View Full Version : Pandora Yasemini (Pandorea jasminoides)
merhaba,
Adana Merkez Parkta gördüğüm muhteşem bir sarmaşık vardı (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=160910&postcount=1821), ne olduğunu sorduğumda Mine Hanım, Tekoma- Pandora Sarmaşığı(Tecoma ricasoliana, Pandorea ricasoliana, Podranea ricasoliana) olduğunu söylemişti.
Ben fidanlık fidanlık Tekoma ararken birinde Pandora sarmaşığını buldum hem de alacalısını.Eve geldim bir süre sonra çiçeklendi ama çiçekler parktaki gibi koyu pembe değildi."Farklı bir renk mi" diye düşünürken bir kaç gün önce internette aldığım sarmaşığı buldum, bu Pandora sarmaşığı (Podranea ricasoliana) değil Pandora Yasemini (Pandorea jasminoides, Bignonia jasminoides, Tecoma jasminoides) imiş ;)
Forumda arama yapınca yine Mine Hanım'ın bu bitkiden de bahsettiğini (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=148401&postcount=1522) gördüm.
Karinca70'in satış listesinde de mevcutmuş (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=199681&postcount=4).Burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=247758&postcount=21) da satılıyor.
Bendeki bitkiden 2 fotoğraf ekliyorum;
48180
48181
Aşağıdaki sitelerde de daha fazla fotoğraf ve bilgi var.
Mesela şu (http://toptropicals.com/catalog/uid/PANDOREA_JASMINOIDES.htm) sitede, şu (http://coolexotics.com/plant-510.html) sitede ve de şu (http://www.floridata.com/ref/P/pandorea.cfm) sitede.
-2,-3 dereceye kadar dayanabildiği yazılı.Nemli ama drenajı iyi toprakları, büyük saksıları seviyor.Tam güneş istiyor, bahar başından yaz sonuna kadar çiçek açıyor.Üretimi çelikle oluyor.
Ben eve getirir getirmez 2 çelik almıştım, ikisi de kısa sürede tuttu, üretimi kolay görünüyor.Yazın sıcak günlerinde her gün bol bol suladım, toprağı nemli kaldı, balkondaki tüm bitkiler mantardan kırılırken bu bitki etkilenmedi.Çok hızla büyüdü, bu arada az az da olsa çiçeklendi.
Alacalı yaprakları çok hoş, görüntüsü etkileyici bir sarmaşık.
Daha kış geçirmedi ama Adana'nın yazına bayıldı ve keyfi çok yerinde diyebilirim.
Kerim Bey'den sipariş veren arkadaşlar ve önceden bu bitkiye sahip olanlar da tecrübelerini yazarlarsa iyi olur ;)
Ferda Ülkümen
25-09-2008, 23:26
Ben karinca70 den tohumunu almıştım.
Çok kolay çimlendi, boyu da 1 metreyi geçti ama daha çiçek açmadı.
Çiçek açması için güneş istediğini yazıyor ama sizinki tohumdan büyüdüğü için de henüz çiçeklenmemiş olabilir.
Şunu da unuttum, duvara tırmandırdıktan sonra, iki yöne ayrılan su borularına sardırmak istedim ama boruya sarılıp ilerlemek istemiyor.Benim zorladığım konumdan sonra yine yukarı uzamak istiyor, yani yatay değil de dikey hareketi seviyor.Yataya zorlarsanız, orada kıvrılıp durmaya başlıyor, serbest bırakmak lazım :D
Kokulumu çiçekleri acaba?
Sn Msaygın,
Gerçekten güzel bir sarmaşık.
2-3 çelik kırıp, kargoyla göndermeniz mümkün mü acaba?
Tohumdan, geç açıyormuş. Bir an önce açsın istiyorum da:)
günaydın,
Çiçekleri kokulu değil dubief.
cemo, tabi gönderirim ama dalları çok ince şu an, kalın olan dal da yukarı uzayan dal, sonbaharda kendim çelik alıp köklendireceğim, isterseniz köklendirip göndereyim garantili olsun.İnce dal, kargoda 1 belki 2 gün geçirirse tutması zor olabilir.Hakkınız baki olsun, ne dersiniz?
Sonbahar mı kaldı demeyin, biz yazdan yeni yeni çıkıyoruz da burada :)
Siz nasıl uygun görürseniz,Sn Msaygın. Teşekkür ederim
Kokmasa da görüntü güzel:)
Bahçemde Podranea ricasolianadan güzel bir örnek var , birde yasemin türünden var . onuda tohumdan elde ettim , henüz daha küçük . Çiçekleri birbirine çok benziyor . Podranea yasmin sanırım sarmaşık türü , ricasolina ise
çalı şeklinde 4 -6 metreye kadar büyüyebilen bir tür . Yarın resimlerini yüklerim .
