Bağlan

View Full Version : Baobab (Adansonia digitata)




polatuz
07-09-2008, 14:28
Baobab Afrika'dan Avusturalya'ya kadar geniş bir coğrafya'da yetişen,yetiştiği yerlerde pek çok efsaneye konu olmuş, dev boyutlara ulaşan gövdesiyle anıt ağaç nitelemesini en çok hakeden muhteşem bir ağaçtır. Digitata türü Afrika'da yaşayan türün adıdır.

Dünyada 3000 yaşında, yaşayan örnekleri vardır. Ülkemizde arazide yetiştirilmesi, tropik bir ağaç olduğu için mümkün değildir. Ama ev bitkisi olarak yetiştirilebilir.

Forumda fidelerine sahip olan çok sayıda kişi bulunduğuna göre, bu ağacın özelliklerini, bakımı hakkındaki bilgileri buradan paylaşabiliriz.

Çok uzun ömürlü bir ağaç olduğu için bizim fidelerimizin ağaç nitelemesini kazanabilmesi, ne yazık ki bizim ömrümüz sınırları içinde mümkün olmayacaktır. Hatta kimi kaynaklara göre miras bıraktığımız çocuklarımız da onun ağacına değil fidanlarına bakacaklar, belki torunlarımız bir baobab ağacına sahip olacaktır. İşte böyle bir bitkiye baktığımızı bilerek, bu işe girişiyoruz.




polatuz
07-09-2008, 14:39
Baobab (Adansonia), ebegümecigiller (Malvaceae) familyasının Adansonia cinsinden Afrika ve Asya'nın tropikal bölgelerinde yetişen, yapraklarını döken ağaç türlerinin ortak adı.

Morfolojik özellikleri
Boyu 18 m'yi bulabilir. Gövde çevresi 30 m'yi, çapı 9 m'yi bulur. Bu yumuşak ve süngerimsi dev gövde, bir su deposu görevi yapar ve oran olarak yapraklar ile dallara göre çok büyük olduğu izlemini verir. Ağaç, dalların uçlarını aşağıya doğru sarkmasıyla bir kubbe biçimini alır.

Kullanımı
Kabuğundan ve yapraklarından "adasonina" adı verilen ateş düşürücü madde elde edilen baobabın odunundan kağıt yapılır. Portakal büyüklüğünde, yumurta biçiminde olan meyvesinin ekşi etli bölümü, şeker ekilerek yenir.

Türler
Afrika baobabı (Adansonia digitata)
Büyük baobab (Adansonia grandidieri)
Avustralya baobabı (Adansonia gregorii)
Madagaskar baobabı (Adansonia madagascariensis)
Perrier baobabı (Adansonia perrieri)
Fony baobabı (Adansonia rubrostipa)
Suarez baobabı (Adansonia suarezensis)
Za baobabı (Adansonia za)

Kaynak: wikipedia (http://tr.wikipedia.org/wiki/Baobab)
Bu bilgiler oldukça eksik. İlerleyen günlerde bu sayfalarda çok daha detaylı bilgiler ekleyebiliriz.
Örneğin kullanım başlığında çok az bilgi var. Oysa bu bitkinin yetiştiriciliği Birleşmiş Milletler gibi örgütler tarafından Afrika'da fakirlikle mücadele programları kapsamında teşvik edilmektedir.
Meyvesinde bulunan toz, çok zengin bir C vitamini kaynağıdır.

polatuz
07-09-2008, 15:28
Baobablar dünyanın en büyük sucul bitkisi (succulent) olarak nitelendirilir. Öyle bir ağaçtır ki Afrika'nın yoksul halklarının yiyecek, su, barınak ve tedavi kaynağıdır.

Tarifi:
Baobab ağacının ana gövdesinin çevresi 28 metreye kadar dev boyutlara ulaşabilir. Yüksekliği 25 metreyi geçebilir. Silindirik gövdenin tepesinden kök sistemine benzeyen dallar yükselir. Bu yüzden bu ağaca "başaşağı ağaç" ismi de verilmiştir. Pek çok Afrikalı, bu ağacın başaşağı büyüdüğüne inanır.

Gövdenin 50-100 mm. kalınlığında bir kabuğu vardır. Bu kabuk grimsi kahverengi renktedir. Yapraklar el büyüklüğündedir ve parmağa benzer 5-7 yaprakçığa bölünmüştür. Kışın yapraklar dökülür ve geç bahar veya yaz başında yeniden çıkar.

