View Full Version : Nariel / Balkonlarım
Fotoğrafların galeriye yükleneceğini sanıyordum ama baktım burada yarışma başlamış, fotoğrafları koyayım dedim;). Malesef 5 gün içinde bu güzel mekandan ayrılıp hiç sevmediğim İstanbul'a gideceğim ama fotoğraflar ve kuruttuğum çiçeklerim, özlemimi bir nebze giderecek..
Tüm bitkilerimin yeri ayrıdır, hepsinin de birer kişiliği vardır;).
Beğeninize saygıyla sunuyorum:
46751
46752
46753
46754
46755
Bu da salonumuzdan geçilen balkonumuz.. Gülistân da diyebiliriz ;) Apartmanımızın dışında bir avuç toprakta büyüyen akasya ağacı, balkonumuzu yola karşı perdeliyor.. O da açtığında görüntü ve kokuyla şenlik oluyor..
Buradaki bitkilerim zamanında beni çok üzdü. Akasyadan gelen bitler, külleme, ilaç yakması.. Sonraları yoğun bakımla toparlandılar.
Hanımelimiz de komşunun katına doğru hızla yol alıyor;).
Buyurun..
46757
46758
46759
46760
46761
Arzu Kasapoğlu
08-09-2008, 15:01
Eline sağlık Nariel. Balkonun küçük bir bahçe gibi olmuş, çok hoş görünüyor.
Böyle küçük bir yerde bu güzellikleri yaşatabilmen çok güzel. Ellerine sağlık...
Beğendiğinize sevindim, keşke birlikte burada kahve içebilme imkanımız olsaydı..
Bu güzelliğin içinde kahvenin de tadına doyum olmaz.
Çok güzel görünüyor elinize sağlık.
bahtiyar02
08-09-2008, 23:06
ellerinize emeğinize sağlık.
keşke imkanlar el versede daha geniş yerler düzenleye bilsek.
saygılar
Merhaba Nariel;
Balkonunuz çok güzel olmuş ellerinize sağlık,
Güle güle oturun bir dolu keyif sürün balkonunuz da;)
Balkonunuz çok güzel olmuş ellerinize sağlık, çiçeklerinizin arasında boş kaldığınızda benim için bir kahve içermisiniz?
Nariel ,
balkonun çok güzel balkonlu bir eve taşınır taşınmaz bende böyle bir balkon istiyorummmmmmmmmmmmmm :)
Balkondaki bitkilerimle ilgilenirken, buralarda yeni düzenlemeler yaparken, bir bitkinin çiçeklendiğini görünce ya da bir tohumun çimlendiğini; aklıma ilk gelen şey fotoğrafını çekip burada sizlerle paylaşmak oluyor;).
Küçücük balkonunuza kocaman yüreğinizi ve kocaman doğa sevginizi
ne güzelde yansıtmışsınız Nariel kutlarım sizi !
Sizin gibi benimde , zaman zaman bahçemden ve çiçeklerimden ayrılıp bir gün içinde olsa İzmir ' e gitme zorunda kalmam zul geliyor .
Maşallah.Elerinize sağlık.
Ellerinize sağlık, bol bol tadını çıkartın...
Balkonunuz çok güzel olmuş ellerinize sağlık. Özellikle kurutulmak üzere asılmış biberlerinize bayıldım, haa bir de mandal koymak için kullandığınızı düşündüğüm ki kenarlarına daha fazla mandal alsın diye mandallar iliştirdiğiniz mandallığınız da süper. İnsan hem becerikli hem de akıllı oluyor doğayla uğraştıkça.
Beğenileriniz için çok teşekkür ederim ;) Emin olun bunun gibi çoğu balkon-bahçenin oluşumunda sizlerin payı büyük, en azından da heves kısmında..
Kurutmak için astığım biberler kıpkırmızı oldu, bu halleriyle de çok neşeliler;)
Mandallığımızı astığımız yere uygun bir çiçeğimiz henüz yok, boş kalmasın diye mandallığı koyuyoruz. Kenara taktığımız mandallar hem renk cümbüşü oluşturuyor, hem de mandallıkta mandalların dağ gibi birikip düşmesini engelliyor.
Resimlerden birinde gözüken klima motoru ise beni çok üzüyor. Klima çalışırken sıcak havayı bitkilerime (Özellikle de tavanda dolaşan kivime) üflüyor ve bakımlarını kısa bir süre aksatırsam ölmelerine sebep oluyor. Hassas bitkilerimi her gün su fısfıslayıp serinletiyorum.
Yaseminin çiçeklerini sahurlarda sizin için kokluyorum, keşke o kokuyu hepiniz alabilseniz..
çekirdek
11-09-2008, 19:11
Yaşam kokan bir balkon.
Sevgili Nariel her iki balkonunuz da pek güzel:p Makrame çiçekliğinize bayıldım.. Mandallık ta iyi fikir. Keyifle oturun. Ellerinize sağlık.
Teşekkür ederim sayın feriha, bu balkonumu da sevindirdiniz ;)
Sevgili Nariel;
Çiçekler ve mum ışıkları içinde akşamları balkonunuzda vakit geçirmek çok keyifli olmalı.
Kutlarım sizi. Elinize sağlık
Ayrıca makromeden yapmış olduğunuz çiçeklik bir harika:)
Güle güle oturun.
Lütfen benim için balkonunuzda bir akşam kahvesi için;)
Teşekkür ederim sevgili Mermaid, beğendiğinize sevindim.. Henüz balkonlarımda sizler için kahve içme fırsatı olmadı ama yasemin ve güllerimi sizin için kokluyorum ;)
nisan0671
12-09-2008, 08:54
Maşallah Sevgili Nariel balkonun harika . Evet Mermaid'in dediği gibi yerimize bir kahve veya çay için. Çiçekleri koklayın. Bizden de selam söyleyin kızlara :=)
nisan0671
12-09-2008, 09:02
Ellerine sağlık Nariel.
Apartmanlara başımı kaldırıp bakınca çıplak balkonları görmüyor muyum. Çıldırıyorum.
Adalet Yağcı
12-09-2008, 09:45
Harika görünüyor, Nariel ellerinize sağlık.
Ben yanlışmı gördüm yoksa kiwi demi yetiştiriyorsunuz, bunu başarabildiyseniz kutlarım, umarım meyvelerini toplamak nasip olur.
Sevgiler...
Adalet Yağcı
12-09-2008, 09:50
Burasıda çok güzel olmuş Sevgili Nariel,
Gülistan!!!çok beğendim...
Mumlar içinde aydınlanmış hoş bir mekân, ellerinize sağlık.
Sevgiler...
bahtiyar02
12-09-2008, 18:19
Nariel dostum 2. balkonunuzda 1. balkonunuz kadar güzel.Ben ikinci balkonumda fazla meşkul edemiyorum.eşim oturacak yer bırakmadın diye şikayet ediyor. emeğinize ellerinize sağlık
saygılar
Balkonunuzda yok yok gibi. Hepsi çok güzel. Tebrikler.
Beğendiğiniz için çok teşekkür ederim..:)
Şu an İstanbul'dayım ve kaldığım yurt odasındaki internet bağlantısında problem var. Bu yüzden internete giremiyorum, yapıldığı anda tekrar aranıza dönmekten mutluluk duyacağım.
Adalet Hanım, cevaplamaya fırsatım olmamıştı. Evet yanlış görmüyorsunuz, bir adet kivim var;) Şimdilik cinsiyeti belli değil ve eşi yok ama umarım ileride meyvelerini de görebilme imkanımız olur..
ellerinize emeğinize sağlık..
