Bağlan

View Full Version : Feriha / Teras

Sayfalar : 1 [2] 3 4

gilan
16-04-2010, 16:14
Bir de yanılmıyorsam mersin de vardı sizde. Kışın açıkta mı bırakıyorsunuz? Ankara'da dayanır mı acaba?

Hhatice
16-04-2010, 17:03
[QUOTE=feriha;492075]Terasta tam bir görmemişin biri Ağaçlar.net e üye olmuş durumu var..:p

Zaten sevdiğim bitkileri yetiştirmeye gönül verince saatlerce forum sayfalarını okuyup bilgilenip, ekilen her tohum dikilen her bitki için uzunca bir süre emek verdikten sonra bu bitkilere kavuşabildim. Ankara da yetişebilen farklı bitkileri deneme sürecim ne zaman azalır bilemiyorum ama geçen zaman oldukça yorucu bir o kadar da keyifli, heyecanlıydı. Benim bu heyecanı yaşamama olanak sağlayan Sevgili Malina ya çok teşekkür ediyorum.

Son olarak begonvilimin ve sellukamın bu şartlarda nasıl geliştiğini takip ediyorum. Bakalım ardından neler gelecek..[/ QUOTE]

Sevgili Feriha hanım sizi gönülden kutluyorum Ankara gibi iklimi soğuk bir yerde bu bitkiler gerçek bir mucize emeğinize sağlık elleriniz dert görmesin keyfini sağlıkla sürün :))

feriha
16-04-2010, 17:54
Gojiberry ikinci kışı geçirdi dışarda.. Yapraklarını döküyor, baharda tekrar devam ediyor. Budamaya kıyamadım minik bir salkım söğüt muamelesi yapmaya başlamıştım artık. Bir heyecanlandım tomurcuklarını görünce:rolleyes:

Adını bilmiyordum siz yazınca öğrenmiş oldum Bellis papatyalarını 10 gün kadar önce esat son durakta nenehatunun başında bir çiçekçiden aldım. Mor-turuncu menekşe, şebboy, sarkan petunya gibi mevsimliklerle beraber. Petunyalar açmaya çalışıyor.

Mersin de kışı dışarda geçirdi. Bir sorun gözükmüyor. Yapraklarını dökmedi. Takip edip paylaşırım.

Ama saksıda çam yetişmiyeceğini öğrenmiş oldum.:( 4 sene dayandılar, terası şenlendirdiler, birer birer sararmaya başladılar.

feriha
16-04-2010, 18:05
Sevgili Hhatice çok teşekkür ederim.

Bu yıl tohumdan daha az bitki deneyeceğim, çok zor oluyor Ankara da. İçeride çimlendirmem evi zora sokuyor, dışarıda ısı farkı çok oluyor, güneş olmuyor içeride uzuyor cansız oluyor, bir türlü uygun zamanı denk getiremiyorum.

Ama çok heyecanlı tohumdan bitki yetiştirmek;)

Sevgiler..

Sevgi Durul
16-04-2010, 18:23
Terasınızı daha önce de gezmiştim. Bu kadar güzellik, bu kadar çeşit bir arada olamaz. Burası teras değil galiba. Elinize, yüreğinize sağlık, güle güle, huzur ve mutlulukla oturun.

denizakvaryumu
16-04-2010, 21:13
Yeni sezon hayırlı olsun...Nazar değmesin :)

feriha
16-04-2010, 22:21
Çok teşekkürler SDurul, ben de sizin bahçenizi imrenerek geziyorum. ;)
Ne güzel emekli olmuş harika bir bahçe yaratmışsınız..
Aynı güzel dileklerle sevgilerimi gönderiyorum.

feriha
16-04-2010, 22:23
Teşekkürler denizakvaryumu.. Bahçeden haberler bekliyoruz merakla, orda durumlar nasıl?

sevim4
16-04-2010, 22:50
Sevgili ferihahanım emeklerine sağlık doya doya tadını çıkar.

feriha
30-04-2010, 20:15
Sevim hanım çok teşekkür ederim.

Bir süredir geçen yıl çiçeklerini göremediğim müge mis kokusuyla bizi mutlu ediyor.;)
140363

Sevgi Durul
30-04-2010, 20:28
Sevgili Feriha hanım, bugüne kadar müge ismini duymuş çiçeğini hiç görmemiştim. Ne kadar hoş bir görünüşü var. Güle güle büyütün. Soğanlı bitkilerden mi?

feriha
30-04-2010, 20:55
Adını bilmediğim-hatırlayamadığım geçen yıldan kalan soğanlı bitkim de bu ara çiçeklerini göstermekte.. Baharda açan soğanlı bitkileri taradım adını bulamadım
140384

Vildan Sönmez
30-04-2010, 20:56
Feriha Hanım ben sizin ve Çekirdek arkadaşımızın teraslarını izledikçe neden olmasın diyerek daha çok çiçek sahibi oldum, yani cesareti sizden aldım.

Son günlerde terasınızdan yeniden haberler geliyor ya, çok mutlu oluyor devamını bekliyorum.

feriha
30-04-2010, 21:01
Sevgili SDurul evet soğanlı bitkilerden.. Yayılıcı özelliği olduğu söyleniyor. Çiçeği uzun süredir üstünde. Kokusu da görünüşü de pek güzel. Geçen yıl naz yaptı açmadı ama ben de ilk defa bu yıl gördüm. Teşekkür ederim.

feriha
30-04-2010, 21:16
Vildan Hanım ben de sizlerin çok güzel yetiştirdiğiniz, resimlediğiniz bitkileri beğeniyle izliyorum. Güzel sözleriniz cesaret veriyor sağolun. Biliyorum siz de saksıda ağaç deniyorsunuz. Bu geçen sene diktiğim ekşi kara dut, hiç yakından izlememiştim. Yaprak çıkaracak sanıyorsunuz tam ortasından süpriz dut geliştirmiş olarak açılıyor yapraklar:p
140386
Beyaz dut fidanım da ikinci yılı,meyveleri bolca oldu ama acaba olgunlaşabilecek mi?
140387

Kiraz
30-04-2010, 22:58
"Ankara ve terasa" rağmen hâlâ "İstanbul ve bahçeye" göre öndesiniz. Emeğinize sağlık, çok neşeliler.

Vildan Sönmez
30-04-2010, 23:36
Ben anlayamadım, Feriha Hanım, İstanbul'da bahçe başlığınız mı var ?
"Ankara ve terasa" rağmen hâlâ "İstanbul ve bahçeye" göre öndesiniz. Emeğinize sağlık, çok neşeliler.

feriha
30-04-2010, 23:47
Ah nerde o günler keşke bir bahçem olabilse!

Sevgili Kiraz terasa -Ankara da olmasına rağmen- iltifat etmiş, teşekkürler.

selenn
01-05-2010, 01:57
Feriha Hanım harika bir teras, bitkilerinizin çeşitliliği ve canlılığından belli ki çok emek harcamışsınız.

Sizin açan Müge'nizi görünce ben de umutlandım. Ben de geçen sene aldığım rizomların sadece 2 yaprağını görebilmiştim. Bu sene hem bol yapraklılar hem de sanki daha canlılar. Çiçeklerini görmek bakalım kısmet olacak mı?

Terasınızı çok keyif alarak dolaştım, ellerinize sağlık.

feriha
03-05-2010, 22:39
Sevgili selenn teşekkür ederim. Mügeniz sağlıklı gözüktüğüne göre biraz sabırla mutlaka açıp zarif güzel kokulu çiçeklerini gösterecektir. Ben geçen yıl başında çok beklemiştim. Belki yerine bu yıl ancak alıştı diye düşünüyorum.

Bu arada saksıda 2-3 kış geçiren kekik çiçeklendi. İyice yayılmaya başladı.

141279

feriha
03-05-2010, 22:43
Ezan çiçeklerini geçen yıl tohumdan çimlendirdim. Küçük saksılarda iyi gelişmedi. İki tanesini büyükçe saksıya geçirdim. Kışı rahat atlattı. Havaların ısınmasıyla yükselmeye başladı. Çiçeklenmesini merak ediyorum.
141280

asumandilek
04-05-2010, 01:56
Feriha hanım emeğinize sağlık ne çok çeşit var böyle. Gözlerim bayram etti sayenizde. Sağlıklı, huzurlu, bol çiçekli, sohbetli bir ömrünüz olsun inşallah... Teras mı bahçe mi hiç anlaşılmıyor. Kırkbinbir kere maşallah... :))

feriha
09-05-2010, 15:30
Sevgili asumandilek iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.

Sizin balkonunuzu özellikle kaktüslerdeki başarınızı hayranlıkla takip ediyorum. Benimkiler yazın gelişiyor kışın donuyor, sonunda kaktüs yetiştirmeye bir süre ara vermeye karar verdim.

Ben de size güzel bitkilerinizle sağlıklı günler diliyorum.;)

feriha
09-05-2010, 15:38
Anneler gününüz kutlu olsun arkadaşlar.. Bu yılın ilk gülleri;)

142713

hüzün
09-05-2010, 20:37
Teşekkürler Sevgili Feriha güller ve kutlamanız için..

denizakvaryumu
09-05-2010, 23:17
Vallahi bravo...

Gül yetiştirmek zordur ama saksıda bu güleri yetiştirmek çok daha zordur.

Külleme ve yaprak biti için ne yapıyorsunuz?

gilan
10-05-2010, 17:05
Güller harika. :)
Sayenizde yeni aldığım bordo-pembe kırçıllı gülümün çiçeğini de görmüş oldum. :)

feriha
10-05-2010, 19:52
Güllere geçen yıl bionem kullanmış pek rahat etmiştim.

Bu yıl elimde önceden alınmış küllenme ve kırmızı örümcek için kimyasal ilaç vardı ondan kullandım. Ama gene de tek tük yapraklarda sararma oluyor hemen temizliyorum. Mutlu beye danıştım düzenli olarak 15 günde ilaçlama yapılmalıymış. Yüreğim ağzımda takip ediyorum. Önceki yıllardan biliyorum bir hastalık başladımı durdurmak zor.

Besin olarak gübre şerbeti hazırladım bir kova. Üstü kapalı bekletiyor ara ara bitkilere veriyorum. Şerbeti saksı topraklarına mevsim başında gübre ilave etmekte zorlandığım için tercih ettim. Sulama sırasında bu şekilde vermek kolay oldu. Güller de sevdiler bol çiçek yapıyorlar gibi geliyor. Elbette bahçelerdeki gibi asla değiller ..

Vildan Sönmez
10-05-2010, 21:15
Feriha Hanım sizin de anneler gününüz kutlu olsun, gülleriniz bahçede yetişmiş kadar güzel. Özellikle renklerine bayıldım, hepsi de sıra dışı.

Vildan Sönmez
25-05-2010, 12:26
Feriha Hanım, sesinizi özledik. Benim saksıdaki elma ve şeftaliler çok fırtınalı bir havadan sonra teker teker dökülüyorlar. 3 Elma, 4 şeftalim kaldı. Sizinkiler inşallah iyi durumdadırlar.

feriha
31-05-2010, 16:48
Vildan Hanım elmalarım meyve tutamadı, çiçeklerini döktü.

Bu sene dutlardan şansım açık. Beyaz dut ermek üzere, ekşi kara pembeleşmeye başladı, avusturalya karadutdan bahardan beri ürün alıyorum. Olgunlaşanları bir iki kim denkgelirse tadına bakıyor. Bizim ürün almamız 10 ile 20 adet arası değişiyor.:rolleyes:

feriha
31-05-2010, 16:54
Ezan çiçeği bir metre kadar yükseldi. Sonunda çiçeklerini göstermek için hazırlık yapmaya başladı. Ne kadar heyecanla beklendiğini bir bilse..

148500

feriha
31-05-2010, 16:59
Geçen yıldan kalan acem halısı kışı kuru olarak geçirdi. Baharda yeşerip güzel çiçeklerini gösterdi. Şu anda çiçekleri kurudu sayılır ama mayıs ayı başındaki halini pek güzeldi.

148502

feriha
31-05-2010, 17:05
Bardak menekşe az güneş alan cam önünü sevdi.. Daha önce terasta daha fazla güneş alan yerde yaprakları kavrulmuş, gelişememişti.

148503

feriha
31-05-2010, 17:12
Saksıda çam ağacı bir yandan kuruyor, diğer yandan yeni sürgünler veriyor. Üzülüyorum sanırım saksıda yaşamak istemiyor. Beyaz iri papatyalar da önceki yıllardan, kendi kendine saksıların diplerinde çıkıyor. Israrla gelişiyor. Kışında soğuğa dayanıklı, donmuyor.

148512

feriha
31-05-2010, 17:18
Bir saksı yediveren çileği var, meyvesinin tadı, kokusu satın aldığımız çileklerden çok üstün. Acaba kendi yetiştirdiğimiz den bize mi öyle geliyor?

148513

Hhatice
31-05-2010, 17:30
Ginkgo biloba larımı bonsai denemeleri için kullanaya kıyamadım. Sonbahardaki altın sarısı yapraklarını paylaşayım istedim ama dökülürler endişesiyle duramadım. Birinin erkek diğerinin dişi olduğunu düşünüyorum. Yapraklarının büyüklüğü farklı. Dalların açılımı da böyle olduğunu düşünmeme neden. Ankara daki Ginkgo biloba ağaçları listesinde henüz gözükmüyorlar.:D

111708 111709

Feriha Hanım çiçek açıyor mu ?Demin araştırırken tohumdan ürediğini öğrendim .Çiçek açmadan tohum yapmaz .Merak ettim .

Çilekler canlı gibi çıkmışlar maşallah , afiyet olsun .Bardak menekşe güneşi çok sevmiyor cam arkasından biraz alsa yetiyor.

günebakan
31-05-2010, 18:28
Sevgili Feriha hanım hepsi de çok güzel ezan çiçeğinizin çiçeği biran önce açar inşallah:)

limon
31-05-2010, 19:19
meyvesinin tadı, kokusu satın aldığımız çileklerden çok üstün. Acaba kendi yetiştirdiğimiz den bize mi öyle geliyor?