Geniş sarkık çiçekler 200 mm. çapa ulaşır. Beyaz renkte ve tatlı kokuludur. Ekim ile aralık ayları arasında sarkık dalların ucundaki büyük tomurcuklardan, geç öğleden sonra çıkarlar. Çiçekler 24 saat içinde, kahverengileşip kötü bir koku çıkartarak dökülürler. Döllenme geceleyin çiçek yarasaları tarafından gerçekleştirilir.

Meyveler
Meyveleri büyük ve yumurta biçimlidir (genellikle >120 mm.) ve sarımsı kahverengi tüylerle kaplıdır. Odunumsu dış kabuğun içinde, sert, siyah, böbrek şekilli tohumları kaplayan kuru bir toz vardır. Bu beyazımsı tozdan, suyla karıştırılarak limonatayı hatırlatan bir içecek yapılır. Bu içecek aynı zamanda ataş düşürücü olarak da kullanılır.

Bu ağaç kurak bölgelerin bitkisi olduğu için yavaş büyüyen bir türdür.

Dağılımı
Baobab ağaçları Güney Africa, Botswana, Namibya, Mozambik ve uygun ortama sahip diğer tropik Afrika ülkelerinde bulunur. Yaşamı, çakıllı, kumlu, iyi süzekli, don olmayan çok az yağış alan sahalarla sınırlıdır.

Yine de daha yüksek yağış alan alanlarda, don olmaması, kışların soğuk geçmemesi koşuluyla tarımı yapılabilir.

"İngilizce kaynağı" (http://www.plantzafrica.com/plantab/adansondigit.htm)ndan özetleyerek çevirdim.
Devam edecek...

polatuz
07-09-2008, 17:37
Benden baobab fidesi alanlar ve baobab fidesi yetiştiren **** yetiştirecek tüm forumdaşlara aşağıdaki önemli konuları hatırlatmak istiyorum.

Benden fide alanlara, fideler plastik bardaklarda ulaştı. Fidelerinizi bu bardaklardan yeni saksılarına bir an önce aktarmanızı öneriyorum.

Çok büyük saksılar olması gerekmiyor. Ama saksı harcı çok önemli. Fidelerin toprağının çok su geçirgen bir karışım olması gerekiyor. Harcın üçte birinin iri dere kumu veya benzeri inorganik bir malzeme olması öneriliyor. Öyle ki üstten suyu döktüğünüzde, verilen suyun alttan hemen akması gerekiyor. Bol sulama yapabilirsiniz. Ama sulamalarınız arasında toprak kurusun.

Yazın sonuna geldiğimiz şu günlerde fidelerinizin mümkün olan en fazla güneş ışığını görmesi de kışa hazırlık için gerekli. Böylece fideler güçlenecektir. Her ne kadar bizim gibi apartman balkonunda yetiştiricilik yapmaya çalışanlar için zor olsa da, eğer sağlayabiliyorsanız baobab fidelerinizi tüm gün direkt gün ışığı altında bırakmaya çalışın. Baobab tam bir Afrika Savana bitkisi. Yani gelişme mevsiminde bol bol doğrudan gün ışığından hoşlanıyor.

Kış, Afrika'nın kurak sezonu olduğu için, kış mevsiminde yapraklarını dökecek.

Burası çok önemli;

Yapraklarını döktüğünde toprağı tamamen kurumalı ve kesinlikle bir damla bile su verilmemeli. Hatta bazıları topraktan çıkartıp bitkiyi kışın çıplak köklü olarak saklıyormuş. Siz en iyisi yapraklarını dökmeye başladığında sulamayı durdurun ve tüm yapraklar döküldüğünde evin en ücra, suyla teması olmayacak bir yerine (kütüphanenin en üst rafı gibi bir yer olabilir) kaldırıp, yeniden canlanacağı zamana kadar bekleyin. Bu dönemde bitki ölmüş gibi bir görüntü oluşturuyormuş.

Bu arada kimi İnternet kaynaklarında bu tohumların biyolojik saatleri güney yarıküreye ayarlı olarak geldiği yazılıyor. Yani bizim fideler şu anda ilkbaharı yaşıyor olabilir. Bunu anlamanın tek yolu bol ışıklı bir yerde tutup, yapraklarını dökecekleri zamanı beklemek. O zaman bitkilerimizin kışa girdiklerini anlayacağız.

polatuz
07-09-2008, 17:54
Burada ve yeni başlık altında verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Tarif ettiğiniz bol kumlu bir karışımı nereden bulabilirim? Ayrıca baobabın çeşitli türleri olduğunu yazmışsınız. Acaba bizimki hangisi?
Sn. Sgokce,
Bizim türümüz baobabların en bilinen türü olan Afrika'nın yaygın ağacı Adansonia digitata. Toprak karışımını kendiniz hazırlayabilirsiniz. Bunun için torf **** bahçe toprağına üçte bir oranında iri taneli dere kumu ekleyebilirsiniz. Karışıma kum yerine veya onunla birlikte perlit, vermikülit gibi inorganik maddeler ekleyebilirsiniz. Önemli nokta toprağın çok iyi su geçirgenliğinin sağlanması.