Yücel Özlem
27-09-2008, 23:31
Sevgili Nariel, beğenilmeyecek gibi değil. Tebrikler.
Sayın stoje, değiştirmeden önceki yorumunuz beni üzdü tabii ama ben elimden geleni, yapabildiğim kadarını yaptım balkonlara. Belki sıradan bir "çiçekli" balkon olabilir sizin için ama, sadece sıradan bir balkon kesinlikle değil :)
Bence sıradan bir balkon, evin dış cephesinin bir uzantısı olarak beton, demir ve tuğladan yapılmış, üç tarafı duvarla çevrili kara parçasıdır.
Bugün yarışmanın son günü galiba, neden ortaya daha çok bahçe ve balkon çıkmadı şaşırdım. Bir tutam yeşillik yaşayan her yer öyle seyredilesi oluyor ki..
Bitkileri, hayvanları, insanları, doğayı seven herkesin bayramını kutluyor, istediklerinden daha güzel bahçelere, balkonlara, teraslara kavuşmalarını diliyorum.
Beğenilerini sunan herkese çok teşekkür ediyorum, beni çok sevindirdiniz..;) Doğayı seven, anlayan insanların beğenisinden, takdirinden daha güzel bir ödül olamaz bu yarışma için..
Sanırım sizi istemeyerekte olsa kırmışım çok özürdilerim ****** bir emek var ortada bunu görmemek imkansız sadece ufak bir eleştiririydi afedersiniz.
Balkonları düzenlemek için en uygun zamanlardayız. Balkonunuz için neler yapıyorsunuz?
Ben harıl harıl düzenlemeyle uğraşıyorum, işler bitmeyecek gibi görünse de sonunda bir düzene kavuşacak inşallah ;)
*Düzensiz büyümüş büyük güller derin budandı.
*Ayrıca toprakları çok eksik olduğundan, saksılarından tek tek çıkarılıp altlarına yeni toprak ve keçi gübresi konuldu, sonra kökleri dağıtılmadan saksıya yeniden oturtuldu.
*Minyatür güller ise üstten hafifçe budandı, üstten toprak ve gübre ilave edildi.
*Geçen sene tohumdan büyütülen ağaç fidanları büyük saksılara alındı, gübreli toprak eklendi.
*Geçen sene çelik olarak dikilen ve tutan bitkilerden bazıları yeni saksıya alındı(mesela sarı yasemin), bazılarına toprak eklendi(ispirya), bazılarının ise bulunduğu yerde kalmasına karar verildi(saksı ver yer kıtlığı nedeniyle-arap fulü ve hanımeliler).
*İyice uzayan passifloranın saksısı büyütüldü.
*Limon fidanlarının toprağı kabartıldı, gübre eklendi.
*Oya ağacında hafif budama yapıldı.
*Yazdan kalma, bir sezonluk olan ve iyice çirkinleşen begonyalar söküldü.
*Saksı diplerinde çıkan otlar temizlendi.
Sırada çok iş var. Düzenlemeden sonra tüm bitkilere koruyucu amaçlı fungisit uygulanacak. Kivi budanacak, yeri değiştirilecek. Belirlenen bir duvar dibine boydan boya derin bir toprak alanı yapılmaya çalışılıp buraya çeşitli sarılıcı bitki tohumları ekilecek, duvar çiçekli sarmaşıklarla kaplanacak.
Bir de kumkuat ve pomelo fidanları alınıp onlara yer bulunmaya çalışılacak ;)
Bu işlemleri yaparken bana tüm güçleriyle yardım eden babama, anneme ve kardeşime teşekkürler..
Yarın bitkilerin yeni hallerinin fotoğraflarını yollamaya çalışacağım. Bu memlekette bahara çok az kaldı, bitkilerimizin bahara hazırlıklı girmesi ve bizi bir sonraki kışa kadar mutlu etmeleri için uğraşıyoruz.
Tabii bu esnada önce sağlık.. Biz sağlıklı olmazsak ne kendimizi mutlu edebiliriz, ne de başkasını.
Haydi toparlayın balkonlarınızı :p
Beni de heyecanlandırdınız ;) Ben en az bir ay daha beklemeyi düşünüyordum; ama dayanamayacağım galiba. :D Şimdiden saksı değiştirmek normal mi peki?
Şipşirin sıcacık bir atmosfer, elinize sağlık.
Kolay gelsin Sn Nariel!
Bizim memlekete kar yağacak neredeyse :(
Hazırlıklarınızı ilgiyle takip ediyorum. Zamanı gelince bende bitkilerime uygulayacağım.
İşte toprakları yenilenen ve bol gübreyle doyurulan güller:
60272
60273
Minyatür güllerin bazıları kel kaldı, bazıları ise hala çiçekli:
60274
60275
60276
Tohum ve çelikten yetiştirdiğim bitkiler(yeni büyümekte olanlara ayrı bir köşe yapılacak, şu an ortalık karmakarışık):
Bunlar gelişmesini beklediğimiz laleler. Bunların dışında soğanlı bitki olarak frezya, nergis ve kardelenlerim var. Bugün çıkmayan soğanlarım ne durumda diye kontrol ettim, iki lale, bir nergis soğanım çürümüş.
Heyecanla hepsinin açmasını bekliyorum.
Bunlar kardelenlerim ve nergisim:
Orkide ağacı fidanlarımdan biri iyice büyüdü, 5 litrelik yağ tenekesine alındı, toprak eklendi ve gübrelendi:
Yabani böğürtlenimiz. 1,5 metre kadarını budadım, nereye tırmandıracağımı bilmiyorum.
Begonvil yapraklarını döktü, çiçekleri de eskidi artık. Azman gibi oldu, budayıp budamamakta kararsızım. Serçeler begonvilimizi çok seviyor, dallarında cıvıl cıvıl oynuyorlar:
Havaların çok soğumamasından istifade eden sardunya ve çilek çiçek açmış vaziyette, çileği sonbaharda büyük saksıya aktarmış ve bol gübrelemiştim.
Gelişmeleri görüntüleyeceğim. Bir balkonun duvar dibine boydan boya dar ama derin bir topraklık yapmayı düşünüyoruz, buraya sarılıcı bitki tohumları ekeceğiz ve tüm duvarı sardıracağız. (sabah sefaları ve yıldız çadırı mesela).
nurcanaybay
26-01-2009, 19:40
]Yabani böğürtlenimiz. 1,5 metre kadarını budadım, nereye tırmandıracağımı bilmiyorum
Nariel hanım ,büyük marketlerde ,duvarlara tutturabileceğiniz ahşap kafesler satılıyor.**** ince çıtalarla siz yapabilirsiniz.Altınada derince bir ahşap
kasa bulup ,aynı renge boyayıp,çiçeklik olarak kullanabilirsiniz.Kolay gelsin
Süha Şendoğan
27-01-2009, 09:20
Sevgili Nariel,
Balkon bahçen çok güzel her köşesine sarfedilen emek belli oluyor. Kutluyorum seni.
Sayın turco, beğendiğinize sevindim :)
Sevgili nurcanaybay, bahsettiğiniz şeyden yapabilirim (daha önce nehir kenarından topladığım kamışlarla hanımelimize merdiven yapmıştım), ama sorun şu ki yer yok :( O kadar çok bitkimiz oldu ki, neyi nereye koyacağımızı şaşırdık.
