? Gerekirse hangi gübreden nasıl atmalıyım?
Bu konularda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim...
cevikarslan
05-10-2011, 19:24
arkadaşlar ağaçların resimlerini çektim belki görürseniz daha iyi olur diye düşündüm..
NAR Ağaçlarım...
http://img846.imageshack.us/img846/9230/05102011183.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/846/05102011183.jpg/)
[/URL]
http://img840.imageshack.us/img840/9892/05102011186.jpg (http://imageshack.us)
Bunu Tam anlayamadım ama nar galiba;
http://img72.imageshack.us/img72/9555/05102011187.jpg (http://imageshack.us)
Bunlarda zeytinler;
(http://imageshack.us)
http://img200.imageshack.us/img200/3227/05102011184.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/200/05102011184.jpg/)
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/824/05102011185.jpg/]http://img824.imageshack.us/img824/2545/05102011185.jpg (http://imageshack.us)
ustacım budamana gerek yok gibi görünüyor ama öncelikle agaçları diplerineki şu otlardan kurtarman gerekiyor. ağaçların diplerini çapalayarak otlardan kurtar, kökler nefes alsın ve sulama yapacağın alanınınıda genişlet biraz hayvan gübresi(bir kürek kadar) vermende yeterlik olur bence.
Sevgili arkadaşlar, bir meyve fidanına aşağıdaki form nasıl kazandırılır, yardımlarınıza şimdiden teşekkür ederim, saygılar...
Bu yıl kışın erken gelmesi ile Kasım ayında yaptığım Meyve ağaçlarında budamayı yapamadım.Bahar yaparız dedik.Hala karla kışla uğraşıyor,çamurdan bahçeye girimiyorum.İki yıldır yapamadığım Meyve ağaçları Üzüm asmaları ve güllerde YEŞİL Budama yapsam ne olur?Mahsurları nelerdir ? Bilen arkadaşlar tarfından bilği verilirse hem bana hemde benim konumumda olan arkadaşlara yardım edilmiş olur .Şimdiden Teşekkürler.
Safranlı
15-03-2012, 12:20
Sizdeki her yerde var
ancak yeşıl budamayı hıç düşünmeyın
çok ciddi ağaca zarar verebılır
hava soguk olunca zaten agaçta uyanmıyor
ıkı üç gün açtımı sız hazırda bekleyın ve budayın
yesıl budamayı ancak çok küçük dallarda düşünebilirsınız
hele elmada çicek açtıktan sonra mudahale çok zor olur
siz havalrın paralelınde budama organızasyonu yapmayı tavsıye ederım
evrimonal
23-04-2012, 09:29
Değerli arkadaşlar,
Benim iç mekanda beslediğim, 5 yaşında bir misket limonu ağacım var. ağaçtan meyve alma vb. konusunda ilgili konuda konuşurken oradaki arkadaşlar ağacın budanmaya ihtiyacı olduğunu söylediler. Bu konudaki ilgili makaleleri okuduğumda çıkarttığım sonuç ağacımı budamam gerektiği yönünde ama ne yapacağımı tam olarak kestiremedim.
Aşağıda ağacın fotoğrafı var. İç mekanda ve dekorasyon amaçlı kullandığım için ağacın gür yapraklı olması da önem arz ediyor. Ancak çok az çiçek veriyor ve bunların meyveye dönüşmüyor olmasından çok rahatsızım. Anladığım kadarıyla yaprak/çiçek dengesini sağlamak için de budamam gerekiyor. Ne önerirsiniz?
Saygılarımla
Arkadaşlar ben biraz zeytun ektim epy büyüdü çiçek açıyor ama hepsini geri döküyor tutmuyor. Bana buradada bırı mebor 5 kullan dıyor güvenemediğim için kullanmadım sizlerin bir önerisi olurmu?
Arkadaşlar ben biraz zeytun ektim epy büyüdü çiçek açıyor ama hepsini geri döküyor tutmuyor. Bana buradada bırı mebor 5 kullan dıyor güvenemediğim için kullanmadım sizlerin bir önerisi olurmu?
Arkadaşlar biraz acemi geliyorum nereye yazdığımıda bılmıyorum idare edin lütfen
ilhankuafor
24-09-2012, 09:04
Öncelikle herkese merhabalar.
Degerli arkadaşlar,kırklareli sınırlarında ıstıranca ormanlarında yenice köyde 2,5 dönüm bir arazi almıştık. Ev yapıp meyve agaçları dikmek için 10,16 ekim 2012 arası 60 adet tüplü muhtelif meyve fidanlarını alıp diktik teknik bilgilerimizi de (Emeği geçen herkese teşekkürler)forum sitemizden edinmeye çalıştık.
Ben istanbulda yaşıyorum, heyecanla bu pazar günü bahçeye gittik.Agaçların bir çogu yeni tomurcuklar vermişti.bu arada köyden arkadaşlar dikimden hemen sonra fidanlar budadılar.bu mevsimde bu fidanların tomurcuk vermesi kötü bişey oldugunu kışın bu fidanların doncagını söylediler .
benim merak ettigim bu dogrumu dogruysa ne yapmam gerekiyor.dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım derdimi inşallah çok sıkıcı bir yazı olmamıştır. İlginize şimdiden teşekkürler.
Halil Önen
24-09-2012, 11:35
...meyve agaçları dikmek için 10,16 ekim 2012 arası 60 adet tüplü muhtelif meyve fidanlarını alıp diktik ....
...Agaçların bir çogu yeni tomurcuklar vermişti.
...fidanlar budadılar.bu mevsimde bu fidanların tomurcuk vermesi kötü bişey oldugunu kışın bu fidanların doncagını söylediler.
Sn. İlhan bey kolay gelsin...
Kesim yerlerine aşı macunu sürmeniz gerekiyor, bu hastalıklara karşı da önlemdir... Ağaçlar_ fidanlar_ kış uykusunda budanması daha doğrudur...bu sebebten dolayı soğuk tehlikesi yaşamaz...
ilhankuafor
24-09-2012, 16:39
Halil bey ilginize teşekkürler.Benim problemim bu mevsimde budanması degil,fidanların yeni ekildigi ve 2,,3 defa sulandıgı için yeni tomurcuklar vermesi. Teşekkürler
denizakvaryumu
29-11-2012, 19:57
Meyvecilikte Budama (http://www.tarimtv.gov.tr/VD1365_meyvecilikte-budama.html)
konu geçen seneden belki ama..bahçenizin ve meyve ağaçlarınızın şu anki konumu umarım daha iyidir..öncelikle bahçeniz iyi güneş alan bi yer yetişmeyecek bir çeşit yok gbi..ama toprak işlenmemiş çiğnenmiş basık toprak..ağacın kök salmasını engelleyen sert bir ortam.bunun dışında ağaç köklerinin havalanması için toprak karıştırılmalı(çapalanmalı).kış ayında fidanın fonksiyonuna göre budama yapmanız şart..tabi bi durgunluk söz konusuysa ilaçlamalarını aksatmayın derim..kış ayında budama,havalandırma,gübreleme,ilaçlama işlerini gerçekleştirebilirsiniz.ilkbahar yaz ayında ise fidan çevresinin otlanmasını engellemeniz zamanlı sulamanız zamanlı nitrat,sülfat ya da doğal gübreleme dışında bi işlem gerektirmez..resimdeki hallerine bakılırsa biraz vitaminsiz kalmışlar gibi:rolleyes:
Geçen sene bazı büyük ağaçlara çok yoğun budama yaptım bu yıl çok güzel geliştiler geçtiğimiz hafta da yeni sürgünleri düzelttim bakalım bu yıl nasıl bir kalite farkı göreceğiz gözlemlerimi aktarırım
Merhaba,
Yaklaşık 20 ağaçlık ufak bir bahçenin bakım işlerini bu sene ben üstlendim.
Bu konuda bilgim bulunmuyor, ağaçların büyük bir bölümü hastalıklı, uzun yıllardır bakım yapılmamış. Budamalarını yaparak ağaçları gençleştirmek istiyorum. Budamadan sonra bana hangi ilaçlarla ağaçlara bakım yapmamı önerirsiniz?
Hastalıkları bilemiyorum ama ağaçların bazıları tamamen karıncalanmış. Meyvelerden kurtlanmayanı yok denecek kadar az... Bazı ağaçların bir çok dalı kurumuş durumda...
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
antihistaminik
23-02-2013, 14:03
arkadaslar;
gecen sene 2 yasinda diye aldigim bodur elmayi kirmizi renkli yerlerden mi budamam gerekir. ayrica lider dala rakip dali ne yapmali sari kablo mu mavi mi :( ?? yoksa onu ya da hicbirini kesmeyeyim mi?
syg..
antihistaminik
23-02-2013, 15:50
bunlar da detay resimler. meyve gozu mu bunlar. bu sene hic dokunmasam mi.
Merhaba,
Bodur elmalar Türkiye şartlarında 2,5 - 3 metre boylandığı için daha uzun bir destek sistemine ihtiyacınız olacak. Sonra o yaklaşık 60 cm mesafelerle T şeklinde parçalar çakarsanız bunları da dalları bağlamak için kullanabilirsiniz.
İlkönce eğer alttan çıkan dallar yerden 50 cm. mesafeden çıkmışsa tamamen dipten çıkarılmaları gerekecek.
Bana sanki ağaç 3 yaşında gibi geldi.
Dikkat ederseniz altta ve sağdan ikinci dal biraz kalın bir dal. Bu dalın ileriki yıllarda çıkması gerekecek. O zaman ne yapıyorum. Zayıf bir dal üzerinden ya da zayıf bir meyve gözü üzerinden düz bir kesim yaparak zayıflatma yoluna gidebilirsiniz.
Sonra dalı bir parmağınızla tutup bir sağa bir sola döndürerek (Sayın Abdullah Kankaya hocamızın tabiriyle bir karate hareketiyle :p ) daha sonra aşağı doğru çekerek dalı açabilirsiniz. Dalı açtıktan sonra destek sistemine ya da yerden bir taşa ip bağlayıp zayıflatma yoluna gidebilirsiniz. İpin daha yumuşak bir olması önemli.
Sonra sarı okla işaretlediğiniz dalda lidere rakip gelişen bir dal olduğu için onu da çıkarmam gerekecek. Ama nasıl bir kesimle? Dalın gövdeyle birleşme noktası çot dediğimiz yerden sizin mavi okla gösterdiğiniz kısımdan ama makasımı yere paralel tutup V tipi ya da masa tipi bir kesimle dalı çıkaracağım.
Bunun dalı dipten çıkarmaktan farkı şudur. Sürgün dönemde bu kesim noktasının altından bir ya da iki sürgün çıkacak. Eğer iki sürgün çıktıysa geniş açılı ve daha güzel gelişeni bırakacağım. Diğerini elimle koparabilirim.
Ağacın çeşidini bilmiyoruz ama Fuji, Granny Smith gibi ölü göz oluşturma eğiliminde olan çeşitlerde liderde çok hafif bir uç kesimi yapabilirsiniz. Sonra diğer çeşitlerde 2 milimetrelik bir testere ile gözler uyanmadan hemen önce dalın üçte birini çizerek dal oluşmasını istediğim noktalarda bir çizme uygulaması yapabilirim.
Diğer çeşitlerde ağacın bıraktığımız en üst dalının yaklaşık 85 cm üzerinden liderde bir uç kesimi yapmam lazım. Ancak sarı okla işaretlenmiş dalı V kesimle çıkardık. Buradan da yeni bir dal oluşacağı için buradan itibaren yukarıya doğru 85 cm üzerinden liderde bir kesim yapabilirim.
Gene liderin ucundaki meyve gözlerini çıkarmanız gerekiyor. Eğer yaptığınız 85 cm'lik kesimle liderin altında bulunan çatal dallar gitmemişse, bu çatal dalların hepsini V kesimle makası yere paralel tutarak çıkarabilirsiniz.
Daha sonra liderde kesim yaptığımız noktanın altında sürgünler bir kaç parmak sürdüğünde en üstteki sürgünü bırakıyoruz. En üstteki sürgünün altındaki avucumuzun içine gelen sürgünleri koparıyoruz. Sürgün uzunlukları 5-10 cm olduğunda dalları yatay olarak geliştirmek için mandal takabiliriz.
Bu konuda daha ayrıntılı bilgiyi bu adreste bulabilirsiniz.
https://www.youtube.com/playlist?list=PLvX_M7iaKRah__ViEgdi8sBeVrCnzqe2e
antihistaminik
23-02-2013, 18:29
erdem bey detayli anlatiminiz icin cok tesekkur ederim.. verdiginiz linki de ve birkac tane dahasini da seyrettim...
acemi bir budayici (hatta ilk !) olarak soylediklerinizi soyle anliyorum..
1)sag taraf alttan 2. dali zayiflatmak lazim, tekvando ile ona daliyorum :) ve asagi egip agirlik bagliyorum, uctan zayif goz ustunden duz kesim yapiyorum...
2)sari isaretliyi dipten V kesimle cikariyorum. sonra cikacaklardan disa bakan tek surgun birakiyorum, digerlerini parmakla kopariyorum..