polatuz
07-09-2008, 17:57
Ayrıca baobab çevresinde iyi bir hava akımının bulunması, özellikle rutubetli havalarda önemliymiş. Bunun yanısıra gündüz-gece hava sıcaklıkları arasında farkın fazla olması da bitkinin sağlığı için yararlıymış. Ne de olsa çöl bitkisi. Sanırım bu açıdan bugünlerde yaşadığımız iklim (İstanbul'u düşünerek söylüyorum) uygun bir ortam oluşturuyor.

sgokce
07-09-2008, 23:06
Dediğinizi yaptım, bir akvaryumcuya gidip dere kumu satın aldım. Toprakla karıştırıp baobablarımı ektim bugün. Kışın onları içeri alacağız. Hergün 24 saat boyunca içeride duracaklar. Peki gece-gündüz sıcaklık farklılıklarını sağlayamayacağız bu durumda. Bunun için bir fikri olan varmı acaba ya da bu olmazsa olmaz birşey midir?

polatuz
08-09-2008, 10:14
Dediğinizi yaptım, bir akvaryumcuya gidip dere kumu satın aldım. Toprakla karıştırıp baobablarımı ektim bugün. Kışın onları içeri alacağız. Hergün 24 saat boyunca içeride duracaklar. Peki gece-gündüz sıcaklık farklılıklarını sağlayamayacağız bu durumda. Bunun için bir fikri olan varmı acaba ya da bu olmazsa olmaz birşey midir?

Kışın eğer yapraklarını dökerse bu durumda uyku halinde (dormant) olacağı için bir şey farketmeyecek. Gece gündüz ısı farkı, olmazsa olmaz bir koşul değil. Sadece bitkiye ne kadar ideale yakın koşullar sağlarsak, gelişmesi o kadar iyi olacaktır.

sgokce
20-09-2008, 15:56
Havalar soğumaya başladı. Baobablarımızı ne zaman içeri almalıyız? Geceleri 10 C'nin altına düşünce alalımmı ne dersiniz?

polatuz
20-09-2008, 20:16
Havalar soğumaya başladı. Baobablarımızı ne zaman içeri almalıyız? Geceleri 10 C'nin altına düşünce alalımmı ne dersiniz?
Hafif donların bile bu ağacı öldürdüğü bildiriliyor. Şimdilik havalar o kadar soğuk değil. Bir süre daha bekleyip uyku (dormansi) sürecine girip girmeyeceklerini gözleyebiliriz. Eğer yapraklarını döküp uykuya yatarlarsa zaten daha önce dediğim gibi kitaplığa kaldırabiliriz. Ama İstanbul için konuşursak 10 derecenin altı şu günlerde pek görülmüyor. Bence bir süre daha güneşin tadını çıkartabilirler. Benimkiler sabah gün doğumuyla gün ışığı almaya başlıyorlar. Ya gün doğumuyla uykudan kalkıp güneşe çıkartacağım, ya da dışarda bırakacağım. Ben şimdilik ikinciyi tercih ediyorum.
Bu arada baobabın "Caudiciforms ve Pachycaul" denen bitki ailesinden olduğu söyleniyor. Yani forumda çok meraklısı olan adenium ile aynı tür bitkiler.

cemboa
05-10-2008, 17:51
Arkadaşlar 4 tohumdan 3 ü cıvıyarak mevta oldu.1 tanesi köklenip kafa kaldırmaya hazırlanıyor.Çok kritik bir dönemde çimlendi.Umarım uykuya yatacağı süreç nedeniyle problem yaşamam.Ben lithops tohumuda çimlendirdim.Bunda da kuzey güney yarıküre farkı varmış.Uyku dönemlerinde aynı baobab gibi damla su verilmemesi gerekiyormuş.Ortak özellikleri dikkatimi çekti.
Not: Polatuzun tavsiye ettiği kaynar su işe yarıyor.Asitten daha güvenli.

sgokce
21-10-2008, 16:47
Herkese merhaba. Benim baobablar sizden satın aldıktan sonra hızlı bir şekilde büyüdüler. Şimdilerde büyümeleri yavaşladı. Ama yaprakları hala dökülmedi. Sizlerin baobablarda durum nedir?