Babam, ricalarım sonucunda iş yerinde bir köşede duran artık suntalardan, baklonumuzun birinin duvar ölçüsüne göre "saksı" yaptırdı. Bir de "sera naylonu" aldık, sunta saksının içini kaplayacağız. Bu saksılara toprak doldurup, sarılıcı, bir yıllık çiçekler ekmeyi düşünüyorum, mesela yıldız çadırı ve sabah sefası. Ve duvarı aşağıdan yukarı kadar rengarenk çiçeklerin kaplayacağı günü hayal ediyorum..;)
Suntaların rengini sevmediğim için dışına kendiliğinden yapışkanlı kaplama kağıdı aldım, yarın bir aksilik olmazsa kaplayacağım.
Yalnız altlarında delik yok. Tavsiye edebileceğiniz birşey var mı? Alta iri çakıllar döşesem drenaj için işe yarar mı? Bitkileri tek yıllık seçeceğim için pek fazla orada durmayacaklar, sökülüp yenisi dikilecek sürekli.
Bu saksıların yüksekliği 50 cm, uzunlukları yaklaşık 1'er metre ve genişlikleri 15 cm. Duvardan balkon içine kadar pek yer kaplamasın diye dar ama derin yaptırdık.
nurcanaybay
29-01-2009, 09:34
Sn.Nariel ,biliyorsunuz sunta ıslanınca dağılan bir malzeme ( eğer çatılara kapladıkları
suya dayanıklı olanlarından değilse ) ,bir matkap bulup 3-4 delik açtırsanız daha sağlıklı
olmazmı ?
Birde ben ,saksı deliklerinin üzerine önce ( şu soğan-sarımsak sattıkları torbalar )delikli
malzemeyi saksının genişliğine göre kesip yerleştiriyorum ,üzerine çakıl taşlarını seriyorum.
Drenajı sağlamak için ,özellikle kaktüslere uygulanıyormuş ,ben tüm saksılara uyguluyorum.
Kolay gelsin
Manolya Çiçeği
29-01-2009, 16:44
Kolay gelsin Sn.Nariel, bu balkonla uğraşmak herşeye değer.
Balkona yaptığımız uzun saksıların son halini yayınlayamadım bir türlü ama yakında fotoğrafını buraya koyacağım.
Balkonlarda cümbüş başladı ;) Verilen gübrelere, yeni topraklara, budamalara, ilaçlamalara çok güzel cevaplar geliyor;)
Güllerden pembe ve eflatun olanı önce davrandı ve mis kokulu çiçeklerini sundular. Diğerlerinde de sürüyle tomurcuk var.
Hele leylağımız bir açmış, bir açmış.. Şu an ben yanlarında değilim, fotoğraflarıyla avunuyorum :( Ama kokularını tahmin edebiliyorum;)
Begonvil tamamen yaprak dökmüştü ve sertçe budamıştım, şimdi yeni yapraklarla birlikte çiçekler de gelmeye başladı.. Yakın zamanda üstten gübre ve toprak ilavesi yapıldı.
Sardunyanın kopan bir dalını annem toprağa sokuvermiş, üzerindeki tomurcuk hemen açmış;) Ama eskisinden farklı olarak katmerli açmış;)
Bunlar da artık zamanı geçmiş, erken ilkbaharda açan soğanlılarımız. Balkonlarımızı epey renklendirdiler, ertesi seneyi şimdiden heyecanla bekliyorum:o
berduray
07-04-2009, 21:37
Maşaallah, bahar gelmiş size, rengarenk olmuş heryer, orman menekşelerini göremedim, onlar ne alemde, emeklerinize sağlık.
Teşekkür ederim sevgili berduray:) Sizin oralara da gelmiştir bahar, değil mi?
Orman menekşeleri yaşıyorlar ama belirgin bir gelişme yok, sanırım bu sene çiçek açmayacaklar ve gelişmeyecekler..
berduray
07-04-2009, 22:12
Tarlalar papatya dolu ama bendeki bitkilerin kaktüs oranı yüksek olunca yaza artık, frezya ve lale dışında başka çiçeğim yok.
İşte daha önce bahsettiğim, suntadan yapılıp içi naylonla kaplanmış, duvar boyunca uzanan saksılarımız ve sarılıcı bitkiler için kamış merdivenimiz. (Babamın ellerine sağlık, neredeyse her şeyini o yaptı..)
Bir adet çilek olmuş;)
72294
Sarı yasemin açmaya başladı, geçen sene çelikten üretmiştim:
72295
Minyatür güllerimizden bir tanesi. Tüm balkonu saran külleme hastalığı ile mücadele ediyor o da:
72296
Toprak 18
13-04-2009, 06:33
Balkonunuz çok güzel olmuş. elinize, emeğinize sağlık. Çiçekler neşe kaynağı oluyor. Biz burada çiçekleri balkona çıkaramadık. Havalar soğuk gidiyor.Sizlerin balkonlarını izleyerek idare ediyorum.
Sevgili Nariel geçen yıllarda küllenme benim bitkilerime de çok zarar verdi.
Bu yıl önleyici olarak güller daha yeni yapraklanırken fungisit uyguladım.
Umarım faydası olur. Rahatça çiçeklerini açarlar. Zirai ilaç satan bayiinin
verdiği bilgiye göre küllenmede önceden uygulama yapmak önemli imiş. Diğer
zararlılarda gördükten sonra mücadele faydalı olabiliyormuş ama küllenmede
önceden püskürtün dedi. Paylaşmak istedim.
Sevginizle bitkileriniz çok güzel gelişiyorlar. Ellerinize sağlık.;)
denizakvaryumu
13-04-2009, 08:35
Küllenme için bu sene bionem uyguladınız sanırım.
Sn Denizakvaryumu bionem gelmeden Ansar isimli fungisiti sadece güllere uygulamıştım.
Adalet Yağcı
13-04-2009, 09:03
Sevgili Nariel, çok şirin olmuş, ama aklım sunta saksılarda kaldı, içi naylonla kaplansa da, dış ortamda çabuk çürüme yapmazmı?
İçindeki bitkileri thunbergia alata ya benzettim, yanılıyormuyum?
Bir ay içinde tadına doyulmaz bir seyir oluşturacaklar, Babanızın da sizin de ellerinize sağlık, çok güzel bir iş çıkarmışsınız.
Koyu yeşil
13-04-2009, 10:37
Ben de kamıştan yaptığınız merdivene bayıldım. Bu tür bir fikre ihtiyacım vardı. Kesin uygulayacağım. Hemen malzeme bulmam lazım :)
Sevgili Toprak 18, birkaç ay sonra biz de sizin balkonunuzu izlemek isteriz:)
Sevgili feriha, güllerde yapraklar ilk çıktığı anda ilaçlamayı yaptım ve düzenli olarak 10 günde bir ilaçlıyoruz ama malesef önleyemedik. İlaç mı bozuk diye şüpheleniyorum, markasını hatırlayamıyorum şu an.. Bu aralar ıslanabilir kükürt edineceğiz, bir de onu uygulayacağız.
Sevgili Adalet Yağcı, sunta saksıların akıbeti nasıl olur bilmiyorum. Dışını da kendiliğinden yapışkanlı kaplama kağıtları ile kapladık (yani şu an gözüken kızıl-kahve renk, kağıdın rengi), belki bu kap sayesinde dış etkilerden pek zarar görmez dedik.