Kesinlikle daha üstün, satılanlar katır kutur bunları çiğnemeye bile gerek olmuyor, ağızda eriyorlar. Bence ticari üreticiler lezzetten çok dayanıklılığa önem veriyorlar. Bizimkiler suda 5 dk. bile anca dayanıyorlar hemen erimeye başlıyorlar. Onlarınki 24 saat suda kalsa bana mısın demiyor. :)

feriha
01-06-2010, 08:44
Hatice Hanım ginkgo bloba -mabet ağacı- henüz çiçek açmadı. Yavaş geliştiğini ve 20-30 yaşlarda çiçek açtığını okudum. Çiçeğinden çok yaprağı güzel zaten.
http://bahcevan.com/kutsal-agac-ginkgo-biloba

denizakvaryumu
01-06-2010, 09:27
Sizin terasa TEBA ( terasbahçe) desek daha doğru olacak :)

feriha
04-06-2010, 20:41
Sevgili denizakvaryumu biz de ev halkı aramızda şaka olarak başlayıp sonra inanıp bahçe diye adlandırmaya başladık.:o

Sevgili günebakan, Ezan çiçeği iki gündür açmaya başladı, tomurcuklarının açılışını seyretmek için akşam ezanında kulağım ama henüz yakalayamadım.

149502

feriha
04-06-2010, 20:47
Ağlayan kalp çiçekleri geçen yıllardaki kadar çok değil. Acaba bu çiçeğin de soğuklama isteği mi var diye geçti aklımdan, malum bu kış soğuktan donmadık:rolleyes:

149506

Soğuk olmayınca geçen yıl çok güzel açan ters laleler baharda sadece yaprak yapabildi, çiçek olmadı.

denizakvaryumu
04-06-2010, 20:49
Bahçe aldıktan sonra saksıda bitki yetiştirmenin gerçekten çok zor olduğunu anladım.

Bu güzellikler gerçekten bir sevginin ürünü...

umutyolcusu
04-06-2010, 22:41
Terasınızı gezerken çeşit bolluğundan başım döndü.Hangisini aklımda tutacağımı şaşırdım.Bu ne güzellik-emek-sevgi böyle.Meyvelerde ne kıymetli oluyordur hasat zamanı.En azından benim kendi yetiştirdiklerim öyle oluyor.Hele çilekleri görünce içim gitti.İnşaallah benimkilerde böyle olur.Ezan çiçeğinide merak ettim.Eminim açıldığı anı da göreceksiniz(ne hikmetli bir olay bu ya).

feriha
11-06-2010, 20:32
Sevgili umutyolcusu teşekkür ederim, sizin de bitkileriniz çok güzeller. ilgiyle takip ediyorum.

Son günlerdeki yağışlardan güller ve bazı çiçekli bitkiler perişan oldular, dayak yemiş gibiler.. Ama clematis -ismini bilmiyorum- halinden pek memnun tomurcuklandı birer birer açıyor..
152007

Ortanca geçen yıl terası sevmedi en gölge yeri bile sıcak gelmişti. Kışı geçirmesi için merdiven boşluğuna almıştım, orada birkaç güzel çiçek yaptı, sağlıklı gözüküyor.
152008

uzman16
11-06-2010, 20:46
Herşey çok çok güzel. Maşallah. Bahçe olsa bu kadar olur. (Çoğu bahçede bu kadar çeşit yoktur.)
Güllere kullandığınız ilacın adını biliyor musunuz? Bende de gül var, hiç bakım yapmıyorum. Sizden öğrenip ben de uygulayayım.
Sevgiler.

Sevgi Durul
11-06-2010, 21:35
Sevgili Feriha hanım, ağlayan kalp çiçeğini ilk defa görüyorum. Çok güzelmiş. Clematisiniz de canlı gibi çıkmış. Ezan çiçeği tohum ekildiği yıl açıyor mu? Benim de iki kök var, ne zaman açacağını merak ediyorum. Sevgiler...

feriha
12-06-2010, 21:35
Sevgili uzman16, güllere Ansar fungusit ve Tekvando 5 EC (kırmızı örümcek için) ilk yapraklandıklarında kullanmıştım. Önceki yıl satın aldığım zirai ilaç satan fungusitler hastalık ortaya çıkmadan kullanmaya başlanmalı demişti. Doğrumu yaptım bilmiyorum ama ben iki ilacı karıştırıp önlem olarak kullandım. 15 günde bir ilaçlamak niyetindeydim ama yağışlardan fırsat bulamadım.

Sevgili SDurul ağlayan kalp rizomlu çok yıllık bir bitki, iki yıl önce bauhaustan almıştım. Bazı kaynaklarda yayılıcı diye bahsediliyor ama benim ki saksıda olduğundan sanırım olduğu gibi duruyor. Bu yıl çiçekleri oldukça az.Yaz sonuna doğru yeşil yapraklar sararıp kuruyor. Ertesi yıl baharda yeniden yeşeriyor.

Ezan çiçeğim ikinci yıl açabildi. Geç çimlendirmiş olabilirim. Sıcak yerlerde ekildiği yıl çiçek verdiğini okudum. Fideleriniz uzun çiçek sapını çıkarmaya başladıysa yakında açacak demektir.;)Ben hala gün batınca aniden açan çiçeğin açılışını yakalamadım.. Bir zaman önce Cemal Safi nin şiirini dinleyip yetiştirmeyi kafaya takmıştım:o

feriha
01-07-2010, 23:17
Benim çoğaltmayı bir türlü beceremediğim, dost elinden çeliklenip gelen mis kokulu karanfil ..
157195

Sedumları kendi haline bırakınca bir şekilde süslenmişler..

157196

Lavantin kışa dayanıyor, bu yüzden pek seviyorum. Çiçeklenmesi uzun sürdü, sanırım havalar serin geçince kurumadılar..

157197

Hicaz narı ikinci yılında, çiçeklendi ama bakalım meyve tutabilecek mi?

157198

Sanırım bir çeşit menekşe.. Hediye oduğundan tam adını bilemiyorum. Çiçeklenmesi farklı..

157199

günebakan
01-07-2010, 23:19
Yaprakları menekşeye benziyor Feriha hanım çok güzelmiş ayrıca güle güle büyütün:)

Faruk
01-07-2010, 23:23
Sayın Feriha menekşenize bayıldım. İlk defa görüyorum böyle açanını. İthal bir menekşe türü. Türkiye de üretilmiyor bu türler. Güle güle büyütün menekşenizi...

feriha
01-07-2010, 23:23
Bu hanımeli çeşidi iki yıldır çiçeklenmesi için gözüne bakıyordum ki nihayet farklı ama kokusuz çiçeklerini göstermeyi başardı.

157202

157203

feriha
01-07-2010, 23:27
Gün güzelinin bu rengi diğer sarı olana nazaran daha iri çiçekleniyor..
157204

feriha
01-07-2010, 23:34
Bodur clematis Bijou bize de geldi sonunda.;) Yaz boyunca çiçekli kalacak mı merak ediyorum.
157205

A-EMEL
01-07-2010, 23:37
Feriha hanım menekşeniz harika :))
Allah nazardan saklasın..Ankara da ben hiç böyle menekşe görmedim..Yurtdışından olabilir mi.?

feriha
01-07-2010, 23:39
Teşekkürler sevgili günebakan.. Evet yaprakları menekşe ama çiçekleri değil gibi..

Sayın Faruk sağolun. Dediğiniz gibi ithal bir bitki. Bildiğimiz menekşeler gibi gösterişli açmıyor ama farklı, zarif çiçekleri var.

feriha
01-07-2010, 23:42
Sevgli A-Emel teşekkürler. Evet yurtdışından. Bizlerin bitki düşkünlüğünü bilen yakınlarımız hediyelerini böyle seçiyorlar. Sağolsunlar.

umutyolcusu
03-07-2010, 22:25
Yeni fotoğraflara da ilgiyle baktım.Hepsiçok güzeller.Hanımeli renkli renkli ne güzel.Gün güzelinin rengi bir harika.Kısacası hepsi çok güzel.Elinize sağlık.

Vildan Sönmez
03-07-2010, 22:48
Feriha Hanım, bodur clematisiniz ne güzelmiş. Güle güle büyüsün.

Bugün Bauhause'da gördüm bu bodurdan, adını başka bir şey yazmışlar ama clematisti. Garibim berbat durumdaydı.

günebakan
04-07-2010, 23:31
Sanırım bir çeşit menekşe.. Hediye oduğundan tam adını bilemiyorum. Çiçeklenmesi farklı..

157199

Feriha hanım çiçeğinizin adı

CHİRİTA TAMİANA 'imiş

fakaltun
27-07-2010, 14:33
Merhaba Feriha hanim terasiniza ve ciceklerinizin hepsine hayran oldum.Allah nazardan saklasin ozellikle fidanini **** tohumunu cok aramama ragmen bir turlu bulamadigim aslan kulagi ciceginizde gozum kaldi.Bu bitkinin tohumunu **** fidanini bulabilecegim bir yer biliyormusunuz ya da sizden rica edebilirmiyim.Ben Bodrum dayim bahcemde yeri bile hazir yardimci olabilirseniz cok sevinirim.Bu arada adim Ferda.Ciceklerinizle mutlu gunler dilerim...

türkansultan
27-07-2010, 15:53
Merhaba sevgili feriha.

Terasınızı imrenerek gezdim çiçeklerinizin hepsi birbirinden güzeller.Aslında buna teras dememek lazım ben bahçe gezdim gibi geldi.

Gerçekten büyük emek harcamışsınız,elinize ve emeğinize sağlık,sağlık ve huzurla keyfini sürün inşallah.

feriha
28-07-2010, 06:00
Sevgili günebakan teşekkürler..

Sn. fakaltun AFRİCAN Lion's Ear ( Leonotis leonurus ) Afrika aslan kulağının tohumunu acemiliğimden almayı başaramadım ve tekrar yetiştirmedim. Arkadaşların tohum paylaşımından gelmişti, bir yerde satıldığını duymadım. Ulaşırsam size bilgi vereceğim.

Sevgili türkansultan güzel dileklerinize teşekkür ederim.. Sevgiler..

Adalet Yağcı
28-07-2010, 08:52
Feriha hanım, terasta harikalar yaratıyorsunuz, bahçede neler yaparsınız kim bilir :)

Clematis Bijou nuz çok güzel gerçekten, bu sene siz bir deneyin bakalım, tüm yaz açıyorsa seneye Bijou nun peşine düşmek lazım.

Her şey mükemmel, ellerinize sağlık.

fakaltun
28-07-2010, 12:09
Feriha Hanim ben bu bitkiyi daha once Costa Rica`da gordum ve cok ilgimi cekmisti.Bulabilirsem cok mutlu olacagim ilginize cok tesekkur ederim.Sevgiler...

limon
28-07-2010, 16:28
Feriha Hanım, "Bijou" ne durumda? Boya gidip gitmediğini merak ediyorum.

feriha
29-07-2010, 14:22
Adalet Hanım Bijou sıcaklarda bazı tomurcuklarını kuruyup dökülse bile açmaya devam edecek, büyümeyi başaran tomurcuklar oluyor..Muhtemelen saksı kök dolu, saksı değiştirmeyi düşündüm ama rahatsız olursa diye cesaret edemedim.;)

Sevgili limon uzayan bir dal oldu ama kısa süre sonra bu dal aşağıya sarktı, daha fazla uzamak isteyecek mi takip edeyim. Bu sarkan dalı diğer clematisler gibi yukarı doğru sarılıcı değil de sanki sarkıcı durabilme eğiliminde.. Resimlemeye çalıştım.
163278

limon
02-08-2010, 17:39
Çok keyifli görünüyor.

rahna_mosa
13-08-2010, 11:15
feriha hanım terasınız çiçekleriniz meyveleriniz muhteşem. şaşkınlıkla bakıyorum. 20 yıl ankarada yaşadım böyle güzel bir teras görmedim. sanırım aynı yerlerdeymişiz. fotoğraflardan öyle çıkardım. ellerinize emeğinize sağlık... takipteyim yeni fotoğraflarınızı merakla bekliyorum. sizden öğrenecek çok şey var. sevgiler

feriha
27-08-2010, 21:12
Teşekkürler Sn. rahna mosa..

Geçtiğimiz yıl Selahattin Beyden aldığım 3 tohumdan birinin gelişmesiyle sahip olduğum Selluka Ankara da çiçek açmayı 2. yılında başardı.. Bolca karıncanın gezindiği tomurcuklar böceklenir gibi oldu, tohum tutmasını engellerim karıncalara zarar veririm korkusuyla bir süre ilaçlamadım. Baktım durum kötüye gidiyor ilaçlamak zorunda kaldım. Çiçekler kurtuldular ama bakalım fasulyeleri görebilecekmiyim? Koku muhteşem.. Gardenya mı desem yasemin mi, hepsinin karışımı çok hoş bir koku.. Selluka yetiştiren arkadaşlar merak etmeyin Ankara da açıyorsa hepinizin bu kokuyu duyması yakındır..
168068

feriha
27-08-2010, 21:18
Renkli açan hanımeli çiçeği parlak kırmızı meyveler yapmaya başladı. Çiçek geçtikten sonra sarmaşığın üstünde yeşil yapraklar arasında güzel gözüküyor..

168069

feriha
27-08-2010, 21:21
Saksıda ikinci yılındaki hicaz narı bolca çiçeklendi ama bir tanecik numune meyve büyütebildi..

168070

feriha
27-08-2010, 21:29
Lale ağacı ve gülibrişim fidanları saksıda gelişiyorlar. Lale ağacının yaprakları çok değişik. Bir süre sonra apartman bahçesinde uygun bir yer ayarlamalı..

168071

ahmeter
28-08-2010, 21:03
Fevkalade tebrik ederim

feriha
29-08-2010, 01:10
Sevgili cellin, ilginiz için teşekkür ederim.

Tutkuyla çiçek, ağaç, sebze, meyve hepsinin nasıl büyüdüğünü izlememeye, denemeye çalışıyorum.

Ağaçlar.net de olmak hergün yeni bir bitkiye gönül vermek, heveslenmek demek;) Siz de bunu yaşıyor olmalısınız .. Annenize selamlar..

feriha
29-08-2010, 01:24
Sayın Tuta çok teşekkür ederim.