polatuz
21-10-2008, 21:24
Benim birkaç fidem öldü. Diğerlerinin yaprakları bozulmaya başladı. Bunlar dışarıda tuttuğum fideler. Sanırım gece düşen ısı narin bedenlerine zarar verdi. İçeridekileri yapay ışıkla desteklemeye çalışıyorum. Sanırım gövdelerinin odunsu bir yapıya kavuşması önemli. Boyu çok kısa, sadece birkaç çift yaprağı olduğu halde kalın ve kısa gövdesi kabuklanmaya, odunsulaşmaya başlayan bir fide var. Sanırım bu fide çok güçlü.
İşte bu fide: Kısa boyuna rağmen gövde kalınlaşıp odunsulaşmaya başladı. Boy atanlar ise cılız kaldı. Çoğu hava soğuyunca öldü.
Daha önce resmini eklediğim, baharda çıkıp büyüyen fide ise alttan yapraklarını hızla dökmeye başladı. Üst yapraklar duruyor ama onların da renkleri cansızlaştı. Su vermeyi kestim. Kış uykusuna yatacağını tahmin ediyorum. İçerde, yapay ışık altında tutuyorum.

sgokce
26-10-2008, 18:44
Merhaba,
Baobab fidelerim hala balkondalar ve yapraklarını dökmediler. Pek dökecekmiş gibi bir halleri de yok:) Fidelerimizin biyolojik saatlerinin güney yarımküreye ayarlı olduğundan şüpheleniyorum. Bakalım, bekleyip göreceğiz.

sgokce
12-11-2008, 19:25
Yukarıda görünenlerden en sağdaki fidem soğuktan etkilendi sanırım. Bir yaprağı bozuldu ve bir diğer yaprağı da bozulacak sanırım. Bu yüzden onu bu akşam evin içine aldım. Diğer ikisi ona göre daha uzun boylu ve sağlıklılar. Sıcaklık 10 C'nin altına düşene kadar dışarıda tutacağım.

polatuz
13-11-2008, 10:41
Ben uzun zaman önce içeri aldım. Floresan aydınlatmasıyla idare ediyorum.

füsunANK
13-11-2008, 11:05
Çok uzun ömürlü bir ağaç olduğu için bizim fidelerimizin ağaç nitelemesini kazanabilmesi, ne yazık ki bizim ömrümüz sınırları içinde mümkün olmayacaktır. Hatta kimi kaynaklara göre miras bıraktığımız çocuklarımız da onun ağacına değil fidanlarına bakacaklar, belki torunlarımız bir baobab ağacına sahip olacaktır. İşte böyle bir bitkiye baktığımızı bilerek, bu işe girişiyoruz.
Sayenizde yeni bir ağaçla tanıştım. Bilgilenme için teşekkür ederim. İlk kez gördüm. Hemen fotolarını inceledim . Heyecan verici bir yolculuk. Başarılar dilerim.

sgokce
18-11-2008, 18:44
Bu arada kimi İnternet kaynaklarında bu tohumların biyolojik saatleri güney yarıküreye ayarlı olarak geldiği yazılıyor. Yani bizim fideler şu anda ilkbaharı yaşıyor olabilir. Bunu anlamanın tek yolu bol ışıklı bir yerde tutup, yapraklarını dökecekleri zamanı beklemek. O zaman bitkilerimizin kışa girdiklerini anlayacağız.

Sıcaklık 10 C'nin altına düşecekmiş. Bu yüzden diğer iki fidemi de içeri aldım. Geçen hafta içeri aldığım fidem mutsuz görünüyor ve yapraklarını döküyor. Acaba yapraklarını döküp uyuma sürecine mi girecek? Eğer öyleyse diğer iki fidem neden yapraklarını dökmüyor? Acaba bizim fidelerimizin biyolojik saatleri güney yarımküreye mi ayarlı, ne dersiniz? Diğer arkadaşların fidelerinin ne durumda olduğu hakkında bilgi veren olursa memnun olurum. Herkese selamlar...

nariçi
18-11-2008, 19:06
Bu ağacın yaşlanması da Anadolu'da önceleri ceviz için söylenene benzemesin. Diken cevizii yiyemeden ölür, yani ağaç geç büyür derlermiş ya!

polatuz
19-11-2008, 14:16
Sıcaklık 10 C'nin altına düşecekmiş. Bu yüzden diğer iki fidemi de içeri aldım. Geçen hafta içeri aldığım fidem mutsuz görünüyor ve yapraklarını döküyor. Acaba yapraklarını döküp uyuma sürecine mi girecek? Eğer öyleyse diğer iki fidem neden yapraklarını dökmüyor? Acaba bizim fidelerimizin biyolojik saatleri güney yarımküreye mi ayarlı, ne dersiniz? Diğer arkadaşların fidelerinin ne durumda olduğu hakkında bilgi veren olursa memnun olurum. Herkese selamlar...

