View Full Version : Nariel / Çeşitli Bonsai Denemeleri
Sürekli değişik fidanlar bulmaya çalıştığım için hepsine ayrı başlık açmaktansa, bundan sonra uğraşacaklarımı bu başlıkta yazmaya karar verdim.
Bugün bayram hediyesi olarak, bir piknik alanındaki birçok çalıdan gövdesini en çok beğendiğimi söktüm.
Türünün ne olduğunu bilmiyorum ama yapraklarını neredeyse tamamen dökmüştü, üzerinde bulunan 3-4 sarı yaprağı da ben kopardım. Etraftaki aynı tür diğer çalıların yaprakları henüz duruyordu, acaba bitkide mi sorun var diye sökmeden önce dal uçlarını budadım, bitki kuru değil.
Çıplak köke yakın bir durumda söktüm, kazık kök uzayıp gidiyordu ama ben 10 cm kadar kalacak şekilde kökü kestim. Daha kesmeli miyim dersiniz?
Kökler şok olmasın diye çıkarır çıkarmaz bir poşetin içine doldurduğum toprağa diktim ağaççığı. Bu mevsimde yaprak dökmüş olmasına şaşırdım, bu tarihte bu durumdaki bir ağacı sökmek onu öldürür mü? En kısa zamanda genişçe bir saksıya geçireceğim bitkiyi.
48490
48491
48492
48493
48494
Üç ana gövde, toprağın çok az altında, bir yumruyla birleşiyorlar. Bonsai saksısına alırken bu yumruyu ortaya çıkarmayı düşünüyorum. Yumrunun fotoğrafını, ağaççığı büyük saksıya geçirirken çekeceğim.
Topraktan söküm için vakit biraz erken, bazı riskleri olacaktır. Yaşadığı şoku atlatması için hafif gölge, geceleri soğuk almayacak bir ortamda durması iyi olur.
Harun Parlak
30-09-2008, 21:31
Yaprakları olsaydı türü kolay anlışılırdı. Ama ben adi kızılcık 'a benzetdim. Söküm yaptığınız yerden mümkünse toprağı ile berber söküm yapın yapamıyorsanız azda olsa sökülen yerden bir miktar toprak alıp dibine koyunki. Bulınduğu ortamın baktarilerini getirmiş olun. Bu şekilde uyandığında şoke olmasın.
Etraftaki yapraklı çalıları fotoğraflamayı unuttum, orta boy(3,5 cm kadar), oval ve gevşek, açık yeşildi yapraklar. Sık sık bu çalıları görüyorum ama hiç çiçekli ya da meyveli hallerini görmedim.
Bir poşet dolusu toprağa koydum hemen, toprağı bulunduğu yerden aldım. Çam toprağı, bol çürüntülü.
Saksıya diktikten sonra görünüm için önerilerinizi almak istiyorum, öncelikle boyunu kısaltmalı mıyım?
Gövdelerin ve dalların konumuyla ilgili de sorularım olacak..
Bir süre boyunca hiç bir şey yapmamalısınız. Bitki sökülme şokunu atlatmalı, üst üste birden çok sarsıcı uygulama yapmayın. Zaten söküm yapmak için mevsim çok uygun değil. İkinci bir sarsıcı uygulamaya geçmeyin.
Ali H. ALI
01-10-2008, 14:10
Nariel iyi gunler, arkadaslarin onerilerini uygularsan agaci yasatma sansin olabilir.
Asagidaki linke bakarsaniz soktugunuz agaciniza nasil bakmaniz gereken bircok bilgi yaninda, dogadan bir agac sokmeden once de nelere dikkat etmeniz gerektigini ogrenebilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2975
Sökmek çok zor olmadı, bir adet uzayıp giden kazık kök dışında güçlü kökleri yoktu ve derinde değildi. Ancak etrafında iri taşlar olduğundan toprağıyla beraber alamadım, epey taş çıkardım kazarken.
Büyük bir saksıya aldım biraz önce, kazık kökü biraz daha kısalttım çünkü saksıya sığmadı.
Umarım yaşar.
Kök kısmının fotoğrafları:
48549
48550
Bu fidanım için yorum yapabilirseniz sevinirim, çok beğendim ve bonsai olabilir umuduyla aldım. Bu haliyle de çok güzel gözüküyor ama bonsai yapmaya çalışmak istiyorum.
