View Full Version : Kuş (Güvercin) gübresi
Arkadaşlar teraslı bir evde oturuyorum. Haliyle güvercinlerin dışkılarını topluyorum. Bu gübreleri degerlendirme konusunda görüşlerinize ihtiyacım var.
1-Bu gübreler güneşin altında kurumuş oluyor.Bunu yanmış olarak düşünebilirmiyiz.İlla toprak ile işleme tabi tutmamız mı gerekmektedir.
2-Bu topladıgım gübreyi 5 LT pet içinde bir tabaka koyup üzerine toprak tabakası, üzerine çay posası şekinde koyup sulayarak yakma işlemine tabi tutmak istiyorum uygun mu?
3-Bunu hiçbir işleme tabi tutmadan toz haline getirip saksıların topraklarına karıştırsam uygun olurmu?
4- Bu gübreyi su içinde bekletip şerbetini sulama suyuna belli oranlarda (oran ne kadar olabilir ?) karıştırıp haftada bir versem.
Bu seceneklerden sizce hangileri uygun olur ..Görüşlerinizi bekliyorum..:o
Cumhur Tonba
02-10-2008, 12:09
Taze gübre toprağa verilirse gübrenin içindeki Karbon/Azot oranı büyük olduğundan bitki bu gübreden yararlanamaz.
Yanmış gübre demek; Taze gübrenin uygun bir şekilde muhafaza edilerek mümkünse gölge bir yerde yığın yapılıp, içerisindeki bakteriler sayesinde gübrede sıcaklık artışı meydana getirilip yanmasını sağlamaktır. Daha sonra ıslatılıp sıkıştırılırsa havasız bir ortam oluşur. Havasız ortamda yaşayan bakterilerde faaliyete geçer ve gübrenin yanma işlemini tamamlar.
Siz de bu işlemi güvercin gübresi için evinizn bahçesinda yağmur ve güneş görmeyen bir bölümünde **** bahçeniz yoksa müsait bir yerde yapabilirsiniz. Önemli olan yukarıdaki şartları oluşturabilmek.
Gaye 50-60/1 olan Karbon/Azot oranını 15-20/1 oranına indirmektir.
Bilemiyorum size bu bilgiler yeterli geldimi?
Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim...
GAZİ0625
07-03-2009, 21:44
Yanma işlemi me kadar sürede gerçekleşmeli?
sındırgılı
08-03-2009, 12:16
Bende Büyükadada köşkün güvercin dışkılarını toplamış,19 litrelik su damacanalarına doldurmuştum.Üzerine su ilave edip 2 ay beklettiğimde felaket bir kokuyla karşılaşınca doğru çöpe atmıştım.Doğru yöntemi bilenler bizleri bilgilendirirse dışkıları kullanma imkanı olur.
Bana dışkıları az miktarda suyla sulandırıp suyunu gübre olarak bitkilerin dibine dökmemi tavsiye etmişlerdi. Gübreyi direkt koyarsan çok güçlü olur, yakar bitkiyi demişlerdi.
Önce hepinize günaydın diyerek güvercin gübresi konularına faydalı olabilmek için yorumlarımı sunmak isterim.
Gübre diye tabir ettiğimiz bitki besin maddelerin den hayvan dışkılarının vede diğer atıklarının bitkilerce alınabilecek forma girmesi, yani zararlı olmadan alınabilmesi için mikro organizmal faaliyeti görmesi gerekmektedir dışkılar genellikle azot ağırlıklı olduğundan dışardan kuru olarak karbon malzeme eklenmesi ile C/N oranında denge sağlanır bu dengede mikro organizmal faaliyete hava sirküleside girerse gerekli ortam da mikro organizmal faaliyet hızlanır.Sonuçta bu işlem mikro canlar tarafından öğütülür bitkiler tarafından kullanılabilcek boyuta indirgenir.
Sizilerin sorularınız da cevap verecek olursam Sayın dostça arkadaşımın sorusunda toz olarak vermek düşüncesine verilecek cevap sonuçta güvercin dışkısı azot ağırlıklı malzeme olduğundan su gördüğünde üre ve nitrata dönüşecek bunun ölçüsünü sağlayabilirse uygulamadında sakınca yok.
Bitkiler azotu çiçeklenme döneminde daha çok almak isterler. Gazi0625 arkadaşımın sorusuna gelince gübrede yanma olyının hızı Malzemenin c/n oranın ph ı ve hava sirkilasyonuna bağlı olarak işlem görür. Sayın osmann arkadaşımızın sorusuda diğer arkadaşlarımın soruları içinde aynen mütela edilebilir. ssndrgl arkadaşımın sorusunda unutulan şu gerçek saklı ağzı kapalı pet şişe içine yapılan malzemede hata olayını açıkamak gerekirse malzemeye katılan su üre ve nitratı artırdığından içinde oluşuma ters olarak fazla gelen üre ve nitratın mikro organizmaların yıkımına sebeb olarak organik hücresel ölümlerde meydana gelen kokuşma meydana geldi.Hepinize sorularınız için teşekkür eder faydalı olabildiysem kendimi mutlu addederim. hepinize saygılar
begonvil 14
25-03-2009, 15:34
Ben de merdiven camına konan güvercinlerin gübrelerini topladım. Bir avuç kadar saksıdaki asmaya verdim. Diğer çiçeklere de güvercin gübresi uygulanır mı?Sardunya,küpe,çilli begonya...
Kuru güvercin gübresini ağzı kapalı bir kap içerisinde bekletsek yanma işlemi gerçekleşebilirmi?Yanma süresi 1 yıl olmalımı?
Arkadaşlar güvercin gübreleri kuvvetli hızlı gübrelerdir, çok az mıktarlarda doğrudan verilmesi gerekir genelde bu gübreler sulandırılarak şerbet şeklinde uygulaması gerekir.
Bütün gübreler kompost yapılarak kulanılırsa daha verimli ve yarayışlı olur
Gübrelerde yanmayı salayan mikro organizma faaliyetidir nem hava c/n oranlarının dengede olması ile salanabilir kapalı ortamda bu işlamlar geç işler
sındırgılı
27-03-2009, 20:51
Sn Epsody Verdiğin bilgiler için teşekkürler.Benim yaptığım hata, bidonun kapağının kapalı olması,üre ve nitratı arttırıp mikroorganizmaları öldürmesi diye anladım.Mikroorganik bakterileri öldürmemek için hava alması yeterlimi?Aslında ben bunları açık alanda biriktiriyorum ve atıyorum.Çünki tek başlarına bitkiler için faydalı değiller.Dediğin gibi azot oluşumunu sağlamakgerekli. Kusura bakmayın bu konularda hiç bir bilgim yok,sadece 30 sene önceki üniversite kimyasına dayanarak söylüyorum..Bir bilen olarak güvercin dışkısını bizim anlıyacağımız şekilde (1 kilo dışkı+10 litre su karıştır gibilerden) formüle olabiliyorsa yapsan vede gübre oluşum koşullarını bilgilendirsen çok makbule geçecek..Çokmu şey istedim?bilemiyorum..Sevgiler
Douglas Fir
27-03-2009, 21:27
Bir ziraat mühendisi arkadaşım ibreli bitkilerime tavuk ya da güvercin gübresi vermememi tembihlemişti. Sanırım sizlerinde belirttiği gibi fazla güçlü geliyor.
Sn,ssndrgl Sen farkında olmadan gübreden biyo gaz oluşturmuşsun,bir yerde kokuşma varsa orada organizma yıkımı söz konusu olur.Gübrelerin ihtimarı (olgunlaşması) komposttan farklı olmasının sebebi azotun üre formundan nitrata geçmesi daha yakın vede suda girince işlem hız kazanıyor.
Konuyu özetlersek mikro organizmaların faaliyetleri 35-25/1 oranı, karbon 35 ise azot 1e eşit olacak karbon onların besin kaynağı azot enerji kaynağı olarak kullanıldığına göre denge böyle sağlanıyor.
Kanatlı gübreleri azot ve üre bakımından zengin olduğundan karşılığında karbon malzeme ile dengelenmeli bu gübreleri şerbet şeklinde uyguluyarak kullanmak istiyorsak,bu şerbet eriğinin kulanılacak bitkinin istekleri doğrultusunda ec değeri,ph değerleri içinde kalması sağlamadan bitkiye uygulanırsa sonuçta istenmiyen durumlar ortaya çıkar.(Bu konuda Kudret tezel hocanın Bitki besin eriyikleri konulu yazıları takip etmeleri)
sındırgılı
28-03-2009, 19:51
Onu takip ettimde, benim anlıyacağım dilden değil...Ben topraksız tarım yapmıyorumki..Neyse ben, bizim naturel vede kokulu koyun gübresi,leonardit ve hümik asitle devam edeyim..Domateslerin calsium ihtiyaçlarınıda dkt dan reçete alırız..Güvercinlerde haybeye dışkılamaya devam etsinler...