Oyaman, çiçekleri birbirine çok benziyor ama yasemin olanınkiler beyaza yakın, bayağı açık bir renk, ricasoliana ise çok canlı, çok etkileyici bir pembe renge sahip.
Burada parktaki ricasoliana da sarmaşık şeklinde, bir oturma grubuna sarıdırılmış durumda.
cemo, bugün sabah çeliklerimden birinin yeni yapraklar çıkardığını gördüm, muhtemelen tutacak o.Size ayırdım, biraz büyüyüp yola hazır hale gelince size göndereceğim, lütfen 1 ay kadar sonra bir özel mesajla hatırlatın bana.
Teşekkür ederim sn Msaygın. Hemen not alayım yoksa unutuyorum bende:))
Rica ederim, ben de hatırlatma programıma ekledim.
Gündelik hatırlatmalar ve notlar için PIMOne diye bir yazılım kullanıyorum, mutlaka inceleyin, çok yardımcı oluyor.
Güne bir sürprizle başladım :)
İlk mesajda bahsettiğim gibi fidanlık fidanlık Podranea ricasoliana ararken, birisi; "Ha, sen acem borusu arıyorsun, arkada pembesi var" demişti.
Ben ona derdimi anlatamasam da "hiç yoktan iyidir, bari pembe acem borusu olsun" diye almıştım bitkiyi.Üzerinde hiç çiçek yoktu ama satıcı emindi çiçeklerinin pembe olduğuna.
Ondan bir çok çelik yapıp eşe dosta dağıttım, ana bitkiyi de yaylaya diktim.
Bu sabah ondan aldığım çeliklerden birisi çiçek açtı ve ne çıktı dersiniz; Podranea ricasoliana :D
50044
Hadi gözünüz aydın.:p Güzel bir süpriz olmuş.Güle güle büyütün.
Bu resimdeki Podranea 3 yaşında , ancak sadece geçtiğimiz kış toprak üstü aksamı donmadı . Bu sene ne olur bilemiyorum ; eğer fazla soğuk olmaz ise önümüzdeki bahar 3 metre olur .
-7 Derece kök sağlam alıyor ancak toprak üstü donuyor .( KORUMAYA ALDIĞIM HALDE )
Max. -4 Derecede korunaksız bir şekilde geçen kışı atlattı .Ayrıca ilave olarak
Ağustos ayında yarı odunsu çelik , köklendirme hormonu ile çok kolay kökleniyor .Potasyumca zengin gübreyi çok seviyor .
Direk güneşi seviyor , toprağının nemli kalması gerekiyor . Benimkinin anacı 5 -6
metre boyunda ağaç - çalı görünümünde idi . Önümüzdeki Mart ayında tek gövde
üzerinde büyüyecek şekilde budama yapacağım .
Son olarak söyleyebileceğim hem yasemin hemde pembe trompet çiçeği için
dikkat edlmesi gereken en önemli nokta ; çiçek tomurcukları oluşmaya başladığı
andan itibaren yaprak biti ve karınca kontrolüne dikkat edilmesidir .
Teşekkürler Oğuzhan :)
Oyaman, aynen sizin yazdığınız gibi yaz döneminde yarı odunsu hatta taze çeliklerden hormonla çok kolay köklendi.Aynı yıl içerisinde de böyle çiçek verdi çelikler.
Ben ana bitkiyi yaylaya dikmiştim, ayrıca 3 de köklenen çelik diktik, bakalım kışı atlatabilecekler mi.Yaylada çok fazla acem borusu var, benzer dayanıklılıktaysa sorun olmaması lazım.Yayla muhtemelen -7'den daha soğuk olacaktır, bir de kar altında kalacaklar.
Gördüğüm kadarıyla susuzluğa da pek gelmiyor, çabuk kuruyor ama sonra bol su verince hemen iştahla yeni sürgünler verip hızla büyüyor.
İlk mesajdaki bağlantıda yüklediğim fotoğrafları buraya da alalım olmazsa, bir arada bulunsunlar;
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=22339&stc=1&d=1192002240
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=22340&stc=1&d=1192002240
Birde kokulu olsaydı çok güzel olacakmış.Görsel olarak çok güzel. :)
Ferda Ülkümen
19-07-2009, 02:29
Tohumdan yetiştirdiğim Pandorea jasminoides kıştan etkilenmeyip, bol çiçekleriyle beni karşıladı.