3)liderin en ucundan az birsey alttan goz ustunden düz uc kesim yapiyorum.(lider mavi noktadan 50-60 cm uzunlukta oldugundan bu sart mi anlayamadim).cizik meselesi ayri.. orayi sonra calisacagim...:)
4)kalan alt üç dalda kesim yapsam mi onu da anlayamadim, ya da sadece 1-2 cm den uç kesim mi yapmaliyim yoksa hic dokunmayayim mi. yerden 50 cm yukseklikte ve zaten 20-25 cm ler.
5)bana agactaki su andaki tum surgunler meyve gozu gibi geldi. olabilir mi? sacmaliyor olabilirim...acemiligimi hatirlatayim..
saygilar..
O zaman şöyle yapalım.
Eğer alttan çıkan dallar yerden 50 cm 'nin altındaysa dipten çıkarın. Daha doğrusu yerden 50 cm' nin altındaki dalları çıkarabilirsiniz. Bunu pratik olarak şöyle ölçebilirsiniz benim karışım 23 cm hemen hemen topraktan itibaren iki karışın altında çıkan dallar varsa bunları dipten çıkarıyorum.
Eğer çıkması gereken dal varsa buraya tekrar fotoğrafını yüklerseniz yorum yapabilirim.
Eğer hiç dal çıkması gerekmiyorsa :
1 - 5) Evet doğru. Zayıf bir dal ya da meyve gözü üzerinden kesim yaparak dalı zayıflatma yoluna gidiyoruz. Beşinci sorunuza da yanıt olarak elmada meyve gözleri 2 yıllık ya da daha yaşlı dallar üzerinde oluşur.
Meyve gözleri daha yuvarlak ve irice iken
http://apps.rhs.org.uk/advice/ACEImages/RHS_PUB0016465appfrbud_413407.JPG
Sürgün gözleri daha gövdeye yapışık ve ufaktır.
http://apps.rhs.org.uk/advice/ACEImages/RHS_PUB0016466appwdbud_687958.JPG
2) Evet doğru. Zaten büyük ihtimal bir tane sürgün çıkacaktır. Bazen iki tane de çıkabilir.
3) Liderin ucundaki kesimi en üstteki dalın yaklaşık 85 cm üzerinden yapıyoruz. Ama bunun da bazı ayrıntıları var.
Eğer videoyu izlemişseniz lider çok güçlü bir gelişim göstermişse 1 metre 1,5 metre boylanmışsa en üst dalın 85 cm üzerinden liderde uç kesimi yapamam. Eğer yaparsam kesim yaptığım altında çok kuvvetli verimsiz dallar oluşur. Özellikle Fuji, Granny Smith gibi kuvvetli gelişen çeşitlerde bu durumda liderde çok az bir uç kesimi yaparım. Aynı zamanda kesim yaptığım noktanın altında dal oluşmasını istediğim noktalarda çizme uygulamasıyla dal oluşumunu teşvik ederim.
Eğer liderin gelişimi çok zayıfsa hiç liderde uç kesimi yapmaya gerek yok.
Burada sarı okla gösterilen dalda masa tipi bir kesim yaptığım için yeni dal oluşacak. Onu da bir dal kabul edip kesim yerinin 85 cm üzerinden liderde bir uç kesimi yapabilirim. Ama yukarıda bahsettiğim püf noktaları da hesaba katarak.
Ancak lider üzerinde sanırım bir meyve gözü var. Onu koparmanız lazım. Aksi halde lider gelişemeyecektir.
Bir de liderin ucunda üç tane ince dal var. Bu dalları da masa tipi kesimle çıkarabilirsiniz.
4) Kalan dallarda hiç bir şey yapmanıza gerek yok.
Bir de eğer elma yetiştiriciliğine meraklıysanız Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonumuzun değerli teknik elemanları tarafından hazırlanan Elma Kültürü kitabını almanızı tavsiye ederim. Sahada çalışan teknik elemanlara hitap eden ar-ge faaliyetleri sonucu geliştirilen bilimsel ve teknik bilgilerin yanı sıra hobi bahçeciliği diyebileceğimiz kültürel maksatlarla, doğayla iç içe vakit geçirmek isteyen arkadaşların da bu kitaptan çok istifade edeceğini düşünüyorum.
http://www.marim.gov.tr/elma_kitap.pdf
Ayrıca bu kitapta elmada farklı budama terbiye sistemleri hakkında da bilgi edinebilirsiniz. Örneğin burada liderde uç kesimi yapıyoruz dedik ama hiç liderin ucunun kesilmediği terbiye sistemleri var. Gene kirazda benim bildiğim çoklu lider, ispanyol çalısı, merkezi lider, zahn, vogel vs.. gibi farklı terbiye sistemleri var ;)
Kısacası uygulanan budama terbiye sistemi ağacın çeşidine, anacına, iklim koşullarına, dikim aralıklarına göre değişebilir.
antihistaminik
23-02-2013, 19:43
erdem bey;
ben bu kadar aciklayici, detayli ama anlasilir baska bir forum yazisina-cevabina sahsen daha once hic rastlamamisimdir herhalde..
ilginize bilginize akliniza saglik..
bircok kisiye de yardimci olacaktir..
tesekkurler, saygilar...
duzeltme: elma kulturu kitabini aklima yazdim.. simdilik bir agacim var.. ileride ne olur kim bilir ..
Rica ederim.
Bu arada düzeltiyorum. Karate hareketi değil tekvando hareketi olacak :p
antihistaminik
03-03-2013, 17:18
erdem bey, konustuklarimiz paralelinde benimkinin son hali. kendim fazladan videolardan etkilenerek bazi dik dallarida yatirayim dedim..
koruyucu ilaclama yapmali mi sizce..oyleyse ne zaman yapmali ? babamda da var birkac bodur elma, hastalik acisindan cok dertli oluyor diyor ..
Ben gayet başarılı buldum :)
Lider dalın ucunda bulunan dalları masa tipi kesimle makası yere paralel tutarak çıkarmayı düşünebilirsiniz. Eğer liderin ucunda meyve tomurcuğu varsa onu koparabilirsiniz. Gene sürgünler 8-10 cm olduğunda liderin altında gelişen dallara mandal takarak dal açısını genişletebilirsiniz.
Ticari olarak kapama bahçesi kuran üreticiler hariç, hobi amaçlı kendiniz yemek için yetiştirdiğiniz meyvelerde pek de zirai ilaç kullanılması taraftarı değilim. Ticari amaçlı bahçelerde de zaten hastalık ya da zararlı belirli bir eşik değerinin üzerindeyse ilaçlama yapılıyor.
Ama illa ki yapmak istiyorum diyorsanız kışın ağaçlar yapraklarının büyük bir kısmını döktüğünde bordo bulamacı yapabilirsiniz. Onu da hazır almak yerine kendiniz yapmanızı tavsiye ederim. İnternette nasıl hazırlandığına dair bilgiler bulabilirsiniz.
antihistaminik
05-03-2013, 00:55
tesekkur ederim erdem bey..
HAKKI CAGLAR
09-03-2013, 04:43
Arkadaşlar,
Çok acemi birisi olarak, bu işin uzmanından fotoğraflarını eklediğimi 2 adet Armut ve 1 adet incirin nasıl budanacağını bana tarif etmesini rica ediyorum. Armutları Kore'den getirdim, aşılılardı. İlk yıl kendi hallerine bıraktım, bu ikinci yılları olacak. Herhalde budamak lazım da nasıl olacak onu bilmem.
İki ayrı armut ağacının fotoğrafını ekliyorum. 1., 1-2 ve 2, 2.1 olarak.
376451
376456
376457
376458
HAKKI CAGLAR
09-03-2013, 05:11
Bu da İncir.
2 farklı açıdan çekilmiş fotoğraflar.
Inciri ekeli bu 3. yıl olacak.
İlk yıl öldü öldü dirildi zavallı, tam bir komaydı. Öldü derken dirildi.
2. yılda topraktan ve yanlardan fışkırmaya başladı. Bir iki budayayım dedim ama kurudular hemen. Bir daha budarsam tekrar komaya sokarım diye artık dokunmadım. 2.yıl sonunda incirini yemek nasip oldu, birkaç tane. Ama o kadar çok uzadı ki, 4 metreyi geçti !
Bu 3. yılı olacak ve sanırım budamak için fazla geç kalmamam lazım.
Şimdiden öneriler için çok teşekkür ediyorum.
376459
376460
Hakkı bey,
Armutlar için şu şekilde bir budama yapabilirsiniz.
380962
380963
380964
380965
Burada dikkat etmeniz gereken tepe kesimlerini her zaman bir gözün hemen üzerinden yapmanız. Tepe kesimlerini her zaman bir yıllık dallar üzerinden yapıyoruz.
Alt kısımlarda bulunan yere paralel kesimlerde de makası yere paralel tutarak yaptığımız masa tipi kesimler.
Daha sonra ilkbaharda gözler patlayacak. Tomurcuklar 1-2 cm olunca en üstteki tomurcuğu bırakıyorum. Onun altında avucumun içine gelen tomurcukları kopartıyorum.
antihistaminik
02-04-2013, 17:40
saksidaki elmamin son durumu..
http://www.agaclar.net/forum/attachments/yumusak-cekirdekli-meyveler/384636d1364916914-img_0664-small.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/yumusak-cekirdekli-meyveler/384637d1364916914-img_0668-small.jpg
AHMET DANIŞ
02-04-2013, 18:24
Merhaba erdem26,
Yukarıdaki fotoğraflarla alakalı yazıyorum. Tepe kesimleri bana biraz yukarda kalmış gibi geldi. 15-20 cm , belkide 25-30 cm daha alttan kesilmesi daha uygun olmaz mıydı ?
HAKKI CAGLAR
06-04-2013, 04:00
Çok teşekkür ederim. Budamaları yaptım. Artık hayırlısı diyelim. Bahçe duvarı olduğundan biraz yukarıda olmasının bir sakıncası olmaz diye düşünüyorum. Bu yılki duruma göre bakalım, sanırım bir iki yıl sonra oturmuş bir şekil oluşturmak mümkün olacak.
Merhaba,
Benim 30 a yakın meyve ağacım var. dikeli 3 yıl oldu. şekillendirme budaması yapmadım. çatallama olmuş. bir kaç foto çektim. budama konusunda yardımcı olursanız sevinirim.
mehmet8aydin
06-09-2013, 08:29
[/URL]
[URL]http://img545.imageshack.us/img545/6190/re3y.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/545/re3y.jpg/)
kısın armut agacını dıktım ası yerının altından cıkan dalları kesmelı mıyım ve zamanı ne zamandır..tesekkur ederım..
Resimde ki elma ve erik ağaçlarının budaması nasıl yapılmalıdır ?
Şimdiden teşekkürler...
onur3455
05-01-2014, 10:45
resimdeki vişne ağacının budanmaya ihtiyacı var mıdır. nasıl yapılır yardımcı olur musunuz.
salihcan
09-02-2014, 18:36
Arkadaşlar geçen yıl bu kayısı fidanını ekmiştim fazla gelişmedi nasıl budayım
Tugbaaa-
08-08-2014, 21:22
Arkadaşlar bu budanmış ağaç yaşıyor mu?eğer sorun var ise kurtarmak için neler yapılabilir?ağaçta küçük küçük yeşermeler var
Tugbaaa-
08-08-2014, 21:24
Bu da başka bi açıdan
Tugbaaa-
08-08-2014, 21:25
Ağacın kökü asfaltın altında..başka yere taşıma da olmaz sanırım
vedat-guler
12-09-2014, 15:02
Sevgili dostlar, 2014 nisan ayında tüpte birkaç meyve fidanı dikmiştim. Ağaçlar 2-3 yaşlarındaydı aldığımda. Özellikle erik ve elma ağacı beklediğimin üstünde bir gelişme göstererek biraz hızlı geliştiler ;) Sanırım budanmaları gerekiyor lakin bu konuda maalesef bilgi sahibi değilim. Ekte elma ve erik ağacının resimlerine bakarak ne zaman ve nerelerden budayabileceğimi resimde gösterebilirseniz çok memnun olurum.
517169
517170
jack1020
12-09-2014, 15:03
Merhaba arkadaşlar,
Bu yaz tesadüfen terastaki bir saksıda üzüm büyüdü.Çamaşır ipi kalınlığında tek dal yaklaşık 4-5 mt uzunluğunda bir üzüm fidanı haline geldi.Ben bunu seneye mart ayında bahçeye almak ve parmaklıklı duvar korkuluğuna sardırmak istiyorum...budamasını kaç metreden yapmam lazım...Önerilerinizi bekliyorum..teşekkürler...
Doğakolikk
03-11-2014, 22:35
Bilgiler icin tskler.