Peki bu çeşit gübre hangi bitkilere verilmelidir. Ya da hangi tür bitkilerde zararlıdır. Kaş yaparken göz çıkarmayalım.
sındırgılı
05-04-2009, 07:27
Sn Epsody Son mesajım, anlıyamadığım konunun özetle şakası idi..Seni bilmeden kırdıysam özür dilerim.Sevgiler
Sn,sındırgılı kırılma söz konusu değil ben sayın kudret hocanın besin eriyikleri konusu yazıdan, güvercin gübresinden nasıl faydalanman için gübre şerbet içeriğinin ec ve ph değerlerinin bakılma konusunda bilgi alman içindi. Güvercilerin gübrelerini yerinde kullanırsın diye tarifte bulunmuştum Saygılar.
ugurtelefon
04-05-2009, 12:51
yazılanlar için teşekkür ederim,ama işin aslı sonuca varılmamış bir soru gibi geldi.
şimdi güvercin besleyen bir arkadaşım koca bir poşet gübre getirdi.Yanmamış olduğunu tahmin ediyorum.
Ben bu gübreyi,azar azar su içinde eritip,domates,biber,patlıcan gibi sebze bitkilerinin sulama suyuna eklesen olurmu olmazmı??
Aklımdan şöyle geçiyor,10Litrelik kova içerisine 1 avuç falan koysam,karıştırıp eritsem,dibindeki tortuyu bitkilere dökmesem,faydası olurmu??
Arkadaşım güvercin gübresini sulandırıp şerbet yaparak vermen mümkün, hatta sulama sularına katarak verirsen daha iyi olur, yanlız bu şerbet eriğini sulama sularına katarak verirken suyla inceltmen gerekecek fazla miktar olursa kök bölgesinde yanmalar meydana gelebilir, dikkatli olmanda fayda var, yoksa kaş yapayım derken göz çıkarırsın.
Şerbetin tortusu atılmaz, kumla karıştırarak sebze köklerine taksim ederek kullanmakta fayda var.
Bereketli ürünlerin olsun
Sevgi ve saygılar.
Tecrübeli bir arkadaş güvercin gübresini nasıl kullanacağımız hakkında bir ölçü verse çok iyi olurdu.Ayrıca güvercin gübresini balkon kenarında toplayıp hemen kullanabilirmiyiz.
Koyun gübresinde yanma işlemi var,güvercin gübresininde yanması gerekiyormu?
Eğer yanması gerekiyorsa nasıl bir işlem uygulamalıyız?
İklimsiz
04-05-2009, 18:57
Deneyimli arkadaşların bu başlığı ihmal etmemelerini önemle rica ediyorum:)
Bulunduğum yerde eski binaların çatı katlarında( açık alanda değil) yığınlarca güvercin gübresi mevcut. Kimbilir kaç yılın birikimi.
Bu gübreyi kullanabilir miyiz? Yanmış gübre sıfatını taşır mı?
Yücel Özlem
04-05-2009, 21:15
Sevgili İklimsiz, güvercin gübresinin kullanıldığını biliyorum. Bir zamanlar Nevşehir'in bağları ünlüydü. Bu bağların önemli bir kısmı, çok kalkerli ve besin bakımından fakir arazilerde kurulmuştur.
Bu arazideki, bağların yaşaması ve ürün vermesi de güvercin gübresi ile mümkün olmuştur. Bölge halkı, arazide uygun yerlede kazdıkları "in"lerde güvercin yetiştirip bunların gübresini de bu bağlarda kullanırlardı.
Yalnız güvercin gübresi dikkatle kullanılmalıdır. Ölçüyü kaçırdığınızda, yarar yerine zarar verebilir.
Ölçü nedir derseniz doğrusu bilmiyorum. Bir bağımızın, bu yüzden zarar gördüğünü hatırlıyorum.
Geçen yıl, bahçedeki güllerden bir kısmına, terastan topladığım gübrelerden verdim. Yaz sonuna doğru gübre verdiğim güller, bu baharda, diğerlerinden bariz bir şekilde, ayırt edilebiliyor. Miktarı bilemediğim için, deneme amaçlı, bir kaç fidana verebildim. Her güle bir plastık bardak kadar verdim. Ölçü olarak kullandığım bardak 100-120 cc kadar olmalı. Gübreler de parçalanmamış ve öüğütülmemişti. Aynı ölçekle öğütülmüş gübre ölçersem doz iki katına çıkacaktır. Yaptığım denemeden ben memnunum.
İklimsiz
04-05-2009, 23:54
Araştırmalarım sonucu, güvercin gübresi kullanılmış kivi ve fındık bahçelerinde %50 ürün artışı sağlandığı bilgisine ulaşıyorum.
Fakat ölçü ve gübrenin niteliği nedir ayrıntılı açıklama yok.
"Yanmış" ibaresine takmış durumdayım. Nedir bu yanma?
Kiremit çatılı okulların ve eski kullanılmayan evlerin tavan araları çok uzun yıllardır güvercin barınağı. Bir şekilde bu değerlendirilmeli.
İyice çürümüş anlamında sevgili iklimsiz, Ama siz yinede büyük baş hayvan gübresinden şaşmayın.
Güvercin gübresinde oranı tutturmak zor.
İklimsiz
05-05-2009, 00:42
Kimbilir kaç yıldır aynı yerde bulunduğu, katmanlaştığı iyice çürümüş anlamına gelir mi?
Oran tutturmak zor da olsa, az bir miktarla deneme yapmak istiyorum.
Sayın;İklimsiz bütün gübreler gibi güvercin gübreside üre ve amonyakça çok zengin bir niteliğe sahip yoğun ve hızlı gübre sınıfında olduğundan bunun ihtimarı için havalanarak yanması istenir ama bu işlemlerle gübre olgunlaşırkan besin değerlerinide yitirir.
Gübreleri eniyi olgunlaştırma şekillerinden bir taneside kompostlaştıma yöntemidir, burda işlem hayvanın sindirim sitemlerindeki mikroorganizmaların tamamlayamadıkları işlemi topraktaki mikroorganizmalar tarafından en iyi şekilde tamamlanmaktadır.
Size kendi kanaatimi vede gübreleri kullanmataki alışkanlıklarımı söylemek isterim, gübreleri şu gübre bu gübre diye ayırmam gübreleri doğrudan kullandığım da vaki değildir bahçemdeki atıklar vede mutfak atıklarlarıyla beraber soğuk kompostlayarak kullanırım; Sonuçta solucan gübresine yakın gübre elde ederek bitkiler için en yarayışlı gübreye ulaşırım.
Arkadaşlar Bütün gübreleri ahır gübresi, koyun keçi gübresi,tavuk gübresi, hatta güvercin gübresi bunlar ister yaş olsun ister yanmamış olsun bunların bitkiye doğrudan uygulamak imkanı var hemde hiç bir risk oluşturmadığı gibi çokluğunun ne bitkilere nede toprağa birikim yaparak toprak duygunluğu yaratmaz.
Bunun izahıda elinizdeki gübreye homojen bir karışımla gübre katkısı malzemeler ilave edilerek sağlanabilir bunlar mineral olarak zeolit, klioptilolit vede umdemin bu mineraller kimyasal değil doğal bir malzeme bu mineraller nitrat'ı amonyumu vede potasyumu bünyelerinde absorblama özelliği ile tutarak bitkinin istekleri doğrultusunda bitkiye sunarak bitki köklerinden uzklaşmazlar, bitkinin zarar görmesinide engeller yani sizin her türlü gübreleriniz sağlıklı bir biçimde bitkiyi uzun zaman beslemeye devam ederler; kullanacağınız gübrenize bu minerallerden ilave ederken bir miktarda leonardit veya hümik asit ilave ederseniz gübrenizin yarayışlılığını daha da arttırmış olursunuz.
Sizlere bu açıklamalarla faydalı olduysam kendi mutlu adderim sevgi ve saygılarla hoşça kalın.
Kimbilir kaç yıldır aynı yerde bulunduğu, katmanlaştığı iyice çürümüş anlamına gelir mi?
Evet gelir, öyle ise kullanabilirsiniz. Çok tazesini kullanmaktan kaçınınız.