Sizin gibi bir ustanın değerlendirmesi beni çok memnun etti. Sizleri takip edip, öğrenip uygulamaya çalışıyoruz.

Ama su bitkilerini gündeme getirmeniz pek iyi olmadı, iki senedir terasta gerçekleştiremediğim su köşesini hatırlatıyorsunuz sanki:o Su sümbülün yokk, su vanilyan yok, kokuyor da.. diye fısıldıyorlar kulağıma..;)

sevim.K
29-08-2010, 01:44
Ben bu harika terası ne zamandır ziyaret etmemişim ne ayıp bana:o. Sevgili Feriha teker teker saymam gerekiyor tüm bitkileri hepsi ayrı güzel. Emeklerinize sağlık Müthiş keyif alıyor insan dolaşırken:) Sevgiler

feriha
30-08-2010, 18:10
Kohleria sevgili cellin .. Sitemizde sayfası var kontrol edebilirsiniz. Sevgiler..

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12593

Turkavianvet
02-01-2011, 03:48
Merhaba ;

Ankara'da (?) terasta (?) mucize bu !...

laf kalabalığı
09-01-2011, 21:35
Kıskanıyorum ben bu balkonları.

turhann
21-05-2011, 21:16
çok güzl olmuş ellerinize sağlık

feriha
22-05-2011, 17:42
Yorumlarınıza teşekkür ederim arkadaşlar..
İki yıl önce küçük bir fide torbasında Karşıyaka seralarından aldığım soğan çiçeği iyice gelişti.
214979 214980

feriha
22-05-2011, 17:45
Müge çiçeği bir tanecik çiçek dalını gösterebildi..
214981

feriha
22-05-2011, 17:51
Terasın bir kısmını güvercin yuvası olmaktan kurtarabilmek için camla kapatılan bölümdeki sıcaklık, bu mevsimde açamayan Murraya Yasemine yaradı, kokusu limon çiçeğine benziyor..
214983

feriha
22-05-2011, 17:57
Bir süredir merak ettiğim Arap Fulü, Ful (Clerodendrum Fragrans)
tomurcuklu gelince beklemeden çiçeğini görmek harika oldu. Teşekkürler Mutlu Bey..
214986

feriha
22-05-2011, 18:00
Haseki küpesi geçen yıllardan kalma, her yıl daha iri ve güçlü çiçekler veriyor..
214988

feriha
22-05-2011, 18:03
Küçük sarmaşık ortanca fidesi çok gelişemedi ama çiçek açmaya niyetlendi.. Kışı terasta korumasız geçirdi.
214989

feriha
22-05-2011, 18:08
Siyah frenk üzümü (Ribes nigrum), ilk defa bu yıl çiçek açtı.. Birlikte dikilen kırmızı frenk üzümü ilk yılında meyve vermeye başladı. Biraz tembeliz bakalım meyvemiz nasıl?
214996

feriha
22-05-2011, 18:42
Selluka kışı içerde geçirdi. Kışın az su vermeme rağmen kol atmaya devam etti. Terasa çıkarırken budama yaptım, tekrar sürgün veriyor..
215006

feriha
22-05-2011, 18:46
Hardy Kiwi 3. yılında tomurcuklandı.
215008

Ekşi Karadut saksıda meyvede..
215007

feriha
22-05-2011, 19:11
Kelebek lavanta geçen yıl kuruttum bu yıl yeniden aldım.. Çok yıllık değil mi acaba? Araştırmalıyım..
215009

Su sümbülü ilk defa deneyeceklerimden.. Altı kapalı seramik saksıya bir miktar toprak ve iyi su koydum..
215010

Hosta plantaginea, Ağustosta güzel kokulu beyaz çiçekler açacak inşallah..
215011

gilan
23-05-2011, 09:51
Feriha Teras'a bahar hatta yaz gelmiş. :)
Her baktığımda bitki çeşitliliğine bir kez daha hayran kalıyorum. :)

Periş
23-05-2011, 10:04
Sevgili Feriha müge çiçegi haseki küpesinin rengine bayıldım sevgili gilan ında dedigi gibi terasa hayran kalmamak ne mümkün elinize yüreginize saglık

nardane
23-05-2011, 23:47
Sevgili Feriha terasınızın seyrine doyamadım.
Her biri ayrı güzel ,emeklerinize sağlık.

nevsune
10-06-2011, 08:39
Üç gün önce Feriha'nın terasını ziyaretteydim vakitsizlikten ancak şimdi yazabiliyorum. Yine nutkum tutuldu, yine iç çektim, yine bitkileri suladıktan sonra yılın en şiddetli yağmurlarından biri yağdı:rolleyes:.

Çekilecek çok görüntü vardı ama yağmur bizi resmen mahsur bıraktı, epey bir süre şemsiyenin altında ayakta bekleyip son anda canımızı zor kurtardık:) Bu yüzden sizlere gösterebildiklerim sınırlı sayıda kaldı.

Muhteşem pervane yasemin. Bunu Ankara'da yetiştirmek gerçekten yürek ister:)
222408

Şömine önündeki gül burada tam rengini göremiyoruz ama çok güzel bir pembe ve yanılmıyorsam ödüllü imiş.
222409

Geçen gittiğimde bir görüşte aşık olduğum kaya bahçesi olan saksı bu yıl petunyalara ev sahipliği yapıyor. (Feriha dünkü cicilerden sempervivum gelecek yıl bunda olsa harika olmaz mı?)
222410

Bu gülün rengine ve büyüklüğüne de hayran kaldım.
222411

En hoşuma giden açılardan biri de buydu. Bijou ve lobelyalar uyum içerisindeydi.222412

nevsune
10-06-2011, 08:44
Sıra geldi meyvelerden öne çıkanlara:

Yılın sürprizi hardy kivi idi. Çiçekleri dün daha da çok açılmış ve daha güzelleşmiş. (Çok kıskandım çoookkk;))
222415

Böğürtlen çiçekleniyor. (Bunu da çok kıskandım çoookkk;))
222416

Ekşi karadut
222417

Beyaz dut (karıştırmamışımdır umarım)
222418

nevsune
10-06-2011, 08:54
Bunları da yağmur başlamadan hemen önce çekebilmiştim. Daha ortada ve saklanmış ne güzellikler vardı da yağmur fırsat vermedi diğerlerini göstermeye.

İlk görüşte aşık olduklarımdan biri de bu. Adı "uyuz çiçeği" imiş galiba ama kendisi hiç öyle değil. Daha sıklaşsalar inanılmaz bir görüntü olacak. Feriha çiçekler kuruyunca..... anlatabildim di mi:p
222422

Sarı allium bende daha hala açacak, teras farkı deyip kendimi mi avutsam:)
222423

Şu ceylan gözüne bir bakın lütfen.
222424

Bunun da Bauhausta satışını hep görürdüm nasıl bir şey olduğunu anlayamazdım.
222425

nevsune
10-06-2011, 09:04
Dün bir telefon, hadii kalktık gittik Karşıyaka'ya. Feriha beni kandırıyor: "Zaten yerimiz yok Nevsuncum sadece bakarız". Hava gölgede 33 derece, Akdeniz'de güneşlenmişten beter olduk ve hıııı, baktık sadece:rolleyes: Yorgunluğu geçince cicilerini gösterir size:) Ya Feriha, o begonyayı almam için neden ısrar etmedin bana:( (ben de amma çelişiğim haaaa:p)

Bu arada Karşıyaka'da size bilgi verdiğini sanan satıcıların sözlerine asla güvenmeyin. Israrla kuzeydeki gölge balkonuma önerdikleri bitkilerin hepsi tam gün güneş isteyenler çıktı. İsimleri yanlış veriyorlar. İşin yoksa ara dur neydi bu bitki diye. Satıcının Gent overig diye kendi elyazısıyla yazdığı bitki gentiana çıktı. Allahtan hafızamız bize yol gösteriyor. Daha önce adı geçtiğinden hatırlayabildik.. Bir başkasının nemesia diye sattığı çiçek sarı papatya çalısı imiş, vs. vs. vs. Aman dikkat.

gilan
10-06-2011, 17:22
Cıvıl cıvıl rengarenk görüntüler. :)
Terasın genel resimleri de var mıdır ki? :rolleyes:

Ben orada mor gül gördüm yanılmıyorsam. Mis gibi kokuyordur o şimdi.
Pervane yasemin kışın dışarıda mı kalıyor yoksa?

feriha
10-06-2011, 18:19
Sevgili Gilan merhaba, hoşgeldin:)
Mor gül dediğin gibi çok güzel kokulu, yağmurdan perişan oldular kesmek zorunda kaldım doyamadan.. Gülleri kokulu almaya gayret ediyorum. Şarabi gül, pembe gül, sarı gül, bordo-pembe gül hepsi kokulu.. Mevsim başında yağışlardan küllenme ilacı yapamadığım için küllendiler, hasta yaprakları koparmak yetmedi budamam gerekti, yavaş yavaş toparlanıyorlar..

Pervane yasemin kışın apartmanın merdiven boşluğunda bekledi. Bu yıl terasın bir bölümünü küçük balkon kadar camla kapattık (güvercin yuvası olmaktan kurtarmak için) burayı sera gibi kullanıyorum. Kışın yasemin gibi bitkileri koruyacağını umuyorum, deneyeceğiz.

Yağmursuz bir günde senin için genel resim ekleyeceğim gilancım..

feriha
10-06-2011, 18:25
Nevsuncum geldi almadığın minik begonya canım..
222647

Resimlerin, gezi arkadaşlığın herşey için teşekkür ederim, iyi ki varsın;)

feriha
10-06-2011, 18:30
222652

son sera gezimizden mavi ve mor ateş çiçeği.. Ateş çiçeğini bu renkte görmemiştim.

feriha
10-06-2011, 18:35
222653

satıcı çiçek açan türü diye verdi ama bakalım doğru mu?

feriha
10-06-2011, 18:44
Bu arada başlığı ziyaret edip mesaj yazan Sn. Turkavianvet, lafkalabalığı, turhann, Periş, nardane çok teşekkür ederim arkadaşlar güzel sözlerinize.. Daldırmışım cevap yazmamışım özür dilerim:(
Ziyaretiniz ve yazdıklarınızla beni mutlu ettiniz..

nevsune
10-06-2011, 19:39
Ferihacım sempervivumdan Esra'ya da ayırayım diye saksısından çıkarttım, bir de baktım ki bir yavru solucan. İçim kalka kalka suya batırdım bitkiyi, aman paramparça oldu çiçekleri perişan oldu. Fazla nazenin olduğunu düşünmüyorum ya, inşallah bir sorun çıkmaz. Yani demem o ki aman dikkat:)

Pieris açmasa bile gerçekten o kırmızı yapraklar çiçek gibi duruyor. İyi ki almışsın valla çok güzel. Güle güle büyüt hepsini canım.

Periş
11-06-2011, 07:50
Sevgili Feriha herşey okadar güzelki yasemin çok güzel clematis harika görünüyor Ceylan gözünün rengi çok güzelmiş maşallah begonyanıza bayıldım ellerinize saglık

Vildan Sönmez
11-06-2011, 22:42
Feriha Hanım, az önce yazdığım mesaj silinmiş mi anlamadım, kısaca tekrar yazayım, çiçeklerinizi tekrar görebildiğimiz için çok sevindim.

feriha
12-06-2011, 00:19
Vildan Hanım kış aylarında paylaşacak kayda değer bir değişiklik olmadı. Baharla beraber canlandık, teşekkürler:)

cemo
12-06-2011, 06:44
222652

son sera gezimizden mavi ve mor ateş çiçeği.. Ateş çiçeğini bu renkte görmemiştim.

Aaaa ben bu güzelliği nasıl kaçırmışım, hay allah:))
Pierisin açan türünü sorduğumuzda, satıcı bilemediği için 4 türü de aldık:))
Demek açan tür carnavalmış. Gözüm gibi bakarım ben ona:)

Sayfanı bu kadar öksüz bırakma.:(

Sevgiler.

neşride
12-06-2011, 07:32
Sevgili Feriha Hanım,

aklın ve mekanın sınırlarını zorluyor bahçeniz :) (pardon terasınız) Küçük bir botanik bahçesi olmuş neredeyse, yok yok... Hele girişteki fotoğrafa bayıldım. İlk bakışta bitki tünelini andırıyor. Sanki bitki tünelinden geçip giriliyor evinize.

Genelde derin bir huzur ve sevgi hakim gibi hissediliyor her yanda. Sizi tanıdıktan sonra, terasınızın kişiliğinizi yansıttığını düşündüm.

Tersınızı ilk defa ziyaret ettim, kendimden geçtim neredeyse. Ben buradan baka baka doyamadım.

Sevgiler...

feriha
13-06-2011, 21:10
Sevgili neşride teşekkür ederim.. Bu teras hikayesinde değişik türlere merak saldım. Bitkileri araştırarak yetiştirmeye çalışmaktan keyif alıyorum. Bitki tüneli eski formunda değil, bazı ağaçlar büyüdükçe saksı yetmez oldu.

Bu yıldız DiaSa nın sattığı 2.9 tl lik soğanlardan. Umarım beğenirsiniz.

224186

feriha
13-06-2011, 21:20
Armeria çim gibi, güzel top çiçekler açıyor..
224197

Küllenen güzel kokulu sarı gülüm budandıktan sonra toparlanmaya çalışıyor..
224198

Pembe hanımelini biraz fazla budamışım, güneşli günleri bekliyo gelişmek için..
224199

Mavi fare kulağı birkaç senedir bir saksıda bu mevsimde çiçeklerini gösteriyor..
224200

Osmanlı çilekleri olmak üzere..
224201

feriha
13-06-2011, 21:24
Hardy kivi çiçekleri dökülüyor, minik meyveler görüyorum..

224214 224215

gilan
14-06-2011, 10:25
Yıldıza bayıldım. :)

Mavi çiçekli fare kulağı sanki mavişlerle akraba gibi duruyor. Bir çeşit campanula olmasın?