Bahçemizde 3 tane meyve ağacımız var. Ve başlarını alıp gökyüzüne doğru yola çıkmışlar. Dün gece oturup budama videolarını izledik ama bizimki gibi ağaçların budamasını yukarı giden bütün ince dalları budayın diyorlar hatta çiçek açmış dahi olsa.ama çok meyve verdi o dallar nasıl kıyarım ya küser vermezse diye endişelerim var. Biri bizi aydınlatabilirse çok mutlu olucam.
kocasinan
27-01-2015, 10:53
Bahçeye 2014 baharında 1 adet sweetheart kiraz diktim, satan adam ilk budamasını yapıp verdi, yazın ağaç kuvvetli gelişti iki anadal Y şeklinde ve yanlarında 3 er dal çıkmıştı, yani 8 kuvvetli gelişmiş dal ben ikisini temmuz ayında kestim ve 3-3 toplam 6 adet kuvvetli dal var, dallar 1 metre uzunluğundadır. Bu kiraz fidanını 2-2 toplam 4 dal ana dal goble terbiye sistemi budamayı düşünmüştüm. İnternette kiraz için doruk dallı budama ve değişik doruk dallı budamadan bahsediliyor;
Benim sizlere danışmak istediğim 1. kiraz goble (vazo) terbiye yöntemi ile budanır mı ?
mahsurları var mıdır. 2.Eğer mutlaka doruk dallı budama yapmam gerekecekse 2015 baharında 1 metre uzunluğunda büyümüş 6 dalın 5'ini kesip 1 tane lider mi bırakacağım ?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
a b d u l l a h
02-02-2015, 11:10
çok teşekkürler çok güzel izah edilmiş canlı uygulama konsa diye düşünüyorum
merhaba,
2 sene önce diktigim bir erik fidanim var, kalinligi 3 cm boyu ise 2.25 cm oldu. ust kismindan asagiya dogru 50 cm indiginizde 4 parça lale seklinde dalları var. ama asagiya köküne kadar da ufak ufak dallar ince cansiz duruyor. 1 metre hizzadan kafasini budasam alttan yeni ve meyve verebilecek dallari cikar mi?
yoksa daha genc ellemeyeyim mi?
tesekkurler
merhaba,
2 sene önce diktigim bir erik fidanim var, kalinligi 3 cm boyu ise 2.25 cm oldu. ust kismindan asagiya dogru 50 cm indiginizde 4 parça lale seklinde dalları var. ama asagiya köküne kadar da ufak ufak dallar ince cansiz duruyor. 1 metre hizzadan kafasini budasam alttan yeni ve meyve verebilecek dallari cikar mi?
yoksa daha genc ellemeyeyim mi?
tesekkurler
Fidan gençken şekil vermelisiniz. Yaşlandıkça şekil vermeniz güçleşir ve keseceğiniz dallar kalınlaşır. Ne kadar kalın dal keserseniz ağaç o kadar büyük stres yaşar. Erikte değişik şekil verme sistemleri var. Eriğin cinsine ve iklime göre verilecek şekil değişir.
Bunlar amatör görüşleridir. Meyve ağaçlarından, erik bölümüne bakarsanız detaylı anlatımlar bulabilirsiniz.
Merhaba arkadaşlkar,
3 adet 3. senesine giden meyve agacım. Budama konusunda yardımcı olabilirmisiniz. Şu an zamanı mı ? yardeımcı olabilirseniz sevinirm.
1 Armut: ilk sene 2 tane armut vardı hepsi düştü yiyemedim. ikinci sene 8 adet armut vardı yarısı düştü. 4 tanesini yedik azcık sertti ama çok lezzetliydi
537236
2 elma: daha hic meyvesini gormedim. govdesinde bir yara var yavas yavas iyilesiyor umarım
537237
3 kayısı : ilk sene 5, ikinci sene 9 tane kayısı verdi. super lezzetli. Ozellikle bu agac gecis yolunda oldugu için boyuna uzamasını isterim. 537238
Merhaba,
Yaklasak 3 senelik bir erik fidanim var. kalinligi 3 cm boyu 2.5 metredir. ustten 50 cm altta artı seklinde dallanma var. bu dallar kalem kalinligindadir. gövde asağıya kadar kuçuk kuçuk dallarla doludur. benim bu fidani nasil budamam gerekiyor.
ekte resmini de cizdim. bana isaretleyebilirseniz sevinirim..
Merhaba,
Yaklasak 3 senelik bir erik fidanim var. kalinligi 3 cm boyu 2.5 metredir. ustten 50 cm altta artı seklinde dallanma var. bu dallar kalem kalinligindadir. gövde asağıya kadar kuçuk kuçuk dallarla doludur. benim bu fidani nasil budamam gerekiyor.
ekte resmini de cizdim. bana isaretleyebilirseniz sevinirim..
Dikim yaparken tepe kesimi yapmadınız herhalde. Dallanma çok yukarıdan olmuş ve fidanın gövdesi çok ince kalmış. Şekil budaması yapmak için hangi terbiye sistemini uygulayacağınıza karar vermelisiniz. Modifiye lider **** goble arasında karar vermelisiniz. Her iki şekil içinde fidanınızın dallanma yüksekliği fazla.
Meyve Ağaçlarında Budama (1/2) - Dailymotion video (http://www.dailymotion.com/video/xq535z_meyve-agaclarinda-budama-1-2_shortfilms)
Ağaç budama hakkında bir şey bilmediğim için nette araştırdığımda üstteki iki bölümden oluşan videoyu gördüm. Diğer izlediklerimin yanında beni tatmin etti ama işi bilenler ne der bilemem.
Buna göre @ Tevfikp , alttaki saçakları kesmek dışında yapmanız gereken birşey yok gibi duruyor. Ayrılmış dört dal sanki ideal durumda.
selamlar,
aldigmda kamçi fidan degildi. bu sekildeydi. ama bir terslik var bence çok yukarida taç şeklinde duruyor. 80 cm den kafasini kessem mi acaba sonuç ne olabilir. ağaca da zarar vermek istemiyorum..
selamlar,
aldigmda kamçi fidan degildi. bu sekildeydi. ama bir terslik var bence çok yukarida taç şeklinde duruyor. 80 cm den kafasini kessem mi acaba sonuç ne olabilir. ağaca da zarar vermek istemiyorum..
Zarar vermezsiniz. Fidan güçlenir ve böyle olması sağlıklı olur. Kamçı fidan değildi demişsiniz. Dallı fidanı siz mi kamçı haline getirdiniz? Goble şeklinde terbiye edecekseniz; Tepe kesiminden sonra farklı yönlere giden 4 dalı bırakıp, lideri kesmeniz gerekir. Bıraktığınız dalları açarak iple yere çakacağınız kazıklara bağlayabilirsiniz. Modifiye lider terbiye sistemi seçerseniz; Farklı yönlere giden dalları aynı şekilde açar, lidere rakip olacak sürgünleri çıkartırsınız.
tesekkurler. Yok hayir agac nasil aldiysam o sekilde kaldi. 1 sene evvel diktim.
O zaman erik agacimi 85 cm den kesiyorum bu aksam. degil mi?
vrdiginiz yanitlara tesekkur ederim. ekteki agaclara nasil bir budama yapmaliyim..
tesekkurler. Yok hayir agac nasil aldiysam o sekilde kaldi. 1 sene evvel diktim.
O zaman erik agacimi 85 cm den kesiyorum bu aksam. degil mi?
Sayın Tevfikp, Erik ağacınızı 1.20 cıvarlarından kesiniz ki, 80-90 cm lerden ana dallarını oluştursun, 85 cm den keserseniz çok alçak bir taç yapısı oluşur ki, bu çok istenmez.
Diğer ağaçlarınızın cinsini belirtirseniz yardımcı olmaya çalışırım.
Arkadaşlar merhaba elmada budama sonrası soğuk vurduğunu budamadan sonra anlamamız mümkün mü uyandıktan sonra mı anlarız. Birde elmada budamadan sonra eksi kaç derece sıcaklıktan etkilenir
Herkese Merhaba,
Gondermis oldugum Fuji elma fidanını(Yarı bodur) bahceme dikmeyi dusunuyorum.
Ancak budaması ile ilgili cok bilgim yok.
Nasil budama yapmam gerektigi ile ilgili bana yardımcı olabilir misiniz?
Fotografini asaigdaki linkden gorebilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/yumusak-cekirdekli-meyveler/542983d1427362310-img_3231a.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/yumusak-cekirdekli-meyveler/542983d1427362310-img_3231a.jpg
Teşekkürler
Merhaba.
Bir tane de Can erik fidanım var.
Onu da nasıl budamam gerektigi hakkında da bilgi alabilrsem çok sevinirim.
Hasan061
27-03-2015, 10:16
Arkadaşlar, budama konusunda youtube da faydalı bigiler buldum ben ama tam emin olmadıktan sonra uygulamak doğru mu bilemiyorum, aslında bilen birisi yanımızda budama yapsa meseleyi daha hızlı öğreniriz diye düşünüyorum.
Hasan061
27-03-2015, 10:24
Sonradan aklıma geldi,bu platformun adını yazdım ama inşallah site kurallarına aykırı değildir,sadece yardımım olur diye düşündüm,şöyle bir durum da söz konusu oradaki videolar geçmiş tarihli olabiliyor iyi detaylı araştırma yapıp, buradaki soru cevap,yani bu sitedeki soru cevap kısmıyla videoları harmanlayıp, sonuca yaklaşmak daha mantıklı diye düşünüyorum.
ligustrum
27-03-2015, 11:41
Merhaba.
Bir tane de Caan erik fidanım var.
Onu da nasıl budamam gerektigi hakkında da bilgi alabilrsem çok sevinirim. Sayın Otbk969 ;Kendimce budadım! Hele tutsunlar, seneye de budanır.
Sayın Otbk969 ;Kendimce budadım! Hele tutsunlar, seneye de budanır.
Tavsiyeniz icin cok tesekkur ederim.
Gostermis oldugunuz gibi budayip yarin dikmeyi deneyecegim hava izin verirse.
Bilgilendirme yapacagim gelismelerle ilgili.
skanatlar
14-09-2015, 15:11
Merhaba,
Trabzon hurması yeni dikildi 2 daldan birini komple kesip Budamam mı gerekor ? Eğer öyle ise hangisini
baranakdag
02-01-2016, 16:28
merhabalar. bahçemizde 5-6 adet ağaç var ve budama konusunda bir bilgimiz yok. babam tabiri caiz ise her budamada ağaçları katlediyor gibi geliyor :). buradan fotoğraflarını atarsam budanacak dallar konusunda yardımcı olabilir misiniz acaba?
merhabalar. bahçemizde 5-6 adet ağaç var ve budama konusunda bir bilgimiz yok. babam tabiri caiz ise her budamada ağaçları katlediyor gibi geliyor :). buradan fotoğraflarını atarsam budanacak dallar konusunda yardımcı olabilir misiniz acaba?
"Bir kişiye iyilik yapmak istiyorsan ona balık verme, balık tutmayı öğret." Ağaçlarınızın fotosuna bakarak, hangi dalların kesileceğini söylemek, yukarıdaki atasözündeki gibi size balık vermek gibi olacaktır. Önemli olan budamanın mantığını öğrenip, kendiniz karar vermenizdir. Budama konusunda, burada da , youtube'ta da yeterince bilgi mevcut. Budamanın amaçlarından en önemlisi, ağacın içine güneş ışığının girmesini sağlamaktır. Pek çok ağacın budamasındaki ana fikir, ağacın içine güneş ışığının girmesini engelleyen dalların çıkartılmasıdır.
-Doğadan-
02-01-2016, 19:21
Elimde bir ana dal 1 sürgünlü limon fidanı var . Yaklaşık 2 metre boyunda 1 parmak kalınlığında( 1-2 mm) aşşağıdaki ağaclar gibi olması için nerelerden budamalıyım ? Limon az sürgün veren bir bitkiyimiş , sürgün vermesi için neler yapmalıyım ? ( umrarım doğru başlıkta sorabilmişimdir )
GÖNÜL GÜNEŞ
12-02-2016, 15:21
arkadaşlar ben thk inönü de çalışıyorum kampımızda elma armut kiraz erik ayva ağaçları var ve en güzel tarafı hepsi organik kamp kurulduktan sonra hocalarımız ve kursiyerlerimiz dikmiş ve bakmış ama yılların bizlere hediyesi olan boş vermişlikle kimse bakmamış doğanın bizlere olan sevgisi gereği bizler her sene meyvelerin tadından faydalanıyoruz ama gençleştirme yapılması gerekliliği aşikar ama bir türlü sıra gelmiyor kimse ilgilenmiyor özellikle armutların tadını ancak 40'lı yaşlardakiler bilir sonraki nesilin bu tadı bildiğini sanmıyorum kısacası bana gençleştirme budaması nasıl yapılabilir budama sonrası genç dallardan tekrar nasıl faydalanabiliz. bu ağaçları nasıl çoğaltabiliriz yardımınız ve fikirlerinize ihtiyacım var
Merhabalar,
İzmir Kemalpaşa da birkaç ay önce bir bahçe aldık ve içerisinde yaklaşık 3 yaşında Alara'dan aldıklarını öğrendiğim 200 adet kiraz var.Hangi tür kiraz oldukları ve nasıl budamam gerektiği konusunda yardımlarınıza ihtiyacım var.Teşekkürler.
Merhabalar,
İzmir Kemalpaşa da birkaç ay önce bir bahçe aldık ve içerisinde yaklaşık 3 yaşında Alara'dan aldıklarını öğrendiğim 200 adet kiraz var.Hangi tür kiraz oldukları ve nasıl budamam gerektiği konusunda yardımlarınıza ihtiyacım var.Teşekkürler.
Bahçeyi aldığın kişilere sor. Bilmiyorlarsa, fidanları kimin adına aldıklarını öğrenip, Alara fidana sor. Kesin kayıtları vardır. Alara sattıysa büyük ihtimal ziraat 900 dür. Ama emin olmak için sormakta fayda var. Bahçeniz hayırlı, uğurlu olsun.