Arkadaşlar Yanmıştı ,nasıl yanar, ahır güresi, güvercin gübresi, tavuk gübresi gibi kavramlar genelde hayvansal dışkılardan oluşur bunların içeriğinin bitki besin değerleri açısından bilinmesi için hayvanlara yedirilen yemlere bağlı olarak değişir.
Arkadaşlar bu gübrelerde bizi ilgilendiren konu şu olmalıdır olgunluğu vede içinde taşıdığı besin değerleridir, hangi gübre olursa olsun ister yanmış olsun itersede taze gübre olsun bitkilere veriliş aşamasında bitkiye verilişinde bitkinin bu besin içeriğinin kendi ihtiyaçları gözönünde almak durumdayız, diyelimki gübremiz yanmış olgunlaşmış olsun bu gübrenin bitkiye gerçekten yarayışlı olacağı anlamını taşımaz, burada kıstas bitkinin ihtiyacı olan içeriğidir.
Önce toprağımızda bitkiye yarıyacak bitki besin değerlerinin bilinmesidir eksiklik ve fazlalık bilindikten sonra uyguluyacağımız miktar ortaya çıkar ve ozaman ölçüsü ile bitkinin ihtiyacını karşılarız. Ama biz bu kurallara uymadan elimizde nasıl olsa var atalım toprağa dursun dersek işi allaha bırakmış kişiye döneriz.
Toprağa bırakılan bu gübre toprağın ph (geçirgenlik özelliği),Ec si(elektriksel tuzlu luğu) bağlı olarak gübrenin de ph ve Ec değerleriyle birleşince ortaya çıkan toplam değerle bitkinin kabul edeceği değerlerin dışındakiler toprakta kalacak alınamıyan bu besin maddeleri yağmurlarla yeraltı sularına karışarak kirliliğe sebeb olacak, toprakta kalırsa birikim yaparak toprağın tuzlanmasına sebeb olacak.
Arkadaşlar kızmasınlar ama ben bu konu içinde hep ölçülerden bahseden yorumlarda bulundum, ama nafile arkadaşlar hep pratik yaklaşımlarla kullanım ölçü arayışlarına devam ediyorlar bunu akıl sahibi olanların anlayıp kabul etmesi mümkün olmadığını kabul edeceklerine deneme yanılma yöntemiyle geçiştirme çabaları içinde bulumaları bence aymazllığın en önde gideni olarak kabul ediyorum.
Arkadaşlar duyanınız vardır veya yoktur ama bilesiniz bundan böyle herkes babadan görme, bir bilene sorma devri bitmiştir her kes kendi kafasına göre ne gübre ( kimyasal-ahır ) ne zirai ilaç kullanamıyacaktır tarım bakanlığı konuya ziraat mühendislerinin vereceyi reçeteyle işlerini görecektir bilesiniz.
Hepinizin affına sığınarak konuyu biraz sert olarak bağlıyorum, toprakla çalışmalarınızda hepinize başarılar dilerken sağlık ve esenlikler içinde olasınız.
Sevgi ve saygılarımla.
Sayın epsody,iki saksı sardunyam var bunlara ne kadar hayvan gübresi veya kadar gücercin gübresi kulanabilirim? yoksa sardunyaları önçe toprak analizinemi göndereyim? gübreyide analiz ettirmem gerekiyormu? Sence değerler ne olmalı?
5 kilogramlık 12 kilogramlık saksıya ne kadar güvercin gübresi kullanmalıyım, bu gübreyi analiz ettirdikten değerlerini aldıktan sonramı kullanmalıyım?
Ölçüleri verirmisiniz.
ugurtelefon
05-05-2009, 09:19
Arkadaşım güvercin gübresini sulandırıp şerbet yaparak vermen mümkün, hatta sulama sularına katarak verirsen daha iyi olur, yanlız bu şerbet eriğini sulama sularına katarak verirken suyla inceltmen gerekecek fazla miktar olursa kök bölgesinde yanmalar meydana gelebilir, dikkatli olmanda fayda var, yoksa kaş yapayım derken göz çıkarırsın.
Şerbetin tortusu atılmaz, kumla karıştırarak sebze köklerine taksim ederek kullanmakta fayda var.
Bereketli ürünlerin olsun
Sevgi ve saygılar.
Çok teşekkür ederim.Az miktarlarda gübre şerbetini bol su ile sebzelerime takviye edeceğim.
Ayrıca;son yazınızda sonuna kadar haklısınız.Devlet babanın çıkaracağı kanunlar sanırım bizim gibi balkon-teras bahçecilerini pek bağlamaz:p
Ama kesin olan bir şey var.Eski usül tarım artık rafa kalktı.
Bilinçsizce yapılan dededen kalma yöntemler gerek yeraltı su kaynaklarına gerekse insanlara verdiği hasarlar yönünden rafa kalkmaya mecburdur.
Ayrıca benim gibi kara avcılığı yapan kişilerin gayet iyi bildiği gibi;bilinçsizce tarlalarda kullanılan zirai ilaçlar doğada yaşayan yabani hayvanları çok büyük ölçüde etkilemektedir.Şeker gübre denilen gübreyi tarlaya verdinizmi,o sabah mutlaka onun başında Yelpe(çulluk),Bıldırcın **** Keklik ölüsü buluyorsunuz.
Sayın epsody,iki saksı sardunyam var bunlara ne kadar hayvan gübresi veya kadar gücercin gübresi kulanabilirim? yoksa sardunyaları önçe toprak analizinemi göndereyim? gübreyide analiz ettirmem gerekiyormu? Sence değerler ne olmalı?
5 kilogramlık 12 kilogramlık saksıya ne kadar güvercin gübresi kullanmalıyım, bu gübreyi analiz ettirdikten değerlerini aldıktan sonramı kullanmalıyım?
Ölçüleri verirmisiniz.
Bunun izahıda elinizdeki gübreye homojen bir karışımla gübre katkısı malzemeler ilave edilerek sağlanabilir bunlar mineral olarak zeolit, klioptilolit vede umdemin bu mineraller kimyasal değil doğal bir malzeme bu mineraller nitrat'ı amonyumu vede potasyumu bünyelerinde absorblama özelliği ile tutarak bitkinin istekleri doğrultusunda bitkiye sunarak bitki köklerinden uzklaşmazlar, bitkinin zarar görmesinide engeller yani sizin her türlü gübreleriniz sağlıklı bir biçimde bitkiyi uzun zaman beslemeye devam ederler; kullanacağınız gübrenize bu minerallerden ilave ederken bir miktarda leonardit veya hümik asit ilave ederseniz gübrenizin yarayışlılığını daha da arttırmış olursunuz.
Sizlere bu açıklamalarla faydalı olduysam kendi mutlu adderim sevgi ve saygılarla hoşça kalın.
ugurtelefon
05-05-2009, 10:59
Kanatlı hayvan gübreleriyle ilgili aklıma gelmişken yazayım dedim.
Geçen bahar aylarında benim ufaklıklara hayvan sevgisi aşılamak için 2 tane ördek yavrusu almıştım.Arka bahçede biraz bakıp büyüttük.25 gün kadar bakıp ilgilenebildim.Sebebi ise müthiş pis hayvanlar.Günde 5-6 kez arka bahçeyi yıkamama rağmen bir türlü kokudan kurtulamadık.Habire dışkılayan bir mahlukat.
Hem öyle dışkılıyor ki adete fışkırtıyor.Günde dediğim gibi 5-6 kere yerleri yıkayıp temizledim.Akan su ise direk olarak Asma ve limon ağacıma gidiyordu.
Geçen kış limon yüzü göremedik,asmada ise 2 salkım üzüm vardı yoktu.Onlarda zaten kuşlara karıncalara gitti.
Uzun lafın kısası kanatlı hayvan gübreleri eğer yanmamışsa müthiş kuvvetli oluyor.Öyleki arabamın üzerini tuvalet gibi kullanan bir güvercin,aracımın sağ arka tarafını boyatmama sebep oldu.
Aman dikkat...!!!
Kanatlı hayvan gübreleriyle ilgili aklıma gelmişken yazayım dedim.
Geçen bahar aylarında benim ufaklıklara hayvan sevgisi aşılamak için 2 tane ördek yavrusu almıştım.Arka bahçede biraz bakıp büyüttük.25 gün kadar bakıp ilgilenebildim.Sebebi ise müthiş pis hayvanlar.Günde 5-6 kez arka bahçeyi yıkamama rağmen bir türlü kokudan kurtulamadık.Habire dışkılayan bir mahlukat.
Hem öyle dışkılıyor ki adete fışkırtıyor.Günde dediğim gibi 5-6 kere yerleri yıkayıp temizledim.Akan su ise direk olarak Asma ve limon ağacıma gidiyordu.