Ben içeride floura floresan ile yapay ışık sağlamaya başladım. Bazıları yeni yaprak sürgünleri vermeye başladı. Eski yapraklar ise cansızlaştı. Bu arada daha önce resmini eklediğim, baharda çimlendirdiğim, oldukça gelişmiş olan fide tüm yapraklarını döktü. Onu kitaplığın en üst rafına kaldırdım.

sgokce
20-11-2008, 20:25
Ben içeride floura floresan ile yapay ışık sağlamaya başladım. Bazıları yeni yaprak sürgünleri vermeye başladı. Eski yapraklar ise cansızlaştı. Bu arada daha önce resmini eklediğim, baharda çimlendirdiğim, oldukça gelişmiş olan fide tüm yapraklarını döktü. Onu kitaplığın en üst rafına kaldırdım.

Acaba diğer fideleriniz yeni yapraklar veriyorken neden o fide tüm yapraklarını dökmüş olabilir? Mutsuz olduğu içinmi, yoksa uyku dönemine mi giriyor? Benim de bir fidem yapraklarının yarısından çoğunu döktü, 3 sağlıklı yaprağı kaldı. Diğer fidelerim ise yapraklarını dökmüyorlar, hatta yeni yapraklar veriyorlar. Acaba kaloriferli ortamda olması etkili oluyormudur?

polatuz
21-11-2008, 10:41
Yapraklarını döken, baharda çimlenmişti. Sanırım uyku dönemine girdi. Bazıları ise yeni çıkan yapraklarında düz yaprakların yerine çok loblu yapraklar vermeye başladı.

sgokce
01-12-2008, 13:06
Baobablarımdan birinde bugün hastalık tespit ettim. Fotoğrafta görüldüğü yeni yaprakların çıktığı birleşme bölgesinde pamuk gibi beyaz bir madde vardı. O bölgeyi temizledim. Sonra da uçabilen, beyaz renkli bit gibi birşey gördüm. Acaba yaprak bitimidir? Baobab'ta parazit ve hastalık olması ilginç değilmi?

polatuz
01-12-2008, 16:08
Benim de edindiğim tecrübe, her tür zararlının baobab yapraklarını çok lezzetli bulduğu gösteriyor.

sgokce
13-12-2008, 21:45
Yapraklarda küçük beyaz sinekler gördüm. Yapraklarda da önce beyaz lekeler oluşuyordu. Sonra bu lekeler kahverengileşiyordu. Sonra da yaprak kuruyordu. İnternetten okuduğum kadarıyla bunlar hep beyaz sineğin neden olduğu belirtilermiş. Bugün ilaçlama yaptım. Artık sinek minek yok üstünde:) Baobablarımdan ikisi yapraklı iken, birisi tamamen döktü yapraklarını. Acaba diyorum; yapraklarını tamamen döken baobabım, yapraklarını beyaz sinekler nedeniylemi döktü, yoksa uykuyamı daldı? Korkudan su da veremiyorum:(

sakagun
09-06-2009, 17:09
Baobab'larınız ne durumda? Benim ikisi de ne yazık ki öldü :(

polatuz
10-06-2009, 12:08
Benimkilerden bir tanesi hayatta. Diğer bir tanesi de kış uykusunda. Diğerleri hala saksılarında olsa da sanırım öldüler. Madagaskar'a giden bir yakınıma tohum sipariş ettim. Eğer gelirse benden daha önce fide alanlara ücretsiz tohum gönderebileceğim.

sakagun
10-06-2009, 13:40
Fideden bile yaşatmayı başaramadığıma göre tohumdan hiç yetiştiremem sanıyorum. Bana şöyle gelişmiş, 1-2 metrelik bir ağaç lazım :)

YeşilSeven
11-06-2009, 09:24
Benim 2 fideden biri taşıma sırasında öldü, diğeri hayat mücadelesi veriyor. 3 tohum da viyolde yakında kendini gösterecekler. Bakalım yazı kışı gösterebilecek miyiz?

bari
01-08-2009, 21:13
Yaklaşık on ay önce ektiğim baobab süpriz yaptı, yeni çimlendi... Kolay kolay çürüyen bir tohum değil sanırım..

berduray
01-08-2009, 21:23
Benimkilerden bir tanesi hayatta. Diğer bir tanesi de kış uykusunda. Diğerleri hala saksılarında olsa da sanırım öldüler. Madagaskar'a giden bir yakınıma tohum sipariş ettim. Eğer gelirse benden daha önce fide alanlara ücretsiz tohum gönderebileceğim.