Bu arada kirazların gelişimi, kirazdan çok şeftali ya da kayısı gibi olmuş. Tek ana dal ve yanlarda yardımcı dallar olmalıydı ama sanki goble gibi budanmış. Bakımsızlıktan mı öyle yoksa bilerek mi öyle yapılmış bilemiyorum. Uzman arkadaşlar yanıtlayacaktır.
Çok teşekkür ederim tarku.
lider dal budama sistemini bildiklerini sanmıyorum,komşu bahçelerde de örneğini göremedim açıkçası daha çok goble şeklinde budanmak istendiği kanısındayım.bakımsızlık konusunda sizinle hem fikirim.İnşallah fazla geç kalmadan ağaçlara olması gereken şekli verebiliriz
Çok teşekkür ederim tarku.
lider dal budama sistemini bildiklerini sanmıyorum,komşu bahçelerde de örneğini göremedim açıkçası daha çok goble şeklinde budanmak istendiği kanısındayım.bakımsızlık konusunda sizinle hem fikirim.İnşallah fazla geç kalmadan ağaçlara olması gereken şekli verebiliriz
Fidanların şekillerine bakınca, lider dal seçmeye kalksanız ağaçların aksları bozulacak ve kırılma riski artacak. Tercih sizin ancak ben olsam fidanları fazla zorlamaz, mevcut sisteme göre budardım.
Haklısınız,önümüzdeki hafta budamayı planladık.
gunes tor
14-04-2016, 21:55
Merhaba arkadaslar,
Evımızdeki bahcemızde bırkac meyve agacımız var..Bu sene babam bır kac tane daha meyve fıdanı dıkmıs..Anca annem ve babam organık olsun doğal olsun yok dogada nasıl buyuyorsa oyle buyusun mantıgıyla bugune kadar hemen hemen hıc budama yapmamıslar ...Benım arastırmalarım dogrultusunda ıse budamanın nedenlı onemlı oldugunu gordum..Kamcı fıdan ya da lıder bırakılmıs fıdan oldugunda budama yapacak ve buyutecek durumdayım sanırım..tabıkı eksıklerım cok gelıstırmeye calısıyorum..sızden rıcam yukledıgım resımler ıle ılgılı bıır kac sorum olacaktı tereddute dustugum bu konuda bana yardımcı olursanız cok ama cok memnun kalırım ..şimdiden teşekkurler. Sevgiyle kalın.
1 nolu ağaç:
605511
605512
Bu cevız agacımız kendı cabaları ıle buyumus..Lider yapma kısmını gecmısız dıye dusunuyorum..A)Sızce goble budama mı yapılması lazım?
B) 3 numaralı dalı kesmeyı dusunuyorum cunku 2 numaralı dalla catallanmıs bırbırının ustunde.
C)5 numaralı kucuk bıcımsız dalıda kesme taraftarıyım..
D)uctan budama nereden yapmalıyım tam kestıremedım acıkcası..
2 nolu ağaç:
605513
Bu vısne agacımız sanırım, dalları demır gıbı sert..lider olusmus ancak dık konuma getırılmeyecek kadar sert..
A)bunu da mı goble budama yapsam acaba..baska onerısı olan?
3 nolu ağaç:
605514
Bu da seftalı olması lazım.tepe noktası fazla yuksekten kesılmıs ama guzel lıder ve dallar olusmus..
A)sızce yıne de sıfırdan baslayıp kısa tepe noktası kesımı yapmalımıyım? B)lıder dısındakı dallar uzun mu sızce bıraz daha kısaltmalımıyım?
C)son olarak da lıderın ordakı tepe noktası ıyıce temızlenmelımı bazıları boyle et payı bırakıldıgında sorun olacagını soyluyorlar da..
4 nolu ağaç:
605515
A)Bu agacımızın sanırım budama zamanı gectı dıye dusunuyorum..yanılıyormuyum?
B)sadece uc kesım yapıcam sonra yaprak dokumunde buyuk budama yapmayı dusunuyorum..
gunes tor
14-04-2016, 21:59
5 nolu ağaç:
605518
605519
Bu ağacımızda da gelısım guzel gıbı..
A)sızce lıderden uc kesımı yapmalımıyım?
6 nolu ağaç:
605520
A)Bu agacımızda da tepe noktasını lıder gorunumdekı dala kadar ındırmeyı dusunuyorum..bılmem yanlıs mı dusunuyorum?
çiçeksever
26-04-2016, 12:38
Elma ağacımı bu sene bir arkadaşa budattım. Bu sene daha iyi ürün beklerken ağacın çiçekleri üzerinde kalakaldı. Sorunu anlayamadım. Yardım bekliyorum.
defender77
26-04-2016, 12:48
Merhaba,
Trabzon hurması yeni dikildi 2 daldan birini komple kesip Budamam mı gerekor ? Eğer öyle ise hangisini
Şubat ayı gibi kırmızı çizili yerlerden dal uçlarını makas ile vurursanız, fidanınız yeşil ile çizili alt kısımlardan dallanacaktır. Sonraki yıllarda ağaca çanak formunu verecek şekilde budamala yapabilirsiniz.
Ceviz aşılarımın gövde üzerindeki yaralarının çabuk iyileşmesi için ne yapmalıyım bilgisi olan yazarmı acep teşekkürler
Duranta bitkisi nasıl budanir ne zaman budanir ve nasıl genişletebilirim.......
bayramay
22-11-2016, 20:30
ayva ağaçlarım yapraklarını dökmek üzere. kışa girerken nasıl ilaçlama yapmam gerekiyor.
mustafa431
14-03-2017, 08:06
bütün bilgiler için teşekkürler
Hellmarch
03-01-2018, 17:33
Herkese merhaba,
Meyve ağaçlarımı budamaya başlayacağım. Fakat ağaçları incelerken, resimlerde görüldüğü gibi aşı yerine yakın yerden 2 adet dal vermiş. Bunlardan birini kesmeli miyim?
Herkese merhaba,
Meyve ağaçlarımı budamaya başlayacağım. Fakat ağaçları incelerken, resimlerde görüldüğü gibi aşı yerine yakın yerden 2 adet dal vermiş. Bunlardan birini kesmeli miyim?
Çıkan dalların ikisi de aşının üzerinden mi çıkmış? Sağ taraftaki kolun dallanması daha güzel gibi. Eğer ikisi de aşının üzerinden çıkmışsa, soldakini kesip sağ kolla devam edebilirsin. Ağacın düzelmesi için bir dayanak koyabilirsen ileride düzelir.
Sayın akçapakça, hem oya ağacı başlığında hem de burada yazmış olduğunuz
yanlış ve gereksiz mesajlarınızla ne yapmak istiyorsunuz?
Bu tip adamlara forumda ihtiyaç var. Bu tip mesajlar olunca, benim sivri yorumlarım arada kaynayabilir. :p
aziztoprak
07-01-2018, 09:50
Yeni bahçeme (500 m2) kenar sınırları olmak şartıyla 4 e metre aralıklarla her çeşitten meyve fidanları alıp diktim. Evime yakın olduğu için Ağaç a.ş. den aldım. Ancak fidanların bodur değil klasik cins olduğunu fidanları diktikten sonra anladım. Özellikle deniz manzarasının kapanmaması, kolay işleme ve verim bakımından kısa boylu bodur meyve ağaçları istiyordum aslında. Bundan sonra ne yapabilirim uygun budama ile klasik meyve fidanlarını bodurlaştırma imkanı var mıdır? Arsa 500 m2 yalova kaytazdere de. %15-20 eğimli killi toprak, eğim kuzey yönünde körfeze doğru.
Diktiğim fidanlar: hurma (hachia), elma granny smith, elma starking, vişne, kiraz, erik president, ayva eşme, badem, şeftali, houşi armudu
Alıp henüz dikmediklerim (bu hafta toprak içinde bekliyor): Ceviz chandler, incir beyaz, incir siyah, papaz erik, kızılcık, nar.
Vereceğiniz bilgi ve yönlendirmeler için şimdiden teşekkürler.
Taşlıbahçe
07-01-2018, 18:37
Yeni bahçeme (500 m2) kenar sınırları olmak şartıyla 4 e metre aralıklarla her çeşitten meyve fidanları alıp diktim. Evime yakın olduğu için Ağaç a.ş. den aldım. Ancak fidanların bodur değil klasik cins olduğunu fidanları diktikten sonra anladım. Özellikle deniz manzarasının kapanmaması, kolay işleme ve verim bakımından kısa boylu bodur meyve ağaçları istiyordum aslında. Bundan sonra ne yapabilirim uygun budama ile klasik meyve fidanlarını bodurlaştırma imkanı var mıdır? Arsa 500 m2 yalova kaytazdere de. %15-20 eğimli killi toprak, eğim kuzey yönünde körfeze doğru.
Diktiğim fidanlar: hurma (hachia), elma granny smith, elma starking, vişne, kiraz, erik president, ayva eşme, badem, şeftali, houşi armudu
Alıp henüz dikmediklerim (bu hafta toprak içinde bekliyor): Ceviz chandler, incir beyaz, incir siyah, papaz erik, kızılcık, nar.
Vereceğiniz bilgi ve yönlendirmeler için şimdiden teşekkürler.
Öncelikle klasik anaç olduğundan emin misiniz; yani diktikten sonra nasıl anladınız?
Klasik anaçlar da uygun budamayla kısa tutulabilir ama işini bilen birinin her yıl ağaçlara elinin değmesi gerekir.
Diğer taraftan klasik anaçlar bodur klon anaçlara göre daha dayanıklı ve kanaatkardırlar, bodur anaçların kök sistemi zayıf olduğundan bilhassa susuzluğa pek gelemezler, ekstrem hava koşullarından daha çabuk etkilenirler ki son yıllarda bu türden durumları sıklıkla yaşıyoruz.
Araziniz eğimli olduğuna göre eviniz varsa, bulunduğu noktadan yalnızca bir kısmı manzarayı kapatır diye düşünüyorum. Eğer öyleyse yalnızca o ağaçları bodurlaştırma yoluna girebilir veya yalnızca o ağaçları bodur anaçlı fidanlarla değiştirebilirsiniz diye düşünüyorum.
aziztoprak
07-01-2018, 19:37
Sayın Taşlıbahçe, ilave bitki almaya gittiğimde satıştaki görevli elemana sordum. Bizde bodur fidan yok dedi. Bunlar büyük ağaç dedi. Ama bilinçli mi söyledi emin değilim. Yarın yetkili birisini arayıp sormayı düşünüyorum. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekküre ederim.
Sağolun.
Taşlıbahçe
08-01-2018, 18:08
Sayın Taşlıbahçe, ilave bitki almaya gittiğimde satıştaki görevli elemana sordum. Bizde bodur fidan yok dedi. Bunlar büyük ağaç dedi. Ama bilinçli mi söyledi emin değilim. Yarın yetkili birisini arayıp sormayı düşünüyorum. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekküre ederim.
Sağolun.
Ağaç A.Ş meyve fidanlarını başka üretici fidanlık(lar)dan temin ediyor, çalıştıkları yerle veya yerlerle irtibata geçerseniz en sağlıklı bilgiye ulaşabilirsiniz.
aziztoprak
08-01-2018, 20:14
Merhaba Taşlıbahçe. Bugün Ağaç A.Ş. ye telefon açıp yetkili birine sordum. Çıplak köklü fidanların yarı bodur cins olduğunu söyledi. İçim biraz rahatladı. Fidanları 4 er metre ara arsa sınırı kenarlarından 70-80 cm içerden olacak şekilde tek sıra halinde diktim. Mesafe çok mu yakın acaba. Araları biraz daha açmam gerekir mi? Fidanların dibine biraz yanmış çiflik gübresi ve az miktarda leonardit karıştırıp üst toprakla karışım yapaıp dolduruyorum. Uygun mudur. Kalan fidanlarımı (Armut, Nar, Papaz erik, Kızılcık, üzüm sultaniye, kivi) bu şekilde yapayım mı? Fidanların şimdiden uygun budama ile şekil budaması yapılması gerekir diye öğrendim doğru mudur. Yan dalı olan fidanların dallarını çıta ile açarak yatay pozisyon vermeyi şimdiden yapmak uygun olur mu? Saygılar.
Taşlıbahçe
08-01-2018, 20:33
Merhaba Taşlıbahçe. Bugün Ağaç A.Ş. ye telefon açıp yetkili birine sordum. Çıplak köklü fidanların yarı bodur cins olduğunu söyledi. İçim biraz rahatladı. Fidanları 4 er metre ara arsa sınırı kenarlarından 70-80 cm içerden olacak şekilde tek sıra halinde diktim. Mesafe çok mu yakın acaba. Araları biraz daha açmam gerekir mi? Fidanların dibine biraz yanmış çiflik gübresi ve az miktarda leonardit karıştırıp üst toprakla karışım yapaıp dolduruyorum. Uygun mudur. Kalan fidanlarımı (Armut, Nar, Papaz erik, Kızılcık, üzüm sultaniye, kivi) bu şekilde yapayım mı? Fidanların şimdiden uygun budama ile şekil budaması yapılması gerekir diye öğrendim doğru mudur. Yan dalı olan fidanların dallarını çıta ile açarak yatay pozisyon vermeyi şimdiden yapmak uygun olur mu? Saygılar.