Armeria çok güzel bir bitki. Aslında bahçede basılmayacak bir yere çim gibi kaplansa ne güzel olur. Ama hem adet fiyatı çok yüksek hem de yayılma hızı çok düşükmüş. O yüzden böyle izlemek zorundayım şimdilik. :)

feriha
18-06-2011, 21:24
Mavi çiçekli fare kulağı diye bildiğim bitki böyle çiçekleniyor.. Çiçekler sırtını bir duvara yaslarsa keyifler yerinde.. İlginç şekilde çiçeklenme duvar tarafında gelişiyor. Bahçelerde duvar diplerinde güzel görünebilir.
226047

Tohumdan yetişen Pasiflora kışı korumasız geçiyor, baharda yeni sürgünler, veriyor, çiçeklenme başladı..
226048

Kırmızı frenk üzümü salkımları bu yıl pek dolgun değil, kızarmaya başladı.. Yeşilliğin arasından kırmızı tanecikler bir süre bitkiyi renklendiriyor..
226049

Clematis yağmurları sevdi, adını unuttum.

226050

Hardy Kivi minikleri her yağıştan sonra yaşıyorlar mı diye takip ediliyor.:o
226051

feriha
18-06-2011, 21:39
Pek benzetemesek de bitkinin üstünde gazania yazıyordu.. Gerçekten aynı gazanya gibi çiçekleri akşamları kapanıyor, güneşte açıyor. Yaprakları biraz daha gümüşi ve minyatür türü sanki.. Yakın çekim, büyük görünse de küçük bir saksı.

226070

zenfree
18-06-2011, 21:40
Feriha Hanım terasınızı hayranlıkla takip ediyorum. Bütün bitkileriniz harika görünüyor.

Armeria'nın çiçekleri çok güzel. Saksısına çok yakışmış.:)

feriha
18-06-2011, 22:47
Sevgili Zenfree teşekkürler..

Armeria çiçeklerinin kurumaya başlayanlarını hemen alıyorum, yeni çiçekler sanki azalıyor. Güneşli günler gelirse bir süre daha açmasını umuyorum, çiçeklerine doyamadık, yağmurdan fırsat olmadı.

Size bir sukulent resmi eklemek isterdim ama birçok başarısız denemem oldu. Başlığınızla bilgilenip bu kere yavaş yavaş tekrar denemek isteğindeyim. Ne büyük emek olduğunu bilerek takdirle izliyorum.

Periş
19-06-2011, 11:19
Sevgili Feriha mavi fare kulagı harika görünüyor clematisin rengi çok güzelmiş osmanlı çilekleri frenk üzümü maşallah olgunlaşmış ellerinize emeginize saglık sevgiler...

nardane
19-06-2011, 15:03
Nevsuncum geldi almadığın minik begonya canım..
222647

Resimlerin, gezi arkadaşlığın herşey için teşekkür ederim, iyi ki varsın;)
Sevgili feriha bu bitkiden minnacıkken ya tutarsa diye ekmiştim.İnan toprağa koyarken ezilecek diye korkmuştum o kadar minikti.
Şimdi o kadar güzel oldu ki canlandı ,çok seviyorum.
Hiç biryerde tam bütün çiçekli olarak görmemiştim.
İlk kez sizin balkonda gördüm ,gerçekten güzelmiş.

limon
19-06-2011, 19:19
Feriha Hanım, Fare Kulağı diye bildiğiniz bitki Campanula türü olabilir mi?

Her zamanki gibi rengarenk bitkileriniz, çok keyifliler. Bir de bunların bahçede değil de terasta olduklarını düşününce sizi alkışlıyorum. :)

feriha
19-06-2011, 20:24
Neden olmasın sevgili Limon, elbette olabilir. Mavişin yaprağı ile karşılaştırınca benziyor tabi..
226333
Soğuğa dayanıklı, yer örtücü, baharda çiçekleniyor, yapraklar kuru, hafif tüylü, kâğıdımsı.. Benim bu güne kadar campanula adıyla yetiştirdiğim bitkilere bu özellikler uymasada çiçek ve yaprak yapısı benziyor..
Satıcı fare kulağı ismiyle verdi ama ne bitkiler aldık farklı adlarla.. İlk bitkilerimden olduğu için türünü inceleyecek farkındalıkta değildim.

İsminden şüpheye düşüp araştırmayışımın bir nedeni gerçekten yapraklarını fare kulağına benzetmem..:D

226334
Yani şimdi bu bitkimi fare kulağı yoksa campanula mı??:o

Vildan Sönmez
19-06-2011, 21:41
Feriha Hanım, Clematisler, dahlialar hepsi çok güzel, ama mavi fare kulağı ya da campanula adı ne olursa olsun, çok keyifli açmış, çok hoşmuş doğrusu.

feriha
19-06-2011, 22:28
Baktıkça campanula olduğuna daha çok inandım. Teşekkürler sevgili Limon. Bir de hangi campanula olduğunu bulursak resimlere ekleyeyim. Ben tesbit edemedim.

226395

Vildan Hanım ben en çok bu çiçeğin duvara dayanma huyuna bayılıyorum:p

Sevgili Nardane sizin bitkinizi merak ettim, nasıl gelişti resmini paylaşırmısınız?

Sevgili Periş benim mavi fare kulağı diye aldığım bitkinin campanula olduğuna karar verdik. Hep araştırırım ama bunu kulağa benzetip doğrudur kanaatiyle incelemeye gerek duymamışım.:o

Bahar
19-06-2011, 22:54
Sevgili feriha terasta harikalar yaratmışsınız.
Çiçekleriniz renk renk hepsi ayrı güzel gülünüzün rengi çok güzel.
Emeklerinize ellerinize sağlık.

feriha
23-06-2011, 21:00
Sevgili Bahar teşekkürler..
Pasiflora çiçekleri nasıl olsa ömürleri bir gün diye bu şekilde masaya koyarak denedim, gene bir gün sonra kapandılar:(

227785

Su sümbülü yayılmaya devam edince önce minik bir havuz olarak kullanabileceğim dekoratif bir kap, yarım ahşap fıçı gibi şeyler arayıp sonunda altı kapalı genişçe bir saksıya razı oldum..

Su bitkisi yetiştiren arkadaşlar, suya yakın küçük sinekler gördüm acaba yanlış bişeyler mi var yoksa hep oluyor mu?

227786

Alaca yapraklı ortanca ilk defa çiçekleniyor.

Çiçek yapısından, soğuğa dayanıklılığından, yapraklarının krem, açık yeşil, koyu yeşil gibi üç renkten oluşmasından yola çıkarak (Hydrangea macrophylla 'Tricolor') olduğunu düşünüyorum ama araştırmalarımda bu cinsin yaz ve sonbaharda çiçeklendiğini yazıyor.

Oysa aynısına sahip diğer arkadaşlarımında bitkilerinin benim ki gibi bu ara çiçeklendiğini görüyorum.

227787

feriha
17-07-2011, 14:02
Senelerdir açmayan Sempervivum ikiz kulelere heveslendi;)

234499

Acaba ne renk açacak şimdi bu merak konusu.. Sanki küçük akrabaları gibi pembe açacak..

234500

Küçük Sempervivumu açmış olarak bir süre önce Karşıyaka seralarından almıştık. Şimdi altlardan ikinci kez çiçek veriyor..
234501

feriha
17-07-2011, 14:31
Geçen yıllarda aldığım tohumlardan bu yıl yetiştirdiğim Güneş şapkası -Rudbeckia Goldsturm - olduğunu tahmin ediyorum. Umarım çok yıllıktır..

234511

feriha
17-07-2011, 14:50
Bauhaustan alınan ekinezya rizomlarından büyüyen bitki Sapanca seralarındakiler gibi değil ama güzeller;) İki paket almıştım biri karışık diğeri pembe. Karışık olan gelişti, diğeri başaramadı.. Şifalı olduğu söylenen yapraklarından yararlanmak için araştırmalıyım..

234545

Satı Uğurtan
17-07-2011, 15:31
Senelerdir açmayan Sempervivum ikiz kulelere heveslendi;)

234499

Acaba ne renk açacak şimdi bu merak konusu.. Sanki küçük akrabaları gibi pembe açacak..

234500

Küçük Sempervivumu açmış olarak bir süre önce Karşıyaka seralarından almıştık. Şimdi altlardan ikinci kez çiçek veriyor..
234501
Sevgili feriha, muhteşem bir güzellik çok hoş bir görüntü,
ekinezyalarında rengi çok güzel sağlıkla tadını çıkar sevgiler.

sevim4
17-07-2011, 16:45
Sempervivum çok güzel açmış sevgili ferihan hanım hayran kaldım.
Ellerine sağlık.

zenfree
18-07-2011, 08:38
İkiz kuleler harika.:)

feriha
18-07-2011, 11:33
Sevgili Satı teşekkürler.. Anne çiçeği fidesinin birini kaybettim, kalan tek inşallah tutacak;) Şimdilik senin başlığını gezip resimlerini seyrediyorum.

Sevgili Sevim4, bu yıla kadar açtığını bilmiyordum. Süpriz oldu, merakla izliyorum. Sempervivumun yoksa haberim olsun.

Sevgili Zenfree, senin harika sukulentlerini seyredip imreniyorum. Fena halde sukulent arar oldum başlığın yüzünden:)

gülenmelek
06-08-2011, 12:08
Yaklaşık 1,5 saattir başka konuya bakamadım ama sizin terasınız okuya okuya bitti sonunda ;) Seyrede seyrede bitmeyeceği ise kesin ;) Ellerinize, emeğinize, yüreğinize sağlık ve tek kelime "Muhteşem" Sağlıcakla kalın.

İremsıla
07-08-2011, 13:16
Feriha hanım,terasınızı zevkle gezdim.ellerinize sağlık,ne kadar güzel bakmışsınız çiçeklerinize.özellikle mor salkım ve sempervivum harika görünüyorlar.

feriha
08-08-2011, 11:38
Sevgili gülenmelek ziyaretiniz için teşekkürler.. Bu günlerde kokular birbirine karışıyor.. Arap Fulü, Ful (Clerodendrum Fragrans) uzun süredir bolca güzel kokulu çiçek yapıyor. Bitkinin dalları tepe yapıp çiçeğe dönüyor. Güneşten rahatsız değil. Bol su isteğinde. Ankara da kışı geçirmesi için kapalı balkona ihtiyacı var mı bilemiyorum, bir saksı dışarda deneyeceğim.

239221

239222

Bu top şeklinde kokulu çiçekleri olan gölge seven çalımın adını bulamıyorum, format sırasında kayboldu sanırım. Dal uçlarında önce minik toplar yapıyor, sonra kokulu çiçeklere dönüşüyor.. çiçeklenme dönemi kısa.
239223

Tijli gardenya eve gelir gelmez bütün tomurcuklarını döktü.. Bir süre okuduklarımdan edindiğim bilgilerle bakmaya çalıştım. Onca özel bakımdan sonuç alamayınca güneşte ve hortumla verdiğim şehir suyuna razı olarak kokulu çiçeklerine devam ediyor..
239224

Ful çok uzadı, az çiçek yapıyor derken nihayet bu yıl bir aydır sürekli çiçekte.. Yan dallar veriyor, tomurcuk hazırlıyor, açıyor.. Bol güneş ve su..
239225

feriha
08-08-2011, 11:57
Sevgili İremsıla teşekkürler.. Sempervivum çok gösterişli olmayan çiçekler açtı.. Küçük türünün çiçekleri daha canlı, renkli idi.

239226

Mor salkım iki yıldır yapraklanmadan çiçeklenmiyor. Bu yıl çiçeklenmeyince danıştığım zirai gübre satan bayiinin önerdiği npk 15-40-15 i kullandım. Bir süre sonra çiçeklendi ama sıcaklara geldiği için çiçekler kısa zamanda kurudu. Yalnız bitki daha sağlıklı gözüküyor, seneye daha erken gübre vermeliyim diye düşünüyorum..

feriha
08-08-2011, 12:04
Gül sardunyam yok derken canım arkadaşımdan gelen bitkim.. Hiç böylesini görmemiştim, teşekkürlerimi gönderiyorum.. ;)
Dayanıklı çiçekleri var tabi hava alev alev olmazsa...

239227

mandalinleerik
08-08-2011, 12:08
Çok güzel bir Sardunya. Ben de ilk defa Sardunya'nın bu cinsini görüyorum. Maşallah diyelim.

feriha
08-08-2011, 12:08
Satıcının semizotu çiçeği diye verdiği bitkim sıcaklardan etkilenmedi.. Güzelliğini göstermeye devam ediyor..
239228

Sevgi Durul
08-08-2011, 12:20
Sevgili feriha, terasınızdaki son güzellikleri nasıl olmuş gözden kaçırmışım, bilemiyorum. Hepsi, her şey harika görünüyorlar. Adı her ne olursa olsun, duvara yaslanan maviliyi, armeriayı, diasadan aldığınız dahliayı, arap fulunun tomurcuk ve açmış halini çok sevdim.

Sempervivumun çiçeğini ilk kez görüyorum. Benim iki saksıda birer kök sempervivumlarım, bir senedir aynı duruyorlardı. Soğuğa dayanıklı olduklarını öğrenince bahçeye geçirdim. Hala aynılar.

Güneş şapkasını geçen yıl çiçekçiden almıştım ve çok güzel açmışlardı. Maalesef yeniden yeşermedi, tek yıllıkmış. Ektiğim tohumları da çimlendirmeyi başaramadım. Bu yüzden bitki alırken soğuğa dayanıklı ve çok yıllık olmasına dikkat edeceğim artık.

Güzel terasınızın keyfini sağlıkla sürmeniz dileklerimle... Sevgiler...

günebakan
08-08-2011, 17:31
Sevgili Feriha ful yaseminler muhteşem kokularını benim için de bol bol koklayın gül sardunyanıza da çok sevindim. Güle güle büyütün:)

jineop
10-08-2011, 21:02
Sevgili Feriha,
gördüğüm en güzel teras bu olmalı. Muhteşem, büyüleyici...
Farekulağınız Campanula portenschlagiana , gazanyanız ise sarkıtlarada uygun olan Gazania Talent . Rudbeckianız çok yıllık, dona dayanıklı. Tüm bitkileriniz gibi yaşamınızda güzel olması dileğiyle keyifle kalın.

feriha
11-08-2011, 11:19
Sevgili SDurul, iyi dilekleriz için teşekkür ederim.
Sempervivum birkaç yıl sonra açtı.. Çok dayanıklı, çoğalan bir bitki. Nerdeyse her saksının kıyısında varlar.. Açan sempervivum güneşin en çok alındığı konumda idi. Sizin çiçeğiniz mutlaka güneş görüyordur umarım kısa zamanda açar.. Güneş şapkası paylaşımlarınızı imrenerek izlediğimi hatırlıyorum. Tohum alabilirsem -bu konuda oldukça beceriksizim- size yazarım.