Çiçeklerini açmaya devam ediyor.
Adalet Yağcı
19-07-2009, 08:45
Ferda hanım harika görünüyor, çimlendirdiğim iki tohumdan birini kaybettim, diğeri yaşıyor ama gelişimi çok yavaş.
Sizin pandoranız ne kadar sürede bu hale geldi acaba?
Ağacın içine mi diktiniz? Tıpkı orkideler gibi, çok güzel olmuş, kokuları var mı?
Yılmaz Yalçın
19-07-2009, 13:52
Sayın Adalet Yağcı,
Benim de Mart ayında aldığım pandora yasemin oldukça ağır gelişiyor,bir ay önce gelişimi biraz hızlandı ama henüz çiçeği yok:(Sanırım bu yıl çiçek beklemek zor..Ama yine de süpriz bekliyorum:)
Sayın Ferda Hanım,
Gerçekten sizi tebrik ederim çok hoş görünüyorla:)Acaba ne gibi şartlar sundunuz bitkinize?Toprak özellikleri nedir bitkiniz kaç yaşında?
Adalet Yağcı
19-07-2009, 13:59
Sizin pandora alacalıymış, benimki, Ferda hanımın pandorasından.
Siz bu sene çiçek görebilirsiniz ama benim hiç ümidim yok :(
Ferda Ülkümen
19-07-2009, 15:36
Geçen sene ilkbaharda tohumlarını çimlendirmiştim. Neredeyse 1.5 yaşında.
Geçen sene çiçek açmamıştı.
Üç adet fidenin bir tanesini toprağa dikmiştim, o kışın ölmüş. (Manaslar tarafından yenmiş de olabilir)
Küçük bir saksıda bıraktığım, herhalde susuz kaldığından geldiğimde kurumuş gibiydi. Gölge bir yere alıp, sulayınca canlandı, şimdi büyümeye çalışıyor.
Fotoğraftaki büyük bir saksıda dikili idi, bir zeytin ağacının dibinde bırakmıştım. O ağaca sarılı olan acem borusunun gövdesine sarıldığından ağacın içinde gibi görünüyor. Fazla gelişme göstermedi ama üzerinde devamlı çiçekleri var.
Koyun gübresi ile karıştırdığım bahçemin kumlu toprağına dikili, özel bir bakım yapmadım.
kopshtar
21-07-2009, 22:06
sn kubat izmirli; pandora sürpriz yapmayı seviyor. Benimkiler de bu sene açmaz, yapraklarının görüntüsü yeter diye düşünürken nezaman tomurcuklanmış anlamadan çiçek açıverdi :)) darısı başınıza...
Yılmaz Yalçın
21-07-2009, 22:22
İnşallah sizinki de benim türden alacalısı:)benimki daha küçük görünüyor umarın açar:)
Adalet Yağcı
22-07-2009, 07:06
Bu da benim minik pandoram, bu kışı nasıl atlatacağız bilmem, şimdiden bir çare bulmam lazım.
Üzerine şeffaf küçük bir saksı kapatayım diyorum, dip kısmına da çiftlik gübresi yayarım, sizlerin bir önerisi olabilir mi?
94252
Yılmaz Yalçın
22-07-2009, 15:03
Sayın Adalet Yağcı,
Bir arkadşaımın pandorası İstanbul'da bahçede kışı çıkardı:)Siz Mersin'deyseniz çok rahat çıkarır bence önlem almanıza gerek yok
Adalet Yağcı
22-07-2009, 15:32
Sayın Kubat İzmirli, ben Mersin'liyim ama yazlarımı 950 rakımlı bir yayla köyünde geçiriyorum, pandoram da yayla bahçemde.
Bu yüzden korumaya almak gerekir diye düşünüyorum, kışın buraya kar yağıyor ve ısı eksilere düşüyor.