Fide alışverişimiz olmadı ama yine de şansımı denesem mi acaba? Bir kaç tohum lütfetseniz, ben de bu heyecana ortak olsam, çok mu şey istemiş olurum?

berduray
07-08-2009, 22:27
1 hafta olmuş ve bu günde foruma girmişsiniz, anladım şansım yok ama yine de olumlu ya da olumsuz bir cevap verseydiniz, ya da mecbur değilsiniz neyse...

sgokce
12-10-2009, 22:16
Fideleri alalı 13 ay oldu. Üç fidem de zamanı gelince uykuya daldılar. Onlar uykudeyken hiç su vermedim. Sonra ikisi uyandı, fotoğrafta en solda gözüken ağaç uyanmadı ve öldü. Ortadaki fidem 40 cm, en sağdaki fidem ise 61 cm oldu. Bütün yaz mevsimini, gördüğünüz yerde, evin içinde geçirdiler. Yerlerini çok sevdiler ve geçen yılın aksine hiç hastalık geçirmediler. İlkbahar'da saksılarını değiştireceğim.

4.tekilkişi
13-10-2009, 00:49
Baobab ağacının ana gövdesinin çevresi 28 metreye kadar dev boyutlara ulaşabilir. Yüksekliği 25 metreyi geçebilir. Silindirik gövdenin tepesinden kök sistemine benzeyen dallar yükselir. Bu yüzden bu ağaca "başaşağı ağaç" ismi de verilmiştir. Pek çok Afrikalı, bu ağacın başaşağı büyüdüğüne inanır.


İnanışa göre, Baobap ağacı Tanrının yarattığı ilk ağaçmış. Ve şeytan ağacı kökleyip tam tersi şekilde geri dikmiş. Yani ağacın dalları toprağın derinliklerine doğru yol alırken, asıl kökleri göğe doğru uzarmış. İşte tam da bu sebepten başaşağı ağaç olarak anılıyormuş.

polatuz
13-10-2009, 11:18
1 hafta olmuş ve bu günde foruma girmişsiniz, anladım şansım yok ama yine de olumlu ya da olumsuz bir cevap verseydiniz, ya da mecbur değilsiniz neyse...

Konuya abone olduğum halde mesajınız bana ulaşmamış. Bağışlayın. Ne yazık ki elimde tohum kalmadı. Ama bir şekilde elime geçerse size gönderirim.

ozgur0ozdemir
29-10-2009, 01:35
Sayın polatuz, tohum elinize geçerse mümkünse ben de istiyorum.

Emre Kuzu
15-10-2010, 17:51
Arkadaşlar Bu ağacın tohumun ne zaman toprağa ekmeliyiz ?
Yakında 5 adet alacağım.

Emre Kuzu
11-02-2011, 14:04
Fideleri alalı 13 ay oldu. Üç fidem de zamanı gelince uykuya daldılar. Onlar uykudeyken hiç su vermedim. Sonra ikisi uyandı, fotoğrafta en solda gözüken ağaç uyanmadı ve öldü. Ortadaki fidem 40 cm, en sağdaki fidem ise 61 cm oldu. Bütün yaz mevsimini, gördüğünüz yerde, evin içinde geçirdiler. Yerlerini çok sevdiler ve geçen yılın aksine hiç hastalık geçirmediler. İlkbahar'da saksılarını değiştireceğim.

Sayın sgokce gövde kalınlıkları kaç santim oldu?
Gövdenin yakınında bir fotoğraf alabilir miyim?

Baki Berk Kayalar
11-02-2011, 16:01
Catania bölgesinde dün bisikletle gezerken bir fidanlıkta oldukça büyük baobablar gördüm. Onlar yetişmiş halde mi İtalya' ya getirilmiş, yoksa orada mı büyütülmüş bilmiyorum ama çok sağlıklı görülüyorlardı. Akdeniz bölgesinin kar yağışı görünmeyen kıyı kesimlerinde açık alanda yetiştirilebilir gibime geliyor. Catania merkezinde kar yağışı en son 20 sene kadar önce görülmüş.

burqinho
01-03-2013, 11:45
Merhabalar,

Ekmiş olduğum baobab (a. grandidieri) tohumları çimlenmeye başladı. Baobabların çok az suyla idare edebildiklerini biliyorum ama yeni çimlenen baobabları ne kadar sık sulamak gerekir bilen var mı? Ayrıca sıvı besin takviyesi yeni çimlenmiş bir bir baobab için uygunmudur? Baobablarda tecrübesi olan varsa paylaşırsa sevinirim.

burqinho
11-03-2013, 16:55
baobab çimlendirenlerden bu konu hakkında tecrübelerini öğrenebilirsem sevinirim. ayrıca uyuklama için 18 derecenin altında bir ortamda bulunması gerekiyor bunların. kış geldiğinde mecburen ev içerisinde tutacağımız için bu türü, ortalama sıcaklık 23 derecenin üstünde iken dormancy ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağız?