239654

feriha
11-08-2011, 11:43
Sevgili Günebakan çok teşekkür ederim, fulleri koklarken sizi andım.:)

Sevgili lir gene bitkilerimin türlerini bulmuşsunuz, çok teşekkür ederim..
Rudbeckiamın -güneş şapkası- dona dayanıklı ve çok yıllık oluşuna pek sevindim
ama dün üzerinde kabuklu unlu bit gördüm, tek tek temizledim . Bugün kabuklu bit ilacı almalıyım.. Siz o güzel bahçenizde bitkileri böyle zararlılardan nasıl uzak tutmayı başarıyorsunuz? Her gün gözlemliyor musunuz? Düzenli aralıklarla yaptıklanız var mı? Neler kullanıyorsunuz? Hadi biraz tiyo verin;)

gultar
11-08-2011, 20:42
Satıcının semizotu çiçeği diye verdiği bitkim sıcaklardan etkilenmedi.. Güzelliğini göstermeye devam ediyor..
239228

Sevgili feriha, semizotu çiçeğin ne kadar zarif ve nazik belli de, sergilediğin sepetin de bir o kadar zarif. Nereden buluyorsunuz bu güzellikleri? Güle güle kullanın. Sevgiler.

jineop
11-08-2011, 22:37
Sevgili Günebakan çok teşekkür ederim, fulleri koklarken sizi andım.:)

Sevgili lir gene bitkilerimin türlerini bulmuşsunuz, çok teşekkür ederim..
Rudbeckiamın -güneş şapkası- dona dayanıklı ve çok yıllık oluşuna pek sevindim
ama dün üzerinde kabuklu unlu bit gördüm, tek tek temizledim . Bugün kabuklu bit ilacı almalıyım.. Siz o güzel bahçenizde bitkileri böyle zararlılardan nasıl uzak tutmayı başarıyorsunuz? Her gün gözlemliyor musunuz? Düzenli aralıklarla yaptıklanız var mı? Neler kullanıyorsunuz? Hadi biraz tiyo verin;)

Sevgili feriha,
geçmiş resimlere bakıyorumda bir sürü bitkinin yerinde yeller esiyor. Üzülüyor ama unutuyoruz. Hatalarımızdan dersler alıyoruz. Bahçe ilaçlamasını ben yapmıyorum. İşin profesyonelleri tarafından düzenli aralıklarla yapılıyor. Ben sadece sebze bahçesine sabunlu su-karbonat ve kükürt uygulamaları yapıyorum. Clematislerden bu sene aldıklarımdan 3 tanesi solgunluk hastalığıyla gelmiş. Dün yerinden söktüm , baktığımda köklerin arasındaki toprağın grileştiğini , küflenmiş bir görüntü aldığını gördüm. Bitki köklerini suya oturtum ve toprağı komple akıttım , ölü kökleri temizledim ve mantar ilaçı yaparak tekrar toprakla buluşturdum. Fidanlıklar taşıyıcı rol oynayabiliyor. Semizotu çiçeğinden dalı kırıp hemen toprakla buluşturursanız kolayca tutuyor ve kısa zamanda kocaman oluyor. Her çelikle yetiştirdiğiniz bitki yaklaşık 4 ay canlılığını sürdürüyor. Yani isterseniz kışında bitki bir şekilde devamlılık göstermiş oluyor. Bu şekilde ve çiçekçilerde yerde sürünen dallardan 7-8tane bitkim oldu.
Bilinmeyenlerde sorduğunuz bitki sanırım tohumdan yetiştirdiyseniz Anchusa
capensis olabilir. Eğer kendiliğinden çıktıysa Tubives teki ancusa türerine bakmak ya da kestirmeden Anchusa L. denilebilir. Sevgiler ve teşekkürler...

feriha
16-08-2011, 12:02
Sevgili Gultar teşekkür ederim. Bu sepeti Tepe Home bahçe aksesuarları bölümünden indirimde aldım. Daha güzeli size olsun..;)

Sevgili Lir, demek benzer şeyleri yaşıyoruz.. Bahçenin profesyoneller tarafından ilaçlanması büyük kolaylık.. Semizotu çiçeğinin bir dalını çoğaltmak için kullanacağım, önerin için teşekkürler. Anchusa capensis tohumdan yetişti. Unutma beni gibi ama boyluyuz. Sevgiler, iyi tatiller..:)
240778

ozbey
17-08-2011, 13:46
Sevgili feriha, insan isterse çiçek ve bitki zevkini bahçe veya teras farkettirmeden yaşayabiliyor. Siz bu güzel örneklerden birisiniz. Çiçeklerinizin tam benim sevdiğim mis kokulu olmaları daha da hoşuma gitti.
Gardenya' nın katmerli olanını burada ne yaptıysam da yaşatamadım. Yalın katlı olanla idare ediyorum, sizin ki çok hoş görünüyor.
Ellerinize sağlık.

nardane
18-08-2011, 00:08
Sevgili feriha bahçenizin güzelliklerinin hala devam ediyor olması harika .Emeklerinize sağlık, her birisi ayrı güzel.

Oğuzhan
18-08-2011, 21:55
Sevgili gülenmelek ziyaretiniz için teşekkürler.. Bu günlerde kokular birbirine karışıyor.. Arap Fulü, Ful (Clerodendrum Fragrans) uzun süredir bolca güzel kokulu çiçek yapıyor. Bitkinin dalları tepe yapıp çiçeğe dönüyor. Güneşten rahatsız değil. Bol su isteğinde. Ankara da kışı geçirmesi için kapalı balkona ihtiyacı var mı bilemiyorum, bir saksı dışarda deneyeceğim.

239221

239222

Bu top şeklinde kokulu çiçekleri olan gölge seven çalımın adını bulamıyorum, format sırasında kayboldu sanırım. Dal uçlarında önce minik toplar yapıyor, sonra kokulu çiçeklere dönüşüyor.. çiçeklenme dönemi kısa.
239223

Tijli gardenya eve gelir gelmez bütün tomurcuklarını döktü.. Bir süre okuduklarımdan edindiğim bilgilerle bakmaya çalıştım. Onca özel bakımdan sonuç alamayınca güneşte ve hortumla verdiğim şehir suyuna razı olarak kokulu çiçeklerine devam ediyor..
239224

Ful çok uzadı, az çiçek yapıyor derken nihayet bu yıl bir aydır sürekli çiçekte.. Yan dallar veriyor, tomurcuk hazırlıyor, açıyor.. Bol güneş ve su..
239225

Hepsi çok güzel ama bu grup number one :)

jineop
18-08-2011, 22:07
Sevgili Feriha,
tohumu olursa capensise talibim, :cool:

feriha
19-08-2011, 09:23
Sevgili Lir, başına bir kaza gelmezse senindir.:)

241287

feriha
19-08-2011, 09:35
Sevgili Oğuzhan, kokulular benim de bir numaram.. Bu günlerde ilgi alanımda sizlerin sayfalarınızda izleyip geri duramadıklarım var..:)

241288

241289

241290

feriha
19-08-2011, 09:58
Sevgili Özbey terasa bahçe muamelesi yapınca biraz zor olabiliyor.:(
Sonuçtan bazen bitkiler, adım atacak yer kalmazsa ev halkı memnun olmayabiliyor.

Birkaç başarısız denemeden sonra artık gardenya yetiştirmeyi düşünmüyordum. Ama mevsim başında babamın çiçeklerle donanmış halde elinde gardenyayla gelmesiyle yeniden başladık. Sabah 10.00-14.00 arası güneş alıyor ve çok sıcak olduğu için her gün sulanıyor. Arada çiçekçoşturan sıvı gübre veriyorum.

Yalın kat bitkiler daha bol çiçekleniyor diye biliyorum, benim için de koklayın lütfen.. Sevgiler.;)

feriha
19-08-2011, 10:20
Sevgili Nardane, şükür her mevsimde açan, sevindiren bir kaç bitki oluyor. Olmazsa hemen yeni bir bitki bulup alıyoruz:p

Bitkilerinizin bazılarını tatile gittiğinizde kaybettiğinizi okudum, üzüldüm. Biz sırayla ve kısa küçük tatillerden başka çare bulamadık.

Sevgiler..

sevim4
19-08-2011, 10:45
Sevgili feriha hanım,terasınızı baştan gezdim neler kaçırmışım muhteşem bitkiler.
Hepisi farklı benim bahçede yapamadığımı siz terasınızda yapmısınız ellerinize sağlık.

jineop
19-08-2011, 11:26
Sevgili feriha,

Plectranthus , sarkız ve telgraf çiçeğinden bir saksı aranjmanı yaptım . Bitkiler birbirlerini sevdi.
Not: Sarıkızın çiçekleri sahte :)

feriha
19-08-2011, 16:05
Sevgili Lir ellerine sağlık.. Sarıkız her zaman çiçekte olmuyor, iyi yapmışsın;)

Arkada beyaz açan çiçek telgraf çiçeği mi? Oysa böyle açtığını görmemişim..

Ben de Plectranthus a kaktüs muamelesi yaptım. Kenarları pembeleşti,hoş oldu:p

241586

sevim4
19-08-2011, 19:20
Nekadar güzelmiş.

jineop
19-08-2011, 19:33
Sevgili Lir ellerine sağlık.. Sarıkız her zaman çiçekte olmuyor, iyi yapmışsın;)

Arkada beyaz açan çiçek telgraf çiçeği mi? Oysa böyle açtığını görmemişim..

Ben de Plectranthus a kaktüs muamelesi yaptım. Kenarları pembeleşti,hoş oldu:p

241586

Suyu seviyor ama güneş varsa:D Metrelerce uzuyor, sonbahara doğru uçlar kızıllaşıp, minik çiçekler açıyor. Ufacık bir daldan hemen tutuyor ... Beyaz telgraf çiçeğini çok seviyorum.

Vildan Sönmez
19-08-2011, 21:26
Sevgili lir ve Ferha Hanım, affınıza sığınarak beyaz çiçek bu fotoğraftaki gibi geldi bana. Rozet ya da şimdilerde yapı marketlerde bodur cinsi vinca adıyla satılan Ege'nin en yoğun ve dayanıklı çiçeği. Ben İstanbul'da hep bulunduruyorum en az 2-3 yıl dışarıda dayanıyor.Bolca da tohum yapıyor.

jineop
19-08-2011, 21:45
Sevgili lir ve Ferha Hanım, affınıza sığınarak beyaz çiçek bu fotoğraftaki gibi geldi bana. Rozet ya da şimdilerde yapı marketlerde bodur cinsi vinca adıyla satılan Ege'nin en yoğun ve dayanıklı çiçeği. Ben İstanbul'da hep bulunduruyorum en az 2-3 yıl dışarıda dayanıyor.Bolca da tohum yapıyor.

Sevgili Vildan Abla,

rozet çiçeği zaten, ben dalgınlıkla telgraf yazmışım. Uyarın için teşekkür ederim.

Oğuzhan
19-08-2011, 22:36
Succulentlerde süper.Leş kaktüsü açınca görmek isteriz.

zenfree
19-08-2011, 23:54
Sukulentler çok güzel görünüyorlar.
Kokulu bitkiler bir numaram demişsiniz ama, leş kaktüs açarsa fikrinizi değiştirebilirsiniz.:)

Capensis'in zerafeti büyüleyici.:)

feriha
27-08-2011, 11:36
Her gün kontrol ediyordum, ne açacağını bilmeden..

242815

Bugün sabah güneşle birlikte güzel kadife çiçeğini gösterdi..:p
Sevgili zenfree kokusunu da:dilli:
Allahtan gardenyadan gelen esintiler biraz bastırıyor.. Yerini sevdi, tomurcuklar var diye değiştiremiyorum ama daha sonra gözün göreceği burundan uzak bir köşeyee..

242816

Bugün tek çiçeklenen Stapelia değildi.. İlk su sümbülü çiçeğimi de gördüm. Tam da acaba Ankara da hava sıcaklığında gece gündüz 15 dereceyi bulan fark mı su sümbüllerinin açmasını engelliyor diye düşünüyordum ki..

242817

Günüm
27-08-2011, 14:11
Su sümbülü kokuyor mu sevgili feriha?

sevim4
27-08-2011, 14:28
Leş kaktüs çok güzel açmış bende merak ettim su sümmülünün kokusunu.

sariefe
27-08-2011, 14:53
Sayın feriha ikiside çok güzel çiçeklenmiş. Benimde su sümbüllerim var. Çiçeklerini görmeyi çok istiyorum ama pek açacak gibi değiller. Sanırım su şartları iyi değil. Çünkü iyi gelişmiyorlar. Küçük kalıyorlar. Siz nasıl bir ortamda bakıyorsunuz? Su ve ışık şartları nasıl? Biraz bahseder misiniz?

feriha
27-08-2011, 15:30
Sevgili Günüm, su sümbülünden koku alamıyorum. Akşam üzeri tekrar bakarım. Ama benim teras bol kokuludur. Kapıdan adım atınca gardenya ve ful kokularını hisseder pek mutlu olurum. En sevdiğim bu ilk adım attığımda aldığım hoş kokulardır. Acaba çok az kokuyor da ben mi alamıyorum bilmiyorum..

Sevgili Sevim4, çok güzel açan leş kaktüsünü biraz inceledikten sonra baktım ki sinekler bayram ediyor ve burnuma gelen o güzel kokuları bastırmaya çalışan bir garip koku yayılıyor.. en uzak köşeye acilen yerleştirmeye karar verdim. Acaba hep bu şiddette kokacak mı?? Galiba ben bu kadar güzel açmasa da, hatta çok çirkin açsa da güzel kokan bitkileri tercih edeceğim..