Yılmaz Yalçın
22-07-2009, 16:31
ozaman haklısınız:)Epey yüksekmiş..Dediğiniz gibi sarıp sarmalamak lazım yoksa -4 den sonra donuyor die biliyorum
kopshtar
22-07-2009, 23:31
Sn kubat izmirli; bence istanbul kışın -4 ün altını birkaç defa görüyordur. Geçtiğimiz kışa aldanmayalım. benim toprak üstü aksamları kuruyan bitkilerim bile bu kışı yapraklı geçirdiler ve donmadılar. Ben yine de riske atmayıp pandoramı ikiye ayırmayı ve birini bu kış dışarıda bırakmayı düşünüyorum. Herzaman Bursa istanbuldan 1 derece sıcak oluyor :)
Çok güzelmiş.Bu yaseminle beni tanıştırdığınız için teşekkür ederim.
lastmohikan
03-09-2009, 13:34
ilginç bir tür
Bende 5 tohumu var . Tohumdan yetiştiren varsa bilgi verir mi acaba ?
Sevgiler .
Yılmaz Yalçın
13-02-2010, 18:07
benim bahçemdeki pandora son donlardan etkilenmiş sanırım:(yaprakları döküldü ve şuan kuru dal şeklinde umarım beni şaşırtıp süpriz yapar:)
Orkun Kırcı
14-02-2010, 16:04
Elimdeki tohumlardan birini deneme amaçlı şeffaf kutuda nemli torfa ekmiştim. Ancak 15 günlük sömstrda filizlenip dönüşüme kadar dayanamamış.:( Şimdi yeni deneme için 3 tane daha ektim bakalım ne olacak.
Adalet Yağcı
14-02-2010, 19:13
Ben saksıyı iyice sarmıştım, sera gibi, yine de yaprakları kararmış gibi geldi bana.
Hava ısınmadığı için naylonu açmadım, yakında anlarım ne halde olduğunu.
Çiçekleri çok güzel görünüyor. Burada görüp Mutlu Kutlu'ya sipariş verdim.
Kokusu yokmuş ama görüntüsü yeter.
kopshtar
17-02-2010, 09:36
Diğer yaseminlere göre soğuğa dayanımı çok az. ful ve ful yasemine birşey olmadığı halde pandoranın yapraklarının tamamı ve gövdesinin bir kısmı bu yıl yanmış. İnşallah yeni sürgün verir diye ümit ediyorum :(
Yılmaz Yalçın
17-02-2010, 12:27
Sayın Cophstar,
Benim İstanbuldaki bahçemdeki ful ve fulyaseminlerin hepsinin yaprakları donda yandı ve döküldü..umarım dediginiz gibi filizlenir:(
Orkun Kırcı
20-03-2010, 12:27
Elimdeki tohumlardan birini deneme amaçlı şeffaf kutuda nemli torfa ekmiştim. Ancak 15 günlük sömstrda filizlenip dönüşüme kadar dayanamamış.:( Şimdi yeni deneme için 3 tane daha ektim bakalım ne olacak.
Bugün itibari ile başarı oranım %100 :) Yakında bebişleri fotolayıp eklerim.
Ben 6 tane tohum ektim. Hepsi çimlendi.
uzun zamandır bu konuya yazan olmamış bende 10 adet tohum satın aldım yetiştirme önerisinde mayıs sonu direkt toprağa ekin yazıyor şimdiden çimlendirmeye başlasammı acaba çiçek açsın istiyorum bu yaz
Sn. Cigdoos, geçen sene, lifli, toprakta eriyen küçük viyollere ekmiştim. Boyları 10 cm kadar olunca, viyolle beraber saksıya diktim, böylece direkt ekim gibi oldu. Vakit kazanmak istiyorsanız, köklerin hiç oynamayacağı şekilde uygun kaplara ekip, havalar ısınınca toprağa geçirebilirisiniz.
Kışın içeri aldım, sardıracak yerim olmadığı için sürekli uçlarını aldım, geçen hafta da dışarı çıkardım. Bu sene dalları çok güçlü ve hızlı uzamaya meyilli. İçeride bazı bitkilerimde zararlı görmeme rağmen, pandora sarmaşığında hiç bir problem olmadı. Bakalım çiçek açacak mı?
Bu gün İzmir Baumaxx'ı keşfe gittim, çok yararlı malzemeler vardı.
Bununla beraber Pandorea vardı.16 lira ücret karşılığında mevcut olanlardan en bol tomurcuklusunu aldım.
Resmini sonra ekleyeceğim ;)
USDA Hardiness Zone. 9 - 11 yani Türkiyede dış mekan bitkisi bu.
Sevindim.
Gül Batur
29-08-2011, 23:11
Sevgili Farezya evime ilk gelişinde bana Pandora Yasemini getirmişti, yerini sevdi sanırım bayağa serpildi. Bol bol çiçek verdi, daha güzelleri sizlerin olsun inşallah. Bu vesileyle Sevgili Farezya'ya tekrar teşekkürler....