Cinsini bilmiyorum, bir çeşit çam mı acaba? Büyür mü yoksa bodur mu kalır?
Bu ağaçla bonsai çalışması yapan var mı aranızda, nasıl bir şekil verilebilir? Kafamda canlandıramadım bunun bonsai halini.. Şeklini hiç değiştirmeyip sadece köklerini kayaya sardırıp açığa çıkarsam bonsai görünümü alır mı?
Alır almaz daha büyük bir saksıya geçirdim toprağını dağıtmadan.
48552
Merhaba, içimdeki bonzai hevesi git gide artıyor. Yukarıda sorduğum ağacın elwoodi olduğunu öğrendim, acaba elwoodi ile nasıl bir bonsai yapılabilir?
Bugün yeni bir fidan aldım Eminönü'den, cüce nar. Yapısı güzel geldi gözüme, hemen bir bonsai şekli aldırabilir miyim buna acaba? Yoksa diğer çalışmalarımda olduğu gibi pek işlem yapmadan bekleyeyim mi?
49183
49184
Bir de bugün kampüsten kokarağaç fidanları söktüm, biliyorum ki bir ay içinde mevsimlik çevre düzenlemeleri kapsamında bu fidanlar biçilecek, bulundukları yer ıslah edilecek. Her yıl bunlar gibi akçaağaç fidanlarını da biçiyorlar, bu yüzden az köklü ya da sadece toprakaltı gövdeli de olsa "ya tutarsa" diyerek bunları söktüm. Kimisi öyle güzel gövde kıvrımı yapmış ki, tam bonsailik. Şimdi toprak altında kaldı bu kıvrımlar, tutmalarını bekliyorum.
49185
49186
Harun Parlak
09-10-2008, 14:39
Selamlar Sayın Nariel ikiz gövdeli fidanınız çok güzel iki gövdeli bir bonsai yapılabilir. Bir ay sonra budama yapabilirsiniz. Diğer fidanları yeni söktüklerini tutmasını istiyorsanız en tepede iki yaprak kalıncaya kadar hepsini kopar ki fazla su harcamasın ozaman tutma yüzdesi daha fazla olur.
Teşekkür ederim Sayın Tekin, cüce narımı nasıl budamalıyım? Nasıl bir şekil aldırmalıyım? Budayıp kuşa çevirmekten korkuyorum.
Elwoodi ile nasıl bir bonsai yapılabilir?
Harun Parlak
09-10-2008, 14:52
Elvudiyi kıvrımli dik tarz yapabilirsiniz. Cüce narınız baya boylu olduğu için mecburen altdan budama yapacaksınız. Dolayısı ile ilk yıl sizinde dediğiniz gibi kuşa çevirmek zorundasınız.
Alttaki kalın dalları bırakıp üste doğru incelen bir şekil oluştursam uygun olmaz mı? Yani alt dalları budamayıp kullansam? Daha önce yapılmış cüce nar bonsailerini epey incelemiştim ama iş başa düşünce ne yapacağımı bilemiyorum.
Elwoodi'yi budayıp telleyeyim mi? Kıvrımlı dik tarzı biliyorum ama nasıl uygulayacağımı kara kara düşünüyorum.
Harun Parlak
09-10-2008, 15:05
Sayın Nariel hnm inşallah yakın bir zamanda İSTANBUL BONSAİ ATÖLYE çalışması olurda katılırsınız. Bu tür çalışmaların çok çok faydalı oluyor. Budama için acele etmeyin daha zamanınız var. Budama zamanına kadar biraz daha araştırma yapın.
Elimden geldiği kadar araştırma yapıyorum, forumda yazılanları okudum. Bonsai resimleri inceliyorum, bu arada da kendi ağaçlarımı gözümde ulu ağaçlar gibi canlandırmaya çalışıyorum.
Atölye çalışması olduğunda gelebilir miyim bilmiyorum ama gelebilenler için mutlaka çok faydalı olacaktır.
Demek yine ağaçlarımla sadece bakışacağız.
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.. Sizin çalışmalarınızı da beğeniyle takip ediyorum.