Sn. sarıefe, su sümbülünü genişçe altı kapalı büyükçe bir saksıda (377 nolu mesaj 2. resim) altına toprak, torf koyup bitkiyi yerleştirdikten sonra bolca klorsuz su koyarak yetiştirmeye çalıştım. Su eksiğini klorsuz devam ettiremeyip hortumla çeşme suyu vererek devam ettim. Sıvı çiçekli bitkiler için gübreli su hazırladığımda ara ara su sümbülüne de verdim. Teras uzun süre güneş alıyor. 5-6 saat tam güneşte.. Çok yayıldı, saksıyı rahatlatmak için köklenen yeni bitkileri kesip küçük altı kapalı seramik saksılara aldım. Aynı şekilde altta toprak, torf var. Üzerine dört parmak aşana kadar su ekliyorum. Açan sümbül ayırdıklarımdan bir karış yükseklik ve genişliğinde bir saksıda.. Ana bitkide görünürde çiçek yok. Ama açan güneşi daha çok görüyor. Koku alamıyorum. Çiçek çok narin, hemen bozulacakmış gibi.. Umarım yakın zamanda sizin sümbülünüz de açar.

feriha
27-08-2011, 18:40
Akşama doğru yeni bir çiçek dalının yükseldiğini farkettim. İlki farketmeden açmıştı, bunu takip edebileceğim.. Koku bu saatlerde de yok.

242848

Oğuzhan
27-08-2011, 20:45
Leş kaktüs çok güzel açmış .Süper görsel :) EEE abla her güzelde bir kusur olur.Kötü mü kokuyor.Benimkide tomurcuk yaptı daha açmadı.Eğer açarsa desene yandık.Dışarı atmam gerekecek.
Bende merak ettim su sümmülünün kokusunu.Kokulu diyorlar ama hiç kokusunu duyan yok:)

feriha
27-08-2011, 22:53
Sevgili Oğuzhan, bu koku sinekleri çekip çiçeğinin döllenmesini sağlıyormuş.

Acaba birkaç sinek çiçeğin döllenmesini sağlayınca aniden koku kesilir mi?

Bazı arkadaşlar bu kaktüsten koku almadıklarını yazmışlar, umarım senin de öyle olur.

Mesajı göndermeden bir koku testi daha yaptım.

Su sümbülü kokusuz ama leş kaktüsüde kokmuyor! Güneşle birlikte tekrar kokar mı yoksa ilk açtığı gün

koku yayıp bitiyor mu yarın anlayacağız..

nevsune
28-08-2011, 09:27
Feriha hanım, leş kaktüsünüzün çiçeği çok güzel maşallah. Rica etsem bir dal bana ayırır mısınız lütfen, aman ben o kokudan mahrum kalmayayım:dilli: Yalnız boşver kokuyu neyim, görüntü bir harika. Yok atma onu oraya buraya. Her güzelin bir kusuru varmış, bu da o kadarcık oluversin.

Canım, su sümbülünün çiçeğini de gördük ya Ankara'da, ellerine sağlık. Bekleyen derviş hesabı, bak gösterdi o güzelim yüzünü sana. Şimdi pişman mı olsam ne, yavruyu geri çevirdiğime:rolleyes:

Biraz da yeni cicilerini göstersen diyorum:)

sariefe
28-08-2011, 10:28
... Sn. sarıefe, su sümbülünü genişçe altı kapalı büyükçe bir saksıda (377 nolu mesaj 2. resim) altına toprak, torf koyup bitkiyi yerleştirdikten sonra bolca klorsuz su koyarak yetiştirmeye çalıştım. Su eksiğini klorsuz devam ettiremeyip hortumla çeşme suyu vererek devam ettim. Sıvı çiçekli bitkiler için gübreli su hazırladığımda ara ara su sümbülüne de verdim. Teras uzun süre güneş alıyor. 5-6 saat tam güneşte.. Çok yayıldı, saksıyı rahatlatmak için köklenen yeni bitkileri kesip küçük altı kapalı seramik saksılara aldım. Aynı şekilde altta toprak, torf var. Üzerine dört parmak aşana kadar su ekliyorum. Açan sümbül ayırdıklarımdan bir karış yükseklik ve genişliğinde bir saksıda.. Ana bitkide görünürde çiçek yok. Ama açan güneşi daha çok görüyor. Koku alamıyorum. Çiçek çok narin, hemen bozulacakmış gibi.. Umarım yakın zamanda sizin sümbülünüz de açar.

Sevgili feriha ayrıntılı açıklamanız için çok teşekkür ederim. Sorucak soru bırakmamışsınız ;) Benimkilerde terastaki bir akvaryumdalar. Yalnız sizinkinden farklı olarak benim akvaryumda torf ya da toprak yok. Bir de teras hep aydınlık olmasına rağmen direk güneş görmüyorlar. Gübre olarakta akvaryumun içindeki balıklardan çıkan hayvansal gübreyi kullanıyorlar. Bir öbeğini sizin gibi altı topraklı, sıvı gübreli bir kaba alıp güneşe koyayım bakalım nasıl olacak. Tekrar teşekkürler. Bol çiçekli günler...

zenfree
28-08-2011, 16:32
Her gün kontrol ediyordum, ne açacağını bilmeden..

242815

Bugün sabah güneşle birlikte güzel kadife çiçeğini gösterdi..:p
Sevgili zenfree kokusunu da:dilli:
Allahtan gardenyadan gelen esintiler biraz bastırıyor.. Yerini sevdi, tomurcuklar var diye değiştiremiyorum ama daha sonra gözün göreceği burundan uzak bir köşeyee..

242816

Bugün tek çiçeklenen Stapelia değildi.. İlk su sümbülü çiçeğimi de gördüm. Tam da acaba Ankara da hava sıcaklığında gece gündüz 15 dereceyi bulan fark mı su sümbüllerinin açmasını engelliyor diye düşünüyordum ki..

242817

Feriha Hanım, çok güzel görünüyor. Yani kokunun önemi kalmıyor galiba bu güzelliği görünce.:)

Su sümbülü de çok hoş. Ben de hevesleniyorum.:)

Vildan Sönmez
28-08-2011, 16:53
Ne güzel açmış Feriha Hanım. Ahmet Bey'in gönderdiği su sümbülüm çürüdü gitti.Daha sonra su marulu edindim o da önce yavruladı, sonra hepsi çürüdü.

Sevgili Zenfree sen başarırsın, ben ise sucullardan japon şemsiyesine devam..

zenfree
28-08-2011, 17:17
Vildan Hanım ben en iyisi görmezlikten geleyim. Çünkü sonu yok bu için.:)

feriha
28-08-2011, 20:33
Bugün sabah su sümbülünün ikincisi açmıştı. Gözüken ikinci sümbülün bu hızla çiçeğe geçeceğini sanmıyordum. Bu arada dün açan çiçek boynunu eğdi nerdeyse solmak üzere.. Açması da solması da hızlı.. Üçüncü bir çiçek oluşumu var, yarın sabah açarsa şaşırmamalı..:)

243082

Sevgili Zenfree, leş kaktüsünü ilk defa açmış olarak görüyorum. Çiçek kadife gibi harika.. Kokusu ilk günden sonra kesildi, ikinci bir çiçek geliyor en azından ne olacağını biliyorum şimdi..

Aslında ikinci leş çiçeğinin Nevsunenin balkonda açmasını istiyorum:p Ama kokuyu duyunca aşağı atmamaya söz verirse:rolleyes: Saksı senindir Nevsun al da gör, kokla canım mahrum kalma..

Vildan Hanım Su sümbülünü baharda Mutlu Beyden almıştım. Çok hızlı çoğaldı.. Birazını paylaştım, bazısını almak isteyenler vazgeçti:) Hatta gizlice bir havuza bırakmayı plandım bir ara.. Ben de su mercimeği istedim yanına sonra başedemem diye vazgeçtim. Çürüyenler oluyor, kesip alıyorum o dalları.. Çiçeğini görmek güzel oldu.

Oğuzhan
29-08-2011, 21:06
Sevgili Oğuzhan, bu koku sinekleri çekip çiçeğinin döllenmesini sağlıyormuş.

Acaba birkaç sinek çiçeğin döllenmesini sağlayınca aniden koku kesilir mi?

Bazı arkadaşlar bu kaktüsten koku almadıklarını yazmışlar, umarım senin de öyle olur.

Mesajı göndermeden bir koku testi daha yaptım.

Su sümbülü kokusuz ama leş kaktüsüde kokmuyor! Güneşle birlikte tekrar kokar mı yoksa ilk açtığı gün

koku yayıp bitiyor mu yarın anlayacağız..

Olabilir.Sanırım ilk gün daha tesirli koku yayıyormuş.Bakalım benimkide tomurcuk yaptı.Nasıldır bilmiyorum.İlk kez çiçek açaçak

adneser
30-08-2011, 19:40
Sayın Feriha

Resimdeki su sünbülünün rengi çekimden dolayımı yoksa gerçek rengimi anlıyamadım benim su sünbülünün rengi lila ile mavi arası bır renk

243325

feriha
30-08-2011, 20:10
Sn. adneser, su sümbülünün rengi benim çekimlerimde biraz farklı çıkmış..

Terasta sarı renkli oldukça büyük bir şemsiye var, güneşten dolayı açıktı. Şemsiyenin altında böyle resim vermiş.

Rengi aynı sizinki gibi.. Sizin sümbül harika gelişmiş, açmış.. Güle güle büyütün.

Yeni bir resim mi yoksa daha erken mi açtı?
Siz nasıl bakıyorsunuz formu çok güzel gözüküyor..
Benimkinin çiçekleri bir gün dayanıyor ertesi gün yeni çiçek açıyor..
Bu şekilde üç çiçek yaptı, saksı sizinkine göre daha küçük.. belki her kök bir çiçek açıyor.. Sizin sümbülün çiçekleri daha sağlıklı gözüküyor.. Harikalar:)

adneser
31-08-2011, 08:13
Sn. adneser, su sümbülünün rengi benim çekimlerimde biraz farklı çıkmış..

Terasta sarı renkli oldukça büyük bir şemsiye var, güneşten dolayı açıktı. Şemsiyenin altında böyle resim vermiş.

Rengi aynı sizinki gibi.. Sizin sümbül harika gelişmiş, açmış.. Güle güle büyütün.

Yeni bir resim mi yoksa daha erken mi açtı?
Siz nasıl bakıyorsunuz formu çok güzel gözüküyor..
Benimkinin çiçekleri bir gün dayanıyor ertesi gün yeni çiçek açıyor..
Bu şekilde üç çiçek yaptı, saksı sizinkine göre daha küçük.. belki her kök bir çiçek açıyor.. Sizin sümbülün çiçekleri daha sağlıklı gözüküyor.. Harikalar:)

Bende üç saksı su sümbülü var ve haziran ortalarından beri çiçek açıyor hala çiçeklenme seyrekte olsa var.
Her kök söylediğiniz gibi bir defa çiçek veriyor,yalaşık 36 saat ömrü var çiçeğin tomurcuktan açılmış hale gelmesi ise 45 dakikada gerçekleşiyor.

Video çekimi yaptım fakat dosya cok büyük olduğundan yükliyemiyorum bir prgram bulursam yüklerim

Douglas Fir
31-08-2011, 19:10
Su sümbülleriniz tek kelime ile harika. Gözlerin pasını alıyor. Tebrikler

adneser
31-08-2011, 21:28
Su sümbülleriniz tek kelime ile harika. Gözlerin pasını alıyor. Tebrikler

Teşekür ederim sayın Douglas Fir sizinde olur inşallah

feriha
02-09-2011, 22:15
Yaz başından beri merdiven boşluğunda yukardan gelen ışığı sevip hiç durmadan açan Hoya Carnosa nın tadına bakmaya arı gelmiş.. :)

243608

feriha
02-09-2011, 22:23
Cemo dan gelen çeliğin büyümesini bekleyemeyip edinilen minik bir saksı gaura çalısı bu günlerde çiçekte..

243609

Zühre Demir
03-09-2011, 03:21
Kimilerinin ellerinde mutlaka bir ayrıcalık vardır. Sihir gibi. Mesela onların yemekleri aynı tekniği uygulayan ötekilerden daha lezzetli olur. Ne yaparsanız yapın bu böyledir. Sevgili feriha, sizin yetiştirdiğiniz çiçekler de tıpkı böyle bir nedenle çok ama çok güzeller. Belli ki toprağı, güneşi ve suyu sevdikleri kadar seviyorlar sizi. Maşaallah...

ykolko
05-09-2011, 15:46
Sayın Feriha merhaba
Kaç dönüm :) terasınız var bilemiyorum,ama bitki koleksiyonunuza bayıldım desem yeridir, Cennetinizde mutlu, sağlıklı bir yaşam dilerim.

feriha
05-09-2011, 19:03
Sn. Zühre Demir, Sn. ykolko iyi dilekleriniz için teşekkür ederim.

Sizin güzel gözleriniz öyle görüyor, sağolun.. Küçük bir teras, mecburen sığmaya çalışıyorlar.. Ben de sizler ve diğer arkadaşlarım gibi bitkilerim için elimden geldiğince emek veriyorum, sırayla birçok bitkiye meraklanıp onlara kavuşup birlikte zaman geçirmeye istiyorum.
Hepimizin sevgileri karşılıklı olur inşallah:)

feriha
13-09-2011, 22:51
245566

Bu güzel kokulu muhteşem çiçekli kaktüs, çiçeğini tam bir bohça gibi kapatıyor. Halk arasında damat bohçası denilen bu olmalı gibi geliyor. Diğerlerinin kapanışını görmedim ama bohçaya da benzemiyorlar fotoğraflarda.

245567

Şöyle içi kadife dışı taftadan yapılmış bir damat bohçası hiç de fena olmaz diye düşündüm.. Tabi damat kaktüssever olmalı..:p Sonra da örtü olarak kullanılabilir ama görünce kokusu hatırlanmamalı:rolleyes:

sevim4
13-09-2011, 23:08
Sevgili ferihan hanım,çok güzel.