Geçen kış limon yüzü göremedik,asmada ise 2 salkım üzüm vardı yoktu.Onlarda zaten kuşlara karıncalara gitti.
Uzun lafın kısası kanatlı hayvan gübreleri eğer yanmamışsa müthiş kuvvetli oluyor.Öyleki arabamın üzerini tuvalet gibi kullanan bir güvercin,aracımın sağ arka tarafını boyatmama sebep oldu.
Aman dikkat...!!!
Arkadaşım hayvanların sindirim sistemlerine bağlı olarak bağırsak uzunlukları nedeniyle beslendikleri organik atıkları daha çabuk sindermek zorluğu karşısında çok kuvvetli enzimler salgıladıklarından bunlar amonayak asidi ihtiva ederler, amonyak azotun en kuvvetli forumlarından bir tanesini teşkil ederler bu dışkılar hava ve suyla birleşerek daha kuvvetli asitleri oluştururlar.
Bu dışkıların üzerine zeolit' in bir formu olan klinoptilolit vede toz olarak umdemin dökerek kokular önlenebilir, bu dışkılarının gübre özelliği kontrolaltına alınarak zararlarında kurtularak maksimum faydalar sağlanabilir, duymuşunuz dur hayvan severler evlerinin içinde kedi ve köpek bakmaktalar bunlarında dışkılarındaki kokulardan kurtulmak için kedi kumu diye tabir edilen bu malzemeler kullanılır yanlız bu hayvanların dışkılarında gübre olarak faydalanmak sakıncalı çünkü dışkılarında insanlara geçebilecek zararlı bakteriler bulunuyor.
Açıkladığın bu bilgi benim bitki besleme konularına girdiğinden cevap hakkı hissederek açıklamalarda bulundum ilginize teşekkürler. Sayın uğur telefon
Günde 5-6 kez arka bahçeyi yıkamama rağmen bir türlü kokudan kurtulamadık.Habire dışkılayan bir mahlukat.
Hem öyle dışkılıyor ki adete fışkırtıyor.Günde dediğim gibi 5-6 kere yerleri yıkayıp temizledim.Akan su ise direk olarak Asma ve limon ağacıma gidiyordu
Sayın Uğur telefon;
yerleri yıkarken deterjan **** herhangi bir kimyasal madde kullandınızmı?
faydası ve zararlarından bahsedermisiniz
ugurtelefon
11-05-2009, 15:36
Sayın Uğur telefon;
yerleri yıkarken deterjan **** herhangi bir kimyasal madde kullandınızmı?
Hayır kullanılmadı,zaten dışkıların kurumasını beklemedim,zira acaip kokuyor,hemen durulamayla yıkamıştım.
Bahsettiğim küçük arka bahçemde 2 tane topraklı bölge var.
Birinde asmam ve limon ağacım,diğeri ise boş.Diğer bölümle ise karo plaka yani beton gibi bir madde.
Bu topraklı yerler mükemmel bir toprak halini almış.Kapkara rengi var.Sanırım 1 yıl aradan sonra ördek dışkıları yeterince yanmıştır.Birde ben yere düşen asma ve limon yapraklarını buralara doğru topladım.Çok iyi bir toprak oluştuğunu zannediyorum.
Acaba bu toprağa salatalık eksem ne Olur??Burası güneş görmüyor.Işık alıyor.
Tepede sarı renkli ışıklı dediğimiz lamarina var.Direk güneş gelmiyor ama bol ışık alıyor.
member şip
11-05-2009, 21:32
Kendi kullandıgım güvercin güpresi yapımı.
Fabrikadan başlıyalım aşagıdakiler benim gübre fabrikam.
http://img50.imageshack.us/my.php?image=dsc01029.jpg
Topladıgım dışkıları dört beş çuval olana kadar biriktiriyorum bu yanmamış bir gübre bunu böyle kullanamayız.
http://img204.imageshack.us/my.php?image=dsc01031z.jpg
Arka bahçemde bir yıgın yapıyorum kürekle yıgarken arada bir toprak atıyorum çürükçül bakteri için , birazda hortumla suluyorum ve üzerini bir naylonla kapatıyorum bir seneye yakın kapalı bırakıyorum.
http://img518.imageshack.us/my.php?image=dsc01034t.jpg
Bir sene sonunda yanmış güpremiz oluyor siyah ve torfu andırıyor.
http://img134.imageshack.us/my.php?image=dsc01038r.jpg
Bu sene yusuf bey den avusturalya kara dutu almıştım ekerken tabanına iki avucumun dolusu bu güpreden attım daha onuncu yapragı çikıyor yirmi yedi cm geliyor.
http://img142.imageshack.us/my.php?image=dsc01032g.jpg
Sayın Member şip;
çok teşekkürler çok açıklayıcı bir anlatım hazırlamışsınız.
Bahçesi olmayanlar içinde bir tavsiyeniz varmı acaba?
ugurtelefon
12-05-2009, 12:28
Banada güvercin bakıp büyüten bir arkadaşımdan yarım çuval kadar dışkı geldi.
Sizin resimlerde verdiğiniz gibi görünüyor.Tamamiyle kuru,takır takır.
Kuru olması yanmış sayılmıyor değilmi????Çünkü görünümü aynı aşağıda resimde verdiğiniz gibi
http://img204.imageshack.us/img204/8632/dsc01031z.jpg (http://img204.imageshack.us/my.php?image=dsc01031z.jpg)
http://img204.imageshack.us/img204/dsc01031z.jpg/1/w640.png (http://g.imageshack.us/img204/dsc01031z.jpg/1/)
Sayın Member şip;
gübre fabrikanızda çok hoşmuş gerçekten:D
Bahçem olmadığı için bir yoğurt kabında denemeye karar verdim:)
Balkon kenarlarındaki gübreleri toplayıp deneyeceğim.
Gübreyi toprağa karıştırmadan önce kurumasınımı bekleyeceğim?
member şip
12-05-2009, 21:43
Sayın ugur bey o resimdeki yanmamış hali dördüncu resimdekide yanmış hali.Gübreyi biraz sulayın ve üzerini örtünki yanma olayı başlasın yoksa öyle kupkuru durur.
ugurtelefon
13-05-2009, 13:23
Sayın ugur bey o resimdeki yanmamış hali dördüncu resimdekide yanmış hali.Gübreyi biraz sulayın ve üzerini örtünki yanma olayı başlasın yoksa öyle kupkuru durur.
14lt lik plastik kovalardan var elimde.
Onların içine tarif ettiğiniz gibi toprakla karıştırıp üzerini şefaf naylonla örtücem.
Acaba ne kadar zamanda yanma tam gerçekleşir,yaz sıcaklarında 2-3 ay yeterli olurmu??
En iyisi ayda bir bakıp sizin son fotoğrafda verdiğiniz gibi torf görünümünü almasını beklemek.En kötü ihitmalle gelecek baharda kullanırım.:p
Çok değerli bilgiler için teşekkür ederim.
Çok teşekkür ederim.Az miktarlarda gübre şerbetini bol su ile sebzelerime takviye edeceğim.
Ayrıca;son yazınızda sonuna kadar haklısınız.Devlet babanın çıkaracağı kanunlar sanırım bizim gibi balkon-teras bahçecilerini pek bağlamaz:p
Ama kesin olan bir şey var.Eski usül tarım artık rafa kalktı.
Bilinçsizce yapılan dededen kalma yöntemler gerek yeraltı su kaynaklarına gerekse insanlara verdiği hasarlar yönünden rafa kalkmaya mecburdur.
Ayrıca benim gibi kara avcılığı yapan kişilerin gayet iyi bildiği gibi;bilinçsizce tarlalarda kullanılan zirai ilaçlar doğada yaşayan yabani hayvanları çok büyük ölçüde etkilemektedir.Şeker gübre denilen gübreyi tarlaya verdinizmi,o sabah mutlaka onun başında Yelpe(çulluk),Bıldırcın **** Keklik ölüsü buluyorsunuz.
Sayın Uğurtelefon,siz bilinçsiz gübre kullanımına, avlayacağınız hayvanları sizin yerinize öldürüyor diye mi karşı çıkıyorsunuz????
İstan_bull
06-06-2009, 12:55
Kendi kullandıgım güvercin güpresi yapımı.