4 m ara gayet yeterli, arsa sınırındaki mesafeyi komşu arsanın durumunu düşünerek belirlemek uygun olur; hasadı komşu arsadan yapabilecek misiniz, ağaçlarınızın dalları oraya geçtiğinde komşunuz sorun çıkaracak mı? gibi soruların cevapları da önemli :)
Az miktarda gübre ve leonardit uygundur.
Mart ayında budarsanız olası kış zararlanmalarını atlatmış olursunuz.
Kivilerin dikim mesafelerini sıklaştırabilirsiniz, erkek fidanı da unutmayın ve bir de çardak hazırlamanız gerekecek.
Dal eğme, bağlama gibi işleri yaz mevsimlerinde yapmanız daha iyi olur.
Kolaygelsin...
aziztoprak
09-01-2018, 19:11
Bilgiler için çok teşekkürler. Sağlıcakla kalın.
Beşiktaş
05-02-2018, 12:27
Sn. arkadaşlar;
Mart başında ağaç budamalarımı yapacağım.
Kayısı ağacım geçen seneden bu şekilde bir gelişim göstermiş.
Nasıl bir budama yolu izlemeliyim sizce?
Dallarda özellikle irili ufaklı kısa sürgünler var.
Yardımlarınızı bekliyorum.
Saygılarımla.
Sn. Beşiktaş, Fazla bir şeye gerek yok.klasik bir iki dokunuş....o kadar ...
İçe bakan ufak dalları budayın,diğer yöneylere bakan yeni oluşan dalları aralıklı olarak bırakın,yani dip dibe sürgün vermiş birbirine çok yakın sürgün vermiş olan dalcıkları kökten alın.En uzun kalan dik yukarı giden sol dalın ucundan 10-20 cm arası kesin.
Bir dalı dipten kesim yok eder,
Dibe yakın bir noktadan kesim kuvvetli sürgün verdirir, o dal çok fazla uzar,
Dalın ortasından kesim yarı sürgün yarı meyve bıdamasıdır,
Dalın ucundan az bir kesim meyve surgunu verdirir,boy surgunu verdirmez.
Merhabalar. Bahçemizdeki elma ağacını aşılayalı 4 yıl oldu . Bu süre zarfında sadece bir elma verdi o da büyüyemeden düştü ve bugüne kadar hiç budama yapmadık. nasıl yapacağım konusunda yardımcı olursanız sevinirim . ağacın resmini alttaki linke ekledim
https://hizliresim.com/GD89ZZ
evandevan5
28-02-2019, 11:44
MEYVE AĞAÇLARINDA BUDAMA
Prof. Dr. Ali ÜNAL
E.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü
EGE ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Çiftçi Broşürü : 28
Meyve Ağaçları Neden Budanır?
Meyve yetiştiriciliğinde kaliteli ve bol ürün alabilmek için toprak işleme, sulama, gübreleme, mücadele gibi tedbirlerin yanında her yıl budamanın da yapılması zorunludur.
Budama yapılmayan ağaçlarda;
taç düzensiz gelişir,
fazla verim nedeniyle dallar kırılır,
küçük ve kalitesiz meyve oluşur,
sık dallanma sonucu iç kısımdaki dallar ışık almaz,
kısa zamanda verim düşer
periyodisite (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) görülür
Bu nedenle budama, meyvecilikte karlılık oranını artırmak için yapılması gereken en önemli bakım tedbirlerindendir.
Meyve ağaçlarında budama, dal kesme, dal eğme, dal seyreltme, uç alma ve dalların açılarının genişletilmesi veya daraltılması gibi işlemlere denir. Bu işlemler genel olarak şu amaçlar için yapılır.
Fidan dikim esnasında kök ve gövde arasındaki dengeyi sağlamak.
Ağaçlara istenilen şekli vermek.
Şekli oluşturulmuş ve verime yatmış ağaçlarda verilmiş şekli muhafaza etmek.
Ağaçlarda meyve verimi ile sürgün oluşumunu dengelemek.
Dal çıkarma ile meyve seyreltmesi yapmak.
Periyodisitenin (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) etkisini azaltmak.
İyi bir taçlandırma ile ağaç tacının iç kısımlarının da ışıklanma ve havalanmasını sağlayarak bu kısımlardan da meyve almak.
Dal kırılma ve sarkmalarını azaltmak.
Ne Zaman Budama Yapılmalıdır?
Meyve ağaçlarında budama, genelde kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği bölgelerde sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren budamaya başlanır. Kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar devam edilebilir.
Kışları çok soğuk geçen bölgelerde ise budama yerlerinin soğuktan zarar görmemeleri için budamayı soğuklar geçtikten sonra; fakat ağaçlar uyanmadan önce yapmalıdır.
Meyve ağaçları kış ayları dışında yaz başlangıcında da, kış aylarındaki kadar sert olmamak şartıyla budanabilir. Bu dönemde yapılan budama, genç ağaçlarda şekil vermek için yapılır. Bu budama dal eğme, uç alma, açı genişletme veya daraltma şeklinde olur. Yaz başlangıcında yaşlı ağaçlarda ise aşırı olmamak kaydıyla iç kısımların ışık almasını sağlamak için dal seyreltmesi yapılır. Bu budamada öncelikle ana dallardan çıkan obur dallar ile dalların uç kısımlarında birbirine yakın kuvvetli gelişen dallardan bazıları çıkarılır. Ana dalların uç kısmında ana dala rakip olabilecek kuvvetli dalların kalanları eğilerek zayıflatılır.
Budamanın Genel Kuralları Nelerdir?
Meyve ağaçlarının budanma şekli, meyve tür ve çeşidine, ağaçların yaşına, toprak ve iklim koşullarına, budamadan beklenen amaca ve ağacın gelişme gücüne göre değişir. Bu nedenle her meyve tür ve çeşidinin değişik iklim ve toprak koşullarındaki gelişme gücünün ve bunların budamaya karşı gösterdiği tepkilerin iyi bilinmesi gerekir. Ayrıca dalların kesilmesi, bırakılacak ve kesilecek dalların iyi seçilmesi konusundaki genel kuralların da bilinmesi zorunludur. Bazı kurallar aşağıda sıralanmıştır.
Meyve ağaçlarına tabii büyümelerine uygun şekiller verilmelidir.
Kuvvetli gelişen ağaçlarda veya dallarda az kesim yapılmalı, zayıf gelişenlerde ise fazla kesim yapmalıdır.
Ağaçlarda dal kesimi yeni sürgün oluşumunu artırır ve genç ağaçlarda meyveye yatmayı geciktirir. Dal eğme, bükme, boğma, bilezik alma gibi işlemler ise erken meyveye yatmayı sağlar.
Zayıf gelişen dalların gelişmesini artırmak için açıları daraltılmalı, kuvvetli gelişen dalların gelişmesini azaltmak için ise dallar eğilerek açıları genişletilmelidir.
Dallar, ana dala birleştiği yerden itibaren geniş bir yay yapacak şekilde eğilmelidir.
Şekil oluşturma amacıyla ana dalların açılarının düzenlenmesinde ana dalların gövde ile açıları 45-60 olmalıdır. Bu işlem yaz aylarında da yapılabilir.
Kuvvetli gelişen ve yan dal oluşturmayan türlerde (kiraz, armut, elma gibi) gerekirse yaz aylarında da uç alarak istenilen aralıklarda yan dal oluşması sağlanmalıdır.
Budanan yerlerde tırnak veya budak bırakılmamalıdır.
Fazla yara açmamak için çok sayıda yan dal kesimi yerine mümkünse bir dal kesimi ile aynı işi görmeye çalışmalıdır. Kesimler fazla meyilli olmamalıdır.
Kalın dal kesimlerinde mutlaka yük alma işlemi yapılmalıdır. Bu sayede kabuk veya dal yarılmaları önlenmiş olur. Yara yerleri aşı macunu veya kara boya ile kapatılmalıdır.
Dallar çok sık değilse ana dalların alt kısımlarından dipten dal çıkarmamalıdır. Dal üzerindeki meyve yükü öncelikle uçtan itibaren geriye doğru dal çıkarılarak sağlanmalıdır. Uçta bırakılan dal altta kalan en yakın dallara göre daha kuvvetli gelişmiş olmalıdır.
Dal kesimleri bir yan dalın veya gözün hemen üzerinden gözün veya dalın aksi yönüne doğru hafif meyilli olarak yapılmalıdır.
Budama Şekilleri Nelerdir?
Meyve ağaçlarında üç tür budama yapılmaktadır. Bunlar; şekil budaması, mahsul budaması ve gençleştirme budamasıdır.
1. Şekil Budaması Meyve ağaçlarında, meyve fidanı dikildikten sonra normal verime yatıncaya kadar yapılan budama, ağaca şekil vermek içindir. Ağaca verilecek şekil bölgenin hava nisbi nemi ve güneşlenme durumuna göre değişir. Nemli ve kapalı yerlerde ortası açık şekiller; güneşli, sıcak ve kurak yerlerde ortası kapalı şekiller tercih edilmelidir. Meyve fidanı dikildiği ilk yıldan itibaren ağaç şekli iyi oluşturulmalıdır. Bu, ağacın ilerdeki verimini ve meyve kalitesini büyük ölçüde etkiler. Ayrıca, budama, hasat, ilaçlama gibi bakım işlerinin de kolay ve uygun şekilde yapılmasını sağlar. Bu nedenle yeni meyve bahçesi kuran yetiştiricilerin, genç meyve ağaçlarında bölgeye ve ağacın genel gelişme yapısına uygun taç oluşturması zorunludur.
Meyve ağaçlarına şekil verilirken, seçilen ana dalların gelişme güçlerinin aynı olması dengeli bir tacın oluşması için önemlidir. Dikimden sonraki yılda istenen yönde ve sayıda dal oluşmamışsa, fidan sert kesilerek yeni dalların meydana gelmesi sağlanır. Bir fidan üzerinde aynı gelişme gücünde dal bulmak genellikle zordur. İlk yıllarda birbirinden farklı gelişme gücünde olan dalların, iyi budama ile birkaç yıl içinde aynı kuvvette gelişmelerini sağlamak mümkündür. Bunun için zayıf gelişen dal sert kesilerek (fazla dal çıkarılarak) ve gövde ile yaptığı açı da daraltılarak kuvvetli gelişmesi sağlanır. Kuvvetli gelişen dallardaki kesimler daha az yapılır. Ana dalları oluşturacak bu dalların gövde ile yaptığı açılar sağlam bir tacın oluşması için 45-60 derece olmalıdır. Ayrıca, Goble şeklinde, ana dallar aynı noktadan çıkmamalıdır.
Bir meyve ağacından en yüksek verimi alabilmek için ana dalların iyi oluşturulması yanında yardımcı dalların da düzenli seçilmesi gerekir. Genellikle genç ağaçlar kuvvetli ve uzun sürgünler meydana getirirler. Ana dalı oluşturacak bu sürgünler üzerinde yardımcı (tali) dalların meydana gelmesi için dalların uçları kesilmelidir. Bilhassa yan dal vermeyen meyve tür ve çeşitlerinde bu çok önemlidir. 80-100 cm ve daha uzun sürgün veren genç ağaçlarda dalların uçları alınmadığında istenilen yönde ve sayıda tali dallar oluşmayacağı için ilerde ana dallar üzerinde boşluklar meydana gelir. Bu da ağaçtan genelde daha az meyve alınmasına neden olur.
Ana dalların uçları alınırken en uçta bırakılan dal veya göz mutlaka tacın dışına doğru bakmalıdır. Ayrıca ana dal üzerinde bırakılan her kademedeki tali dallar bütün ana dallarda aynı yönde ve aynı yükseklikte olmalıdır. Dal kesimlerinde tırnak bırakmamalıdır. Başka bir ifade ile kesimler ya bir gözün hemen üzerinden veya o dal üzerindeki bir yan dalın koltuğundan dal veya gözün ters yönüne doğru hafif eğimli olarak yapılmalıdır.
2. Mahsul Budaması
Meyve ağacı normal verime yattıktan sonra yapılan budamaya mahsul budaması denir. Bir meyve ağacında mahsul budamasına başlamadan önce ağaç bütünüyle incelenmeli; çıkacak ve bırakılacak kalın dallar tespit edilmelidir. Dal kesimlerine öncelikle kuru, yaralanmış ve hastalıklı dallarla ana dallardan çıkmış obur dallardan başlanmalıdır. Bundan sonraki budama meyve dalı seyreltmesi ve ana dalların dengelenmesini amaçlar. Meyve dalı seyreltmesi ağacın gelişme gücü dikkate alınarak yapılır. Ana ve tali dalların budanmasına dal uçlarından başlanır ve geriye kesim uygulanarak bu dalların gereğinden fazla uzaması engellenir.
Budama sonucunda ağaçta bırakılacak en uç dallar veya gözler daha öncede belirtildiği gibi tacın dışına doğru bakmalı, diğer dallar ise ağacın boşluklarını doldurmalı ve güneş görebilmelidir. Kalın dallar üzerinde bulunan küçük meyve dalları çok sık değillerse kesilmemelidir. Böylece ağaç tacının maksimum hacminden yararlanılarak verim artırılabilir.