Balkon yıkanırken altına su değmesin diye de altlarına tahta takozlar koyduk ve yükselttik.
İçinde ağırlıklı olarak sabah sefası ve bezelye çiçeği var karmakarışık bir biçimde, iki tane japon feneri var. Bir de karışık sarmaşık tohumu almıştık hazır pakette, onun içinde neler var bilmiyorum, üstündeki resimlerden farklı çiçek olabilir. Thunbergianın diğer adı karagözlü suzan mıydı? Ondan yoktu resimlerde..
Ama sanırım latin çiçeği varmış(Neden alacalı çıkıyor acaba? Cinsi mi böyle yoksa hasta mı?)
72425
Sevgili Koyu yeşil, bu kamışlardan toplamaya bayılıyorum:) Hem dekoratif, hem sağlam, hem de bol bulunuyor bizim oralarda :)
Kamışlara sarılan sarmaşıkların son durumu:
cok guzel,canli ve en onemlisi "HAYAT VERİCİ". Ellerinize saglik diyorum.
Merhaba sevgili arkadaşlar,
Uzun süredir buraya uğrayamıyorum malesef, hem derslerim çok yoğun hem de bilgisayarım bu siteyi çok çok yavaş açıyor. Yavaş açılması dolayısıyla çok vakit ayırmam gerekiyor ve malesef bu kadar vakit ayıramıyorum.
Bu sene balkonlarım pek şenlikliydi, yaz ve sonbahar boyunca rengarenk çiçeklerim açtı;)
Önce yetiştirdiğim güllerin fotoğrafını göstermek istiyorum; dibine kışın bol keçi gübresi koymuştum ve yazın coştular. (Aslında yazın değil ilkbahar ve sonbaharda coşuyor tüm bitkilerim, yaz çok sıcak geliyor. )
İşte saksıdaki güllerim:
Sebahattin Sargın
03-12-2009, 22:30
Son derece zarif bir arkadaşımızdan kendi gibi zarif ve güzel kareler ;)
Sevgili Nariel ben yeni gördüm burayı maşallah ne kadar çok çeşit var, ilk baharda ne güzel olur balkonun. Çalışmalarında başarılar dilerim...
Sevgiler ;)
Sarunyalarımın gücünü dibinde çıkan keditırnakları aldı sanırım, yazın neredeyse hiç açmadılar. Tırnaklar ise inadına sonbahar sonuna kadar açtılar.
Sevgili nariel , elerine salik güllerin rengi harika.
Sevgili Sebo, beğendiğine sevindim:) Ben senin balkonunu şöyle bir yüzeyselce gezdim ama internetin yavaşlığından dolayı hiçbir sayfayı doya doya gezip fotoğrafları inceleyemiyorum. Eminim sende de harika türler vardır. Yine de istediğin birşey olursa söyle, yollayayım:)
Kum zambaklarımın, küstüm otumun ve leş kaktüsümün çiçekleri bu seneki en gözde çiçeklerimdendi. Bunlar insanı mest etmez mi:)?
Sevgili sevim4, teşekkür ederim:)
Begonvilim, süs yoncalarım, nihayet çiçeklenmeyi başaran arap fulüm ve dallanmayı iyice abartan kalanchoelerim:
Sivri çiçekli minyatür gülüm,
Passiflora (çarkifelek) bitkim [henüz hiç çiçek açmadı],
Bütün yaz ve sonbahar çiçekli kalan petunym,
Yaz boyu yüzlerce çiçek açıp bizi kokusundan hiç mahrum bırakmayan yaseminim.
Bir aksilik çıkmazsa daha sonra fotoğraf eklemeye devam edeceğim, mesela kamkatlarım olgunlaştı, çiğdemlerim açtı...;)
Vildan Sönmez
03-12-2009, 23:25
Sevgili Narıel,
Güllerin, leş kaktüsün ve zıpçıktı hepsi çok çok güzel.
Kum zambağın adete kumsalda açmış kadar güçlü.
Derslerinde başarılar, okul bitip zaman ayırabildiğinde bu balkonu görmek isterim.
Sevgili Nariel kum zambakları hiç yadırgamamışlar saksı ortamını, demek tam istedikleri koşulları bulmuşlar. Yoncaların çiçekleri, petunyalar herşey son derece güzel. Yasemin balkon için nasıl gelişmiş. İklim, bakım, sevgi. Ellerinize sağlık:)
Ben özellikle çiğdemler ve scillalar ne durumda merak ediyorum.
Nariel, hepsi ne kadar da keyifli, annenin ve senin ellerinize sağlık.
Annenin de bitkileri ne kadar sevdiğinden bahsetmiştin, demek sevgi çifte katlanınca sonuç böyle güzel oluyor. :)
Sevgili Vildan Sönmez, nevsune ve limon, teşekkür ederim:)
Kum zambakları tamamen torfa ekili, çok az sulandılar yazın bile. Çok sulanınca hemen yaprakları sararıyor, az sulayınca ise coştukça coşuyor. Son hali böyle:
116409
Sevgili limon, annem de bayılıyor çiçeklere, ben kışın okuldayken başlarından ayrılmıyor, her gün aralarında dolaşıp inceliyor; bir değişim gördüğünde telefona sarılıp bana haber veriyor "tomurcuk geliyor" ya da "ne oldu buna böyle" diye;) Yalnız soğanlı ve yumrulu bitkilerimi az sulamayı hala öğrenemedi, kaç tane çürüttü..
Ben gittiğimde tüm bakımlarını yapıyorum, sonrasında anneme emanet ediyorum. Bazılarına benden daha iyi bakıyor:)
Sevgili nevsune, scillalarımdan bu sene umudum az. Yazın kuru bir yerde saklamıştım ama çıkardığımda çoğu kupkuru olmuştu, elimde un ufak oluverdiler:( Acaba topraktan çıkarmadan mı saklamak gerekiyordu?
Çiğdemlerimden güzün ve baharın açanları sanırım Ramazan Bayramı'nda kumlu toprağa ekmiştim, güzün açanlar açmış ve görsel olarak epey hoş bir tablo sunmuşlar bizimkilere;) Ben yakından inceleyemediğim için bunlar hangi türdür bilmiyorum.
Bahar çiğdemlerinde ise hareket varmış ama çiçek henüz yokmuş.
İşte güzlük çiğdemlerim:
116411
116412
]Sevgili Vildan Sönmez, bu sene inşallah okulum bitiyor, yazın sizi gezdirebilirim;)
Ah bu ne güzellik böyle. Sevgili Nariel çiğdemler gerçekten muhteşem bir tablo. Bende güz çiğdemlerinin sarısı vardı onlara güzel diyordum ama bunlar hiç geride kalmamış. Hepsi birbirinden güzel bunların.
Ben scillaları yazın topraktan çıkartmadım ama sulama yanlışına düştüm. Eylül ayında topraktan çıkartıp bakayım dedim, biri hariç hepsi yokolmuştu. Şimdi o birini de nereye diktim hiç bilemiyorum. Bakalım nasıl bir sürprizle karşılaşacağız:)
Güllerimden bir kare daha, çok değil, Ramazan bayramında coşmuş vaziyette idiler.
Kasımpatı en güzel dönemindeymiş şu an.