Fabrikadan başlıyalım aşagıdakiler benim gübre fabrikam.
http://img50.imageshack.us/my.php?image=dsc01029.jpg
Topladıgım dışkıları dört beş çuval olana kadar biriktiriyorum bu yanmamış bir gübre bunu böyle kullanamayız.
http://img204.imageshack.us/my.php?image=dsc01031z.jpg
Arka bahçemde bir yıgın yapıyorum kürekle yıgarken arada bir toprak atıyorum çürükçül bakteri için , birazda hortumla suluyorum ve üzerini bir naylonla kapatıyorum bir seneye yakın kapalı bırakıyorum.
http://img518.imageshack.us/my.php?image=dsc01034t.jpg
Bir sene sonunda yanmış güpremiz oluyor siyah ve torfu andırıyor.
http://img134.imageshack.us/my.php?image=dsc01038r.jpg
Bu sene yusuf bey den avusturalya kara dutu almıştım ekerken tabanına iki avucumun dolusu bu güpreden attım daha onuncu yapragı çikıyor yirmi yedi cm geliyor.
http://img142.imageshack.us/my.php?image=dsc01032g.jpg
sayın member şip bütün konuyu okudum ve inanın en açıklayıcısı sizinkiydi. Diğer arkadaşlar alınmasın ama, balkondan topladığımız veya bir arkadaşın kümesinden aldığımız güvercin dışkılarına bir takım mineral vs eklememiz, bunların ölçüsünü tutturmamız daha zor. Zaten bütün konu boyunca bu yanma işlemi soruluyordu. Tekrar teşekürler
antalyada
07-07-2009, 17:00
Konuda Açıklayıcı bilgiler verilmişse de ; Bence en önemli olan kısımları eksik kalmış.
***Güvercin gübresinin İçerdiği Besin elementlerinin oranı? Araştırdığım Kaynaklarda gözüme çarpan olmadı! Veya Suda çözünebilir oranları.
Bilen arkadaşlar yardımcı olursa, hangi bitkiye kaç gr/lt kulanacağımızı kestirebiliriz.
skanatlar
08-10-2009, 16:02
Bende güvercin besliyorum ve çuvalla gübre çıkyor. Yukarıdaki fotoğraftaki gibi kuru halde Etkin Mikroorganizmalar kullanılarak O2 siz ortamda güvercin gübresini nasıl fermante edebiliriz. Sanırım Sn.Doğasever ( Kayhan Yalcı ) Bey bu konuda bize önerileri olabilir.
ya arkadaşlar benim 350 zeytin ağacm var. ben bu güvercin gübresini yaylada bi komşumdan öğrendim.. Adam Domates şitilinin birine güvercin gübresiyle yaptığı şerbetten dökmüş. diğerine dökmemiş.. aradaki farkı bi görseniz ağzınız açık kalır.. yine deneme amaçlı bende aynı çekilde yaptım.. 2,5 litrelil kola şişesinin içine çeviz büyüklüğünde güvercin dışkısı koydum içinede suyu ilave ettim.. az çalkaladım sonra bıraktım 1-2 gün durdu.. sonra evimin önündeki zeytinime döktüm ve ağaç sanki çıldırdı.. Feci filiz verdi.
Kendi zeytinliğimde sulama sorunu olduğu için hali hazırda uygulamış değilim.. ama 15-20 güne kadar su sorunuda ortadan kalkıyo.. zeytin bahçeme uygulamak için şimdiden sabırsızlanıyorum..
İyigünler ve okuduğunuz için şimdiden teşekkürler.
Efendim Adana'da ikamet ediyorum. Elimde ciddi miktarda güvercin dışkısı var. Bunları ticari olarak kullanmak istiyorum forumu biraz takip edince bu konuda engin bilgileriniz olduğunu kanaatine vardım. Acaba bu maddenin alıcısı varmıdır ? kg veya ton olarak satışa sunsam ne kadar ücret talep etmeliyim ? Belli bir firmayla anlaşsam veya bir tesis kurup bu maddeyi zenginleştirsem satışta ciddi bir kar elde edebilirmiyim ? Şanlıurfa ve Nevşehir illerinde bu işi ciddi şekilde yapan kişiler duydum. Bildiğiniz bir referans varsa bana vereceğiniz mail veya telefonla irtibata geçmem mümkün müdür ? telefonum 0532 637 42 75 email : av.mehmetk@gmail.com
Şimdiden tek tek hepinize teşekkür eder, saygılarımı sunarım
bergüzar
02-11-2010, 21:19
Merhabe
Yeni bir kullanıcı olarak güvercin gübresi başlığı dikkatimi çekti bütün mesajları okudum herkesin arzusu kolay anlaşılabilen bir kullanım tarifi.
Ziraat Mühendisi bir arkadaşımdan aldığım ve iki yıldır kullandığım tarifi paylaşmak istedim:
40 litre suya 2 kürek güvercin gübersi koyup bekletiyorum.Daha sonra elde edilen şerbete 1'e 1'5 oranında su ilave edip kullanıyorum.Ben işi garantiye alıp 1'e 2 oranında su ilave ediyorum.Malum güvercin gübresi kullanımı her zaman risklere gebe.
Arkadaşlar,Size anlatacaklarım kompost konularının bir tekrarı gibi olacak ama,bazı ayrıntıları açıklamak gerekecek,az mikardaki toprak solucanları ile solucan gübresine ulaşmak için her türlü atıklarımızı ve hayvansal gübrelerimiz çok güzel kompostlaştımak zorundayız.
Kıyma makinası edinmeniz kompostlaştıma işleminizde hızlandırma sağlıyacaktır, mutfak atıklarınız ve Kanatlı gübreleriniz kompostunuzun azot içeriğini dengelemede ot ve talaş miktarının arttıracaktır.
Arkadaşlar sulucanlar bilindiği üzere bütün atık maddeleri çürüntü halleri içinde tüketmedeler,verdiğimiz atıklar içersindeki canlı ve diri durumunda olanlar solucanların bulunduğu ortama bakteriler tarafından işlenirken asidik ortam oluşturmakta, solucanlarda bu asidik ortamı nötür hale getirmek salgı üretme zorunluğu ile kendilerini ortama atapte etme halleri içinde onların zayıflamalarına ve küçülmelerine sebeb olmaktadır.
Solucanlarımızdan azami verim almak istiyorsak bu durumu göz önünde bulundurarak kompostun tam olgunlaşmasını sağlamak zorundayız; Gelelim solucan kasesi olayına ne kadar atıklarımız bol olursa olsun toprağımıza yerleştireceğimiz kase yöntemindeki delikli boruları arttırarak bu durum içinde toprağımıza solucan kaselerini çoğaltmalıyız.
Ben bu olayı şu şekilde çözdüm son yaptığım kompost çalışmalarımı takip ettiğseniz göreceksiniz size tarifini yaptığım yöntemi büyük variller içinde kompostu oluşturarak, mayıs ayı içinde dikeceğim fideler için, kasım ayı içinde oluşturacağım sebze dikim parselleri içinde hazırlıyacağım yastıklarn içinde 30 cm çukulara doldurup üstünü toprakla örtüp solucanların ve toprak canlıların bu kompostu tekrar işlemeleri sağlıyarak, solucan kompost-gübresi oluşumu ile bitkilerimin yetişmesini sağlıyacağım.
Bu yöntem bütün anlatılanlardan daha pratik olması bakımından ben atıklarımın olgunlaştırarak toprak solucanlarından gübre üreterek bitkilerime sunmaktayım, bu yöntemi uygulamanı tavsiye ederek işi daha pratik olmasını sağlıyabilirsiniz.
Batuhan Yılmaz
31-01-2011, 17:22
Merhaba arkadaşlar evimizdeki soğanlı,çiçekli,yapraklı bitkilere özel kendi yapımımız olan gübre ilaç ve çiçek coşturan tariflerimiziyazıp paylaşırsak bence bitkilerimizin gelişimine yarrdımcı ve birbirimize yardımcı oluruz.
Ben mesela güvercin pisliğinden nasıl gübre yapıldığını öğrenmek istiyordum yazarsanız sevinirim.
Hatice Tarhan
31-01-2011, 17:31
Muhabbet kuşunun kafesini temizleyince, temizlediğim pisliği su dolu plastik kovaya atıyorum, suyunu çiçeklerime veriyorum çok iyi geliyor tabi çok az olmak kaydıyla.Kesinlikle direk çiçeğin dibine koymayın yenmemiş yemler çıkıyor saksıda.Birde koyun gübresi şerbeti iyi geliyor yaz sezonu.....
Batuhan Yılmaz
01-02-2011, 11:34
Teşekkürler hatice hanım peki bende güvercin pisliğini menekşemin dibine sadece koymustum bide içinden ayçiçeğinin çekirdeği vardı menekşem öldü bu mevsimde ay çiçeğim oldu ?