Oğuzhan
15-09-2011, 21:05
:)) gÜZELMİŞ...

neşride
18-09-2011, 01:11
.... Su sümbülünü baharda Mutlu Beyden almıştım. Çok hızlı çoğaldı.. Birazını paylaştım, bazısını almak isteyenler vazgeçti:) Hatta gizlice bir havuza bırakmayı plandım bir ara.

Su sümbülünüz çok güzel açmış. Bu kadar güzel olabileceğini tahmin etmemiştim. Havuza bırakmaya niyetlenirseniz gene, haberimiz olsun. :)

feriha
18-09-2011, 14:36
Sevgili Neşride, su sümbüllerinden bazıları sana gelmek için hazırlanmaya başladılar.. Haberin olsun.;)

Havuza bıracaktım da kışı geçiremeyecekler nasıl kıyayım.. Sadece düşündüm.

Hızla çoğaldılar bir ara, kap yetiştiremedim. İklim olarak kışı havuzda geçirebilecekleri bir bölgede olsak, yayılsınlar, rahat etsinler diye yapardım ama Ankara da mümkün değil..

Evde birkaç kök bahara kadar koruyacağız başarabilirsek..

neşride
18-09-2011, 14:59
Çok teşekkür ederim Feriha hanım, ben de size Afrika Süt Ağacı (Synadenium grantii
( Euphorbia )) hazırladım.

ykolko
19-09-2011, 13:13
Sevgili Feriha dönüp dolaşıp su sümbüllerinizi seyrediyorum,tabii peşinden sorularda beliriyor,su sümbülleri, direk gün ışığı mı seviyor, yoksa aydınlık bir ortamımı tercih ediyorlar,bir diğer soruda kullandığınız sıvı besinin özellikleri.

feriha
19-09-2011, 13:41
Sn. ykolko, su sümbülüne çok uygun bir ortam yaratabildiğim söylenemez çünkü onların güzelce gelişebilecekleri bir havuzum yok..

Altı kapalı saksılarda sıkıştıkları zaman köklenenleri başka saksılara alarak yetiştirmeye çalıştım.

Saksının altına bir miktar toprak-torf-kum karışımı koydum üzerine bolca su.. Sık sık su ilave etme gerekti..

Diğer çiçeklerim için hazırladığım çiçekçoşturan çiçekli bitkiler için sıvı besin ilave edilmiş sudan arada verdim. İhtiyacı varmıydı bilmiyorum.

Sümbüller sabahtan öğlen 14.00 e kadar direk güneş alan bölümde duruyorlar.

Her kök bir çiçek veriyor ve yaklaşık bir gün ömrü var.. Çok kısa ömürlü..Bu kadar uğraş sonucu 4. çiçeği izlemekteyim.:)

Çürüyen dallar oldu onları budadım. Güvercinler tombul dalları perişan ettiler, su içmek için sanırım başından ayrılmadılar. Bir mücadeleyle sağlam kalanlar açabildiler..

Havalar soğuyunca gelecek yıla sağlam çıkabilecekler mi merak ediyorum.

ykolko
19-09-2011, 16:10
Sayın Feriha bilgilendirme için teşekkür ederim.Eğer dondan koruyabilirseniz kışı belki atlatabilirler,su sümbülü dal ve yapraklarında çok fazla su taşıyan bir bitki olduğu için dona pek dayanabilceğini zannetmiyorum.Umarım gerekli yedeklerini kapalı ortama alırsınz.

psk
04-10-2011, 15:23
cıvıl cıvıl bir teras, tebrikler..

jineop
08-10-2011, 08:29
Sevgili arkadaşım, capensisime kavuştum. Eline, yüreğine sağlık. Çok teşekkürler...

adneser
08-10-2011, 10:43
Arkadaşlar su sümbülü kışın 5-6 derecenin altındaki sıcaklıklarda yaşamıyor bütün kökler ve yapraklar donuyor fakat evin içinde güneş alan cam kenarı olursa çok güzel gelişiyor ve saksısı küçük geliyor.Yanlız saksının su tahliye deliğinin kapalı olması ve suyunun hiç eksilmemesi lazım,aşağıda gördüğünüz saksıların her birine günlük sabah ve akşam olmak üzere 1.lt su veriyorum yetmiyor.Çiçeklenme ise hala devam devam ediyor
Bütün ihtiyacı bol su ve bol güneş.

BOL ÇİÇEKLİ GÜNLER
250053

bsevencan
13-10-2011, 08:01
Maşallah. Çok güzel bir teras. Çok emek verilmiş, ellerinize sağlık.

hanndan
25-10-2011, 18:41
Feriha Hanım nasılsınız.

feriha
25-10-2011, 20:41
Sn. psk, bsevencan teşekkürler..

Sevgili Lir geç oldu ama tel ile mesaj yazdığım için buradan cevap vermemişim, keyifle büyütün inşallah..

Sevgili Handan iyiyim, teşekkürler.. Mesai yoğun geldi ama siteyi takip ediyorum. Seninle, ailenle tanışmaktan birlikte olmaktan çok mutlu oldum. Mavişin bahara sana gelmek için hazırlanıyor.. Ben de tohumlarımı özellikle üçüz çiçeğin tohumlarını istiyorum.;)

Kış hazırlıkları yapıyorum fırsat buldukça.. Soğuktan korumak gereken çiçekleri bu yıl camla kapattığımız bölüme taşıyorum. Kaktüsler için bambu raflardan birini o kısma aldım umarım donmazlar.. Şimdilik pek beğenip açmaya başladılar.

252593
FAUCARIA TIGRINA

252594
Caralluma lutea

feriha
25-10-2011, 20:51
AFRİCAN Lion's Ear ( Leonotis leonurus ) Afrika aslan kulağı bu yıl oldukça güçlü büyüdü, geçen yıla göre daha fazla boylandı. Minareleri oldukca yüksekte, izlemek keyifli.. Tek sıkıntı geç çiçeklendiği için tohum almak sorun oluyor. Yağışlar başlayınca tohumlar olgunlaşmadan ıslanıp bozuluyor..

252595

mandalinci
25-10-2011, 23:18
Su sümbülleri çok güzel gelişmiş, leş kaktüsünün görüntüsü çok hoş da kokusundan şikayet etmişsiniz, hiç koklamadım. Ararım şimdi kaktüs seralarında. Merak ettim.

Böyle bir teras emek ister, fedakarlık ister. Ellerinize sağlık.

Fatih
26-10-2011, 12:01
Sayın Feriha,

İlk kez bu bölümde bir yorum yazdığımı farkettim ancak zararın neresinden dönülse kardır :)
Açan leş kaktüsünüz Caralluma lutea sanıyorum. Açmasını çok istediğim türlerimden biri.Boyuna fazla yüklendiği için çiçeğe zamanı yok garibimin :)

Ellerinize sağlık hepsi harika :)

hanndan
26-10-2011, 12:44
Sevgili Handan iyiyim, teşekkürler.. Mesai yoğun geldi ama siteyi takip ediyorum. Seninle, ailenle tanışmaktan birlikte olmaktan çok mutlu oldum. Mavişin bahara sana gelmek için hazırlanıyor.. Ben de tohumlarımı özellikle üçüz çiçeğin tohumlarını istiyorum.;)

Bende sizleri tanıdığım için çok mutluyum,Nevsune Hanım,Ayşe Hanım,Müjgan Hanım,Nevsune Hanım ve Sabahhhh....sizleri tanıdığım için çok mutluyum.Hala gülümseyerek naıyorum o günü.Üçüzün tohumları henüz oluşmadı,oluştuğu zaman süs kabağı ile ve tohumlarla size gelicekler.Bizde mavişi bekliyoruz.Sevgiler.

senyokken
26-10-2011, 15:56
selam feriha hanım bayıldım ellerinize sağlık bayağı emek vermişsiniz ama değmiş resme bakınca içim kıpır kıpır oldu doğayı çokkkk seviyorum benimde enez de bahçem var. süreklı orda olamıyorum tam düzeltiyorum gelmek zorunda kalıyorum. sulamayı düzgün yapamadıkları için sardunyalarımda pas oluyor emeklı olunca inşallah bahçem sizin teras kadar güzel olur inşallah iyi günlerde oturun inşallah saygılar...

feriha
26-10-2011, 20:56
Sevgili Mandalinci İzmir de sağlıklı ve keyifli bir yaşam diliyorum. Bordo açan leş kaktüsünü meraktan koklamak istiyor insan ve unutamıyor.. Seneye bolca çiçek açmasını umuyorum ama uzak bir köşede duracağı kesin..

Sayın Fatih evet Caralluma lutea imiş, teşekkür ederim. Tam açma vakti umarım sizinki de süpriz yapar, sevindirir. Yaz sonu açıyor gözüküyor yanlış bilgilenmediysem..

Sn. Senyokken teşekkürler.. Bahçenizden güzel resimler paylaşmanızı bekliyoruz..

sakdag
27-10-2011, 08:05
Sayın Feriha Hanım, hayranlıkla dolaştım terasınızda, çok değişik , güzel bitkileriniz mevcut... Kaktüs ve sukulentleriniz ise ayrı bir güzel.Tebrik ediyorum.

feriha
01-11-2011, 15:26
Sn. Sakdag teşekkürler, daha güzelleri sizin olsun..

Sukulent sayfası olan arkadaşları izlerken baktım bir iki satın almaya başlamışım.. Niyetim mümkün olursa yavaş yavaş tanıyarak, gönlümün düştüğü sukulentleri yetiştirmek.. Söz verdim koleksiyon yapmayacağım:rolleyes:
Sn. PlentyPlant sukulent sayfasında tanıyıp, ilk gördüğümde aldığım FAUCARIA TIGRINA güzel papatya çiçeğini 20 Ekimden beri akşamları kapayıp gündüzleri açıyor. Diğer kaktüsler gibi çiçeğinin açık kalması süresi kısa değil, 10 günü geçti.. Dondan korunacaklar arasında..

253762

gülenmelek
01-11-2011, 19:40
Sevgili Feriha Hanım;
Ben bitkilerle stres alsınlar, onları seveyim diye uğraşmaya başlamışken, unlubit, kabuklu bit, tuttu, niye tutmadı, nereye koyacağım bunları demekten stresim katsayı yapıyor ;) Siz bu kadar güzel bitki ile nasıl başa çıkıyorsunuz hayretler içinde ve sevgiyle izliyorum. Ellerinize emeklerinize sağlık.
Son fotoğrafınızdaki bitkiyi çok beğendim ama taşları daha da beğendim. Bitki yapraklarının toprakla temasını önlüyor ne güzel. Ben toprağa değdiği için 5-6 yaprak kaybettim bazı çeşitlerimde, çürüdüler. :(
Sevgilerimle.

feriha
12-11-2011, 14:20
Sevgili gülenmelek, teşekkürler.. Ama inanın bizim cephede de durum aynı.. Bitkilerde her türlü bit mücadelesi özellikle sıcaklarda eksik olmuyor. Kabuklu bitleri ilaçlayıp sonra da büyükçe bir çeşit cımbızla tek tek temizliyorum. Unlu bitleri gene ilaç kullandıktan bir süre sonra ıslak mendille kalmayacak şekilde siliyorum. Bunları yaptıktan sonra toprağın üst kısmını da alıp yeni toprakla değiştirmek gerektiğini okudum. Tabi önce zehirsiz ev ilaçları deneniyor çare olmazsa kimyasallara başvuruluyor. Bu yıl güllerimi yapraklanmadan önce küllenme ilacı uygulamakta geciktim sonra da yağışlar durmadı ilaç aktı gitti çünkü yapıştırıcı kullanmadım hiç keyifleri yoktu.. Üzülüyoruz tabi.. Çelikleri çürütüyoruz, tohumlar güzel gelişmiyor derken tecrübelerimizden ders çıkarmaya çalışıyoruz. Sizin de güzel paylaşımlarınızı izliyorum, oldukça iyi gidiyorsunuz sevgilerimi gönderiyorum.. Mesajınıza geç cevap yazmış gibi oldu kusura bakmayın. Aslında hemen yazdım ama bir sorun oldu silindi tekrarı ancak bugün nasip oldu..

feriha
12-11-2011, 14:52
Tillandsia Cyanea, sıkıntılı bir günün sonunda görünce herşeyi unuttuğum bitki..
Pembe lobların arasından mor kokulu çiçeği uzanıyor. En küçük katküs saksısına dikilmiş minicik aslında..

255286

İkinci çiçeğini verdi, devam edecek mi merak ediyorum diye yazmıştım ki baktım lobların arasından bir çiçek daha geliyor.:p

255287

feriha
12-11-2011, 15:05
Sevgili Nilgün hanım teşekkürler..
Sellukam bu yıl hastalanınca ilaç sonrası yapraklarını döktü, budadım ve sonucunda çiçek açamadı. Sizin ki çiçeklerini gösterdi mi merak ettim.. Sevgiler..

feriha
12-11-2011, 15:30
Sevgili Satı nın anne çiçeği sedum sieboldi tek dal gözüne baktıkça gelişmeyince dayanamayıp karşıyaka seralarında karşılaşıp hemen aldığım yeni çeliklendirilmiş minik saksı yaz sonunda çiçeklendi.
255302

Bu günlerde soğuktan kızardı. :)

255303

sevim4
12-11-2011, 15:50
Sevgili feriha hanım,Tillandsia ve sedum sieboldi çok güzel.
Sieboldi her hali ile muhteşem çiçeklerinin rengi kırmızımı?
Sevgiler.

feriha
12-11-2011, 16:02
Bergenya kış ortancası forumdaki birçok arkadaş gibi Kasap94 kardeşimizin anne emaneti diyerek koruduğu ve paylaştığı bitki. Şimdi benim terasımda rahmetle anarak arkadaşımıza teşekkür ederek büyütüyorum. Bu yıl yaprakları gelişti soğuklar başlayınca kızardı, yazın daha yeşildi.

255304

Geçen yıl kar yağınca açmıştı. Kışın çiçeklerini görmek harikaydı.. Ankara ya kar bekliyoruz..