Mor kraliyet halıları ise güllerin dibindeydi ve güllerin gücünü almıştı, yaz boyu hiç çiçek açmayınca hepsini söktüm. Bu ise leylağın dibinde kalmış; meğer sonbaharı bekliyormuş;)
Ah bu ne güzellik böyle. Sevgili Nariel çiğdemler gerçekten muhteşem bir tablo. Bende güz çiğdemlerinin sarısı vardı onlara güzel diyordum ama bunlar hiç geride kalmamış. Hepsi birbirinden güzel bunların.
Ben scillaları yazın topraktan çıkartmadım ama sulama yanlışına düştüm. Eylül ayında topraktan çıkartıp bakayım dedim, biri hariç hepsi yokolmuştu. Şimdi o birini de nereye diktim hiç bilemiyorum. Bakalım nasıl bir sürprizle karşılaşacağız:)
İşin kötüsü tohumdan da yetiştiremedim scillaları, çıkmadılar. O kadar da çok tohum vermişlerdi halbuki..
Sarı çiğdemler de muhteşem oluyor, Ankara'nın dağından taşından fışkıranlar değil mi onlar;) Bayılıyorum.. Bende de sarı var ama onlar kış sonu-bahar başı açanlaran.
Kamkatım ve ona sarılmış çiçek açan sabah sefası;) Sabah sefaları bizim orada her mevsim gelişip açıyor..
Bu arada kamkatın bu seneki tadı harika, ilk aldığımızda sanırım meyveler üstünde eskimişti ve kartlaşmışlardı. Şimdi taze taze pek hoş olmuş aroması..
Yok, benim söylediğim güz çiğdemleri (sternbergia lutea (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=502829&postcount=443)). Bu yaz sonu sevgili Kgursan'dan almıştık. Sarı sarı harika bir şekilde açtılar:)
O yazdığınız Ankara çiğdemlerinden geçen yaz sokakta satılanlardan almış ve dikmiştim. Şu ana dek hala görünmediler. Eğer baharda çiçek açarlarsa onlardan mutlaka gönderirim:)
Ananasım da büyüdü ama sanırım meyve vermesi için çok daha büyük bir saksıya almam gerekecek:
Sizinki de çok göterişliymiş;) Benimkiler de çoğalırsa size yollarım hatırlatırsanız. Çiğdemleri çok seviyorum, eskiden farkına varmazdım doğada ama bu siteyle tanıştıktan sonra farketmediğim pekçok şeyi farkettim..
Vildan Sönmez
05-12-2009, 22:21
Vallahi yarın şansımı deneyeceğim. Kaç yıl olduğunu bile unuttum, Datça'dan bir kök kum zambağı getirmiştim. Üç yaprak bile olaması ama ölmedi de. Dediğin gibi, torfa ekicem, hatta bu yaz getirdiğim tohumlardan da aynı saksıya ekicem, bakalım ne olacak. Tabi İstanbul ikliminde o kadar da büyüyemez ama en azından gelişir belki. En alttaki davetin de çok hoşuma gitti, olur mu olur, kısmet, teşekkürler...
Sevgili Vildan Sönmez, nevsune ve limon, teşekkür ederim:)
Kum zambakları tamamen torfa ekili, çok az sulandılar yazın bile. Çok sulanınca hemen yaprakları sararıyor, az sulayınca ise coştukça coşuyor. Son hali böyle:
Sevgili Vildan Sönmez, bu sene inşallah okulum bitiyor, yazın sizi gezdirebilirim;)
Kış güzellerinden birkaç kare..
Yine kış güzellerini gönderiyorum:
Begonvilimin çiçekleri ve yaprakları dökülüyor artık, birkaç hafta sonra iyice kel kalacak; benim budamamı bekleyecek. Budamadan sonra ise inşallah yine yemyeşil olacak.
Kamkatımın meyveleri yenmeyi bekliyor:
Bahar çiğdemlerimin yaprakları çıktı, bakalım çiçekleri ne zaman çıkacak?
Çok güzeller, ellerinize sağlık.
Teşekkür ederim sevgili Dudi, vaktim oldukça daha ekleyeceğim;)
Kış güllerim:
Güller de harikalar, sarı güle hiç dayanamam. Bir tane vardı sarı gülüm ama malesef öldü :(
Bir haftalık kaçamak yapıp Silifke'ye geldim ve balkonlarımız beni mis gibi bahar görüntüleriyle karşıladı;)
Önce bunlarla başlayaym. Frezyalar eşsiz kokularıyla balkonu renklendiriyor:
Lalelerden bir kısmı açmış ve bal kokuyorlar. Bir kısmı ise sanırım daha gölgede oldukları için açmamışlar henüz:
Sakız sardunyalar en mutlu dönemlerindeler, üzerlerinde çok sayıda tomurcuk var.
Sevgi Durul
12-03-2010, 19:18
Çok güzeller sevgili Nariel. Ellerinize sağlık.
Sedumlarım harika açmışlar;)
Beyaz çiğdemler yeni açıyor:
Kalanchoelerim aylardır çiçekli:
Çarkıfeleğim iki yaşına geldi ve nihayet tomurcuk verdi:p
Bir ay önce kel kabak budadığım güller pırıl pırıl yaprakları ve yeni beliren tomurcuklarıyla bahara merhaba diyor. Yakında kırmızı örümcekler basar, şu an öyle güzeller ki ilaçlasam mı ilaçlamasam mı karar veremiyorum:(
Bonsaim de kel geçirdiği kıştan sonra gür bir şekilde yapraklanmış:
Çok güzel sevgili nariel ellerinize salık.
Teşekkür ederim:)
Henüz gelişmekte olan birçok çeşit var, onlar da gelişip çiçeklenince ayrıntılı fotoğraflarını eklerim.
Bunlar da balkonlardan genel görünümler:
Hepsi çok güzel sevgili narielellerine gönlüne sağlık.
dikilisardunya
14-03-2010, 11:44
aman bu ne güzellik böyle... maşallah
Ah bir de yanlarında olup canlı canlı görebilseydiniz.. Güneşin altında nasıl da neşeli parlıyorlar;)
Sevgili Nariel, bu ne güzellik böyle. Gözümüzü doyurdun doğrusu. Buralar hala soğuk. Nisan gelsede çiçekleri dışarı çıkarsam diye dört gözle bekliyorum. Tabi yenilerini dikmek içinde.
Frezyalar harikalar diğer çiçekleriniz de çok güzel kaktüsleriniz de çok güzeller ben eski resimleri göremedim ama son koyduklarınızla ,bahçeniz olsa nasıl olurdu diye düşünmeden edemedim balkonda bunları başaran bahçede neler yapmaz ellerinize emeğinize sağlık sevgili Nariel
Balkonlardan kareler sunuyorum..Çiçek konusunda bolluk bereket var bu ara;)
Kızıl yapraklı süs yoncası gelişti bu aralar, saksısı başka bitkinin toprağında duruyor ve kökleri diğer saksıya atlamış durumda. Yani iki bitki ortak yaşıyor da diyebiliriz.
137924
Bu da nasıl olduğunu anlamadan orkide ağacımın dibinde çıkmış:
137928
Diğerleri de yeşil yapraklı süs yoncası. Harika kelimesi bunun çiçeklerini anlatamaz bence.
Sakız sardunyalar çok sıcak yaz aylarında kötüleşiyorlar güneşin altında. Ama hava serinleyince toparlanıyorlar.
Çarkıfelek bol tomurcukta ve sırayla açıyor. Su yetiştiremiyoruz, uçlardaki tomurcuklara su ulaşması açısından sık sık sulanması gerekiyor.