Ozaman bu yöntemi şöyle yapsak olurmu kurumuş güvercin pisliğini 1 şişeye koyuyoruz üstüne yarım litre su koyup 5 - 10 damla damlatsak ne etki görürüz.
merkürvenüs
01-02-2011, 12:13
Merhaba,
Kurumuş güvercin gübresinden yarım litre suya ne kadar koyuyoruz? Ve bekletme süresi ne kadar?
Batuhan Yılmaz
01-02-2011, 12:23
Ben bunu misal olarak söyledim fakat belki işe yarar bide ben çatımda güvercin besliyorum onların gübresi uygun olurmu bu hayvanların yavruları var belki gençlerinki 2 kat sindirilmiş olacağından daha az yem posası olur yavruların pisliğinden yapacağım bunun için mandalina dikip onda deneyim bari eğer işe yararsa bunu paylaşır fotoğreflarını yollarım.
elifsirin
21-02-2011, 15:59
Arkadaşlar bende size kendi deneyimimi anlatayım,belki yardımı olur :o
Yanmış güvercin gübresinden bir kase kadar,yer silme kovası dolusu suya koyup akşamdan sabaha beklettim.Sabah karıştırıp her bitkine 2 su bardağı verdim üzerine 1 subardağı suladım
ve her bitkiye verdim bence çok da başarılı oldu
şimdiye kadar okuduklarımdan öğrendiğim ise yapmış olduğum karıişıma hümikte ekleyeceğim bakalım ne olcak
Çok keskin bir gübre. Geçen sene taç iz düşümü yerine kök boğazına da bulaşan sulandırılmış gübre 4 domates fidemin köklerini resmen yaktı. Dikkatli kullanmak gerekir. En azından önce saksıyı bir güzel sulayalım, daha sonra gübreyi ilave edelim.....
armedangel
21-02-2011, 22:34
bende apartmanın havalandırma boşluğunu sırf bu gübre için kendim temizledim. ve sonuçta 6 çuval kadar gübre çıktı. bu gübreyi geçen yaz bahçede nereye atsam inanılmaz, sihirli deynek gibiydi. ölmek üzere olan çileklerim bir anda hertarafı kapladı, 10-15 cm olan boyları 30 cm e kadar çıktı. bamyalar yaz boyu konuşuldu çünkü verandadan gözüküyor ve benim boyumu geçmiş, sanki uzay filminden çıkmış bir alien gibiydiler.
dozlama konusunda direk tarlaa attığım için takribi 15 m2 lik bi alana yarım çuval gibi düşünün..
şimdiki planım ise çatıdakileri toplamak (10 cuval çıkar) birer kürek kadar meyve ve fındık ağaçlarının altına atmak. arta kalanı ise takribi 100 m2 lik alan olan fasülye ekeceğim yere sürmeden önce serpmek olacak.
şimdiye kadar okuduklarımdan öğrendiğim ise yapmış olduğum karıişıma hümikte ekleyeceğim bakalım ne olcak
Elif hanım bitkilerimizin gübre istekleri karşılanırken, bu gübrelerin yarayışlılığını sağlamak ve besin alımını kolaylaştımak istiyorsak hümik asitlerinde hazırlanan gübre eriyiklerine katılması gerekmektedir.
Hümik asitler aynı zamanda bitkilerimizin topraklarında gerekli düzenlemelerin oluşumunda yer aldıklarından uyguladığımız gübrelerin alınamıyan forumda olan minerallerin forumlarını bitkilerin alımları yönde düzenlemektedir, toprakta alınamıyacak foruma geçen mineraller toprak yapısında dengesizliler yaratmakta bitkilerin gelişmeleri bozulmaktadır.
Merhaba arkadaşlar evimizdeki soğanlı,çiçekli,yapraklı bitkilere özel kendi yapımımız olan gübre ilaç ve çiçek coşturan tariflerimiziyazıp paylaşırsak bence bitkilerimizin gelişimine yarrdımcı ve birbirimize yardımcı oluruz.
Ben mesela güvercin pisliğinden nasıl gübre yapıldığını öğrenmek istiyordum yazarsanız sevinirim.
Arkadadaşlar elimize geçen gübre ve organik malzemelerimizi kulanım gereğinden fazlalıkları değerlendirme konusunda sizlere değerli bilgiler sunmak amacındayım, elimize geçen bu gübrelerin tamamını bitkilerimize sunmanın bir yararı olmadığını belirterek, kullanacağımız kadarını ayırdıktan sonra diğer kalan bölümü bitki olmayan saksılarımızın toprağına karıştırarak gelecek dikim dönemine zenginleştirilmiş bitki toprağı edinmiş olacağız.
Hertürlü kanatlı gübresi dahil yaşta olabilir toprak yapımızda canlılığa sebeb olacaktır, hatta buradan bir hatırlatma gereği olarak saksılarımıza özen götererek bitki varmış gibi düzenleme ve sulamanın yanında havalanmasını sağlıyarak toprak canlılarının yaşamlarını dikkate alarak çevreseler şartların olumsuzluklarından korumalıyız.
yaklaşık 20 gr kurumuş güvercin gübresi yarım litrelik pet şişeye koyup üazerini suyla doldurup güneş görmeyen bir yerde 2 hafta sakladım(hergün bir kez şişeyi çalkaladım). 2 haftanın sonunda bitkilerin sulama suyuna karıştırıp döktüm. minyatür gül, domates,biberiye,fesleğen,guzmania'ya döktüm. gözle görülür gelişmeyi bir tek fesleğende gördüm. Bilmiyorum doğru mu yaptım ama şimdilik durum bu. Yeni bir numunem daha var haftaya hazır olacaktır. Bakalım onun sonucu nasıl olacak.
Bu arada kokusu çok fena oluyor.
arkadaşlar *** yaklasık iki hafta önce tavuk gübresinden ikişer adet 5 lt lik şişelerde şerbet hazırladım ve hafta sonu çiçeklerime vermeyi düşünüyorum.bu arada konuyla ilgili yazıları okurken sarmısaktan yapılan bir şerbet duydum;toprakta oluşan zararlılar ve böceklere karşı kullanıldığı yazıyordu.Bu konuda bilgisi olan varmı acaba hazırladığım şerbete birazda sarmısak ilave etsem nasıl olur bunu daha önce deneyen veya bilgisi olan arkadaşımız varsa bilgi ve deneyimlerini paylaşabilirse sevinirim.saygılarımla...
Nette serbetle ilgili bir yazı buldum.
100 kg kuş ve güvercin gübresi 1 m3 suda 24 saat bı rakılarak ve sonra süzülerek kullanılabilir. Bu miktarı, diğer çiftlik gübreleri kul lanılacaksa gübre miktarını iki misline (burada 1 m3 suya 200 kg olarak) çıkar mak gerekir.
Doğruluğu konusunda emin değilim sadece kanatlı hayvanların gübrelerinin çok kuvetli olduğunu uygularken dikatli olunması gerektiğini biliyorum. Deneme yapan arkadaşlar lütfen sonuçları paylaşırsa ona göre bir formul çıkarıp uygulayabiliriz.
gencerker
27-07-2012, 13:20
Güvercin gübresinin gül yetiştirmede çok faydalı olduğunu duymuştum, baya hızlı gelişim gösteriyormuş
Mete Tiren
27-07-2012, 13:40
Kanatlı hayvanların gübresinin genellikle çok güçlü denmesinin sebebi boşaltım organlarının tek olması. İdrar ile karışık olan gübre aşırı asidik oluyor kullanılmasında çok dikkat edilmesi lazım genellikle en çok kullanımı sulandırılarak şerbet yapımı ver ardından kullanımı yoksa seyreltilmeden kullanımlarda çok sorunlar yaşanıyor.
arkadaşlar merhaba ben yaklaşık 30 yıldır güvercin besliyorum ve çiçeklerimde deneme yanılma yöntemiyle güvercin gübresi kullandım.bu gübre meyve veren ağaç ve bitkilerde çok faydalı ,çiçek açtırmaya pek faydası yok ama en az iki kat bitkiyi geliştiriyor.Ve oranı çok önemli ağaçlarda buna dikkat etmenize gerek yok .Çiçekler için ve meyve veren bitkiler için (çilek,karpuz ,kabak..v.s) 5lt suya yaklaşık 100 gr kuru güvercin gübresi çok ideal bir oran oluyor.Tabi bildiğiniz gibi kuru toprağa uygulamamak gerekiyor ve 15 günde bir vermeniz yeterli.Saygılar...
İzmirİzmir
04-08-2012, 22:48
Arkadaşlar biraz saçma gelebilir belki ama herkes güvercin diye yazmış .Kumru olmasında bir fark yoktur değil mi ? Yoksa sadece güvercin mi ?