Kalın ve bilhassa ana dalların devamını sağlayacak en uçta bırakılan dallar, ondan sonra gelen ve ağacın gelişme gücüne göre uçtan itibaren 30-60 cm uzakta bırakılan yan dallardan daha kuvvetli olmalıdır. Eğer uçtaki dal bir gözün üzerinden kesilerek kısaltılmış ise gözün bırakıldığı dal üzerindeki ilk dallar yine 30-60 cm altta bulunmalı ve uzunlukları bu dalın yaklaşık üçte bir uzunluğunda olmalıdır.
Mahsul budamasında meyve dallarının uzunluğu iri meyveli şeftali, elma ve armut gibi meyve türlerinde en fazla 40 cm kadar olmalıdır. Zayıf dallar daha kısa, kuvvetli dallar daha uzun bırakılmalıdır. Bir yıllık uzun bir dalın ucu kesilmeden bırakılırsa, üzerinde meydana gelen fazla sayıdaki meyve, dalın kırılmasına neden olabilir. Ayrıca böyle dallar yeterli uzunlukta yeni sürgün veremezler. Bilhassa şeftali ağaçlarında daha sonraki yıllar verimde azalma ve ağacın gelişmesinde zayıflama görülür. Mahsul budaması sonucunda ağaç hem o yıl yeterli ürün vermeli, hem de daha sonraki yıllarda verim verecek yeni sürgünler oluşturmalıdır. Bir dalın hem meyve vermesi ve hem de yeni sürgün oluşturması o dalın ortalama üçte birini (1/3’ünü) kesmekle sağlanabilir. Daha fazla kesim meyvenin az olmasına, fakat sürgünlerin kuvvetli gelişmesine, az kesim ise meyvenin çok olmasına ve sürgünlerin zayıf gelişmesine neden olur. Ortalama 30 cm’den kısa olan meyve dallarında genellikle uç alma işlemi yapılmamalıdır.
3. Gençleştirme Budaması
Meyve ağaçları yaşlandıkça genellikle verimi fazlalaşır ve sürgün gelişmesi zayıflar. Bu tür bir gelişmenin uzun süre devam etmesi, zamanla verimin de azalmasına neden olur. İyi, kaliteli ve her yıl düzenli meyve elde etmek, ancak ağaç fizyolojik dengede olduğu zaman mümkündür. Yaşlı ağaçlarda diğer bakım tedbirleri yanında, ağaçta yapılacak kalın dal kesimleri yani gençleştirme budaması da ağacın verimini ve sürgün gelişmesini dengeler. Bazı meyve türleri çok kalın dal keserek ağacı gençleştirmeye karşı zamk çıkarma, kuruma gibi olumsuz tepki gösterirler. Bu gruba giren erik, kiraz, vişne, kayısı, şeftali ve badem gibi meyve türlerinde geçleştirme budaması, daha genç ve ince dalları keserek yapılmalıdır. Elma, armut, zeytin, ayva ve turunçgiller gibi meyve türlerinde gençleştirme budaması başarıyla uygulanır.
Meyve ağaçlarının budanmasında yukarıda anlatılan genel kurallar her zaman bütün meyve ağaçlarında uygulanamaz. Çünkü her ağacın gelişme gücü ve şekli farklıdır. Bu nedenle budamada da farklılıklar olabilir.
Budayıcı budama sırasında aşağıda belirtilen konulara dikkat etmelidir.
budamanın şeklini ve dal kesim miktarını,
ağacın gelişme gücünü,
ağaçtan bir yıl önce alınan meyve miktarını,
meyve dallarındaki çiçek tomurcuğunun miktarını
budamaya etkili olabilecek diğer faktörleri
Başka bir ifade ile budayıcı ağacı iyi tanımalı ve onun kesime karşı göstereceği tepkiyi, dolayısıyla kesimin verime ve meyve kalitesine etkilerini iyi tahmin edebilmelidir.
Budama Sonrasında Neler Yapılmalıdır?
Budama sonunda çıkan budama artıkları ve bahçe kenarlarındaki çalılıklar, kuru bitki parçaları hastalık ve zararlıların en iyi barınak yeridir. Meyve ağaçlarına ve ürünlerine zarar veren bu hastalık ve zararlıların çoğalmaması için bu artıklar yakılmalı veya bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Budama sonunda meyve ağaçlarında kış ilaçlamalarının da yapılması zorunludur.
1058 10591060
ağaçlarda tırnak budaması hakkında bilginiz varmı?
ağaçlarda tırnak budaması hakkında bilginiz varmı?
Tırnak budaması dediğiniz şey, tırnaklı kesim olabilir mi? Tırnak budaması hiç duymadım.
obabilgesi
28-02-2019, 19:09
Sanırım çok iştahlı büyüyen (obur) dalların uçlarının alınmasından bahseder. Bir nevi yaz budaması. Bizim oralarda da obur dalın ucunu el-tırnak yordamıyla koparır büyümesine müsaade etmezler.
brucealan1
19-03-2019, 13:41
MEYVE AĞAÇLARINDA BUDAMA
Prof. Dr. Ali ÜNAL
E.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü
EGE ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Çiftçi Broşürü : 28
Meyve Ağaçları Neden Budanır?
Meyve yetiştiriciliğinde kaliteli ve bol ürün alabilmek için toprak işleme, sulama, gübreleme, mücadele gibi tedbirlerin yanında her yıl budamanın da yapılması zorunludur.
Budama yapılmayan ağaçlarda;
taç düzensiz gelişir,
fazla verim nedeniyle dallar kırılır,
küçük ve kalitesiz meyve oluşur,
sık dallanma sonucu iç kısımdaki dallar ışık almaz,
kısa zamanda verim düşer
periyodisite (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) görülür
Bu nedenle budama, meyvecilikte karlılık oranını artırmak için yapılması gereken en önemli bakım tedbirlerindendir.
Meyve ağaçlarında budama, dal kesme, dal eğme, dal seyreltme, uç alma ve dalların açılarının genişletilmesi veya daraltılması gibi işlemlere denir. Bu işlemler genel olarak şu amaçlar için yapılır.
Fidan dikim esnasında kök ve gövde arasındaki dengeyi sağlamak.
Ağaçlara istenilen şekli vermek.
Şekli oluşturulmuş ve verime yatmış ağaçlarda verilmiş şekli muhafaza etmek.
Ağaçlarda meyve verimi ile sürgün oluşumunu dengelemek.
Dal çıkarma ile meyve seyreltmesi yapmak.
Periyodisitenin (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) etkisini azaltmak.
İyi bir taçlandırma ile ağaç tacının iç kısımlarının da ışıklanma ve havalanmasını sağlayarak bu kısımlardan da meyve almak.
Dal kırılma ve sarkmalarını azaltmak.
Ne Zaman Budama Yapılmalıdır?
Meyve ağaçlarında budama, genelde kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği bölgelerde sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren budamaya başlanır. Kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar devam edilebilir.
Kışları çok soğuk geçen bölgelerde ise budama yerlerinin soğuktan zarar görmemeleri için budamayı soğuklar geçtikten sonra; fakat ağaçlar uyanmadan önce yapmalıdır.
Meyve ağaçları kış ayları dışında yaz başlangıcında da, kış aylarındaki kadar sert olmamak şartıyla budanabilir. Bu dönemde yapılan budama, genç ağaçlarda şekil vermek için yapılır. Bu budama dal eğme, uç alma, açı genişletme veya daraltma şeklinde olur. Yaz başlangıcında yaşlı ağaçlarda ise aşırı olmamak kaydıyla iç kısımların ışık almasını sağlamak için dal seyreltmesi yapılır. Bu budamada öncelikle ana dallardan çıkan obur dallar ile dalların uç kısımlarında birbirine yakın kuvvetli gelişen dallardan bazıları çıkarılır. Ana dalların uç kısmında ana dala rakip olabilecek kuvvetli dalların kalanları eğilerek zayıflatılır.
Budamanın Genel Kuralları Nelerdir?
Meyve ağaçlarının budanma şekli, meyve tür ve çeşidine, ağaçların yaşına, toprak ve iklim koşullarına, budamadan beklenen amaca ve ağacın gelişme gücüne göre değişir. Bu nedenle her meyve tür ve çeşidinin değişik iklim ve toprak koşullarındaki gelişme gücünün ve bunların budamaya karşı gösterdiği tepkilerin iyi bilinmesi gerekir. Ayrıca dalların kesilmesi, bırakılacak ve kesilecek dalların iyi seçilmesi konusundaki genel kuralların da bilinmesi zorunludur. Bazı kurallar aşağıda sıralanmıştır.
Meyve ağaçlarına tabii büyümelerine uygun şekiller verilmelidir.
Kuvvetli gelişen ağaçlarda veya dallarda az kesim yapılmalı, zayıf gelişenlerde ise fazla kesim yapmalıdır.
Ağaçlarda dal kesimi yeni sürgün oluşumunu artırır ve genç ağaçlarda meyveye yatmayı geciktirir. Dal eğme, bükme, boğma, bilezik alma gibi işlemler ise erken meyveye yatmayı sağlar.
Zayıf gelişen dalların gelişmesini artırmak için açıları daraltılmalı, kuvvetli gelişen dalların gelişmesini azaltmak için ise dallar eğilerek açıları genişletilmelidir.
Dallar, ana dala birleştiği yerden itibaren geniş bir yay yapacak şekilde eğilmelidir.
Şekil oluşturma amacıyla ana dalların açılarının düzenlenmesinde ana dalların gövde ile açıları 45-60 olmalıdır. Bu işlem yaz aylarında da yapılabilir.
Kuvvetli gelişen ve yan dal oluşturmayan türlerde (kiraz, armut, elma gibi) gerekirse yaz aylarında da uç alarak istenilen aralıklarda yan dal oluşması sağlanmalıdır.
Budanan yerlerde tırnak veya budak bırakılmamalıdır.
Fazla yara açmamak için çok sayıda yan dal kesimi yerine mümkünse bir dal kesimi ile aynı işi görmeye çalışmalıdır. Kesimler fazla meyilli olmamalıdır.
Kalın dal kesimlerinde mutlaka yük alma işlemi yapılmalıdır. Bu sayede kabuk veya dal yarılmaları önlenmiş olur. Yara yerleri aşı macunu veya kara boya ile kapatılmalıdır.
Dallar çok sık değilse ana dalların alt kısımlarından dipten dal çıkarmamalıdır. Dal üzerindeki meyve yükü öncelikle uçtan itibaren geriye doğru dal çıkarılarak sağlanmalıdır. Uçta bırakılan dal altta kalan en yakın dallara göre daha kuvvetli gelişmiş olmalıdır.
Dal kesimleri bir yan dalın veya gözün hemen üzerinden gözün veya dalın aksi yönüne doğru hafif meyilli olarak yapılmalıdır.
Budama Şekilleri Nelerdir?
Meyve ağaçlarında üç tür budama yapılmaktadır. Bunlar; şekil budaması, mahsul budaması ve gençleştirme budamasıdır.
1. Şekil Budaması Meyve ağaçlarında, meyve fidanı dikildikten sonra normal verime yatıncaya kadar yapılan budama, ağaca şekil vermek içindir. Ağaca verilecek şekil bölgenin hava nisbi nemi ve güneşlenme durumuna göre değişir. Nemli ve kapalı yerlerde ortası açık şekiller; güneşli, sıcak ve kurak yerlerde ortası kapalı şekiller tercih edilmelidir. Meyve fidanı dikildiği ilk yıldan itibaren ağaç şekli iyi oluşturulmalıdır. Bu, ağacın ilerdeki verimini ve meyve kalitesini büyük ölçüde etkiler. Ayrıca, budama, hasat, ilaçlama gibi bakım işlerinin de kolay ve uygun şekilde yapılmasını sağlar. Bu nedenle yeni meyve bahçesi kuran yetiştiricilerin, genç meyve ağaçlarında bölgeye ve ağacın genel gelişme yapısına uygun taç oluşturması zorunludur.
Meyve ağaçlarına şekil verilirken, seçilen ana dalların gelişme güçlerinin aynı olması dengeli bir tacın oluşması için önemlidir. Dikimden sonraki yılda istenen yönde ve sayıda dal oluşmamışsa, fidan sert kesilerek yeni dalların meydana gelmesi sağlanır. Bir fidan üzerinde aynı gelişme gücünde dal bulmak genellikle zordur. İlk yıllarda birbirinden farklı gelişme gücünde olan dalların, iyi budama ile birkaç yıl içinde aynı kuvvette gelişmelerini sağlamak mümkündür. Bunun için zayıf gelişen dal sert kesilerek (fazla dal çıkarılarak) ve gövde ile yaptığı açı da daraltılarak kuvvetli gelişmesi sağlanır. Kuvvetli gelişen dallardaki kesimler daha az yapılır. Ana dalları oluşturacak bu dalların gövde ile yaptığı açılar sağlam bir tacın oluşması için 45-60 derece olmalıdır. Ayrıca, Goble şeklinde, ana dallar aynı noktadan çıkmamalıdır.
Bir meyve ağacından en yüksek verimi alabilmek için ana dalların iyi oluşturulması yanında yardımcı dalların da düzenli seçilmesi gerekir. Genellikle genç ağaçlar kuvvetli ve uzun sürgünler meydana getirirler. Ana dalı oluşturacak bu sürgünler üzerinde yardımcı (tali) dalların meydana gelmesi için dalların uçları kesilmelidir. Bilhassa yan dal vermeyen meyve tür ve çeşitlerinde bu çok önemlidir. 80-100 cm ve daha uzun sürgün veren genç ağaçlarda dalların uçları alınmadığında istenilen yönde ve sayıda tali dallar oluşmayacağı için ilerde ana dallar üzerinde boşluklar meydana gelir. Bu da ağaçtan genelde daha az meyve alınmasına neden olur.