Cüce narda dallar fazla kalabalık olduğu için ne yapacağınıza karar veremeyebilirsiniz.Bunun gibi dalları yoğun bitkilerde yapılabilecek çalışmalar var.Bitkinizi mümkün olduğunca göz hizasında bir yere koyarak dallar inceleyin.Bu inceleme sonunda kesmeniz gereken dallar göreceksiniz.Bu dalları nasıl seçeceksiniz onu söyliyim.İlk olarak biribirine çok yakın ve aynı yönde büyümüş dallardan en uygun olan birini tamamen kesebilirsiniz.İkincisi, birbiriyle kesişen dalları kesişme yerlerine kadar kısaltın.Bu işlemler bitince görüceksiniz görüntüsünde bir güzelleşme olacak.
9 numaralı mesajdaki fidan içinde kendi düşüncemi söylemek isterim.Üstten bakılınca üçgen bir form oluşturacak şekilde dalları yere parelel olarak telleyeiblirsiniz.
Teşekkür ederim Sayın cemboa. 9 numaralı mesajdaki elwoodimi inceliyorum, dalları kıvrımlı dik tarza uygun gibi. Hem gövdeyi kıvırırım hem de dalları yere paralel şekilde tellerim, olmaz mı?
Bugün koca bir kesik söğüt gördüm, koca ağacı kesmişler ve yerde yatıyordu. Müsait olsaydım en kalın dallarından almaya çalışacaktım ama kısmet değilmiş.
Söğüt dallarında çok kalın olanların bile suda köklenmeleri mümkün.Keşke alabilseydiniz.Elwoodinizin ana gövdesine kıvrım verirken yukarı doğru kıvrımları küçülecek şekilde yapın.
O sırada otobüs yeni hareket etmişti, inip alsam mı acaba diye düşündüm ama karar veremedim. Sonra oradan uzaklaştık. Gözüm kaldı..
Önerileriniz için teşekkür ederim, sanırım budama ve telleme için kış aylarını beklemeliyim.
Başka fidanlar buldukça yazmaya devam edeceğim.
Cüce nar bonsaimin ön yüzü hangi taraf olmalı sizce?
49454
49455
Ve aşağıdaki resimde gözüken dalı kessem mi?
49457
Gövdeden çıkmış ince dalı keseyim mi? Alakasız duruyor orada bence, ama öte yandan ağacın ön tarafında da yeşillik olmasını sağlıyor. Yani çıplak bir ağaç gibi görünmemesini sağlıyor. Ne yapayım?
bonsaisan
14-10-2008, 10:09
Sayın Nariel
Narınız güzel bir fidan iki birbirinden farklı yükseklikte gövdeye sahip bu yüzden form olarak "SOKAN" yani çift gövdeli form verme olasılığınız yüksek.
2007-2008 çalışmama olan uygulamaya yakın bir formda çalışmanızı değerlendirme olasılığınız yüksek kırmızı ok ile belirtiğiniz dalı budayada bilirsiniz uygun bir şekilde telleme ile formda vere bilirsiniz.
Size tavsiyem bırakın ağaç yapraklarını döksün ondan sonra çalışmak daha kolaydır.
Aşağıda ki link nar çalışmama ile ilgili kısma ulaşa bilir değerlendire bilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10423
Ağaçınızın ön yüzünü siz belirlemelisiniz.
İyi çalışmalar.
İyi akşamlar bonsaiseverler.
Elvudi çamıma şekil vermiş bulunuyorum, sabırsız davranıp kışı beklemedim, umarım ağacı öldürmem.
Birkaç gündür de susuz olduğu için kolay şekil aldı ve kırılmadı.
Telin rengi beyaz olduğu için tuhaf gözüküyor ağacın üstünde ama elbet birgün çıkacaklar..
Bu ağacımı bonsai saksısına geçirmeli miyim, yoksa kendine gelmesini mi beklemeliyim?
Yarışmaya bununla katılmayı düşünüyordum ama saksıya alamayacağım sanırım.
Tellemede çıplak bakır teli denemelisin kolayca bulunuyor, zamanla kararınca, estetik baımdan da daha uygun oluyor.
Bence saksıya alma konusunda acele etmemalisin, yarışma için bile olsa. Bence iki sene kadar büyük saksıda durması gelişmesi bakımından daha uygun.
En üstteki son kıvrımı biraz azaltmak, tarza uyması bakımından dah iyi olabilir. Çok ani ve biraz fazla kıvrılmış.
Bilmiyorum, telleme sırasında çok sallanmıştı, kökü zedelenmiş olabilir.
Kapalı ortamda duruyordu, arada havalandırıyordum ama ortam sıcak ve havasız gelmiş olabilir.
Susuz kalmadı sanıyorum.