Sevgili Gül hanım güle güle büyütün, üzerinden çiçekler hiç eksilmesin.
Benimki şimdilik evde, ama yakındır bahçeye atılacak, dış mekan bitkisi dış mekana yaraşır.
Hem Sundavilla'ya iyi komşu olacaktır;)
243306
.
[QUOTE=Gül Batur;
Bu vesileyle Sevgili Farezya'ya tekrar teşekkürler....[/QUOTE]
Merhaba Gül Teyze.Bayramın kutlu olsun.
Güzel günlerde seyredersin inşallah çiçeklerini.
Selamlar .
Gül Batur
30-08-2011, 22:53
Sevgili Jezebel;
Maaşallah çok güzel bir pandora almışsınız bol çiçekler açar inşallah. Benim panadora da balkonda sundavillanın yanında duruyor biri pembe biri beyaz çok güzeller. Bu vesileyle bayramınızı da kutlarım, çok bayramlar görün inşallah, çiçeklerinizle ve sağlıkla inşallah....
Sevgili Farezya çok teşekkürler, size de iyi bayramlar, bol çiçekli günler....
kopshtar
08-09-2011, 13:34
USDA Hardiness Zone. 9 - 11 yani Türkiyede dış mekan bitkisi bu.
Sevindim.
Sn Jezebel Merhaba;
2 yıl önce Mutlu Kutlu'dan aldığım pandora yasemin ilk soğuklarda dışarıda kalmıştı. Ful ve Ful yasemin daha az etkilenirken en fazla etkilenen pandora ve begonvil oldu. Pandora'nın toprak üstü aksamı tamamen yandı. çok şükür sıcağa alınca dibinden tekrar yeşerdi :) Artık ilk soğuklardan önce içeri alıyorum. Belki izmir de farklı olabilir. Bir de benim pandoram alaca yapraklı olan çeşidinden. Bu da etkili olabilir tabi..
Sayın kopstar haklı olabilirsiniz.
Ben bitkiyi bahçeye aktardım artık, bu sene gözlemleyeceğim.
Bahçem korunaklı, çevresinde 130 cm duvar var, belki bu benım bitkimi korur.
Sundavilla geçen kış saksıda dayandı.
Her ihtimale karşı 3-4 çelik alıp köklendıreceğim.
Saygılar.
kopshtar
09-09-2011, 09:22
Aynı işlemi ben de bu yıl denemek istiyorum. Donma ihtimali olanlardan çelik alıp köklendirmeye başladım bile...
bettyycim
09-09-2011, 10:11
Benimde tohumdan yetişdirdiğim bir Pandora Yaseminim var ama 7-8 ay olmasına rağmen boyu 1 karışı geçemedi ne yapmamı öneririsiniz arkadaşlar.
Galiba sarsılmadı, yeni çiçek verdi:p
247937
.
Benim geçen sene çimlendirdiğimi kışın içeri aldım, boyu bir metreyi geçti, bu yazı bahçede geçirdi, tam gün olmasa da yarım gün güneş alıyor. Sağlıklı olmasına rağmen çiçek açmadı, geç mi çiçek açıyor, güneş mi az geldi anlayamadım.
kopshtar
26-09-2011, 10:21
Benim gözlemlerime göre en az 4-6 saat direkt güneş ışığı istiyor.
Yoksa uzayıp duruyor, çiçek açmıyor.
ciceksever70
14-10-2011, 11:06
Kac derecede cimleniyor acaba? Tohuma özel bir uygulama gerekiyor mu?
Bahar ayında çimlendirmiştim, özel bir uygulama yapmadım, çok nazlı değillerdi.
Pandora yasemini bahçemde en sevdiğim türlerden biridir.
Bahcenin bir bölümüde çit olarak yer alıyor.
251206
Görsel şölen yapmayı seviyor.
251207
ciceksever70
14-10-2011, 17:03
Pandora yasemini bahçemde en sevdiğim türlerden biridir.
Bahcenin bir bölümüde çit olarak yer alıyor.
251206
Görsel şölen yapmayı seviyor.
251207
Gercekten görsel bir sölen. Cok güzel bir bitki. Ben elimdeki tohumlarin bir kismini simdi evde cimlendirip kisi evde gecirtmeyi planliyorum (cimlenirse tabii). Umarim basarili olurum.