Ana dalların uçları alınırken en uçta bırakılan dal veya göz mutlaka tacın dışına doğru bakmalıdır. Ayrıca ana dal üzerinde bırakılan her kademedeki tali dallar bütün ana dallarda aynı yönde ve aynı yükseklikte olmalıdır. Dal kesimlerinde tırnak bırakmamalıdır. Başka bir ifade ile kesimler ya bir gözün hemen üzerinden veya o dal üzerindeki bir yan dalın koltuğundan dal veya gözün ters yönüne doğru hafif eğimli olarak yapılmalıdır.
2. Mahsul Budaması
Meyve ağacı normal verime yattıktan sonra yapılan budamaya mahsul budaması denir. Bir meyve ağacında mahsul budamasına başlamadan önce ağaç bütünüyle incelenmeli; çıkacak ve bırakılacak kalın dallar tespit edilmelidir. Dal kesimlerine öncelikle kuru, yaralanmış ve hastalıklı dallarla ana dallardan çıkmış obur dallardan başlanmalıdır. Bundan sonraki budama meyve dalı seyreltmesi ve ana dalların dengelenmesini amaçlar. Meyve dalı seyreltmesi ağacın gelişme gücü dikkate alınarak yapılır. Ana ve tali dalların budanmasına dal uçlarından başlanır ve geriye kesim uygulanarak bu dalların gereğinden fazla uzaması engellenir.
Budama sonucunda ağaçta bırakılacak en uç dallar veya gözler daha öncede belirtildiği gibi tacın dışına doğru bakmalı, diğer dallar ise ağacın boşluklarını doldurmalı ve güneş görebilmelidir. Kalın dallar üzerinde bulunan küçük meyve dalları çok sık değillerse kesilmemelidir. Böylece ağaç tacının maksimum hacminden yararlanılarak verim artırılabilir.
Kalın ve bilhassa ana dalların devamını sağlayacak en uçta bırakılan dallar, ondan sonra gelen ve ağacın gelişme gücüne göre uçtan itibaren 30-60 cm uzakta bırakılan yan dallardan daha kuvvetli olmalıdır. Eğer uçtaki dal bir gözün üzerinden kesilerek kısaltılmış ise gözün bırakıldığı dal üzerindeki ilk dallar yine 30-60 cm altta bulunmalı ve uzunlukları bu dalın yaklaşık üçte bir uzunluğunda olmalıdır.
Mahsul budamasında meyve dallarının uzunluğu iri meyveli şeftali, elma ve armut gibi meyve türlerinde en fazla 40 cm kadar olmalıdır. Zayıf dallar daha kısa, kuvvetli dallar daha uzun bırakılmalıdır. Bir yıllık uzun bir dalın ucu kesilmeden bırakılırsa, üzerinde meydana gelen fazla sayıdaki meyve, dalın kırılmasına neden olabilir. Ayrıca böyle dallar yeterli uzunlukta yeni sürgün veremezler. Bilhassa şeftali ağaçlarında daha sonraki yıllar verimde azalma ve ağacın gelişmesinde zayıflama görülür. Mahsul budaması sonucunda ağaç hem o yıl yeterli ürün vermeli, hem de daha sonraki yıllarda verim verecek yeni sürgünler oluşturmalıdır. Bir dalın hem meyve vermesi ve hem de yeni sürgün oluşturması o dalın ortalama üçte birini (1/3’ünü) kesmekle sağlanabilir. Daha fazla kesim meyvenin az olmasına, fakat sürgünlerin kuvvetli gelişmesine, az kesim ise meyvenin çok olmasına ve sürgünlerin zayıf gelişmesine neden olur. Ortalama 30 cm’den kısa olan meyve dallarında genellikle uç alma işlemi yapılmamalıdır.
3. Gençleştirme Budaması
Meyve ağaçları yaşlandıkça genellikle verimi fazlalaşır ve sürgün gelişmesi zayıflar. Bu tür bir gelişmenin uzun süre devam etmesi, zamanla verimin de azalmasına neden olur. İyi, kaliteli ve her yıl düzenli meyve elde etmek, ancak ağaç fizyolojik dengede olduğu zaman mümkündür. Yaşlı ağaçlarda diğer bakım tedbirleri yanında, ağaçta yapılacak kalın dal kesimleri yani gençleştirme budaması da ağacın verimini ve sürgün gelişmesini dengeler. Bazı meyve türleri çok kalın dal keserek ağacı gençleştirmeye karşı zamk çıkarma, kuruma gibi olumsuz tepki gösterirler. Bu gruba giren erik, kiraz, vişne, kayısı, şeftali ve badem gibi meyve türlerinde geçleştirme budaması, daha genç ve ince dalları keserek yapılmalıdır. Elma, armut, zeytin, ayva ve turunçgiller gibi meyve türlerinde gençleştirme budaması başarıyla uygulanır.
Meyve ağaçlarının budanmasında yukarıda anlatılan genel kurallar her zaman bütün meyve ağaçlarında uygulanamaz. Çünkü her ağacın gelişme gücü ve şekli farklıdır. Bu nedenle budamada da farklılıklar olabilir.
Budayıcı budama sırasında aşağıda belirtilen konulara dikkat etmelidir.
budamanın şeklini ve dal kesim miktarını,
ağacın gelişme gücünü,
ağaçtan bir yıl önce alınan meyve miktarını,
meyve dallarındaki çiçek tomurcuğunun miktarını
budamaya etkili olabilecek diğer faktörleri
Başka bir ifade ile budayıcı ağacı iyi tanımalı ve onun kesime karşı göstereceği tepkiyi, dolayısıyla kesimin verime ve meyve kalitesine etkilerini iyi tahmin edebilmelidir.
Budama Sonrasında Neler Yapılmalıdır?
Budama sonunda çıkan budama artıkları ve bahçe kenarlarındaki çalılıklar, kuru bitki parçaları hastalık ve zararlıların en iyi barınak yeridir. Meyve ağaçlarına ve ürünlerine zarar veren bu hastalık ve zararlıların çoğalmaması için bu artıklar yakılmalı veya bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Budama sonunda meyve ağaçlarında kış ilaçlamalarının da yapılması zorunludur.
1058 10591060
Excellent information
brucealan1
19-03-2019, 13:42
MEYVE AĞAÇLARINDA BUDAMA
Prof. Dr. Ali ÜNAL
E.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü
EGE ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Çiftçi Broşürü : 28
Meyve Ağaçları Neden Budanır?
Meyve yetiştiriciliğinde kaliteli ve bol ürün alabilmek için toprak işleme, sulama, gübreleme, mücadele gibi tedbirlerin yanında her yıl budamanın da yapılması zorunludur.
Budama yapılmayan ağaçlarda;
taç düzensiz gelişir,
fazla verim nedeniyle dallar kırılır,
küçük ve kalitesiz meyve oluşur,
sık dallanma sonucu iç kısımdaki dallar ışık almaz,
kısa zamanda verim düşer
periyodisite (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) görülür
Bu nedenle budama, meyvecilikte karlılık oranını artırmak için yapılması gereken en önemli bakım tedbirlerindendir.
Meyve ağaçlarında budama, dal kesme, dal eğme, dal seyreltme, uç alma ve dalların açılarının genişletilmesi veya daraltılması gibi işlemlere denir. Bu işlemler genel olarak şu amaçlar için yapılır.
Fidan dikim esnasında kök ve gövde arasındaki dengeyi sağlamak.
Ağaçlara istenilen şekli vermek.
Şekli oluşturulmuş ve verime yatmış ağaçlarda verilmiş şekli muhafaza etmek.
Ağaçlarda meyve verimi ile sürgün oluşumunu dengelemek.
Dal çıkarma ile meyve seyreltmesi yapmak.
Periyodisitenin (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) etkisini azaltmak.
İyi bir taçlandırma ile ağaç tacının iç kısımlarının da ışıklanma ve havalanmasını sağlayarak bu kısımlardan da meyve almak.
Dal kırılma ve sarkmalarını azaltmak.
Ne Zaman Budama Yapılmalıdır?
Meyve ağaçlarında budama, genelde kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği bölgelerde sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren budamaya başlanır. Kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar devam edilebilir.
Kışları çok soğuk geçen bölgelerde ise budama yerlerinin soğuktan zarar görmemeleri için budamayı soğuklar geçtikten sonra; fakat ağaçlar uyanmadan önce yapmalıdır.
Meyve ağaçları kış ayları dışında yaz başlangıcında da, kış aylarındaki kadar sert olmamak şartıyla budanabilir. Bu dönemde yapılan budama, genç ağaçlarda şekil vermek için yapılır. Bu budama dal eğme, uç alma, açı genişletme veya daraltma şeklinde olur. Yaz başlangıcında yaşlı ağaçlarda ise aşırı olmamak kaydıyla iç kısımların ışık almasını sağlamak için dal seyreltmesi yapılır. Bu budamada öncelikle ana dallardan çıkan obur dallar ile dalların uç kısımlarında birbirine yakın kuvvetli gelişen dallardan bazıları çıkarılır. Ana dalların uç kısmında ana dala rakip olabilecek kuvvetli dalların kalanları eğilerek zayıflatılır.
Budamanın Genel Kuralları Nelerdir?
Meyve ağaçlarının budanma şekli, meyve tür ve çeşidine, ağaçların yaşına, toprak ve iklim koşullarına, budamadan beklenen amaca ve ağacın gelişme gücüne göre değişir. Bu nedenle her meyve tür ve çeşidinin değişik iklim ve toprak koşullarındaki gelişme gücünün ve bunların budamaya karşı gösterdiği tepkilerin iyi bilinmesi gerekir. Ayrıca dalların kesilmesi, bırakılacak ve kesilecek dalların iyi seçilmesi konusundaki genel kuralların da bilinmesi zorunludur. Bazı kurallar aşağıda sıralanmıştır.
Meyve ağaçlarına tabii büyümelerine uygun şekiller verilmelidir.
Kuvvetli gelişen ağaçlarda veya dallarda az kesim yapılmalı, zayıf gelişenlerde ise fazla kesim yapmalıdır.
Ağaçlarda dal kesimi yeni sürgün oluşumunu artırır ve genç ağaçlarda meyveye yatmayı geciktirir. Dal eğme, bükme, boğma, bilezik alma gibi işlemler ise erken meyveye yatmayı sağlar.
Zayıf gelişen dalların gelişmesini artırmak için açıları daraltılmalı, kuvvetli gelişen dalların gelişmesini azaltmak için ise dallar eğilerek açıları genişletilmelidir.
Dallar, ana dala birleştiği yerden itibaren geniş bir yay yapacak şekilde eğilmelidir.
Şekil oluşturma amacıyla ana dalların açılarının düzenlenmesinde ana dalların gövde ile açıları 45-60 olmalıdır. Bu işlem yaz aylarında da yapılabilir.
Kuvvetli gelişen ve yan dal oluşturmayan türlerde (kiraz, armut, elma gibi) gerekirse yaz aylarında da uç alarak istenilen aralıklarda yan dal oluşması sağlanmalıdır.
Budanan yerlerde tırnak veya budak bırakılmamalıdır.
Fazla yara açmamak için çok sayıda yan dal kesimi yerine mümkünse bir dal kesimi ile aynı işi görmeye çalışmalıdır. Kesimler fazla meyilli olmamalıdır.
Kalın dal kesimlerinde mutlaka yük alma işlemi yapılmalıdır. Bu sayede kabuk veya dal yarılmaları önlenmiş olur. Yara yerleri aşı macunu veya kara boya ile kapatılmalıdır.
Dallar çok sık değilse ana dalların alt kısımlarından dipten dal çıkarmamalıdır. Dal üzerindeki meyve yükü öncelikle uçtan itibaren geriye doğru dal çıkarılarak sağlanmalıdır. Uçta bırakılan dal altta kalan en yakın dallara göre daha kuvvetli gelişmiş olmalıdır.
Dal kesimleri bir yan dalın veya gözün hemen üzerinden gözün veya dalın aksi yönüne doğru hafif meyilli olarak yapılmalıdır.
Budama Şekilleri Nelerdir?
Meyve ağaçlarında üç tür budama yapılmaktadır. Bunlar; şekil budaması, mahsul budaması ve gençleştirme budamasıdır.
1. Şekil Budaması Meyve ağaçlarında, meyve fidanı dikildikten sonra normal verime yatıncaya kadar yapılan budama, ağaca şekil vermek içindir. Ağaca verilecek şekil bölgenin hava nisbi nemi ve güneşlenme durumuna göre değişir. Nemli ve kapalı yerlerde ortası açık şekiller; güneşli, sıcak ve kurak yerlerde ortası kapalı şekiller tercih edilmelidir. Meyve fidanı dikildiği ilk yıldan itibaren ağaç şekli iyi oluşturulmalıdır. Bu, ağacın ilerdeki verimini ve meyve kalitesini büyük ölçüde etkiler. Ayrıca, budama, hasat, ilaçlama gibi bakım işlerinin de kolay ve uygun şekilde yapılmasını sağlar. Bu nedenle yeni meyve bahçesi kuran yetiştiricilerin, genç meyve ağaçlarında bölgeye ve ağacın genel gelişme yapısına uygun taç oluşturması zorunludur.