Maşallah çarkıfeleğiiz ne kadar güzel olmuş. Begonvilide es geçmemek lazım, pembiş pembiş bakıyor :)
Bunlar sukkulentlerimin bazıları..
Teşekkür ederin sevgili Dudi:)
Bunlar da güllerden bir bölüm..
Sevgi Durul
22-04-2010, 16:07
Sevgili Nariel, hepsi çok güzeller. Elinize sağlık.
Süs yoncalarınız çok güzel açmış, benim de var. Eski evimizden getirmiştim, daha yeni yapraklanıyorlar.
cigdemozkan
22-04-2010, 17:01
Güllerin kokularını duyar gibi oldum bir an... Ellerinize ve emeğinize sağlık gerçekten hepsi birbirinden güzelller.. maşallahh hepsine:)
yeni yeni bişeyler yetiştirmeye başlayan biri olarak imrenerek baktım.hepside çok güzeller
23 Nisan sabahı açan çarkıfelek.. Uçlarda da var ama çok yüksek ve havaya dönük olduğu için fotoğraflayamıyorum.
Balkonların ve çarkıfeleğin sokaktan görünüşü..
Bu gariban da boş bulduğu bir saksıya yerleşmiş ve uzayamadan açıvermiş. Sabah sefası:
Sevgi Durul
09-06-2010, 23:10
Sevgili Nariel, minik küstüm çiçeği fidesi ziyaretinize geldi. Tekrar teşekkürler.
151542
Sevgili SDurul, çok sevindim paylaşmanıza:)
Arkadaşlar nihayet üniversiteden mezun oldum, son bir yıldır balkonlarımla neredeyse hiç ilgilenemedim.. Evime döndüm ve bitkilerime bakım yapma zamanının gelmiş de geçiyor olduğunu gördüm ancak hiç halim yok.. Sarmaşıkların saksısı küçük kalmış, güller böceklenip gelişmez olmuş, sukkulentler oraya buraya yayılmış, kış soğanlarının hala bulunduğu saksılar dolu her taraf.. Kuruyanlar, yamulanlar, böceklenenler, toprak isteyenler, gübre isteyenler, saksı isteyenler..
Nereden başlayayım sizce, enerjm neredeyse sıfır:(
Sevgili Nariel üniversiteden mezun olduğun için tebrik ederim. Yolun açık olsun arkadaşım. Menekşelere gösterdiğin hassasiyeti balkonlarınada kısa zamanda gösterip ortaya mükemmel balkonlar çıkaracağına eminim...
Öncelikle tebrikler mezuniyetiniz ve balkonlarda yarattığınız harikalar için sevgili Nariel. Yapılacak işlere gelince dert etmeyin, hepsi yavaş yavaş bitiyor nasıl olsa.. Ama yerinizde olsam böcekli gülleri tedaviyle başlardım hemen, çünkü bitler bizimki gibi küçük balkonlarda daldan dala hemen yayılıveriyorlar, maalesef tecrübeyle sabit :(
Sevgi Durul
11-06-2010, 16:53
Sevgili Nariel, okulu bitirmenizi kutlar, bundan sonraki hayatınızda yolunuzun açık olmasını dilerim.Sevgiler...
Sıcak yaz günlerinde balkonların genel olarak pek keyfi yok, ama güller bu dönem birden coştu. İçeriğini bilmediğim, açıkta satılan kristal-granül karışımı gübre karışımı serpmiştim biraz topraklarına, ondan sonra coştular.
Geri kalan bitkiler ise kuruyor, sararıyor, kurak ve kötü bir görünüm sergiliyor şu an malesef:(
İyi durumda olmayanlar:
Çarkıfelek
Begonvil
Selluka
Sakız sardunyalar
Oxalis(süs yoncaları)
Zıpçıktı
Hanımeli
Minyatür güller
Süs narı
İyi olanlarsa sadece yasemin ve güllerden ibaret:( Biraz da oya ağacı:(
Sarı yasemin, oya ağacı, kedi tırnakları ve genel görünüm:
umutyolcusu
12-07-2010, 12:20
Bütün sayfaları gezdim ve azmin zaferini gördüm.Gerçekten çok emek vermişsiniz.Ellerinize sağlık.Yıllar önce Silifke'ye gelmiştik.Bursa'ya sıcak diyoruz ama kesinlikle orası daha sıcaktı.Çiçeklerin yazın dayanamaması normaldir.Tekrar coşup sizi sevindirirler inşaallah.
Sevgili Nariel beyaz açan kedi tırnaklarına takılı kaldım, çok güzel. Maşaallah. Beyaz çok güzel yakışıyor kedi tırnaklarına, gelin gibi olmuşlar...
Teşekkürler arkadaşlar, balkon ilk ve sonbaharda harika oluyor ama yazın çöplüğe dönüşüyor sanki:(
İki gündür nem sezonu başladı. Normalde sabah suladığım balkonlar akşama kupkuru oluyordu, şimdi ise 2 gündür sulamadığım bitkilerin toprağı hala yaş :( İşte tam bu mevsim tüm bitkilerimi mahvediyor, özellikle ev içindeki menekşelerimi. Balkonlardakilerin de kökleri çürüyor topraklarının kuruyamamasından. Çok dertliyim bu nemden çok:(
Şu an güllerim coşmuş vaziyette:
İlk iki fotoğraftaki eflatunumsu gül çeşidi harika kokuyor ama çiçeklerin ömürleri çok kısa. İki-üç gün dayanıyorlar sadece.
3.ve 4.fotoğrafta gösterdiğim koyu pembe gül ise kat kat dopdolu açıyor, çok bol tomurcuğu var ama tek tük açtı şu an.Bunun da kokusu harika ve çiçekleri uzun süre dayanıyor.
Son fotoğraftaki açık pembe gülün de kokusu çok güzel ama çiçekleri dayanıksız, bunun çiçekleri son zamanlarda katmersiz açmaya başladı. Toprağı ve saksısı dar geliyor sanırım o yüzden, ama yapabileceğim birşey yok.
Yine güllerim.
İlk iki fotoğraftaki beyaz gül de katmer katmer açıyor, açınca hani beyaz sabunların saflığını reklamlarda gösterirken kullanılan o güller var ya; tıpkı onlara benziyor. Bembeyaz, dolu dolu,lekesiz ve pürüzsüz.. Ve kokusu öyle yoğun, güzel bir gül kokusu ki, tam parfümlük.
Sonrakiler ise sarı güllerim, çok güzel kokulu. Annem çok sever, bunlar da annemi sevindirmek için bol bol tomurcuk verip açar. Ama bu sene bazı tomurcukların boyunları bükük, nedenini anlamış değilim, bir zararlı var ama ne?
Sevgili neriel güllerin harika görünüyor sarı güle bayılıyorum.
Ayrıca kaktüslerin harika bayıldım ellerine salık. sendeki aşkın göz yaşı deyişik.
Sevgili sevim4, aşkın gözyaşının iki türü de var bende. Birinin yaprakları incecik ve sivri, diğerinin ise daha etli ve üçgen.
Zıpçıktılarım zıplıyor bu ara. Kamkatta da epey meyve oluşumu var.
Senin zıpciktın açmış benimkilerden ses yok.
Sevgili nariel, bendeki yaprağı büyük olan ince olanda çok hoş.
Bana cimlenen gözlerinden verirseniz çok sevinirim.