Sevgili Hozat çok güzeller. Bendekiler de sizinkinin tohumlarından ama çok güneş istediği kesin. Tam gün güneş almayan ama çok aydınlık yere koydum, biri saksıda, kışın içeri alacağım, diğerini toprağa diktim, kışı dışarıda deneyeceğim. Her ikisi de sağlıklı, yaprakları çok güzel ama çiçek açmadılar, seneye çok güneş alacakları bir yerde deneyeceğim.
Sevgili Kiraz,
Ben de merak ediyordum acaba Kiraz tohumu çimlendirebildi mi diye?
Seni tebrik ediyorum çünkü,pandora 8 yıldır bahçemde çok fazla tohum kapsulleri oluşuyor açılıp yerlere dökülüyor, henüz bir tane çimlenene rastlamadım.
Sanıyorum çimlenmek için özel şartlar gerekiyor. Çelikten tutuyor onu denedim.
Bendeki çok güneş alan bir yrde ama,eskisi kadar çiçeklenmiyor.Sebebini biliyorum:
1- Eşim sıklıldıkça gidip budama yapıyor.
2-Çiçeklenme döneminde aşırı sulama yapıyor.
3-Bu duruma asla engel olamıyorum..:rolleyes:
Sevgili Hozat, hepimiz bazen istemeden aynı hataları yapıyoruz. Herşeye rağmen çok güzeller, elleriniz dert görmesin.
Bendeki çok güneş alan bir yrde ama,eskisi kadar çiçeklenmiyor.Sebebini biliyorum:
1- Eşim sıklıldıkça gidip budama yapıyor.
2-Çiçeklenme döneminde aşırı sulama yapıyor.
3-Bu duruma asla engel olamıyorum..:rolleyes:
:) Çok özlemişim sizi.
Ne kadar keyifli bir sarmaşık.
Sevgili Hozat, çok güzeller, ellerinize sağlık.Sevgiler
kopshtar
18-10-2011, 13:10
Gerçekten çok güzel olmuş Sn Hozat; Fotoğrafa ilk baktığımda yine yurtdışından fotoğraf konmuş zannettim :)
siyah lale
02-02-2012, 13:57
Arkadaslar, celıkden hangı ayda uretılır bu cıcek odunsu mu olmalı yoksa taze celık mı?tohum ıcın hangı yol ızlıyoruz?deneyımlerınızden bahseder mısınız?
Arkadaslar, celıkden hangı ayda uretılır bu cıcek odunsu mu olmalı yoksa taze celık mı?tohum ıcın hangı yol ızlıyoruz?deneyımlerınızden bahseder mısınız?
Sonbaharda aldığım uç çelikler sorunsuz köklendiler. İlkbaharda denemenizi öneririm. Sevgiler.
Tohumdan da çok zor üremiyor ama çimlenme oranı çok yüksek değil. Bahara yakın içeride küçük kaplarda çimlendirmiştim, havalar ısınınca bahçeye almıştım. Çelikle daha çabuk yol alınır.
arnavut biberi
23-03-2012, 22:09
Bende geçen sene öylesine denedim tohumdan çimlendirmeyi ama başaramadım bu sene tekrar deniycem elimdeki tohumlardan.istanbul şartlarında oda sıcaklığında bu aralar çimlenirmi acaba? Denesemmi yoksa havaların daha çok ısınmasınımı beklesem ?
Bende geçen sene öylesine denedim tohumdan çimlendirmeyi ama başaramadım bu sene tekrar deniycem elimdeki tohumlardan.istanbul şartlarında oda sıcaklığında bu aralar çimlenirmi acaba? Denesemmi yoksa havaların daha çok ısınmasınımı beklesem ?
Ben oda sıcaklığında çimlendirmiş, hava ısınınca dışarı çıkarmıştım, deneyebilirsiniz.
Bendeki bir kökü denemek için bahçeye dikmiş, diğerini saksıdan çıkarmamıştım. Bahçedeki yazın çok hızlı gelişti, ilk karda zarar görmedi ama sonraki soğuklarda dondu, böylece saksıdakini korumak için her sene içeriye almaya karar verdim. Geçen sene çiçek açmadı, bakalım bu sene ne yapacak?
gülenmelek
14-04-2012, 11:55
Tohumu Sayın Jineop'tan gelen (tekrar teşekkürler) Pandora Yasemini. Şimdilik gayet güzel ve sağlıklı gelişiyor. Suyunu toprak yüzeyi kuruduktan sonra çok olmayacak şekilde veriyorum. Saksısını, kökler alttan görünene kadar değiştirmeyi düşünmüyorum.
Gülenmelek ne zaman diktiniz ne zaman çimlendiler? Bir tane mi var?