Meyve ağaçlarına şekil verilirken, seçilen ana dalların gelişme güçlerinin aynı olması dengeli bir tacın oluşması için önemlidir. Dikimden sonraki yılda istenen yönde ve sayıda dal oluşmamışsa, fidan sert kesilerek yeni dalların meydana gelmesi sağlanır. Bir fidan üzerinde aynı gelişme gücünde dal bulmak genellikle zordur. İlk yıllarda birbirinden farklı gelişme gücünde olan dalların, iyi budama ile birkaç yıl içinde aynı kuvvette gelişmelerini sağlamak mümkündür. Bunun için zayıf gelişen dal sert kesilerek (fazla dal çıkarılarak) ve gövde ile yaptığı açı da daraltılarak kuvvetli gelişmesi sağlanır. Kuvvetli gelişen dallardaki kesimler daha az yapılır. Ana dalları oluşturacak bu dalların gövde ile yaptığı açılar sağlam bir tacın oluşması için 45-60 derece olmalıdır. Ayrıca, Goble şeklinde, ana dallar aynı noktadan çıkmamalıdır.
Bir meyve ağacından en yüksek verimi alabilmek için ana dalların iyi oluşturulması yanında yardımcı dalların da düzenli seçilmesi gerekir. Genellikle genç ağaçlar kuvvetli ve uzun sürgünler meydana getirirler. Ana dalı oluşturacak bu sürgünler üzerinde yardımcı (tali) dalların meydana gelmesi için dalların uçları kesilmelidir. Bilhassa yan dal vermeyen meyve tür ve çeşitlerinde bu çok önemlidir. 80-100 cm ve daha uzun sürgün veren genç ağaçlarda dalların uçları alınmadığında istenilen yönde ve sayıda tali dallar oluşmayacağı için ilerde ana dallar üzerinde boşluklar meydana gelir. Bu da ağaçtan genelde daha az meyve alınmasına neden olur.
Ana dalların uçları alınırken en uçta bırakılan dal veya göz mutlaka tacın dışına doğru bakmalıdır. Ayrıca ana dal üzerinde bırakılan her kademedeki tali dallar bütün ana dallarda aynı yönde ve aynı yükseklikte olmalıdır. Dal kesimlerinde tırnak bırakmamalıdır. Başka bir ifade ile kesimler ya bir gözün hemen üzerinden veya o dal üzerindeki bir yan dalın koltuğundan dal veya gözün ters yönüne doğru hafif eğimli olarak yapılmalıdır.
2. Mahsul Budaması
Meyve ağacı normal verime yattıktan sonra yapılan budamaya mahsul budaması denir. Bir meyve ağacında mahsul budamasına başlamadan önce ağaç bütünüyle incelenmeli; çıkacak ve bırakılacak kalın dallar tespit edilmelidir. Dal kesimlerine öncelikle kuru, yaralanmış ve hastalıklı dallarla ana dallardan çıkmış obur dallardan başlanmalıdır. Bundan sonraki budama meyve dalı seyreltmesi ve ana dalların dengelenmesini amaçlar. Meyve dalı seyreltmesi ağacın gelişme gücü dikkate alınarak yapılır. Ana ve tali dalların budanmasına dal uçlarından başlanır ve geriye kesim uygulanarak bu dalların gereğinden fazla uzaması engellenir.
Budama sonucunda ağaçta bırakılacak en uç dallar veya gözler daha öncede belirtildiği gibi tacın dışına doğru bakmalı, diğer dallar ise ağacın boşluklarını doldurmalı ve güneş görebilmelidir. Kalın dallar üzerinde bulunan küçük meyve dalları çok sık değillerse kesilmemelidir. Böylece ağaç tacının maksimum hacminden yararlanılarak verim artırılabilir.
Kalın ve bilhassa ana dalların devamını sağlayacak en uçta bırakılan dallar, ondan sonra gelen ve ağacın gelişme gücüne göre uçtan itibaren 30-60 cm uzakta bırakılan yan dallardan daha kuvvetli olmalıdır. Eğer uçtaki dal bir gözün üzerinden kesilerek kısaltılmış ise gözün bırakıldığı dal üzerindeki ilk dallar yine 30-60 cm altta bulunmalı ve uzunlukları bu dalın yaklaşık üçte bir uzunluğunda olmalıdır.
Mahsul budamasında meyve dallarının uzunluğu iri meyveli şeftali, elma ve armut gibi meyve türlerinde en fazla 40 cm kadar olmalıdır. Zayıf dallar daha kısa, kuvvetli dallar daha uzun bırakılmalıdır. Bir yıllık uzun bir dalın ucu kesilmeden bırakılırsa, üzerinde meydana gelen fazla sayıdaki meyve, dalın kırılmasına neden olabilir. Ayrıca böyle dallar yeterli uzunlukta yeni sürgün veremezler. Bilhassa şeftali ağaçlarında daha sonraki yıllar verimde azalma ve ağacın gelişmesinde zayıflama görülür. Mahsul budaması sonucunda ağaç hem o yıl yeterli ürün vermeli, hem de daha sonraki yıllarda verim verecek yeni sürgünler oluşturmalıdır. Bir dalın hem meyve vermesi ve hem de yeni sürgün oluşturması o dalın ortalama üçte birini (1/3’ünü) kesmekle sağlanabilir. Daha fazla kesim meyvenin az olmasına, fakat sürgünlerin kuvvetli gelişmesine, az kesim ise meyvenin çok olmasına ve sürgünlerin zayıf gelişmesine neden olur. Ortalama 30 cm’den kısa olan meyve dallarında genellikle uç alma işlemi yapılmamalıdır.
3. Gençleştirme Budaması
Meyve ağaçları yaşlandıkça genellikle verimi fazlalaşır ve sürgün gelişmesi zayıflar. Bu tür bir gelişmenin uzun süre devam etmesi, zamanla verimin de azalmasına neden olur. İyi, kaliteli ve her yıl düzenli meyve elde etmek, ancak ağaç fizyolojik dengede olduğu zaman mümkündür. Yaşlı ağaçlarda diğer bakım tedbirleri yanında, ağaçta yapılacak kalın dal kesimleri yani gençleştirme budaması da ağacın verimini ve sürgün gelişmesini dengeler. Bazı meyve türleri çok kalın dal keserek ağacı gençleştirmeye karşı zamk çıkarma, kuruma gibi olumsuz tepki gösterirler. Bu gruba giren erik, kiraz, vişne, kayısı, şeftali ve badem gibi meyve türlerinde geçleştirme budaması, daha genç ve ince dalları keserek yapılmalıdır. Elma, armut, zeytin, ayva ve turunçgiller gibi meyve türlerinde gençleştirme budaması başarıyla uygulanır.
Meyve ağaçlarının budanmasında yukarıda anlatılan genel kurallar her zaman bütün meyve ağaçlarında uygulanamaz. Çünkü her ağacın gelişme gücü ve şekli farklıdır. Bu nedenle budamada da farklılıklar olabilir.
Budayıcı budama sırasında aşağıda belirtilen konulara dikkat etmelidir.
budamanın şeklini ve dal kesim miktarını,
ağacın gelişme gücünü,
ağaçtan bir yıl önce alınan meyve miktarını,
meyve dallarındaki çiçek tomurcuğunun miktarını
budamaya etkili olabilecek diğer faktörleri
Başka bir ifade ile budayıcı ağacı iyi tanımalı ve onun kesime karşı göstereceği tepkiyi, dolayısıyla kesimin verime ve meyve kalitesine etkilerini iyi tahmin edebilmelidir.
Budama Sonrasında Neler Yapılmalıdır?
Budama sonunda çıkan budama artıkları ve bahçe kenarlarındaki çalılıklar, kuru bitki parçaları hastalık ve zararlıların en iyi barınak yeridir. Meyve ağaçlarına ve ürünlerine zarar veren bu hastalık ve zararlıların çoğalmaması için bu artıklar yakılmalı veya bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Budama sonunda meyve ağaçlarında kış ilaçlamalarının da yapılması zorunludur.
1058 10591060
Excellent information. I am agree with you.
Kayrum38
19-03-2019, 18:56
4 m ara gayet yeterli, arsa sınırındaki mesafeyi komşu arsanın durumunu düşünerek belirlemek uygun olur; hasadı komşu arsadan yapabilecek misiniz, ağaçlarınızın dalları oraya geçtiğinde komşunuz sorun çıkaracak mı? gibi soruların cevapları da önemli :)
Az miktarda gübre ve leonardit uygundur.
Mart ayında budarsanız olası kış zararlanmalarını atlatmış olursunuz.
Kivilerin dikim mesafelerini sıklaştırabilirsiniz, erkek fidanı da unutmayın ve bir de çardak hazırlamanız gerekecek.
Dal eğme, bağlama gibi işleri yaz mevsimlerinde yapmanız daha iyi olur.
Kolaygelsin...
Dört yaşında yarı bodur meyve ağaçlarım var .500 er gram dap gübresi attım.Leonardit atmama gerek var mı ? Ne işe yarar ? Atacaksam ne kadar atmalıyım.
arkadaşlar bu yıl bahçeye bir armut fidanı diktim 4 tane dar açılı dal var. nasıl bir yöntemle büyütmeliyim acaba fidanı? gözlere müdahele gerekiyor mu sizce?
teşekkürler
Vantilatör
20-10-2020, 10:52
Yazılanları okudum ama genede kendim yapmaya cesaret edemedim yarı bodur 3 ağacım var regina kiraz pinklaydi elma monreo şeftalı bu ağaçları geçen sen eylülde diktim hiç budama kesme yapmadım şimdi budamak istiyorum biraz büyüdüler kalınlaştılar ama nasıl yapmalıyım ilk budamayı Ağaçları verimsiz hale getirmek istemiyorum
https://imagizer.imageshack.com/v2/150x100q90/924/YcZnku.jpg (https://imageshack.com/i/poYcZnkuj)
https://imagizer.imageshack.com/v2/150x100q90/922/tOT1Lv.jpg (https://imageshack.com/i/pmtOT1Lvj)
https://imagizer.imageshack.com/v2/150x100q90/923/ehgELe.jpg (https://imageshack.com/i/pnehgELej)
Merhabalar,
Bahçemde çeşitli meyve ağaçları var, yaşları 15 gibi. Uygun bakım sağlanamadığı için hepsi verimsiz duruma geldiler. Boyları orantısız biçimde uzadı. Meyvesine ulaşılabilir durumda değiller. Gerçi doğru düzgün meyve de vermiyorlar. Ben bunların uzun olan dallarını komple kesip kısaltmak istiyorum. Bir bodur ağaç kıvamı vermek istiyorum. Böyle birşey yapsam hata yapmış olur muyum ve bu zaman aralığı bunun için uygun mu?
Teşekkür ederim.
CilekFidesi
29-10-2021, 14:46
Ceviz ağaçlarında budama yaptığım yerler kuruma yapıyor sonra da böceklenip çürüyor. Hem çürüme hem de böceklenmeyi önlemek için budama yerlerine ne sürmeliyim? Tavan boyası sürmenin sakıncası olur mu? Veya sentetik boya kullansam zararı olur mu? teşekkürler.
YÜKSEK MÜHENDİS
14-04-2022, 23:20
Zeytin ağacı budaması hakkında bilgi alabileceğimiz bir yazı olmuş.
https://tarimsaluretim.com/zeytin-agaci-budama/
Ceviz ağaçlarında budama yaptığım yerler kuruma yapıyor sonra da böceklenip çürüyor. Hem çürüme hem de böceklenmeyi önlemek için budama yerlerine ne sürmeliyim? Tavan boyası sürmenin sakıncası olur mu? Veya sentetik boya kullansam zararı olur mu? teşekkürler.
Tv. deki tarım programında 'sutut' sürdüler. Neymiş diye bakınca bir çeşit izolasyon boyasıymış.
CemTorun
26-06-2023, 09:35
Merhaba,
Bakımsız kaldığı için aşırı uzamış olan ve rüzgar sebebiyle de fazlaca sallanan bir kayısı fidanı var.
Kırılmasından korktuğum için dalları kısaltmak istiyorum.
3 yaşında bir fidan. Parmak kalınlığında dallar ana gövdeden yaklasık 1.5 - 2 metre kadar uzamış durumda.
Bu fidanda şu an budama yapabilir miyim?
Nasıl budamalıyım?
Teşekkürler...
Merhaba, Ankara için dikim zamanı en uygun ne zamandır? 4-5 adet fidan aldım ama bu yıl soğuklar erken başladı. Tüplü olarak bekletsem mi yoksa hemen dikebilir miyim?
heyyamola
29-11-2024, 11:23
Merhaba, Ankara için dikim zamanı en uygun ne zamandır? 4-5 adet fidan aldım ama bu yıl soğuklar erken başladı. Tüplü olarak bekletsem mi yoksa hemen dikebilir miyim?
Toprağın tavını kollayarak bir an önce dikmenizi öneririm. Toprak donmuş veya çamur olmasın. Ankara için en uygun dikim zamanı Kasım ve Mart aylarıdır.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.