Ah bir de yanlarında olup canlı canlı görebilseydiniz.. Güneşin altında nasıl da neşeli parlıyorlar;)
Allahım bayılıyorum bu frezyalara sanki kokuları geldi ben de bu sene yetiştirmeye çalışacağım başarılı olurum inşallah:p
[QUOTE=Nariel;351285]İşte toprakları yenilenen ve bol gübreyle doyurulan güller:
60272
60273
Minyatür güllerin bazıları kel kaldı, bazıları ise hala çiçekli:
60274
60275
60276[/QUOgüllerinize nasıl bir bakım uyguluyorsunuz benimkilerin durumu hiç iyi değil külleme hastalığı oldular:(
Sevgili Nariel,cicekleriniz kiskanilacak türden muhtesem görünüyorlar, hangi birini yazsam ki hepsi harika, kocaman bir masallah onlara...Ellerinize saglik tabi ciceklerinize de..
Senin zıpciktın açmış benimkilerden ses yok.
Sevgili nariel, bendeki yaprağı büyük olan ince olanda çok hoş.
Bana cimlenen gözlerinden verirseniz çok sevinirim.
Aşkın gözyaşları bitkisi benim pek hoşuma gitmiyor, sırık gibi uzayıp etrafa yavru döküyor. Siz bana adresinizi yollayın:)
güllerinize nasıl bir bakım uyguluyorsunuz benimkilerin durumu hiç iyi değil külleme hastalığı oldular:(
Büyük güllere bu sene hiçbir bakım uygulamadım sayılır, saksılarından çıkarıp diplerine toprak-gübre karışımı eklerdim her sene. Bu sene hiç zamanım olmadı, sadece diplerindeki yoncaları yoluyorum arada. Birkaç kere de kristal-granül karışımı kimyasal gübre attım topraklarının üstüne. Kışın mutlaka buduyorum dallarını, zayıf olanları çıkarıyorum. Bu sene hastalık gelmedi çok şükür, henüz ilaçlama yapmadım.
Minyatür güllerse kötü durumda, bakım yapmam lazımdı yapamadım. Minyatürler başka balkonda duruyor, kırmızı örümcek kapladı her yerlerini, çok sağlıksızlar. İki üç kere zeytinyağı-arapsabunu-su karışımı püskürttüm ama nafile.
Üç balkonumdan ikisi kötü durumda, hastalıklı. Bi de onların fotosunu koyayım bari, güzelliğin yanında çirkinlik de var yani:(
Sevgili Nariel,cicekleriniz kiskanilacak türden muhtesem görünüyorlar, hangi birini yazsam ki hepsi harika, kocaman bir masallah onlara...Ellerinize saglik tabi ciceklerinize de..
Öyle kötü durumda olanlar var ki, işin kötüsü toprak ve saksı değişimi lazım ama mecalim yok, o kadar gözüm yıldı. Bir balkonu unlu bit kapladı, zeytinyağlı-arapsabunlu su püskürtmekle pek olacak iş değil. İki gün duruyor sonra yine çoğalıyorlar.
Bunca çiçeğin arasında yüzümü güldürenler sadece güller sayılır:(
Bitkide oluşan zaralılar için ziraatçilerde çok cüzzi fiyata satılan ilaçlar var. alıp sıkça ilaçlama yaparsan ne çiçeklerine bişey olur nede sen böylesine üzülürsün... Sen üzülünce bende üzüldüm şimdi:(
Bu arada sayfanı gezdim hepsi çok güzellerdi... Umarım zararlılardan kurtulursun. Bana gönderdiğin hediyen tomurcukda şuanda... açar açmaz fotograflayacağım...
sevgiyle kal...
Sevgili Özlem, zirai ilaç var evde ama çok kötü kokuyor, açıp da sulandırmaya üşeniyorum o kokudan dolayı:S
Bazen diyorum keşke bu kadar tür eklemeseydim balkonlara, bakımı çok zorlaştı..
Hediyemin tomurcukta olmasına çok sevindim, umarım doğru rengi göndermişimdir:p Bir an önce açsın da görelim doğru mu yollamışım yanlış mı ;) Benimkiler çürümeye başladı bile, yerlerini değiştirdim bugün, klimalı serin odaya aldım.
umutyolcusu
22-07-2010, 10:09
Sevgili Nariel güllerine bakmaya doyamadım.Hepsi birbiinden güzel.Diğerleri için üzüldüm doğrusu.Bende seninle aynı fikirdeyim.Daha önce hiç zararlı ve hastalık olmayan çiçeklerim vardı.Bu yıl çeşit artınca hastalıktan kurtulamadık.Sık sık arapsabunlu karışımı kullanıyorum ama yeniden bücekleniyorlar.En iyisi daha fazla çiçek almamak tabi dayanabilirsem.
Sevgili Nariel inşaallah bitkilerini kısa zamanda böceklerden kurtarırsın. Bende elimde cımbız hergün bir sukkulentimin üzerinden yeşil bit ayıklıyorum. Malum ufak bir parça da olsa bitkilerimiz gözümüzde çok değerli...
15 günlüğüne İstanbul'a gittik, bir tanıdığa anahtarı verdik sulaması için. Ve döndük. Sonuç: 3 adet kupkuru ölü balkon. Ne yapacağımı bilmiyorum, böceklenenler ölmüş, çok sulananlar ölmüş, susuz kalanlar ölmüş. Her durumda ölmüşler yani. Hiç gücüm yok düzenleme yapmaya, balkonları toptan yıkmak, bir daha da hiç çiçek almamak istiyorum. Çünkü ben artık bu eve çok nadir gelip gidebiliyorum, kimsenin de gücü yetmiyor onca bitkiye yetişmeye.
30 saksı menekşem de ölmüş. Kimi de can çekişiyor. Sanki eve kıran girmiş.
Sevgi Durul
06-09-2010, 12:52
Sevgili Nariel çok üzüldüm, geçmiş olsun.
Aslında benim kızgınlığım sanırım bu eve çok gelemiyor oluşum. Bu sene İstanbul'da okul derdinden eve gelemedim, bakım yapamadım. Bakım yapabilseydim belki yaşıyor olurlardı. Sürekli İstanbul-Silifke taşınması beni çok yordu, enerjim sıfır, hava sıcaklığı da hala 35 derece. Nem %70. Çıldırmaya az kaldı.
umutyolcusu
06-09-2010, 13:31
Sizin adınıza çok üzüldüm sevgili Nariel.Gerçekten kimseye emanet etmeye,evden uzaklaşmaya gelmiyor bu iş.Bence de daha fazla zaman ayırabileceğiniz günler gelmeden yeni çiçek edinmemek daha iyi.
Kesinlikle yeni bitki yok artık. İlk seneler iyi ama aradan 3-4 yıl geçince bakım yapılmıyor artık, şekilleri bozuluyor, saksılara sığmıyor, sıhhatleri gidiyor..
Bir de şunu anladım ki, balkonda sarmaşık olmaz. İlk 2 sene sarmaşık da iyi. Ama sonra çok çirkin oluyor, tazeliği kalmıyor, sürekli büyük saksı istiyor.
Çarkıfeleğim 3. yılında(bu yıl) ilk defa açtı ama dalları çok çirkin bir hale büründü. Altları kel, aralarda kurumuş sarkan dallar, boyum tavana yetişmiyor.. Ayıklayamıyorum..
Selluka zaten rezil durumda, o da 2.5 senedir benimle ama saksısına bir türlü bakım yapamadığımdan iyi gelişmedi, açmadı, böceklendi, bitli fasulye gibi birşey oldu.