Ben de 8 gün önce Lir'den gelen tohumları diktim henüz çıkan yok..
gülenmelek
14-04-2012, 12:14
Hata yapıyorum ama not almıyorum maalesef :( Ne zaman ektiğimi unuttum fakat çok geç çimlenmediklerini söyleyebilirim. Benim bu 3. denemem. İlk ikisi çimlenmiş ama ben yaşatamamıştım.
Geç çimlendiklerine göre beklemeye devam..
Teşekkür ederim..
Baumaxda çok güzel pandora yaseminleri vardı çiçekleri düz beyazdı ve bol çiçekli idi fiyatı 21.90 boyutu baya büyüktü onun için fiyat iyi geldi bana.
çok güzel bir çiçek gerçekten.
ciceksever70
09-06-2012, 12:32
Benim pandoralar da cimlendi simdi kisin derdine düstüm. Eger hepsi yasarsa deneme yanilma metoduyla dogruyu bulmaya calisacagim. Bahcede üstünü sararak, müstemilatta ve evde deneyecegim artik kisi gecirtmeyi.
Adalet Yağcı
09-06-2012, 13:21
Sevgili Ciceksever, ben yaylada ancak iki yıl yaşatabildim pandorayı.
Havalı naylonlarla koruduğum halde bu kışı çıkaramadı.
Bence bitkilerini riske atma, hava serinlediğinde korunaklı bir yere al ve yine de sar sarmala.
Mutlu beyden bu sene aldıklarım, tomurcuklu gelmişlerdi, açtılar.
Lonicera
06-06-2014, 12:21
Çok geç keşfedip güç bela edindiğim pandora yasemin adeta şov yapıyor. Üzerinde açmayı bekleyen bir sürü tomurcuk var. Tohum verirse bu yıl tohum takas etkinliğinde paylaşmayı umuyorum.
Lonicera
17-07-2014, 13:16
Kulak çubuğu ile tozlaştırma işe yaradı ama sadece 1 adet tohum baklası oluştu. Bu yıl düzenlenecek olan etkinliğe sınırlı sayıda da olsa katılacak kendileri.:D
Bu güzel bitkinin sayfasına küçük bir katkı
Bu da benim bu sene ilk defa tohumdan yetiştirdiğim pandoramın dün ilk açan çiçekleri ;)
Lonicera
19-11-2014, 12:05
Tek tük de olsa açmaya devam. Yapraklarda hafif kıvrılma var, sanırım gece gündüz sıcaklık farkından kaynaklanıyor. Üzerindeki tek tohum baklasını da düşürdü ama tohumların içi dolgun değildi. Seneye potasyum ağırlıklı gübre ile beslenecek. Belki o zaman tohum taneleri dolgunlaşır da paylaşıma açarız.
Lonicera
02-06-2015, 12:16
Yine başladı açmaya. Geçen yılki tohum olgunlaşmadan çürümüştü. Şimdi bu çiçekleri sürekli küçük fırça ile tozlayıp duruyorum tohum bağlaması için. Bakalım ne olacak, kısmet...
FatihBahce
26-06-2015, 09:36
Paylaşımlara baktım, Mart, Ağustos, Kasım ayları hep çiçekli mi bu bitki?
Lonicera
26-06-2015, 11:37
Aynen, Nisan ayından Kasım ayı sonuna kadar sürekli çiçekli burada.(Antalya) İzmir' de aşağı yukarı bir iki ay eksiğiyle sürekli çiçek açıyor.
Lonicera
07-08-2015, 12:37
İnşallah bu sefer tohumları olgunlaşır. Belki havalar serinleyince bir iki tohum daha bağlar.
Bu arkadaşla geçen ilkbahardan beri birlikteyiz. Geçen yıl yaprak bitleriyle baş edemeyince ve açmak gibi bir belirti de göstermeyince kış başında 20-30 cm den budadım ama bu yıl yine aynı. Baştan aşağı arap sabunlu karışimla spreyleyip yıkıyorum oh temizlendi diyorum iki gün sonra yine bitten görünmüyor. Sürekli güneş gören bir balkonda ve saksısı da büyük. Artık bitten mi yerinden mi açmak gibi bir düşüncesi yok sanırım yine. Benden başka saksıda yetiştirmeyi deneyen üstüne de açtıran var mı acaba :confused:
Benimki beyaz :)
609603
Yeni geldi ama neredeyse 2 metre.