Güvercin gübresinin gül yetiştirmede çok faydalı olduğunu duymuştum, baya hızlı gelişim gösteriyormuş
Kesinlikle, sanırım uykuda olan güllerime azar azar suyla seyreltip veriyordum, hiç bir sonuç alamadım sonunda kızdım biraz yüklendim şaşırtacak derecede fışkınlar patladı hem kokulu gülümde hem sarmaşık gülümde ikiside şımardı ama ölçü ile yapmadım yine de dikkatli olun ben ölme ihtimalini, göze alarak denedim. Kola şişesinin içinde 5 de 1 kadar gübre koymuştum gerisi su, hepsini vermedim tabi kuru toprağada uygulamayın derim, benimki sadece amatörce yapılan deneme.
...nokta
05-08-2012, 18:09
Arkadaşlar güvercin gübresi bütün bitkilerde kullanılabilir mi?...yoksa güvercin gübresi verildiğinde ölen bitkiler var mı?
Mete Tiren
05-08-2012, 18:24
Şimdi soru çok gene olmuş sanırsam Sn ...nokta şöyle bir cevap vermeye çalışayım;
Güvercin gübresi asidik bir gübre asidik bazik bir ortamda yaşamaya alışmış ve bazik ortamı seven bitkileri huzursuz edeceği bir kesin mesela. Sonra bazı bitkiler fazla organik gübreyi sevmiyor ya da bazı patajonlere karşı hassas olabiliyor mesela adeniumlarda fazla organik gübre kullanamıyoruz ya da bazı bitkilerimizi gözümüzden sakınırken kalkıp güvercin gübresini vermiyoruz.
Birde işin şu kısmı var ki her bitkinin gübreleme zamanı şartı ve isteği değişiyor. Az isteyen var çok isteyen var baharda isteyen var uyku haricinde her zaman isteyen var gibi gibi bu gübreninde aşırı asidik olduğunu düşünüp yerine göre kullanırsak sorun çıkmayacağına inanıyorum. Unutmayalım ki az gübre bitkiyi etkilemezken çok gübre bitkiyi öldürebiliyor en fazla kaybedeceğiniz bir kaç cm boy olur bence bitkinin gitmesindense bu daha evladır...
...nokta
05-08-2012, 23:13
Evet fazla genellemişim cidden...aklıma takılmıştı...kudret narı yetiştiriyoruz da onda bir sorun olmuyor fakat farklı bir bitkide sorun olur mu diye düşünmüştüm...teşekkürler Sn. Mete Tiren...
Merhaba.. Hafta sonu garaj temizliği yaparken orjinal ambalajı içinde unutulmuş güvercin gübresi buldum. En az iki yıl öncesine ait olmalı çünkü arkaya bir yerlere tıkıştırılmış haldeydi ama küflenme veya böceklenme gibi bir sorunu yoktu. Gül, leylak ve ibreli ağaç türlerinin diplerine gömmem de bir sakınca olur mu? Teşekkür ederim..
Merhaba.. konuya yanıt veren olmamış, güncellersem bir gören olur diye düşündüm? :( Güvercin gübresini bitkilerimi don ve ayazdan korusun diye kök bölgelerine sersem olur mu? Teşekkür ederim. :o
Güvercin gübresi kuvvetli gübredir, tazeliği ya da iyi çürümüşlüğüne göre değerlendirilmeli, oran buna göre tespit edilmeli.
Don ve ayazdan koruyacağını tahmin etmiyorum, diğer büyük baş hayvan gübrelerin yaş olanı (1-2 ay beklemiş) sorununuzu bir nebzede olsa çözmede etki eder.
Arkadaşlar yarım çay bardağı güvercin gübresini 1 lt lik pet şişeye dökerek suyla karıştırdım. evimde 2 lt ve 5 lt birkaç saksım var bu şerbetten ne kadar dökmeliyim?
Tamtutulma
03-11-2012, 12:31
Arkadaşlar yarım çay bardağı güvercin gübresini 1 lt lik pet şişeye dökerek suyla karıştırdım. evimde 2 lt ve 5 lt birkaç saksım var bu şerbetten ne kadar dökmeliyim?
Haftada 1 kez yarımşar çay bardağı dökerseniz hiç risk almamış olursunuz. Evde o kokuya dayanabileceğinizi pek sanmıyorum. Bu nedenle saksınızda küçük çukurlar açıp yarım çay bardağı güvercin gübresini döktükten sonra çukurları kapatın. 1-2 saat sonra saksınıza su verin.
Haftada 1 kez yarımşar çay bardağı dökerseniz hiç risk almamış olursunuz. Evde o kokuya dayanabileceğinizi pek sanmıyorum. Bu nedenle saksınızda küçük çukurlar açıp yarım çay bardağı güvercin gübresini döktükten sonra çukurları kapatın. 1-2 saat sonra saksınıza su verin.
Teşekkür ederim cevabınız için..
Merhaba arkadaşlar,
2008 yılının 9 ayında yazdığım bu konu değerli arkadaşların katkıları ile bu güne kadar gelmiş, arkadaşların bilgilendirmeleri ile bende 1,5 lt pet şişe içine 1 avuç kadar güvercin gübresini su ile 1 hafta 10 gün bekletip 20 litre su kovasına 1/5
kısmını koyarak bitkileri mi suladım, artan gübreleri de kompost kovama atarak orada değerlendirdim.
1 hafta önce eve giderken yolda ceviz ağacından dökülmüş ceviz kabuklarını ve kabuklu cevizleri görüp bir küçük poşet topladım bunlar yağmurdan yumuşamıştı, bunlara evde kırdığımız ceviz ve fındık kabuklarını da karıştırıp çekiç ile daha ufak boyutlara getirdim bu karışıma EM aktif ile nemlendirdim ve market poşeti içinde kolidorda ki kalorifer peteği altında ılık bir ortamda bekletmekteyim. Öğrenmek istediğim, bu karışım (EM ile nemlendirildi) ne kadar zamanda kullanılabilir duruma gelebilir.(içinde ceviz ve fındık kabukları nedeni ile) olgunlaştığını nasıl anlayabilirim, bu karışımın içinde ceviz içi bulunması nedeniyle oldukca güçlü olduğunu düşündüğüm için (Millet yemeye ceviz bulamıyor ben gübre yapımında kullanıyorum şaka gibi..)bunu ne oranda toprakla karıştırıp çiçeklerimde kullanmam uygun olur. Haftada bir açıp alt üst yaparak havalandırıyorum, bilgili arkadaşların yorumları benim için yol gösterici olacaktır.:cool:
Güvercin ve koyun gübresi aynı anda kullanılır mı ?
Tamtutulma
24-01-2013, 09:30
Güvercin ve koyun gübresi aynı anda kullanılır mı ?
Bizim buralarda güvercin gübresi sonbaharda Ekim-Kasım aylarında verilir. Ağacın her yaşına 100 gram hesaplanarak verilmesi daha sağlıklıdır. Yalnız güvercin gübresi her yıl değil; 2 yılda bir verilmelidir.
İlkbahar'da ise koyun, sığır gübresi verilmektedir. Ha karıştırıp verilebilir. Ancak güvercin gübresi çok dikkatli hesaplanıp karıştırılmalıdır. aksi takdirde bitkinizi, ağacınızı kurutabilirsiniz.
Ben ekim öncesi gübreleme yapacağım mısır için..
zergilli
11-02-2013, 17:52
Dostlar güvercin gübresi agaçlar için pek önem arz etmez ama sebzeler için ele geçmez...
Nuri Murvet
12-02-2013, 22:36
Merhaba sayın akçabardak
GÜVERCİN GÜBRESİ...
Bahçemde kullandığım Güvercin gübresi şerbetini bahçesinde kullanmak isteyen arkadaşlara yararlı bir kaynak olacağına inandığım için paylaşmak istiyorum...
Güvercin gübresinin şerbet olarak hazırlanması...
1 kg güvercin gübresi.
10 Litre su ile karıştırılır.
24 saat beklenilir.
10 Litre yoğun (kuvvetli) güvercin şerbetini.... Hazırladığımız...
100 Litre su ile tekrar karıştırıp, iyice karıştıralım...
1-2 saat bekleyelim...
Güvercin gübresinin şerbet olarak bitkilerde kullanılması.
(Mısır, Patates, Çeltik, Ayçiçeği, Kırmızı Pancar, Şeker Pancarı, Soğan, Domates, Patlıcan, Biber, Kabak, Salatalık (Hıyar), Fasulye, Ispanak, Pırasa, Marul, Lahana, Havuç, Turp, Çilek, Kavun, Karpuz....)