Sardunyalarımın hepsi öldü. Sıcak ve unlubit bileşiminden dolayı.
Kalanchoem de unlu bit kurbanı.
Yasemin ne durumda anlayamıyorum, zira bir taraftan çarkıfelek; diğer taraftan kurumuş hederalarım onu boğmakla meşgul.
Arap fulleri çok güzel açtı yaz boyu ama onlar da ölmek üzere, büyük saksı istiyor ama nedendir bilmiyorum mecalim yok. Sanki değiştirirsem hepsininkini değiştirmek gerekir diye düşünüp sürekli erteliyorum.
Ne oluyor bilmiyorum ama artık bu sıcak havalar bitkileri yaşatmadığı gibi insanları da yaşatmaz hale geldi. Enerjim yok, balkonlar alev alev yanıyor çıkamıyorum. Buraların yazları artık yaşanmaz oldu, insanın hayatını mahvedecek seviyeye geldi.
Kesinlikle yeni bitki yok artık. İlk seneler iyi ama aradan 3-4 yıl geçince bakım yapılmıyor artık, şekilleri bozuluyor, saksılara sığmıyor, sıhhatleri gidiyor..
Bir de şunu anladım ki, balkonda sarmaşık olmaz. İlk 2 sene sarmaşık da iyi. Ama sonra çok çirkin oluyor, tazeliği kalmıyor, sürekli büyük saksı istiyor.
Çarkıfeleğim 3. yılında(bu yıl) ilk defa açtı ama dalları çok çirkin bir hale büründü. Altları kel, aralarda kurumuş sarkan dallar, boyum tavana yetişmiyor.. Ayıklayamıyorum..
Selluka zaten rezil durumda, o da 2.5 senedir benimle ama saksısına bir türlü bakım yapamadığımdan iyi gelişmedi, açmadı, böceklendi, bitli fasulye gibi birşey oldu.
Sardunyalarımın hepsi öldü. Sıcak ve unlubit bileşiminden dolayı.
Kalanchoem de unlu bit kurbanı.
Yasemin ne durumda anlayamıyorum, zira bir taraftan çarkıfelek; diğer taraftan kurumuş hederalarım onu boğmakla meşgul.
Arap fulleri çok güzel açtı yaz boyu ama onlar da ölmek üzere, büyük saksı istiyor ama nedendir bilmiyorum mecalim yok. Sanki değiştirirsem hepsininkini değiştirmek gerekir diye düşünüp sürekli erteliyorum.
Ne oluyor bilmiyorum ama artık bu sıcak havalar bitkileri yaşatmadığı gibi insanları da yaşatmaz hale geldi. Enerjim yok, balkonlar alev alev yanıyor çıkamıyorum. Buraların yazları artık yaşanmaz oldu, insanın hayatını mahvedecek seviyeye geldi.
Oy kıyamam ben sana ,ama haklısın bu yaz gerçekten çok kötü gitti.Benimde sardunyalarım bazı kaktüslerim hep öldü :(
Sen Kasım gibi hepsini buda bence ,seneye bahara hem tazelenir hem de boyunun ermediği noktalara kadar uzamazlar .Ben de İstanbul Tekirdağ arasında aklımda çiçekler çözümlerle geçirdim yazı .Beni tek kurtaran köy oldu .Toprağa ekiecekleri köye götürünce hem balkonda yer açıldı .Hem de iş azaldı .
Ah ben de bir bahçeye yollayabilsem benimkileri:) İşin kötüsü artık bahçeye yollanacak birşey de kalmadı. Sadece kum zambağım açmaya başladı gariban.
El insaf, sıcaklık 37 derece, nem %92. Bu nasıl iştir?
Zavallı ölü sardunyalarım ve ölü kalanchoem. Hem unlu bit hem de sıcaklar yüzünden.
En alttaki de çarkıfelek. Dibinde 1.5 metre kadar hiç yaprak yok, acaba buralardan budasam kurur mu yoksa yeniden sürer mi? Sanırım kış aylarını beklemeliyim.
Bu sene oya ağacım gür ve güzel açtı. Üstelik iki posta halinde açtı, ikinci de ilki kadar gürdü. Derin budamıştım, onun etkisi olabilir.
Sevgili nari el,çok geçmiş olsun çok üzüldüm bu yıl hepimiz için pek iyi geçmedi.
Sebahattin Sargın
07-11-2010, 13:36
Biraz dinlenmen lazım yani =))
Durum bende de aynı okul yüzünden ben de ilgilenemedim bitkilerimle. Bir çoğu bakımsızlık, hastalık ve fazla sulanmaktan yitip gitti. Yaklaşık altı yedi aydır yeni bir tür almadım ve elimde en fazla on saksı bitkim kaldı...
Ara vermek, dinlenmek en azından önümüzdeki bahar mevsimine kadar en iyisi...
Canını sıkma yitip gidenlerin yerini doldururuz zamanla...
Sevgiler ;)
nergis06
25-03-2011, 09:00
Sn. Nariel,
Bolkonunuzdaki bitkileriniz çok güzel küçücük alanda ne kadar çok bitki yetiştirmişsiniz ellerinize sağlık
fikreteren
27-03-2011, 18:39
Sayın Nariel bahçenizi zevkle gezdim.Hrika çicekleriniz var.Ellerinize sağlık.
Yeniden merhaba herkese ;)
Kışın biraz bakım yaptıktan sonra (sevgili annem ve babam da sağolsun, benim enerjimin tükendiği yerde onlar devraldı düzenleme işlerini) birazcık daha bakımlı bir hal alabildi balkonlar, nihayet.
Güllerim bunca yıldır yaza kışa dayandı ve yediveren olarak her mevsim açtı. Kışın çok derin bir budamadan geçtiler, şu an harika çiçekler açıyorlar:
Fındık beyaz gülümün üstü tomurcuk olu, izin versek sarılıcı bir tür ama biz çalı şeklinde tutuyoruz.
Begonvilde hiç yaprak yok ama çiçek açıyor. Kelaynak gibi şu an;) Yakında çiçekleri döker, yemyeşil yapraklara bürünür.
Diğerleri de sukkulentlerin son hali:
Güllere bayıldım çok güzeller :)
Sevgili nariel,güller sağlıklı maşallah çok güzel açmışlar sukulentlerde muhteşem görünüyor.
Ellerine sağlık canım.
Sevgili Nariel,emeklerinize sağlık.177 numaralı mesajınızdaki 4. ve 5. fotoğraftaki gülünüze bayıldım!çiçeğinin duruşu ,zarafeti çok farklı diğerlerinden.maşallah diyorum.sanırım özel bir tür
furkan yıldız
25-04-2011, 16:43
Narielcim adresini yazar mısın senin balkona uğramayı unutmuşum ben :D Güllerin harika gerçekten
Sevgili Nariel güller çok güzel ellerine saglık....
Sayın Nariel ,balkonlarınızda birer cennet yaratmışsınız,nereye bakacağımı şaşırdım,Çarkıfelek harika sarmışbegonvilde öyle ,güller harika,bahçedekilerden daha sıhhatli ve renkli duruyorlar,çok iyi bakıldıkları belli,ellerinize sağlık,bu geziden çok zevk aldım,teşekkür ederim size. Renkli baharlar dilerim.
Balkonlar çiçek açmış :) Emeklerinize sağlık baktıkça insanın içi açılıyor.
muhammed3450
29-08-2013, 00:31
çiçeklerin çok güzel yenilerini beklerim :)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.