:(:(:( benim yaseminim de 2 m civarı sevgili Jezebel ama hiç açma gibi niyeti yok. Yaprak güzeli niyetine seveyim diyorum ama bitli bitli de sevilmiyor ki :(.
:(:(:( benim yaseminim de 2 m civarı sevgili Jezebel ama hiç açma gibi niyeti yok. Yaprak güzeli niyetine seveyim diyorum ama bitli bitli de sevilmiyor ki :(.
Bakım ona yaramıyor sanırım.
Benimki geldiğinde bakımsızlıktan kırılıyordu.
5 litrelik saksıdaki toprak yarı yarıya azalmış, içi kuru yaprak doluydu.
Destek yapmayıp gövdeyi ikiye katlamışlardı.
Buna rağmen üstü tomurcuk doluydu.
Bence en çok sevdiği güneş geri kalan şartlara pek aldırmamış gibi:)
...bitli bitli de sevilmiyor ki :(.
Şöyle bir şey buldum sevgili uyap, belki işinize yarayabilir :)
Benim camgüzelim de bitlenmişti.Bulaşık deterjanını elimde köpürtüp,bütün yapraklarını ovaladım,biraz bekletip bol suyla yıkadım.Bir müddet sonra gene bitler kendini gösterince tekrar aynı işlemi uyguladım.Şu an iyi,her tarafı tomucuk dolu...
Teşekkür ederim sevgili A_NOMAD, bir de deterjanı deneyeyim. Olmadı ilaçlara gecerim. Yumurta kabuğu tavsiyeni sabah ilk iş uyguladım çok yakıştı kerataya :D.
Bakım ona yaramıyor sanırım.
Benimki geldiğinde bakımsızlıktan kırılıyordu.
5 litrelik saksıdaki toprak yarı yarıya azalmış, içi kuru yaprak doluydu.
Destek yapmayıp gövdeyi ikiye katlamışlardı.
Buna rağmen üstü tomurcuk doluydu.
Bence en çok sevdiği güneş geri kalan şartlara pek aldırmamış gibi:)
Sn. Jezebel en son atıcam bir kenara o olacak yani. Ben baktıkça şımarıyor. Dal üstüne dal çıkartıyor ama değil çiçek tomurcuk belirtisi bile göstermedi :(. Temmuza kadar açtı açtı yoksa bilirim ben ona yapacağımı :dilli: . (Evde açtıramadığım bütün çiçekler gibi götürüp İzmir'de babanın bahçeye dikicem bu bende olmadı diye :p)
Genel kanaat açmayan çiçeklere Fosfat içeren gübre verme yönünde :)
Fosfor içeriği yüksek bir gübre verin.
Olmadı kızın, azarlayın biraz :)
Sevdiğimizi bildiği için naz yapan, sevmediğimizi sanıp bize güzel görünmek için çiçek açıp sevdirmeye çalışır mı :))
Teşekkür ederim sn Jezebel tepesine yumurta taktım dibine de süt dökeyim bari :D. Bu gün arap sabunlu sarımsaklı yağlı karışıma sirke de koydum tam salata kıvamına geldi zaten çiçek :p
Evet açmayan cins Pandora hala çiçeksiz.
Açmış aldığım da böyle oldu
623876
Hakkını yiyemem, beyaz çok güzel.
Pembe ve kokulu diye aldığım da tüm çiçeklerini dökü, bir köşede küs gibi duruyor.
Lonicera
26-09-2016, 13:11
En nihayet güç bela elle tozlayıp 2 tohum baklası elde edebildim. Nasipse bu yılki etkinlikte paylaşma niyetindeyim.
Açmıyor diye ağlanıp durduğum bebek açtı.
Demek ki yerine alışacakmış.
655872
Bunun çiçeği de kokusuz.
Semazafer
12-05-2019, 13:01
İyi günler izmir de aynı böyle beyaz Pandora Yasemin’i arıyorum ancak hiç bir yerde bulamadım nereden bulabilirim
Google ‘ye yazınca çıkıyor satış yapanlar.
Beyazı da es geçmeyelim
695943
.
omrum0326
08-05-2020, 18:37
Resim yüklemek istiyoruz sürekli yükleme hatası veriyor
Müesserhancı
08-04-2021, 11:23
Merhaba pandora yaseminim var 20 cm boyunda hızlı büyüme yaparmı kapı grişi için düşünüyorum
Müesserhancı
08-04-2021, 11:26
Hızlı saran bir bitkimi kapı grişi için düşünüyorum 10cm boyunda elimde var Hızlı sarmasını istiyorum bilgi verilmisiz
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.