Charlaux
21-03-2013, 12:34
baobab çimlendirenlerden bu konu hakkında tecrübelerini öğrenebilirsem sevinirim. ayrıca uyuklama için 18 derecenin altında bir ortamda bulunması gerekiyor bunların. kış geldiğinde mecburen ev içerisinde tutacağımız için bu türü, ortalama sıcaklık 23 derecenin üstünde iken dormancy ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağız?

Merhaba sn.burqinho,
Ekte sn.jetstream737'nin verdigi tohumdan cikan bir baobab duruyor.Cimlenme sureci iki bucuk uc haftayi buldu diye tahmin ediyorum.2,5 haftadan sonra takibi biraktim cunku uzulmustum ve kendi haline biraktim.Koydugum yer 2 tarafi camla kapli kaloriferli bir oda.Neredeyse her gun bir gelisim gosteriyor ancak 2 gunde bir belirtiler ciddi bir anlamda gozden kacamaz oluyor.Adensonia Grandidieri mi digitata mi bir bilgim yok cunku jetstream737'nin de ayni sekilde bir bilgisi yokmus.Baobablara su ana kadar hic sulamadim ve gelisim gordugunuz uzere boyle yani suya cok gerek duydugu soylenilemez.Ama damlama yontemiyle (siringayla ) su veriyorum.

Sizinki de boyle mi acaba ? Ya da tamamen farkli mi ? Resim koyarsaniz cok memnn kalirim.

burqinho
24-03-2013, 13:43
Benimki tamamen farkli gorunuyor. Ben simdilik arasini dahada acarak suluyorum. Ilk baslarda inanilmaz hizli buyudu. O yuzden her gun az az su verdim. Simdi yaklasik haftada bir veriyorum. Arayi dahada acacagim cunku toprak daha yavas kuruyor artik. Yarin resim cekip koyarim. Ama sizinki benim gordugum baobab lara benzemiyor. Daha topraktan cikarken cotyledonlari cikarmis olmasi lazimdi ve topraktan tohumun kabuguyla beraber cikmasi lazimdi

burqinho
26-03-2013, 09:59
benim baobablar böyle büyüdü. Altta görülen yapraklar cotyledonlar. Onlar kalın ve küçük boyutlular ve topraktan ilk onlar çıktı kapalı vaziyette. Bu yapraklar tohum kabuğunun içindeydiler. Bir kaç gün sora birazda ben oynatarak kabuklarındanda çıktılar ve kenarlara doğru biraz açılıp bir hafta içinde bu hale geldiler.

burqinho
26-03-2013, 10:07
Su an 1 ay oldu ve bir fidan bu boya erişti. Diğer fidan aşağı yukarı bunun yarısı

Nil Mit
01-08-2013, 10:29
Merhabalar, ben de fidesinden almak istiyorum. nasil ulasabilirim? tesekkur ederim
nil

Nazlı N92
06-12-2013, 10:14
arkadaşlar öncelikle teşekkür ederim böyle bir sayfa oluşturup Türkiye'de de yetişebildiği konusun da bilgi verdiğiniz için. Bu tohumları nerede bulabileceğim konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim.

Kayahann
06-12-2013, 18:02
zengarden sitesinde var

kutsalangemon
13-01-2016, 16:08
Bu ağaç anladığım kadarıyla Akdeniz ikliminde gerekli olgunluğa gelince yetişebilir ama uyuma döneminde yani kışın Akdeniz çok yağış alıyor ve bu dönemde su hiç olmamalı deniyor. Uyuma dönemi biyolojik saati Güney yarım küreye göre olacaksa iyi ama kuzey yarım küreye ayak uyduracaksa sıkıntılı gibi

Gardenias
13-03-2016, 01:12
Antalya'da yaşayabileceklerini düşünmüştüm.Bu kadar geç geliştklerini bilmiyordum.Gerçi binlerce yıl yaşamaları muhteşem..Diğer nesillere bırakılabilecek güzel bir miras...Tohumları nasıl çimlendirdiniz tarif edebilirseniz sevinirim..