Üzüldüm zavallıya.. Bonsai uğraşımı bırakabilirim, işkence yaptım da öldürdüm gibi geliyor..
bonsaisan
28-11-2008, 11:25
Sayın Nariel.
Telleme bonsai başlı başına bir uygulamadır.
Teleme öncesi ağacın hazırlanması gerekir.
Teleme uygun zamanda yapılmalıdır.
Telleme işleminde ağac sarsılmamalı ve telerin sıkılığı ayarlanmalıdır.
Telemede ana ana gövde kök sisteminde başlıyarak ağacın en üst noktasına kadar göttürülmelidir.
Daların telemesinde aynı sistem uygulanır.
Telemede telerin sıkılığı dengeli ölçüde olmalı ayrıca telemeden sonra yapılaçak eğim ve bükümlerde hareket nazik ve yavaş olarak yapılarak ağacın iltim demetlerini hasara uğramadan bükülmesi sağlanır.
Ani bükmeler ve br kaç kez yapılan dal üzeridne baskı ve uygulama ağacın strese girmesini sağlar.
Saygılar.
Ağaçların dış mekan bitkileri olduğunu unutmayın. Geçici süreler dışında kapalı mekanda yaşatmanız mümkün olmaz.
İlk mesajda fotoğraflarını gösterdiğim yamadori çalı uyandı. Türü nedir acaba? Sanırım ben bonsai işinden vazgeçiyorum, beceremedim çünkü.. Zavallı elvudimi öldürdüm, cüce olan değil de büyük olan narımı babaannemin bahçesine diktim acıyıp. Bir adet söğüdüm var evde tellenmiş ama durumu şu an nedir bilmiyorum, dalları körpeydi, büyük ihtimal telleri çıkarınca eski şekline dönecek..
Benim öldürdüğüm fidanlar yaşattıklarımın iki katı sanırım.
Yaptığınız hataları gözden geçirip devam etmelisiniz. Bir fidanınız biçimlenince dediğimi anlayacaksınız. Her sabah kalkıp ilk ona bakcaksınız.
Aytaç Eroğlu
26-12-2008, 07:26
Çalınızın şu anda uyanması tehlikeli dinlenme süresini yaşayamadı dikkatli olun
İyi günler, korka korka da olsa bonsai uğraşıma devam etmeye karar verdim.
Türü belli olmayan çalımı budadım, boyunu kısalttım, tellemeyi düşünmüyorum. Hele bir bu seneyi sağlıkla geçirsin, sonra tellemeyi yapacağım.
Kaba budamayla ilgili tavsiyeleriniz var mı? Ana şekil olarak?
Harun Parlak
19-01-2009, 15:43
Fidanlarını kalınlığı oranında çok kısa dipden 15 cm bırakıp üstünü kompile kesin. Yaza vereceği yeni sğrgünleri değerlendirirsiniz.
Harun Parlak
19-01-2009, 15:51
**** en uzun bu şekilde keserim benim olsa. Arkadaşların önerilerini bekleyip ona göre kendi kararını verirsiniz.
Çiziminizdeki şekil güzel. Ama ben resimde en sağdaki dalın tepesindeki kuş yuvası gibi ince dalları değerlendirmek istiyorum, acaba onları nasıl kullanabilirim?
Bu çalı türü sanki pek sürgün vermeye meyilli değil gibi, pürüzsüz bir gövdesi var.
Harun Parlak
19-01-2009, 16:09
Kuvvetli bir enerji yüklenince biryerlerden bulur patlayack yer.
İşte bonsai çalım:
68003
Nerede mi?
Saksısını kaplayan canavar TERElerin içinde bir yerde:D
msgurkan
21-03-2009, 11:41
Nariel, fidanınızı Tesbih ağacına (Styrax) benzettim. Burdan konrol edebilirsiniz:
http://en.wikipedia.org/wiki/Styrax
Ben de tohumdan yetiştirmeye çalışıyorum. Harika bonsaisi olur.
http://www.why-bonsai.com/bonsai_history_styrax.html
Evet ta kendisi.. Ben de çok merak ediyordum ne olduğunu..
Tespih ağacı çok vardır buralarda ama bu küçük çalının tespih ağacı olabileceği ve güzel çiçek açabileceği aklıma gelmemişti.
Filizlenmez belki diye daha derin budamaya korkmuştum ama çok güzel filizlendi, daha derin budasaymışım bonsai formu yakalamak için daha iyi olacakmış.