Bahçe süzgeci ile (10-15 litrelik) sebzelerin yapraklarına temas ettirmeden, kök boğazının çevresine sebze başına 0.50 litre gelecek şekilde güvercin gübre şerbeti verelim....
Sebzelerde kullanımı 1/100 oranında şerbet olarak toprağa ekimden sonra, gelişim sürecinde 20 gün aralıklarla, hasata kadar verebilirsiniz .
Meyve Ağaçlarında Güvercin Gübresinin Şerbet olarak kullanılması...
(Elma, armut, Kayısı, Şeftali, Kiraz, Vişne, Erik ve başkaları....)
(Bağ, Zeytin, Narenciye, Fındık, Muz, Çay gibi...)
Yılda 2 kere Sonbahar - İlkbahar
Ağaçların taç izdüşümleri içerisinde kalan bölgeye homojen bir şekilde süzgeçle iyice sulanmalıdır.
2-5 yaş meyve ağaçlarına 2 Litre 1/100 oranında şerbet olarak kullanılmalıdır.
5 yaş üzerindeki meyve ağaçlarına 10 Litre 1/100 oranında şerbet olarak kullanılmalıdır.
Mahsülünüz bol olsun...
Kolay gelsin...
akçabardak
12-02-2013, 23:00
Sayın Nuri Murvet;
Size teşekkür ediyorum verdiğiniz bu değerli bilgiler için. Geçen sene ben de denemiştim,
sizin de belirttiğiniz gibi şerbet hazırladım, fakat ölçüsüz göz kararı olarak uyguladım, bir taraftan da acaba yakar mı diye de düşündüğüm için, sizin belirttiğiniz ölçülerin çok çok altında uyguladım.
Bundan sonra sizin ölçülerinize göre uygulayacağım. Çok sağolun Sevgiler.
Güzel bir açıklama yapmışsınız ilginize teşekkür ederim.20 günde bir verilecek olan gübre şerbeti ile geçecek zamanda toplanan kuş gübresi ile ikinci parti hazırlanabilir.. diğer taraftan hazırlamış olduğum bukaşi güreyi de karıştırsam nasıl olur acaba, bitkileri gübre manyağı yapacağız.. Sanırım zarar verir bence bir dönem ondan bir dönem diğerinden vermek,
Birde 20 günde bir vereceğimiz gübreyi, oranı daha az tutup haftalık sulamalarda versek nasıl olur gelişim olumlu mu yoksa olumsuz yönde mi olur.
dilek aydemir
13-02-2013, 15:26
sayın nuri mürvet; çok uzun süredir burada herkesin bahçesini gezdim durdum, sizin bahçenizi bugün farkettim. hayırlı olsun, bilgilerinizden herkesin olduğu kadar bende epey faydalanacağım. güvercin gübresini diyarbakırda çalıştığım zamanlardan hatırlıyorum, o kocaman diyarbakır karpuzlarının öyle olmasının nedeni güvercin gübresiymiş, ama kullanımı konusunda o zamanlar henüz bir bahçem olmadığı için bilgi edinme ihtiyacı duymamıştım. şimdi verdiğiniz bilgiler beni çok ilgilendirdi. teşekkürler.
Sayın Nuri Murvet, üç yıl öncesine ait 5 kg yakın güvercin gübremiz mevcut fakat nasıl kullanacağımı bilemediğim için depoyu bekliyor. Bu tarifi soğanlı çiçekler ve mevsim çiçeklerine de verebilir miyiz? 19 lt'lik damacanalara hazırlayacak olsam ne kadar kullanmalıyım? Teşekkür ederim.
Nuri Murvet
14-02-2013, 18:38
Merhaba sayın akçabardak, dostca, dilek aydemir, Sudenur
Sayın Nuri Murvet, üç yıl öncesine ait 5 kg yakın güvercin gübremiz mevcut fakat nasıl kullanacağımı bilemediğim için depoyu bekliyor. Bu tarifi soğanlı çiçekler ve mevsim çiçeklerine de verebilir miyiz? 19 lt'lik damacanalara hazırlayacak olsam ne kadar kullanmalıyım? Teşekkür ederim.
250-300 gr. güvercin gübresini 1 litre suda 24 saat bekletelim...
İyice eriyen bu yoğun şerbeti 18+1= 19 litre damacanaya ilave ediniz. Biraz bekledikten sonra (1-2saat) İyice karıştırın ve bitkilerinize kullanın...
Bu gübre ve şerbetini, salon bitkilerinde kullanmayınız..
Soğanlı bitkilere aktif olduğu dönemlerde (yapraktan, goncaya geçiş döneminde) vermeniz daha uygun olur.
Çiçeklenme bittiğinde Potasyumlu gübreler vermek soğan gelişimi için çok yararlıdır.
antihistaminik
02-04-2013, 18:35
8-9 sene once şimdi restore edilip santral istanbul'un bunyesinde olan eski elektrik idaresi binasi atıl bir sekildeyken orada bir cekim icabi biriken guvercin pisliklerini toplatmistik, 8-10 cuval cikmisti. toplayan ekip bunlari cope atacakken ben 2-3 cuvalina el koydum. o yaz terasimdaki sebzeler resmen cosmustu.
simdi parayla almak istesem nereden alirim bilmiyorum.
istanbul avrupa yakasinda oturuyorum, var midir bir bilen ??
selamunaleyküm arkadaslar ben ceviz ağacına ağaç baç bası bir büyük avuç kuru toz haline getirdiğim güvercin gübresi kullanıyorum ağacı ucuruyor bu gübre inanılmaz faydalı çuvalı bana 1000 tlye geliyor 40 kilo civarında
brs_murat
13-07-2014, 09:31
firenk üzümü ve mandalina fidanlarının durumu hiç iyiye gitmiyordu
600 gr civarında güvercin gübresini 10 kg kaba silme su ile doldurup kapağı kapalı şekilde üç gün beklettim. başka bir 10 kg kaba bir maşrapa güvercin şerbeti ve silme su ile karıştırıp ağaçlarıma ve sebzelere vardim şimdi durumları iyi şerbeti verdikden 4 gün sonra su verdim bitkiler çoştu posasını da büyük ağaçların dibine döktüm
tufangündem
15-07-2014, 11:32
Sayın brs_murat,
Çalışmalarınızdan dolayı sizi kutluyorum. Fidanlarınızın güncel halinin fotoğrafını paylaşabilir misiniz ? Kolaylıklar dilerim.
Merhabalar,
Benimde terasımda yarım litre kadar güvercin gübresi oluşmuş. Kış olduğundan dolayı ilgilenemedik geçen senede vardı ama pek kovalamak istememiştim. Bu sene bahçe işinde faydalanabileceğim aklıma geldi. Ama gübre yaklaşık 2 ya da 3 aydır açık havada ve bazen ıslanıyor tekrar kuruyor ve tekrar ıslanıyor.
Bunun hazırlayacağım şerbete ne etkisi olur? Ve şerbetimi ne oranda hazırlamalıyım. Kullanım amacımız çoğunlukla sebzeler olacak. Bir kaç fidan da meyve ağacımız var.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
geçen sene cevizlerimde şöyle bir uygulama yaptım 1 kg güvercin gübresini 10 kg suya attım üzerine 1-2 kg kıyılmış ısırgan otu ilave ettim mangal kömürünü ezdim toz haline gelince 1 kg da bundan koydum 1kg odun külü ekledim 2 çorba kaşığı maya ve 1kg melas ekledim 10 gün her gün karıştırarak beklettim 10 gün sonunda 1 ton suyun içine 5 kg gelecek sekilde damlama suyuna karıştırdım sonuçlarından memnunum . NOT: Süzmeden koymayın damlamayı tıkar.
Bir avuç gübreyi pet şişeye koyup üzerini su doldurdum. Bir hafta bekledim. Sonra 5 litrelik su şişesine döküp üzerine su ekledim. Her saksıma birer bardak kadar döktüm. Kılıçlarım saksının her yerinden yavru verdi. Dracenam, patosum, hoyam, ve pek çok bitkim coştular. Ancak difenbahyamın kökleri yandı. Saksıyı eşelediğimde hiç ama hiç kök kalmadığını gördüm. Çok üzüldüm.
birol baser
27-09-2018, 07:52
Sicak ve soguk kompost yapiminda kuş ve tavuk gübresi kullanilabilirmi deneyen **** uygulayan varsa bilgi verebilirmi dogadan ve mutfak evsel atiklari mahalleliye attirmadim bir haftadir biriktirdim bugun teslim aldim kompostumu kendim yapmak istiyorum yardimci olursaniz sevinirim
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.