Moringa_sülo
20-03-2016, 03:56
Gecen sonbahar bende ekdim bi elli adet gibi ama malesef serada olmalarina ragmen sacece birkac tanesi hayatta kalabildi ... :-(( Tek tesellim bi elli adet daha tohumum olmasi :-)

Kerem Örenç
19-05-2017, 19:44
Baobab ağacının dayanabileceği en düşük ve en yüksek kaç derecedir?

wakan
20-05-2017, 11:26
Baobab ağacının dayanabileceği en düşük ve en yüksek kaç derecedir?

5°C'den düşük sıcaklıkları tolere eden bir ağaç değil. Hatta bu sıcaklığa bile çok kısa süre dayanabiliyor. Türkiye şartlarında sıcaklık üst sınırı yok.

Kerem Örenç
20-05-2017, 12:28
5°C'den düşük sıcaklıkları tolere eden bir ağaç değil. Hatta bu sıcaklığa bile çok kısa süre dayanabiliyor. Türkiye şartlarında sıcaklık üst sınırı yok.

Yani türkiyede 48.6 dereceye kadar çıkıyor.Ama dünya rekoru 57.8 derece.Baobab ağacı 50-55 derecelik sıcaklara dayanabilirmi?

wakan
20-05-2017, 17:16
Yani türkiyede 48.6 dereceye kadar çıkıyor.Ama dünya rekoru 57.8 derece.Baobab ağacı 50-55 derecelik sıcaklara dayanabilirmi?

O kadar da yüksek değil canım Türkiye ortalamaları ama 45 dereceye kadar rahat yaşar sanıyorum. Neticede batı Afrika'da da sıcaklıklar o kadar oluyor.

kloss434
24-07-2017, 00:44
İyi günler kolay gelsin bu ağacı yetiştirmeye merak saldım yeni katıldım aranıza. Her türlü bilgiye ihtiyacım var tohumunu veya fidesini bulabileceğim bir yer var mı?

Kerem Örenç
15-09-2017, 16:03
İyi günler kolay gelsin bu ağacı yetiştirmeye merak saldım yeni katıldım aranıza. Her türlü bilgiye ihtiyacım var tohumunu veya fidesini bulabileceğim bir yer var mı?

Yabancı sitelerde bulabilirsin.

Güngör Salman
18-03-2019, 00:06
Adansonia digitata ( Afrika baobabı ) tohumu ektim çimlenmesini bekliyorum.

siflera12
18-03-2019, 04:50
Adansonia digitata ( Afrika baobabı ) tohumu ektim çimlenmesini bekliyorum.Tohumlarını nereden buldunuz [emoji848] , Tohumların çimlenmesini 4 gözle bekliyorum [emoji1]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Güngör Salman
18-03-2019, 23:23
Tohumlarını nereden buldunuz [emoji848] , Tohumların çimlenmesini 4 gözle bekliyorum [emoji1]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Ankara'dan arkadaşım gönderdi.

siflera12
19-03-2019, 04:23
Ankara'dan arkadaşım gönderdi.Genelde ülkemizde çok bulunmuyor tohumları [emoji4]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Güngör Salman
24-06-2019, 23:59
Adansonia digitata ( Afrika Baobabı ) Tohumlardan bir tanesi çimlendi..

siflera12
21-11-2019, 05:59
Adansonia digitata ( Afrika Baobabı ) Tohumlardan bir tanesi çimlendi..Çok güzel olmuş MaaşAllah , hâlâ yaşıyor mu [emoji848]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

ahmetmesut
05-03-2020, 19:23
Bugün tohumlarım elime ulaştı. Kaynamış suya attım yarın sabah pet bardaklara dikmeyi düşünüyorum. Pet bardakların yarısını poşet içerisinde tutacağım yarısı dışarıda. Belki bir kaç tanesini başka birşeylerin saksısına atabilirim. Çimlendirme için herhangibir öneri yapmak isteyen olursa memnuniyetle dinlerim. Ayrıca daha önceden çimlendirenlerin veya fidanı olanların son durumunu görmek isterim.

ahmetmesut
06-03-2020, 16:54
Toplam 14 tohumdan birtanesini, önceden çimlendirip şimdilerde taze bir fidan olan avokadonun saksısına sıkıştırıverdim. Kalan 13 taneyi pet bardaklara ikişer tane olacak şekilde ektim. Fotoğrafta görüldüğü üzere 4 bardağı nemli kalsınlar diye poşet içerisine koydum. Diğer 3 taneyi açıkta bıraktım, kurudukça su vermek üzere. Umarım tez zamanda çimlenirler. Bu konuyla alakalı herhangibir tavsiye veya öneri de bulunmak isteyenleri seve seve dinlerim.

Güngör Salman
21-08-2022, 22:43
Çok güzel olmuş MaaşAllah , hâlâ yaşıyor mu [emoji848]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Yaşıyor.. :)