Neyse, bu sene gelişip çiçek açmasını beklerim artık..
Merhaba,
Gülibrişim ya da bodur akasyadan biri olan fidanım çok cılız kalmış ve tepesinden 1 metre kadar sürgün vermişti. Bu sürgün gövdelerden neredeyse daha kalındı. Alt dallar ve diğer gövdeler bir türlü gelişemedi, ben de tepeyi budadım.
Tüm ince gövdeleri de birbiri içinden geçirip iple sardım. Bakalım nasıl bir gelişme gösterecek..
Rafya bulursanız bir süre sonra ipleri çıkarın, rafya ile dalların arasındaki boşlukları kapatacak biçimde tekrar sarın. İpin çok fazla zaman geçmeden dalları kesmeye başlayacağını düşünüyorum.
leylim83
27-08-2009, 18:44
ben de neredeyse 2 yıldır bonsai ile ilgileniyorum 3-4 fidanım öldü :( uzun bir süre hiçbirşey yapamadım ben de.. artık dokunmaya korkuyorum sadece budama yapıyorum.. bir cüce narım var onu telledim hasar görmedi hatta şu an üzerinde meyve bile var :D
kısacası üzülmeniz çok doğal ama vaz geçmeyin ...
Sn. leylim83, yüreklendirmeniz için teşekkür ederim:)
Şu aralar bonsai adayı fidanlarımın gelişimi oldukça iyi, budamayı kaldırabilen tiplerle çalıştığım için korkmadan budayıp şekillendiriyorum.
Sizin de çalışmalarınızı bir başlıkta görmek isteriz.
Merhaba,
Gülibrişim ya da bodur akasyadan biri olan fidanım çok cılız kalmış ve tepesinden 1 metre kadar sürgün vermişti. Bu sürgün gövdelerden neredeyse daha kalındı. Alt dallar ve diğer gövdeler bir türlü gelişemedi, ben de tepeyi budadım.
Tüm ince gövdeleri de birbiri içinden geçirip iple sardım. Bakalım nasıl bir gelişme gösterecek..
Yukarıda bahsettiğim ağacımla uzun süredir ilgilenemedim. Gövdeleri birleşmiş ama malesef ipler gövdeleri aynı zamanda boğmuş. İpleri çıkarmaya çalıştgım ama bazı yerlerde gövdenin içinde kaldılar.
Çok üzgünüm ilgilenemediğim için. Ne yapabilirim? Gövde daha da büyüdükçe boğulma artar mı? Çoğu yerde ipleri kestim ve ipler çürüyebilecek nitelikte (yer yer çürümüş hatta).
Keskin bir bıçakla, kabuk üzerinde iki yerden dikey çizikler atarak ipi kesebilirsiniz. Bu şekilde çıkabilir belki, çıkmasa dahi ağacı kesmeye devam etmeyecektir. İpler bu yolla da çıkmaz ise ve çıkarmak için yollar aramaya devam ederseniz bir çakmak ile ağacı yakmadan ipi yakabileceğinizi düşünüyorum.
Yukarıda bahsettiğim ağacımla uzun süredir ilgilenemedim. Gövdeleri birleşmiş ama malesef ipler gövdeleri aynı zamanda boğmuş. İpleri çıkarmaya çalıştgım ama bazı yerlerde gövdenin içinde kaldılar.
Çok üzgünüm ilgilenemediğim için. Ne yapabilirim? Gövde daha da büyüdükçe boğulma artar mı? Çoğu yerde ipleri kestim ve ipler çürüyebilecek nitelikte (yer yer çürümüş hatta).
Bazen ilgilenememekte işe yarayabiliyor.Şunu demek istiyorum, ağaç kendi halinde rahat rahat şekilleniyor.Bence ağacınız çok güzel bir şekilde kaynamış ve doğal da olmuş, zaten akasyalar hızlı gelişir ve ip izlerini kapatır diye düşünüyorum.Çalışmaşlarınızda başarılar diliyorum.kOLAY GELSİN.
İpleri çıkaramasanız bile kesmekte sayısız yarar var. İletim kanallarının boğulmasına neden oluyor.
Yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Evet çıkaramadığım iplere kesikler attım, ağacı da bir güzel budadım. Geçen senelerde gelişimi çok iyiydi, umarım bu sene de aynı olur.
İlgilenebileceğim güne kadar kendi kendine serpilsin bakalım..
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.