255306

feriha
12-11-2011, 17:06
Sevgili Sevim Hanım, Sedum Sieboldi nin çiçekleri şu anda ilk açtığından daha koyu pembe, tohum yapıyor sanırım. Yaprakları sonbaharla koyulaştı çiçekleri de.. Bu çiçeğin bende ilk yılı. İlk açtığında daha açık pembe gibiydi.

Sizin sempervivumlar hazır, afrika aslan kulağının tohumunun kurumasını bekliyorum. Unuttu sanmayın sakın.. Sevgiler..

255313

Adalet Yağcı
12-11-2011, 17:49
Sevgili Feriha hanım, karların göbeğinde açan kış ortancasına vuruldum.
Çiçek yapısı geçen yıl yetiştirdiğim kuş gözüne çok benziyor.

Su sümbülü için ille de havuz gerekmiyormuş demek ki, saksıda da çok güzel gelişebiliyormuş.
Sevgiler.

cemo
12-11-2011, 18:05
Gecen yıl aldığım Tillandsia, bu yıl cicek acacak gibi değil. Ben seninki ile avunayım canım.
Ayrıca su sümbülüne bayıldım. Gercekten havuza gerek yokmuş. Benim havuzda bile bu kadar açmadılar:( Ben de saksıya aldım canım:))

feriha
12-11-2011, 18:11
Sevgili Adalet Hanım ben de Gilia tricolor, Kuş gözü ne vuruldum.:p

Sanırım çiçeklerini bergenya ya benzettiğiniz kuş gözü kokulu.. Madem yetiştirdiniz hemen sorayım.. Tohumdan kolay yetişiyor mu, kokulu mu, dayanık mı, uzun süre çiçekli mi?

Su sümbülü bahçede minik bir havuz olsa eminim çok daha güzel gelişecek ama çiçeğini gördüğümüze çok sevindik. Sevgiler..

feriha
12-11-2011, 18:25
Cemocum Tillandsia demek ertesi yıla kalabildi.. Bu açan kısım öldü yanında yeni bitki sürgünleri mi verdi? Böyle olacağını okudum sendekinin gelişmesi nasıl devam etti?
Ben minik kokulu çiçeğini pek sevdim, koku alınca nedense şaşırdım, mutlu oldum..
Senin havuzdaki nilüferleri ve diğer bitkileri kıskanmışlardır ondan yeterince kendilerini gösteremişlerdir su sümbüllleri kesin..:p Biraz özel ilgi görsünler şımarırlar nasıl olsa..

Bu arada bahçenden gelen sukulentlerden kuşların hışmından kurtulanlar toparlanmaya çalışıyor pek mutluyum yeni sürgünleri var..:)

Balon çiçeklerinin üstüne güvercinler oturduğu için bir tanecik açabildiler ama saksıda bir bitki gelişti. Bir bakarmısın bitkileri sorduğumuz sayfaya resmini ekledim, senden gelen balonların toprağına tohum düşmüş olabilir diye düşünmüştüm, öyleyse tanırsın diye umuyorum.

Adalet Yağcı
12-11-2011, 19:06
Sevgili Adalet Hanım ben de Gilia tricolor, Kuş gözü ne vuruldum.:p

Sanırım çiçeklerini bergenya ya benzettiğiniz kuş gözü kokulu.. Madem yetiştirdiniz hemen sorayım.. Tohumdan kolay yetişiyor mu, kokulu mu, dayanık mı, uzun süre çiçekli mi?

Feriha hanım, kuş gözünü tohumdan yetiştirmek çok kolay, tüm yaz bolca çiçeklendi, hafif de kokusu vardı.
30-40 cm. kadar boylanıyor, fazla bakım gerektirmiyor.

Ne yazık ki bu güzel bitki tek yıllık, tohumları mutlaka düşmüştür bahçeye kendiliğinden çimlenir diye umuyordum baharda.

Ben Mart ayından Ağustos sonuna kadar İstanbul'daydım bu sene, yayla komşularım bahçemi öyle temizlemişler ki, ne yabani ot ne de tohumdan çıkan tek bitki yoktu :(

Tohumları Zengarden den almıştım, yetiştirmenizi öneririm.

cemo
12-11-2011, 19:27
Canım

Gecen yıl aldığım tillandsia yavruladı. Saksı değişimi yaptım, ayırdım kökleri. 2 saksı oldu ama açtığı falan yok:( Demek kokuluymuş, geçen sene koklamak aklıma gelmemiş tüüüüü:eek:

Su sümbülleri havuzu sardı ama cok fazla açmadı. O kadar ürediler ki, birazını küvete almak zorunda kaldım. Ama alcen inkiler deli gibi açtı, cok kıskandım çokkkk;)
Sana getirdiğim balonlardan kendime de ektim hepsi açtı. Hay senin kuşlara diyorum:)) Bitkinin adı ne başlığına döneyim şimdi:)

cemo
12-11-2011, 19:30
Başlığa baktım anlayamadım Feriha, marul mu desem.. tütün çiçeği mi desem)) Az bekle, belli olur diyeyim en iyisi:)

feriha
12-11-2011, 20:27
Amann sanırım benim birkaç kök marulum olacak.. Senin marul tohumun varmıydı? Tütün çiçeği yetiştirdim, o değil..

Yarın hemen ayırayım, belki bu soğukta kış balkonunda kış marulu yetiştiririm sayende.;)

Balonlar için üzgünüm cemo, tombul güvercinlerden birini inan resmen bağdaş kurup oturmuş yakaladım:o

cemo
12-11-2011, 20:39
Balonlar için üzgünüm cemo
Üzülecek ne var altı üstü balon:D Ben, seneye sana köküyle yollarım canım.

O güzel terasına bayılıyorum, yok yok yanii;)

Satı Uğurtan
12-11-2011, 23:55
Sevgili Satı nın anne çiçeği sedum sieboldi tek dal gözüne baktıkça gelişmeyince dayanamayıp karşıyaka seralarında karşılaşıp hemen aldığım yeni çeliklendirilmiş minik saksı yaz sonunda çiçeklendi.
255302

Bu günlerde soğuktan kızardı. :)

255303
Sevgili feriha, istesen tekrar gönderirdim çok güzel olmuş, o kızaran yapraklar kuruyup dökülecek seneye daha güzel ve gür bir şekilde çıkacaklar, sağlıkla büyüt sevgiler.

feriha
13-11-2011, 00:05
Sevgili Satı çok teşekkür ederim. Bu saksı gelişir artık.. Kızaran yaprakların ne olacağını merak ediyordum demek kuruyacak.. Çiçekler sanki tohum tutuyor gibi.. Senin çiçeğinde de aynısı oluyordur. Bu çiçekli kısımları kuruyunca nasıl değerlendirdin acaba?

alcen
21-11-2011, 16:46
Ferihacığım terasınızı gezdim hepsi cok güzeller ,bu kadar çiçeği nereye sığdırdınız. teras bizim bahçelerden büyük herhalde ben bahçeye bukadar bitkiyi sığdıramam. harikasınız öpüyorum hoca kal canım.

feriha
26-11-2011, 19:25
Sevgili Alcen teşekkür ederim, bahçeni görmek için sabırsızlanıyoruz.

Birkaç gün önce suda bekleterek diotomitte çimlendirmeye çalıştığım adenumlar kendilerini göstermeye başladılar.:)

257112

gülenmelek
27-11-2011, 00:23
Sevgili feriha, ters çıkıyor galiba ;) Kök olacak kısmı dışarıda zannedersem.

feriha
27-11-2011, 12:54
Ne yapsam diye düşünüp üstünü biraz kapattım. Nasıl çıkması doğruysa bilemedim henüz kök oluşmamış.. Teşekkürler sevgili gülenmelek..

257190

gülenmelek
27-11-2011, 22:53
Minicik tohumlarda bile öyle büyük bir güç var ki, o yolunu bulacaktır diye düşünüyorum ;) Tohumu çimlendirebilmek de ayrı bir zevk, ben çok seviyorum. Azıcık da sabırsız olmayıp, onlar küçücükken şaşırtmaya kalkmasam :( Bu arada yakın çekiminiz de çok güzel olmuş, çok net. Ben çimlenen tohumlarımı bile bu kadar yakından görememiştim ;)

alcen
27-11-2011, 23:12
Ferihacığım o kadar güzel bahçeler varki ben bahçemi açmaya cesaret edemiyorum.Cemoda kızıyor bana ama yakında açacağım herhalde.Sen nasılsın canım iyisindir inşallah, çok öpüyorum nevsuneye selamlar.

aburcuburs
01-12-2011, 09:21
Merhaba Feriha hanım terasınızla yeni tanıştım Maşallah çok güzel. Bir sorum olacak geçmiş yazılarınızda 82 nolu mesajda 3 tene çiçek resmi alt alta konulmuş. Üstte ki resim japon gülü fakat diğer ikisi nedir acaba?

uzman16
04-12-2011, 19:49
Bu terası uzun zamandır gezmemiştim. Sevgili Feriha harikasınız, ellerinize sağlık.

feriha
05-12-2011, 12:19
Sevgili aburcuburs 82. mesajdaki ilk çiçek kohleria (japon küpesi), ikincisini soğanlı bir bitki ama adını bulamadım üçüncüsü Yüksük Otu (Digitalis purpurea) diye biliyorum.

Resimleri arkadaşımız gurbik67 eklemişti araştırdım onun sayfasında da ortadaki bitkinin ismine rastlayamadım. Bu sebeple cevap biraz gecikti.. Sevgiler..

feriha
05-12-2011, 12:35
Sevgili uzman16 hoşgeldiniz.. Bir süredir size rastlayamıyordum umarım herşey yolundadır.
Size çok yıllık hazeran tohumu gönderecektim diye hatırlıyorum ama bitki kendiliğinden yok oldu ve tohumlarından da tekrar üremedi.

Nasıl sevindirmiştiniz oralardan maviş satın alıp gönderek hiç unutmuyorum.;)

Sıcaklarda koruyamayı akıl edemediğimden çoğu tomurcuk açmadan kurudu.

Sizin beyaz mavişiniz harika olmuş ellerinize sağlık. Bana gönderdiğiniz beyazı yaşatmayı başaramadım.

Tekrar teşekkürlerimle sevgiler yolluyorum..

258303

Orhan Özbilgiç
07-12-2011, 12:53
Sayın feriha;
''Pieris Japonica'' aramak için ''Arama'' butonunu tıklayınca, yanıtın bulunabileceği yerler arasında sizin terasınızda karşıma çıktı.

Son sayfadan başlayarak, fotoğraflara bakmaya başladım. Taaa..5. sayfaya kadar, şaşkınlıktan ağzım açık bakakaldım.:eek:

Değil Ankara'da, Antalya' da bile bu kadar çeşit bitkinin bir arada bulunabileceği bir teras, hatta bahçe olabileceğini sanmıyorum.

Dedim ya! Bahçelere bile bakmaya zaman bulamayan ben, Pieris için girdiğim terasınızdan çıkamadım. 5. sayfaya kadar aradığımı bulamadım. Belki ön sayfalarda vardır. Bitkilerinizin büyüsüne kapılıp farkedememiş olabilirim.

Sayın feriha;
Sizi yürekten kutluyorum. Yok böyle bir başarı... Saygılarımla.

feriha
07-12-2011, 14:37
222653

satıcı çiçek açan türü diye verdi ama bakalım doğru mu?

Sayın Orhan Özbilgiç,

Terasımda bahar aylarından beri Pieris Carnaval mevcut.. Satıcı çiçek açan budur diye verdi ama henüz göremedim. Pireis Japonica yı bir başlıkta arkadaşlara sormuşumdur, konuşulmuştur diye düşünüyorum.

Pieris vesile olmuş da ziyaretiniz gerçekleşmiş.. Çok teşekkür ederim.

Saygılar..

Orhan Özbilgiç
07-12-2011, 14:52
Pieris te 10 farklı tür olduğunu okumuştum. Ama çiçeklenme konusunda bende henüz yeterli bilgiye ulaşamadım. Sanki hepsi çiçekleniyor diye aklımda kalmış.:confused:
Fakat çiçeklenmesede, o yapraklarının kızıldan yeşile döndüğü dönemdeki bitkinin güzelliği yeter. Üstelik sizinki alacalı yapraklı.
Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. Sağlıkıla büyütün.

Selehattin 67
07-12-2011, 15:20
Su sümbülleri harika gözüküyor suyun yanında ek besin veriyormusunuz selamlar

feriha
07-12-2011, 18:52
Su sümbüllerine yazın su ilave ederken diğer çiçekli bitkilere hazırladığım sıvı besin eklenmiş sudan veriyorum.

Açmayı geç de olsa başardılar ama asla güneydeki, egedeki kardeşleri gibi olamadılar..

Şu andan bir iki kök camla kapatılmış balkonda ancak varlıklarını sürdürmeye çalışıyorlar.

Bakalım kışı atlatabilecekler mi?

Teşekkürler Selehattin Bey..

Orhan Özbilgiç
07-12-2011, 19:17
Feriha Hanım;
Demin internetten baktım. Sizinkide çiçek açıyor. Sanırım siz çiçeklenme döneminden sonra satın almışsınız.:confused:

Çiçeklendiğine ilişkin satırları kopyaladım. Saygılarımla.
--------------------------------------------------------------------------
Cins: Pieris

Variety veya çeşidinde: Carnival Serisi _ 'Karnaval' beyaz kenarlı, ve kış aylarında pembe küçük yeşil yaprakları ile kompakt bir çalı. İlkbaharda fildişi beyaz çiçekler parlak kırmızı renkte yeni bir büyüme vardır

Kiraz
07-12-2011, 19:26
Şu andan bir iki kök camla kapatılmış balkonda ancak varlıklarını sürdürmeye çalışıyorlar.

Bakalım kışı atlatabilecekler mi?

Feriha Hanım, su sümbülleri soğuğa karşı tahminimden hassaslar öyleyse. Bana gönderdiklerinizi çok aydınlık bir yere, ev içine koydum, ortalama 20 derece sıcaklıkta ve saksının altında çok hafif de olsa ısıtma var. Oldukça canlı gözüküyorlar, kışın çoğalacaklar gibi. Sizinkiler kışı atlatamazsalar, kardeşlerinden gönderirim :)